Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jakou zbraň pro začínajícího myslivce



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 10.02.2012 15:03
Michale, gratuluji jak k nákupu tak k zasvěcení nové zbraně ! Myslím, že za ty peníze jsi nakoupil víc než dobře ! Já na Tvém místě bych byl spokojen taky.

Autor: jan macoun | 10.02.2012 08:52
Kulobrok Super Brno vlastním amaximální spokojenost.Není pravda,že se vyráběl
jen v ráži 7x57R, 7x65R,.Můj je v ráži 9.3x74R/12.Mám v brokové hlavni
vložnou hlaveň 5,6x50R,takže kulový kozel.Paráda.Výhoda je že obě spouště
mají napínáčky.Do této zbraně můžete použít i silnou ráži(vložná hlaveň).
Skutečně povedená flinta,škoda že se už přestala dělat.To co zbylo v Brně
koupil pan Hanák,který ještě pár kousků zkompletuje.Je na něho kontakt na PC.
S pozdravem Lovu zdar J.M.

Autor: Petr Decsi | 09.02.2012 13:02
Nikolo,souhlasím s Tebou,kulobrok Brno Super se mi vždycky moc líbil a o jeho kvalita je známá.K mojí škodě jsem nikdy kulobrokům nepřišel na chuť,ale kdyby někdy ano,tak jedině tuto značku.Jsem patriot a mám rád zbraně české výroby.Také mě pokaždé překvapilo,že je v bazarech na prodej"jen"v ráži 7x65R,i když mám informace,že se vyráběl i v ráži 7x57R,ta by mi pro moje lovecké příležitosti bohatě stačila.S pozdravem PD.

Autor: Nikola Rýdl | 08.02.2012 17:43
No nejlepší kulobrok z domácí produkce bylo jednoznačně Brno Super. V mnohém předčí i dnes vyráběné zbraně, závěr udrží i africké ráže, převaha ruční práce a dle toho je i cena. Pro mne bohužel - sehnat po bazarech se dá jen v 7x65R.
Ondro pochlub se ve fotogalerii, myslím že nejen já se chceme pokochat:-) Ať ti slouží.

Autor: Michal Felcman | 07.02.2012 10:51
Tak jsem se rozhodl pro kulobrok a už jsem ho včera pokřtil.Mám z něho 2 lišky jednu brokem a jednu kulí a jedno prase.Byl to dobrý kup za 10000Kč málo používaný a hlavně zrcadlově čisté a navíc mám k tomu brokové hlavně 12/12 a ráže kulobroku je 7x57R/12 s napínáčkem osazen optikou meopta 3-12x56 s červeným bodem jsem spokojenej.Děkuju za rady lesu Zdar!

Autor: Martin Skřivánek | 03.02.2012 23:22
Ondro mně se to taky líbí.to jsi koupil? co máš na tom za optiku? nechal jsi tam starou nebo něco nového? nějaké nové dělo na tom asi moc slušet nebude.

Autor: Jarin Beskydak | 03.02.2012 12:01
To Brno 500 rozhodně nejlepší nebylo. Pravděpodobně majitel zbraně který Ti to Tomio tvrdil, nic jiného neviděl a nezkoušel. Lesu, lovu

Autor: Ondřej Smetana | 03.02.2012 10:14
Martin Skřivánek: Lankasterkovou obojetnici neznámého puškaře. Zřejmě někdy z první republiky. Ráže 9,3x72R/16. Parádní zbraň do 110 metrů (jsem zásadní odpůrce Long range). Na větší dálky nestřílím i když je toho ZKK hravě schopno, není to pro mě ta pravá myslivost. Lovím v podhorské honitbě se zvleněným terénem, vždy je kam se schovat a kudy se plížit.
Jsem ujetej na zbraně s hlavněmi vedle sebe, takže to je moje vysněná zbraň, mít ještě dvoják, skoro můžu umřít :D

Autor: Pupek | 03.02.2012 09:26
Lovu, pokud nebude Michal pouze "štontový" lovec měl by si pro začátek koupit starší flintu.Pojede krmit hodí jí do auta bez futrálu v leči s ní rozhrne "šouší"a vůbec než se s flintou naučí chodit určitě jí sem tam klepne.Ráž at volí větší,po horším zásahu,což se dá ze začátku očekávat, bude zvěř lépe barvit.Měkké střelivo,sice trochu větší devastace,ale zase dobré barvení.S kulobrokem se určitě víc "vyblbne" než s kulovnicí a až si bude hledat nějakou drahou flintu na celý život, vždy se mu bude hodit jedna pracovní flinta....Tomio píše nějak moc rychle:o) Pro Michala rada z Brna pokud chceš Merkela za levný peníz kup si Brno-super,pokud Berettu tak Brno-500 a pokud chceš Bajkala tak si kup tu balalajku páč Brno-800 je drahé:o)

