Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 29.11.2012 19:34
Počasí je všude krásné, předevčírem bylo prd vidět, ale chvíli jsem seděl u vnadiště a když už je pak měsíc vysoko, tak prosvíti i mraky, takže v době lovu na volném poli už bylo vidět dobře. Včera jsem vyjel za měsíčku svítícího, bezvětří u auta, těšíc se, jak se budu zase po dvou měsících kochat (minulý úplněk taky žádná měsíční noc nebyla, jen když byl první půlměsíc) - u kazatelny včera vichr a pak se i zatáhlo, naštěstí pro lov a na smůlu pro divočáky se na minutu mraky rozešly, když byli divočáci na dostřel (80-90 m totiž rozhodně pro mě není blízko, ale spíše na dostřel :-)).

Autor: strejda zajíc | 29.11.2012 19:30
Úspěšným lovcům přeji Lovu zdar!
Tady je počasí už pár dní na dvě věci,měsíc patrně někdo zprivatizoval,už aby napadly ty studený bílý věci...

Autor: Radek Chadim | 29.11.2012 19:11
Drahoši, předevčírem mělo sele-kňourek v živé vaze odhadem 32 kg :-), včerejší o chlup větší sele-bachyňka 35 kg. Nejsou z největších, ale nejsou ani malá, jsou taková akorát (mám jich po dvou dnech lovu tak akorát dost :-)).
Fota úlovků obvykle nedávám, pokud nechci ukázat nějakou zajímavost nebo se něco dozvědět, abych se vyhnul debat jako na myslivost-lovectvi.cz :-).

Autor: Pavel Toman | 29.11.2012 18:02
Tak snad nějaký sníh pustíte i na Moravu :-)
Všem úspěšným Lovu Zdar
P.T.

Autor: Děda z lesa | 29.11.2012 17:55
Také se připojuji, Lovu...
Dnes tady napadl sníh, pokračuje zvolna k Vám, nebude třeba pomoci měsíčku, lovecké úspěchy je nutné stupňovat.

Autor: Karel poslík | 29.11.2012 17:53
Lovu zdar všem úspěšným ! Karel

Autor: Fesoj | 29.11.2012 17:22
Eriko, Lovu zdar a pokračuj - jen houšť a větší kapky !

Autor: Erika Doležalová | 29.11.2012 16:29
Tak jsem byla včera konečně venku, udělalo se jakž takž jasno, měsíc chvílemi osamocený na obloze jak žárovka, chvílemi přes něj táhly mráčky... Takové akorátní počasí. S vyhlídkou "tutově aspoň jedno prase uvidím" jsem v půl deváté jela. Auto jako vždy hned v kraji lesa po sjetí ze silnice, pak pěšmo přes louku (cca 180m) na posed, v devět už sedím. Dlouho nic, viditelnost super, ale v půl desáté to mraky definitivně zatáhly, takže na louce pořád pohoda, ale na pole už na větší dálku s dalekohledem. V deset praskla z lesa větev a do minuty byl na louce, jenže až na opačném konci, přes 150m.. Prase přeběhlo na pole a pomalu odcházelo, pak se začalo stáčet doleva a už nebylo v takovým švunku, sem tam stálo, rylo.. Zkoušela jsem zamířit (+- 180m), tečka seděla, ale byla by to rána "za každou cenu", tak jsem ho nechala být, až mi zmizlo kdesi v dáli. Za cca 20 minut další zapraskání v lese, koukám dalekohledem a nic. Tak znovu sjedu na pole, jestli se třeba nebude chtět vrátit to první :-) a na nějakých 60-80 metrů liška. Otvírám okno, sahám pro flintu a zprava další prasknutí... Ačkoli za normálních okolností lišku jen tak nepustím, tentokrát se omlouvám tím, že okolnosti nejsou normální :-))) okno zas zavírám a sleduju pravou stranu (liška mezitím mizí v oplocence) a za pár minut vybíhá samotný kus, kulovnici v rameni mám mrknutím oka, napínáček, bod a už si ho vedu a čekám až zastaví. Už už se nadechuju, že na něj zachrochtám nebo zakvičím nebo něco, aby zastavil, když v tom najednou stojí :-) a to je jeho poslední chyba.. Pak už je to bleskovka, ve 22:30 jde loukou rána, prase vyráží dopředu na pole, po 20 krocích to točí zpátky a zas na louku a při cvalu dělá výskoky do vzduchu, to už vím, že je to v klidu a je moje :-) Složí se v louce (uběhlo nějakých 40m tím půlkolečkem), dvakrát zachroptí (odhaduju plný zásah plic), v puškohledu (s přebitou zbraní) sleduju dva nádechy, ještě jeden a je hotovo...
Sele, vyvržené 36,5kg, kňourek. Po ráně nebyl z lesa slyšet žádný hluk, tak tam asi bylo samotné. Vstřel za ramenem, výstřel na žebrech, nemělo by to být podlité. Při vyvrhování potvrzen zásah - naplno do plic, rozbité a roztrhané. Loveno mojí "srdeční záležitostí" a nejlepší ráží :-) třistaosma a Brenneke TUG 11,7g, vzdálenost cca 60m.
Dneska počasí nic moc, ale i bez měsíce je slušně vidět, tak se možná podívám navečer na to první, co šlo v deset :-) Když jsem naposledy mluvila s MH, povídal, že jsem letos všech členů v MS ulovila tím letním lončákem první a Dušičkovou lončačkou pravděpodobně poslední - protože byla už posečená kukuřice.. - kus... Tak jsem se mu smála, že to nebude pravda, že poslední, že ještě něco střelím :-) A sv. Hubert byl při mě. Lovu zdar.
Letos se mi v našem revíru mimořádně daří, snad to není předzvěst toho, že příští rok bude stát za prd :-)

Autor: Fesoj | 29.11.2012 15:10
Dnes mě příjemně překvapil - světe div se - Milan Soukup. Bez jakýchkoliv urážek, nadávek apod. jak to dělal tady, se zapojil do diskuze na stránkách Ekolistu. Je jen dobře, že se k těm blábolům, které člověk čte, taky občas vyjádří myslivec a pokusí se o zlepšení našeho mediálního obrazu v očích nemyslivecké veřejnosti.

Autor: Drahoš Hikl | 29.11.2012 12:09
A jak na tom Radku byly hmotnostně?Škoda že nedáš foto selátek.Jinak na zimu budeš muset blíže k lesu:-)-to samozřejmě myslím ze srandy.Měj se, ať se nadále daří

Autor: Radek Chadim | 28.11.2012 22:54
Lovu zdar.
U nás jak zamrzne, tak divočáci dál od kraje lesa hlouběji do polí obvykle vylezou jednou za 14 dní (kromě oblev), navíc v prosinci bývá každý rok poměrně mrtvo. Uvidíme, jak to bude letos, zatím to pořád slušně chodí na vnadiště. Ale na sníh už se těším a když nebude "nic" chodit, tím líp :-).

Autor: Drahoš Hikl | 28.11.2012 22:45
Radku Lovu zdar!Já bych to viděl jinak. Sníh a mráz je ten správný čas kdy je vidět v jakýkoli den, když jdou prasátka ven :-)

Autor: Radek Chadim | 28.11.2012 22:31
Dnes jsem po loveckém včerejšku jel na stejné místo jako včera, pač se mi už včera zdálo, že pole je rozryté více než jen od jedne tlupy. Vyrazil jsem až v půl osmé, protože jsem ještě zpracovával včerejší úlovek. Po dlouhé době bylo polojasno, měsíc svítil jak o život, vítr nefoukal. Po vystoupení z auta jsem se nejprve šel podívat 20 m za zatáčku, jestli tam nestojí jako včera - no nic tam nebylo. Tak jsem se vydal přes louku na kazatelnu na křižovatce (pro zasvěcené). Když jsem šel podél louky, u rovnoběžné cesty asi 100 m daleko jakoby za horizontem něco tmavého chodilo. Tak jsem to obloukem vzal k oné křižovatce ke kazatelně, to už jsem viděl, že za cestou stojí divočáci. Pomale jsem vylezl na kazatelnu, do okna strčil podprdelník, pač studeně profukovalo, a s dobrým větrem počal pozoroval tlupu, která stála zhruba 120 m od kazatelny. Po 15 minutách jsem zaslechl kvičení z lesa z pravé strany, ale na pole nic nevytáhlo. Po dalších 15 minutách se ale nebe zatáhlo, divočáci se přibližíli na 80-90 m, tak jsem vybral jedno sele a čekal, až se mraky rozestoupí - když se tak stalo, mačkám spoušť. Tlupa odbíhá doleva, sele 80 m doprava, kde zhasína. Po čekačce jsem šel k seleti - k mému překvapení dobrá rána hned za lopatku, výstřel o pár cm více v zadu, přesto sele odešlo dobrých přibližně 80 metrů. Po dnešku můžu prohlásit: konečně masařem :-) - snad už přijde zima, zamrzne, napadne sníh a pak budu mít klid.

Autor: Václav Pašek | 28.11.2012 08:38
Lovu zdar! Mne se dnes zdalo o raritnim srnci, ktereho jsem nemohl zaboha nasoulat. Pak jsem se probudil a zjistil,ze do kvetna je jeste daleko. :)

Autor: Drahoš Hikl | 28.11.2012 08:20
ZDAR a dík

Autor: Jan Slavětínský | 28.11.2012 06:44
Chlapi, Lovu zdar!

Autor: Vladimír Mészáros | 28.11.2012 06:39
Drahoš, Radek Lovu Zdar! Radku, pohyb zveri sa občas stane v okamžiku výstrelu, no hlavné je, že si prasa včas dohľadal a dostrelil.

