Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

BZH - vyhledávání a chování u střelené zveře



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Markéta | 10.07.2012 23:00
Moc děkuju za rady Eriko, i Vám Františku. Fence je skoro 2,5 roku. S výcvikem na BZH jsme začaly letos na jaře, kdy jsme jely na výcvikový den, abychom vůbec věděly, co se po nás bude požadovat, protože jsem po přečtení zkušebního řádu nebyla vůbec moudrá. Fena má ZOP, dělala jsem s ní i lidskou stopu, ale ta ji moc nebaví. Při tom výcvikovém dnu se ukázalo, že jí jak nepobarvená stopa, tak pobarvená nesmírně baví ale nijak zvlášť jí nezaujala škára. Viděla ji poprvé v zivotě. Tak jsem jednu pořídila a asi tři dny za sebou jsme ji zkusily dohledat, na 50 kroků a pak na 100. Jakmile natáhla, neomylně k ní šla. Moc se na to těšila. Teď už je kůže nepouzitelná. Tady na fóru jsem se konečně dozvěděla, co s ní mám dělat, aby se mi hned nezkazila. Je moc pěkné, když existují lidi, jako vy tady, kteří jsou ochotni poradit. Teď jen musím zase sehnat novou škáru a našlápnout feně stopu. Spárky mám ještě v mrazáku. A určitě zkusím ten pohyb škáry na provaze a uvidím. Ještě jednou moc děkuju.

Autor: Erika Doležalová | 10.07.2012 20:34
Pokud nemá tendenci pohybující se (resp. odnášenou) škáru nějak výrazně demolovat, pak tedy zkuste doporučení Františka - uvažte škáru na provaz, domluvte se s pomocníkem, který zajistí "pohyb kusu" :-) a nechte fenku hlásit za současného přidání povelů (třeba "Tak je hodná, hlaš prasátko..kočičku.." záleží na vkusu každého soudruha :-) Postupně by měl stačit povel a fenka by měla hlásit i na "nehybný kus a nakonec i bez povelu. Jak je fenka stará?

Autor: Markéta | 10.07.2012 18:28
Tak teď jsem zase trochu zmatená. Ono to s tím hlášením na povel je trochu složitější. Ona je trošičku nervák. Samozřejmě štěkat na povel umí, ale je-li u škáry moc ji k tomu štěkání na povel nedonutím. Štěká a doráží, když tu škáru nesu z místa, kde ji našla pryč. Ne, bojácně, ale s chutí.

Autor: Erika Doležalová | 10.07.2012 10:17
S tím pohybováním škárou bych byla opatrnější, protože sice to většinou vede k většímu zájmu psíka, ale bohužel někdy se to může "zvrtnout" až k tomu, že pes bude kus škubat, trhat a nedej bože načínat. To, co se hýbe, má pes instinktivně snahu lovit, někteří psi se sice díky tomu i rozhlásí, ale spolehlivé to není. Myslím si, že výhodnější je naučit psíka hlásit na povel a dalším výcvikem mu to spojit s hlášením u kusu (postup už byl mnohokrát popsán a je určitě i v každé knížce). Ale pokud Markéta chce aby na dosledu pes pracoval jako vodič, pak si myslím, že stačí, aby pes měl o nalezený kus dostatečný zájem, neodcházel od něj hledat něco jiného a taky ho přehnaně nedemoloval :-)

Autor: Vrba Frantisek | 10.07.2012 08:34
Markéto,pokud pes na škáru doráží,a snaží se do ní zakousnout,uvaž jí na šnůru přehozenou přez větev a jakmile ke škáře příjde tek s ní pohybuj a snaž se psíka rozdráždit a přinutit k hlášení.Chce to delší čnůru aby pes neviděl kdo se škárou pohybje.Pokud to k k projevení zájmu nestačí,dáá se pod škáru něco v kleci.

Autor: Markéta | 10.07.2012 07:38
Dobrý den Eriko.
Moc děkuju. Zkušební řád jsem četla už několikrát, ale pak jsme v terénu a najednou nic nevím. Jde o dosled a bude určitě chodit jako vodič. Tak to vypadá, že dobrý. Ještě jednou moc děkuju, potřebovala jsem si to ujasnit. Že jsem neudělala chybu, když jsem po chvíli za ní došla.

