Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Psi a kočky na Slovensku



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 10.02.2012 23:11
Nejhorší zkušenost u nás máme ne se psy, kteří chodí se svými páníčky ven, ale s těmi, kteří nejsou dostatečně zabezpečeni a toulají se, případně s občasnými návštěvami toulavých smeček z Polska. Někdy chodí dva, někdy tři, někdy až 7. Před několika lety dokonce strhli a sežrali i sele divočáka cca 25 kg. Tam opravdu pomáhá jedině kulovnice. Jeden náš člen občas na problematiku volného pobíhání psů upozorní v místním Zpravodaji a řekl bych, že to určité ovoce přináší. A už se nám dokonce povedlo přimět majitele, jehož pes prokazatelně strhl srnčí, k náhradě škody. Taková věc se rychle roznese a aspoň někteří pejskaři si na své miláčky dají větší pozor - a o to jde.

Autor: Leon Zumr | 10.02.2012 22:33
proč myslivcům vadí psi v revíru :-)
http://www.lovuzdar.sk/userfiles/foto/4157/106447/190172_1689707317693_1088034253_31597668_6910037_n.jpg

Autor: lanus | 10.02.2012 21:56
Nielen pre zaujímavosť a skrátenie dlhej chvíle : http://www.lovuzdar.sk/diskusia/1937/odstrel-tulavych-psov

Autor: Jaroslav Tatalák | 10.02.2012 21:27
Zákon je zákon.Ale jak to znám z druhé strany hranice na Kysúcach tak je jim u pr..e . Tam platí trochu jiné vztahy, i když jsou preferovány trochu jinak.

Autor: Fesoj | 10.02.2012 14:57
Já si už dnes na kočku či psa vystřelit nedovolím, ač mne občas prst na spoušti svrbí - ale nevíš, kdo tě pozoruje a nehodlám se připravit o papíry. Kočičí problém nechávám k řešení své křepelačce, ta umí vzít micinku vysoce odborně. Se psy je to horší. Ovšem platí :
Dneska je k tomu doba vhodná přiznat, že člověk je ta nejhorší škodná -
a za ním o stupeň maličký jsou pytlačící psi a kočičky.

Autor: Tomáš Pilík | 10.02.2012 13:38
rici czech: Kolego, zásadně nesouhlasím s Vaším názorem, že "kočka je škodlivá dle mne jen na jaře zbytek roku větší škody nenapáchá". Toulavé kočky chytají zajíčata a zpěvné ptáky na jaře, stejně jako na podzim. A pokud někdo namítne, že jen na louce chytají myši, domnívám se, že to také není úplně v pořádku, protože ty myši za normálních okolností tvoří přirozenou potravu dravých ptáků, lišek a dalších predátorů, ale pokud jsou vychytány toulavými kočkami, predátoři musejí svou "pozornost" obrátit jinam. Jinými slovy, domnívám se, že toulavá kočka do volné krajiny v žádném případě nepatří a vždy tam škodí. Dokonce a ibudoucí veterináři se na vysoké škole učejí, že největší pohromou pro drobné obratlovce v přírodě je toulavá kočka.

Autor: Radek Chadim | 10.02.2012 13:37
O ochranu přírody jde až samozřejmě na dalším místě, u velkých psů jde především o ochranu lidského zraví a života. Nejednou se mi stalo, že uprostřed lesa se předemnou objevil velkej pes, aniž bych viděl majitele. Ale nikdy bych se neodvážil ho střelit. Majitelé velkých psů si bohužel nejsou dostatečně vědomi toho, že velký pes je životu nebezpečný a mělo by se k němu přistupovat tak důkladně, jako ke střelné zbrani, a tu taky neopřete o strom a nejdete na půl dne na míle daleko. Já jsem silnej a rozumnej, abych situaci dokázal lépe vyhodnotit. Nikde ale není psáno, že kousek ode mě nelítají děcka a srnec nebo děcko, to ten pes nemusí rozlišit a dle zkušeností ani nerozlišuje. V zájmu celé společnosti by bylo, kdyby v tomto směru měli myslivci mnohem větší pravomoce, věrohodný důkaz, aby byl videozáběr, a právo bylo na naší straně a na straně zákona, protože ze zkušenosti vím, když přijde střelení psa na přetřes před úřadama, tak to ve většině případů odnese ten lovec, nikoliv majitel.