Autor: strejda zajíc | 28.11.2012 01:03
Kluci,lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 28.11.2012 00:19
Dnes po několika mlhavých večerech a skoro třech týdnech od poslední čekané na divočáky jsem vyrazil "na ně". Na vnadištích teď jak bylo několik dní vlhko všechno sežráno, pole porytá, prasečí počasí jak vyšité. Bohužel už několik dní je buď tma, nebo mlha, nebo obojí, takže nebylo vidět ani na vnadiště. Dnes byla jen ta tma, tak jsem zasedl na kazatelnu ke vnadišti, vítr východních směrů foukal směrem k lesu, tak nějaký nedejbože lovecký úspěch jsem ani nečekal. Do desití se na poli střídalo jen dančí se srnčím, divočáci nic. Na zpáteční cestě jsem u auta slyšel takové divné zvuky, tak jsem vylezl za zátočinu cesty a na poli asi 60 m stáli divočáci - já je čekám od lesa a oni jsou na poli. Chvíli pošoulávám, ale skrz vysokou trávou zarostlou mez se nedá střílet, než se došoulám na mez, což vzhledem k blízkosti divočáků jde velice pomale, tak jsou divočáci zase o kousek výš na horizontu. Tři selata však opět schází vlevo u cesty pod horizont, tak rozkládám trojnožku, čekám až se sele dobře postaví a na 90 m střílím. V tu chvíli z šáší vlevo od cesty kolem mě profičí sele nedaleko ode mně, sele na které jsem střílel odchází se zbytkem tlupy. Zásahem jsem si jist, akorát se mi zdálo, že se sele při výstřelu pohlo. Bohužel nemílil jsem se, sele odběhlo 80 m a začalo se točit, chvíli lehlo, chvíli stálo, to jsem už tušil, že to není dobré a nebylo. Tak jsem po malé chvíli začal pomale šoulat k seleti a na 30 m jsem ho druhou ranou dostřelil. První rána šla na komoru zešikma přes kýtu.
Ach jo, bohužel každý den není posvícení, aspoň že jsem je rychle našel a zkrátil utrpení.

Autor: Drahoš Hikl | 27.11.2012 22:46
Dnes jsem měl parádní zážitek z lovu.Po zasednutí na kazatelnu která patřila zesnulému kolegovi v duchu říkám:Juro dnes by jsi mě mohl pomoc a nějakou černou přiblížit na dostřel.V 18.30 vytahuje první rudl o 11ks.Má namířeno přes roh louky na pole po kukuřici ve vzdálenosti asi 170m.Tak jim říkám, čuníci tam je zoráno, tam vám pšenka nepokvete.Asi do čtvrt hodiny se rudl vrací zpět ke keřům odkud původně vytáhnul.Objevuje de druhý rudl, kusy nepočítám.Rudly různě na přeskáčku zatahují do křovin a zpět.Jeden z těchto rudlů, kdy už jsem myslel že mě zásobník kapaliny praskne:-)si to pomalu míří ke mně.Zapínám bodík, beru flintu, černá je ode mne na 50-60m, v tom ale vedoucí bachyně zavelí k úprku.Říkám si tak a je vymalováno.Je dnes ale u nás pěkný teplý večer, měsíc osvětluje krajinu tak nějak přes mraky a mě se nechce domů.Mé rozhodnutí se vyplatilo.Zrazený rudl se po nějaké době vrací zpět k válci u kterého jsem ještě odpoledne pohodil zbytky cukrovky a lehce pohodil kukuřici.Jenže rudl byl stále hodně natěsno, mám velký problém vybrat na tom malém prostoru samotný kus.Ale patroni stáli dnes při mě, bodík zastavuji na komoře a střílím.Sele zakviklo, v první chvíli jsem nevěděl jak lov dopadnul.Beru dalekohled, projíždím okolí válce a už vidím úlovek.Zůstalo na nástřelu zhaslé.Na počet kusů v tomto rudlu jsem se vůbec nezaměřil, odhad 8ks.
No byla to dnes opravdu napínavka od začátku až do konce, skvělý zážitek.
Myslivosti a lovu zdar!

Autor: Vladimír Mészáros | 26.11.2012 21:50
Pridám niečo aj ja s posledných úlovkov. Štyri roky podľa fotopascí, pozorujeme a poznáme bachyňu, ktorá má niečo s pravou prednou nohou a má ju skrčenú pri tele. Skacká na ľavej prednej. Je v 100% kondícií a každý rok vyvedie prasce a vodí ich na vnadiská. Posledné dva mesiace sa prasce túlajú samé, a bachyňa sa pri nich objaví, len sporadicky, neviem si to vysvetliť, prečo ich nevedie ona. Tým pádom sa túlajú a vnadiská navštevujú skoro pravidelne, sú neskúsený a aj po rane sa ich dochádzka za pár dní opäť zrovná. Od októbra sa mi podarilo postupne uloviť, troch súrodencov s piatich. Všetci traja boli kančekovia. Váha nevyvrhnutého, streleného v októbri 40kg posledný z piatku, cez 50kg živej váhy. Ostávajú teda ešte dvaja, ak budu patróni naklonený, možno sa niektorý ešte podarí. Lovu zdar! Do galérie vložím fotku s fotopasce aj s trojnohou bachyňou a úlovky

Autor: figi | 26.11.2012 21:32
To je tedy námět na fejeton.

Autor: Ivo Ondráček | 26.11.2012 20:35
Vím, vím, dělám si srandu, nedal jsem si pozor:)
Vloni jsem střelil srnce. Srnec odešel z nástřelu několik metrů, skulil se ze stráně a po mokré trávě se doklouzal !42 metrů! až do rybníka. A teď babo raď: Co jsem toho srnce...ulovil, vylovil, nebo snad slovil? Ježto představoval jediný kus spárkaté v rybníce, prakticky jsem slovil celou populaci v onom rybníku a tudíž v podstatě provedl výlov...?:) Podle mě jsem ho napřed Ulovil, poté ho VYlovil, čímž jsem v podstatě Slovil srnčí populaci onoho rybníka...:)
Žádná latina, to se vážně stalo!

Autor: figi | 26.11.2012 20:14
Když je ulovíš, budeš myslivec ( a lovec ).
Jinak to vypadá spíše na akvaristu, ti jednoznačně nejvíce tento výraz používají :-)))

Autor: Ivo Ondráček | 26.11.2012 20:10
Lovu zdar! Kdybych je neodlovil ale ulovil, tak budu co? "Ulovec?" :)

Autor: figi | 26.11.2012 19:55
Nic ve zlém, ale Lovu zdar ! Odlovče.

Autor: Ivo Ondráček | 26.11.2012 18:58
Dnes se konečně povedla ta srna a srnče. Oboje nepřebarvené. Srnče malé, srna podle zubů "stoletá". U srny krásně slyšitelný náraz kule. Stále mi zbývají dva obeznané kusy na odlov, ale jestli ty ještě potkám, budu se hodně divit!

Autor: Ivo Ondráček | 25.11.2012 19:28
Mimochodem, cestou ke kusu jsem na oračce vyšlápl tři zajíce. Už se těším na hon...jak tam ani jeden nebude!:)

Autor: prroud | 25.11.2012 17:55
prrovedu,teda pokusim se :-) ,dikec:-)....proud

Autor: Michal Brabec | 25.11.2012 17:53
Sím, "Mluva myslivecká", příručka, kterou si natluč do palice:-))))

Autor: prroud | 25.11.2012 17:46
Se omlouvam a v koute cervenam a stydim,-sim :-)....proud

Autor: Michal Brabec | 25.11.2012 17:45
Ach prrroude, to názvosloví:-))

Autor: prroud | 25.11.2012 17:41
presne tak,souhlas Ivo,kdyz vim kam jsem zvire trefil a je to jista rana,dam minimalne 20 minut-pul hodiny.Ja mel na mysli ten konkretni pripad kdy zvire vidim a mam flintu,mozna se to nema,ale ja bych ji dal po peti minutach jednu do palice.......proud

Autor: Ivo Ondráček | 25.11.2012 17:25
10-15 minut se udává jako běžná doba pro bezpečné zhasnutí zvěře. Ne vždy zvěř zůstane v ohni a zhasne během první minuty. Chlapi co loví černou by mohli vypravovat. Vloni jsem po 15ti minutách šel do houštiny pro ulovenou srnu a ještě přede mnou odběhla. Stále žila s oběma prostřelenými plícemi. Takže zpátky pro kolegu se psem, teprve pes ji dosledoval už zhaslou. Ne všechno jde podle poučky v učebnici... Jinak dostřelovat nešlo, po zálehu do oračky jsem viděl jen pruh hřbetu a hlavu - přiblížit se na lepší místo... chodit za střelenou zvěří ihned po ráně je hrozná blbost. I smrtelně raněná zvěř sesbírá všechny zbytky energie a běží v dál.

Autor: prroud | 25.11.2012 17:04
Njn Fesoji,kdyz ja porad uvazuju z hlediska poctivejch lidi,no dopadlo Ivo,ale s 15 minutama bolesti,mozna to chtelo ji doslehnout driv...njn.....proud

Autor: Ivo Ondráček | 25.11.2012 15:31
Obvyklá kontrola sklopců - ten železný zase zaklaplý...koukám, koukám...a chytil jsem rejska! Jen dobře, zase o škodnou míň, všichni víme, kolik takový rejsek porve srnčího a vyplení hnízd...:)
Heh, jojo, dával bych tomu tři dny, než by ten stan někdo "zachránil". Tož dnes jsem na to šel trochu jinak. Okázale jsem vystoupil z auta, aby si mě srnčí prohlédlo a v klidu ustoupilo do nových strategických pozic. Což vyšlo - všech 19 kusů se stáhlo blíže k jediné houštině široko daleko. Pak už to jen svižně objet, došoulat schovaný za houštinou a v klidu se usadit. Moje srna+srnče bohužel daaaleko na horizontu, zato tam byla i nová samotná mizerná srna. Deset minut jsem ju vodil v křížku, dvakrát sundaval flintu a ulevoval rukám, než se konečně postavila na široko. Bac, nadskočila a po deseti metrech zalehla. Když měla po 15ti minutách stále zvedlou hlavu, holt jsem musel seznat, že jsem to seslonil, dojít s trojnožkou blíž, srna se zvedla a ze stoje ju dostřelit. Pocty zvěři a koukám, kde co. První rána úplně na měkko, druhá dostřelná šikmá komora. Kde udělal soudruh z NDR chybu nevím, asi unavené ruce z toho dlouhého míření. Holt je to přesně jak jsem říkal-jednou se ta bezchybná série úlovku musela přetrhnout. Hlavně že to dobře dopadlo. Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 25.11.2012 14:41
To by mohlo fungovat - ale ne v tomto státě. Proude, proude, dřív než by si na ten stan zvěř zvykla, by na 100% byl zprivatizován.

