Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Snímání prostoru fotopastí a legislativa



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: strejda zajíc | 11.08.2012 22:28
Leone,toho lenina neznám,ten stříli u vás?jestli slidí po cizích vnadištích,tak je to taky pěknej hajzl

Autor: Fesoj | 11.08.2012 01:20
U nás sice veškerá ulovená zvěř do společné kasy jde, lovec má pouze právo přednostního odkoupení uloveného kusu za cenu platnou pro všechny členy sdružení /a to právo lze využít pouze tehdy, není-li možnost kus prodat dráž mimo MS/, ale to není důvodem k tomu, aby jeden krmil a druhý lovil. A na druhou stranu, Leone, když mi někdo řekne, abych šel zkusit štěstí na "jeho" vnadiště, ne vždy to využiji - ale pokládám to za projev kamarádství a snažím se mu oplatit stejnou mincí. Většina našich členů jsou důchodci, čili lidé, které netrápí nedostatek času - ovšem jeden náš mladší kolega je pracovně vytížen tak, že je proň dnes téměř svátek dostat se do revíru. Již několikrát ulovil srnce, kterého jsem obeznal a řekl mu o něm a věř, že jsem z toho měl možná větší radost, než kdybych ho ulovil sám, tím spíš, že se jedná o člověka, který mně starému nešikovi již víckrát pomohl s výstavbou mysliveckých zařízení a jsem rád, že jsem se mu mohl odvděčit aspoň tímhle způsobem. Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno, kuř a bude ti.../hůř/.

Autor: Ron Gordon | 11.08.2012 00:02
Pánové, když se to zde vymklo původnímu tématu tak jen krátce - stačí nahlédnout do stanov mysliveckého sdružení a hned v úvodu zde stojí - sdružuje k společnému výkonu myslivosti. Tak jaképak moje vnadiště, moje kazatelna, můj úsek.
Pokud se bude dodržovat, že veškerá ulovená zvěř bude jednoznačně putovat do společné kasy, nebudou zde vyjímky, že sele do 25 kg. připadá lovci, lovec má polovinu z každého uloveného kusu černé, případně mu připadá každý druhý kus či podobné místni úpravy, ubude i velká část v dnešní době se projevujících negativních jevů. Můžeme sebe víc apelovat na normální mysliveckou slušnost, dobré zvyky či na to co se mezi slušnými lidni nedělá, řidíme se stanovami, které jsme si schválili.

Autor: Leon Zumr | 10.08.2012 21:06
tak to jseš asi jedinej zajíci kdo mu rozumí mě to připomíná Lenina jestli teda ten kolega neslídí po cizích vnadiští já bych na cizí nešel ani náhodou i když by mi to někdo nabízel

Autor: strejda zajíc | 10.08.2012 18:18
Fido,naprosto rozumím ,co jsi napsal,i když to možná vyznělo jinak,než jsi myslel.
Máme také jednoho člena,který objíždí vnadiště ostatním a ještě má pocit,že mu všichni závidí,jaký je lovec.Ale sám nezakrmí,dokonce měl i problémy krmit v zimě v krmelci.Nikomu nenakazujeme,kam má chodit,myslivecká zařízení jsou všech,ale je neslušné(a to je slabé slovo),parazitovat na činnosti druhých.
Řekl jsem mu(poměrně nahlas,aby to slyšel a pochopil):"Zakázané to není,ale tohle se mezi kamarády nedělá!"A pokud se tím nebude řídit,nemůže pak ani on počítat s kamarádskou pomocí ostatních(kterou ostatně potřebuje dosti často).
Ale jestli myslivecká ohleduplnost a kamarádství zůstalo v "hlubokém socializmu",pak nám Sv.Hubert pomáhej!:-)

Autor: Stanislav Haas | 10.08.2012 18:13
Vždy platilo a bude platit: "Pro všechny stejná startovní čára, někdo má doly a druhý fárá". Ještě jsem nezažil zádný kolektiv, kde by to nejiskřilo a v myslivosti nejvíc.

Autor: Pavel Toman | 10.08.2012 15:58
TO.Fido
Závidím vám ten spokojený spolek :-) asi už tam máte zaneseno v provozním řádu,že všichni jsou stejně staří,všichni stejně dobře vidí,slyší,mají stejnou fyzickou kondici,znalosti,schopnosti,všichni stejnou flintu,optiku,střelivo aby nedej Bože někdo nevybočoval z lajny,prostě ideální svět :-D
P.T.

Autor: Bečvář Ladislav | 10.08.2012 15:30
Fosoj ta napsal za mne.

