Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Nová ČZ 557



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Petr Havlín | 28.05.2013 16:12
Tak jsem ji měl dnes také poprvé v rukách.Flinta je to pěkná,rejdná,ale souhlasím s Jendou Slavětínským, že ta pažba je taková moc robustní.

Autor: Tomáš Peroutka | 05.02.2013 21:09
RE Fesoj- Ahoj.Josefe,tu možnost, o které píšeš jsem nenapsal a byla to chyba.
Je jasné,že pokud zvěř postřelíš a odchází, tak u dostřelné rány v této situaci střílíš prostě tak, jak Ti to okolnosti zrovna dovolují, tedy i bohužel na kýty, pokud to jinak nejde.Jde o to co nejdřív ukončit utrpení zvěře.Samozřejmě nebudu tímto způsobem nic dostřelovat, když je jasné, že zvěř za chvíli po pár metrech zhasne. Záleží na konkrétní situaci a terénu.Nejsem odborník přes traumatologii,možná se pletu, ale myslím si,že rána pře svalovinu musí bolet jak ku..a,daleko víc jak přes měkkou tkáň.
Jinak s prominutím ta rána byla tak kurevská, že stačilo možná pár centimentrů nebo trošku jiný úhel a klidně mohl odejít i kilometr daleko. Viděl jsem na YouTube podobných videí několik, včetně gratulace k dobré ráně. Stát se může cokoliv, ale ten člověk evidentně nezvládl situaci, jednak mohl střílet daleko dřív, toho nevyužil a naopak střílel, když zvěř byla zjevně ve špatném úhlu za pohybu.To video s muflonem je spíš parádní ukázka toho, jak se lovit nemá a prvotní záměr, tj. prezentace CZ557 je tím pádem úplně mimo.

Autor: František Dušák | 05.02.2013 19:55
Lovec střílí vždy. Myslivec má v paměti citát profesora Dyka: " Největší radost jsem měl z rány, kterou jsem si odpustil."
O "bejsbolkách" na palici je škoda mluvit.

Autor: Fesoj | 05.02.2013 19:07
Tomáši, souhlasím celkem se vším, jen jedno jsem nepochopil. Že rána na kýty je z mnoha důvodů nemyslivecká a že ji lze použít pouze výjimečně na postřelenou odcházející zvěř /já osobně jsem takto zaplaťpánbu ještě nikdy střílet nemusel/, to je snad každému jasné. Ale nerozumím tomu, proč při Tebou uváděném příkladu /vstřel na kýtě a výstřel na komoře přes plíce/ by mělo být utrpení zvěře větší, než kdyby tomu bylo obráceně. O devastaci zvěřiny a jejím znečištění obsahem trávníku a střev nemluvím, jen o tom utrpení... Koneckonců, byl by to výjimečný případ, protože u silného kusu by k takovému prostřelení nejspíš vůbec nedošlo.

Autor: Tomáš Peroutka | 05.02.2013 17:30
Kolego Hanzalo, nemám naprosto v úmyslu se dohadovat a útočit na Vás.Jsou věci, o kterých se dá polemizovat a tato mezi ně rozhodně nepatří. O tom, co je myslivecká rána existuje v dostupné literatuře dost informací a všeobecně se za ni považuje rána komorová. Rána na kýty tam pochopitelně uvedena není. Taky je ve všeobecném povědomí většiny myslivců, že pokud si nejsem jistý mysliveckou ránou, tak nestřílím, i za cenu toho, že zvěř odejde a já budu bez úlovku.Rovněž se za zažitou mysliveckou zvyklost považuje to, že myslivec by měl před ránou dobře zvážit své střelecké schopnosti,včetně střelby na zvěř za pohybu. Pokud tyto zásady neustojím, svědčí to o tom, že bu´d nepřemýšlím nad tím, co zrovna dělám nebo nebo má touha po úlovku je taková, že veškeré zásady jdou stranou.Myslivost je srdeční záležitost a vztah ke zvěři a potažmo k etice lovu by se měl od toho odvíjet. Ono méně někdy znamená více a v tomto případě by více znamenalo nestřílet a počkat na jinou,lepší příležitost. Jaký je rozdíl v míře utrpení při ráně na kýty nebo na komoru? Přibližně takový, jako když střelíte někoho vysokorychlostní střelou do prdele a vyletí mu to pajšlem ven nebo ho trefíte do plic. Kdo trochu zná anatomii,tak si odpoví sám.U savců je to zhruba stejné.Co se týká mého názoru na vydání či nevydání povolenky v tomto případě,není to se mnou tak horké, jak si myslíte. Moje zásada je 2 x a dost, takže v tomto případě dúrazné napomenutí s varováním, při opakování nevydání povolenky na lov spárkaté zvěře.Ponechal bych povolenku na lov škodné a drobné zvěře. Lovu Lesu. TP.

Autor: Čouda | 05.02.2013 14:59
Flinta je to skutečně velmi líbivá, pravákovi se drží perfektně, ale čím je flinta přívětivější na úchop pro praváka, tím méně je vhodná pro nás , levoruké střelce. Já bych si ji skutečně koupit nemohl právě kvůli té pažbě, která je hodně probraná pro pravou ruku.

Autor: ValíkVlastimil | 05.02.2013 12:30
Repre videa to nejsou na tom se shodneme všichni.Maskáčová pokrývka je u lovu srnce.U lovu muflona střelci vadil zřejmě sloup el. vedení nebo to, že část hrudníku zakrýval beranův toulec.Šťastné není ani nastřelování 557sedmičky na "uznané, zkolaudované louce".To, že se tak samozřejmě děje, neznamená, že to pověsím na internet.

Autor: Radek Chadim | 05.02.2013 11:56
Než se tady zase všichni začnete hádat :-), tak... kšiltovka nepatří mezi tradiční myslivecký oděv, lovu dík už tradiční je, protože to používá opravdu většina myslivců, o správnosti tohoto výrazu však lze při nejmenším diskutovat :-). O zásahu lze říci jen to, že né vždy do padne tam kam by člověk chtěl. Sice nevím, proč střelec nestřílel, když mu muflon stál a ještě pěkně na široko, asi ještě nebyl připraven ke střelbě. Ale určitě to viděl pod jiným úhlem než ta kamera co to snímala, takže sloup v tom roli asi nehrál. Jestli stál střelec vpravo od kameramana, jak je na videu, tak pak když vystřelil tak toho berana musel mít ještě více na ostro, takže to byla opravdu dost riskantní rána na poměrně velkou vzdálenost s flintou opřenou o kůl u oplocení, takže asi žádné velké pohodlí. Děkovat kriminální ústředně za rozbor nemusíte :-) a držme se tématu.