Autor: prroud | 25.11.2012 13:32
Ivo,taky ti poradim loveckej stan,rychle rozlozenej,rychle slozenej,malej,akorat se do nej vejdes,(musis ho tam nechat stat,nejakej ten tejden)za par tejdnu si na nej zvirata zvyknou.......proud

Autor: Ivo Ondráček | 25.11.2012 11:24
Včera jsem byl zase po týdnu mrknout na holou. Srna se srnčetem tam je pořád. Mrňavé srnče stále špatně přebarvené, srna se zhoršila a má břicho nafouklé, jak kdyby měla každou chvíli klást srnčata. Kéž se dneska dostanu blíž, alespoň na nějakých vyloženě "brokových" 150-180 metrů...:( To je prokletí těch zatracených nekonečných lánů. Být v prostředku větrolam nebo alespoň kázeček stromů, přišoulám si až kam hrdlo ráčí...

Autor: Jan Slavětínský | 22.11.2012 13:39
Karle nemusí ani selhat...Mě o víkendu na naháňce přijela liška na čtyři kroky, zarazila, podívali jsme se na sebe a zase po stejné stopě zajela do leče. Stál jsem s kulobrokem na zad v bukovém lese na kraji leče. Celý den jsem tam cpal brok a u prý tutové leče jsem tam nabil brenek.Honce jsem měl před sebou a brenekem to nešlo. No potáhl jsem si s ní, tečku měla před vousy, byla by to na deset kroků tutovka. Liška obrazila celou leč, dokonce na ní padlo pár ran a vrátila se opět k nám na zad a tentokrát na levého kolegu.Obá jsme s ní táhli a on jí první ranou esgéčkama na 45 kroků! chytil. Mě už do mezery nedošla. Holt tam měl broky..Lišku musel dostřelit a to na ní dal 4 rány esbalem, které chybil. Nakonec na mě volal, jestli nemám brokovou patronu, tak jsem mu jí ještě dal. Byl to pěkný ,čistý pes, odhadovali jsme ho ke 12ti kilům. Druhý den o naháňce jsem tam měl brok pořád a to mi také jedna kmotra vyjela ze stařiny.Ale čtyřky platí... Měj se.

Autor: Karel poslík | 22.11.2012 06:50
Není každý den posvícení, praví staré moudro. Včera večer, patrně letos naposledy, jsme vyrazili v obvyklé sestavě na kachny. Postavil jsem se na „trefovací „ místo, kde jsem jich letos ulovil docela dost a kde jsem téměř nechyboval. První kachna se za doprovodu výstřelů dopracovala až k mému stanovišti. Jsa si jist , snad až příliš, zamířil jsem, zatuploval a zamával odlétající kachně. Nu což, snad bude příležitost na reputaci. V mizerném inverzním počasí se objevily ještě dvě kachny najednou. Jedna se po několika výstřelech odporoučela na vodu a druhá pokračovala na mé stanoviště. Pečlivěji než v předchozím případě jsem zamířil, potáhl a cvak. Rána nevyšla. Na vteřinku jsem zaváhal , jestli jsem před tím vůbec přebil. Věřil jsem si, že ano, dělám to přece automaticky. Zatáhnul jsem za druhou spoušť a výstřel vyšel, ovšem zbytečně. Celkově jsem tady vystřelil tři rány a nic! Odcházeli jsme s jedinou kachnou. Selhaný náboj vyšel na druhý pokus. Při kontrole bylo vidět, jak měl po prvním pokusu jen lehce otisklý úderník. Asi kombinace více zapuštěné zápalky možná s nepatrně tenčím rantlem, což dovolilo náboji hlubší potopení do komory. Stát se to na honu při setkání s liškou, tak tu flintu ze samé radosti asi přerazím o strom. Zdar Karel

Autor: figi | 22.11.2012 00:14
Nebude to žádná změna. Zkuste se zeptat prodejců, kolik zaměřovacích NV se prodá. Jen legalizace toho, co už je běžné.

Autor: strejda zajíc | 21.11.2012 23:39
Dědo,píše strejda.Co že se ještě může uvolnit?:-(
P.S.Co je to ta morálka?Nemoc?:-) nebo raději:-((

Autor: Děda z lesa | 21.11.2012 23:03
Špatně pochopeno - myšleno tak, jak Váš závěr : ...asi nezůstane jen u černé...
S kulovnicí za statisíce jste přece jen rapidně omezen § 45 - ...hodinu před a hodinu po... (vyjma černé a lišky).
S nočním viděním se značně uvolní morálka (i když pořád věřím drtivé většině myslivců).

Autor: Georg.H | 21.11.2012 22:41
Děda z lesa: takže když si koupím flintu cirka za 200 tis. tak budu střílet po všem co uvidím aby se mi investice vrátila?

No nevím...ale neříkám že takovi jedinci nebudou... :-))))

Autor: Petr Havlín | 21.11.2012 22:39
Figi přeju brzké uzdravení.Je to pro chlapa jako ty určitě nezvyklé,ale i ta momentální neschopnost se dá využít k něčemu pozitivnímu.Určitě rychle na něco přijdeš.A raději to nech dobře srůst.Petr

Autor: Děda z lesa | 21.11.2012 22:08
Investuje-li někdo desítky tisíc do nočního vidění, počítá i s návratností...
Nezůstane pak asi jen u černé.

Autor: Fesoj | 21.11.2012 21:58
A že rozeznáváme "divokou" zvěř a ještě nějakou jinou, to je taky perla - holt Novinky...

Autor: Ivo Ondráček | 21.11.2012 20:31
"...Novela také zlegalizuje lov některých přemnožených druhů divoké zvěře v nočních hodinách za pomocí noktovizorů." To je asi ta nejzajímavější věta. Některých druhů, slovy jednoho druhu, a to černé, že?

Autor: Václav Sládek | 21.11.2012 17:40
Figi přeji také brzké uzdravení.Les táhne ale chlape netlač moc na pilu na vše z počátku s velkou rozvahou.Držím pěsti.

Autor: bohumir dvořak | 21.11.2012 17:30
http://www.novinky.cz/domaci/285421-vlada-odsouhlasila-vznik-elektronickeho-registru-zbrani.html

Autor: Ivo Ondráček | 21.11.2012 17:21
Vzpomínám si na sebe před třema lety. Kterak jsem den po operaci nohy nasoukal do o dvě čísla větších holínek a hrdě pajdal na újeď. Při každým kroku jak kdyby se do nohy zařízl nůž. Až na převazu jsem zjistil, že mi doktor prošil palec pod nehtem skrz na skrz stehem, aby milý prstík držel pohromadě...a zapomněl se mi o tom jaksi zmínit.

Autor: figi | 21.11.2012 16:17
Díky všem za povzbuzení.
Zatím po lese až tak netoužím, přeci jen je to dost bolestivé, a dolezu sotva na záchod. A vzhledem k tomu, že jsem trvale zdravý a se zraněními či nemocemi nemám vlastně vůbec zkušenosti, a nebo si toho nevšímám, tak dnes už plánuji tak za deset dnů lov. ( vím, že jsem divnej, ale já nemám ani doktora, na co taky, stejně je to vždy jen a jen o psychice )
Eriko, kdysi jsem měl havárku na motorce, po třech dnech jsem z nemocnice "utekl", a do lesa musel co nejdřív, i když jsem se téměř nemohl hýbat. Srnce jsem střelil, vestoje na zemi s tyčí, pravou rukou jsem vůbec nemohl hýbat, zvlášť zápěstím a prsty, zbraň jsem držel jen levou, a z pravé použil jen ten prst, který jsem dokázal narovnat a zaháknout za spoušť. Ohnout jsem se nemohl, klečet už vůbec ne, tak jsem napůl vleže srnce vyvrhnul levou rukou, a kilák odnesl k autu. Lov,to je moje postižení.
Když jsem tam v pondělí ležel, a hlavou šly myšlenky na zlomený kotník, a přemýšlel, jak vlastně manželce vysvětlím, kde jsem, a řekl jsem si, že se prostě domů dostanu sám, a pak cestou k autu i v něm - celou tu dobu jsem nahlas ukrutně sprostě nadával. Příšerné bylo šlapat na spojku. Po příjezdu domů už jsem nemohl bolestí ani mluvit, a to mi vydrželo do večera. Dnes už je to nádhera, když se nehýbu, a tak už zase vymýšlým hovadiny. Sakra, hned bych šel ven ...

Autor: Michal Brabec | 21.11.2012 15:34
Figi, táhni a srůstej, jak praví klasik Cimrmann. Cejtím se s Tebou, taky už nějak vržu.. A Prroude, u nás v Pardubicích, co se týče perníku, tak tisícovka za gram - jako všude jinde:-)))

Autor: Erika Doležalová | 21.11.2012 14:41
U Figiho by větší problém znamenala zlomená ruka (možná ani ta ne :-) jak noha. Každopádně přeji rychlé srůstání bez komplikací.

Autor: Fesoj | 21.11.2012 13:08
Tak teď Figimu zcela určitě nikdo nezávidí - ale myslím, že si o něj děláte zbytečné obavy, ten kdyby měl přijít o obě nohy, lovil by z invalidního vozíku. Na kazatelny neleze tak jako tak, takže nějaký pád mu nehrozí. Jak sám napsal, žije život lovce, takže nějaká pochroumaná hnáta mu to sice může malinko zkomplikovat, ale rozhodně mu v tom nezabrání. A určitě má dost rozumu než aby si to nějakým blbnutím zbytečně komplikoval.

Autor: prroud | 21.11.2012 12:22
No ja bych byl radeji nejakej tejden opatrnej Karle a do lesa se necpal vubec:-))))),vzhledem k moznejm rizikum,vsechno chce svuj cas:-),ono kdybys si z ty kazatelny na ten kotnik zuchnul,pak bys teprv poznal zac je v Pardubicich pernik......proud

Autor: Karel poslík | 21.11.2012 11:47
Figi, to není na umření ani to není důvod k hluboké depresi. Za pár dní seš z nejhoršího venku a dokud se to zcela neuzdraví, tak jen přizpůsobíš lov aktuální zdravotní kondici. Jak jsem časem pochopil máš velký akční rádius co se týče dosahu střelby. Prostě pár týdnů nepolezeš po skalách nebo houštinami či členitým terénem. Vybalíš své pomůcky někde na dostupném místě v přehledném terénu a do vzdálenosti několika stovek metrů kolem bude vše pod kontrolou tvé zbraně. Horší je to potom s transportem úlovku. Měl jsem před několika léty komplikovanou zlomeninu kotníku. Po operaci jsem skákal o francouzských holích, ale chuť do lovu to nezlomilo. Musel jsem pochopitelně vypustit hony a naháňky, ale obden pro mě přijel kamarád s tereňákem odvezl mi na vhodné místo nebo až k žebříku, tam jsem se vyšplhal nahoru, on mi podal potřebné věci a potom pro mě zase přijel. Úlovek mi přitáhl, já jsem vyvrhoval v kleče a život šel dál. Horší bylo když jsem na určitý čas přišel o zrak. Ačkoliv jsem věděl a doufal , že je to dočasné, bylo to nejhorší období mého života. Ani tehdy jsem na myslivost a lov nezanevřel a beze zbraně jsem se v doprovodu zúčastňoval dění v honitbě. Zase jsem se u toho přesvědčil, co všechno se dá rozeznat po sluchu.. Tak hlavu vzhůru a brzy ať je tady záznam o úspěšném lovu. Zdar Karel

Autor: prroud | 21.11.2012 11:08
Souhlas s Pavlem figi,dej se do kupy a vydrz tu fixaci,kdyz ne gyps,aspon dlahu na suchej zip,jinak to budes cejtit uz porad,jak to poradne nezahojis,hodne stesti chlape.......proud

Autor: Vladimír Mészáros | 21.11.2012 10:47
Figi, prajem skoré uzdravenie.

