Dnes je 27.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Umělá betonová nora



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Martin Skřivánek | 14.05.2014 19:27
něco bych chtěl udělat,viděl jsem dvd kolik lišek z umělek snadno vynorovali.

Autor: Daldan | 14.05.2014 18:44
My máme taky dvouvsukové nory většínou tvar do podkovy podle možností ,z 20 betonových rour. A máme vynorované lišky, jezevce a i kuny. Některé nory jsou pravidelně obsazené a pak třeba rok nic. Z jedné nory, která byla často obsazená liškami jsme před dvěma roky vynorovali jezevce a od té doby v noře nebylo nic. Házel jsem do vsuku obili ať tam natahám myši, ale nic nepomáha. Do přírodních nor se nepouštím, ale jednou jsem si vyseděl u přírodní nory lišku a pak taky jezevce

Autor: prroud | 14.05.2014 18:41
"Ing. Mimra nás ve škole učil : "Norovat smíte jen tam, kde v případě nutnosti můžete přijít psovi na pomoc." Vtesat do kebule vsem kdo norujou!!! Josefe.

Autor: Martin Skřivánek | 14.05.2014 17:21
máte někdo tip na umělou noru,všelijaké lapáky a vše co se Vám osvědčilo k tlumení škodné.dík

Autor: Fesoj | 19.10.2012 00:01
Ing. Mimra nás ve škole učil : "Norovat smíte jen tam, kde v případě nutnosti můžete přijít psovi na pomoc. Jsou-li nory ve skalách, pokud možno je zlikvidujte, třeba i za pomoci dynamitu(!) a vybudujte nory umělé."
Radku, viď, že ta čeština je nádherná - u Vás je to zarostlé šáším a jiným borčusem, u nás zase kakamrdím... A když už jsme u těch krajových výrazů - kdo ví, čemu se říká "šišváry"?

Autor: Radek Chadim | 18.10.2012 23:09
My naše přírodní nory máme celkem zmapované fotopastí a když je nějaká obsazená, tak je obsazená jezevcem, částo i více jezevci - ještě jsme z nory nenatočili vycházet lišku. Loni jsme kápli poměrně náhodně na méně často obsazovanou noru a byla v ní liška s liščatama, pak je ještě jedna liščí nora na hranicích se sousedy. Jinak je to vše obsazeno jezevcema.
Umělé nory máme prvních několik rour z dvacítek, aby se tam větší jezevec nedostal, ale asi to tedy nebude nic platné.

Autor: Radek Chadim | 18.10.2012 22:02
Děkuji panu Kunetkovi, že vysvětlil pojem zmola za mě, protože jsem poslední dny neměl čas sledovat až tak pečlivě tok diskuzí - je to skutečně tak jak říká, tedy strž, případně hluboké ale na šířku něširoké koryto potoka (někdy i bez vody), obvykle zarostlé šáším a jiným borčusem :-). Doufám, že už to chápou všichni Češi, nejen ti z jihu Moravy :-).

Autor: Michal Mirčev | 18.10.2012 20:05
Pro T.Urbana michalmircev@gmail.com

Autor: Erika Doležalová | 16.10.2012 06:43
Na slovo "zmola" mám vzpomínku z honu na drobnou zvěř. Stáli jsme v lajně, první asi 10m pod silnicí, pak ještě jeden, pak já a pak další.. Ten vedle mě sestřeloval ze stromu jmelí, vzájemně jsme po sobě hulákali, jestli už jsou honci za zmolou nebo před zmolou (čekalo se, až přejdou, aby se vyrovnala řada) když vyštěkl pes střelce nejblíž k silnici. Byl tam takový šípkový "nálet", keře na prostoru cca 3x3 metry. Vůdce psa se tam šel podívat, proč ten pes toto (pořád se tam cpal a pak prudce odskočil a zakňučel jakoby ho bodla vosa) a pak už si pamatuju jen praskání a lámání, jak z těch keřů vyjíždí auto :-))) a hulákání "Prasatáááá!" Byly tam čtyři, všechno mašiny okolo metráku :-) Pěkně v klidu zapikaní těsně u silnice, nevadily jim ani rány z brokovnice, ani naše pokřikování.. Kdyby tam nešlápl ten pes, ani o nich nikdo neví :-)
Jo ale k tématu - u nás je krom té umělé také dost nor přírodních, ale úspěchy nevalné, nory jsou tak ze 70% prázdné, zbývajících 30% obsazenosti jsou jezevci. Lišky u nás využívají spíše meliorační kanály nebo stohy (z velkých kulatých balíků), příp. jsou poschovávané porůznu v hustých vysokých travách a hlavně v hustých vysokých ostružinách.