Autor: Miloslav Hanzal | 05.02.2013 11:26
Pokud se mohu vyjádřit k tomu videu s ulovením muflona: přehrál jsem si pro jistotu to video 4x, a kromě té nešťastné odpovědi šťastného lovce jsem tam nic neetického nezjistil. Jednak jsem tam nikde neviděl maskáčovou hučku, jen jednu ušanku a sportovní kšiltovku, ani žádnou prasečinu či hnus - viděl jsem jen střelbu na zvěř v pohybu, tak jak se běžně střílí na naháňkách. A neviděl jsem ani utrpení toho muflona - jen odkazování před zhasnutím. Vám, kteří to tu kritizujete, vždycky všechno zůstalo na nástřelu? A všichni střílíte komorové rány nebo na krk při střelbě na zvěř v pohybu? Pokud by jste se dívali pozorněji, tak by jste si všimli betonového sloupu, před kterým ten muflon stál. Já bych si v tu chvíli taky rozmyslel zmáčknout. Proto pravděpodobně ta rána ze šikma až když se beran dal do pohybu. Výsledkem byl zásah na kýtu. Ale ten muflon určitě netrpěl víc než při zásahu na komoru. Nebo než při úmyslné ráně přes plece, jak se tady mnozí chlubí (raději vyhodím kousek zvěřiny, než abych dohledával, že? ...). Toliko můj názor na video o muflonu.
A pane kolego Peroutko, já bych naopak nechtěl být ve společnosti kde by jste Vy byl hospodářem či majitelem honitby. S Vašimi názory by Vás určitě rádi přijali ve Svobodě zvířat. A teď můžete kamenovat ... M.H.

Autor: Radek Chadim | 05.02.2013 08:50
Na stránkách CZUB píší:
Ráže (schránkové provedení) 308 WIN/ 7x64/ 8X57 IS/ 270 WIN/ 6,5X55 SE budou k dispozici 1/4 roku 2013.
Ráže (zásobníkové provedení) 308 WIN/ 243 WIN/ 22-250 Rem budou k dispozici v roce 2014.
Takže už brzo by měly být i jiné ráže.

Flinta se mi libí, mě se libí i moje 550ka (hlavní je, že to střílí :-)). Dnes když bych kupoval kulovnici, šel bych do celopažby, což zatím u 557čky nenabízí. Jinak trošku více fantazie a odvahy by zbrojovce při vytváření nových řad neuškodilo :-), aby to nebylo pořád skoro to samé, ale uvidíme, co ještě u této řady předvedou.

Autor: Zdeněk Ondruch | 05.02.2013 05:53
Dobrý den,
videa jsem neviděl, nemůžu posoudit. Nicméně flintu jsem měl v ruce a opravdu moc se mi líbí. Vždyť taky oponenturu 557ce dělal p. Martin Kouba- to už samotné hovoří za sebe. Je jen škoda, že CZUB rozjela masovou reklamu a flintu dodává jen v jedné ráži, to je velká chyba. Ovšem ruku na srdce, kolik kulovnic se v české kotlině prodá? Lovu Lesu Z

Autor: Tomáš Peroutka | 05.02.2013 05:37
Být hospodářem nebo majitelem honitby,kde ten ,,šťastný'' lovec muflona pobývá, tak povolenku k lovu už neuvidí. To, co tam předvedl je degradace nejen myslivosti ale i lovectví toho nejhrubšího zrna spojená s krutým utrpením zvířete.

Autor: Petr Toman | 04.02.2013 22:31
Dneska si může na net dát bez problémů kdokoliv takřka cokoliv...youtube nevyjímaje.
Pust'te si sem tam Fishing&Hunting a tam teprve uvidíte neuvěřitelný věci. Proti tomu je ten čistý amaterismus huberttv slabý odvar...:-)

To že CZ-UB neřeší nějakou smysluplnou prezentaci například tohoto výrobku svědčí jen o tom, že dnes je výroba loveckých zbraní pro jejich potřeby okrajovou záležitostí.

Autor: Michal Brabec | 04.02.2013 21:56
No tak jsem si to video s ulovením muflona taky prohlíd. Je to hnus, čím se někdo prezentuje. Co má taková prasečina společnýho s předvedením zbraně nevím, ale s myslivostí jistě nic. Kdybych tohle video tady uveřejnil já, tak věřím, že mě tu všichni označej za dobytka a Radek mě vybanuje.

Autor: Pavel Toman | 04.02.2013 21:45
To Jarda Rejdák,asi máte pravdu,ale každopádně si myslím,že když se pod tím inzeruje partnerství CZUB,MEOPTA a SaB dohromady,tak každopádně to nedostal do ruky běžný myslivec ,ale "spolehlivá" osoba,která jim ve vší počestnost "dělá jméno"
P.T.

Autor: Jaroslav Rejdák | 04.02.2013 21:19
Podle mně tato videa nemají s CZUB nic společného, pokud ano, určitě by to tam bylo nějakým způsobem zveřejněno.

Autor: Pavel Toman | 04.02.2013 20:42
Rudo,spíš si myslím,že je to nějaká "partizánština" testovacích střelců,nevěřím tomu,že by CZ-UB něco takového poslala OFICIÁLNĚ do světa.Pokud tomu tak je,spíš by se měla CZ-UB zamyslet,komu své dobré jméno propůjčuje.Hodně mi to připomíná propagační dvd v myslivosti ohledně střeliva XRG od SaB. Prostě taky děso běso.
Pokud si neuvědomí,že i povedená presentace povedeného výrobku je jeden z faktorů úspěšného prodeje,tak je asi něco špatně.
Měj se Tvůj Pavel T.

Autor: Rudolf Husák | 04.02.2013 20:23
Autor: Pavel Toman | dnes 19:45jj,při propagaci myslivosti je třeba mít na hlavě maskáčovou hučku a pochopitelně všude říkat Lovu Dík.Že je hanba neliská. Prznit tradice při propagaci nové flinty.(podle mě líbivé a funkční)
P.T,
ještě ex-post dodám,že flinta se mi velmi líbí,ale její presentace je prostě out,nedovedu si představit,že by něco takového presentoval blaser,sauer apd.
=========================================================
Pavle, naprostý souhlas s názorem,jsme prostě takový...

Autor: Antonín Straka | 04.02.2013 19:59
Zbraň je to krásná,rejdná - srdce nad ní plesá.Ale prezentace těmito videi - hrůza. Myslivecké tradice pokulhávají a střelba na odbíhající zvěř zezadu přes kýtu (muflon) a pak blahopřání k pěkné ráně......:-(

Autor: Pavel Toman | 04.02.2013 19:45
jj,při propagaci myslivosti je třeba mít na hlavě maskáčovou hučku a pochopitelně všude říkat Lovu Dík.Že je hanba neliská. Prznit tradice při propagaci nové flinty.(podle mě líbivé a funkční)
P.T,
ještě ex-post dodám,že flinta se mi velmi líbí,ale její presentace je prostě out,nedovedu si představit,že by něco takového presentoval blaser,sauer apd.

