Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jak zachránit kulovou střelbu v ČR



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: prroud | 03.12.2013 21:23
Me se jako "klukovi" smali,ze kdybych se mel plizit s odstrelovackou v ostrym boji,nikam se nedostanu,spis skoncim ve vlastnim tylu,kdyz budu muset strilet jednu ranu za druhou. Co rana,to me to odneslo jak jsem lezel, pul metru zpatky :-).Zlata malorazka:-)

Autor: Čestmír Kunetka | 03.12.2013 20:50
Marale, on to není ani tak paradox. Na vojně jsem viděl kluka, který ze vzduchovky střílel výtečně a při střelbě ze samopalu jednotlivými ranami podvědomě zavíral oči nebo dokonce skláněl hlavu. Měl strach z výstřelu.
A tento strach odstranit dost trvá dlouho, zvláště když při výstřelu střelec nemá zbraň řádně v rameni a dostane kopanec - pak to trvá ještě déle.

Autor: Maral | 03.12.2013 19:54
V nějaké knížce právě o nácviku střelby jsem četl zajímavou větu. Trenér tam uvedl, že pokud na střelnici přišli střílet z kulovnice (a to jen tak - "zkusit si to") pistoloví střelci, nastříleli téměř vždy lépe, než čistí malorážkaři či vzduchovkáři.
Z vlastní zkušenosti tenhle "paradox" mohu potvrdit.

Autor: prroud | 03.12.2013 17:18
Figi je "vystrilenej",umi,strili casto a dobre,mozna to nekdy v minulosti probehlo,ale ja nepamatuju,ze by ho tu nekdy nekdo pozadal,jestli by popsal zpusob strelby,dejchani a psychiku pred a behem ni.......urcite by to bylo prinosny a leckomu by takova minilekce mohla pomoct.Na to netreba buhvijaka literatura,protoze kazdej si strili po svym,jen ty uplny zaklady (a poradi jak jde co za sebou)dobryho zasahu jsou porad stejny.Jestli kecam,opravte me ;-)

Autor: Krejčí Karel | 03.12.2013 16:25
Je to denně časově,hlavně velmi finančně náročné,pokud chci dobře střílet.Denně jsem dříve strávil asi 5 hodin za dob Svazarmu 1980-1989,vystříleno vagon malorážkové munice různých značek.Fasováno od Svazarmu podle dosažených úspěchů na závodech...Pokud se tomu nevěnujete nejméně 2x týdně na střelnici hodinu,tak se kvalita výkonu sníží.Samozřejmě vždy se svou zbraní.

Autor: Čestmír Kunetka | 03.12.2013 15:58
Marale, literatury o střelbě je spousta, ale kdo řekne začátečníkovi která je ta "nejlepší", aby zbytečně nevyhazoval peníze.
Máš pravdu v tom, že téměř v každém MS se najdou dobří střelci, co vyčnívají nad ostatní,ale to neznamená, že při střelbě nedělají chyby a kdyby je za mlada někdo na tyto chyby upozornil, byli by ještě lepší. A víš sám, že chyba, která je léty zažitá se velmi těžko odstraňuje a dlouho to trvá. Vždy to mladé někdo učí, otcové své syny, nebo dědové vnuky a není-li v rodině myslivec, pak je to na kamarádech. Já mám obrovskou výhodu v tom, že mám střelnici 1 km od domu, když potřebuju potrénovat, nebo se ujistit že puškáč drží - není problém.
Je pravda že vždy je to v lidech, jsou dobří střelci, kteří trénovat nepotřebují a jdou, a znám dost těch, co by potřebovali střílet denně a nejdou se slovy "pivní tácek na 50 m trefím a dále nestřílím".
V poslední době to vypadá, že kvalita myslivecké střelby pomalu upadá a přikláním se k názoru, že střelba z kulové zbraně před zahájením lovecké sezony by měla být povinná za účasti.....

Autor: Maral | 01.12.2013 22:00
A já bych s Tomášem souhlasil. Někdo to má dané od boha. Ale v každém MS je zpravidla (ne na 100%) střelec, který vyčnívá nad ostatní a střelba je mu koníčkem. A od toho se lze odrazit.
I já jsem se kdysi vydal na své první kulové závody a hle, i po zaplacení nováčkovské daně jsem udělal místo vysoko nad očekávání. Bez daně by to byla v klidu bedna.
A to, že to někdo někoho musel naučit - to je Čestmíre fráze. Buď se chci něco naučit a dozvědět a něco pro to dělám. Nebo čekám, až mi někdo zazvoní u dveří a řekne: "Dobrý den, já jsem vynikající střelec, mistr ČR a přišel jsem Vám předat zkušenosti"...
Co je pravděpodobnější ?

Autor: Čestmír Kunetka | 15.10.2012 18:31
Honzo, máš pravdu že vystřílení chlapi nebo závodní střelci udělají výřad, ale i tyto závodní střelce to někdo musel naučit, jak držet zbraň, jak zalícit, jak zamířit, jak dýchat a jak stisknou spoušť - to se sami nenaučili.
Já vím že je to jen o lidech, kdo chce hledá způsob jak na to.
Ale nesouhlasím s Tomášem Peroutkou, když říká, že v každém MS je aspoň jeden vynikající střelec (a ještě aby uměl poradit). Je-li někdo vynikající fotbalista, to neznamená, že z něho bude vynikající trenér.

Autor: Fesoj | 15.10.2012 15:32
To Petr Havlín - tomu, co jsi napsal, snad nemůžeš věřit ani Ty sám ! Bylo by to sice překrásné, kdyby to mohlo fungovat podle Tvé představy, ale nezapomeň, že OMS vlastně hospodaří pouze s částí členských příspěvků, které vybere, a aby mohl dotovat střelecký výcvik členů ČMMJ, musely by ty příspěvky být mnohem, mnohem vyšší. Zaplať Bůh a sv. Hubert aspoň za to, že u nás, kde je kulová střelnice v majetku a provozování OMSu, nemusí členové ČMMJ za její použití ať při tréninku, nastřelování zbraní či střeleckých akcích jednotlivých MS platit žádné poplatky.
A správce střelnice, jakož i ostatní členové střelecké komise, kteří mohou disponovat klíči, jsou vesměs zkušení střelečtí matadoři, schopní a ochotní poradit - problém bývá jen ve sladění časových možností zájemce o střelbu a někoho z oprávněných osob.

Autor: prroud | 15.10.2012 13:36
A to je myslim i problem strelnic pro lovce,myslim,ze dost by jich rado trenovalo,ale proste to leze do penez.....proud

Autor: prroud | 15.10.2012 13:34
Ale co si budeme povidat,pro kazdou cinnost,ma li bejt dobra,je potreba vytvaret podminky.To je zaklad.Proto me hodne mrzi,ze nekdo nemuze delat neco co ma rad a je v tom i dobrej,nebo casem muze bejt,bavi ho to,ale chybej mu na to proste ty pos...y penize,za ktery se ty podminky vytvarej.Svinstvo. A neobstoji tvrzeni ze je nekdo linej a vzdycky se da prace najit,kdyz jsou ve hre veci ktery clovek sam jedinej nemuze ovlivnit,protoze jen v tom pripade by melo tvrzeni o lenosti logickej zaklad.......proud

Autor: prroud | 15.10.2012 13:22
"Věř, že i ty strýce to baví a mají krásný zážitek...".Pane Valiku,to sice chapu,ale neda mi to,abych neudelal primer.Co treba mizernej automechanik,kteryho ale ta prace bavi,ma rad auta,ale holt neni dost zodpovednej.Pak se na silnicich budou zabijet a trpet nevinny lidi.Je to na kazdym,jak se na to diva........proud

Autor: Jan Slavětínský | 15.10.2012 13:07
To všechno beru. Že se někdo netrefí, tak se netrefí...ale nejhorší je, že jsou někteří nebezpeční pro okolí.
(I ti honci ožijí ,když vidí ležet zvěř na výloži. Jsou utahaní, promočení, vorvaní od ostružiní, ale mají pocit, že se nehonili zbytečně. To je také fakt.)
Ale nechci utíkat od tématu i když všechno spolu nějak souvisí.

Autor: Honza Král | 15.10.2012 12:58
Jendo máš recht. Mnoho lidí neumí střílet s oporou a co chtějí pak předvádět na běžící černou??!!!

Autor: ValíkVlastimil | 15.10.2012 12:57
Honzo tak trochu realita života, máš vynikající,průměrné a špatné, nebo jak chceš méně zdatné-myslivce,lovce,řidiče,automechaniky atd.atd. mohl bych pokračovat do nekonečna. Věř, že i ty strýce to baví a mají krásný zážitek...

Autor: prroud | 15.10.2012 12:55
Bud jsme zodpovedny lovci a hospodari,nebo mizerny reznici,je treba si vybrat.....proud

Autor: prroud | 15.10.2012 12:53
V praxi by mi nevadilo,ze se nekdo netrefi,kdyz o to nedba,jeho minus.Jenze bohuzel je praxe takova,ze pak brouzdaji prirodou nestastny raneny,pomalu umirajici,sokovany kusy a myslivci je dostrelujou casem.Zaslouzej si to ty zvirata??.Tak se na to divam ja osobne.......proud

Autor: Jan Slavětínský | 15.10.2012 12:38
Pokud někdo nepřijde s tím, že každý člen resp. držitel Loveckého lístku k výkonu práva myslivosti a k vydání povolenky musí mít krom poviného pojištění i splněné povinné střelby - jak brokem, tak kulí, tak se nic razantního nezmění. Vše pojede v současných kolejích dál. Koho to baví a chce mít jistotu ve svou zbraň, tak si občas střelí a překontroluje si nástřel, sám sebe udržuje v kondici, kterou potom mockrát zúročí v praxi.
Dám malý příklad - byl jsem na naháňce, kde bylo pár lidí, všechno to byli závodní střelci,vystřílení chlapi. Padlo 32 ran a na výřadu bylo 28 kusů. Protiklad byla klasická strejcovská naháňka ,kde šlo ran jak na kachním honě a na výřadu bylo jedno uhnané prase, utahaní honci a vysmátí strýcové...Ono,dnes když chcete něco ulovit a aby byl výřad, tak je zapotřebí mít lidi, co trochu střílí.....a tihle vystřílení chlapi ten výřad dělají. Tak to vidím a mám to mockrát ověřeno.

