Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kolik ran na jedno ulovené prase?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Lukáš Turecký | 19.01.2012 17:50
Aspoň tady je pár fotek:
http://www.strelnice.net/

Autor: Lukáš Turecký | 19.01.2012 17:48
No tak na jaře až tam pojedu tak to vyfotím.

Autor: Ondřej Smetana | 19.01.2012 17:31
Vyfoťte mi prosím vás někdo jak vypadá ten zajíc na průseku a jak na tom funguje ten kňour. Díky moc.

Autor: Lukáš Turecký | 19.01.2012 17:11
To se Ti to Jendo říká co když střelba na běžící terč je tvoje dobrá patketa:-). Jinak naše sdružení před zahájením lovu srnce chodí prověřovat nastřelení kulových zbraní. Kdo nenastřílí nedostane povolenku. Před hony na drobnou chodíme na střelnici zastřílet si na holubi a máme tam i zajíce v průseku. Taky na zajíce přiděláváme kňoura a střílíme malorážkou. Naháňky nepořádáme, ale když se někde něco obezná, tak se to hodí. Jinak ve sdružení máme pár opravdu dobrých střelců na běžící terč. Ale je to hlavně o tom, že mají vystříleno takových brokových nábojů, o kterých se mi ani nezdálo.

Autor: Ellhenicky | 19.01.2012 16:55
Mezi hosty byli kamarádi z" nížin", kam nás zvou na bažanty a kachny. Při střelbách na letící kačenu či bažanta jsou dobří a proti nám vystřílení,na prasata a na mnohem menší vzdálenost jim to ale nešlo. Z některých pak vylezlo, co kdyby se prase naštvalo a šlo proti němu,tak ho nechal "poodběhnout".

Autor: Jan Slavětínský | 19.01.2012 16:49
Kamarád, co dělal správce na jedné spolkové střelnici zrychtoval u "zajíce na průseku" takový rám, na který se upevnil klasický terč kňoura. Ten největší, co se běžně prodával. Zkoušeli jsme kňoura na průseku eSbalama. Kolega vystřílel celou desítku než se chytil na tělo. Ty rány byly všude okolo, jen né tam , co být měly. Trénink dělá mistra a spousta chlapů to podceňuje.Šetří a je jim líto pustit korunu do patrony do terče... Ono střílet LK nebo baterii je sice dobré, ale s loveckou střelbou se to moc nepodobá. Parcour a zajíc na průseku už je o něčem jiném. Chtělo by to pohybujicí se terč jako černou nebo vysokou ,něco podobného ,jako mají Švédové na losa....Spousta chlapů neví jak předsadit kulí nebo jednotnou střelou a když ano, tak zastavují nebo strhávají a neudrží flintu ve směru dráhy zvěře nebo terče. Je to jiné než brokem. Lovu

Autor: Ondřej Smetana | 19.01.2012 14:51
Střelba na pohybující se černou u nás je katastrofa. Potvrdilo se nám to i když jsme uspořádali střelby jen tak lážo plážo vzduchovka, malorážka. No koukal jsem co někteří myslivci vykouzlí s terčem na padesát metrů, v několika případech, jsme terč po střelci nemuseli ani měnit. Navrhl jsem pak simulaci utíkajícího prasete. V mém kutilském mozku mě napadlo pár návrhů jak takový mechanismus sestrojit, ale postupně jsme od toho upustili, protože by jsme viděli to, co vidět nechceme a to že se do makety pohybujícího se prasete na 20 metrovém průseku trefí tak 4 myslivci ze sdružení, možná 3. Střelecké umění mnohých myslivců je opravdu ne ani mizerné, spíš žádné.
A na naháňce je dobrých střelců asi tak do 10%. Což k výřadu nestačí.
Na otázku kolik ran, na jedno ulovené prase bych odpověděl určitě 7+ někdy i 10+.

Autor: František Míka | 17.01.2012 17:47
Josefe, střílel jsem S-Bally a ty bateriové hlavně drží a drží :). Dodnes je používám na kachny. Před 35 roky jsem neměl jinou brokovnici (kulovnici už vůbec ne) a tak jsem konzultoval s kolegy, jestli je možné S-Bally v takových hlavních (76 cm) používat. Řekli mi, že to jde, vzhledem k té silné vrstvě silonu kolem kule. Možná to nebyla dobrá rada, ale bohudík, nic se nestalo. Když přišla éra Slugů, pořídil jsem v komisi pětiranný TOZ (dnes s omezovačem v zásobníku) a ten používám nyní, není-li při naháňce lovena holá vysoká.

Autor: Josef Hanzlík | 17.01.2012 17:12
Františku,jednotnou střelou baterkovýma hlavněma?Jakou jednotnou střelu používáš?

