Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Rozmluvit synovi přihlášku na SLŠ?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Harry Callahan | 06.03.2012 10:55
Ještě jednou díky všem za příspěvky, stále aktuální téma, termín podání přihlášek za dveřmi. Osobně bych byl raději, kdyby synovi šla lépe matika a byl technického zaměření, po gymnáziu by si mohl vybrat třeba VUT a s jeho talentem na jazyky bych se o budoucnost bát nemusel. Nechám ale možnost volby na něm, musí se naučit dělat vlastní rozhodnutí a nést si za ně odpovědnost. Internátní bydlení a snad dobrý kolektiv mu v případě studiu na SLŠ může pomoci se trochu osamostatnit a dospět, snad bude mít štěstí a vybere si dobře. Pro mě jako otce je tohle ještě těžší, než když jsem se "ještě za Husáka" na střední hlásil já, je jiná doba.

Autor: Lumír Dobrovolný | 06.03.2012 10:38
Byl jsem v podobné situaci, nakonec jsem zvolil gympl. Pokud má syn zájem o biologii jako takovou a není lesnicky vyhraněný, myslím, že gympl je lepší volba. Může se zapojit do nejrůznějších aktivit a biologických specializací jako jsou např. biologické olympiády. Pak si zvolí svůj obor na VŠ, na kterou bude teoreticky lépe vybaven. Třeba ho chytne biochemie nebo veterina, kdo ví?

Autor: HorskejHajnej | 06.03.2012 10:08
Rozhodně nerozmlouvat, faktem je, že v dnešní době s horizontem přemýšlení maximálně na volební období lesnictví už z podstaty věci nemá na růžích ustláno, ale až bude větší nouze o vodu a dříví tak bude líp, a mladej se toho ještě dožije. Dělat práci, která Tě baví je k nezaplacení a i v dnešní době se dají v oboru najít solidní místa u obcí, soukromých vlastníků a časem snad i u církví.

Autor: Ondřej Smetana | 05.03.2012 19:47
Jedno obrovské plus na SLŠ je kolektiv, už při mém studiu, jsem si všímal, jak drží spolu lesáci a jak gympláci, nebo průmyslováci. Teď mi to samozřejmě ti co navštěvovali výše zmíněné školy budou rozmlouvat, ale kdo chodil na lesárnu SLŠ, nebo VŠ ví o čem mluvím.
Další výhodou jsou výměnné praxe, my jsme byli týden v Polsku a týden na Slovensku. Slovinsko jsme ale radši ve čtvrťáku prochlastali. Samozřejmě to vše je za prachy z praxí, rodiče neplatívali nic.
A jak je vidno zvědové z Hranic nekecali a je to tam prý pěknej babinec. Nic proti vám holky, hlavně se učte ať to dotáhnete na VŠ a pak se držte kvítek a budou z vás botaničky národních parků jak vyšitý.
K potenciálu toho a toho oboru bych podotkl, že to není takové, jak to vypadá. Spíš je v tom docela pěknej bordel a úřad práce je spíš na ozdobu, než aby plnil to, co plnili úřady za dob socialismu. Např. znám krajináře, co nesehnal práci, tak dělá agronoma v družstvu. Pak znám agronoma, co nesehnal práci a dělá mistra ve fabrice. Přitom ti dva mi řekli, že by se klidně stěhovali, kdyby o tom místě věděli. Takže v ČR bude zachvíli kominík péct chleba, pekař stavět domy a zedník sázet kedlubny - no kdosi to naťukl - absurdistán.

Autor: Václav Syrový | 05.03.2012 19:25
Též mám SLŠ v Písku. A jak už psali kolegové níže byli to ty nejkrásnější léta života. Já dál studovat nešel jelikož jsem nebyl nikdy studijní tip. Momentálně pracuju v lesnictví jako dělník osvč. Nemůžu si stěžovat. Všechny znalosti nabyté ve škole jsou mi teď přínosem.:-)A Váš syn po SLŠ může jít na jakoukoliv VŠ. Takže nebránit a spíš to sním prodiskutovat. :-)

Autor: Aneta | 05.03.2012 19:16
Stejně jako Hanka jsem i já za polovinou třetího ročníku a to, že jsem šla na lesárnu považuji za skvělý krok. Tak, jako Váš syn jsem základku vycházela s vyznamenáním a všichni okolo mě tlačili do různých gymplů, pedáků a zdravek. Já jsem si však vedla svou a jsem velice ráda, že jsem tak udělala. Pokud chce Váš syn navštěvovat naši školu, rozhodně bych mu to nerozmlouvala. Ostatně, v jakém oboru má dnes člověk jistotu? Kromě toho, co tu už Hanka vyzvedla bych si dovolila poukázat i na skvělý kolektiv ať už třídní, nebo dokonce školní a myslím, že tohle se jen tak někde nevidí. Tímto bych chtěla popřát úspěšné rozhodnutí a ať se synovi i nadále daří.