Autor: prroud | 14.10.2012 23:11
Komu se nechce,je pohodlnej,ma to daleko,nema na to penize a cas....at se da na sachy,jsou levnejsi a muze u nich sedet v obyvaku u piva a tv,vsechno chce svoje a bud to dam,nebo nedam,pak muzu zustat myslivcem a chodit strilet s fotakem,i to je pekny......proud

Autor: prroud | 14.10.2012 23:03
V prvni rade je treba se naucit poradne strilet,zakladni strelecky navyky a posloupnost ukonu ke zdarilymu vystrelu(poloha,drzeni zbrane,vydejchani,dejchani,vydech-zamireni,spousteni),to je treba dostat "do krve".Na to malorazka staci.A nejsme blbci,k tomu staci instruktor,nebo zkusenej strelec jen jednou.U lovce je treba natrenovat to stejny s jinym typem flinty v ruznejch polohach.Navic je treba si srovnat psychiku a na lovu se soustredit na ranu,maximalni chladnokrevnost,naucit se "rozklepat" az po ni.Tyhle veci musej jit strelci pri jednotlivejch vystrelech hlavou tak jak je postupne provadi az dokud je nezautomatizuje,to uz stejne musi kazdej sam,a k tomu je treba trenovat,trenovat a trenovat......proud

Autor: Tomáš Peroutka | 14.10.2012 21:03
Srdečně vás zdravím, pánové. Domnívám se, že pořizovat si odborného instruktora na nácvik střelby pro účely myslivosti je zbytečný luxus. Většinou v každém sdružení se najde aspoň jeden vynikající střelec, který může poradit, spíše bych se ubíral touto cestou. Instruktor má smysl při výcviku vojenského či policejního snipera nebo reprezentanta ve střelbě. A i tam je velká část výcviku věnována spíše sebeovládání a získání správných návyků za všech možných situací. Je třeba zvážit reálné možnosti z hlediska času a financí a jako nejrozumější se mě za dané situace jeví nácvik střelby malorážkou,důvody už tady byly jednou uvedeny, nemluvě o tom, že dostupnost střelnic, kde se dá takto trénovat z malorážky je daleko větší, než u střelnic pro dlouhé kulové zbraně standartních kalibrů.Z mého pohledu, s kterým leckdo nemusí souhlasit pro účely běžné lovecké střelby stačí,pokud dotyčný opakovaně zasáhne 3 ranami ve 150 m terč velikosti pivního tácku.
Ani tehdy ale nemá vyhráno, stačí lovecká horečka nebo jiná nesoustředěnost a ránu stejně chybí.Myslím si, že právě tady je největší úskalí a příčina chybených ran, takže na co instruktor, když střílet se bude stejně do papíru a dotyčnému bude pendrek platné, že do terče střílí jako Windischgrätz, když živou zvěř chybí. How- domluvil jsem. Lovu Lesu.

Autor: rici czech | 14.10.2012 20:21
Utopie:-)

Autor: Petr Havlín | 14.10.2012 20:04
Mám tu představu,že by OMS zaplatil kulovou střelnici třeba 2x za měsíc a k tomu instruktora a členové ČMMJ by tyto cvičné hodiny měli zdarma,otázkou je i nějaký příspěvek na střelivo.Věřím,že by se někteří domluvili s instruktorem i na dalších soukromých konzultacích.

Autor: Fesoj | 14.10.2012 18:50
Jenže a/v hospodě se střílet nedá a b/mám-li schválenou kulovou střelnici 10 či více km daleko, už to vidím, s jakým nadšením tam lidé pojedou - on totiž téměř každý chlap si o sobě myslí, že je perfektní milenec, perfektní řidič a nezřídka i perfektní střelec a nepojede si za nezanedbatelný peníz dělat na střelnici před kamarády ostudu. My u nás sice máme povinné kulové střelby - ale jen jednou za 3 roky, což sice ukáže, zda dotyčný vůbec trefí terč a jaký rozptyl z povinných 3 ran dosahuje, ale nic víc. A to je málo. A to, že by si potom lidi společně sedli a rozebrali, proč to nejde líp, považuji bohužel pouze za utopii. Navíc většina z těch, kteří ten terč srnce na 100 m trefí aspoň 2x tak, že by to byla smrtelná rána, si řeknou "to je dobrý" - a když jsem posledně trefil 1x10 a 2x9, vše dole, strašně se mně divili, proč to chci ještě štelovat.

Autor: Čestmír Kunetka | 14.10.2012 18:19
Petře, píšeš "dotovat střelby na střelnici" a nevím jak to myslíš. Já bych napsal: kvalitního střelce nebo instruktora (trenéra) nejen sehnat, ale hlavně zaplatit za přespění zúčastněných myslivců. A tyto "kondiční hodiny" bych udělal tzv. "dobrovolně povinně". A to by se nemuselo vůbec střílet, ale jen potrénovat na sucho se školními náboji. Aby si přítomní zopakovali zásady střelby.
V dobách hlubokého míru Svazarm dělal dobrovolná školení řidičů, kde instruktor vysvětlil novinky v zákoně a i když to bylo dobrovolné, byla v hospodě vždy celá dědina. Po školení chlapi pokecali o novinkách a byli spokojeni.
Jsem přesvědčen, že i tady by byla účast veliká, neboť to, co platilo před 30-ti lety, dnes už neplatí.

Autor: Petr Havlín | 14.10.2012 00:23
Osobně bych přivítal mít možnost konzultace s někým kdo to umí(třeba jako Figi).Na střelnici si čas najdu,ale potřeboval bych vedení.Co se týká situace všeobecně,tak je bohužel pravdou,že spousta lidí se vymluví,že jsou drahé patrony,že nemají čas atd.Určitě by to chtělo podporu a větší aktivitu OMS.Zaangažovat dobré střelce jako instruktory a dotovat střelby na střelnici.

Autor: prroud | 09.10.2012 00:23
Uz jsem to tu psal,jedna vec je "zakon" a druha vec je "ovcan",kazdej z nas si muze vybrat sam,jestli je clovekem ridicim se svou hlavou,rozumem a moralkou,nebo bezmyslenkovite poslusnym biorobotem bez vlastni vule,kterej potrebuje program a vodit za rucicku,jeste porad mame vsichni na vyber....proud

Autor: Tomáš Peroutka | 09.10.2012 00:09
Podobný problém myslím existuje i se zaměřovači na bázi nočního vidění. My to povolíme a co když pak někoho napadne s tím v noci střílet po lidech ?Před 30 lety bych si tuto otázku zřejmě také položil, nyní je tento argument naprosto irelevantní a směšný.

Autor: Fesoj | 08.10.2012 23:49
Pokud se nemýlím, ve Velké Británii jsou tlumiče při lovu kulovou zbraní ne-li přímo povinné, tak rozhodně doporučované. A to, že bez velkých problémů u nás člověk získá ZP, může nosit nabitou zbraň za účelem "ochrany zdraví, života a majetku", ale nesmí na ní mít pro přesnější střelbu laserový zaměřovač a když ho v noci někdo přepadne, musí střílet "podle laufu", to logiku má ? A kdyby v souladu s tím, co stojí napsáno v ZP použil zbraň nikoliv pouze v nebezpečí života, ale " k ochraně majetku", má 100%ní jistotu, že ho zavřou.

Autor: prroud | 08.10.2012 22:47
Jako by to,ze to "bouchne" nekomu mohlo zachranit zivot........ach jo,lidska hloupost je opravdu neomezena,navic to neni zas az tak tezky vyrobit,on i takovej prezervativ je docela viceucelovej,na jedno pouziti:-)........proud

Autor: figi | 08.10.2012 22:28
Tlumič je vynikající věc, protože krom tlumení zvukového efektu zároveň tlumí i zpětný ráz.
Když jsem si byl na PČR podat žádost na zakázaný doplněk zbraně, tak jsem pány policisty opravdu od srdce rozesmál, to se fakt málokdy vidí. Následně mi bylo sděleno, že se jedná o velmi nebezpečnou věc, protože bych mohl bezhlučně střílet a tedy i někoho zastřelit a výstřel by vůbec nebyl slyšet, a jak prý by mne pak hledali.
V takovém omylu žijí, a proto se tlumiče povolují na ředitelství v Praze, a ti prý ho nikomu nepovolí.

Autor: prroud | 08.10.2012 21:49
Tlumic by to resil,jenze to je zase rev o tom,ze kdyz to neboucha,tak to podporuje pytlactvi,proc k sobe porad musej vsichni pristupovat jak ke kriminalnikum,je mi zahadou,asi to dela dobry mezilidsky vztahy a ja hloupej si toho jeste nevsimnul:-).Ovsem tlumic vhodnej,kterej neovlivnuje presnost strelby,nemusi to jenom cvakat,ale aspon tlumit :-)....proud

Autor: Čestmír Kunetka | 08.10.2012 21:36
Tome, to, že "někteří mladí už prostě nemají tu výdrž a odolnost, co starší generace" to je pravda. Naši tátové a dědové chodili do honitby pěšky, seděli v zimě na obyčejném žebříku, zatímco dnes se staví zateplené kazatelny a co se bude stavět za 20-30 let, je mi záhadou.
Ale k tématu: Já se domnívám že trénik s malorážkou pod vedením zkušeného střelce nebo instruktora je nezastupitelný - někdo musí ukázat jak stát či ležet, jak držet zbraň, jak mířit, jak dýchat, jak spouštět - to se nikdo sám nenaučí ani po přečtení literatury (o tom píše Figi). Já mám malorážkovou střelnici 1 km od baráku a sám jdu max. 1x za dva měsíce. Je to sice málo, ale jdu. Z myslivců z okolí jsem tam sám. A navíc, zřízení a udržení kulové střelnice je v dnešní době velký problém - peníze, balistik, hygiena, stížnosti občanů, atd. Přeji "rovné broky (nebo kule?)." C.K.

Autor: Petr Havlín | 08.10.2012 21:05
Já osobně chodím kulovou střelbu trénovat a rád.Není to mnoho,ale za rok vystřílím tak kolem 100 kulových a 300LR.Z poslední doby mám ověřeno z lovu,že při lovu se soustředím na umístění zásahu a spouštění mnohem lépe než dřív.Přitom na střelnici se občas, přestože mám sluchátka, trochu bojím rány a mám před výstřelem větší trému než na zvěř.Asi se to potom v tom adrenalinu odblokuje.

Autor: Fesoj | 08.10.2012 01:07
Na stránkách Myslivosti se dočteme, jak jsme dobří střelci, jak vyhráváme medaile na mistrovství Evropy v lovecké střelbě, jak naše reprezentanty sponzorují naši výrobci zbraní a střeliva. To je všechno pravda a je to hezké. Ale už se tam nedočteme, že na okresních přeborech v lovecké střelbě se schází čím dál tím míň lidí a že to jsou stále ti samí - a střelecká komise ČMMJ se zabývá právě jen a jenom tou reprezentací a snad je ani nenapadne přemýšlet o tom, jak podpořit zájem o loveckou střelbu /a zejména kulovou, respektive malorážkovou, která vyžaduje prakticky nejmenší finanční náklady/ na úrovni okresů. A ať mi nikdo neříká, že při dobré vůli by se nějaká cesta nenašla. Copak by to ČMMJ udělalo takovou díru do rozpočtu, kdyby například přišla s iniciativou, že vítězové okresních přeborů - členové ČMMJ - mají pro příští rok podstatnou slevu na členském příspěvku nebo jim bude prominut ? Byla by to pro členy motivace a zároveň pro ČMMJ propagace. Ale ten, kdo by s tímhle nápadem oficiálně vyrukoval, by se určitě dozvěděl milion důvodů, proč by to nešlo...

