Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Erika Doležalová | 02.03.2012 08:31
Včera jsem to viděla na ryze flákací den, takže jsem se večer nikam nechstala a jako obvykle jsme vesele usnuli u televize :-) V 23 hod mě vzbudil telefon - volá kamarád, kolega střílel na prase, na nástřelu nic, na louce našel trochu barvy a pak zas nic, pak pár kapek a houštíčko (takový plac zarostlý trávou, bodláčím a pár stromků). Tak jsme naložili labru i bordinu (velkou aby to našla a malou kdyby to bylo živé :-) a jeli. První "barva" nebyla vůbec barva, ale vytrhaná svalová vlákna. Fena se ale chytla, udělala pár koleček a zaparkovala asi 3 metry od kraje louky v tom "bordelu". Lončák kňourek, vstřel krásná komora, výstřel až kus za posledním žebrem (takže játra na kusy, roztržený trávník, všechna barva uvnitř - stál tedy nejspíš buď hodně šikmo, nebo se kule po nárazu na žebro stočila - ráže 308Win), takže tam nemělo moc co barvit ven a nález údajné barvy byla opravdu svalovina z břišní stěny. Z nástřelu nešel daleko, můj hrubý odhad je tak cca 50-60 metrů. Lovu zdar lovci, svítíme při vyvrhování, pak pomoc s transportem... Doma jsme v půl jedné v noci. Dnes jedeme zase ke známým, tak jsem zvědavá, jestli mi bude Diana opět nakloněna - já teda budu velmi spokojená, když mi alespoň nějaká zvěř přijde, nemusím lovit, ale musím aspoň vidět, sedět čtyři pět hodin a zírat do sněhu mě teda rozčiluje :-)

Autor: Fesoj | 01.03.2012 21:51
Já jsem včera opět rozhodil po vnadišti drůbeží sekanou a od 9 do půlnoci jsem tam hačal... Při příchodu jsem viděl 2 kusy vysoké, jednou se ozvaly husy a kdesi v dáli zaskolila lištička. A to bylo vše, ani po mém odchodu se tam nic neukázalo, jak jsem dnes zkontroloval cestou od doktorky. Úplně mrtvo a pod sněhem už vyloženě teče voda.

Autor: Erika Doležalová | 01.03.2012 16:53
Tak jsem se vyrazila ráno podívat, jestli ještě někde necourá nějaká zapomenutá liška. Na kazatelně jsem před půl pátou, dlouho samozřejmě slušná "tma" - ikdyž lišku nebo cokoli jiného bych viděla, louka má světlou trávu. Nikde nic, až před šestou první zajíc, pak další a další.. Celkem jich napočítám sedm. V šest hodin otevírám boční pravé okno a dalekohledem luxuju pole a vida - po horizontu si kráčí liška. Zkouším zavřeštět, ale liška mě má v ... no víte kde a za chvíli mi zmizí z očí. Tak zas nic.

Autor: Radek Chadim | 01.03.2012 15:21
Dnes jsem byl nasypat na vnadiště a mrknout na stopy od divočáků na měkkém poli, protože úplněk se rychle blíží. Když jsem přišel na první ze dvou mých vnadišť, tak mě zase málem braly mory - oteplení evidentně na divočáky zabralo a na vnadišti musela být v noci tlupa o 25 a více kusech, protože tak rozdupané a poryté jsem to tam snad ještě nikdy neviděl. Pak jsem přišel i k mé kazatelně a tam taky par kusů bylo, takže to nakonec divočáci dotáhli do deseti návštěv od žní ještě v tomto mysliveckém roce, což je malý důvod k oslavě :-). Jak se rozsvítí, tak je půjdu s flintou spočítat, ale vyskakovat si stejně moc nemůžu, protože už mám jen dva náboje :-).

Autor: Fesoj | 29.02.2012 15:50
Před chvílí jsem se vrátil od krmelce. Pár dní jsem tam nebyl - nohu mám oteklou jak konev, hraje všemi barvami, stěží jsem ukecal doktorku, aby mě neposlala do špitálu. Sněhu už sice nikde není víc než 40 - 50 cm, ale je mokrý, bořím se i na vyšlapané cestičce... Přitom podle stop lišky courají fest, i prasátka mají sem tam přejíto. Takže dnes večer konečně zase jednou vyrazím na posed, který je blízko u silnice. Včera jsem se jen válel jak mršina, hnáta po antibiotikách trochu splaskla, tak uvidíme... Vždyť letos ještě nemám ani lištičku, ba co dím, ani flintu jsem neumazal. Manželka i paní doktorka shodně tvrdí, že jsem blázen, ale znáte to - myslivost patří mezi těžko léčitelné choroby.

Autor: Lukáš | 29.02.2012 11:55
Zdravim všechný myslivce a přátelé myslivosti
Už jsem to nemohl vydržet,musim reagovat na pana Michala Felcmana,on si tady dělá z myslivcu p...l.Nato že nemá myslivecké zkoušky,tim pádem ani lovecký lístek , zbrojní průkaz tak toho hodně nastřílel a vynoroval on si snad myslí že myslivci jsou snad uplně hloupí. On si snád neuvědomil že myslivci jsou od slova myslet.Když jsem to četl tak jsem si připadal jak když dávali v televizi věřte nevěřte,to jsem se spletl to je super scifi.Mohl by vyučovat začínající myslivce na kurzu, když má takové zkušenosti.Jeho články jsem si musel vytisknout abych měl něco na rozesmání když bude nejhůř!!!!Doufám že tam zase něco vloží, že se nezalekne.

Autor: Miroslav Šafr | 27.02.2012 15:34
Dnes je krásný den. Dopoledne jsem osadil dvě kachní budky na náš obecňák, místní hokejisté už ukončili letošní sezónu a tak jsem využil ještě pevného ledu. Po obědě jsme vyrazili se psem na obeznání nor a stop po včerejším sněžení. Po páteční částečné oblevě starý sníh sednul a zmrznul, na něj napadlo několik centimetrů prašanu. Bohužel stopy žádné, neboď čerství větřík přesýpá prašan sem a tam. Nory stále zaváté závějemi, lišky se asi odstěhovali na jih. Alespoň jsem si krásně zalyžoval na pláních volnou technikou a pes se proběhl aniž by se bořil hluboko do sněhu.

Autor: martes | 27.02.2012 11:56
Pánové,já jsem to docela zvládl.Trénink je trénink.Někteří na tom byli hůř.Zdenek.

Autor: Jan Slavětínský | 27.02.2012 06:39
"Ahoj Karle, tak to jsem si oddychl. Právě jsem to četl..."" A jak si ti novináři neodpustí poznamenat, že to byl myslivec.. Možná byl i u hasičů i jinde, ale to už není ono.

Autor: Karel poslík | 27.02.2012 06:29
Zdar přátelé, musím něco napsat, aby snad nemohla vzniknout pochybnost po čtvrteční reportáži v TV Nova. V Lomu se odehrála policejní akce, při které byl zadržen myslivec, podezřelý ze spáchání několika trestných činů. Doma u něj byla nalezena m.j. mrtvá zvířata a desítky kilogramů zmrzlého masa ( cituji reportáž). Tak to opravdu nejsem já , ale jeden ze „sousedů“ bydlící o několik stovek metrů dál. Mimochodem z našeho MS odešel asi před třemi léty pro podezření z ne právě čistého výkonu práva myslivosti. Já měl sice v pátek a v sobotu u svého domu také pověšená dvě selátka ( 24 a 18 kg), ale ty ulovil můj šťastný kolega. Na místě kde jsem seděl já byla přehlídka asi deseti bažantů a bezmála stejného počtu zvěře srnčí. Přítomnost bažantů sice potěší , ale tolik očekávané prasátko žádné nepřišlo. Přijde příště. Zdar Karel

Autor: Jan Slavětínský | 27.02.2012 06:05
Eriko, Lovu zdar! Viděl jsem fotky, dobrá rána. A SB funguje úplně stejně jako jiná patrona za stovku...

Autor: Zdeněk Ondruch | 26.02.2012 18:44
Pro Martesa:
"Z velkýho do malýho a z malýho ven".... Moravák a neznáš to? Z

Autor: Matěj Fous | 26.02.2012 18:02
Stejně jako Erika i já se musím pochlubit dnešním přírůstkem do rodiny.Dopoledne se nám narodila 3 koťata. I když měla potvora povolené jenom jedno,tak dala tři a to ne v noci někde na půdě v seně,ale ve dne doma a to v neděli kdy je barák plný vnoučat.Ty samosebou bulejí že je musím nechat všechny a Tonda s Matějem hned že je dají svým učitelkám jako dárek. No pro jistotu kdyby ty paní učitelky ty dárky odmítly tak na ně přijímám záznamy!

Autor: Václav Sládek | 26.02.2012 17:02
Eriko Lovu zdar.Zdenku používáš radikální léčbu čím ses pokazil tím se napravit?

Autor: Erika Doležalová | 26.02.2012 16:02
Jardo, tak tak :-) Prostě třistaosma je třistaosma, ať si kdo chce co chce říká :-) Já s ní nemám nejmenší problém, pokud se nějaký vyskytl, vždycky to bylo těma dvouma prackama, které flintu držely v ruce (musím zaklepat, ale za čtyři roky to byla jen dvakrát chybená liška a bohužel to jedno postřelené a nedohledané sele) Vždycky se směju, když někdo píše, že měl-li přijet na jelena host s třistaosmou, tak se už dopředu sháněl barvář... Nám těch jelenů ulovených 308Win visí na zdi osm a žádný neležel dál jak 50 kroků :-) Lovu zdar.
A ještě se musím pochlubit, že se nám včera ráno narodilo velké dítě - hřebeček klusáček!!! :-)

Autor: Jaroslav Miňha | 26.02.2012 15:22
Eriko, jak jsi to napsala- že třistaosma zaburácela a sele leželo? Bude zle, to mnozí nezkousnou! :-)) Lovu zdar!!!

Martes, měl jsi mít v zásobě ten svůj výborný dršťkový všelék, už by bylo dobře ! :-))

Autor: Erika Doležalová | 26.02.2012 14:57
Tak jsme ve čtvrtek vyrazili na prasátka, u známých sněhu jak hnoje, takže absence měsíce nebyla až tak na závadu. Sedím chvilku po osmé, ale do skoro desíti se neděje nic, jen příšerný vichr. Říkám si, že v tomhle hnusu se nemůže chtít nic nikam hýbat a jen to domyslím, praskne z lesa silná větev. Chvilku se neděje nic a pak zahlédnu v dálce cosi tmavého. Dalekohled letí k očím a vidím dvě selata a dva velké kusy jak přechází cestu, čekám, že se stočí na vnadiště, ale ne, zalézají do lesa. Za pár vteřin přecválá cestu třetí sele. Nekonečné minuty se neděje nic a pak se všichni zase objeví, ale jediné, co je zajímá, je zastřešené koryto pro dančí, seřadí se u něj jak u krmné linky a jediné, co můžu dělat, je koukat. Střílet se nedá, je to dobrých 150 metrů a navíc vidím víceméně černý shluk těl. Tak čekám. Pak se ozve zakvičení, zaryčení a z lesa vykoukne další kus. Jenže bachyně od koryta je asi lakomá a jde ho zčerstva vyprovodit zpátky do lesa. Uvažuju, že bych slezla a zkusila jít blíž, vítr je na to fajnový, ale neustálé prasečí zvuky zleva mě utvrzují v tom, že druhá parta tam pořád někde je, a to už je riziko zrazení. Tak jen sedím, čumím a zoufale pokukuju na mobil na čas, jelikož se blíží půl jedenáctá a naše domluva s partnerem byla, že sedíme do jedenácti (zavolat mu nebo napsat, že tam mám očekávanou černou návštěvu ať chvíli počká nemůžu, bo v téhle části lesa není signál :-( Mezitím, co si tak říkám, že zase nic nebude, vyleze z lesa další bachyně, tři selata a ještě dva větší kusy. Přidají se k těm "korytářům". Sakra, vnadiště plac jako blázen a oni musí všichni lézt do jednoho jediného korýtka! Za chvilku přichází zase z leva tři větší kusy a jedno sele, sláva hurá, jdou na vnadiště a jsou blíž! Mým cílem je samozřejmě to sele, jenže se zastaví tak nešťastně, že za ním jsou právě ti nenažranci u koryta. Nemůžu riskovat, že po průstřelu trefím nějak někam ještě něco. Tak zas čekám a sele popojde a postaví se na široko. Jupí! Rychle flintu, bod, napínáček...koukám do puškohledu a sele tam není, jsou tam dva z těch větších a sele je u lesa, tím pádem má za sebou stromy a není z něj skoro nic vidět. Na obrys či stín zásadně nestřílím, tak držím flintu v okně a čekám, když v tom zleva vyjíždí vláček samotných selat, je jich asi osm nebo deset, nepočítám je, rychle s nimi táhnu křížem a jakmile se zastaví, vybírám to, které stojí co nejvíc na sněhu (čili je co nejlépe vidět a nemá za sebou rozmatlanou tmavou hlínu), červenou tečku za plec a chvilku před třičtvrtě na jedenáct zaburácí třistaosma.. Přebíjím a sedím dál, nikde nic neleží, tak se nikam nehrnu. Až když se po nějaké době objeví světla auta, slézám dolů a jdeme na nástřel. Barva parádní a za nějakých dvacet pětadvacet kroků leží. Sele bachyňka, vyvržená a bez běhů 38 kilo, rozbité plíce. Vstřel necelý centimetr, výstřel 3cm. Tak mám radost, že jsem si trochu napravila reputaci po tom minulém postřeleném, už jsem byla rozhozená, že jsem buď takový lempl já nebo střílí na .... flinta, tak snad dobré.. Lovu zdar.

Autor: martes | 26.02.2012 14:19
Léčíme,ale sebe.

Autor: Nikola Rýdl | 26.02.2012 14:09
Rone myslíme na to samé. No možná se těch 30 lišek (nebo kolik to bylo) na fotku nevešlo:-))))) Jinak včera jsem seděl na štokrly u pole, proti borové houštině, z které mi vytáhlo několik jelenů, někteří už shozeno, tak zítra hurá na shozy. Už máte letos nějaké úspěchy?

Autor: Tomio | 26.02.2012 14:03
teď nám Zdenek, jak je celý proces léčení naprosto k ničemu, každý léčí kdy chce, jak chce. :-) Nějaký pokyny,co s nima, takže se léčí někde od konce ledne do konce ledna. Tudíž 2měsíce karantény :-)

Autor: martes | 26.02.2012 13:18
Včera výročka, dnes léčení.Začátek v 10ráno, konec v 10 večer. Copak to normální člověk vydrží. Zdenek.

Autor: Václav Sládek | 26.02.2012 13:08
Včera výbor.Příští týden výročka.

Autor: Ron Gordon | 25.02.2012 21:32
Jak tak sleduji, nějak se nám s fóra vytratil kolega Felcman, providelně prohlížím fotogalerii i video a stále nic a již tu máme sobotu.

Autor: Radek Chadim | 25.02.2012 21:23
Dnes večer jsem byl do tmy posedět na kazatelně a vzal jsem sebou i Yorika. Po cestě jsem viděl dva zajíce, přejíto od divočáků a kousek před kazatelnou stopy od jezevce. Za večer vyšlo z potoka a z lesa dohromady 8 kusů srnčího, což považuji za velice slušné.
Byl to krasný už skoro jarní večer (prasečí počasí eňoňuňo :-), jen kdyby svítil už pořádně měsíc), ptáčci zpívali, sluníčko zapadalo, takže už se těším na jaro a doufám, že už nepřijde žádnej marast :-).

Autor: Roman Voříšek | 24.02.2012 13:11
Honzo Králi, Lovu zdar!
Včera jsme si udělali výlet k sousedům do Rakouska, konkrétně do Salzburgu na výstavu Hohe Jagt.
Z nejznámějších výrobců zbraní a střeliva tam byli všichni a byli tam i prodejci, kteří vystavovali komisní zbraně - mít zbytečných 80 kolíků, snad jsem si přivezl nádherný kulobrok Ferlach. Mím hlavním cílem bylo okouknout Zeiss Duralit 3-12x50 a musím říci, že si jej časem pořídím na mou druhou kulovnici 6,5x55SE. Osnova špičková, bod velice jemný a optický dojem také v pohodě. Jsem takový, že spíš koupím věc od českého výrobce, ale v případě Meostar/Zeiss Duralit, má Meostar, co se týče osnovy a bodu, hodně co dohánět.
Po výstavišti jsme chodili asi 3 hodiny, než jsme vše prošli, a to rybařinu jsme opravdu brali hodně rychle. Pěkná výstava a rád se tam podívám znovu.

Autor: Honza Král | 24.02.2012 07:01
Včera jsem vyrazil s mladší jezevčicí na špacýr. Viděli jsme tři zajíce, dvě bažantí kohouty a dvě slepice. Pak jsme zasedli na snad nejhorší posed u nás v honitbě, vrzající prsakající sedačku pro jednoho. Jezevčice proto musela chtě nechtě do batohu a na sedačku vedle mě. Za smarákání vytahovalo srnčí na pašu, měl jsem radost z dobře založených srnců. Zvěř k nám přišla i na 4 metry k sedačce.To mladá nevydržela a zakňučela.Umravnil jsme jí, že takhkle by to na psoedu nešlo a čeakáme dál. Z lesa vyšla srna a jistí směrem za mě k prasečáku. Otočím se a jehle, myškující kmotra. Buď přičla odněkud z polí, nebo musela přesadit přes naší stopu. Kule ukončila její život lovce asi na 60 metrů. Šlo o fenu. Během 10 dní je to v této lokalitě třetí střelená liška a za myslivecký rok 29 ulovená.

Autor: rici czech | 23.02.2012 19:37
Chlapi mít Bohouška na naší straně tak p. K....... může být propuštěn:-) To by bylo terno:-)))))

Autor: Radek Chadim | 23.02.2012 19:23
Honzo, trochu jsem to tam na něj zkoušel, ale kdepak, na něho si jen tak někdo nepřijde :-).
Dnes jsem byl v Brně shánět Lapua Mega 12 g v ráži .308. No nebudu vás napínat, shánění pokračuje dál, ale příslib jsem dostal, tak aspoň něco. Ale neodpoustím si malé rýpnutí, že co se týče zásobování je u nás i po 22 letech po revoluci komunismus v plném rozkvětu :-).

Autor: Jan Slavětínský | 23.02.2012 19:14
Chlapi tak chronický antimyslivec Bohouš Nekola žije a prudí diskuse na vebu Myslivost - lovectví,pod jménem Jaroslav Posluchačka. Chvíli jsem to četl , ale ten už fakt uzrál.....

Autor: Honza Král | 22.02.2012 10:08
Jendo máš svatou pravdu. Mám na kulobroku variabl Zeiss 2,5-10x52. Světelnost mi vyhovuje, s křížem jsem sžitý, ikdyž sílí se zvětšením.Několik lišek jsem s tím v noci střelil i na sněhu. Ale bod je bod. Kde bod tam díra. A liška na vzdálenost kolem 100 metrů není zas tak veliký cíl. Možná že dneska ještě vydrží sníh u strouhy, tak jí znovu vyzpovídám. Očividně u sousedů ve státní, byť pronajaté honitbě mají množírnu lišek.

Autor: Jan Slavětínský | 22.02.2012 09:29
Honza Král - to víš bod je bod. S viditelností, která teď je ,se s křížem liška špatně rovná. Já vloni takto nadstřelil tři za sebou a bylo rozhodnuto.
Ve tmě se ti zakulacuje hrot, tím se snižuje a lišku krásně nadstřelíš i když si myslíš, že seš na ní. U černé je rána sice vyšší, ale prase leží...V okamžiku míření a ze zvyku ,si to neuvědomíš.

Autor: Ivo Ondráček | 22.02.2012 09:13
Rone:
Možná mu tím ušetřili pár týdnů venku, než by chcípnul hlady.
V opačném případě, že by se lovit naučil...Co asi udělá takové orlisko se stavy drobné? No jo, von vlastně taky žere jenom myši...Fšechno žere jenom myši:)

Autor: Honza Král | 22.02.2012 08:33
Sháním ruce ke kulobroku. Včera ve 21:45 netrefena kulí liška asi na 70 metrů. Nebo vyměním ruce za puškohled s bodem. Dohoda jistá.

Autor: martes | 21.02.2012 23:30
Martine,,Zdar,, Zdenek.

Autor: Ron Gordon | 21.02.2012 23:25
Na Novinkách je však pro nás nepopulární reklama - Vypuštěný orel si svobody neužil, rána z brokovnice ho srazila z nebe, příznivé je pouze to, že jej našli na území Polska 60 km od hranic.

Autor: Hans | 21.02.2012 22:50
Tak když už jsme u té TV, tak právě teď další zpráva o otravě jagoše. Ale nijak nebylo zmíněno, že se jedná o loveckého psa, pouze jedna fotka ze zkoušek.

Autor: Radek Chadim | 21.02.2012 19:00
Myslivost zaplňuje tv stále více, teď před zprávami v počasí bylo, že jeleni na Šumavě začali shazovat paroží. Jestli to takhle s těmi reportážemi s mysliveckou tématikou půjde dál, tak ani nebudu chodit ven a budu raději bedlivě sledovat v teple domova tv :-).

Autor: Ivo Ondráček | 21.02.2012 18:49
Dnes jsem zjistil, že v Brně už jsou běžně k vidění nejen havrani a městské sojky, ale jako novinka přibyli kormoráni. Za těch pět let, co tu občas pobývám jsem je tady přitom ještě neviděl. A teď je otázka deseti minut spatřit nějakého přelétat nad řekou...

Autor: Honza Král | 21.02.2012 14:01
Souhlasím s Rudolfem. Kamarád má jagdteriérku, která co je v noře, to zadáví. Pes který zadáví a nevytahuje je možná dobrý likvidátor škodné, ale nora je pak nevyužívaná. Ostrý doléhač s pokusem o chvat bývá dokousaný a musí se kopat. Nejlepší je buď ostrý vyhaněč, a ještě lepší ne kontaktní ňafací jezevčík, který se občas dojde podívat jestli na něj čeká pán. Fakt je že při holomrazu bez sněhu se nory obeznávají špatně,a sníh byl u nás letos dá se říci jen chvilku, tak to zkoušíme.Pravda že nebylo často liščí počasí, že by lišky byly v norách.Prostě přes den zalehnou v lese a v noci obcházejí lišáci nory. Při naháňce mi jezevčice vyhnala jednu z nory z hromady země, o které jsme nevěděli. Lišák tam zůstal, mojí fenu jsem odchytnul,ale jezevčík jednoho chlapce ještě bohoval. Vylezl lehce pokousný asi za hodinu, kdy už byla prakticky tma. Jednu lišku jsme vykopali, noru opravili a hned za týden byla navštívená liškou.

