Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Border terier-mnohými nazývaný kočkopes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jindřich Šimara | 18.02.2011 08:06
Dříve jsem také vozil psy na volno,i když museli ležet a ne skákat po sedačkách a sklech a to z důvodu bezpečnosti.Teď vozím v přepravce a je to paráda,pes usne a je v klidu.On ani za zákona na volno v autě nesmí být.

Autor: Jiří Gabriel | 18.02.2011 00:35
Daksl: Ty jsi vážně sklerotik ... hladil jsi mojí přítelkyni a já zatím musel potupně na kolenou učit hlásit Fina na porcelánový prase. A jak se z nás nelinulo zuřivé stavění tak jsi říkal cosi o velikosti svých bot :-).
Ps: Mě se to nelíbilo, Fin si nestěžoval, ale přítelkyně k Tobě chce zas někdy vyrazit.

Autor: Václav Sládek | 17.02.2011 21:18
Můj pes v autě leží na místě pro nohy spolujezdce,žádnou neplechu netropí a jen zvedne hlavu když k němu přicházím.Nemusí motorky ale jen nakopnu Čezetu už skočí na bandu na které je pro něj kus koberce aby mu to neklouzalo.Je to pohled,fousatej bordíka za ním páníček s knírem a kulovnicí přes záda.Když s námi jede ještě žena a drsňák musí kulovnice na prsa.Teda na moje.Pan král zvířat vystrkuje hlavu do strany aby viděl a nic mu neuteklo.Bordík jen natahuje čenich musim dávat bacha aby neskočil za zvěří.Trimrování moc rád nemá ale co zmůže.

Autor: milano | 17.02.2011 19:38
Ještě k tomu trimování, jak Vám trvá dlouho, než psa otrimujete ? Nemyslím někam na výstavu, ale tak pro normální "provoz" Mám hrubosrstého foxteriera a než z té chlupaté potvory uděláme trochu psa uvedené rasy, tak to trvá minimálně 3x2 hodiny, každý den po dvou hodinách, déle to pes ani já najednou nevydržím. Trimujeme rukou a trimovacím nožem.
V autě jezdí vzadu v kufru, nastupuje překotně při každém otevření kufru a pokud se hned někam nejede, vydrží tam klidně půl dne, nejlépe za něčím schovaná, abych ji nedej bože náhodou nevyloučil z přepravy.Myslím, že by jela i na tom nosiči vzadu, hlavně, že se jede. :) M.P.

Autor: Zdeněk Ondruch | 17.02.2011 14:25
Eriko je to koupené v mototechně, koupil jsem 2 v nějakém výprodeji a jedna stála 100 Kč. Originál je to síťka do kufru, připnu to za zadní sedadla, kde je takovej ten dekl s reproduktorama a navrchu v zadních sloupcích jsou otvory na origo mřížku.Je to jednoduchý a skoro zadarmo.

Autor: Martin Síla | 17.02.2011 14:16
Já mám v autě mřížku už z výroby,ale stejně ,když jedu jen tak po revíru a okolo
baráku,tak pes sedí na sedadle spolujezdce a velmi důležitě se rozhlíží kolem. Někdy čekám,že bude hlásit "z prava dobrý". Když ho ale nechám v zamřížovaném kufru,tak je uraženej.

Autor: Erika Doležalová | 17.02.2011 14:08
Zdeňku ta mřížka je vlastní výroba nebo koupená? Taky to chci oddělit, protože když je nechám v kufru bez dozoru, přelezou :-( Co jsem prolezla obchody na netu, tak buď mají takový ty mříže s "tyčkama" podlaha-strop (to se mi nelíbí) nebo se to přidělává na "tyčky" od zadních hlavových opěrek (jenže my je máme v autě "napevno",je to prostě pokračování sedadla :-( A pak jsem viděla jednu co se nasune na zadnísedadla, ale ta byla moc úzká.. Takže s originální výrobou se nechytám :-(

Autor: Zdeněk Ondruch | 17.02.2011 13:34
Nepořádek v autě z pejska neřeším, vozím ho v kombíku, kde má deku na igelitu a prostor oddělený takovou natahovací mřížkou. Jen mi ji potvora teď začal kousat a nadělal do ní díry.Jo a vlastně minulý mi přelezl celý od blata a klukovi se posadil do dětské sedačky.Jinak celoročně jej většinou vozím v košíčku na babetě a je klid. Ovšem nemám opičku, ale mám jezevčíka. Neberte to osobně, je to pro odlehčení.Z

Autor: Erika Doležalová | 17.02.2011 10:11
To je taky dobrý nápad, ale na autě není koule, takže by musela být nejdřív koule a pak rám.. No ale největší problém je v tom, že u nás prasata nejsou, takže jezdíme za nimi a moc si neumím představit, jak takhle "venku" vezeme divočáka "po státní"... :-)))

Autor: Josef Hanzlík | 17.02.2011 09:15
Teď zas trochu odbočím,omlouvám se,Eriko,znáte ty rámy na vožení břemen na kouli za auto?Mě se to zdá jednoduchý a praktický,tak až se fabrika zas rozjede chci si ho zkusit udělat.V autě čisto a kufr volnej.

Autor: Radek Chadim | 17.02.2011 08:40
Tak já mám Vitaru jen na nutné ježdění do revíru nebo na lov, takže spíše auto na binec než na parádu, takže pár chlupů mně nevadí. Když jedu na delší cesty osobním autem, tak ho mám samosebou v bedýnce vlastní výroby v kufru, ono už i kvůli policajtům se to vyplatí :-).
To trimování není zas taková hrůza, měl jsem z toho při výběru plemene taky trochu obavy, ale není se čeho bát. Možná jsem měl ale štěstí na poměrně nechlupatého jedince, což nevím, jestli je z hlediska exteriéru úplně nejlepší, ale mně se líbí :-).
Můj border rád nosí cokoliv o co i já projevuju zájem. Takže kromě těch brambor různé klacíky, kukuřičné klasy, ořechy, kaštany - prostě snadno dostupný myslivecký upotřebitelné věci, dále pak rukavice - ty má obzvláště rád :-), petlahve různých typů. Petka je taky jeho oblíbená věc, protože jak je hladká, tak vzdoruje při uchvácení a to se mu líbí :-). Taky jsem udělal dobrou zkušenost se srnčími shozy, když nějaký najdu, nechám ho je chvilku nosit (a snažím se mu ho sebrat), protože pak když on narazí na nějaký, tak ho buď rovnou přinese, nebo ho značí, že tam někde je - ale tohle se musí občas zkoušet uměle, protože když se dlouho necvičí, tak pak pes lumpačí.

Autor: Erika Doležalová | 17.02.2011 08:37
Josefe, na jednu stranu souhlas, na druhou stranu fena dobře ví, že řídit nesmí, takže se tam necpe, její část auta je vpravo a to dodržuje. Labradorka, to už je horší, když je nutnost vzít ji dopředu, dělá to přesně jak píšete - nacpe hlavu doprostřed a zařadit je pak skoro nemožné. Přepravku samozřejmě mám, ale je to trochu nepraktické, když jedete na dosled divočáka - kam ho pak dám? Nebo nechám v lese tu přepravku? Teď by to ještě vyřešit šlo - bednu strčit na zadní sedačky, ale jelikož máme ještě nového jaga, tak už by to chtělo bedny dvě a pak nevím, prase by teda muselo asi na klín :-) Máme malé auto a všechno se do něj holt nevejde :-)
Pořídíme mříž a pak budou jezdit v kufru a bude po problémech. Tam se vehdou i s divočákem :-)

Autor: Martin Skřivánek | 17.02.2011 08:09
Josefe jak říkáš,taky myslím že nejlepší je vozit psy dole u spolujezdce,tam se mu i při brzdění nic nestane.dost jsem šílel když v pěkném autě byly všude chlupy a oslintané sedačky.mám kvůli psům nivu a tam mi bordel nevadí.

Autor: Josef Hanzlík | 17.02.2011 07:56
Pes na sedačce v autě?Já sice nemám vyloženě auto jen pracovní,ale i kdyby,pes musí vědět,kde je jeho místo,už jen z výchovného hlediska.Zatím čučí u spoluzdce ven,opřenej o palubovku,příště,až uvidí zvěř vlevo,tak vám vletí na ruce za jízdy.A že jsou to bedny a zkouší nás neustále,co si můžou dovolit,to je určitě všude stejný.Když jsem byl malej a měli jsme ohaře,vozili se vždy jen u spoluzdce na zemi.Mí psi vždy to samé.Psíbůh je chraň,položit byť jednu tlapu na sedačku.Tahle poslední drsňačka má ve zvyku opírat se bokem o spolujezdcovu sedačku a pokládat mordu na středovej tunel u řadičky a i to mi vadí.Vejš jí nepustím už z toho důvodu,abych jí dal najevo,kdo z nás dvou tu nosí kalhoty.Jinak,za dobrou věc považuju ty plastový boxy na psy do kufru auta.Když vidím ten"bordel" po psu v autě,tak jsem rozhodnutej ho koupit.
Pavle,až ho budeš příště zas hladit,tak ho přitom trochu vytrimuj,on to potřebuje a zvaž,jestli by nebylo třeba mu kupírovat proutek,alespoň o třetinu,já bych ti ho podržel!:-)))

Autor: Martin Skřivánek | 17.02.2011 07:31
něco šlohnout :-).mně se jednou na dvorku ztratil mobil,nemohl jsem ho najít,říkám si kam jsem ho jen dal,prozvoním se druhým a začal mi zvonit zahrabaný v trávě.takže mně drsňák šlohl mobil a ještě mi prokousl display.

