Dnes je 2.5. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Honza Král | 02.07.2012 09:00
Lovu zdar. Při vyvrhování jsem nic nezjistil, spíš nic moc nezjišťoval. Bulkařku jsem si jako zvěřinu koupil a z kulinářského hlediska nic moc. Srna dle mého odhadu tak 9 let, prostě stará herka. Manželka potřebovala maso na guláš pro kolegy z práce, tak si pochutnají.

Autor: červenka emil | 30.06.2012 22:59
Pro Honzu Krále, 27.7.2011 jsem vložil fotku srny s parožím.Stejný případ.Ve sdružení není pamětník podobného úlovku.

Autor: Ivo Ondráček | 30.06.2012 22:57
Dnes jsem vyrazil k řepce na lišky. Pěkně o půl deváté, kdy už bylo po odpoledním pařáku trošičku líp. Se sebezapřením jsem se prodral po "pěšině" skrz řepkové pole k posedu. Sednu a během minuty začali zdola od rybníka řvát táborníci. Podle úrovně konverzace zřejmě deváťáci zapíjeli konec základky. Slezl jsem a s tichým nadáváním šel o 300m dál na druhou loučku. Vylezu na posed sedím minutu...a od města se nese zběsilé mlácení do bubnů z jakési zábavy. Opět slézám, opět nedávám, tentokrát už docela nahlas. Z představy, že se v tom dusnu a vedru budu drát skrz řepku nahoru a pak ještě výš na horní louku, je mi mdlo. Na horní louku jsem dolezl polomrtvý, vyškrábal se na zbrusu nový žebřík a děkoval větříčku, že ze mě vyfouká nastřádané teplo. Sedím dvacet minut, nic, jen v dálce beká srnec. Pak mrknu doprava za pás obilí k bramborám. A vida - za obilím vidím přicházet zrzavý hřbet. Tečku jsem usadil zrovna tak akorát když kmotra zvedla hlavu. Moje oblíbené RC 3,91mm vyklepaly klasy a liška zmizla. Jindy bych zůstal sedět, ale protože nevidím účinky rány, raděj jsem slezl a šel pro ní. Velice silné letošní lišče zůstalo v ohni (fenka). Úlomek, chvilku postát, lišku k noze posedu a povinná sms kamarádům, že se zadařilo. Sedím ještě do tmy, ale už nic. Ale co bych ještě taky víc mohl chtít, že...
Ps.: Ty nové pruhy plodin jsou skvělé - být tam pouze lán brambor, neviděl bych nic. Takhle tam máme 10m široký pruh obilí a k bramborám je metr a půl mezera holé hlíny. A právě tam se mi lištička tak krásně vystavila.
Pps.: Za tento kalendářní měsíc celkem sedmá viděná liška. To už asi jen tak nepřekonám...! Lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 30.06.2012 13:53
Včera jsem jel ke kukuřici, že posedím chvíli dýl na divočáky, když svítí měsíc. Od osmi hodin kukuřice divně praskala jak z horního pole, tak z dolního. V půl devaté vylezla z pšenice na cestu selata a pak zase zalezla, selata malá, takže jsem zůstával v klidu. V devět to začalo šustit v horní kukuřici blízko od kazatelny, jak se otáčím, tak na cestu z potoka u kukuřice vychází lišče - beru flintu, mezitím lišče kluše směrem od kazatelny, už je mám v puškohledu, ale je na ostro. Pokouším se zapískat, ale v tom hycu foukám jen zvuk, až na třetí pokus zapískám, lišče se otáčí za zvukem a já mačkám spoušť. Lišče se párkrát otáčí a zůstává v ohni. V nedaleké pšenici se to začne hemžit, a pak slyším praskání v potoce a až do kukuřice, v kukuřici v druhém lánu to zašustí, zachrochtá a divočáci se hrnou dál do kukuřice - jedno lišče a zradí dvojí divočáci :-). Jelikož je krátce po deváté, tak lišče odkládám do trávy že je půjdu ráno zakopat a přesouvám se na louku k mé kazatelně. Čekal jsem, že divočáci už budou v pohybu, ale ani v jedné řepce divočáci slyšet nejsou. Usedám uprostřed louky na přenosný posed, do jedenácté se tam honí jen srnci. V jedenáct na horní louce tak 130 m daleko přechází divočák, chvíli se zastaví v remízku pod třešní uprostřed louky a pak mizí za remízkem a je pryč, do půl dvanácté už se nic zajímavého kromě kvičení v potoce neděje, tak to balím.
Lišku jsem ulovil po roce a půl, bylo to letošní lišče tak 3-4 kg, ale pěkné nevolezlé.

Autor: Erika Doležalová | 30.06.2012 10:27
Tak ráno druhá čekaná na obeznaného ročka, jdu na žebřík na stromě s výhledem do kmínu. Je to posed tak trochu "o hubu" (není už nejmladší a taky je tam nutný dost balanc při usednutí a pak při odchodu, resp. před lezením dolů), ale zas krásně vysoko :-) Srna a srnec z minule (starý pán, na jedné straně mizerný šesterák, na druhé asi jen špice?), pak srna v místech, kde byl minule ten roček a nakonec velmi dobrý srnec šesterák. Před půl šestou lezu dolů, slunko už hřeje docela dost, v kmínu nevidím ani jednu hlavu, tak zkusím les, tam bude ještě chládek. Mám v plánu zajít okouknout louku a pak to vzít podél lesa pro trofej padlého srnce (objeven při usazování nové kazatelny, nerovný vidlák cca 5-6 let). Jsem asi 30 kroků od louky a vidím v pšenici srnčí hlavu - jen tak zběžně kouknu dalekohledem a on je to odstřelový roček! Špičky ještě nižší než ten, na kterého chodím (nebo jsem ho minule blbě přečetla a je to on??) Stojím v lese, krom šouláku je všude milion suchého listí a srnci kouká z pšenice jen třičtvrtě hlavy :-( Ale tuším, že vyleze na louku a taky ano. Dojde mi krásně do mezery mezi stromy, jenže já blb nechtěla střílet z volné ruky (přitom to bylo jen nějakých 35-40 metrů!) a než "rozkopnu" vidličku, srnčekovi se něco nezazdálo a odskočil do kraje lesa. To by ještě nevadilo, mám ho o něco blíž, jenže zas za terénní vlnou, takže vidím jen kousek hřbetu :-( Potřebovala bych udělat dva kroky dopředu - jednak strom jako opora a taky bych byla výš a tudíž viděla komoru..) ale ani to nezkouším, vrstva listí a větví by mě okamžitě prozradila. Srnec popojde pár krůčků zpátky k louce a zmizí mi za vysokou trávou. Nakukuju, jestli nevyleze zpátky na louku a on se najednou jako duch zjeví přede mnou tak na tři metry :-) Obešel hranu lesa a šípkový keř a chtěl jít po mém vyhrabaném chodníčku.. To už samozřejmě nevydrží, vítr mám sice super, ale stejně mu jako "nový strom" připadám podezřelá a odskakuje. Škoda no. Asi to prostě neumím :-) Možná jsem to měla zkusit z volné ruky když vylezl z toho obilí a na chvíli se zastavil na louce, no, kdo se bojí, nesmí do lesa :-( Ale ten tam někde bude, tak mu dám pár dní na uklidnění a zkusím se na něj vypravit znovu.
Jedu domů po šesté hodině a v obilí sotva 10m od cesty stojí srnec jak socha, míjím ho a otevřeným okýnkem auta zdravím "Čau srnec!" a jedu dál a on stojí, ani slechem nemrskne, jen koulí světly podle toho, jak projíždím! Neskutečné, to se mi ještě nestalo. Dokonce jsem uvažovala, jestli to není nějaká atrapa :-) Zajímavý srnec, na jedné straně špice s krátkou přední výsadou, na druhé jen špic, výška obojího těsně pod slecha. Bleskový odhad že ani roček a nejspíš ani dvouletý to není. Mám podezření, jestli to není ten loňský "tenký" špičák (zároveň se slechy, možná kousek nad), kterého jsem držela v kříži ale nakonec nechala být z obavy, že je roční, ikdyž jsem byla spíš přesvědčená, že je dvouletý..
Honzo Lovu zdar, u nás jsem se zatím nesetkala se srnou s parůžky. P.Drmota ve své publikaci o srnčí zvěři uvádí, že někdy tyto srny mohou vodit srnčata. Příčiny bývají různé, cituji: záněty samičích pohlavních orgánů, nedostatečně vyvinuté pohlavní ústrojí, vysoký věk, hermafroditismus. Konec citace.
Neobjevil jsi nějakou zvláštnost při vyvrhování, třeba zakrnělé ráže v břišní dutině, absence dělohy a vejčníků apod.? A jaký byl věk?

Autor: Honza Král | 29.06.2012 07:06
Včera se mi stal nezvyklý omyl. V dopoledních hodinách jsme vyrazil s kulovnicí oblhídnout kde a jak chdoí čuníci. V půl jedenácté jsem vylezl na posed na roh asi dvouhekterového lesíka. Sotva zasednu, že se pokochám, asi na 50 metrů v pšenici vidím srnčí hlavu. Dalekohled mi ukázal, že se jedná o bulkaře. Na jedné straně malá růžička, na druhé tupá lodyha?.Obojí výška asi 1,5-2 cm. Na srnce jsem vystřelil, ten se složil do pšenice. Po povinné cigaretě jdu k srnci a po fotcení mobilem se chci pustit do vyvrhování. A ejhle, srnec má místo střapce a ráží struky!!!! O tom že byly uloveny srny s parůžky jsem slyšel, ale na vlastní oči neviděl. Vemínko nebylo mléčné, ani si nejsem jist, jestli tito jedinci s "divokými" hormony kladou srnčata. Na jedníé straně má opravdu růžičku, která mi při uchopení zůstala v ruce, na druhé straně tupá lodyha zmiňované velikosti.

Autor: Erika Doležalová | 28.06.2012 14:09
Mě obecně lidi nevadí, když se chovají slušně, tiše a nelezou kam nemají. Ale fakt mě dokáže vytočit, když sedím (nebo jdu) v místech, které považuji za odlehlé a klidné a najednou se tam v pět ráno zjeví cyklista nebo běžec.. A nedej bože když není sám ale jsou min. dva, to je pak potřeba si všechno důležitého říct a "uřvat" to na sebe, takže vždy slyším všechno (co mě vůbec nezajímá) do detailu mnohem dřív, než se dotyční objeví a ještě dlouho poté, co mi zmizí z dohledu..

Autor: Radek Chadim | 28.06.2012 12:52
Za naší dědinou letos je taky zavřená silnice, o kousek dál se opravuje most přes řeku, tam se teď po silnici dá i šoulat, prostě klid a paráda. Loni po ní vedla objižďka to zase byl děs a hrůza. Katastrofa bude, až to zase otevřou, protože zvěř na provoz už pár měsíců není zvyklá, tak čekám, že to tam bude kuželkárna. Ostatní tíší návštěvníci mně nevadí, protože na divočáky to nemá vliv a ty 3 kusy srnčího co ulovím nějak ulovím i s návštěvníkama. Ale motorkáři narušují můj klid mnohem více, těm pokoj nedávám :-).

Autor: Ivo Ondráček | 28.06.2012 12:11
Eriko, přesně tak - 200m za městem udělat sedmimetrovou zeď, aby nám ty lidi pořád nelezli do revíru!!!:) Já su z toho kolikrát už taky na mrtvici, kolik desítek čekaných člověku couralové (se psama) překazí.
Před třemi lety nám tu uzavřeli 2km úsek silnice, kvůli vyfrézování a novému asfaltu. Žádní turisti, žádná auta, žádní cyklisti - Fantazie! Zvěř se okamžitě přizpůsobila novému a pořádku a člověk mohl vyrazit v kteroukoli denní hodinu a stále viděl pasoucí se zvěř. Pak to otevřeli a od půl šesté od rána do 21:30 do večera opět měsíční krajina.

