Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lišky - taková malá statistika



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ivo Ondráček | 26.07.2011 19:59
Tak předevčírem jsem navýšil letošní počet viděných lišek na čekané o sto procent...na dvě:) Hlavní zásluhu má kolega Jarda. U řepky obeznal lišku s liščaty a jedno úspěšně ulovil. Jsou to asi ta liščata, která s náma vypekla před pár týdny-máma je prozíravě odvedla z nory cca 3dny před tím, než jsme na noru přišli, smůla. Cestou domů viděl další lišku na kraji kukuřice v jiném koutě revíru. (Mimochodem on sám u nás viděl lišku poprvé přesně po roce a teď hned čtyři za ráno, tak už to chodí:) Zasednul jsem na zem na nízkou jetelinu opřený o el. sloup nějakých 60m od kukuřice a čekal co se bude dít. Netrvalo deset minut a z kukuřice vyhoupla lištička. Až ve mně hrklo! Aby taky ne, vidět po šesti měsících lišku, to s člověkem zacloumá! Pomalinku postupovala směrem ke mně a dvakrát třikrát skočila krásnou šipku po myšce, já mezitím opatrně popondaval trojnožku na lepší střeleckou pozici. Jen jí nezradit, přecijen, vidí přímo na mě. Namíření bylo dílem okamžiku, zvětšení zústalo na 4x, na ten kousek zbytečné zvětšovat, byla kousek za brokový dostřel. Lištička se mi srovnala bokem, posadil jsem tečku na plec a pohladil spoušť. Po ráně značila výskokem a zmizela v jeteli. Hned po výstřelu vidím periferním viděním pohyb o 20m vlevo, bleskově přemiřuji na druhé lišče...houby lišče, zajíc je to. Jak sundavám kulobrok z ramene slyším zapraskání zlomené kukuřice. Takže liška v ohni nezůstala...Posečkám nezbytnou dobu a vyrážím na nástřel. Spíš aby se neřeklo - po mojí savažce barva na nástřelu prakticky nikdy nezůstává. Nic. Procházím první řádek kukuřice a pak malým půlkruhem do hloubky. Zároveň volám kamarádovi, že tu bude asi práce pro psa. Jsem klidný, vím že rána byla podle všeho dobrá. Ve chvíli kdy jsem se dovolal, dohledávka je u konce. Stojím nad lištičkou, sotva větší než kočka. Rozloučení s lovištěm pro ní, úlomek pro mě. Teprve cestou zpátky nacházím v prvním řádku pole zlomenou kukuřici, hodně pobarvenou. Taky zkušenost-příště při dohledávce líp koukat. Diano, díky!
Ps.: Jak jinak savažka 5,6x52R, střelivo SaB. Lišče uloveno na cca 55 metrů, vstřel i výstřel centimetr za plec, fenka. Překvapivě pobarvená celá přední půlka těla na straně výstřelu, to jsem u téhle ráže ještě nikdy neviděl. Doteď vždy jen dírka dovnitř, dírka ven a vybarvení dovnitř. Od nástřelu odešla cca 30 metrů, také netradiční, zpravidla mi platí - zásah savažkou=zvěř v ohni.

Autor: Erika Doležalová | 25.02.2011 21:06
Tak letos už si tu statistiku vedu, zatím je to 4 čekané (počítám jen ty "čistě na lišku", ne "pozorovací" co se děje v revíru), celkem 9 hodin (vše odpo-večer), viděny 4 lišky, ulovena 1 :-) Slabota :-) (lišky které byly viděny "cestou" - z auta - nepočítám, to by byly další 2)

Autor: Erika Doležalová | 25.02.2011 10:39
Myslím že se ozývají i z důvodu "ohlášení Tady je to moje" - tedy jakési značení teritoria. A samozřejmě i to svolávání liščat.

Autor: Radek Chadim | 25.02.2011 09:23
Liška skolí po celý rok, ale zatímco v zimě je to kvůli kaňkování a intenzivnější, přes léto je méně časté a je to kvůli svolávání liščat a taky upozornění na nebezpečí nebo "nadávání" podobně jako u srnčího.
V létě u řepky jsem asi na 200 m viděl lišku jak po skolení k ní po chvilce přiběhly dvě liščata. Na konci srpna po posečení obilí mě pod posedem prošla liška, jak jsem rovnal flintu, tak mě spozorovala, ale asi že tam z toho posedu žádné životní nebezpečí nečekala, tak jen popoběhla tak na 150 metrů, zaskolila a na její zaskolení ji odpověděly další 3 lišky z různých směrů vzdálené od 500-1500 metrů - do té doby žádná z nich slyšet nebyla.

Autor: jirka marek | 25.02.2011 09:08
Lišku sem šlyšel několikrát skolit i v létě,myslím že to není pravidlo jen při kaňkování.