Autor: Tomio | 03.02.2012 09:13
Taky zelenáč, je to sedm roků, co jsem si k osmnáctinám vybral kulovnici. A to jsem tenkrát o zbraních nevěděl skoro nic. Koupil jsem levnější novou Zastavu, a na to puškohled MeoptaA2100 7*50 s bodem. Montáž otočnou namontoval pan Štifter z Poličky. Velmi šikovný člověk.
Zbraň sice není bůh ví jaká, laufy dle slov puškaře nic extra, prý jsou měkké. Ale za těch 13000,- se slevou.Co mě učarovalo je německý napínáček. Úplně jsem se do něho zažral a další flinta bude s ním pokud bude možno. Meopta zatím dostačuje. Ráže 8*57JS, mohl jsem si vybrat 308W,270W,7*57 nechtěl jsem, chtěl jsem evropskou ráží nejvíc 6,5*55SE, ale nakonec měl 8*57JS tak jsem vzal osmu. A nyní si to velebím. Nakonec jak to bylo hrr, tak jsem spokojen. Taky už zažila. Když je člověk mladej nedává na věci takový pozor. (Zatím se na flintu typu Sakko Bvavarian stuc, s zeiissem necítím a nevydělávám prozatím :-D.)
Kulobroky, máme doma ZH a chodím s nim na naháňku, pokud neberu brokovnici.
Lišek zase tolik nestřelím, z kulovnice je ta úspěšnost sice menší, ale málokdy mám lišku na 30-50kroků na brok. je to věc názoru. pokud bych měl mít jedinou flintu bez žádné, která je doma. tak asi kulobrok, můžeš s tím do leče na naháče, jako mladej by jsi měl chodit v leči určitě doma. A na čekané ti vesměs jedna rana stačí.
Co za kulobrok ať řeknou místní. Ale italský teda co vím, tak nic moc. Údajně nejlepší kulobrok co byl bylo Brno 500. údajně

Autor: Martin Skřivánek | 03.02.2012 08:47
já bych zase radši koupil pěknou drahou na celý život než pak na každém šrotu něco prodělat.podle všeho se mu líbí víc kulobroky tak minimálně Zolli.Ondro jakou máš obojetnici?

Autor: Jaroslav Miňha | 02.02.2012 21:55
Já se můžu vyjádřit jako začátečník, ještě na to mám právo. Pokud jde o ráž, je to jedno, jen si vezmi takovou, která nekope, zkušenější poradí, která to je a zas je o čem psát :-) Pak se můžeš soustředit na míření a nebudeš přemýšlet o ráně do obočí :-)
Jedno už ale i jako začátečník vím naprosto jistě. Kdybych znovu kupoval první zbraň, radši bych koupil něco v komisi za lidovější peníz, než za kolik je nová (já koupil novou)a zainvestoval bych do optiky. Časem zjišťuji, že mých 7x56 je leckdy málo, chtělo by to větší zvětšení. Alespoň 8x. Je až neuvěřitelné, jaký je v noci rozdíl mezi 7x a 8x.( měl jsem možnost vyzkoušet Doctera )
Jestli variábl? Nevím, nemám zkušenost. Každopádně ale lepší optiku "na úkor" zbraně, pokud neřešíš finance.
Jestli kulovnici nebo kulobrok - koupil jsem opakovačku, ale za celých svých šest let s kulovnicí v revíru jsem dal druhou ránu snad dvakrát a to v takovém časovém rozmezí, že bych stačil pohodlně přebít i zlamovačku. Ale kulobrok se mi zase moc nelíbí, ikdyž by možná byl účelnější. Občas, když si jdu sednout, s sebou táhnu i brokovnici, jenže jako na potvoru, když jí s sebou mám, není pro ní využití a naopak. Vyber si podle toho, co se Ti víc líbí a buď u toho zůstaneš, nebo to časem vyměníš. Dobrá rada nad zlato, co?