Autor: Rudolf Husák | 21.02.2012 11:13
Michale,
liška jde většinou k ránu pod zem do sucha, do nory když je celou noc silný vítr,vánice a nebo hodně prší.Úplně jinak pes vyhání lišku na umělé noře,tam se to nechá s některými jedinci i nacvičit ale v přírodních norách je vše jiné,daleko složitější,nory nejsou stejné a pes jde často hodně hluboko pod zem.Jen jsem chtěl zmínit psa,který často opouští noru,tak ten je do přírodních nor ten nejlepší,na zkouškách bohužel né.Liška,když je venku u nor klid a pes pryč, sama a ráda opouští noru,někdy hned,někdy to chvíli trvá,už se tam necítí bezpečně, pak to chce jen nespěchat,nechat si ji odběhnout od nory a dobře mířit.
Zažil jsem dříve jako mladej kluk,pár doslova vygumovaných psů,hlavně jagteriérů v přírodních norách,kteří zůstali v noře třeba do rána a zbytečně,dlouhé hodiny v zimě v mrazech se stálo a čekalo u nor až pes vyleze.Když byla v noře liška sama,neumožnil jí se přesunout jinam a stále tvrdě morda proti mordě dolehal v jednom místě.
Jagteriéři se povahově od té doby také hodně změnili,já osobně bych takhle ostrého a tvrdého jedince mít doma nechtěl a souhlasím s Radimem,je mě lišek i psů,pokud se takto noruje, líto.

Autor: Martin Skřivánek | 21.02.2012 09:07
Lovu zdar do Vlašimi!

Autor: Michal Kulhánek | 21.02.2012 08:05
Ahoj Rudo, s norováním jsme začali před 3 lety a postupně se učíme a získáváme zkušenosti. Psa do nory nikdy nenutíme (pominu první rok, kdy jsme nevěděli jak moc mu můžeme věřit), pes si noru ověří a jdeme pryč. Máme uděláno asi 15 umělých nor a nějaké ty přírodní. Lišku nám pes zadávil podruhé (první minulou středu). To co popisuješ se snažíme dělat. Chodíme v ustálené sestavě 3 lidí a už víme jak se u nory chovat. Jsme domluveni kdo se kam postaví, kdo kam střílí a v jakém pořadí. Práce psa je také víceméně stálá a stejná. Jsou však situace, kdy se pes zachová jinak. Normálně se snaží lišku vytlačit. Většinou ji otáčí v kotli. Tady byl silnej lišák a do kotle se nedostal. Proto to dopadlo jinak. O týden dříve byl v kotli párek a tak to taky dopadlo jinak. Po 20 minutách doléhání pes vylezl z nory, ale nestihl jsem ho odebrat. Poté vlítl do kotle a začla mela. Lišák pomalu opouští noru a naprosto v klidu pokračuje než ho sráží sprcha broků. Nastává ticho jen občas se z nory ozve slabé klepnutí. Po asi 20-30 minutách se začíná z nory ozývat šramot. Vyběhne pes a znovu vlézá do nory. Za chvíli vytahuje zadávenou lišku z nory. Podotýkám nora s jedním vsukem cca 5m dlouhým přímo do kotle. Z tohoto norování neměl ani škrábaneček. Z neděle je lehce potrhaný na mordě, ale nic zásadního. Né vždy to jde udělat tak, aby liška šla ven bez boje. Také jsem radši, když je za minutu hotovo a může se jít dál.

Autor: Radek Chadim | 20.02.2012 23:37
U nás liška v noře je velká vzácnost. Na jaře, když jsou liščata, tak se liška v noře najít dá, ale na podzim vlezou do lesa, kde je hodně travnatých pasek a ostružin a pak lišky do nor moc nechodí ani za špatného počasí. Dříve jsem si myslel, že o tom jen nemám takový přehled, ale po zakoupení fotopasti jsem v tom byl utvrzen - v každé obsazené noře je jezevec, často i dva a více, ale za skoro rok, co fotopast mám, tak jsem u žádné nory lišku zatím nevyfotil, což už nebude náhoda.
Letos je ale velice úspěšný rok, protože jsme vynorovali na jaře lišku s liščatama, na podzim lišáka v umělé a v říjnu spolu se sousedy (tedy vlastně sousedi sami :-)) dva jezevce. Ale za 4 roky norování, co jsme se tomu začali zase více věnovat, jsou to v podstatě jediné úspěchy. Norování zrovna úplně nemusím, protože je mě těch zvířat - lišek, jezevců i psů - líto, na druhou stranu jsem přesvědčen o prospěšnosti pro životní prostředí, protože držet stavy dravé zvěře v rozumném počtu je v dnešní době velice těžké.

Autor: Rudolf Husák | 20.02.2012 22:58
Chlapi,čtu tady o norování lišek v zimě, liška v noře,nevím jestli obeznaná,zkrátka zrovna byla v noře když se tam asi pustil na zkoušku pes.To dělá hodně lidí, že stále námatkově obchází nory a vždy tam natlačí psa,co kdyby náhodou tam kmotra byla.Je to každého věc jak kdo noruje ale u nás,se v zimě u nor nikdy nekopalo a nekope,ještě tak na jaře, když tam má liščata,nory se v zimě při obnově jen obcházely a zbytečně nezavětřovaly.Do nor u nás nepouštím zásadně daviče,nechci ho, a nebo jak se říká moc jedovatý pes, který je pod zemí dlouhé hodiny.Nejlepší je pes který často po krátké době opouští noru,pes se kterým se špatně dělají zkoušky z norování, je pro praxi zlatý,stačí pár min.pod zemí dolehat a hlásit,jakmile vyleze z nory,okamžitě chytit a pod zem už nepouštět,když kňučí odnést od nory a jen v naprosté tichosti a při dobrém větru čekat.Málokdy pes pod zemí lišku zadáví,liška je pro psa těžkej nepřítel a pokud liška může a má kam,raděj rychle noru opustí,poněvadž se už při kontaktu se psem v noře, necítí bezbečně.
Takto se uloví snadno v kaňkování hodně lišek a bez kopání a ničení nor.Je to na delší povídání ale zásadně se nesmí při norování kouřit a na norách se musí stát a čekat naprosto tiše,nesmí se přešlapovat,vrže sníh nebo kamínky,nesmí se mluvit,jen trpělivě čekat.
Když jsou v kaňkování v noře třeba taky 3 obeznané lišky,tak někdy 20 min.,nebo do půl hodiny a šli jsme domů,bylo hotovo.
Nory obcházím zásadně sám a nebo se psem v náručí,tak z 80 m u nor se musí počítat.Kolikrát se zdají nory ojeté,silně pochozené,písek nebo hlína venku na sněhu,cítíte lišku ale v norách nic není.
Když se sedmdesátých letech zamořovaly nory tak jen ty, do kterých jsme neradi pouštěli psy a v ostatních se norovalo dál,u norování je hodně vychytávek,které se složitě popisují.Jiná kapitola je norování v kanálech ale je to čistě jen můj názor.

Autor: Harry Callahan | 20.02.2012 15:31
Tak se včera konečně zadařilo: 18:50 mě přišlo sele (necelých 40kg) na 25m pod posed. V sobotu mě chodilo za žebříkem že jsem jej neviděl, a taky možná díky větru jsem ho zradil, tak jsem rád, že to včera konečně vyšlo. Použil jsem nové střelivo Federal Fusion 180grs z mé 30-06, ale zrovna moc reprezentativní vzorek k posouzení kvality střeliva to nebude - zásah vpředu okrajem lopatky a ustřelený krční obratel pod krkovicí, průstřel ven asi 3cm ...nevím proč mám pořád tendenci předsazovat i na pomalu jdoucí zvěř na pár kroků (loni v květnu jsem lončáka trefil naprosto stejným způsobem, ale ten šel trochu rychleji :-)), na druhou stranu byla už v lese dost tma a tak jsem rád že padlo v ohni.

Autor: Michal Kulhánek | 20.02.2012 07:41
Zapomněl jsem poděkovat chlapům co tam se mnou kopali.

Autor: Michal Kulhánek | 20.02.2012 07:40
V neděli panovalo ideální počasí na norování. Krátká domluva s kolegy a už jsme jeli. Domluva kam a už točíme k části honitby, kde nám několik desítek metrů od umělky uďál brundibár noru. Víme, že jezevec tam není a nora je vyježděná od lišek. Kolegové jdou k jednomu vsuku já s manželkou k druhému. Pouštíme psa. Pes jezdí jako kuna a po pár minutách se začne ozývat hlášní z nory. Po hodině se rozhodujem k vykopání nory. Obeznáme místo, kde se ozývá pes a jde se na to. Zem je i v lese 40cm zmrzlá. Po zhruba další hodině pes vylézá z nory. Liška bude uvnitř zadávená. Konečně se dostáváme na noru. V podstatě dělám stojku na hlavě a svítím si do nory. Porada kam zkusit pokračovat. Rozhodujem se správně. Po pár lopatách se objevuje liščí slecho. Vytahuji lišáka z nory. Ještě není zhaslá. Dávám záraz a chválím psa. Pes má šrámy po souboji, ale není to nic dramatického. Během týdne třetí vynorovaná liška.

Autor: martes | 19.02.2012 23:10
Právě jsem přijel domů z revíru.V půl 8 mně začal pochodovat na vnadišti v lese pařez. Dalekohled a ono to prase,odhad 80kg.Projíždím kraj mlaziny a dalších
5 pařízkůch. Kulovnici do ramena,rozsvítím bod,asi 30 vteřin a padá rána.Sele 18-20kg, 10 kroků od nástřelu.Kukovnice ZG 47 7x57 střela SB NP.Druhé sele s touto střelou za měsíc .Jinak rány jak přes kopírák,vstřel lopatka, výstřel těsně za lopatkou.Díky Huberte a Diano.Zdenek.

Autor: Fesoj | 19.02.2012 15:29
Dnes ráno se šli sousedí podívat po tom včerejším praseti. Šli po stopě asi kilometr až k nádraží - snad chtělo odjet vlakem a zapomnělo, že už tady dávno nic nejezdí. Nikde žádná barva, žádné známky po zranění, prase našlapovalo na všechny 4, takže to vzdali.

Autor: Erika Doležalová | 19.02.2012 08:49
Tak jsem se včera šla jen tak projít s bordičkou a dvojkou, co kdyby někde.. Původní plán jet k nejbližšímu lesíku bere za své hned po odbočení ze silnice - cesta je zavalená mokrým sněhem a vjet na řepku si netroufám. Tak to beru jinou polňačkou, která je skoro bez sněhu, jen místy je ho víc, a tak radši najíždím trošku do pole. Hnusná cesta, boří se to, drapáky to sice zvládají v pohodě, ale nechci tam nadělat spoušť, takže to u prvních keřů zabalím, auto nechávám stát a jdeme k lesu přes pole. A vida, na blátě čerstvé stopy od cca 4 kusů černé, ale podle velikosti nejspíš samá selata. Cesta, která by se za zmrzlého stavu dala absolvovat za pár minut nám trvá asi půl hodiny. Jdeme pod lesem, okukujeme nory (postupně tři) ale nikde nic, kde je ještě sníh, nejsou ani stopy a kde sníh není, není stejně nic. Obejdeme les a vlezeme do něj, v ostružiní zvedáme pár kousků srnčího, tři kusy holé a slušně nasazený srnec. Cestou ještě pár stop od kun, nějaká liška taky prošla, jinak poběhané od zajíců až hrůza. Pěkná procházka. Vyjeli jsme v poledne, návrat v půl třetí. Ještě zalezeme na půl hodiny do dílny a chvilku si hraju s trimováním, bordina už vypadá dlouho jako vesnický bouďák, tak aby zas na chvilku byla elegant :-)

Autor: Fesoj | 19.02.2012 01:52
Večer jsem si s vnoučaty udělal procházku k vnadišti, kde jsem naservíroval lištičkám drůbeží sekanou - jednu z těch kunou zadávených slepic jsem rozsekal na drobno a rozhodil na sníh. Čekám, až se kluci navečeří, že je vykoupu v bublinkách - celý den se na to těšili - a půjdu si na chvíli sednout a počkat na kmotřičku. Zvoní telefon. Na silnici asi 2 km od nás prý leželo prase a když řidič zastavil a vystoupil, zvedlo se, stěží přelezlo přes bariéru sněhu a zmizelo pod strání. Jak je to dlouho ? Prý asi před 5 minutami a ten řidič pro mne hned jede. Jen tak v teplákách beru kulovnici a čelovku, obouvám se a mažu k cestě, řidič tam už čeká a jedeme na místo. Prase prý mělo úplně vyvrácený přední běh. Na místě nalázáme stopy, ale žádnou barvu. Prase jde krokem. Jdeme po stopě, brodím se po kolena, boty mám plné sněhu. Po necelých 200 m docházíme ke hranici honiteb, tvořené potokem. Prase ji překročilo a pokračuje u sousedů strání šikmo vzhůru. Takže končíme, vracíme se k silnici a tam se potkáváme s dvěma dalšími myslivci od nás, které rovněž někdo zalarmoval. Po krátké poradě jedeme domů. Volám sousednímu hospodáři - že prý se na to ráno podívá. Mně zbývá už jen dát si usušit promočené boty. Kluci vnuci mezitím dávno zvadli a usnuli bez bublin... Ale aspoň jsem po dlouhé době viděl zas jednou prasečí stopu, když už ne čuníka in natura. Jsem zvědav, zda ho sousedi najdou a co mu vlastně bylo. Dle absence barvy soudím na kolizi s autem.

Autor: Václav Sládek | 18.02.2012 15:37
V jednu v noci mi přišlo devět kusů černé za nima se ve stínu lesa objevil velký kňour ale na pole nepřišel.Nebylo mi dopřáno si po dlouhé době prohlédnout pořádný kus.Prasata byla daleko lovit se nedalo po hodině odešla, vystřidala je bachyně se třema selatama tak třicetikilovými byli však ještě dál než ty před nima.Vydržel jsem do čtyr pak už mě bolela sedací část tak jsem to zabalil.Dnes mě to tam láká znova ale je to jižní svah v noci byly 2°C teď hřeje slunce.Bude tam po sněhu.

Autor: Radek Chadim | 18.02.2012 13:47
Dopoledne jsem byl krmit a můj předpokládaný černý scénář se potvrdil - všude byla černá mafie :-). Nejen na poli, kde přes cestu šlo kolem 15 kusů, ale i přes louku do mýho zašli. Dokonce přišla tlupa i na mé vnadiště, ale asi jiná, kolem 10 kusů, a o kousek dál šla asi ještě třetí, menší. Takže třeba těch 10 návštěv na mém vnadišti od srpna do konce letošního března to divočáci dají :-). Pak jsem byl sypat ještě u zásypu, co je na nejvzdálenějším místě v naší honitbě od prasečího lesa, a tam byla taky nějaká tlupa o přibližně 8 kusech. Takže včerejší prasečí počasí bylo skutečně prasečí.
Ale nevzdávám to, jestli nezačne foukat, tak večer razím k zavaté cestě a budu čekat, až na ní vlezou a pak se ukáže! :-), jinak u nás už je všude po sněhu.

Autor: Miroslav Šafr | 18.02.2012 09:44
Jsme na tom s Fesojem podobně. Venku 1m sněhu, v závěji více a to už na žádný lov není. Srnčí leží u krmelce a z lesa už nevyleze, tak dlouhé běhy nemá. Lišky zmizely někam do nižších poloh nebo pošly hlady a tak na vnadiště přijde jenom občas nějaký zoufalí zajíc. Většinou vše vyzobají ptáci a tak není ani na co koukat.
Se sněhem na silnici nám už pomohla ve čtvrtek fréza a nakladač a tak můžem opět autem do školi i do práce.

Autor: Fesoj | 18.02.2012 03:17
Tak koukám, že nejsem sám, kdo má už té zimy po krk - i když z jiného důvodu. U nás se taky oteplilo, sníh ztěžkl a zvlhl a při včerejší návštěvě krmelce jsem pozoroval srnu, která přecházela přes louku. Bylo na ní jasně vidět, že je plná a chůze sněhem, do kterého zapadala při každém kroku až po břicho, ji očividně zmáhala. Zatím sice nevím o žádném úhynu, ale předpokládám, že teď to začne, pokud nepůjde sníh rapidně dolů. Já teď chodím jen ke krmelci - to "hluboké brodění" na cestě někam k posedu či kazatelně zmáhá i mě a propocený bych tam stejně dlouho nevydržel, i když se teploty momentálně pohybují jen kolem nuly. Požádal jsem traktoristu, který vyhrnuje obecní cesty, o protažení cesty k baráku - a ve tři čtvrtě kopce to vzdal, ani přední ani zadní radlice si s tím bílým svinstvem nedokázala poradit. Srnčí u krmelce odskakuje až když se přiblížím na 15 či 10 kroků - a to mu určitě víc vadí pes než já. Že mám čubinu v této situaci stále na vodítku, to se rozumí samo sebou. No, do kalendářního nástupu jara zbývá ještě včetně dneška 32 dní...

Autor: Radek Chadim | 17.02.2012 20:51
Ach jo, to je počasí. Zase hnus, teplo, trošičku ještě sněhovo, ale jasno a hrozně větrno, takže jediný nadějný večer a zase sedím doma. A zítra už bude po sněhu a bude zase tma. Už aby bylo jaro a pěkný dubnový úplněk, do kterého vkládám veškeré hlavně prasečí naděje, kdy doufám, že bude přiměřeně teplo, přiměřeně mokro a nadměrně měsíčně a hlavně živo :-), protože než-li taková zima jaká je, to je lepší jaro.

Autor: Erika Doležalová | 17.02.2012 20:31
Matěji, jak je to u Hostimáků se zajícema nevím, ale zjistím. Mají ale myslím dost prasat a se zajícem to asi nebude už žádná sláva. Třeba Jaroměřice, které s námi z jedné strany sousedí, tak tam je to se zajícem úplná bída, předloni do 10 kusů a loni myslím ani nelovili. Z další strany toho bohužel zas hodně "naloví" silnice Jaroměřice - M.Budějovice. Takže jsme takový "záchranný ostrov" uprostřed divných terénů :-)

Autor: Matěj Fous | 17.02.2012 19:40
No to je Eriko za takovéhoto stavu to nejrozumější co děláš.Člověk si má také udělat čas na odpočinek a nyní je na to i počasí... U nás (vých.část stř.kraje) je také dnes hnusně,do rána začalo pršet a vydrželo to po celý den,takže je po sněhu.Prasátko u nás nyní jen občas projde protože máme jen část lesa a oni jsou staženy v hlubokém lese co nám nepatří,ale tolik jsi "hecovala"s těmi liškami že i já jsem na ně musel vyrazit (1x úspěch),ale na to,že jsem na jediném místě za chvíli viděl čtyři !!! a ještě mi prošlo lovné prase - no tak jsem tam musel samosebou znovu- a ono tam již mrtvo!Kde jsou?No nyní je po sněhu,tedy "po žížalkách".Co by mě ale Eriko zajímalo,když tam máte ty zajíce.Jsou tam také ještě v těch lesích okolo vás? Z důvodu zaměstnání jsem byl spjat s Hostimí (plynová stanice) což je v této oblasti a 2x jsem tam byl na čistě lesním honě na zajíce,tuším tak roky 1977 a 78,a zajíců v lese bylo mraky.Samosebou se mezi stromy dobře střílí ale špatně trefuje,ale co pamatuji,tak výřady byly parádní.U nás se v lese zajíc úplně ztratil,na nulu...

Autor: Erika Doležalová | 17.02.2012 19:04
Dnes je venku tak hnusně, že nikam nejdu. Od rána tak průběžně prší, sníh leze dolů rychleji než já z posedu, fouká.. Do 16. května daleko, prasata nemáme, zajíce nemůžu a lišky nechodí, tak co venku.. Uklizeno mám od odpoledne, naložím svíčkovou, uvařím svařák a budu hnípat u týví nebo písí (a v případě nouze ještě dývídý) :-)

Autor: Matěj Fous | 17.02.2012 18:14
Radku-jak píše Honza Král ty selata "laickým odhadem tak 4-5 týdnů stará"- tak to nevylučuje že mohla být i jen 2- 3 týdny stará a to prosím už by bylo jejich početí začátkem října a to by mohla na ty žaludy již určitá reakce být.Ale je pravda,že je to v různých podmínkách (tedy i honitbách) odlišné a jak jsem již psal, tak mnoho selátek bylo k vidění již při naháňkách.

Autor: Jindřich Šimara | 17.02.2012 18:09
To je jasné,dřív když bylo černé málo to bylo jiné.Teď hlavně u nás na rovině
mají tolik žíru po celý rok tak i brzy vyspějí.Starých kňourů není,když nějaký přejde je to vzácnost.

Autor: Michal Brabec | 17.02.2012 17:59
Já nemyslel jenom žaludy, spíše celkově. Že by kňourům hučelo v gatích podle padání žaludů, to ne:-)))) Jak správně píšeš, je to dáno připraveností a kondicí bachyní, kdy budou říjné. Kňouři jsou ochotní po celý rok. To, že letošačky mají selata, je právě způsobeno špatnou skladbou populace. Nezřídka je pokládají jejich sourozenci, které unesou. Hrubý kňour, který by mladíky odehnal, obyčejně schází.

Autor: Radek Chadim | 17.02.2012 16:59
Asi jak kde, nedělám myslivost sice půl století, abych z toho mohl dělat statistické závěry, ale se selaty narozené od listopadu do konce února jsem se u nás doposud nesetkal, a to o několika tlupách (5+) celoročně přehled mám, takže u nás u chrutí v drtivé většině platí to, co platívalo dříve :-).

Autor: Jindřich Šimara | 17.02.2012 16:53
To co platívalo o chrutí dříve už dávno není pravda.Probíhá už celoročně,podle narozených selat.Není vzácností když selata mají selata.U lončáků normální.