Autor: Václav Sládek | 25.02.2011 00:59
Také si myslím že liška svolávala liščata.Skolení bylo slyšet ze dvou míst,nejspíš skolila i liščata.

Autor: Ivo Ondráček | 24.02.2011 21:50
Když si máma liška svolává liščata, skolí taky. Tedy proti zimnímu skolení jsem nerozpoznal žádný zvukový rozdíl. Naopak teď v zimě jsem za autora jakýchsi podivných zvuků považoval labuť nocující kousek pod posedem. Teprv po chvíli se z toho vyklubalo poctivé skolení z druhé strany rybníka. Asi kmotra nebyla pořádně rozezpívaná...:)

Autor: Václav Sládek | 24.02.2011 11:06
V minulém roce začátkem července přišel můj drsňák na lišči stopu.Když byl tak stopadesát metrů od mě mezi žitným a řepkovím polem začali skolit nejméně dvě lišky.Vydal jsem se za ním a proti mě jde liška po cestě.Kulobrok do ramene broková nevyšla po cvaknutí spouště liška odskočila do trní.Jezevčík mezi tím honil druhou v řepce a ta ještě chvíli skolila.

Autor: červenka emil | 24.02.2011 00:17
Páni kolgove ,píšete tady většinou,že slyšíte skolení lišek v období kankování,ale já mám skušenosnost,že skolí i během celého roku ,např. při změně počasí. Co vy nato.

Autor: Matěj Fous | 23.02.2011 23:39
Já ty "hromady" nějak nemusím, pouze někdy něco málo (kbelík) siláže či ty zaryté kuk.klasy jak jsem psal nebo něco na lišku. Ale letos jak jsem to náhodně obcházel klukům tak to smrdělo nějakým tím nemocničním lizolem a také říkali že na to moc nejdou.Možná to ale,navím. někdo úmyslně polil

Autor: Martin Skřivánek | 23.02.2011 20:15
mně prasata už rok hromady obchází,nevím proč.

Autor: Stanislav Haas | 23.02.2011 20:03
Jak jsem psal na Dnes - nikdy bych si nepomyslel, že budu závidět M.Soukupovi otisky od JEDNÉ lišky na jeho vnadišti. U "mne" po obnově okolo hromady za den ani JEDEN otisk od čehokoliv. S černou to samé, jako zakleté nebo...

Autor: Martin Skřivánek | 23.02.2011 19:37
7! teda to jste dobří,já nic,je fakt že moc nechodím.

Autor: Martin Síla | 23.02.2011 18:59
Já každý rok lovím za zimu 5-7 lišek. Tuhle zimu nic!!! A to sedím na haluzi každou chvíli.

Autor: Ivo Ondráček | 23.02.2011 16:24
Jj zima nic moc, prakticky jen dva tři týdny před vánocemi a dva týdny po vánocích. Mezitím 12 nad nulou a všude příležitost nachytat si myšky apod. Což je dobře pro zvěř, ale špatně pro lov škodné. U nás kaňkování skončilo dobře před dvěma týdny. Jediný vytrvalec je kolega, který chodí ráno i večer při každé příležitosti a také viděl a ulovil poslední kunu těsně po vánocích, od té doby nic. Stejné zprávy se mi nesou i z telečska, zkrátka pusto. Jinak stavy lišek jdou nepopiratelně nahoru, to už jsem tu kdesi výše určitě psal. Oproti loňsku stop mnohonásobek.

Autor: Milan Jirmann | 23.02.2011 15:46
Tak u nás je vidět lišek jako maku. Kaňkování u nás vrcholí. Není problém, když si odpoledne stoupnu před barák, abych viděl 3 - 4 lišky najednou, jak myškují po pastvinách. Od začátku února jich máme se synem ulovených 7 a všechny vždycky odpoledne při šoulačkách na sluníčku, žádná noční čekaná.
LOVU ZDAR!!!

Autor: Martin Skřivánek | 23.02.2011 15:42
Ivo tak ona letos ta zima nebyla nijak studená a kaňkování mohlo být dřív a třeba už se chystají v norách rodit.jinak já vidím lišek každý rok víc a víc.třeba před pěti lety to vypadalo že bude snad liška hájená od té doby čím dál víc.

Autor: Ivo Ondráček | 23.02.2011 15:08
Žívě si vzpomínám, kterak jsem vloni hudroval, že jsem do konce zimy viděl JENOM sedm lišek a deset kun. Kdepak ty loňské sněhy sou...:) Letošní zimu viděné tři kuny, jedna liška. Bída bídoucí.

Autor: Miroslav Šafr | 23.02.2011 14:14
Ivo u nás je to podobné. Už ani lišky nejsou, to je bída. Jediné co chodí na újeď je kuna. A to jsem jim loni vybudoval umělou noru, aby se lépe množily:-). Ty staré přírodní jsou však také prázdné.