Autor: strejda zajíc | 08.10.2012 00:29
To víš,Josef,byla to špatná doba,vychovávali se bojovníci proti imperialismu!:-)).A ta verbež,myslivci,se mohou starat o národní bohatství(zvěř)a vůbec si toho neváží!
Ale k tématu:Ať si kulovou střelbu(v podstatě sportovní disciplínu) zachraňuji ti,kteří se jí zabývají(třeba zrovna za pomoci té opovrhované ČMMJ)!Díky Lesům města Písku máme dobrou střelnici "Na Provazcích"a při střelbách např.na běžící lišku nebo divočáka má úspěch kdo?Ne ten,kdo s terčem táhne, ale ten,kdo střílí na"strom",20 cm lišce před vousy,než tam "doběhne".A tak nám letos všem vytřel"světlo" 14letý klučina!Čímž nechci zpochybňovat význam tréninku pro jakoukoliv střelbu,včetně "sušení".Ale beru raději váhavého střelce,který zná své možnosti,než "mistra světa"(byť vymrskal na střelnici 100 patron za minulý měsíc)a své schopnosti nezná a nebo je přeceňuje!

Autor: prroud | 08.10.2012 00:08
Dneska je dulezitejsi mit boty nike,straussky a znackovy tricko,vyrvavat :"dej mi jonta" a snazit se zaradit do smetanky.Pozdejc pak s tak nabytejma "znalostma" uzivit rodinu kde mati je zlatokopka a deti vede k ukazovani se,za dverma stepuje exekutor,nez se zabejvat tim,v cem ty deti budou vyrustat a jak si me budou vazit,natoz svyho zivotniho prostredi,prirody a naroda,a vy tady na ne s lesem a hospodarenim,nedej boze s nejakym nepohodlim nebo snahou se neco naucit a delat to poradne.Ze vam chlapi neni hanba s takovejma pozadavkama:-)......proud

Autor: Fesoj | 07.10.2012 23:43
Za mého mládí bývala na každé dědině svazarmovská malorážková střelnice a nějaký ten nadšenec s trenérskými zkouškami se taky našel. 2x až 3x týdně jsme si z trezoru vyzvedli malorážky a šlo se trénovat, v sezóně se střílela okresní střelecká liga a sem tam nějaký ten veřejný závod. Od 17 let jsem měl zbr. průkaz na výjimku, abych mohl mít zbraň doma či na intru - podmínkou pro tu výjimku byla II. VT - a přitom jsem si flintu nemusel kupovat, prostě jsem ji od Svazarmu vyfasoval. 100 nábojů .22 LR stálo pro svazarmovce 6 Kčs. Když jsem svým klukům vykládal, že člověk si mohl vybrat, zda si o víkendu zajede na letiště zaskákat s padákem /3 seskoky za 90 Kčs/, nebo zda si za tytéž peníze koupí 1500 malorážkových nábojů, koukali na mě jak joja. A jaké podmínky má mládež dnes ? To není jen o té výdrži a odolnosti - a zejména ta předposlední věta z Tomášova příspěvku mne nutí k otázce : kdo to dnes začínající střelce naučí ? A kde, a za kolik a budou vůbec zájemci ? Pokud si dobře pamatuji, Figi kdysi psal na Loveckém fóru o tom, že by chtěl uspořádat nějaké střelecké kurzy. Hodně lidí by to potřebovalo... A Figi, jak to nakonec dopadlo ? Byl o to vůbec nějaký zájem ?
Nebo to skončilo na tom, jak říká moje žena : něco nabízet a ještě prosit, na to se můžu vybodnout !

Autor: Tomáš Peroutka | 07.10.2012 20:33
No jo, někteří mladí a je jich čím dál tím více už prostě nemají tu výdrž a odolnost, co starší generace. Ani jejich zdravotní stav není zrovna růžový, protože stres je sviňa a od nemoci duše jak známo vznikají i nemoci těla.Doba je náročná, kolikrát jsem ubitý a zdecimovaný z práce s lidima a nejhorší řešení toho by bylo do lesa nejít, dát si šlofíka, dobře se najíst a zústat doma čučet na bednu. Kila pak přibývají, nemoci také, atd, atd, však to dobře znáte. Ke střelbě samotné, už to tady psal Figi - myslím si, že i střelba z malorážky může být obrovským přínosem na zlepšení střeleckých schopností jedince, jedná se o získání správných návyků,což je leckdy podceńováno. Samotné držení zbraně, zaujmutí stabilizované polohy, dýchání při míření, psychická koncentrace a spouštění jsou rozhodující faktory pro přesnou střelbu. Samozřejmě nezbytná je i dobře nastřelená zbrań s kvalitní optikou a základní znalosti balistiky.

Autor: Ivo Ondráček | 07.10.2012 20:15
Tak to už zase není problém kulové střelby, ale o přístupu k myslivosti všeobecně. Už jsem to tu psal: Buď je pro vás myslivost životní styl a dáváte do ní každou volnou chvíli nebo je to koníček, kterému se pověnujete jednou za čas. Bohužel, když nedojdete měsíc na ryby nebo na šachy, nestane se vůbec nic, když nejdete měsíc do revíru, nemáte přikrmeno, nemáte obeznáno, nemáte přehled.
Kdo myslivostí žije, je v revíru "furt". Když je v revíru furt, potkává zvěř a když potkává zvěř, potkává i tu odstřelovou a loví. A to tak že poměrně často. Takže tu střeleckou formu zkrátka musí mít. Každému pomáhali s dosledem postřeleného kusu, to je normální. Pokud vám ale budou dělat dosled po každé druhé ráně, něco je špatně a okolnosti vás ke zlepšení donutí jaksi sami!

Autor: Míra | 07.10.2012 20:05
Myslím si, že hlavní problém je v nezájmu a to nejen o střelbu, ale o myslivost jako takovou, zejména u mladých. Ty "staré chlapy" nikdo k větší aktivitě nedonutí, ti budou žít z podstaty. Střelí si své dva kusy na 50m a budou spokojeni a asi je to tak dobře, ale zaráží mě nezájem mladých. Ten třicátník patří mezi několik našich mladých členů u kterého je div, že vůbec na ten posed šel. Máme dva kluky kteří střílí protože střílí tátové a ti je k tomu dotlačili. Jsou to členové, brigády si splní, na schůze dojdou na podzim si dají dva "povinné" hony na kachny a tím to pro ně končí. Do honitby nejdou jak je rok dlouhý, natož střelnice...

Autor: Ivo Ondráček | 07.10.2012 19:57
Jo, tak my jsme se tu trochu potloukli na těch slovech "výmluva a zdůvodnění apod". Ruku na srdce, rodinný rozpočet každého z nás a čas který strávíme se svými blízkými má prostě přednost před zlepšováním kulové střelby, na tom se asi shodneme úplně všichni do jednoho:)
A za druhé, asi tu pořád mícháme to běžné lovecké střelectví a to jakési "vyšší, náročnější, poloprofesionálnější"...

Autor: prroud | 07.10.2012 18:44
Tim jsem chtel rict,bude vsechno,i ta myslivost a podminky pro ni,mimo jine :-).......proud

Autor: prroud | 07.10.2012 18:43
No a to zas "dostanu po hube":-)))),ale neodpustim si rejpnuti.Kdo ze je strujcem ty reality,my,nebo nejakej....Necas,Komarek,Klaus....oni by bez nas,byli uplne namydleny,ale nejsou,protoze drzime "pysk".Takze my to jsme kdo tvorime realitu a pak v ni zijeme,jen si to uz konecne uvedomit,a bude vsechno....proud

Autor: ValíkVlastimil | 07.10.2012 18:16
Ne, že by si část kolegů(včetně mě) nechtěla zastřílet pár kulových ran. Hlavními limitujícími faktory je dostupnost střelnice,finanční prostředky a hlavně nedostatek volného času. Není to výmluva, to je realita...

Autor: Fesoj | 07.10.2012 18:10
Míro, to, co jsi uvedl, je bohužel smutná pravda. Lovecká střelba by rozhodně neměla sloužit k tomu, aby se někdo naučil střílet - od toho je střelnice. Teprve, když už umím trefovat terč a ovládat svou zbraň, můžu jít lovit. A čím větší požadavky mám sám na sebe, tím víc se musím věnovat i kondičnímu, udržovacímu tréninku. Jak tady již bylo napsáno, jízdu na kole a základní střelecké návyky člověk hned tak nezapomene. Znám myslivce, kteří ročně vystřelí 1 či 2 kulové rány a uloví 1 či 2 kusy. Bez jakéhokoliv tréninku, zpravidla bez dosledů - a zpravidla také do 50 m. Jsou si vědomi toho, že na víc nemají a jsem dalek toho, abych je odsuzoval, jde většinou o staré chlapy, kteří odvedou obrovský kus myslivecké práce a to gró plnění plánu lovu přenechávají mladším. Ale tato cesta je zejména pro toho třicátníka, o kterém jsi psal, cestou do mysliveckých pekel... Z podstaty žít nelze - a nechápu, jak takový myslivec může být spokojený sám se sebou.

Autor: Míra | 07.10.2012 17:47
Ivo, do ničeho Tě nenutím. Jak jsem napsal důležité je umět si to zdůvodnit a to ty umíš. Já za sebe mohu říct, že dřív jsem jezdil na střelnici pravidelně každý víkend s malorážkou a také to bylo vidět. Dovolil jsem si střílet na větší dálky, věřil jsem si, byl jsem si jistější a s kulovnicí jsem na zvěř nevěděl co je to chybit. Dneska na střelnici už nemám čas (práce, předělávám barák, čekáme rodinu... to je zase moje výmluva) a cítím to na sobě právě v té sebedůvěře. Jinak jeden příklad, nedavno se mi chlubil kolega ze sdružení jak mu před posedem chodili prasata. Na mojí otázku: "A proč neleží nějké sele?" mi odpověděl: "Víš já jsem v té tmě nemohl najít pojistku a když jsem ji konečně nahmatal tak jsem nevěděl jestli se odjišťuje dopředu, nebo dozadu." Je to kluk, který si kulovnici pořídil před třemi roky a poprvé si z ní vystřelil loni tři rány do papíru, aby si ověřil nástřel. Když jsem se mu snažil vysvětlit, že je třeba si flintu osahat a pár krabiček vystřílet, aby to dostal do ruky a nemusel přemýšlet nad tím kde to má pojistku, že to je věc, kterou musí dělat podvědomě. Odpověděl mi že ty tři rány co dal na terč byly na pivním tácku a to přece stačí, tak proč by jezdil trénovat. To je typický přístup 95% myslivců a to je to kluk, kterému je 30let.