Autor: Erika Doležalová | 28.06.2012 08:16
Tak jsem ráno vyrazila na obeznaného ročka do lesíku. Když jsem ho viděla poprvé, byl ještě v lýčí, tak jsem na něj nespěchala (chlupaté trofeje nemusím :-) Než se rozední, aby bylo v lese vidět, jdu na chvíli na žebřík u louky. Na posečeném se prochází srnec, ale nedaří se mi ho přečíst, je to ale starší kus. Jakmile se mi zdá, že už bude dobře vidět, jdu šoulat lesem. Nakukuju na každou pěšinu odbočující z hlavní cesty, ale nikde nic. Na konci lesa koukám do kmínu a vidím první srnčí hlavu. Je to srna. O kus dál vidím další, ale nedaří se mi přečíst, co to je. Tak si kleknu na cestu a čekám, srnčí se mi pořád schovává za trsy jakéhosi bílého kvítí, které mu očividně chutná. Z pole běží srnec, průběrná dvojka, možná i trojka, šavlovitý "mizerný" šesterák. Srna se nechá strhnout a oba zabíhají do lesa. Konečně srnčí popojde a já mám jasno - můj roček. Špičky cca 5cm, ale je moc daleko na jistou ránu, navíc z něj vidím jen hlavu, jen tu a tam kousek krku. Čekám, že se někam pohne, ale jeho pozornost upoutá běžec ve žluté bundě na protější polňačce :-( Na nic nečeká a prchá směrem k lesu, kde mi za chvíli zmizí. Ach jo, měl by být zákaz vycházení alespoň do sedmi hodin ráno, nebo aspoň zákaz běhání po polních cestách (a ježdění na kole). Zvednu se, že půjdu zpátky a za záda se mi ozve praskání a lámání a roček mi div neskočí do náruče - nejspíš ho v rohu lesa vyhnal ten šavlák, tak si za směr úniku vybral moje stanoviště. Udělá kličku a zmizí mi podruhé v lese. Jedu domů a v obilí ještě vidím velmi silného srnce, není ještě pořádně přebarvený a na hlavě má jen tlusté "špalky" kousek nad slecha. Starý pardál, kterého znám z loňska, má poměrně velké teritorium, loni měl na hlavě slušné silné ale krátké vidle. Tak večer sednu na strom s výhledem do kmínu, snad se srneček ukáže.

Autor: Radek Chadim | 27.06.2012 22:43
Dnes jsem byl opět u rybníka okukovat srnečka, kterého jsem viděl včera. Přišel zase, ale napoprvé mi ho zradily cyklisty a na podruhé zahnal divočák. Řekl bych, že je to tříletý skoro špičák nebo nevýrazný vidlák, nic extra chovného. Po deváté se v rybníce objevila bachyně a šla pít, pak zmizela a byl zase klid, tak jsem se šel podívat do pšenice na horizont. V podzimním ječmenu stál ještě pořád roční vidlák, kterého jsem viděl, když jsem přicházel. V pšenici starý srnec jako včera hooodně daleko. Za šera se od lesa blížili dva daňci, ten hnědý z minula a s ním další černý velice slušný špičák. To už jsem se šoulal k autu, když jsem došel na cestu k posedu, tak na cestě stáli dvě bachyně z rybníka, dnes vyšli až o 3/4 na deset. Tak nevím, jestli zítra mám jít do třetice zkusit toho srnce, nebo už jít na měsíček na moje divočáky na vnadiště - uvidím zítra, pač dvě noci divočáci na vnadišti nebyli, asi začíná dozrávat obilí a jako každý rok ze dne na den v tento čas přestanou vnadiště navštěvovat a nepohne s nima žádná dobrota.

Autor: Ivo Ondráček | 27.06.2012 14:33
Právě dělám poslední bleskovou otočku do školy do Brna. Na cca 150tém km směr Brno jatelné strniště. Buď tam seděl párek orlů nebo někomu ulítli dva supi. Ale kde by se tu probůh vzali supi??? Černého čápa ještě poznám, ten to nebyl, tak nevím...

Autor: Radek Chadim | 27.06.2012 12:12
Dnes jsem započal stavbu pojízdné kazatelny, lépe řečeno jsem zaúkoloval lidi, aneb dejte mě lidi a já to udělám :-). Ale do svařování se mi samotnýmu pouštět nechce. Základem bude takový menší vozík za traktor, na to navaříme do výšky podlahy 1,5 metru konstrukci a na to boudu, až budu mít konstrukci, tak sem hodím nějakou fotku.

Autor: Tomio | 27.06.2012 11:13
Dnes odeslána diplomka na svázání. Konečně začne lov divočáků, kteří odešli, asi věděli proč :-D, i když nechápu proč se mě bojí ochranáře :-D

Autor: Harald Altmann | 26.06.2012 23:53
Tak dnes jsem vyrazil ve 20 hodin na lišku. Sedím asi 15 minut a přiběhly dva kusy srnčího. Jeden z nich paličkáč. Neváhám a beru flintu a střílím. Dál už to byla rutina. Stříleno 7x64 Geco TM, zadní komora vstřel, plecko výstřel. Srdce rozbité a částečně i játra. Srneček zůstal v ohni. Bez hlavy a běhů měl 11 kg. Letos 3. paličkáč a celkem 5. srnec.

Autor: Radek Chadim | 26.06.2012 23:48
Dnes jsem čekal u rybníka u kukuřice. Na posed jsem vylezl někdy kolem půl osmé, za 15 minut už za rybníkem lozili divočáci, pak lozili i podemnou a v půl devaté ještě za plného slunce už byli fuč. Bohužel zase žádný echt lovný kus, dvě vodící bachyně s poměrně ještě malými selaty a asi jeden lončák, ten se bohužel předemnou nevystavoval jako selata a bachyně, takže moje kancobijka mohla i nadále klidně spát :-). Po odchodu divočáků jsem se byl podívat ještě na srnce v pšenici, napravo kousek dál samá divočácká hlava, asi se tam nahrnul ten větší rudl, po levé straně 3 srnci, ten mladý vidlák a špičák, uprostřed lánu byl starší kus, a pak středně starý vidlák, ale tomu byla vidět jen hlava, takže těžko říct, jak je starý, ale toho ještě půjdu omrknout.
Poměrně povedená videa divočáků už nahrávám, zítra je sem postupně pomalu vložím, aspoň uvidíte na videu, co vysvětluju na této fotce http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=fotografie&id=11553 Janu Slavětínskému :-).

Autor: Ivo Ondráček | 26.06.2012 22:59
Tak jsem si dneska vyrazil na druhou stranu revíru. Sednu na posed, hodinu koukám, nikde nic. Jediné rozptýlení je strniště o půl kilometru dál, od kterého mě dělí lán řepky. Tam je aspoň živo. Jedna srna, pak druhá srna, zajíc, třetí srna, zase zajíc... Pak kocour. Pak liška. Proč ne že? S liškama se u nás letos roztrhl pytel, především s těma "za sedmero poli a sedmero řekami". No dobře - tak teda za jedním polem a jedním potokem, ale stejně... Tož jsem doběhl k autu, obkroužil lán, čapl vysokou trojnožku a svižně(pomaličku) upaloval(šoulal) za liškou. Když jsem konečně došoulal na ranu, začly na kmotru dorážet čejky. A milá kmotra se jala prohánět je po strništi jako hravé štěňátko. Nakonec zmizla v řepce a bylo vymalováno. Tenhle měsíc už potřetí stejná situace, jen pokaždé úplně jinde: Liška v dálce, metu za ní a ona se odčáruje kamsi dopryč(a to jsem ani jednu nezradil). Za poslední tři týdny jsem viděl víc lišek, než za poslední dva roky dohromady! Už jen aby se dostavily na vzdálenost pod 200m a můžu se s nima začít o něčem bavit...

Autor: Radek Chadim | 24.06.2012 08:32
Včera jsem vyrazil pro změnu ke kukuřici. Nic moc jsem si od toho za světla nesliboval, i když je turkyň vysoká metr a půl, protože lány pšenice jsou skoro všude dokola a divočáci mohli vylézt kdekoliv.
Do půl deváté se nic nedělo, jen přes cestu mezi kukuřicemi přeskočila kuna - za poslední měsíc jsem viděl již čtvrtou kunu, obvykle vidím kunu jednou za rok, takže jsou nějaký přemnožený asi :-). V devět přestal foukat vítr a začalo být slyšet šustění kukuřice asi 200 m daleko - myslel jsem, že je to vánek, ale vánek se po 10 minutách přeměnil v 8 viditelných divočáků v pšenici po lové ruce za zády asi 300 m daleko. Ještě jsem je nestačil ani omrknout a z pravé strany začne nadávat srnčí. Tak se otočím a v pšenici už stojí další dva kusy mnohem blíže, kolem 100 m, ale v pšenici kromě tmavých hřbetů divočáků není nic vidět. Tak chvilku sleduju tyto dva kusy, ty přechází cestu za zatáčkou a začíná šustění a mlaskání. V potoce mezi kukuřící a pšenicí to pořád ještě praská tak čekám, jestli další kus nepůjde před zatáčkou. No, další kus šel opět za zatáčkou, ale ze zatáčky se vyřítí hnědý flek, po zaostření očí vidím, že je to lišče. Opatrně beru flintu, už ji dávám do ramene, hledám lišče a nacházím toho posledního divočáka, ale lišče už je pryč. Pač je divočák kousek za zatáčkou a opět ho nevidím celého, navíc vypadá nemale :-), odkládám flintu a pozoruju, jestli se ty tři již uskupené kusy vydají na druhou cestu vedoucí od kazatelny, na které sedím. Bohužel obě tlupy odchází kolejákem směrem ode mne, tak to ve 3/4 na 10 balím a jedu domů, nechám je uležet na měsíček. Takže v obou lánech letošní kukuřice už jsou divočáci, to nedopadne dobře :-).

Autor: Stanislav Haas | 21.06.2012 15:07
To: Josef H. Úplně jsem čekal, že ten inriminovaný předmět v ruce bude ňadro dmoucí :-):-):-). To by byl teprve fofr. Manželka jednou v tlaku potřebovala čůrat, tak nás nechala přejít tak 10 metrů, přičapla a lončák jí přeběhl tak 1m před. Ani nepípla a zavolala, až když byla oblečená, jinak by byla na výřadu i s prasetem :-).

Autor: strejda zajíc | 21.06.2012 15:02
Tak se konečně provalilo,že má Radek na kazatelně gauč.Proto jsou ty fotky a víďa tak pěkný,protože to fotí vleže!Vleže se totiž i dobře střílí a vůbec se vleže dá dělat spousta prima věcí...:-)
A ten svit měsíce při novu je také jasný-u nás se tomu říká "halogenový měsíc",na to není třeba ani Leupold,na to stačí být tak trochu masař a chrt..A nespletls to,nebyl to třeba Dedal?.
Na své první si pamatuji,jako by to bylo včera(však taky ano-16.října 1981 ve 22.oo hod.)a dlouho jsem měl škáru,kterou jsem si vlastnoručně vydělal,skovanou,než mi ji bába vyhodila.

Autor: Radek Chadim | 21.06.2012 14:37
Tak já když lovil svého druhého divočáka v září roku 2009, tak jsem taky přišel už znaven na kazatelnu, kde jsem ležel po celou dobu na lavičce tak, že jsem ven neviděl a jen poslouchal okolí. Když už jsem byl z toho celej zlámanej a už jsem byl naposlouchanej :-) dost a dost a byl jsem rozhodnut jít spát domů, tak najednou z ničeho nic snad z nebe spadlí divočáci :-) ryli přímo pod kazatelnou tak blízko - asi 10 m - že jsem kvůli úhlu nemohl ani střílet. Když poodešli kousek dál a já konečně našel jedno sele v puškohledu a zmáčkl spoušť, tak jsem měl pro změnu zajištěno a než jsem se probudil, divočáci přeběhli do vedlejší okna, načež jsem při přendávání flinty z okna do okna ještě celý rozespalý způsobil hlavní takový rámusu, že to muselo být slyšet až v Brně na Špilasu, ale divočáci pořád chodili, jakože nic, tak pak jsem ulovil jedno sele, co zůstalo kupodivu v podsatě v ohni a jen odskočilo do přilehlých ostružin, ale z prvu jsem si myslel, že jsem je minul, pač vidět nikde nebylo a ani nijak výrazně neodkazovalo, takže lovecké situace jsou opravdu různé :-), ale tehdá svítil velice slušně měsíc, to jsem si jist, navíc to bylo na pšeničném strništi. Když je tma jak v pytli je tma jak v pytli, aspoň na gauču, ale tam to většinou nevadí, naopak to mnohdy bývá ku prospěchu věci :-).

Autor: Jarda Březina | 21.06.2012 14:15
Omlouvám se Radku, že jsem to sem napsal, ale zde je vidět, jak se dá odsoudit člověk, kterého nikdo nezná i když napsal jenom fakta a myslel to v dobré víře. Jinak ten příběh tohto lovce stojí za to. 1) Spal 2) střílel na něco aniž by věděl jestli to má selata a za 3) ten měsíc mě rozsekal... :-)

Autor: Josef Hanzlík | 21.06.2012 13:51
Člověče Radku,to já si dokonce pamatuju,co jsem držel v ruce,když jsem před skoro třiceti léty ulovil své první.Bylo to na naháňce a zrovna jsem čůral,když běželo okolo.No a kdybys jakožto sváteční,gaučový lovec,masař a bouchal nevěděl,jak vypadá třebas Bordík,najdu nějakou fotku a pošlu ti ji!(Jo,to prase jsem tenkrát střelil ruskou dvojkou a S-Ballem,abyste si nemysleli,že jsem lovil nějakým nepovoleným způsobem.)

