Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Umění lovu



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: prroud | 02.11.2012 13:39
to mas recht,to je tema na vecny casy:-))),a rozhodne ne o umeni lovu....eeeeh,i kdyyyyyz....:-)))))),ale s tema dedkama a mladejma,me to na tom myslivectvi-lovectvi pekne nadzdvihlo,obe strany,ale to sem fakt nepatri,uz mlcim :-)......proud

Autor: Ivo Ondráček | 02.11.2012 13:34
Proude tohle bude chtít založit jinou diskuzi a jinde:) Korupce a názor, že "všechno je v h..lu" je starý jako civilizace sama. Nefungovalo to ve starověkém Římě, u nás to nefungovalo za husitů, za Rakouska-Uherska, za bolševika ani teď. Každému novému režimu trvá několik málo měsíců, než se zase zhroutí do starého koloběhu ruka ruku myje, já na Frantu, Franta na mě. Přirozená povaha lidstva, abych tak řekl...

K tématu: Je pravda, že někteří admini zkrátka nedostatek vlastních argumentů nahradí prostým vymazáním názorů oponenta. Převedeno do extrému, v diskuzi pak zbude jen skupina s víceméně jednotným názorem na věc.

To jsme mimochodem prý my tady na mysliveckém fóru. Jak to říkali: "Skupina všeznalých dědků, co si všechno navzájem odkývou a ujistí se, že mají pravdu...!" :) Snad to cituju přesně:)

Jdu se podívat na holou. Lovu!

Autor: prroud | 02.11.2012 13:23
No vis figi,ono je to s tou demokracii tezky,kdekdo ji ma plnou pusu a vlastne jen mizivej pocet lidi vi co vlastne ten pojem znamena a co to vubec je:-))),ja ji ani nechci! :-).Sikovne to s ni elity nastrazily.dali lidem jen pulku jeji definice na dovolavani se,druhou zatajili.Demokracie=vlada lidu,az sem je to fajn,ale puvodne to zni: Demokracie= vlada lidu a v(j)ecna revoluce,a to je pruser,zrada na lidech,staci jen premejslet o tom a srovnavat.Jj,poradek bejt musi,ale neni poradek jako poradek,neni lehky bejt nestrannej a objektivni,kdo takovej neni,nemel by mit funkce,znam to podle sebe,byl jsem jak admin,tak operator,na desetitisicovejch forech,siti p2p, direct connect......proud

Autor: figi | 02.11.2012 13:11
Já si myslel, že to opět smaže, zejména když se tam objevily reakce. Zároveň jsem ale kontakt dal i na nástěnku, a tam zůstal. Navíc, chápu to, jako majitel a správce stránek si tam samozřejmě musí držet pořádek dle svého pohledu. Demokracie ne e. Ta ostatně málokde funguje jako taková. A když tak přemýšlým, tak snad jen na tomto fóru. Ale to je díky lidem, kteří tu jsou.

Autor: Ivo Ondráček | 02.11.2012 11:29
Haha, ať žije demokracie a svoboda slova!:) V podstatě internetová poprava ranou do temene, v lepším případě přesun někam za Ural do uranových dolů:)
Tu mnohem podstatnější pravdu tu už někdo zmínil: Na myslivost-lovectví chodí skupina nesnesitelných kritiků, a vulgárních napadačů, kteří pouze hledají chyby proti tradicím a etice. Nic jiného je nezajímá, pouze levý bok, tuhle podle jejich vkusu špatná kompozice, či dokonce jen pravopisné chyby. Sami žádné fotky nevloží, jen remcají a remcají. Znechucují svojí přítomností ostatním chuť cokoli prezentovat...ale to je v pořádku. Ti můžou psát, jak libo že...

Autor: prroud | 02.11.2012 11:09
To se musim figiho zastat,zvlast po tom,co jsem si tam po diskuzich prosel,horor,internet je o vedomostech,diskusich a odkazech,ty k nim patrej! Je rozdil mezi zaspamovanim stranky,nebo diskuze odkazama a je neco jinyho sem tam odkaz v dobrym umyslu,navic je videt jak radi a casto ti "duleziti" okrikujou ty ostatni na diskusich,ze k tematu,i kdyz uz vsechno co se chtelo,bylo receno pred tim,diskuse je tedy vycerpana,vsak i na schuzich se jedna k tematu a pak prichazi takzvana volna diskuse ;-),a umet brat dobrou kritiku bez masirovani si ega,se zamyslenim se,je taky umeni a ukazuje to na zralost,mstit se umi kazdy hovado,a zvlast na netu je to "tak jednoduchy",do oci, je to podstatne tezsi.Jeste poznamecka: casto je videt na forech nesvar "adminu a operatoru",jak zneuzivaj svy moznosti z "postaveni" a moznosti mazat,k osobni cenzure,prosazovani se a trestani,zapominaj pritom jak zodpovedny postaveni maj a jak moc muzou pokazit na spolecnym dile,kdo chce psa bit,vzdycky si hul najde.....proud

Autor: červenka emil | 02.11.2012 11:03
Tak figi na Myslivost lovectví jsi mrtvý muž.Ještě ráno jsem si přečetl tvoje
kontakty a příspěvky pod nimi a včil figi mrtvýmuž,vše je pryč.

Autor: milano | 02.11.2012 10:10
Na Lovectví tedy skoro nechodím, úplně mi to vyhovuje tady, ale připomělo mi to doby, kdy na starém foru Myslivosti ing. Kasina mazal slušné, nikoho neurážející příspěvky.Jen s v nich například nechválilo vše kolem vedení ČMMJ.
Tehdy jsem si myslel, že to není možné, že se příspěvek jen někam " ztratil", ale opravdu to pan šéfredaktor odstraňoval. Pak Radek založil tohle forum, za což mu moc děkuji, važme si toho, že se zde většina přispívajících chová slušně a korektně i když má jiný názor a kdo chce, může se tu leccos dozvědět, nebo se zeptat znalejších. M.P.

Autor: figi | 02.11.2012 09:44
Vlastíku, odkazy dávám jen proto, abych nemusel stejnou věc psát dvakrát. Stránky mám jen proto, že mi píše mnoho lidí zejména kvůli střelbě, a abych nemusel stále odpovídat na podobné věci, tak to vyústilo v Loveckou střelbu a fórum.Zatím toho tam mnoho není, ale mnoho věcí připravuji, a myslím, že budou popsány naprosto jinak, než jak u nás dosud popsány jsou. A mám radost z toho, že myslivci po celé republice se velmi často nechali inspirovat tím, o čem píšu a jak mi sami říkají, moc jim to pomohlo nejen v kulové střelbě.

Autor: ValíkVlastimil | 02.11.2012 09:15
No jestli tam figi sekal odkazy na své webové stránky, jako tady, tak se moc nedivím...

Autor: prroud | 01.11.2012 22:42
hm,tak jsem si pocetl par diskusi na tom myslivost-lovectvi,a docela masakr........proud

Autor: ValíkVlastimil | 01.11.2012 20:06
S figim se trochu rozcházíme co se dálky střelby týče,ale ohledně toho srnce v sekci mysl. interier jsem s ním zajedno. Kýč a vrchol nevkusu nic víc.

Autor: rici czech | 01.11.2012 17:13
Tak to dík za vysvětlení.Jen se divím ,že nemaže ty "pravověrné" s mluvou dlaždiče a nechá si jimi kazit jinak pěkné stránky.

Autor: figi | 01.11.2012 17:11
On mi to nesmazal kvůli videím a fotkám, nebo spíše ne jen kvůli nim ( protože mi několik videí opakovaně smazal ), ale v sekci fotky myslivecký interiér měl fotku celého vycpaného srnce, který stál v záhonu vysokých červených umělých květin, bylo to jak vlčí máky. Já jsem k tomu napsal komentář, ( opravdový kýč, chudák srnec ) a smazal mne komplet. Pak vymázl i tuto svoji fotografii.

Autor: rici czech | 01.11.2012 16:59
Tak náš figi už na Myslivost -Lovectví s videama i fotkama skončil.Prý mu to admin smazal,co bylo důvodem fakt nevím a osobně jsem v těch videích i fotkách neviděl nic nemorálního ba naopak.

Autor: figi | 31.10.2012 21:53
Ivo, před dvěma lety jsem začínal v jednom MS. Bylo mi řečeno, že "tady lišky za světla nechodí, to se netěš, je to moc rušená honitba.". Za ty dva roky jich tam mám těsně ke dvaceti, všechny za světla. A ti, kterým jsem vysvětlil, jak to mají dělat, už je také za světla potkávají. Tak nevím, zatím to ve všech honitbách fungovalo stejně, jediný rozdíl je v "zazvěřenosti" liškami.

Autor: Miroslav Kráčmar | 31.10.2012 13:14
JJ.Ferdo dík,už jsem doma...

Autor: ferda | 31.10.2012 12:24
Miroslav Kráčmar: M.M. čiže MyslivecMilda a Milan Sentivani je jedna a tá istá osoba. Vychádzam z tohoto http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=9&t=558&start=165 a z ďalších príspevkov MyslivceMilda na loveckeom fóre. Napr. o uzamykacej ploche R8 píše, že je väčšia ako mauser systém aj na loveckom fóre a aj odkaze nižšie, o tom, že Blaser R8 + Swarovski a RWS EVO považuje za najlepšiu kombináciu na svete, podľa fotiek na rajce.cz užívateľa Myslivec Milda a v tomto odkaze http://www.zbrane-strelivo-optika.cz/product/blaser---r-8/blaser---r8-_-individual/blaser--r-8--_--individual--custom-/41 a v neposledom rade podľa spôsobu vyjadrovania na tomto fóre, na loveckom fóre a podľa opisu produktov som nadobudol presvedčenie, že sa jedná o jednu a tú istú osobu.

Autor: Miroslav Kráčmar | 31.10.2012 11:15
Tak to jedině do nor!
Ale původně jsem se chtěl zeptat ferdu.Podle čeho soudíš,že M.M.má nějakou spojitost s odkazem,který uvádíš níže?
Můžeš mi napsat na můj email.(viz.kontakt)

--
M.K.

Autor: prroud | 31.10.2012 10:58
A co jit nekam,kam tuuuristi nelezou? :-),takovejch mist asi ale bude malo.......proud

Autor: Ivo Ondráček | 31.10.2012 10:34
Asi jiný kraj jiný mrav. Ruch v honitbě je takový, že potkat lišku za dne je prostě nemožné. Já vím, že to tu melu stále dokola: Lhostejno do které části honitby vyrazím, dvacet minut po rozednění mi tam půjde coural se psem. To je prostě jistota! Jinak Figi, máš recht, věřím, že je jde potkat za dne. Ostatně spousta známých mi čas od času nahlásí: "Ty jo jel sem v devět ráno a ona nad Borem stojí liška..." Jo, je tu ale to ALE - já tam půjdu každý den sednout od rána od svítání a posedím tam ještě dvě hodinky po rozednění...a vsadím boty, že mi 6 že 7mi čekaných zradí nějaký turista. A na to já teda nemám nervy!!!

Autor: figi | 31.10.2012 10:09
Ivo, musím ti oponovat. Lišky se po otevřeném prostranství pohybují během dne naprosto běžně po celý rok, a bez rozdílu věku. Ve dne více lišáci, ale to souvisí s tím, že jsou výrazně aktivnější, než feny. Asi deset let se liškám více věnuji, a ulovil jsem za tu dobu desetkrát víc lišáků, než lišek, a přitom v noci ulovených kusů je jen pár, a z těch je to tak polovina lišáků i lišek. Letos mám z dvaceti lišk sedmnáct na otevřeném prostranství, všechny za plného světla ( ne za šera ), a to kolikrát ráno po rozednění musím na obeznanou lišku pěkně dlouho čekat, než přijde. U každé lišky kontroluji chrup, abych alespoň orientačně určil věk, a proto velmi dobře vím, že velmi staré lišky jsou právě na těch otevřených prostranstvích často jako první už k večeru, a ráno se tam suverénně promenují i po východu slunce.
Jen ještě dodám, že ostatní myslivci, kteří se pohybují ve stejných místech, jako já, mi často tvrdí, že po celý rok lišku ani nezahlédnou. Jsem toho názoru, že je liška obvykle přehlédnuta.

Autor: Radek Chadim | 31.10.2012 10:01
Myškovat lišku na strništi už jsem 4 roky neviděl a to ani na velkou vzdálenost, když mi lišče nesedí na hraně dobrého krytu nebo nejde po cestě mezi kukuřicemi nebo řepkami, tak poklusává napříč přes pole. Stará liška se újedi vyhýbá, neb vše co jsem na újedi kdy ulovil, tak byla tohoroční liščata, a na fotopasti za rok a půl co ji máme se nechala vyfotit na újedi jen jedna jediná starší liška (letos na jaře). Takže rozhodně to U NÁS není žádný snadný lov - zvěř nikterak blízko, v pohybu, za špatných světelných podmínek. A s divočákama je to podobné, sice už jsem letos na vnadištích ulovil tři divočáky, což je o 3 více, než loni :-), ale všechny zbyvající jsem lovil mimo vnadiště a to obvykle v pohybu (nezarytí), takže lov na vnadišti považuji za sváteční událost. Takže podmínky k lovu jsou opravdu různé a co se jednomu zdá na jednom místě snadné, druhému o kousek dál přijde jako nadlidský úkol a nevídaný jev.

Autor: Krabat | 31.10.2012 09:52
M.M. nedokáže pochopit, že někdo může mít stejně velkou radost z jednoho uloveného srnce za rok, tak jako on má radost ze slona z Afriky. A nebo už z něho taky nemá radost? Bere to jako důkaz, že je bohatý, schopný a nejlepší lovec na světě? Většina lidí se už nedokáže radovat z malých věcí, potřebujeme pořád víc a víc.

Autor: prroud | 31.10.2012 09:49
Ivo.......to nema smysl,ver mi,o tom to pro nej vubec neni.........proud

Autor: Ivo Ondráček | 31.10.2012 09:39
Pane M.M. tady bude asi ten kámen úrazu: 1500E je částka, kterou průměrná česká rodina doslova naškudlí za jeden kalendářní rok na to, aby mohli v létě na dovolenou do Chorvatska. Nikoli aby si hlava rodiny dojela zalovit do zahraničí a přivezla si další trofej na zeď. 90% myslivců na takovéhle srandy absolutně nemá finance.

A na otevřené pastvině můžete pobít co chcete...pokud tam budete sedět dva týdny v kuse 24 hodin denně. Liška vám mimo těch pár nejmrazivějších týdnů k rybí ani jiné újedi ani nečuchne. Dále, zkušenější lišky vychází na otevřené prostranství velice nerady, zpravidla jen v době kaňkování nebo máma od liščat. A mámy od liščat se neloví. 90% ročního odlovu jsou sotva odrostlá (nezkušená) liščata, která jsou natolik nerozvážná a na to otevřené prostranství vyjdou.