Autor: Daksl Kopov | 17.02.2011 07:24
Jiříku,kamaráde!!!!
Jezevčíka upravíme tak maximálně jednou za rok a dvěma,max třema tahama.
Pro toho kdo nerad trimuje doporučuji Bordíka nebrat.Na tom snad není nic špatného Jiříku!?!?!?
Tůj FIN je samozřejmě úžasný.Vždyť jsem ho i pohladil.Sakra,nobo jsem hladil TEBE????

Autor: Martin Síla | 17.02.2011 05:49
Erika a Radek: Omyl,nemáte dvojčata,ale trojčata.Ten třetí je můj Aran. Je to jako bych četl o něm.Praštěnej je taky dostatečně,s oblibou mi sem,tam něco šlohne a má z toho prču.Z auta taky kouká jak fón a na kazatelně ho musím mít buďto na klíně,nebo mu musím nechat otevřené dveře,aby viděl,jinak tam s ním nevydržím. Jo a taky ,když má jít domů , to jsem eště lépe zahranou ztrátu sluchu neviděl. Chjo.

Autor: Jiří Gabriel | 16.02.2011 23:10
Daksl: Pavle a jezevčíka netrimuješ? Mého Fina jsi viděl moc chlupatý není a to ani teď. Obecně se každý (většina) hrubosrstý terier trimuje, tohle je jasné.
Já bych také některá plemena nechtěl to ale neznamená že jsou špatná a že by si je neměli ostatní pořizovat.

Autor: Erika Doležalová | 16.02.2011 20:47
Neskutečné. Jakoby byli dvojčata :-) Hessy se taky ráda opře o palubovku a kouká ven, musím to hlídat, protože když jedeme po horší cestě, klidně by se pleskla na sklo :-) Z okna ji nenechávám právě kvůli tomu aby nááhodou zrovna neběžel zajíc..
A krade taky všechno, když jdu pro granule,nesmí chybět - než je naberu,ona zkoukne pastičky na myši a když chystám krmení do krmelce nebo na vnadiště,jak hodím do kyblíku první řepu,už tam za chvíli není :-) Musela jsem se smát, byla zmrzlá, velká jak malý meloun ale ona do ní narvala zuby a hrdě s ní zdrhla na zahradu..

Autor: Radek Chadim | 16.02.2011 20:17
Jj, s tím autem je to naprosto stejné :-), on zpočátku sedí dole, jakože bude sekat dobrotu, ale jakmile už se jede dál než jen ze dvora do garáže, hned leze nahoru, předníma se opře o palubní desku a čumí předním oknem kam to jedem, občas i vykoukne z bočního okna, když jedeme v létě pomale po revíru a je otevřené, v zadu mám plátěnou Vitaru skoro po celý rok otevřenou, tak občas zaleze do nákladového a čumí ven do zadu, ale v obou případech ho mám přivázanýho, protože si nejsem jistej, kdyby něco uviděl běžet po poli, že nevyskočí :-).
Ale on za mnou chodí jak sopel všude, nejlepší je když jdu do sklepa pro řepu, máme tam i brambory, tak on vždycky než vezmu jednu řepu lapne jednu bramboru, má evidentně radost, že ji uloupil, vyběhne s ní na dvůr a pak si s ní pohazuje do vzduchu, prostě srandy kopec :-D.

Autor: Erika Doležalová | 16.02.2011 20:03
Radku, koukám že by se do charakteristiky plemene měly dopsat dost zásadní další věci, protože jsem si donedávna myslela, že jen já mám tak prdlou fenu a teď zjišťuju, že je to asi pro tohle plemeno typické :-)))
Auto - přesně. Otevřu dveře - už je tam, pěkně způsobně na zem,jakmile nasednu já a vyjedeme,vyleze si nahoru aby všechno viděla (na povel Dolů reaguje,ale už ji nechávám,pokud není vyloženě jak prase..) Když zastavím u lesa,je venku během vteřiny, ale když přijedeme zpátky a otevřu dokořán, stojí a čumí a na pětkrát Pojď.. teprve milostivě vystoupí (a někdy taky ne a musím ji vyhodit :-) Taky musím zamykat stahování oken protože se naučila šlápnout na "čudlík" a stočit si okýnko :-)
Ze začátku taky běhala všude tam kam jsem šla,ale teď už na mě kašle,protože zjistila že z toho nekouká nic zajímavýho (kydání,krmení,kotelna..) a tak využívá příležitosti že je bez dozoru a šmejdí po zahradě. Jedinou výjimku udělá když se delší dobu věnuju králíkům, to pak vydrží skákat a hlásit než mě rupnou nervy a maže zpátky do kotce.
Že umí dobře skákat jsem věděla,většinu dne je na boudě,aby viděla všechno kolem ale tam skáče s rozběhem a tak mě nedávno dostala,když jsem chystala krmení na lince (v kanclu) - skoro 100cm výška,stála vedle mě,chvíli okouněla a najednou z místa hup a byla nahoře :-)

Autor: Radek Chadim | 16.02.2011 18:59
Ten můj vyčuránek, když ho pustím ven z kotce, tak sleduje, kam se pohnu a když uvidí, jak se vydávám nějakým směrem, hned běží k nejbližším dveřím-vratům, jen abych neodešel bez něho, když otevřu dveře u auta, tak už sedí v autě na zemi a čeká, kam pojedeme (ještě hodí pohled na řadící páku a když ho oslovuju, aby vylezl ven, tak se tváří, jako že mě neslyší :-)), když se odněkud vrátíme, tak zase se posadí u dveří-vrat, odkud jsme přišli a pokud není mezi mnou a kotcem, ale já jsem mezi ním a kotcem, tak musím důsledně vysvětlovat :-), že má jí do kotce. On je hrozný závislák na člověku, je mu jedno, co se dělá a s kým, hlavně že s někým může být a prováděn lumpárny :-).
Jinak já ho škubu na stoličce, abych se nemusel hrbit a chlupy odkládám co nejdál, protože jeho oblíbená činnost je se v nich hned vyválet nebo je požírat, a pak to roznést po dvoře, takže pak mám chlupatý celý dvůr :-).

Autor: Milan Soukup | 16.02.2011 17:43
Necítím se zdravotně úplně nejlíp, asi udělám poslední vúli a do ní zabuduju, že za groše ušetřené celoživotní dřinou bude Dakslovi zakoupen BRT :-). Samo tam bude věcné břemeno, jako že se ho nejmíň 150 let nesmí zbavit, musí s ním udělat PZ, BZH apod. :-). Vzhledem k tomu, že to mám za pár :-), tak se brzy dočkáte Dakslovo zpráv, jak mu jde výcvik :-). M

Autor: Roman Trojka | 16.02.2011 16:52
My trimujeme na stole, ale vyzkouším to v leže:-)) Znal jsem jednoho pána, co měl záhony tak, aby mohl okopávat v leže...

Autor: Erika Doležalová | 16.02.2011 16:46
:-) Představa Pavla kterak trimuje pětikilového bordíka.. To by asi nešlo :-)
Radku, u nás hrozba-kotec nefunguje, jelikož bordina je nadšená ze všeho, i z povelu "na místo" (akorát se pak věší po mřížích,ale stejně tam příště zas ochotně vlíte).. Ale mám na ni speciální povel, vznikl úplně náhodou když jsme jí ještě jako malé vytahovali klíště a ten povel zní Počkej! Pozor, nezaměňovat s Čekej :-) Na povel Počkej fena přestane vyvíjet jakoukoli aktivitu (kromě dýchání :-))) a dá se dělat všechno - trimovat, tahat klíšťata, koukat na zuby (to je doplněno povelem Zuby), stříhat drápy.. Sice to působí trochu zvláštně, protože při trimování od povelu Počkej očekávám že počká hodinu a to se i jí zdá divné ale celkem to funguje :-) Akorát mě to prostě nebaví, připdám si jako když škubu kačenu (a to mě nebaví ještě víc), bolí mě kolena (škubu vkleče na zemi) a ve finále jsou veškeré chlupy z feny na mě :-) A to je ještě musím odkládat z jejího dosahu, protože ji baví je mít v tlamě :-)

Autor: Roman Trojka | 16.02.2011 16:33
Ale no tak:-)))

Autor: Daksl Kopov | 16.02.2011 16:25
Milý v.le!!!!!
U většiny práce si mohu i lehnout.To mi problém opravdu nedělá.
Ale pozor!!Rád chodím bos,pokud vím,že moje bota trčí v někoho prd...:)))))))))

Autor: Roman Trojka | 16.02.2011 16:15
Pavle promiň. Pro Daksla to opravdu pes není! Když si ho představím jak se k němu ohýbá a hodinu ho škube... Veškerá krev z hmotného těla se přelévá do hlavy, to opravdu nejde! A to vše dělat 2x ročně a ještě mít třeba místo Brak, 3 BRT, to máme 3x 2hod.= 6 hod. ročně... Dovedete si to představit, chudák chlap.