Autor: Pavel Černý | 21.06.2012 13:50
Radku, když si všechny ty svoje chyby uvědomuješ, tak to s tebou nebude tak zlé :-)

Autor: Radek Chadim | 21.06.2012 13:10
A už se do mě pustili i tady :-).
No mě přišlo divné, že lovci divočáka osvítil měsíc, když tu noc na území ČR nesvítil, tak jsem myslel, jestli se třeba lovec nesekl v roce, pak už by to možné bylo, a napsal jsem mu alternativy, za kterých by bylo možné, aby mu v daný den/noc divočáka měsíc osvítil :-). Dále je podivné, že si lovec nepamatuje podmínky lovu svého prvního divočáka - to já si je pamatuju poměrně dobře a je to "už" 5 let. Místo ztravitelného vysvětlení jsem byl ale napaden a odhalen :-), že jsem hnidopich a že myslivost provozuji z gauče :-), a dále jsem se dozvěděl, že za takovýchto podmínek - tedy jasné jarní bezměsíční noci - je v puškohledu Leupold něco vidět, o čemž pochybuji, ale můžu se mílit. Z čehož plyne poučení - příští puškohled bude Leupold, protože v něm měsíc osvětluje divočáky každou noc, což by se mi taky hodilo :-)
A úlovky sem obvykle nevystavuju proto, abych nemusel poslouchat, že úlovek v době focení nemá úlomek, že neleží na správné straně, že je na něm vidět tohle nebo ono, prostě aby někdo neměl důvod šťourat. Navíc na tradice nejsem zase tak hrr, takže když ulovím divočáka obvyklých několik desítek až stovek metrů od nejbližší dřeviny, tak neběžím tu dálku ke stromu proto, abych si ulomil větvičku a dal za klobouk, když to nikdo neuvidí - ale jsem MASAŘ a BOUCHAL z gauče, takže se tomu nemůžete divit :-).

Autor: Honza Král | 21.06.2012 12:40
Jardo já bych tomu i věřil. Fotky má Radek super, prasat tam mají jak hnoje, ale...ale úlovek žádný!!!! Naozaj čudné!!!!
PS: Snad nedostanu bann :-)))))))

Autor: Jarda Březina | 21.06.2012 12:27
Dnes jsem si přečetl zajímavou diskuzi na myslivost-lovectví. Kde jsem se dočetl, že se dá lovit při svitu měsíce i když byl skoro v novu. A dále, že Radek Ch. leží pouze na gauči a nerozumí tomu (myslivosti) :-) hodně jsem se pobavil. Tak Radku a karty na stůl, jak je to s tím gaučem a všemí fotografiemi co zde prezentuješ :-)

Autor: Fesoj | 21.06.2012 00:09
Já na tuhle kazatelnu už chodím moc a moc let, pár kusů zvěře jsem z ní ulovil a mnohem víc viděl - ale letos je to poprvé, co divočáci zůstávají přes den v muldě u potůčku, loni a dřív vždy ráno odtáhli do lesa a taky jsem tam v minulosti po ránu nikdy nevídal 2 či 3 bachyně se selaty, maximálně jednu rodinku.

Autor: Josef Hanzlík | 20.06.2012 22:33
Fesoj,u nás byla prasata vždycky a srnčí taky,to až teď ,tak dva tři roky zpátky ubývá kvapem.Ale-včera jsem se u očaře sešel s bývalým kolegou,který mi vyprávěl,jak z posedu sledoval dva lončáky,kterak jak honící psi naháněli srnu,z níž visela placenta.Jak asi dopadlo novorozené srnče raději nedomyslet.

Autor: Radek Chadim | 20.06.2012 22:07
Dneska mi divočáci od 3/4 na devět do půl desáté hlasitě chrochtali v řepce (nebo se mně smali ? :-)) do 70 m od kazatelny a nevystrčili ani štětinu, místo aby vyšli na vnadiště tak mě zahrazdili ústupovou cestu. Ve 3/4 na deset jsem vyrazil domů za jejich hlasitého doprovodu, to jsem si vzpomněl na příběh Karla Poslíka. Až když jsem byl dál v louce, vylezla na mě bachyně, vyhružně zavrčela a zalezla zpátky do řepky. Jak to mám z kazatelny domů obvykle 15 minut, dnes to bylo minimálně o 5 minut rychlejší :-D.

Autor: Fesoj | 20.06.2012 17:10
Dnes ráno jsem opět pásl prasátka na známém místě, krom 2 mých starých známých vodících bachyní se tam objevila kousek stranou ještě jedna, větší, než ty dvě. Selata se ve vysoké trávě spočítat nedala. Ale hlavou mi vrtá něco jiného. Ledaskdo hořekuje nad úbytkem srnčího. Já to sice zatím nepozoroval, dnes jsem v louce na různých místech opět viděl habaděj kusů - ale ani jedno srnče ! Kolem kazatelny mi chodila srna s výrazným plným vemínkem, ale miminko nikde. Já vím, tráva je vysoká, srnčata mohou být odložená - ale že bych po několika vycházkách aspoň 1 nezahlédl, to je na pováženou... Že by se na nich podepsala ta prasečí sqadra, která se zde nejspíš usídlila dlouhodobě ?

Autor: Radek Chadim | 20.06.2012 11:54
Včera jsem byl sedět u rybníka, ale všude porost, tak jsem v podstatě nic moc neviděl. Vody v rybníce zase ubylo, takže na konci už je z dálky vidět pevná zem, tak to s lovem divočáků v rybníce ještě nevidím úplně ztraceně :-). Z druhé strany rybníka je letos jediná kukuřice, brambory a řepa (dohromady asi 45 ha), a dle (ne)prospívání těchto zemědělských komodit již v tento čas jsem usoudil, že nějaké prasátko už by tam mohlo i ležet :-). Z večera pařák jak sviňa, tak se dívám na rybník a kačky, co se tam šplouchaj, a asi 20 m pod posedem slyším šustění, je to tam moc zarostlé keři, takže není nic vidět. Po chvilce z poza keřu vystoupí kus srnčího, než ho zaměřím, tak popojde tak 10 m ode mě a lehne si, takže pak musím čekat další půl hodinu, než se zvedne. Chvíli váhám, jestli ho mám ulovit, zdá se mi mladý, ale má celkem líbivé paroží. Nakonec ho ještě nechám uležet než ho prodiskutuju tady na foru :-). V devět, pač se kromě dvou srn kolem rybníka nic výrazného neděje, slézám a jdu ještě prohlídnout pšenici, jestli uvidím nějakou starou hlavou. Když došoulám na horizont, tak na vedlejší stěně čtveratého pole vidím starý kus srnčího, ale je to daleko, tak šoulám dál k rohu pole a tu najednou předemnou stojí něco hnědého - moc jsem se nevrzušoval, pač jsem myslel, že je to srna, co stála opodál v obilí, ale bylo to velké, tak mrknu do dalekohledu a do pohybu se dává hnědě zbarvený, ale bez skrvn, daněk špičák, u nás poměrně vzácný. Odskakuje směrem k vyhlídnutému srnci, ten ale stojí dál. Tak jdu dál k rohu pole směrem k lesu a když přicházím k rohu pole, slyším v obilí šustění a vidím i černé hřbety, ale jsou po větru, takže navětření od divočáků je dílem okamžiku a už utíkají směrem na horizont pšenicí kolejákem. Zahýbám konečně za roh a už sedím 100 metrů od srnce, když ho sleduju přes dalekohled, tak zjištuji, že je to tuctový šesterák, tedy nic zajímavého. Srnec chvíli popochází pšenicí a pak ulehá. Tak se otáčím a jdu zpátky k rybníku - divočáci do 3/4 na 10 k rybníku nepřišli, tak jsem šel dom na druhej poločas fotbalu.

Autor: Miroslav Šafr | 20.06.2012 10:26
Dnes jsem šel po ránu ověřit nástřel po přechodu ze střeliva SB SPCE 11,7 g na SB SP 11,7 g v ráži 308W. Chodí to pomalu stejně, na 100m SP šlo o 1-2 cm níže což jsem nechal, neboď SPCE bylo nastřelováno na +3 cm. Opět se ověřila česká kvalita. Poté jsem zkusil ještě střelbu ve stoje a v leže a opět jsem zjistil, že pro mne nemá cenu střílet v těchto pozicích na menší zvěř (lišku, kunu, ap.), zásah by byla spíše náhoda. Hůl jsem nechal doma, ale to bude podobné. Jsem hold asi posedový typ.

Autor: Ivo Ondráček | 19.06.2012 16:13
Po obědě jsem se jen tak na hoďku vyrazil provětrat k rybníku. Mimo všech těch kačen s kačatama, co jich tam jen je, jsem během patnácti minut viděl nové přírůstky. Dvě březňačky s uplně malinkýma kuličkama- jedna s jedenácti druhá s devíti kačatama velikosti mandarinky. A co potěšilo nejvíc, chocholačka se sedmi "chocholačatama" :) Svatý Huberte, dej ať se něco nep...re jako vloni a ty kačeny to úspěšně odvodí. Po tom loňském zmaru by to bylo více než potřeba!!!

Autor: Erika Doležalová | 19.06.2012 11:14
Tak jsem byla venku předevčírem (včera jsem lítala jak hadr na holi, uklidit jedno seno, dojet pro druhé seno, k tomu zvířectvo... utahaná jak pes jsem měla náladu tak akorát na kafe a postel :-) Řepkou se mi chodí čím dál jednodušeji, jednak "chodníček" udržuju já a taky mi s tím pomáhají divočáci. Zpátky už ale chodím kolejákem pšenice, potmě by mě do řepky (krom dosledu) nikdo nedostal ani za zlatýho jelena :D Sedím od osmi, je krásně, větříček pofukuje ale srnec nikde. Před půl desátou vytahuje z lesa srna, pořád se ohlíží, tak čekám, že za ní půjde ten můj srnec, ale nic. Dlouhou chvíli si krátím tím, že nakouknu i doleva (vesměs zbytečné, protože přímo tam jde vítr) a za stromy vidím rezavý pohyb. Zaměřím pozornost v očekávání srnčího a ona to liška! Rychlá prohlídka (co mi větvě a keře umožňují) a mám jasno - je to lišče. Srnec už stejně nepřijde a ikdyby, už bych ho hůř četla (a na "možná by to mohl být on" nestřílím..) a tak beru kulovnici a lišče vedu v kříži. Je to asi 70m přes řepku (ale sedím na vysokém žebříku), pak je potok lemovaný stromy a keři. Čekám, jestli lišče popojde do nějaké mezery, kam by se dalo vystřelit, pochoduje po posečené louce, sem tam poskočí. Za chvíli se opravdu objeví v mezeře větví a s tichou myšlenkou "Je mi tě líto, ale nemůžete zůstat v revíru všechny.." večerem houkne rána a pak už jen dalekohledem kontroluji ležící rezavou skvrnku. Moc se mi nechce, ale lezu dolů a jdu pro něj (ze stejného důvodu, jako návraty k autu - potmě už bych tu řepku nepřelezla :D Chvíli ho nemůžu najít, ale pak už ho mám. Překvapuje mě, jak je malé (asi jako tříčtvrteční zajíc), sama sobě se divím, že jsem ho vůbec trefila (a dokonce i tam, kam jsem mířila), překvapuje mě i že není prakticky rozbité (poloplášť 11,7 Vlašim v třistaosmě kupodivu hodně šetrné :-) Nemám z tohoto úlovku ani z poloviny takovou radost, jako by asi každý "právodatný" myslivec měl, spíš to beru jako nutné zlo. Dospělé lišky budou mít ode mě ještě dva týdny klid. Lovu zdar.

Autor: Fesoj | 18.06.2012 20:41
Dnes jsem to počasí využil k úklidu sena - no abych nelhal, prakticky všechnu práci odvedl syn s kamarádem. Ale když jsem se vracel od krmelce domů. vzal jsem to přes louku. Křepelačku jsem kvůli srnčatům nechal na řemenu. Najednou chytla horní vítr a chtěla mě táhnout do muldy k potůčku, což jsem jí pochopitelně nedovolil. Asi po 50 krocích jsme vyšlápli srnečka. Nevytlučený ale přebarvený roček, parůžky téměř po slechy, v našich podmínkách chovný. Protože jsme o něj skutečně málem škobrtli, fena se neudržela a dvakrát si štěkla, než jsem ji umravnil. Otočil jsem se, abych viděl, kam si to ten srneček namíří - a najednou od toho potůčku, kam se před chvilkou čubina tak vehementně chtěla podívat, vyrazí k lesu vláček. Lokomotiva, 11 malých vagónků a další lokomotiva to "postrkuje" zezadu - byly to ty 2 bachny se selaty, které jsem tam pásl 9.6. Ale že tam budou zůstávat i přes den to by mě nenapadlo.
Co se týče lišek, i když už je leckde posekáno, zatím jim dávám pokoj, liščata jsem ještě venku neviděl a tak do konce měsíce počkám. Tedy s dospělými liškami, lišče bych nepardonoval.

