Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Fotoaparát do lesa



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Václav Syrový | 03.03.2012 20:01
Vlastním Nikon coolpix P100. A jelikož nejsem žádnej profík ve focení tak mě toto zařízení bohatě stačí. Má to zoom optickej 26x. Pro me dostačující. Jinak cena se stativem brašničkou a větší kartou mě to vyšlo na necelích 10 000,-

Autor: Vít Pátek | 03.03.2012 18:36
Při tom výše zmíněném maximálním výdaji už stojí za to dát si trochu práci s optimalizací.
Má-li být focena zvěř navečer a po ránu (kdy je toho přece jen většinou k vidění nejvíc), a to pro soukromé amatérské využití, pak bych to viděl takto:
Čip: megapixely nerozhodují, pro uvedené využití jich mají všechny dost; důležitá je velikost (výrobci se k ní neradi přiznávají, pro ně je to totiž obráceně: čím menší, tím výhodnější) a novost (pořád je to vyvíjející se technologie a ty nové bývají většinou opravdu lepší) - jde o to, aby z toho mála světla, které přijde objektivem, čip vytěžil co nejvíc.
Objektiv: Samozřejmě zoom (jiné už se snad ani pro amatéry nedělají a kvalita minimálně dostačuje). Je třeba stanovit si minimální hodnotu "horního konce" rozsahu ohniskové vzdálenosti (podle toho na jakou dálku budu fotit a chtít, aby focený objekt zabíral podstatnou část snímku). Tipoval bych min. 250, ale spíš tak 300, 400 mm (vyjádřeno v ekvivalentu 35 mm kinofilmu). A pak bych jako nejdůležitější parametr vzhledem k ceně optimalizoval clonové číslo objektivu na té požadované ohniskové vzdálenosti (čím menší, tím lepší). To rozhodne (spolu s velikostí a kvalitou čipu) o tom, co ještě půjde vyfotit v horších světelných podmínkách.
Druh foťáku: klidně i kompakt, v podstatě to není rozhodující, tedy potud, pokud už nevadí příliš velká hmotnost a rozměry. Při amatérském použití je spíš věcí vkusu a zvyku, komu vyhovuje dívat se jen na displej nebo kdo má radši pohled "skrz objektiv", eventuálně alespoň průhledový hledáček (který ale obvykle není k dispozici pro dlouhá ohniska). Rozhodně je i u zrcadlovek žádoucí dobře fungující automatický režim, při focení zvěře většinou není čas přemýšlet o aktuálně optimálním nastavení. A taky rychlost automatického ostření (u levnějších digitálních foťáků častá slabina).

Na vyhledávání a porovnávání údajů (včetně té velikosti a druhu čipu) i zkoumání referencí doporučuji třeba www.dpreview.com. Úplně nové věcí, které tam jsou, jsou ale většinou v prodeji jen v USA a u nás je třeba si na ně min. pár měsíců počkat.

Autor: kesl | 01.03.2012 20:52
Miroslav Štědrý zadával focení obyčejných příležitostí. Ultrazoomy jsou poměrně sofistikované přístroje kolikrát dražší, než zrcadlovka. Neříkám, že nejsou kvalitní, ale jsou určeny pro velmi zdatné amatéry. Pokud chce Miroslav tahat do lesa k mobilu ještě digikompakt, tak já nosím Canon PowerShot 200IS. Má 12MPx a 12x optický zoom. Jsem s ním naprosto spokojen.
Ale jak jsem řekl, tak 80% fotím v lese mobilem, nepočítám-li speciální fotovýpravy. L a L!

Autor: Vrba Frantisek | 01.03.2012 19:18
Pokud mohu něco doporučit,tak to bude Ultazoom Panesonic,viz Vladimír a Karel na začátku vlákna.Můj Pan Asonik je už tak trochu veterán slouží 10 rok bez problémů.Pokud ho budu mněnit,tak stejná značka a místo 12, tak 24 násobný zoom.Já jsem svého Pana Asonika kupoval za 14 tisíc,a dnes se za 10000 dá koupit v mnohem lepší výbavě.

Autor: Harry Callahan | 01.03.2012 18:04
:-) to je právě tím starým Minolta Z3 kapesním kompaktem ultrazoom, jak píšu - starý křáp :-)
http://www.fotoradce.cz/fotoaparaty/konica-minolta-dimage-z3-cislo17
ta fotka není nijak upravovaná, ani to není výřez, jen jsem to zmenšil na 800x600 s doostřením a uložil v menší kvalitě, aby se to vešlo do požadované velikosti, která se sem dá pověsit. Ještě jsem přidal povedenou fotku srnce na blízko tímhle foťákem.
Zrcadlovku jsem nikdy neměl, párkrát jsem sice nějakou měl v rukách, ale když se s tím neumí, jsou z toho horší fotky než z běžných automatů.
(ps: Callahan měl SW mod.29 r.44Mag :D )

Autor: Krejčí Karel | 01.03.2012 16:33
Zdar,Harry Callahan s 45 Magnum,Clint Eastwood+fotka se zajícem v kukuřici je čistá,je to foceno jakou zrcadlovkou?

