Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Mezilidské vztahy v mysliveckých sdruženích



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 15.05.2012 16:35
Tomáš Peroutka,M.Bergman- absolutní souhlas!!!!!!!!!!!!!

Autor: Tomáš Peroutka | 15.05.2012 14:45
Zdravím.
Většinou je v pozadí nedobrých vztahů závist a špína za nehty.
Neřešitelný problém nastává v okamžiku, když má špínu za nehty
většina členú a jeden na druhého něco ví.

Autor: M.Bergman | 15.05.2012 12:18
Všechny rozpory vznikající v MS, jakož i v jakýchkoliv jiných skupinách lidí (občanů) sdružených za účelem nějaké společné činnosti, pramení v ž d y :

1) z nerovnoměrného rozdílení (čerpání) výhod nebo požitků, vyplývajících ze společné činnosti, mezi jednotlivé členy
2) z nerovného podílení-se na nákladech provozování takovéto zájmové činnosti.

Problémy nejsou tam, kde si členská základna MS uvědomí, že žijeme v době, kdy :

a) nikdo není oprávněn se odvolávat na nějaké historické zásluhy nebo se snažit z nich získávat nějaké výhody oproti ostatním
b) na nákladech činnosti sdružení se podílí všichni, rukou nerozdílnou a pokud někdo vybočí, pak musí sdružení opustit. Bohužel, kdo na to nemá musí z kola ven, a nebo se musí v š i c h n i ostatní společně a nerozdílně dohodnout, že to za něj z vlastních prostředků nahradí.
c) povolenka k lovu zvěře v rámci plánu mysliveckého hospodaření nesmí být odepřena nikomu, kdo si splní společné povinnosti a uhradí svůj díl nákladů činnosti MS

Výše uvedená pravidla jsou nezbytná pro bezproblémové fungování sdružení osob podílejících se na provozování myslivosti v najaté honitbě (MS).

Jiná situace je u myslivosti provozované v honitbě společenstevní, nebo kde drží výkon práva myslivosti konkrétní nájemce, jímž je fyzická, nebo právnická osoba. Zde jsou pak práva a povinnosti jednotlivců zpravidla odvislá od jejich konkrétního osobního podílu na honitbě ( v penězích, ve výměře pozemků apod.).

M.B.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 15.05.2012 10:42
Harry Callahan- blahopřeji.Právě jsme sdělili české (myslivecké) veřejnosti pravdu.Možná je to první krok k dosažení pozitivních změn ve způsobu uvažování a jednání.Děkuji!

Autor: jiří plánský | 15.05.2012 10:21
Miroslav Štědrý a Ing.Ivan Hrdina,děkuji za odpověď

Autor: Harry Callahan | 15.05.2012 10:13
Ing.Ivan Hrdina - bohužel je to tak, jako hospodář jsem, zjednodušeně řečeno, v podstatě musel obětovat ideály zájmů chovu zvěře ve prospěch udržení sdružení a vztahů v něm... proto Vám asi rozumím. Na vesnici musíme "pracovat s materiálem" jaký máme, tedy se sousedy a vlastníky pozemků, členy si nemůžeme vybírat jen tak podle svých představ ideálních zásad ...a kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti :-) jinak to asi nejde, proto radím, chcete li dělat myslivost jako člen někde ve spolku, bohužel je často lepší mlčet, přizpůsobit se a poslouchat místní většinu - jinak lepší ty flinty prodat.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 15.05.2012 09:58
Harry Callahan- Ani většinový názor nemusí být prospěšný věci a může být přímo v rozporu s řádným mysliveckým hospodařením.Pokud dnes poukazuji na všeobecný úpadek myslivecké etiky ve vztahu ke způsobu lovu zvěře,pak to nedělám proto,že se nemohu aktivně podílet na výkonu práva myslivosti.
Možná je to dokonce tak,že právě proto,že poukazuji na všeobecný úpadek myslivecké etiky ve vztahu ke způsobu lovu zvěře,se nemohu aktivně účastnit výkonu práva myslivosti.
Udržet úroveň a morálku spolku není v této době opravdu jednoduché.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 15.05.2012 09:36
Petr Havlín- Pokud dochází pouze k výměně názorů,pak je to v pořádku.Jen záleží na tom,zda se pak prosadí názor,který je prospěšný věci a ne jen několika jednotlivcům.Pokud po výměně názorů následuje vyhazov,pak je asi někde chyba.