Autor: Hana Kretová | 05.03.2012 18:50
Hranickou lesárnu mohu jen vřele doporučit- právě jsem za polovinou třetího ročníku a již teď myslím, že jít na lesárnu byla jedna mých nejlepších voleb(i když jich za sebou až tolik nemám :-)). Učitelé jsou vždy ochotní a jde se s nimi rozumně domluvit, prostředí je super. Co se týče myslivosti- před lesárnou jsem na tom byla podobně jako Váš syn- zájem o celou přírodu a vše v ní- po dvou a půl letech tady jsem běžný účastník na všech akcích v MS u nás a můj zájem o myslivost se zvýšil několikanásobně. Plusem jsou také zbrojní průkaz, z velké části slevněné řidičáky, nebo také papíry na motorovou pilu a křovinořez. A našla by se ještě další plus :-).Gympl je asi sice fajn rozjezd, ale zážitky např. z honu na bažanty ze Šilheřovic a vůbec třídních akcí i ze společných praxí na školním polesí Valšovice taky nejsou špatné :-). Rozhodnutí bude na Vás a Vašem synovi- přeju hodně zdaru při vybírání, ať si vybere to pravé, to co je mu srdci blízké a bude ho bavit :-).

Autor: Fesoj | 05.03.2012 18:29
Ondřeji, držím palce Tobě i synovi - a Svoboda je dnes součástí České lesnické akademie Trutnov !

Autor: Ondřej Smetana | 05.03.2012 09:53
V roce 2000 jsem nastoupil do SLŠ Hranice, po rozmlouvání rodičů, ale já byl povaha - že jen zkuste mi to rozmlouvat a uvidíte, byl jsem se schopnej bavit jen o SLŠ nebo zemědělce. Základka s vyznamenáním nebyl problém. A už jsem mazal do Hranic, na intr 120 km daleko. Udělal jsem ve svém životě spoustu chyb, ale tohle mezi ně nepatřilo. Skoro mi hrknou slzy do očí, když si na ty léta vzpomenu. Nepopsatělně nádherné roky 2000-2004. Zatím jsem neviděl, že by někdo z mých kamarádů vzpomínal na školu, tak jak já s mými spolužáky. No potom na VŠ zas lesárnu, ale to už mě nebavilo a nešlo, ale válčil jsem a válčím, i když jsem si v průběhu několikrát hodil přestávku a makal s pilou, v traktorem s drtičem.
Tvrdíte tu, že tato škola není perspektivní, no a co dnes je. Pro vaši informaci, v dnešní době potřebujete: 1. titul, 2. jazyky, 3. konexy. Na hovno doba, ale SLŠ za to nemůže, vždy připravovala svoje absolventy na 130%. I já už se rozmýšlím, že lesnictví opustím. A radši si budu ve volném čase lesničit ve vlastním lese, kde si můžu dělat co chci. Ale stále a celý život budu, čerpat z toho, co do mě v Hranicích načerpali. Osobně bych se zajel zeptat, do Svobody nad Úpou, jestli mi kluka vezmou s maturitou z Hranic na učňák do 3. ročníku. Bzenec to tak dělal. A nechám mu udělat maturu v Hranicích, pak ho šoupnu do Svobody na Harvestory, získá tam kurz, co stojí 90 000,- normálně. Dohlídnu na to aby uměl jazyk. A někam k harvošům se nacpe. A nebo ho jestě dám ze Svobody na Vešku, nejlíp Hranice, jestli otevřou dělali pro Brno Bc. a Trutnov to taky dělal. Pro lesáka je to lepší, než megaškoly typu ČZU Praha, MZLU Brno. Tam hodí Bc. a pak někam na dva roky na Ing.
Pokud budete nutit srdcem lesáka do něčeho jinýho, je to dost absurdní. Jak může dosáhnout dobrých výsledků, někde, kde ho to nebaví. Děcka nemám, ale pokud by za mnou můj syn přišel s tímto, protáhl bych ho tím, jak jsem napsal.
Co se týče jazyků tak pro velké cestovatele Angličtinu, pro ty co daleko nechcou, němčinu. Harvestory jsou tam, kde se těží. Když já trajdal s traktorem a drtičem, to vám byla krása, já toho poznal a viděl. O to víc, jsem se těšil domů.