Autor: Ondřej Smetana | 02.02.2012 21:13
Tohle jsem řešil pár let zpátky, a nepomohla mi žádná rada. Pomohlo mi jediné a do teď jsem tomu neuvěřitelně vděčný. Náš hospodář mi jednou řekl, hele nemáš flintu, vem si tuhle, já na ní začínal, tak na ní začni taky. Dáš-li 800 je tvoje. No a tak jsem za 800,- dotáhl domů svoje ZKK 600 (30-06 sprg.). Za tu cenu jsem se nerozmýšlel jestli jo nebo ne. A když už jsem ji měl doma, tak nebudu sedět u počítače a řešit co si koupím jednoho krásného dne. Tato flinta rozhodně nebyla žádnej šrot. Jsem třetí majitel a kromě mě nešel ani jeden majitel pod 400 kůsů zvěře s touto flintou a mě slovila na co jsem jen puškohledem pohlédl. Bohužel přesnej počet nevím, ale asi někdy brzo oslaví 1000 kus. Se mnou to trošku vázne, ale tak nemám ji 15 let, jak ti přede mnou. Dostal jsem zbraň do ruky a už se teoreticky nerozmýšlel, nad rážemi a typy zbraní. A postupem času jsem se na ní vše naučil a odskoušel si ráži a přešel na obojetnici. Ale ta už měla servis jak hraběnka, protože mě ZKK vychovala. Dokud nemáš vlastní zbraň, neumíš se o ni starat a 100% ji používat. Musíte být jako jedno tělo, pak to jde a pak to padá. Až bude u nás někdo začínat, zase půjde vyučovat nováčka a zase za takovou neváhací cenu. Je jedno na čem začneš, hlavní je začít. Pokud umíš střílet trefíš se s ledasčím.

Autor: M.Bergman | 02.02.2012 20:50
Kolego Felcmane, my myslivci jsme na hraběcí rady jako stvoření. Nejlépe bude, když si z toho všeho, o čem se tu píše a zejména z toho, co ti radí kolegové z honitby kde budeš sám někdy lovit, neuděláš žádnou těžkou hlavu. Vsaď na vlastní představu, ať je jakákoliv. A co se ti bude nejvíce líbit a to si do začátků pořiď. Časem dojdeš stejně (jako došla i většina z těch co ti radíme to, či ono) sám k tomu, co ti bude vyhovovat líp. A nebo taky ne a zůstaneš spokojen s tím co si pořídíš od začátku. Obdobím zkoumání, uvažování a hledání (zbraně, střely, puškohledu, oblečení, obutí, dalekohledu a dalších...) potřeb lovícího myslivce si musíš projít sám. Pokud bys tuto etapu nějak vynechal, nikdy už nebudeš mít žádnou jistotu, že to co zrovna máš, ti vyhovuje nejlíp. A určitou jistotu myslivec mít potřebuje, jinak na to nejčastěji doplatí on sám a také zvěř, kterou budeš mít možnost lovit. Hodně štěstí v myslivosti ! Ing.M.B.

Autor: rici czech | 02.02.2012 19:11
No já bych to tak zase nebral ,kupovat nějakou motyku!Starší ano, ale pokud kulovnici tak stále přesnou.Rady ,že to můžeš kdykoli prodat bych nebral na lehkou míru.Prodejnost zbraní v dnešní době je pramizerná, ne-li nulová a když tak prodáš, vesměs pod cenou.Bazary lověn jsou plné zbraní, které tam leží měsíce či léta.Na nákup komisní zbraně je ted myslím nejlepší doba, na prodej určitě ne.První zbran je první a proto při jejímu výběru bych byl hodně obezřetný.No a co si budeme povídat vše je o penězích.Já bych to asi v tomto případě řešil tak jak napsal p.Toman -kulobrok a k tomu výměnné brokové hlavně do začátku a později dokoupit kulovnici a je vymalováno.Tak a ted jsme to všichni zamotali co ? :-))))))

Autor: Michal Brabec | 02.02.2012 18:49
Názor p. Zelinky je asi to jediné správné řešení. Teď už jsi stejně rozhodnutý:-), tak neváhej, stejně se za pár let budeš rozhodovat znovu. Pohled na střelbu se Ti postupem roků změní, budeš myslet jinak, i váha zbraně začne rozhodovat..... Jedinou radu i ode mne: Nekupuj nic drahého, na začátek stačí i "trochu motyčka" za slušný peníz, ale zase ne nějakej šrot, přeci jen je to ta první:-)))) Radši si připlať za optiku, ta Ti může vydržet dlouhá léta. Tak Lovu Zdar, mladý příteli!

