Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

SLUG



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: ValíkVlastimil | 22.09.2014 21:18
Domácí SLUG---http://www.youtube.com/watch?v=16UjnvfPbzo

Autor: ing.Vladimir Kovalik | 28.10.2012 13:29
Ďakujem za stanovisko, strieľam zásadne 8x64S,ale 1-2xročne vyvetram troják Sauer Suhl 16x16x7,65R.Minulého roku som strelil s S-Ball plastic cca 150 kg diviaka na nadhánke, bez akýchkoľvek problémov. Chcem vyskúšať niečo nové. Lákajú ma Sauestre a Duplexy.
Zdar

Autor: Jan Slavětínský | 28.10.2012 13:11
Zdravím pane Kovalik.Mám vyzkoušené Dupleks Dupo 28 v r.12. Koupil jsem ze zvědavosti krabičku a hlavně proto, že se střela Dupleks vzhledem ke své konstrukci, může použít v plném zahrdlení u pevných hlavní.Zkoušel jsem je z kozlice Brno super a přesnost vynikajicí. Co se týče účinku na zvěř,nevím. Nic jsem s tím neulovil. Kupovat už je nebudu protože cena za náboj - 60 Kč se mi zdá dost. Co se týče Rotweil Exact, je to italská střela, kterou laboruje ix muniček. Já je před 15 ti lety koupil u vás na Slovensku od fy.Calibra. Od té doby jsem je měl od Fiocchi,Cheddite, CGT aj.Přesnost perfektní, účinek na černou supr,cena italských nábojů kolem 25 Kč/kus. V podstatě totéž co orig.Brenneke. Použitelnost těchto střel v max 3/4 zahrdlení pevných hlavní. Pozor na vyšší laborace 1050 Bar a použití těch nábojů v klasických brokovnicích, které nemají vyšší tlakovou zkoušku.Zvlášť u starších flint,jejichž stav není 100%. Yvascalar gold je v podstatě totéž co Exact, pouze má vyšší expanzní účinek vlivem té tvrdé kuličky ve špičce střely.Ta po nárazu střelu roztrhne.Turci používají nábojnice italské - Cheddite a kdo ví, jestli ta střela je vůbec jejich patent. Je možné,že to pouze ládují a prodávají za své. U nás na trhu je tento náboj nejlevnější a je za nějakých 15 Kč/kus (www BVS munice.cz). Přesnost jednotlivých střel je u každé brokovnice jiná proto je zapotřebí si každý náboj sám odzkoušet. Co střílí mě přesně, nemusí chodit Vám. Mějte se. Lovu

Autor: figi | 28.10.2012 11:00
SB vám na přání vyrobí jakékoli brokové náboje s nábojnicí papírovou či plastovou, s jakýmkoli potiskem, můžete si na ně nechat vytisknout třeba název honitby či svoje jméno. Jen si jich musíte objednat alespoň 25 000.

Autor: ing.Vladimir Kovalik | 28.10.2012 10:50
Dobrý deň zaujímali by ma konkrétne výsledky resp praktické skúsenosti s nasledovnými nábojmi :
1.Sauvestre LEAD Balle Fleche 16/ 67
2. DDuplex monolit 25 16 / 67
3.Rottweil Exact 16/70
4.Yavascalar Palla Slug Gold 16/70
5.Federal Premium Rifled Slug 16/70
-najmä presnosť, možnosť streľby zo zahrdlených hlavní.
Ďakujem

Autor: Jan Slavětínský | 24.10.2012 05:57
SB v posledních letech výroby plastiků je dávala do různých nábojnic. Mám nějaké v plastových nábojnicích jak v bílém průhledném plastu s potiskem kňoura, tak červené, žluté a oranžové s nábojnicí 67,5 mm. V papíru byly oranžové nebo do červena s nbc 65 mm. Plastiky r.16 mají nbc 63 mm právě z důvodu toho zmenšení jádra ,jak jsem psal výše.
Plastiky se můžou používat ve všech komorách , jak 65 mm tak 70 mm. Z hlediska rány nemá žádný typ ani barva nábojnice na nic vliv. Je to pouze komerční a sběratelská záležitost. Ty plastové mají výhodu, že nevlhnou ,nebobtnají a nepovoluje zakroužení ,když si v zimě naberete do kapes sníh. Když si vzpomenu, tak těch pár druhů odpoledne vyfotím a zkusím dát do galerie.