Autor: rici czech | 15.10.2012 17:39
Zmola_? Já jsem z té severnější části Moravy a tu je to grapa nebo ďura:-)

Autor: Čestmír Kunetka | 15.10.2012 17:31
Pane Elhenický - asi proto že jsi Čech, na Moravě je to běžné slovo: Otec říkával: "Synku, vyvez ten bordel do zmole nebo na zgarbiště." Zmola je nehluboká strž, hlubší příkop nebo vysoký břeh. Spíše hluboký břeh, protože zmola je dolů.
Fesoji, já jsem to nemyslel tak, že myslivec přijde ke vsuku nory a strčí tam hlavu. My ty nory máme na příhodném ale nepřehledném nístě, proto na jejich kontrolu se musí přijít trochu blíže a větr není moc kamarád a dovede zradit.

Autor: Ellhenicky | 15.10.2012 16:57
Radku jsem taky Čech, ale slovo "zmole" jsem zatím neslyšel.To je krajově mez nebo břeh? Co se týče rour z PVC, tak synátor před roky pár umělých nor udělal, já mu trochu pomáhal, ale měl naštudováno kde co. U rour z PVC rozřízl spodek, dal mezi to nějakou rozporku, aby byla ve dně přírodní zemina,ale nejsem si jistej, zda to skutečně někam dal.Co vím tak z jedné pak dostali za pomoci psů dvě lišky najednou.

Autor: Ivo Ondráček | 15.10.2012 09:46
Ani s tím pohybem lidí to není tak zlé. Pokud máte rušnou honitbu, lišky si zkrátka zvyknou. Ta loňská liščata byla v noře v lesní stráni...100m pod norou a 50m nad norou projde každý den 4-10 lidí a liška si tam vesele vyvedla! Samozřejmě, pokud projde houbař rovnou u nory, a houbaři chodí !už koncem dubna!, je hotovo.

Autor: Tonda Urban | 15.10.2012 08:54
Pro M.Mirčeva napište prosím svůj email napíšu více.

Autor: Tonda Urban | 15.10.2012 08:52
Souhlas s J.Trnkou do 20 vleze jezevec a jak krásně. Kdo psíka ulovil podíval se na chrup a zranění psa poznal jaký je to pro psa soupeř. Není zcela pravdou, že v 1 vsukové noře toho moc není.(ta bývá většinou vždy obsazená).Když jsou dva vsuky a škodná tam moc nejde vyplatilo se do jednoho vsuku zastřit kůl a nora začala být obsazována.

Autor: Josef Trnka | 15.10.2012 08:44
V našem sdružení děláme klasické dvouvsukové nory do tvaru V.Délka ramen kolem 4m a kotel 70x70cm.Vše je z betonových rour o průměru 20cm.Někdo tvrdí,že do takové trubky nevleze jezevec,ale to je velký omyl.Bojovnost psíka se v umělé noře nedá porovnávat,protože i na lišku kolikrát stačí,aby pes zahlásil a je venku.V loňském roce se nám podařilo vynorovat celý párek psíků a trvalo to asi 5 minut bez nějakého zápasu. Vždy je nutné,aby lovci byli v absolutní tichosti.Jsme vesměs polní honitba,85ha lesa a 1000ha polí.Lovíme kolem 20 lišek,nějakého jezevce a občas psíka.

Autor: Fesoj | 14.10.2012 18:29
Čestmíre, ideální je, když až k noře nechodí vůbec nikdo a vsuky se kontrolují dalekohledem. A pokud se jde norovat "na blind", ideální je deštivé, vlhké a sychravé počasí - to je největší pravděpodobnost, že kmotra bude doma. To platí pro nory přírodní i umělé.