Autor: Petr Knobloch | 04.02.2013 13:34
http://www.youtube.com/user/huberttvcz?feature=watch
Je tu několik videí z lovů s CZ 557. Jen je potřeba dívat se ,,mezi řádky"..

Autor: Radek Chadim | 18.12.2012 18:58
Začít prodávat auta od začátku prodeje jen v jedné barvě karoserie, s jedním typem motoru a jen s kolama s plastovejma deklama s odůvodněním, že v Americe se to prodává, tak nevím, jestli by ta automobilka dlouhodobě prosperovala. Tím chci říci, že když "vytvoří novou flintu" jednou za x let, tak pak její uvedení na trh by mělo být se vší parádou - tedy všechny uvažované ráže, všechny varianty, nebo to je to takový problém? Nevím, proč CZ už před prodejem mluví u levorukém provedení, když bude (jestli vůbec bude) až v roce 2014? Prostě je to takový trošku divný přístup k natěšeným potenciálním zákazníkům.

Autor: Ivan Nedvídek | 18.12.2012 18:21
Srdečně zdravím všechny, před pár dny jsem měl možnost si trochu s novou CZ 557 lux trochu pohrát v podnikové prodejně CZ v Praze. Přiznám se, že jsem možná i nespravedlivě skeptický ke zbraním i příslušenství vyrobeným u nás po 90 roce a má obnova flint, pistolí i optiky proto na základě zkušeností s kvalitou našich výrobků i jednáním výrobců už byla vždy jen ze zahraniční provenience. Ale nová flinta mě po podrobné prohlídce a vyzkoušení funkčnosti (bohužel bez možnosti střelby)příjemně překvapila. Souhlasím s Janem, že pažba je poněkud humpolácká, přesto bude dobře přilícitelná do optiky.CZ UB se zaměřuje na vývoz a vývoz do US je pro ně prestižní záležitost. Proto nejdříve ráž 30-06 (nejoblíbenější v Americe), proto jen rovná pažba atd. přesně to, co americký trh chce. Nelíbí se mi to, ale s tím my nic neuděláme, protože nikdo z nás, myslivců si nebude kupovat na domácím trhu každé tři roky novou flintu. Jinak kusu, který jsem měl v ruce jsem nemohl nic vytknout,vše fungovalo jak má, hlaveň byla přesně usazená s dostatečnou vůlí v předpažbí - kontroloval jsem tlustým papírem, chod závěru oproti 550 příjemné překvapení,velmi dobrý chod spouště a snad jen pojistka není tak bezhlučná jak továrna tvrdí. Vyvážení flinty s 52 cm hlavní je dobré a to hlavní jak na mne flinta působila je, kdyby byla k mání v 243 W tak bych uvažoval o rychlé koupi. Opravdu příjemné překvapení. Samozřejmě nevím nic o kvalitě materiálu, ale souběh výroby pro US dává předpoklad, že to nebude špatné. Lovu, lesu...IN

Autor: Petr Bílek | 17.12.2012 19:26
Jenom poznámka k věčnému vzdychání po kulovnici mod.21 a mod.22 tedy zetce,
měl jsem postupně 3 celopažbené a 1 polopažbu a VŠECHNY byly prasklé podélně
v krku pažby ! Takže pozor, víte že číňani to kopírují dokonale a bez demontáže
pažby to lze mnohdy poznat velmi těžce.

Autor: lanus | 17.12.2012 15:03
Kto vie a chce - hľadá možnosti ! Kto nevie a ešte ani nechce - ten hľadá výhovorky !!!

Autor: Jan Slavětínský | 17.12.2012 09:59
Některým věcem holt člověk nerozumí. Např. kulovnice - ten kopáč z Holic, má přední poutko na řemen na hlavni. A jde to. U nové 557 to nejde. Proč neudělají i variantu s německou, lomenou a štíhlou pažbou? Někdy nabývám dojem, že konstruktéři,kteří flintu projektují, že to jsou kluci po škole a postrádám u nich praxi a vkus pro věc.Ale vím, že co se může líbit mě, nemusí se líbit druhému, to je normální...
Věřím, že dát Číňanům starou zetku, tak jí bez problému do šroubku skopírují,udělají a ještě nám jí za pár korun dovezou.

Autor: Jaroslav Rejdák | 17.12.2012 09:39
Nevíte, proč mají nové modely ze zbrojovky tak strašně mohutné a humpolácké pažby? Je to záměr, nebo je to dáno technologií výroby? Někde jsem slyšel, že je tak vyrábějí kvůli technologii výroby, pokud by je na těch strojích co mají dělali slabší, tak by jim to popraskalo. Nechce se mi tomu věřit. Je to vůbec možné? Nedávno jsem měl v ruce nové malorážky CZ 452 standard a CZ 455 lux a ten rozdíl v pažbě je ohromný ve prospěch 452. To samé je u kulovnic. Když porovnám pažbu ze svojí 550 s tátovou 537, je tam velký rozdíl.

Autor: Krejčí Karel | 14.12.2012 15:28
Vzít pořez a rašpli,usadit přesně hlaveň do vybrání na papír,doladit si esteticky a účelně tvary pro každého,jaké mu pasují k postavě,dlani,tváři,délkově silikonovou botku...,líbivosti,musí vypadat i pěkně vzhledově...

Autor: Jan Slavětínský | 14.12.2012 06:31
Včera se mi s ní přišel pochlubit můj soused. Udělal si radost a pořídil si jí "pod stromeček". 30-06 + Meostar .Samotná kulovnice stála 21 tis.Tak jsem si jí prohlédl. Líbí se mi, že je to krátký a rejdný.Hlaveň je klasická, žádné vylepšení nebo parády.Závěr chodí normálně a už nemá stranové pero vytahovače.
Hlaveň je plovoucí, ale chybí mi u ní ta přesnost uložení v pažbě.Už pouhým pohledem vidíte, že je hlaveň ve žlábku pažby hozená ke straně.
Osobně mám výhradu k tvaru pažby.Má sice na pistolové rukojeti tu pomyslnou bouli pro dlaň, ale je to zbytečně mohutné,přehnaně tvarovaná lícnice a rovná pažba.Není to ani trochu lomené, sice to je funkční - a americké, ale vypadá to divně.K té krátké hlavni by flintě slušela pažba slabší, decentní. Vzhledem k té ceně se dá ledacos zkousnout a případně nechat předělat, ale pokud by cena té flinty šla ke 30ti papírům,tak už je vše na zvážení....