Autor: prroud | 07.10.2012 17:31
Taky rikam,ze kdyz nemuzu strelit dnes,budu moct jindy :-)......proud

Autor: Fesoj | 07.10.2012 17:18
Když jsem ještě sloužil, pravidelně jsem se zúčastňoval krajských i celostátních přeborů ve střelbě ze služebních zbraní. Na nějaký trénink nebyly podmínky, čas ani náboje, na závodech se střílelo "z voleje". Z pistole se střílívalo 30+30 ran, tj. 30 na terč kruhový a 30 na figuru, kde byly na zvednutí ruky s pistolí, zamíření a výstřel 3 vteřiny. Většina střelců dosahovala při střelbě na kruhový terč, kde bylo dost času, podstatně lepší výsledky než na figuře. U mě a několika dalších, taky netrénovaných, tomu bylo přesně naopak. A určitě není náhoda, že ve všech těchto případech šlo o myslivce, kteří se bez rychlého zamíření a výstřelu zejména při střelbě z brokovnice neobejdou...
To, co navrhuje M.Bergman, má rozhodně něco do sebe - ale než bych se z kulovnice propracoval k jím proklamované jistotě, udělalo by mi to takovou díru do rodinného finančního rozpočtu, že o tom raději ani neuvažuji. A základní návyky pro střelbu vleže, vkleče či vstoje lze získat i s tou malorážkou. Samozřejmě, že každý z nás se při lovu občas dostane do situace, kdy musí střílet z jiné pozice, než kterou má natrénovanou či na kterou je zvyklý - ale i tehdy jsou prakticky jen dvě alternativy : Buďto jsem na základě svých znalostí a zkušeností přesvědčen, že trefím tam, kam chci nebo tu jistotu nemám a pak je lepší si tu ránu odpustit.

Autor: M.Bergman | 07.10.2012 16:40
Těm, kterým při lovecké střelbě děljí potíž extremně odlišné podmínky před výstřelem (sed, klek, ležet v kamení apod. jak už tu někdo psal), mohu doporučit jediné. A to tréning střelby z volné ruky. Pokud takto získáte alespoň jakous-takous praxi v této střelbě na nepohyblivý cíl a dokážete na
50 m pravidelně trefovat ten vzpomínaný pivní tácek, pak si podvědomě stabilizujete svoji vnitřní jistotu a jakákoliv střelecká pozice vás pak už nemůže rozhodit. Tento postup se při výcviku pudové střelby zpočátku používá u hodně přemýšlivých jedinců, kteří se podvědomně snaží o přehnané zdůvodňování a očekávání důsledků každého vlastního úkonu. A věřte, fuguje to. Na střelnici si pověste do řady několik pistolových terčů a ránu za ranou do černého vestoje a při každé ráně úkrok či dva do strany. Zpočátku malorážka a posléze kulovnice. Brzy zjistíte že dlouhé míření a přemýšlení je k ničemu a postupně se propracujete k jistotě, která se vám zúročí v praxi. M.B.

Autor: prroud | 07.10.2012 15:51
Je to o ty praxi dedo,o tom zadna,ale dobre pisete,ty dobry navyky co jsou az v krvi,ta praxe potrebuje,a ty ziskate na ty strelnici,leda byste na lovu strilel aspon 2x tejdne nekolik ran,nj,ja holt s zadnou oporou nestrilim:-)))).....proud

Autor: Děda z lesa | 07.10.2012 15:45
U nás platil nevyzpytatelný paradox.
Myslivci, vynikající na střelnici, se nechytali na honu a např. myslivec s třemi úspěšnými zásahy z dvaceti na střelnici byl za měsíc králem honu.Podobně tomu bylo i na naháňkách.
Dnes máme vlastní pěknou brokovou i kulovou střelnici, ale zase už nemáme drobnou ani kachny.
Kromě občasného přezkoušení nastřelení kulovnice (obvykle po zpudlování něčeho) ale neznám nikoho, kdo by si vzal 2-3 krabičky kulových nábojů a šel si zastřílet...
Je opravdu propastný rozdíl mezi střelnicí a střílením v honitbě.Na střelnici v klidu a v sedě či leže s oporou si za slunného počasí vystřelíte na stále stejnou vzdálenost několik úspěšných ran. V praxi pak obvykle neexistují totožné podmínky - střelba na běžící zvěř mezi hustými stromy, střelbu v dešti, mlze, šera nebo při měsíčku, zvěř na 50-100-150m, střelba při šoulání z volné ruky, oporou o strom či hůl, ze židličky, posedu či kazatelny, vlevo či nepříjemná vpravo, do kopce či s kopce, zvěř stojící, jdoucí, klusající nebo prchající, když je člověk zadýchaný pronásledováním nebo má zmrzlé ruce a množství dalších faktorů, netypických pro střelnici.
Nemám nic proti tréninkům na střelnici, základní návyky ano, ale myslivecky dobrého střelce dělá čas a absurdní lovecké situace.

Autor: prroud | 07.10.2012 15:33
Jinak jsem hrde ten posledni,kterej by chtel nekomu zbytecne tahat penize z kapes:-)......proud

Autor: prroud | 07.10.2012 15:26
Ivo,je dobry vedet a umet na dalky,kdyz mam kuli,ale ja to nepsal jako povinnost za predpokladu,ze se dalky nehodlaji strilet.Jasne ze je fajn mit nabouchano a umet na kolik potrebuju.Ale celkem se divim s tim dalkomerem,oni ty rany od deseti do dvaceti metru jsou stejny,ale pak se zacinaj s kazdou desitkou metru docela rapidne lisit,vzdycky si strelim zvire nejdriv dalkomerem,nebo aspon zachytny body kolem stanoviste,abych mel "obrazek",ja mam nabouchano do 120 metru i presto,ze pro zabavu strilim max.85,na zvire bych uz premejslel u 60m,a hodne,podle konkretnich podminek,ovsem samozrejme,flinta a luk je diametralni rozdil,to jsem psal jen pro predstavu.....proud

Autor: prroud | 07.10.2012 15:18
Nezavani to vubec nicim,jen zkusenostma vlastnima a s jinejma,kterejch dovednosti jsme kdy byli svedkama.Budte rad,ze vam to dobre strili,ale nenabejvejte dojmu,ze kdyz vam,tak vsem :-)....proud

Autor: Ivo Ondráček | 07.10.2012 15:16
Ps.: Ano, mohl bych se zlepšit tím, že bych posunul hranici své střelby na 200 a za 200 metrů, ale to příslušné vybavení a hlavně trénink v hodnotě desítek tisíc já, ani 95% myslivců zkrátka kupovat nechci a nebudu. Stačí, že mi ten koníček od 18ti sežral veškeré úspory a člověk celé prázdniny makal na zelené hadry, flintičky, dalekohledy, optiky atd. A teď absolvovat další kolo na dálkoměry aspol. Děkuji, nechci, stačí, že mi většinu volného času sežere myslivost jako celek, nepotřebuju objetovat další hodiny týdně na střílení do terče...:)

Autor: Ivo Ondráček | 07.10.2012 15:09
Za letošní myslivecký rok jsem vystřílel na zvěř 17 kulových ran, minul jsem jednu lišku kvůli rozhozené optice a střílelo to na 50m víc jak 10cm pod. nejčastěji na 80-150 metrů. Nejhorší zásah byla liška na rovných 100m trefená na mírně zadní komoru, tedy cca 5cm doleva, než jsem mířil. Zbylých 15 ran šlo, kam mělo. Kam bych, Míro, tu střelbu tak zásadně natrénoval? Mimo té hnuté optiky, což nebylo rukama, mám 100% úspěšnost střelby a rozptyl zásahu, který nestojí za řeč, tak proč budu jezdit 70km na střelnici? Zavání mi to přesně takovým tím: MY to děláme správně a dokud VY to nezačnete dělat stejnětak, tak to děláte blbě a hotovo!

Autor: prroud | 07.10.2012 14:54
Navic u terce si muzu vyzkouset i "rychlopalbu" a jeji vysledky naostro a s viditelnym vysledkem,pomaha to zrychlovat a ovladat reflexy,delaval jsem to i s flintou,ono zkuste si s odstrelovackou takhle zastrilet i kdyz ji jinak perfektne ovladate,zjistite jak casto neco zapomenete a jak vam naflaka:-))),jak se rika,je dobry kdyz umim strelit z kazdy mozny pozice a vim co se stane,aby me nic neprekvapilo.....proud

Autor: prroud | 07.10.2012 14:49
Jinak se vcelku divim,ze je treba diskutovat "umeni strelby",paklize se strelbou zabejvam,je to proste cislo 1.Netvrdim ,ze musi bejt na urovni I. vykonnostnich trid a mistru,ale musi bejt co nejlepsi, kdyz rozhoduju o zivote a smrti, a strelba bez treninku u me neni strelbou,omlouvam se vsem ktery jsem nastval.Ja trenuju ve stoje,v klece,v sede na zemi i na lovecky zidlicce,kdyz pro nic jinyho,tak proto,ze nechci trapit zbytecne nic,po cem strelim a chci si usetrit me neprijemny "dorazeni"....proud

Autor: prroud | 07.10.2012 14:42
Nevim figi jak zvirata jejichz kostry v lese nachazim prisli o zivot,ale jejich pocet je alarmujici,taky jsem ze severu a na severu....proud

Autor: figi | 07.10.2012 13:59
Alergický ... nejsem. Je to prostě běžný standard. Tady u nás na severu se obecně hodně loví, nebo spíš hodně střílí. Těch "chybených" kusů je dost, nebo až příliš, stačí si pohovořit s kterýmkoli vůdcem barváře či jiného psa který umí barvu. A nebo s hajnými, kteří doprovází hosty.
Nácvik na sucho pomůže alespoň trochu zkušenému střelci, pokud si střelec není schopen uvědomit chybu, kterou udělal, je mu to nanic. A to umí ten, který je schopen přebně označit místo zásahu v terči po odpálení rány.
Argumenty, že to na střelnici nejde natrénovat zavání spíše nezkušeností, protože ta podstata je někde jinde.
A lovecká horečka? Ta se mnou stále (naštěstí) lomcuje hodně často, ale zautomatizovaná technika přesné střelby funguje i tak.
Myslivost a střelba patří k sobě, a koníček je oboje. Stačí se podívat po diskusních fórech, nejvíce myslivci diskutují o zbraních, nábojích a střelbě, a až pak o ostatních věcech. Jsem především lovec, a to, že alespoň trochu umím střílet je nutná podmínka.
Vážení, lžete sami sobě. I kdyby to mělo být jen deset ran měsíčně, děláte to pro zvěř především a pomůže to.