Autor: Fesoj | 28.02.2012 19:50
Možná, že dnes je to o něčem jiném - ale mám-li mluvit za sebe, ty 4 roky strávené na SLTŠ v Trutnově byla bezvýhradně nejkrásnější léta mého života bez ohledu na to, že jsem od lesařiny zběhl, respektive jsem ji nedělal vůbec, byl jsem pouze myslivcem z povolání bez starosti o les jako takový. Krom odborného vzdělání jsme získali i všeobecné na celkem slušné úrovni - mezi spolužáky ze třídy je dnes JUDr., dva ředitelé stř. škol /z toho jeden i dnešní trutnovské lesárny/, dva CsC - ekonom a matematik a jeden bývalý senátor s titulem MVDr. Takže bych se rozhodně nebál toho, že by lesárna nedala mému synovi dostatečné základy pro život a jen lituji toho, že si ji žádné z mých dětí nevybralo...
Byly to roky dospívání, roky prvního milování a také - proč to neříci - roky, kdy první opici s kocovinou jsme prodělali. Proč bychom si nezavzpomínali ? Dodnes se rádi setkáváme a s kantory si tykáváme - všichni jsme už dosáhli věku, kdy je z nás parta starých dědků...

Autor: Tomio | 28.02.2012 15:04
Pokud není vyhraněn, má hodně zábavy doma, a je schopný se učit, rozhodně gymnázium.
Mě se to sice radí, jako 24letému, ale co já mám čtyři kamarády s lesárnou střední a lesařinu dělají jen dva s VŠ. Ostatní dva se střední školou pokud nemají konexe tak je po chvilce v rámci regulačních opatření vyhodili a práce v lesnictví není, jó lesní dělník to ano.
A z dob působení na MZLU vím, jak se mnozí snažili pokud dodělávali VŠ do lesnictví nejít(perspektiva,platy a ostatní).
Pokud je nadšení do lesnictví, řekl bych ano studuj to.
Pokud není, gymnázium mu ulehčí 4roky, jako mě, navíc čtyřleté jsou většinou babince, a to se klukům líbí :-), a pak se rozhodne a na lesárnu může vždy, nebo zjistí, že myslivost je krásný koníček a lesařina krásné povolání, ale slušně se živit a sehnat práci v této oblasti je příliš obtížné.

Autor: Stanislav Haas | 28.02.2012 14:19
V žádném případě nerozmlouvat, nezrazovat, nepřemlouvat, ale ukázat možnosti, aby se mohl rozhodnout sám. Stejně rodiče po letech slyší výčitky, že ratolest nedali hrát na nějaký hudební nástroj, netlačili k učení cizích jazyků a pod.

Autor: Miroslav Štědrý | 28.02.2012 13:51
rozhodnout se samozřejmě musí sám . Vím dobře jak je člověk v 15 ochotný jít si za svým a když půjde na lesárnu tak určitě nebude litovat

Autor: Harry Callahan | 28.02.2012 13:43
Přihlášky se podávají do 15.3., školu jsme viděli, v tom problém není.
Zatím díky všem za reakce, vyslovené názory tady potvrzují to, co asi správně tuším. Mladému pak tohle vlákno nechám podrobně nastudovat, ať se může sám zamyslet.

Autor: Miroslav Štědrý | 28.02.2012 13:38
to je dobrý nápad . Dnes už práce v lesnictví není jen motorová pila a traktor ale stejně jako ve všech odvětvích technika jde dopředu ale když zvládne dobře studium tak se do tak takové stroje bude akorát zodpovídat a dohlížet na obsluhu v nich ikdyž je pravda že takový operátor harvestoru bere o mnohem tisíc víc než technik nebo hajný ale toto povolání má své kouzlo

Autor: Čouda | 28.02.2012 13:28
O co ho vzít za měsíc do Brna na Sylva Regina? Ať vidí, s čím by v práci mohl přijít do styku.Bude tam spousta techniky ( lesní i zemědělské). A nějaká ta škola tam bude mít také stánek.