Autor: Ivo Ondráček | 23.02.2011 13:40
Od vánočních svátků propastná změna. Zatímco kolem silvestra po revíru tisíce stop od škodné, nyní od soboty, kdy napadl sníh jsem neviděl jedinou stopu. Tedy jednu samotinkou liščí, ale stejně, kam všechna ta zvěř zmizela?:) Stopa není ani v lese, ani na polích, újedě stále netknuté...

Autor: Václav Sládek | 07.02.2011 15:56
Stala se chyba.Dnes po desáté dopoledne jsme s kolegou a se psy vyrazili obeznat meliorační kanál.Kolega zůstal u vyústění kanálu zakrytého řídkým roštem.Pustil jsem ze studny bordera směrem na kolegu asi sto metrů dlouhým potrubím.Drsňáka jsem vypustil na druhou stranu.Na vyůstění je dobře vidět a je asi třicet metrů vzdálené od studny.Liška nastačila proskočit roštem zaneseným suchýma kopřivama.Border ji dohnal a šel do chvatu chvíli se váleli pod roštem pak zmizeli v kanálu.Mezi tím vyběhl drsňák z vyůstění otočil se a šel proti lišce.Pak už je ryk boje.Border táhmul lišku podle zvuku zpátky do studny jezevčík nejspíš táhnul obráceně.Po čtvrt hodině se nechal border přivolat.Z roury bylo slyšet jen podivné čachtání.Po více jak půl hodině se podařilo přivolat i drsňáka.Ješte jsem tam poslal bordera jestli lišku nevytáhne.Vyšel z vyústění a za ním vyplavaly střeva z lišky.Ten pacholek drsňácká lišku načal.Jsem z toho docela mimo,tohle se mi stalo poprvé.

Autor: Jan Slavětínský | 06.02.2011 09:57
Dnes ráno vyrážím a ve čtvrt na šest usedám na kazatelnu u zatravněných polí v koutě lesů. Jeden kolega mi na poslední naháňce věnoval tři kulové patrony 7x57R s SST Hornady, někdo mu to nabijel.Jednu jsem vyzkoušel do papíru, abych věděl.., (mají stejný nástřel) a ty zbývajicí dvě že použiju v revíru. Zavírám dveře kazatelny, flintu opřu do rohu a tak trochu ještě podřimuji. Občas dalekohledem skouknu louky podél lesa. Je 3/4 na sedm a podél lesa maže stín. V dalekohledu vidím kmotru. Přišla.Holé louky beze sněhu jsou velkým lákadlem a vždy nějaká myš se tam najde. Rovnám jí v puškohledu, bodík lehce svítí a jak se zastavila, bum. Na brok to bylo za hranicí, nějakých 45 metrů. Liška po ráně mizí skokem v lese. Po rozednění jdu na nástřel, ale barva není. Jdu krajem lesa a hledám v místech kam asi zaběhla, nic. Tak si v duchu říkám, jak mě provází liščí smůla.. Beru směr krmelec, který je vzdušnou čarou asi 300 metrů ode mne, že se mrknu jak to vypadá s vybraným Cermixem a někdy se po slezlém sněhu nechá okolo krmelce najít shoz. Jdu porostem a si po 70 krocích nacházím zhaslou lišku. Drobnou fenku, odřenou z kaňkování. Měla ránu asi 4 cm za lopatkou jako propíchnutá drátem. Už jsem jí měl za chybenou.Našel jsem tam místo pod vývratem... Tak že SST byla jako celoplášť. Lovu

Autor: Ivo Ondráček | 05.02.2011 23:50
Tím jsem myslel noční čekanou na sněhu, kdy člověk poslouchá, jak kmotry skolí ze všech stran...:)

Autor: Jan Slavětínský | 05.02.2011 20:08
Teď se lišky dočkáš ráno při rozednění na loukách a budou reagovat na vřeštidlo. Jsou po kaňkování vyhládlé...Konec lovu určitě neni.

Autor: Ivo Ondráček | 05.02.2011 13:44
Tož ty moje čtyři čísla se moc nechytly ale nevadí i tak je tu pěkná diskuze...:) Podle posledních čekaných už asi kaňkování praktikcy odzvonilo - po revíru ticho, škoda, těšil jsem se, že si po zkouškovém hezky posedím...¨K tomu už není sníh a asi už pořádně ani nebude, letošnímu zimnímu lovu škodné je asi konec...

Autor: Václav Sládek | 01.02.2011 16:03
Dnes z melioračního kanálu vytáhl bordík lišku.Zahnal dvě do roury jejíž vyůstění bylo plné vody.Vytáhnul jí do šachtice prakticky utopenou,jen odkazovala.Vrátil se do roury,byl slyšet boj.Po chvíli vylez nejspíš druhou zadávil.Jistá tedy jen jedna.Prověření dalších kanálů jsme vzdali.Bordík i jezevčík byli z tohoto prvního kanálu úplně promočení.Je tu -6°C takže rychle do tepla a vysušit.Jo byla to mladá fena bude o jeden vrh liščat méně.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2011 05:05
V sobotu jsem seděl na kazatelně, 300 metrů ode mně na kraji lesa skolila liška, tak jsem zkusil zavřeštět, já vřeštěl tak věrohodně, že i ostatní zající se chodili dívat, cože se mi to přihodila, ale s liškou to ani nehlo, takže nic.