Autor: Vít Pátek | 10.12.2012 15:47
Dal jsem na Fesoje a přes svoji skepsi, způsobenou předchozími zkušenostmi s dotazy ve firemní prodejně, jsem pod heslem "líná huba - holé neštěstí" přece jen zkusil poslat dotaz do České zbrojovky. První pokus proběhl bez odezvy. Ale na druhý pokus po pár dnech odpověď přece jen přišla (a z jejího obsahu se i dá pochopit, proč se obchodníkovi do ní hned nechtělo). Poděkoval jsem za jasné slovo a pro levoruké zájemce o flintu ČZ zde umísťuji, ať se nemusí ptát každý zvlášť :)

Vážený zákazníku,
omlouváme se za poněkud opožděnou reakci na Váš dotaz.
Naše odpověď pro Vás není bohužel příliš příznivá.
Teprve nedávno bylo rozhodnuto, že levoruká verze modelu CZ 557 bude dostupná, ale nebude to v příštím roce, v současnosti je toto naplánováno na rok 2014, ale to jsou zatím jen výhledové plány.
Je nám líto, že Vám nemůžem dát příznivější zprávu.
S pozdravem,
MILAN KUBELE
MARKETING
ČESKÁ ZBROJOVKA A.S.

Autor: figi | 27.11.2012 16:21
CZUB bohužel zvolila variantu postupného rozšiřování modelové řady a ráží. Takže pro začátek mají toto, verze se zásobníky atd. teprve přijdou na trh během příštího roku a dalších let.
Kanelovaná hlaveň je pouze okrasa a krom nepatrné úspory hmotnosti nemá jiný vliv.
MM je znám svým přezíravým pohledem na svět, připadá si jako nadčlověk. Jeho chyba a omezení.

Autor: Georg.H | 27.11.2012 16:10
ale to je qwer pro lidové myslivce ne pro zbohatlíky... :-)

Autor: Krejčí Karel | 27.11.2012 15:53
Ve včerejší Myslivosti 12 je o ní psáno.Mnozí postrádají lépe vybavenou:možnost kanelovaná hlaveň,vyjímací zásobník,tvary...

Autor: M.M. | 27.11.2012 05:28
24.11.2012 George H napsal, cituji: .....vrať se na zem a nechvástej se že si ve vatě ...... zbytek si domysli..... ......

Hele Jyrko, Vím, že si myslíš, že rozumíš tomu, co sis myslel, že jsem napsal , ale nejsem si vůbec jistý, zda si uvědomuješ, že to, co jsi si ty přečetl,není to, co jsem měl na mysli já. Ony ty tvoje nepodložené spekulace a projekce často souvisí s duševními poruchami. Zkus zajít za doktorem, třeba ti pomůže.
Zkusím vysvětlit znovu, pomalu. Tohle je diskuze na téma : kulovnice CZ-557. Popsal jsem zde svoje osobní zkušenosti a osobní soukromý názor na tuto kulovnici. Napsal jsem, že se mi líbí, že je to dle mého názoru opravdu solidní, dospělá kulovnice nižší střední třídy , velmi dobrá konfekce pro širokou veřejnost. Pro tzv. Lidovou myslivost v česku naprosto vyhovuje. Ocenil jsem bezchybnou funkci této zbraně, výrobní provedení a zpracování = v kontextu s její prodejní cenou. Též jsem ocenil, že na tzv. mysliveckou vzdálenost má velmi dobrou precizi, soustřel s různými typy munice od různých výrobců. Konstatoval jsem, že CZ-557 je dle mého názoru lepší než její předchůdce CZ-550, že je to krok správným směrem. Nic víc, nic míň. Co se týká munice S&B. Této fabrice prospělo, že ji koupil nadnárodní koncern a investoval do ní peníze. Velmi, velmi se zlepšila kvalita kulových nábojů S&B. Dnes už se nestává, že by náboje např. z ledna „lítaly“ jinak než ty z října. Přesto jsou stále velmi levné. Konstatování faktu, že velká skupina stávajících českých myslivců jsou slušně řečeno velicí „šetřílci“ je statistika. Popisovat a vysvětlovat tuto problematiku na názorných příkladech už do tématu CZ-557 jaksi nepatří. Pokud máš ty, Jirko H. nějaký osobní problém s mojí osobou, zkus mi to napsat do pošty a neprzni tím diskuzi na dané téma.
Dobrá zpráva : Ode dneška je Kulovnice CZ-557 v prodeji pro každého kdo si ji chce koupit nebo aspoň prohlédnout.

Autor: Pavel Toman | 24.11.2012 22:07
jsi mě o fous předběhnul

Autor: Pavel Toman | 24.11.2012 22:05
tak ten "šmajdák" by zajímal i Big Brothera,prý výroba závěru pro leváky má být technologicky jednodušší než u 550,tak snad se dočkají i lefthandi.
P.T.

Autor: Petr Toman | 24.11.2012 22:03
K tomu levému provedení jsem psal dole v prvních příspěvcích.. Podstatné ale bude, zda to nebude jen na papíře, tak jako některé varianty co CZUB pro leváky dnes nabízí (v promo materiálech)

Autor: Fesoj | 24.11.2012 21:21
Zeptej se přímo výrobce - to určitě nebude žádná utajovaná informace ani zpráva typu JPP.

Autor: Vít Pátek | 24.11.2012 21:16
Prosím kolegy, kteří mají přistup co možná přímo "ke zdroji", o informaci, jak to v České zbrojovce do budoucna vypadá s kulovnicemi v komplet "levém" provedení. Ptám se proto, že jsem o CZ 557 zaznamenal v tomto smyslu v diskusích pár optimistických výroků, jenže nevím, zda to nebylo jen "přání otcem myšlenky".

Autor: Georg.H | 24.11.2012 21:12
@Milda Myslivec:
" Pro ty „šetrné „ nebo lakomé si myslím, že postačí i S&B. "

vrať se na zem a nechvástej se že si ve vatě ......
zbytek si domysli.....

Autor: Tomáš Peroutka | 24.11.2012 20:31
RE Figi : Ahoj, věřím tomu, že sportovní střelci a lovci z USA, Austrálie, či Kanady si chválí vlastnosti CZ 550, nejinak tomu bude i u CZ557. Pokud by ale jejich zbraně pocházely z produkce určené pro náš domácí trh(to samé se týká naší muničky SB), tito lidé by v mnoha případech hořce zaplakali...