Autor: Radek Chadim | 16.02.2011 15:54
Já ho trimuju ručně (spíše škubu) jednou za čas, když vidím, že už mu to škaredě trčí - zejména je to vidět na bězích a břichu, dále pak na krku. Nejlépe to jde po vycházce, kdy ví, že půjde do kotce, tak to aby nešel, se nechá i škubat :-), jinak u toho okusuje ruce, což ho taky poměrně baví :-). Nejvíc potřeba je to podle mě na podzim, kdy ho vezmu pořádně, a pak je z toho fakt pořádná hromada chlupů.

Autor: Erika Doležalová | 16.02.2011 14:41
V tomhle souhlasím s Pavlem, když vezmu otrimovaného bordíka, tak kdyby takhle vypadat celý rok "bez údržby", bylo by to super. Takhle to musím řešit tak, že se občas přemůžu a oškubu - ale silně mě to nebaví a fenu taky ne. (zapláťpánbůh že jagoška je hladká jak samet, čili tam se občas možná přetře mokrým hadrem :-))) A když se nedonutím trimovat, tak vypadá fakt blbě, kdyby někdy zdrhla a nějaký aktiv ji odvezl do útulku, je jasné že v kolonce "plemeno" bude napsáno "kříženec" :-)))

Autor: Daksl Kopov | 16.02.2011 13:02
Poslední věta Toníka sedí.

Autor: Daksl Kopov | 16.02.2011 13:01
Otázka zní-co si myslíte o tom plemeni!!!
Zkušenosti-zápory!
Můj názor je nebrat,neboť já bych nerad trimoval a nebo bych se nějak jinak staral o jeho srst.Jak vypadá neupraven vidím velice často.
Tedy, mohu Jirko na ty otázky reagovat a nebo to není možné???

Autor: Tonda Urban | 16.02.2011 12:59
Asi proto, že se Daksl do bordíka zamiloval. Možná mu pad do oka a koupí si štěně rozšíří své kynologické znalosti.Jinak co jsem viděl bordery u všech 100% oddanost k vůdci.

Autor: Václav Sládek | 16.02.2011 12:50
Sice jsem za něj chovateli vysolil ale spíš si koupil bordík mně.

Autor: Jiří Gabriel | 16.02.2011 12:46
Daksle když jsi proti tomu plemenu tak zaujatej proč ho pořád řešíš?

Autor: Daksl Kopov | 16.02.2011 12:40
Nejlepší je si ho nekupovat.
Ani nám Míra nenapsal pro co se vlastně rozhodl???

Autor: Václav Sládek | 16.02.2011 11:43
Voříškovej bordík se mi nelíbí.Trimruji,teda trhám rukou z jara a na podzim.

Autor: Roman Trojka | 16.02.2011 10:20
Nějak tak, jak píše Erika. Záleží na srsti a taky jestli chystám na výstavy. Nejlepší je trimovat prstama. Trimovák nesmí být ostrý, abych srst neřezal. Musí se vyškubávat. V žádném případě nepoužívat nůžky! Pro běžný život 2x do roka trimuj sám, není to žádná věda. Kvalitní výstavní úprava, tam bych si to nechal ukázat, chce to vystihnout ten pravý čas a vědět trošku co a jak a proč...

Autor: Erika Doležalová | 16.02.2011 09:19
První trimování (cca 7 měs.) bylo u nás takové "okamžité" - fena byla zarostlá, přijeli jsme za známým na prasátka a lišku a on povídá "Kdy ji budeš trimovat? Podívej jak to pěkně jde..." Škub škub škub a fena měla "díru" na boku :-) Tak už jsem to musela "dorazit" :-)
Jinak ji nechávám většinou "voříškovskou", oškubala jsem ji akorát na výstavu a pak na zkoušky v norování, když už se mi zdá, že vypadá fakt nic moc, tak sem tam něco utrhnu (hlava, záda, boky) ale jinak to neřeším. Škubu prsty, když už dělám nohy, tak trim.nožem.

Autor: Martin Síla | 16.02.2011 08:40
Chovatelé bordíků,kdy poprvé a jak často trimujete?
Trimujete sami,nebo u odborníků? Co používáte za nářadí?

Autor: Martin Skřivánek | 30.01.2011 19:27
potřeboval bych trochu toho ořechového listí.zkusit to.

Autor: Jiří Gabriel | 29.01.2011 16:18
Josefe Hanzlíku ... vrrr!

Autor: Erika Doležalová | 28.01.2011 10:28
Jiří, pokud to nehnisá, tak bych to nechala. Stroupky namáznout sádlem a sledovat.

Autor: Josef Hanzlík | 28.01.2011 07:54
Jirko,patrně té kočce hrozila ztráta panenství,že?
Haralde,z Jirkova dotazu nevyplívá,že ta slecha má děravá bordík!(Hehehe!)

Autor: Harald Altmann | 28.01.2011 01:16
Jirko, dej mu náušnice, když už má dírky. Nejlépe zlaté, aby nedostal zánět. :-)

Autor: Jiří Gabriel | 27.01.2011 23:28
Já jsem také hrdým majitelem borderteriera. Pravdou je že ne pes ale já dělám ostudu tomuto plemenu (se psy to neumím, nejsem důsledný, trpělivý atd.), ale mám ho moc rád.
Mám dva dotazy: 1/ pes se mi potkal s kočkou, vzhledem k tomu že to bylo uprostřed města jsem musel zasáhnout v její prospěch ale máme obě slecha děravá. Jsou tam strupy ale nehnisá to, mám to nějak řešit?
2/ Pane Trojka odkud jste mohu-li se zeptat?

Autor: Roman Trojka | 26.01.2011 10:58
Teď už trošku s nadhledem:-) Pokud to řešeno bylo, tak špatně... Viděl bych to asi takhle- Franta Honásek to udělal a já to vím jistě. Nejprve, protože nemám rád vyostřené konflikty zajdu za Frantou a řeknu mu: Franto neblbni a sjednej nápravu, ty přece nejsi lump:-) Franta se "poučit nedá" Napíšu na klub, písemně a doporučeně!! Poradci, Předsedovi, Jednateli. Vážení, Franta Honásek udělal lumpárnu, žádám pro zachování dobrého jména klubu o kontrolu vrhu (paternity) Samozřejmě pokud se mé podezření nepotvrdí, Frantovi se ve zpravodaji omluvím a testy uhradím. V případě, že Vám to je jedno tak píšu zase doporučeně na ČMKU a zase více lidem. Franta udělal lumpárnu, poradci a předsedovi to je jedno, tak vy jistě zakročíte. Jelikož si chcete chránit dobré jmeno, když pod vaší hlavičkou jsou vydávány PP. Pro mé tvrzení mám pádné důvody a proto jsem připraven nést všechny důsledky pokud se mýlím.. A pokud by se ani pak nic nedělo, tak pak můžu už jen nadávat a hluboce se omluvit Vám Eriko:-)

Autor: Erika Doležalová | 26.01.2011 10:35
Romane, ano znám konkrétní případ (resp. tři). Řešeno to bylo, výsledek 0, akorát rozhádaný celý klub.

Autor: Roman Trojka | 26.01.2011 10:08
Eriko, Vy opravdu znáte konkrétní případy "strkání štěňat od nechovné pod chovnou"? Nebo jste to slyšela? Promiňte, ale příjde mi to typický "české" oni jsou kamarádí, je to propletené, soudy soudí nespravedlivě, politici jsou korumpovatelní atd. S tím by se mělo něco dělat, já sice nedělam nic, protože to nejde a je zbytečné, ale někdo by s něma zatočit měl... A k bez PP.za 1:jejich množení zabránít nejde (snad jen diktátorským režimem) má to mnoho společného i s vyspělosti společnosti. Uvedu zase skandinávii, tam je podíl psů bez PP minimální. za 2: Chovatelům by to až tak vadit nemuselo, ti mají na své odchovy zájemce zajištěny většinou dopředu. Konkurence to je především pro množitele, ti se snaži z co nejmenšími náklady vyprodukovat co nejlevnější štěňata s PP. A nyní k chovným podmínká, o tom jsem se rozepsal již v předchozích přízpěvcích. Snad jsme se lépe pochopili...

Autor: Erika Doležalová | 26.01.2011 08:46
A ještě doplnění, podívejte se na chovné podmínky pro bordíky a třeba pro jagoše.. To je rozdíl "jako blázen".