Autor: Erika Doležalová | 09.07.2012 20:08
Markéto, záleží, co přesně máte na mysli, jestli chování u kusu nebo dosled. Vše je popsáno ve zkušebních řádech. Disciplína Chování u kusu střelené zvěře se hodnotí následovně:
Známkou 4 se hodnotí chování psa, který projeví nebojácnost, případně vzrušení a zájem o ulovenou zvěř tím, že ji zaštěkává, kouše - ale nenačíná, očichává apod. Pes má zůstat u zastřelené zvěře a vyčkávat příchodu vůdce, nebo po ověření ulovené zvěře se vrátit k vůdci do 3 min.
Za hlášení u kusu nebo jeho oznámení se připočítává až 5 bodů.
Známkou 3 se hodnotí chování psa, který projeví nebojácnost, vzrušení a zájem o ulovenou zvěř, ale nevyčká u uloveného kusu nebo se do 3 min. nevrátí k vůdci.
Známkou 2 se hodnotí chování psa, který projeví malý zájem o ulovenou zvěř a nevyčká u uloveného kusu nebo se do 3 min. nevrátí k vůdci.
Známkou 1 se hodnotí chování psa, který o ulovenou zvěř projeví minimální zájem - po očichání zvěře od ní odejde a jde hledat.
Známkou 0 se hodnotí chování psa, který se bojí ke zvěři přiblížit, nebo pes vytrhává kusy zvěřiny a polyká je - načíná.

Pokud jde o dosled, může být pes veden buď jako vodič, pak prosté "očuchávání" po nalezení stačí. Nebo oznamovač (vč. hlasitého) a konečně hlasič, pak samozřejmě pes po nalezení kusu nemůže být ticho. Ale je nutné ho samozřejmě hlásit u kusu naučit a utvrdit ho v tom, jinak spolehlivým hlasičem nebude.

Autor: Markéta | 09.07.2012 12:11
Dobrý den. Jsem nováčkem ve výcviku loveckého psa. Tak pokud se ptám na všeobecně známé věci, tak mi promiňte. Jak přesně se má pes chovat u střelené zvěře. Můj honič škáru celkem spolehlivě a rád najde, ale pak ji očuchává a je ticho. Kdyby byl v reálu někde v houštině, tak ho ani nenajdu. Mám čekat na místě a po nějaké době ho přivolat, nebo mám k němu po nalezení dojít? Sám se nevrací. Když k němu dojdu a odnáším škáru, běhá kolem mně a doráží na ní. Děkuju.

Autor: Jindřich Šimara | 14.04.2012 07:11
Tady není co řešit,posuzuje se podle platného zkušebního řádu.Pokud někdo tvrdí opak tak by neměl vůbec posuzovat.To nařízení bylo dávno ztornováno a jak jsem psal,někde byli vráceny i poplatky.Cvičte podle zk. řádu schváleného v r. 2008.

Autor: Petra | 13.04.2012 12:03
Tak to jsem z toho jelen, páč ještě dnes jsem se na to ptala starších a zkušených a prý se letos bude zkoušet po novu, jako už to začalo loni. Kromě Štok, tam to prý na pětiboji bude po staru. Ono je to ale v podstatě jedno, asi bude lepší si nacvičit starou verzi, páč nová je pak jednodušší a pro psa hlavně přirozenější. Takže když zvládne vyhledat prase spadlý z nebe, tak nová verze ho pak nemůže zaskočit:)Moc se omlouvám za zmatky , HAFÁKŮM ZDAR !

Autor: Jindřich Šimara | 12.04.2012 18:55
To byl ten zmatený dopis od KK komise.Vždy se musí zkoušet podle schváleného zkušebního řádu a ten platí od r. 2008.Ne podle dopisů a emeilů.
Tohle bylo špatné rozhodnutí pořadatele a vrchního rozhodčího.Správně by mohlo vést až k anulaci zkoušek a náhrady škody.Někde museli vracet zpětně startovné.
Nový zk. řád bude v platnosti od r. 2014.

