Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Výcvik slídiče



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Martin Luňák | 21.08.2012 15:00
Pokud máš fenku labradora, určitě nemáš slídiče. Bylo by jistě moudré vést ji jako retrívra a využít jejich fantastických vloh přinašeče. Písni odkud si a někoho Ti určitě doporučím.

Autor: Fesoj | 12.04.2012 23:17
Když jsem měl prvního křepeláka, poradil mi zkušený chovatel : "Dokud nemáš 100% poslušnost, nepouštěj ho v lese z vodítka !" A měl pravdu. Jak píše Petra, poslušnost je základ a je výhodou, že se může /a v začátku vlastně musí/ trénovat i mimo honitbu. Rovněž souhlasím s tou socializací a jen dodávám, že je důležitější pro psa než pro fenu - některý pes vyrůstající jako samotář je v tomto ohledu úplný blázen a přitom je zbytečné si na tu ostudu zadělat.

Autor: Petra | 12.04.2012 13:19
Já si myslím, že nejdůležitější je u psa poslušnost. Tu když se psem zmákneš, tak všechno ostatní půjde samo. Taky je hodně důležitá a na to docela hodně lidí zapomíná socializace. Takže nechodit se psem jen do lesa a sám, ale i do města mezi auta, hlavně mezi ostatní psy, občas zaskočit na takový ten klasický cvičák, protože když to lidi nedělají, pak příjdou se psem na hon nebo na zkoušky a ten je jak v Jiříkovým vidění a pak vidíte psy uvázaný někde u plotu, jak řvou a kňučí apod. A to je pak velká ostuda pro vůdce. Jinak můžu doporučit jakoukoliv literaturu od Jána Báčy! Perfektně všechno popsané, úplně jak pro blbce.:)

Autor: Fesoj | 29.01.2012 20:05
Jurku, skutečně nejlíp uděláš, zařídíš-li se podle rady riciho. Můj první lovecký pes byla v r. 1977 fena irského vodního španěla, tedy plemeno, které u nás opravdu téměř nikdo neznal. O pomoc v praxi jsem se tehdy obrátil na p. Limla z Kostelce n.Orl., který vlastně u nás zavedl chov velššpringrů a ten mi opravdu dobře radil, chodili jsme cvičit spolu. Hodně mi pomohla také knížka Výcvik loveckých psů pro praxi. Čubině jsem se opravdu hodně věnoval, pomohla mi vyrovnat se s těžkou životní situací - no a na 9 a půl měsíci jsme spolu složili podzimky, sice ve II. ceně, ale složili. Ty máš proti mně tu výhodu, že literatury speciálně o výcviku retrieverů je dnes už poměrně dost. Takže najdi nějakého zkušenějšího kolegu, když ne s retrieverem, tak aspoň s nějakým slídičem a dej se do toho. A pro začátek cvič hlavně poslušnost, na to Ti stačí knížka a trpělivost. Ty obecné zásady, týkající se přivolání, odložení, vodění na řemeni apod. jsou vlastně pro všechna psí plemena stejné - a zároveň pro každého konkrétního pejska trochu jiné.

Autor: Miroslav Šafr | 29.01.2012 09:45
Mrkni také na stránky http://www.retrieversport.cz . Working testy tě velice dobře připraví na veškeré budoucí lovecké zkoušky a ještě smyslně zabavíš svého mladého pejska. Mě tento "psí sport" velice pomohl při výcviku mého dominantního Labradora a posléze k uspěšnému složení všech loveckých zkoušek pro toto plemeno.

Autor: rici czech | 29.01.2012 09:11
Jurku dám ti jednu radu.Nejlépe ti s psíkem poradí nějaký starší kolega kynolog ,který slídiče dělá.Myslím ,že nejlepší by bylo se přes OMS zkontaktovat s nějakým kynologem a chodit cvičit spolu.Má to jednu výhodu ,každý psík je povahově jiný ke každému je třeba individuální přístup a postup výcviku.Ne každý psík jde cvičit podle nějakých učebnicových zavedených postupů.Zkušený chlap odhadne jeho povahu a poradí ti co dělá psík špatně či co děláš špatně ty.Nehledě na to ,že zkušený tě vezme do míst se zvěří apod.Toto žádná knížka či internet nenahradí.Ono na internet ti lidé napíšou cokoli aniž by retrívra viděli z vlaku.A vzhledem ke složitosti zkuš.řádu retrieverů by ten kolega hodně pomohl s vysvětlením či osvětlením.Pokud vím tak na OMS Karviná jsou velice zapálení co se týče kynologie a určitě ti vyjdou vstříc.Sám dělám ohaře takže s výcvikem slídičů ti nepomohu ,řídím se heslem-Nedělám -neznám-nerozumuju.Kynologii zdar.

Autor: Jaromír K | 29.01.2012 08:52
Jelikož jsem četl na vedlejší diskuzi,že neuznáváš takovéto,"zadej si to do vyhledávače",zkusím se ti k problému vyjádřit blíž. Skupina retrieverů byla řazena do slídičů proto,protože mají slídění vrozené a tuto vlastnost v nich můžeme jen utužovat,ne je nějak ke slídění vychovat. K posouzení slouží zkoušky vloh retrieverů,kde ti vlastnosti toho daného jedince posoudí a budeš vědět co dál. Pokud mi popíšeš jak pes pracuje ve zvěři,jak se vzdaluje,jak reaguje na přivolání,jak na něho působí střelba,pak můžeme pokračovat s tím,jak u něho to slídění rozvíjet. Pokud má ale pes 5měsíců,postačí,když si uděláš pořádek u žrádla,naučíš ho sednout,přivolat atp. S pozdravem JK

Autor: Jaromír K | 28.01.2012 18:25
Není jednodušší si tento dotaz zadat do vyhledávače,tvého prohlížeče? Ohledně Retrieverů je toho všude spousta. Třeba tady jsou podzimky a slídění:
http://www.bellemoravia.cz/zkousky/PZ.htm

Autor: Jurek | 28.01.2012 10:51
Dobrý den mám fenu Labradora má 5 měsice a chtěl bych ji vychovat ke slídění. Tak prosím o něaké rady tipy nebo i odkazy. Děkuji