Autor: Erika Doležalová | 30.01.2011 16:57
Včera jsem jeli okouknout nory - 4 přírodní a 1 umělá, všechno prázdné. Při návratu jsme přibrzdili u "mostku" (vedle silnice "kanál" o délce asi 10m) - byla cítit liščina, na zmrzlé hlíně před "vsukem" odřené chlupy, ale liška nebyla doma. Tak zas nic.

Autor: Jaroslav Tatalák | 30.01.2011 16:04
Dnes dopoledne meliorační kanál, 4 střelci a dva super jagoši. Za půl hodiny je po lovu s výsledkem 1 lišák a 1 liška. Pěkná práce jagošů.Lovu zdar. J.T.

Autor: Jan Slavětínský | 30.01.2011 13:48
Včera ráno už před šestou usedám na stoličku ke kmenu staré lípy ,nedaleko oježděných kanálů u staré silnice,která končí v přehradě.Před sedmou hodinou za svítání mi skolí liška asi 100 metrů za zády a hned na to druhá někde dole u břehu,taky asi 100 metrů pode mnou.Vítr dobrý, odjištěná brokovnice na klíně,ale do osmi hodin nic. Ztichly a hotovo. Navečer vyrážím už o půl páté a usedám na svojí věrnou kazatelnu hned naproti za mlází u toho výběžku pole. V pět pět zaskolí liška z pravé strany a po chvilce jí vidím,jak maže pod mezí podél starých švestek asi 150 metrů ode mne. V klidu přesazuje mojí stopu a jede dál. Viditelnost parádní a tak se zapírám v boudě ,natahuji štechr a čekám ,co udělá. Na konci meze vyjela na pole a po pár metrech zarazila.Kříž dávám lehce nad hřbet a bum.Liška udělala salto a obloukem maže zpátky.Tak jsem jí pěkně chybil. Ráno mi to nedalo a jel jsem na nástřel.Kule šla těsně nad ní,krásně toje vidět - čára ve sněhu. On ten Tig moc neklesá ani na tu dálku. Vrtalo mi to hlavou protože to je druhá takto chybená liška. Vzal jsem z auta karton, udělal kolečko, píchl na nástřel a z kazatelny s tou samou oporou tam jednu dal. 8 cm nad a v ose. Je to klasika ,když je flinta nastřelená v létě při 20 st. tak při -8C nadstřeluje. Dělala mi to každá kulovnice. Začínám ale uvažovat, že si letos udělám radost a pořídím si novou optiku s bodem. Přeci jen bod je proti kříži přesnější zamíření. Jinak mi asi půl hodiny po ráně skolila další liška,možná že i tato, z toho samého směru. Udělala doslova kolečko lesem okolo mě a skončila mi za zády. Asi jim nějaké to bouchání a auta na silnici v jejich dnech moc nevadí...

Autor: Ivo Ondráček | 29.01.2011 20:01
Právě jsem se vrátil s lesa. Byl jsem na zbrusu novém místě na zbrusu nové újedi ve smrčkové školce. Na jiná vhodnější místa v okolí škodná odmítá chodit. V šest jsem sednul, v sedm se šest metrů přede mnou zjevila liška. A když říkám zjevila, tak zjevila. Sněhu není mnoho, takže je v tom místě poměrně dost "černých" míst, k tomu mimořádně tmavá noc...Chvíli nepostála, jen jednou se mi mihla v puškohledu, pak zašla za smrček a už se neukázala. Snad není zrazená, zítra na ní jdu zase, ale nedělám si iluze. Tímto jsem definitivně zanevřel na Meoptu 7x50 a co nejdříve koupím 3-12x56. Jen kvůli sedminásobnému zvětšení jsem v letošním mysl. roce prošvihl sedm kun a tuhle lišku! Věřím, že s 3x zvětšením by ta úspěšnost byla výrazně, ale výrazně větší! Vždy mi chybí ten nejdůležitější zlomeček sekundy abych stihnul v optice zvěř najít a odmáčknout.
Ps.: Kdybych se dlouho neozýval, vězte, že jsem to psychicky neunesl, prošvihnout první viděnou lišku po šesti měsících, to chce vážně pevné nervy!!! Současný stav tedy 122/2/3/2 ach jo...

Autor: Harald Altmann | 29.01.2011 00:45
Emile, co jsi nám chtěl říci? nechápu.
Jak poznám domácí lišku?

Autor: červenka emil | 28.01.2011 21:08
Pánové co se týče šáhnutí na štěstí nedoporučuje se na domácí.