Autor: Radek Chadim | 18.06.2012 12:15
Právě jsem viděl v tv reklamu na Era a hlavní roli tam hraje border terier :-), já věděl, že tohle plemeno udělá jednou díru do světa šoubiznisu :-).
Jinak poslední dva večery na čekané celkem mrtvo, udeřilo teplo a srnčímu ani dančímu se nějak nechce z večera vycházet. Včera jsem sedl na svou kazatelnu, o čtvrt na devět začali divočáci kvičet v řepce u lesa, ale zdálo se mi, že jdou doleva. Tak jsem před devátou slezl a šel o kazatelnu a 200 m dál. Po vyšplhání na kazatelnu na křižovatce jsem kouknul do vedlejšího lánu a 70 m daleko kde je to porytý a porost nízký stáli dva divočáci a honila se tam selata. Vítr šel přímo k nim, ale evidentně jsem jim nijak výrazně nevadil. Ti původní divočáci párkrát zakvičeli, ale vydali se zase pro změnu doprava k mé kazatelně, ale do půl desáte jsem je nikde poblíž neviděl, tak jsem to zabalil. Divočáků je všude dost, ale nejsou vidět. Od příšítho týdne budu u vnadiště sedět dýl do tmy a třeba se jich dočkám, ale nejdříve musím ulovit nějakýho toho srnca :-).

Autor: Miroslav Šafr | 18.06.2012 10:08
V sobotu u mě na úseku posekli zemědělci všechny traviny. Co jsem prošel, tak jsem žádné ztráty na zvěři nezaznamenal. Večer když odvezli poslední fůry trávy do nedaleké silážné jámy a utichli stroje jsem se už do revíru nedostal. Ráno jsem místo flinty vzal kosu a obsekal všechny posedy zasahující do travin a přístupové cestičky k těm ostatním, obnovil vnadiště na černou a zbytek dne otáčel seno. Když bylo večer seno v kupkách, vyrazil jsem na lov. Asi po hodině čekané, kdy jsem pozoroval srnu s pěkným srnčetem jak si hrají (honí) po kraji posečené louky se objevila i mnou očekávaná liška. Systematicky prohledávala posečenou louku až se dostala na dostřel. Rána, liška popoběhla a padla. V puškohledu však vidím neobvyklé odkazování a tak po přebití nechávám tečku na jejím ležícím těle. Po chvíli se opravdu zvedá a já ji ihned další střelou daunuji k zemi. První rána přes přední běh těsně pod lopatku, druhá na komoru, 308W a poslední dva náboje 11,7 SB SPCE. Miluji tento letní lov lišek na posečených travinách, krásný přehled v krajině a nemusím se navlékat jako v zimně na sněhu.

Autor: Erika Doležalová | 17.06.2012 16:45
Jo jo, není nad to, když člověk stráví celou dobu lovu srnců naháněním jednoho kusu na jednom místě v revíru :-) Předloni mě čtyřletý špičák (s jedním parůžkem ulomeným) "stál" 15 čekaných, z toho poslední čtyři v kolejáku pšenice :-) (a to jsem ho viděla pokaždé, ale byl moc daleko) Mám holt tu "nevýhodu", že jak objevím zajímavého srnce, tak mi nedá spát a lezu furt na to jedno místo, ikdyž bych moc ráda šla aspoň občas jinam, stejně nakonec jsem pořád tam :-) Letos mám obeznané takové zajímavé tři (tenhle špičák, pak vidlák s druhým parůžkem jak mufloní růžek a šavlovitý zpátečný "skoro"šesterák), na hákovitého vidláka (má jen zadní výsadu zahnutou dolů jak harpunu) jsem mohla střílet ten večer, co jsem ho obeznala, no nechala jsem ho a od té doby ho neviděla (a čekala na něj asi 5x), šavlák má čas, ten se od pšenice/kmínu nehne a špičák zatím uniká, takže to mám letos veselé :-)

Autor: strejda zajíc | 17.06.2012 13:48
Krása,co?O to ti bude "vítězství"více chutnat...Loni jsem takhle lovil srnu (levá čelist 3 roky,pravá 8,chyběly zuby na protiskus,12 kg v hrubém)od 1.září do 19.tého!Nakonec ale opět zvítězila hrubá lidská síla(ráže 8)nad zvířecí inteligencí.Ale užil jsem si to....

Autor: Erika Doležalová | 17.06.2012 13:03
Strejdo, je to tak, ale někdy už si říkám "Já se na to můžu vykašlat!!! Už nejdu!" A stejně druhý den jsem jak na trní už od rána.. :-)
Včera, abych neměla nějaké stresy, že sedím tady a co když je srnec tam a jestli jsem si neměla sednout tam, ale co kdyby srnec šel sem... se milostpán neukázal vůbec :-( Zajíc na každém kroku, kuna mi proběhla kolem žebříku (na předminulé čekané hnala nádherná veliká medovka za zajícem, ale brzo to vzdala a vrátila se do lesa a ušák se pak vydal stejným směrem za ní :-), jedna srna, srnec na "ostrůvku" v obilí (vyvýšený "hrbatý" plac asi 30x10m kamení+tráva+drny), se stmíváním pak dva srnci tamtéž (ale můj mezi nimi myslím si nebyl) a varovné zavrčení bachny z řepky kousek za zády.. Tam jsem šla řepkou (abych si nezradila srnce, který by měl podle všech předpokladů a dosavadních zkušeností ležet v pšenici), zpátky bych tudy nešla ani kdyby mě mučili, takže kolejákem obilí pěkně "bezpečných" 20 metrů od řepky :-))) Tak zase dnes..? Zítra..? :-)))

Autor: strejda zajíc | 17.06.2012 00:13
Eriko,na lovu je nejhezčí to těšení.Dnes to nevyšlo,ale zitra,zítra ...

Autor: Pavel Toman | 16.06.2012 18:52
Honzo,závist se mnou cloumá :-) u nás je to před námi,boj to bude :-(

Autor: Jan Slavětínský | 16.06.2012 18:34
Tak my máme po Valné hromadě HS, kde všechno proběhlo dobře. Tak že zas až v r.2023. Jsem rád,že je to zanámi, ale bylo to kus práce....Lovu

Autor: Erika Doležalová | 16.06.2012 12:33
Tak přesné určení věku "mého" špičáka se opět odkládá, nevím jak to ten srnec dělá, ale úplně mi asi leze do hlavy - posuďte sami. Terén příjemný, rybník, vedle něj řepka a vedle pšenice. Nahoře cesta lemovaná stromy, dole lem stromů a za nimi další řepka. Žebřík na stromě s výhledem přesně řepka-obilí, totéž nahoře u cesty, jen trochu dál od řepky. Vítr fouká dole do řepky, nahoře do obilí. Dvakrát sedím dole a dvakrát je srnec mimo bezpečnou ránu nahoře. Tož včera usedám na horní žebřík a kde myslíte že byl pan srnec? Ano, zalehlý v obilí asi 70m od DOLNÍHO žebříku, v půl deváté se jako obvykle zvedl a pomalu došel k řepce, krásně se postavil na široko a s pohledem na onen žebřík jakoby říkal "Ahoj Eri! Jooo vlastně ty tady nejsi, ty na mě čekáš nahoře.." :-))) Do tmy se nehne, střílet nejde (jednak z něj vidím sotva čtvrt hřbetu a hlavu, druhak je to dálka dálkovatá - moje max. bylo zatím 150m ale ve skoro holém terénu, tohle bylo mnohem dál a vysoké obilí+vysoká hustá řepka, takže nelze :-(
Mladičký šesterák mi zato přišel až pod žebřík, otloukl všechny větve (už jsem čekala že se pustí i do stojek žebře :-) a já jela v deset s prázdnou dom.
Dneska půjdu na spodní žebřík a běda jak bude srnec nahoře! Doufám, že budu doma se srncem dřív než začne první poločas :-)))
Lovu zdar všem úspěšným.

Autor: Fesoj | 16.06.2012 11:51
Tomio, to je jen a jen o úživnosti revíru. Prase, které ochutná kukuřici jen když mu ji nasypu na vnadiště bude asi vypadat jinak než to, které v ní stráví většinu života. Na druhou stranu my, kteří máme taková "prasátka nerosty", zase nezaplatíme ani haléř na škodách - kde nic není, ani smrt nebere. Mimochodem - ten včera dohledaný kňourek měl podle chrupu 13 až 14 měsíců, tedy žádný podzimní vrh.

Autor: Tomio | 16.06.2012 10:11
Dnes ráno na mě Diana byla hodná, sám nevím proč si to zasloužím. V 5:35 ulovena lončáčka, 43kg vyvržený s hlavou a běhy. Nevím, kde berete ty do třiceti kg, když já prase pod 40kg neviděl kromě markazínů už skoro půl roku. Příběh dodám k fotce během zítřka.

Autor: Martin Síla | 15.06.2012 21:36
Honzo, já myslel fotečku hlavně co se chování střely týče, to abych věděl jestli si tu naši příbuznou flintu můžu dovolit vzít vyjímečně na srnčí.
A co se týče hřivnáčů, vždyť to je taky nádhera...

Autor: Jan Slavětínský | 15.06.2012 18:55
Člověče,fotečka bude až zítra a s vybělenou hlavou. Kluk si odvezl foták na školní výlet a já už ho vařím... V mém mysliveckém srdci ,jak já říkám,je to průběrný "tuctový srnec", který se lový na svatby nebo koncem září. Je 4.letý, to už vím přesně protože jsem mu slil první vodu vaření. Hele, je to takový srnec, na kterého bych dneska asi nezmáčkl. Sice odstřelový, ale není podle mého gusta... Kdo je trochu mylivec, ví o čem mluvím .... Holt ,o říji budu chodit s "dvojkou" a po hřivnáčích..... asi tak.

Autor: Fesoj | 15.06.2012 18:49
Všera odpoledne jsem byl v sousední vesnici u syna a ten mě namlsal - že prý se tam prohánějí po pastvinách každé ráno divočáci a nejen ráno, třeba i v 10 dopoledne. Tak jsem si všechno přichystal, že před rozedněním sednu na kolo a vypravím se tam. Jenže v 10 hod. večer zvoní telefon. Kolega postřelil lončáka a zda bych byl ráno ochoten vyrazit s čubinou na pomoc při dosledu. V takovém případě nikdy neřeknu ne a tak jsme se tam v šest sešli. Jenže jsme nenašli nástřel ani barvu. Tak jsem pustil fenu k volnému hledání a za chvilinku začala hlásit, že něco žene, ale to postřelené prase to nebylo... Střílel r. 7x64, střelivo SB 9 gr. poloplášť, prase v ráně upadlo, ale hned se zvedlo a pryč, nenásledovalo tlupu. Všechno jsme prohledali a když už to kolega chtěl vzdát, našli jsme dost tmavou barvu a bylo jí docela dost, jak na listech trávy, tak otěr na břízkách, ovšem první barva byla asi 80 m od nástřelu. Pak jí bylo čím dál míň a po padesáti m už zase žádná a Dorinka začala znovu revírovat. Přešli jsme cestu, prohledáváme smrkovou náletovou mlazinu asi tak do 2 metrů vysokou a příšerně hustou, pot z nás jen lil - a konečně slyším ze smrčí zavrčení a vzápětí přerušované hlášení hlubokým hlasem. "Asi ho máme" volám na kamaráda, jdu po hlase a za chvilinku nacházím fenu u již zhaslého kusu. Lončák, kňourek, vyvržený s hlavou 28 kg, byl zasažen na "hodně zadní komoru" - trávník a střeva, ani játra nebyla porušena. Výstřel o velikosti vstřelu, břišní dutina plná barvy, vzdálenost od nástřelu cca 400 m, ale to vytažení úlovku z přehoustlé mlaziny, když na každém kroku se zaklesl o smrček nebo v ostružiní, ještě k tomu do kopce, to byl ten pravý horor ! Ale kdo chce užít, musí zažít a protože nedošlo ani k zapaření zvěřiny, zavládla nakonec všeobecná spokojenost. Ovšem nebýt psa, mohli jsme kolem něj projít třeba na metr, jak byl v těch smrčkách schován. Sv. Huberte, Diano a především Dorinko, díky !

Autor: Pavel Černý | 15.06.2012 11:20
Jendo Lovu zdar! Už umíš vkládat fotky, tak ho předveď!
Já jsem včera seděl na kazatelně uprostřed polí u malého remízku. Testoval jsem nový dalekohled Fomei 10x42 ze čtenářské soutěže. Desetinásobné zvětšení příjemné, naopak se dá zaostřit až na 2,5 metru, což jsem ocenil, když mi na vedlejší ptáčnici přilétl nádherný sameček žluvy. Bohužel už mi chyběla tak půlvteřina k vyfocení - zaostřeno už bylo, ale pak mu došla trpělivost. Škoda, mohla to být hezká fotka. Na dálku v pšenici 7 srn a tři známí srnci, nic k odstřelu. Za šera už samozřejmě průměr objektivu nic moc. Ale na courání za srnci se dalekohled uplatní. Jen na něj dám standardní kožený řemínek. Na pružném se pohupuje a šustí o bundu.