Autor: Erika Doležalová | 26.01.2011 08:45
Romane, máte pocit, že můj komentář nebyl o loveckých plemenech? Labrador a retrívr jsou snad něco jiného? Jen jsem k tomu poznamenala, že je to u VŠECH plemen, aby nevznikl dojem, že jen ti lovečtí jsou "chudáci".. Teď asi nechápu já vás. A pokud vám množení bezpapíráků připadá v pohodě, mě tedy ne, protože těch inzerátů typu "štěňata bez PP po rodičích s PP" je stále víc než dost. Stačí projít nějaký inzertní časopis. Ale to je na jinou debatu.
Cop se týče "nahlášení na klub" - myslíte si,že tam jsou všichni spravedliví? Možná pokud se jedná o "řadového chovatele"..Ale pokud je to kamarád, příbuzný..už je to o něčem jiném.Nebo má-li třeba poradce chovu nebo předseda (to je úplně jedno) krycího psa a hle,jsou po něm třeba chudozubá štěňata..Nepříjemná "vizitka" pro "představeného z klubu"..Někteří jsou zodpovědní a psa z chovu vyřadí,ale co ti ostatní - pes je krásný,šampion na výstavách i pracovně..Těch kamarádů veterinářů je dost,aby napsali papír,že zoubek chybí kvůli zranění..Jistě,někde na to neberou zřetel,ale stačí vytrvat a objet pár výstav a jednou to vyjde.. Dalo by se o tom psát dlouho a dlouho,já se v kynologii pohybuju "jen" nějakých 15 let (původně ale jiná plemena a ne lovecká) a proto jsem napsala,že je to všude. Ty "staré" bonitace,kde se pes popsal odshora dolů a zleva doprava měly něco do sebe,dnes mnohdy stačí "védéčko" z výstavy a vlohy a můžeme vesele chovat.. A pak to vypadá tak jak to vypadá..

Autor: Rudolf Husák | 25.01.2011 21:42
Ještě pro Pavla Černého,byl u mě nedávno kamarád,rozhodčí z výkonu VP od Turnova, který si přivezl 3 měsíce staré štěně NDO pro kamaráda, kterému to bude cvičit a připravovat na zkoušky.Měl to doma týden a jak jsi psal o tleskání,bázlivosti při výběru štěněte a jestli se to bojí rány atd.Vyprávěl,jak ráno odklízel na dvorku sníh a mezi tím přinesl štěněti teplé mléko a v něm piškoty a rohlík.Když bylo štěně v nejlepším tak zvedl lopatu a praštil s ní do betonového chodníku hned vedle psa.Štěně zvedlo a otočilo klidně hlavu směrem k lopatě,mléko mu kapalo z mordy a aniž hnulo brvou tak s naprostým klidem dojedlo snídani.Hned odpoledne volal a pak jel k chovateli pro další druhý štěně s tím, že tohle už nikomu nedá a kamarádovi vycvičí jiné.Někteří psi jsou tvrdý a hned tak před ničím necouvnou.Jen jsem si Pavle vzpomněl k tvému dnešnímu příspěvku.Omlouvám se že jsem odbočil od Bordíka.

Autor: Jan Poledník | 25.01.2011 20:32
...Každýmu se pravda nelíbí, poněvadž má štětiny a takový tvrdý vousy na tlamě, že vypadá jako propuštěnej trestanec. Je tak vošklivej, až je krásnej, a přitom je chytrej... (Švejk o stájovém pinčovi)

Docela to sedí i na Bordíky :-)

Autor: Martin Síla | 25.01.2011 19:48
Honzo,tak teď mě kleslo sebevědomí,protože lidé v mém okolí svorně tvrdí ,že jsme si s mým bordíkem Aranem podobní.A ty napíšeš,že je to ohavný pes.
No nevadí.Ženatej už jsem.

Autor: Jan Poledník | 25.01.2011 19:29
Daksle, ještě jednou díky za nabídku. Ty počty jsem napsal záměrně, protože to znamená, že jsem každý víkend od listopadu byl na společném lovu. Pro mě to znamená neuvěřitelné množství, protože mám časově náročnou práci (300 hod./měs.), studuji a mimo myslivosti mám ještě jeden náročný koníček. To si nestěžuji, jen konstatuji. Jsem rád, že to dokážu všechno zkombinovat a mám tolik loveckých příležitostí.


Erika: vím přesně o čem píšeš (reaguji na příspěvek dnes 16:10). Osobně jsem se s těmito podvody (zaměňování psů či štěňat) také setkal. Co se týče labradorů - tam mám také zkušenost (pes kamaráda) a můžu konstatovat, že lituji lidi, co si toto plemeno koupí. Jsou totiž už natolik zdegenerovaní a léčení rodinného miláčka stojí tolik peněz, že je to k pláči a většinou jsou to stejně vyhozené peníze a trápení psa. Podobné je to u dalmatinů (skupina 6 - honiči, barváři), pro ty byl film 101 dalmatinů polibek smrti. No a mohl bych pokračovat i filmem Maska a plemenem...

Abych zůstal v souladu s tématem, tak můžu napsat, že u Borderů jsem s žádnými problémy nesetkal. A protože o tak ohavném psovi snad nebude nikdy natočen žádný film, tak můžu být klidný a věřit, že nás nová módní a společenská poptávka nepotká. Snad.

Autor: Roman Trojka | 25.01.2011 16:45
Nezlobte se na mě Eriko, nemyslím to špatně, ale nějak jsem Váš poslední komentář nepochopil:-) Jsme na mysliveckém fóru, tak se bavíme o loveckých plemenech... Co se týká těch černých praktik, já jsem se za 18 let, co se intenzivně lov. kynologii věnuji, s ničím takovým konkrétně nesetkal (kdyby ano, tak není nic jednoduššího, než to nahlásit na klub, ten nařídí kontrolu paternity a je to...). Pokud víte o nějakém konkrétním připadu, tak pokud to myslíte se psy dobře, měla byste to udělat. Já vždy jen slyšel "jedna bába povídala". A s těmi psy bez PP, to je přeci v pořádku, ať si je množí jak chtějí, to přece nemůžete nikomu zakázat. A že vypadají jak uvádíte? No však nemají PP (pes bez PP je v podstatě "vořech"). Je daleko horší, když tak vypadají psi s PP a to tady řešíme, exteriér a hlavně povahy.

Autor: Erika Doležalová | 25.01.2011 16:10
A není to jen u ohařů a už vůbec to není jen u loveckých plemen :-/ Všelijaké "černé" praktiky jako strkání štěňat od nechovné feny pod uchovněnou (když "maká jako čert", je fuk že je přerostlá, nemít po ní štěňata by byla "škoda"..), fígle zakrývání vad aby pes dostal takovou známku na výstavě, která mu do chovu stačí apod. A bohužel je taky spousta těch, co si lovečáka pořídili jako toho mazlíka a oni přece od psa žádné "lovení" nechtějí ale štěňátka ano a tak se vesele množí bezpapíráci atd.. Stačí se podívat jak dopadli labradoři a retrívři.. Ti bez PP jsou buďpřerostlí nebo slaboučcí, divné hlavy, často agresivní povahy apod.. Je to všude a je jen na chovateli, jak se zachová.

Autor: Pavel Černý | 25.01.2011 14:45
Romane, naprostý souhlas. Je to především v chovatelích. Jakmile jsou na prvním místě komerční hlediska, je to špatné. Ono se i při nejlepší vůli stane, že se něco nepovede, ale pak by se takové spojení nemělo opakovat a jestli je fena nebo pes s vysokou pravděpodobností nositelem nežádoucích exteriérových nebo povahových vlastností, soudný majitel, tím více poradce chovu, by je neměl do chovu více připouštět. Ale jsme v Čechách a to už tu bylo psáno... Obdobné příklady, jaké popsal Daksl, bych mohl uvést u ohařů.

Autor: Roman Trojka | 25.01.2011 14:22
Pokud se některé plemeno více rozšíří je nasnedě, že se i pomyslné nůžky kvality roztahují. To je fak a stím se nedá nic dělat! Jsem, ale přesvědčen o tom, že je to o lidech. Žádné chovné podmínky, toto nedokážou suplovat. Podívejte se třeba na Vámi zmiňované KO (taky jsem nějaké cvičil a předváděl i na vrcholných zkouškách) ti mají po desetiletí v porovnání s jinými plemeny vcelku tvrdé podmínky chovnosti a máme mezi nimi stále bázlivé jedince atd. Nebo ČF, systém zamezení lysivosti byl spracován myslím si dokonale (nedávno zesnulý p.Dostál byl v oblasti genetiky světová kapacita) A kde se stala chyba? Zase jen v lidech...! A že dnes si spoustu loveckých plemen pořizuji lidi jako společníky, tomu se zabránit nedá to je celosvětový trend. Třeba konkrétně border, před padesáti lety bylo v Anglii 90% chovu pracovních a dnes je to přesně naopak. Tomuto trendu nejde nikterak zabránit! Je na každém jednotlivém chovateli jak svůj chov povede. Jsem přesvědčen, že za x let tady bude u každého lov. plemene jen několik chovů, které budou klást důraz na typické vlastnosti daného plemene.. To je bohužel nezvratný fakt. Jelikož mám úzké vazby na skandinávské chovatele, mohu říci, že tam je ve většině případů chovatelská morálka na úplně jiné úrovni. To, ale souvisí s mentalitou lidí. I když se někteří chovatele nezabývají lovem a žádné chovné podmínky jim to nenařizují, své psy testují na noře, dělají s nimi různé barvářké zkoušky, Ptal jsem se proč? Přal bych vám vidět, jejich pohled.. A odpověď: No přece je to původem lovecké plemeno, tak ať vím zda má typickou povahu..

