Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Drsnosrstý jezevčík - "čochtavý a paličatý tvor jest a Král zvířat zůstává" - hlášení u zhaslého kusu



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Zbyněk Paluska | 21.01.2011 20:56
Děkuji za vysvětlení popletl jsem to.

Autor: Jindřich Šimara | 21.01.2011 19:41
Pro Zbyňka Palušku,Horalka je Jirka Šumbera z Jeseníků.Já mám ch. stanici z Hulínských obor.

Autor: Erika Doležalová | 21.01.2011 19:27
Tím že jsem pak už dál necvičila, jsem pak tušila, jak to bude vypadat v praxi :-) Když můj chlap střelil loni prase, tak ikdyž věděl, že leží na nástřelu, přijel pro mě aby si malá zkusila.. Pustila jsem ji potmě navolno, říkala jsem si že se třeba bude bát a rozeřve se.. joo, houby. Nic se nedělo, tak jsem rozsvítila baterku a fena stála na praseti, škubala ho za slecho a jak bylo světlo a všimla si, že na ni koukám, s pohledem který říkal "tak dělej pojď, neboj, ten už neuteče" slezla a šla šmejdit do řepky :-) A pak že král zvířat je jen jezevčík...
Ale pořád čekám, až se rozepíše Mistr DLASK a "vono furt nic"..

Autor: Zbyněk Paluska | 21.01.2011 18:44
Jindřich Šimara to je majitel CHS Horalka? Roxana Horalka

Autor: červenka emil | 21.01.2011 08:53
moje malá princezna (trpaslíči drsnák),dosud vždy hlásila a když jsem dlouho nešelpřišla mi naproti a ke kusu dovedla,letos u selete mic,kdyby nevrčela tak jsem ji snad ani nenašel,uvidíme jestli se to spraví(holt baba)

Autor: Jindřich Šimara | 20.01.2011 20:19
Tak se přidám troškou ze své skromné praxe,to co popisuje Honza Slavětínský je normální u jezevčíka ale s hlášením u kusu a to hlavně černé má pramálo společného.Z mé skušenosti a pozorování chování psů u kusu na zkouškách je ten že většina psů kteří hlásí a těch je opravdu minimum má respekt z černé a vůbec k ní na doraz nedoujdou a hlásí kousek od ní.Což samozdřejmě není v praxi na závadu,ti taky ale kolikrát od zvěře odejdou.Správný hlasič který to má vrozené zvěř obezná,poškube a po chvilce začne hlásit.Těch je opravdu minimum(bavíme se o jezevčíkovi).
Hlášení na povel se dá naučit není to nic těžkého ale v praxi pokud je ostřejší stejně to prase škube.Prostě to musí mít vrozené pak se jen usměrňuje.Kdyby to bylo jinak tak máme samé hlásiče a to by se to dohledávalo.
No jinak volný hlas má 99% jezevčíků, až to kolikrát je nepříjemné.

Autor: Stanislav Haas | 20.01.2011 14:14
hlásit na povel se mi podařilo pouze u jedné drsňačky, zato všechny hlásily každého opilce, co šel kolem, kosáka, kočky, dokonce i na ryby v rybníčku. Vlečku lišky vypracovaly, označily každé místo, kde jsem lišku odložil, ale když jí našly zhaslou, tak jí úplně ignorovaly. Řešil jsem to tak, že když jsem krále zvířat, jeho veličenstvo vypustil na nástřelu na volno a za čas se vrátila, očichal jsem jí / nos 4:-)/a hned jsem věděl, jestli prasátko našla. Asi to mé sehnutí a očichání brala jsko poklonu :-):-):-) a následně se těšila, až mne ke zhasnutému kusu dovede. Za žádného odborníka na výcvik jezevčíků se rozhodně nepovažuji, při bezkontaktním norování jsem komisi přiváděl do mdlob maším nacvičeným povelem - je tam šupák, dej mu na prdel! A ještě za oříšky v cukru předváděla, jak dělají slečny. Mimo poslední báby už všechny loví s Dianou:-(. Kdo neměl drsňáka neví, že každý král zvířat odebere pánovi 5 let života, ale když se povede, tak to za počáteční infarktové stavy stojí.

