Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Agresivita černé



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ellhenicky | 16.03.2015 14:47
Poměrně často se řeší dopravní nehody se zvěří a často je to zvěř černá. Vždy jsem si myslel, že když se pojede rozumně,tak se dá střetu zabránit.Už to netvrdím. Srnčí u cesty přibrzdí, ale prase ne.To jde jako tank. Samotný kňour, hodně přes metrák, smrděl až do auta a moc nechybělo a byl jsem na tom stejně:-) Minul jsem ho o několik cm.

Autor: Fesoj | 15.03.2015 22:54
Já se nečertím, jen se mi to vykání nelíbí. A mnozí z vás mladších mají víc zkušeností než já a co se týče té zasouložilosti, to už dávno není pravda !

Autor: Petr Havlín | 15.03.2015 22:10
Pepo nečerti se.Nejsi starý, jen zkušený,zasloužilý a prostorově budíš respekt;-)

Autor: Fesoj | 15.03.2015 19:08
Tak za prvé - jsem od Žacléře, do Hajnice to mám pěkný kousek a neznám to tam. Za druhé - k tématu - mne osobně ti motorkáři a 4kolkáři taky pěkně serou, ale natahovat někde lanka, to hraničí s pokusem vraždy ! Mimochodem, zvěř je úžasně přizpůsobivá a na to, co se jí přímo netýká, je schopna si bez problému zvyknout, ať je to provoz jakýchkoliv motorových vozidel, jízda na koni nebo třebas i střelba ze střelnice nebo z lomu. Musí to ovšem mít svůj řád, pravidla, vyhrazený čas a prostor - ne aby terénní motorky řádily po celem lese cesta necesta. A za poslední - kurňa, kolikrát to budu ještě opakovat, že na žádném z mysliveckých fór nějaké vykání a oslovení \"pane\" neuznávám, vždyť jsme všichni z jedné branže a to, že se někdo narodil dřív, zpravidla není jeho vlastní zásluha !

Autor: JaroslavS | 15.03.2015 15:24
Pane Fesoj četl jsem. Jinak pokud mě paměť neklame jste odněkud od Dvora Kálové tak musím napsat, že natažený lanka přes cestu už začínají i u vás. Konkrétně u Hajnice. A to prosím podotýkám, že ne v lese, ale na klasické polňačce mezi pastvinami a lesem. Natažen drát z el. ohradníku ve výšce cca 80 cm až 1 metr. Cesta hojně využívána i pro cykloturistiku. Omlouvám se nepatří to do tohoto tématu ale asi do ostatních řečiček

Autor: JaroslavS | 15.03.2015 15:18
Pane Václave to chápu. Teda u nás koňáky, cyklisty i motorkáře taky někdy v porostech vidím což mě štve ale strašně, protože na čtyřkolce jezdím a potom se to sveze i na mě. Tak taky nějak tak

Autor: Fesoj | 15.03.2015 15:12
Svůj názor jsem napsal i přímo do těch Novinek. Pokud půjdete lesem a potkáte se s bachyní se selaty, nestane se zpravidla vůbec nic, máma si děti odvede, aniž byste o jejich přítomnosti vůbec tušili. Jedná-li se ovšem o velmi malá selata, např. v zálehu, pak Vás bachyně v klidu nechá projít i v celkem těsné blízkosti a když nešťastnou náhodou o ten záleh přímo klopýtnete, pak teprve bude následovat výhružný výpad,který zpravidla nepůjde až do přímého kontaktu. Nebezpečí hrozí jen blbci, který se pokusí si nějaké selátko chytit. Ale daleko odlišná je situace, narazí-li na malá selata pes. Toho dokáže bachyně prohánět velice energicky, bez ohledu na přítomnost člověka, a podaří-li se jí ho dostihnout, vždy to končí pro pejska těžkým zraněním nebo smrtí. To je dáno pudovou nenávistí divočáků vůči vlkům. Sečteno a podtrženo - v popisovaném případě bude stačit, nebudou-li se v dané lokalitě pohybovat žádní psi puštění na volno. Nějaké ohrazování lesa policejními páskami nesvědčí o ničem jiném, než o naprosté neodbornosti člověka, který si takovou blbost vymyslel.

