Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Brokové lovecké náboje Fiocchi 20/70 HP (High performance)



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomáš Peroutka | 23.12.2012 11:49
RE - Jan Frank a ostatní přispívatelé:
Přátelé, moje první poznatky ze dvou honů na bažanty jsou velmi, velmi pozitivní. Ta dvacítečka je malý poklad. S brokem 3,0 mm při zahrdlení cylindr + IMPCYL jsem měl na kohouty ve vzdálenosti ca. 60-70 m opakovaně plné zásahy, že většinou ještě v letu zhasínali. Střelivo Fiocchi 20/70 HP 30 g. Po příchodu do části honitby, kde byla bažantnice jsem přešel na filcáky SB Red and black 3,00 mm a bažant do 50 m byl takřka jistý. Jelikož s dvanáckou nastřílím po střelnicích i v honitbách ročně několik tisíc ran, troufám si konstatovat, že při stejném zahrdlení má dvacítka o ca. 20 m větší praktický účinný dostřel, než dvanáctka.Lov s dvacítkou je pohodovější,neunavuje při celodenním nošení, rychleji se s ní přenáší střelba z cíle na cíl a člověku se vejde do kapes více patron. Jedinou nevýhodou je vyšší cena střeliva. Ještě jedna ne nepodstatná věc - názorně se zde ukázalo, že navážka broků v náboji nemá zásadní vliv na výsledek střelby. Do 12 ky běžně používám na lov střelivo Baschiery Pellagry HP 36g, u dvacítky to byla navážka 30 g. Lovil jsem s brokovou kozlicí Browning 525 prestige sporting.
Lovu Lesu.

Autor: rici czech | 11.11.2012 18:44
Souhlasím s Janem ,že nejlepší brokovnice byly opravdu vyrobeny za první republiky.Nevím čím to je, ale elegance prvorepublikových dvojek,jejich štíhlost propracovanost a v neposlední řadě i materiál se myslím s novodobou sériovou produkcí asi srovnat nedá.Určitou tradici měly ještě naše ZP ale už to není ono.

Autor: Jan Frank | 10.11.2012 23:36
Ještě bych doplnil co se týče vzdálenosti střelby. Moje dvacítka byla dříve čokována čtvrt a třičtvrtě. Původní majitel v Německu jí nechal přečokovat na cylindr a půl. Asi dobře věděl proč to dělá. Střílel jsem dvojkou dvanáctkou. Dokonce jsem měl jedny hlavně upravené na kolo a druhé na lov. Skončil jsem u dvacítky a střílím s ní i na střelnici. Prostě ta dvacítka mě lépe sedí. Dvanáctka mi přijde těžká a neohrabaná.Mám dojem, že s ní lze opravdu sáhnout dál. Povedlo se mi několik ran (vysoké vrány a straky) kdy se dvanáctkáři podivovali nad vzdáleností. Ale je to jen pocit a relevantní zkoušky jsem nikdy nepodnikal. Bylo by zajímavé to nějak změřit.
Jen se mi v poslední době zdá, že čím lépe střílím na střelnici, tím horší výsledky mám při střelbě na zvěř. Kazím zejména velmi jednoduché rány. Asi ze zvyku z asfalťáků moc předsazuji.
K vyjádření riciho cecha. Stal jsem se hrdým majitelem lankasterky 16. Vyzkoušel jsem ji na holubech a kachnách a byl jsem velmi příjemně překvapen. Je dokonce ještě lehčí než ta dvacítka. Prostě nejlepší flinty byly vyrobeny asi před druhou světovou válkou. Kdyby neměla vypadané hlavně, nechal bych si ji v 16. Takhle mě čeká nový svazek a ten bude holt dvacítka.

Autor: Tomáš Peroutka | 10.11.2012 22:44
Díky za zajímavé informace.Ty filcáky Red and black bych chtěl používat v bažantnici, Fiocchi mimo bažantnici. Jinak k té gramáži - mám stejné poznatky, naprosto přesvědčivě to funguje u trapu nebo na loveckém kole. V ráži 12/70 používám výhradně náboje 24 g, rána nerozhazuje a při opakované ráně fakticky nemusím nijak výrazně korigovat zamíření.
Ve 20 ce mám Browninga 525 20/76 Sporting prestige,který chci nosit na lov.
Všeobecně se mě z modelů určených na sportovní střelbu loví lépe, než z modelů Hunting,tyto flinty mají odvětranou šínu, pomocnou mušku a líp mě padnou do ruky.
Hodně chlapů mě říkalo, že 20 ka má oproti ráži 12 delší účinný dostřel. Je to pravda ?

Autor: rici czech | 10.11.2012 22:04
Omlouvám se předem ,že k této munici nenapíši nic podstatného,ale jelikož v mé praxi vždy převažovala brokovnice tak sám za sebe po různých zkouškách s náboji v rážích 20/76,16/65,12/70-musím konstatovat že gramáž nemá až takovou zázračnou ůčinnost jak se všeobecně tvrdí.podstatná je rychlost a pravidelnost krytí.Když napíšu ,že největší ůspěchy jsem zaznamenal s gramáží 28g v 16/65 tak bych tomu sám nevěřil.U ráže 20/76 to bylo s gramáží taktéž 28-30 g.Řešit rozdíl v rychlosti cca 20 m/s je pro praktickou střelbu zanedbatelný nebot výpočtem zjistíte že je to rozdíl v předsazení v řádech cm.Myslím že pro praktickou brokovou loveckou střelbu je nejpodstatnější jediné dvě věci -jedna jediná brokovnice a jeden druh střeliva,neustálé špekulování s náboji flintami nevede v zlepšení střelby vůbec k ničemu ba naopak.Můžete se mnou nesouhlasit ale je to jen má osobní zkušenost:-)