Autor: prroud | 31.10.2012 09:07
Zpusob lovu kterej stejne jako zpusob zivota umoznil soucasnej system,ze kteryho je mi smutno,nemam co dodat,to neni o prachach,to je o cloveku,jsem rad za to co jsem zac, a presne tohle me presvedcuje o tom,ze o co se snazim je dobra vec a mam v ni pokracovat,mozna se i pan M.M. jednou "probudi",na kazdej pad mu to preju,bude mit tezsi cestu zpatky proti tem kdo tak hluboko nespadli,preju mu ,aby i k ni nasel dobryho pruvodce.........proud

Autor: ferda | 31.10.2012 08:30
strejdo, m.m. určite loví sa svoje "ťažko zarobené prachy". on je predsa dokonalý, má najlepšiu zbraň blaser r8, najlepší puškohlad Swarovski, je excelentný strelec... Je až taký dokonalý, že sa mu "podarilo" vytunelovať jeho firmu FAO Olomouc. Ale to nevadí, už má založenú inú spoločnosť na predaj zbraní, tu je odkaz http://www.zbrane-strelivo-optika.cz/ Tak neváhajte a nakupujte iba i neho, aby mal prachy na lovecké výpravy, aby nás poctivých polovníkov mohol ohurovať úžasnými zážitkami.

Autor: Ellhenicky | 31.10.2012 05:43
M.M. jsem přející, proto každému přeji jeho úlovky, ale co jsi popsal k odpovědi figimu a Radkovi, tak to je vyjádření lovce ne myslivce.

Autor: strejda zajíc | 31.10.2012 02:12
Vážený pane M.M.,jsem vám vděčen,že jste nám ,chudým ,toto osvětlil!Já se o svá"morčata" starám celý rok a lovím pouze to,co je do chovu nevhodné.Je to vaše věc,ale koupíte si za své(předpokládám těžce vydělané peníze)i radost z dobře vykonané chovatelské práce a její výsledek,např.zlatého daňka?

Autor: M.M. | 31.10.2012 01:47
Vážený pane Chadime. Jsem rád za Vaše Myslivecké forum, kde jeho hlavní přednost spočívá v tom, že je tady možno vyjádřit se svobodně a necenzurujete odlišný názor. Ale k věci. Lovil jsem a lovím v různých typech honiteb. Nejraději mám podhorské a horské revíry. Absolutní "špica" je pak Afrika. Lovecké vybavení je moje priorita, páč mi pomůže tam, kde bych sám neuspěl. Lišky nijak záměrně nelovím, proč taky, že. Nic z ní není. Divočák je daleko horší predátor. Liška , byť i stará je právě na otevřených pastvinách báječně snadný terč. Zkuste na louky kde lišky přetahují, nebo loví myši, vysypat trochu rybího nebo drůbežího odpadu, stačí 300 - 400. m od kazatelny a můžete pobít co chcete. Daněk se v mojí mateřské honitbě témeř nevyskytuje, takže mám ulovené dva z revírů, kde jsou místní zvěří. Nic mně na tomto lovu neuchvátilo, takže mi dva lopatáči stačí. Nehoním se za množstvím od jednoho druhu,naopak baví mně ta pestrost, od každého druhu - jeden dva kusy zralé a dobré stačí, nejsem nenažranec. Mám rád kvalitu. Proto používám na obeznávání, pokud to jde, monokulár Swarovski CTC 75/30 . Přiblížení 30 X je paráda, přečtete i na těch 500.m jasně co máte před sebou. Nemusím vždycky lovit ! Poslední dobou se dokonce rád kochám. Vím, že kdybych chtěl tak ulovím, ale když nechci tak nemusím. Kvalitní kulovnice + optika + munice to je základ všeho. Mám rád razantní kalibry = velká a rychlá. Pokud už se ale rozhodnu, že budu lovit, pak je to jiná káva ! Vidím to takhle : Zvěř do přírody patří . Já narozdíl od lva nemusím lovit, abych neumřel hlady. Je to jenom taková moje lovecká choutka . Právě proto nesmím dát zvěři vůbec žádnou šanci ! Je to boží tvor a nezaslouží si utrpení a bolestné zhasínání v hrůze ze smrti. Střílím jenom tehdy, když jsem si sám sebou jistý, že lovený kus bude zhaslý v ohni a ani si nestačí uvědomit co se stalo. Kdo tohle neumí, neměl by lovit. ( Každý se někdy utne a zásah není přesně tam kde chtěl, ale to se může stát velice, velice,velice výjimečně ) .

Autor: M.M. | 31.10.2012 01:09
Pro FIGIho:

Víš figi, jsi jeden z nemnoha který mi stojí za debatu. V mnoha pohledech a názorech na myslivost a lov jsme zajedno. Tam nemám důvod cokoliv dodávat, páč to vidím stejně. Kde si myslím, že jsi na velkém omylu, tam věcně k tématu, nic osobního , napíšu jak to vidím já. Svůj pohled na lovy nikomu nenutím, jenom se nenechávám tahat za fusekli a nehltám všechny bludy ( nejen tvoje ) co kdo na webech napíše. Procestoval jsem za lovem už nějaký ten světadíl a lovím skoro 30.let ! Z těchto praktických zkušeností odvozuji svůj současný názor a pohled na problematiku lovů a jsem schopen kdykoliv ho poopravit, pokud uznám , že jsem se mýlil.
Lovy zahraniční a poplatkové + pozvánky od kamarádů / klientů do jejich revírů :
Žijeme v malém státečku který není nijak výjimečně bohatý na rozmanité druhy zvěře. Žijeme jenom jednou ! Když se mi v čase podařilo ulovit ( kromě kozy bezoárové ) všechny druhy domácí zvěře přišlo dilema. Co dál ? Kam se posunout ? Fakt mně nebaví sedět jenom v jediné honitbě a stále dokola lovit jednu a tu samou zvěř, to začne nudit. ( Akvarijní rybičky taky tvrdí, že svět je hranatý a co je za sklem se nedá nikdy poznat ) . Mohl jsem se stát „tutanem“ který tvrdí, že-cituji: …….. Někdo mne dovede až ke zvěři, a já jen zmáčknu spoušť. Lovecké umění je na průvodci, a zmačknout spoušť on umí také, takže jsem na takovém lovu zbytečný……………. . To je velikánský omyl !!! Když chci ulovit zvěř která v ČR nežije, holt musím dojet tam kde se vyskytuje a kde se taky loví. Jedu do cizího , mně neznámého prostředí, do cizího majetku kde jsem loveckým hostem, neznám místní způsoby lovů, zvyklosti a jejich finty. Naučím se vždycky něco nového, co bych v ČR nikdy nepoznal. Taky musím respektovat místní pravidla hry a nebýt za idiota. Každý profesionální lovecký průvodce si svého nového hosta „ošacuje“, aby věděl co ho s ním čeká. Počínaje hostovou zbraní, zkušební střelbou a dotazem na praktické zkušenosti a jak náročný způsob lovu host ještě akceptuje . Taky vzájemné sympatie hrají svoji roli, stejně jako štědrost, oboustranný respekt a smysl pro týmovou spolupráci. Obyčejně se večer před prvním lovem posedí, popije a povykládá kdo kde byl, co kde a jak ulovil . Pak se ráno poprvé jde na to, a „ Hin sa hukáže“ jestli je host rovnocenným partnerem – lovcem, svého průvodce. Například : Tento měsíc jsme byli lovit v rakouských Alpách kamzíka. Sigiho –průvodce jsme ujistili, že chceme v rámci možného dobrou trofej, není problém s horami a střelbou na delší vzdálenost. Vyvedl nás na Pleisenspitze ( cca. 2500m vysoko) , ukázal na kamzíka který se popásal daleko před námi na kamenných morénách a řekl. Ten je váš, (Dort ist Ihr Gämsen, schießen . ) lovec- host se pak musí už sám přiblížit na vzdálenost kde bude schopen lovit na první dobrou. Dva lidi na otevřeném svahu plném šutrů to je moc. Kamzík by zdrhnul. Takže lovecký průvodce s kamerou zůstává na místě, aby natočil hosta při lovu na památku a host, podle večerní průvodcovy rady a podle svých zkušeností, se o nějakých 300- 400 m. sám ke kamzíkovi přiblíží , zalehne mezi kamení a vleže na 230.m z ostrého kopce dolů vystřelí. Čistá komora ! No a pak je gratulace, vyvržení a průvodce v ruksaku na zádech snese nějakou tu hodinu a půl cesty dolů k autu úlovek. Tohle se v Česku zažít nedá. Nejsou tady Alpy , ani echt pravý alpský kamzík. Byl to krásný výlet a silný lovecký zážitek. No a je mi taky jedno co si kdo o tom myslí. Kdo tohle neprožije osobně, stejně to nepochopí. To samé platí o lovech v Africe. To se musí fakt prožít. Takže figi, pokud máš chuť vezmeme tě za rok sebou na dalšího kamzíka + sviště. Střílet snad umíš, auto máme velké, kulovnici ti půjčíme, a vyzkoušíš si svoji fyzičku a úplně jiný typ lovů než znáš. Není to nijak drahé. Lov na 3-4.dny tě vyjde s ubytováním na cca. 1500,- EUR. + domácí preparace trofejí. Jak to tam vypadá si můžeš prohlédnou na mém albu na rajče.net . Třeba pak změníš názor a na zdi ti přibudou dvě nové trofeje .

Autor: prroud | 30.10.2012 14:43
Tak nejak to je,netvrdim,ze je spravny likvidovat psy a kocky v lese na potkani,to je podle me hloupost,trestuhodna,sem tam se zabehne kazdej pes nebo kocka.Ale jsou to "revirni" zvirata,casem poznam,ze se toulaj pravidelne a pak holt prisla jejich chvile,bez pardonu........proud

Autor: Jan Slavětínský | 30.10.2012 14:22
Myslivec by se měl umět pohybovat po revíru tak, že ho oko civila ani nepostřehne a on vidí a ví o všem...A že je kolikrát co vidět !..., jak i známé paničky "pytlačí"..
No a míca a funkcionáři? Záleží kolik chceš mít svědků a nebo to víš jen ty a sv.Hubert. Lovu.

Autor: prroud | 30.10.2012 14:19
Nicmene mit figiho nekde kolem,urcite bych ho ukecal,aby me vzal "do uceni" :-))))).....proud

Autor: prroud | 30.10.2012 14:17
Nooooo,jasne ze bych koukal,jestli nikdo nekouka:-))))),ale nejsem ani biorobot,ani vydrezurovanej psik,pouzivam vlastni hlavu.....proud

Autor: prroud | 30.10.2012 14:16
Priznam se Eriko,ze bych asi u myslivcu sklizel malery,protoze bych necekal na pany funkcionare a skudce likvidoval sam,pro me to neni o tom kdo co muze,ale o tom co je potreba.......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 14:13
toe Honzo presny:-))))))))))))))))),vsak kocourkov,jeste aby kocky nehajil:-))).......proud

Autor: Jan Slavětínský | 30.10.2012 14:11
proude pozor na slova, tady nejsi v Americe. U nás můžeš beztrestně vystřelit kuličkovkou na prezidenta, ale vymáchat kočku nebo jí jinak způsobit trauma a stres, to bys mohl skončit na Borech...

Autor: Erika Doležalová | 30.10.2012 13:59
Tak my momentálně máme dvě kočky v revíru (teda možná nebo spíš asi určitě víc, ale o těch dvou vím na 100%), jedna černobílá a druhá morouhatá. Poprvé jsem je viděla na pšeničném strništi (1km od vsi), zajímavé pozorovat v jaké krátké chvíli uloví myš a hned se běží pochlubit té druhé.. Pak strniště zdiskovali a kočky zmizely a až později jsem je objevila o kus dál pod lesíkem. Naposledy jsem je potkala v nedli ráno, šla jsem opatrně lesem z kopečka dolů a tmavá kočka seděla u stromu, nevěděla o mě, koukala do louky - no jo, tam byla ta druhá :-) Hned jak černobílá přišla, tak tmavá vyskočila ji přivítat, otíraly se o sebe, radost že jsou zase spolu.. :-) Já vím já vím, kočka je prevít, do revíru nepatří, ale bude mi líto, až je MS nebo MH zmázne..

Autor: prroud | 30.10.2012 13:31
Tak holt nezbejva nez,vydrzet,ale tech sykor a ostatnich mi je celkem lito,v zime na snehu byly ty masakry rano videt........proud

Autor: figi | 30.10.2012 13:26
Na internetu je spousta rad, jak na to, ale zároveň i to, že to většinou nefunguje. Jediné spolehlivé řešení je pes.

Autor: prroud | 30.10.2012 13:23
Az tu bude belgickej ovcak(hooodne ostra potvora),tak maj kocky zarucene po ptakach,aspon na nasi zahrade.....proud

Autor: prroud | 30.10.2012 13:22
Jak bys figi odradil kocku?,to me prave zajima,stene neni bohuzel vitany,kvuli stareckovi,prej dokud zije a mamce nevysvetlim,ze by mu naopak zivot zpestrilo,chystam se na poradnyho psa.......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 13:20
No figi,ty psychicky ujme bych se holt prave nevyhnul.........proud

Autor: prroud | 30.10.2012 13:19
No prave,mam zvirata rad,obecne,moc rad,uctu k zivotu,jenze,"ocamcad pocamcad".......proud

Autor: figi | 30.10.2012 13:17
Honzo, tohle ne. Nemám problém usmrtit rychle a bezbolestně jakéhokoli živočicha. Ale způsobovat jim fyzickou a nebo psychickou újmu, to mi vadí. Musím se přiznat, že by mi té kočky bylo líto, jen tak z ní udělat bezdomovce. Navíc Prroud píše, že jich tam má hodně, takže by bylo lepší je odradit. A sousedi si po ztrátě kočičky stejně pořídí další, takže by to bylo nekonečné.