Autor: Pavel Černý | 21.11.2012 07:02
Figi, přeji brzké uzdravení, ale radši bys měl dát na radu lékaře. Nějakou fixaci by to chtělo. Ty vazy si při neustálém namáhání budou sedat dlouho.

Autor: strejda zajíc | 21.11.2012 01:35
Figi,co čekáš?Že ti to sroste samo?Už bys to,příteli,nebyl ty,s jednou nohou dřevěnou!(nebo třeba titanovou).I když,Figi-Flint,dřevěnej hnát nezní špatně!
Promiň,ale víš,kolika lidem bys uďál radost...?:-)
P.S.Drž se,chlape,přeji brzké uzdravení!

Autor: figi | 20.11.2012 21:55
Tak dnes smutno, po včerejším pádu na šoulačce ve skalách ( a byl jsem rád, že jsem se dostal domů ), dnešní diagnóza nic hezkého, prasklá holenní kost a ruptura vazů levého kotníku. Takže pro letošek asi konec, i když jsem sádru na 6 týdnů odmítl. Hubert s Dianou už mne asi chtěli zastavit, letos je těch kusů obzvláště hodně.
Tak dávejte pozor, po třiceti letech lovů by mne nenapadlo, že se mi něco takového může stát.

Autor: Radek Chadim | 18.11.2012 13:24
Figi, až najedu na novou krabku, kontrolní ránu dám.

Autor: Václav Pašek | 17.11.2012 20:42
Právě jsem se vrátil ze Špičáku na Šumavě a musím prohlásit, že měsíc se nikam neztratil, svítí jako blázen, ale přes tu deku nic nevidíme... Alespoň tu nesedí hustá mlha a ráno se může vyrazit do lesíčka na čekanou. :)

Autor: Fesoj | 17.11.2012 14:24
Bez kafe a tabáku bývá smutno v baráku - takže jsem vzal čubinu a vydali jsme se na procházku do města, 4 km tam, 4 zpátky. A zíral jsem jak čerstvě vyoraná myš. Louka pod zahrádkami, pár metrů od hlavní ulice, čerstvě zrytá od divočáků. Já vím, v některých obcích či městech je to běžné, ale tady jsem něco podobného viděl dnes poprvé.

Autor: Ivo Ondráček | 17.11.2012 14:02
Dneska obvyklá kontrola sklopců. Ta železná potvora zaklapla...ale jedna "gilotina" zůstala zapříčená v půlce dvířek. Já věděl že se na tuhle mrchu mám vykašlat a nechat ju zaklaplou! Kuna pryč a pochybuju, že tam kdy znova vleze...

Autor: Pavel Toman | 16.11.2012 20:52
Ještě že mi strejda Lepus Europeus tu zmolu přeložil :-) jinak sa dá taky použít Žleb nebo Žlíbek ;-)

Autor: prroud | 16.11.2012 20:24
Samy vejmluvy Eriko,proc nepriznat,ze mam rad zviratka,tak je chodim krmit? Neni na tom nic spatnyho :-))))))) ;-)......proud

Autor: Erika Doležalová | 16.11.2012 20:14
A já jsem dnes byla jen na kontrole a teda, kolem louky a lesa je něco hodně nenažraného.. Předevčírem!!! jsem dovezla skoro celý kyblík (cca 10 litrů) odřezků z rušení toho lončáka a dnes!!! tam nezbylo ani ň! Kukuřice vysbíraná do posledního zrníčka, tak jsem opět kyblíček rozházela a už aby ten potvora na obloze svítil..

Autor: figi | 16.11.2012 20:03
Radku, a co ověření nastřelení ???

Strejdo, proto mám úplně nejraději lov lišek. Zážitky parádní, žádná dřina a starosti. jenže to je vždycky jen pár měsíců v roce, a jinak stejně dřina se spárkatou, letos už zase více než padesátkrát. Chudinky, a ten podzim je vždycky hroznej, připadám si někdy hlavně jako vyvrhovač a čistič flint. Pak uteče nějaká doba, a stejně se na to zase těším. Jsem divnej a skončím v pekle.

Autor: Ivo Ondráček | 16.11.2012 19:40
Strejdo: Zajíc nebo bažant, který přežije tady na Vysočině, to je takový veterán, že na něj škodná musí útočit na koních a v sevřené formaci!:) Jinak obráceně to být nemohlo-nějaká paní ochranářka posledně v rádiu říkala, že výr si troufne maximálně na bažantí kuře, že dospělý bažant nebo nedejbože zajíc je na něj příliš velká kořist. Heh:)

Autor: strejda zajíc | 16.11.2012 19:21
Fuj teda,já bych Eriku takhle neodmítal,mohla by i po venku...:-))

Autor: Radek Chadim | 16.11.2012 19:15
Je ještě daleko před úplňkem, divočáci nechodí, tma jak v pytli, hnusně, nemám čas a ještě zítra máme hon a ve volných chvílích lítam kolem něj a ty bys nejen mě Eriko honila po venku, fuj teda :-).
Ale včera se soukolí kapitalismu pohlo opět o pár zubů kupředu, kapitalisti ve Finsku spustili mašiny a rozjeli výrobu střeliva Lapua Mega, takže jsem včera po měsíci a půl nabyl další dvě krabky tohoto střeliva, čimž jsem svůj arzenál rozšířil z šesti kusů na 46, takže už můžu klidně vyrazit na nějakou tu srnu, až bude chvilka času, než teda začne zase svítit měsíc a pak zase hůrá na zatracované :-) divočáky.

Autor: strejda zajíc | 16.11.2012 18:59
Eriko,sedám venku,ale zvířata,jak jen můžou,tak nechodí!Takže není o čem psát!Ani ty cyklisti,turisti a jiná pakáž,abych se trochu rozepsal.:-)
Až dnes,na odchod z lesa jsem si přidal dalších 5 minut a vtom cupitydupity,dubinou si kráčí prasátko,tak do 30 kilo.Na pár kroků a tak krásně za pravým ramenem,že jsem si málem hlavu ulomil.V tu chvíli jsem chtěl být levák!Dostalo se do mého větru a prchlo.
Jdu k autu a ejhle,slyším čuníka,jak v rokli ,(pro Moraváky zmole)pod dubem šustí a mlaská!Nakonec jsem ho i viděl,ale tma,na jistou ránu to nebylo.Ale šel jsem domů náramně spokojenej.Asi proto,že jsem se s ním nemusel tahat,stahovat atd.Neb jsem svině líná!:-)

Autor: strejda zajíc | 16.11.2012 18:49
Ivo,proboha,zas nějaký váš superagresivní bažant či zajíc napadl a udolal výra?
Udělejte na ně hon,ať nelikvidují tyto krásné,už léta hájené,sovičky!:-)

Autor: Ivo Ondráček | 16.11.2012 18:16
Dnes jsem sednul k újedi. Je to roztahané, škodná už se naučila. Za jakéhos takéhos světla prolítl průsekem výr zvící rogala a zmizel ve stromech u blízkého krmelce. Za deset minut se zpod stromů u blízkého krmelce ozval krátký srdceryvný nářek. Jaká to shoda okolností. Pak už nic, jen při cestě domů jsem na oračce osvítil lišku.

Autor: Erika Doležalová | 16.11.2012 16:39
V Dnes je nějak mrtvo, to sedíte všichni s pívem u televize nebo co? :-)

Autor: prroud | 15.11.2012 15:47
Poslusne hlasim,ze jsem se prave vratil z lesa,oci navrch hlavy:-))))))))))))),jednak tam bylo krasne a podruhy se mi zadarily prvni dve srny,stara s mladou,pak kamzik,a pak 3 srny,vsechno pekny kousky,nadherna podivana :-)......proud

Autor: Martin Síla | 13.11.2012 17:24
Radku, to je dobrý zaklínadlo. Ještě aby se tak objevilo téma hezký holky....

Autor: Radek Chadim | 13.11.2012 16:58
V sobotu, když jsem kácel švestky, tak mi po ránu nad hlavou proletěl jestřáb a jak doletěl k dědině, uviděl asi hrdličky, drobet vystoupal výš tváříc se jakože nic a pak už je honil, ale žádnou asi nechytil. Po naložení fůrky jsem jel kolem takových starých opuštěných hustě zarostlých zahrad a těsně před autem mně profrčel kos a za ním samice krahujce (tu užs jsem málem bral stěračem). Jak se tady objeví téma Jestřábi, tak hned vidím tento úkaz pár minut po sobě :-)

Autor: Fesoj | 13.11.2012 01:44
Micinka čekala - stejně jako to děláme my - u vnadiště na kořist, ptáčka či myš, na tom není nic divného.

Autor: prroud | 12.11.2012 16:40
no napadlo me to,jen mi to neslo dohromady s kukurici a jablkama:-).....proud

Autor: Václav Sládek | 12.11.2012 16:32
Prroude v tomto případě to byl kocour jako "bejk" teda macek.

Autor: prroud | 12.11.2012 16:30
Co je "toulava skodna"? diky:-).....proud

Autor: Václav Sládek | 12.11.2012 16:12
Včera jsem doplňoval samokrmítko ovsem na zem hromádku palic kukuřice zpátky sem se vracel okolo krmeliště kde hodím sem tam palici nějaké jablíčko no není to žádná hromada prakticky je vidět jen hodně z blízka a tam na krmným bubnu s kukuřičným zrnem sedí toulavá škodná jen se mi smála.Nejspíš tušila že brokovnice zahálí doma a bordíka za ní do trní před setměním nepustim.