Autor: Václav Sládek | 15.03.2015 14:54
Jaroslave já nenapsal že lidi nemaj chodit do lesa.Nevim jak u vás ale tady jezdí koňáci a motorkáři v porostech nic s nima nehne.Tak nějak tak.

Autor: JaroslavS | 15.03.2015 14:38
Taky by pane Václave mohli obehnat celý les plotem s ostnatým drátem a všude zákazy vstupu a jízdy. A všude cedulky \"Tady je myslivcovo\" No ale myslím, že tak 80 procent lidí si spíše bude říkat, že ti myslivci co tam mají honitbu jsou na ani nebudu psát na co. Prostě tak to je. A jen se zeptám. Co tam tedy měli dát? Lepší snad něco než nic, ale určitě poradíte jak to řešit normálně a ne jen psát, že lidi nemají chodit do lesa. Kolikrát, že bachyně může mít ročně mladý? Aha i vícekráte. No tak kdy třeba na procházky nebo na houby a podobně-takže nikdy

Autor: Václav Sládek | 15.03.2015 09:33
Dobrej strašák takovejch bachyní vice a měli by prohánět taky koňáky a motorkáře.Hlavně že dali pásky s výstrahou.

Autor: Petr Janský | 14.03.2015 21:43
Tohle mě rozesmálo: http://www.novinky.cz/krimi/364264-agresivni-bachyne-napadla-v-bohumine-psa-les-je-nyni-obehnany-paskou.html hlavně ti měšťáci. Úsměvná je také diskuze pod článkem.

Autor: Čestmír Kunetka | 31.10.2012 21:18
Já jsem o tom kdysi psal na "Old myslivosti" a tak jen krátce zopakuji.
Před 4-mi roky jsem byl na naháňce a šest nás dříve narozených zastoupilo úzkou, dlouhou louku před kterou bylo rákosí. Z protější stráně vyšel lončák, prošel rákosí na louku. Padla rána a lončák se svalil. Leč skončila a střelec šel ke kusu aniž by přebil. Volal jsem na něj, ale asi mě neslyšel. Střelec se sousedem přišli k praseti, to najednou vyskočilo a šup do rákosí a střelec hajdy za ním a stále nenabitá zbraň. Najednou prase vyskočilo a chytilo chlapa zepředu na břiše za huňatý svetr. Bylo jen slyšet: Pomoc, pomoc a pak bylo vidět chlapa jak se snaží utíkat a prase za ním a šlo mu po nohách. Naštěstí byl na druhé straně rákosí kamarád se dvěma psy a když viděl co se děje tak je poslal a ti prase zastavili. Dvacet minut prase statečně bojovalo o život a padlo až po třetí ráně za slecho. Byla to bachyňka a shodli jsme se že má do 40 kg. Vždy jsem měl k černé zvěři respekt ale po tom co jsem viděl mám i hlubokou úctu. Je to zvěř opravdu rytířská.

Autor: Leon Zumr | 31.10.2012 20:01
tak další napadení divočákem před chvilkou to bylo na tv nova asi to bude na http://tn.nova.cz

Autor: prroud | 31.10.2012 11:00
Abys Radku neshanel novou rozporku:-))))))))))))))........proud

Autor: Radek Chadim | 31.10.2012 10:22
Jediný skutečně ulovený divočák je ten, co mě vyvržený visí na rozporce pod kůlnou, to je první okamžik, kdy věřím, že už nemůže útýct :-).

Autor: strejda zajíc | 31.10.2012 10:21
Josefe,opravdu hnusná smrt!A s tím houštím:kurňa,kde má jinak člověk ten adrenalín pořád brát?
P.S.Až mi konečně ňáké čůňo natrhne řiť,budu asi mluvit jinak...