Autor: Miroslav Štědrý | 28.02.2012 12:53
absolvoval jsem SLŠ v Písku ... rodičům se to také nejdřív nezdálo že budu každý týden dojíždět n aintr skoro 200 km ale v ničem mi nebránily a pochopily že nemá cenu mi bránit.Jestli tam vážně chce jít tak bych mu nebránil naučí se tam spoustu věcí nejen co se týče lesnictví , maslivosti ,botaniky a zoologie ale také základy stavitelství , technického kreslení,geodézie.ekonomiky a práv po maturitě má otevřenou cestu téměř na každou VŠ.A kromě těhle studijních povinnosti skýtá studijum na lesárně také spoustu osobního vyžití ať už v podobě mnoha kroužků nebo výborného kolektivu kamarádů v zeleném :)

Autor: kesl | 28.02.2012 12:44
Píši za sebe. Také mám zemědělku a potom jsem se pokoušel pár semestrů na ekologi, ale nakonec to nešlo. Teď po padesátce přemýšlím nad dalším studiem...
Radit se nemá, ale...Zásadně do ničeho nenutit. Mám dvě dcery již dospělé a zatímco u starší ani nevím, jaké tituly má, a ona sama mluví o Bc. jako o zkratce pro baliče cigár, druhá má střední, kterou si vydupala a je v zaměstnání velice úspěšná i bez vysoké školy.
Pokud má kluk na dobře hodnocené ZŠ vyznamenání, je naprosto jedno, co půjde studovat na střední školu. A po SLŠ je spousty oborů, které se dají studovat. Třeba bakalářské studium krajinářství pro státní správu na ekologocké univerzitě, kde se přednáší i právo a ekonomika a ostatní předměty v podstatě kopírují lesárnu a zemědělku. Ale je jich víc.
Takže, ať jde kam chce. L a L!

Autor: Petr Knobloch | 28.02.2012 12:07
Ahoj..prošel jsem si podobnou cestou jako mlaďas.. Chtěl jsem jít na střední na zemědělku, naši k tomu ale neměli jakýkoli vztah.. V 15 letech se těžko vzdoruje, a tak jsem šel z donucení na gympl. Nikdy jsem nebyl studijní typ, známky jsem měl dobré, ale nikdy mě to nebavilo.. Gympl jsem tak nějak přežil, nakonec i s vyznamenáním.. ale co potom?! V 18 jsem viděl to, že s maturitou z gymplu si můžu tak akorát…….. A je to tu zas..jedině další škola a to mě přeci nebaví..v té době už jsem měl lovecký lístek a dýchal pro myslivost..jediná volba byla VŠ lesnická.. nakonec jsem si tedy prosadil svou..i když se čtyřletým zpožděním. V průběhu studia jsem začal dělat bydlení, začal jsem souběžně chodit do práce (pozemkové úpravy , geodet). Školu jsem dodělal, bydlení taky.. Uplatnění v oboru skutečně může být problém, ale nikde není psáno, že musí jít zrovna do lesa. Je mnoho příbuzných oborů , ve kterých se uplatní i se střední lesnickou(pokud ho to nechytne a nepůjde dál). Já jsem dnes vystudovaný ,,lesní“ inženýr, dělám v zemědělství/obchodu a jsem vcelku spokojen. Spíše je problém s praxí. Spousta spolužáků, co se věnovala jen škole, má dnes problém. Já jsem po ukončení VŠ měl už tříletou praxi s tím, že jsem si do životopisu mohl napsat, že jsem dělal vedoucího a to se úplně jinak začíná. Dneska nejde ani tak o vystudovaný obor, ale spíš o to, jak kdo chce… Každopádně bych moc nenutil, za to oboustranné trápení to potom asi nestojí.

Autor: M.Bergman | 28.02.2012 12:04
Uplatnění absolventů SLŠ dříve (péče o les a někdy i o zvěř) a dnes (převážně dřevozpracující průmysl a jeho mechanizace, výjimečně pro pár jednotlivců pěstební či obornická činnost) je žel diametrálně odlišné. Pokud má hoch opravdu těsný vztah k podstatě fungování přírodních zákonitostí, byl by skutečně vhodnější ten gympl a po něm přírodovědecká fakulta některé z VŠ. Případně pokud by ho to za pár let přešlo, má z gymnázia širší možnosti dalšího odborného vzdělávání, než po absolvované SLŠ. Je to jen můj názor a také vlastní zkušenost, že při i trochu rezolutnějším nasměrování dětí v tomto jejich nezorientovaném období, to ony samy později pochopí a dokáží ocenit. M.B.