Autor: Honza Král | 12.11.2012 14:39
Jinak v sobotu na honě.Dvě lišky, tři kachny, bažant zajíc.Moje fena vystavila lišku, její brácha pak postřelenou zadávil, což mi udělalo radost (jemu očividně taky)V jedné lesní (dlouhé)leči prorazli přes nás honce postupně tři lončáci a střelci metali koule všemi směry jen ne do černého. Počasí bylo slušné, psíci se vyblbli a to bylo důležité.

Autor: Tomio | 12.11.2012 14:25
Fesoj: Povinnosti jsou jasně dané, to je věc SMM, že nyní je tolik výkazů, že hospodář nosí štosy papírů, jako školák do sběru.
Jeho práva jsou nastavena tak, ale značné množství si další povinnosti rádi přivlastňují a dokonce uzurpují to, co jim nepřísluší.

Autor: Fesoj | 12.11.2012 14:15
Jak jsem již napsal dříve, dobrý hospodář by měl být "osvícený diktátor", ale dle současné legislativy jsou jeho práva v naprostém minimu vůči jeho povinnostem.

Autor: Tomio | 12.11.2012 14:15
Vašku, vidíš a je co znám, že mezi jednookými je nejvíc králů právě těch hospodářů, kteří krásně ovládají právě ty nitky od jednotlových loutek.
No to je na jinou diskuzi.

Autor: Honza Král | 12.11.2012 13:47
Člověk se musí naučit vycházet v rámci nějakých mezí a hlavně zacházet i s těmi blbci.Málokterý nový hospodář sám ve své osobě spáchal ve sdružení velikou revoluci a měl-li snahu, často odstoupil, nebo slevil ze svých "mouder". Umění vůdce je umění jednat s kýmkoliv slušně a umět argumentovat. Kdo si funkco hospodáře nezkusí, neuvěří a největším kecalům bych tuto funkci propůjčil byť jen na půl roku.

Autor: Václav Pašek | 12.11.2012 13:30
Byla mi nabidnuta funkce hospodare. Papiry na to mam, ale psychiku? Musel bych urcity lidi postrilet! Timto smekam hospodarum a dalsim funkcionarum, protoze blbcu a nenazrancu je vela.

Autor: Erika Doležalová | 07.11.2012 10:43
Tak jsem včera jela s úmyslem ulovit alespoň to slabší ze dvou srnčat (pravděpodobně srneček) a po minulých zkušenostech s točícím se větrem jsem si šla už v půl čtvrté dřepnout na posed v poli. No to jsem si dala. Jednak zima jak v Rusku, příšerný vichr a srna si dávala na čas, objevila se až skoro v pět, kdy už jsem byla zmrzlá jak rampouch. Deset minut stála na kraji lesa a jistila, než se vedle ní objevilo první (silnější) srnče a až když konečně vytáhli pár metrů do pole, přiběhlo to druhé (slabší). Srna mi je pomalu vedla z 200 metrů blíž a blíž, jenže to slabší se pořád drželo daleko. No a když už bylo blíž (cca 120m) tak buď v zákrytu s tím druhým (že bych vzala obě naráz..?) nebo se srnou a nebo nemožná póza (úplně na ostro zepředu či zezadu). Pak konečně už by to možná šlo, jenže.. Tyhle posedy se stavěly asi za krále Klacka, kdy na ně chodili dvoumetroví chlapi.. Všechno nemožně vysoko, takže ikdyž jsem si ze zoufalství sedla na dalekohled a pažbu měla až na uchu, nezmáčkla jsem to, protože by to byla nejistá rána zavánějící chybením (v lepším případě) nebo postřelením. Pokud by to byl dospělý kus, asi by to šlo jistěji, ale na takovéhle mrně to je na nic :-( Kdyby se srna zůstala pást na místě, tak by se to celké nějak srovnalo, ale ona se rozešla přímo pod posed a mládež samozřejmě za ní, pak mě začali obcházet a jak na potvoru zprava - takže bylo otázkou vteřin, než mě navětří.. Za chvíli srna běžela zpátky, ale ne stejnou cestou kudy přišli, ale víc doprava, nebyla zrazená úplně, protože +- 180m od posedu se zase začala pást a já už toho měla plný kecky, začala být tma, tak jsem jela dom :-( Ach jo, to je tak, když si člověk nepostaví vlastní posed.. Příště si sednu na zem do trávy, protože tohle už jsem zažila na víc posedech (nízko, vysoko, blbě lavice atd atd..) že na to nemám nervy.

Autor: Jan Slavětínský | 07.11.2012 09:41
Josef, ty káňata nemám šanci z blízka prohlídnout. Jen se po něm podívám když mi někde přetahuje nebo se mi někde při šoulání odlepí z krajáku. Vzhledem k současným mírným zimám je docela možné, že ten tah káňat nebude takový a ty káňata tu můžou být vidět oboje.

Autor: Fesoj | 07.11.2012 09:20
Honzo, určitě jde o rousňáky ? Já bych řekl, že obrovská barevná variabilita je spíš typická pro káně lesní - a že naše káňata většinou na podzim přetahují na jih a vystřídají je populace ze severu, to je fakt. Několik let po sobě jsem ve stejné části honitby pozoroval káně téměř úplně bílé. Byl to terček, jednou jsem ho viděl při páření s normální tmavou samicí. Ale vídal jsem ho vždy jen od jara do podzimu, v zimě nikdy.

Autor: Radek Chadim | 07.11.2012 08:43
Strejdo, letos u nás divočáci neskutečně dobře chodí po vnadištích, což oproti loňskému roku je obrat o sto procent. Navíc když tato selata vodí asi nezkušená bachyně, tak jí do jara asi žádné nezbude. Zase letos v řepce jsem měl přímo u kazatelny tlupu s chytrou bachyni, co když se hrnuli na vnadiště takhle brzo za světla, tak je zahnala zpátky a ta poslušně zatáhla zpátky hlouběji do řepky, takže ač jsem čekal, že natočím pěkná videa z vnadění u řepky, tak jsem pořádně nenatočil nic - taky tato tlupa měla kolem 25 kusů, což není náhodou nebo nelovením, ale zkušeností chytré vedoucí bachyně.
Že jsme s kolegou seděli na jedné kazatelně byla chyba v komunikaci :-), on totiž obvykle při hromadné čekané :-) chodí o posed dál asi 300 m daleko a já sedím na té včerejší kazatelně, ale včera jak jsme vylezli z auta, tak se vydal mým obvyklým směrem a jelikož ten druhý posed je hrozná stavba, na kterou se stačí podívat a už mně bolí záda, tak jsme vyjimečně šli na jednu. A míchat zábavu a ženskou, to nemůže dobře dopadnou :-).

Autor: Jan Slavětínský | 07.11.2012 07:26
U nás na Vysočině jsou v tuto dobu ze severu natažená káně rousná. Není vzácností u těchto dravců vidět různé zbarevné jedince. Od tmavých až po světlé , žlutavé, apod.s různými skvrnami, většinou na letkách nebo na hrudi,ale není to pravidlem.
Těm naše české myši tolik nešmakují .

Autor: Fesoj | 07.11.2012 07:07
Ještě se vrátím k těm motákům. U nás prakticky nehnízdí, ale mezi Vraními horami /západní výběžek Broumovských stěn/ a Rýchorami /nejvýchodnější část Krkonoš/ leží Libavské sedlo, kudy protahuje všechno možné. Tím si vysvětluji nejen to značné množství motáků v pozdním podzimu, ale např. i jarní pozorování dudka, srpnový výskyt žluvy a další "rarity", které třeba jinde běžně hnízdí, ale u nás se objeví jen výjimečně na tahu.

Autor: strejda zajíc | 06.11.2012 22:54
Né že bych chtěl být jedovatý,ale tohle je naprosto normální!Maminy chrápou v houští 100-200m opodál a nenažraná "mimina" slídí,páč vědí,že tam je žrádlo.
Radku,jen lovte a lovte,protože ,jak to celý rok sleduji,máte prasat tolik,že je zaděláno na problém...
Znám to dobře,"neblbni,prase jsem neviděl kolik let..."Ano,mezi gaučem a televizí jich(kupodivu)tolik nechodí...
Jinat ,tobě i kamarádovi(?-proč nechodíš raději s kamarádkou?)přeji Lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 06.11.2012 20:31
Dnes jsme se s kolegou domluvili, že pojedeme zkontrolovat ty lesní selata, jestli chodí za světla. V půl páté vyrážíme, za 10 minut sedíme oba dva na jedné stejné kazatelně. Za 5 minut slyšíme kvičení a za dalších 5 minut vyšla postupně 4 selata a začala hodovat na vnadišti. Tři tam stála pořád a jedno vždycky přiběhlo a zase odběhlo. Před pátou se kolega rozhodl, že jedno teda zkusí ulovit. Po ráně sele odešlo 10 m a zhaslo a zbývající dvě popoběhla na kraj vnadiště do trávy. Když se jim nechtělo odejít, tak mně kolega řekl, ať ještě jedno ulovím, tak jsem jedno našel v puškohledu a vystřelit, zůstalo v ohni. Třetí kousek popoběhlo, pak se vrátilo na vnadiště a začalo chvíli žrát, pak zkontrolovalo ulovené sele, začalo kvičet a pak s kvičením konečně odešlo do houštiny. Mohl jsem ulovit i toto sele, ale řekli jsme si, že si na jedno posezení nemůžeme vystřílet celý les. Dnes jsem se přesvědčil, že i takováhle malá selata si uvědomují smrt blížního svého. Selata v živé váze měla 20 a 16 kg. Takže dnes z pěti selat z videa z neděle jsme vyděli jen 4 a dvě jsme ulovili, takže už jich zbývá jen 2-3 a s takovouhle disciplínou je dlouhý život asi nečeká.

Autor: Radek Chadim | 06.11.2012 20:14
Já si motáky ani moc nepletu :-), pač pochop je tmavý hnědý a zespod světlejší a pilich/lužní je dejme tomu ten bílý (samci, rozdíl je tam myslím v těch černých koncích křídel a rýdovacích perech, ale to už si moc nepamatuju), kterého jsem loni poraněného chytil (byla zde i mnou zvěřejněná fotografie). A protože když jsem ho převážel na ošetření a maličko jsem podcenil situaci, tak mě drápy pěkně sekl po tváři a povolit mu stisk nebylo nikterak snadné, tak si velice dobře pamatuji :-), že jeho stisk na dospělého zajíce nemá dost síly a pařáty :-) dostatečnou velikost - anatomie dravce otestovaná na vlastní kuži :-). To ovšem nemění nic na situaci, že zatímco u nás je přes léto odhadem 2-4 páry pochopů a 1-2 páry pilichů, přes zimu je náše krajina motáků prostá :-).

