Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Chlapi poraďte



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomáš Peroutka | 21.05.2012 17:17
Zdravím. Myslím, že se tady zapomíná ještě na jednu věc, a tou je lidský faktor.
Pokud se nejedná o střelce, který často a pravidelně trénuje, řádově je to min. 1000 ran ročně, tak je naprosto normální, že jednou, kdy je psychika vyrovnanější, tak jsou výsledky lepší, jindy stačí malé rozladění a výsledek je horší.Jinak nástřel na fotografii je pro standartní mysliveckou střelbu dobrý a já bych do ničeho nezasahoval. Lovu Lesu

Autor: Ivan Nedvídek | 21.05.2012 16:54
Pro kolegu Hrdinu - Samozřejmě, že kulobrokový svazek není Varmint hlaveň(těžší hlaveň pro lov škodné na velké vzdálenosti), ale je tužší, než tenká volně uložená lovecká hlaveň. Proto než dojde k ohřevu a tím i k možnému ohybu kulové hlavně lze i z kulobroku dosahovat dobrého a někdy i lepšího soustřelu, než z opakovací kulovnice s tenkou, dlouhou hlavní. Kulobrokový svazek částečně kmitá jako celek, předpažbí je jinak uloženo, než u opakovačky, takže rovnice kmiten a uzlů je také jiná. Znám ZH čka, která střílejí dvě tři rány do jedné díry. Problém dvojáků a kulových kozlic je v garantovaném soustřelu obou hlavní, což je u sletovaného svazku velmi náročné, ale není to případ, o kterém mluvíme. Hezký den. Lovu, lesu...Ing. Ivan Nedvídek

Autor: Petr Havlín | 21.05.2012 10:01
Děkuji všem za diskuzi. Honzo máš pravdu,ale když střílím dýl,tak se mi podaří nástřel tří ran do vzdálenosti 2cm od sebe, prostě na ně položím dvacku to je i případ 2 a 3 , ale štve mě ta 1.Je pravda o těch různých krabičkách. Jenže se mi nechce hejbat točítkem a jak píše Fesoj,tak rysku tam mám.No 100m je stejně pro mě maximum kam bych střílel, takže to zatím nechám a příště to na střelnici doopravím.

Autor: Jan Slavětínský | 21.05.2012 06:33
Ahoj. Já bych to tak špatný neviděl. S ničím nehejbej,jen si občas kontroluj dotažení montáže. Hlavně těch stranových lodiček. Ten nástřel je průměrný a ber to tak, že lovecké střelivo SB pokud má vyrobená serie nástřel z rozptyloměru ve 4 cm , je vyhovujicí a jde do prodeje. Tím,že často kupuješ po krabičce patrony protože si rád střelíš, tím máš i různé serie a budeš mít i různé rozptyly.
U některých flint je rozptyl daný i výrobní tolerancí vývrtu hlavně. Hlaveň je na kalibr dobrá, ale má svůj rozptyl, který nijak extra neovlivníš ani kvalitním střelivem. Pokud si pamatuji na ostatní terče,které si dal v minulosti do galerie, je to Tvůj standartní nástřel. Slušný, jen kdyby tak střílel každý. "S tímhle střelíš na 100 metrů kocoura v kolejáku..".Zdar

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 20.05.2012 19:21
Ivan Nedvídek- hlaveň typu Varmint vnímám spíše jako výběrovou těžkou hlaveň pro přesnou střelbu na větší vzdálenosti.Při plovoucím uložení může pravidelně kmitat v libovolném směru.Pokud je materiálově zcela homogenní,má precizní vývrt a pomineme-li další faktory,které mají vliv na rozptyl,pak je předpoklad přesnějšího zásahu.Dá se srovnávat se standartní hlavní s identickým uložením,ale žádný sletovaný svazek se tomuto nemůže rovnat.Dle mého názoru je to tak,jako by došlo k pevnému podepření hlavně z jedné strany po celé její délce.Nestejnoměrný ohřev a omezení kmitání pak způsobují určité odchylky v zásahu.
V jedné odborné knize jsem se dočetl,že například nejdražší zbraní na výrobu je kulový dvoják a kulová kozlice.Důvodem je extrémní pracnost na dosažení přijatelného soustřelu na určitou vzdálenost.

Autor: Ivan Nedvídek | 20.05.2012 14:55
Kolego Bergmane, Figi je skvělý střelec a proto jeho výsledky nezpochybňuji. Ale v zásadě souhlasím s Vámi, že není jednoduché dosahovat i s kvalitní terčovou tovární municí opakovaného soustřelu CTC u výkonných ráží (lovecká zbraň s běžnou hlavní) pod 1 MOA. S mým Mannlicherem ProHunter 300WM u pětiranné položky subMOA CTC neumím. Ale 223 R, nebo 243 W je jiné kafe, kde se tolik neprojevuje i nepatrná odchylka v založení zbraně u drženého předpažbí s oporou a totéž platí u dvojnožky s podloženou pažbou ( cross arm technika). Jak jste však uvedl pravidelný soustřel pod 5 cm CTC na sto metrů je při ráži středního výkonu (308 W)pro lovecké účely velmi dobrý. Ještě ke kulobrokům - kulobrok s kvalitní hlavní se do ohřevu (do tří ran) většinou chová jako zbraň s Varmint hlavní. Můj Finn Classik 8x57JRS umí třírannou položku na 100 m do 2,5 cm. Lovu, lesu.. IN

Autor: Fesoj | 19.05.2012 23:37
Petře, předpokládám, že máš starý Zeiss Jena... Tam je problém to, že abys vůbec mohl štelovat výšku, musíš nejdřív povolit středový fixační šroub a po nastavení ho opět utáhnout - no a právě přitom se může stát, že nechtě pohneš i tím rektifikačním kolečkem a právě proto "nikdy nevíš, co to udělá". Doporučuji udělat si na tom kolečku i na tubusu jemnou rysku a podle té se řídit. Pootočení kolečka o 1 zoubek by mělo změnit polohu zásahu na 100 m o 2,5 cm, takže je to opravdu jemné štelování. Aspoň mně se ta ryska osvědčila. Vycházím z knihy Lovecká střelba od J. Bílého, která je opravdu velmi dobrou pomůckou.