Autor: Martin Síla | 15.06.2012 11:13
Honzo, LOVU ZDAR!
Bude fotečka?

Autor: Jan Slavětínský | 15.06.2012 10:44
Včera jsem na čekané před půl desátou ulovil srnce. 5.letý zpátečník asi s centimetrovými výsadami a výškou paroží cca 8 cm nad slecha. Střílel jsem na posečené louce,z posedu ,asi na 80 metrů, kulí 8x64S, SPCE. Zůstal v ráně. Lovu zdar.

Autor: Václav Sládek | 15.06.2012 10:26
Včera po půl deváté mi do stopadesáti metrů od posedu projel tolik zatracovaný čtyřkolkář táhl vlek.Rámusu jak když jel žebřiňák po kamenité cestě.Zvedl srnce kterého jsem ve vysoké buřeni neviděl.Srnec odhadem 3-4letý pravidelný šesterák stál asi dvacet minut jako by pózoval malíři v ateliéru pak na místě znova zalehl.Po deváté se ozvali prasata u potoka ale zvedla se taková mlha která mě donutila čekání ukončit.

Autor: Radek Chadim | 15.06.2012 10:21
Včera jsem vyrazil po sedmé na čekanou, bylo oblačno, ale na poslední dny poměrně sucho, tak jsem se rozhoupal jít omrknout srnce k lesu, možná i do lesa :-). Po zaparkování jsem nejprve vyhnal kolegu z posedu, prej tam stejně nic nebylo :-), než jsme hodili řeč, obloha se zatáhla. Tak jsme se rozloučili a já mazal na Přestěhovanou kazatelnu na kraj lesa. Chvíli po příchodu vytáhne z levé strany srna a pak i již zde mnou publikovaný srnec s dlouhým parožím, kterého už jsem viděl od auta. Po chvíli z potoka šel další srnec, obešel kazatelnu a vyšel přímo před ní na pole. Bouřka nakonec nešla moc bokem, jak jsem doufal, tak začalo celkem slušně foukat a pršet, ještě že jsem byl na velice dobře postavené kazatelně (jsem ji stavěl sám, tak ta špatně postavená být ani nemůže :-)). Po dešti se z lesa začalo vynořovat srnčí jako houby po dešti - srnec s vysokým parožím se vrátil, nahoře další dva noví srnci - mladý srnec a pak patrně starší vidlák, který všechny ostatní srnce pěkně proháněl a nakonec se dal i do souboje s tím mým domácím s vysokým parožím. Vpravo pak vyšel na chviličku ještě další mladý srnec. Za večer jsem viděl 6 srnců a 4 srny, jedna vodila letošní srnče. Než jsem šel v půl desáté domů, už zase bylo jasno, takže nakonec velice pěkný večer.

Autor: ferda | 15.06.2012 10:00
Včera som zažil jednu z tých lepších postriežok:-))) ešte som ani nezaparkoval auto a už som videl jednu laň. Medzi dvomi lesíkmi cestou k posedu som prekvapil srnu v tráve, bol som od nej asi 20-25 m. Škoda, že to nebol gombičkár. Už by ležal. Po prejdení lesíka som vyšiel na pole s pšenicou a v diaľke asi 400 som videl 2 danielov a danielku s danielčaťom. Jeden daniel bol celý čierny, ešte tmavší ako diviaky. Neďaleko kazateľne, na ktorej som mal stráviť večernú postriežku, prechádzali 3 muflóny. Neboli ďalej ako 100 m. Jeden z nich bol minimálne bronzový, ďalšie 2 o niečo slabšie. Nie najhorší začiatok. Konečne o 20.00 h. som sa dostal na posed. Keďže sa nič nedialo, okrem jedného ročného chovného ihličiaka som nevidel nič, čas som si krátil surfovaním po internete v mobile. Pred pol desiatou to začalo..... Na pole s pšenicou postupne vyšlo okolo 40!!!! kusov jelenej zveri. Boli tam jelenice, tohtoročné jelenčatá, minuloročné jelenčatá a aj niekoľko jeleňov. Dva z nich boli veľmi dobrí, určite medailoví jeleni.... Už sa teším na jeleniu ruju. Chystalo sa na búrku, tak som tesne pred desiatou išiel domov. Len čo som na kazatelni za sebou zatvoril dvere, neďaleko od posedu som počul v obilí šuchot a kvikot diviačat. Pozrel som sa tým smerom, a videl som niekoľko veľkých kusov a asi 10 menších. Od posedu boli asi 70-80 m, ale keďže už bola tma, tak sa strieľať bohužiaľ nedalo. Zrazu najväčšia diviačica (určite mala nad 100-120 kg) zagrúlila a zafučala, a celá črieda vbehla do lesa. Taký rachot čo robili v lese, som už dlho nepočul. Túto čriedu diviakov som pri posede, kde som včera sedel, pozoroval aj minulý týždeň z inej časti revíru. Vtedy vyšli na pole už o 21.15 h. Škoda, že nevyšli tak skoro aj včera. Po príchode domov z práce som ešte rozmýšlal, či mám ísť na postriežku alebo nemám, ale po zážitkoch na včerajšej postriežke, nemôžem ľutovať, že som išiel von.

Autor: Honza Král | 14.06.2012 14:09
Včera jsme s kolegou po odpoledním dosti intenzivním dešti zavěšovali alobaly na pruty okolo jetele, který včera zčásti poesekali a dnes zřejmě pokračují. Pes mi vystavil jednoho zalehlého srnce, v dáli se zvedly dvě srny a další srnec. Srnče jsme nepotkali a doufám, že jsme aspoň nějaké to srnče tímto, byť malým, opatřením zachránili.Mokří jak myši jsme jeli k domovu s vědomím, že jsme alespoň něco udělali pro jejich záchranu.

Autor: Radek Chadim | 14.06.2012 13:23
Dnes jsme byli zkontrolovat druhou (teď už první) fotopast. Začala chodit asi jiná tlupa s úplně malinkatýma selatama - řekl bych týden až 10 dní stará. Kromě toho tam dnes ráno byla i ta domácí s většíma selatama. Teď člověk ani s fotopastí neví, jestli je to jedna a rozrodily se mladší bachyně, nebo jsou to dvě tlupy, které přišly na vnadiště necelých 30 minut po sobě. Videa nahrávám a vystavím za hoďku.

Autor: Břéťa Ambrož | 12.06.2012 21:42
To Ivo: Také mě to dost překvapilo a o to více zasáhlo, pan Prof. Hromas byl největší osobnost myslivosti a ochrany přírody jakou jsme měli. Byl to člověk celosvětového formátu, člověk prosazující tradice a českou myslivost ve světě, vědec, odborník, praktik.....bude tu po něm nezalepitelná díra.... čest jeho památce, poslední salvu, sbohem....a nezanedbatelné Lovu zdar! BA

Autor: Ivo Ondráček | 12.06.2012 21:17
Dnes ráno zemřel profesor Hromas. Osobně jsem doufal, že ho ještě potkám na některé výstavě či tak a alespoň mu podám ruku. Odešel nám velikán. Budiž mu země lehká...!

Autor: Erika Doležalová | 11.06.2012 11:05
Včera se mnou dvakrát za jeden večer tak vydrbal průběrný špičák, že ani nemám chuť se o tom rozepisovat :-) A to jsem naněj skoro třičtvrtě hodiny čekala, až se milostpán zvedne z obilí.. No nic, dnes je taky den a zítra a pozítří... To by bylo, za ten včerejšek to má u mě spočítané :-)

Autor: Radek Chadim | 11.06.2012 09:31
Včera z večera jsem vyrazil zkontrolovat ty divočáky v té pšenici. Kazatelna stále nakloněná a k opravení se nikdo nemá, tak jsem usedl na posed o 200 m dál. Chvíli u rybníka honil srnec srnu, pak přiletěly kačenky, jinak klid. Po osmé hodině slyším na kraji lesa asi 400 m daleko nadávat srnčí, takže divočáci už jdou. Za 10 minut už vidím hlavu v pšenici, proto jsem došel k té nakloněné kazatelně a opatrně se vyškrábal na ní. Divočáci mezitím sešli dolů obilím, ale byly vidět jen hlavy dvou větších kusů. Před půl devatou začalo foukat, bachyně se otočila a odběhla ode mě a vydala se směrem k cestě. Po půl deváté už divočáci lozili po cestě jako by nic, jako by v bezpečné vzdálenosti neseděl takový obávaný lovec, jako jsem já :-). Když vyšla na cestu bachyně, tak jsem byl rád, že jsou divočáci v bezpečné vzdálenosti a já sedím na nejvyšší kazatelně v našem revíru :-). Po chvilce natáčení jsem se ale přesto rozhoupal a šel je našoulat, stál sem ale 80 m pod horizontem na cestě, ale divočáci už se do tmy nevrátili. Vše mám pro věrohodnost zachyceno na videích. Dneska se pokusím o jinou taktitku. Videa budou za chvíli ve Videích.

Autor: Karel poslík | 11.06.2012 07:36
Přeji Lovu zdar všem úspěšným lovcům a pokud se chcete pobavit a nebo trochu bát, tak dnes vložím do článků zážitek z pátečního lovu. Ulovil jsem sele 15kg ,celkem bez problémů, ale co se dělo potom byl horor. Zdar Karel

Autor: Fesoj | 11.06.2012 02:44
To "selátko sedmitečné" se asi hned tak nevidí, doufám, že je podstatně větší, než jeho hmyzí příbuzný... A čím chceš v tuto dobu odčervovat ? Mně se proti nosohltanovým střečkům u kašlajícího srnčího nejvíce osvědčily poloplášťové pilulky.

Autor: strejda zajíc | 10.06.2012 23:32
Už vím,proč měly čuňky-zlaté štětinky tu dietní pauzu!Objevily kryté krmeliště,kam jsem před měsícem dovezl káru krmení!A než ho vyžraly,nechodily papat ke mně.Ať jim slouží...

Autor: Radek Chadim | 10.06.2012 16:09
Včera na čekané na mé kazatelně byl celkem klid, lilo jako z konve a až později se mraky protrhaly. Když se dlouho nic nedělo a já viděl kus srnčího opodál, rozhodl jsem se, že se na něj půjdu podívat. Po seskočení z posledního šprušle žebříku jsem ještě prohlídl řepku a asi 200 m od kazatelny vidím tmavé fleky - divočáci byli už na pochodu, ale poměrně daleko a poměrně bokem ode mě. Než jsem došoulal srnčí, to zalezlo zpátky hlouběji do řepky, ale byl to špičák. Po návratu na kazatelnu se nic až do "mých ultimativních" 21:15 nedělo, a jelikož byl poblíž všeobecný lidský hluk, rozhodl jsem se jít domů. Až když jsem stál na zemi pod kazatelnou, začalo to v řepce šustit, pak varovně pochrochtovat a pak už jsem viděl jen hřbety zrazených divočáků odbíhájících dál do řepky. Za celou noc už se na vnadiště nevrátili.
Dnes jsem byl přemístit fotpast k jiné řepce, abych se podíval, co chodí tam. V půli cesty začalo pršet a pak už pršelo až do příchodu domů. Při zpáteční cestě od té druhé řepky jsem půdvodně chtěl jít přes pole po cestě, ale pásl se na ní srnec a nejblíže srna s letošním srnčetem. Tak jsem to obešel kousek lesem a vyšel na rovnoběžně cestě s tou mou původně plánovanou. Cesta mezi pšeničnými lány je už tak rozrytá, že se po ní nedá už skoro ani jít - jedno přeorané blato. V duchu si říkám, tady si ti divočáci musí rejdit celou noc a jak už to tak bývá :-), ani né v polovině myšlenky mrknu do pšenice a asi 80 metrů daleko vidím dva tmavé hřbety. Chvíli jsem je pozoroval, pak chvíli fotil a natáčel, a když zvonili na kostele poledne a divočáci zašli do vyšší pšenice, mazal jsem na oběd. To se člověk na ně načeká po nocích a divočáci si to bez ostychu producírují v pravé poledne pšenicí, jako by nic. Dnes v podvečer jim ty povolenky na denní potulování pšenicí budu muset jít asi zkontrolovat, jestli jsou ještě platné :-). Videa a fotky už nahrávám.

Autor: strejda zajíc | 09.06.2012 23:53
Jo jo,cizí řeči bývají někdy problém...Už jsem měl obavy,co se "mojí" tlupě stalo,dva dny dieta,až dnes vyluxováno.Ale večer to holky napravily a přivedly mi ukázat děti už před třičtvrtě na deset.Opravdu je tam bílé sele a má na sobě 7 černých flíčků.A ještě má jednoho hodně světlého sourozence,ale jen z jedné strany!Že by pierot?Tomu flekáčí budu říkat "sedm černých teček".Zítra jim zas donesu gáblíček a protože pokašlávají(zřejmě Metastrongylus),mohl bych je zkusit odčervit,samozřejmě zdarma,jak je v této zemi u lékařské péče pro černou zvykem.Spokojen odcházím spát.