Autor: Pavel Černý | 10.02.2012 13:20
Radku případ od případu... Já jsem jako stráž zase tolik psů nezlikvidoval, na posledního už si ani nepamatuji, ale mám za sebou dva případy, jednou se jednalo o vlčáky, trhající srnče, a jednou o dva křížence ještě o 15 kg těžší, kdy jsem střílel v sebeobraně. Nedovedu si představit, jak bych byl dopadl, kdybych měl jednušku nebo některého netrefil dobře. Samozřejmě, potkal jsem v lese i vlčáka, který, když jsem na něho promluvil, tak stáhnul prut a nakonec se nechal hladit a odvést do vsi. Ale po těch dvou zkušenostech, které byly na úrovni lovu vlků na Sibiři, jsem s těmi soudy opatrný. V případě dvou vlčáků se následně majitel zoufale pídil po jejich osudu. Po nějakých patnácti letech přiznávám - všechno jsem zatloukl. Jenže až po čase jsem se dozvěděl, proč se tak zajímal - měli už na svědomí těžce potrhanou sedmiletou holčičku. Jinak souhlasím, že pokud by ochranářům šlo opravdu o ochranu přírody, museli by za odstřel toulavých koček bojovat po boku myslivců.

Autor: Radek Chadim | 10.02.2012 13:15
Já to myslel samozřejmě ironicky :-).

Autor: Jan Slavětínský | 10.02.2012 13:08
Radku na Slovensku mají také organizaci - Slovenský polovnický zvez a myslím si, že se jich tam nikdo ani neptal. Ze dne na den přišla v platnost vyhláška a bylo vymalováno. Třeba nám to chlapi ze Slovenska trochu objasní...Ten článek jsem četl už včera i tu diskusi pod ním.. Jo loby jsou loby

Autor: Radek Chadim | 10.02.2012 12:18
Psa je lepší odchytit a odvézt do útulku. Střílet na psa při každý příležitosti není rozumné, protože občas uteče každý pes a asi by se nám myslivcům nelíbilo, kdyby nám při každém zdrhnutí po psovi někdo střílel.
Kočky by měli střílet všichni a né jak je to dnes jen státem povolení lovci. My máme kocoura taky a kdyby vylezl jen za plot a někdo jej střelil, tak bych mu ještě poděkoval, protože kočka, co místo doma chytá myši na poli je k ničemu. Stejně ti, kterým jde o dobro přírody, kočky střílí, ať je legislativa jakákoliv.
My v ČR máme silnou mysliveckou organizaci, která z nás ždíme prachy, na kterou by jsme podle některých měli být opravdu hrdi a která se bude jistě za naše zájmy rvát do poslední krve, takže se nemáme čeho bát :-).

Autor: Břéťa Ambrož | 10.02.2012 11:50
Mě spíše překvapilo, že jim tam novela zakazuje střílení koček celkově, pochopil bych třeba zvýšení vzdálenosti od posledního stavení obce, ale úplný zákaz mi přijde trochu "krok zpět" v ochraně přírody. Co se týká těch psů, tak tam je to vždy těžké, rozpoznat kdy střílet a kdy ne...

Autor: jirka marek | 09.02.2012 23:01
Já myslím,že do roka a do dne to tu máme.Oh bóže!
Snad nezakážou lapací nory...

Autor: rici czech | 09.02.2012 19:50
Ono těch průserů bylo v poslední medializované době tolik,že bych se tomu ani nedivil.Někdy je zajímavé jak média ,zvláště televize, dokáže udělat z komára velblouda a z poctivého myslivce přímo třídního nepřítele.Doba je změkčilá dnes jsem celý den poslouchal v rádiu, že se budou zakazovat obecní zabijačky čuníků.Tož tak nevím ,a někde jsem slyšel že v jedné nejmenované anketě na dotaz kde se vyrábí maso, dotázaní prohlásili ,že v supermarketu:-))).Když jsem se v práci zmínil někdy v září ,že jsem zařízl doma několik hus domácích ,tak jsem byl pomalu za vraha a ůchyla.Jo taková je doba.Obecně řečeno kočka je škodlivá dle mne jen na jaře zbytek roku větší škody nenapáchá no a se psy je to diskutabilní.Plemen psů a zvláště těch loveckých ,kteří se začínají u nás prosazovat je tolik ,že běžný myslivec je ani nezná a k záměně může klidně dojít.Zvláště po té co jsem u zkoušek o 1LL zhlédl co vše jsou adepti schopni vypotit:-).

Autor: Břéťa Ambrož | 09.02.2012 19:34
Http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/258606-na-slovensku-zakazali-strileni-psu-a-kocek.html

Myslíte si, že může nastat podobná situace v budoucnu i u nás? Je vidět, že lobby pseudoochránců zvířat má opravdu nezanedbatelnou sílu...