Autor: Erika Doležalová | 23.10.2012 21:34
Tak jsem se jen tak ze zvědavosti prohrábla v šuplíku s patronama a nestačila se divit, co všechno tam máme :-) Brenneke Classic (bílý plast), SB Special Slug (bílý), Winchester Western (červený), SB S-Ball Plastik (oranž papír) a SB S-Ball (oranž). Ten jediný má 65mm, ostatní cca 60. Taaaak a teď čím mám střílet? :-) Vyzkoušenou (v kulobroku, do terče) mám myslím jen tu červenou a ta na cca 30 kroků chodí asi 20 čísel dolů. Tak bych asi měla zkoušet dál, abych našla nějakou "přesnější", že?

Autor: rici czech | 23.10.2012 20:59
Radku poslední série se aspoň v 16 dělala červená ,měl jsem je taky:-)

Autor: rici czech | 23.10.2012 20:58
Zdar chlapi,dělá se ještě "něco" podobného na bázi starého S-BALLU ? Potřebuji něco do 12 ZBK 100, na hlavních je vyražen choke 17,4mm což by mělo odpovídat plnému zahrdlení(průměr 12 tuším 18,5mm).Nechci to zbytečně trápit celoolověnou střelou.

Autor: Radek Chadim | 23.10.2012 20:56
Ale do 12ky jich mám opravdu dvě a půl krabičky a do 16ctky ale 10, takže při mé bilanci 0 vystřelených za pět let to podědí ještě pekných pár generací :-).
Ještě jsem našel jednu zajímavost - u šestnáctky jsem našel jeden náboj, co místo oranžové barvy je červený :-).

Autor: Radek Chadim | 23.10.2012 20:26
Já jsem už taky slyšel, že je to ocel :-), ale na povrchu to spíše vypadá jako mosaz, tak proto jsem napsal mosaz.

Autor: figi | 23.10.2012 13:22
Přesně tak. Ani to tu barvu mosazi nemá - pokovení je vidět na první pohled. Pokovení muselo být, nikomu by se nelíbilo, kdyby mu z patrony koukala rezavá špička ocelového jádra.
Naposledy jsem je legálně používat viděl Slovenskou policii, mají to jako spolehlivý náboj proti neprůstřelným vestám.

Autor: Jan Slavětínský | 23.10.2012 10:38
Chlapi to je pouze galvanické pokovení tzv. žlutý a modrý zinek. prvně byla jádra stříbrná , později zabarvena do žluta. V podstatě stejné pokovení jako kování u brokových nábojnic.

Autor: Jaroslav Dozbaba | 23.10.2012 10:02
S-Ball s mosazným jádrem zalitým v plastu mám také - zkusím ho nafotit v porovnání s "normálním", snad zkušenější poradí, co to vlastně je.

Autor: Ellhenicky | 23.10.2012 09:48
Plastik údajně prostřelil neprůstřelnou americkou ochrannou vestu,to by taky mohl být důvod zákazu výroby.