Autor: prroud | 07.10.2012 13:52
Mno,kazdej kurak si najde dost odpovednejch oduvodneni proc kouri a potrebuje cigaretu,to nejde jinak okomentovat,je to na kazdym,jak se k cemu postavi.Navyky strelby a trenink nema nic spolecnyho s tercem,nebo zveri,to uz vychazi z praxe.Jen dodam,ze znam mista,kde kdyz chcete lovit,musite nejdriv ukazat co umite...........hodne lidi odjizdi,nepustej je do lesa a ja si myslim,ze je to hodne dobry a zasadni opatreni......proud

Autor: Míra | 07.10.2012 13:47
Důležité je umět si zdůvodnit, proč netrénovat střelbu! A zdá se že spousta myslivců u nás je v tom opravdu dobrá.

Autor: rici czech | 07.10.2012 13:35
Ivo zautomatizování střeleckých návyků od nahození flinty do ramene až po odmáčknutí (samozřejmě na prázdno) jde i doma v "obýváku" ,a nemusím kvůli tomu jezdit 50 km daleko na 100metrovou střelnici.Ale samozřejmě proti tréninku nic nemám ,jen jsem chtěl upozornit na to,že pokud někdo nastřílí na střelnici tak není řečeno ,že ten samý výsledek bude mít i v revíru na zvěř a to je myslím to co by si mněl každý uvědomit a podle toho se zařídit.Hovgh dopsal jsem.

Autor: Ivo Ondráček | 07.10.2012 13:23
Nechtěl jsem říct, že by to bylo všechno k ničemu, to zautomatizování střeleckých návyků je důležité. Čím míň člověk loví (střílí), tím déle vše trvá. To co tu popisovala Honza Slavětínský o doprovodech je přesné. Mělo by to vypadat tak, že šouláte s hostem, uvidíte kus a...Srnec, to je on, střílejte. A střelec: - trojnožka, opřít, zamířit, pojistka, bác. V reálu to vypadá - trojnožka, opřít, flinta nesedí, upravit usazení v rameni, kouknout do optiky, kouknout normálně, kde že ten kus vlastně stojí páč ho v optice nemůže najít, zase optika, pak zápas s pojistkou, dlouhé míření...a teprve bác. A dost možná ještě naměkko nebo bůhvíkam.

U svátečních lovců to asi ani nemůže dopadnout jinak že. Především ten psychický tlak je velký problém. Sám si vždycky vzpomenu, když jsem u nás před třemi, čtyřmi roky potkal lišku (!absolutně nejvzácnější to tehdy tvor naší honitby!), byl jsem z toho TAK vyklepaný, že konečně po 80ti čekaných došla, že míření a odmáčknutí byl doslova obřad - šmarjá když jí netrefím, další zase minimálně tři měsíce nepotkám! Dneska je vše jinak a lišku vídám každý týden, to se pak střílí v jiné pohodě:)

Autor: rici czech | 07.10.2012 12:41
Já souhlasím s Erikou a Ivošem.je to tak,řeší to tak spousta myslivců,skáče mi kříž po celé komoře -nestřílím,je to daleko-nestřílím,a odsuzovat někoho ,že je špatný myslivec či lovec nebo nezotpovědný za to že na střelnici za rok nevystřílí xx nábojů je poněkud scestné.Znám případ kdy mistr republiky v skeetu na obyčejném honě trefoval daleko míň než obyčejný myslivec se ZH:-).A při střelbě kulí je něco jiného střelnice a jiného revír a zvěř a u některých i lovecká horečka která se nácvikem bohužel vymýtit nedá:-)

Autor: Erika Doležalová | 07.10.2012 12:26
On často není jen problém v tom, že střelnice je třeba daleko, ale taky v tom, že si tam natrénujete ty rány a tím to jaksi hasne. Můžete si sednout za stůl nebo stát, to je jedno, máte terč, nabijete, střílíte. Jenže! Na lovu to takhle funguje tak možná na posedu apod. Ale jak chcete na střelnici trénovat všechny možné i nemožné situace, do kterých se často dostanete? Jednoho jelena jsem třeba lovila na skále. Ne, nedělám si srandu, byl to obrovský kus skály, na který jsem musela částečně vylézt, lehnout si a střílet. Jak to trénovat dopředu? Mám si na střelnici dovézt kamení? Někdy se opřete o strom, někdy o pařez, někdy jsou ty pozice i dost krkolomné (samozřejmě stále ve vší bezpečnosti). Divočáka jsem střlela ze žebříku s pažbou skoro na uchu - ne že bych chtěla, ale byl tak blízko, že už jsem kvůli opěrce na žebříku s flintou "jinam" nemohla.. Tohle na střelnici "nedáte". S pistolí se takhle blbnout dá, ale s kulovnicí? Řešit tady "návyky" se zbraní jde trochu mimo mě. Možná mám flintu blbě v rameni (zatím mě nevyfackovala, tak asi ne tak úplně blbě), možná dělám spoustu dalších věcí blbě..ale trefuju se, dokonce se i trefuju tam, kam mířím. Letošního srnce-veterána jsem střílela ze země, seděla jsem na zadku, nohy rozkročené a pokrčené v koleni, před sebou dvojnožku a winchestra.. Nikdy předtím jsem takový "posez" nezkoušela a rána seděla tam, kde měla (a kam jsem mířila). Ano, nebylo to daleko, jen 80 metrů, na 150 už bych takhle nejspíš nevystřelila - takže po důkladném tréninku už třeba ano..? Takže v podstatě stejný názor jako Ivo a znovu zopakuju (ikdyž je na to Figi jistě alergický :-) "mě to takhle stačí" - pokud si nejsem jistá (čímkoli - "skáče" mi tečka, zdá se mi to daleko, kus špatně stojí...) tak prostě nevystřelím a jdu jindy..

Autor: Ivo Ondráček | 07.10.2012 11:25
Taky jde o to vyjasnit si otázku PROČ... Proč se chci zlepšit v kulové střelbě?

1.) Kvůli vlastnímu dobrému pocitu z pokroku, pilování techniky, že mi najednou jde to co jsem dřív považoval za téměř nemožné, že už konečně nestrhávám a vím proč, že budu moci navštěvovat soutěže atd... Zkrátka ze střelby (ne z myslivosti ale ze střelby) si udělám koníček pro který budu žít.
2.) Nebo trénovat proto, abych se stal přímo při lovu pohotovějším, a dobu od obeznání k výstřelu zkrátil klidně i o deset a více vteřin, či dokázal ulovit o pár desítek metrů dál? Čili netrénovat pro střelbu samotnou, ale především pro lovecké využití.

Když si to převedu na sebe konkrétně, častým tréninkem bych zřejmě dokázal posunout hranici svého dostřelu někam za 200m a výrazně si zlepšil návyky držení zbraně a spouštění + se naučil střílet vleže a ve stoje, což neumím skoro vůbec.
Požadavky: Kulovnice (s kulobrokem zkrátka trénovat nejde), na vzdálenosti nad 200m pak nová optika, pozorovák, měřič vzdálenosti a větru, tisíce na pořizovací náklady a patrony, které nemám a mít jen tak nebudu.
Výsledný efekt: Ročně bych ulovil o dvě-tři lišky a jednoho srnce víc, protože nyní byli nad moje střelecké schopnosti.
Shrnutí: Z hlediska loveckého využití investice v řádu desítek tisíc a desítek hodin času za tři lišky a srnce ulovené na 200m+, víc si toho v naší honitbě zkrátka nestřelím:)
Ve výsledku: Raděj vyrazím druhý den znova a sednu si o 150m blíž na pohodlný dostřel a ušetřím si ten vyčerpávající proces nade mnou:)

Autor: Jan Slavětínský | 07.10.2012 11:06
Po vyčištění hlavně (Balistolem) používám na konzervaci jak vývrtu tak povrchu flinty obyčejný olej na šicí stroje. Doporučil mi to jeden puškař, jelikož tento olej nerozpouští brynýr. Když beru flintu a jdu do revíru, protáhnu hlaveň kouskem obyčejného toaletního papíru namotaného na vytěráku. Funguje to ke spokojenosti mé.

Autor: figi | 07.10.2012 10:30
K tomu co píše Fesoj jen doplním - Fesoj nemá vytěrák a používá pouze šňůru. V této situaci jsem mu proto doporučil čistit pouze nasucho a minimálně jednou ročně hlaveň vyčistit pořádně za použití Ballistolu. To pořádně znamená opakovaně několik dní po sobě. Takto ošetřovanou hlaveň je nutné pečlivě chránit proti vlhkosti při lovu. A čistící šňůru často prát.
Jinak jednoznačně doporučuji čistit po každé střelbě, a naučit se důkladně vyčistit zbraň před střelbou do sucha, to je asi důležitější, než vlastní vyčištění od výstřelových zplodin a mědi.

Diskuse se ubírá správným směrem, argumenty proč netrénovat či nezlepšovat se ve střelbě přibývají, a ty ne úplně správné rady také.

Samozřejmě, že většina dokáže v ideálních podmínkách střelnice na 100 m zasahovat vždy pivní tácek a v reálu na lovu talíř. A tak to asi zůstane.
Ale ty věčné diskuse o etice a odpovědnosti také nikdy nepřestanou.

Jenže jak už psal Honza Slavětínský, jde o jistotu, ale především o rychlé usmrcení zvěře. A není to vůbec o vzdálenosti. Je velmi neetické střílet na jakoukoli zvěř bez alespoň občasného nácviku střelby.

Autor: prroud | 07.10.2012 09:01
Tak to se ted s vami Fesoji ucim i ja,cistili jsme vzdycky,po kazdym pouziti zbrane.Kdyz byl problem,byl v prachovy naplni naboju,proto jsme je odvazovali a peclive pripravovali kazdou krabicku na zavody,podle vahy naboju,stavalo se v klidu,ze jsme ze trech poskladali jednu. ...proud

Autor: Fesoj | 07.10.2012 08:37
Tak jak jsem dopadl s tím ověřením nástřelu... Předem upozorňuji, že jsem měl posledních 5 nábojů, nové zásoby budu mít až příští týden, ale říkal jsem si, že 2 až 3 obětuji, abych měl jistotu a troufl si vůbec jít lovit... Dal jsem si terč na 50 m a první rána byla asi 1 cm pod záměrným bodem. Tudíž 4 x jsem klikl doleva, abych se podle údajů výrobce dostal o malinko výš a měl nastřelenou zbraň na ONV. Druhá rána se stejným zamířením - a světe zboř se ! Šla sice nahoru, jak jsem chtěl - ale o víc než 8 cm. Takový výsledek by odpovídal spíš praku a ne rok staré kulovnici. Vrátil jsem stavítko výšky tam, kde bylo původně. Třetí rána byla o necelé 2 cm pod tou druhou. Takže konec, šmytec, uklidit flintu - a zavolat Figimu, zda by mi to mohl nějak vysvětlit. Samozřejmě, že jsem zkontroloval dotažení upevňovacích šroubů puškohledu a montáže a tam závada nebyla... S renomovaným ostrostřelcem Figim jsme to původně nevysvětlitelné putování zásahu probrali ze všech aspektů a došli jsme k následujícímu závěru :
Moje chyba... Když jsem měl starou kulovnici, vždycky jsem říkával, že hlaveň čistím každý rok, akorát vloni a letos ne, že povýstřelové zplodiny nejlépe odstraní další kule prošlá hlavní. A celkem to fungovalo. Při nákupu nové zbraně jsem začal s čištěním po každé střelbě. Jenže jsem si bláhově myslel, že stačí nastříknout Balistol, nechat nějakou dobu působit, pak protáhnout šňůrou a hotovo. A úplně jsem zapomněl, že tu šňůru chce taky občas vyprat, protože ač hlaveň vypadá čistě, zůstane po použití delší dobu nevyprané šňůry přece jen mastná natolik, že právě ta první rána, na které při lovu nejvíc záleží, může jít bůhví kam - lov není střelnice, kde rozhodčí před závodem povolí jeden výstřel na odmaštění hlavně... Sečteno a podtrženo : Odteď po střelbě maximálně protáhnu hlaveň čistou a suchou šňůrou, žádný olej. Ten použiji jen tehdy, budu-li vědět, že zbraň nehodlám delší dobu používat. A opravdu důkladné čištění hlavně provést jednou za čas.