Autor: prroud | 06.11.2012 19:34
tak to bude hodne hbitej tvor,protoze hodne hubenej,pri poctu hustejch chumelenic do roka :-),takzvanej "jestrab kulicka".....proud

Autor: Ivo Ondráček | 06.11.2012 19:16
Takzvaný jestřáb sněžný:) Útočí jen za hustých chumelenic, kdy je v té bílé smršti zcela neviditelný! Záhada vyřešena...:)

Autor: strejda zajíc | 06.11.2012 18:09
Ivo,řekl bych,že si Radek spletl pochopa s pilichem,krom těhle dvou velmi vzácně se objeví i lužní a stepní.Pochop rákosní na zimu odtahuje na jih,naopak pilichové se sem tlačí od severu.Možná to byla tvá přítelkyně-jestřábice,která se naučila od hranostaje přebarvovat na zimu.:-)

Autor: prroud | 06.11.2012 17:39
Mozna bych az tak netrval na ty bily brave toho dravce,rekneme ze delal dojem svetlyho,treba vuci poli? Ledaze utocil tak do 5 metru od nich a zpomalene,aby si ho mohli dobre prohlidnout a detailne ;-).Tyhle udalosti bejvaj celkem necekany a probihaj zatracene rychle :-).....proud

Autor: Ivo Ondráček | 06.11.2012 16:37
Moták pilich: "...V České republice hnízdí jen řídce (značně kolísavě 50-80 párů); pravidelně přes naše území také protahuje a v počtu 70-1500 jedinců zde i zimuje."

Pro jistotu jsem to kontroloval na více zdrojích a zimující pilichové tu být můžou a jsou. To, že píšete, že už by tu žádný pilich být neměl mě totiž dost překvapilo. Na oračkách je vídám každoročně. Jinak bych si akorát převedl do jazyka českého ty ochranářské "pravdivé" stavy na - hnízdí 500-8000párů a přetahuje až 15 000 jedinců. Pak to už asi bude sedět.

Autor: Ivo Ondráček | 06.11.2012 16:21
No jo, takže to dopadlo jako vždycky. Ač očitý svědek viděl na vlastní oči (proto taky očitý že:) úspěšné ulovení zajíce dravcem, stejně se většina lidí shodla, že to určitě nebyl dravec a bůhví jestli tam nakonec vůbec byl i ten zajíc. Ach jo:) "Bílý dravec" byl zrovna v tamní konkrétní lokalitě na tamním konkrétním křovisku coby oblíbené rozhledně mnou mnohokrát viděný moták pilich. Takže to byla moje okamžitá logická dedukce. Pokud tam zrovna zabloudila naša stará známá místní jestřábice velikosti solidního káněte, tímto se pilichovi dodatečně omlouvám. Ta jestřábica je zespoda taky krásně bílá. A že jestřáb zajíca uloví, o tom nepochybujte.

Autor: Radek Chadim | 06.11.2012 16:07
A spíše než na útok motáka bych to tipoval na lov káněte rousného, to bývá světlejší a i z vyprávění odvážnější v lovu i větších zvířatek než jsou myši.

Autor: Radek Chadim | 06.11.2012 16:04
Fesoji, jiný kraj, jiný mrav :-). K nám motáci přílétají koncem března, odlétají na konci léta, teď už nám zbyli jen domácí káňata, poštolky, a hlavně teď začal zase řádit nějaký krahujec nebo jestřáb, pač je vidět hodně potrhaných holubů. Ale domácí motáci už tady nějakou tu dobu vidět nejsou, ale když už jsou ti naši odstěhovaní na jihu, tak je možné, že ti severnější se v tento čas právě teď na jih přes nás stěhují. Spíše za pár dní začnou lítat husy na Pálavu, to bývá tak kolem půlky listopadu :-).

Autor: prroud | 06.11.2012 15:59
No videl jsem tu litat lunaka cervenyho,a ze to byl poradnej kus.Aspon podle siluety.....proud

Autor: Děda z lesa | 06.11.2012 15:54
Na zajíce v tuto dobu si troufne z opeřenců pouze výr (noční dravec) nebo jestřáb.
Nebo může jít dle barvy o káni rousnou, ale nálety na zajíce jsou pouze hrou bez snahy o ulovení kořisti.

Autor: Fesoj | 06.11.2012 14:56
Radku, řekl bych, že u nás je právě v tuto roční dobu vidět motáků naopak nejvíc. A bílý, respektive hodně světlý, se může zdát být terček pilicha, i když zrovna u něj bych nevěřil, že si troufne na dospělého zajíce - vždyť ten je i pro silnou jestřábí samici zdatným protivníkem. Na Novinkách, v diskuzi k té kočku ulovivší sově, jsem si přečetl, jak káně sebralo jorkšíra - a to je asi taky pěkná blbost !Kdoví, co ti kolegové viděli - jediný skutečně bílý dravec, který by mohl vůbec připadat v úvahu, je raroh lovecký, ten by to zvládl, ale to by se na 99 % muselo jednat o ptáka, který uletěl nějakému sokolníkovi. Hodně světle zbarvených káňat, skoro bílých, je taky dost - ale káně a zajíc ? Snad jen v zimě, z hladu a ze zoufalství. Takže pokud ti chlápci nekecali, vychází mi to na starého jestřába, který je zespoda také dost světlý.

Autor: Radek Chadim | 06.11.2012 14:49
Poslední pilichy jsem tady pravidelně viděl začátkem září a odcestovali :-) asi ve stejnou dobu přibližně v půlce září jako jiřičky (vlaštovky tady jsou o něco dýl). Taky pochybuji, že samec pilicha by si vůbec na dospělého zajíce troufl, protože jeho pařáty na to rozhodně nemají ani velikost, ani sílu, to jsou vážně pařátky spíše na myšičky, než na zajíčky. Ale stát se může všechno :-).

Autor: prroud | 06.11.2012 14:38
spis jen rogala?;-)......proud

Autor: Honza Král | 06.11.2012 14:22
Možná větroně!

Autor: prroud | 06.11.2012 14:19
I kdyz je fakt,ze nam tady taky lita nejspis par, neceho,hodne vysoko a ztracene velky rozpeti kridel,jeste jsem se na to nepodival dalekohledem a neosvezil si siluety,zrovna vcera jsem na ne koukal.......proud

Autor: prroud | 06.11.2012 14:17
sprejari,defffky,prestrikali kane:-)......proud

Autor: strejda zajíc | 06.11.2012 14:12
Ale bohovsky hladová a nas...á,né?

Autor: Honza Král | 06.11.2012 14:00
To byla labuť.

Autor: strejda zajíc | 06.11.2012 13:52
Radku,právě v tuto dobu se tu může objevit pilich,terček je šedý,někdy i hodně světlý,ale že by vzal dospělého zajíce?Leda tak orel albín nebo sovice sněžná,co prchla ze ZOO.:-)

Autor: Radek Chadim | 06.11.2012 12:21
Tak nevím Ivo jací jsou u vás motáci, ale moták není ani příliš velký, ani příliš bílý dravec, navíc jsou všechny druhy tažné a měly by být už pryč :-), u nás už žádní motáci vidět nějaký ten pátek nejsou a že jich přes léto tady bývá dost, i když letos to bylo pocitově slabší. Ale nějaký opozdilec nebo úplně jiný živočišný druh to být může.

Autor: prroud | 06.11.2012 12:14
Tak to asi nebyl motak.....proud

Autor: Vladimír Soukup | 06.11.2012 12:04
Ivo, nebyla to ta tvoje kočka, cos ji včera naučil aportovat? Možná, že se ve volným čase naučila i létat...

Autor: Ivo Ondráček | 06.11.2012 10:50
Dnes hlásili kolegové z práce: "Za vsí seděl na poli zajíc, přiletěl na něj velký bílý dravec, zajíc předvedl metrový výskok ale dravec ho stejně nakonec chytil." Ale to je přece blbost - moták loví zásadně jen myši, ani na kačenku si přece netroufne, natož na zajíce že...

Autor: Ivo Ondráček | 05.11.2012 19:00
Dnes jsem naučil aportovat naší kočku. Pes to umí leckterý, ale kočka...?:)

Autor: Erika Doležalová | 05.11.2012 17:52
To je nějaký "zákon schválnosti" :-) Nám taky různí lidé říkali "Jedu do práce a každý ráno na poli prasata" apod. a my můžeme sedět do rána a velký PRD :-) Nebo když jsem ještě nebyla myslivec - šla jsem ven jen tak a viděla divočáka, srnčí, zajíce.. Příště jsem si vzala dalekohled a viděla pár zajíců.. No a když jsem šla s dalekohledem a foťákem, neviděla jsem nic :-)))
No a abysme zůstali u Dnes, tak jsem byla venku zkusit ulovit jedno z těch dvojčat u lesa (ideálně obě a nejideálněji všechny i s matkou), jenže o čtvrt na pět srna už byla s rodinou uprostřed pole (nečekané, doteď vždy hned u lesa) tak jsem nikam nemohla jít, seděla v mokré trávě a čekala, až je z cca 200m odvede na 300+ :-) Tak zas jindy. Dnes je jak na potvoru jasno, jenže měsíc už leze hodně pozdě (a divočáci podle dosavadních zkušeností chodí hodně brzy) tak z toho asi nic nebude, resp. bude rodinná pohoda v teple domova :-)

Autor: Stanislav Haas | 05.11.2012 16:51
to: Honza Král - manželky mají to štěstí vždycky! Moje šla se mnou 2x na naháňce v tlaku, jednou si vzala jednoho psa, já jsem s druhým byl opodál a za chvíli telefon: "stojím s Ájou před velkým zalehlým prasetem, co mám dělat!" Tak jsem ji poradil, ať čubajznu hlavně nepouští a prase obejde jako by nic :-). A po druhé v tlaku sbírala houby /tedy pak říkala, že čůrala/ a lončák prošel volným krokem tak 3 m kolem. Také přežilo, ani nepípla:-). Už jí s sebou neberu :-):-):-).