Autor: lanus | 19.05.2012 17:39
Re.:P.H.- Ak je problém len v korektnosti klikania tak je "náprava" jednoduchá . Zafixuj flintu namierenú na pôvodný zámerný bod v stojane alebo v pevnom zámočníkom zveráku a rektifikačným kolieskom toč dovtedy pokiaľ sa hrot alebo bod osnovy nedostane na terči vzdialenom ako sa pôvodne strieľalo na resp. pod miesto zásahu.

Autor: Petr Havlín | 19.05.2012 15:23
Pánové děkuji za odpovědi a rady. Figi rád bych to zvedl,ale mám tu starou montáž a tam když otočím o milimetr točítkem,tak nikdy není jisté,co to udělá.Teď se na střelnici nedostanu,tak s tím budu počítat a opravím to příště.

Autor: figi | 19.05.2012 14:30
Oba pánové mají pravdu, ale jen částečně.
Pokud je hlaveň správně do sucha vytřená, podává "standartní výkon" už od první rány.
Rozptyl 1 MOA není 25,4 mm na 100 m, a obvykle to není opsaná kružnice, ale největší vzdálenost středů zásahů ( také se označuje CTC - Center To Center ) v dané položce, a 1 MOA je 29,1 mm na 100 m.
S loveckou zbraní CZ 527 223 Rem. s tenkou hlavní dosahuji vždy CTC z pěti ran pod 0,5 MOA s Harriskami nebo bez, s továrním střelivem SB Match.
A pokud by M.Bergman uznal za loveckou zbraň i zbraň typu Varmint ( Varmint jsou lovecké zbraně ), pak s rážemi 243W a 308W je to obvykle podstatně lepší, než 0,5 MOA ( na vzdálenosti do 500 m ověřeno ), a bez Harrisek s dobrou oporou buď stejné, nebo lepší. Takže je nutné s těmi kategorickými tvrzeními opatrněji.

Jinak vlastní nástřel je OK, přidej si na optice 3 cm nahoru a dál nic neřeš.

Autor: M.Bergman | 19.05.2012 13:36
Pokud bylo skutečně stříleno na 100 m, pak se u Zetháčka (kde spodní studená hlaveň vždy aretuje tu teplou)jedná o přirozený a v tomto případě velmi dobrý rozptyl, který už příliš nestáhnete.
Často mě fascinují tvrzení, kdy se dočtu, že někdo s běžnou loveckou kulovnicí s běžnou oporou (bez Harisek) a bez pravidelného tréningu naopak pravidelně v pětiranné položce dosahuje na 100m rozptylu 1 MOA (opsaná kružnice o průměru 25,4mm). Samozřejmě, že jednou náhodně to může třeba u 222 nebo 223R vyjít, ale se středním kalibrem a opakovaně - to mě ještě nikdo s neupravenou běžnou zbraní nepřesvědčil. Když pak takovému diskutéru napíšu, ať přijede na střelnici, že se to od něj chci naučit, tak nepochodím a už na kontakt nereaguje. Osobně jsem přesvědčen, že kdo s běžnou neupravenou zbraní opakovaně nastříli na 100m kolem 2MOA (opsaná kružnice průměru cca 5cm) je dobrý střelec a pro lov to plně vyhovuje. Uvědomme si, že i to vyžaduje udržet pohyb ústí hlavně max. do +- 0,025 mm při výstřelné.
M.B.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 19.05.2012 11:55
Hlaveň je po vytření připravená podávat standartní výkon až po několika ranách.Vzhledem k možnostem a k ceně střeliva musí stačit jeden výstřel.Tento nástřel není nijak děsivý.Na přesnost střelby má vliv mnoho faktorů.
Dokonce i momentální rozpoložení střelce.Tady bych to odhadoval na odchylky v založení zbraně,možná mírné natočení.V době,kdy nemůžeme pravidelně trénovat střelbu na terč,je to slušný výkon.I v poměru k použité zbrani.Tím mám na mysli kompromisní řešení u kulobroku atd..

Autor: Petr Havlín | 19.05.2012 08:28
Před týdne jsem byl nastřelovat a po 12 ranách se mi podařilo na poslední tři rány položit dvacku. Včera jsem to byl ověřit a výsledek vidíte sami(fotogalerie).Zásah č.1 je středem od středu 3cm,2 a 3 jsou do 2cm a 4 jsem si strhl. Mám ZH v 7x57 hlavně vytřené do sucha ,stříleno s oporou na 100m,mezi ranami pauzy 7-10min.Nejsem spokojen se zásahem č.1 ale mám starou montáž s červíky a nechce se mi s tím hejbat. Je ale u této zbraně a optiky vůbec možnost to dostat přesně do středu?Jde mi o první ránu.Dík za názory a Lovu!