Autor: Milan Zelinka | 02.02.2012 18:23
Já bych tak nějak pro Michala. Je to jako když začínáš po autoškole. Někdo umí jezdít hned někomu to trvá déle. A podle toho si koupí auto. Začnem u lacinějšího, s tím že si je ošaháme, naučíme se jezdit, naučíme se hledat závady a časem si podle této praxe koupíme něco lepšího. A to samé se zbraní, začnu u něčeho a postupně se propracuješ svou praxi k tomu co ti bude lépe vyhovovat. V této době není problém flintu koupit a třeba pokud se zdokonalím a prohlédnu výhody jiné, tak starou flintu dám zase začinajícímu a postoupím na lepší a třeba vykonější.Jak tady kolegové každý chválí něco, tak to je výborný ale pokud si to neohmatáš a nevyskoušíš sám tak máš v hlavě hlavolam. Jako začátečník nebudeš střílet na 200m ale na mysliveckou vzdálenost a od toho uš se tak nějak odrážíš dál.Na optice záleží hodně, ale vím jako začátečník si netroufneš (teda asi) střílet za špatných světelných podmínek, jako třeba za pár let až poznáš co umíš. A tak by se dalo pokračovat. Takže má rada: koupit tak nějak něco do ramene a časem se hodí kupovat dál až se dostaneš k té správné z vlastní praxe nejlepší zbrani a ta prvni tam bude ještě stát. Zdraví Milan

Autor: Jan Sokala | 02.02.2012 17:58
Musím jen souhlasit se vším co píše p.Ivan,nevím proč by se kolegové do Vás pouštěli vzhledem k rážím které doporučujete,všechny tři jsou dobrá volba.Ač se to nezdá,ale 6,5x55SE u nás moc nerozšířená,je taky velice dobrá ráže,která je hojně rozšířená v severských státech,a to běžně při lovu losů.A co se týká optiky musím jen a jen souhlasit,je lépe si připlatit za kvalitní optiku než být potom zklamán.
A co se týče výběru zda kulovnici nebo kulobrok,je to jen na pohledu co komu víc vyhovuje,i když za sebe můžu říct že preferuji kulovnice.
Tak přeji dobrý výběr a Lesu.Jan

Autor: Ivan Nedvídek | 02.02.2012 13:59
Kolego, pokud je a bude Myslivost Vaším dlouhodobým koníčkem, pak se pro Vaši honitbu časem určitě dopracujete k nejméně třem flintám: kulovnici, kulobroku a brokovnici. Kulovnici i kulobrok užijete ve Vaší horské honitbě a pozvánka na lov drobné se také občas naskytne. Kulobrok a brokové hlavně se dají koupit i jako souprava. Pro horskou honitbu bych začal s kulovnicí. Dá se i v hodně dobré kvalitě sehnat za rozumné peníze na př. Tikka,Ressler Titan, nebo ZKK 600 i v komisi.Plánujete - li do budoucna více flint pak bych začal s ráží 6,5 x55 SE, která je podobně jako 308 W, nebo 7x64 pro naši zvěř celkem univerzální. I když se kolegové do mne asi pustí, já bych na Vašem místě volil ráž 308 W. Proč? Největší výběr střeliva, při správné volbě střely dostatečný výkon i na vyspělou zvěř (všechno co u nás můžeme lovit, ale i na černého medvěda, evropského losa atd)a současně i dobré vlastnosti pro lov větší škodné. S 308 jsem ulovil většinu své spárkaté zvěřě a to bez problémů s případným dosledem. Jen to chce správnou kuli a trefit se kam se má. Nešetřete na puškohledu. Doporučuji osvětlenou osnovu ( bod, nebo křížek)a nejméně značku Hawke, Delta Titanium, Meopta. Tak ať se Vám daří. Lesu, lovu zdar. Ivan Nedvídek

Autor: Martin Skřivánek | 01.02.2012 20:37
Michale já mám radši kulobroky ale vždycky se mi střílelo líp a přesněji z kulovnice.

Autor: Michal Felcman | 01.02.2012 20:27
Dnes odpoledne sem vytáhl tatu a šel sem si střelit na terč s kulovnice a s kulobroku na 100m.Dal sem 10 ran s každé zbraně a kulobrok mě sedí líp s tou kulovnicí si jsem nejistý ten kulobrok mě líp sedí a i tata se strejdou usoudili že by ten kulobrok byl lepší alespon do té doby než se nějak vystřílím tak třeba za pár let si tu kulovničku dopřeju děkuju vám za rady.

Lovu Zdar!!!