Autor: prroud | 06.10.2012 18:08
A tak me napadlo ;-) , jak je pekny,jak jsme pekne v zakrytu,osekany vsichni nastejno,individualita se nenosi,samostatny mysleni taky ne,slapni vedle,vyboc z rady.....a mame te!Na kazdej krok tu mame pekne ZAKON ;-)a tisice bdelejch ,nikdy nespicich kukadel,v nasi lidsky farme se hlidame sami pekne navzajem:-),co se nesmi,to se proste nesmi,netreba uvazovat a improvizovat,pravidla mluvej jasne,co se smi je s presnym navodem,aby to nahodou nekoho nenapadlo udelat jinak:-).......proud

Autor: prroud | 06.10.2012 15:39
A nosime prece dalekohledy,abysme videli,jestli se nekdo diva:-)))))))))),zrovna jsem poslouchal jak jsem prisel z lesa,ze na strelnici u nas je to jak na divokym zapade,slysim pusky i pistole....proud

Autor: prroud | 06.10.2012 15:38
Vim Fesoji,tohle je mi jasny,proto jsem taky nenapsal nic primo :-).Beru to tak,ze kdyz trenovat chci,nikdo mi nedokaze,ze na poli jsem z kazatelny trenoval,tam mam prehled o bezpecny strelbe a co si kde na pole postavim,o tom vim jen ja.Aby me nekdo naprasil,musel by mit par dokumentaci,a to pada tak nejak v uvahu snad jenom kdyz po me nejakej previt vyslovene ,cilevedome a dlouhodobe pujde.Ledaze je povinnost hlasit kazdou ranu a jsou spocitany patrony:-).Jinak mi tezko nekdo dokaze,ze mi po poli neprebehlo 7 lisek a 11 zatoulanejch kocek ;-),a to vsechno v jedno odpoledne:-)),no nic,vsichni muzou vedet ze kecam,ale vedet je malo,no nic,legrace stacila,ale myslim si,ze kdyz to clovek udela rozumne a zodpovedne,hlavne bezpecne,nemel by nastat problem,flintu si naboucham na strelnici a pak si ji uz jen rychtuju na ty vetsi dalky,ale souhlasim s Radkem,ze vetsina ulovku je na blizko,je to i spravny,pocitam ze cim bliz zvire mam,tim mensi skodu kule nadela....proud

Autor: Fesoj | 06.10.2012 14:36
Proude abys byl v obraze - trénovat střelbu z lovecké zbraně v honitbě, i kdyby šlo o sebebezpečnější místo, lze jen do té doby, než Tě někdo napráší policajtům. Podle platného zákona o zbraních je totiž tréninková střelba mimo schválené střelnice zakázána. Kde není žalobce, není soudce - ale stačí jeden iniciativní blbec a můžeš přijít o zbroják. Obhájit se snad dá jedna rána k ověření nástřelu. A tu si právě teď půjdu dát za barák, protože před třemi dny jsem za světla, bez spěchu, vsedě s oporou obou loktů na vzdálenost 80 m hanebně chybil kapitálního lišáka. Chyba samozřejmě mohla být i někde mezi spouští a posedem - ale jelikož si žádné nejsem vědom, bude ta ověřovací rána na místě. Po tom chybeném lišákovi raději bez ověření do papíru ani ránu na zvěř !

Autor: Radek Chadim | 06.10.2012 10:16
Troufám si říci, že drtivá většina úlovků obecně je na vzdálenost do 100 metrů.

Autor: Radek Chadim | 06.10.2012 10:15
Spíše než o hraní v orchestru je to o jízdě na kole :-). Když rok nikam nepojedu a pak sednu na kolo, tak cestu na nejbližší nádraží do sousední vesnice dám i po tom roce nebo dvou, možná se trošku více zadýchám, ale pro můj účel nemusím jet jako Lance Armstrong a nemusím mít na kole najeto dvacet tisíc km za rok, abych na to nádraží dojel - přirovnání ze života jako vyšité :-). Samozřejmě kdybych více chodil trénovat střelbu, tak se do vzdálenosti těch 100 m nebudu tréfovat do dlaně, ale do 50ti koruny, a ani to by např. figimu nestačilo, ale já dál nelovím, vím (většinou) kde mám dejmetomu své hranice a přes ně nejdu. Ono většina postřelené a nedohledané zvěře nevzniká tak, že někdo neumí vůbec střílet, ale proto, že si řekne, "já to zkusím i když moc šancí tomu nedávám a třeba se trefím" a pak dojde k nástřelu a když kus neleží na fleku, tak "tak jsem asi netrefil". A tohle při sebelepším tréninku na střelnici nevymýtíte.

Autor: prroud | 06.10.2012 10:10
A muj sugestivni nazor......100 metru je pro kuli a trenink zalostne malo,kdyz i zavody ve sportovni malorazce se strileji na 50....proud

Autor: prroud | 06.10.2012 09:57
Pane Chadime,no me jste nepotesil a napisu to teda po svym,proste bejt po mym tak:"Bez radnyho treninku,neni lov!" a "Kdo chce trenovat,zaridi si to a trenovat bude!".Ja vim ,ze je kolem toho spousta otazek,jako kde,kdyz vlastne neni kde a podobny,taky nemam kde trenovat a trenuju!Hledam nejakej priklad co by neznel uplne pitome:-))).Napriklad,nikdy jste nemel v ruce housle,vite ze se smydla smyccem,vezmete pozvani svetovyho orchestru a pojede s nim na turne jako houslovej solista,virtuoz?Nepojedete,a to i presto,ze by to nikoho nestalo zivot,nebo trapeni,ale byl byste jen pro smich.Nejsou strelnice?Pak je potreba zaridit jiny vhodny misto,kde lze trenovat,treba primo v honitbe,vsechno je to jen o lidech.Ja casto trenoval v lese,na lovu,vlastne misto lovu,vzal jsem si kostku na terc a jel jsem do lesa.Par treninku zver neodstehuje.Mozna je to naivni,ale bez poradnyho treninku a meraku na vzdalenosti,bych proste nelovil.......proud

Autor: Radek Chadim | 06.10.2012 09:23
Trénink z malorážky není zcela špatný, to ne, ale přeci jen při lovu kulovnicí nejběžnějších středních ráží je to o té ráně. "Uchop zbraně, mačkání spouště, rychlé přebíjení, míření" a další věci se dají natrénovat i na sucho bez střelby. Jak už jsem zde dříve psal, když jsem začínal, byl jsem za odborníkem, ten mi řekl, že to držím jako vařejku, mačkám to špatně, ... a všechno možný, ukázal mi, jak to mám dělat lépe a pak jsem doma mohl trénovat na sucho bez rány, aby to pak při lovu šlo do toho ramene pružněji a lépe. Samozřejmě pak při tom lovu to člověka spíše rozptyluje :-), pač si říká, co zase udělal špatně, ale to je jen důkaz toho, že to mám na sucho málo natrénované. Pak by měla přijít ta střelba tou loveckou kulovnicí, aby si člověk zvykl na ránu, na zpětný ráz a zjistil, že kde v době výstřelu svítí červený bod, tam to i padne, což mně i po těch 5ti loveckých letech pořád překvapuje :-).

Autor: Radek Chadim | 06.10.2012 09:13
Eriko, já myslel střelnice v Nových Syrovicích a v Soběšicích, ale jak a zda-li vůbec to v nich nějak funguje, to nevím. O střelnici u Miroslavi jsem ani nevěděl a když hledám po netu, tak žádnou kulovou střelnici alespoň 100 metrovou v okolí Brna nebo informaci o ní ani nemohu najít. Pak člověk nemá ani kde trénovat, i kdyby chtěl, protože 100 m střelnic je jako šafránu. Kdyby někdo měl lepší a podrobnější informace, mohl bych zde udělat rubriku Informací, kde by byl seznam kulových (a brokových) střelnic.
Jinak na přesnost mé střelby má největší vliv celková pohoda při střílení. Někdy prostě cítím, že trefím všechno a někdy už beru flintu ze skříně a vím, že dnes buď na blízko nebo vůbec. Ale trénovat na terč se s loveckou střelbou nedá moc porovnat, zvěř se většinou hýbe, mnou nejčastěji lovení divočáci a letos i lišky jsou v podstatě neustále v pohybu, různě se překrývají, loví se z velké části v noci, kdy člověk nemá občas úplně přesnou představu, jak jsou daleko,.... prostě ta lovecká střelba je o dost o něčem jiném a těžko tréninkem postižitelné. Důležité je věřit zbrani, pak do 100 metrů se trefit do velikosti dlaně by neměl být problém pro nikoho, což při lovu spárkaté zvěře by mělo stačit vždy.
Samozřejmě občas se stane asi každému, že netrefí ani tu dlaň, a tudíš nic neuloví, pak hledá příčiny ve všem možném. Mně se to stává, když cítím nepohodlí na loveckém stanovišti (nejčastěji vysoko podpěra pod flintou) v kombinaci s tím, že si řeknu, vždyť je to pár metrů, to musím trefit - a průšvih je na světě, naštěstí kromě jednoho případu to byl vždy průšvih obrovský, tak jsem lovenou zvěř nezasáhl vůbec :-) místo špatně, což je jistě ta lepší varianta.