Autor: Harry Callahan | 15.05.2012 08:38
Pane inženýre, nezlobte se za můj názor, z části totiž souhlasím i s Vaším pohledem na věc. Ano, ve veliké většině sdružení jsou větší, nebo menší problémy, pramenící obvykle z lenosti, závisti a nedostatku tolerance o ochoty se přizpůsobit pravidlům a většině. Obvykle jde právě o mezilidské vztahy a předseda s hospodářem mají velmi těžkou práci udržet úroveň a morálku ve spolku. Dvacet let jsem byl ve výboru, deset let hospodářem a nyní dělám předsedy a vím co to je. V zájmu udržení jednoty sdružení musíme často přehodnotit priority mysliveckého hospodaření. Dva roky vedeme soudní spor se zástupcem majitelů lesa, asi právě to nás dost stmelilo a lépe tak držíme uvnitř sdružení při sobě.
Tuto reakci píšu až po shlédnutí Vašeho druhého příspěvku "myslivecká etika!", který společně s tímto vláknem odhaluje Vaši zlobu na bývalé kolegy, že nechtějí respektovat Vaše (možná radikální) názory, byť jste vnitřně jistý jejich správností. Nic není dokonalé a čím víc lidí ve sdružení, tím víc názorů a nutné dávky tolerance a přizpůsobení se většině.

Autor: Petr Havlín | 15.05.2012 08:19
Pane Hrdino není to tak černé jak popisujete. Sám jsem členem sdružení, které nabírá nové mladé i starší adepty a vztahy jsou dobré. Samozřejmě občas se pohádáme, ale to se stává i v sebelepší rodině. Lákají mě i do dalšího MS a i tam jsou vztahy dobré. Přitom já jsem člen, který kvůli časové zaneprázdněnosti často nemůže absolvovat všechny akce. Nicméně své povinnosti vždy plním. Přeji hodně zdaru a Lovu zdar!

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 14.05.2012 23:52
Ellhenicky- Podobná ustanovení platí ve všech sdruženích v republice.Jeden to kopíruje od druhého.Připomíná mi to tak trochu českou personalistiku.Na jedné straně to chápu,ale někdy mám dojem,že pokud neprokáži plynulou znalost angličtiny,pak nemám v kolektivu místních nadlidí co pohledávat a to i v případě,že oni neovládají ani spisovnou češtinu.Přátelská pozvání jdou jaksi mimo mě.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 14.05.2012 23:27
Miroslav Štědrý- Přistěhoval jsem se do vesnice,kde jsem se stal zakládajícím členem sdružení.Bylo nás 14 na 600 ha honitbu.Bylo domluveno,že budeme přijímat pouze adepty za odešlé členy,kteří budou místní.Po změně vedení se začali přijímat lidé v rozporu s touto dohodou a já jsem byl vyhozen bez důvodů a zcela v rozporu s pravidly.Dnes je mi argumentováno tím,že sdružení má na stejnou výměru snad až 24 členů a nemohou tudíž nikoho dalšího přijmout.V okolních sdruženích není zájem.
Hlavně tu nemají rádi lidi s vlastním názorem.Logická argumentace nikoho nezajímá.Čím větší blbost,tím větší naděje na úspěch.