Autor: jirka marek | 28.01.2011 13:01
Dneska ráno sem i přes mou chřipajznu musel vyjet do revíru splnit povinnosti.Na tento týden jsem se moc těšil,právě kvůli liškám,protože podmínky pro lov jsou supr,bohužel musím se doma potit.
Od lišek neskutečně načárováno,vyhrabané kanály atd.Škoda,že u nás skoro nikdo nechodí,když lovíme černou jen náhodně.
Já zatím letošní mysl.rok 5 lišek a 2 chybené a dalších min.5 viděných.
Karle to je opravdu neuvěřitelné lovit tolik lišek,a těch prasat!!!

Autor: Karel poslík | 27.01.2011 08:24
Náše honitba má 2300 ha, velkou část tvoří rekultivace po těžbě uhlí. Za loňský kalendářní rok máme uloveno neuvěřitelných 120 lišek.Prakticky všechno individuálně, při čekaných na újedích, nebo při čekaných na černou. Za poslední léta je to nejvíce ,ale nikdy jsme nebyli pod 80 ks/rok. To vše, tak jako to znáte i jinde , se loví tak v max. deseti lidech,ale máme mezi sebou rekordmana lovícího i více než 50 lišek ročně.V loňském létě jsem z jednoho místa ulovil postupně sedm liščat, dvě lišky a lišáka. Dnes se podívám na stopy a nemám pocit, že by zde tento lov byl nějak vidět. Připočítám-li ke 120 ti liškám ještě loňský úlovek 160 ks černé, má to tady ta drobná těžké živobytí, ale přesto se stále drží. Zdar Karel

Autor: Radek Chadim | 26.01.2011 23:40
Dneska jsem v lese přibližně 400 m daleko slyšel taky lišku, letos napoprvé, tak aspoň něco, když vidět není.

Autor: Ivo Ondráček | 26.01.2011 23:34
Romane, nezávisle na tvém příspěvku, ale přesto se mi po dvou týdnech vrátila přítelkyně. Pravdaže už včera, ovšem byl jsem přivítán více než vřele a ta štěstěna zřejmě nevyprchala docela, páč dnes jsem alespoň slyšel dvě lišky skolit...:) Nebýt obě celou dobu v lese, už by doskolily- jedna na ani ne 150m, druhá sotva na 80, ovšem neviděl jsem z nich ni chlup! Ta druhá kolem mě za neustálého skolení opsala půlkilometrový půlkruh, stále v pohodlném dostřelu, pravda jen ty stromy tomu trochu vadily...Chtělo to zřejmě silnější ráží, co se nebojí sem tam nějakého kmenu- ideálně německý 88mm, ale tahejte se s tím do revíru...:) Ovšem otevřené prostranství se jim evidentně nezamlouvá! Kéž se znovu dostanu dřív jak za týden!

Autor: Lukáš Turecký | 26.01.2011 21:26
Včera i dnes jsem vyrazil na lišku. Včara jsem seděl od 18 h do 21:30 a lišku jsem neviděl. Pouze skolení v lese. A to docela dost a často. Dnes jsem vyrazil na kazatelnu v polích, kde jsou poblíž tři lesíky a lišky zde přecházejí. Kolem 19h jsem zavřeštil a za chvilu jsem už lištičku pozoroval v dalekohledu. Jestli přišla na vábení to nemohu říct. Možná jde o náhodu. Beru kulovnici a zkouším si ji prohlédnout. Je ale moc daleko a tak pokládám kulovnici a beru dalekohled. Ale lišku nemohu nikde najít. Nevím kde se ztratila a nemohu to pochopit. Nevadí sedím dál a sem tam kontroluji okolí. Za chvilku už ji vidím zase, ale jde jiným směrem než bych potřeboval. Zkouším zavřeštět, ale nic to s ní nedělá. Pak už jsem ji neviděl. Zítra sednu na jinej posídek, ze kterého by to mohlo být blíže. Takže se uvidí zítra.

Autor: Jan Slavětínský | 26.01.2011 21:07
Roman má pravdu, to funguje.....A mělo by se to dodržovat. Tradice jsou tradice.
To říkával už jeden starý děda, v mých očích nestor myslivosti, už je to pár let...