Autor: Pavel Černý | 25.01.2011 13:36
Pánové, díky za rady s tím listím. Já mám u cvingru 2 ořechy a listí jsem zatím jen přidával do slámy, tak to letos zkusím se suchým. Rudo, mám méně bohaté, ale velmi podobné zkušenosti s výběrem štěňat. Je to trochu alchimie a asi by měl člověk "poslouchat instinkt". A určitě se hodně zajímat o rodiče štěňat. Měl jsem zatím 2 extrémní KO. První hrozně měkký - bál se rány, do vody... druhý tvrďák a rváč, který po mně naposledy chňapl ještě v jedenácti letech po jeho posledním honu (ale to už asi nebyl zdravotně v pořádku). Mohl jsem něco tušit, když chovatel zavřel fenu na druhý konec zahrady a ona cloumala s kotcem.... Oba jsem je odvedl na PZ napoprvé v I. ceně, ale byly to nervy. Vrátili mi to však bohatě svou prací. Teď mám třetího sedm a půl měsíce. Vybíral jsem z celého vrhu nejprve jen proto, že mi padl do oka shodným zbarvením se svým předchůdcem. Pak jsem tam byl ještě jednou a potvrdil jsem výběr. Když jsem pro něj přijel, pořád byli všichni čtyři pejsci volní. Jeden se neuvěřitelně vyloupl - hrudník, předhrudí, ušlechtilá hlava, elegance pohybu. Udělal jsem poslední pokus a silně jsem tleskl. Pět štěňat se ke mně lísalo a vrtělo proutky a krasavec zajel do boudy a jen jukal ven. Když vylezl, zkusil to znovu chovatel - stejný scénář. Tak jsem se pokorně vrátil k původnímu výběru. Jak to dopadne uvidíme... Zatím je to třicet kilo čertích ocásků, ale něco už umí. Rány se nebojí. Poprvé vystavil ve čtyřech měsících.
Jinak, co tu padlo o borderech i co psal Daksl o hamižných a nezodpovědných chovatelích a neštěstí módních plemen, platí opravdu obecně. Dělám v Praze a když tu teď na každém kroku vidím bordera, mám o celkovou úroveň chovu obavu. Kdysi mi vyprávěl Doc. Rohon jak u nás začínali s basety. Skvělí hlasití barváři. Pak přišli do módy a začali si je brát i chovat v panelácích. První, co jim vadilo, byla hlasitost. Tak prosadili její vyškrtnutí z podmínek chovnosti. Pak další "zbytečnosti". A už to s plemenem jako loveckým jelo z kopce.

Autor: Roman Trojka | 25.01.2011 12:09
Suché ořechové listí posbírám, když opadne ze stromu do vzdušných pytlů a uskladním někde pod střechu. Do boudy dávám pořádnou vrstvu a pak průběžně měním.. Žáden obal, jen tak volně.

Autor: Martin Skřivánek | 25.01.2011 11:39
Pavle,Romane to ořechové listí máte jen tak v boudě nebo v nějakém obalu?kolik a jak ho máte uskladněné?co jsem se přestěhoval psům se občas zhorší srst a nevím proč.doktoři řekli že psi jsou zdraví že asi na něco alergie.dík

Autor: Rudolf Husák | 24.01.2011 21:16
Já jsem si chlapi dříve brával na cvičení štěňata od obyčejných tuctových chovatelů a v mnoha případech exteriér i práce bezvadná.V sedmdesátých letech po vojně,jsem si dojel pro svoje druhý štěně KO kousek od Hořepníku,nějaký pan Zelenka a měl poslední štěně,psa hnědáka,tedy vrh přebraný,poslední ošklivé kačátko a tak jsem ho vzal.V té době bylo ještě u nás hodně drobné,ze štěněte vyrostl nádherný pes,předváděl jsem ho na PZ (tehdy to šlo) v 10 měsících s jedinou trojkou,ale to byl virtuos, na práci k nevidění, na LZ jsem s ním byl druhý a to jsem byl tenkrát ještě myslivecký ucho.Od pana Zelenky jsem postupně odebral 4 štěňata KO a všechny jsem předvedl v I.cenách,od klubu KO jsem dostal vůdcovský odznak za podporu plemene.Pak už jsem nikdy KO nepředváděl a přešel na ČF. Fena p.Zelenky měla tehdy jen PZ ale štěňata dávala zlatý. Já když přijdu k vrhu,tak za prvé se mě fena i štěňata a celý vrh musí líbit,pokud ano,tak mě padne do oka jedno, nebo dvě štěňata a pokud jsou zadaná, tak já už dnes jiné nechci a jedu jinam.Uvedu opačnou zkušenost,vybíral jsem štěně z vrhu takhle několikrát, kdy se mnou jeli zkušení kamarádi,rozhodčí i z exteriéru a nebo já s nimi a měli jsme spousty informací o rodičích ze zkoušek a z výstav atd.,majitel se nám snažil pomoct při výběru a byl rád že štěně nebude jen na práci, ale že půjde do chovu a jemu udělá trochu jméno.První problémy začaly,během několika měsíců, třeba se srstí,štěně měkký,bázlivý, bálo se to rány,vodu ani náhodou a rodiče šampioni.Samozřejmě že to není pravidlo,ale mě se to v životě stalo několikrát, kdy jsem se jel na štěňata i 3x podívat,byl jsem první u vrhu,první možnost výběru a pak už na svodu(třeba měkká srst,lehká hlava atd.) jsem viděl, že jsem neměl šťastnou ruku.Do štěňat nikdo nevidí a když to potom doroste,tak někdy člověk žasne a nebo se hodně diví.Co se týče výcviku a práce se psem,tak tady hodně záleží na majiteli,na vůdci a jeho zkušenostech co tomu zvířeti než jej dostane na zkoušky,dá.Čistě můj názor.

Autor: Daksl Kopov | 24.01.2011 19:36
Jardo,jezdit,koukat a hlavně se neunáhlit.Sakra-je to těžký!!:(((((

Autor: Jarda Rout | 24.01.2011 16:31
Asi nejlepší je znát při výběru štěněte oba rodiče, jenže kdy se to povede ?

Autor: Petr Toman | 24.01.2011 16:28
toho jsem si ani nevšim :-)...fotky na netu jsem sice viděl, slušná trofej...ale to víš, nebylo to velký jako ten vánoční čuník co se tam vařil předtím:-):-)

Autor: Roman Trojka | 24.01.2011 16:19
Ten svět je malý.. Minulý týden, jsem u bráchy na zahradě vyvařoval hlavu z jelena:-)

Autor: Petr Toman | 24.01.2011 16:15
od vidění...mám barák pod Ivanem..ten žlutej bungalov :-)

Autor: Roman Trojka | 24.01.2011 16:10
Petře, my se známe???

Autor: Petr Toman | 24.01.2011 16:06
Daksle, jako bys nevěděl, že na Bílovecku jsou jen samí znalci :-)

Autor: Daksl Kopov | 24.01.2011 12:00
Jsem rád,že jsi sem napsal.O čem píšeš,to znáš.Pěkně se to čte a nejsem tu tak sám.Pavel.

Autor: Roman Trojka | 24.01.2011 09:27
Ono i to maká jako čert, může být pro každého něco jiného:-) To je, ale v každé lidské činnosti. Přece chovné podmínky nemůžou suplovat lidskou najivitu... Já třeba nerozumím autům, tak si musím koupit nové, nebo si vemu sebou nějakého odborníka ať mi poradí kde ho mam koupit, jaké a pomuže mi s výběrem. A kdybych šel sám, tak dopadnu, jako s tou "šnůrkou od bot" jéé to zelené je pěkné.-))) No a pak se můžu kát, co jsem to koupil. Přece si psa jakožto parťáka pořizuji na 10-15let. Tak bych k tomu, tak měl přistupovat..

Autor: Daksl Kopov | 24.01.2011 08:45
A zase máš pravdu.Jenže kdo, když kupuje štěně kouká na něco jiného než na to štěně.A pokud se zeptá někdo náhodou na zkoušky,chovatel řekne že takové jsou chovné podmínky ale jeho fena maká jako čert.Kdo se odtrhne od štěněte které mu kouše kaničku a pojede jinam??

Autor: Roman Trojka | 23.01.2011 21:38
Daksle, k tomu smradu, jsem přesvědčený, že hlavní je ustájení! Jak píšeš, vzorový pořádek v kotcích a to ořechove listí používám taky.. Hlavní výhoda, výborná prevence proti parazitům... Co se týká těch podmínek chovnosti, tak když jsem chtěl poprvé krýt, bylo tady snad 5 chovných psů. Jeden byl otec mé feny, další 2 bratři a dva se mi nelíbili. Jel jsem nakonec do Rakouska a časem se ukázalo, že štěstí při mě stálo. Takže v té době dělat nějakou výraznější selekci v podobě chovných podmínek by znamenalo nejspíš zánik plemene u nás:-) Pak na popud chovatelů se přijala jakákoli zkouška, jako nějaký kompromis. Taky jsem dříve zastával názor, že je třeba tvrdších podmínek, ale pak jsem přišel na to, že to k ničemu nevede! Maximálně k různým vyjímkám a nebo "odrbávání" toho, jak to jde. Přece každý chovatel by měl v první řadě odpovídat za své odchovy a potenciální zájemce má možnost výběru štěněte. Zda si vezme po předcích, kteří se nějak prosadili na zkouškách, výstavách nebo při výkonu v praxi...