Autor: figi | 24.11.2012 12:06
Fesoji, z normy ne, ale z myslivecké mluvy a zavedených zvyklostí mimo mysliveckou mluvu.
Slovo kalibr / cal. v myslivecké mluvě neexistuje. Je to jen lidová tvořivost. Což by nevadilo, kdyby bylo použito v tom správném významu, který má. Angličtina toto přesně rozlišuje kalibr slovem calibre a náboj jako cartridge (či méně charge).
Je sice pravdou, že slovo ráž je uváděno v myslivecké mluvě pro označení náboje, a slovo ráže je označením pro varlata samců spárkaté ( až na vyjímku ), nicméně neuvádí, jak se se slovy dále pracuje v češtině. Takže napíši " Ráž zbraně je ..." a jindy "Zbraň ráže ...", a obojí je myslivecky správně, navíc co pod slovem ráže je myšleno, vyplývá z kontextu věty.
Zásadně ale nesouhlasím s tím, že použití slov ráže a kalibr pro stejný význam nevadí. JE to chyba.
Také používáme slova "šmolka", "čiplenka", která nejsou v souladu s mysliveckou mluvou, a někdy je používají i ti, kdo neznají jejich význam a vyjadřují se mylně ve stylu "laň od srnce". Pak se stává, že kolega mi vysvětluje, že viděl slabou šmolu, a pak se dozvím, že to vlastně byla čiplenka
Je to opět úroveň lovudíků, jen zhoršená o to, že nesprávné slovo se navíc používá v nesprávném významu.

Autor: Fesoj | 24.11.2012 09:49
Figi, že kalibr a ráže jsou dva různé pojmy, v tom s Tebou souhlasím - ale já si pod pojmem "ráže" představuji součást kratin. Nemělo by se pro označení náboje používat slovo "ráž" ? Jinak předpokládám, že ve svém tvrzení asi vycházíš z nějaké státní či oborové normy, ale na druhou stranu angličtina takové rozlišení nezná /nebo aspoň o tom nevím/, takže záměna pojmů "ráž" a "kalibr" asi tak velkým hříchem nebude, pokud ovšem nemíním kalibrem pomůcku rozhodčího k určení přesné bodové hodnoty sporného zásahu.

Autor: figi | 24.11.2012 08:43
Je důležité si připomenout, že CZ 557 je "levná ekonomická varianta", ( třeba jako Tikka ) tak to je, a s tím byla kulovnice navržena.
CZ 550 je nejlépe propracovaný systém mauser, to je ve světě uznáváno, je ale výrobně dosti náročná. Jedinou chybou může být chod závěru, u některých zbraní je pouzdro závěru ohnuté vlivem tepelného zpracování a závěr nechodí, jak by měl. Chyba výroby, nic jiného k tomu říci nelze, protože pokud je zbraň správně vyrobena, závěr chodí jak po másle.
Z bukové pažby bych nebyl hysterický, to není u levných ekonomických modelů vyjímka. Problém je v tom, že CZUB s českým trhem vůbec nekomunikuje, a z toho vznikají nedorozumění. Takže nevíme a možná se nikdy nedozvíme, proč má jeden z modelů pažbu bukovou, lze ale předpokládat, že je to požadavek z USA.
Weaver lišta je pro CZ 557 běžně k dispozici, protože je k dispozici pro CZ 550.
MM se srovnáním zbraní pouští na velmi tenký led, protože pro něj je to oblast, kde se orientuje zejména podle ceny, a dále podle drbů mezi laickými střelci. Faktem zůstává, že Remington dělá mnoho modelů v různých cenových kategoriích. Sami USmani v posledních letech nejsou spokojení, nadávají na rozkolísanou kvalitu, a kamarádovi doporučí raději Savage, Tikku nebo CZ 550. Na CZ 550 jsem nezaznamenal jedinou špatnou referenci z USA, Austrálie, či Anglie, kde se hodně střílí, a přesně střílí. Naopak se všichni shodují, že ještě neviděli CZ 550, která by střílela špatně. Zajímavé je, že zbraně Blaser, Mauser M03, Sauer nejsou v těchto zemích vůbec v oblibě. přestože tamní střelci jsou ochotni za přesnou a spolehlivou zbraň utratit slušné peníze. Oni ale tu přesnost a spolehlivost nepoznávají podle ceny. Respektive jsou velmi dobře schopní porovnat poměr cena/výkon. A v USA se o dobrý zvuk českých kulovnic rozhodně zasloužily jiné modely, než CZ 527 Carbine.
Možná ještě musím napsat, že označení kalibr a ráže jsou dva různé pojmy, a každý z nich vyjadřuje něco jiného. Kalibr ( cal. ) označuje průměr vývrtu, ráže označuje příslušný náboj.
Střílet s loveckou kulovnicí destiranové nástřelky je zcestné. Na toto lovecké zbraně nejsou určeny a nehledě k tomu, že je důležitá první studená rána, tak stačí pro ověřování rozptylu nástřelky tříranné či pětiranné.

Autor: Tomáš Peroutka | 24.11.2012 07:10
Zdravím. Nazývat produkci Fy. Remington levným asijským šuntem se mě jeví mimo realitu. Remingtonů 700 se prodalo za dobu jejich existence tolik, že kdyby CZ UB začala prodávat již za husitských válek, tak ten náskok do dnešního dne nedožene.Opomenout nelze ani skutečnost, že Remington vyráběl zbraně pro lovce a armádu již v době, kdy se na místě kde stojí nyní CZUB proháněl vítr a panský kočí. Bezesporu značka CZ UB je na americkém trhu úspěšná, hlavně díky modelu CZ 527 Carbine, který považuju za velmi zdařilý a hlavně díky aktivitě a schopnostem tamější ředitelky české pobočky CZ UB. Nevidím zásadní rozdíl v kvalitě např. Remingtonu 700 BDL oproti níže zmiňovaným vlastnostem CZ557.V přesnosti už vůbec ne, tahle 700 ka trefuje naprosto precizně,spoušť REM 700 se dá snadno vyladit. Jeden rozdíl tady ale je, pažba Rem 700 BDL je z amerického ořechu, pažba CZ 557 z bukového dřeva,osa hlavně je u REM 700 v přímce s pažbou, v podstatě odpadá efekt klopného momentu (zdvihu hlavně), cena obou zbraní je takřka srovnatelná. Nicméně mám - li být objektivní, CZ 557 je posun dopředu.