Autor: Radek Chadim | 14.10.2012 18:26
My jsme myslím na nory žádali krajské dotace, a tam byla jedna z podmínek, že nory nesmí být udělány z umělohmotných trubek, že do těch lišky nelezou (nebo tak něco :-)). Proto máme všechny z betonových rour a kotel z obrubníků a uprostřed je přepážka - více ve fotogalerii na mých fotkách.

Autor: Radek Chadim | 14.10.2012 18:23
Do fotogalerie jsem přidal dvě fotky z mobilu (takže nicmoc kvalita) naší jedné umělé nory.

Autor: Čestmír Kunetka | 14.10.2012 17:40
Zajímalo by mě, jaká úspěšnost obsazení nory je u umělé nory zbudované z trubek PVC. Jejich povrch je hladký, studený a klouže. Liška má ráda chodí po hlíně.
Co je ale důležité u umělých nor, je vlastně domluva členů MS, aby to u nory nebylo jak ve filmu "Procesí k Panence", kdy každý den je u nové nory nějaký zvědavec. Tady je, myslím si, kámen úrazu.
Také máme čerstvě zbudované dvě umělé nory a domluva zněla jasně. K noře budou chodit pouze chovatelé norníků a určovat, kdy se půjde norovat. Tak uvidíme.
Přeji úspěšný lov a hezký den. C.K.

Autor: Michal Mirčev | 14.10.2012 16:49
Taky si myslím,že dvou vsuková nora je lepší než jeden vsuk.Hodně mi doporučovali typ nory jaký je na odkazu od p.Kráčmara, kdy je pouze jeden vsuk,který se po par metrech rozdělí do dvou chodeb. Docela mě překvapilo jak dělají nory z drenážních plastových rour.

Autor: Erika Doležalová | 14.10.2012 16:44
Máme umělou noru od Foreny, akorát tvar jsme si udělali svůj, čili do L, kotel +- uprostřed. Zatím jsme z ní vynorovali jednoho jezevce. O tu lokalitu je zájem, protože v místě byla přírodní nora, kterou jsme tam nechali a šelmičky si ji postupně dotvářejí, loni např. vyhrabali nový vsuk souběžně s tím umělým :-) Z té přírodní máme taky jednoho jezevce a druhý s námi loni hanebně vydrbal, když ho fena vtlačila z přírodní, ale on ihned vlezl do umělé a zatímco jsme čekali, kde je, tak nám pláchl druhým vsukem nikým nezpozorován :-)

Autor: Ivo Ondráček | 14.10.2012 16:27
A až budou nové "umělky" zakopané tak nezoufat. U nás to taky vypadalo, že do té nory mimo kaňkování nic nevleze a najednou loni buch-liščata.

Autor: Fesoj | 14.10.2012 12:58
Tráva natahaná do nor jednoznačně indikuje jezevce, liška to NIKDY nedělá - ale zajímalo by mne, zda si nory nevystýlá také psík. Mimochodem, už se někomu z vás povedlo psíka vynorovat ? Jaký je ve srovnání s jezevcem a liškou bojovník ? Při setkání na povrchu liška i jezevec před psíkem uhnou, naproti tomu jsem o něm četl, že pro ostrého psa není žádným nebezpečným protivníkem a asi je to pravda, můj křepelák s ním byl v kontaktu jen jednou a hned s ním třepal jak s užíváním.

Autor: Miroslav Kráčmar | 14.10.2012 12:52
http://www.nimrods.de/Kunstbauten-im-Vergleich.htm

Autor: Václav Sládek | 14.10.2012 12:35
Jen na doplnění dělal jsem jednovsukové nory ale kotel dlouhý okolo 120cm široký okolo 60cm.Ve středu kotle betonová deska dlouhá tak 60-70cm která ho rozděluje tak že jí liška i pes oběhnou.Vyhánění bez problému.Problém nastává při obsazení jezevcem ale to platí pro každou noru.