Autor: rici czech | 01.02.2012 17:14
Pokud bych byl v horské honitbě s převahou lovu vysoké,dančí,a černé za předpokladu ,že na šoulačce či čekané budu lovit alespon 10 kusů spárkaté ročně ,volil bych asi nějakou lehčí kratší kulovnici Zetka celopažba a podobně.Pokud bych se vyloženě specializoval na škodnou a k tomu pár kusů spárkaté tak kulobrok,nějaký lehčí UB a podobně.Sám za sebe v podmínkách ve kterých působím to mám vyřešené následovně:brokovnice dvojka-(hony ,krmení,výcvik psů),jednoranka 222rem.-srnčí,šoulačka,kulobrok 7x57R/12 čekaná,popřípadě nátlačka(vyjímečně).S touto kombinací vystačím na všechny lovecké příležitosti a pochopil jsem ,že více zbraní je spíše na škodu.

Autor: Jan Mikyska | 01.02.2012 16:24
Tak se dívám, že toho téma dopadlo jako většina jemu podobným - každý chválí svoje. Každý si tím asi musí projít sám. Ráži bych neřešil, pokud to není vyloženě slabá nebo extrémně těžká. Důležité je si uvědomit co chci a co se mi líbí, Vy máte už zřejmě rozhodnuto, a sice kulobrok. Jako první kulovou zbraň jsem koupil ZHčko, prostě co bylo. Po pár letech jsem zjistil, že mě baví hodně šoulání a chce to lehkou kulovnici. Loni jsem si koupil Zetku a chodím převážně s ní. Výhoda je mít obě zbraně, sáhnout podle nálady a podle lovu. Kupte kulobrok, který se Vám líbí a časem uvidíte. Lovu Zdar!

Autor: Roman Voříšek | 01.02.2012 15:05
To je krásné téma, kterým jsem si také prošel.
Začínal jsem kulovnicí ZKK601 v .308W, výborná zbraň. Pokukoval jsem po kulobroku, toužil jsem lovit lišky a kuny na kožešinu a jednoho krásného dne jsem si jel pro nové ZH309 8x57JRS/12-70. Je pravdou, že jsem brokem ulovil nějakou tu lišku a kunu, kterou jsem si nechal vydělat. Jenže má představa, že má drahá polovička bude chodit v krásném liščím kožichu, se rychle rozplynula, když mi bylo sděleno, kam by prý v tom chodila...
Lovil jsem s ním osm let a loni jsem jej prodal.
To bylo takhle - prodal jsem ZKK601 a míto toho pořídil mazlíka CZ550 FS v 6,5x55SE na srnčí a podzimní lovy na poli a kulobrok měl být vyloženě na černou. Během používání v revíru jsem časem zjisil, že ta kulovnice mi vyhovuje více než kulobrok. Rozhodl jsem se zůstat pouze u jedné kulovnice, kulobrok putoval do světa, ale situace mne donutila k tomu, že jsem nakonec koupil CZ550 v 8x57JS, protože lovím převážně černou a ta 6,5 moc horší zásah neodpouští a hůře to barví - hold na osmičku si člověk rychle zvykne:-)
Michale, zhodnoť to tak, která zvěř u vás v revíru převažuje, podle toho se rozhodni.
Na kulobrok vzpomínám, tak nějak uvažuji, že bych si ještě nějaký pořídil, ale až budou zbytečné peníze - vím o jednom, je to v 6,5x52R/20-70, ale pán jej ještě nechce pustit do světa:-)
Každopádně pořiď ke své spokojenosti, R.

Autor: Břéťa Ambrož | 01.02.2012 14:48
Pamatuji si, když jsem dostal k 18. narozeninám od otce kulobrok ZH stovkové řady a začal jsem s ním chodit ven. Byla to (a stále vlastně je, mám ji doma) fajn flinta, ale měla jednu pro mě velkou nevýhodu a to šíleně tvrdou spoušť, při střelbě na více jak 100 metrů jsem ztrácel jistotu, protože jsem "strhával".. a tak jsem začal pokukovat a závidět chlapum opakovací kulovnice s napínáčky. Po několika sezónách co jsem si na ní našetřil už jsem s kulobrokem na lov skoro nechodil. Ten komfort měkké spouště nebo i napínáku mi prostě vyhovoval... Později, jak jsem pořizoval další zbraně, koupil jsem si lehký kulobrok už s napínáčkem a zas jsem tomu přišel na chuť. Každý lov má prostě svá specifika a vyžaduje i specifickou zbraň. S kulobrokem dnes chodím ven, když se jdu jen tak projít a nevím co budu lovit. Jinak na určitou zvěř sáhnu po určité zbraňi. Z toho plyne a poradil bych ti to, aby jsi si třeba od chlapů ze sdružení osahal více zbraní, vystřelil si z nich, vše pořádně vyzkoušel a vyhodnotil pro a proti a pak se rozhodl...kolegové ti jistě rádi pomohou, ale rozhodni se prostě podle citu a podle toho, z čeho se ti střílí nejlépe. Přeju hodně zdaru a mysliveckých zážitků. BA

