Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Články v únorové Myslivosti



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: igman | 09.02.2012 01:22
I.9. Uznanie poľovného revíru tak, aby hranica poľovného revíru neviedla okrajom lesných porastov.
Toto usmernenie Min. pôdohospodárstva na postup orgánov štátnej správy lesného hospodárstva a poľovníctva
pri výkone štátnej správy na úseku poľovníctva by hádam malo pomôcť...či

Autor: Tomio | 08.02.2012 13:52
Škody jsou na 1/5 honiteb, tam jsou na ostatních 4/5 honiteb černou loví do 15ks na 1000ha.
Lesní lukrativní honitby o výměrách pod taktovkou LČR za nehorázný peníz nemají jinou možnost než držet ve velkém prasata. Aby zaplatily nájmy, hrnou do lesa tuny odpadů. Srnčí mají limitováno a nedej bože pokud tam je vysoká.
Zákon o myslivosti není nejhorší, to zdaleka ne. Honba za genocidou černé zvěře půjde akorát opět v těch 4/5honitbách, těm honitbách, kde je černá přemnožená, tam sníží malinko stavy, ale stále si nechají tolik, aby zajistili komerční naháňky, či přísun do kasičky.
To, že jsou hranice pole-les, proč posunovat 200m do lesa, když jdou 200m do pole, to nic neřeší. Černá se naučí, že kraj lesa není bezpečný. Je to krásně vidět, my máme dost dlouhou hranici pole les, a největší škody jsou u lesa u sousedů, ale tam kde hranice není, největší škody jsou pravidelně 100m od lesa v porostu. Černá je chytrá a ví.
Státní správa myslivosti, ta už dopracovává k dokonalosti v některých případech, že se člověk jen musí smát.
Radku: Stát ty honitby nevytvářel, pouze je uváděl do souladu, to, že jsou vytvořený jak jsou je dáno honebním společenstvem a případně LČR. Tyto hranice pole/les jsou výhradně daný velkými vlastníky.
Primární odpovědnost mají právě honitby od LČR, jenže to by musela nastat změna uvnitř, a naopak nové nájemní smlouvy budou opět o velkých zlaťácích.

Autor: Radek Chadim | 08.02.2012 13:17
Ony škody nejsou jen o zákoně, ale o celkovém fungování myslivosti. Jsem vždy překvapen, kolik myslivců je se současnou legislativou a fungováním myslivosti spokojených, ale patrně neřeší škody ani způsobené zvěří, ani škody způsobené na zvěři a krajině. Samozřejmě jsem si vědom, že může být i hůř, a ze zkušenosti je mi jasné, že i hůř bude, protože v naší zemi posun k lepšímu je vždycky na desetiletí až staletí :-). Ale současnému stavu, kdy se bojuje naprosto neúčinně jen proto, aby bylo vidět, že se bojuje, místo toho, aby se uvedla skutečná opatření, které stav zlepší, se vždy jen pousměju. Nejlegračnější je, jak teď stát, jako hlavní viník vzniklé situace, strká hlavu do písku a méně legrační je co vymýšlí, aby situaci napravil.

Autor: Jarda Březina | 08.02.2012 13:08
Sakra a já si při psaní absolventské práce pořád lámal hlavu, jak efektivně snižovat stavy. A ono je to tak jednoduché (posunout hranice) :-) ............

Autor: bohumir dvořak | 08.02.2012 12:59
jebnoduche řešeni at´lesni honidby posunou hranice 200 metru od pole a je po problemu

Autor: Honza Král | 08.02.2012 12:28
No, tak to je přesně ono. Chybička v zákoně, že škody hradí uživatel té honitby kde škoda vznikla. A v takovémto případě by asi nebylo problematické prokázat odkud vlastně zvěř pochází.

Autor: Jarda Březina | 08.02.2012 12:28
loví, loví, loví, loví, loví, loví, loví, spí, loví, loví, loví, loví, loví.