Autor: Jan Slavětínský | 31.10.2012 10:19
Josef přesně tak .A vo tom to je.To jsou ty zkušenosti a používání hlavy. Vždy jdu ke střelenému kusu s nabitou flintou a pokud se ten kus jakkoliv hne nebo dýchá,prostě mířená rána na hlavu a je to jistota. Jak říká jeden kolega a zkušený "prasečkář" " dokud nemáš ležet vývrh vedle prasete, tak ho nemáš jistý..."
A Radku, Ty lov a nepřemýšlej jesli má kus 40 kg nebo 70 kg. Ve vašich podmínkách a stavech černé, vás ty prasata za chvíli sežerou.Váhat nad lončákem jestli mám lovit nebo ne...Pokud ti přijdou 2 a více kusů třeba metrákových a pohromadě, klidně lov a snaž se střelit dva. Dospělý kus je samotář. O tom je i to diskutované snižování stavů.
U nás byla zajímavá beseda o černé zvěři, lov a problémy se škodami atd. Výsledek bylo lovit, lovit a zase lovit. Černou už v dnešní době nevystřílíš. Bachny pokud přijdou o selata mají i 3x do roka další selata. Dokázáno v oborách. Takže potom ti bachna vodí různě velká a stará selata. Černá se množí po vzoru našich přistěhovaleckých menšin....Tak se neboj a lov. Flintu nastřel na 180 metrů, ať došáhneš dál i na ty za potokem... Lovu

Autor: Radek Chadim | 31.10.2012 10:14
Pochroumat nohu může i 20 kilové sele, viděl jsem to na vlastní oči na jedné naháňce. Když vám do nohy vjede 20 kilo, tak to taky není žádná sranda, ale pravděpodobně nepůjde o život, protože takové sele nemá prostředky - zbraně - k roztržení nějaké větší cévy, což už lončák většinou má - ten můj nedělní teda už celkem slušné zbraně měl.

Autor: strejda zajíc | 31.10.2012 10:13
Měl jsem v odstupu téměř 20 let dvě bachyňky,jak jinak,než Zuzanky.Zuzana I(kterou mi stará Dolča přinesla z obilí-váha 1,4 kg brutto)žila 2 měsíce u nás doma("Jak jsem v prvním patře činžovního domu choval divočáka").Při příchodu cizího člověka,tj.prasete z cizí tlupy,ho okamžitě napadala,vztekle kvičela a kousala.Prostě bránila území naší tlupy,nutno přiznat,že většinou úspěšně.Přál bych vám vidět,jak si mezi dětmi vybojovala postavení v tlupě selat!
Zuzana II-nesmírně přátelské,"vítací"prase"!A když pak vážila 100 kg v živém a opřela se vám předními běhy o prsa,aby vás mohla olíznout,to se leckterá návštěva už přístě neukázala...A od Betky se naučila vyhledávat a nahánět zvěř,akorát hlásit se nikdy nenaučila.O tom ale snad někdy příště.Zuzanám zdar!

Autor: Fesoj | 31.10.2012 10:00
V jiném tématu byla zmínka o tom, že od lončáka, bachyně či selete v zásadě nehrozí vážnější zranění. Já bych byl opatrnější - náhoda je vůl... Z doslechu vím o případu, kdy na naháňce vyrazil z lesa na frajplac lončák, po ráně udělal přemet a zůstal za hromadou klád. Střelec zcela správně vyčkal na stanovišti do ukončení leče, jenže poté opřel zbraň o strom, psa tam rovněž nechal odloženého a šel domněle zhaslé prase vyvrhnout. Jenže při přelézání klád se asi nějak smekl a přistál přímo před kusem, který byl ochromen ranou na bedra a nemohl z místa. Stačilo jediné scvaknutí čelistí, lovec přišel o kratiny a přes okamžitou pomoc velmi rychle vykrvácel. Šeredná a naprosto zbytečná smrt... Možná, že budu za strašpytla - ale za postřeleným prasetem bez psa do houštiny zásadně nelezu a každý, kdo to dělá, je u mne hazardér.