Autor: Harry Callahan | 01.03.2012 14:30
...mobily s 5mpx foto nosím u sebe dokonce dva, ale na focení je to vážně jen nouzovka, nesrovnatelně horší snímky než se starým 4mpx ultrazoomem 12x Minolta, který se vyplatí občas vzít na posed (přestože je Z3 už starý krám, na fotky se pak dá dívat). Do fotogalerie jsem dal dvě fotky se zajícem při západu na ukázku, na tohle mobil nemá smysl ani vytahovat z kapsy :-) http://www.myslivecke-forum.cz/fotografie/2012/fsl/fsl11244.jpg

Častokrát lituju, že jej nemám sebou, do kapsy je to neforemný a hranatý, ale mobil mi to nenahradí :-( právě proto vážně přemýšlím o Nikonu S9100, který v kapse nebude tak citelný závaží.

Autor: Miroslav Šafr | 01.03.2012 12:37
Také mě plně vyhovuje foťák v mobilu. Mám ho stále u sebe a tak si vyfotím to zajmavé co kolem sebe vidím, stáhnu to do počítače a případně vytřídím nepovedené. Není to asi žádná velká kvalita obrazu a plakáty by z toho dělat nešli, ale na zdokumentování a případnou běžnou fotku to stačí. Z posedu jsem už zkusil i fotku přes dalekohled a také se povedla. Všechna proti u mě vyváží fakt, že ho mám stále sebou a nepřekáží. Kdysi jsem si pořidil videokameru, která leží stále ve skříni a nepoužívá se.

Autor: Martin Skřivánek | 01.03.2012 08:26
Honzo právě tyhle fotky zvládne i ten mobil.jak říkáš na hřivnáče to není ale nějaký úlovek nebo momentku u svačiny to zvládne a hlavně mobil má dnes každý furt u sebe.

Autor: Jan Slavětínský | 01.03.2012 08:23
Já jsem absolutní amater co se focení týče, ale léta nosím po honech a naháňkách obyčejný foťák pro blbce ,jak já mu říkám, na kinofilm a 2 tužkové baterie. Nepotřebuji fotit hřivnáče na drátech nebo zajíce v brázdě, ale chci si udělat normální fotku u výřadu, z nástupu, momentky u svačiny a pod. Prostě jenom zmáčknu a cvak. Klasická fotka je u mě prostě fotka. Mám za ty léta asi 6 alb a kdykoliv se rád na ty fotky podívám. Je to rychlejší a hned, než něco hledat na PC nebo flešce. Když jsem začal akce fotit, někteří chlapi se usmívali a různě to komentovali, ale dnes v těch fotkách mám pětadvacet let života, spousta chlapů už z těch fotek nežije a když ty alba přinesu na schůzi nebo na nějaké posezení, každý si to rád prohlíží a zavzpomíná. Ty "pionýrské" fotáky jsem už v lese oddělal tři a současný Olympus na kinofilm mi slouží také dobře. Pro mojí potřebu dostačujicí. Foťák při tom tahání po honech a v terénu prostě trpí, trpí hlavně zimou a střídáním teplot, fotíš převážně v zimním období , trpí otřesy apod. a on časem prostě klekne. To jsou mé poznatky skromného fotografa ,amatéra. Jen pro zpestření vlákna. Zdar

Autor: Radek Chadim | 01.03.2012 08:09
Mobil je sice dobrá věc, ale jen na volání, smsky, mmsky a další esky :). Nevím, jakej máte kdo telefon, ale podle mého ani ten nejlepší nemá alespoň 20x optické přibližení, což zejména při focení-točení zvěře člověk nejvíce ocení. Navíc lze pochybovat i o kvalitách dalších věcí, jako je objektiv, různá nastavení foťáku atd.

Autor: Martin Skřivánek | 01.03.2012 06:36
tak je fakt že se kolikrát naskytne příležitost zajímavé fotky foťák nikde a mobil má každý pořád u sebe.

Autor: kesl | 01.03.2012 00:00
Omlouvám se za tu údernost, jistě víte, že většinou emocemi a vykřičníky šetřím. V tomto případě jsem ale udělal výjimku, protože výrobci foťáků oblbují spotřebitele. L a L!