Autor: Fesoj | 10.08.2012 14:48
Rovni si můžeme být v právech a povinnostech, nikoliv v podmínkách, za nichž lovíme. Jeden má na lov víc času než druhý, jiný má lepší optiku a zrak a může proto zodpovědně střílet za slabší viditelnosti, jeden má peníze na nákup fotopastí a druhý nikoliv. Samozřejmě nemluvím o takových případech, když si někdo postaví posed či kazatelnu, soustavně tam krmí a pak mu tam někdo jiný jde a střílí. U nás je dobrým zvykem na takováto místa jít jen s předchozím výslovným souhlasem toho, kdo ho obhospodařuje - je to otázka normální myslivecké slušnosti a používání fotopastí s tím nemá nic společného. Každý sice může lovit v celé honitbě, může se stát, že víc lidí chodí na jedno místo kvůli raritnímu srnci či dobrému jelenovi a v tom případě platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele - ale objíždět místa, kde druzí zakrmují a pokud tam chodí zvěř, honem honem se tam posadit - to se prostě mezi slušnými lidmi nedělá. A když tam nepůjdu lovit, nebudu tam ani instalovat fotopast - ledaže bych o to byl požádán.

Autor: Fido z Řáholce | 10.08.2012 13:40
Přátelé,jen malý dodatek. Nejde o socialismus a ani o závist, ale vytvoření rovných podmínek. Základem dobrého fungování MS je funkční a soudržný kolektiv, jeden za všechny, všichni za jednoho. Pakliže každý bude kopat jen za sebe, tak to je cesta k rozhádanému kolektivu, vzájemné nedůvěře, nesnášenlivosti, podezírání, atd. A je nenormální, aby jedni makali, chodili krmit a druzí pak místa objížděli,instalovali si pro sebe fotopasti a chubili se, jak jsou při minimální námaze úspěšní.

Autor: Martin Skřivánek | 09.08.2012 22:01
že "méně legálně" :-) :-) :-).

Autor: Standa Kastan | 09.08.2012 15:40
Nevím proč mlčí oborníci, tak zkusím jenom naznačit. Zde je vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ)
http://www.uoou.cz/uoou.aspx?menu=14&loc=328

„Fotopasti“ a ochrana osobních údajů
4. července 2012

V poslední době se Úřad pro ochranu osobních údajů (dále jen „Úřad“) setkává s řadou doporučení týkajících se instalace a provozování tzv. fotopastí. Ačkoliv se často uvádí, že se na tato plně automatická digitální zařízení určená pro denní i noční záznam statických snímků - fotografií nebo videa nevztahují podmínky pro zpracování osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 101/2000 Sb.“), vyjadřuje Úřad následující stanovisko:

Technologicky je zřejmé, že fotopasti fungují na podobných principech jako další bezpečnostní nebo sledovací systémy, tedy zaznamenávají po jejich aktivaci spuštěním PIR čidla (například i změnou teploty v jeho okolí) pohyb člověka nebo zvířete v zorném poli snímače. Fotopast je tak druhem kamerového systému.

Pokud je fotopast instalována například pro mapování pohybu zvěře, ale zároveň je zaznamenán náhodný snímek pohybující se osoby, jedná se o nahodilé shromažďování osobních údajů. Nejsou-li tyto údaje dále cíleně zpracovávány, pak se ve smyslu ustanovení § 3 odst. 4 zákona č. 101/2000 Sb. tento zákon aplikovat nebude. Ochranu soukromí lze v případě zveřejnění těchto náhodných snímků řešit podle občanského zákoníku.

Naopak, pokud je záměrem provozovatele využití fotopasti jako nástroje pro zabezpečení objektů, resp. obecně k ochraně majetku před škodou způsobenou jinými osobami, jde o zcela záměrné zpracovávání osobních údajů, na něž se uplatní zákon č. 101/2000 Sb. v celém svém rozsahu. Ten, kdo se rozhodne provozovat takové zařízení, tedy musí respektovat základní principy ochrany soukromí a osobní údaje může zpracovávat jen za podmínek, které zákon stanoví, zejména všech povinností týkajících se zabezpečení uchovávaných informací podle § 13 citovaného zákona.

V tomto případě lze doporučit provozovateli fotopasti se blíže seznámit a postupovat podle stanovisek a doporučení Úřadu týkajících se provozování kamerových systémů, která jsou k dispozici zde.

Autor: Fesoj | 09.08.2012 09:51
Nejrozumnější názor uvedl - podle mě - Honza Král. A ještě bych panu předsedovi doporučil, pokud se mu mé jednání nelíbí, ať se obrátí na soud, Kanceléř prezidenta republiky nebo na lampárnu na hlavním nádraží. Musel jsem si vzpomenout na film Nezbedný bakalář - pařez zůstane pařezem a vůl volem.
Fido z Řáholce - no nezlob se na mne, ale ve vašem MS je to asi také jak u blbejch na půdě ! Zřejmě tam bují choroba, zvaná nesvist /neschopnost + závist/. To je stejné, jako kdyby někdo měl terénní auto, se kterým by si z lesa přivezl ulovenou zvěř a MS by mu přikázalo, že s tím autem musí vozit ulovenou zvěř všem členům sdužení, nebo že s ním nesmí do revíru.