Autor: Radek Chadim | 31.10.2012 09:03
U nás loni chodila bachyně nebo lončačka ve středně velké tlupě, co honila zvěř, která se k této tlupě přiblížila - hlavně teda srnčí a lišky, jen na daňka v říji si nepřišla :-). Ostatní členové tlupy zvěři nevěnovali pozornost, jen tento kus honil co se přiblížilo a pronásledoval kus zvěře i 100-200 metrů daleko. Letos u kukuřice, když jsme po odjetí techniky obsadily posty, tak vyběhla z kukuřice bachyně se dvěma nebo třemi selaty, kolega střílel na sele a když padlo, bachyně se otočila a nedaleko něj hlasitě vyhrožovala - slyšel jsem to na vlastní uši, byl jsem nedaleko - nechtěla pár okamžiků odejít, dokud kolega nevysřelil i po druhém seleti, pak už pomalu odběhla. Selata měla kolem 30 kg, takže žádní mrňousové. Ale takovýchto statečných jedinců je málo a drtivá většina raději uteče.
Leone, neříkám, že napadení psů se nestává, ale že jsem o něm letos zatím neslyšel. A dále je pak otázkou, jak to ve skutečnosti bylo a co bylo příčinou poranění - jestli úmyslná agresivita černé zvěře, nebo jiné okolnosti - velké množství divočáků na malé ploše, zbytečná agresivita psů atd. Mnohdy si pejsci svá zranění způsobují sami svou ostrostí, kdy berou divočáka za ryj bez rozmyslu... atd. než že by se v tlupě objevil jedinec, co žere pejsky i honce.

Autor: Vladimir Brazda | 31.10.2012 00:01
Nechci se vsázet , máte pravdu!

Autor: prroud | 30.10.2012 23:09
Pane Brazdo,kdybyste vystrileli vsech 32,vsadim se,ze by vam v reviru neubyly a kdyz,tak jen na kratkou dobu? ;-)..........proud

Autor: Vladimir Brazda | 30.10.2012 23:03
leone: původní příspěvek se někam ztratil, tak velmi obecně. Pořád je velký rozdíl mezi honitbou. U Vás zřejmě řešíte drobnou, u nás téměř žádná není. Bažant nepřichází do úvahy a zajíce jsem neviděl od jara. V pátek mi na malé vnadiště přišlo 32 ks černé zvěře. Podařilo se odlovit sele. V neděli naháňka, uloveno 6 ks černé zvěře. Takže nemyslím, že by jsme se flákali:)Sorry za OT!

Autor: prroud | 30.10.2012 22:31
Abych rekl pravdu,vite proc amerika nepodepisuje ruzny pakty o ochrane ovzdusi,emisich a podobne? Myslel jsem ze proto,ze je bezohledna,ale opak je v tomhle pravdou,skutecnost proc to nedelaj je,ze jejich predpisy jsou mnohem prisnejsi a ty dohody by je nutily slevit,tedy by je poskodily. To jen my pitomci si nechavame diktovat od EU bludy,na ktery pak vsichni doplacime.......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 22:27
Tak jasne,selatko je v puse dorticek,proti dospelakovi,to je jasna vec,manipulace s ulovenym taky pohoda,ale tim se stavy moc neohrozej,si myslim,a muj nazor je,ze by potrebovaly zredukovat hoooodne bez skrupuli,pripominam jen znova ameriku,kde ma cerna spousty mista a presto drtiva vetsina statu unie ji ve volny prirode nekompromisne zakazuje,je to nejhorsi skodna,podle jejich zakonu a zabijet a brat si ji muze kazdej bez licence a omezeni,kdekoliv a kdykoli na ni padne,myslim si,ze k tomu musej mit zatracene dobry duvody vzhledem k tomu jak jsou jinak na svou prirodu a zver a dodrzovani loveckyho prava a pravidel haklivy,to se tejka i rybareni......proud

Autor: Leon Zumr | 30.10.2012 22:19
zpátky k tématu učinek zbraní černé http://www.myslivost.cz/Aktuality/Co-dokaze-divocak!.aspx

Autor: Děda z lesa | 30.10.2012 22:18
Martine, rád bych věděl, jak český myslivec (který nezažil totalitní mysliveckou šlechtu), okomentuje knihu Na lovu s N.C. ?
A omlouvám se za malé odbočení.