Autor: Ellhenicky | 14.05.2012 23:07
Kdo má ve stanovách podmínky,že se přijmou pouze místní, majitelé pozemků či přímí příbuzní tak do takového MS je těžké se dostat,ale poměrně to v nich šlape,jako u nás.Ta sdružení, která to nemají a vidím to u sousedů, kdy přibrali nové členy,nepíši mladé,tak časem se to rozdělí na party a "sféry vlivu" a vztahy i práce jdou do kopru.Nemusí to tak být všude, ale málokdo si vezme do spolku někoho,koho pořádně nezná a kord nyní, když nikdo pořádně neví, co bude za pár let. Jak jste si jistě všimli, tak mezilidské vztahy i na vesnici dostávají na frak.U nás (PT)to řešíme pozvánkou na naše akce,které jsou s povděkem přijaty,pořád nějaké to myslivecké kamarádství platí.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 14.05.2012 22:55
Jiří Plánský- Reálné důvody nepřijetí Vám nikdo otevřeně nesdělí.Našel jsem dokonce jedno sdružení,které nabízelo hostování za poplatek 10 tisíc korun na rok.Navštívil jsem hospodáře a vše jsme domluvili.Mám to tak 20 km od místa bydliště.Neprošlo to členskou schůzí.Pátral jsem po příčinách tohoto rozhodnutí.Důvodem zřejmě bylo,že jsem jednal s novým vedením a to staré postavilo proti většinu členské základny.
(Předpokládal jsem,že pokud se osvědčím,může hostování přejít později na členství.)

Autor: Miroslav Štědrý | 14.05.2012 20:47
věkový průměr je 40 let no s adepty to máme těžší máme totiž ve stanovách že příjímáme pouze vlastníky pozemků a jejich příbuzné nebo lidi z vesnice

Autor: jiří plánský | 14.05.2012 19:17
Miroslav Štědrý,chci se zeptat jaký je věkový průměr vašeho MS a zda přibíráte nové adepty,děkuji

Autor: jiří plánský | 14.05.2012 19:14
Ing.Ivan Hrdina,z jakých důvodů jste se do žádného MS nedostal?

Autor: Miroslav Štědrý | 14.05.2012 17:32
Určitě existuje sdružení se slušnými lidmi a dobrou partou neříkám že jich je hodně ale určitě se nějaké najde... nechci aby to znělo jako chlubilství ale třeba naše MS je troufám si říct ten lepší případ nikdo se tu nehádá nikdo nikomu nezávidí když jeden střelí za sezonu dva srnce a druhý žádnáého.Máme tu dobrou partu se kterou se dá domluvit na všem.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 14.05.2012 13:02
Pokud možno dobrý den!
Dnes jsem při pátrání po informacích kolem záhadných úhynů především černé zvěře v některých částech republiky narazil na tento server.Četl jsem některé články a vzpomněl jsem si přitom,jak jsem si po absolvování studia představoval svůj nástup do zemědělské praxe a nějakého mysliveckého sdružení poblíž místa bydliště.
To,že jsem měl problémy v práci,když jsem nechtěl spolupracovat na zkreslování hospodářských výsledků,mě zaskočilo,ale nezastavilo.Nejtvrdší rána mě čekala až v průběhu výkonu práva myslivosti.Závist,intriky a likvidace nepohodlných členů.
To vše mě nakonec donutilo k prodeji zbraní a k ukončení činnosti.
Myslivost je moje životní záliba a nikoliv další pracovní poměr.Tím samozřejmě nemám na mysli práci,ale vztahy!
Po desetileté přestávce jsem se rozhodl,že se pokusím o návrat.Koupil jsem zbraně,oprášil jsem lovecký lístek,který jsem celou dobu udržoval v platnosti a začal jsem hledat vhodné myslivecké sdružení,kde bych se mohl realizovat.
Neexistuje!!!!!!!!!!!!!
Narazil jsem na spolky,které jsou plné rozhádaných členů a nabyl jsem dojmu,že negativní jevy,pro které jsem odešel v době přechodu společnosti od socialismu ke kapitalismu jsou pouze umocněné touhou některých jednotlivců po neomezené moci a penězích.
Tak je ze mě opět teoretik se zbraněmi ve skříni.Pokud je někde v této republice jiná situace,tak mi dejte vědět!Ing.Ivan Hrdina