Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Poplatky za Lovecky upotřebitelné psy na městech a obcích se platit nemusí



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Miroslav Šafr | 18.04.2012 08:33
Opravdu jsem myslel můj původní příspěvek k tomuto tématu pouze tak, aby nebylo těchto osvobození od poplatků psů zneužíváno majiteli či chovateli psů, kteří nemají s myslivostí nic společného a rychle si dokáží spočítat že je výhodnější složit jakoukoliv loveckou zkoušku s ročním psem a pak až do jeho smrti (ne li déle na dalšího psa) tohoto osvobození zneužívat. Mohlo by se totiž časem stát, že v rámci úspor vláda zasáhne a výhodu pro myslivost zruší.

Autor: Jan Šlosar | 18.04.2012 08:07
Jak píše Rici tak s množstvím psů je to horší. Já mám doma 3. Prvně jsem začal sokolničit. K tomu přišel první pes. Pak musela přijít myslivost abych mohl sokolničit naplno a legálně. K ohaři přišel fox aby bylo co na naháňky a do nory a když se rozjely pozvánky na různé akce díky psům tak abych netahal celou zimu jen ty dva tak přišel další ohař a tím určitě nekončím. A pak se to už opravdu nasčítá. Takže když to jde rád si ulevím od poplatku.

Autor: Milan Jirmann | 17.04.2012 21:08
Pro pana Miroslava Šafra. Já myslivost vykonávám 27 let. Do loňska jsem ji vykonával v místě bydliště, ale od podzimu u nás došlo k rozdělení honitby na nové dvě, tak jsem se musel poohlédnout jinde. Pejska využívám pro sebe v nové honitbě, která není na katastru mé obce a ve které mají dostatek LUP, ale také ve sdružení ve vedlejší obci, kde sice nejsem členem MS, ale jezdím tam, když je třeba s pejskem provádět dosledy, protože tam najednou měli LUP málo, tak proč bych nepomohl, když je tam všechny už léta znám. Do země se nepropadnu. Mně nejde o peníze, ale o princip. Víte ono v naší krásné zemi nás dojí, kde to jenom jde, tak proč něco někde platit, když nemusím. LOVU ZDAR!!!

Autor: M.Bergman | 17.04.2012 20:26
Samozřejmě Rici, že mít chovnou stanici znamená jiné náklady. Já mám 2 psy a jelikož musí být přihlášeni ve městě, kde mám trvalé bydliště a poplatek je zde 1500,-Kč/rok/psa, tak to taky něco stojí. Ale v porovnání s ostatními náklady např na stravu, očkování apod. je to jen ta menší část. Šlo mi spíše o ty venkovské poplatky, kdy pes u domu stojí do tří stovek za rok. M.B.

Autor: rici czech | 17.04.2012 20:13
M.Bergman: Pokud by jste měl 5 psů na dvoře jako já tak možná změníte názor:-).U nás 100 kč za prvního a 300kč za každého dalšího, a to už není "pár" patron,zvlášt pro mne člověka s normálním příjmem:-)Mít jednoho psa tak to neřeším ,ale pokud kynologií žiju a dělám vlastně kvůli ní myslivost.

Autor: M.Bergman | 17.04.2012 20:08
Osobně bych se za to, prožívat bouřlivě placení 150,-Kč za psa za rok styděl. Vždyť je to cena 2-3 patron nebo 5-ti piv. Už pomalu začínám chápat myslivce "masaře" . M.B.