Autor: Leon Zumr | 30.10.2012 22:17
Vladímíre byla to odpověď na dotaz prrouda proč se neloví velký kusy když je černá přemnožená a já jsem napsal jenom to co si myslí většina podle toho jak se lov praktikuje. Stačí se rozhlédnou kolem sebe jaké jsou reakce když někdo uloví bachyni.Můj názor to není já raději půjdu po revíru kde mi bude pointr u každého keře vystavovat bažanta nebo zajíce a nadšenej budu když to bude koroptev a jsem rád že jsem v revíru kde tu možnost mám a sere mě že kousek od nás to množej jak na běžící pásu a běda kdybys tam ulovil něco jiného než sele nebo lončáka a k nám se to už začíná taky stěhovat :-(

Autor: prroud | 30.10.2012 22:13
No ja myslim,ze jsem Leonuv prispevek pochopil az neprijemne dobre a presne :-),z jedny strany tomu i rozumim,i kdyz vim,ze spravny to rozhodne neni,ale taky si myslim,ze by existovaly lepsi reseni,jen o ne mit zajem a zkusit je,ale to by myslivecka vrchnost musela bejt spravnou vrchnosti,a to rozhodne neni,ani asi bohuzel nema ty dostatecny kompetence a podpory......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 22:08
Sila zvyku Martine,tady jsem protoze mam rad prirodu,ucim se od zkusenejch a bavi me to tady,jsou tu prima lidi a jsem lovec:-).Ale jinak hlavne a hodne delam komentare v naprosto jinym oboru a tam je plno for kde je kazdej "anonym" a rozlisujeme se jenom podpisama:-),tak se bojim,ze jak to zmenim,zacnu delat seky na vsech frontach:-)....proud

Autor: Martin Skřivánek | 30.10.2012 22:04
Proude proč se pořád podepisuješ ? :-)

Autor: Vladimir Brazda | 30.10.2012 22:03
proč to řešit když se může lovit celoročně škody se většinou ukecaj v lese je to nes. pomalu vůbec a hlavně pak by nebylo čím plnit mrazáky drobná nebo srnčí ti je nenaplní

Leone, neustále čtu příspěvek dokola a nějak tomu nerozumím. Můžeš to trošku rozvinout?? Možná tomu brání interpunkce,ale osobně příspěvku nerozumím. Nic ve zlém.

Autor: prroud | 30.10.2012 21:52
Nakonec to nas uci i historie,kolik vyspelejsich narodu zavrkalo diky hruby sile a bezohlednosti "barbaru"........proud

Autor: prroud | 30.10.2012 21:48
Jinak pro "martese" a jiny co je to muze zajimat:-).Dovolim si nacrtnout moznej sci-fi scenar clovek versus cerna:-).Cerna u nas nema predatora,jen nas. A jejim premnozenim dochazi ke stretu zajmu.Jiny zvirata vcetne psu pro ni prestavaji bejt problem,zjistuje ze ma navrch,uci se.A uz napada i lidi,s rustem jejiho poctu to bude cim dal markantnejsi,uz ted si lita po mestech.Ale k cloveku ma porad jeste nastesti respekt.To se ale casem rapidne zmeni,kdyz se to necha zajit prilis daleko a neodkaze se do patricnejch mezi,prave diky jeji inteligenci a schopnosti ucit se.Je to vzdalene asi jako existence typu dnesniho cloveka a dravyho neandrtalce,bejt nas stejne a nemit normalni clovek rozumovy a technicky vyhody,za chvili by nas neandrtalci zdecimovali proste hrubou silou. ....proud

Autor: ValíkVlastimil | 30.10.2012 21:20
Leone čas 20:21 souhlasím s tebou a Michal už má obočí zase zpátky...

Autor: Michal Brabec | 30.10.2012 21:02
Ty rozumný důvody jsou přesně opačný, než píše p. Zumr. Nevěř, že se na to všichni dívají jako on. Trochu mě tímhle prohlášením nadzvedl obočí. Ale jak vychládám, má asi i kus pravdy....