Autor: Ivo Ondráček | 30.10.2012 13:17
Proude to si piš, že do lesa lezou. A moc rády. Před dvěma lety u nás byla doslova kočičí epidemie. Na louce mezi lesy 1km a více za městem šlo za svítání potkat i tři kočky...kterak se vrací z nočních lovů zpět směr ves. A v takových případech to chce mít fungující mysliveckou stráž + dobrého psa...
Když se tak koukám na naší "erární" kočku, co jí krmí celé sídliště, má 8-10 koťat ročně. A ta koťata jaksi někam zmizí. Něco zajedou auta, něco zakousnou kuny dokud jsou ještě malá a zbytek se rozcourá po okolí. A protože měli "mámu nosnici", každá kočičí dcerka vyrobí od příštího roku opět 8-10 koťat za rok. Jak říkám-epidemie. Vlastně velice podobná populační křivka jako u černé, že...:)

Autor: prroud | 30.10.2012 13:16
Ale napad to je,mozna ten sklopec nebude marnej,nechat ji tam pekne vycukat a vyrvat,eventualne "oplachnout" v bazenu,nebo v sudu,pak ji pustit,mozna si to zacnou pamatovat a zmenej revir........proud

Autor: Fesoj | 30.10.2012 13:16
Já jsem kočky nikdy nemusel - ale to víte, žijeme na polosamotě a tak si to manželka bez micinek neuměla představit. A dokud jsem měl psy vychované doma od štěněte, byli psi i kočky, i když venku to bylo o něčem jiném. Jenže současnou fenu jsem si přivezl už jako dospělou a funguje jako kočičí mor. Už jich má na kontě 9 - všechny naše a něco navíc. A ejhle, ono to bez koček taky jde a když teď ženě někdo nabídne koťátko, s díky odmítá - ví, že by se netěšilo dlouhému životu. Problém je jen v tom, že si na procházce přes vesnici nemůžu dovolit pustit fenu z vodítka. Od kočky se odvolat prostě nedá - a když se stalo, že jí doma na chodbě vběhla jedna z našich číč přímo před mordu a já se ji pokusil zachránit, odnesl jsem to prokousnutou rukou /samozřejmě od té kočky/ a stejně nepřežila.

Autor: prroud | 30.10.2012 13:14
Premejslim o zadani podnetu ke "skoleni" obyvatel,jenze mam pocit,ze to radnici moc zajimat nebude,dneska maj lidi jinyho konicka "prachy":-(....proud

Autor: prroud | 30.10.2012 13:13
Ucinne u me,ale reseni to neni,neudelam z ni toulavou divokou?A protoze tim prijde o jisty granule,bude uz jenom lovit.......proud

Autor: Jan Slavětínský | 30.10.2012 13:05
proude a co sklopec? Mícu potom odvézt na školení do jiného okresu ,10 km od baráku.Nenásilné,účinné....

Autor: prroud | 30.10.2012 12:59
v lese bych nemel s kockou a lukem problem figi,domu by to proste urcite uz nedala,ale tady mezi zahradama to maler je,a kocka v pruseru se domu snazi dostat za kazdou cenu.......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 12:58
njn,kocka je akrobat,ze se lidi do sebe poustej,to je svym zpusobem ok,kdyz to ma pravidla,tim se tribej nazory a stavej cesty k zlepsovani,nuti to premejslet,ale melo by se to taky umet,jako ostatne vsechno........proud

Autor: figi | 30.10.2012 12:47
Prroude, asi lezou, ale my už je dnes nesmíme lovit. Jen hospodář a myslivecká stráž.
Jinak kočka překoná neuvěřitelné překážky, a platí na ni jen ostrý pes.

Teď jsem kouknul opět na diskuse u videí na mysl-lovectví, oni ještě pokračují ... a pouští se do sebe navzájem, jak je našemu národu vrozeno.

Autor: prroud | 30.10.2012 12:30
Je s podivem a nechce se mi verit,kdyz kolem jsou lesy a vubec ne daleko,ze do nich ty kocky nelezou,myslim,ze by je myslivci dokazali zredukovat,nebo neco neni jak by bejt melo......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 12:26
No nas moula je uz starej pan,hodne starej,takze kockam nevadi,jasneze se na krmitko nedostanou,ale do keru kolem jo,problem neni kocka,ale jejich pocet,je jich proste moc.klasika,mit kocicky,to jo,navic deti milujou kotata,jenze co potom,ze ano,kdyz dorostou.......proud

Autor: Karel poslík | 30.10.2012 12:17
Kočku nemusíš nic učit. Ta má vlastní lovecký"SW" od přírody.Jen se naučí chodit, začne si hrát a každá její hra má bojový či lovecký motiv. Životem se potom jenom zdokonaluje i bez lidského učitele. Když bude zavřená v bytě, bude lovit alespoň mouchy. Venku bude chytat ptáky a všelijakou havěť a bude svoji kořist i systematicky vyhledávat a číhat na ni v krytu. To platí i pro krmítka. Musíš je umístit tak, aby se k nim číča nemohla nepozorovaně připlížit. My jsme se přestěhovsali do nového domu se zahradou, kde měly kočky ráj. Z celého okolí si tam zkracovaly cestu a snad tam měly i nějakou kočií besedu. Přítrž tomu udělal až křepelák Baron. Spousta jich ubylo a zbývající začaly chodit jinudy. NK sice také odhání sýkorky od krmítka, ale nepředstavuje pro ně vážné nebezpečí jako kočka.Zdar Karel

Autor: prroud | 30.10.2012 12:15
Navic tu radi hejno strak,15-20 kousku,i kdyz ted uz jich neni pohromade videt vic nez tak 5.......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 11:53
Chlapi,prosim o pomoc,tady je ten pribeh.Ziju v malym mestecku,kolem domecky sousedu,zahrady a zahradky.V kazdy zahrade pes,jeden pes,to je v poradku.Ale problem jsou kocky,bohuzel.Mam na terase krmitko a sypu ptakum,ubejvaj,tak je podporuju,a samozrejme s tim jak se tu drzej,laka to kocky a bohuzel co plati o psech,o kockach neplati,neni soused,aby nemel aspon 2,jenze ani 5 neni vyjimka.Navic nevedi,ze kdyz kocku jako kote ucis hrou na maslicku ve vzduchu,ucis ji na ptaky,kdybys ji tahal po zemi plysovou mysku,naucis ji na mysi.Nevim proc je mezi lidma zazity,ze kdyz kocka,tak lovi mysi.A ted ten maler,je to tak,ty kocky jsou experti na ptaky,jedna kazda,bohuzel,jak jsem zjistil,lezou za nima az na stromy a kere.A ted babo rad,co s tim.Muzu je strilet,jenze,jednak mi to nebude delat dobre,zabijet bez uzitku,podruhy,nedej boze,ze kocku postrelim a ona prijde s dirou v tele domu :-(,a zrejt si zahradu hrobama pro kocky taky nehodlam,a ten zivej tvor za nezodpovednost cloveka co si ho porizuje 5x,nemuze.Dalsi riziko,zaloby od sousedu a osobni msty.Proc jsou lidi tak hloupi,chjo........proud

Autor: prroud | 30.10.2012 10:00
Ale je to tak,ten lovec tam proste je,asi dedictvi z praveku:-)),treba ne zabit,ale proste ulovit,dokazat to,uz slepice jsem chytaval pod sejto na pisek :-)))).....proud

Autor: prroud | 30.10.2012 09:57
A ja ti figi jako kluk ani tak do myslivosti a veci kolem lovu ani ne,spis do zvirat ,jak zijou,a do prirody jako celku,krome nerozumnyho blbnuti se vzduchovkou me nikdy nenapadlo,ze bych je lovil na maso,jeste tak chytit,prohlidnout(marne se zkusit zkamaradit) a pustit,teda krome rybariny,tam to bylo jasny od zacatku,pstruh na masle ma proste neskutecny kouzlo:-)))....proud

Autor: prroud | 30.10.2012 09:54
To jo Fesoji,jak to mas v rodine a rostes s tim,je to k nezaplaceni,ale kazdej jsme tu kliku holt nemeli:-),ale nevadi,aspon na nas figi nemuze machrovat,vzdycky mu hned slehnem,ze nebejt taty.........:-)))))))))))))))))))))))))))).......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 09:51
Jak poznas vsechny ty lesni "prcky",ctes prirodu jako knihu,to neni pak divu,ze si casto pripadas jako vrah,kdyz kolikrat dopredu vis,co ti zvire udela a kde je(kde muze bejt),jeste nez ho vidis,vlastne ti ho "proslehne" i obycejna sykorka,kdyz na to prijde :-))))....proud

Autor: Fesoj | 30.10.2012 09:50
Já na tom byl podobně - ale můžu Ti závidět jen to, že jsi měl tátu, který Tě toho hodně naučil, já jsem se například naučil trochu obstojně vyvrhovat zvěř až v Orlických horách - a to jsem měl lovečák už 10 let, ale krom toho prvního roku po škole, když jsem byl v kladrubské bažantnici, praxe veškerá žádná. A i svůj první dalekohled /rusáka, kterého mám dodnes/ jsem si koupil až když se nám narodilo první dítě - za porodné.

Autor: prroud | 30.10.2012 09:47
A hned vime odkud vitr vane figi:-)),tim je mi dost veci kolem tvy myslivosti jasnejch.Byl jsem na tom stejne,jen s tim rozdilem,ze jsem nemel az takovy "podminky",protoze myslivec v rodine nebyl,ani nimrod,domaci zvirata jsem busil ja,tata by mouse neublizil:-))),zato deda choval kdeco z domaciho,ale v lese jsem vlastne zil,porad me to tam tahlo,a pak ze neplati:"co se v mladi naucis".Mel jsem o zviratech a prirode veskerou tehdy dostupnou literaturu :-),v lese je mi proste nejlip,beze zbrane me nabiji jak baterii,s lukem k tomu jeste pribude adrenalin, "co kdyby"? :-)....proud

Autor: figi | 30.10.2012 09:24
Prroude, to já se vše učil už jako kluk. Denně jsem byl s dalekohledem a jezevčíkem venku, byl jsem do myslivosti, ornitologie a sokolnictví strašně zažranej. Pořád jsem měl doma spoustu zvířat, od hadů přes lasice až po různé dravce a sovy, cvičil jsem i ťuhýky. A přečetl jsem vše dostupné o myslivosti, přírodě, ptácích i sokolnictví. Největší trest byl ten, že jsem nesměl s tátou na lov, a nebo mi, vzpomínám jako jedenáctiletému, na týden sebrali vzduchovku. Hrůza.

Autor: prroud | 30.10.2012 09:09
"ucil" jsem se i veverky a sojky,je uzasny,jak priroda spolupracuje :-),ty mrchy vas proflaknou a pak uz je to jen o nahode,kdyz se jim to povede:-)))......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 09:06
To bude casove docela dost narocny,kdyz to vezmu kolem a kolem,je potreba kazdy misto kde lovim znat a hejbat se v nem,a podle sebe,ja byl jak zacla lovna sezona kazdou volnou chvili tam,kde jsem hodlal lovit a cetl kazdej kerik a kazdej strom,vitr,stezky,zvirata.Jinak bych nemel sanci......proud

Autor: figi | 30.10.2012 08:58
Je to jednoduché. Obecně je problém s plněním plánu lovu, zejména u holé zvěře. Když tě bude předcházet pověst nejen myslivce, ale i lovce, tak o tebe bude ve sdruženích zájem. Díky tomu lovím intenzivně ve čtyřech honitbách, a v páté jen příležitostně. Více nezvládnu, brigády, krmení, schůze. Ale hlavně lov. Všechny kusy - tombola, výročí, příděly mimo MS, to vše je už všude tak nějak automaticky můj úkol. A hlavně celoročně lovím. Lišky, srnčí, dančí, vysokou a černou, i když lov černé mne zas až tak nebere. A díky tomu, že ostatní loví nějak málo, ať už z jakýchkoli důvodů, tak těch úlovků mám ročně mnoho. Samozřejmě mám díky tomu praxi nejen ve vyvrhování. A nejdůležitější pro úspěšný lov je podle mne co největší znalost všeho o lovené zvěři.
Má to samozřejmě i své ale, protože v dobách, kdy jsem byl mlaďoch a vyšel na mne jeden srnec ročně, nebo i méně, tak jsme si to neskutečně užíval, a každý ten lov si dodnes do detailu pamatuji. Teď si to sice stále užívám naplno, ale kontinuální řada loveckých zážitků mi začíná splývat. I proto si to zpestřuji lovem na velké vzdálenosti.

Autor: Hlaváč | 30.10.2012 07:44
Zdravím tak já figiho odsuzoval ale po zhlédnutí jeho videí a jeho profesionalitě se mu tímto omlouvám i když osobně nemám rád lov na takové dálky jenom se divím že střílí tolik kusu ročně ? u nás sme rádi že dostanem jeden kus ročně a to né každej

Autor: červenka emil | 29.10.2012 23:10
figi,udělas test jak to asi s našími myslivci vypadá,drží ti palce ač sám lovím stylem jdu si na kazatelnu spíš odpočnout a v klidu i zdřímnou na prasata mám KDD (kapesní detetktor divočáků),jezevčíka trpaslíka Vendulku ta to ohlídá páníčka vzbudí.Holt línej důchodce s osmou Z 1947.Bohužel hranice honitby jsem nestanovil já ,ale někdo komu šlo ojiné než zájem o chov .
Jinak dámy a pánové hlavně zdraví a veselou mysl,osms je osma a jezevčí drsnosrstý je král zvířat.

Autor: figi | 29.10.2012 19:31
dal jsem ho do videí
jinak tady
http://www.youtube.com/user/figi94/videos?view=0

Autor: Tomio | 29.10.2012 19:25
Kde najdu video toho vyvrhování? Tady je myslím prostor na videodokumentaci ještě vyšší než v té střelbě.

Autor: figi | 29.10.2012 19:01
Jen k tomu vyvrhování - jsem rád, že se video líbí. Musím ale upozornit na jednu důležitou věc - zauzlování jícnu. Pokud ulovím a ihned jdu ke kusu a vzápětí vyvrhuji, tak ho obvykle neuzluji, a tak je to i na videu. Pokud kus vyvrhuji s časovým odstupem 20 a více minut, je lépe jícen zauzlovat.

Autor: Michal Brabec | 29.10.2012 18:31
Dobrá, beru zpět. Vymyslím jinou charakterovou vadu. Třeba nemá rád zvířátka:-))

Autor: prroud | 29.10.2012 18:23
To by nic nestrelil,zvirata maj excelentni cuch :-)......proud

Autor: Michal Brabec | 29.10.2012 17:41
Tak jsem se taky konečně podíval na Figiho videa. Střelba - dobrý. Upřímně přiznávám, že pro mě by to nebylo, není to můj styl, ale rozhodně bych takhle střílet chtěl umět, tím bych nic nepokazil. Ale neumím. Jistě bych tohle umění někdy mohl použít a vo tom to je.
Co mě ale nadchlo, je jeho práce při vývrhu. Sám nejsem nejpomalejší, spíš srovnatelnej, ale to je vidět obří praxe. Nechápu, jak může někdo odsuzovat tak komplexního myslivce, to už není o střelectví, ale o myslivosti. Takhle se to hodně lovců nenaučí za celej život.
Tak, teď jsem Figiho pochválil, ale aby si nemyslel, že mu lezu do *****, tak třeba má velký uši a smrdí mu z huby:-)))

Autor: Václav Pašek | 29.10.2012 14:42
Budu lehce mimo tema, ale jak v chovne oblasti zajistuji duslednost odstrelu? Jsou nastaveny urcite sankce pokud nejake sdruzeni napr. lovi chovne danky?