Autor: Miroslav Šafr | 17.04.2012 18:59
Nechtěl jsem se nikoho kdo si uplatňuje toto osvobození dotknout. Jen jsem uvedl, že mě by se takové fiktivní účelové jednání příčilo a těch pár ušetřených stovek za tu ostudu po okolí nestálo. Myslím, že kdo má na koupi loveckého psa s rodokmanem, zaplatí mu lovecké zkoušky a uživí ho, tak už ho ten roční poplatek obci nezrujnuje a nemá zapotřebí schánět nějakou honitbu v ČŘ, aby mu dali pejska do stavu LUP pro nárok na osvobození od poplatku. Jiná věc je tam kde je vše v pořádku, a myslivec (majitel) opravu tohoto psa využívá pro právo myslivosti. Tam je škoda tohoto práva nevyužít.
Mimo jiné si myslím, že tyto poplatky nebudou výdělečnou složkou obecního rozpočtu a jsou zpět investovány do provozu útulků pro psy či pytlíků na jejich hovínka.

Autor: Jan Šlosar | 17.04.2012 13:07
V prvopočátku tohoto vlákna jsem spíše čekal, že to bude moci posloužit jako návod pro jiné kolegy, kteří o tom třeba ani nevědí. A popravdě v Praze a jiných větších městech se platí o dost více za psa než na vesnicích. A ono je to pak znát, když je nějaká koruna doma. Prozatím se, ale rozjela debata spíše jiným směrem.
Pane Šafr tak jako u nás ve sdružení mám možnost se osvobodit v daný rok o brigády, když odevzdám LUP hospodáři tak ůplně stejně a rád využiju, za čas a peníze, které vynaložím pro to aby pes měl LUP a fungoval v honitbě, osvobození od poplatku. A vůbec se za to propadat nebudu. V některých sdruženích dokonce dotyčnému členu, který si vezme psa a vycvyčí ho, zaplatí kupní cenu štěněte. Záleží na přístupu. Pokud mi něco zákon umožňuje tak toho rád využiji.

Pro Milana Jirmana: Co se týče obecní vyhlášky tak ta určitě nemá vyšší váhu než zákon.Takže pokud má obec vyhlášku v rozporu se zákonem o poplatcích měl by se dotyčný ozvat. U nás o tom starostka taky nechtěla ani slyšet a to má manžela myslivce s LUP. Vysvětlil jsem jí situaci, přeposlal citaci zákona a odkud jsem čerpal a nakonec s tím neměla problém a věřím, že hned dala manželovi za ůkol vypsat papíry a přinést je.

Autor: Radek Chadim | 17.04.2012 10:05
U nás se za psa platí 150,-, ale stačí mít lovecké plemeno a složenou zkoušku lovecké upotřebitelnosti a platit se nic nemusí.
S těma koňma musím taky souhlasit, protože zatěžují obec a její okolí mnohem více než pejci. Koně rozdrbou každou polní cestu, nedisciplinovaní koňáci, a to jsou skoro všichni, často jezdí přes pole a louky, jako by se nemetlo, ať je zaseto nebo plodina těsně před sklizní - mají koně, tak si myslí, že cross country dráha je všude a jejich pohyb by měl díky takovýto jedincům omezovat zákon stejně jako ježdění autem, motorkou, čtyřkolkou - ale když vidíte, jak je uplatnitelnost a vymahatelnost zákona v těchto případech, tak u koňáků to bude asi fungovat stejně dobře (rozumnějte špatně lépe řečeno vůbec) :-).
Kdyby jsme nebyli v ČR, ale byli bysme v Rakousku nebo Německu, tak alespoň hlavní polní cesty jsou zpevněné a po krajích je i stezka pro koně, jenže jsme v ČR, tak polní cesty jsou jako před 100 lety hlíněné a koně rozdrbávají i cyklostezky. Ale to už je opět jiná písnička :-).

Autor: Miroslav Šafr | 17.04.2012 09:36
Matěji máš naprostou pravdu. Proti koním nic nemám, ale ani u nás v léte to není o moc lepší. Místní chovatel je ochoten nějaký ten koblížek alespoň z asfaltové cesty sebrat, ale projíždějící agroturisté na to úplně dlabou. Cesty za vsí jsou pak nejlépe hnojeným pozemkem a cyklisté a pěší si raději dělají vlastní cestičky na přilehlích soukromých pozemcích. Otázka je zda by to řešili nějaké poplatky městu, které tyto vlastní cesty stejně nijak neudržují. V Karlových Varech mají koně ve městě taký pytel u zadku který koblížky zachytává, popřípadě kočí má za vozem kyblík do něhož to sbírá. Je pravda, že v přírodě by to vypadalo komicky, ale přehlížet to také není dobré.