Autor: Jaroslav Miňha | 09.06.2012 19:51
Já vstával dneska ráno před čtvrtou, ve čtvrt na pět už jsem byl u řepky a to jsem ještě stihnul i kávu, mám to totiž za barákem. Na poli vedle řepky pět černých „šedesátikil“ bez selat, dalo by se k nim dostat strouhou i na můj padesátimetrový dostřel, jenže je to tak 200 metrů od cesty a na pole se vjet nedá … už jsem nějak zpohodlněl a nechce se mi vláčet se s čuníkem blátem takovou dálku. V řepce byl klid, ale jak tak jdu kolem ní, najednou je slyšet mlaskání a řepka u kolejáku sebou mele. Vlezl jsem do kolejáku, jenže řepka je nad ním už zavřená a neviděl jsem nic ani na pár metrů a ty potvory porád mlaskaly a mlaskaly. Tak jsem zamlaskal taky s přesvědčením, jaký jsem dobrý imitátor a jak pokecáme, jenže všechno okamžitě ztichlo a po dvou vteřinách ticha následoval hromadný úprk. Ani netuším, kolik jich bylo. No a pak už kromě pár kusů srnčí nic. Zítra ráno to jdu napravit a do té doby trénuju mlaskání
:-))

Autor: Fesoj | 09.06.2012 10:50
Po včerejším slejváku jsem dnes ráno vyrazil ven, ale dost pozdě, ke kazatelně jsem došel až kolem půl páté. V louce v protisvahu dva černé fleky. Prasátka... Tak honem nahoru a snažím se je přečíst. Je to dost daleko, asi 300 m, sice by se k nim dalo došoulat, ale podle velikosti a toho, že nejsou přebarvená, soudím na bachyně a tak jen pozoruji. Po delší době zahlédnu v nižší trávě něco zrzavého. Selata. Ale kolik jich je, ne a ne zjistit. Pasu je až do půl osmé, kdy odcházejí do muldy a teprve tehdy zjišťuji, že jedna bachna má 5 potomků a druhá 6, o dost větších - jenže pekáčových rozměrů stále ještě nedosahujících. Mezitím pozoruji srnčí. Tam srna se srnčetem, tam zas srna jako kule, támhle srnec se srnou, onde honí starý srnec mladíčka špičáka, pořád je na co koukat, jenže nic k odstřelu - tedy ten starý špícr by byl lovný, ten náznakový šesterák taky, ale ti mají dost času, pátrám po nějakém paličkáři /vloni jsem z této kazatelny střelil 2/, ale dnes nic, aspoň z těch kusů, které dokážu přečíst. Celkem jsem viděl nejméně 10 kusů srnčí zvěře, možná víc - ve vysoké trávě se každou chvíli nějaký kus ukáže a hned zas ztratí. Když k tomu přičtu asi 10 hřivnáčů na drátech vysokého napětí, nebylo toho za jedno ráno k vidění zrovna málo. A po návratu domů mne žena vybízí k lovu beze zbraně - na včera posekané zahradě málem šlápla na půlmetrovou zmiji. Ale ta na mne nepočkala. Tak jako tak, musím ji co nejdřív chytit a odnést někam jinam, aby se kamarádila s vnoučaty, o to moc nestojím...

Autor: Erika Doležalová | 09.06.2012 10:39
Poslední dobou mám pocit, že mi někdo nepřeje vyrazit v klidu do revíru a nějaký čas tam pobýt.. :-( Když musím být v práci dlouho (naposledy 2x do 20:30 a ve čtvrtek do 22:30 + třikrát ráno na pátou místo na šestou :-( tak je krásně, modrá obloha skoro bez mráčku, sluníčko... A jakmile je práce hotová a já můžu konečně!!! ven, tak "hnus fijalovej". Včera zas. Celý den pěkně, v práci končím normálně, takže ve tři, do šesti oběhám zvířectvo a domácnost a když se před sedmou začnu chystat ven, obloha začne chytat nádech do šeda a začíná se zvedat vítr.. Nejsem žádná srabka, tak i přes varování partnera ("Bude bouřka jako prase!" :-) jedu. Těsně před zaparkováním auta mi na čelní sklo začínají padat první kapky.. Na posed jdu už za droboučkého deště a deset minut po usednutí se spustí liják, blesky a hromy a já nadávám jak dlaždič :-( Nejradši bych šla zpátky, jenže představa asi 200m cesty mokrým obilím po kolena mě teda vůbec neláká. I přes bouřku se v kraji lesa objeví srna, pak jde déšť-nedéšť do obilí. Aspoň mám na co koukat. Kolem deváté se objeví i srnec! (vysoký pravidelný šesterák že pravidelnější už být ani nemůže :-( takže nic pro mě) ale ten není tak "drsnej" jak srna a chvilku okusuje keříky těsně u lesa a pak se vytratí. Pak ještě jedna srna a jeden zajíc a už nic. Kolem čtvrt na deset absolvuju "praní kalhot po kolena" :-) (čili cestu k autu) a hurá domů. No, můj srnec je sice bůhvíkde, ale i tak - tři kusy srnčího a pan zajíc, na to počasí celkem úspěch :-) Ale proč zrovna já musím mít takovou smůlu, že když konečně můžu ven, tak je takhle hnusně?!?! Míro Lovu zdar.

Autor: Jarda Březina | 09.06.2012 10:21
Po včerejším debaklu 4:1 (typoval jsem 5:0) jsem si šel na dvě hodinky lehnout. V jednu jsem vstal a šli jsme s kamrádem okouknout pole brambor, které navštěvují divočáci. Do půl třetí nic. Začalo pršet, tak jsme sbalili saky paky a vyjeli jsme zkontrolovat kachny, které jsme včera vypouštěli na rybník jestli, už nejsou na výřadu od škodné... Všechny v pořádku, ještě pohádku na dobrou noc jsme jim přečetli a alou domů. Jen jsem si posteskl, že jsme ani dnes neviděli orgány ministerstva vnitra. Po příjezdu do města ejhle, naproti nám auto bez světel, jede si jak vítěz, tak probliknutí, aby si ten šašek rozvítil a hádejte kdo to byl?? :-) orgány asi dostali rozkaz šetřit elektřinou tak si to vzali k srdci a přestali svítit i u aut. Lovu zdar všem úspěšným lovcům

Autor: Miroslav Šafr | 09.06.2012 09:35
Míro, Lovu zdar! "Komu se nelení tomu se zelení", já už ani nepamatuji kdy jsem naposledy vztal za tmy a šel na lov. Snad někdy loni v létě.

Autor: Miroslav Štědrý | 09.06.2012 07:21
dnes ve tři ráno u nás přestalo pršet,povídám si no co stejně nemůžu spát tak vyrazím do lesa náhoda je blbec po půl čtvrté už sedím na kazatelně za chvíli mi z řepky vychází srnec odhaduji 3-4roky vysoké paroží dlouhé výsady no prostě šesterák k pohledání takže zůstávám v klidu a říkám si když jsi tu ty tak s nějakým průběrným tu moc nepočítám.po páté se opět zatáhlo a začalo pršet tak jsem se rozhodl slézt a jít k autu ale říkám si když už sem tady obejdu takovej lesejk tak si vykročím a když jsem v půlce cesty tak na hraně lesa tak na 70 metrů vidím kus srnčího dalekohled leti k očím a už to vidím roček na hlavě jenom paličky tak honem do kleku dalekohled střídá kulovnice odjistím cvakne napínáček kříž ustaluju na komoře a ránem třeskne rána a srnec zůstáva v ohni.sřelen na 70metrů ráží 243Winchester váha kusu bez hlavy a běhů 8 kilo. Lovu zdar

Autor: Radek Chadim | 08.06.2012 21:45
Jaroslave, nevím co mám chaotické :-).
Dneska jsem chtěl zase vyrazit to na ty neposlušný divočáky zkusit, ale přicházely tmavé mraky a pak začala bouřka i slejvák, tak jsem zůstal doma. No po prvním poločase Rusko - Česko jsem přeci jen měl raději na tu čekanou jít, pač úder blesku by asi bolel méně :-D.

Autor: Václav Sládek | 08.06.2012 19:53
Tak dnes sedmý den na noční čekané.Většinou do půl třetí včera do čtyř a na dnešek do sěsti.Samé vodící bachyně pár samotných lončáků odešlo bez rány neb zrovna nebylo dobře vidět.Těd už mám přání aby v době kdy padnou řepky rostly houby a houbari vyháněly černou z lesů.Selat je vidět hodně.Dnes se dobře vyspat zítra máme brigádu v odchovně bažanzů a za týden v ní bude nové obsazenstvo.Jo a každý večer pět "vyžíračů" to podle Radka.Teda luxujou řádně.

Autor: Jaroslav Tatalák | 08.06.2012 19:34
Radku máš to nějaké chaotické.S pozdravem J.T

Autor: Radek Chadim | 08.06.2012 09:16
Včera jsem byl na mé kazatelně natočit divočáky na vnadišti. Během čekané jsem viděl 3 srnce - špičák, vidlák a ten můj starší špičák, 3 srny a v řepce chodili už dva daňci špičáci. Divočáci začali u lesa kvičet až v 9, do 21:15 nepřišli, kdy by se dalo ještě při aspoň trošku slušném světle natáčet, tak jsem to zabalil, abych si je zbytečně nezradil, a šel domů, tak snad příště. Videa nahrávám, až budou na YT, tak je sem hodím, ať je na co koukat :-).

Autor: Ivo Ondráček | 07.06.2012 22:17
Tak dnes srna se dvěma srnčatama a tři srnci. 1VT špičák, 2VT silný šesterák a můj starý pardál. Mému "starému pardálovi" jsou bohužel 2 max 3 roky:) Paroží zpátečníka, tělo čtyřletého srnce, ale ten kukuč... Na focení byla už tma, ale co vám mám povídat, došel ke mně na deset metrů a cestou si hopsal jak hříbě...Nevím co je to tu letos za omladinu, člověk aby už se pomalu bál na něco střelit-na první pohled vypadají na pět let a pak mládnou a mládnou!

Autor: Miroslav Štědrý | 07.06.2012 17:41
To mě těší Míro že Vitara už nestůně :)

Autor: Miroslav Šafr | 07.06.2012 17:09
Dnes jsem si šel v pravé poledne za krásného počasí pro své opravené auto přes celou honitbu (cca 4km). Za celou cestu jsem nepotkal ani chlup, pouze jeden školní výlet. Mimochodem už vyšší ročník a tak bylo také na co koukat.
Vitara měla opravdu vadné palivové čerpadlo, jak dobře odhadovali poruchu přátelé z tohoto webu.

Autor: Tomio | 07.06.2012 13:29
Po studijním týdnu, zase na chvíli zrelaxovat, takže dnes ráno po týdnu opět u řepky(u té samé, co jsem ulovil čuníka a kam jsem chodil před 10dny). Minule jsem viděl za ráno asi 13prasátek, vše 30+. Dva rudlíky lončáků (7(-1) a 6 ti byli menší, ale viděni jen jednou). na selátka to nevypadalo.
Dnes ráno dlouho nic, jen daněla mi dělala společnost, ve 4:30 přes pšenku, tři větší lončáci(cca 60-70kg), takže se nám asi ten větší rudlík rozpadl.
Pak už nic, pohozená kukuřice sebraná, tak jsem pohodil, uvidím jestli ještě přijdou, teď tam nebylo pár dní.
Srnčí zase jen obligátní, šesteráci, nic moc výsady a jeden slušný šesterák cca 4-5let.
Ráno krásné po delší době, klidno, sluníčko, celkem slušná rosa

Autor: Ivo Ondráček | 07.06.2012 10:20
Jó Jardo, Saša měl kliku - potkat paličkáče tam, kde letos nikdo žádného neviděl, to není jen tak:) A včera sem si tu jedničku už taky málem splnil - pravda, trošku nechtěně, ono 20cm vidlák je "tak trošičku" chovnej:)