Autor: Ellhenicky | 29.10.2012 14:27
Strejdo, možná by to šlo. Vše je o dohodě. Na Novohradsku se domluvili a dančí chovná oblast se zachránila nebo obnovila. Hodně to má na "svědomí" Oldřich Tripes. Vždy to chce nějakého tahouna,ale pokud se každý třese na ránu a drží se pořekadla, když ne já, tak soused, tak skutečně nemůže dorůst do dospělosti.

Autor: prroud | 29.10.2012 13:23
Budu si muset zjistit,jestli tu nejaky danky mame,abych zkusil ten opatrnej zazrak primo v terenu,jak pisete,lan s malym se mi povedly na cirka 20 metru se spoustou casu a dobrym terenu,neutekly by,jak se rika,se srnci je to horsi,ale da se,jak jsem si zkusil a cernou jsem v lese jeste ani nezahlid,zato primo pred domem by sly z "okna" :-).....proud

Autor: strejda zajíc | 29.10.2012 13:16
Tome,nevykej mi.Bohužel už oblast chovu neexistuje,obnovit ji narazilo na nezájem.Jde o území mezi Otavou a Vltavou,Zvíkovsko.Za Vltavou je na Kostelecku stará schwarzenberská populace daňka,u nás byl vysazen r.1982 za podpory ČMS.
Chov byl původně složen ze tří kmenůˇ:ze Židlochovic,Březky a Sedlice.Velmi silná zvěř,trofejové předpoklady vynikající....ale bohužel,je to tu samý "pedofil"!Např.na 4tém paroží bronz,člověku je z toho smutno,protože takhle se sklizňového zlatého nedočkáme...

Autor: Tomio | 29.10.2012 12:45
Jak tady někdo napsal o lovu dančí zvěře, to jsem se zasmál. Ve volnosti je ulovení dančího zvláště v lesním porostu bez lovu u vnadišť, které ponechám stranou vysokoškolskou disciplínou.
Dančí je neskutečně opatrná, výborný zrak i čich. Pokud máte špatný vítr můžete se rozloučit. A lov šouláním je velmi komplikovaný. Vyžaduje naprostou opatrnost a bez zbrklých pohybů. Kdo z Vás měl možnost na chodníku pozorovat chování dančí zvěře, figi to napsal přesně, dančí se umí vypařit jako pára nad hrnec, postupuje vždy velmi pomalu a obezřetně, často jistí.
Jediný případ, kdy lze k dančímu došoulat s větší šancí je období říje, kdy je daněk neopatrný, pokud rochá a daněly ho až zase tolik nehlídají. Máte přehled o jeho pohybu a lze podle rochání zvolit optimální postup šoulání.
Strejdo zajíci, kterou oblast chovu máte na mysli?

Autor: Fesoj | 29.10.2012 12:39
Ač jsem to psal již dříve na jiném fóru, nedá mi to, abych na M.M. nezareagoval a neopakoval se... Budete se možná divit, ale je mi ho líto. Nepochybuji o tom, že toho viděl, zažil a ulovil mnohem víc než já, ale neměnil bych s ním. Podle mého názoru trpí "syndromem vyhoření" a pro stálou honičku za novými pokud možno adrenalinovými zážitky se nedokáže těšit a radovat z maličkostí. To je sice jeho problém, jeho poznatky z lovů v Africe jsem četl velice rád, bylo to zajímavé - ale bagatelizovat to, jak druzí vnímají lov a přírodu vůbec, ohrnovat nad druhými nos a dělat z toho, kdo má jiný názor, pitomce, to by snad opravdu nemusel.

Autor: Erika Doležalová | 29.10.2012 12:16
Kdyby Figiho odsoudili k zastřelení na stejnou vzdálenost, jako loví (tedy 500+), s 99% provdapodobností by přežil :-))) To 1% by bylo nějaké náhodné postřelení.
Ivo, to 150 slyším tedy poprvé, nás to neučili :-( Možná proto jsem na jednoho srnce ani nezvedla kulovnici, protože "se mi to zdálo daleko" (po změření na mapy.cz to nebylo ani 100m :-)))

Autor: prroud | 29.10.2012 11:21
aha,chybicka se vloudila,ehm,ja mel hromadu za lov na ujedi,to se omlouvam:-),s lukem bych na zvirata v zakrytu nestrelil,prulet je skoro pravidlem.....proud

Autor: Ivo Ondráček | 29.10.2012 11:13
Právě - takhle to vypadá, že to bude na 80% jedna rana a dva kusy...

Autor: prroud | 29.10.2012 10:54
"hromadovi lovci"......fuuuuuuj:-),to je ten prechod lovce od hromady ke chvili,kdy mu to privedou na obojku? :-))),oborovy posusnanicko,dal jak k plotu neutecou:-).......proud

Autor: figi | 29.10.2012 10:52
Ivo, ono se to na tom videu tak jeví, tohle si hlídám, a sám se pak někdy divím, jak to vypadá. Když střílím na velkou vzdálenost, mám v zorném poli optiky pouze ten lovený kus.

Autor: prroud | 29.10.2012 10:50
No figi neprej si slyset ty jmena kterejma me poctili kamosi,kdyz me to ucili,stejne jako stahovat a porcovat,doslova se na me vydovadeli:-))))))))))),a toho "chlastu" co me to stalo:-))))........proud

Autor: Ivo Ondráček | 29.10.2012 10:44
No jo, tak jsem si pročetl ta videa na myslivost-lovectví. Figi, jestli bude nějaká nečekaná revoluce, prchni do lesů, tohle zavání lidovým soudem a okamžitou popravou ukamenováním.
Je fakt, že když jsem ta videa před pár lety prvně viděl na loveckém fóru, taky jsem nad tím kroutil hlavou. Ale především z jednoho důvodu. Už desítky let se nám ze všech stran neustále vtlouká do hlavy jediné číslo. 150m, 150m, 150m...! Což je docela sranda, protože těch 150m se uvádělo k tehdejší opice 4x32 že...:)Takže myslivecká základna žije v přesvědčení, že na 150m trefím 2cm za plec, zato na 170m a dál už ta střela nevysvětlitelně ztrácí veškeré balistické vlastnosti a nemůže nic jiného než pofláknout...
Ale jednu pravdu těm kritikům přiznat musím a je to v těch videích vícekrát. V životě bych nezmáčknul, pokud stojí kusy tak blízko u sebe. Ať stála kamera kde chtěla, mezi tak "namačkané" kusy bych nestřelil.

Autor: Erika Doležalová | 29.10.2012 10:31
Táááák a teď jsi připadám jako úplný blbec, protože adept už nejsem a přesto se mi mnohdy ulovení jednoho určitého kusu srnčí zvěře nedaří a nedaří :-( Asi se znova přihlásím do kurzu, pak - protože budu ten adept :-) - mi to půjde určitě snadno. A nebo, začnu to kosit na potkání, chovná hodnota-nechovná hodnota a to pak budou počty narůstat mnohem rychleji.. :-) Zrovna v neděli ráno jsem měla na lesní cestě srnu, pěkná, silná, přebarvená, její srnčata už možná byla zalehlá poblíž někde v ostružinách.. No a co, měla jsem ji střelit, každý adept by to zvládl.

Autor: figi | 29.10.2012 10:30
Jak píše Radek, dančí poměrně dobře vidí, a reaguje na sebemenší pohyb. Navíc se umí, na rozdíl třeba od srnčí zvěře, dokonale "proplížit" lesem, ochozy vedou obvykle těmi nejhutšími místy, starší zkušené kusy to umí naprosto skvěle. Po ochozech chodí velmi nepravidelně. Chodí pomalu, jakoby s rozvahou, a stále jistí. Srnčí se proti nim chová jakoby bezstarostně. Faktem ale je i to, že doslova válečné vyhlazovací tažení ze strany VLS a LČR udělalo z dančí zvěře zvěř až neskutečně opatrnou a velmi nedůvěřivou. Hromadám se vyhýbá i v době nejvyšší nouze, hromadoví lovci neuloví z této zvěře téměř nic. Nejefektivnější je šoulačka právě těmi hustými místy, kde přechází a nebo ve stejných místech čekat.
Prroude, střílet by šlo, pokud víš kdy a jak pohyb udělat, já si na něj také zamířil. Jsem rád, že se ti video líbí, požádal mne kamarád, abych to pro něj natočil, snažil jsem se, aby bylo dobře vidět, co dělám. A díky tomu, se mne syn, který to mnohokrát se mnou zažil v reálu, ptal, proč jsem při tomto vyvrhování jak "zpomalený film":-))

Autor: prroud | 29.10.2012 10:24
Nevim Radku,ale zvire na 100 metrech je podle myho "pohoda",na tu dalku se snad da dostat ke vsemu,jenze na luk uz to davno neni,bezne jsem mival zvirata na 80 yardech,ale to je porad jen na podivani(s lukem),strilet na tu dalku terc se da,zvire uz s ohledem k nemu,v zadnym pripade,ono uz i tech 60 je na hrane podle situace s ohledem na to,ze nez doleti sip,zvire udela klidne dva kroky,nasledky jsou jasny.U flinty se neda mluvit o fer a nefer lovu,kdyz nelovite umyslne ferove do 40 metru,a sam ucinek "patrony" uz neni fer :-).Navic s lukem ucinne "hospodarit" by byla sisifofska prace,to bez flinty proste nejde.Ale nehadam se o tom vzhledem k mejm omezenejm znalostem myslivectvi,jsou to jen moje nazory:-)( jo figi,to video s vyvrhnutim srnce jsem si stahnul,krasna, rychla a cista prace) ......proud

Autor: prroud | 29.10.2012 10:08
:-)))))))) figi,to by byla jasna rana ;-),i kdyz,ono to,ze prijde,je jen "pul prace",jeste je treba zdvihnout luk,natahnout,pozici a mirit,v tech chvilich se muze stat spousta veci a kazdy opomenuti(treba jen vycisteni vetvicek pod nohama) je velkej prusvih:-),navic cim je zvire bliz,tim lip zahlidne i pomalej pohyb,maj mrchy periferni videni,zaostrujou az na ten pohyb,to vsechno je potreba si pripravit predem.Ale byla by nadhera ho sledovat takhle zblizka:-).Je to neuveritelny,ale na volani mi prisel krasnej srnec whitetaila na 3 metry,ne na 30,na 3,sedel jsem na zemi,hlidal me jak ostriz,jasne ze zase odesel,ten den se nestrilelo,dostal me,vyhral:-))),to jsou pribehy na celej zivot.......proud

Autor: Radek Chadim | 29.10.2012 09:58
M.M.: jestli vám připadá lov v dnešních polních honitbách tak snadný, tak to mně ne. Starou lišku se svými vynkajícimi smysly a chytrostí na mysliveckou vzdálenost :-) není vůbec snadné ulovit - něco jiného jsou liščata u řepky a kukuřice, to je druhý extrém. Dančí má výborný zrak a sluch, takže lov asi nebude taky nijak zvlášť snadný. Navíc né vždy člověk narazí na lovný kus a né vždy může lovit. Ale možná u nás máme jen jinak vnímavou zvěř než všude v Česku.
Na lovu na 500 m je pro mě nepřijatelné to, že zvěř nemá šanci - nemá šanci lovce svými smysly zjistit a uprchnout. Ale nesnažím se přesvědčit myslivce-lovce, co takový lov provozují, protože vidím i jeho klady - né vždy může člověk lovit na 50 m, srnčí teď na podzim vleze doprostřed polí a jak se něco třeba i 400 m od nich nestandartně pohne, tak prchá ještě dál, pak když člověk opravdu loví průběrně může odstranit z chovu ty nejlovnější kusy, což se mu při lovu +-100 m nepodaří ani na 30 pokusů.

Autor: figi | 29.10.2012 09:38
Strejdo Zajíci, je to zlé. Teď, když půjdeš na srnčí, a neulovíš, půjdeš domů s pocitem, že to přece umí každý adept. A o tom dančím - často chodím na dančí celé týdny a nic, a teď, když vím, že neumím ulovit ani to nejkrotčí zvířátko našich lesů - musím se nad sebou zamyslet.

Dnes ráno jsem myslel na Prrouda - stál jsem asi dvacet kroků od ochozu, přišel mi daněk špičák, prošel okolo a po pěti minutách se vrátil a prošel zpět. To už by s lukem šlo, ne?

Autor: strejda zajíc | 29.10.2012 07:42
A ty,Figi,mne přestaň poučovat a vnucovat mi své utkvělé představy,jsem z toho pak uplně zblblej a neumím ulovit ani takového "důvěřivce",jako je daněk,to divoké morče našich lesů!:-)

Autor: strejda zajíc | 29.10.2012 07:35
pro M.M.:Pod pojmenováním "daněk" máš na mysli savce,přežvykavého sudokopytníka z čeledi jelenovitých,druh Dama dama(abychom se vyhnuli problému nové x staré pojmenování)?Okolo něho se motám 30 let(od okamžiku vysazení do teď)a jaksi mi ona vlastnost,která ho řadí na 2.místo za morče,uniká.Patrně to bude mou zaostalostí a nebo tím,že čtu Figiho příspěvky.Děkuji tedy za poučení a hned odpoledne vyrazím nějaké to "morče"ulovit...Zdraví Zajíc.

Autor: figi | 29.10.2012 05:31
Víš Mildo, poplatkové lovy nemusím. Někdo mne dovede až ke zvěři, a já jen zmáčknu spoušť. Lovecké umění je na průvodci, a zmačknout spoušť on umí také, takže jsem na takovém lovu zbytečný. Ale je mnoho lidí, kterým to vyhovuje, tak proč ne.
Netuším, co zrovna ty sám umíš, a nechci to nijak hodnotit. Rozhodně ale to, co píšeš o lovech naší zvěře vypovídá spíše o tom, že lovíš v dobře zazvěřených revírech, a máš pravděpodobně spíše náhodné úlovky.
A pro rozšíření obzorů - zrovna u nás v čistě lesní honitbě je dančí zvěř velice obtížně ulovitelná, a klidně si troufnu napsat, že by sis tady ani neprd ( tedy nevystřelil ), tak, jako naprostá většina ostatních, a to ani na srnčí.
Nikdo ti nic nenutí.