Autor: Honza Král | 05.11.2012 14:39
V sobotu jsme byli s manželkou a dvěma hafanama na honě. Na výřadu bylo 8 zajíců, 21 bažantů (komoráků), liška, kuna a dva kusy černé. Jeden z nich byl možná ještě menší než nějvětší ze zajíců, až jsme se divil že ho psovod v leči trefil slugem. Manželce se v leči promemnádoval lončák tak 40-50kg asi na 30 metrů, tak měla pěkný zážitek. Mě se tohle nestane. Počasí bylo krásný, parta dobrá, hlavně psíci že si zamakali. Oba dostali možnost si dohledat a přinést bažanta i zajíce, z čehož jsem měl největší radost.

Autor: Fesoj | 05.11.2012 13:08
Jardo, nezlob se ale ať na tenhle Tvůj poslední příspěvek koukám jak chci, nemohu poznat, co tím chtěl básník říci.

Autor: Jarda Březina | 05.11.2012 12:50
Vyřídím to osobně...

Autor: Ivo Ondráček | 05.11.2012 12:23
Teď jsem byl tu srnu stáhnou a...hm...rozhodit(heh:). Takové podlití jsem ještě neviděl. Vstřelová strana podlitý celý prostor mezi lopatkou a žebry, výstřelová strana podlitá úplně od spoda až po trny obratlů. Normálně su zvyklý vysekat 2-4 žěbra kolem výstřelu a hotovo, ale totok...! Takže po raně všechna barva nezůstala v hrudní dutině, ale při nádechu se rozlévala i pod kůži a do okolních tkání pod lopatky. Plus přestřelená žebra na obou stranách, na výstřelové dvě tři zlomená. Teď už chápu tu podivnou chůzi při odcházení z nástřelu. Člověk se má holt pořád co učit, každý druhý kus ulovené srnčí mě něčím překvapí.

Autor: martes | 05.11.2012 11:33
Eriko,střelit.Jestli přijde tuhá zima tak mu ušetříš trápení.Je to lepší než aby ho strhly lišky.A radši tohle než stejné srnče u srny. Zdenek.

Autor: Erika Doležalová | 05.11.2012 10:29
Do Fotogalerie jsem dala fotku toho srnečka (pořízena když jsem ho viděla poprvé). Kdyby se přidal k nějaké skupině (ať "jen" rodina srna-čiplenka-srnčata nebo i větší tlupa), tak ho asi nechám být, ale zatím to vypadá, že samo přijde, samo se napase řepky a zase odejde..

Autor: Ivo Ondráček | 05.11.2012 09:41
A to srnče teď nenabere na váze, protože mu nikdo neukáže, kde se nejlíp napást. A protože zrovna teď proběhla/probíhá první fáze pro slušné parožení, na jaře nenasadí skoro nic. Kór,když říkáš, že není nic moc. A tihle žebráčci paličkáči jsou buď děsně důvěřiví a uloví se hned nebo naopak děsně opatrní a je horor je střelit. Takže raděj asi lovit hned hm?

Autor: Erika Doležalová | 05.11.2012 09:19
Proude, kdyby to tak šlo...
Strejdo zajíci, osobně bych ho nejradši nechala, ale obávám se, že "z hlediska chovatelského" by to asi nebylo úplně ideální.. Jednak kdyby to bylo bůhvíjak nadějné srnče, tak už má "něco" na hlavě, tento má pouze nevýrazné hrbolky pučnic, takže žádná velká síla. Tím, že je bez matky, bude se "hůř učit co a jak" (to už bylo vidět z toho, že přestože mě vidělo, nevědělo co má dělat, resp. nevědělo, že má okamžitě utíkat..) a vzhledem k tomu, že nedaleko je poměrně dost psů (kteří čas od času pytlačí), bylo by poměrně snadnou kořistí. No a v neposlední řadě vetšinou ostatní kusy tato samotná srnčata odhánějí - v téže lokalitě je tlupa 7-25 kusů (jak kdy, poprvé když jsem to srnče viděla, bylo jich tam sedm, když jsem ho viděla teď podruhé, už má tlupa členů cca 25) a srnče se k nim nepřidalo. Už jednou jsem viděla srnu se srnčetem, se kterou chodila další dvě srnčata, srna je chvíli ignorovala (až jsem myslela, že má trojčata) aby se vzápětí po jednom z nich rozeběhla se snahou kousnout je do zadního běhu a odehnala je.. Takže podtrženo a sečteno, pokud srneček přežije zimu, bude z něj příští rok slabá průběrná jednička... Tak nevím no. :-(

Autor: Ondřej Holeček | 05.11.2012 08:43
V sobotu první hon u sousedů. střelilo se 27 divokých kouhoutů dost jich uletělo,
6 zajíčků.
V neděli na raní procházce mě patík vytlačil z umělky lišku. Letošní fena.

Autor: Fesoj | 05.11.2012 06:40
Někdy je opravdu při předsazení nutno použít tzv. "zemědělskou míru" - žebřiňák s vojetem. Karle, Lovu zdar !

Autor: Karel poslík | 05.11.2012 05:44
V sobotu na sv. Huberta jsme šli zase podráždit kachny. Očekávali jsme. Že to tam po středečních manévrech bude značně prořídlé a nezmýlili jsme se. Přelétly všeho všudy čtyři kachny a všechny čtyři šly k zemi. Štěstí tentokrát bylo na mé straně, protože jsem čtyřmi ranami střelil tři kačeny. Scházelo málo a nemusel bych ani ušpinit horní lauf. Jenže ta jedna byla hodně rychlá a na hranici dostřelu. Předsadil jsem tak tři délky a po první ráně jsem musel ještě dvě délky přidat, aby se kačena zlomila a spadla na pole. Zdar Karel

Autor: strejda zajíc | 05.11.2012 00:08
Ivo,mé děti už dnes patří mezi privilegované,protože maj za otce mne:-)Proto se nemusím lísat k Radkovi,stejně mi to nežere,není b.b!A i kdyby mne vymáz z fora,nic se nezmění,moji psi mne budou mít rádi stejně!A vo co jinýho kráčí?:-)

Autor: strejda zajíc | 05.11.2012 00:01
Eri,zabít je snadné....Dík za to,že máš srdce...

Autor: Ivo Ondráček | 04.11.2012 21:53
Lovu zdar! a díky za přání. Zítra je pracovní den, s trochou štěstí by mi dopoledne nemusel nikdo lézt do revíru, třeba se povede to prťavé srnče...

Autor: prroud | 04.11.2012 20:53
No tak ho Eriko adoptuj ;-)........proud

Autor: Václav Pašek | 04.11.2012 20:18
Tak tři hodiny jsem hledali s jagem sele. Nenašli jsme ani kapičku barvy, pro jistotu jsme prochodili výseč kudy odcházeli 500m a žádné známky. Mělo tedy štěstí. Příště lepší střeleckou polohu, flintou to nebude, ruce levý, na Ježíška si napíšu o nový. Lovu zdar, Ivo!

Autor: Erika Doležalová | 04.11.2012 19:59
Čestmíre, obávám se, že je, zhruba před týdnem jsem ho měla 20 kroků od posedu prakticky na stejném místě, ale čekala jsem, že za ním přijde srna..no nepřišla a srnče odběhlo. :-( Dnes jsem si potvrdila, že je opravdu samo. Kdyby mi takhle přišlo dnes, třeba z lesa před žebřík, tak asi střílím, ale jak tam tak stálo, vidělo mě, prohlíželo si mě, neutíkalo..Tak to nešlo :-(

Autor: Ivo Ondráček | 04.11.2012 19:59
Nenadávej mu do adminů, není to slušné!:) Ale Strejdo, jdeš na to dobře. Holt třeba jednou člověk bude chtít aby i jeho děti mohli patřit mezi privilegované a přispívat na fórum. A pak je holt třeba být ve straně...eee chci říct názorově za jedno s vládnoucí kastou:)

Autor: Čestmír Kunetka | 04.11.2012 19:56
Eriko, je dobře že jsi občas "cíťa", myslím že takových je hodně, i mezi muži, akorát se někteří za to stydí. A třeba nebyl sám, uvidíme o co něm napíšeš příště. L-L.

Autor: Radek Chadim | 04.11.2012 19:48
No že jsem vylezl z auta a kolem jeli hned cyklisti, tak jsem jel domů, umím napsat v jedné větě taky :-).

Autor: strejda zajíc | 04.11.2012 19:35
Ivo,myslíš,že by se z Radka mohl stát Admin?
V tom případě tvrdím,že 308 je nejlepší ráž na světě a mým nejoblíbenějším psem je ten,no:bordélterier!:-)

Autor: strejda zajíc | 04.11.2012 18:55
Málem jsem zapomněl!Ve čtvrtek jsem chytil do zaklapovací noryJezevce.Nikdo ho ale nechtěl,tak jsem ho zahodil(tj v mé řeči-pustil na svobodu).Chtěl jsem ho poslat Erice,ale ukecal mne,že je to daleko a má krátké běhy...
P.S.Když byla Zajíčata malá,říkala "vevevec".

Autor: Erika Doležalová | 04.11.2012 18:45
Lovu zdar Ivo. Já byla venku ráno, mlha jak mlíko :-( Chvilka na žebříku a po rozednění hurá do lesa, nikde ani chlup. Pak pžes řepku na cestu a po cestě zpátky k lesu. Našoulán srneček - srnče, samotné, koukalo na mě sotva ze 40 kroků a...nedokázala jsem ho střelit :-( Vím že je to chyba, ale jak tam stálo, důvěřivě si mě prohlíželo, neutíkalo, spíš ještě udělalo dva tři kroky směrem ke mě.. No nešlo to :-( Holt jsem občas cíťa. Pak popošlo, chytlo vítr a prchlo. Stejně na něj ještě pojedu, protože to není dobré, nechat ho tam. Bude ho škoda, není to žádný "chcípáček". Nedávno někdo srazil na silnici srnu, možná jeho matka, ale nevím. Taky ji mohl někdo střelit, když je zvěř v tlupě a někdo chce střelit srnu, tak nepozná (nebo to neřeší..), jestli k ní náhodou nepatří nějaké srnče..