Autor: Erika Doležalová | 17.04.2012 08:00
U nás se platí za psa padesát korun, takže to neřeším, ikdyž máme tři. V obci si myslím, že jdou peníze na užitečné věci, víc mě to štvalo ve městě, kde jsme za psa platili tuším 500 (a měli taky tři) a přitom město nic moc nedělalo, že by aspoň dali ty koše s pytlíkama, aby si lidi po čoklech uklízeli nebo tak něco.. Kdyby ty prachy šly aspoň zpětně na úklid nebo útulky, tak ok, jinak je to asi fakt spíš o tom "něco vydělat"..
Matěji, proč by měla obec řešit ježdění koní? Jestliže mají souhlas vlastníků daných pozemků, po kterých jezdí, pak si můžou dělat "co chtějí". A koňská "kobliha" je pro přírodu určitě prospěšnější (a zmizí dřív) jak třeba petflaška nebo igelitová taška..

Autor: Matěj Fous | 16.04.2012 22:13
Platí se někde obci také poplatky z koní? V naší miniobci s vlastní samosprávou je u 4 majitelů celkem 22 koní,s většinou z nich pravidelně za každého počasí vyjíždějí (i poplatkově) po místních komunikacích a dále po pěšinách do terenu.Všude je to rozrajtované a samé "koblihy",tam bych vybíral více než za psa.

Autor: rici czech | 16.04.2012 15:43
Můj názor je zas ten ,nevidím důvod proč poplatky vůbec platit, pokud se jedná o vesnici či dům s pozemkem v mém vlastnictví.Pes běhá po mém pozemku ,ze kterého platím řádně daně takže o co jde.Je to jen léty prověřený způsob jak z lidí vytahat peníze ,nic víc nic mín.Pokud zákon umožnuje vyjmutí z povinnosti platby ,nevím proč toho nevyužít.M.Šafr: já osobně nevím proč bych se měl propadat do země,mne osobně také nikdo nic zadarmo nedá ,tak nevím proč dotovat něco co nevím kde se stratí,tak jako to v dnešní době chodí.

Autor: Fesoj | 16.04.2012 15:31
To je pouze věc názoru. Také bydlím v takové osadě, na polosamotě. Ač manželčiny čivavy prakticky za celý život neopustí náš pozemek, pokud s nimi nejedeme k veterináři, řádně za ně platím, nepatřím mezi "vychcánky", kteří se tomu vyhýbají - a jelikož samospráva místních částí v tomto směru nefunguje, mnozí se tomu placení vyhýbají docela úspěšně. Můj LUP je evidován v MS, do jehož honitby spadá i naše osada, ale to MS má sídlo jinde než v mé domovské obci. Nevidím morální ani jiný důvod, proč neuplatnit osvobození od poplatku.

Autor: Miroslav Šafr | 16.04.2012 13:22
Jen tak pro zajmavost. Nové Město má několik místních částí(malé okolní obce)a jejikož se zde městskému úřadu špatně kontrolovalo zda jsou přihlášeni všichni psi k poplatku (nechodí zde Městská policie), rozhodli se pověřit samosprávu těchto místních částí, aby dodali seznam místních majitelů psů. Na oplátku vybrané peníze za tyto psi se zpět přerozdělí do oněch místních částí.
V naši obci je nás asi 30 obyvatel. Nedovedu si představit, že bych zde uplatnil osvobození z poplatku na psa zapsaném ve stavu někde v honitbě na druhém konci republiky. To bych se raději propadl do země.