Autor: prroud | 30.10.2012 20:42
Treba jsou nejaky rozumnejsi duvody :-).......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 20:33
presne tohle me napadlo, ale nechtel jsem to cist:-)........proud

Autor: Leon Zumr | 30.10.2012 20:21
proč to řešit když se může lovit celoročně škody se většinou ukecaj v lese je to nes. pomalu vůbec a hlavně pak by nebylo čím plnit mrazáky drobná nebo srnčí ti je nenaplní

Autor: prroud | 30.10.2012 20:16
Chlapi,dejte mi skoleni o cerny,pustte se do me :-).Vsichni strilite selata,loncaky........kdyz je to premnozeny,proc se nepustite hlavne do produktivnich bachyni a do pantatu?........proud

Autor: Leon Zumr | 30.10.2012 19:20
máš pravdu strejdo že to bylo vždy pamatuju asi před 10 lety měli u č.Lípy asi 8 psů najednou když si je prasata podala v křovinách přežil jeden bulteriér a i toho šili jak v módním salónu ale posledních pár let se to stupňuje hold prase není vůl a malý psi si kolikrát ani neškrtnou když to čuníci zapíchnou v trnkách

Autor: strejda zajíc | 30.10.2012 19:07
Je to dáno zejména změnou v průběhu naháněk,při naháňkách se slíděním je leckdy v pohybu"celý les"a není kde se skrýt.Zároveň větší počet psů podporuje i jejich odvahu a útočnost a tlak budí i protitlak.A prase,jak já říkám,je taky jen člověk a má jen jedny nervy.Určitě je i u každého jedince různě vysoký práh spuštění útoku,leckde přispívá i negativní zkušenost s člověkem,psem.
Při opakovaných naháňkách např.v oboře ke konci sezony je útok od bachyně i na člověka běžný.(opakovaný stres,ztráty selat,atd.)
Ale útok na psa byl běžný i dříve,své psy jsem sešíval už před téměř 30 roky.Sebe,kupodivu,ještě nikdy,ale často jen díky těm psům...
P.S.A taky nebyl net,abychom na čuníky,chudáky hned žalovali.:-)

Autor: Leon Zumr | 30.10.2012 19:02
http://www.silvarium.cz/zpravy-z-oboru-myslivost/na-mladika-zautocil-divocak-pelhrimovsky-denik

Autor: Leon Zumr | 30.10.2012 19:01
Radku ty jseš snad z jiný planety když čtu tvé příspěvky :-) za tuhle sezonu vím už o minimálně desíti psech kteří byli tvrdě napadeni a následně šiti i lončáky a to se děje posledních pár let,předminulou sobotu nám lončák na honu lovil jaga a jel za ním velice rychle na dobrých 100-150m

Autor: Děda z lesa | 30.10.2012 18:31
Na www.Silvarium.cz - monitoring medií, zprávy z myslivosti dne PO 29.10. je článek z Pelhřimova o napadení chlapce divočákem za bílého dne u rybníka.
Jsem počítačové poleno, pokud to někdo dokáže (Eriko?), tak jej sem pověste.

Autor: Děda z lesa | 30.10.2012 18:13
Spíše to bude povahou jednotlivých kusů.
Asi před deseti lety jsme měli po dobu 2 roků v jedné části honitby zajímavou bachyni - nezvykle silná ve zvěřině (odhadem okolo 100kg) a téměř stříbrná.
Byla známá tím, že když jí někdo ulovil sele, nemohl k němu i po dobu několika hodin.Jakmile střelec slezl s posedu (rozhraní lesa a louky) a udělal pár kroků ke zhaslému seleti, tvrdě po něm vyjela.Vždy útěk zpátky na posed a dlouhé čekání, další zkouška a další útěk.
Vydržela obvykle 3-4 hodiny si z okraje lesa hlídat své sele a pro myslivce, zejména v zimě, to bylo spíše utrpení.Brzy se fámy rozšířily a její selata byla z bezpečnostních důvodů "hájená".
Po dvou letech zmizela, asi u sousedů doplatila na "nutnou obranu".