Autor: Roman Skřejpek | 26.01.2011 18:56
No ono Ivo ty zřejmě děláš někde chybu.Já jsem slyšel vyprávět tento příběh.Do lesa na lov chodil jak Fořt tak i adiunkt.Ten adiunkt co vycházka tak úlovek a Fořt stále nic,přesto že zkušenosti obrovské.Fořtovi to nedalo a tak se adiunkta ptá.,,Slyšej voni adiunkt,tak mlád a takové štěstí při lovu,oni maj snad nějaký kouzlo,maj?Adiunkt se šibalsky usměje a říká, kouzlama to není.Já totiž než jdu do lesa za lovem tak si sáhnu pod sukni nějaký ženský na tu holu.Fořt jen pokýval hlavou a bez slova odešel do fořtovny přichystati se na lov.Když prochází kolem paní fořtové která byla právě v předklonu protože plela zeleninu tak fořt ji sáhl pod sukni na její holou.Ta aniž by zvedla hlavu tak potichu říká,,copak copak pane adiunkt vy máte dnes nějak studenou ruku.A vzhledem k tomu že dnes loví i ženy platí to i na opak.Je to pra stará a osvědčená metoda jak lov zefektivnit.
S pozdravem všem aktivním a úspěšným lovkyním i lovcům Roman

Autor: Leon Zumr | 25.01.2011 18:20
Tak za loňský rok to bylo 120/2-5/16/9 a dvě jsem nenašel střílel jsem za světla do tmy ležely na cestě barvy bylo dost ale když jsem za tmy šel domů tak tam nebyla ani jedna :-( a 3 jsem minul

Autor: Harald Altmann | 25.01.2011 00:59
Včera jsem byl na čekané na černou a krátce po 21. hod. přišla liška. Neodešla. Letos 2. kus, za loveckou sezónu 16. Ale prase jsem neviděl do půlnoci ani jedno.

Autor: Martin Novák | 24.01.2011 20:33
Jako začínající myslivec jsem se lovu lišek hodně věnoval.Ročně všemi povolenými způsoby lovu jsem lovil kolem 20 lišek.Po letech jsem se přeorientoval hlavně na černou a liškám se tolik nevěnuji.Vloni mi vadilo,že na téměř každé vycházce jsem potkával i několik lišek.Poté,co se Karel Poslík uzdravil a začal je intenzivně lovit,jsem je taky přestal pardonovat a koncem roku je výřad 2 jezevci a 18 lišek.A to nepočítám jedna ulovena vidlemi a jedna lopatou.
Nějaká otrava či nemoc je v okolí docela kosí,ale vzteklina ani prašivina to není.Nějaké se našli i v okolních sdruženích,tak jsem zvědav,co z toho bude. maro maro

Autor: Václav Pašek | 24.01.2011 17:52
Letošní myslivecký rok mám uloveno 9ks lišek, dvě chybené a alespoň 5x jsem ji ještě viděl. Loveno od konce července, všechny kromě jedné střeleny ráno za svítání. Celkem uloveno 21ks na 500ha, skoro 2x tolik co loňský myslivecký rok. Na obnově jsou mraky liščích stop. V.P.

Autor: Ivo Ondráček | 24.01.2011 14:38
Nazdar Jardo, říkal sem si, kdy se tu taky zaregistruješ:) Není to zase tak úplně jednoznačné. U nás škodné totiž přítomnost lidí potažmo tedy lidský pach prakticky nevadí. Několikrát se mi stalo, že liška či kuna přešla mojí deset minut starou stopu a neobtěžovaly se ani zavětřit. Takhle mi přijít na stopu škodná v poklidné honitbě u kamaráda v jižních čechách, odskočí jako zasažená proudem, to už jsem taky viděl. Hlavní problém je doba pohybu lidí. Teď je světlo od sedmi do pěti = pohyb lidí i hluboko v revíru je od šesti do šesti. Tma jim rozhodně nebrání v procházce se psem. Nebo s tím co se "pes" oficiálně jmenuje, ale vůbec se mu to nepodobá. Takže škodná chodí později= za tmy = bez sněhu bych musel s baterkou, což by mě nebavilo i kdyby to zákon povoloval a na sněhu musím déle v noci. Podle všeho by byla ideální hodina od půlnoci do tří do rána, což je takový sympatický čas pro lidi co třeba taky chodí do práce a tak podobně že...:) Jinak návštěvnost újedí je časově zcela chaotická, někdy zvečera, někdy nad ránem, to málo co chodilo pravidelně už loví ve věčných lovištích...

Autor: Jarda Březina | 24.01.2011 14:07
Lov Lišek nejen Iva, ale i J.B. a L.P. je můj každodení chleba, který poslouchám od svého jmneovce v práci. Myslím, že problém je jednoznačný, honitba kde střílí Ivo je u obce, kde je velký výskyt procházejících se osob a jejich psích miláčků. Dále nikde není lesní komplex, kde by měla liška klid. Ivo, určitě znáš všechny nory, které se nacházejí (vápenka,obecník,bor,kukle) a já si nepamatuji, že by za 5 let se norovalo. Myslím, že klid pro lišku je nedůležitější. Vem si třeba sousední sdružení, jejich největší nora, která je vzdálená 1km od Vás (vzdušnou čarou) a jaké tam mají úspěchy, ale je to dáno, že je to lokalita ve stráni, kam nikdo nepřijde )krom myslivců) za celý rok. Dále bych zkusil palach u amerik. Myslím, že bys byl překvapen vším co se tam za noc vystřídá. :-) Škoda, že nesřílíš u nás, tam by ses vyřádil. Škoda, že není více lidí jako je I.O. J.B. L.P., kteří mají opravdový zájem o myslivost v našem sdružení. J.B.