Autor: Daksl Kopov | 23.01.2011 19:39
Ještě dodám,že psi nekoupu,pokud se nevyválí v hov.ně.Ve sněhu a lese pokud pracuje se čistí sám.V boudě mají ořechové listí.Hřeje,čistí a hlavně odpuzuje parazity.Fakt problém nemám.


A proč má tak dobrý pes tak jednoduché podmínky pro chovnost???
Není právě tohle ten problém???

Autor: Daksl Kopov | 23.01.2011 18:33
Jeníku,přijeď se podívat ke mě.Mám psů pět,a ani jeden nesmrdí.Kolega má pět bordíků,pět jezevčíků a nesmrdí také ani jeden.Tak si myslím,že je to hlavně o péči.Tebe se to ovšem netýká.Až když jsem četl tvůj článek znovu,dočetl jsem konec a zjistil že ty sám jsi majitelem toho psa také.
Co se týká nabídky-sedm naháněk není moc.Pokud opravdu přijedeš,uvidíš práci více psů a to v takovém terénu,kde pomůže jen dobrý pes.Pak se uvidí.
Ocením práci jakéhokoliv psa,když je dobrý.Dojít po akci za vůdcem,podat mu ruku a pochválit mu pracanty každý neudělá.Já ano,protože vím,že to potěší.Ať je to třeba bordík.Kynologii zdar!

Autor: Martin Síla | 23.01.2011 18:00
Nojo.Musím přerovnat knihovnu a znovu si ty knížky od Herriota přečíst.
Ale jsem rád,že jste mi ho připomněli.

Autor: Erika Doležalová | 23.01.2011 16:58
Ohledně Herriota má Jan pravdu, pořídili si štěně a pojmenovali ho Bodie /protože měli za kamaráda toho herce z Profesionálů či nějakého takového seriálu). A pak měl zaparkované auto a v něm bordera,kolem šel pán a řekl "To je pěkný BRT" a James řekl "Děkuji, máte také bordera?" "Ano máme" zamávali a odjeli :-) Tak nějak si na to vzpomínám a myslím že to bylo v jedné z jeho prvních knížek :-) Pak si k němu pořídili ještě retrívra.
A taky souhlasím s tím, že border je cítit, asi je to dáno tou delší srstí, pak prací (v noře prostě nasmrádne :-) a prostě tím, kam leze apod. Já fenu nikdy šamponem nekoupala a když srovnám jak je cítit ona a labra, tak je fakt, že Hess má trochu silnější odér :-)

Autor: Jan Poledník | 23.01.2011 16:52
Tak popořádku - Martin - byli to jediní psi v první leči (dost specifická leč), kteří šli na volno, protože majitel je měl perfektně v ruce. Byl jediný, který měl na to od hospodáře svolení. Další leče jsem byl na křídle, takže jsem je neviděl. Nicméně ostatní psi odváděli také dobrou práci (foxli, braka, anglický špringršpaněl). Jen ti bordíci v první leči vyčnívali.

Daksl - něco už bylo zodpovězeno kolegy po mě. Jen bych dodal informaci, co zde ještě nezazněla - Border teriér totiž pracuje v noře tak, že se bezhlavě nepouští do souboje, ale lišku vytláčí z nory. Nebojuje na život a na smrt - není to Jagoš. V noře přemýšlí. Zažil jsem několikrát, že se dostala do nory k Bobrovi a jsem opravdu rád, že po půl hodině vylezla ven. Na další kvantum otazníků můžu odpovědět, že mám zkušenost se všemi plemeny jezevčíků a s velikostmi standart, tajtrlík i králík. Nebojím se srovnávat. btw. na Kasinově fóru mám u svých příspěvků avatar (fotku), kde jsem já osobně právě s jedním takovým tajtrlíkem. To, že toto plemeno abnormálně smrdí - to je fakt, s pánem to nemá nic společného (pokud to nemám chápat jako urážku). A nemá to nic společného s frekvencí umývání psa či s jeho stravou. Zase - můžu srovnávat. Ze psů, se kterými jsem přišel do styku je border fakt cítit nejvíc. Tak mě tak napadá - Daksle - jak často psa šamponuješ? Ad nabídka - děkuji za ni. Vážím si jí. Jen tento rok jsem absolvoval 5 honů a 7 naháněk. Nemyslím si, že bych jinde viděl něco převratného, ale klidně se nechám poučit.

Martin Síla - je mi líto, přesně si to nevzpomínám. Nicméně to, že je choval je docela známé. Na jednom místě v knížce se dokonce rozplývá nad cizím bordíkem: "to je pěkný Border teriér" :-) Jak se dostanu domů, tak shlédnu knížky a pokusím se to najít.

Václav - píše přesný opak toho co já. Neříkám, že tomu nevěřím, ale já mám prostě jiné zkušenosti. Práci jagoše a bordera v noře bych si nedovolil srovnávat.

Autor: Erika Doležalová | 23.01.2011 16:44
Tak jsem tu chvíli nebyla a vida jak se to pěkně rozjelo. Ale hned příspěvek Jana Pol. mě teda dost zarazil, málem jsem se šla podívat do papírů, jestli máme doma vůbec bordera..
Že jsou bordíci klidní psi, tak to nevím z jakého hlediska posoudit. Pokud je to otázka temperamentu, chuti do práce apod., tak teda moje bordina je klidná možná když spí (ale nesmí se probudit, jinak okamžitě řádí). Že je jejich klid vidět třeba na norovačkách, tak to je spíš otázka "výchovy", když jsem byla na ZN já, měli jsme číslo 13 a než nastoupil pes č.12, musela jsem být nejmíň 100m od nory, fena se nedala uklidnit, uřvat, prostě nic, byla úplně zoufalá, že nějaký pes tam blafá na lišku a ona je za plotem no a nedej bože když zahlédla, jak tu lišku drží normistr mimo noru, skoro jsem měla strach, že dostane infarkt..
Že jsou výhodou vyšší běhy taky slyším poprvé, kdyby to tak bylo, vyhrávají jagoši ale ti jsou většinou až na dalších místech, protože ač chtějí sebevíc, musí prostě "po břiše" a to je zdržuje.
Co se týče srsti a "musí se udržovat" - pokud nechcete borda na výstavy, tak nemusí. Já mám fenu zarostlou celý rok, když už se mi zdá, že vypadá fakt "hnusně", tak jí trochu oškubu, ale jinak ne a ač je to možná divné, ona se té zbytečné srsti nějak zbaví sama (ještě v listopadu vypadala jak střapáč a dnes má záda a boky jak otrimované a to jsem na ni nesáhla..)
Já už radši žádná plemena nesrovnávám, protože je to kus od kusu, může být supr border a srab jagoš, může být border vodař a pak takový, co se bojí šlápnout do louže.. Prostě nějaké se to narodí a pak se z toho taky něco vychová a vycvičí.. A o tom to je :-)

Autor: Roman Trojka | 23.01.2011 15:27
Jak se tomu bránit??? Hlavou zeď neprorazíš a my ta plemena nespasíme:-) Sám jsem rozhodčí a posuzuji téměř všechny zkoušky, ale jelikož často vodím, tak se má role neustále střídá, a proto se snažím posuzovat jako praktik. Také vím, že se na mě lidí dívají, a tak se snažím být férový.. Cvičil jsem různá plemena a tak nemám sklony ke "kynologickému rasizmu". Za ty roky jsem snad získal i nějaký nadhled.. Nic není tak horké jak vypadá.. Proto jsem došel k nějakému vnitřímu poznání. Chovám si psy dle svého nejlepšího vědomí a hlavně svědomí a vím, že budu mít vždy psy jeké pro myslivost potřebuji. A ještě k těm rozhodčím. Dovolím si kacířskou myšlenku, vidím velké rozdíly jejich úrovně v různých oblastech. Možná to záleží na tom, kdo a jak ty rozhodčí "vede", kdo jsou jejich vzory a co ty "nováčky" naučí. Rozhodčího rozhodčím nedělá přečtení zkušebního řádu a předvedení tří psů na zkouškách. Z dobrého rozhodčího je znát praxe a cit pro práci se psem. A takoví bohužel opravdu nejsou všichni. Spousta rozhodčích pro samotný zkušební řád nevidí podstatu toho, proč ti psi na zkouškách vůbec jsou. No a pokud ještě chybí morální kredit, tak je rázem ze zkoušek opravdová fraška... Pokud něco takového na zkouškách potká mě, tento čirý diletantismus mě pěkně rozčílí, ale po čase se tomu jen zasměju. Jak to ale asi působí na ty začínající kynology?