Autor: Jan Frank | 10.11.2012 19:51
Vážení kolegové. Již třetí rok střílím brokovou dvojkou ráže 20 - Sauer&Sohn Royal. Když jsem si jí pořizoval, byl jsem nadšen, že má komory 76mm. Domníval jsem že čím větší porci broků na cíl vyšlu, tím větší mám naději na úspěch. Odvážil bych se tvrdit, že tomu tak není. Dvacítku jsem si pořizoval proto, že se mi líbila její elegance a štíhlé proporce. S anglickou pažbou 37cm a hlavněmi 66cm váží 2,75kg. Pokud si chci užít komfortní střelbu s lehkou zbraní volím max. navážku broků do 30g. Asi se mnou nebudou všichni souhlasit, ale magnumové náboje považuji v této ráži za zbytečné. Snad jen pokud bych střílel na čekané na škodnou. Tedy spíš do kulobroků a obojetnic. Po delším zkoušení různých značek a gramáží nábojů, jsem dospěl k závěru, že náboj který této zbrani nejvíce chutná a mám s ním při střelbě na zvěř nejlepší výsledky je právě Fiocci 20/70 HP. Pokud se týká rychlosti považuji ji za daleko důležitější než hmotnost broků v náboji. Pokud jsem střílel Sellier&Bellot Red Black na větší vzdálenost, nosila mi fena, která má velmi jemný úchop zvěře při aportu často zvěř živou. Při užívání Nábojů Fiocci HP se mi to stává minimálně. Přesto náboj S&B Red Black nepovažuji za špatný. Naopak. Plstěná zátka umožňuje rychlejší rozptýlení brokového shluku a pokud jdu v travině za ohařem používám ho velmi často do pravé hlavně, proto že mi umožňuje střelbu na kratší vzdálenost. Fiocci sice dělá také patron s plstěnou zátkou ale papírová patrona je mi svým designem přece jen bližší. Mimochodem žlutou barvu nábojnic u ráže 20 považuji za jedinou nevýhodu dvacítky :-). A velmi mě překvapilo při návštěvě firmy Merkel, že již standardně nevyrábí dvacítkové hlavně s komorou 70mm. Já opravdu u těch magnumových patron nevidím pro lov pernaté a zajíce moc smysl.Ale to je pouze můj subjektivní názor. Tolik můj příspěvek k nábojům Fiocci HP.

Autor: Martin Síla | 20.07.2012 16:50
Tomáši, máš pravdu, rychlost se neliší. Pouze gramáž.
Omlouvám se za dezinformaci.
S tím krytím to ale platí.

Autor: Tomáš Peroutka | 20.07.2012 14:24
Ahoj Martine, zřejmě došlo k nedorozumění, protože brokové náboje magnum se od standartních ve většině případů neliší vyšší rychlostí, nýbrž větší gramáží broků. Lovu

Autor: Tomáš Peroutka | 20.07.2012 14:12
Ahoj Honzo.Cením si zkušeností, které máš. Z nabídky SB uvažuju
o klasice, tj papírové nábojnici s filcovou zátkou, jsou označené Red and black.Pamatuji si tyhle patrony ještě z doby před 35 roky, kdy jsem chodil jako mladý kluk na hony coby honec. Na bažanty by se mohly jevit jako velmi úspěšné.
Co se týká brokovnice tak nemám obavy, je to do Browninga 550 Sporting(udělám z něj loveckou flintu) v kalibru 20/76.
Říká se, že sebechvála smrdí, ale troufám si tvrdit, že střelbu z brokovnice zvládám zatím velmi dobře, tak jsem se rozhodl vyzkoušet krom 12 ky i dvacítku.Hodně známých co dvacítku mají mě říká, že nese dál jak dvanáctka a ty náboje od Fiocchi se mě jeví jako dobrá volba na kachny.
Lovu

Autor: Martin Síla | 20.07.2012 14:01
Osobně jsem to nezkoušel, ale p.Stifter mi říkal, že co se rovnoměrnosti krytí týče, tak např. u ráže 20 je jednoznačně lepší krytí ve 20/70, než 20/76.
Takže s tou rychlostí jak píše Honza to bude pravda.

Autor: Jan Slavětínský | 20.07.2012 11:07
Zdar Tomáši. Léta používání brokových SB a síla zvyku u mě vždy způsobí, že při koupi nějaké našlapané brokové novinky začnu novinkou chybovat. Účinná ranivost brokové rány je do 40 metrů a asi bude jedno, jestli tam dáš Fortunu ,RC nebo Fiocchi. Podle prodejce mají ty HP 410 m/s a 910 Barů. Asi to chce festovní flintu v zámkách a s vyšší tormentací. Do nějaké staré Sauer hamerlesky bych to asi nedal.
U většiny novinek bylo stejné krytí jako u SB a někdy SB bylo lepší. Nevím, připadá mi,že zvýšení rychlosti je na úkor rovnoměrnosti krytí. Možná to ovlivní i druh košíčku, ale to snad mají firmy vychytané. Každopádně sám vyzkoušej a uvidíš. Lovu

Autor: Tomáš Peroutka | 18.07.2012 13:33
Zdravím.

Dámy a pánové, uvítám jakékoli praktické poznatky z lovu výše uvedenými náboji
v ráži 20/70.

Děkuji