Autor: kesl | 29.02.2012 22:17
Mohu říci, že mám profi vybavení, ale fotím od 10ti let (více než 40 let) a prošel jsem si pionýrskými kroužky i vlastním hledáním. Zásadně nedoporučím digi zrcadlovku, protože s ní začátečník nebude umět fotit. A teď řeknu něco kacířského. V současné době na dokumentární fotografii jen pro sebe a rodinu postačí dobrý mobil. Proč s sebou tahat do lesa mobil a foťák?
Když ale kompakt.....V zásadě megapixely navíc jsou vám k ničemu!!! V drtivé většině čím více(nad 10MPx) tím hůře!!! Digi zoom k ničemu (zhoršuje fotky)!!! Kouknout se na světelnost objektivu, minimum je 2,8!!!, jinak ve stínu nic nevyfotíte. Velká výhoda je optická stabilizace, digitální je k ho..u!!!
Takže, kompakt 10mega, světelnost od 2,8 a optická stabilizace a zoom. A ten optický zoom čím větší, tím lepší, ale dražší. Raději bych si místo toho pořídil dobrý dalekohled či milenku :o) a fotil mobilem.
Jo, a věřte mi, rozumím tomu... :-))) L a L!

Autor: Erika Doležalová | 28.02.2012 16:20
Záleží, co kdo chce fotit. Ráda bych vyfotila detail hlavy srnce, pastvívího 300 metrů od posedu, ale nejsem tak bohatá, takže velký fotograf ze mě nebude :-) Prakticky nonstop nosím v kapse maličký Olympus u840 ("u" ne, ale nevím jak tady udělat mí nebo co je to za potvoru písmeno :-), má 8 mega, na vyfocení uloveného kusu nebo něčeho zajímavého co potkám nebo hrající si čoklinu bohatě stačí :-) Pak mám ještě Panasonic Lumix DMC-FZ50, ten si beru na posed (v brašničce), 12x optický zoom, 4x digi, 10 megapix. Když uberu kvalitu, přidá mi to zoom (např. při 2mega snímku můžu "zůmovat" až na 21,4x) Lepčejší výbavu asi nepotřebuju, protože stejně je u mě pravidlem, že když jdu ven s foťákem,dalekohledem a flintou, tak nic nepotkám ani nic nepřijde, když mám jen flintu a dalekohled, tak přijde zajíc a občas srnčí no a když jdu jen s dalekohledem, tak potkávám nádherné "berné" srnce :-)))

Autor: Krejčí Karel | 28.02.2012 15:50
Přesně jak píše kolega přede mnou,zrcadlovka má kvalitnější fotky,ale+lepší teleobjektiv je podle mne profesionální záležitost a nad 50.000 Kč.Já mám jen 8000 Panasonic FZ 100 s Full HD video,24x optickým zoomem,k tomu za 1500 na závit telepředsádku 1,7x s celkovým zvětšením 54x s 12,5 MPix...do ceny 10táců jsem velmi spokojen se zvětšením na 100metrů.Neumím zde dát foto...

Autor: Vladimír Soukup | 28.02.2012 15:33
Stejné zkušenosti jako Radek. Mám Panasonic FZ 45 loni koupený přes net nový za 7000. Velký optický zoom (24x), jenom to šero je problém. Výhoda proti zrcadlovce je kromě ceny i kompaktní rozměr, táhnout flintu, dalekohled, dálkoměr, foťák to je na soumara. Zrcadlovka udělá lepší fotky, to každopádně, ale je potřeba si uvědomit, že je potřeba i kvalitní objektiv, a ten může stát i víc než samotný foťák. Loni jsem to řešil a nakonec jsem došel v případě zrcadlovky střední třídy a kvalitního objektivu se světelností 2,8 a ohniska 200 někam k 60tis, což mi přišlo poněkud hodně, tak jsem volil dobrý kompakt. Doporučuju kompakt s možností manuálního doostření. Panasonic považuju za jednu z nejlepších možností ( dnes FZ 48) v poměru cena-výkon.