Autor: Erika Doležalová | 30.10.2012 17:59
Harry a střelili jste ho?
Jinak jak píše kolega Brabec i ostatní, vyhnat černou je v poslední době těžký úkol, rychle se učí a stačí, aby byl v tlupě jeden kus, který už nějakou tu naháňku prožil a je "vymalováno". Prasata nejsou blbá a moc dobře vědí, že je lepší zůstat v houští a nechat na sebe řvát psy, případně prorazit řadu honců nazpět, ale dál už nejít a zase zůstat v houštině, než prchat někam, kde je "podezřelý klid" - protože pak tam začnou padat rány..

Autor: Radek Chadim | 30.10.2012 17:44
Neviděl bych to tak jednoznačně. Letos je více divočáků, tak je i více střetů člověka s divočáky - více střetů, více nebezpečných setkání. Napadení člověka nebo psa divočákem už se odehrávala i v minulosti, rozhodně nemám pocit, že by se to letos nějak vyhrocovalo. Agresivita černé je individuální jev malého procenta jedinců, drtivá většina se snaží uprchnout, takže žádný závěr typu "letos je to horší než v minulých letech" se z toho podle mého názoru udělat nedá. Navíc většina střetů je podle mého nechtěná než nějaké umýslné útočení.

Autor: Brabec | 30.10.2012 16:59
Černá zvěř je dneska už skutečně naučená a chová zcela jinak než před lety. Běžně se nechá přejít a s pohybem vyčkává až na přímý kontakt, ať už s člověkem nebo se psem. Jardo přidám sem také jeden výčet, letos tři naháňky kde se černá ulovila. První 6 kusů, z toho 3 ulovené v leči. Druhá jeden kus ulovený v leči a třetí naháňka 5 kusů na výřadu a z toho v leči uloveny 2 kusy. Všude bylo samozřejmě kusů víc než se ulovilo a po dvakrát jistě zůstala zvěř v leči. To znamená polovina výřadu je ulovena v leči. Skutečně je problém je z houštin vytlačit. A agresivita? Roste. Mám s ní své zkušenosti, ale letos jsem se s ní naštěstí ještě nesetkal. Zdar Pepa

Autor: Harry Callahan | 30.10.2012 16:58
bohužel, pamatuju 60 kg sekáče, co se nebál téměř ani honců, jen pomalu ustupoval, než se do něj pustili psi, ze 4 psů v leči to přežil bez úhony jen trpasličí jezevčík, má borderka a jeden jagoš jsme odjížděli na šití s hlubokými ránami a nejzkušenější jagoš se už nikdy z leče nevrátil ani pak nenašel :-( mobilem jsem volal z tlaku na druhou stranu leče kamarádovi, ať to prase střelí, jestli mu přijde - a přišlo, hrnulo psy před sebou po zemi jak buldozer, říkal že tohle ještě nikdy neviděl, aby prase honilo psy a ne naopak. (edit. pro Eriku: střelilo, a dobře že tak!)
Že je černá chytřejší než psi je jisté, bohužel (?) je chytřejší i než spousta "myslivců" :-)

Autor: prroud | 30.10.2012 13:44
Ted jsi mi pripomel,jak si srna s mladou(whitetail) vyslouzila zivot:-)))))))),vedel jsem o nich a mel dobre zmapovany misto. A pak nasnezilo a ja prisel na jeji taktiku:-)))),ta mrcha proste od chvile kdy zjistila ze tam jsem,chodila i s mladou za mnou:-)))),no to se nedalo nez ocenit:-)........proud

Autor: Fesoj | 30.10.2012 13:35
U nás těch naháněk nijak moc neděláme a se zvýšenou agresivitou černé jsem se zatím nesetkal. Ale že prasata se učí, to je fakt. Ze zarostlé leče je problém je dostat, když jdu po stopě a zvednu je, taky třeba zjistím, že prasátka chodí za mnou. Někdy je nevyžene ani pes. A že když je při obstavené leči někde mezi střelci větší díra, prasata to perfektně zjistí a uniknou buď bez rány nebo sice pod palbou, ale na takové vzdálenosti, že je úspěšnost víceméně nulová, to snad znáte taky.