Autor: M.M. | 24.11.2012 01:57
Odpovědi jsem zesumíroval do jednoho příspěvku, takové - Z jedné vody načisto. -- Figi: cena pro CZ 557 LUX je „doporučená“ 22.770,- Kč / pro CZ-557- SPORTER = 19.990,- Kč / Co dodat ? Chytrý pochopí . /// Pavel H: Ano klika je níže v dolní poloze a kulovnici to sluší, hlaveň 60.cm je dnes u standardního kalibru asi zbytečná, zatím je délka 52.cm, a co bude dál fakt nevím. Kalibry: „MAJÍ BÝT“ do pololetí 2013 v nabídce : .243 Winch., .270 Winch. , 7x64, .308 Winch., 8x57 JS . MAGNUM kalibry se zatím neuvažují ( jiný rozměr a délka pouzdra závěru ) /// Lanus – sorry, integrovaný weaver nebude. Můj osobní názor je, že pro loveckou kulovnici je weaver totální chujovina. Precizně dolícovaná, kvalitní ocelová násuvka , pro ty co moc nesundávají optiku je lepší volba, pro náročnější , kteří chtějí měnit několik optik i různého charakteru pak je volba = kvalitní švenk. Nech se překvapit, na něčem už se pracuje, mimo CZ-UB. Ale nechci předbíhat. //// Leon = estetický dojem z pažby/tvaru je ryze subjektivní pojem. O ničem to obecně nevypovídá //// Standa Haas = věru máš dobré oči. SPORTER má americkou pažbu z bukového dřeva. To je ostuda co ? //// Pro ostatní. Fotil jsem mobilním telefonem. Skutečnost je fakt lepší, fotky jsem nijak neupravoval. Snažil jsem se informovat o nové kulovnici a nemám patent na neomylné soudy. Každý vidí novou CZ-557 trochu jinak. Nevím co víc dodat . Snad jen, že mně osobně opravdu zajímají Vaše názory . Hlas lidu – Hlas boží, že.

Autor: M.M. | 24.11.2012 01:48
Vážení kolegové, uživatelé tohoto fóra, myslivci a lovci především. Než odpovím na otázky, nemůžu než přiznat, že ze seriové CZ-557 jak je uvedená na trh jsem trochu rozpačitý. Když jsem ji jako prototyp poprvé držel v ruce v březnu na IWA 2012 v Norimberku, byl jsem nadšený a to hodně. Hlaveň měla 57.cm, pojistku jako Browning- Eurobolt, a povrchovou úpravu matnou . Pažba z krásného dřeva s velice kvalitním olejovým finišem. Teď u sériovky si připadám krapet podvedený. Když zapomenu na emoce a „ umělecký dojem „ a budu ze svého subjektivního pohledu hodnotit tuhle kulovnici, pak ji musím přiznat fakt dobré užitkové vlastnosti . U modelu LUX je pažba povedená co do tvaru a úchopu, výborně přilícitelná, moc dobře se s ní míří jak mechanickými mířidly tak přes puškohled. Je krátká, dobře a rychle se s ní dá zamířit na tzv. hozenou ránu a v kazatelně se s ní bude dobře manipulovat. Výrazně líp „chodí“ klika závěru než u CZ-550 = nedrhne tolik, chod je přesnější a plynulejší. Líbí se mi taky spoušť. Bez napínáčku, blesková , seřiditelná co do délky chodu i odporu. Tvar taky výborný. Dobrý nápad je výstražník vzadu na konci závěru. Okem je vidět jestli je zbraň natažená nebo ne. Skvělé pro sklerotiky. Pojistka jednoduchá, jako u CZ-550, funkční. Střelba : v kal. 30-06 příjemná, nekope !!! S puškohledem jsem zkusil tři druhy munice ( S&B - SPCE, GECO-TM , RWS-EVO ) . Délka 100.m a 200.m, vždy po 10.ti ranách. V sedě, v nastřelovací „koze“ . Ve 100.m to „chodí“ skoro jednou dírou , bez ohledu na použitou munici. Žádný zásadní rozdíl. Ve 200.m už je rozdíl poznat v rozptylu. Ale pořád je to v pohodě v lovecky upotřebitelném soustřelu . RWS-EVO je bezkonkurenční král, to co umí ve 100.m to umí i ve 200.m, ale je drahý. Pro ty „šetrné „ nebo lakomé si myslím, že postačí i S&B. Pořád se i ve 200.m dostanu do kruhu o průměru 10.cm všemi ranami. Geco co do rozptylu skončilo třetí, i když taky dobře. Toto je zase jenom můj subjektivní dojem a výsledek !!! Netvrdím, že to bude takhle platit vždycky, všem a všude !! I když bych si na RWS-EVO vsadil jako na favorita. Tvrdím však, že střelba samotná je velice příjemná . Kulovnice CZ-557 je opravdu přesná, nijak neposunuje zásahy. Pravda , venku je teď docela zima, takže se hlaveň dramaticky nehřeje. Kalibr .30-06 je pro lovecké účely v Evropě univerzálně použitelný prakticky na všechnu zvěř. V USA který je hlavní odběratel je snad nejoblíbenější. Proto jsou první kusy v tomto kalibru. Osobně se domnívám, že CZ-557 je krok dopředu, je to solidní konfekce , poctivá dospělá kulovnice. Každopádně je mnohem lepší než levné spotřební asijské „sračky“ typu : HOWA, REMINGTON, SAVAGE a podobné „ šunten & krámen “ . Co se vzhledu týká. Vkus je mimo diskuzi !!!! Někomu se líbí, jinému ne . Ale fakt, že dospělému urostlému chlapovi „sedí“ jako prdel na hrnec je bez diskuze. Platí to o modelu LUX. Kdo nevěří ať tam běží, nejlépe do nejbližšího obchodu, a vyzkouší si ji sám.

Autor: Pavel Toman | 23.11.2012 19:07
Dnes jsem ji měl v ruce.
Aspoň pro mě velmi příjemná do ruky,dobrá ergonomie.Světlovodná mířidla jsou povedená.Pojistka tichá,řek bych,že intuitivně ovladatelná.Chod závěru bez výrazných vůlí.Podle mého laického pohledu povedená flinta.
Předpokládaná cena u Řeháka v České Třebové bude 22 900,- Kč

Autor: Míra | 23.11.2012 16:28
Pro mě osobně docela zklamání. Po tom co se o ní všechno napsalo, jaká to bude bomba, vidím jen trochu upravenou CZ550. Čekal jsem něco jiného. A pažba taky nic moc, mořidlo mizerné, místy bíle prosvítá. Jak napsal Stanislav Haas, pažba má výraznou vadu se kterou by se z fabriky neměla dostat.

Autor: Stanislav Haas | 23.11.2012 16:03
A když se podíváte na fotografii č.18, na které je vidět dost výrazné poškození kmene během jeho růstu...no fuj, velebnosti :-). To je na podélné rozštípnutí pažby během užívání někdy v budoucnu. Asi ve fabrice nemají výstupní kontrolu a nebo to pro Čechy stačí :-(.

Autor: Stanislav Haas | 23.11.2012 15:38
Jo jo, nikdo není dokonalý, chlastat se může, ale koukat se musí, zrcátka přímo tlučou do očí. A ještě dost laciné mořidlo.

Autor: argonaut2006 | 23.11.2012 15:01
Ne vypada ale je to buk na 100% a nevypada to zrovna moc pekne oproti te orechove

Autor: Jan Rys | 23.11.2012 12:34
Opravdu ta americká pažba vypadá jako buk.