Autor: František Míka | 17.01.2012 16:59
Dovolím si mírně odbočit od tématu. Plně se ztotožňuji s tím co napsal figi (…ze zkušenosti si dovolím tvrdit, že většina myslivců střílet prostě neumí…). Mám zajímavou zkušenost. Jsem zřejmě obstojně úspěšný při naháňkách na černou, což vede k tomu, že jsem od mnoha kolegů dostal stejnou otázku. „Kolik předsazuješ?“. Možná budu za svůj názor „rozcupován“, ale jsem přesvědčen, že právě tady leží jádro neúspěšnosti. Nevím, kde se vzal hluboce zakořeněný názor, že na běžící cíl se musí předsadit, snad to vyplývá ze skutečnosti, že největší zkušenosti máme s letící zvěří. Je evidentní, že při předsazení, pokud jsou mířidla mimo cíl snadno nadstřelíme nebo podstřelíme, nejhorší však je vysoká pravděpodobnost ustřelené části ryje. Na výše uvedenou otázku vždy odpovídám, že na běžné „naháňkové vzdálenosti“ prakticky mířím na dlaň od místa zásahu a jen výjimečně, v případě velké rychlosti zvěře, zamíření posouvám po krku a hlavě směrem k ryji, kdy právě ryj je mezním bodem pro zamíření. Pro úplnost uvedu, že nejraději, až na několik výjimek, střílím z brokové kozlice s bateriovými hlavněmi a nyní častěji s brokového automatu, jednotnou střelou a to opravdu není v porovnání s kulí o úsťové rychlosti například kolem 800 m/s žádný expres. Možná by nebylo od věci při zahájení naháňky konstatovat: „Pro ty méně zkušené - při naháňce míříme….(viz výše)". Třeba by tím vzali za vděk i ti, kteří se považují za zkušené.

Autor: Zdeněk Ondruch | 17.01.2012 16:52
Nedá mě to, abych nevzpoměl úryvek ze Zdeňka Galušky. " a staříčku, kolikrát se musí střelit po zajícovi, než zdechne?..." Myslím, že s nadhledem se to může vztáhnout i divočákům. Lovu Lesu Z

Autor: Tomio | 17.01.2012 09:16
S průměry souhlasím, u nás je to letos rekordní číslo, které si nechám pro sebe, je to ostuda. Ale mnohdy záleží, jak se prasata podaří rozdělit. Pokud jede vlak 10 a více prasat na dva strejce, každý horečka, tolik divočáků, ještě je přitom počítá, odtupluje na poslední selata, teď ještě honem rychle flinta, židlička. A výsledek je samozřejmě nic.
Pokud se prasta v leči rozsřelí, či rozdělí střelci už vědí, a chodí po dvou po třech z leče, tak úspěšnost je mnohonásobně větší

Autor: Jan Slavětínský | 17.01.2012 07:25
Ten průměr ran na jeden ulovený kus bude asi někde jak píšou chlapi. Ale je to "průměr". Jsou naháňky, že na pár ran je pěkný výřad a zase opak. Záleží jací střelci se sejdou. Je i trošku problém ,když ti třeba na naháňku přijedou hosté a každý má kulovnici a optiku. Pokud chceš, aby si host střelil, tak ho stavíš na takový štont, kde víš,že ta zvěř většinou jde a nikdy to není otevřený terén. Tak že trochu problém - problém volby zbraně, který samozřejmě záleží na jejich střeleckém umu . Další věc je jak píše Figi, že málo lidí umí trochu střílet a kulí přes optiku na běžící zvěř už vůbec ne. Střílí se brenekama na nesmyslné dálky, střelba v lese je pro většinu lidí problém. Zásah má sice každý strom, ale prase utíká dál. Někdy mám i ten pocit, že si někteří "lovci" přijedou na naháňku hlavně zastřílet, plné kapsy munice a když na šestou ránu prase náhodou trefí, mají z něho obrovskou radost, že to jeho vyprávění určitě nepřeslechnete.
Někdy výsledek naháňky ovlivní nezkušenost závodčího, který vůbec nemá cit na vybírání štontů a postaví chlapy tak blbě, že i kdyby byli špičkoví střelci, tak na tom fleku a v terénu prostě nic nestřelí.
Malé nátlačky místních a terénu znalých chlapů, jak píše Matěj , to jsou pěkné lovy ,v tichosti, jsou bezpečné a vždy úspěšné....ty mám rád.Lovu

Autor: Martin Novák | 16.01.2012 20:13
Já si myslím,že je to hlavně o disciplíně střelců.Na dvou naháňkách pro Němce to byly max.4rány a i to se nám zdálo hodně.Přitom šlo převážně o sváteční střelce,kteří se u výřadu dlouho dohadovali,co to vlastně ulovili.Kromě černé se lovila vysoká a sika a ta se v pohybu loví těžce.Vedoucí výpravy 25 Němců nosila na krku počítadlo podobné stopkám a po každé ráně zmáčkla,takže po každé leči jasné počty.Jak píše Matěj,nejlepší jsou menší akce s pár rozumnými lidmi,bez stresu z nutností nalovit.