Autor: Tomáš Peroutka | 05.10.2012 19:32
Zdravím, někdo se mnou bude souhlasit, někdo ne, nicméně jsem přesvědčený o jedné věci, která funguje naprosto spolehlivě při jakékoli střelbě, jedno zda z lovecké nebo sportovní zbraně. Jde o to, být psychicky naprosto imunní vůči čemukoliv a být tím pádem soustředěný a vyhodnotit rychle a správně situaci. Vyhrávají jedinci, kteří jakoby ani žádné nervy neměli a jsou naprosto chladní. Tato vlastnost je dar shůry, něco jako talent.Možná se to bude zdát někomu divné, ale miluju situace, kdy si např. v tlupě černé obeznám jeden kus a dlouhé minuty čekám naprosto soustředěný s prstem na spoušti na ten jediný správný okamžik,který někdy trvá jen sekundu a v tom okamžiku mačkám spoušť.Další takovou situací je např. lov v lese, kdy se zvěř objeví na okamžik mezi stromy.Lovu Lesu

Autor: prroud | 05.10.2012 16:21
Je fakt,ze v tomhle je dost velka vyhoda u lovu lukem,kdyz se cokoliv semele,neni poskozeni a sok, a smrt je vicemene i tak jista,jen neni tak pohodlnej a skladnej jako flinta,je tezsi se s nim pred zviretem "schovat" :-),ale to sem nepatri,jenom,ze me to tak napadlo....proud

Autor: prroud | 05.10.2012 16:16
Takhle jo,Eriko ;-)......proud

Autor: Erika Doležalová | 05.10.2012 16:06
Jendo, jasně, proto jsem napsala, že MĚ to stačí, protože já právě lovím v POLNÍ honitbě. Ne že bych nikdy nelovila v lese, svého nejlepšího srnce jsem střílela z lesa, daňka jsem lovila v lese, černou, vysokou.. Ano, někdy je toho času na výstřel opravdu málo, ale to je potom buď o tom, že je člověk jak píšeš vystřílený a prostě to v té mezeře stom-jelen-strom-jelen-strom... stihne a nebo zodpovědný a zná své možnosti (jako já :-))) a nevystřelí.
Proude, špatně jsi mě pochopil, samozřejmě že primární je RYCHLÉ usmrcení, ale to je o umístění rány, ne o tom, jak rychle po spatření zvěře vystřelím. Mě osobně absolutně nevadí zvěř půl hodiny "pást" s flintou opřenou v rohu nebo položenou v klíně. Tím delším mířením jsem taky nemyslela že deset minut zírám do puškohledu s tečkou přilepenou na kusu, ale mám kulovnici "v pohotovosti" a prostě počkám (než se zvěř správně natočí..než stojí opravdu jedno prase a ne tři v jednom cucku..než se vydýchám..než -cokoli dalšího-) Mám takhle ulovenou většinu divočáků - prostě sedím, mám kulovnici v rameni a čekám, až budu mít jistotu, že kus stojí opravdu sám a není v zákrytu jiný a že stojí co nejideálněji. Spousta lidí mě za to kritizuje, že když přijdou prasata, musí se hned střílet..že riskuju že mi utečou.. No a co? Tak by utekli. Přijdou jindy. Nemusím nutně z každé čekané nebo šoulačky dovézt úlovek. Navíc se mi zatím nikdy nestalo, že by mi (kvůli tomu, že nestřílím hned jak první vystrčí hlavu z houští, utekli). Naopak, na jedné jelení říji jsem divočáka lovila tak, že některou z bachyní jsem střílet nechtěla, selata byla v jednom chumlu no a tak jsem zase položila kulovnici, vzala dalekohled, zapálila si a za pět minut přiběhli dva lončáci.. A bylo :-)
Takže když to shrnu - nejsem proti tomu dát si pár ran do terče, nemyslím si, že by to bylo zbytečné, naopak, ale zas nebudu odsuzovat toho (a tím pádem i sebe) kdo to nedělá (samozřejmě za předpokladu, že to není jouda, který vystřelí jednou za rok a ještě to zprasí..)

Autor: prroud | 05.10.2012 15:46
90 uz je pro lov hodne slusny,na 90 uz neni velkej rozptyl,takovy obstojne je podle myho nazoru v pohode,pro lov.....proud

Autor: Fesoj | 05.10.2012 15:26
"Obstojně" - u malorážky jsem za obstojný výsledek považoval tu II.VT, čili 90 ze 100. Nic moc, ale solidní základ, na kterém se dá stavět.
A to, co napsal v předcházejícím příspěvku Proud, je také hluboká pravda, která se ale netýká jen lovu, ale i střelby na terč. Každá rána je stejně důležitá, každou musí člověk poctivě vypracovat, vždycky je lepší v případě nejistoty přerušit zamíření a zkusit to znovu, než to uspěchat a honemhonem vystřelit, abych už měl pokoj. Člověk to teoreticky ví, hezky se to povídá či píše, ale dodržet to vždy v praxi, to chce trénink, trénink a zase trénink - a najednou zjišťuješ, že to vypracování rány trvá o hodně kratší dobu než dřív a těch momentů, kdy musíš pro nejistotu odložit zbraň a zamířit znovu, je čím dál tím míň. A tak to má byt, tak je to spravne...

Autor: prroud | 05.10.2012 14:25
Ono to jednomu neda,hlavne ze zacatku,to nutkani strelit,hlavne strelit,kdyz uz mirim,jenze to neni umeni,umeni je nestrelit a strelit jen s jistotou,ktery si je clovek prave v tom okamziku plne vedomej a ranou si je absolutne jistej......proud

Autor: prroud | 05.10.2012 14:09
Hezky shrnuty,je to tak,malorazka vypiluje a da se s ni manipulovat,naucit,ale trenovat je treba s tim cim se lovi.Jen me jeste napadlo:obstojne je malo,kolik je na terci "obstojne" a v jakym rozptylu?Bez urazky,neni v tom ironie. V tom to mam s lukem jednodussi,jen trenuju s cvicnejma koncovkama,pred sezonou ale uz s loveckejma.......proud

Autor: Fesoj | 05.10.2012 13:48
Figi, podle toho, co jsi napsal o svých střeleckých začátcích, to vypadá, že máš na střelbu talent od Pánaboha - znám pár takových lidí. Ovšem ten talent sám o sobě nestačí a jak sám uznáváš, bez tréninku by Ti byl - ne snad zrovna k ničemu, ale určitě bys nedokázal to, co dokážeš dnes. Ze svého pohledu si myslím, že základ by u každého měla být střelba z malorážky a pokud možno ze začátku pod vedením někoho, kdo člověku zabrání v získání špatných návyků /držení zbraně, spouštění atd./, které se později odstraňují moc těžko a plně se projeví právě až při přechodu na "plnotučnou" kulovnici. A chci-li stále střílet aspoň obstojně, je trénink nutný, otázkou ovšem je, zda a jak často si člověk může dovolit si jít tréninkově zastřílet z kulovnice - a má-li vůbec kde... Malorážka dost pomůže, ale kulovnici v plné míře nenahradí.

Autor: prroud | 05.10.2012 13:42
Jinak figi je videt,ze nechybej zkusenosti a strelecky figle,ano,kdo chce umet strilet,musi se "vystrilet"!Ti kdo opravdu znaj,rikaj: praktice,praktice,praktice....To neni treba prekladat:-)....proud

Autor: prroud | 05.10.2012 13:14
No Eriko,ona je to otazka vykladu,ja treba k smrti rad lovim,ale zabiti zvirete,to finale,si uz neuzivam.Vsude ukazujou tu strasnou radost ze zabiti,ze strelenyho zvirete.......,me ji kazi smrt toho tvora,neuzivam si ji,uzivam si to pred tim.Smrt beru jako nutny zlo a zabiti jako hanebnost,abych dostal to co chci.Proto koukam abych zabil co nejrychlejc a s jistotou.Plati,ze cim dyl miris,tim hur strelis,to radeji zamirim vickrat,je to o cviku.Jak to nejde,reknu si ze zejtra je taky den a radeji se jen divam,to uz si zase uzivam.Jenze to holt zase neni o tom hospodareni.Presto se lovu nehodlam jen tak vzdat :-).Takovy "psycho" :-).......proud

Autor: prroud | 05.10.2012 13:07
To proto pane Slavetinsky,ze dobre strilet malorazkou jeste dlouho neznamena UMET strilet :-).Me napada spis jinej problem,se kterym jsem se setkal v americe(holt odjinud zkusenosti s lovem nemam:-(,tak mi tu vecnou ameriku prominte),a to je obecna snaha se kulovejch zbrani mezi lidma zbavit,to nesouvisi s lovem,ale s ozbrojovanim,protoze kulovnice uz je opravdu zbran se kterou jde hodne dokazat.Uz je tam jen par statu,kde jsou povoleny,vsude se snazej protezovat k lovu vysoky vlastne "brokovnici" s jinou naplni.Coz samozrejme nejde srovnavat ani nahodou.......proud

Autor: Jan Slavětínský | 05.10.2012 12:31
Eriko jasně..,ale představ si, že třeba nelovíš v polní honitbě,ale lovíš v honitbě lesní. V lese se musíš jinak rozhodovat, rychle a rychle střílet. Kolikrát v porostě využívat pouze jednu,dvě mezery mezi stromy nebo lajnu. Kamarád ,jelenář z hor mi tohle mockrát potvrdil.Hodně hostů ,které provázel mělo problém takhle střílet.A tam se holt tak loví..To jen ,aby řeč nestála. Ahoj

Autor: Erika Doležalová | 05.10.2012 11:58
Figi (a v podstatě i Jendo) asi to vidíte z jiného hlediska než třeba já. Ano, chápu že vás může jaksi popouzet myšlení stylem "To stačí", ale na druhou stranu zkuste pochopit, že někomu to opravdu může stačit k plné spokojenosti, k dobrým ranám atd. Mě osobně vůbec nevadí jít na lov jednoho daného kusu víckrát, nevadí mi, když je příliš daleko a tím pádem nevystřelím, nevadí mi, když mi uteče, atd. To, co popisuje Jenda, asi profesionála rozčiluje (dlouhé míření, lovecká horečka atd..) ale zas na druhou stranu - no a co je na tom (špatného)? Tak si zamířím, kus špatně stojí, tak mířím dokud se nesrovná, když se mezitím "zadýchám", tak se holt zase vydýchám.. Vždyť lov přece není o tom rychle zamířit, rychle zabít a domů.. Pokud musím já sama nalovit v krátkém časovém horizontu xy kusů, pak je to jistě problém, ale pokud lovím za dobu lovu řekněme srnců jeden dva kusy, tak proč bych měla nutně hned na první procházce, když mi vyskočí z trav, hodit flintu do ramene a ve vteřině pálit? Nevím jak komu, ale mě by tedy takový lov radost nepřinášel. Nemyslím si o sobě, že jsem bůhvíjaký excelentní střelec ale taky vím, že nejsem žádná nula.
Když tady odcituju kousek z Jendova příspěvku: "Tréning ti dává sebejistotu, zvyšuje tvou rychlost zamíření..Kolikrát rychlost odpálení rány - ta vteřina je na úspěchu lovu rozhodujicí.." Tak sice má samozřejmě pravdu, na druhou stranu - rychlost zamíření - to je spíš rozhodující při náhlém objevení zvěře, která může ve vteřině odskočit. Pokud mám čas (a zvěř o mě neví), můžu si dát v klidu i cigáro než sáhnu pro flintu. (když mi kus mezitím odejde, tak odejde..) A rychlost odpálení rány - opět, má to jistě význam, pokud mě "tlačí čas", ale pokud si jdu do lesa odpočinout s tím, že možná bych mohla něco ulovit, tak prostě nespěchám. A jistě je rozdíl v tom, jak už jsem psala výše, když někdo loví za +- měsíc 50 kusů a když někdo (jako třeba já) 5 kusů za rok..