Autor: M.M. | 29.10.2012 00:26
Figi, pořád nemůžu přijít na to, proč zrovna ty píšeš o umění lovu. Když shrnu fakta : 1. Nikde jsi krom těch svých "koňských řití" nebyl ani nelovil ! 2.Nedá se přehlédnout tvoje všemožná reklama na tvé stránky. Tam není nic jinačího než srnčí, daňčí a liška. Srnčí umí popravit kdejaký adept, střelit lišku není žádná věda, a daněk je po domácím morčeti nejdůvěřivější a pro lov snad nejsnadnější zvěř v Česku. Nic jinačího u tebe nevidím. 3. Střílíš nebezpečně, kulí proti obydleným místům. 4. Tvoje pušky to je hotové neštěstí, nenormální kusy zbytečně těžkého železa a těžké sportovní optiky . Proč máš takovou chorobnou potřebu všechny kolem poučovat a vnucovat jim svoje utkvělé představy ?
Fakt figi, zkus někdy lovy mimo Česko, něco náročnějšího a pak se předváděj. Koupím si rád lístek do první řady jak s tím svým desetikilovým obludáriem vyrazíš třeba na lov kamzíka do Alp. Nebo na vlka do sousedních zemí.

Autor: prroud | 28.10.2012 20:06
http://www.gunwerks.com/Shooting-Systems/verdict , tady maji pekny kousky na ultra long range......proud

Autor: prroud | 28.10.2012 14:29
Strejdo,ten znas jak se ti lovci chlubej trofejema? U jednoho visi na zdi lev,nosorozec,druhej tam ma buvoly,slona....a treti rika,no pojdte se podivat ke me na zed,prijdou a tam na zdi hlava tchyne,ten jeden tak kouka a rika:"a proc se smeje"?.......:"no, myslela si,ze se budeme fotit".....proud

Autor: prroud | 28.10.2012 14:13
Svata pravda, Fesoji,vsimnete si,jak nas system dokazal naucit se rozdelovat a za kazdejch okolnosti soutezit a predvadet se,misto abysme se rozumne spojovali,vsimate si toho?Rozdel a panuj funguje spolehlive,jsme pak lip ovladatelny,kdyz rozdrobeny......proud

Autor: prroud | 28.10.2012 14:10
Strejdo zajochu,ver mi,ze bych se ti v lese nelibil,protoze bych o tobe vedel driv,nez ty o me,v ameru kolem me chodili houbari a nenasli me :-)))),vsak jsme se v "nasich" maskacich s klukama neco nablbli,jedna polka nas chtela zrezat kosikem na houby,jak se lekla,kdyz si stoupla vedle nas a nas nenapadlo,nez rict tise:"baf",a kluci co spadli u brehu z lodicky do vody jak se lekli nas taky malem sezrali samou laskou :-))))))))),o tom jak mi kamos u ohne pocural gate se jaksi nesirim,taky si me "nevsimnul" :-).........proud

Autor: prroud | 28.10.2012 14:05
Figi,diky:-),ale jak tak couram u nas po lese a sleduju cvrkot,byl bych rad,kdybych mel aspon jeden kus,ale o tom to pro me neni,jasne ze mam zverinu rad a ze bych se snazil,ale ten adrenalin je proste senzacni i kdyz se jen snazis.Jo no,v Ameru je to mazec,co tam borci vyvadej,jeden zasne.Tyhle daleky strelby me taky berou.Ale me by uplne stacilo takhle mydlit do ruznejch tercu,to by byl skvelej sport:-),a je to bezva umeni i do terenu kde se ke zvireti proste neda nepozorovane dostat a na velky predatory.Ona neni zadna sranda kdyz se cloveku takovej strelenej medved dostane na kuzi.Me spis k myslivosti tahne ta priroda a parta,spickovani a vsechno co k tomu patri,kdyz se s tim clovek szije,vnima prirodu a zvirata jinak,je nejak "s nima".......proud

Autor: Fesoj | 28.10.2012 12:33
Myslím, Tomio, že se malinko pleteš a chápeš to "umění lovu" příliš široce. To vše, o čem se zmiňuješ, jsou elementární zásady, v nichž by měl mít jasno každý ještě dřív, než vůbec vyrazí na lov. Kolik kusů je nutno lovit, jaká jsou v dané oblasti kritéria chovnosti a jak postupovat, aby se stav zvěře kvalitativně zlepšoval, to by měl nesporně každý myslivec znát - ale to je jen základ. A umění lovu spočívá v tom, abych dokázal zvěř řádně obeznat, věděl, kde se s ní na šoulačce či čekání setkám na tu svoji mysliveckou vzdálenost, řádně ji přečíst a rozhodnu-li se ke střelbě, pak ji s jistotou usmrtit bez mrzačení a pokud možno i bez poškození zvěřiny. Nezáleží na tom, zda lovím 1 kus nebo 50, zda lovím na 50 či 300 m. Dobrý myslivec nemusí nutně být dobrým lovcem a střelcem, ale dobrý lovec musí být dobrým myslivcem, aby nenadělal víc škody než užitku. Samotné umění trefit na velkou vzdálenost z nikoho dobrého myslivce či lovce neudělá. Ale když myslivec o sobě ví, že si netroufne s jistotou vystřelit dál než dejme tomu na 5o m a tuto zásadu dodržuje, nic proti tomu - a když někdo stejně dobře, i když s podstatně lepším vybavením, dokáže zvěř řádně obeznat a ulovit třeba na 300 m, taky je to v pořádku. Důležitý je výsledek - správně provedený lov. A je naprostá blbost stavět tyto skupiny lovců proti sobě, jedněmi opovrhovat a ty druhé vynášet a kategoricky prohlašovat, že jen jedno nebo druhé je to "pravé ořechové".

Autor: Tomio | 28.10.2012 10:15
To zase jede, jedna skupina střelců proti druhé skupině a mele se to. Přitom gró věci uniká. Umění lovit není v tom, že nastřílíte 50ks spárkaté, není o tom, zda dokáže zabít na 100 nebo 500m. Umění lovu by mělo spočívat v uvážení toho, zda mám či nemám lovit, stavu zvěře, samotné struktuře v dané honitbě, okolí a dalších věcí, které by právě myslivec měl vnímat. A to je právě to, co mnohým chybí české myslivosti. Kam se podíváte tam přímo čiší jsou zaslepeni touhou zabít, druzí závistí, když ne já tak soused, či kolega. Takto to funguje obzvlášt u vysoké

Autor: figi | 27.10.2012 23:20
Proude, YT byla pro mne právě inspirace, abych taky začal natáčet. Nejlepší v té LR střelbě jsou USmani a Angláni.
U nás v lesní honitbě by mi lukostřelec nevadil. Je to extrémně obtížný lov i s kulovnicí. S lukem ještě několikanásobně těžší. Kdyby to bylo povoleno, ihned bych Proudovi vystavil neomezenou povolenku, a jestli by dokázal 3 kusy za rok, koupil bych mu flašku ( abychom to mohli zapít ).

Autor: strejda zajíc | 27.10.2012 23:10
Proude,v lese by ses mi s lukem docela líbil.Takovou trofej na zdi ještě nemám!Teda,pokud bych tě nechybil(jako obvykle).:-)

Autor: prroud | 27.10.2012 23:07
strejdo,strili se na mnohem vetsi dalky:-),na YT je to k videni,jak strilej na horach z jednoho kopce na druhej,skoro na kilometr :-)......proud

Autor: prroud | 27.10.2012 23:05
No pekne si je panove podavate..........ale ja s lukem bych se vam v lese nelibil:-)))).......proud

Autor: figi | 27.10.2012 22:51
Já vím.

Autor: strejda zajíc | 27.10.2012 22:43
Figi,chlape,máš štěstí,že žijeme v (relativně)civilizované společnosti!Ve středověku by tě zřejmě upálili pro spolky s ďáblem,protože střílet,a k tomu tak dobře,na tyhle dálky je prostě ďábelské.:-)

Autor: Pavel Toman | 27.10.2012 22:16
Rici,mas recht,je to jak Dikobraz :-) připouštím,že někomu může vadit střelba na ne příliš běžné vzdálenosti,ale ty komentáře,kde mají plné huby tradic,kde ani neumí pořádně používat mysliveckou mluvu,neznají elementární záležitosti "long range" střelby,nota bene přípravy k této disciplíně.Apriori odsuzují něco,jako církev svatá,pokrok,znalosti,dovednosti někoho druhého.Tak jediným argumentem těchto samozvaných"inkvizitorů" je nedefinovatelný pojem " myslivecká vzdenost " a pojmosloví, o kterém neví,co snad ani znamená,ale už to dlouho slýchávaji na poslední leči kolem půlnoci.
P.T.
P.S. ze všeho jsou nejhorší jsou moralisti ;-)

Autor: prroud | 27.10.2012 15:20
Ze bych tam skocil "rozbourit" hladinu?:-)))))))))......proud

Autor: rici czech | 27.10.2012 15:09
Tak jsem dnes opět zavítal na Myslivost-lovectví a ty figiho videa.Jsem se dlouho tak nezasmál.Většina z těch co ho donekonečna kritizujou se stále ohání tradicema,o vyjadřování a psaní nemluvě a co jsem tak vypozoroval z některých ,tak lov na 300metrů je neetický ,ale na druhou stranu lov černé na hromadě "žrádla" je v pohodě:-))).Někteří asi opravdu neví co píší a duše v nich spí jak v teleťi :-)))))

Autor: Pupek | 26.10.2012 11:23
Zdar,ja to tedy celé nepročetl,ale z toho mála jsem dospěl k závěru. Jeden fanklub nadává druhému a obráceně. Bud je to sniper nemyslivec nebo slepej páprda s omláceným zh:-) Tak bych to s těma soudama alespoň zde nepřeháněl. Míru zdar! Pupek

Autor: Pavel Černý | 26.10.2012 10:34
Já jsem už psal, že tohle není můj šálek čaje, ale objektivně také musím přiznat, že bych na to prostě ani neměl...
Jinak jsem si ty reakce "Lovudíků" pročetl a je to opravdu zábavné, jak z nich čpí závist. Mohu jen potvrdit vlastní zkušenost s podobnými chytrolíny, že např. obeznávání zvěře je sice podmíněno dobrou optikou, ale někomu by nepomohl ani Hubblův teleskop, protože nepřečte správně srnce ani z metru.

Autor: Erika Doležalová | 26.10.2012 09:58
U jednoho videa mě pobavil červený (čili záporný) hlas od "takymyslivce", který má na svém profilu uloženou fotku lončáka, jehož lov popisuje tak, že mu přišel na hromadu a dle fotky to vypadá na ránu za slecho.. Obojí je jistě velmi myslivecké :-))) Ti kritizující lidé si nedokážopu dát dohromady jedna a jedna, třeba o tom poznávání kusu na xy set metrů, vůbec je nenapadne varianta, že ten obeznám na metrů třeba jen třicet a pak si ho holt jdu ulovit o pár set metrů dál.. Jenže bohužel, většina myslivců nepozná jednoho a toho samého srnce v roce 2011 a 2012 (protože nemá na hlavě to stejné paroží a tudíž je pro ně nerozpoznatelný..) natož pak poznat jednu a tutéž srnu v jednom roce v rozmezí třeba jednoho měsíce.. A když to nepoznají oni se starým dalekohledem z roku raz dva, tak je přece logické, že to nemůže poznat vůbec nikdo (s jakýmkoli vybavením). Asi si myslí, že Figi obeznává starým klepákem 7x50 a loví IŽkou se starým čtyřkou Zeissem.. :-)))

Autor: figi | 26.10.2012 09:35
Mně osobně nejvíce zaráží až neskutečně vysoká návštěvnost těchto stránek, přesto, že se tam ( z mého pohledu ) nedá nic moc nového dovědět.
Ale právě tomu ty reakce přesně sedí - kařdý je hned se vším hotov, vše ví, to co neví si domyslel a hrdě prezentuje své myšlenky. Pindy jak v hospodě před půlnocí. Takhle vznikají mýty a drby. Někteří ti lidé dělají právě v tomhle největší chybu, a svým přístupem se vlastně blokují před novými informacemi. Většina myslivců se něco naučí na zkoušky, obvykle narychlo, takže stejně naprostou většinu záhy zapomenou. Pak se ale vůbec dál nevzdělávají, zapadnou do jakési praxe, která je ovlivní buď kladně nebo záporně. Proto se stává poměrně často, že myslivec po dvaceti letech praxe nezná ani základy, zvěři moc nerozumí, ostaně ani myslivosti, a vše, co přesahuje jeho obzory je mystické, tajemné a tudíž i podezřelé či nebezpečné - protože nepochopitelné.
Typická ochrana před "ochytřením se" je ihned si na správné otázky špatně odpovědět. Třeba se tam jeden ptá, jak lze obeznat kus na 600 m ? Ale místo aby o tom přemýšlel, či se opravdu snažil dostat odpověď, hned si odpoví sám, že jde jen o "odlovení" kusu ( ani tu mysliveckou mluvu tito pravodatní myslivci neznají ), místo toho, aby se dověděl možná i to, co by se mu hodilo při obeznání těch odstřelových kusů i na 50 m.
Návštěvnost mých videí na youtube je za 18 hodin přes 3 500 shlédnutí, což je normálně za dva měsíce.

Autor: Pavel Toman | 26.10.2012 08:33
Jj,ty komentáře jsou jedna perla vedle druhé.Některé z toho webu znám osobně a divím se,jací jsou to echt gold myslivci bez poskvrnky,aspoň teda na skle :-D
P.S. ještě že Figi nestříli,jak tam trefují pravopis.

Autor: Erika Doležalová | 26.10.2012 08:21
A nejlepší komentář byl ve smyslu zda Figi umí našoulat zvěř na 20m.. Tak tím to dotyčný zabil :-)))

Autor: figi | 25.10.2012 22:42
Jo, strejdo, a chybit se někdy musí, to bychom si jinak připadali jako mistři světa.

Autor: Ivo Ondráček | 25.10.2012 22:27
Nechám myslivost-lovectví uležet do zítra a pak si počtu. Jak tak znám tamní diskuze o norování liščat, tahle "svatokrádež" bude jistě třešnička na dortu!:)

Autor: strejda zajíc | 25.10.2012 21:39
Tak bacha,Eri,strejc v huberťáku(notně omšelém)s otřískanou Zetkou,který loví(po poslední blamáži)do 5 metrů,to jsem totiž já!A na krku mám "rusáka".:-)))
P.S.Ale aspoň netvrdím,že jsem ten jedinej správnej...

Autor: Erika Doležalová | 25.10.2012 21:27
Jo jo, prostě jedině strejc v huberťáku s otřískaným ZHáčkem, který loví do 50m, je ten jediný správný myslivec.. :-)

Autor: figi | 25.10.2012 21:24
Dnes jsem náhodou na ten web zabrousil, a zdálo se mi to tam nějaké nudné, navíc nějak moc "pravodatných" myslivců, co si myslí, že už všechno znají. Tak jsem jim chtěl spravit náladu. A potvrdilo se, všechno znají.