Autor: Jan Slavětínský | 23.10.2012 06:58
Plastik je střela s tvrdým (ocelovým) jádrem a tak je na ní nahlíženo z pohledu současného zákona o zbraních a střelivu. V zastavení výroby bude asi kus politiky protože litevské Dupleksy jsou také ocelové a zastříknuté v plastu a prodávají se. Čili "totéž". Já osobně bych plastik vylepšil a ten ocelový šroub bych udělal z olova. Střela by byla těžší a lépe by se deformovala a zvýšila by se její ranivost.Splńovala by požadavek zákona a věřím, že by jádro vždy po náraze opouštělo plastový plášť, tak jak plastiky měly fungovat.
Po náraze střely se měl šroub stáhnout z plastu a prostřelovat.Tím, že byl ocelový a nedeformoval se, byla střela šetrná ke zvěřině. U ráže 12 to z většího procenta fungovalo, ale u 16-ctek moc ne. Když se jádro nestáhlo, tak střela měla větší odpor při prostupu tělem zvěře a ztrácela na energii a na průbojnosti.Stávalo se to při ranách na žebra nebo na zvěř ze šikma,kdy ten brenek neměl tvrdý odpor a nedošlo k oddělení jádra a potom šel třeba jen pod škárou po těle. Střelec byl přesvědčený, že určitě zvěř trefil a nechápal, že kus nemá nebo ho musí dostřelit. Vysvětlilo se to až při bourání kusu, kdy se třeba nestažený esbal našel pod škárou a v podstatě se zjistilo,že cestoval od plece až ke kýtám. Pokud ta střela šla do "tvrdého", měla úžasnou průbojnost.
To si klidně otestuj a porovnej ho se Slugem, zkus střelit do polena dřeva nebo do pařezu.Plastik tam zajede 15 cm.
Myslím si, že vzhledem k tomu, že se střela vyráběla a byla patentovaná v 70.letech, byla konstrukčně moderní, jednoduchá a výrobně laciná.Vzhledem k vytvořené "střižné hraně" na plastovým plášti, střela po zásahu dělala ohraničený "vystřižený" vstřel, důležitý pro barvení kusu. Ta střela byla vymyšlená a Vlašim jí dlouho "pilovala" a vylepšovala, než rozjeli výrobu. I takový detail jako je závit v zadní části jádra,který je stejný jako u vytěráku. Kdyby náhodou střela zůstala v laufu,aby šla vytáhnout.
Do dnešního dne nevím,proč SB po pěti letech výroby změnila u ráže 16 velikost ocelového jádra. Původně se u 16 ctek plastiků používalo jádro pro 12- ku a ty plastiky měly stejnou váhu jako 12ky a střílelo to perfektně. Potom někdo přišel s tím, že jádro zmenší, váha střely šla na 18 g a už ty plastiky v 16 -ce nefungovaly. Byly lehký, neprostřelovaly, neslíkaly se ,neměly ranivost a zhoršila se jejich přesnost. Asi také účel....

Autor: Oldřich Vopršal | 23.10.2012 06:38
Petře, zdravím Tě a těch Plastiků se do ZH neboj. V 80. letech, kdy jsem začínal, se ničím jiným z těchto flint nestřílelo. Tedy střílelo, to bych lhal, a to také nebyly špatné patrony. Jistě je mnozí znáte a možná i ještě máte. Olověné vlašimské Slugy s naprosto jinou tvrdostí než ty dnešní v těch papírových oranžových patronách. Ty také platily na černou a 3/4 zahrdlení u ZH nedělalo problém. Nakonec ty moje zmiňované turecké slugy jsem střílel vloni ještě ze ZH 101. Na tupl a oba platily. A flinta dělá radost dál. Také jsem tomu ze začátku moc nevěřil a raději se ptal :-)

Autor: Ellhenicky | 23.10.2012 06:12
S-Ball Plastik někdo označil za nebezpečné střelivo a přestal se vyrábět.Ono to není o střelivu ale o lidech.Časem se stejně dovezou plastiky z Číny, jako vše, po čem je sháňka.Já osobně jim také fandím a pár kousků ještě mám. Jsou Plastiky skutečně zakázané, nebo ne?