Autor: Rudolf Husák | 19.01.2011 21:12
Honzo,já si myslím že základ pro výcvik hlásiče, je naučit jej štěkat na povel. Jezevčíci jsou v terénu většinou sice dobře hlasití, ale každý jezevčík nemá volný hlas.Pokud se naučí pes štěkat na povel a to výborně,bez problému(a není to hned),tak je většinou vyhráno.Bylo by dobré do povelu zapojit tzv., mrtvý povel tzn.,zvednutou ruku(ale není podmínkou) a začít odkládat na deku a nebo škáru.Samozřejmostí je,že pes musí být naučen bezproblémového odložení a dobrou poslušnost.Zvětšovat vzdálenost,měnit terén,objevit se mu pokaždé z jiné strany s dobrým větrem a zvednutím ruky jej nechat hlásit, no a cvičit a cvičit.Pes to časem většinou pochopí, ale není to hned.Správně si napsal, že král zvířat je také hodně paličatý tvor.
Někdy stačí od štěněte jej vodit k ulovené zvěři,mávat před ním různou kůží,dekou a nebo škárou a pes začne krásně hlásit sám, ale to je moc jednoduché a příliž snadné.Vycvičit psa jako dobrého a spolehlivého hlásiče a oznamovače na rozdíl od vodiče, dá práci a hodně času ji psa naučit.Některý jedinec nebude u zvěře hlásit nikdy.Tu zvednutou ruku,kdysi hodně doporučovala poradkyně chovu jez.,trpasličích a králičích.

Autor: Jan Slavětínský | 19.01.2011 20:27
Zkusím to ještě s jedním zkušeným psem,aby se chytla podle toho druhého (profesora).Uvidíme. Byl by v tom čert,aby nezačala...Mě šlo o to, jak v těchto věcech postupují i ostatní.Ruda je starý praktik a soused, ta bude hlásit i "konipase na plotě"...

Autor: Erika Doležalová | 19.01.2011 19:14
Mě to bordina dělala taky - "chlup vítězí" (náádherný popis :-) Řešila jsem to tak, že jsem prostě řekla "nekousej" a znovu pobídla k hlášení (jak to má v sobě "ne" tak poslechne - nech to, neskákej, nežer to, nevotravuj... :-) Nakonec to fungovalo perfektně, dala jsem kůži ze srnčího na zem na zahradu, šla pro fenu, pustila ji z kotce, trochu vyburcovala a s "Hlaš srnečka" nechala ať si poradí - přilítla ke kůži, ověřila a začala "řvát". Já jsem k ní pomalu došla a pochválila. Jenže to byl jen výcvik a pak jsme zůstali na mrtvém bodě - nebyl čas, nebyl dosled (buď to zůstávalo v ráně, nebo na to člověk viděl) a tak musím znova začít, jestli to nezapomněla.
Prubli jsme šlapanou stopu (sele) a na konci kus, jenže jsme šli na řemenu a nechala jsem ji, ať si to potahá, protože jsem z ní začala mít pocit, že když s tím nemůže lomcovat a není to živé, tak ji to nezajímá a šla by od toho pryč..
Takže ode mě rada 0 a budu ráda, až se Pavel rozepíše, protože dosled chci s kočkofenou doladit, byť není moc potřeba (ale "sichr je sichr", znáte to, střelíte o půlnoci do kukuřice a nikdo se psem vám radši nebere telefon.. :-/

Autor: Jarda Rout | 19.01.2011 18:34
Hlášení u kusu je bezvadný a nádherný, ale podle mne je užitečnější oznamování, i když je na zkouškách hodnoceno méně. Pes často nemusí být slyšet nebo člověk neurčí správně směr a na to stačí 100 m v zasněžené mlazině a není slyšet vůbec nic.

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 18:30
Počkám na ostatní,pak něco písnu.Ale pokuid má ta fenka volný hlas,nemůže to být problém.

Autor: Jan Slavětínský | 19.01.2011 18:15
Kolegové ,mám dvouletou fenku drsňáka. Kočku na stromě mi hlésí, kůži nebo škáru z divočáka pokud je vysoko (na plotě,na větvi) hlásí také, lišku když na ní nemůže, hlásí také. Když dám škáru nebo lišku do pytle a nechám to na zemi, hlásí. Sedí na tom, že by člověka ani nepustila jí to vzít. Jak mile to má "chlup" a může na to, tahá to, cuchá a nehlásí! Zkouším krmení pod škáru,kterou hřebíky připíchnu k zemi - hladovou,nažranou, nic na plat, " chlup" vítězí - cuchá,tahá nehlásí. Na dosled nemám jistotu...Máte nějaké fígly, jsem z toho rozladěný a někdy na prášky...Takové šikovné téma k diskusi. Ahoj