Autor: Petr Toman | 01.02.2012 13:36
Michale, pokud začínáš a nemáš ještě ani brokovnici, tak doporučuji pořídit si starší řadu ZH300, (případně dražší UB) včetně výměnných brokových hlavní (16/16, 12/12) a snažit se ji koupit s klapkou. Seženeš ji určitě v dobrém stavu asi s 6 - zeissem do 12 tis, teď po "sezóně" možná i levněji. Budeš mít univerzální flintu a možnost kdykoliv si zajet do polních honiteb na zajíce a bažanty, když tě někdo třeba pozve. Tu klapku pak proto, že budeš mít nejrychlejší systém sundávaní optiky, který se na tyto flinty standardně dělal.
Nejvíce jich v nabídce bude ve standardu 7x57R. S dobrým střelivem to nemusíš nijak řešit, lovili se s tím i sloni.

Autor: Jarin Beskydak | 01.02.2012 13:05
Tak s křížkem po funuse. Než jsem to doklepal, máš už jasno. Lesu, lovu

Autor: Jarin Beskydak | 01.02.2012 13:02
Michale váhu neřeš. Jsou kulobroky lehčí než standardní opakovačka a samozřejmě kulobroky těžší. Pamatuj však, že vránu a jinou pernatou ve vzduchu kulí nedoženeš a zrazenou lišku v běhu písknutím taky nezastavíš. S kulobrokem jsem chodil pouze na posed a s kulovnicemi na šoulačky. Každý rok jsem aspoň 10x na těch šoulačkách ten brok potřeboval, ale kde nic není, ani čert nebere. Nakonec jsem si pořídil druhý kulobrok a mám jasno. Kulovnice na střelnici a pár jiných příležitostí. Lovím tak, že mi jedna rána vesměs stačí. Pokud v revíru budeš potřebovat víc ran najednou, tak raději tu kulovnici. A nezapomeň, jak psali chlapi výše – do hor minimálně sedmičku a nejlépe s rantlem. Jo a osma je osma. Lesu, lovu

Autor: Michal Felcman | 01.02.2012 12:37
Díky za rady asi to vyhrál ten kulobrok protože na krmelišti kde krmím pořád chodí kuny a lišky je to v lese takže to asi vyhrál ten kulobrok a kulovnička počká tu budu mít po tatovi ten má celopažbu 6,5X57 a kulobrok tet chodí jenom s kulobrokem takže to asi bude kulobrok diky za rady a Lovu Zdar!!

Autor: Martin Skřivánek | 01.02.2012 11:25
Dnes není drobná ani v polích tak v horách vám lišky škodit moc nebudou.kup si jednu pořádnou flintu která se ti líbí.myslím že jsi rozhodlý už stejně pro kulobrok :-).

Autor: Pupek | 01.02.2012 11:21
Lovu :-) tuším že si Michal koupí první kulobrndu kterou potká.Trochu s ní pochodí,postřílí si na střelnici,vyzkouší kdejakou patronu,něco málo uloví a pak začne koukat po nějaké opakovačce. I tu si koupí a bude to ta nej.co vždycky chtěl... ráže super,váha super,chodí na záslepku(možná by to chtělo nové sklo) no prostě ideální na vše,tu už nedá z ruky...a za dva roky uvidí u kamaráda nááádhernou jednušku... Však to všichni velice dobře známe:o)

Autor: Milan Stýblo | 01.02.2012 10:54
Michale, na druhu flinty vůbec nazáleží. Je to jen o tobě a o tom, co se tobě víc líbí a co ti líp sedí v ruce. Pokud to bude v rozumném rozmezí, tak i ráži si vybereš podle simpatií.
Na jednu stranu by byla chyba brát např. 308Win jen proto, že se ti ta ráže líbí, přitom to bude na 100m lítat na 20cm a nechat stát flintu, která bude lítat přesně jen proto, že se ti nelíbí.
Je třeba hlídat inzeráty, zkoušet a neukvapit se. Je lepší si chvilku počkat, ona se zajímavá nabídka určitě objeví.