Autor: Fesoj | 23.10.2012 00:53
Radku, podívej se na to dědictví pořádně - S-ball plastiky snad měly jádro ocelové, nikoli mosazné ! Já mám doma ještě několik "staročechů", tj. původních olověných S-ballů bez plastikového pouzdra. S tímto střelivem jsem v r. 1970 šel poprvé v životě na naháňku na černou a ulovil své první prase. Tupl a oba zásahy v komoře 10 cm nad sebou. Na to se do smrti nezapomíná, i když veškerou ostatní černou mám střelenou kulovnicí a S-Ballem krom toho prvního prasete už jen pytlačícího čuvače.

Autor: Radek Chadim | 22.10.2012 23:26
Těch oranžových starých papírových S-ball plastik s mosaznou střelou zalitou v plastiku v ráži 12 a 16 jsem podědil dvě a více krabiček a taky nevím, co s nimi, tak jsem rád, že jsem takové dobré patrony sdědil a zatím je nevystřílel cvičně do papíru, jak jsem s nimi zamýšlel :-).

Autor: BAMI | 22.10.2012 22:20
Ahoj,tak jsem vyzkoušel Slug-od SAGY.Mají 28g a stáli 14 Kč. Nacpal jsem to do beretty 686E se zahrdlením 3/4 a 1/2.Můžu říct,že mě překvapila jejich přesnost na 40m,vystřelil jsem 4 rany a rozptyl byl do 5cm,kde se překrývali.S-ball plastik bych taky bral,ale není možné je sehnat!

Autor: Milan Stýblo | 22.10.2012 17:48
Kdysi mi kamarád nabizel za pár kaček asi 100 plastiků a já blbec je tenkrát nevzal. Dneska bych je bral všema deseti. Jenomže teď se nenajde nikdo, kdo by tyhle patrony prodal.

Autor: Petr Havlín | 22.10.2012 16:45
Mám ZH 221 16/70 které má myslím 3/4 zahrdlení.Myslíte si,že můžu do této zbraně používat tyto jednotné střely:SBall-plastic od SaB,Special Slug od SaB,Treffer slug od Lapua?Dík za odpovědi.Petr

Autor: Oldřich Vopršal | 17.10.2012 07:12
Vloni jsem si zakoupil v Praze krabičku Slugů Gold od Yavascalaru na zkoušku. Trochu mě zrazovala nízká cena a pak nakonec přiznám i ta skutečnost, že jsou turecké. Jaké bylo ale moje překvapení, jak jsou přesné. Já moc tedy Turky nemusím, ale myslím, že tahle střela se jim povedla. Černá na ně slyší a padá po nich. Oproti našim slugům jsou tvrdší, což si myslím, že je hlavní důvod, proč mnozí z Vás našim slugům nepřišli na chuť a nevěří jim, protože jsou tak trochu jak plastelýna. Proto také ta nostalgie po S-Ball Plasticích. Ty, protože měly ocelové jádro a zásah pokud seděl, tak u těch dosledy nebyly třeba. Černá zůstávala zpravidla na nástřelu. Používal jsem je dříve do ZP s plným zahrdlením. Při jedné z naháněk při -12´C mi při výstřelu Plastikem praskla u ústí hlaveň. Jak jsem později zjistil od puškaře, to se za velkých mrazů u Plastiků občas prý právě u ZP stávalo. Nebyl jsem jediný. Vloni jsme trénovali na jaře společně psy na lesní zkoušky s hospodářem ze sousedního MS. Když jsme trénovali u psů klid po ráně, výstřel z jeho flinty mi jasně říkal, že brokama tedy rozhodně nestřílí. Než jsem ho zastavil, zachránil jsem už poslední Plastik do 12. Žádný onošený a ošoupaný z honů, jak je často známe a na honech vidíme, byly to funglovky. Prý je měl ještě doma a bylo je třeba vystřílet, co prý s nima...Přiznám se, že bych si jich, pokud by se na krámě prodávali, opět pár krabiček koupil. Z nostalgie, a jak píše Honza Slavětínský, určitě i z té "pověrčivosti". I ta, ač se to těžko vysvětluje, funguje.