Autor: Radek Chadim | 17.02.2012 16:48
Myslím, že začátkem září vědí divočáci prd, kolik bude žaludů :-), protože teprve začínají padat, pokud se tedy nemýlím. Chrutí podle mého více než žaludy uspíší spíše chladnější počasí. U nás je žaludů taky dost, ještě i teď, ale selata kde nic tu nic, tady bývají nejdříve skoro učebnicově v půli března. Žaludy mají spíše vliv na úrodu selat, případně říjnost některých bachyní či lončaček, které by za neúrody do říje nešly. Ale tento rok se na velkou úrodu divočáků můžeme opravdu těšit, to je pravda.

Autor: Michal Brabec | 17.02.2012 15:51
Selátka v lednu, je to brzo, ale loňskej rok byl hodně žírnej, tak i chrutí přišlo dřív. Uvidíš, že se tyhle zprávy začnou množit..

Autor: Radek Chadim | 17.02.2012 14:38
Viděl bych to stejně jako Michal, selátka si prostě odskočila napapat, u řepky je to běžné, že přijdou jen selata. A bachyně nemusí být ani nějak extra blízko, protože takové malé sele kvičí tak nahlas, že je to slyšet na stovky metrů - to ani kňour píchnutej do žeber by tak nevyzpíval :-). Ale máte ty divočáky nějaký rozhozený, protože selata v lednu rozhodně není moc v pořádku.
Dopoledne jsem byl nakrmit v lese, všude od divočáků pochozíno a povrtáno, nějak se nám v tom lese pomnožily, protože je tam chozeno od dvou tlup, ale žádná tohtoroční selata, na to je ještě minimálně měsíc čas. Dnes je prasečí počasí, tak jestli přestane trošku foukat vítr a zbude aspoň špetka sněhu, tak je půjdu večer zkontrolovat, jestli nešpacírují po polích.

Autor: Michal Brabec | 17.02.2012 14:10
Navíc, mrazy zas až tak nevadí, největší mortalitu způsobuje vlhko a mokro, to jest počasí, jaké nastává teď...

Autor: Michal Brabec | 17.02.2012 13:04
Honzo, myslím, že bez maminky nejsou, spíše tedy bez maminek, protože 16 selat - to je minimálně 2 bachyně, spíše tři. Zřejmě se mládež jen vydala sama na papu, matky byly někde poblíž, ale protože nebyl ze strany selat nouzový signál, tak Ti to prošlo. Ale pozor, tam není místo pro srandu. Dobře, že krmíš, teď se nic jiného dělat nemá!

Autor: Honza Král | 17.02.2012 11:28
Včera jsem na kolegovo krmelišti v 16:45 mobilem nafotil 16 selat, dle mého neprofesionálního odhadu asi 4-5 neděl starých. Kde je jejich maminka se můžeme jen domnívat, ale z našeho spolku jí nikdo ze světa nesprovodil. Došel jsem k nim na 4 metry, to by mě bachna tak blízko asi nepustila, tedy pustila, ale co by se dělo dál. Očividně nestrádají, na krmeliště dle ochozů chodí několikrát denně. Tak jim dáme nabaštit, aby přežila případné mrazy.

Autor: Erika Doležalová | 17.02.2012 09:46
Lovu zdar Romane! Když jsme se byli tuhle s bordičkou venku, tak jeden kanál smrděl liščinou už z dálky, stačilo vystoupit z auta na cestu asi 3 metry od kanálu a už jste to cítili. Tušení, že tam bude liška, bylo veliké, jenže co bych tehdy sama zmohla.. Tak leda pustit fenu a doufat, že nebude tak rychlá a honem autem přes pole asi 400 metrů k výpusti... Divočina, tak jsem jela dom. No a chlapi hned včera že to pojedou omrknout - výsledkem byl slušný lišák :-) (v tomhle kanále jsou lišky pravidelně, každý rok a průběžně celý rok) Já se odmítla zúčastnit a radši si jela sednout k louce, blázen, zase jsem akorát čuměla do sněhu a krom tří zajíců nikde ani chlup.

Autor: Radek Chadim | 17.02.2012 08:38
Romane, lovu zdar. Chudák adjunkt, ten než se stane myslivcem, tak bude úplně hluchej, protože na každé :-) čekané střelba a ještě z osmičky, to už musí na sluchu zanechat následky :-).

Autor: Roman Voříšek | 17.02.2012 08:25
Všechny vás zdravím kamarádi. Ve středu jsme měli výborovou schůzi a po cestě domů jsem obeznal růdl černé - 2 silné kusy a tři selata. Jenže se mi už nechtělo ven, už bylo hodně hodin...
Ale včera jsem ještě po cestě domů ověřil, kudy se vrátili zpět a bylo rozhodnuto. Okolo osmé usedáme s adjunktem na mez na sedací hole a netrvalo to deset minut a na pole nám vyšlo šest prasat. Říkám, to jsou asi oni. Jenže máme je na dobrých 150m. Přemýšlím, že jim nadejdeme, ale hukot z dálnice mi dává jasné znamení, že fouká severní vítr a tím pádem musíme čekat věcí příštích. Jsou dvě možnosti. Buď se vrátí zpět pod mez a tam už je nějak našouláme a nebo nám přijdou, jak se říká, pod lauf. Bachna to vyřešila tak, že dopadla varianta č. 2 a já jsem se honem rychtoval k ráně. Opřený o sedací hůl a klečíc, vedu v puškohledu jedno ze selat a najednou se zastaví a hledí naším směrem. V tom třeskne výstřel, slyšíme náraz kule a selátko zůstává v ohni. Tak to byla rychlovka, to dostaneme doma pochvalu, že budeme brzo doma. Pocta ulovené zvěři, za mou zimní čepici dávám smrkový úlomek a pak už to všichni známe. A aby to bylo celé - 8x57JS Geco Teilmantel 12g, CZ550. Doma si dávám na Lovu Zdar panáka medoviny, levou rukou jsem to do sebe vyklopil a hup k mamině pod peřinu :-)

Autor: Fesoj | 16.02.2012 16:22
Oznamuje se hromadná vražda... V noci na dnešek se mi vloupala do kurníku kuna. Přežily 2 slepičky a kohout, dvanáct jich zamordovala. Taková malá štěrbinka nade dveřmi tam byla, nevěřil jsem, že by se tudy mohla protáhnout, ještě jsem říkal ženě, že pokud se nedostane na slepice, ať si tam chytá myši a tohle mám za svou toleranci. Zítra si půjčím sklopec. Dnes už nikam nejdu, byl jsem jen u krmelce a cesta, kterou normálně zvládám za 20 minut, mi trvala hodinu deset - sněhu doslova až po prdel. Zpátky se už šlo líp, to jsem zvládl za 40 minut. Před chvílí konečně přestalo sněžit, takže už by to mělo být v pohodě.

Autor: Lukáš Turecký | 16.02.2012 16:07
Jo Ivo taky jsem to viděl. Mě už nepřekvapí totálně nic.

Autor: Ivo Ondráček | 16.02.2012 15:52
Právě jsem se dozvěděl, že voda ve sklenici v -15ti za dvě hodiny zmrzne. TV NOVA o tom natočila celou reportáž. A já myslel, že mě ve zprávách už nic nemůže překvapit...!

Autor: Erika Doležalová | 15.02.2012 19:43
U nás stejně, teplota okolo 0 až -3, ale sníh padá i létá, do toho vichr.. Snad se přes noc vítr uklidní, aby ráno byly vidět stopy, na újeď jsem dala půlku starého zajíce, tak jsem zvědavá.

Autor: Václav Sládek | 15.02.2012 15:45
U nás se to také střídá chvilku chumelí ted padaj trakaře pak slunce.Na to zase místo sněhu krupky.Pořádně fučí dělají se sněhové jazyky.Stejně mi to nedá večer zasednu.

Autor: Radek Chadim | 15.02.2012 14:40
U nás se střídá polojasno až slunečno s nečím, co klidně můžu nazvat větrná a sněhová bouře :-), právě teď je ta bouře, takže je těžko vidět na 20 m.

Autor: Fesoj | 15.02.2012 14:28
Tak ty kruty už jsou snad za námi, venku je +1 - jenže nastoupil takový menší blizzard. Od noci bez ustání chumelí a fičí jak v pohraničí - no vlastně jaképak jak, když je to tak... Půlmetrové koleje od traktoru už nejsou vidět, o cestě, kterou mám prošlapanou ke krmelci, ani nemluvě. Pro dnešek to vzdávám, ale zítra musím ke krmelci, kdyby čert na dráteníkovi jezdil.

Autor: Děda z lesa | 15.02.2012 14:12
Kolego Tataláku, dobře víš, že to vůbec není o flintě, ale o tom, kdo ji drží v ruce.

Autor: Jaroslav Tatalák | 15.02.2012 13:08
Dědo dobře díš - 7x64 - na to třistaosma nemá

Autor: Vladimír Mészáros | 15.02.2012 12:53
Tak aj ja som včera nevydržal a pri teplote okolo -1 vyrazil von ale okrem srnčieho,čo sa hostilo na vnadisku, som nevidel nič, líštičkám sa včera, akosi nechcelo behať, ani na vábničku nereagovali a ani vnadiaci dutý peň si neprišli overiť. .Po 4 hodinkách som to zabalil. Pri odchode bolo príjemných -6. No nie každý deň je úspech a tak to aj musí byť.

Autor: Tomio | 15.02.2012 12:45
Tak jsem využil slabší pondělní obnovy a už v úterý dopoledne vyrazil. Obešel jsem doela velkou část lesa.
čekal jsem, že černá bude trochu šmejdit, no co jsem obeznal. Dvě selka na krmelišti, krmeliště skoro prázdné už 14dní vymeteno, zvláště od dančího, přesto tam něco hledali. Kukuřička jinde netknutá. Ten ještě projít hřeben, přes svážnici jedna cesta za druhou od prasat minimálně pětkrát nahoru a nejčersvěji nahoru :-). Z jedná strany vnadiště 700m, z druhé 600m ani k jednomu nedošli. Absolutně nechápu proč tam evidentně často táhnou, všude smrková kultura ani houština, žádný dub jedině na pole, ale co tam, no nechápal jsem. Černá evidentně mění zaběhlé návyky! Přes 20lety co tata vždy povídá, našli žrádlo a vraceli se, dnes obchází neustále okruhy, málokde se zdrží, taková letošní zkušenost.
Nakonec večer čekaná od 6-9h u bubnu, kde chodili tak před 4dnama, o půl devaté, když jsem myslel, že by mohlo jít čuně, přišel daněk, sebral pár zrnek a odešel. Mrtvo, total. Větřík se nehnul, srnčí beklo snad dvakrát za ty tři hodiny. Bída. Dnes dalších 10cm sněhu, začíná to být kruté, už je i v porostu dole 15cm na kopcích až 35cm.

Autor: Stanislav Haas | 15.02.2012 12:23
Dnes ráno krásné slunečné počasí, mírné sněžení, -2 stupně. Tak jsem uložil zimní kombinézu s kulichem do skříně, vzal si letní čerňáky, žádné termoprádlo, čepičku zn. Stivín :-) a s čubajznou jsme vyrazili. Asi po půl km vánice, sníh vodorovně a sluníčko už jsem do teď neviděl. Cestou do lesa mi omrzla levá huba, cestou z lesa pravá, ale drsňačka si prašan neskutečně užívala. Na vnadiště dát jako každý den cca 80 palic, jako vždy včerejší dávka pryč. Cestou nazpět na polní cestě bez krytu uhlířka, vykračovala si to jak fořt, přitahla tak na 50 m než nás zmerčila. Někdo zde psal, že škodná po cestách nechodí - ale chodí a jak ráda! Když jsem měl u včelína párek jezevců, tak jsem je zahlédl vždy jen na cestě, např. když táhli na třešně. Skoro všechny lišky a kuny jsem ulovil na cestě. S.H.

Autor: Michal Felcman | 15.02.2012 12:09
ty tatry hliny sme nerozvazeli my ale mesto je to nejakej zbytkovej prach z uhli a ty fotky budou urcite je sem dam jen co uvidim kamarada ktery to ma nafoceny dokonce ma i video z jedne nory takze to nebude problem a co se tyce toho kopani tak staci si odhazet snih a pak uz jen ryc a opravdu to jde tak aby sme verili tak na zacatku pristiho tydne jsem dam ty fotky i s video

Autor: Josef Hanzlík | 15.02.2012 12:01
A to já mu věřím.Že ty lišky udělal je jeho věc Já jsem spíš na holky.My tu všichni máme tendenci posuzovat stav věci s ohledem na podmínky,ve kterých žijem sami.Mnohdy stačí navštívit honitbu 20km vzdálenou a všechno je úplně jinak.Tři prasata na ránu?K tomu by se třistaosma neponížila.7x64 holt jo.Lovu Dík.

Autor: Děda z lesa | 15.02.2012 11:45
Ani náhodou - 7x64

Autor: Petr Toman | 15.02.2012 11:23
Dědo...ta prasátka byla ulovena jistě 308 :-)

Autor: Děda z lesa | 15.02.2012 11:17
Nešlo mi o skutkovou podstatu, ale o myslivecké vyjadřování.
I když se dějí různé věci - já mám třeba 32 holubů za ráno, můj kolega 15 lišek za prosinec, další kolega 3 prasátka na jednu ránu...

Autor: rici czech | 15.02.2012 10:49
Dědo klídek, kdyby ,napsal 8 lišek tak to zbaštím to se dá při hodně štěstí pomocí několika dobrých psů a v kanálech průměr 30 zmáknout, ale 18 lišek a ještě ponejvíce v přírodních norách to je myslím scifiction nebo jak se to píše.

Autor: Děda z lesa | 15.02.2012 10:34
Zajímavé jsou i výrazy ..." sme udělali 18 lišek".Ony nebyly hotové a bylo nutné je dodělávat ?

Autor: Miroslav Šafr | 15.02.2012 10:21
Dnes je u nás tak hnusně že se ani nedá vyjít ven. Ráno jsem musel odvázt kluka do školi a přítelkyni do práce Vitarou a projeli jsme jen tak,tak. Závěje vysoké přes metr a není vidět na cestu přes sněžení a rozfoukaný sníh. Naše vesnička je v podstatě odříznutá od světa. Na hlavní cestu je to 1km.
Sníh co jsem odházel od garáže a domu byl během chvilky navátý zpět a tak ani nemá cenu abych se snažil něco dělat.

Autor: Michal Brabec | 15.02.2012 08:52
18 lišek a ještě k tomu Lovu dík.... Huberte, Ty to vidíš..

Autor: Martin Skřivánek | 15.02.2012 08:34
Michale teda rozvézt liškám tatry hlíny ať se zabydlí to mně nenapadlo :-).minulý týden jsem zaslechl jak hrobník kopal hrob a první půlmetr musel zbíječkou.kdyby tak ty lišky byly stříbrné nebo polární to by byl byznys :-).

Autor: Erika Doležalová | 15.02.2012 08:01
Už asi týden každý den slibuju bordičce, že ji vezmu ven a pokaždé to nějak nevyšlo, tak konečně včera jsme vyrazily. Nikde nic, okoukli jsme umělou a přírodní noru a jeden kanál, pár hromad klestu, ale krom zajíce, kterého si vyšlápla a prohnala a druhého, kterého jsem zvedla já, ona neviděla a pak se proběhla po stopě všude pusto. Pár kousků srnčího na poli. Pěkná procházka.
A taky by mě zajímal revír, kde Michal loví a uloví 18 lišek za den :-) A fotka určitě není, že... Takový úspěch se totiž podaří třeba jednou za život..

Autor: rici czech | 14.02.2012 23:08
:-))

Autor: Ivo Ondráček | 14.02.2012 22:56
Su zvědav, jestli se z toho vyklube fór nebo ne. Páč být pak v ordinérním revíru, kde nalovit 18 lišek všemi způsoby trvá dva až tři roky, je poněkud frustrující!

Autor: Ron Gordon | 14.02.2012 22:23
Michale, přidal by se k dotazu "rici czech" kde že se nachází ten revír, mně to spíše připadá že jste přepadli liští farmu. Je podivuhodné, že v době kdy v promrzlé půdě praská vodovodní potrubí lze u Vás hlínu vyházet loupatou ! Nic ve zlém, ale nějak mi to moje stará hlava nebere.

Autor: Michal Felcman | 14.02.2012 21:51
Martine:sele u nas to neni problem krmime zadinou na vsech posedech a chodej tu vsude takze zadna novina a jinak co se tyce norovani tak tady norujem jenom 4 lidi zbytek co maji norniky tak spis jen tak na okrasu a kdyz jdete norovat na misto kde jsou navezeny kupy hliny dlouhy 100 metru sou tam 4 kupy tak tech nor tam je dost jinac je to tam jak sem psal nize ze chodim lovit nory pred posedem.Kdyz si u tech nor budete 14 dni pohazovat ryby tak pak to norovani jde samo,samozdrejme ze nam tam pes zustal 1 a v hline nepotrebuje te ani krumpac pouze lopatu takze je to rychlovka a kdyz je dobra parta pracovitejch lidi jde vsechno lip od ruky.

Autor: Zdeněk Ondruch | 14.02.2012 21:33
Lovu zdar. STS Chvojkovice Brod?

Autor: rici czech | 14.02.2012 21:22
Michale Lovu zdar.Jenom jsem se chtěl optat co to je za revír kde se střelí 18 lišek při norování za 1 den?Sám jsem také noroval ,ale nechce se mi věřit ,že těch 18 lišek šlo z nor tak rychle aby se to stihlo v jednom dnu?Zřejmě slušnej oddíl:-)))

Autor: Dvořák Mirek | 14.02.2012 21:15
Dnes kolem 18té hodiny,cc 20min po usednutí do kazatelny a zakuklení do vaku. lišák 200kroků těsně před horizontem. 223rem. v ohni. asi je tech lišek fakt hodně.

Autor: Martin Skřivánek | 14.02.2012 20:40
Michale já nevím jestli jsi to ty ale myslím že jo.jeden den koupit kulobrok a hned sele,pak lišku atd. se ti fakt daří.dnes s tím počtem lišek už jsem myslel že to je latina! :-)

Autor: Michal Felcman | 14.02.2012 20:12
Lovu dík za všechny.Byly 2 nory umělé jinak zbytek přírodních do umělích šel můj pes který jěště nemá zkoušky zatím a do přírodních nor máme jagdteriéry.Škoda že se nesmí lovit jezevci pes nám tam jednoho vyhnal ale co vůbec to nevadí nesmí se všechno střelit.Jinak za letošek už mám 1 prase z čekané,3 lišky z čekané a 6 lišek z norování a jednu kunu.O víkendu se jde na další nory.

Autor: jirka marek | 14.02.2012 20:06
Michale,ty nory umělé?
To je teda úspěch.
Lovu zdar!

Autor: Martin Skřivánek | 14.02.2012 19:51
Michale teda ty to válcuješ! :-) tak lovu.

Autor: Michal Felcman | 14.02.2012 19:04
Tak dneska jsme byly norovat s naší partou.V plánu bylo 10 nor a všecky sme udělali a celkem sme ve 4 lidech v 10 norách udělali 18 lišek, 1 kunu co byla na stromě a 2 prasata který po ranách na lišku vyběhli z houští.Opravdu krásný den a ještě hezčí zážitek.Myslivosti zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 14.02.2012 10:12
Romane Lovu zdar! Také jsem včera vyrazil ven s vírou, že po povolení těch mrazů bude pohyb.Je hlad... Mám vnadiště na kukuřičništi a sypu přímo na zem - klasy, zrno,rohlíky a občas i barel siláže na provonění a něco od masa. Chodí mi tam dančí, srnčí a mám tam docela i pohyb od lišek, které přechází do blízkých kanálů a nor, které mám v podstatě v houští za zády. Černá se zatím zdržuje v lesích a ten pohyb do polí je slabší. Přijdou mi nepravidelně a tak 2x během týdne a stejně v tom poli nebuchtují.Mám pocit,že černá dřív po kukuřicích víc ryla, když byl sníh, jen přibývaly černé fleky. V posledních letech nic .... Jelikož jsme v sobotu dávali cermix, tak jsem seděl spíš kvuli lišce a hlavně, že jsem se víc jak týden nedostal ven a už mi to chybělo... Sedělo se dobře, zlehka drobně popadávalo, prostě idealní čas, ale byl klid. Jen dva kusy srnčího mi přešly napříč polem , jinak nic. Několikrát jsem zkusil i Nordíka, že bych na vřeštidlo přitáhl nějakou zvědavou kmotru, ale nic.

Autor: Ivo Ondráček | 14.02.2012 10:12
Včera jsme to zdvojili u rybníka. Kamarádovi proběhla kuna pod posedem. Já byl čirou náhodou na žebříku otočený bokem k lesu, tak jsem taky zahlédl, jednu jak mi prohopkala za zády. Obě ale byli na ranku moc rychlé. Odpo oběhnu újedě, uvidíme, jaký bude pohyb...

Autor: Roman Voříšek | 14.02.2012 09:48
Jarouši, máme u nás části pole po zrnovce, která jsou pouze zmulčovaná, takže všechno, co zůstalo po sklizni, je na vrchu. A není to zrovna malá plocha, veškerá spárkatá má na těchto plochách prostřený stůl.
Kamarád včera viděl dvě silné bachyně a napočítal 9-12 malých selátek. Když přežila tyto silné mrazy, tak už je nic nepřekvapí...

Autor: Honza Král | 14.02.2012 09:33
Jojo, kraj nám stanovil 11.2 a druhý 25.2. Celkem dobrý, v -16 sčítat.Ale sešlo se nás 11, což jsem koukal. I starší pánové přišli. Srnčí jsme nějaké napočítali, víceméně v rudlech na polích. Jinak se srnčí zdržuje v lesích, na ostružiní, borůvčí apod. Je fakt že je vidět srnčího míň. Ale černá se někam vypařila, údajně u sousedů není, u nás na krmeliště nechodí. Jen v jedné lokalitě včerejší břídil na lišku střelil asi 50 kilového kňourka. Minulý týden jsme byli ve Všeteči na Kamýku kvůli nové rozhledně a cestou nahoru jsme potkávali jednu stopu od černé za druhou.Hold bukové lesy.

Autor: Martin Skřivánek | 14.02.2012 09:26
Honzo jste už měli sčítání?