Autor: Petra | 12.04.2012 16:13
Ano tento zkušební řád platí, ale konkrétně u této disciplíny nastala změna. Když jsem v loni 1.10. dělala s mým psem zkoušky BZH na mem.Miloše Doubka, ráno před zkouškama jsme dostali na papíru změnu téhle disciplíny, podle které se již ten den zkoušelo. Ptali jsme se co je to za blbost, že psy cvičíme jinak, ale bylo nám vysvětleno, že to je ode dneška, a že se bude zkoušet dle tohoto. Jinak samozřejmě pro psy zlehčeno. Pak jsem dělala ještě jedny BZH v Jindřichově na mem. M.Říhy a tam se zkoušelo úplně stejně. Pes se vypustil od lože dál po založené stopě. Žádný "pohozený prase". Tak nevím jestli se jinde zkouší po staru?

Autor: Lukáš Odehnal | 12.04.2012 15:25
Nevím, kde jste na to přišla, ale poslední zkušební řád,podle kterého se v současné době zkouší platí od 1.1 2008 a disciplína vyhledávání a chování u střelené zvěře se na BZH a HZ zkouší přesně tak, jak jste popsala v posledním příspěvku...

Autor: Petra | 12.04.2012 12:50
Vyhledání a chování u střelené zvěře - limitní disciplina.
Časový limit do 10 minut.
Disciplína se zkouší samostatně. Zkouška se má provést s černou zvěří, která se řádně zašije a v době zkoušek není zmrazená. Posuzuje se, zda pes hlavně nenačíná zvěř. Pes se vypustí ze vzdálenosti 100 kroků proti větru od založené černé zvěře ve vhodném řidším porostu, aby rozhodčí mohli posoudit práci psa. Popřípadně
může být jeden rozhodčí ukryt v blízkosti založeného kusu a to tak, aby nerušil práci psa. Vůdce zůstane na místě vypuštění psa.
Psi, kteří úspěšně pracují jako oznamovač, hlasič nebo hlasitý oznamovač se z této discipliny již samostatně nezkouší.
ANO, takhle se to zkoušelo dřív, ale od loňska, mám pocit že od 1.10. se to měnilo !!!

Autor: Petra | 12.04.2012 12:41
Oznamování, hlášení nalezené zvěře, vodič.
Tato disciplina se zkouší jako součást práce na umělé stopě a hodnotí se jen výkon po nalezení položené zastřelené zvěře. Vůdce musí před zahájením discipliny oznámit rozhodčímu jak bude pes pracovat, jako:
a/ oznamovač
b/ hlasič
c/ vodič

Autor: Petra | 12.04.2012 12:40
Vyhledávání zvěře – limitní disciplina.

Zkouší se jako součást, práce na umělé stopě. Zkouší se na úseku stopní dráhy od „lože“ k místu položení kusu spárkaté zvěře.
V místě označení lože, vůdce na pokyn rozhodčího psa vypustí. Zbytek stopní dráhy musí pes vypracovat samostatně. Vůdce a rozhodčí zůstanou u označeného lože. Vypuštění psa na práci „vyhledávání zvěře“, oznámí rozhodčí troubením nebo jiným dohodnutým způsobem. Pes musí v limitu do 5ti minut vyhledat zvěř. Toto sleduje z povzdálí rozhodčí.

Autor: Petra | 12.04.2012 12:38
Pro Jindřicha: Práce na umělé stopě – limitní disciplina. Dráha stopy se vyznačuje na stromech papírky, barvou nebo vyznačovací páskou, značky musí být snímatelné. Asi po 500 kroků se vhodným mysliveckým způsobem (zálomek, vyznačovací páska a pod.) označí „ lože“, odkud se pes vypouští k samostatnému vypracování zbytku stopní dráhy. Zde také končí disciplina „práce na umělé stopě“.
Na zbytku stopní dráhy, na kterou byl pes vypuštěn, se zkouší:
- vyhledávání zvěře
- práce oznamovače, hlasiče
- chování u kusu
To je okopírovaná část ze zkušebního řádu.