Autor: Milan Jirmann | 16.04.2012 09:19
Já mám také LUP a v místě bydliště nevykonávám myslivost. Psa mám evidovaného v MS katasrtu vedlejší obce. Na náš OÚ jsem od hospodáře přinesl potvrzení, že můj pes je u nich lovecky využíván a žádost o osvobození od placení poplatků a poplatek neplatím. Nejdříve o tom úřednice nechtěla ani slyšet, chvíli to trvalo než jsem jí to vysvětlil. Ale ono také hodně záleží jak je postavená obecně závazná vyhláška obce o místních poplatcích. LOVU ZDAR!!!

Autor: Jan Šlosar | 15.04.2012 17:09
Jak jsem psal prvně tak jsem dokládal tabulku, která byla podepsána hospodářem našeho sdružení. A jak píše Fesoj ve sdružení zákon udává minimální počet psů. Nikoliv maximální. Takže pokud někdo požádá sdružení o uvedení svého psa do stavu a sdružení mu to povolí tak je v suchu.

Autor: Fesoj | 15.04.2012 14:29
Kdybychom měli postupovat striktně dle vyhlášky, pak zákon o myslivosti stanoví povinnost držet LUP uživateli honitby v minimálních počtech, ve stavu jich může mít třeba 3x tolik a obci nepřísluší zkoumat, kterému z nich osvobození přizná a kterému ne. A budu-li bydlet v Praze a předložím-li potvrzení uživatele honitby třeba z Jeseníků, že tam svého psa používám k výkonu práva myslivosti, mám rovněž právo na osvobození od poplatku - nějaký pojem "v dané oblasti" totiž zákon nezná. Pokud ovšem LUP není využíván k výkonu práva myslivosti nikde, pak je to jen a jen na dané obci, zda mu osvobození přizná či nikoliv, pouhé potvrzení o složení zkoušek asi opravdu nemusí stačit.

Autor: Miroslav Šafr | 15.04.2012 13:27
Hodně LUPů však není zapsáno pro výkon práva myslivosti v žádné honitbě. Někteří majitelé složí loveckou zkoušku jen z důvodu chovnosti ap. Myslím, že se na psa ač s loveckou zkouškou bez zapsání do stavu LUP pro výkon práva myslivosti a to dokonce v dané oblasti toto osvobození nevstahuje.
U nás (Nové město na Moravě) vyžaduje každým rokem potvrzení od MS ap. že pes na kterého majitel žádá osvobození je ve stavu LUP pro danou honitbu. A to si to mohou ověřit na svém odboru ŽP u SSM.

Autor: Jan Šlosar | 15.04.2012 10:14
Jistě se tam najde více chyb. Měl jsem si to nechat na ráno. O půlnoci se hrabat v zákonech a hledat je vyčerpávající a tak mi nějaká ta chybička unikne. Děkuji za rýpnutí :o)

Autor: Fesoj | 15.04.2012 10:11
Děkuji za podrobné vysvětlení, je to zcela přesně tak, jak jsi to napsal, jen maličko si rýpnu - nemáme sice hodinu češtiny, ale já když chci mýt psa, tak používám vodu, v suchu bych to nezkoušel.