Autor: milano | 14.02.2012 09:26
Romane, pár let nazpátek jsem pozoroval nechtěnou spolupráci kusu černé a srnčího.Na oračce, kde byla zaorána nějaká kukuřice buchtovalo prase a v těsném závěsu za ním chodilo srnčí a paběrkovalo na tom, co zbylo.Ani jeden neměl s tím druhým problém.Nebyl tedy takový mráz jako teď a černá mohla v pohodě rýt. M.P.

Autor: Honza Král | 14.02.2012 09:17
Včera pod barákem ve 21:45 vybíhá asi na 200 metrů liška na pole, zamává oháňkou a mizí v lese. Za čtvrt hodiny je znovu venku a "promenáduje" se po poli. Zkouším zamířit, ale v těchto světelnostních podmínek by byla spíš náhoda lišku trefit. Zkouším vřeštit na ruky, myškovat. Asi nemá hlad. Za chvilku slyším ránu, kolega je prý břídil a netrefil lišku na 80 metrů.Čtvrt hodiny na to vybíhá z lesa další liška,asi na 180 metrů, ta se nedá ničím zastavit a mizí za horizontem. Dneska měním pozici, navlíknu se do bílého a počkám na ně v poli. Lišek je dost, v sobotu na sčítání jsem já a další dva myslivci z naší společnosti stříleli na lišku.Jak? To už je věc druhá.

Autor: Jaroslav Miňha | 14.02.2012 09:15
Romane Lovu!
Na co u vás na pole chodí? U nás jsou čtyři pole po kukuřici, ale od doby, co zamrzlo, tam není šlápnuto, jsou jen v lese.

Autor: Roman Voříšek | 14.02.2012 08:42
Včera během dne jsem už nemohl vydržet v práci, v hlavě jsem měl vymyšleno, kam vyrazím na čuníky. V půl osmé vyzvedávám adjunkta, před osmou jsme na kazatelně.
Je klid, ani srnčí nevidíme.
Okolo deváté vidím na pole vycházet vláček čuníků, počítám, je jich šest. Zavíráme okenice a přesun. Pomalu šouláme na mez, ale černá nikde. Snad deset minut jsem na jednom místě a najednu si všímám, že mezi srnčím, které vytáhlo na pole, je namíchané i nějaké to sele - to se mi ještě nestalo, aby srnčí ztrpělo v těsné blízkosti černou... Vítr je dobrý, nadcházíme jim starým sadem a na kraji sadu se opírám o dvoják v jabloni. Večerem jde rána, ale špatná. Strhl jsem a lončákovi přestřelil oba přední běhy. Nadávám si, ale honem spěchám ke kusu a dostřeluji. Pocta ulovené zvěři, červená práce. 8x57JS, Geco Teilmantel 12g. Lovu Zdar!

Autor: červenka emil | 13.02.2012 15:24
Dnes jsem po návratu z města měl v kuchyni hosta,přiletěl na oběd střízlíček.Konečně trošku oteplení asi večer vyrazím,začaly mně chodit na vnadiště čtyři selata,potřebujeme na výročku.

Autor: Fesoj | 13.02.2012 11:02
Včera odpoledne jsem přítelkyni svého syna ukázal jednu z trofejí a zeptal se jí, co to je. Samozřejmě nevěděla. Tak jí říkám, že je to něco, co nám chlapům může někdy chybět - pyjová kost z lišáka. Holka zčervenala jak rak - a to jí je přes 30. Říkám jí : "Tváříš se, jako bys to v životě nedržela v ruce." "No to jó " ona na to, "ale vždycky jen živýho !"

Autor: Václav Sládek | 13.02.2012 10:27
Ivo neprovokuj!

Autor: Ivo Ondráček | 13.02.2012 10:17
V sobotu jsem navštívil stařičkého strýčka myslivce. V průběhu debaty se rozvzpomněl na nebožtíka kolegu, co měl taky psa na norování: "Ale neee jezevčíka Ivoši, jak vono se to jenom...BORDEL TERIÉR to byl!...:)

Z úcty ke starší generaci jsem v pokušení začít ten název taky používat...:)

Autor: Erika Doležalová | 13.02.2012 07:58
V sobotu ráno a v neděli večer - nic a nic. Ráno jsem si zradila kunu nebo se zradila sama, nevím. Vylezla mi z lesa přímo u újedě, chvilku koukala, pak se postavila na zadní, mrkla na mě do kazatelny a zase se odporoučela, aniž bych stihla cokoli udělat. Čekané sice pěkné, mráz jen okolo -17, bez větru, ráno od půl čtvrté do sedmi a večer od půl šesté do půl deváté. Zajíců mraky, ale lišky asi došly :-(

Autor: Tomio | 12.02.2012 22:01
Tož mě začali courat čuníci na krmný buben, v prosincu nic, v lednu jednou, dvakrát šťouchli, a teď se naučili tři dny za sebou poctivě vymeteno a hrajou si s tím jako divý, včera jsem nasypal malinko, ale zítra se nedostanu, a v úterý na ně vyrazím. Nebo aspoň dosypat, jen, aby jim prázdný buben nedal povel k odchodu. Podle stop asi 4-7, jsou tam menší stopy, což je zelený signál pro lov :-).
V těch mrazech se mi nechtělo a navíc to období léčení. Samozřejmě nikdo neudělal to co měl, nebo nikdo v okolí neléčil. :-)

Autor: Milan Zelinka | 12.02.2012 21:23
Tak dnes poprvé jsem viděl na Estonských stránkách černou. Byl tam jeden kus v tuto dobu . Nějak chudý rok. A druhá kamera mně vůbec nejde. Zdraví Milan

Autor: Josef Hanzlík | 12.02.2012 16:20
Já vám teď ty mejdlíčka s prominutím shodím.Mořím sebe i křepelačku(8měs.)s aportem.Jde to ztuha a někdy je to o nervy,jak moje,tak i její.Teď jsme se vrátili se známíma z takové odpolední vycházky.Fenku jsem nechal za vsí volně pobíhat a ona vlítla na rybník,kde odklízel sníh jakýsi bruslař.Čepici měl položenou uprostřed rybníčka na ledě a ta potvora mu ji bleskově švihla a parádním aportem s ukázkovým předáním mi ji přinesla.Pánovi jsem se při odevzdání oslintané čepice velice omlouval,ale fenku chválím ještě teď doma.

Autor: Jan Heger | 12.02.2012 15:40
Na plexi u hokejové helmy se nanáší normální sprchové gely a pak se to trochu přejede hadrou. Dělají i specialní přípravky.

Autor: Karel Friedrich | 12.02.2012 15:34
Pokud se dobře pamatuji, bylo to glycerinové mýdlo, ale nebylo to zcela ono. V oční optice budou mít určitě již něco modernějšího. Na jednom veletrhu v Brně nabízeli nějaký krém v modné krabičce, ale nemám to vyzkoušené. Já mám okno otevřené, otevírání je hlučné. L a L!

Autor: Michal Brabec | 12.02.2012 15:09
Určitě to příští víkend zkusím, jestli nebude někdo rychlejší..

Autor: Miloš Bartáček | 12.02.2012 14:47
Na to sklo platí nastrouhat suchý mejdlo, rozšmrdlat po skle a rozleštit suchým hadrem.

Autor: Michal Brabec | 12.02.2012 14:32
No to je fakt, taky to pamatuju. Je chemik v domě??:-)))

Autor: Václav Sládek | 12.02.2012 14:24
Kdysi se dělalo něco na plynové masky.Něco jako malý mejdlo nebo co to bylo za sajrajt.Již jsem to z vojny zapoměl sklíčka se potřela a nemlžila se.

Autor: Michal Brabec | 12.02.2012 13:47
To Václav: No jo, ale zase jde odtamtud zima a já věřím, že si bednu člověk hodně zadejchá a teplota uvnitř je pak o dost vyšší než venku. Bohužel taky vlhkost na okna..

Autor: Michal Brabec | 12.02.2012 13:42
Plexi mě nevyhovuje, příjde mi matný a brzy se poškrábe. A zamrzá to taky, jak na to funím.

Autor: Václav Sládek | 12.02.2012 13:40
Michale řeším to jední oknem otevřeným ze strany kde nefouká.

Autor: Stanislav Haas | 12.02.2012 13:34
To: Michal. Místo skla do oken jsem dával plexi, je to lepší. Ale zase zamrzá dalekohled + brýle.

Autor: Václav Sládek | 12.02.2012 13:31
Sedám v obyčejném vaku za necelých 800 kč z diskountu sice to není duté vlákno nebo něco ještě lepšího ale když je větší mráz tak si v něm trochu přítápím.V pátek ve čtvrt na dvánáct při mínus 17°C jsem ulovil kňourka padesát kilo.Stříleno na stodvacet metrů 300WM PMC poloplášt 180gr prase se po pár vteřinách lehce přizvedlo již jsem se chystal vystřelit po druhé ale jen se po svažitém poli sesunulo o tři metry níž kde zhaslo.Povinné čekání ne cigáro poslední hryz, blombu díky Dianě a svatému Hubertovi.Pak rychlá doprava dumů přece jen se mmi ta řezničina dělá líp v teple.Jinak v tom vaku vydržím sedět někdy až do rána i při těchto mrazech.Samožřejmě zateplený posed kde nefouká je pro mě podmínkou.Přece jen už dnes je mi 60 +.

Autor: Michal Brabec | 12.02.2012 13:13
Namouduši. Ale uzavřená kazatelna. Obrovskej problém jsou zamrzající okna. To už nepomáhá ani pytlík se solí, což je standartní výbava mých domečků. Rozmrazuju to dlaní, ale to vydrží pár minut. Nemáte někdo fígl??

Autor: Martin Skřivánek | 12.02.2012 12:40
Michale 7h ? to je teda nářez.já jsem teď chodil téměř denně ale tak po dvou hodinách jsem toho většinou měl dost.

Autor: Michal Brabec | 12.02.2012 11:45
Tak čtvrtek, pátek dovolená a hurá do lesa. Experimentuju s oblečením, tak jsem zvědavej. Je -18, sedím 6 hodin a ujde to. Srnčí, lištička, dokonce i kaneček tak kalhotáč, ale nepříjde mi, že by až tak všichni dělali o dobroty na krmelišti. Nádherná viditelnost.
Druhý večer vydržím dokonce 7 hodin, poprvé vidím psíka mývalovitého, než si rozmyslím, jestli ho spálím, tak odchází. Krásná šelmička, ale k nám nepatří, asi jsem měl... Noc je nádherná, tohle nemyslivci nikdy nezažijí, jdu domů a přemýšlím, co jsem vlastně chtěl lovit...
Trochu odbočím - vím, že se to jistě někde probíralo, ale kdo máte posedový vaky, dejte o nich něco do placu, novinky a tak. Já jsem takovej pařez, že potřebuju víc přesvědčovat.. LaL.

Autor: červenka emil | 12.02.2012 11:38
Další důvod úbytku zajíců,zvrhlé sxuální chotky

Autor: Zdeněk Ondruch | 12.02.2012 09:58
Dnes ráno u nás -17°C, našoulal jsem 28 ks mufloní zvěře a při tomto dobrém větru mě chtěl drsňáčka nahoncovat zajoch.Doslova přiběhl na 5m s nabídkou kvalitního sexu a on ho za to kousek prohnal. Po zapískání se ukázkově vrátil.Lovu Lesu Z
Lišky courají, ale není skoro žádný sníh, snad během týdne napadnou alespoň 3 cm, aby bylo vidět i večer.

Autor: Nikola Rýdl | 12.02.2012 08:31
U nás (Rokycansko) dnes táhlo asi 40hus v krásném klínu, směr jihovýchod:-) Ráno -23stupňů. Lištičky courají. L a L!

Autor: Fesoj | 12.02.2012 08:12
Právě se dívám z okna. 10 m od vchodových dveří pod borovicí jsou 3 ks srnčího. Srna se silnou dcerkou a mladý srnec, ještě nemá nasazeno. Ten je zalehlý, holky okusují jehličí ze spdních větví. Nad nimi snídají sýkorky zavěšený lůj. Měl bych jít pro dříví, v kamnech to už skomírá, ale nechci rušit tu idylku a tak jen zírám. Krásný začátek myslivcova dne. A už je tam další kus, druhé srnče - však jsem se divil, kam se podělo, opět čiplenka, o něco slabší než její sestra. Vstává zbytek mé rodiny, dělám kávu a koukáme všichni...

Autor: kesl | 11.02.2012 23:50
Dnes (po čtvrté) jsem během jednoho týdne obeznal čtyři čerstvé spády jezevce...na obnově a každý spád jiný kus. Dokonce jeden rýpal jako divočák. Zajímavé! L a L!

Autor: Fesoj | 11.02.2012 23:43
Dnes jsem při návštěvě krmelce zjistil, že se mi tam objevila lištička, courala se kolem kazatelny a vybírala zpod sněhu psí granule, které jsem tam asi před týdnem rozesel. Tak jsem si pro ni připravil lahůdku - drůbeží sekanou /chcíplou na kost zmrzlou slepici jsem sekerou rozsekal na drobno/, rozházel na sníh, prošlápl cestičku ke kazatelně, tam jsem si připravil fusak, aby nezábly nohy - a když jsem přišel domů, měl jsem toho dost, místo do lesa jsem zalezl do postele a probudil se před chvílí. Ale pořád mne bolí nohy i záda, tak tam asi zalezu zpátky. Venku sice krásně svítí měsíc, ale je tam -18, než bych došel ke kazatelně, zpotil bych se jak dveře u chlíva a dvacet let mi už taky bylo víc než 3x, takže si to rande s kmotříčkou dám až trochu poleví ty kruty. Prasátka nechodí vůbec a i kdyby, tak mají ještě týden povakcinační hájení.

Autor: martes | 10.02.2012 15:18
O víkendu u nás končí ochraná lhůta po vakcinaci.Snížek napadl a tak na ně.Krmím v lese asi 250m od D1.Prasata chodí dost pravidelně a dost brzo. Většinou leží těsně u dálnice,,mají tam klid,,.Ale když není sníh není vidět.Ne jsem hladový, ale při řešení škod se počítá každý kousek.Jinak všem ůspěšným lovcům Lov zdar. Zdenek.Podotýkám ted´jenom selata..

Autor: Nikola Rýdl | 10.02.2012 15:11
Kdo nejí ať nejí, alespoň zbyde víc na nás:-):-):-):-)

Autor: Radek Chadim | 10.02.2012 15:10
Jako vždycky se to hodí na chudáky divočáky - já to žeru pořád, jak někteří tvrdí, a mám jen 65 kg :-).

Autor: Josef Hanzlík | 10.02.2012 15:08
Radku,třeba pocit,že umřou zdraví a hubení.
Teď jsem dokoukal nějakej díl Tisíc let české myslivosti a nevím nevím,jestli tu zvěřinu nepřestanu konzumovat taky.Bylo to o virech,bakteriích,cizopasnících,nákazách a co já vím o čem všem Brrr....

Autor: Radek Chadim | 10.02.2012 14:46
Zde je na místě otázka: co pak ale mají ze života, když nežerou takový lahůdky? :-)

Autor: Fesoj | 10.02.2012 14:41
Radku, já znám u nás ve sdružení nejméně jednoho myslivce, který zvěřinu z černé vůbec nejí ! A co se týče jezevce, který má rovněž vynikající zvěřinu, tak lidí, kteří by ho nevzali do úst, je i mezi myslivci spousta. Moje žena by ho rovněž nepozřela, stejně jako nutrii a to je opravdu mňamka.

Autor: Josef Hanzlík | 10.02.2012 14:27
Martine nevím.V létě jsou čuníci v řepkách a kukuřicích a i tak si rozmýšlím na ně zmačknout-bychyňky se selaty v závěsu a pod.,turnusy v práci zrovna když je úplněk,srnčí ubylo a nějak nebylo z čeho vybírat,lišky jsem taky neviděl,no prostě smolnej rok.Svou roli hraje i to,že jezdím do honitby 25km,takže nemůžu být v lese tak často,jak bych chtěl.Teď je tu asi týden sníh,je dobře vidět a z práce máme nařízenou dovolenou,tak je na myslivost čas.A co si budem povídat,využíváme doby nouze černé,kdy shání každé sousto k jejímu lovu.Normálně v únoru s lovem černé končím,ale teď je tak pěkně vidět,že se odrostlá selata dají dobře rozpoznat,tak letos holt v této době ještě jo.Jo a ta nadrženost po tom půstu hraje svou roli určitě taky!
A když už se tu bavíme o tý zimě při čekané,Používám obyč.posedovej vak koupenej v Banneru ve slevě,funkční prádlo z Pracovních oděvů,ušanku z lišky a co je asi nejdůležitější-dobrý boty,v mým případě Cabelas Inferno,ve kterých lezu do poseďáku.(pokud nejsou obalený bahnem)Jsem z těch,co jim zebe i v létě v chemlonových ponožkách.

Autor: Radek Chadim | 10.02.2012 12:56
NR: Jak kdy, někdy se zouvám, hlavně když je blato a není taková zima, někdy nezouvám, to hlavně když je tvrdo jako teď a je zmrzlo a více mrzne. Ale většinou ho teďka mám dole rozeplej, aby se dalo rychle zašoulat, kdyby mě náhodou chytla lovecká mánie.

Autor: Martin Skřivánek | 10.02.2012 12:50
Josefe lovu zdsr! jak to že jsi celý rok nic neulovil když ti za jednu čekanou došlo tolik prasat?

Autor: Nikola Rýdl | 10.02.2012 12:44
Josefe Lovu Zdar! Ať ti Diana nadále přeje!
Radku zouváš se do toho vaku, nebo do něj lezeš v botech?

Autor: Radek Chadim | 10.02.2012 12:40
Jaká pak nenažranost po ráně :-), já jsem letos u nás zažil na 3 selata pět ran a jen pět proto, že došla munice. Já chodíc toho času doma po dvoře jsem se domníval, že někdo střílí ohňostroj :-).

Autor: Josef Hanzlík | 10.02.2012 12:32
Jé,já to asi napsal blbě,myslel jsem takovou tu nenažranost po ráně,ze dvou ulovených prasátek si nechám jedno,to hůř trefené!

Autor: Radek Chadim | 10.02.2012 12:25
Josefe, já tedy neznám myslivce, kterýmu by smrdělo pečený z divočáka na zelenince, okurčiček a chleba, případně s knedlíkem a zelím :-).
Když jsou k čekané prostředky, tak zima není. Sedávám vždy v tom lepším případě na otevřené kazatelně bez oken nebo hůře na zemi či posedu, obleču se tomu přiměřeně, zalezu do poseodého vaku, 3-4 hodiny ve vaku je teplo za takřka jakéhokoliv počasí a při prvních náznacích zimy jdu okamžitě domů, protože vím, že při mínus 15 je teplotní boj vždy předem prohrán. Já obdivuju ty, co ještě neobjevili posedový vak a chodí jen tak nalehko :-).

Autor: Vrba Frantisek | 10.02.2012 11:50
Pepo LOVU ZDAR!Všechny kdo v těch Krůtech vydržíte celé hodiny sedět venku obdivuji.Já už mám tyto akce odbyté,a jak mám vepřové rád,tak na posed by mně nikdo nedostal ani za prase.Každý myslivec si v životě projde tři období a já jsem se tak nějak dopracoval do toho třetího.Jinak to Lovu Zdar platí i pro Karla za straky,a vůbec pro všechny úspěšné lovce.F.V

Autor: Josef Hanzlík | 10.02.2012 11:36
Františku,mívám občas taky takovej blbej pocit,hlavně na naháňkách.Furt je ale lepší bejt zastřelenej při lovu,než zacházet na nějakou blbou nemoc,ne?
V noci jsem seděl na pojížďáku a po desátý přivedly dvě známý bachny letošní selata na večeři.V lednu měly pět selátek,teď už jen čtyři.Hodinu se všichni krmili a když odešli,přišel si ověřit jejich pach kňour,no něco přes metrák.Po něm půl hoďky sedm lončáčků,jeden jak druhej okolo čtyřiceti kil.Jednoho jsem ulovil a ostatní tak zblbli,že tam lítali jako když do nich střelí,tož jsem stihl v běhu ještě jednoho.Asi bych mohl být za nenažrance,ale fakt jsem celej rok nic neulovil,tak by se to mohlo zprůměrovat a Diana by mi mohla odpustit.

Autor: Jan Slavětínský | 10.02.2012 08:22
Lovu zdar! všem. Vidím, že i v těch mrazech vyrážíte. Asi jsem zhýčkaný... já počkám až na oblevu. Nerad bych čekané odmarodil, momentálně si to kvuli práci nemůžu dovolit. Zítra u nás máme termín na léčení,tak jsem po dnešní obnově,která do rána je, zvědavý na pohyb v revíru.

Autor: Roman Voříšek | 10.02.2012 07:33
Chlapi, všem vám přeji Lovu Zdar!
Včera večer v půl osmé vyzvedávám našeho adjunkta, na kazatelně jsem za pět minut. Otevíráme okenice a vzpomněl jsem si na Ervina a ruský vítr. V našem případě byl ještě vylepšený o štiplavé sněžení. Honem rychle jsem to okénko zavíral.
Sedíme, žvejkáme, nikde ani chlup. A pak najednou se to nemohlo ani vejít na pole - srnčí, růdl černé, samotný kus, asi kňour. Dalekohledy prakticky nesundaváme od očí. Najednou slyšíme pohyb v kopřivách a ona pani kmotra. Beru kulovnici, ale liška mi stojí nešikovně za stromem. Dobu mířím a pak se pohnula. 6,5x55SE ji ukončila noční pouť. Když jsem ji měl v puškohledu, zdálo se mi, že má holou oháňku, pak se to na nástřelu potvrdilo - prašivina. Lovu Zdar!