Autor: strejda zajíc | 25.10.2012 21:17
Figi,chlapče,dobře jsi některé "správné myslivce"nadzvedl!Lovu zdar.
Lišáčka jsem nezachránil,zapomněl jsem na něj,neb jsem válčil s daňkem.Dobře jsem vše vyšpekuloval,klaplo to přesně ,přišel mi na 30 metrů.Dobře jsem si ho prohlédl,odešel mi cca na 60 a já ho nádherně z volné ruky chybil!Samou chtivostí jsem si ránu strhl,jak píše Javůrek. Co by tomu asi řekl p.Vilšer,zástupce sv.Huberta na zemi?

Autor: Petr Havlín | 25.10.2012 20:34
To se mi líbí na našem fóru,že se tu neurážíme a umíme diskutovat.Jinak Figimu Lovu zdar a těm všemožným škarohlídům...

Autor: rici czech | 25.10.2012 20:06
No taky jsem u těch některých příspěvků málem vytek:-)Nejhorší je když někdo nutí své názory ostatním a kdo s ním nesouhlasí je h....o a podobně.To opravdu není jednání slušného myslivce.

Autor: Erika Doležalová | 25.10.2012 20:03
Milan to napsal dobře. Long range taky není můj šálek kávy, zas na druhou stranu, když je někdo dobrý střelec, tak proč ne? Nelíbil by se mi takový lov třeba u trofejové zvěře, pak by mi chyběl ten zážitek ze šoulání, ty nervy, když už se nemůžete ani pohnout, protože kus jistí směrem k vám atd atd.. Ale např. je-li potřeba odstranit z chovu průběrný kus (nemocný, zraněný, slabý...) tak je to dost dobrý způsob (když se to umí a jak jsme všichni viděli, Figi to umí!) protože třeba u nás je k takovým kusům takřka nemožné se dostat a tak je průběrně odstraní až úhyn... :-(

Autor: Milan Stýblo | 25.10.2012 19:50
Každý má právo na názor, ale být sprostý a urážet ostatní jako to dělá p.Višler, to je k pláči. Ať řekne objektivně co se mu nelíbí a proč, ale měl by být u toho slušný. Ohání se tím kdo je a kdo není dobrý myslivec, ale tak ani já jeho nepovažuji za dobrého myslivce. Dobrý myslivec se nevyznačuje jenom znalostí a uměním péče o zvěř a uměním lovu, ale také správnými charakterovými vlastnostmi a ty, nejenom jemu, ale i jiným chybí. Jinak tento lov také neuznávám, ale pokud to někdo umí a je si jistý proč ne. Já to neumím, tak to nedělám.
Figi, videa jsem viděl a přeju Lovu zdar

Autor: rici czech | 25.10.2012 18:04
Ivo ,lovecká videa :-))) Figi asi moralistům šlápl na kuří oka:-))))

Autor: Ivo Ondráček | 25.10.2012 18:03
Nějaký konkrétní odkaz? Hledám ale nic nenacházím. Zase nějaká lokální názorová válka či co?:)

Autor: Pavel Toman | 25.10.2012 17:46
JJ,fičí to tam,ale ruku na srdce,před pár rokama jsem taky moralizoval a odsuzoval figiho,ale časy se zaplať Pán Bůh mění. P.T.

Autor: červenka emil | 25.10.2012 17:41
Figi se nám rosšoup na myslivost lovectví,už se těším na komentáře,pan Vilšer už začal.Doufám,že to přežiješ ve zdraví.

Autor: Fesoj | 08.10.2012 01:25
Souvislost s uměním lovu... Dobrý myslivec by měl mimo jiné umět ve svém revíru najít, obeznat a včas odstranit škůdníka, který není pro chov přínosem, ale naopak. To by se mělo aplikovat i dejme tomu na členy vlády, i když by šlo pouze o odstřel politický. A roli "dobrých myslivců" by měli zastávat nestranní, nezkorumpovaní a politickým tlakům nepodléhající policisté. Hned by bylo o něco líp !

Autor: strejda zajíc | 08.10.2012 00:34
Snad to i souvisí s uměním lovu!Proč jsme nikdy v této zemi nedokázali vzít si z předchozího to dobré a přidat k tomu něco lepšího?

Autor: prroud | 08.10.2012 00:23
Za to mi to stalo,ty tri vraceny hektary,co na tom,ze je rozkradena a zaprodana republika a ja jsem v ni ne doma,ale hostem,nemuzu sehnat zubare a za jeho pofiderni kvality draze platim a kdyz dva mesice nezaplatim splatku,je po tech trech hektarech a jeste mi poroste dluh,od toho tu je prece exekutor,aby nezavahal a nepovedlo se mi jeste mu vyrvat na posledni chvili jeho korist,ale banky vydelavaj a vydelavaj,dari se jim,to je to hlavni a ja muzu klidne spat,to vsechno jsem chtel a jsem spokojenej,navic mam obrovskou vyhodu,vymozenost,muzu se jit beztrestne vyrvat do ulic a rikat si co chci,co na tom,ze to nikoho nezajima a nic to nezmeni,to je v pohode,ale muzu!!!Jupi!!!.......proud

Autor: prroud | 08.10.2012 00:15
Oni ty rudy bestie mely vic hrichu,treba ze kazdej musel mit praci a mel za co zit a nikdo mu nesmel sebrat strechu nad hlavou,a spoustu jinejch nedomyslenosti,jako treba zivotni jistoty,zadarmo doktora a to drze jeste dokonce i takovyho co opravdu umel a nutili deti chodit zadarmo do skoly,kde je drze doopravdy neco naucili.Takova sprostota.A co jim nikdy nezapomenu,ze byl stat sobestacnej a bez dluhu,tim si to u me teda doopravdy rozhazeli,svine komancsky,to se s dnesni svobodou vubec neda srovnavat.(i kdyz to taky v par smerech nebylo pravy orechovy,prece jen je to k zamysleni),proto se spravne vsichni nahazeli do jednoho pytle a vsechno co kdy udelali je spatny a hanebny,neni se vubec z ceho poucit.......proud

Autor: strejda zajíc | 07.10.2012 23:48
Bohoušku,nezapomněl jste,že ty kurvy postkomunistický vyhubily v Království Českém medvěda?

Autor: PosluchacV | 07.10.2012 20:27
Tak snad Vám jako dobrému lovci nevadí, že upozornuji na stav, že se myslivcům ještě 23 let po listopadu může jen zdát o výkonu práva myslivosti na svých pozemcích, či zemědělsky užívaných v rámci uznané honitby v rámci postkomunistického zákona o myslivosti včetně novel, natož o způsobech lovu.. S přáním hezkého večera B. Nekola

Autor: Radek Chadim | 07.10.2012 19:40
Toto je téma umění lovu. Pane Posluchačko, o bývalých komunistech v současném zemědělství a na své další teorie :-) si založte vlastní téma a diskutejte v něm, bude-li s kým, nikoliv ale v tomto vláknu. Děkuji.

Autor: PosluchacV | 07.10.2012 19:17
Prroud..Máš pravdu, omlouvám se, nicméně jsem chtěl poukázat na stav, že myslivec -vlastník polností,lesa, zemědělec i v nájmu si může o privilegiích kolektivních myslivců z MS a postkomunistické ČMMJ nechat zdát. Takový přepych , bavit se o způsobu lovu....

A to platí na území ČR L.Z.P.S., myslivost je dokonce dle nálezu ÚS činností ve veřejném zájmu..Ale jak říkám, jiné vlákno a času bude po večerech dost.

Autor: Tomáš Peroutka | 07.10.2012 18:58
Budu se držet tématu. Dříve dokázal,teď už asi ne. Nejvíc kusů černé mám uloveno ze země. Ale je lepší si nechat zvalchovat všechny údy pěknou ženskou než rozlícenou bachyní....

Autor: prroud | 07.10.2012 17:47
Posluchac........tu zmenu jste zacal vy,pokud mi je znamo :-),ale taky zpusob jak se vyhnout odpovedi....proud

Autor: Děda z lesa | 07.10.2012 17:45
Prosazovat v dnešní době zavedení starého prvorepublikového mysliveckého zákona je stejný nesmysl, jako požadovat dle skoro stejně zákona, aby před každým motorovým vozidlem běžel běžec s červeným praporkem...
Jsou věci nevratné a prvorepubliková selská myslivost je jednou z nich.

Autor: PosluchacV | 07.10.2012 17:18
Prroud..Budou dlouhé podzimní večery, když tak založíme spec. téma, zde je vlákno o umění lovu, respektujme to.

Autor: prroud | 07.10.2012 17:01
Tak tak Ivo,jsme u toho. To je jedna vec,druha vec,on se nemuze kdo chce paklize mu nebranej "zvlastni" podminky prihlasit k myslivcum?? To je mi celkem novinka,ja mel za to,ze i kazdej polnohospodar muze.Ale pravidla lovu platej samozrejme pro vsechny stejny.?........proud

Autor: Ivo Ondráček | 07.10.2012 16:49
Posluchač: Každý lán rozdělte na 40 políček a 20 plodin jako to bylo tehdy, zrušte chemizaci, navezte meze a remízy, sekačky zpomalte na rychlost sečení kosou. Proces obilí-strniště-oračka opětovně roztáhněte na týdny a ne dva dny jako dnes. A drobné bude, že nebudem vědět co s ní. České země z počátku 20. století a ČR počátku 21ho století jsou dva nesrovnatelné kusy země. Zemský ráj to na pohled oproti současné poloměsíční krajině!

Autor: PosluchacV | 07.10.2012 16:32
Pane Ondráček, prosím vás nelžete a zjistěte si stavy drobné zvěře za 1. republiky, kdy měla tzv. selská myslivost světový ohlas. A něco o vybíjení drobné zvěře lidovými myslivci po vyházení myslivců z honiteb (1945-1952), či zdecimování populace zajíců nadměrným lovem od pol. 70. let ruku v ruce s chemizací, apod.(Mottl 1986).. Koroptve cca v pol. 30 let bylo 6,3 milionu, zajiců cca 3,5 milionu (více na plochu než poč. 70. let!!!), bažantů 2 miliony..Panečku, to byly dle vyprávění na podzim hony...

Autor: Děda z lesa | 07.10.2012 16:26
A k tomu snaha od Sdružení vlastníků honebních pozemků (jehož je členem) prosadit 125 ha honitby (prvorepublikových 200 jiter), aby ta zvěř v dnešních podmínkách neměla žádnou šanci.

Autor: Ivo Ondráček | 07.10.2012 16:16
Posluchač: Pokud budou zemědělci moci lovit na vlastních pozemcích a padne současná myslivost, během pěti let vystřílí 95% veškeré zvěře od spárkaté po drobnou. Nemá cenu o tom diskutovat, tak by to prostě bylo! Střel srnce dřív, než ho střelí soused, zajíčka si v květnu bacnem na nedělní oběd, žádné přikrmování, žádné chovatelské zásady, jen lovit lovit lovit dokud je co. A pokud možno vybít do posledního kusu, ať ty k...y neokusujou stromky a nemaří kukuřici! Nikdo mě nepřesvědčí, že by to dopadlo jinak.

Autor: PosluchacV | 07.10.2012 16:09
K meritu věci.. Lov a jeho způsoby (z posedu, náháńky, šoulání) chtě nechtě musí respektovat změny v krajině a já jsem jen upozornil na obvyklý a současnou postkomunistickou legislativou neřešenou skutečnost, že se v oplocených, celoročních pastvinách neumožnuje zemědělci uplatnit právo myslivosti jako v zákonných úpravách do prosince r. 1947....:))

Jako kdyby tady myslivost nebyla po tisíciletí a neprovázely ji změny:))

Představa, že vám do pastviny s dobytkem vleze nějaký lovec z města a MS nájemců a začne lovit, nedejbože stavět posed ????? Co na to legislativa? A ještě připomínám, že ve státech nepostižených komunismem je naprosto běžné a legislativně ošetřené, že myslivec-zemědělec v jedné osobě na pozemcích, které vlastní,tak automaticky, či lesnicky a zemědělsky obhospodařuje v nájemním vztahu, tak po dohodě s vlastníkem, může uplatńit právo myslivosti..Ostatně, tak jako bylo vlastně možné za zemského zřízení a legislativně ošetřeno v Čechách, na Moravě, Slezsku od 18. století do r. 1947.

Např. První lovecký řád (Jägerordung) vydal císař Karel VI. Vach et al. (1997).
Tento řád vydaný podle Nováka (1996) v roce 1728, rozlišil soukromé právo myslivosti (Jagdprivatrecht), podle kterého právo
myslivosti mohl vykonávat vlastník pozemků, právo lovu dravé zvěře (Jagdfresrecht) tj. právo lovu dravé zvěře v zájmu státu
bylo přiznáno všem majitelům zemědělských usedlostí, přičemž bylo stanoveno, kterých druhů zvěře se toto právo týká..atd..

Demokratické myslivosti zdar a přeji hezké prožití zbytku neděle:))

Autor: prroud | 07.10.2012 14:39
Problem je,ze nikomu se nechce z ruznejch duvodu do ty otevreny rany rejpnout.......proud

Autor: prroud | 07.10.2012 14:33
Priroda ma patrit nam vsem,je to NASE priroda a vsichni mame stejny prava na jeji plody,ovsem tim bysme meli mit i stejny povinnosti k ni.....proud

Autor: figi | 07.10.2012 14:20
prroud - na Posluchače nereaguj, nakonec sám vidíš, že to nemá cenu.

Autor: prroud | 07.10.2012 14:20
Mozna by nekdo mohl upresnit pojmy z perspektivy skutecnosti,nestranne,bez brani v uvahu vlastnich zajmu,aby se ukazala skutecnost jaka je,takovy to rozdelovani,komancskej myslivec,jezedak,selskej synek,myslivec co pracuje,to mi jen smrdi,rozdeluje to lidi,chci vedet v jakym stavu je priroda,co ji skodi,co prospiva a vymezit zajmy,masar-lovec za prachy,myslivec-clovek snazici se pomoct prirode,zemedelci nelovci spis budou chtit vybouchat vsechno co jim dela skody,vsechno co jim neda prachy a mohlo by,je spatny.Zaujmout postoj k prirode a lovu,jako takovejm.Tezko asi nekdo lovi a je vegetarian,jestli jo,ma rad zabijeni a je to kreten stejne jako kazdej kdo zabiji vyhradne pro trofeje!Takze kazdej kdo lovi a je normalni,ma zajem na mase,ale nemel by prevazit nad zajmem o prirodu,ktera mu tu moznost poskytuje,slo by to rozvist az buhvikam,ja osobne nabejvam dojmu ze "je vsechno spatne" a je vsechno treba udelat znova a jinak.....proud

Autor: prroud | 07.10.2012 14:16
Prijde mi to vsechno prilis a zbytecne komplikovany a v soucasnym systemu hodne tezko menitelny,pokud vubec,tezko se orientuju v tom,o co komu vlastne jde,mozna by nebylo na skodu zacit presne definovat potreby, skutecnosti a zajmy....proud

Autor: prroud | 07.10.2012 14:14
Ja se priznam,ze jsem nechytil smysl,nerozumim,nevim co se teda chce a co ne a proc ......proud

Autor: PosluchacV | 07.10.2012 11:06
Pro Fesoje. Zatajovat, že na celoplošné devastaci pomocí pesticidů, širokozáběrové techniky, i SOUČASNÝM ROZORÁVÁNÍM KRAJINNÝCH PRVKŮ, POLNÍCH CEST, polních a smíšených honiteb, se podílejí většinou zejména myslivci bez tradice před r. 1945 z postkomunistických MS pracujících i v managementu bývalých JZD je veřejným tajemstvím. Od r. 1945 se totiž pod vlivem komunistů počalo s vyhazováním myslivců z honiteb a jejich majetků - postupné nahrazení pohůnky komunistického režimu, nevlastníky půdy.