Autor: Jan Rys | 01.02.2012 10:39
Netroufám si nikomu radit, ale mohu sem napsat, co bych si pořídil, kdybych znovu začínal (škoda, že to nelze). Dnes bych si brokovnici pořídil až v druhém pořadí, je pro ni minimální využití. Před 40 lety bych si pořídil dvojku v ráži 12, bez vyhazováků. Dvojku proto, že je obecně lehčí, lépe se drží jednou rukou protože má menší obvod baskule a mě osobně se dvojkou lépe míří.
Jako první zbraň bych si pořídil kulovnici opakovačku. Proto nejdřív kulovnici opakovačku, protože předpokládám, že jako začínající myslivec budu hodně trénovat na střelnici. Jednak abych se naučil správně střílet a jednak abych poznal své střelecké možnosti s schopnosti. Na cvičnou střelbu se kulobrok nehodí, pro své známé nectnosti. Opakovačka střílí přesně i po 50 ranách s rozžhavenou hlavní.
Jako první kulovnici bych volil slabší univerzální ráži (243W, 6,5x57,7x57 max 7x64). Myslím si, že první volba příliš silné ráže může mít za následek vznik doživotních špatných střeleckých návyků, zejména podvědomého, zdůrazňuji podvědomého, strachu z rány. Později je možno přejít na silný kalibr, pokud se ukáže potřeba. Dnes se již nekupuji flinty na celý život, jako za našich dědů. Kulobrok bych si dokoupil až později.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2012 09:34
Jestli kulovnice nebo kulobrok je věcí nejen vhodnosti použití, ale i osobních preferencí. Já mám oboje, kulovnice byla první a jelikož mi sedla, už bych ji z ruky kvůli kulobroku nedal. Teď jsem zdědil i kulobrok ZH a navzdory tomu, že tata na něj furt nadával, tak na pochůzky revírem přes den je to výborná zbraň a začíná se mi líbit čím dál více. Uvažoval jsem, že na kulobrok dám lepší puškohled i na noční čekanou (mám na něm starý Zeiss Jena), ale nechám to tak, jak to je, protože už je to památka na předky, a také proto, že na denní nošení to má velice dobré využití.
Na ráži v podstatě nezáleží, protože bude stejně každý chválit to svoje, od šestapůlky po devítku se dá lovit veškerá naše spárkatá zvěř. Časem člověk stejně zjistí, že lov zvěře není o ráži, ale o přesném zásahu a alespoň trochu vhodném střelivu, o štěstí a náhodě ani nemluvě :-).

Autor: Tomáš Pilík | 01.02.2012 09:22
Před 3 roky jsem řešil úplně stejnou otázku. Mou vysněnou zbraní byl kulobrok. Nakonec jsem si to od kolegů, kteří již měli zkušenosti, nechal vymluvit a koupil jsem opakovací kulovnici. Před rokem a půl jsem si ten kulobrok stejně ještě k opakovačce pořídil. Dnes chodím téměř jenom s kulobrokem a opakovačka většinu roku zahálí doma. Teď už vím, že kdybych si nenechal poradit, s kulobrokem bych si krásně vystačil, ba co více, byl bych naprosto spokojený a měl bych více místa v trezoru :-) Jo a ještě jedná důležitá věc - "kulovnice je lehká" - to bych úplně tak neřekl, rozdíl není ani kilo, tudíž tento argument bych chápal možná tak u ženy. P. S.: kulobrok mi paradoxně nejvíce rozmlouvali kolegové, kteří ho v životě ani neměli. Teď vím, že vůbec netušili, o čem mluvili.

Autor: Erika Doležalová | 01.02.2012 09:20
Michale, nevím jestli to byl překlep, jak píšeš, že na šoulání je ideální kulovnice, protože je lehká...? S tím já tedy nesouhlasím - ikdyž samozřejmě záleží na konkrétních zbraních. Mám kulovnici ZKK a kulobrok Uh.Brod a je to ve váze nebe a dudy, u kulovnice po půl hodině necítím rameno a s kulobrokem chodím dvě hodiny a ani nevím, že ho mám. Ovlivňuje to do jisté míry optika, zatímco na kulovnici je 56tka Meopta, na KB starý 4ka Zeiss.
Na naháňky je kulobrok určitě lepší než kulovnice, ale zase, jak komu co vyhovuje. Na tvém místě bych pořídila kulovnici, přeci jen ta možnost rychlé druhé rány, je-li potřeba..to u KB nikdy nestihneš (myslím na čekané nebo šoulačce, ne na naháňce, když máš kuli a esbal..) Taky jsem začínala s kulovnicí, protože jsem toho víc naseděla než nachodila ale postupem času jsem začala víc courat a tím pádem chtěla KB, protože se mi stávalo, že když jsem se šla projít s kulovnicí, že zkusím ulovit ještě nějakou holou srnčí, vyskočila mi z trav liška no a když jsem šla projít trávy s brokovnicí, pak potkávala srnčí.. :-)
Co se týče ráže, to už napsali zkušenější. Pokud jsi ochoten investovat jak psal Ivo více peněz do jedné nové zbraně, já bych radši dala stejné peníze za zbraně starší a dvě :-) A máš po problému, zda kulovnici nebo KB :-)

