Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Nastřelení na redukovanou vzdálenost



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Petr Havlín | 10.08.2012 19:42
Tak jsem byl střílet na střelnici a výsledek jsem dal do galerie.Stříleno na 50m v sedě s oporou,po každé ráně nechávám hlaveň pořádně schladnout.První rána a byl jsem spokojen,druhá také - vzdálenost 1cm,třetí a jsem lehce nervózní jestli to nejde doprava,čtvrtá mi to potvrzuje a pátá také.Ale proč?Povoluji červíky napravo a utahuji na levé- posunuji téčko doprava.Dávám kontrolní ránu a výsledek vidíte sami.Jsem z toho jelen,daněk a srnec dohromady.Nebylo už moc času a tak jsem se rozhodl vyčistit flintu a příští týden to jít zkusit znovu.Náladu mám ale pod psa.Tak raďte zkušení.

Autor: Petr Havlín | 09.08.2012 22:16
No zítra jdu na střelnici tak jsem zvědav,zda to bude poezie jak od Fesoje,nebo porod:-)))Už jsem jej nastřeloval a tak vím co a jak,ale vždy si rád nechám poradit.Nastřelovací stolici na této střelnici nemají,tak to budu muset zvládnout bez ní.Podotýkám,že si jdu jen ZKONTROLOVAT nastřelení a tak doufám,že to drží,nebo že to budou malé korekce.

Autor: Fesoj | 09.08.2012 13:46
A ještě maličkost. Petře, s tím "porodem" souhlasím, ale na druhou stranu tyhle staré Zeissy když už je jednou nastřelíš, tak zásah spolehlivě drží a možná by nebylo od věci ty červíky po nastřelení pro jistotu zakápnout barvou, aby se opravdu nehly.

Autor: Fesoj | 09.08.2012 10:46
Naprosto souhlasím s M. Bergmanem.

Chceš mít přesně nastřelenou svou kulovou ručnici ?
Využívej pro ten účel jen schválenou střelnici !
V klidu na palebnou čáru usedni či zalehni,
na měkkou podložku zbraň polož, vypal rány zkušební.
Zajdi k terči, zkontroluj rozptyl. Nedělej z toho žádnou vědu,
že zásahy jsou jinde, než chtěl bys, že vzdáleny jsou terče středu.
Pokud jsi stále stejně mířil a nestřílel jsi ve spěchu,
musí být pěkně pohromadě - a to je základ úspěchu.
Střední zásah mezi nimi viditelně označíš,
pak se na palebnou čáru volným krokem navracíš.
Ve výbavě dobré střelnice bývá nastřelovací stolice
a kdo ji umí používat, ušetří spoustu munice.
Vlož svou zbraň do ní, jako předtím zamiř, pak všechny šrouby utáhni.
Ze stolice však nebudeš střílet, to je věc zcela zásadní !
Jenom křížem puškohledu vyhledávej zásah střední.
Křížem musíš pohybovat, ale s flintou ani nehni !
Tak v praxi uplatníš znalost v teorii získanou :
Při nastřelování zbraně jdi s mířidly za ranou.
Pro kontrolu by měla stačit už jenom rána jediná -
a teď již Lovu zdar Ti přeji, odstřel srnců začíná...

Autor: M.Bergman | 09.08.2012 10:00
Další možností pro myslivce, kteří sebekriticky vědí, že jejich mířená střelba nebývá přesná, ale přesto si chtějí zbraň sami nastřelit je následující. Použijete postup, jaký jsem popsal níže, ale terč si umístíte na vzdálenost pouhých 10m, kdy i při nejmenším zvětšení puškohledu již budete schopni dát dvě rány do jedné dírky což je při tomto způsobu nastřelování podmínkou ! Korekcí puškohledu podle bodu "4" pak provedete nastavením n a d nástřelnou o vzdálenost rovnající se vzdálenosti jakou máte mezi osami hlavně a puškohledu své kulovnice. Takto bude zbraň nastřelena na vyhovující přesnost pro loveckou střelbu do 100m. M.B.