Autor: Karel poslík | 10.02.2012 06:21
U nás ( okr. Most) se léčilo, tak černou nelovíme a nejvíce na to doplácí straky. Byli jsme včera s kolegou přikrmovat a na zpáteční cestě jsme se podívali na straky. Zase byly na svém oblíbeném místě v pásu hustého křoví. Je tam převážně hloh, trnka a šípek. Tu a tam vyčuhuje bříza nebo olše. Všude kolem stovky drobných pěvců, kteří zde hlučně hledají poslední zbytky plodů a mezi nimi nalétávají i straky. Stačilo nám deset minut a měli jsme čtyři. Propleteme se každý hustým křoviskem někam na brokový dostřel od vyčuhujícího vyššího stromu a čekáme. Na letící straky se zde střílet nedá , protože husté větvičky nedovolují pohyb s hlavněmi, ale vůbec to nevadí. Počkám si až si straka sedne na strom a bum. Co rána , to úlovek. Během února jsme zde byli tříkrát, vždy tak maximálně patnáct až dvacet minut a máme už jich šestnáct. Na víkend jsme si připravili dvě újediště a zkusíme, jestli už se o ně nebudou zajímat lišky. Zdar Karel

Autor: Nikola Rýdl | 09.02.2012 21:30
Jardo lovu Zdar!!!
V platnost vstoupil nový předpis a žádanka na vyšetření už je jiná. Kdybys potřeboval, pošlu scan.
PS: a to ho ta 308ma zab....?:-)))))

Autor: Vladimír Mészáros | 09.02.2012 21:27
Lovu zdar, všetkým úspešným. Tiež som to včera nevydržal a vypravil sa na jediné pole čo máme v našom revíri. Dúfal som , že sneh ktorý pred dvoma dňami napadol , viac menej poprašok bude aj tam, ale pri tom vetre ktorý snehové prehánky v pondelok sprevádzal to bolo všetko s fúkané a na poli iba občas fliačik bieleho, tak že tmavé a ešte aj pred posedom neobrobený kus( v lete stále mokrina) tak som bol sklamaný, cez to všetko som sa rozhodol, že nejakú hodinku posedím, že by som líšku zbadal v diaľke a mohol sa pripraviť, tak to na tom tmavom nehrozilo. Sedím, je bezvetrie, "teplých -7". Vyšiel mesiac a trošku osvetľoval priestor pred posedom, cesta bola relatívne zasnežená aj pred posedom asi do dvadsať metrov. Vyťahujem zajačie vrešťadlo a už sa nesie smrteľný nárek zajaca. Ten ostal bez odozvy. Po pol hodinke to skúšam znovu. Asi za minútku počujem približujúci sa praskot od zadu posedu. Líška, dumám, a skutočne na 5m od posedu na cestu vychádza líška, zastaví a istí. Guľobrok je odistený a pripravený, ale v prednom okne. Tak čakám čo líška urobí tá presadí cestu a klusom sa dostáva pred posed, beriem ju do optiky, a cmuknem. Líška zarazí asi na 15m od posedu,kde ju zrážajú 4mm broky z magnumovej dvadsiatky. Vychutnávam si pocit víťazstva , keď človek prekabáti vábničkou predátora. Balím veci a spokojný idem s úlovkom k autu a domov. Na nástrele leží minuloročný lišiak. Lovu Zdar! Diana s Hubertom, boli opäť naklonený, lebo za týchto podmienok to bolo neuveriteľné aj pre mňa.
p.s. pri výstrele v mraze mi praskla pozdĺž celá nábojnica.Plast 4mm SB 20/76mag. Toto sa mi pár krát stalo aj s 12-tkovým minimag 42,5g od SB
Foto úlovku pridám do galérie

Autor: Jaroslav Miňha | 09.02.2012 21:17
Tomio - to bylo na mě? Když tak piš otazníky apod. takhle aby se v tom prase vyznalo :-)

Jestli berou vzorky nevím, poznám. Ale vzhledem k tomu, že Rokycansko neléčí a Plzeň taky ne, nevím, proč by se nemohlo lovit a proč by ulovenou zvěř neměli vyšetřovat?

Autor: Tomio | 09.02.2012 20:54
Jardo: Odebírají normálně vzorky? Já už jsem toho slyšel o tom úžasném léčení, že ničemu nerozumím. termín byl daný na 1-12.2, sousedi, že budou léčit až poslední víkend v únoru. A nakonec se na lovectví, že by měl platit nějaký zákaz lovu. Ničemu nerozumím už. :-D

Autor: Jaroslav Miňha | 09.02.2012 20:26
Dneska u nás docela napadalo, mínusů málo, ale stejně jsem se přemlouval do šesti, než jsem se šel sbalit. Hned, jak jsem vylezl ven, jsem věděl, že na šoulání to nebude, sníh vrzal jak parkety, tak nezbývalo než "erární" vnadiště. Už tam byli, jako na potvoru, zaslechl jsem jen zachrochtání a bylo ticho. Vítr jsem měl dobrý a mohla by přijít i jiná parta, tak jsem si řekl, že do osmi zůstanu. Jenže už žebřík začal být proti. Jak jsem lezl nahoru, praskal, že to muselo být slyšet dvěstě metrů daleko. Nahoře sedací prkno zasněžené, jak jsem ho otáčel, vypadlo mi z ruky. Taky dobrý. Sundal jsem řemen, spadl mi na zem. Sníh pod nohama vrzal na prknech jako blázen, tak jsem ho odhrnoval botama, protože už nebylo co zkazit. Když jsem se konečně uvelebil, beru dalekohled, abych si ho zaostřil - a málem mi vypadl z ruky taky. Pětatřicet metrů ode mě nerušeně hodovalo šest selat a dvě almary. Čekám až se nějaké sele oddělí od chumlu a stalo se. Teď už jen až se akurátně otočí - a v kapse mi zvoní mobil, který jsem zapomněl přepnout na vibrace. Čuníci nic a pořád bagrujou. Nakonec se mi povedlo vystřelit, ale tenhle rudlík zřejmě utekl ze ZOO, nebo byl hluchý ještě ze silvestrovských oslav. Před sedmou jsem byl doma, v bourárně visí selátko tak 15 kg výkupní váhy. A ať to nemusím psát do vedlejšího tématu - .308, RWS EVO.

Autor: Vrba Frantisek | 09.02.2012 15:49
Pepo,až vyrazíš s tou čepici a límcem,tak bacha na horyzontu,aby nedošlo k záměně.Jeden náš člen tak kdysi chodil,a když se jednou vynořil za teréní vlnou,tak borec který čel vedle mně,už dával do ramene...

Autor: Radek Chadim | 09.02.2012 14:38
V Trutnově jsem v životě nebyl, takže nejen z tohoto důvodu nejsem. Ale pár fotografií už jsem po různých výstavách měl, párkrát i v tištěných novinách :-).

Autor: Fesoj | 09.02.2012 14:34
Radku, nemáš náhodou v pondělí v Trutnově výstavu fotografií ? Koukal jsem na plakáty, je tam sice Radko, ale přece mi to nedá se nezeptat.

Autor: Radek Chadim | 09.02.2012 14:22
Taky si už říkám, že když není v podvečer méně než -10, tak že je v podstatě teplo, škoda sedět doma ve 20+ stupních :-), brr, už se těším na léto.

Autor: Josef Hanzlík | 09.02.2012 14:19
Tak jsem k večeru vyrazil.-7,to je přeci hic,tak si posedím.V půl osmé už -14.V devět pod horizontem liška.Přes horizont nepůjdu,malorážkou možno zkusit.Ranka jak pšoukaneček,pleskanec jak do duchny a liška pryč.Vydržel jsem do půl dvanácté.Cestou domů povinně ověřit nástřel a lišák na boku 40m od nástřelu.Vzdálenost od kazatelny na nástřel 80m.I drsňačka si užila.K liščí ušance přibude i límec a pak vydržím sedět ještě dýl!Za chvíli jdu znova,chodí tam ještě jedna.

Autor: Radek Chadim | 09.02.2012 13:51
Včera jsem jel na stejné místo jako předevčírem na přestěhovanou kazatelnu, počasí opět super, viditelnost taky, tak jsem si vzal poprvé kulobroček se starým Zeissem, po půl osmé už sedím. Dlouho všude celkem mrtvo. Od půl desáté my společnost dělájí sovy, dvě houkají v lese, jedna lítá kolem kazatelny. V půl jedenácté otočen směrem do lesa slyším kvičení, hledám v lese, kde se co šustne, a divočáci my jdou 200 metrů za zády po zvoranisku :-), opodál zatahují do zarostlého koryta potoka. Pak už se nikde neobjeví, asi prošli skrz. Na náš les poměrně velká tlupa o 11 kusech, patrně jedna ze dvou našich stálých, i když tato mnohem více cestuje.
Dnes kolem poledne jsem se byl podívat, jestli je sežráno u mé kazatelny. Šel jsem obklikou, když už skoro vycházím z kraje sousedovic lesa na naše pole, tak vidím, jak mně přes cestu přetahují 4 divočáci - za bílého dne, v poledne. Už je tu to zase, cermixová doba, v prosinci a lednu o divočáka nezavadím a teď mně lezou skoro až do kazatelny a potkávám je i za bílého dne :-). Superkrátké video dnešních divočáků hodím za chvíli do videí.

Autor: Tomio | 09.02.2012 13:05
Takže včera večer, jsem si bláhově namyslel čekanou, že nebude taková kosa, odpoledne bylo jen -7C, což dávalo naději. Tak jsem vyrazil už odpoledne, vzal pár klasů a něco směsky ovsa+ječmena. Došel ke vnadišti, nasypal do násypce klasy trochu nadrtil a poházel kolem. Jako obvykle dost stop od dančího a srnčího. To přece není možný, ani stopa od prasete za cestu od auta. Tak sem večer nepůjdu, ještě ale projdu trochu houštiny a stráně, stráň už je odrostlá, takovej 40letej hustý les s kotlíkama. Po chvilce nacházím stopu od čuníka, pak druhou, třetí. Tak si říkám, konečně se po týdnu zase objevili. Ovšem scénář stejný prošli strání, poryli. Pak ještě za nima trajdal větší silnější kus. Což mě překvapilo i otrávilo zároveň-Na vnadiště zase nedošli, naposled před měsícem a něco. A to prosinci chodili pravidelně.
Tak si říkám, fajn, půjdu do takového zapomenutýho koutu, kam nikdo nechodí, je tam pár dubů u svážnice. Přístup horší, taková silnička, k chatám. Tak jsem odhodlal. Samozřejmě jsem se probořil při parkování. Tak ještě vyhrabat, ještě že mě napadlo si vzít lopatu. Dojít na kopec, to bylo jak když jde stádo slonů a ten hic. Vyplašil vše co se dalo. V 6usedám, v 8to balím. poryto je to staro. Teploměr v autě -16C, to zase jednou někdo taktizoval s počasí.
Přespal jsem na chalupě, ještě že se vytopila :-). Ráno si říkám, tak ještě zajdu se projít. Flintu nechávám v autě, jdu po vyjeté koleji, žádná opatrnosti, čučím sem tam a najednou proti mě v druhé koleji dvě lišky. Úžasné.
Bez flinty, asi si ťukají na čele, zelenej a nemá pušku.
Suma Sumárum, vnadit nad severní strání v násypcu asi není to pravé. Někdy mám pochybnost, že nenatáhnou to žrádlo v těch mrazech, protože, když jsou 70m a pokračují dál. Nějaké zradidlo mohu vyloučit, podle stop tam nikdo jiný nechodí než já a navíc srnčí se k tomu hrne pořád. Jsou chytří a ne-li každý rok chytřejší
Ale kromě jednoho rudlíku v jiné části honitby, jen courají po dvou max třech kusech. A pak že je mraky černé :-). Nepočítám-li naháňky na čekané jsem prase viděl naposled 3.1.

Autor: Václav Sládek | 09.02.2012 11:32
Jane a Nikolo Lovu zdar.Těch Temelínských 400KV nám prochází těsně okolo vesnice.Nelíbí se mi to ale nic s tím nenadělám koukám na ni z okna.Ještě líp jak v mrazu zpívá v mlze.Jedno pozitivum má,dá se dobře sedět za patkama těch mohutných stožárů což rád využívám.

Autor: Honza Král | 09.02.2012 08:26
Včera jsem se svolení dcerky (manželky se radši neptám) vyrazil do mrzivého večera na lišky. Před půl osmou jsem zasednul na sedačku k cestě na okraj lesa kouawk od VN z Temelína. Dráty v mrazu pěkně zpívaly a během chvilky slyším odněkud od svážnice skolit lišáka. Půjde-li po cestě, přijde mi pod nohy.Připravím kulobok, zvětšení na 3x a čekám. Skolení se vzdaluje, lišák zapomněl na křižovatce odbočit mým směrem. Po třičtvrtě hodiny monitoruji pohyb na okraji "holiny" pod dráty. Liška a jde směrem odě mě. Svléci rukavici, přidat zvětšení, napínáček je záležitost chvilinky. Dvakrát pískám, asi starý hluchý lišák nereguje. Na třetí písknutí zastavuje asi na 100 metrech. Po ráně vidím jen hýbající se oháňku. Sedím ještě do 22 hodin. Behěm čekání mne skolením provokují nejspíš dva lišáci a v dálce se ozve i liška a štěbetající husy. Pak už necítím prsty na nohou, tak jdu pro úlovek. Je to lišák, vstřel za lopatkou, výstřel na předku druhé lopatky.8x57 JRS SaB 11,07 g. Doma místo tradičního kalíšku pálenky na lovu zdar volím horkých grog na zahřátí.

Autor: Nikola Rýdl | 08.02.2012 20:28
Zítra přivezu, abych nemusel s trofejema stěhovat i metráky zvěřiny:-))))) Jo a na terase mě necháš kouřit???

Autor: Jaroslav Miňha | 08.02.2012 18:57
Kejtičky pochopitelně sbírám, takovéhle budou nejlepší,tak je nesežer :-) Na kolaudaci stačí pár žeber a plecka :-) ikdyž jsem Dianě nasliboval.... a ona mi selátko slíbila na oplátku, takže je na tuty zajištěné.
Ostatní nekomentuju.
PS
S tabákem jsem skončil v prosinci.

Autor: Nikola Rýdl | 08.02.2012 18:05
Jojo, rád si od tebe nechám poradit:-))) Sbíráš kýty na sraz? Nebo ho nechám na kolaudaci? Už se to blíží:-)
A teď to bude bolet LOVU DÍK!!!! :-)))

Autor: Jaroslav Miňha | 08.02.2012 17:46
Nikolo, nekuř! :-) A taky Ti nějak vypadla předpona "třista" :-))

Upřímné Lovu zdar !

Autor: Nikola Rýdl | 08.02.2012 17:36
Včera ráno jsem vyrazil na procházku asi v půl sedmé ráno do mích nejoblíbenějších míst mezi větší komplexy houštin, že se jen podívám na stopy na mírné obnově, přisypu pytlíček kukuzrna na vnadiště a zastavím se na chvilku u nor. Cestou lesem mi přes svážnici přeskakovali cestu zajíci, až jsem se podivoval, kolik jich tam máme. Stopy žádné, až u poslední smrkoborové houštiny jsem na cca 15m pozoroval dvě daněly , zapálil jsem si cigárko a vzpomínal. Začínalo sněžit, tak jsem se vydal po hraniční cestě zpět k autu. Ze zadumání mě "vzbudil" pohyb dvou černých flíčků pod duby. Než jsem stačil zvednout dalekohled, přes svážnici přeráži metráková bachyně. Čekám než se zabaví vyrýváním žaludů a hned se tisknu k statné bříze v blízkosti. Selata se mi ztratila tak již se zbraní v rameni hledám, jestli nepřerazí cestu ještě nějaký menší kus. Už si myslím, že je po lovu, ale selata se zase ukázala a jen čekám, než se zastaví. Jedno se zastaví na blat sice za párem břízek, ale odmačkávám spoušť. Všechny kusy odskakují do borové houštiny prorostlé stařinou. No opět si zapaluji a po chvilce jdu na nástřel. Hledám kus, ale nic nevidím, zato už z 15metrů vidím spoustu barvy, na nástřelu kusy plic, nemůže být daleko. Dvacet metrů od nástřelu leží asi 35kg sele s průstřelem komory. Joooo osma je osma:-))) Vzdálenost 60m, kulobrok Blaser 8x57JRS/12-70. Lovu Zdar! Děkuji za krásný myslivecký zážitek.

Autor: Václav Sládek | 08.02.2012 12:32
Léčivo jsme dávali no v sobotu to bude tři týdny.Příbramsko.Včera jsem byl sedět u políčka.Cestou od auta k posedu stopy černé tam o kousek dál zase stopy toho samého rudlu zpátky.Smolík buď jsem je vyrušil nebo tam byli brzo.Vidět bylo jak ve dne seděl jsem do jedné,přišlo už jen pár zajíců,daněk a asi patnáct kusů srnčího.Dnes znova ale místo v 20.00 půjdu o dvě hoďky dříve.

Autor: Erika Doležalová | 08.02.2012 10:25
Tak včerejší čekaná pěkná co týče počasí a prostředí, tj. bílo, vítr téměř nula, měsíc za slabými mraky svítil tak napůl, takže super. Co se týče zvěře bída s nouzí, od šesti do devíti pouze 3x zajíc, liška nikde. Sakra kdyby tam aspoň to srnčí bylo, aby měl člověk na co čumět do louky :-( Myslím si, že ty "újeďové" už jsem vybila a ten lišák, co mi skolil z oplocenky a druhý večer šel kolem ní byl jen náhodný kolemjdoucí, který dnes je už bůhvíkde daleko. Nevadí, ještě se tam párkrát podívám a nebo to okouknu jinde. Ikdyž to nevím, jestli se mi bude chtět páč z naší zateplené kazatelny "skoroobýváku" se mi asi do nějaký obyč dřevěný boudy nebo nedej bože na žebřík nebude chtít.. :-) Všem úspěšným Lovu zdar.

Autor: Michal Felcman | 08.02.2012 10:02
Lovu zdar Honzo já kunu viděl naposledy ve svých 17 letech od té doby nemám moc štěstí

Autor: Honza Král | 08.02.2012 09:19
Včera jsem se navlíknul do bílého a zasednul na stoličku k úvozové cestě s alejí mezi naší a sousední vesnicí. Po hodině čekání za celkem slušného mrazíku spojeného s větrem mi po cestě za zády přiběhla asi na 4 metry kuna. Na otočení a střelbu brokem byť přes 3x zvětšení nebyla ani myšlenka. Použil jsem osvědčený způsob, tedy se rychle zvednul ze stoličky zadupal a kšááá na kunu. Ta dle mých očekávání vyběhla na nejbližší strom. Trvalo chvilku než jsem jí našel ve dvojáčku větve. Pak jen zamířit a dávka broků jí smetla ze stromu. Jednalo se o sklalačku, samici.

Autor: Michal Felcman | 08.02.2012 08:36
Lovu Dík u nás se dávalo léčivo před 14 dny

Autor: kesl | 07.02.2012 23:01
U nás to bude v sobotu, medikaci mám v autě. Ale proč mi nevezmou vzorky na trichinu od 20.1. do 26.2. to fakt nechápu. Asi soudruzi v DDR někde udělali ošibku...Mám rád řehtání šimlů, ale ne těch úředních. L a L!

Autor: jirka marek | 07.02.2012 22:58
Michale lovu zdar!To je ale úspěšnost!
Taky jsem se vrátil s čekané a kulový!Ale sedělo se parádně.
U nás se léčivo podává tento víkend.

Autor: Radek Chadim | 07.02.2012 22:18
Ervíne, tento týden se to má rozjet u nás a v okolních sdružení naplno. Ono je ta ochranná lhůta sice stejně na 2 věci, protože divočáci nechodí ani na hromady s voňavýma pochutinama, tož teprve aby rabovala korýtka u krmelců, ale co už.

Autor: Harald Altmann | 07.02.2012 22:15
Ervíne, na Liberecku už je léčeno taky. Doporučení od OMS byl víkend 3. a 4.2. Veterina to stanovila na 1. až 12.2.2012. Takže výkup prasat bude zahájen opět v březnu. Do té doby se vzorky vyšetřují, ale prase dané do výkupu je zkonfiskováno. Když si ho sní střelec (sdružení) samo, nic se neděje.

Autor: Michal Felcman | 07.02.2012 22:03
Tak po včerejším úspěchu sem si šel sednouut znova na žebřík před norami.Měsíc svítil bylo bezvětří všude klid.O půl sedmé koukám na včerejším vývrhu liška tak jsem si na ni potáhl bac... liška pryč.Sedím dál po chvíly další liška asi 80 metrů tak jsem ji skusil koukám popoběhla asi 20 metrů a spadla.Tak jsem slezl a jdu na nástřel 1 lišky a barva tam je tak jsem nasadil psa a šlo se.Pes začal být takovej nevrlej na řemeni tak jsem ho pustil na volno a asi po 5 minutách hlásí.Liška ležela asi 250 metrů v lese mojí chybou pak jsem si spoměl že jsem střílel brokem a nedal jsem to trosku vejš ale liška je a ta druhá taky.Posed postaven před měsícem a už z něho mám 4 lišky a 1 sele obojí za dva dny takže jsem chlapy u nás přesvědčil že se tamj ten posed vyplatil.A nesmím zapomenout a poděkovat mímu jezevčíkovi který odvedl kus pěkné práce.Děkuji Hubertovy že mě dopřál další lovecký zažitek.

Autor: kesl | 07.02.2012 21:55
Radku, u vás už je léčeno?

Autor: Radek Chadim | 07.02.2012 21:51
Právě jsem se vrátil z čekané na lišku. Sníh, měsíc za mraky, bezvětří, parádní počasí. V šest sedím, nikam daleko se mně nechtělo, tak jsem to zapíchl na přestěhované kazatelně :-) na kraji lesa nad potokem. V půl osmé mi proti proudu potoku přijde samotný divočák, podle pírka asi sele kolem 40 kg, díky výborné viditelnosti vidět každá štětina. Divočák chodí po zamrzlém potoce, až led pod ním praská, voda se dostává nad led, divočák stojí ve vodě a několikrát se napije. Za okamžik se sele vrací po potoce zpátky do lesa. Pak je chvíličku klid a v půl deváté slyším divočáky asi 100 metrů v lese, chvíli to šustí a pak je klid. Njn, cermixová sezóná, tak mně lezou divočáci až na kazatelnu - musím potvrdit slova Karla poslíka, že ti vědí moc dobře, kdy se neloví, tak snad za tři týdny budou ještě chodit. Ale liška ani vidět, ani slyšet.

Autor: Jan Duda | 07.02.2012 21:20
Dnes u nás taky prvně napadlo, tak jsem po šesté hodině vyrazil a po půl osmé už mladá kmotra ležela na nástřelu. První úlovek v letošním kalendářním roce, doufám, že ne poslední;-). Ráže 7x57, střela SP 9g, vzdálenost 5Om. Děkuji našim patronům za přízeň.