Autor: Daksl Kopov | 23.01.2011 14:38
Romane,tvůj článek je po dlouhé době jeden z nejlepších o bordrech a je vidět že víš o čem píšeš.
Co se týče brak-máš bohužel plnou pravdu,s tím se já osobně nikde netajím.Píšu všude je je to 50/50.Lumpové jsou všude a bohužel i ve všech klubech.Když ovšem upozorníš na nějaký nešvar či podvod,jsi hned lump ty.Teď má jeden chovatel ve vrhu již dobře prodaném bezkulčáky,ale bude krýt dál.Jen ten pes co fenu kryl prý už ne.Jenže i ta fena je nositel.Dalšímu chovateli který odchoval mnoho štěňat a pokažsdé nějaké kolem pátého roku uhynulo se také nic nezastavilo.Kryjí se nechovné feny chovným psem a štěňata se perou pod chovné feny a jiné prasárny.Tento případ se stal i u bordíků.Pánové,pak se nedivme kde že ta kynologie je.Kamarádíčkování rozhodčích,výboru klubu,to je hnus.Jedny BZH vyhrál bordík co pomočil prase a víc ho k němu nedostali.Měl za čtyři bez korony.Jedna braka vyhrála KZH aniž se hnula při naháňce od nohy vůdce(rozhodčího)Takhle bych mohl vypisovat až do večera.Jenže jsem sám a hlavně, pak ti nikde neodpoví na pozdrav,natož aby ti podali ruku.Tak jak se tomu bránit????

Autor: Roman Trojka | 23.01.2011 14:11
Vaclave, tvůj pes je podle tvého popisu vlastně němý:-) Jinak ten exteriér, při vzniku plemene nebyl samoúčelný. U loveckých a pracovních plemen definoval tvůrce plemene proporce s ohledem na maximální výkon. Příklad: příliš hrubý border bude mít problém v noře, naopak border s jemnou kostrou nebude schopný celodeního pohybu v složitém terénu, pes s tzv.liščí slabou mordou a drobnými zuby nemá dostatečnou sílu při chvatu v noře. Správná srst ho chrání proti nepřízní počasí. Takto by šly popsat a zdůvodnit všechny proporce. Tvůrci bordera to dobře věděli, nic nebylo samoučelné a z rozmaru.. Z dlouhodobého pohledu má exteriér rovnocenné postavení s povahou.

Autor: Václav Sládek | 23.01.2011 13:42
Souhlas s Romanem.Jen bych osobně nelpěl tolik na exterieru ale nepustil bych do chovu psy kteří neprokážou hlasitost.Ono ani to není záruka.Můj bordík bude mít 8 let.V noře stejnej magor jako jagoši.Naháňky, když jsem v tlaku ve velkých lečích tak ho "zahlédnu"tak maximálně dvakrát.Je stále vpohybu někde v předu když narazí na střelce obrací se do leče.Ja pravda někdy doprovodí prasata kousek dál ale to bývá většinou když prasata "neslyší" na ránu.Při výcviku jsem začal brzo s aportem.Byla to velká chyba ale na honech se to naučil aportuje kachy.Voda je jeho živel.Bažnty bez problému,přines i zajíce.V naší rodinné smečce je druhý za mnou.Ještě že to nečte žena.Mám také dvanáctiletého drsňáka a tím pádem je zatím další bordík v nedohlednu.Ještě na povrchu hlásí jen někdy hlavně kuny a kočky na stromě,prasata jen když se proti němu staví,zkrátka musí ho nas..t.

Autor: Radek Chadim | 23.01.2011 12:13
Musím ve většině souhlasit s Romanem Trojkou. Já mám border teriera zatím jen rok a půl a je to můj první pes, takže vlastně spíše zkouším, co to obnáší mít psa loveckého plemene, a vychovává pes více než já jeho on mě :-). Ale i za tu krátkou dobu musím říci, že je to pes, který mně naprosto vyhovuje a už bych asi neměnil, i když každé plemeno má něco do sebe a kdo má ke psům vztah, tak si cestu najde ke každému plemenu. Já si kromě jeho poměrně standardních loveckých vlastností nejvíce považuji i jeho veselé povahy a jeho radosti z jakékoliv pohybové aktivity (když už z něho nic zázračného nevychovám, tak jako společník je výborný).
Protože jsem zatím jiného psa neměl, nemohu posoudit, zda-li má výběr štěněte takovou váhu, ale já jsem přesvědčen, že největší podíl na schopnostech loveckého psa má jeho výchova a dostatek příležitostí k činnostem, pro které jsme si psa pořizovali.
Když to porovnám s ostatními plemeny, tak oproti jagošovi je alespoň ten můj border opatrnější a lépe ovladatelný - nejde natvrdo do kontaktu, ale spíše hlásí z bezpečné vzdálenosti, což považuji v porovnání s jagtteriérem za velkou výhodu, protože ti na to často dojíždí.
Oproti jezevčíkovi zase vidím výhodu ve vyšších bězích a vytrvalosti - obzvláště v zimě na sněhu je to velice důležité, jezevčíci jsou obvykle po chvilce unavení, to jsem u bordera ani po celodenním honění nezažil, ale samozřejmě se to nedá srovnávat s honiči nebo barváři.

Autor: Martin Síla | 23.01.2011 12:08
Honzo Poledníků,prosímtě,jak se jmenovala knížka od Herriota,kde píše o bordících?
Četl jsem od něho 4 knížky a na bordíky si nevzpomínám. No je to už víc než 10 let.
Jinak je to perfekt čtení.Herriot umí příběhy z praxe popsat tak,že je člověk chvílema v tom chlívě s ním.

Autor: Jaroslav Rejdák | 23.01.2011 11:23
Podle mně má border nevýhodu v tom, že je v současné době jakýmsi módním plemenem. Pořizuje si ho spousta lidí jako svého prvního psa, protože se o něm říká, že se učí a cvičí snadněji, než ostatní plemena. A právě kvůli velké poptávce po štěňatech se ke krytí dostanou i feny, které by se jinak do chovu nedostaly. Možná se pletu, ale tohle je můj názor. Jinak sám doma bordera mám a dělá mi radost.

Autor: Roman Trojka | 23.01.2011 11:05
Předně všechny zdravím!
Myslím, že se musím ozvat. BRT chovám 17-tým rokem. Za ta léta mi jich prošla rukama spousta, ať již vlastních nebo těch, které jsem cvičil a předváděl na zkouškách. Dnes mohu prohlásit, že nejdůležitější je právě výběr štěněte a pak samozřejmě samotné vedení. K tomu prvnímu musím říct, že problém dnešní doby je, že se rodí velké množství štěňat a někdy je opravdu zarážející, co "chovatelé" dokážou nakrýt. Ať již po stránce exteriéru, tak hlavně výkonu.. Cílem chovu by měla být snaha exteriér s výkonem skloubit dohromady, aniž by bylo upřednostňováno jedno nebo druhé. Můj názor je ten, že každé plemeno, tedy i border teriér, vzniklo za nějakým účelem a jeho "tvůrci" vlastnosti plemene danému účelu maximálně přizpůsobili. Takovou jakousi morální povinností chovatelů by pak mělo být tyto vlastnosti zachovat. A plemeno je vždy tvořeno jak exteriérem, tak povahou. Pokud by jedno nebo druhé mělo být nějakým způsobem změněno z vůle dnešních "chovatelů", pak už dochází k modifikaci plemene. Pokud by mi něco na borderovi vadilo, pořídil bych si asi jiné plemeno, které by mi vyhovovalo víc. Určitě by to bylo i jednodušší než měnit k obrazu svému po generace šlechtěného bordra.
V době, kdy jsem si pořídil svého pvního bordra, jsem měl ohaře a malého psa jsem chtěl pro norování a lov černé zvěře – ať už dosled či naháňky. Možná jsem měl štěstí, ale má první fenka má očekávání nadmíru splnila, a tak jsem se rozhodl toto plemeno i chovat a v chovu vždy dbám na to, aby potomci měli předpoklady jak pro práci, tak aby se na ně dalo dívat :-) Každá liška určitě chválí svoji oháňku, ale nikdy jsem ani na okamžik nelitoval tehdejšího výběru. Border teriér prostě splňoval a splňuje vše, co jsem od psa ve své myslivecké praxi čekal. Například bych si nepořídil jezevčíka, i když se mi toto plemeno velmi líbí a vím, že jsou to vynikající barváři. Pro mě osobně mají ovšem „nevýhodu“ v tom, že nejsou povětšinou tak ostří v noře jako teriéři a bohužel jejich tělesné dispozice je omezují při dosledu především srnčí zvěřě, kdy tato se nechává psem nerada stavět. Při lehčím postřelu pak jezevčík nemůže zvěř dohnat a strhnout. Border toto zvládne a může tímto i po nevydařené ráně lov zachránit. Samozřejmě i jagteriér je výborný pes, ale po mých zkušenostech s nimi jsem se pro toto plemeno také nerozhodnul. Vadí mi, že například při naháňkách, kde se jich sejde více, se u nich projevuje „davové šílenství“, bezhlavě se vrhají na černou zvěř a často dochází ke zbytečným zraněním psů. Prostě abych to shrnul … po letech soužití s bordry jsem dnes rád, že jsem si právě je vybral za své pomocníky pro lov a parťáky pro život. Naprosto vyhovují mým požadavkům, ale je mi jasné, že každý z nás má požadavky jiné a tím i nároky na psa mohou být odlišné. Vždyť proto máme těch plemen tolik, každý si může vybrat :-)
A pro odlehčení … Daksle, i já mám obdobnou zkušenost. Málokdy jsem natrefil na dobrou braku. Na naháňce buď zmizeli v dáli a tam, kde je bylo třeba, je nikdo celý den neviděl a nebo, což považuji za častější a ještě horší, když v leči natrefili na černou, tak ji jen krátce zahlásili, ale práci nedokončili. Chyběla jim důraznost, vytrvalost a dostatečná ostrost.