Autor: Lukáš Odehnal | 12.04.2012 08:17
Disciplína se zkouší samostatně,ke kusu nevede žádná stopní dráha, ale pokud pes při dosledu pracuje jako hlasič nebo oznamovač už se z této disciplíny nezkouší.

Autor: Jindřich Šimara | 11.04.2012 18:53
Pro Petra nebo Petru,proboho kde jste to vzala?Přečtěte si zkušební řád!
Hlasič nebo oznamovač na tuto disciplinu nemá žádný vliv,tohleto je ze starých zkušebních řádů které již x let neplatí!Také se ochota nezkouší na stopní dráze ale je to samostatná disciplina.

Autor: Petra | 11.04.2012 17:00
Ano, stopní dráha vede až ke kusu. Disciplína navazuje na stopu šlapanou.Pes se v určitém místě zastaví a vypustí se dál po založené šlapané stopě s povelem hledej prasátko. Vůdce čeká na místě a pozoruje psa jak se chová. Pokud máte psa nahlášeného jako hlásiče nebo oznamovače, tak se tato disciplína už nezkouší. Jinak prase leží asi tak 50m od vypuštění psa, tak aby na ně bylo vidět. Tato disciplína se loni měnila, takže mnoho lidí to mate.

Autor: Ondřej Smetana | 19.03.2012 15:17
Mám zkušenosti asi ze 4 BZH. Ani na jedněch nevedla ke kusu stopní dráha. Pes se vypustil po větru a měl kus najít. Vzdálenost byla proměnlivá od 20 metrů do 70 metrů. Jinak mezi námi disciplína na dvě věci!! Kolikrát se psovy poštěstí že najde v lese ledabyle pohozené zašité smradlavé prase, které je obšlapáno několika lidskými stopami a již je asi desátý pes v pořadí, který na tom rajtoval. No ale řád je řád a ten se musí respektovat. Spousta psů takhle přijde o titul hlasič, protože 5 minut čte, kdo tam vlastně všechno byl. Najít to problém není, jediné na co si dát u této disciplíny pozor je vypustit psa až větří, aby si to vypuštění nevyložil blbě a hlavně aby pes nenačínal. Jinak není čeho se bát.

Autor: Jindřich Šimara | 18.03.2012 21:28
Asi tak jak píše Ruda,kus černé se přenese a pes se vypouští asi těch 70 m a musí ho do časového limitu najít a pak se zkouší ochota.To je jak pes na divočáka reaguje.Je to samostatná disciplína i když trošku postavená na hlavu ,protože v praxi ke kusu vždy vede stopa.V nových řádech bude navrácena tak jako kdysi a bude se vypouštět ze stopní dráhy.Momentálně ale tak jak je psáno ve ZŘ.Pokud kus popotáhnou jen je to ulehčené,u této disciplíny nemají psi problém zvěř najít.

Autor: Petr Paul | 18.03.2012 20:06
tak uvidíme..:) neni mi jasný, jak je možné, že tuto disciplínu dělá každý jinak - od čeho jsou pak zkušební řády??

Autor: Rudolf Husák | 18.03.2012 19:55
Já když jsem vedl na BZH v roce 2010,tak se vyhledávání a chování u černé dělalo bez stopní dráhy.Pes se vypouštěl vzlášť,po úspěšném dosledu a vyhledával černou zvěř uloženou,né vlečenou, ve vzdálenosti cca 70 - 80 m.
Viděl jsem na BZH i jiný postup na vyhledávání černé,navíc připravují se nové ZŘ ale mohl by se tady k tomu vyjádřit třeba Jindra Šimara.

Autor: Petr Paul | 18.03.2012 18:22
Zdravím,
chtěl bych se optat na BZH na předmět vyhledávání a chování u střelené zvěře... - a to - vede ke zvěři stopní dráha nebo ne..já ze řádu pochopil, že ne, ale už několik známých mi řeklo, že ano..tak nevim??
děkuju