Autor: Bečvář Ladislav | 09.08.2012 09:50
Fido z Řáholce to tam u vás máte hluboký socialismus?

Autor: Tomio | 09.08.2012 09:44
Honza Král: Asi to dával na společný krmeliště, nebo vnadiště ostatních jinak to též nechápu.

Autor: Honza Král | 09.08.2012 09:41
Dokud nemá les oplocený, což ani z důvodů vlastnických nemůže, tak může dělat stojky na hlavě a neudělá nic. Jedině že by tě napadal za znečišťování lesa, což by bylo neskutečně ubohé :-)
Fido u vás to bylo spíš o závisti ne? Člověk si za své šušně pořídí past, krmí si, stará se a tím i loví a měl by se to dělit s ostaními? To celkem nechápu a neberu.

Autor: Radek Chadim | 09.08.2012 09:31
Tak předseda onoho lesního spolku argumentoval tím, že je to les soukromý a jako takový je nutné mít povolení od něho lépe řečeno od celého společenstva vlastníků lesa. Jde o běžné přístupný les.

Autor: Fido z Řáholce | 09.08.2012 09:21
Vše je jen v lidech. Také jsme řešili v našem MS případ, že jeden člen bez vědomí ostatních členů používal na vnadištích a krmelištích fotopasti, aby věděl, kam a v kolik hodin mu chodí jaká zvěř. V úlovcích byl suveréni. Pak se na to přišlo a měl na vybranou, buď bude fotopasti používat ve prospěch všech nebo vůbec. Dle mého soudu v popisovaném případě selhala větší informovanost a otevřenost. Neexistuje legislativní přepis, zakazující používání fotopastí.

Autor: Tomio | 09.08.2012 09:18
No myslím, že jsi někomu šlápl někde na kuří oko. Je tam něco, co nemá být viděno. Komu by vadilo snímání vlastního vnadiště. Možná si velmi blízko toho, proč se ti ztratila fotopast a možná právě hledej ve spolku vlastníků lesa

Autor: Honza Král | 09.08.2012 06:38
Já bych decentně poslal pána do riti. To by ti za chvilku mohl zakázat fotit jeho les, jeho pole!!!?? Kde to jsme? Jen ať je ve střehu, jestli ho něco nefotí :-)) Kolega ze spolku díky pastem nachytal dvakrát na skládkách dřeva zloděje.

Autor: strejda zajíc | 08.08.2012 23:33
Kamarádovi padl do fotopasti revírník LČR,jak mu brabčí z krmeliště obilí.Protože to ale neví,nezlobíse na něj....

Autor: Děda z lesa | 08.08.2012 23:25
Napadá mě ještě jeden důvod jeho chování - nechodí on tam poblíž do měkkého mechu souložit nějakou vdanou sousedku ?
Ale vážně - dosah fotopastí je v podstatě mizivý a nemůže nic vážně ohrožovat, ale nastává jejich invaze nejen v lesích, ale i k ohlídání majetku téměř všude.

Autor: Radek Chadim | 08.08.2012 19:08
Soudí na základě své špatné nálady, protože mě poměrně nevybíravě nadal na ulici, tak měl asi nějaké pohnutí mysli. Než použiju stejný nástroj, jako on, tedy hlasité nadávání náhodně kolemjdoucího na ulici :-), tak chci vědět, jak je na tom legislativa.
Z mé strany bych řekl, že tam vedení lesního spolku trošku méně legálně :-) těží dřevo, a teď se bojí, že by mohly existovat nějaké důkazy, přičemž mě jde samozřejmě jen o tu zvěř a nějaká těžba je mi u... - ale asi se o to začnu více zajímat, protože jak pravil jeden starý děda v jednom starém českém seriálu: "Jediné co musíš vědět je, že na každýho musíš něco vědět." :-D. Nebo za to může jen momentální pohnutí mysli, protože jinak s oním předsedou nemám nijak vyhrocené vztahy, ale jeho dnešní reakce z ničeho nic mě samozřejmě více než nemile překvapila, protože teď mám pocit, jako bych já mohl za hladomor v subsaharské africe, ale není tomu tak :-).

Autor: Děda z lesa | 08.08.2012 18:43
Je fakt, že fotopasti jsou novum, na které legislativa zatím nedosáhla.
Takže se na ně bude vztahovat to, co na filmování a fotografování (zákazy vojenských objektů, letišť ap.)
Zeptejte se vašeho předsedy na základě čeho tak soudí, fotografování a filmování v lese je naprosto normální věc.

Autor: Radek Chadim | 08.08.2012 18:22
Dnes jsem byl napaden předsedou našeho lesního spolku (spolek vlastníků lesa, ve kterém i já jsem jeden ze spoluvlastníků), že neoprávněně snímám fotopastí onen les a dění v něm. Tak se ptám, jestli někdo nevíte, jak je to legislativně - jestli používání fotopasti podléhá nějakému ohlášení na nějaký úřad nebo jestli potřebuji nějaké povolení třeba od vlastníka.