Autor: Radek Chadim | 14.10.2012 11:17
Až po zkušenostech s našimi norami prohlašuji, že je to jedno :-). My jsme samozřejmě stavěli nory na jižních stráních, dvě jsou poblíž přírodních obsazovaných nor - jedna u potoka na kraji lesa, druhá ve zmole, třetí ve zmole u potoka, jedna je v mezi v poli na jižní stráni, jedna v pasece východním směrem, kam člověk celý rok nešlápne. Všechny naše nory jsou na suchém, klidném (až na tu jednu) a závětrném místě, ale ty dvě lišky jsme vynorovali právě z nory, co je nedaleko potoka v poměrně vysokém přehledném kraji lesa, kde po většinu roku moc slunko nesvítí. Nory máme dlouhé tak 5 metrů s kotlem se dvěma vstupy s lehce zahnutým vstupem směrem do kotle, takže pes jedním směrem vnikne, liška druhým uteče a jediným vsukem leze ven, žádné souboje a norování - vždy když tam něco bylo - bylo norování rychlé a bezkontaktní.

Autor: figi | 14.10.2012 10:54
Radku, tím, že to "u vás je všechno jedno" máte u nor mizerné úspěchy.A lišky rády prolézají "nory", kde by se ale nikdy neusadily. A v době kaňkování zvlášť. Fena hledá místo, kde by měla alespoň chvíli pokoj od dotírajících psů, a vezme zavděk i nepodařenou jednovsukovou norou. Jenže se tam zdrží max.několik hodin. Jen náhodou se tam dají zastihnout.
Suché, klidné a závětrné místo je základ, a vůbec nemusí být u přírodních nor. Dobré jsou jižní svahy ve vysokém lese, kde se i dobře střílí, ale klidně stráň s řídkými keři nebo mez v polích.Důležitý je dobrý výstřel
Dva vsuky jsou základ, nemusí být žádné lomení a podobné vymyšlenosti, ale rameno nary nesmí být rovné, takže zahnuté, do podkovy je osvědčené. 4 m stačí. A je potřeba myslet - z dobře postavené nory pes vyžene lišku v řádu vteřin, z jednovsukové to snad ani nejde.

Autor: Radek Chadim | 14.10.2012 10:35
Na jih na sever, nahoru dolů, jednovskuková, dvouvskuková - je alespoň u nás úplně jedno. Nejdůležitější je výber polohy a ta nejlepší místa jsou na místech přírodních nor - zvěř je tam zvyklá a má tato místa ověřená.
My máme 5 umělých nor, jednovsukových, průměr betonových rour myslím 25 a 30 cm, aby se tam psům lépe lezlo (můj špeknoun BRT už ani do nich se nemůže vedat :-)). Úspěchy zatím nic moc, za ty 4 roky jsme tam vynorovali 2 lišky z jedné jediné nory. Všechny nory jsou však občas navštěvované, protože je v kotlých nanošená tráva, ale není to nic extra. U nás ani v přírodních norách se lišky moc nezdržují, tam spíše jezevci, lišky raději leží v trávě v lese. Jestli najdu nějaké fotky z výstavby, tak je sem později vložím do fotogalerie.

Autor: Miroslav Šafr | 14.10.2012 10:07
Před pár lety jsem dělal také jednu liščí umělou noru ze starých betonových trubek. Na doporučení staršího zkušeného kolegy jsem zvolil tvar podkovy. Důležité je aby vchody směřovali nejlépe na jih a byly chráněny proti přímému větru. Tady je odkaz do místní fotogalerie http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=fotografie&id=10031 .

Autor: Michal Mirčev | 14.10.2012 09:47
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,jaký nejčastější tvar nory používáte.Rozhodl jsem se pro stavbu umělé nory z betonových trubek, průměru 20cm,s jedním bet.kotlem průměru 50cm.Nora bude mít dvě ramena cca4m dlouhé s menšími záhyby.Ramena budou mít tvar do V. A u v suku bude lomená tak jak je to u přírodních nor.Hodně lidí co jsem se ptal tak mi tento tvar rozmlouvá k vůli průvanu v kotli.Tak by mne zajímalo jaké tvary používáte vy.Popřípadě i jaký materiál používáte.Děkuji za odpovědi.