Autor: Honza Král | 08.02.2012 12:20
Jardo a jak sankcionovaní přistupují k lovu černé? Ono nejvetší průšvih je mít honitbu s převážnou výměrou pole, která sousedí s komplexem lesů. V létě se zvěř většinou zdržuje v polích, kde páchá škody a v zimě vytahuje z lesů na pole na nichž bývá zaseto. Nenapsal jsem nic nového. V jedné honitbě tady u nás to mají stejně a vlastně i naše je na tom podobně. Zatím se škody neplatí, resp. řeší se nepeněžně. Na druhou stranu zemědělci nevytváří opatření proti vzniku škod. A v čem bývá největší problém je nekomunikace mezi oběma stranami. Nedávno mi říkal jednatel jednoho sdružení, že četl, že snad z EU by mělo přijít nařízení o velkolplošném hospodaření. Jestli omezením výměry plochy porostu jedné plodiny, nebo povinnost rozdělovat lány pásy jiných plodin, nevím. Já bych byl pro aby každý hospodařící rolník, mající dejme tomu víc jak 50 ha orné půdy na každých započatých 10 ha orné půdy měl v daném roce třeba biopás o výměře 0,5 ha. Těm co se pohybovali v zemědělství a měli v hlavě osevní plány vstávají hlasy hrůzou. "Prát" na jedno pole tři roky za sebou kukuřici, je zjevné drancování půdy, byť vlastní.

Autor: Jarda Březina | 08.02.2012 12:08
Zatím jenom část, ale včechno jde přes právníky. Jednim z nich,ale ani právníci nepomohou. Majitel pozemnku oplotil el.drátem (nepomohlo). Podal stížnost, sečetly se škody v dáném datumu a bránit se proti tomu nedá.



Radim Plhal - 7.2.2012 16:16:35

RE:černá! kdéé!?? přemnožená! kdýý!!??
Děkujeme za pochvalu, pane kolego. S panem Hájkem ani s panem Hutařem jsem se na sestavení a obsahu článku nedomlouval a o to více mě překvapilo, že minimálně s panem Hutařem jsme se v jednom podstatném bodě shodli. Právě jsem se vrátil z terénního šetření, kde řeším problematiku černé zvěře v jednom lesním komplexu. Les má výměru 1600 ha, jsou tam dvě lesní honitby. Ani v jedné není černá normována. V jedné honitbě hospodaří rozumný uživatel, který si právě hýčká 5 dospělých bachyní s právě narozenými selaty, nějakého toho kňourka a zbytku černé nedá "pokoj" ani na minutu. Pořádá naháňky, natláčky, ... udržuje systematicky asi 6 vnadišť. Jeho soused už tak uvědomělý není. Společné hony nepořádá, aby si (nedejbože) černou nerozehnal. Udržuje hustou síť vnadišť a krmelišť a černou si tzv. šetří do zásoby. Prvotní odhady jsou takové, že na jeho 800 hektarech žije asi 400-500 prasat. Tato zvěř, když se v době vegetace přemístí do okolní agrocenóz, tak převážně malozemědělci mohou jen plakat - nebo vymáhat škody po okolních uživatelích polních honiteb, kteří mají jen pramalou šanci účinně zasáhnout. Na lesního "zásobovače" nikdo nemá, protože v lese prase škody nedělá, normované není, sčítaný stav je nula, ... takže vlastně pohodička a žádná křeč!

Autor: Radek Chadim | 08.02.2012 11:59
A to ty škody platí?

Autor: Jarda Březina | 08.02.2012 11:45
Bohužel, mlácení prázdné slámy to není. U nás za poslední dva týdny dvoje sčítání ze životního a dle informací vedoucího, to vypadá, že první půjdou bachyně.... Ale na druhou stranu to chápu. Okolní sdružení náhrady za škody. 1) 600tis 2) 430tis 3) 260tis. My jsme lesní honitba máme asi 30-40 ha polí.

Autor: Radek Chadim | 08.02.2012 11:26
Co říkáte na články v únorové Myslivosti. Myslíte si, že se začíná opravdu brojit proti divočákům, nebo je to jen mlácení prázdné slámy?