Autor: Josef Hanzlík | 07.02.2012 18:35
Dneska poslední šestá noční,od zítra nařízená dovolená a k tomu dneska prvně napadlo.Jak já se těším!Doufám,že kmotřičky ještě budou courat.Hmm,ještě musím pogratulovat kamarádovi,nějakej vořech mu na dvoře nakryl háravou Braku,takže bude dědečkem.

Autor: Ondřej Holeček | 07.02.2012 13:56
Taky jdu dneska do nich! Byl jsem v pátek, na vřeštění zajíce mě přisli dvě po půl hodince, obě přišli z pravé strany a jelikož jsem pravák tak jsem se k ráně nedostal. :-(

Autor: Martin Skřivánek | 07.02.2012 13:55
Eri sníh je super ale ten vichr co tam denně je,to je hnus velebnosti.

Autor: Erika Doležalová | 07.02.2012 12:29
Jupíjou,sláva hurá, u nás napadl sníííh! Pozdě ale přece, takže večer vyrazím, možná i v noci a možná i ráno. Štěstíčku se musí jít naproti no a co kdyby sníh zase slezl, tak ať ho pořádně užiju :-)))

Autor: Ivo Ondráček | 07.02.2012 12:04
Tak za poslední dvě čekané, mimo jedné srny ani chlup. To je spravedlivý trest za ty dvě lišky... Na mráz jsem vyzrál, teplotu kontroluju zásadně na teploměru nad výdechem topení. Většinou ukazuje -14, což se ještě jakž takž dá vydržet. Na ten druhý, co ukazuje reálnou teplotu se pro jistotu nekoukám.
První hodinu jsem u újedi seděl nadšený, že konečně fouká dobrý vítr, druhou hodinu z vytrvalosti, že přecijen něco dojde a třetí hodinu už pouze z čiročiré tvrdohlavosti, že tu přece nemůžu takovou dobu sedět úplně nadarmo. A ono ne-po dvou a půl hodinách vyšla ta samojediná srna, deset sekund jistila z kraje lesa a zase zmizla. Tolik k událostem na posledních dvou čekaných:) Pak už mi tělo začalo dost nevybíravě signalizovat, že ač se mi to možná teď nezdá, prsty na nohou by se mi v životě ještě mohly hodit, tož jsem to zabalil. Dnes si dám raděj pauzu, ať zas naberu lovecký elán...

Autor: Honza Král | 07.02.2012 07:58
Omlouvám sa jízlivost Vlastimile. Prostě si stojím za tím, že vím, kde je kolik bažantů, zajíců, bez psa se to zle zjišťuje. Myslím že pořekladlo, že myslivec psa je pouze poloviční myslivec je i to že pes dává svému pánu "oči" Kolikrát mu ukáže to, co by bez něj neviděl.

Autor: Pavel Černý | 07.02.2012 07:51
Chlapi, situaci se psy versus naháňky a hony a volné pobíhání popisujete v podstatě všichni správně. Jenže každý má svou pravdu trochu jinou, protože má také jiné podmínky. Já jsem na tom s ohařem zase tak, že teď mám jedno z mála období, kdy můžu psa nechat volně proběhnout (nemyslím zrovna v krutých mrazech), protože mám o něm přehled. Na jaře už budu mít strach o mladou zvěř a od června už ho v polích neuvidím. Musím ho mít ale "v ruce", což u tohoto blázna ještě pořád sichruju dálkovým ovládáním, které třeba za celou vycházku nepoužiju, ale co kdyby... Pes musí mít také fyzičku, jinak mi na podzim zajíce s jedním brokem nedožene. A ty klidy nepotřebuju jen na JZ, ale i pro běžnou praxi a pozdější vycházky ke krytům.

Autor: ValíkVlastimil | 07.02.2012 07:48
Honzo já jsem ti psal pouze můj názor na věc.Domnívám se, že v tuto roční dobu a za těchto klim. podmínek není nezbytně nutné pořádat společné akce tohoto typu.Stejného výsledku by si dosáhl v pár lidech na posedu, zvláště nyní ke konci kaňkování kdy lišky chodí už za světla sem a tam.A to, že se škodná nepromenáduje po cestách, nám co pár desetitetí střílíme a pár stovek kusů máme střeleno nemusíš jízlivě připomínat.Honzíku člověk ví co má v honitbě, ale jak jsme se přesvědčili tak to sám nevíš a ti STREJDOVÉ by ti mohli poradit.

Autor: Honza Král | 07.02.2012 07:00
Nejlíp se píše o tom když člověk nezná stav, podrobnosti apod. Chlapi, z toho co jsem zde vyčetl máte většina z váš menší plemena. My šli s ohořema, ti jsou cvičeni na klid před zvěří, zejména srnčí. Kdyby jste viděli jaký způsobem opouštěla zvěř to jednu jedinou lesní leč, asi by jste hovořili jinak. A já prostě neovlivním že půjdu na lišky s ohařema a v leči se zvedne černá. Na většině lesních honů na zajíce v místech, kde už myslivcí ví co je černá se narazí, loví se černá zvěř a většinou nejsou k dipozici jazevčíci, teriéři honiči. Ti by tam v tu chvíli také neměli být, v případě že nemají zkoušky. To že se střelí na takové akci, nebo na honu na drobnou zvěř zvěř černá. To ne-reší zákon a dal bych ruku do ohně že 99% hospodářů by s něčeho takového nevyvozovalo důsledky.Ruda píše moudře, má zkušenosti, praxi a ctím ho. Jen já mám prostě psi na práci a věřte tomu že tím "proháněním" honitby jsem spolu zneškodnili spoustu škodné a jak jsem psal výše, člověk ví co má v honitbě. Opět píšu, že jde o ohaře. Ve starých knihách psali cvičitelé, že ohař má při střetu se škodnou ji zdávit. To na vodítku nelze. A škodná se nepromenáduje po cestách. Ještě k té akci, v lese prakticky žádný sníh není, jen místy. Nešlo tedy o obeznanou leč a věřte že v tito dobu se raději pídím po liškách než po černé. Po prvních ranách jsem žil v domění že na střelce přišla liška. Což bývá normální, když honci zastupují leč. Černá zvěř u nás v rákosinách standartně nepřebývá, ale jak jsem psal, někdy i malém remízku občas černá zalehne. V rybníce, kde jsme narazli na černou, jsme na ni přišli před možná deseti lety, při honu na kachny. A to ten rybník při lovu kachen navštěvujeme často.

Autor: kesl | 06.02.2012 23:22
Ale jinak má Ruda samozřejmě pravdu....u nás máme také vyčleněnou část revídu pro výcvik psů. L a L!

Autor: kesl | 06.02.2012 23:08
Chodili jsme v zimě na kanály a k sousedům na umělé nory a obeznané kanály. Možná, že někdo z diskutujících vlastní DVD od pana Kratochvíla o tomto lovu. Psal i do Myslivosti. Tehdy jsem ještě lovil s Irskými teriéry a Jezevčíky. Pan Kratochvíl měl dle svého zvyku psy z útulku (jezevčík Dyk bez PP měl 160 lišek vyhnaných a hrdlených). Lišek lovili ve čtyřech lidech i 50 kusů za zimu na kožichy a každý rok při tomto lovu prostě buď psi něco prohnali, nebo se ulovilo nějaké to prase. Nevidím v tom nic nenormálního. To je pro mě nenormální spíše myslivec bez psa, než že pes občas něco provede. L a L!

Autor: Pavel Toman | 06.02.2012 22:40
Rudo,kamaráde,opět před Tebou smekám.Nebojiš se nazývat věci pravým jménem,ve všem.Takoví jako jsi Ty,mají snad povinnost na tomto světě zůstat aspoň 300 let.Tvůj Pavel.

Autor: kesl | 06.02.2012 22:23
Martine, dyk nikdo nehobluje, kdo by taky v -20ti hobloval :-))) Ale sedět se dá. To včerejší sele vážilo 20kg. Kdypak asi bachna metala? L a L!

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2012 22:16
se nikdo nehádá v -20 se má krmit a ne ještě to hoblovat :-).

Autor: kesl | 06.02.2012 22:06
Kluci, "děte doprčic", přeci se nepohádáte na dnes! Názor je názor a zákon je zákon. Klidně tepejte někoho za porušení zákona, ale za jiný názor?.....to je trochu neuctivé...
Můj názor je ten, že kde končí výklad zákona, musí nastoupit myslivecká etika a ne myslivecká vyčůra..st :o) L a L!

Autor: Rudolf Husák | 06.02.2012 22:01
Chlapi,nemyslím že by se pes měl nosit po lese v nůši,samozřejmě jinak se připravuje na klidové prace v revíru a zkouškám ohař a jinak k nahánění a vyhánění černé, Kopov nebo Braka ovšem, to je ale příprava na zkoušky a to by si měla členská základna také odsouhlasit ale né v Únoru.
Jen chci podotknout, s čímž zásadně nesouhlasím, že někteří myslivci kteří třeba dojíždí do honitby autem,hned po zaparkování vypustí LUP a nebo i dva a ti okamžitě mizí v honitbě a po hodině nebo dvou si pána někde možná i najdou,ovšem revír je rozhoněn a nedivím se ostatním členům,kteří psy nechovají a jsou venku v honitbě,někdy přijedou z daleka autem,nebo sedí na posedu na čekání a nenávistně zuří.
Zkrátka někteří myslivci,si prostě výkon práva myslivosti s častou procházkou a štvaním revíru za pomoci někdy i dvou psů vysvětlují po svém a je jim jedno v kterou koliv roční dobu.
Teď v Únoru u nás potkat člena v honitbě se psem,že štve zvěř a nebo prohání paseky,tak svolám k vůli němu výbor a věřte že za klobouk si to nedá,teď je ideální doba přivodit srnčí zvěři akorád tak zápal.
Jinak pro naháňkový zabíječe prasat, pro ty, co musí za každou cenu i teď pořádat naháňky v Únoru,tak náš pan Kostečka ještě teď pořádá velkou loveckou akci na černou,dobrý co,hlavně že naši zelení mocní nám jdou v chovu černé zvěře příkladem ale lidé z životního prostředí by nám měli být vzorem.

Autor: ValíkVlastimil | 06.02.2012 21:08
Radku nechci začínat z politikou, víš jak to dopadlo minule, ale ten STANDA GROSS to myslel opravdu křišťálově čistě, jak jen to čisté může být:-)

Autor: rici czech | 06.02.2012 20:57
Nikolo názor ti napíšu do mailu:-)

Autor: Nikola Rýdl | 06.02.2012 20:56
Radku, měl jsem podobné problémy jak v 308W, tak v 30-06. Výbornou zkušenost jsem udělal s Lapuou v obou rážích a těžších laboracích. Dále Norma Vulkan je výborný. Každopádně vem něco typu bonded. Osobně bych se PTS vyhnul, pokud chceš tvrdší střelu. PTS má slabý plášť a měkké jádro, oproti tomu Hornady Interbond je velmi slušná střela, kde u řepky nebo kukuřice můžeš pro lepší stopefekt střílet přes plece a nemusíš se bát devastace zvěřiny. Přeji ˇšťastný výběr. PS: Lovu Zdar.

Autor: Radek Chadim | 06.02.2012 20:51
Vlastíku, to máš pravdu, troufám si tvrdit, že u nás má drtivá většina bachyní selata v březnu-květnu, pár v červnu a červenci a od srpna do podzimu jedna, dvě z desítek, to je poměrně vzácnost. Březnová selata "chutnají nejlépe" :-), protože na podzim mají tak akorát 30-40 kg. Ono ani ty letní nejsou špatný, protože se dají lovit i na jaře s váhou 30 kg, ale moc masa na nich není a už to těžko dohánějí. A takový ty záříjové a podzimní až zimní vrhy obvykle nemají dlouhou životnost, protože není vhodné počasí, není na polích tolik kvalitního krytu, je hodně ruchu v honitbě, často se ztrácí z tlupy a proti predátorům nemají moc šancí. Proto by mělo být v zájmu myslivců, co to myslí s černou zvěří upřímně jako kdysi to s námi, s voliči, myslela ČSSD a Standa Gross :-), aby tyto bachyně z honiteb vymizely, a ony jen tak sami nezmizí. Ale to už není o Dnes, ale o tématu Jak to u vás chodí u divočáků.

Autor: Nikola Rýdl | 06.02.2012 20:48
rici výjimečně s tebou nesouhlasím, je totiž rozdíl, jestli používám angličana, nebo německého dlouhána, či munsterlanda. Dlouhosrstí ohaři byli šlechtěni a dlouhá léta chováni v lesích a pro práci na spárkaté mají vlohy a jistě to není k...í plemene. Mluvím tak v obecné rovině. V praktické rovině je velmi účelné doplnit nízkonohé psy o psi vyšší, kteří dokážou vytlačit černou z hlubších houštin.
Jinak zastávám názor ostatních, že naháňky do poloviny ledna jsou zcela nemyslivecké. Stejně tak naháňky v jakoukoliv jinou dobu při vysoké sněhové pokrývce či velkých mrazech jsou na h....no. Neuznávám akce, kdy za sněhu se chodí na naháňky, aniž by byla zvěř obeznána při obnově. Doufím, že to není případ Honzi a to bylo skutečně plánováno jen na lišky.

Autor: Michal Felcman | 06.02.2012 20:43
Tak když je to tu téma dnes tak jsem si byl sednou na 3 hodiny v lese.Sednul jsem nabil a čekal.Po 30 minutách liška.Bac liška leží tak sedím dál a po hodině další liška asi na 100 metrů tak sem střelil liška odběhla asi 50 metrů do lesa a zůstala tam tak jsem aspon skusil psa na barvě no a když už se balím tak koukám a prasata tak jsem čekal jestly příjdou a přišli tak jsem jěště udělal sele váha 32,5 Kg takže děkuji Hubertovi že mě dopřál nádherný zážitek.

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2012 20:34
Rudo ono s těma úsekama,dnes téměř všude můžeš projít celý revír a pes nemá co vystavit.jedině si v brašně nosit voliérového bažanta.jsme si o tom psali,dnes cvičit ohaře je složité.

Autor: ValíkVlastimil | 06.02.2012 20:34
Radku ano, něco není v pořádku, ale věř že pokud by si lovil tyto bachyně pak budeš mít na výřadu opravdu pořádný maminy. Loni u nás sekali zrnovku první týden v prosinci, ano 130 hektarů kukuřice která skýtala úkryt a žír téměř půl roku. Spolu z narušenou sociální struktůrou černé,větším podílem řepky olejky a pak samozřejmě větší osevní plocha, jak kukuřice na zrno, tak kukuřice jako zdroj energie do fermentorů bioplynových stanic to všechno se podílí na tom, že doba chrutí se posouvá a selata jsou métána celý rok. A v neposlední řadě i některé lesní honitby, právě aby udržely a nalákaly černou začnou prát kukuřici do lesa po fůrách, rozhazují ji do porostu rozmetadlem. Ano i tady má černá dost žíru a stahuje se sem.

Autor: rici czech | 06.02.2012 20:11
Samozřejmě můj názor na používání ohařů všeobecně na černou je ten ,že z pohledu plemene stavěcích psů,kteří na tuto práci nebyli šlechtěni je ten že tam nemají co dělat.Pouze se sprostě řečeno k...í plemeno ,nic víc nic mín.Ale má reakce na článek H.Krále směřovala spíše k tomu,že pokud se uloví černá s tím ,že ji ohař náhodou vyhnal někde z rákosí a střelí se ,tak se toho hned nechytejte a nemoralizujte.Pokud tam šli se záměrem lovu škodné a vyšlo prase ,ruku na srdce kdo by nestřílel:-)Jinak Rudolfe u nás to s výcvikem funguje asi stejně,s tím ,že máme vymezené ůseky kde se cvičí i ve vícero vůdcích.Po domluvě s naším jednatelem mohou cvičit i přespolní myslivci z okolních honiteb.Hodně se nám to vyplácí ,když tito vůdci nám to oplácí ůčastí při vyhánění zvěře při sečení.Jinak po mém přestěhování mimo honitbu mi umožnují výcvik i v místě mého bydliště v místní honitbě a bez problémů.Holt kde jsou MYSLIVCI kynologii naklonění tam není problém.No ale druhá věc je ta ,že pokud chci ohaře jakž takž na zkoušky připravit musím jít tam ,kde zvěř je ůsek neůsek.

Autor: Ondřej Smetana | 06.02.2012 20:00
Rudolfe máš pravdu, že je jiná doba a nechci ze sebe dělat pamětníka, což v mých letech není možné. Ale naháněk jsem prošel mnoho a mnoho a na štontě jsem stál 2x v životě. Asi 5% naháněk mám doma, zbytek ve světě.
1. U naháněk je problém, že se pořád nikomu nechce, a až začnou, zase se neví kdy skončit. Honit se klidně dá už v srpnu, ale to nikdo nepůjde, protože má to a to támhle to. A než se rozhoupe, je polovina listopadu a pak se mu nechce skončit a nejradši by honil i v březnu. Někde jsem si četl, že v 17 a 18.stol se černá zvěř lovila od dožínků do svatého Ondřeje. V té době, právě naháňením.
Bohužel kvůli uspěchané době, kdy se tempo zvolní právě až po novém roce přibývá i naháněk po 1.1. rostou jako houby po dešti a není to dobře. Ale situace ve společnosti se chtě nechtě odráží i do myslivosti.
2. Výcvik psů: Pes by měl mít neomezený přístup do honitby, samozřejmě mám na mysli psa cvičeného! A přístup s rozumem! Volné pobýhání psa není cvičení, ale venčení a to se nejlépe dělá v parku. Nemělo by docházet k dvou případům, a to že pes je nezodpovědně pustěn všude a maří veškeré hospodářské snahy. A nebo druhý extrém, že pes nesmí být puštěn nikde a pak bude na podzim kynologovy vytýkáno, že pes nehoní, se zápalem nehledá a nenáhání tak, jak by bylo na naháňce záhodno. Ale kde to měl taky nacvičit, když musel být stále na vodítku aby nebyl pranýřován. Bohužel se stále více rozmáhají extrémy a to, že pes buď prožene 2x týdně celou honitbu i po zkouškách a ve věku 4 let. A nebo, že si stále více myslivců představuje, že pes se vezme do lesa jen na naháňku a tam předvede koncert jako z Maďarských naháněk.

Autor: Rudolf Husák | 06.02.2012 19:30
No je holt jiná doba.V této době se chodilo jenom na čekání, po obnovách,po norách a to na obeznání,paseky se tiše obcházely.Nepouštím do nory psa, pokud tam není obeznaná liška,proč bych nory zbytečně zavětřoval,obcházím je v kruhu,psa v náručí a stopy si spočítám.Lišky chodí k norám i do nor,značkují je ale né vždy tam zůstanou.Kuny se též obeznávaly, buď v hromadě nebo byla na stromě,v dutém stromě,staré hnízdo,ve stodole atd.,ale chlapi,šlo se na obnovu.
V MS,kde jsem byl 11 let, byla určená část honitby na výcvik psů ale nikdy né celá honitba,dodržovalo se to a běda, kdyby někdo někoho z členů viděl v jiné části revíru,že pes sám ráubuje paseky a dělá si co chce,to se členovy rychle zatrhlo. Možná toto rozhodnutí MS, někteří starší členové od jinud ještě pamatují
Já když jdu se psem do revíru,tak jej nechám proběhnout a vyvenčit hned za vsí na rovině na poli a psa si hlídám ale v lese mě jde u nohy a nebo na vodítku.Není problém psovi umožnit dostatek pohybu,jsem tak vychován,psy chovám a cvičím celý život.
Současná myslivost(určité měsíce jsou o naháňkách a prohánění velkých pasek kde se zdržuje hlavně černá,lišky,to beru ale nelze to dělat celý rok.Znám některé myslivce,kteří nechávají své psy bezdůvodně štvát a prohánět revír vždy!!!, jak do něj v kročí a mnozí psi mají dávno po všech zkouškách,je to nzodpovědný,laxní přístup ke zvěři a říká se tomu výcvik psa.
Mnozí z myslivců domlouvají panelákovým a jiným pejskařům,houbařům za to,že při venčení psů je nechávají na volno slídit,štvát a řádit v honitbě v lesích, jak je napadne,ovšem někteří myslivci též s pejskem na volno, se chovají přesně jak ti z paneláků,pouze k tomu mají v kapse připraven lovecký lístek a nebo průkaz myslivecké stráže s tím, že oni můžou.Je možno si položit otázku,co si někteří chovatelé loveckých psů, představují pod pojmem,vedení psa a pes v honitbě.Nikoho z diskutujících se nechci dotknout,uvádím pouze svoji zkušenost s výcvikem psů a nařízení předsedy a hospodáře MS,které jsem v uvedené honitbě při cvičení vždy respektoval a ostatní je čistě můj názor,.

Autor: Radek Chadim | 06.02.2012 19:30
Používám SPCE 11,7 g a co náboj z poslední krabičky, to jiný efekt.
Nejsem si jistý, jestli bachyně, co má selata v lednu nebo v únoru má mít klid je vychovat - z etického hlediska jistě ano, ale z chovatelského by měla bachyně s normálním chrutím v listopadu-lednu mít selata od března do května. Protože pak přijdou mrazy jako teď a těch selat stejně moc nepřežije, takže bachyně už dávno měla ležet na výřadu, bohužel i takovéto se šetří.
Honit po novém roce je vždycky o průšvih, tam pak každý 60 kg lončák může mít a také často má v sobě selata. Navíc nechápu, co k tomu z organizačního hlediska ty sdružení vede, když lepší čas pro naháňky je od září do konce roku. Jestli to nestihnou, tak pak jim nebude stačit ani další měsíce a budou honit ještě v březnu. Ale to není tento sporný případ, protože v něm se šlo primárně na lišky.

Autor: Petr Toman | 06.02.2012 19:27
Richarde... nic ve zlým, ale abych mohl souhlasit s tvoji reakci, musel by mě někdo přesvědčit, že zákonodárce měl pro to "nahánění" na mysli pouze nadháňku, tj.společný lov, kde to "nahánění" zvěře provádějí pouze psi bez honců, tj honiči, např. kopov.

Osobně se ale domnívám, že při naháňce to "nahánění" zvěře vykonávají jak psi tak i honci, akorát na menších vzdálenostech než při té nadháňce.

Lov prasat při honu na drobnou (zajíc, bažant, kachna) se tu taky kdysi řešil a mám dojem, že na to taky není jednoznačná odpověď.