Autor: Radek Chadim | 24.01.2011 13:27
V minulém i letošním mysliveckém roce mám uloveny 4 lišky, ale všechny od jara do léta - většinou u řepky, kukuřice a pak na strništích. Po zaorání strnišť je setkání s liškou většinou náhodné a výjimečné. Ve sdružení poslední 3 roky jsme na 1200 ha honitby (převážně pole) lovili přibližně 12,25 a letos zase bude kolem těch 25 lišek v 10 lidech. Letos jsem ulovil 3 lišky u řepky a jednu na strništi, jedna liška chodila u řepky a měla dvě liščata, tu jsem nelovil, protože jsem nebyl schopen vynorovat liščata. Pak přijde zima a s liškama je u nás všechno jinak. Poslední 3 roky, co dělám myslivost, byla každá zima naprosto odlišná. Předloňská zima liška nebyla vidět, nebyla slyšet, a to ani v lednu. Loni oproti tomu to bylo naprosto něco jiného, že si člověk říká, kde se všechny ty lišky najednou vzali. Loni v lednu nebyl problém slyšet během 15 minut i 3 až 4 lišky skolit z různých směrů. Přes zimu jsem v podstatě každý týden viděl lišku alespoň jednou, ale žádnou se mně nepodařilo ulovil. Letos v zimě zase liška není vidět, ani slyšet, ale je pravda, že jsem moc nechodil až teď poslední týden, který byl navíc dost teplý.
Na závěr bych chtěl říci, že lov lišek v noci a mimo újeď považuji za nejtěžší lov ze všech.

Autor: Václav Sládek | 24.01.2011 12:59
Lišky lovim převážně norováním.Jinak náhodně při čekané na spárkatou.V minulém roce jsem díky problémům se svojí tělesnou schránkou nenoroval a je to znát na jejich stavech.Průměrně se psy vynoruji oklo třiceti lišat a tak pět kmoter.

Autor: Stanislav Haas | 24.01.2011 12:49
Za skoro celý myslivecký rok viděna 1 liška uhlířka v koleji v obilí, nebylo to na dobrou ránu, tak jsem nestřílel /než vysvětlovat, že jsem minul, ře to opravdu nebyl srnec, kterého jsem upytlačil.../Do r. 2002 jsem spočítal průměr 8 za rok, vše kulí. Letos ani jako by kaňkování nebylo, ticho, ale stopy jsou, chtělo by to na vnadiště i něco jiného než kukuřici:-)

Autor: Jan Slavětínský | 24.01.2011 12:36
No vidíš a u nás je to s drobnou mizerné. Kdyby výskyt lišek závisel na stavu drobné zvěře, tak by u nás liška musela pojít hladem a přesto žádná není hubená...Jsou roky, že lišky jsou a zase je rok, že lišku nevidíš. U nás s nimi také zatočila prašivina a posledních 5-8 let zpátky lišek moc nebylo. I nory byly prázdné a když je náhodou někdo objevil,tak se vynorovaly. Až loňský rok byl rokem, že se lišky zase objevují.Co vím z loňska,tak se našly a vynorovaly se pouze jedny. Takže i to je hodně znát na populaci a množsvím lišek v revíru a okolí. Ale to je stará známá věc.. Lovu

Autor: Harald Altmann | 24.01.2011 12:34
Na čekanou nebo šoulačku nechodím vysloveně na lišky. Jdu na srnčí, prasata nebo vysokou. Když se ukáže kmotra, pak má před ostatní zvěří přednost (kromě období jara, když mají mladé). Za loňský kalendářní rok uloveno 14 ks. Letos zatím 1ks, lišák, před 4-mi dny.
Jinak si vedu záznam o času stráveným lovem. Od loňského února do konce prosince to dělá 4OO hodin. Za tu dobu uloveno 9 prasat, 4 srnci, 5 ks srnčí holé, 1 laň, 1 jezevec a těch 14 lišek. Z drobné je to 5 kachen. Zajíce ani bažanty jsme nelovili.

Autor: Ivo Ondráček | 24.01.2011 11:38
To je právě ten zajímavý bod. Jedno sdružení lov 30 a více lišek ročně, jiné sotva pět. Vypadá to, jako by lišky měly nějaká "ohniska zvýšeného výskytu" a nepřijde mi, že by se vždy kryly s oblastmi chovu bažanta nebo třebas rybniční soustavou hojnou na kačeny...