Autor: Jan Šlosar | 15.04.2012 00:01
Zdravím všechny přátele lovecké kynologie. Pro všechny, kteří mají doma lovecky upotřebitelné psy jsem se rozhodl nastínit jak na to, aby byl pes zproštěn poplatku na obci ( městě). Na každém městě nebo obci se řídí
vyhláškou 565/1990 Sb. o místních poplatcích
§ 2
(1) Poplatek ze psů platí držitel psa. Držitelem je fyzická nebo právnická osoba, která má trvalý pobyt nebo sídlo na území České republiky.
(2) Poplatek ze psů se platí ze psů starších 3 měsíců. Od poplatku ze psů je osvobozen držitel psa, kterým je osoba nevidomá, bezmocná1) a osoba s těžkým zdravotním postižením, která je držitelem průkazu ZTP/P podle zvláštního právního předpisu1a), osoba provádějící výcvik psů určených k doprovodu těchto osob, osoba provozující útulek zřízený obcí pro ztracené nebo opuštěné psy nebo osoba, které stanoví povinnost držení a používání psa zvláštní právní předpis.1b)
(3) Sazba poplatku ze psů činí až 1 500 Kč za kalendářní rok a jednoho psa. Sazba poplatku ze psa, jehož držitelem je poživatel invalidního, starobního, vdovského nebo vdoveckého důchodu, který je jeho jediným zdrojem příjmů, anebo poživatel sirotčího důchodu, činí až 200 Kč za kalendářní rok. U druhého a každého dalšího psa může obec horní hranici sazby zvýšit až o 50 %. V případě držení psa po dobu kratší než jeden rok se platí poplatek v poměrné výši, která odpovídá počtu i započatých kalendářních měsíců.
(4) Poplatek ze psů platí držitel obci příslušné podle místa trvalého pobytu nebo sídla. Při změně místa trvalého pobytu nebo sídla platí držitel psa poplatek od počátku kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém změna nastala, nově příslušné obci. Při změně místa trvalého pobytu nebo sídla platí pro výpočet poměrné výše poplatku obdobně odstavec 3.
1) § 2 vyhlášky č. 284/1995 Sb., kterou se provádí zákon o důchodovém pojištění.
1a) Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů.
1b) Například zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů.
Povětšinou bývá věta u 1b) záměrně vymazána.

Když si prostudujeme zákon č.449/2001 Sb., o myslivosti § 44
§ 44
Používání loveckých psů a loveckých dravců
(1) Uživatel honitby je povinen držet a v honitbě používat lovecké psy. Loveckým psem se rozumí pes loveckého plemene uznaného Mezinárodní kynologickou federací (FCI) s průkazem původu, který složil příslušnou zkoušku z výkonu. Potvrzení o složené zkoušce vystavené jejím pořadatelem je veřejnou listinou.
(2) Loveckým dravcem se rozumí dravec chovaný k sokolnickému využití; nemusí jít o druh zvěře uvedený v § 2 písm. c). Použití loveckých dravců v sokolnictví povoluje orgán státní správy myslivosti. Držení a chov loveckého dravce jsou možné jen po povolení výjimky ze základních podmínek zvláště chráněných živočichů podle předpisů o ochraně přírody23) a za podmínek v povolení uvedených. Držitel loveckého dravce musí mít složeny sokolnické zkoušky a být členem sokolnické organizace.6)
(3) Vyhláška stanoví bližší pokyny o používání loveckých dravců a o používání loveckých psů, o jejich počtu stanoveném pro jednotlivé druhy honiteb a společné lovy, dále způsob provádění zkoušek psů z výkonu a sokolnických zkoušek, a které myslivecké organizace6) a školy, na kterých je myslivost studijním oborem nebo povinným vyučovacím předmětem, mohou být pověřeny organizací těchto zkoušek.
6) Zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů.
23) § 56 zákona č. 114/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Já sepsal na papír do tabulky jména psů dle rodokmenu, plemeno, jejich tetovací čísla a adresu na které jsou umístěni. Nad tabulku jsem napsal
Potvrzení lovecké upotřebitelnosti
Pozvrzujeme, že psi níže uvedení jsou pravidelně využíváni k výkonu práva myslivosti dle zákona 449/2001 Sb. v honitbě MS xxxxxx xxxxxxx o.s. Tuto tabulku jsem nechal podepsat hospodářem a společně s okopírovanýma kartičkami LUP a rodokmenem jsem tento dokument odnesl na obecní úřad. Pro jistotu jsem měl sebou vytisklou citaci obou zákonů a bylo vystaráno. Dnes platím pouze za jednoho psa, který bude, doufejme příští rok taky LUP a budu všechny 3 psiska mít v suchu. Snad jsem tímto návodem alespoň někomu pomohl. Lovecké kynologii a myslivosti Zdar.