Autor: Karel poslík | 23.11.2012 12:33
Také jsem nad tím dřevem dumal. Nejsem truhlář,ale se dřevem pracuji poměrně zhusta a tu bych řekl, že min. na fotkách č. 5,7, 11 a 14 není ořech , zato tam vidím některé znaky skladby typické pro buk. Zdar Karel

Autor: Stanislav Haas | 23.11.2012 12:17
Né vždy na těch fotkách ořechové dřevo vidím, tedy jsou foceny minimálně dvě zbraně a jedna ořechovou pažbu nemá, jestli alespoň trochu ještě vidím :-):-):-)

Autor: prroud | 23.11.2012 10:09
Nejpeknejsi zbran je takova,co se s ni da presne,ucinne a pohodlne strilet na co nejvetsi dalku :-),a je mi pritom uplne jedno,jak vypada :-)....proud

Autor: Leon Zumr | 23.11.2012 10:05
zase to hnusný pádlo pro masochisty místo pažby. Kdy už někteří pochopí že zkopírovat leták od zbrojovky nestačí

Autor: lanus | 23.11.2012 08:48
Zbraň je pekná; prevedené úpravy sú chvályhodné ; bolo by dobré však ako alternatívnu ponuku ju dodávať aj s integrovanou waever základňou!!!
Umiestnenie závesných očiek je však znovu "ne-ergonomické" ! flinta sa bude pri chôdzi preklápať dopredu ; pri mierení "na stojáka" zas bude spodné očko zapierať do hrudníka strelca !

Autor: Pavel H. | 23.11.2012 08:30
M.M. - pěkný dřevo, jen pár otázek k ní. Zdá se mi že klika závěru je zasazena dost nízko, má to delší chod (nahoru jak 550) a ráže je zatím jen spr ? Nevíš zda se do budoucna bude dělat i s 600mm hlavní ? Jinak dřevo velmi pěkné, flinta vypadá celkově dost povedeně a že nemá napínák by mi vůbec nevadilo

Autor: figi | 23.11.2012 07:48
a cena ?

Autor: M.M. | 23.11.2012 01:38
Tak už jsme se dočkali. Nové kulovnice CZ-557, ve DVOU MODELECH = LUX a SPORTER jsou konečně k mání na prodejnách. Oficiální zahájení bude v úterý. Přesto nezaškodí několik technických údajů o těchto kulovnicích.
CO je opravdu nového na kulovnici CZ-557 ?
Pouzdro závěru – „ Lůžko“ je vyrobeno z jednoho kusu „nahotovo“ bez dodatečného kalení , s integrovanou rybinou pro montáž optiky. ( rozměry rybiny stejné jako u CZ-550) Hlaveň kovaná za studena, vývrt klasický dle CIP. Délka hlavně – 520mm, u obou modelů. Nový závěr s krátkým vytahovačem pro hladký chod a snadné vyhazování nábojnic, na zadní straně je výstražník. Spoušť – bez napínáčku, ale plně nastavitelná jak pro délku chodu, tak na odpor spouště. Funguje bezvadně, napínáček netřeba. Možnost otevření závěru i při poloze – Zajištěno. Úplně nové tvary ořechové pažby, velice líbivé, praktické, povrchová úprava – olejová. U modelu LUX je pažba tzv. Bavorská s lícnicí, u modelu sporter je pažba tzv. americká, s rovným hřbetem, bez lícnice upravená pro snadnou střelbu s puškohledem. Výrazně lepší chod mechanizmu oproti starému modelu CZ-550. Muška u modelu LUX je se světlovodným vláknem , výškově stavitelná,(0-8mm ) hledí je stavitelné stranově ( +/- 1,5 mm ) . Povrchová úprava kovových dílů je alkalické černění.

Pár fotek těchto CZ-557 narychlo udělaných je rajče.cz, páč tady mi nevejdou. Kdo se chce podívat tak klikněte na odkaz zde:

http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/A_A_CZ_557_Nova_kulovnice_z_CZ_UB/

Fakt si myslím, že je to velice povedená kulovnice

PS. Strejdo zajíci, chce to míň chlastat a držet se tématu, pokud možno bez emocí a duševních projekcí.

Autor: Honza Král | 05.11.2012 09:41
Radku pevně doufám že ne :-))))

Autor: Radek Chadim | 04.11.2012 19:17
A celopažby u tohoto modelu nikdy dělat nebudou?

Autor: Libor Václavek | 03.11.2012 17:35
Zdravím,kulovnici jsem držel v ruce a je opravdu povedená a líbivá!Do prodeje půjde 28.11.2012,ale jen v ráži 30-06 což mě štve, protože si ji chci koupit,ale v ráži 8x57JS nebo 6,5x55se.Tato ráže mě nějak neláká.Zbytek ráží ma být leden nebo únor.Měli by být všechny ráže co byli v 550,ale až po novém roce.Perfektní spoušt a chod závěru bez vůle.

Autor: strejda zajíc | 31.10.2012 02:46
Pane.byl jste lovené zvíře?Tomu je jedno,zda ho zabiji starou Zetkou z roku 1949(soudím čistě podle sebe)nebo nejnovější kulovnicí od nej..nej...světového výrobce)Vážený pane,myslivost je o lásce a o zabíjení až (daleko)po tom.Omlouvám se,neznám vás,ale navážet se do Figiho se stalo modou,patrně mi něco z dřívějška uniklo...Ale sebelepší zbraň a ani africké lovy ze mně neudělají myslivce lepšího,než mne naučila ta opovrhovaná česká kotlina.Lovte si dál soby na Aljašce,hrochy v Keni,gepardy v Tanganice,já prostě dál budu věřit v toho hloupého českého myslivce,co si myslí,že svou péčí zachrání koroptev... Nebudu vám přát Lovu zdar,to si přejeme navzájem jen my,blbeči,čeští myslivci,druh určený k vyhubení...

Autor: M.M. | 31.10.2012 02:12
Figi, nehoupej důvěřivé lidi tolik, nemáš to zapotřebí ! Aby bylo jasno. Na letošní IWA 2012 jsem měl v rukách dva kusy kulovnice CZ-557. Stejně tak je viděli všichni majitelé firem- Gold & Silver partneři CZ-UB. Tedy pokud měli zájem. Na IWA jsme s kolegou poseděli s obchodním ředitelem CZ-UB a vyptávali se na tuto novinku. Neměl žádný důvod vykládat nesmysly. Tato kulovnice v první fázi je a bude určená především pro americký trh. Pro česko má být uvedená do prodeje k 30.listopadu 2012. Bude výhradně v polopažbě a kalibru 30-06. Což je mimochodem výborná ráže pro celou Evropu. Je opravdu povedená a líbivá. Určitě převálcuje Tikky, Marliny,Howy, Remingtony a podobné pseudozbraně. Obchodníci ji můžou nakoupit cca. týden před oficiálním prodejem, aby v den "D" měl každý na obchodě kusy na prodej. Je to po dlouhé době první česká kulovnice, která se mi líbí a umím si představit, že bych s ní i lovil. Co se Magnum kalibrů týká. NEBUDOU ! Aspoň v první fázi ne. Pouzdro závěru na to není stavěné. Ale to je stejně většině českých myslivců jedno. Příští rok by měla být nabídka kalibrů rozšířená o 7x64, 8x57JS, .270W a 9,3x62. Kvalitu zbraní hodnotím podle toho, jak fungují, jak jsou zpacované, přesné a spolehlivé a jakou mají životnost. Cena vždycky kopíruje kvalitu. CZ-550 je opravdu dobrá konfekce, ale ke špičce má sakramentsky daleko. Zadání neznělo udělejete konkurenci pro svatou trojici : Blaser-Mauser-Sauer. Zadání bylo : vyrobit lidovou a kvalitní zbraň pro velké množství uživatelů. Kdo měl pravdu , to uvidíme za měsíc, že.