Autor: Michal Felcman | 01.02.2012 09:05
Chlapy tu mají hodne kulobroky a nemůžou si stěžovat většina má doma ještě kulovnici ale říkali že kulobrok je kulobrok máme tady takovou partu na nahánky s kterou chodíme do leče a tam je kulobrok k nezaplaceni nikdo si tam kulovnici nebere,já sem mel pujčený kulobrok od strejdy a nemůžu si stěžovat pak když mě dal táta do ruky kulovnici tak je pravda že rozdíl na váze je hodně znát tak jsem si jí půjčil a moc mě tedy nevyhovovala tak nevím jestly jde jen o zvyk asi jo uvidím každopádně děkuji za rady.

Autor: Ivo Ondráček | 01.02.2012 08:43
Jaaaj to je zase jednou téma do pranice!:) A to jsi ještě Michale neuvedl, kolik do toho chceš zainvestovat. Nová zbraň s novou solidní optikou tě vyjde na něco mezi pětatřiceti a padesáti tisíci.
V komisním prodeji seženeš za takové peníze zbraně dvě až tři, a to ve velice slušném stavu.
Slušné zbraně, jak kulobroky, tak kulovnice, jsou i s Meoptou navrchu k sehnání řekněme od 15ti tisíc. A budeš mít spolehlivou a přesnou zbraň, co dá za málo peněz hodně muziky. Ač možná vzhledově už trochu zašlou. Jen, jak říká Milan, nekupovat zajíce v pytli a zbraň prověřit...

Autor: Jaromír K | 01.02.2012 08:29
Michale,chce to zvážit,zda je pro tebe ta škodná tak důležitá,ikdyž i při šoulání je možnost narazit na kunu,či lišku. Pokud bydlíš na horách,opravdu bych volil ráže co uvádí Milan,jen to bude chtít větší trénink střelby,aby jsi nepodlehl tzv. kopacímu efektu,kdy bys pak podvědomě strhával střelbu. Na zvážení je kulová jednuška,která je lehká,levná a rádi s ní loví vyznavači etického lovu. Já osobně bych volil o něco težší zbraň opakovací,kdy se ti může druhá rána hodit,pro vlastní bezpečnost,ne k počtu úlovků. LOVU.

Autor: Jan Slavětínský | 01.02.2012 08:23
Universalní Brno 500 v 7x65R/12 nebo UB (pro začátek) a kulovnici bych volil v 7x64, 30-06, 8x57 JS a pokud seženeš 8x64S. Stejně bych si časem pořídil flinty dvě, zvlášť do honitby, kde budeš .

Autor: Milan Stýblo | 01.02.2012 07:41
Michale, když si projdeš jednotlivé měsíce, tak v každém jsou alespoň 2-3 vlákna na toto téma. Ale určitě bych se řídil několika zásadami. Pokud se rozhodnaš pro kulobrok, nebo jinou zlamovací zbraň rozhodně ráži s rantlem. Výběr ráže bych volil 270Win a výše. Pokud jak píšeš jsi na horách, tak asi nebudeš střílet extra daleko, volil bych 30-06, 8x57IS(IRS),8x64, 9,3x62, 9,3x74R. A hlavní rada, pokud budeš kupovat starší flintu, měj podmínku praktickou zkoušku a klidně se s prodávajícím dohodni, že chceš, aby se na flintu podíval puškař. Pokud bude souhlasit, je předpoklad, že flinta bude v cajku. Pokud bude proti, je to na pováženou, že ti něco zatajuje. Jinak šťastnou ruku při výběru a pamatuj, že poslední rozhodnutí je na tobě.

Autor: Michal Felcman | 01.02.2012 00:19
Přátelé myslivci, potřeboval bych radu jakou zbraň si pořídit, jsem začínající myslivec a rozhoduju se mezi kulobrokem a kulovnicí. Rád budu šoulat, na to je ideální kulovnice, je lehká to je jasné, ale sem tam při té šoulačce bude ta kuna a liška, tak na to by byl lepší kulobrok, opravdu nevím jakou si vybrat. Rád bych lovil škodnou na ni to sem pes, bydlím na horách kde máme zvěř: jelení, mufloní, dančí, černou a srnčí a samozřejmě škodnou, ta je asi všude budu rád za každou radu kdo jakou dá, předem děkuji. LESU ZDAR!