Autor: lanus | 08.08.2012 20:12
K bodu 2.od Ing.M.B.: Pokiaľ sú prvé 2 rany ďaleko od seba treba ešte vystreliť bez korekcie ,ranu tretiu a niekedy aj štvrtú .Ak je rozptyl stále veľký,treba najprv zistiť jeho príčinu a odstrániť ju ! Pokračovať v nastrelovaní môžeme až potom ;(resp. aj vtedy keď sa zmierime z rozptylom zapríčinenou napr. opotrebením starej hlavne )a následným jej použitím na krátke vzdialenosti.
Re.: P.H. Stará Jena bez stranovej korekcie sa v stojane koriguje rovnako ľahko ako bolo nižšie uvedené ! Bez stojana sa však musí korigovať v dvoch fázach a to najprv stranová korekcia a až potom výška .

Autor: Petr Havlín | 08.08.2012 16:58
Je to pěkná diskuze,ale nastřelování mého starého zeisse pomocí červíků je porod:-)Na střelnici jdu v pátek,tak jsem zvědav.Matěji nebude to tou nejlepší ráží:-)?

Autor: M.Bergman | 08.08.2012 14:46
Pánové, nastřelovat klikáním po každé ráně je ta nejhorší a nejdražší cesta dopídit se přijatelného výsledku. Každá slušná střelnice, co má nastřelovací stojan vás bude stát nejvýše 3 -4 náboje a budete to mít na 50m střelnici nastřelené přesně podle vaší představy. Ze zkušeností vim, že většina myslivců nemá potuchy jak se s tím pracuje a proto následovně raději popíšu, jak nastřeluji já sobě a kolegům zbraně již řadu let :

1/ Vezmete si klasický pistolový terč, obrátíte jej na bílou stranu a doprostřed přilepíte jednu samolepící kruhovou černou terčovou záslepku. Používat klasický nastřelovací terč nedoporučuji.

2/ Pečlivým zamířením na tuto záslepku vystřelíte v sedě s oporou předpažbí (na měkkém podkladu) a s oporou obou loktů na desce stolu dvě rány, přičemž je dobré nechat mezi nimi 5-ti min. pauzu. Pokud jste průměrným střelcem, vaše zbraň je OK a náboje stejného provedení máte ze stejné série, pak budou oba zásahy v jednom místě nebo velmi těsně vedle sebe. Při tom je lhostejné, ve kterém místě je to v terči. Pokud máte zásahy rozhozené dále než cca 1,5 cm od sebe, pak je něco špatně. Měně pravděpodobné je, že by to bylo flintou.

3/ V místě, ze kterého jste stříleli upevníte nastřelovací stojan, vložíte a upevníte v něm lehce vaši kulovnici a jen pomocí stavidel stojanu a pohledem přes puškohled nastavíte zamíření vaší kulovnice prostřednictvím osnovy puškohledu na černou středovou záslepku terče, na který jste před tím stříleli.

4/ Zafixujete ve stojanu zbraň, zkontrolujete zamíření a pokud je vše OK, pak pomocí točítek puškohledu posunete osnovu na zásahy v terči a středový bod puškohledu si umístíte k zásahům jak je libo - nejlépe podle balistické tabulky náboje, kterým jste stříleli.

5/ Vyjmete zbraň ze stojanu a ze stejného místa jako před tím vystřelíte se zamířením (opět na černou středovou záslepku terče !!) kontrolní ránu. Zásah bude již u středové záslepky a orientován v místě, na které jste si v předchozím kroku nastavili puškohled.

Osobně se mi za posledních cca 15 let stalo jen jednou, že nešla klasická lovecká flinta nastřelit (poškozené ústí hlavně) a létalo to pokaždé jinam. Problematické je nastřelování často i u ruských zbraní, ty jsou nevyzpytatelné.
Ing.M.B.