Autor: prroud | 30.10.2012 13:28
Existujou psi,ktery i sebevetsi prase udrzej na miste,naopak,nevytlacujou,cekaj na lovce,malo znama rasa "pejsku" co si to rozdaj i s bejkem:-),takovy 3 kluci kdyz se pustej do knoura,nema sanci(rika se jim "kanarska doga").......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 11:44
No nechtel jsem to napsat na plnou hubu,ale ano,myslel jsem to tak,cerna se uci!Rika se,ze prase je inteligentnejsi nez pes.......proud

Autor: Karel poslík | 30.10.2012 11:24
Černá zvěř je velmi inteligentní a na rozdíl od většiny ostatních volně žijících druhů je schopna mimo vrozených zvyklostí a vzorců chování, též sama vyhodnocovat vše co se kolem ní děje. Díky již zmíněné inteligenci potom dokáže vyhodnocovat prožité situace a poučit se z nich. Má také velmi dobrou paměť, což její učenlivost velmi podporuje. Kdo někdy choval prase ( i domácí) tak dobře ví jak je cvičitelné. Pokud kus černé přežije několik naháněk, kdy se mu se štěstím nebo se zraněním podařilo uniknout mezi střelci, pokud zde poznal pro něj dosud nezvyklý pohyb honců se psy a střelbu kolem a pokud poznal systém této pasti, dokáže si to zapamatovat. Pak se nemůžeme divit, že se mu nechce vyjít z krytu a dá se raději do boje s brakýřem než s kulovnicí. Čím déle se to bude učit, tím bude dokonalejší. Takový tříletý sekáč už je profesorem, který zná organizaci naháněk možná lépe než někteří její účastníci. Buď se vůbec nenechá „obklíčit“ a včas unikne, nebo zachová rozvahu a mezi řadu střelců vstoupí jen z nouze nejvyšší. Zdar Karel

Autor: figi | 30.10.2012 10:41
Jardo, sami jste je to těmi stále opakovanými naháňkami naučili. A pokračujete v tom, zatím jsou to "jen" psi, možná budete na řadě brzy i vy.

Před pár lety se agresivita začínala u zdravých kusů projevovat až na konci sezony. Teď už mají zkušenosti a dobře si je pamatují. Bude hůř. Dnes už stačí, když pes narazí na černou kdykoli během roku, a pokud si nedrží uctivý odstup, ihned je často napaden i lončáky.
Těch naháněk je moc, a někde i každý týden. Pamatuji doby, kdy stačilo zarachotit na jedné straně mlaziny a obeznaná černá šla hned ven.
Osobně stále říkám, že naháňky bych zakázal, povolil bych pouze ty se slíděním a stanovil bych minimální velikost leče.
Sám na naháňky nechodím, když nemusím. Ale je to jen můj, možná nesprávný názor.

Autor: prroud | 30.10.2012 10:07
A mozna,ze tomu pomaha i "ztrata plachosti" jak si pri svejch tazich do civilizace(na zahradky)zvykaj prave na psy a lidi,jejich pachy.......proud

Autor: prroud | 30.10.2012 10:04
To bude tim,ze se i cerna nejspis "vyviji",prase neni zadnej pitomec,rekl bych ,ze je obrazne,dost "inteligentni",zni to teda hrozne jak to ctu:-))),ale sledoval jsem treba prasata co chytaji do pasti a da se rict,ze se chovaj sem tam dost uvedomele a systematicky,kdyz se snazej osvobodit......proud

Autor: Jarda Březina | 30.10.2012 09:48
Zdravím všechny kynology, chtěl bych otevřít diskuzi na výše zmiňované téma. Určitě jste se již letos zúčastnili naháňky a můj dotaz směřuje k otázce, setkali jste se s větší agresivitou u černé na psy než-li v minulých letech. Mluvil jsem s kolegou a z Blanenska a potvrdil mi, že černá ztrácí respekt ze psů a napadá je. Letos jsem byl na třech naháňkách, první psi v pořádku, druhá jenom pokousaný od prasat a v neděli naražená ledvina, krev v moči, tak teď má klid na lůžku. Na těch třech naháňkách, jsem si všiml, že černou honci nevyženou a i psi i když je mám kontaktní tak mají problém černou vytlačit.