Asi by nám v tomhle uměli poradit Děda z Lesa či František Dušák, ti jsou v tomhle odborníci. Petr

Autor: ValíkVlastimil | 06.02.2012 19:17
Trochu odbočím a doplním Romana.Když jsme před časem chtěli testovat nové střelivo padla volba na LAPUA MEGA.Já v 30 06 a dva kolegové ve 308 a druhý 6,5X55 SE.I když já jsem po čase od 13 gramové střely přešel na PTS, ne proto, že by mi nevyhovovala, ba naopak, ale chtěl jsem něco nového čím PTS byla. Oba kolegové ale u MEGY zůstali a chválí si. 308čkář nic jiného už nehledá a druhý kolega do 6,5 ky si také chválí.

Autor: Josef Hanzlík | 06.02.2012 19:05
Radku,do třistaosmy Hornady I.B.Prostřeluje,nefragmentuje,poslední lončák-horší zásah,plíce játra-20m.Když to jistí Jezevčík,nebo v nejhorším případě Bordík,není co řešit.

Autor: ValíkVlastimil | 06.02.2012 19:04
Honzo píšeš, černou máme, pak ale musíš počítat,že může být v rákosinách a samozřejmě, možná pravděpodobněji , bude v lesní leči kterou jsi na sobotu naplánoval.Pokud jsi viděl selata v prosinci a na naháňce 14.1. pak musíš počítat s tím, že z ještě větší pravděpodobností na ně přijdeš i v únoru.Dost logické.Pak samozřejmě nechápu, že do těchto lokalit vezmeš ohaře a další vysokonohé psi,a ve větší míře riskuješ jejich zranění od bachyní která si logicky bude chránit svoje selata. Nevím, jestli vám šlo jenom o lišky na které jsi dělal naháňku, ale věř , že ty dvě lištičky by si v této době střelil v pár lidech při večerní čekané.Né nechci moralizovat, sám střílím černou celoročně , ale v tuto roční dobu jsem pro idividuální lov.Je totiž začátek února a -20 stupňů...(někde více :-)

Autor: Roman Voříšek | 06.02.2012 18:48
Dobrý večer.
Radku, to je jasné, pejsek si musí také zapracovat na pobarvené stopě:-)
Pokud lovíš s SPCE 9,7g, tak to se ani nedivím, že to dělá paseku, mě samotného tahle kule nemile překvapila několikrát za sebou...:-(
Když pořídíš něco tvrdšího, devastace bude menší, ale počítej s tím, že Ti prasátko popojde o kus dál a hůře to bude barvit, hlavně když je na podzim
pěkně vykrmené z kukuřice...
Já jsem udělal dobrou zkušenost s LAPUA MEGA 12g, špičková střela. Pokud bys chtěl zůstat u výběru SaB, chlapi si hodně chválí PTS - je to kule se zelenou krytkou na špici, kupovaná kule od Hornady a nabijená ve Vlašimi. Dál je toho z jiné produkce mraky, jen si vybrat a najít ten svůj ideál.
Kamarádi, omlouvám se za odbočení od tématu DNES a zapomněl jsem na Ervina, tomu též Lovu Zdar!

Autor: rici czech | 06.02.2012 18:19
Jinak souhlasím ,že v tomto počasí a mrazech není vůbec vhodné tyto akce provádět a už vůbec ne s pomocí psů ,kteří zvěř proženou.Na jednu stranu "dupeme" majitele psů při venčení na volno a na druhou stranu sami necháme zvěř prohánět.

Autor: rici czech | 06.02.2012 18:14
Pánové nevím co tu řešíte ,dám příklad, jsme na podzimním honu na drobnou.Z rákosí vyrazí lončák či sele nabiju breneck a klidně ho střelím.Příklad druhý ,jdu krmit psa na volno, vyžene mi z rákosí sele či lončáka ,mám kulovou zbran ,klidně ho střelím.Jinak když se zde oháníte zákonem §45 říká zakázáno Nahánět(od slova nahánka) pokud jdu revírem a mám psa na volno dokažte že je to nahánka.Co znamená způsob lovu nahánkou se dočtete v každé učebnici myslivosti,včetně popisu jak se provádí:-).

Autor: Petr Toman | 06.02.2012 17:47
Honzo, nic proti, když si uděláte naháňku na lišku, při obnově, když máš obeznanou leč, víš co tam je.....pak si tam vem klidně i ohaře..etiku lovu při tomhle počasí neřeším,lovilo se tak vždycky ..ale zákon říká jednoznačně..

Hlava V
Zakázané způsoby lovu
§ 45
e) nahánět zvěř srnčí pomocí ohařů, ostatní zvěř spárkatou s pomocí psů v kohoutku vyšších než 55 cm..

a čistě z kynologie..

VÝŠKA:
Maďarský ohař má v kohoutku 53 až 64 cm.

Anglický setr
Pes má v kohoutku 65 až 68 cm. Fena má v kohoutku 61 až 65 cm.


Tak mi vysvětli, kdo Vám dal povolení při tomto "lovu na lišku" střílet po divočácích. Nedivím se že Ruda jako hospodář tak vyjel, on totiž zákony dodržuje. Petr

Autor: Radek Chadim | 06.02.2012 16:35
Romane, ten odskok mi nevadí, aspoň je nějaká legrace a poznám sousedy :-), ale jak to rosekalo tu zvěřinu a jak to změnilo dráhu letu, to jsem teda nečekal. Vždycky si říkám, kdy mě ta kulka přistane na čele, a sele se pak jen zařechtá a řekne: to máš za to! :-).
Proto začínám uvažovat o nějakém jiném (tvrdším) střelivu, protože stále častěji jsem přesvědčován, že poslední várky SPCE do .308 jsou mnohem měkčí než dřívější, a pak to dělá paseky.

Autor: Honza Král | 06.02.2012 16:34
Rudo. Já chodím krmit do křoví, rákosí. Klid má zvěř jistě mít, ale v tomto období ten psík občas vyžene lišku, kunu apod. U nás je poprašek sněhu, místy nic, takže si nemyslím že by zvěř vyplašením nějak strádala, nedejbože zahynula. Pes prostě když má jistou ostrost tak škodnou, černou sele chytne a zadáví. To že je zvěř jistý druh zvěře tam, kde by ji člověk nečekal je věc další. A mí psi moc času v zimním a podzimním období na vodítku nestráví. Mám je zejména od toho, abych je využíval v plné míře k lovu, tedy i k lidkvidaci škodné zvěře, průbežného zjišťování stavů drobné zvěře v honitbě apod. Každý kontakt se zvěří je pro ně školou a my chceme mít šikovné psy.
Na vodítku si procházky psi užívají v době kladení mláďat. Ale jak píše keslík, to by měl člověk cvičit na jarky, což mi je trochu proti srsti.

Autor: kesl | 06.02.2012 16:22
Rudo, samozřejmě každý soudný myslivec dodržuje klid v honitbě, ale ruku na srdce, kterému echt myslivci (to jsou ti s pejskem) se nesalo, že mu pejsek v zimě prohnal srnčí. Já takového neznám. Je to nepříjemné právě pro toho vůdce. Všiml sis, že ZV jsou všude na jaře? Kdy se to má ten roční pes naučit? Neříkám, že v době nouze, ale po většinu roku je nějaké riziko. Nouze, kladení, hony.... L a L!

Autor: kesl | 06.02.2012 16:12
Honzo Králi,jen se nedej! Chodíme na lišky také a občas to holt odnese prase. Kdo nic nedělá, nic nezkazí.
Ondřeji, je to 55cm....50cm vydobyla kopovácká lobby na Slovensku. Ale jinak máš pravdu, je to k smíchu, když honič nesmí honit :o)....Naštěstí nikde není psáno, jaká výška to je, takže si zákon opět může trhnout klepetem. L a L!

Autor: Rudolf Husák | 06.02.2012 16:09
Honzo,myslivci by měli mimo jiné v této době dbát na klid v honitbě.Já když jdu ke krmelci,tak bez psa a když mám psa sebou, tak na vodítku,nebo u nohy.Nechápu, proč by ti měl pes a navíc v této době něco chytat v pasece,když jdeš přikrmovat do zásypu a nebo to mám chápat tak, že jdeš do revíru a pes si sám prohání paseky jak se mu zachce.

Autor: Roman Voříšek | 06.02.2012 15:58
Dobré odpoledne všem, Radku, Tobě upřímné Lovu Zdar!
K tomu používání SPCE - s touto ranou si nepomůžeš sebelepším střelivem, prostě když rána nesedí, tam kde má, čeká Tě dosled i po střelivu EVO ve spediální edici:-)
Pokud bys namířil více k plecku, věřím tomu, že by sele zůstalo v ohni, nebo by popoběhlo pouze pár kroků. Toto se mi stalo mockrát, sele v momentu, kdy jsem to odmáčkl, popoběhlo a nebo se nějak natočilo, střílel jsem osmou, střela orig. Vulkan od Normy a pak jsem spěchal pro psa na dosled, kus byl i osmdesát metrů od nástřelu, barvy minimum...
R.

Autor: Honza Král | 06.02.2012 15:13
Lovu zdar Radku. Hlavně že jste ho našli.

Autor: Honza Král | 06.02.2012 15:07
Martine neboj. Neprohnali.Mají slušné klidy před zvěří.Ne 100%, ale neštvou. Srnčí místy skákalo před námi a psi nic.

Autor: Karel poslík | 06.02.2012 14:44
Chodíme v této době jenom přikrmovat do krmelišť a udržovat vnadiště. V sobotu jsme dali cermix a prasata to asi moc dobře ví, že se nebude lovit. Chodí na všechna vnadiště. Vyrazil bych večer na lišky, ale teplota okolo -20°C mi zahnala do vytopené domácí dílničky a raději si vyrábím nové nože. Když se k tomu udělá svařáček je to docela romantické. Ta naháňka na lišky, jak popisuje Honza Král, není v této době moc dobrá a ohleduplná , hlavně vůči ostatní zvěři. Při takové společné akci se zbytečně poblázní a prožene srnčí a v lepším případě na to doplatí zbytečnou ztrátou energie, v horším případě pojde na zápal plic.Zdar Karel

Autor: Radek Chadim | 06.02.2012 14:23
Včera krásně svítilo, tak jsem se rozhodl ještě před toto týdenní cermixiádou, že půjdu na čekanou na divočáky. Ani nevím, co mě to napadlo v tom mrazu, ale rozhodl jsem se, že se půjdu projít po kraji pole a lesa, protože v kousíčku našeho lesa a u sousedů je to pod duby rozryté úplně všude. Vítr foukal do lesa, ale když už jsem tam byl, tak jsem tam chvíli šoulal, posedával a hlavně poslouchal. Po asi hodině jsem konečně došoulal na místo, kde jsem chtěl chvíli posedět. Za asi 15 minut slyším šustění listí a už je mi jasné, že přímo na mě jdou divočáci. Sebral jsem se a vlezl asi 50 metrů do pole jsa rozhodnut, že jak vylezou, tak zkusím nějaké sele ulovit. Divočáci, i když po větru, mě v klidu lesem obešli a vyšli asi tak 250 metrů daleko z lesa na zasněžený, 50 m široký kraj pole. Než já zalezu do stínu lesa, abych se mohl přišoulat, tak opět zachází. Čekám dál a divočáci zase lesem na mě, tak já zase od lesa do pole (teď ani nevím, co jsem si od toho sliboval :-)). Když odšoulám, divočáci se zase obrací a zase jdou ode mě, pak je delší čas klid, tak si myslím, že už zatáhli hlouběji do lesa. Najednou zvoní telefon, po vyřízení telefonátu - jestli jsem na posedu neusnul abych tam jakože neumrzl :-), to jsou starosti, acho jo - dávám telefon do kapsy a jdu si pro věci na kraj lesa, že půjdu domů. Když přijdu ke kraji lesa, z lesa asi 120 metrů daleko vybíhá úplně potichu jeden divočák za druhým. Běhají sem tam po pásu zasněženého pole. První jde bachyně, když přijde na 40 metrů a začíná něco tušit, vybírám jedno sele 70 metrů daleko a mačkám spoušť. Už vím, proč nerad lovím ze země - divočáci se rozprchnou všemi směry i na mě, což mně na klidu nijak nepřídává, moje sele odbíhá tryskem do lesa, les začíná mohutně šustit, ostatních asi 10 kusů se postupně uskupují na horizontu pole a vyčkávájí, po chvilkové čekačce se divočáci z pole stahují směrem k lesu, z lesa vybíhá dalších asi 5 kusů a společně odbíhájí podél lesa dalších 1 km, tam se zastaví, asi 5 minut čekají (nebo vylezl nějaký jiný rudl) a pak se všechno ztrácí v lese. Uff, to byla šou. Prohlížím pole, nikde nic neleží. Chvíli čekám, chvíli jakoby slyším šustění. Jdu na domělý nástřel, nikde žádná barva, říkám si, že jsem to asi drobet strhl, prase neznačilo, nekviklo, ale odbíhálo tak jakobyby z kopce.
Chvíli chodím po poli a po kraji lesa, sele nikde, tak dosled vzhledem k tomu, že jsou 10 metrů od kraje lesa a pole hranice k sousedům, nechávám na ráno. Ráno ještě před rozedněním začínám chodit po poli, když to tak prohlížím, tak ze střelby na 70 metrů je hned kolem stovky, ale bylo vidět parádně, tak to asi trochu mátlo. Po hodině hledání nacházím na sněhu drobné kapičky barvy, chvíli si říkám, že je to jen od běhu pořezaného od sněhu. Vypouštím Yorika, ať prohledá kraj lesa, kam odbíhaly ostatní kusy. Nikde nic. Už si říkám, že jsem sele podstřelil, tak zpět procházím kraj lesa a najednou vidím bez, který je, jakoby ho někdo polil červenou barvou, od vrchu až dolů celý od barvy a kolem stříkance barvy - až po dobrých 50 metrech od nástřelu. Jedu za hospodářem domluvit dosled v sousední honitbě, beru kolegu :-) s jezevčíkem. Jezevčík se vydává úplně jiným směrem, než jsem myslel, že divočáci odešli, a 30 metrů za hranicema u asfaltky nacházíme zhaslé sele, 40 kg, vstřel lehce zepředu zešikma na středu komory přes žebro, díra na vstřelové straně jako obvykle na výstřelové, podlité dobrých 10x10 cm žeber a lopatky, výstřel na zadní kytě, vnitřnosti kaša malta, foto dodám později.
Z tohoto zdlouhavého a jistě nudného příběhu si vezmu hned několik ponaučení: vždy důsledně dohledávat, věřit flintě, nelovit ze země, když na to člověk nemá žaludek :-) a SPCE už do flinty na spárkatou asi taky nikdy nedám.

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2012 13:13
Honzo v takovém mrazu stačí když pes prožene srnčí.

Autor: Stanislav Haas | 06.02.2012 13:13
Včera byl takový "samec", že mi píšťalka přimrzla ke špičce jazyku. Mám jí z parůžku, ale vevnitř mosazná vložka. Jak jsem starý, tak jsem ...A ještě jsem málem hledal čubajznu. Na procházce bývalým muničákem nás přepadlo družstvo AČR, krásně namaskovaní /už s novými sapíky/. Asi si mne spletli s protivníkem, /chodím v černé zimní kombinéze zásahové jednotky, černé boty, v mrazu v lese kukla, ale mé šedivé vousy je odradily od násilí. Aja situaci vyhodnotila jako krajně nebezpečnou, ani neštěkla a byla v ...trapu. Jen jsem slyšel ve vysílačce - veliteli, v prostoru se pohybuje cizí pes :-). Ale naštěstí není blbá, terén zná a tak na mne čekala až u poslední brány, ani na píšťalku nereagovala, že blíž k těm obludám nepůjde :-):-):-). Takto na mne bafnout za tmy, tak bych s čistými slipy neodešel.

Autor: Břéťa Ambrož | 06.02.2012 13:13
Já pane kolego to nemyslel zas tak zle, vím jak to v některých sdruženích občas chodí. Jen by se asi nemělo psát na internet uplně všechno, protože pokud byla leč proháněna za pomoci velkých psů, a lovila se tam černá, je to zakázaný způsob lovu... Nehleďe na etiku naháněk v těchto velkých mrazech, kdy by měl být v revíru spíše klid.... Ale už mlčím, lovu... BA

Autor: Ondřej Smetana | 06.02.2012 13:12
Mě je spíš k smíchu hranice 50 cm v kohoutku. To je možné jen v ČR aby se nemohlo honit s 1/3 plemen honičů. Největší honič, který u nás ofiko může honit je Slovenský kopov a to patří na spodní hranici středních honičů. Spousta lidí na to kašle a honí se sedmihraďákama, gaskoněma, Štajerákama ale už se dostávají do rozporu se zákonem. A nedej bůh aby měl pes na krku GPS obojek, a nebo nedrapl prase, které by se muselo jedině pichnout, protože mezi psi by střelilo jen hovado. Hned tři prohřešky za jednu leč při normální práci. No jo Česko!! Konec konců, pokud někomu maká barvář i na naháňkách a vezme ho, lítá v průseru, pokud má pes 51 cm.

Autor: Honza Král | 06.02.2012 12:57
Rudolfe máme rozum. Máme černou. Máme členitou honitbu s remízky. Měli jsme zájem lovit lišky. Měli jsme 14 denní selátka 14.1 na naháňce. Viděl jsem selátka v prosinci. Když teď půjdu krmit do křoví se zásypem bažanty a pes mi chytí sele, mám jít ke zpovědi?

Autor: Honza Král | 06.02.2012 12:54
To se mi líbí na loveckých fórech. Napíšeš, pošleš, zveřejníš a už tebe kopají. Strejdové psal jsem v začátku, že naháňka byla na lišky. Už jen proto jsme brali velké psy. A standartně u nás prasata v rybničních rákosinách nelovíme, protože tam bývají zcela zřídka. Mým zájmem bylo lovit opravdu jen a jen lišky. To že byla na téhle kaluži prasata (a možná že sele bylo jen jedno), to nemůže nikdo předpokládat. Dneska člověk může narazit na černou v každém křoví. V lesní leči už nebyla černá zvěř vidět hodně dlouho.Hold jsme jí tam zastihli v nesprávný čas. Ohaři nejsou z těch, kteří by jako malá plemena bezhlavě hnali zvěř několik kilomterů. Žel bohu nejsem z těch papežtější než papež.
Břéťo moje fena má možná na hranici 55, tak tu by možná liška i sežrala. Tu jsem měl nechat doma.

Autor: Rudolf Husák | 06.02.2012 12:48
,,Honza málem králem,,vzpamatuj se chlapče,vidím že u vás v MS nemá nikdo zdravej rozum...

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2012 12:25
v únoru naháňky.prasata nemají klid ani vrhnouT selátka a v takových mrazech prohnat zvěř je taky ideální.

Autor: Břéťa Ambrož | 06.02.2012 11:53
A samozřejmě že všichni ti ohaři a setři měli kohoutkovou výšku menší jak 55 cm....že?

Autor: Honza Král | 06.02.2012 11:05
V sobotu jsme uspořádali naháňku na lišky v rákosinách, rybnících apod.V leči chodili dva honci s dvěma anglickýma setrama, já se třema maďarama a mladší jezevčičkou, ze štontů pouštěli jezevčíka a labradora. Ve třetí leči se zvedla liška při zastupování, odbehla do leče, kde zůstala ležet v rákosí. Dlouho tak ale nevydržela a kolegovi přiběhla asi na 10 metrů, kde jí na dva rány složil. V další leči, rybníku, ohaři zvedli černou zvěř. Bachna s jedním asi 50 kilovým lončákem proráží mezi námi dozadu. Vidím slabší kus, ale střelba byť na blízko by mohla skončit katastroficky pro honce nebo střelce. Černá opouští rákosí, směrem na střelce s kulobrokem a optikou. Míří míří míří, už volám střílej v.le!!! Bác a za lončákem se práší. Exelentně chybený joklík.Psi mizí za černou v lese a honkyně setra přináší z rákosí asi 14 denní živé sele. Rychle odvoláváme psy a pryč odtud. Na dalším rybníku vytláčíme z rákosí lišku, kterou stejně jako v první leči loví kolega na pár metrů brokem. V další, lesní leči počítám s výskytem i několika lišek. Honci uděláme pár kroků a na předstupu leče už padají rány. Liška ani neviděna,ale bachna se 6 lončáky, cca 40 kilovými. Jeden kolega netrefuje, druhému předávám úlomek za uloveného lončáka kňourka. V 11 lidech jsme ulovili pomalu víc jak v 50 na velké naháňce a vše v klidu a pohodě. Když to dám dohromady, tak za 3 neděle jsme díky čekaným, norování, naháňce a této malé naháňce ulovili 7 lišek. A je jich stále dost...

Autor: kesl | 05.02.2012 21:11
Tak dnes ve čtvrt na sedm už sedíme...Když řeknu voda, cinkne to o zem. Slyšet jsou jen auta z nedaleké R6ky. Po dvaceti minutách slyším typický šustot rudlu ve zmrzlém sněhu. Čekám, až půjdou přes vodoteč, budou lámat led a já si přitom v klidu odjistím a napnu. Nebudu mít čas, protože ruský vítr jde přesně na hromadu. Ze strouhy vytáhla tři selata z rudlu (asi osm kusů)a jistí k nasypané kukuřici. Na 40m mířím na hlavu. Jistá rána, sele v ohni. Holt osma. Pocta ulovené zvěři a dál to všichni znáte....já vyvrhuji a někdo holt vyrušuje :o). V hospůdce groček na zahřátí. L a L!

Autor: Erika Doležalová | 05.02.2012 21:01
Dnešní ranní čekaná, na kazatelně jsem před půl pátou, sedím do sedmi a kousek a vše opět jako obvykle - zajíc, zajíc a zajíc, pak pro změnu zajíc a nakonec nečekaně zajíc. Lišák na újeď nechodí, sníh není, zima jak v Rusku, kašlu na lovy, budu doma hnípat v teple :-)
A jelikož teď brouzdám po netu a koukám na všechny možné užitečné věci, vzpomněla jsem si na diskuzi o transportu zvěře a poptávce po "vaku na mrtvoly" - tohle je trochu podobné, kdyby měl někdo zájem... http://www.prohunting-shop.cz/produkt/vak-pro-transport-zvere

Autor: kesl | 04.02.2012 23:08
....a málem bych zapomněl. Na chodbě mě vítá Ogarka Káča a slyším jakési klapání. Ukradla krabičku napínáčků na terče, rozkousala jí a napínáčky si napíchala do tlapek....Musel jsem je povytahovat. To se mi ještě nestalo... L a L!