Autor: Jan Slavětínský | 05.10.2012 10:07
K té malorážce. Určitě je pro začátečníka malorážka dobrá. Hlavně pro natrénování těch hlavních věcí jako je držení, odmačknutí a především to "čučení" do optiky - vzdálenost oka,čistý obraz atd.. Jsou lidé, že s malorážkou střílí perfektně a potom má v ruce springfilda a najednou má problém. Flinta je těžší, jinak sedí a hlavně jim v hlavě šrotuje - až to zmáčknu, to bude drba, to jí dostanu...Je zajímavé vedle takového střelce stát a sledovat ho. Dost lidí sice pečlivě míří, ale v okamžiku kdy zmačkne ,zavřou oči. Oni to ani neví a ani to nepřiznají a do krve by se dohadovali. Proto střelba kulovnicí je trochu jinde než s malorážkou. Je to jako když si v autoškole poprvé přesednete z trenažéru do auta.
Malorážkou je levné postřílení si, ale v něktetých lidech malorážka neodstraní ten pomyslný strach z rány a jiný respekt, který se dostaví ,když vezmou do ruky kulovnici.

Autor: figi | 05.10.2012 09:29
Pokud mladí myslivci vyrostou v prostředí, kdy se maximálně jednou za rok začátkem května dá zkušební rána pro kontrolu nastřelení, tak to nemůže být jiné. Já tak také vyrostl a o tom, že se střílí lovecká kulová střelba na terče jsem se vlastně dozvěděl až ve čtyřiceti letech. A ihned jsem pořídil malorážku, kterou jsem si sám upravil ( byla to moje první vlastnoručně "laděná" zbraň ) a začal střílet. Neměl jsem se koho zeptat a literaturu jsem neměl také žádnou. Pak jsem vyrazil na první závody, a ejhle, druhé místo. Ale to podstatné, poznal jsem lidi, co střílí, získal spoustu rad, pak i dobrou literaturu a začal se konečně zlepšovat a dělat věci správně. Následovala velká série pohárů a medailí, ale nejvíc byl vidět rozdíl při střelbě na zvěř. Pak mne začala lákat střelba na větší vzdálenosti. Dnes už po závodech tolik nejezdím, ale snažím se alespoň párkrát za rok jít, to člověka donutí alespoň trochu trénovat.

Autor: figi | 05.10.2012 09:05
Nechtěl jsem vůbec do této diskuse zasahovat, ale pro upřesnění musím.
Nevím, proč vznikl mýtus, že kulová střelba se nedá naučit a natrénovat s malorážkou. Sám jsem se naučil s malorážkou po dvaceti letech výkonu práva myslivosti opravdu dobře střílet, a ujišťuji každého, že všichni střelci, kteří jezdí na kulové závody se naučili střílet a převážně trénují s malorážkou. Naopak je malorážka pro výuku spouštění, dýchání, míření a střelecké polohy vhodnější, než kulovnice. Rozdíl je pouze v "pevnosti" držení zbraně.
To, co píše Erika, je přesné myšlení většiny současných myslivců. "To stačí" a hodně důvodů, proč to stačí, nezapomněla zmínit i větší vzdálenosti, o které tu ale vůbec nejde. Ty jsou na lovecké střelbě zmíněny jen proto, že naše reprezentace při závodech v JAR musela střílet až do vzdáleností 350 m, a dobře ví, že pokud chceme držet alespoň malinko krok se světem, tak to bez toho nepůjde.
Nežijte v omylu, dát si jednou či dvakrát za rok na střelnici několik ran není trénink, a to ani malý. To vlastně jen zjišťujete věci, které při střelbě na lovu možná ani nevnímáte. Nic víc.

Honzo, to velmi dobře znám, a třeba na šoulačku vůbec hosty vodit nemohu, měl bych z toho infarkt.

Autor: Jan Slavětínský | 05.10.2012 08:53
Vždy když jsem doprovázel nějakého hosta a měl střílet, bylo mi hned jasné ,jak na tom s kulovnicí je. Vystřílený chlap je sebejistý a odmačkne ránu rychle a řádově v několika vteřinách. Kolikrát jsem si říkal - teď, teď! a když jsem viděl jak minutu míří, několikrát odklání hlavu a rozdýchává se, není schopný koordinace ,že to snad střelím za něho. Pro mě to byly větší nervy než pro dotyčného lovce.
A o tom to je. Tréning ti dává sebejistotu, zvyšuje tvou rychlost zamíření,zmenšuje ti rozptyl a sladí všechny ty faktory, které při kulové střelbě hrají podstatnou roli. Odmačkávání,dýchání,přilícení,držení zbraně,napínáček atd. Kolikrát rychlost odpálení rány - ta vteřina ,je na úspěchu lovu rozhodujicí..a to je o tréninku. Je to jako u brokařů - kdo střílí ,udělá na kole čistou 20ku a sype je nad kolíkem, kdo si tam stoupne jednou za rok je rád, že má polovinu a na holuba střelí až za boudu.

Autor: Erika Doležalová | 05.10.2012 08:14
No tak my to máme na střelnici asi jako Radek (a předpokládám, že navíc má na mysli i tu stejnou, tedy v Miroslavi), čili zhruba stejný čas. Ne že by mě nebavilo střílet, ale většinou na to opravdu není čas, zvlášť na podzim a v zimě, když je brzo tma. Byli jsme tam nedávno, protože jsme nastřelovali nový puškohled a taky jsem chtěla "přestřelit" kulovnici na jiné náboje, takže svým způsobem taky takový malý "trénink" (3 rány z kulovnice + kulobrok). Vím, je to málo, ale zas na druhou stranu - kulí lovím tak do deseti kusů ročně, myslím si, že po těch několika málo letech, co jsem v myslivosti, dokážu tak nějak odhadnout, co a jak a pokud si nejsem jistá, prostě ránu oželím a nestřílím. Ze zásady nestřílím na zvěř v pohybu (kulí) a i při ranách šikmo zezadu-zepředu dlouho váhám, jestli fakt "musím" nebo počkám (většinou počkám). Mám "jen" jednu kulovnici, která mi sedí, znám ji, nebojím se jí a věřím jí, takže v podstatě s ní nemám problém (a ona se mnou asi taky ne, protože mě zatím nenechala ve štychu :-) Člověk by se samozřejmě měl zdokonalovat, ale mě neláká střílet na prchajícího srnce nebo na lišku na 400 metrů apod., takže - ikdyž to teď vyzní asi blbě - na ty moje lovy mi moje střelba stačí. Nejsem tak hrr a ikdyž už jsem na lovu jednoho srnce po patnácté, neriskuju ránu, u které si nejsem jistá. Takže osobně bych si spíš párkrát vystřelila spíš jako kontrola nastřelení a prostě tak pro zábavu, než nějak účelově trénovat terč na 200..300..500 metrů.

Autor: Radek Chadim | 04.10.2012 22:24
Celou odkazovanou diskuzi jsem nečetl. Ale je fakt, že horší dostupnost velkých kulových střelnic (nebo informovanost o nich) je jistě jeden z důvodů, proč kulová střelba nevzkvéta :-), pač vím, jak se někteří kroutí kvůli střelbách na brokové střelnici, kterých je mnohem více a jsou více po ruce. Já mám od svého bydliště nejbližší stometrovou kulovou střelnici 45 km daleko, což je přes hodinu cesty tam a přes hodinu cesty zpátky, když vezmu střelbu samotnou, tak je to na půl dne hned :-). Takže to není o penězích, ale spíše o čase, a kvůli několika ranám týdně nemá cenu toto absolvovat. O nezájem si občas vystřelit bych se nebál, nebylo by to asi o moc horší než u brokové střelby, i když vzhledem k dražším nábojům by to nebyly desítky nebo stovky ran měsíčně, jako u brokové střelby.
V mém případě bych si párkrát do měsíce vystřelit určitě jel, protože kulová střelba není střelbou jen tak zbůhdarma do nebe :-). Sice bych to z hlediska sportovní střelby jistě nevytrhl, zase vím, jak je to u ostatních zálib člověka - co člověku není podstrčeno přímo pod nos nebo ho k tomu nedotáhne nějaký příbuzný nebo dobrý známý, tak ho to většinou samotného jen tak z ničeho nic nebude zajímat a pak se ta členská základna, ze které pramení nějaké směřování dané činnosti, vytváří nebo hledá špatně.
Tedy kdybych měl střelnici blíže, častěji než jednou ročně bych střílet jistě šel :-), protože kulová střelba má pro mě v danou chvíli větší budoucnost, než střelba broková - spárkaté lovíme více než drobné a v nejbližší době to ani jinak nebude. Malorážkou jak píše Honza se toho moc nacvičit nedá, protože je to vážně o ošahání konkrétní lovecké flinty.

Autor: Jan Slavětínský | 04.10.2012 11:41
Kulová střelba není tak akční proti brokovým disciplinám. Brokových střelnic je i víc než střelnic kulových a to souvisí i s větším zájmem lidí a možným výběrem střílené discipliny. Ono v podstatě i na ty brokové závody jezdí stále ti stejní lidé, kteří jsou mezi sebou různě provázaní a v podstatě se znají.
Dávám si otázku, jestli by obyčejní chlapi z MS si občas vyrazili střelit kulí, kdyby měli tu kulovou střelnici za barákem. Obávám se že ani to ne. Kdo si střelit kulí chce a baví ho to, tak si bouchnout jde a kolikrát jede i desítky kilometrů daleko. Nevím, ale troufám si říci, že finanční důvody nejsou hlavním nezájmem lidí. Lidi prachy mají a utrácejí je za blbosti,za akce, za tabák i chlast.
Každá činnost musí mít nadšence. Stačí dva ,tři stěžejní kluky,kteří pro danou věc strhnou pár dalších a vznikne parta,skupinka lidí. Taková buňka.Pokud pracuje,může vytvořit klub. Každý něco dělá a má možnosti a známé,tudíž i něco pro klub sežene vč.sponzorů atd. To je dle mého cesta.
Střílení malorážkou je sice levné, ale není to kulovnice a tréning na kulovou vzdálenost. Právě spousta chlapů si potřebuje ošahat a osvojit si kulovnici.Věřit si ,nebát se rány a věřit i flintě...Ale je v tom i kus lenosti lidí někam jít a to je horší než kdyby se nemohlo a nesmělo.

Autor: figi | 03.10.2012 23:32
Http://www.loveckastrelba.cz/forum/viewtopic.php?f=5&t=101

PROSÍM O NÁZORY