Autor: Jan Slavětínský | 08.08.2012 13:40
Matěji, můj Docter má posun rány při jednom kliknutí 2 cm ! a kliká se obráceně než u Meopty, tj. klikám na tu stranu kam chci posunout ránu. Př. střílí to 10 cm do prava od středu, tak kliknu 5x na levou stranu (proti směru hod. ručiček). Totéž výška. Nastřelení je na 3-4 rány.
Po první přesně namířené ráně naklikám potřebné dílky podle centimetrů a druhá rána v podstatě sedí kde má.
Lapua má proti SB i Normě odlišný nástřel. Je to normální. Lovu

Autor: Matěj Fous | 08.08.2012 13:11
Tak jsem včera navečer šel nastřelovat tu 308W na ty 12g Lapua Megy - to jsem ale dopadl ! Doma jsem to sundal,vše řádně vyčistil a fest tu pevnou montáž nasadil zpět,proklikal na obě strany a dal na původní polohu.První rána - výrazně silnější šupa než obvyklá a nepřipraven mě ťukla nepříjemně na kořen nosu optika.Výškově dobré(kousíček nad) ale strana na 50 m o 25cm (!)vlevo.Doklikal jsem tedy kříž do leva na nástřel a druhý výstřel zase o 30cm vpravo!Tak zase zpět o trochu a zase jinak a jak jsem to honil 10ti výstřely (400,- v hajzlu) tak jsem to nakonec zabalil že už je to dobré ale do rána jsem se budil,že to po dalším výstřelu bude zase jinak a ještě to zítra prubnu,ale vezmu sebou syna aˇukáže jak je on šikovný,protože mě hned včera kontroloval terč a doporučoval mi,abych šel raději do pekárny kmínovat rohlíky!Harald mi přeposlal odkaz na tabulku Lapua,vidím ji prvně,většina výroců ji dává již na krabičku,Megy ne. Mám na tom Docter 3-12x Unipoint,ale možná při tom proklikávání zůstal trochu ten kříž viset a po výstřelu si sednul nebo fakt nevím,ale půjdu to ještě překontrolovat protože si potrpím na přesném nástřelu.

Autor: Matěj Fous | 07.08.2012 14:06
Už to chápu...,zrovna se chystám nastřelovat na novou munici 308 w - na Lapua Mega,tak dík Tobě i figimu si to o ohledem na ty Lapua nějak tak nastřelím (na ONV).

Autor: Harald Altmann | 07.08.2012 13:21
Matěji, nejspíš sis neuvědomil, že 0,2cm jsou 2 milimetry.
Tabulky tady opisovat nebudu, můžeš je otevřít tady: http://sellier-bellot.cz/cesky/kulove-naboje-detail.php?ammunition=12&product=174
Pokud budeš chtít nastřelit na ONV, pak platí to, co napsal figi (na 50m 2cm nad).

Autor: Matěj Fous | 07.08.2012 12:29
Haralde mě nějak to Tvoje vysvětlení nevychází... 0,2 cm na 50 m nad asi nebude "flek" na 100 m ale flek na ONV, ale možná jsem to nepochopil.

Autor: Harald Altmann | 07.08.2012 10:29
V tabulkách mají uvedeno 0,2cm nad při nastřelení na 100m "flek". Platí pro hlaveň 60 cm a osu optiky 50mm nad osou hlavně. Takže na 50m to neřeš a nastřeluj na střed, pokud Ti stačí flinta nastřelená na 100m.

Autor: figi | 06.08.2012 15:57
To přibližně sedí, cca v 50 m se protíná dráha letu střely se záměrnou při nastřelení na 100m u běžných ráží. Předpoklad je běžná výška optické osy nad osou hlavně cca 4-5 cm.
Nastřel na 50 m 2 cm nad a budeš cca na ONV.

Autor: Petr Havlín | 06.08.2012 15:01
Už se to tu určitě několikrát probíralo,ale připomeňte technickému antitalentu.Mám moje ZH 7x57 nastřelené se SaB SPCE 11,2g na 100m.Chci si jít ověřit nastřelení,ale v okolí jsou pouze 50m střelnice.O kolik cm nad záměrnou mi to má lítat?Podíval jsem se na stránky SaB a podle toho co píšou je to 0,2 cm.Není to málo? Díky za poučení.