Autor: kesl | 04.02.2012 23:03
Nejhorší věc, která se může stát. V půl osmé jdu na kazatelnu a z dálky vidím, že už jsou na hromadě....Každý krok na sněhu řve jak hejkal...Čekám na každé auto na R6ce, aby jeho motor přehlušil skřípění sněhu...Jenže ruský vítr vše hatí a slyším jen lámání, lámání a zas jen lámání. Takže jedna nula pro čuníky a zítra jdu dříve...L a L!

Autor: Drahoš Hikl | 04.02.2012 20:30
Minulou středu se mi podařilo ulovit letošní první sele.Téměř jsem se nestihnul zabydlet na kazatelně a už vidím jak bachyně se čtyřmi selaty vytahuje z lesa na pole.Jdou pomalu přímo proti mě.Asi na 60m se pomalu stačí v pravo.Sele je už v křížku puškohledu, ale musím čekat, protože je v zákrytu s dalším kusem.Stále se musím stáčet pravo dokud se selata od sebe neoddělí a na chvilku nezastaví.Táhnu po předním běhu a padá rána.Sele zakvikne, slyším a vidím jak odbíhá z pole přes cestu do keřů asi 20m a poté je klid.Říkám si vše je dobré, čekám asi 10minut a jdu omrknout nástřel.Tmavá barva svědčí o zásahu jater a to už se mě moc nezamlouvá.Asi se sele o kousek pohnulo vpřed.Po 10m od nástřelu již značně barví, ale ani po 50m sele nenacházím.Nějak se mi to nezdá a tak volám kamaráda s jezevčíkem s prosbou o pomoc při dosledu.Přijíždí asi po půl hodině a nasazuje pejsana na barvu.První záleh nacházíme asi po 500m na kraji lesa,pokračujem téměř po čtyřech mlázím, barva stále viditelná ale už jen kapky.(Došlo k ucpání výstřelového otvoru)Říkám kamarádovi je zle, asi sele tlačíme před sebou takže asi po 700m dosled ukončujem, označíme místo kde jsme skončili, s tím, že za rozednění se na místo vrátíme.My večerní aktéři musíme do práce, tak musí vypomoc další kolega, který má výborného křepeláka.Závěr, sele dosledováno během krátké doby, zhaslé asi do 200m od našeho večerního označení .Noc pro mne byla krušná, ale pro sele ještě horší, bohužel i tak může dopadnout lov.Odolnost černé je ale obdivuhodná.Díky kamarádům a jejich čtyřnohým pomocníkům.

Autor: Ivo Ondráček | 04.02.2012 11:07
Předevčírem jsem myslel, že ani nepůjdu. Štěstěna málokdy naděluje další úlovek hned den po předchozím. Nicméně jsem přecijen sednul k pastvinám. Po deseti minutách vyklusala zpoza horizontu liška a cca na 200m čárovala k sousedům. Rychle jsem vytáhnul Nordika a tlumeně zavřeštěl. Neslyšela. Přestal jsem tišit rukou a zavřeštěl naplno. Lištička sedla na sníh a zaujatě jistila směrem ke mně. Načež se zvedla a opět pokračovala v původním směru. Další zavřeštění a to už se stočila a jela jak na provázku směrem ke mně. Držela se mi naneštěstí po pravé ruce a obíhala si na vítr. A tady byla ta chyba. Místo abych zamyškoval nebo mlasknul aby zarazila, nechal jsem si jí proběhnout až kamsi na pátou hodinu. Když konečně zarazila, musel jsem se příšerně nepřirozeně zkroutit a střílet si pomalu za záda. Krásně jsem ji netrefil, krásně. Mno alespoň vím, že to zaječí vřeštidlo od Nordika taky funguje. Někdy...jednou:)
Dvě lišky za dvě čekané...Nerad bych se mýlil, ale mám tušení, že teď za trest minimálně tři týdny neuvidím ani chlup!

Autor: Erika Doležalová | 03.02.2012 18:15
Ikdyž jsem se zatím lišky večer nedočkala - resp. dočkala, ale jen probíhá kdesi daleko a nemá zájem se jít nakrmit abych ji já mohla nakrmit bročky :-) přesto mě svítící měsíc táhl večer do revíru. Jsem na posedu už v pět, zajíc..zajíc..zajíc..zajíc.. Lišák se rozštěkal z oplocenky naproti před sedmou, ale to byla vše, co mi bylo dopřáno. Pak do půl osmé ještě zajíc..zajíc..a pro změnu zajíc, v osm už jsem doma, zmrzlá, ale zas ne tolik. Při pohledu na teploměr vidím -18, jsem magor, do takové siberie kvůli lišce, sežrat se to nedá, nikdo mi za ni nic nedá.. Prostě blázen no. Ale ráno asi pojedu zas, to by bylo, dokud vím, že tam nějaká liška je, tak jí nedám pokoj :-)
Všem úspěšným Lovu zdar! Honzo (Král), mě se občas zdají ještě divnější sny, třeba jak čekám na žebříku, z lesa vyleze divočák a začneme si povídat.. :-))) Já mu říkám, jak je to s prasatama těžký, že jsou v řepce a kukuřici a nechtějí z ní ven a nedá se lovit a on moudře pokyvuje hlavou a "ano, je to těžké, já vím"... Už mi z myslivosti asi hrabe :-)

Autor: Jan Heger | 03.02.2012 11:15
Já vím, co se sluší, a praktikuji to. Co se týče před, tak se na nás čekalo z důvodu toho, že silnice byla jeden led a když jsme dorazili, tak než jsem se rozkoukal a pozdravil jen ty známé, tak se vyráželo..Při poslední leči si myslím, že není vhodné všechny obcházet, když zrovna jedli, ale ano uznávám a beru to, ale vážně jsme spěchali..

Autor: Honza Král | 03.02.2012 11:01
Včera jsem zasednul na kazatelnu pod ves ve třičtvrtě na osm. Okolo krmeliště byly stopy od joklíků, tak byla šance že nějaký přijde. Deset minut po osmé vidím kousek pod krmelištěm flek nořící se ze strouhy...ejhle liška. Kule ukončila její pouť za hledáním potravy. Sedím dál, přeci nepůjdu za půl hodiny domů. Ve 22:35 vybíhá asi o 80 metrů níž další a poměrně spěchá. Zvětšit na 10x, sakra, točím na druhou stranu. Liška vbíhá do míst kde prakticky už není sníh. Přesto pískám, liška zastaví..bác. nevídím samozřejmě nic, jen ve strouze praskání větviček. Liška nikde, zřejmě jsem uspěchal ránu a bylo to dobře 150 metrů. Tak 1:1
Ještě tam odpoledne skočím s psékama. Co kdyby náhodou.

Autor: Tomio | 03.02.2012 08:57
Honzo: máš mail. doufám, že těch honců Janů Hegerů v tak blízkém okolí není víc a nepopletl jsem to, to bych se styděl. Měl jsem na mysli nějaký věci, co jsou zažité mezi myslivci a dělají před nástupem a po poslední leči :-).

Autor: Jan Heger | 03.02.2012 08:46
Tomi: A jaké věci třeba?:) Hlavně zkoušky..to si ale ještě počkám.

Autor: Tomio | 03.02.2012 07:01
Honzo: Jsi blázen, ještě dopilovat některé věci a vyrůstáš do zelené duše :-). Dnes ráno -25,4C

Autor: Jan Heger | 02.02.2012 22:13
Tak jsem se napapal a v 19:00 vycházím z domů s tím, že se jdu podívat do lesa, od rodičů slyším, buď doma, je tam zima. Co budu dělat doma, to mám čumět na bednu?! Odcházím..
Po cestě si promýšlím, zda mám sednou nebo ne. Něco před půl 8 se soukám do spacáku a uvelebuji se. Koukám na hodiny, je něco po půl 9, a pořád nikde ani běh..To samé opakuji asi po třičtvrtě hodině, jenže telefon jak jsi řekl NE, neřeknu ti kolik je hodin, zkouším ho vzkřísit a hlavou se mi honí, co když mě budou volat z domu..sedím dál, že za chvíli to raději vzdám. Sotva se opřu, z lesa vylítl zajíc jak triskáč..a sylším nějaké našlapování na velmi zmrlzém sněhu s miliony se třpytících diamanty, koukám pod sebe a přímo pod boudou si to našlapuje čuník, odhadem tak 40-50 kg, jde do houštiny a furt se drží kraje lesa, slyším jak funí a láme větve..potichu otvírám okno a opírám si ho o hlavu, srdce mi buší jako blázen, ještě aby ne. Konečně jsem se dočkal..
Chvíli čekám až odejde, balím věci a jdu..příjdu domů, naši mě už samozřejmě sháněli. Koukám na teploměr a ten ukazuje -19 stupňů, jsem blázen..ale vyplácí se to :o)J.H.

Autor: M.Bergman | 02.02.2012 21:06
U nás SVS doporučuje, aby se antiparazitální léčiva zvěři předkládaly jen tam, kde byl v minulém roce násobně prokázan skutečný výskyt střečka u srnčího. V opačném případě se použitým léčivem (Cermix a další podobné jedy) nezvyšuje ale naopak u zdravých kusů snižuje odolnost proti těmto konkrétním parazitům v nadcházející sezoně. Funguje to prý stejně jako u lidí omylem nebo nadbytečně léčených antibiotiky při nezánětlivých chorobách.

Autor: Josef Hanzlík | 02.02.2012 15:21
vk74,buď v klidu,pokud se léčilo,ochranné lhůty jsme dodržovali.Už asi druhý rok se neléčí,tedy to neřešíme.A srnčí frká a nefrká,ať se léčí,nebo ne.Paraziti-to už je pasé,teď máme nový hit,a to radioaktivní prasata!Jó,pánové,takhle celoplošně léčit proti blbosti,to by se v týhle zemi mělo ujmout.
Co asi sežere dobytek ve velkochovech(zrovna v lécích proti parazitům,kokcidioze,antibiotika apod.)a ochranné lhůty?Je třeba vyskladnit x tun,tak jedem,né?

Autor: Miroslav Šafr | 02.02.2012 15:08
Nechci se mýlit, ale SVS je jedno jestli provede vyšetření na svalovce z černé zvěře na kusu uloveným v nějaké ochranné lhůtě po podávání léčiv srnčí zvěři. Já mám povinnost tento vzorek odevzdat, a zároveň právo na bezplatné vyšetření. Žádný zákaz lovu mladé černé zvěře v tomto období není a co udělám posléze s uloveným kusem je pouze moje (uživatele) věc. Kromě prodeje do výkupu (což možné není) mohu totiž zvěřinu sníst sám, dát psům a kočkám nebo zakopat hluboko do země a posypat vápnem.

Autor: Tomio | 02.02.2012 13:45
vk74: to je jasný, ale už todle je důvod, léčí se jen někde, proč by jinde nemohli lovit selata v této době, veterinární správa nemá zase takové pravomoce. Myslím si, že příští rok, už to vyhlasí jinak a bude se léčit a nebude se lovit. Ale dnes, co ti mohou říct?
že stanovila dobu léčení, váže se to v nějakém zákoně na zákaz lovu neváže, je to povinné pro uživatele honiteb není. My jsme taky léčili, jenomže jsme zjistili, že to nemá význam pokud to není celoplošné v jednotný termín, Ten kdo léčí za těchto podmínek léčí by měl zajistit, aby brala srnčí zvěř. Povětšinou černá krmelce nevybírá se setměním. A navíc kolik by toho muselo to sele sežrat,aby se to projevilo.
Já například vím, že sousedi léčí, ale loni léčili mezi, kdy se jim to hodilo koncem března. Letos prý už v lednu :-D

Autor: vk74 | 02.02.2012 13:36
Tomio, to že neléčíte u vás v honitbě, neznamená, že neléčí nikdo v okolí. Zajímolo mne jak se k tomu staví SVS, je mi úplně jedno co si kde střelí a snědí. VK

Autor: Tomio | 02.02.2012 13:22
vk74: Co by mohly říct, léčení není povinné. My neléčíme a trus jsme sbírali a dopadli jsme lépe než ti co léčí.
Navíc asi napíše, že má pro vlastní spotřebu. Navíc žádné upozornění o zakázaní lovu černé v této době není stanovena.
Jak to bude příští rok toť otázka

Autor: vk74 | 02.02.2012 13:13
Josefe, co ti řekli na veterině,když jsi jim tam přinesl vzorek na svalovce v době, kdy probíhá léčení? Nechci rejpat, jen se ptám. viz. http://www.myslivost.cz/Aktuality/Antiparazitarni-lecba-pro-rok-2012.aspx
VK

Autor: Vladimír Mészáros | 02.02.2012 12:00
Jozef Hanzalík, Lovu zdar! Jan ďakujem za vysvetlenie

Autor: Jan Slavětínský | 02.02.2012 11:56
Ta Delta má klasické tři silné ramena a klasický průsečík nitek. Ty nitky jsou na můj vkus silnější. Bod svítí v průsečíku nitek, které mi tam překáží. Okolo bodíku musí být plac pro přesné zamíření. Osnova je na www optickysvet.cz

Autor: Josef Hanzlík | 02.02.2012 11:52
Tak mě moje nový boty z Ameriky přinesly včera štěstí.-12,Cabelasky z jůesej,půl měsíce a východní vítr-to se nedá ignorovat.Ve čtvrt na jedenáct řtyři lončáci na vnadišti,vybral jsem toho,co mě ukázal střapec,Hornady IB a třistaosma zaúřadovaly.No,osmičkáři,je fakt,že mi odešel takových dobrých dvacet metrů.Zas to ale bylo dobrý pro mého zabijáka drsňačku,páč si připoměla,proč se mnou chodí.Cca 40kg.

Autor: Vladimír Mészáros | 02.02.2012 11:44
Tak nech flinta dobre slúži. Inak na deltu nie sú zlé referencie, neržal som ju v ruke, tak neviem posúdiť, tiež mám meostara. Ako si to mám predstaviť " v tom průsečníku není plac okolo

Autor: Honza Král | 02.02.2012 11:14
Já se těšil že Deltu ohodnutí někdo, komu se dá věřit, má zkušenosti a napíše vše na "plnou hubu". Ať se ti Jendo daří s tím "kladivem" s novou pažbou.

Autor: Jan Slavětínský | 02.02.2012 10:38
Ale, na tu ZKK 8x64S jsem sehnal novou origo pažbu, tak jsem zajel za puškařem a přehodili jsme to. Menší dopasování u zádlabů, potřebných vůlí atd. Nová pažba z toho udělala novou flintu. Jelikož tuhle flintu mám na noční čekané na černou a případně na nátlačky a naháńky, dal jsem si na ní meostara R1r 3-12x56 z 243w. Na winchestra pořídím něco levnějšího, v podstatě tu flintu budu používat na srnčí. Tak jsem doma topil, načal červené,na stůl v obýváku dal deku a hrál si...
No, o deltě jsem přemýšlel, dokonce jsem jí už měl v ruce, ale vadí mi ta osnova. Garantovali německou 4A - klasický bod jako u meostaru nebo Doctera, ale je tam protažená nitka a svítí bod v tom plusu. V tom průsečíku není plac okolo. Nechci tuhle osnovu. Puškohled jsem nevzal. Jinak je to optika zajímavá, bytelná i precizně udělaná...

Autor: Honza Král | 02.02.2012 10:21
Včera jsem se večer věnoval rodině. Ale v noci se mi zdálo, že jsrm jel k Erice pro štěně bordíka (nevím jak mě napadlo si kupovat takvou ošklivku)Ta se se svým přítelem dohadovala na ceně, jestli mají chtít 5 nebo 6 tisíc. Že fena má hodně zkoušek, tak že 6. Co všechno se člověku možný nezdá.
Jendo S. nekoupil jsi Deltu titanium?

Autor: Vladimír Mészáros | 02.02.2012 10:19
To. Jan Slavetinský. A akú optiku si prehodil na guľovnicu, ak sa môžem opýtať. Vrámci zbraní alebo úplne novú ? Typ značka...

Autor: Radek Chadim | 02.02.2012 09:11
Včera jsem seděl od osmi do půl jedenácté při -12. I když jsem (já vůl) šel čekat na kopec na vítr, tak se to, jsa oblečen o jednu vrstvu více a v posedovém vaku, dalo bez klepání kosy vydržet, hold posedovej vak, to je věc :-). Ale za celou čekanou jsem neviděl ani chlup, ale den předtím byli na vnadišti divočáci, tak mně to nedalo. Když moc nefoukalo tak jsem slyšel, jak po zmrzle řepce lítají myši.

Autor: Pavel Černý | 02.02.2012 07:58
Ivo a Zdeňku Lovu zdar! Večer jsem zkusil využít půlměsíce (když nemáme ten sníh) u újedi. Při odchodu -8, při příchodu -11, vítr do gesichtu, po 2,5 hodině zmrzlej jak holubí trus, ale ani chlup.

Autor: Jan Slavětínský | 02.02.2012 07:12
Lovu zdar! chlapi. Jsem teď nějak líný v těch mrazech někde sedět... Odpoledne mám v plánu omrknout vnadiště a přikrmit a jelikož jsem přehodil na kulovnici optiku, tak to potřebuji zkusit. Lovu

Autor: martes | 01.02.2012 23:38
Ted´jsem přijel domů,u pantáty ve stodole visí sele asi 20kg.Zmzlý jsem jak sobolí h..no.Díky Huberte a Diano.Zdenek.

Autor: Ivo Ondráček | 01.02.2012 22:57
Dnes jsem se stihnul vrátit z Brna dřív, tož jsem oběhl újedě a seznal, že ta nešťastná újeď s točivým větrem je solidně navštěvovaná. Zkušebně jsem sednul na žebříček, vál silný vítr stabilně jedním směrem. Tak tomu dám večer ještě šanci. V sedm už sedím na žebříčku a snad během minuty mě začínají zábst nohy skrz podrážky. Ono svěží vítr a mínus třináct není nic moc. Tož snad prvně v životě zapínám vačici i spodním zipem, takže jsem neprodyšně zachumlaný od špiček bot po nos. Je nádherně vidět, srpek měsíce osvětluje zasněženou oračku. A mě hraje do karet, měsíc mám za zády a na žebříčku na stěně lesa jsem pro cokoli na oračce neviditelný. Dokonce ani vítr neruší, nemá tolik síly, aby rozšuměl stromy, takže je krásné tichoučko. Z protějšího lesa houká výřica, slyším dokonce ai tu druhou vzdálenější, co houká o dalších 600m dál. Po třičtvrtě hodince zase jednou beru dalekohled a pomalu projíždím oračku. A v půlce obhlídky mi srdce vynechá jeden tep. Rovnou proti mému žebříku čáruje z protějšího lesíka liška. Je na nějakých 80m, odjišťuju flintu, lišku hlídám okem a potichoučku miřím směr újeď. Ale kmotra v půli cesty zahnula a zaujatě rejdí po oračce. Přemiřuju, zlomek vteřiny přemýšlím a přehmatávám ze zadní spouště na přední, na brok se mi to zdá daleko. Napínáček namířit...a ještě přitáhnout ze 3x na cca 6x, abych měl jistotu. BAC, liška zůstává bez odkazování v ohni. Když se za chvíli dostávám z nejhorší jelenice, snažím se napsat sms kamarádům. Moc to nejde, klepu se jak drahej pes. Přecijen, u nás ulovit lišku je stále malý svátek, i když jich znatelně přibylo. Sedím pak ještě půl hodinky, ale už nic. Balím, z prvního smrku úlomek a krokuju chlapskými kroky na nástřel. 43. Takže řekněme 39 metrů. Dobře že jsem volil kuli, po broku bych dost možná dohledával se psem.
Sobě úlomek a postát u úlovku. Letošní lišče-lišák, vstřel přes běh a výstřel za pleckem. Tak se mi to přecijen splnilo, ne nadarmo jsem doufal. Nešel jsem do hospody slavit, ale raděj vyrazil do revíru a na svoje čtyřiadvacáte narozeniny si tu lišku vážně střelil...Diano, díky! Lovu zdar!

Autor: Erika Doležalová | 01.02.2012 09:11
Sice to taky patří ještě do ledna, ale napíšu to sem :-) Jelikož sníh u nás není a ani nejspíš nebude, ale je krásně jasno a měsíc už má rozumnou velikost, vyrazila jsem včera večer okouknout louku, jestli přeci jen tam není ještě nějaká liška (jedno ráno nedávno skolili dva lišáci, ale daleko). Byla jsem tam brzy, už kolem půl šesté. Újeď očividně někoho zajímá, ale jelikož jsou to větší ryby a jak byly v pytli, tak zmrzly jedna k druhé, nejde to odnést ani sežrat "na posezení". V šest zvedám znovu k očím dalekohled a podél oplocenky si to mašíruje liška! Jenže je to 180 metrů daleko (na opačném konci louky než sedím, měřeno přes mapy), uvažuju jestli zavřeštět, ale jelikož má liška směr k lesu, jsem ticho a předpokládám, že projde lesem a vyleze mi na louku v rozumné vzdálenosti. Viditelnost je perfektní, sedím do osmi a liška nikde. Holt budu muset zase ráno (až bude ještě víc měsíce), lišáci ještě hledají lišky a hlad mají asi později. Ale pěkná čekaná, zajíců spousta, jen to srnčí tam pořád záhadně není :-(

Autor: Honza Král | 01.02.2012 08:14
Včera jsem přijel po 15 hodině z práce a 80 metrů od plotu naší zahrady stálo 8 kusů mufloní. Dva berani tak 3 letí a jinak holá.Rychle domů pro foťák, ale stihnul jsem jen foto přes ploty. Muflonka byla ostražitá, tak mě nepustila na rozumnou vzdálnost. Večer jsem vyrazil pod ves na kazatelnu. Mufloni byli opět na poli, opět se jim nelíbil ten člobrda, tak odběhli. Ve 20:30 vyběhla si na 200 metrů z lesa liška, otočka a zpátky. Pak jen zajíci chrupkali zrmzlé obilí. Hold když loví vítr, neloví lovec.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2012 00:12
Ǔnorové dnes roku 2012.