Autor: figi | 29.10.2012 05:43
Myslivče Mildo, asi ( zcela určitě ) jsi to četl špatně. Musíš to přečíst do konce.
CZ 557 je v ráži 300WM je od počátku testována souběžně s dalšími rážemi, takže v 7RM a 300WM budou také. Lidé z CZUB o této kulovnici zatím nemají mnoho informací, a to, co jsem o té kulovnici napsal, je přímo od konstruktéra, se kterým jsem mnohokráte CZ 557 diskutoval. Je toho ještě mnoho nezveřejněného, zatím se nesmí.
Zřejmě hodnotíš kvalitu zbraní jen podle jejich ceny. To je hluboký omyl.

Autor: M.M. | 29.10.2012 00:34
Mnnooo figi, sice jsi tam opsal ( na svém foru Lovecká střelba ) skoro všechno co jsem o nové CZ-557 napsal před tebou, akorát ty mířidla jsi zapomněl opsat důsledně. Ale to nevadí. Můžeš si doplnit relevantní fakta. CZ-557 přijde na letošní předvánoční trh ( pokud se nestane nic špatného) pak k 1.prosinci 2012. Bude výhradně v provedení polopažba a v jediném kalibru: .30-06 springfield. Další budou následovat posléze. Vyrábět se bude souběžně s CZ-550. Dodávaná bude výhradně ve standartních kalibrech, žádný Magnum .
Každopádně to bude opravdu pěkná kulovnice pro lidi kteří nemají dost peněz na vysoce kvalitní kulovnici od renomovaného výrobce.

Autor: figi | 11.10.2012 12:55
A zahájení prodeje se blíží, více na lovecké střelbě

Autor: figi | 25.07.2012 18:48
http://www.loveckastrelba.cz/forum/viewtopic.php?f=3&t=44

Autor: Petr Toman | 31.03.2012 18:44
Dneska na jsem se ptal na výstavišti na stánku CZUB obchodníků a ti mi řekli, že se budou dělat ve dvou provedeních a to LUX (výběrové dřevo) a SPORTER (snad buk) .
Bude mít prý jiný systém závěru a proto půjdou mašiny jednodušeji přenastavit na výrobu pro leváky, tak by měly být flinty dostupné pro všechny. Ne jako teď u CZ550
Prozatím je mají testované jen pro 30.06, další ráže pak budou později, stejně jako ta LH verze. Ta prý ale bude už na jaře 2013.
Jinak je to stejné jako u ostatních CZUB zbraní, většina jde na export a požadavky zákazníků zejména v zámoří jsou jiné než tady u nás, proto ta 3006. Pak snad bude i pro Evropu v 8x57 , kde se poptávka po této ráži znovu zvyšuje.

Autor: M.M. | 31.03.2012 11:11
Měl jsem v ruce novou CZ-557 na veletrhu IWA 2012. Pravda v zázemí ČZ-UB. Tato kulovnice nebyla veřejně vystavována z marketingového důvodu. Její prodej bude zahájený asi v září letošního roku. Výrobce chce mít vyrobeno dostatek kusů a napřed je dodat do všech obchodů a pak v jeden den odstartovat reklamu a prodej. Aby si každý zákazník v jeden čas mohl kulovnici prohlédnout a třeba i koupit. Z počátku = letos má být v nabídce v kalibrech: 7x64, 30-06 , 8x57JS. Posléze další. Žádné extravagantní kalibry se teď nechystají. Další rok by měly být v nabídce i magnum kalibry. Kulovnice jako taková se mi líbila a to hodně. Pažba je z lepšího dřeva, elegantnější, něco jako kopie pažby Blaser R-93. Povrchová úprava=olejová politura. Miřidla ze světlovodnými vlákny, pevná, s možností otočit hledí o 180 stupňů a výškově seřiditelnou muškou. Závěr s krátkým vytahovačem pro hladší chod, spoušť z lehkých kovů, bez napínáčku, odpor seřiditelný různými typy pružinek. I tady opisovala CZ-UB u Blasera. Ale opisovala dobře, spoušť je velice příjemná. Uzamykání do závěru, jako u každé levné kulovnice. Tělo závěru v podstatě stejné jako u CZ-550, je vyráběno tzv. Na hotovo = bez další tepelné úpravy. Povrchová úprava = nitridace.Pojistka jednoduchá, dvouplohová. Klika závěru je ze dvou dílů a na pohled pěknější než u CZ-550. Celkový dojem : Velice příjemný. Sympatická kulovnice pro lidové myslivce. Rozhodně na vyšší úrovni než je Tikka a daleko lepší než usa-šunty. Cena bude trochu vyšší než u CZ-550, to je normální. Musí se zaplatit vývoj a kdo ji chce mít jako první, tak nemůže řešit cenu. I tak si myslím, že se bude prodávat dobře, právě pro tu eleganci, menší hmotnost a jednoduchost. Z nové CZ-557 bude konkurenci hooodně bolet hlava. Ve třídě zbraní do 30.ti tisíc bude mít úspěch, ikdyž je jednodušší a trošku ošizenější než je stávající CZ-550. Ta se bude vyrábet souběžně dál, protože je o ni stále zájem.

Autor: figi | 29.03.2012 09:57
Je to ekonomická verze CZ 550, takže by cena snad měla být nižší. Jako přednost vidím spoušť bez napínáčku.

Autor: Petr Knobloch | 29.03.2012 08:08
http://www.cz-usa.com/assets/files/CZ-USA_2011_Product_Catalog.pdf
V tomto katalogu na straně 24-25 je popis kulovnice. Vypadá to jen na drobnou předělávku v ráži 30-06.

Autor: Jan Slavětínský | 29.03.2012 06:09
Zbrojovka vyjela s novým modelem kulovnice ČZ557. Už jste jí někdo viděl , nebude komorována i nějakou novou ráží? Nevíte něco bližšího?