Autor: Radek Chadim | 28.02.2012 15:07
Během posledních osmi let jsem si vyzkoušel všechny druhy moderních digitálních fotopřístrojů. Udělal jsem kolečko od ultrazoomu (Olympus, to byl mazel), přes digitální zrcadlovku, přes kapesní foťák a skončil jsem opět u ultrazoomu.
Na myslivecké účely - focení zvěře, stop, mysliveckých akcí - nejsou dobré ani zrcadlovky, ani malé kapesní foťáky. Zrcadlovky jsou moc velké a většinou hlučné, navíc v základní výbavě poměrně chudé na výbavu. Co se týče kvality fotografií tak dosahují zase jasně nejlepších výsledků. Nedoporučuji ani malý foťák do kapsy s nějakým větším zvětšením, protože tyto malé foťáky se alespoň mně špatně drží a když tam dám velké přiblížení, tak to stejně nemůžu udržet, abych udělal ostrej snímek - video záběr. Navíc jsou nestabilní na položení a furt je ztrácím :-). Kvalita fotografií je dobrá.
Kdybych já kupoval nový foťák, tak bych šel (znovu) do ultrazoomu, a znovu od Canonu, protože mám už pár let Canon SX10IS a v podstatě mu nemám co vytknout, krom toho, že furt ztrácím krytku objektivu, ale to bude rukama :-). Ten můj Canon je větší než kapesní foťák, takže to chce zvláštní brašnu na něj o rozměrech zhruba 15x15x15 cm. Ale má 20x zoom, což je poměrně ideální, má výdrž, aspoň ten můj, protože ho používám opravdu skoro každý den a nijak zvlášť ho nešetřím, a zatím šlape. Kvalita fotografií za dobrých světelných podmínek dostačují, na profi foto a video to ale není.
Zase si člověk nemůže dělat iluze, že slušně vyfotí s foťákem za pár kaček vše, co vidí, a to i za špatných světelných podmínek - takový foťák, kamera neexistuje, tedy existuje, ale není to za pár kaček. Optimální je naučit chodit divočáky a další zvěř za světla :-) a pak s mým foťákem nemám problém.

Autor: milano | 28.02.2012 14:56
Jak píše Harry, záleží, co od focení v budoucnu očekáváte.Na takové dokumentační foto jistě poslouží nějaký kompakt, ale může se stát, že za čas zjistíte, že to opravdu nestačí a budete se ohlížet po nějaké zrcadlovce a dlouhém sklu, případně druhém objektivu. Pak jsou ty peníze za kompakt vyhozené.
Dnes koupíte levnější zrcadlovku kolem těch 15 tisíc i se základním sklem a časem můžete dokupovat objektivy a další a další věcičky.Pro dobrou fotku je nejdůležitější objektiv a tam se cena teleobjetivů pohybuje od deseti tisíc až třeba po 200 tisíc i více. Ale to už by Vás muselo živit.
Chce to pročíst různá fora ohledně focení přírody, hodně Vám to může pomoci.
Třeba Photonature Michala Jirouše, Krásy lesa Vogeltanze a jiné. M.P.

Autor: Miroslav Štědrý | 28.02.2012 14:46
tan kompakt nevypadá špatně už jsem o něm taky slyšel , když tak přemýšlím tak by mi nějaký kompakt asi stačil je to asi lepší než se tahat se zrcadlovkou

Autor: Harry Callahan | 28.02.2012 14:33
Za 15 koupíš nejlevnější zrcadlovku a spousta lidí to bude radit jako nejlepší řešení, jenomže k základu časem budeš potřebovat příslušenství, což nejen že něco stojí, ale taky váží ... to je pak na batoh a ne do kapsy.
Kompakt S9100 dle recenzí a zkušeností dělá výborné fotky a je váhy a velikosti jak dva mobily, přitom z 18x zoomem a skvělým snímačem, cena za 5000 do kapsy super, všude sebou a nepřekáží.
FUJI X-S1 bude bomba, prakticky nahradí zrcadlovku, váha něco pod kilo, ale cena vysoko, asi přes 20tis, teprve přichází na trh. HS30EXR je levnější varianta, cena kolem 12tis, taky novinka, právě se začíná prodávat.

Autor: Miroslav Štědrý | 28.02.2012 14:25
tak byl bych ochotnej dít do začátku max 15 tisíc

Autor: Harry Callahan | 28.02.2012 14:22
Otázka za kolik peněz a jak velký (do 200g, do 1 kg?), sám teď o tom taky uvažuju - kompakt jsem ztratil před měsícem cestou na posed a dosud nenašel (i kdyby, bude po něm :-)) a stará Minolta se 12x zoomem už taky dosluhuje, množí se závady až na hranici nepoužitelnosti, proto tuhle otázku také aktuálně řeším.
Každopádně čip CMOS s osvětlením ze zadní strany, výborný kompakt bude asi Nikon Coolpix S9100. Pokud bych se chtěl tahat s něčím větším, zaujala mě novinka Fuji FinePix HS30EXR (protože X-S1 bude dost drahé).

Autor: Miroslav Štědrý | 28.02.2012 14:02
Chtěl bych touto cestou poprosit všechny zde přítomné fotografy a radu chtěl bych si pořídit foťák více méň tak na všeobecné použití ikdyž nejčastěji ho bud mít asi sebou v lese. Tak jestli mi můžete něco doporučit