Autor: Jarda Březina | 07.06.2012 09:04
Ivo, prvně odstřílej jedničku a potom můžeš na II. a III. Nebo na schůzy se říkalo něco jiného :-) Jo Saša ten má splníno :-). Jinak přidám také svůj páteční zážitek. Lovím v lesní honitbě, tak asi ten kdo má stejné podmínky, tak ví, jak je to se srnčí zvěří. Chodím na stejné místo, kde jsem za posledních 14-dní viděl 4 srnce 1x špičáka cca 12cm výška roček, vidláka ročka. Dvouletého až tříletého šesteráka a hodně dobrého srnce, ale věk jsem nedokázal odhadnout, protože se již smrákalo. Když přicházím k žebříku uviděl jsem v olšině pohyb, zastavím se a začíná obeznávání, ze 2/3 přebarvený kus, ale ve zvěřině slabý , krk v kratší, ale mladík to je, paroží jako zpátečník, ale starší jak tři roky nebude. Začíná mi to hodně šrotovat, jestli lovit nebo Na jedné straně šesterák na druhé vidle, tmavé paroží 2-3 cm nad slecha. Najednou frknutí a bylo jasno (Střečci) zamířil jsem a vyšla rána z mé osmy :-) srnec zůstává v ohni. Po chvíli čekání k němu přicházím, vzdávám poctu. Nebudu zde psát, že do vyvaření jsem si myslel, že to bude dvouletý srnec, ale po vyvaření, mě několik lidí co uznávám v odhadu věku srnčí zvěře dle zubů ujistli, že se jedná o tříletého srnce, tudíž za dobře odlovenou II VT. Nějaké info... Loveno Tikka T3 hunter LH 8x57JS NP SB váha bez hlavy a běhů 8kg. Jinak jsem poprvé vyzkoušel toto střelivo, myslel jsem, že to bude lepší než-li SPC, ale mýlil jsem se celou jednu stranu žeber jsem musel vyhodit. Lovu zdar

Autor: strejda zajíc | 07.06.2012 00:27
Dnešek nezačal nejlépe,v půl páté mne budí policie,naštěstí mi nechtějí bourat podlahu,ale obligátní-srážka se zvěří.Kous bych se do pr..(však víte kam),tříletý šesterák jako kytka.Při vyvrhování velká krása,trávník nacpaný až v předkolenní řase,zeleň pod dekou až na hleznu.Jsem ale starý mrchožrout a tak je nakonec z 20kilového srnce deset kilo čisté zvěřiny.A halt my,pakáž zelená ,ho zbaštíme na příští schůzi MS.
Odpoledne vezu čuníkům a opět šok,moje tlupa,prdelky moje baculaté,poznávací znamení jedno bíle sele,už druhý den neluxovaly.Začínám mít obavy,co s nimi je.Někdo se tam krmil,ale nechal,takže moje holky to nebyly.Večer si sem sednu.Tluču špačky po náročném dnu,ale nejradši bych tloukl ty bláznivé chřástaly,snad tu mají chřástalí Hlas Česko-slovenská ,či co!V deset jdu domů a basta!Ale čtyři minuty před desátou se přivalí čuníček-kulička,div mi žebřík od kazatelny nepodrazí.A tak dlouho se vnucuje,až to neunesu a střílím.Osma je osma,zůstává v ohni,výjmečně střílín ne za plec,ale na plec.Kdo ho taky bude lovit z mokré řepky,protože vesele prší.Kňourek-lončák,jedničky vyměněné,40 kg.Většina jeho kamarádu tohodle věku má letos o 5-10 kilo víc.Takže žádná velká škoda,ale stejně trochu smutku.Závidím Erice,že se může radovat ze svého prvního prasete doma,mně tak akorát zbývá radovat se z posledního a to se mi zatím nějak moc nechce...Přeji dobrou noc a do dalších dnů Lovu zdar!

Autor: Ivo Ondráček | 06.06.2012 23:05
Za naše sdružení musím napsat, že máme během týdne ulovené už tři lišky. Možná se to někomu nezdá moc, ale u nás bývalo zvykem, že i jen vidět tři lišky zpravidla trvalo cca čtvrt roku. Letos jich je vážně hodně!!! Jinak do galerie jsem dal srnce,tak mi prosím zkuste odhadnout věk, jsem vážně zvědavý, jestli jsem sám posoudil správně...

Autor: Míra Malina | 06.06.2012 22:08
Včera večer jsem se chtěl vrátit kolem jedenácté večer.Podívám se na srnce,možná příjde i černá,no uvidím...
Už v devět vidím selata a za nima jistí bachna.Chvíli se kochám pižamákama a pak se stočil vítr, bachna mě navětřila.Lončáci nikde, tak to asi zabalím.
Slézám po žebříku a v houští slyším rachot.Lezu zpět.Co kdyby nějaký lončák!Přece je nezradím!Smůla dvě bachny a selata.A zase se vše opakuje.Bachna mě navětří ,odskočí do houští a pak se za 1O minut vrátí.Nakonec to balím až po půlnoci.To jsem chtěl jít brzy ráno znova.To jsem ale nakonec ráno budíku rozmluvil.
Tak jsem šel ráno až v sedm.Jen procvičit Arése, mojeho křepeláka.No vezmu si mojí 6,5x55SE - co kdyby.Mám totiž takový pocit ,že když jdu se psem,tak se mně srnčí tolik nebojí a spíš si nás zvědavě prohlíží.Nebo si nás pamatujou,když jsme chodili v zimě krmit.
Už vidím čtyři kusy srnčího,ale žádná jednička.Vracíme se a u řepky další tři.Všechno jedničky.Vyberem nejslabšího, chvíli za ním šouláme dokola pšenicí,až srneček sám přijde.. a třeskne výstřel.Vzepne se, otočí a po pár metrech zhasne.
Tímto tedy můj první příspěvek,zdravím všechny z Roudné i za moje kluky Míru a Martina a snad dodám brzy i foto.

Autor: Erika Doležalová | 06.06.2012 15:53
Nesnídám, nesvačím, nestíhám to, nestačím.. Tak asi tak nějak :-) Práce, práce a zase práce, akorát předevčírem jsem se utrhla na chvíli navečer ven, cestou v kmínu vedle cesty podruhé čtu špičáka kousek nad slecha, myslím že je roční a pokud ano, snad ho někdo z našich nestřelí, protože je takový zajímavý - chybí mu polovina levého slecha, jako když uřízneš.. Těžko říct, jak k tomu přišel. Pak už frčím na "svůj" žebřík čekat na "svého" srnce, ale do tmy nic, na horizontu další špičák kousek nad slecha (na jedné špici malý náznak na výsadu), tentokrát - ale jen podle hlavy - tipuju dva roky a průběrný, ale nepřijde za mnou. Pak ještě vidím kus mezi stromy u cesty (daleko) a dva kusy v obilí (daleko). Když se rozhodnu ukončit čekanou a slezu první příčku žebře, v lese to zarachotí, tak si pak nadávám, že jsem měla ještě sedět, že možná šel další černý rytíř udělat mi radost :-) Teď už to bude těžší, měsíc v čudu, resp. vychází pozdě, ale dnes večer nebo zítra ráno pojedu ven ikdyby padaly trakaře bo potřebuju nutně přírodní relax po tom pracovním nerváku.

Autor: Radek Chadim | 05.06.2012 21:42
Dnes ráno, ani nevím jak :-), jsem se přinutil vstát a jít počkat na divočáky ke pšenici, až se budou po ránu vracet do řepky. Hned jak jsem vyjel na kopec, začalo pršet a pršelo celé ráno, tak jsem nečekal a šel pošoulat kolem řepky. Obešel jsem celou řepku dokola a po divočácích ani památky. Zato jsem objevil dva nové srnce - jednoho jsem dal do fotogalerie a do videí. Toho druhého se mi ani nepovedlo zachytit, ale vypadá to na zatím neobeznaného staršího srnce, patrně také vidláka s krátkými předními výsadami, kterého se budu snažit ještě omrknout.

Autor: Ivo Ondráček | 05.06.2012 09:23
Včera jsem vprostřed polí u jedné mezičky sednul na stoličku. Ale nikoli kvůli čekané - jal jsem se rovnat svlečenou ponožku, potvory holinky mi je furt sundavaj. V tom to kus nade mnou začalo bekat, beru dalekohled a byl jsem rád že sedím, jak se mi rozklepaly všechny čtyři pacičky. Tak už jsem si toho letošního zpátečníka zase obeznal...:) Věčná škoda, že musím do Brna do školy a musel jsem vynechat dnešní ráno. Ale večer na něj jdu. S tím jeho parožím prakticky bez výsad ho tam nenechám o nic déle než je třeba - ještě by mohl zmařit toho mladíka z vedlejší stráně.

Autor: Jan Slavětínský | 04.06.2012 18:35
Včera ráno jsem vstal a před čtvrtou hodinou jsem seděl na žebříku u posečených luk na tu "včerejší" lišku. Posledním Oryxem jsem střelil srnce a tak jsem s sebou v autě měl terč a novou krabici noslerů, že až pojedu domů z lesa, tak je zkusím do papíru. Jak to tak bývá, o půl páté se na louce objevila liška. Chvíli jsem jí pozoroval dalekohledem a potom už přes optiku kulobroku. Nechal jsem si jí přijít až na nějakých 70 kroků a když stála pěkně "na široko", tečka seděla za lopatkou a bum. Raním rozedněním zahřměla rána, nad liškou se od kule zvedl oblak páry z ranní rosy a ta tryskem zmizela se zdviženou oháňkou ve stěně lesa. Tak to bývá...
Jo, hochu, pořád myslíš a pořád se učíš...Rána do papíru šla o 5 cm výš než původní Oryx. Malá oprava rektifikace optiky a třetí už seděla v "černém". Tak příště. A to je o tom,že pořád existují "Murphyho zákony"... (viz galerie) Lovu zdar všem. H.

Autor: Radek Chadim | 04.06.2012 09:11
Včera, jsa povzbuzen pátečním brzkým příchodem divočáků na vnadiště, jsem vyrazil na mou kazatelnu, že by mohli přijít brzo a já něco natočil. Počasí vypadalo tak všelijak, ovšem vítr opět nezklamal a ač proměnlivý, většinou převládal vítr přímo na vnadiště. No nic, chvilku posedím a půjdu zase na louku, říkal jsem si. Už při lezení po žebříku mrknu do řepky a asi 100 metrů tmavý flek, "ocácek" tam lítá, pak už vidět jen tmavý hřbet. Po zasednutí se divám dalekohledem a zase přišel můj daněk špičák - moc dlouho jsem ho neviděl, otočil se a zašel za horizont. Čekám dál a po pravé straně hnědý flek, vezmu dalekohled a ejhle, můj král revíru. Pořád se mu v řepce něco nedzá, až před ním vidím dalšího srnce, nejprve se ho lekne, potom prožene a pak odchází směrem ode mě ( video http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=video&id=382 ). Na divočáky jsem čekal do 21 hodin, ale nikde nic, tak jsem se šoulal směrem k domovu, na louce už kromě zajíců jen srna.

Autor: Fesoj | 03.06.2012 23:46
Tondo i Eriko - lovu zdar, zejména ten srncolos, to se hned tak nevidí. Tondo, běží letos ve Světě myslivosti soutěž o raritu ? Pokud ano, neváhej a přihlas ho tam - první cena bývá odstřel kamzíka v Alpách a myslím, že nejsi bez šancí !

Včera jsem na posedu akorát pěkně vymrzl. Srnci bekali všude okolo, dokonce mi za zády jeden kus pěkně kašlal, ale kdybych se nešel vyčurat, tak bych neviděl ani ptáčka. Dnes se trochu oteplilo a tak jsem vyrazil znovu a jinam - zemědělci tam posekali pořádný kus louky, už to také zabalili na senáž, tak jsem se tam večer po dešti šel podívat. Sotva jsem vyšel ze dveří, pozdravil mne hřivnáč, který si sedl na dub před barákem a houkal o 106. Říkám si, že ten večer pěkně začíná... Vylezu nad Bukovou stráň, kde mám hned u cesty na okraji lesa posed. Podívám se doleva - a na horizontu na okraji pastviny prase. Podle dlouhého ryje nejspíš bachyně, ale opravdu kredenciózních rozměrů. Rychle couvám zpátky do lesa, odkládám fenu a hupkydupky na posed - ty tam, holka, sama nebudeš ! Bylo to za plného světla, asi v 19.30, prase na 300 m a šlo směrem ke mně. Jenže když jsem vylezl na posed, už jsem ho neviděl. A najednou na horizontu další černé fleky - jenže to už nešlo o prasata, stejnou trasou, jako ta bachna, postupovalo kolem ohradníku 15 až 20 krav. Dobytek černé ani liškám nevadí, ale já z bezpečnostních i estetických důvodů v takové situaci lovím nerad, spíš výjimečně, když jsou na pastvině krávy, nemusím tam být já. Jenže když už jsem na tom posedu seděl, chtěl jsem chvilku vydržet. Zapálím si cigaretu a najednou na poloviční vzdálenosti mezi mnou a dobytkem vyběhne z lesa sousedův labrador, za ním jeho pán s klacíčkem v ruce a "apóórt ". Tak jsem to vzdal a šel na tu kazatelnu, kam jsem měl namířeno původně. Ještě před pár lety bylo běžné tam na čerstvě posekané louce vidět za večer třeba 6 lišek. Dnes ani jedna, ale zato hned dva zajíci, což je u nás vzácnost. Pak vytáhla - vystoupila - vyšla z lesa srna, už v letním a za ní další kus. Žebrák nad žebráky. Proti té srně poloviční a ani náznak přebarvení. Oddělil se od ní a pod mezí, takže jsem ho neviděl, postupoval ke mně a asi v 80 m se konečně ukázal. Flintu jsem měl samozřejmě připravenou - a ač nerad, musel jsem toho žebráčka pustit bez rány, protože se z něj vyklubala zakrpatěná čiplenka. Nakonec se ještě ukázal srnec. Mladík s výraznou nosní skvrnou, silný ve zvěřině, v paroží sice nic moc, ale jsou tu horší - takovíhle srnci se střílí jen jako východisko z nouze, když je honem honem potřeba kus na svatbu či podobnou akci, však to znáte. Ale teď není nač spěchat a to by v tom byl soudruh čert, abych nějakého toho paličkáře nenašel.