Přeji všem, kdo to myslí s loveckými psy dobře, ať se jim v jejich praxi daří a hlavně šťastnou ruku při výběru toho jejich štěněte – ať už jakéhokoli plemene :-)

Autor: Daksl Kopov | 23.01.2011 08:58
Jezevčíky jsem choval a hlavně ho máme zase doma.Dosled dělá na volno,hlásí u kusu.Ten se narodí a dělá!!Jen ty krátké šmajdy ve sněhu nestačí.....

Autor: Martin Skřivánek | 23.01.2011 00:11
Daksle takže jezevčík má u tebe šanci? :-)

Autor: Daksl Kopov | 22.01.2011 22:56
Jeníku,pří vší úctě-takové pejsky bych chtěl mít doma.Jen ten rozestup se mi zdá dost daleko. Tři metry-to je fakt supr práce.To i na zkouškách při nahánění musí získat obrovský obdiv!!!Ovšem na to už musí být odvaha,a tu ten pes opravdu má.
Co je suveréní výkon??Blafání v noře??A právě jeho běhy jsou nevýhodou.
Proti jezevčíkovi má silnou kůži???Víc vydrží??? Má posunutý práh bolesti!!!Kde to bereš???
Nechtěl jsem zde psát,abych někoho neurazil,neboť každý chválí své plemeno.Ovšem nejsem novic a bordíků jsem již v akci viděl mnoho.To že smrdí,to je tak ,když je pán prase tak smrdí každý pes.Že je mazel,ano to je pravda.Proč Kočkopes?Za vše může jeho hlava.
Není mnoho těch,co dělají.Dobré jméno jim dělá Pavel Beran,Michal Kulhánek,pak jsem viděl na vlastní oči bordíka jak povalil zdravé sele a držel ho na místě(Šumava-Nová Pec),vím že dravce má i Vaclav Sládek.To co se motá na mnoha naháňkách okolo majitele,černou to ignoruje,je to němé,těch je bohužel víc.Co je u nich zajímavé-jsou to vodaři.Za sebe můžu prohlásit že u mě doma nebude nikdy bordík a ani jagteriér.Příliš vlažné,ve většině případů i němé a druhá rasa příliš temperamentní.
Opakuji znovu-je to můj názor.
Jeníku,pokud budeš mít zájem,vezmu tě a nebo určitě i někdo jiný na naháňku kde budeš moci práci více plemen posoudit.


Nadháňka
Naháňka
Natláčka.

Autor: Martin Skřivánek | 22.01.2011 20:57
pardon "pokud" tam nemá být.

Autor: Martin Skřivánek | 22.01.2011 20:56
Pro Jana Poledníka. na naháňce jediní psi na volno a pokud jak jsem pochopil nešlli před honce? to jako chválíš??? omlouvám se bordíkářům ale u mně vede drsňák a když teriér tak jagoš!

Autor: Jan Poledník | 22.01.2011 20:45
Znám člověk, který je sem v 80. letech dovezl. Prodal Škodu 120 a koupil prvního pejska. Dodnes je chová.

Border Teriér se od ostatních psů odlišuje hlavně svojí povahou. Klidnějšího psa jsem snad ještě nenašel. Krásně to jde vidět na norovačkách, kde většina psů má pěnu u huby (mordy) a vzpírá se na vodítku. Border klidně leží a chrápe u nohou majitele. Až příjde jeho chvíle, tak předvede suverénní výkon a díky vyšším běhům je schopný zvítězit. Má velmi silný stisk a pravděpodobně i posunutý práh bolestivosti (oproti jezevčíkovi má silnou kůži, takže víc vydrží).

Minulý týden jsem byl na natláčce a v první leči jsem šel v tlaku. Vedle mě šel vůdce, který měl dva bordery. Měl je na volno. Byla radost sledovat jak tito pejsci postupují. V rozestupu tří metrů šli vedle sebe a netroufli si jít více dopředu než šla řada v tlaku. Dokonce si to hlídali, aby nebyli vpředu. Nevěřil jsem vlastním očím. Byli to jediní psi, kteří šli na volno.

Jako jednu z nevýhod vidím jejich srst - ta se musí upravovat a také to, že Bordeři jsou oproti jiným psům hodně cítit - po fialkách ani náhodou. Toto je také důvod, proč já osobně bych si Bordera nepořídil jako domácího miláčka. O Borderech občas psal i James Herriot, který je i choval.

Minulý rok na výstavě v Brně jsem narazil na Bordera, který měl kupírovaný prut. Setkal jsem se s tím poprvé a byl jsem tím dost překvapen. Když si vzpomenu, jaký problém dělali na výstavě naší Borderce, že má prut nošený vysoko (překlápěl se jí až na hřebet), tak by mě zajímalo, jestli je toto povolené...

Autor: Erika Doležalová | 20.01.2011 08:30
Souhlas s Jardou :-) Ošklivé až krásné (obzvlášť neotrimované :-) takový vesnický voříšek. Nesnáší dril, nátlak, je potřeba trpělivost a klid, tohle plemeno není pro nerváky :-) (stačí abych na tu naši zvýšila hlas a urazí se na půl dne :-) Spousta lidí chce pořád porovnávat jednotlivá plemena, já můžu zatím jen srovnávat BRT s jagem - měli jsme 13 let psa (poslední rok už s bordinou) a teď máme 4 měsíční fenu (bordině jsou 2,5roku). Musím říct, že to ani tak není o plemeni, ale o "kusu". Třeba první jago byl zabiják od mala (lišky, jezevci, prasata..). O BRT se říká že dospívají později, no když teď srovnám malou jagošku a jaká byla bordina v jejím věku, tak bych řekla že to bylo spíš naopak :-) Bordina byla od mala "péro", všude lezla, na všechno ječela. Vyhovuje mi, že je hlasitá jen na viděnou nebo v kontaktu, když se v noře rozhlásí, vím že tam něco je (jago řval celou cestu půlkilometrovým kanálem ale liška tam nebyla, jen stopa..) Taky se nejde bezhlavě rvát, ale udržuje těsný kontakt a sem tam štípne nebo se zakousne (což je výhoda třeba v přírodní noře u jezevce). Je na ní znát "věkový posun a zkušenosti", zatímco u prvního jezevce jen hlásila, u dalších si troufala víc a víc, zatím posledního (pátý) už otravovala dost tvrdě (naštěstí schytala jen menší škrábanec na lopatce) V lese si mě hlídá (v trávě se postaví na zadní a kouká kde jsem :-) snaží se zavděčit, rychle se učí (třeba hlásila na povel už jako malinká)
Je toho hodně co by se dalo napsat, hlavní shrnutí je - pes pro klidného vyrovnaného majitele, mazlivý i ostrý - prostě kočkopes :-)

Autor: Jarda Březina | 20.01.2011 07:00
Zdravím, můj první pes byl a je BRT. Je to velice specifické plemeno, je tak ošklivá až je krásna, jak píše Martin Síla je to strašnej mazel. Když byla štěně, tak jsem jí nosil v baťohu a to byl lep na ženský :-) cvičit se dá docela snadno, ale musíte mít čas a prostor. I když jsem viděl spoustu BRT co ještě ve dvou letech nechcou do nory, ale většina jsou makáči. A Ti co je pomlouvají, tak jenom závidí. Spousty lidí je mají jako gaučáky a na naháňku je vezmou jenom na vodítku, protže nedej bože kdyby se ztratila, to manželka vyváděla. K výcviku musím jenom napsat, že se dá tento pes velice zradit přílišnou tvrdostí. Při výběru štěněte bych se zaměřil asi: na prut jestli není nějak poškozený, pokud to chceš do chovu tak kouknout na mordu, aby jí neměl jak liška, už ve dvou měsících, aby tam šlo vidět chmíří, protože border muset mít mordu chlupatou :-) atd. Myslím, že je tady více zkušených chovatelů než-li jsem já. Jinak bordíka jsem nechal rodičům beru jí jenom na norování. Vyhráli u mě Jagy :-)

Autor: Martin Síla | 20.01.2011 05:57
Také jsem hrdým majitelem bordíka.
Je mu 5 měsíců,je to velkej kámoš a bude šikovnej.
Zatím neznám nikoho ,kdo má tohle plemeno,aby s ním byl nespokojen a navíc je to i mazel pro děti a manželku,takže jsem na druhé koleji.

Autor: Břéťa Ambrož | 20.01.2011 00:46
Nemohl bych doma mít psa,který se mi nelíbi...:D ale vzhled není všechno...a každý máme vkus jiny...v myslivosti je důležitější výkon...a ten někteří reprezentanti tohoto plemene mají solidní...

Autor: Radek Chadim | 19.01.2011 23:14
A jé, ožehavé téma, počkám, až ho začnou ostatní nazývat kočkopsem a pak se do nich pustím, jelikož jsem hrdým majtelem bestie tohoto druhu :-).

Autor: Míra Paluska | 19.01.2011 23:11
Co si myslíte o tom to plemeni ,dnes už u nás velmi používaný v myslivosti.
Zkušenosti,zápory,na co si dát pozor pří výběru štěněte.
Prostě vše o Bordíkovi co vás napadne.