Autor: Erika Doležalová | 24.01.2011 11:29
Letos jsem zatím byla venku jen jednou, když každý psal o těch ulovených liškách tak mi to nedalo. Nejenže jsem nic neviděla, ale ani neslyšela. Tak buď u nás kaňkování není nebo u nás nejsou lišky nebo je to celé nějaké divné :-)))

Autor: Jan Slavětínský | 24.01.2011 11:26
Nejvíc lišek jsem ulovil buď při čekaných na černou, kde jsem společně s vnadištěm dělal i újeď nebo s úspěchem při ranních čekaných u staré navážky lomu, kam liška těsně na rozednění ráda přišla. Téměř 100% úspěšnost čekané je na rozednění u čerstvě posečené louky a potom v srpnu na prvních strništích, kde se dají lovit liščata téměř "do vystřílení" Za loňský rok máme v MS 4-5 ti lidech 28 lišek (od srpna do konce roku)
P.S. Včera jsem střelil lišku,která skolila a přiběhla mi v 10 hod. dopoledne.10 minut po ráně skolila další. Za bílého dne! - viz "Dnes"

Autor: Erika Doležalová | 24.01.2011 11:18
Čekané si nepíšu, jen úlovky (výjimkou byl loňský jednoparůžkatý srnec :-). Na lišky nijak cíleně nechodím (krom norování) a během čekaných na jinou zvěř jsem já sama za rok 2010 viděla v revíru dvě - jedna přešla přes vnadiště v kukuřici, čekala jsem že se ukáže i na druhém (vzdálené asi 20m od toho prvního) ale nic, druhá "svítila" když jsem brzy ráno přijížděla, ale samozřejmě nepočkala až zaparkuju a dojdu ke kazatelně.
Jinak v "jinou dobu" - když jedeme krmit, zkontrolovat vnadiště či újeď apod. občas lišku vidíme nebo se stane, že sedím někde daleko v lese a nic a když se vracím, potkám lišku pár desítek metrů od vsi :-) jedno lišče dokonce na silnici u zahrady posledního domu.
Loni nám dokonce lišák šmejdil na zahradě - nezavřeli jsme vrata a fena o půlnoci ječela jak šílená, ráno stopy ve sněhu..Za pár dní návrat z čekané a lišák už čekal u vrat :-) Utekl jen kousek do pole :-)

Autor: Milan Soukup | 24.01.2011 11:11
Počet čekaných neeviduji (ale cca 2x týdně), ale liška nejde bez rány s vyjímkou jara. Loňský myslivecký rok 3 lišky na strništi (srpen), letošní myslivecký rok ani jedna, neviděl jsem, nepotkal, nestřílel. MS

Autor: Ivo Ondráček | 24.01.2011 11:07
Právě to je ono. Celé léto od května do září jsem měl po škole prázdniny. Každý den v revíru, ráno ještě za tmy, odcházel jsem po úplném rozednění, večer znova na setmění. U strnišť, u krajů lesa, často s rozhledem kilometr na všechny strany. Nic. Když dojedu ke kamarádům, stačí tři čtyři čekané a vždycky lišku vidím, jen u nás je to záhada. Kun tedy spousta, koček taky spousta, ale kdepak vidět lišku...

Autor: figi | 24.01.2011 10:55
Já rozlišuji, kdy jdu na lišky, a kdy na jinou zvěř, takže počet čekaných v loňském roce výlučně na lišky mám asi 75, délka čekání/šoulačky je v průměru 1 hodina, viděných lišek přes 60, chybených 6, ulovených 21. Lovím pouze šoulačkou v kombinaci s čekáním na zemi, a v naprosté většině za světla ráno nebo večer. Nejúspěšnější měsíce pro lov šoulačkou jsou únor - duben, a pak červenec, obvykle hodinu po východu slunce a pak hodinu před západem.

http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=16&t=3622

Autor: Ivo Ondráček | 24.01.2011 10:27
Než si povzdechnete, že tohle téma je tady už po stopadesátešesté...Mě to pořád nedá spát a tady bude nejlepší místo, kde se optat. Jak jste na tom u vás v jednom mysliveckém roce v poměru: přibližný počet čekaných/průměrná délka čekané/počet viděných lišek/počet ulovených lišek? Těch čísel by se dalo vymyslet spousta ale tohle mi přijde jako základ.
U mě je ten poměr takhle vloni 150/2/8/2 a takhle zatím letos 120/2/2/2
Jak vidno, být zarytý milovník lovu lišek, tak už jsem skonal žalem...!:) Pořád mi nejde do hlavy, že ač chodím v různé denní i noční hodiny, střídám pole i kraje lesů, sedím na zemi i na vysokých posedech, ba i dokonce vydržím sedět bez velkého hluku, výsledky jsou, jaké jsou. Už podle holých statistických údajů bych měl spoustu lišek alespoň na půl kilometru zahlédnout přebíhat přes pole. Přesto...bída. Vloni zaúřadovala prašivina, to beru. Ale letos je lišek podle stop spousta, a přitom úspěšnost opět prakticky nula!