Autor: Tomio | 03.06.2012 13:31
Antonín Straka: super srnec, lovu zdar
Pro Eriku: Teda takový rychlý lov na tebe, to už muselo být. Lovu zdar. Sv.Hubert tě měl rád, že ti poslal kňourka :-)

Autor: Radek Chadim | 03.06.2012 12:20
Pro A.S.: když mě to přijde na e-mail, tak to sem vložím.

Autor: Antonín Straka | 03.06.2012 12:08
Když ono to moc popsat nejde - hospodář říkal, že je to srnec zkřížený s losem:-D. Oba parůžky mají jakési lopaty (jak u losa či daňka), z nichž vybíhají výsady - pravý parůžek 6 výsad (1 ulomená), levý parůžek 4 výsad. A upravuju věk, zdál se mi podle masky starší, ale budou to tak 3 - 4 roky (podle zubů)

Autor: Ivo Ondráček | 03.06.2012 11:30
Tak jsem včera znavený poklidně zalehnul a...převaloval se v posteli tak dlouho až jsem to ve třičtvrtě na čtyři psychicky neunesl a raděj šel ven. Já ty úplňky vážně zbožňuju - půl třetí ráno a já jsem jak hyperaktivní myšohryz. A druhý den něco dělejte, když se vám ve dvě odpoledne klíží víčka únavou...:( Počasí sice krásné, teplíčko, mírný větříček, ale zviřátka nic moc. Na každém strništi dva tři zajíci a semtam pár kusů holé. Vůbec letos nemůžu potkat srnce, ten poměr pohlaví vážně musí být tak 1:4. Než bych teda šel jetelí do půli stehen na onoho obeznaného srnca, to raděj nic, kór když je další zkouška za rohem...

Autor: Erika Doležalová | 03.06.2012 10:17
Jak tak čtu, ta v pátek bylo hnusně všude - u nás taky. Nejdřív rychlá přeháňka, pak sluníčko a klid, tak mě to vytáhlo ven na obeznaného "lepšího" srnce (po úterním ulovení průběrné jedničky), ale chvíli po osmé šedočerno a vichr jak blázen a zima jak v Rusku. Chtěla jsem se na to vykašlat, protože jsem každou chvíli čekala, že odletím i s žebříkem, ale zarputilost se vyplatila - před půl desátou vidím u lesa v kraji obilí tmavší skvrnu - Ha, srnec, konečně! Dalekohled letí k očím a Týýý jo, prase! Pak už jde o vteřiny, protože lončák maže klusem přímo na žebřík a moje třistaosma ho "daunuje" do trávy sotva 15-20 kroků od mě. Dvakrát třikrát odkáže a je konec. Štípu se do tváří, jestli se mi to nezdálo :-) Moje první prase ulovené "doma", tedy v našem revíru (za čtyři roky co jsem tu členem). Ostatní v galerii. A dnes snad přijde ten srnec :D
Lovu zdar i všem ostatním úspěšným.

Autor: Ellhenicky | 02.06.2012 21:32
Tondo Strako, když ti nejde vložit foto, tak popiš a nenapínej co měl ten tvůj na hlavě.

Autor: Antonín Straka | 02.06.2012 19:22
V pátek navečer se protrhala obloha,tak mě to také vyhnalo ven. Sotva po hodině sezení však přišel vítr a lijavec,už už jsem slézal dolů,když mi z žita vytáhl na louku srnec a začal se popásat. Už na dálku bylo vidět,že na hlavě má něco neobvyklého a když přišel blíž,rozklepaly se mi ruce. Rychle sahám po kulovnici, rovnám se se srncem a střílím. Srnec značí ránu a po padesáti metrech se na hranici louky a lesa láme. Za chvíli stojím nad ním v tichém úžasu a děkuji sv.Hubertovi.Starý srnec,odhadem 6 let, stříleno 7x64 11,2g SPCE. Pro zajímavost, střílel jsem cca na 100m, těsně za lopatku - vstřel cca 2 cm, ale střela chytla žebro a výstřel je dolů přes hrudní kost, ven vytažená střeva a plíce.Přitom srnec stál pěkně na široko. Domů jsem se dostal promočený jako hastrman,ale šťastný! Nejde mi vložit fotka,resp. neumím ji zmenšit - pokud by byl někdo ochotný mi pomoci s vložením budu rád,pošlu mu ji na mail.

Autor: Jan Slavětínský | 02.06.2012 11:28
Ráno jsem našoulal a ulovil tohoto srnce (galerie). Od začátku května,co jsem ho obeznal, si stačil ulomit parůžek. V místě zlomu měl jakousi bouli a z ní mu vyrůstaly dvě špice asi 10 cm dlouhé, něco jako račí klepeto. Škoda.
Je to I.VT (2 roky), 19 kg,nepřebarvený !!. Loveno ze stráně dolů cca 100 metrů, lehká opora o strom. 8x57 JRS, ORYX. Zůstal v ráně bez odkazování. Spodní fotky jsou vstřel a výstřel.
Jinak ráno nádherné, našoulal jsem několik srnců, holé, 7 ks dančího a lišku. Na ní se podívám zítra. Lovu zdar

Autor: Radek Chadim | 02.06.2012 09:04
Já to nevzdávám, dnes, nejpozději zítra se ukáže, kdo z koho :-).

Autor: jirka marek | 02.06.2012 06:10
Radku,slavný lovec Pampalíny se NIKDY nevzdává!

Autor: Radek Chadim | 02.06.2012 01:42
To počásí je totálně marný. Vyrazil jsem ve 3/4 na 11 k bramborám, kam jsem si přes den převezl přenosný posed. Bylo zataženo, ale divočáci chodili až za hodinu, tak jsem jak se poté ukázalo marně doufal, že měsíc ještě vyleze. Po projetí půlnočáku (posledního vlaku z Brna ve 23:35) se pomale probouzím si říkajíc, že za 10 minut tam jsou - no trvalo to jen 5 minut a na horizontu se začali hlasitě objevovat divočáci - zase družstevnící zapoměli zavřít dvířka od prasečáku - prvně pár velkých kusů a pak na 50 metrech jedno sele vedle druhého asi kolem 30 možná i více kusů. Selata přišla až na 50 metrů, kde se rozhodla mi zazpívat pod posedem tu zamilovanou :-) = kvičela jak o život. Druhou největší zájímavosti večera bylo, že i v půl metrů vysoké kukuřici byly vidět, takže už možná se budou blížit hranici 10 kg. Já se ovšem zaměřil na lončáky, ale ať jsem je prohlížel jak chtěl, nahoru dolu, zprava doleva, všechno si mi zdálo stejně veliké - já k tomu očnímu už asi vážně budu muset skočit :-). Než jsem to tak nějak omrkl a promyslel, zda-li lovit nebo nelovit, protože byli poměrně blízko, divočáci se vzdálili a už tak blízko nebyli. Asi za 15 minut hodně bokem asi 30 metrů od posedu proběhla almara, pradon bachyně, určitě přes sto kilo. Něco se jí nezdálo, tak se nastartovala, ale ani výhružné pochrochtávání ostatní nikterak nevyvedlo z míry.
O půl jedné 200 metrů od mého posedu v potoce začaly vřeštit kuny nebo kočky (to je ta první zajímavost), divočáky ten zvuk zradil (nebo nalákal), seskupili se a utekli tím směrem, odkud řev přicházel směrem na les. Jakmile popoběhli směrem k lesu, vyjasnilo se a měsíc svítil další hodinu jako o dušu, takže klasika :-).

Autor: Ivo Ondráček | 01.06.2012 21:58
Jediné pozitivum na dnešní čekané bylo to, že jsem si vzal deku a místo příšerné zimy mi tak byla jen mírná zima. Jinak hnus, hnus, HNUS!!! Zima, vítr jak blázen a ještě k tomu co deset minut slejvák. Že já nešel raděj na pívo!

Autor: Václav Sládek | 01.06.2012 17:35
Včera jsem z posedu prchal.Zved se takový vítr že jsem měl bobky jak se začal posed pohybovat.

Autor: Fesoj | 01.06.2012 13:44
Emile, Lovu zdar ! Já jsem dnes opět po dlouhé době vytáhl ze skříně flintu, aby trochu omokla - požádal mne kamarád, abychom mu pomohli s dosledem. Střílel na lončáka. Jenže večer ho ve třech nenašli, nenašli ani kapku barvy a hospodářova fouska /bez zkoušek/ údajně něco hlásila v houštině, co to bylo, nikdo neví... Tak jsme v šest ráno s čubinkou nastoupili, ale po nočním slejváku už nebyla naděje nějakou barvu najít, po tříhodinovém procházení terénu jsem toho měl dost, navíc plné holínky vody z trávy - a střelec nakonec prohlásil, že ho asi chybil. Pokud je to tak, nic se neděje, jen doufám, že ho nenajdeme později po čichu. A když jsem pak jel na kole na nákup, mezi silnicí a říčkou, která tvoří hranici honiteb, mě pozdravila srna a s ní "starý pán" - mohutná postava, silný krk, šedá hlava, vysoké tmavé paroží, víc jsem přečíst nestačil. Asi mne Diana vyzývá, abych konečně začal lovit, vždyť máme od začátku roku v našem MS střelené pouhá dvě prasátka a srncům dosud také nikdo neublížil.

Autor: červenka emil | 01.06.2012 11:40
Včerejší čekaná konečně přinesla úspěch,v neděli jsme zaseli políčka,po tři dny nic,čtvrtý den jsem se šel posadit jinam,panstvo ráčilo využit situace a hrášek byl vyluxován.Další den nic,při dopolední kontrole návštěva byla až po půlnoci.Včera rozhodnut sedět třeba do rána vyrážím se svým prasečím detektorem Vendulkou po dvacáte hodiněna kazatelně jsme kolem čtvrt na devět,dostali jsme vynadáno od srnce,bohužel byl v kopřivách tak nevíme jaký (sprostý klel jak pohasn).Odstrojit zakouřit fajfčičku a natáhnou se na lavici.Ve 23.15 Vendulka začala větřit a už se hrnuly,asi dvacet kousku,bachny lončáci,selata,knourek a zanimi dalších sedum menších,hlavní dámě se něco nezdálo a zavelela na odchod,sedum trpaslíku u kazatelny zůstalo a pochgvíli zalezli do kopřiv.Rozhodli jsme se oočkat na věci příšti,v 23.30 sedum trpaslíků vylezlo na druhém konci políčka,šest stejných jedno znatelně menší,všechno selata bez bachny,přišly na 15m.Sele cca 15 kg,knourek,8x57S Z,SB 12,7 SPC,bohužel přes plecka.Skoro v jednu doma jak na koni.

Autor: Radek Chadim | 01.06.2012 09:43
Včera jsem opět vyrazil na svou kazatelnu. Po pár minutách čekání začalo pršet, pak i studeno foukat. Nikde ani chlup. Po půl hodině čekání mrknu do řepky a asi 120 metrů daleko tmavej flek. Kouknu přes dalekohled a stojí tam daněk špičák - sotva jsem se včera zmínil, že jsem v řepce dančí ještě neviděl a ejhle - tak se mi to líbí :-). Špičáček chodí sem tam a pak zachází do vyšší řepky a mizí v porostu. Pač fouká všemi směry, ale nejvíc na vnadiště, slézám z kazatelny a jdu přes louku omrknout srnčí. Když docházím do 2/3 louky k jednomu remízku, začne v řepce nadávat srnčí. Čekám do setmění, jestli na louku z řepky "nevystoupí" :-) divočáci, když v tom na mě zezadu z remízku přijde koukat kuna - nedůvěřivě si mě prohlíží a pak mizí zpátky hluboko v křoví. Obvykle vidím kunu jednou do roka a tento týden už je to podruhé - asi jsou přemnožený :-). Do večera se nic neděje, tak po občerstvení ještě vyrazím na brambory, zpočátku i pěkně svítilo, ale pak se zatáhlo a zase nebylo nic vidět. Divočáky jsem viděl přes celé pole asi 800 m daleko až ve 3/4 na 12, kdy už jsem byl odhodlán jet domů. Tak snad jindy.

Autor: Radek Chadim | 01.06.2012 00:25
Červnové dnes.