Autor: ferda | 15.01.2012 19:13
u nás na spoločných poľovačkách pripadá na 1 ks priemerne asi 4-7 rán, záleží ako sa darí strelcom. Niekedy padne 20-25 rán a na výrade je 6-9 diviakov, inokedy padne okolo 40 rán a na výrade leží iba 4-5 diviakov.... Je to veľmi individuálne, na spoločné chodíme skoro rovnaká "zostava". Ja osobne som za posledné 2 roky dal na spoločných poľovačkách na diviaky 9 rán a ulovil som spolu 4 diviakov. Všetko ulovené guľovnicou v pohone, vzdialenosť streľby od 3 m do asi 30-35 m. Ale stala sa nám, že v pohone padlo vyše 30 rán a ulovili sa iba 2 diviačatá.

Autor: Radek Chadim | 15.01.2012 17:59
Dobré téma vzhledem k mému poslednímu příspěvku v Dnes :-).
Jinak je to těch 7-10 určitě. Ono záleží na mnoha faktorech, od terénu, přes umění střelců až po jejich disciplinovanost. Mnohdy se střílí na vzdálenost a v terénu, kde by neulovil ani tank s dělem, tož teprve lovec s kulovnicí. Loni jsem byl na naháňce pro Němce, na 10 ulovených divočáků padlo jen 18 ran, a když se jednoho ptali, proč nestřílel na 60 metrů relativně průchozím terénem, tak říkal, že by to nebylo na jistou ránu a divočáky raději pustil bez rány. Nevím, jestli je to právě určitou disciplinovaností, nebo to byla jen klika na slušné lovce, ale lovecký výkon byl na české poměry opravdu dobrý.

Autor: Zdenek Louzek | 15.01.2012 17:16
V našem MS letos totalní propadák, co do lovu černé zvěře pří natláčkách. Ne, že by v leči černá nebyla, ale ta střelba opravdu vázne. Né, že by na předstouplých štontech neuměli, ale skoro vždy, na tyto střelce mnoho kusů nedošlo a vždy se střílí častěji v tlaku. Na těchto natláčkách se používá asi neuměrně velký hlomoz a petardy. Jak píše Matěj F. dříve se chodilo v tlaku v klidu a úspěch byl větší. Při tomto stylu tlaku, černá vždy se snaží být více ve "střehu" a prochází dozadu. Někdy asi (snad vždy při tomto druho lovu) platí méně bývá více. Co vy na petrdy při natlačkách. Zdenek

Autor: Ivo Ondráček | 15.01.2012 16:50
Sice jsem co do společných lovů na černou absolutní laik, ale živě se zajímám, co podnikají kamarádi o víkendech. A leze z toho stejná cifra, jak píšou chlapi nade mnou - 60-70ran na 4-7 prasat...Rád bych napsal šest ran na jedno prase, ale bude to spíš 7+. Pozoruhodná shoda s počtem ran na kačeny, tam je to taky mezi 7-10ti na jednu spadlou...

Autor: Milan Soukup | 15.01.2012 15:40
xxx

Autor: figi | 15.01.2012 13:53
Nechci odbočovat, ale ze zkušenosti si dovolím tvrdit, že většina myslivců střílet prostě neumí, je jedno, zda se zvěř pohybuje, či ne.
Běžící zvěř je samozřejmě podstatně těžší, a 7 ran na ulovený kus černé je z pohledu průměru velmi dobré. Obvyklé je 10+

Autor: Matěj Fous | 15.01.2012 13:38
Ptáš se Petře kolik ran na 1 prase při naháňce.No téměř vždy to někdo počítá a málokdy se dostaneme pod 7 ran,záleží na terenu,počtu kusů v leči i na množství a "kvalitě" střelců.Ale celkově ty naháňky u nás nemám rád (100 až 150 lovců,může každý kdo má do zadku díru a zaplatí) protože pamatuji tzv.tiché nátlačky které organizoval starý hajný.Málo lovců, nařídil absolutní klid, někam nás postavil a sám malou leč prošel s občasným klepnutím klackem do stromu.To když už padla rána,tak vetšinou prase či liška bylo,svážel to lesní dělník s kobylou. Sraz byl před hájovnou a v poledne nás už čekal hostinský s guláškem!

Autor: Ellhenicky | 15.01.2012 08:45
Pomalu končí společné naháňky na černou a po poslední z nich, jsem došel k závěru, že dost myslivců neumí střílet na běžící zvěř. Vzhledem k tomu, že chodím v tlaku, tak si moc nevystřelím a mám možnost počítat rány. Není problém napočítat dvacet i více výstřelů na leč a na výloži ani chlup.Provádíme dohledávky -dosledy od nástřelů, ale ve většině případů zvěř odchází nezraněná, ale když si pozveme hosty, tak počítáme s tím, že něco uloví a ne že si vystřelí.Jak jste na tom u Vás?