Autor: František Dušák | 28.02.2012 11:51
Já bych se toho nebál. Pokud je dobrý v učení a tyto věci ho baví, tak lesárnu v pohodě zvládne a srovná si preference a může jít na jakoukoli VŠ. Gymnázium je pouze na to pokračovat na VŠ. Ale to se těžko radí. Zažil jsem to dvakrát. Nakonec jsem syna ani dceru do ničeho netlačil a obě děti dělají nyní VŠ podle svých představ a zatím více než velmi dobře. A střední školu si určili sami, i když jsem také měl výhrady. Jak už někdo chytrý řekl: Svým dětem nejvíce pomůžeme, když jim nebudeme pomáhat. Zdraví F.D.
P.S. A ještě se tam naučí dělat rukama, udělá si spoustu průkazů (řidičáky, pily, apod.), které se mu mohou v budoucnu hodit.

Autor: Harry Callahan | 28.02.2012 11:40
Introvert v pubertě, vím že s ním musím opatrně ... jednoznačně vyhraněný názor a představy do budoucna nemá, já v jeho věku taky neměl ... lesnictví je nejbližší obor jeho zájmům, ale že by po tom šel sebejistě, to se říct nedá. Povahově z něj asi nikdy nebude průbojný "dravec", což je v dnešní době na některé obory vlastnost nutná k prosazení se. Kdybych to věděl sám jistě, tak se tady neptám. Ale snad je tady pár lidí z oboru, nebo dokonce absolventů SLŠ, kteří k tomu mají co říct.

Autor: Pavel Černý | 28.02.2012 11:20
Já také doporučuji s nátlakem velmi opatrně. Spíš mu nahlas vyjmenovat všechna pro a proti, která si nemusí v jeho věku uvědomit, a rozhodnutí nechat na něm. Je to jeho život a bylo by pak nepříjemné po letech poslouchat "kdybyste mě tenkrát nenutili...". Jestli má vyhraněný názor, tak je to ještě jednoduché. Horší je to s těmi, kteří vůbec netuší, co by chtěli v životě dělat, a jsou líní o tom i přemýšlet.

Autor: Jan Heger | 28.02.2012 10:53
Já si myslím, že on sám by měl vědět, co chce a né ho do něčeho nutit..Já taky chtěl na SLŠ, ale kvuli internátu jsem nešel, neboť bydlím na venkově a bez lesa, zemědělství a všeho kolem bych nevydržel. :)

Autor: Harry Callahan | 28.02.2012 10:40
Doma s tím bojujeme, na technické směry talent neprojevuje, na gympl by šel z donucení - ale žena to chce, mít synáčka pěkně doma pod kontrolou, žádný internát 150 km daleko. Já bych mu v lesárně nebránil, naopak mě těší zájem o přírodu, ale nechci, aby pak přišel pozdě na to, že si zvolil neperspektivní obor a já mu to včas nerozmluvil :o) ...není to lehké rozhodnutí, každou zkušenost a radu vítám.

Autor: Roman Skřejpek | 28.02.2012 10:33
Rozhodně NEROZMLOUVAT.A které povolání to má dnes jisté?V tomto absurdistánu snad jen kurvy,zloději a podvodníci a také mafiánská justice.

Autor: Harry Callahan | 28.02.2012 10:13
Syn vychází základku s vyznamenáním, na gymnázium se mu nechce, rád by na SLŠ do Hranic, zájem o přírodu má, ani ne zatím tak o myslivost a lov, ale především o vše živé, ptáci, stromy, keře ...na spoustu jeho zvídavých otázek už ani já nemám odpovědi (a to mám zemědělku a dělám tady hospodáře). Jak mu jako rodiče máme rozmluvit, že je dnes lesnictví out, obor s velmi nejistou možností uplatnění na trhu práce, že by měl lepší šance při studiu jiných oborů... ???
Nejsem lesák, ani to nemáme v rodině ... tak raďte, kdo tomu rozumíte, díky!