K průběrným lovům. Z celé EU jen Mad´arsko a my ČR používáme jako poslední sčítání stavů zvěře jako hlavní metodu. Jak asi může dopadnout sčítání zvěře, když jej provádí myslivec bez vlastnictví např. selských lesíků ve společenstevních honitbách (nevadí mu zvýšený okus a ohryz) a nemá ani čas po těžké práci (zaměstnání) chodit do honitby. A aby něco ulovil, preferuje vyšší množství zvěře, které jemu škody na jeho majetku nevytváří - větší pravděpodobnost úlovku. A obětovat patronu na srnčí nedochůdče, když při porovnání nákladů se mu nevyplatí odlov? Takže skutečný průběrný odlov vychází z nereálného stavu zvěře. Sám vlastně jako vlastník ze selsko -myslivecké rodiny docházím z praxe k závěru, že zlepší-li se podmínky lovu a zvýší se celoplošná vyšší úživnost s přirozenou potravní různorodostí a pestrostí, zcela určitě se množství zvěře zase nijak drasticky snižovat nemusí - viz. má extenzivní pastva a zvyšování fragmentace krajiny, atd.

Pokud zejména ve společenstevních honitbách nebude umožněno výkonu práva myslivosti vlastníkům samostatně jako hosté ( např. zcela rozdílné názory - viz. soukromí zemědělci z Asociace soukromého zemědělství - ASZ a bývalá JZD z Agrární komory), budou vydáni na pospas rozhodování mysl. sdružení nájemců starých struktur (jako nové myslivce preferují své potomky, příbuzné, zájemce o lov nabízející PENÍZE) neobnoví se těsnější spojení práva myslivosti s pozemkem, možnost vzniku menších honiteb (jiné způsoby lovu), ruku v ruce s vytvářením krytů pro zvěř, obrat k lepšímu nenastane.

Autor: prroud | 04.10.2012 11:30
No ja mam trosku svazany ruce tou poznamkou o mysliveckym hospodareni,protoze to pak stavi lov do uplne jinyho svetla.Jinak se osobne priklanim k ty ferovosti,ale to by se moc nenahospodarilo,to je jasny.Jinak Eriko,tam kde jsem lovil byly zakazany nahanky,psi(s vyjimkou lovu vodnich ptaku) a ujed,vsechno spadalo pod pytlaceni.A verte mi,ze rangeri vedeli moc dobre proc.Naopak vabeni bylo povoleny,to se musi celkem umet:-),rozhodne je to tezsi nez vysypat ty jablka:-),ale pisu to pro zajimavost,protoze tam jsou jednak jiny podminky a podruhy se tam klade enormni zajem o prirodu a zachovani jejich prirozenejch deju s co nejmensim zasahem cloveka,proto jen lov s pravidlama a zadny myslivectvi,a svete div se,je tam zvere a predatoru vsude hromady,ale,HROMADY!Funguje jim to......proud

Autor: Erika Doležalová | 04.10.2012 10:43
Každý si vybere to "svoje". Já kombinuju obojí, jak jsem už psala, podle momentálního stavu mého i terénu. Někde se prostě šoulat nedá a sice by řešením bylo - tak jak to dělá figi - mít šouláky, ale v listnatém lese je to práce pro vraha, jeden den vyhrabete půl kilometru, navečer přijde vítr a ráno můžete hrabat znova. To pak víc než s flintou chodíte s hráběma. V polích totéž, když má jeden lán 80 hektarů (letos tam byla kukuřice, sekli ji tři dny) a nejbližší kryt je kraj lesa, moc toho nenašouláte (po tom posečení)..
Nejsem zastáncem obřích hromad všelijakého odpadu, ale zas bych tak šmahem neodsuzovala lov na vnadišti nebo újedi. Pokud na šoulačce jde o to zvěř nějak přelstít, pak na vnadišti či újedi je to svým způsobem totéž. Nevím teda jak jinde, ale u nás nestačí vyklopit ráno někde nějaký bordel a večer tam střelit prase nebo lišku. Jsou vybíraví, nelíbí se jim jen tak něco, příp. dřív než se k tomu dostanou, sežerou jim to krkavci apod. Někdo může namítat, že je to "zneužití" toho, že zvěř se jde nažrat - no a co je potom lov srnce (nebo jelena) vábením? Taky vlastně podraz, srnec si myslí, že je tam srna a ona je to vlašimská (nebo jiná, záleží na vkusu každého soudruha) kulička.. Osobně je mi milejší si divočáka nalákat na pár jablek a dvě hrsti hrachu, než se skupinou lidí a smečkou psů protláčet kukuřici a dělat si takovou soukromou naháňku a lovit stylem CVH (Co Vystrčí Hlavu). To prase má totiž vždycky možnost se na ty moje dobroty vyprdnout a nepřijít, zatímco v druhém případě se prostě někam pohnout musí a je velká pravděpodobnost, že tam zrovna bude namířený lauf..

Autor: prroud | 04.10.2012 09:51
Ja bych takhle nerozdeloval,myslim,ze vsichni jsou jedna rodina a kazdej preferuje svuj zpusob.Kazdej ma neco co je pro ten zpusob lepsi i co je horsi.Nekdo ma rad holky,jinej vdolky.Jen co se tejka umeni lovu,jsou jisty rozdily,u posedu konci to umeni vyberem spravnyho mista a chovanim na nem.Pri lovu ze zeme a aktivnim hledani zvirete je toho potreba dodrzovat a hlidat mnohem vic,je to podstatne narocnejsi.A kazatelna je idealni a v poradku prave pro myslivce s pohybovym omezenim a zrejme i pro ty "hospodarsky,chovatelsky" lovy.S tema tridama jste me dostal:-),nenavidim "rozdelovani" lidi.Kazdej mame svoje a kdyz to nedelame na ukor druhejch,je to v poradku :-)......proud

Autor: Honza Král | 04.10.2012 09:36
Každý lov má své kouzlo. Lov ze země, zejména šoulačkou je náročnější i na kondičku a umění se přiblížit ke zvěři. Já většinou lovím z posedů, kazatelen, hlavně z důvodu jistější opory a fixace vedoucí k jistější ráně.

Autor: Stanislav Haas | 04.10.2012 08:23
Asi nelze tvrdit, že šoulající myslivci nebo lovci jsou o třídu výš než poseďáci, že jen lov ze země je ten správný lov a podobné, co zde někdy z podtextu zaznívá. Když pominu to, že už stejně nelovím, tak mi střelba z kazatelen a žebříků připadá bezpečnější, mám asi víc času a lepší podmínky na obeznámení zvěře a hlavně u černé na vybrání toho správného kusu /třeba postřeleného/, méně zvěře si zradím svým pachem. Výrazně víc zvěře jsem ulovil z kazatelny než při šoulání, né že bych to asi neuměl, ale pro potíže se srdcem dýchám tak hlasitě, že si fořt na kazatelně myslel, že jde k němu prase :-). To se pak blbě našoulává zvěř. A navíc jsem byl 3 roky na kriplkáře, na dlouhé chození to není. Ale spíš než kazatelny jsem preferoval přenosnou lehkou sedačku http://zdarma.webprovas.com/public/shaas/Image/sekce-typ-5/myslivost_114.jpg, zvěř obeznat, druhý den jí na vhodné místo postavit a případně lovit. Moc bych neodsuzoval z fotogalerie prezentované kazatelny, myslím si, že tam žádná vražda není, jsou dělané s láskou a podle možností. Je fakt, že v přírodě je někdy vidět ledacos. Za život jsem jich postavil moc a moc a když jsem se zbavil poslední, co jsem jí měl složenou pár let v garáži pro sebe, že si jí snad někdy někde postavím, pak jsem slyšel, že po truhlářské stránce perfektní, ale po myslivecké úplně na ho..o. A to jsem je postupně ladil až podle mého názoru k dokonalosti. S.H.

Autor: prroud | 03.10.2012 14:24
Jinak kdyz jsem chodil s posedem,mel jsem dva,jeden co se primo pomoci nej leze na strom,druhej,kdy jsem na strom privazal stupacky a nad ne pak posed.Ale nebralo me to,jak jsem zahy poznal a taky videl,zver neni hloupa,opravdu ne a uci se :-).Mozna mi to nekdo bude rozmlouvat,ale takova je moje osobni zkusenost.....proud

Autor: prroud | 03.10.2012 14:09
Vubec mam pocit figi,ze mame dost spolecnejch myslenek:-)))))).....proud

Autor: prroud | 03.10.2012 14:08
Dokazal bych si takovej lov predstavit a je ironicky uspesnejsi nez lov z posedu,ale narocnejsi.Moje osobni zkusenost.Lovil jsem vyhradne ze zeme,po predchozich zkusenostech s posedem.Ale je pravdou,ze nevim,jak by se takovej lov slucoval s mysliveckym "hospodarenim" s tim,co priroda zadarmo dodava a jista skupina lidi si to privlastnuje.Protoze pak se starat o pruber zvere by bylo mnohem narocnejsi a tezsi.....proud

Autor: Jan Slavětínský | 02.10.2012 10:28
Já stejně jdu na čekanou až po předchozím obeznání a prošoulání daného místa.Po zjištění pohybu zvěře a té celkové "činnosti" tam. Nemá cenu sedět někde, když zvěř chodí třeba o dvě meze výš...Ale to člověk musí prvně revír projít, zjistit a všímat si.Tak že i ta čekaná ,pokud nemá být úspěch lovu náhodou, tak je o nějakém citu, znalosti,přemýšlení, větru atd. ...Ale je fakt, že sedět může každý i když mu fouká za uši a jak dlouho chce.....

Autor: Václav Pašek | 02.10.2012 10:19
Ja lovim prevazne z kazatelen. Na soulacku se obcas snazim chodit napr. po ranni cekane, ale nebyvaji uspesne. Srnci zver se da vcelku dobre nasoulat,ale u siky je to v lese mnohem tezsi. Kdyz se to podari, vetsinou se jen divam, je to zazitek velky, ale vzdy to ma za sebou mnoho nezdaru.

Autor: Ellhenicky | 02.10.2012 09:07
Taky si to dovedu představit, ale na druhou stranu,kazatelny i posedy do krajiny jaksi patří.Když cestuji , tak si taková zařízení rád prohlédnu a porovnávám s našimi. Co se týče samotného lovu, tak každé má svoje a každý preferuje něco jiného dle svých možností a schopností.

Autor: Milan Stýblo | 02.10.2012 07:34
Já jsem pro píchnout flinty k rajčatům a vypustit zpět do přírody vlky a medvědy. Ti uloví jen "slabé" jedince. Chlapy, trocho zdravého rozumu. Když to došlo s myslivostí do této podoby, nelze s tím dělat nic jiného, než s nejpelším svědomím v tom pokračovat. Ona by si příroda jistě pomohla sama, ale jedině nemocí a kdo ví, jestli by se neobjevila nějaká nová, třeba přenosná i na člověka.

Autor: Fesoj | 02.10.2012 06:37
Já už dnes nešoulám prakticky vůbec, jsem lovec posedovo-kazatelno-na zemi sedátkový. Když jsem býval o pár let mladší, o pár kilo lehčí a o fous zdravější, šoulával jsem rád, jak za vysokou v lese, tak za divočáky na polích a měl jsem úspěchy naprosto srovnatelné s lovem na čekané - velmi dobře to napsal Honza Slavětínský. Každý nechť si zvolí takový způsob lovu, jaký mu vyhovuje. Věřím tomu, že co se vysoké týče, zejména v říji u jelenů, je rozhodně šoulačka efektivnější a zajímavější než čekaná, ale holt už na to nemám - a s přibývajícím věkem se dokážu čím dál tím víc těšit nejen z lovu, ale z prostého pozorování a vychutnávání třeba jen maličkých krás přírody - a na to je zase na čekané podstatně víc času než při šoulačce, kdy se musím daleko víc soustředit na samotný lov. Upřímně řečeno - z nouze ctnost.

Autor: Ron Gordon | 02.10.2012 00:24
Aby se vrátil k otázce v úvodu příspěvku, já by se bez vyjmenovaných zařízení vcelku obešel,preferuji lov na šoulačce. Náš předseda sice říká, že kdo sedí - tak zvěř loví, kdo šoulá - tak zvěř vidí. Letos jsem jej přinutil změnit názor, když jsem šouláním se psem ulovil polovinu plánovaného odstřelu srnců 1 věk. třídy a jednoho staršího špičáka. Ale jinak, nechť každý loví jak mu to vyhovuje a co je v rámci zákona povoleno.

Autor: Pavel Toman | 01.10.2012 22:47
jejda ,Bohouš na scéně,Bohouši,když už jsi ten mravokárce,tak na MZe prosaď,aby byla maximální výměra jedné plodiny tak 20 Ha.Aby se pěstovaly původní komodity,aby se oralo,aby se nestříkalo roundupem místo orby,aby se obnovily polničky,meze,remízky,aby se obnovil klid v honitbách, aby lidi respektovali,že jsou v přírodě na návštěvě , a že jejich pumr není vládce rajónu,aby MZe vyžadovalo a dokladovalo takový způsob hospodaření...............A hlavně zajisti pěstitelům odbyt a náhrady za pěstování na menších plochách,pokud to dovedeš,tak nějaký grand seženeš a celá EU se ti bude klanět k nohám. P.T.