Autor: Jan Slavětínský | 17.10.2012 07:10
Vzhledem k namahání čoku a závitu se pro jednotnou střelu doporučuje čok max. 0,5.
K těm SB Slugům. Jelikož SelBel. garantuje bezpečné použití slugu i v plném zahrdlení v pevných hlavních, používá k jejich výrobě měkké olovo,což je zase na úkor průbojnosti slugu a jeho velké deformaci.Všimni si, jak Slugy mažou hlaveň, ty otěry v ústí...

Autor: BAMI | 16.10.2012 16:52
Já jsem střílel v 16 SB a už nemám, mám nachystaný originál Breneke.Tak uvidím.Včera jsem byl v krámu a dával mi slugi za 14kč,tak jsem byl z toho ořekvapenej,ale pouze ve 12.Což mi nevadí,nacpal bych to do berety 686,akorád nevím jaké zahrlení.

Autor: Jan Slavětínský | 15.10.2012 20:45
Ještě jedna věc. Do klasických brokovnic s pevnou hlavní je nutné volit náboje standartní, lovecké,standartních laborací a tlaků. Do 70 mm komor a pevného zahrdlení je velký risk dávat náboje sice se 70 mm nábojnicí,ale s tlakem 1050 barů.V podstatě do své "křapky ZP" nabijíš tormentační náboj...
Dnes jsou na pultech lověn specielní brokovnice s drážkovaným vývrtem pro slugy,pro ně i určené náboje,které v regálech laik nepozná a je schopný s tím střílet ze ZPčka. Prodavač ti kolikrát moc neporedí, dá ti to a v tom je celá věda.

Autor: Jan Slavětínský | 15.10.2012 19:44
Pro mě je číslo jedna orig. Brenneke od Rotweil RWS a hned na druhém místě náš S-Ball Plastik. Brennek je velice precizní střela, přesná, ranivá a hlavně jí můžu použít v pevném zahrdlení do 3/4. Vystřílel jsem jich ix desítek kusů a nestalo se mi, že by selhal nebo byla některá rána jiná. eSball plastik je nostalgie, se kterým mám desítky kusů černé a i přes některé jeho nešvary ho mám oblíbený .Hlavně mi ta patrona nosila na štontu štěstí.Je to i trochu o "té pověrčivosti" ,která v člověku hraje určitou roli. Ten plastik chodí z kozlic co mám, jako z praku,supr. Současným Slugům jsem nějak nepřišel na chuť.
K italským střelám mám trochu respekt,jelikož naši prodejci nerozlišují střely pro policii do válových hlavní policejních pump pro vyrážení dveří a střely lovecké,které mají deformační vodící žebra. Jednou mě italský náboj od RC4 CHeddite s kulí Aguilla málem zrušil flintu. Ale lovecké expanzní střely pro Afriku Palla Solengo express nemají chybu.Ty na černou fungují.
Další důležitá věc je, vyzkoušet si flintu, který typ slugu střílí přesně. Jsou v tom velké rozdíly ! Myslet si, že si koupím nějaké patrony a na co namířím,to trefím, to je velký omyl. Zkus 4 druhy a uvidíte ty rozdíly v nástřelech. U výměnných čoků ještě záleží na zvoleném zahrdlení. Někdy je 1/2 ka přesnější jak válec. U pevných hlavní se musí vychytat typ střely, která lítá nejpřesněji.
Kdo si to nezkusí, jen po ranách kroutí hlavou , i když míří a prase nemá......

Autor: BAMI | 15.10.2012 18:59
Ahoj,jaký používáte nejraději SLUG při společných lovech na černou?
Díval jsem se,že se dají koupit od 13kč do 90kč/kus.Zajímá mě přesnost a poškození zvěřiny.Ale na konec si myslím,že je stejně jedno co se tam dá.