Autor: Fesoj | 01.10.2012 22:36
S tou likvidací zvěře ve velkém pomocí techniky a pesticidů máte sice bohužel pravdu, ale naprosto nechápu, proč to kladete za vinu "postkomunistickým myslivcům" a nikoliv "postkomunistickým velkopodnikatelům v zemědělství", kteří toho s normálními zemědělci, sedláky či rolníky mají společného pramálo a s myslivci vůbec nic - snad jen to, že někteří z těch "pěstitelů dotací" spekulují s tím, jak by se i z té myslivosti daly vytřískat nějaké peníze - vždyť ta zvěř se živí jejich trávou, obilím a dalšími plodinami. A co se týče průběrného odstřelu - možná jsem podle Vás zaostalý, ale dokážu se pochlubit tím, když se mi povede odstranit ty nejslabší kusy a nechat v honitbě přiměřený stav kvalitní zvěře. Před několika dny mě požádal klučina ze sousedství, abych ho vzal s sebou na posed. Viděli jsme poměrně dost srnčí zvěře a i ten desetiletý kluk dokázal pochopit, proč chci ulovit právě takové srnče, které je proti jeho vrstevníkům o hodně slabší. Vy asi myslivec nejste... Přesto mne Váš názor zajímá. Jakou zvěř bychom podle Vás měli lovit, abychom Vám zaostalí nepřipadali ? Ty nejsilnější kusy, z kterých je nejvíc masa ? Nebo cokoliv na potkání ? Nebo nelovit vůbec a nechat to na přírodě ? A včíl mudruj...

Autor: PosluchacV | 01.10.2012 21:28
Chlubit se tzv. průběrným lovem je snad znak zaostalosti. Např. Ph.Dr. Vala , erudovaný myslivecký odborník jej považuje za neúčinný...)) Dnes zase postkomunističtí myslivci ve velkém likvidují veškerou zvěř na polích a loukách jako velkoplošně hospodařící zemdělci z bývalých JZD širokozáběrovou technikou a pesticidy a k tomu dostávají i evropské dotace. To je pokrok na úkor danových poplatníků, že?

Autor: rici czech | 01.10.2012 21:03
Ano Posluchači,za první republiky se opravdu lovilo tak jak popisujete obvykle brokovnicí s tzv.posty či sekaným olovem.O zkušenosti lovců se dá polemizovat a obvykle se tohoto lovu coby náhončí zůčastňovala celá vesnice protože 3 samotní lovci mnoho šancí neměli a o stresování srnčího při tomto lovu se dá také polemizovat nehledě na to že se to "střílelo" hlava nehlava a zotpovědný průběrný odstřel takřka žádný.Takže tady nemíchejte hrušky s jablkama.Měl jsem tu čest před pár lety vyzpovídat pamětníky starých časů a s myslivostí včetně péče o zvěř to mělo pramálo společného. Hough dopsal jsem

Autor: PosluchacV | 01.10.2012 20:53
Jen musím připomenout problém z praxe. Zejména za posledních 10 let se rozšířil celoroční chov masného skotu na pastvinách. Současná postkomunistická legislativa dosud nepřipouští spojení práva výkonu myslivosti s pozemkem ani možnost pronájmu práva myslivosti zemědělci od vlastníků pozemků. A jde o to, že si ani nesmí např. neorganizovaný myslivec -zemědělec v jedné osobě postavit na svém pozemku myslivecké zařízení, natož lovit na rozdíl od zákonných úprav myslivosti a činnosti v honitbách do prosince r. 1947, kdy mohl být např. jako vlastník- myslivec po vystoupení z HS a přičlenění jeho pozemků ,,jen" hostem nájemce honitby.... Mám např. na velice extenzivní pastvině, kterou jsem před pár lety rozdělil křovištěm dle návodu myslivců z Vysočiny - Ždárska(mohu poslat jejich knížečku v el. podobě) stabilně usídlenu srnčí rodinku o 7 ks. Zkusil jsem letos např. v rámci možností tzv. agroenviromentálních opatření neposíct cca 4 ha pastviny ( nedopasky v tomto případě velmi přeroslé, totiž na celoroční pastvině nemusíte posíct do určitého termínu)a srnčí rodinka se mi tam drží neustále a i po příjezdu traktorem se zvedá teprve, když se k ní přiblížím na 10 metrů.

Vím, není to přímo příspěvek konkrétně k tématu ale musím připomenout , že za 1. republiky byla povolena i nahánka srnčí zvěře, které se zúčastnilo jen pár myslivců a to v případě zkušených lovců bez stresování zvěře.

Autor: Erika Doležalová | 01.10.2012 20:34
Je to jak kdy. Někdy toho mám plný zuby, od rána na nohách v práci, pak ještě kolem baráku a zvířat, do lesa jít chci, ale nechce se mi chodit, protože jsem prostě utahaná a chci si v lese odpočinout. To si pak dřepnu na žebřík nebo na posed a víc než lov je pro mě ten klid a relax. Pak jsou zase dny, kdy se mi sedět a čumět do louky nechce a chodím. Další záleží na terénu, někde se šoulat moc nedá nebo je to spíš zbytečné - pokud zvěř leží v hustém krytu, tak se prostě musí na ni někde počkat. Jinde je zas zbytečné sedět, protože zvěř prochází jinudy a tak, že není čas (nebo prostor) vystřelit z posedu a je nutné si za zvěří dojít.. Nedělní ráno bylo přesně takové, jelen se mi ozval asi 80 metrů za zády, jenže tam smrky a modříny a kapradí "prošpikované" ochozy.. Takže jiná možnost než jít nebyla. A byl to zážitek, krůček po krůčku, pomaličku potichoučku.. Pořád čumíte jak vejr, nevidíte ani chlup a pak se najednou zahýbou větve a máte na deset kroků před sebou laň a další laň a koloucha a šmolu..a jelena nevidíte a dál už jít nemůžete protože jsou tak moc blízko že stačí ještě krok a tlupa je v čudu i s jelenem.. :-))) Nebo ráno páteční, procházím 40 kroků pod skálou, očima rentgenuju každý kámen, pařez, větev..a pak praskne větev 30 kroků nahoru a dozadu - otočím se a z hromady větví se vylomí kňour jak stodola, páráky jak šavle.. Zamává pírkem a ve vteřině potichu zmizí jakoby tam nikdy nebyl.. :-) Takže šoulačka je spíš takový adrenalin, čekaná je spíš odpočinek.

Autor: Milan Stýblo | 01.10.2012 20:32
Já raději sedím, ale šoulačce se také nevyhýbám. Je pravdou, že se do honitby dostanu tak jednou za měsíc, když jedem na návštěvu k manželčiným rodičům. (u nás v okolí Českých Budějovic je nemožné dostat se do sdružení). Jinak střelba z posedu je samozřejmě bezpečnější. Další věcí je obsazení honitby ostatními členy sdružení. Pokud bude mít nějakej nevrlej děda zakrmeno, bude čekat na kazatelně a člověk se mu tam párkrát za sebou projde, asi se nestane nejzbožňovanější.

Autor: Michal Brabec | 01.10.2012 20:02
Já Ti dám "kvůli žrádlu" Ty syčáku!!!!-:)
To je žert, prosím.
Já taky už radši posedávám, dřív jsem jenom šoulal a bobkařinou jsem pohrdal. No, časy se mění....

Autor: Radek Chadim | 01.10.2012 17:27
Kazatelny a posedy nejsou nic špatného a spíše než o umění lovu je to o podmínkách při lovu a prefereních lovců. Ne všude jsou podmínky k lovu ze země, né každý má chuť po celodenním lítáním v práci pak ještě lítat i při lovu a né každý umí šoulat. Já raději sedím na dobrém posedu, protože mám lepší přehled a bezpečněji a přesněji se z něj obvykle :-) střílí. Navíc chci při čekání odpočívat, což na zemi v třeskutých mrazech moc dobře nejde. Nevětší výhodu posedů vidím v tom, že neruším ostatní zvěř, co jde kolem - když honí po celý den zvěř zemědělská technika, auta, lidi a pejsci, tak ještě v noci když tam sedím já a každou čtvrthodinu na mě přijde srnčí, tak je po klidu jak zvěře, tak hlavně mém :-). Ze začátku mé lovecké kariéry - já jsem vlastně ještě pořád na začátku :-) - jsem výlučně čekal na posedu, od loňska, kdy mám trojnožku, je to přes léto půl na půl a v zimě spíše z posedu a kazatelny. Díky trojnožce a možnosti sednout si na vhodné místo se zvýšil počet lovů, zase si člověk musí dávat větší pozor, kam střílí, což v hojně lidmi navštěvované honitbě jako u nás není zrovna snadné.
Nakonec i lov na zatracovaných hromadách není tak špatný - když si vezmete pole s plodinou, strniště po pšenici nebo kukuřici, to je jedna velká hromada atraktivních plodin nebo jejich zbytků, které zvěř taky ráda navštěvuje kvůli žrádlu, takže až takový rozdíl to není. Navíc u hromad můžete lépe vybírat zvěř, protože zvěř (černá zvěř) je obvykle zažraná a méně se pohybuje, loví se na kratší vzdálenosti než na poli a když se vnadí s citem (což teda bohužel málokdy), tak má z toho prospěch i ostatní zvířata, a v neposlední řadě to zmírňujě škody na zemědělských plodinách, což si málokdo připouští.

Autor: Karel poslík | 01.10.2012 12:46
Já si to představit dovedu, protože mám několik míst, kde lovím výlučně ze země. Místo kazatelny nebo posedu mám karimatku nebo „podprdelník“ Jsou to taková místa kde sedím nebo ležím na zemi a mám výhled ze svahu pod sebe a střílím proti zemi. Tímto způsobem lovím prakticky veškerou srnčí a vysokou. U černé a škodné je to asi půl na půl, možná s mírnou převahou lovu z posedů a kazatelen. Využívám převážně dvě nebo tři kazatelny a stejný počet posedů. Jsou to místa, kde si bezpečnou střelbu mohu dovolit pouze z výšky. Když je v zimě – 15°C a ještě k tomu táhne vítr, volím výlučně kazatelnu, ve které se ještě zachumlím do přikrývek a jsem navlečen jako Amundsen. Čekání v poloze ležmo v blízkosti ochozů a spádů je super. Dokonce jsem se nechal zafoukat sněhem a vyčuhovala mi jenom hlava ruce a kulovnice. Problém nastal, když navzdory předpokladům přišla liška nebo černá zezadu . Jednou mi takto přešla liška skoro přes nohy a já nemohl vůbec nic dělat, jenom čekat, jestli mi neobejde a nedostane se pod svah přede mnou. Zdar Karel

Autor: Jan Slavětínský | 01.10.2012 11:25
Myslím si,že na tyto věci se je potřeba dívat z většího úhlu a bylo by to na delší a širokou diskusi. Né každý myslivosti rozumí, né každý umí zvěř našoulat a né každý má fyzičku a je zdráv tak, aby byl schopen nachodit ix kilometrů a lovit. V podstatě si každý zvolí způsob lovu,který zvládne a vyhovuje mu. Další věc je otázka bezpečnější střelby z vysokého posedu ,výhledu z něj a přehledu v terénu - zvlášť v dnešní době, charakter honitby atd. U mě je rána kulí z posedu proti zemi stále bezpečnější než přímá rána ze země a to šoulám rád. Hlavně ráno.

Autor: Ivo Ondráček | 01.10.2012 10:16
Figi: S tou loveckou ctí bych to tu raděj nebouřil. Zase se to strhne do diskuze, který lov je " už moc jednoduchý a zvěři nedává šanci...". A zase se ničeho nedobereme, zase jen zopakujeme již před tím 1000x zopakovaná fakta.

Zvěř jistě přes den vychází, má to ale jedno velké ALE. Když jdu ven na lov, chci jít opravdu na lov. Pokud se seberu v kteroukoli denní hodinu, mám cca 80% šanci, že na oné loučce mezi lesy nebude můj obeznaný kus, ale coural se psem. To je taková velká příměstská jistota. A i když jsem si na to nakonec trochu zvykl, máloco mě naštve víc, než když pět minut jako duch šoulám skrz les k louce a na louce je místo zvěře turista na procházce!!! Samozřejmě někde dál v polích s menším provozem můžu leccos našoulat v kteroukoli hodinu, ale jak to tak bývá, ten odstřelový kus jako na potvoru většinou vychází hned vedle pejskařské dálnice. A tam je jediná šance. Být tam ještě za tmy a doufat ve štěstí za svítání. Pak mám asitak 20minut. Protože pokud je např. v 5:00 vidět na jistou ránu, v 5:20 už tam půjde první pejskař - příměstská jistota!

Autor: figi | 01.10.2012 09:04
Sám ze zásady z posedů a kazatelen nelovím, a tu práci raději dám do šouláků. Pro mne osobně je zážitek z lovu ze země mnohonásobně větší, navíc je to pro mne i o lovecké cti.

Autor: rici czech | 28.09.2012 01:40
Poslední kusy srnčího jsem vlastně ulovil ze země všechny.Divočáky nemaje ,takže nemohu soudit.Osobně mi to ze země připadá jako větší zážitek.Nehledě na to ,že stejně nedovedu vydržet dlouho sedět na jednom místě,kor když se v okolí nic neděje.Nejradši prokládám šoulačku s kratší čekanou někde u krytu,kde zvěř vytahuje,či přechází.Jinak dost jezdím služebně po republice a některé výtvory rádoby kazatelen jsou k smíchu nebo spíše k pláči.Co se mi taky někdy nelíbí je jejich umístění v krajině,kdy na několika kilometrech jsou rozesety řady kazatelen v řádu několika kusů v jedné řadě.Je to jako hraniční pásmo za bývalého režimu s Rakouskem:-).Žebříky až tak nevadí nebijou v krajině moc do očí a proto ji ani tak nehýzdí,jako kazatelny byt pěkně udělané,ale natřené nesynchronní barvou okolí či postavené na nevhodném místě.

Autor: Ivo Ondráček | 28.09.2012 00:47
Jo, dokázal. Cca 80% všeho nalovím ze země ze stoličky s trojnožkou. Sice je to trochu otrava mít pořád flintu přes rameno, dalekohled na krku, v levé ruce trojnožku a v pravé stoličku, ale dá se to zvládnout. Krom toho, zvěř se drží plodiny a sebelepší posed 300m od kukuřice (řepky, hrany lesa odkud vytahuje konkrétní kus apod.) je mi k ničemu. Takže: "Když nemůže kukuřice k posedu, musím já ke kukuřici..." Nebylo by špatné chodit pouze s trojnožkou, ale střílet ze stoje bez opory lokte, to se mi to třese až běda trojnožka netrojnožka a zmáčknu pouze na hodně blízko.
Snad jediné, kde se občas člověk bez posedu/žebříku neobejde, je lov škodné na újedi. Vítr je potvora, v zimě na mraze se to zdánlivé bezvětří rádo točí a tady se to sezení ve výšce opravdu hodí. Kór, když lišky nejraději chodí za nocí, kdy i na sněhu je na 20m tak tak srovnám v křížku. Než pak vítr "padne" k zemi, dokáže přeletět pěkných pár metrů a zvěř, ač rovnou ve vašem větru o vás neví. I když se to zdá na první pohled úplně nemožné...

Autor: figi | 28.09.2012 00:20
Po shlédnutí některých výtvorů v galerii kladu na přítomné otázku : "Dokázali by jste si představit lov naprosto bez posedů, kazatelen a podobných zařízení ?"