Autor: Ivo Ondráček | 04.11.2012 18:42
Jo a v módě jsou teď románové příspěvky. Takže kdo píše stručně, znelíbí se nejvyššímu (Radkovi) a ten mu zruší profil, tak bacha!:)

Autor: strejda zajíc | 04.11.2012 18:26
Včera jsme měli první naháňku,protože jsem ale večer musel s rodinou do Prahy do divadla,píšu až dnes.Naplánoval jsem všechno dobře,dokonce i počasí,ale výsledek byl ohromující.V první leči čuníci,na výloži jich leželo šest!Bulina si chytla své premiérové prase,postřelené sele,ve stráni,která má snad 60 stupňů
,držela ho společně s kopovem.Jakmile se sele(po zárazu nožem na srdíčko),přestalo hýbat,"nerudné Slovačisko"se pustilo do Andulky.Ovšem,naše dáma už dospěla,bouchly v ní saze,Max ležel vmžiku na zádech a byl předpisově dáven.Zachránil jsem ho ,aniž jsem utrpěl jediné kousnutí a za chvíli spolu zas lovili,jako by se nic nestalo.Naši střelci byli neobyčejně šikovní,o nás honcích ani nemluvě!Ve třetí leči přibyla k výřadu jedna zrzka a tak vládla všeobecná spokojenost.Jedno prase,přišlo do leče zvenku,bylo omylem považováno za sele,ve skutečnosti lončák-bachyňka,25 kg vyvržená.Stará rána,patrně naostro zepředu,již někdy ve věku selete,pokud se mi to podaří vypreparovat,dám do fotogalerie.
Přeji vám Lovu zdar.

Autor: prroud | 04.11.2012 18:18
Lovu zdar Ivo :-).....proud

Autor: Ivo Ondráček | 04.11.2012 17:47
Dnes jsem opětovně vyrazil na holou. Zastavím auto, vystoupím a koukám, zda někde nebude ta moje nepřebarvená srna. Během dvaceti vteřin mi tam za hrozného halasu projíždí dva cyklisti a mizí v dál. No co, jsme přece příměstská honitba, to je přece normál že? Vůbec nevadí, že mi odsunuli loveckou příležitost zase o týden! Všech cca 20 kusů, ač zalehlých hrubo přes 200m od nás prchá v dál. A mohl bych jít zase domů a zase další den překazený těmi nesnesitelnými turisty!!! Dneska ale stálo "štěstí" při mě. Hlavní tlupa odběhla kilometr až kamsi za horizont k sousedům, zato čtyři kusy se oddělily a zastavily na oračce sotva 800m pode mnou. A ta "moja" zrzka mezi nimi. No sotva - že by se mi za nima po těch hroudách chtělo...No co, když už jsem tady... Vzal jsem svoju novou teleskopickou trojnožku a schovaný za horizontem vyrazil dolů do pole. Terén se ale před cílovou lokalitou obrátil v můj neprospěch a já stál 200m+ od zalehlých kusů na horizontu nenápadný jak vosa na bombónu. Naše srnčí má ve zvyku prchat ihned jak vystrčíte klobouk přes kopec. Kupodivu, tyhle čtyři mě nechaly popojít ještě 50m, kde už to bylo na slušnou střelbu, nikoli na pouštění kule 3,5cm nad oračkou. Napínáček, optiku na 12x a dlouhé rovnání s trojnožkou - nohy trojnožky se děsně bořily do oračky, potvory! Kusy popocházely sem tam po oračce, ale pořád se překrývaly nebo ta moja stála tak napůl naostro...a já pochopitelně nechtěl rozbít plecka že. Po pěti minutách jsem sundal flintu, nechal rukám odpočinout a po opětovném namíření už to bylo ono. BAC! A kruci, srna vůbec neznačila a odcházela se zbylými kusy. No potěš. Téměř hned jí ale začaly podivně topornět běhy a vyhrbila hřbet. No to potěš na druhou - to vypadá na nějakou ránu na měkko a ještě částečně obrnou kdesi pod páteří. Po dalších 20ti metrech zalehla. Nechal jsem zbylou srnu s dvojčaty v klidu odejít a pomalu vyrazil. Na nástřel cca 160-170m, kvůli absenci orientačních bodů to nemám jak ověřit. Za dalších pár metrů leží srna. Stále napůl v letní srsti. Jsem zvědavý na zásah a...čistá komora. 3cm za plecí dovnitř, 3cm za plecí ven. Výjimka potvrzuje pravidlo - ani po komorovkách zvěř neznačí vždy. Přesun na 300m vzdálenou louku nebyl žádný med. Teprve zde pocty zvěři - schánějte úlomek vprostřed oračky že:) Podle zubů to vypadá na 6+, nijak zvlášť jsem to nezkoumal, není proč. Je to první ze čtyř kusů, které mám stále obeznané. Lovu zdar!

Autor: Václav Pašek | 03.11.2012 21:54
Dnes jsme měli naháňku. Ve čtyřech lečích jsme střelili jednu lončačku a jedno telko. Bylo asi 25prasat, ale jak nezkušeně omylem vlezli do leče, tak se z ní zkušeně dostali. Po svačině se udělalo krásně, a proto jsem si říkal, že by bylo hřích sedět v hospodě, že si půjdu raději sednou. Šel jsem k dlouhé louce na lišku a když jsem po čtvrt na šest už chtěl slézat z posedu slyším kvíknutí po pravé ruce. Čtyři selata ryla ve svahu. Rychle jsem jedno vybral pro zhoršující se světelné podmínky. Táhnu s ním a když se zastaví padá rána na cca 100m. Oslepila mě "liška" z laufu, takže jsem neviděl žádné značení. Bohužel nástřel jsem nenalezl a prasátko nikde nebylo. Hodinu jsem lehl po čtyřech a hledal barvu, bohužel neúspěšně. Nevím, zda do něho nedrclo jiné sele, nepodstřelil jsem ho, nebo strhl ránu v nepohodlné poloze. Ráno za svítání jdeme hledat s jagem, dnes večer už byl kamarád společensky unaven. Jak ten den krásně probíhal, tak se to muselo pos...! No snad ho ráno najdeme, nebo alespoň vyloučíme postřelení... Dám vědět, jak to dopadlo.

Autor: jirka marek | 03.11.2012 13:02
Eriko a Radku,lovu zdar k černé.

Autor: Fesoj | 03.11.2012 11:05
Eriko, Lovu zdar ! Teď ještě toho jezevce..
Radku, Tobě samozřejmě též Lovu zdar - i když koukám, že Ty v těch prasatech řádíš jak klasický mor a Aujezskyho choroba dohromady. Asi to umíš. Jen pokračuj - přej, bude Ti přáno, dej a bude Ti dáno, kuř a bude Ti ... /hůř/.

Autor: prroud | 03.11.2012 09:09
Brytro:-),tak lovu zdar Eriko,a polepsenej lovu zdar Radkovi :-)),no vida,nad sto metru,prima ;-),figi te pochvali:-),tak preci "prasatka" ;-).......proud

Autor: Erika Doležalová | 03.11.2012 08:59
Tak kdo mi likviduje újedě nevím, ale pokud jsou to divočáci, jeden už to neudělá :-) Příchod na kazatelnu chvíli po půl desáté a v půl jedenácté už volám domů info "Tak leží" :-) KB UB 7x57R/16, SB SPCE, přišly dva kusy, vzdálenost těsně nad 100m, v ohni. Bachyňka (bez známek, že by vodila), vyvržená 52 kg. Kulobrok se stává mým velkým kámošem a Pentaflex mi (zatím) dělá jen radost. Lovu zdar (i Radkovi).

Autor: Radek Chadim | 03.11.2012 01:07
Však já se polepším, už brzy, dochází mně náboje :-)

Autor: strejda zajíc | 03.11.2012 01:03
Radku,lovu zdar!Clapče,proud je proti tobě zlatej...:-)

Autor: Radek Chadim | 03.11.2012 00:49
Neříká se blahopřeju, ale lovu zdar! :-)

Autor: prroud | 03.11.2012 00:40
pssssst :-))))),ale blahopreju:-).......proud

Autor: Radek Chadim | 03.11.2012 00:24
Už jsem jako prroud :-).

Autor: Radek Chadim | 03.11.2012 00:24
Navečer vyražím podívat se na ten nepřebarvený kus srnčího, ale trošku jsem se zdržel, tak vyražím až o půl páté. Kus na kraji lesa už byl venku, pomalu šoulám otevřeným polem po cestě k němu, ale pochopitelně ho zrazuji, tak usedám chvíli na kraji lesa. Z lesa na tom kilometru za večer vyleze kolem 30 kusů srnčího, což opět vyvrací doměnku, že je srnčího málo. Při návratu vidím ještě v rohu danělu s dančetem o velikosti srny se srnčetem, ale viděl jsem je už odpoledne na kraji lesa, tak vím, že je to skutečně dančí. Večer to byl krásnej, bezvětří, jasno, tak to nejde jinak, než se jít domů navečeřet a pak hupky na divočáky. Plán to byl krásnej, ale... vyjíždím před osmou hodinou, setřu zamlžená okna stěračem a co to, jakoby zamrzlo, no nevadí. Vyjedu k ceduli konce dědiny a co to :-), nevidím skrz mlhu ani na 10 metrů, ale měsíc vidím pěkně naplno svítit, tak věřím, že na kopcu se ta mlha rozejde - no na kopcu nebylo vidět ani těch 10 metrů, ale pořád vidím ten svítící měsíc, tak docházím k vedlejší kazatelně od mé nedělní kazatelny. Po usednutí nevidím ani na vnadiště, co je 20 metrů daleko, za čtvrt hodiny nevidím ani z posedu přímo na zem, měsíc v mlze, bílá tma. Říkám si, že chvilinku počkám a půjdu domů, protože to nemá smysl, Po další čtvrthodince už začínám vidět na zem, za dalších pět minut už vidím mez 80 m daleko a za další 15 minut už vidím i sousední kazatelnu 200 m daleko. Do hodiny mlha úplně mizí a vystupuje nahoru, takže zase nesvítí měsíc - neuvěřitelná změna počasí za pár minut, co se nevidí každý den. Když už je teda trošku vidět, přemýšlím, jestli mám jít na tu sousední kazatelnu. Než slezu, mrknu na vnadišti před ní a zničehonic tam stojí 5 divočáků, říkám si vyrazit před 5 minutama, tak už jedu domů s úlovkem. Za 10 minut divočáci odchází za kazatelnu z druhé strany, ale kvičení zůstává - z lesa mezi mou nynější a sousední kazatelnou přichází další tlupa - taky ji znám, má 3 bachyně a přibližně 8-10 selat. Nejde daleko, asi jen 70 m, ale přes špatnou viditelnost se mi nedaří pořadně chytit sele v puškohledu a na jistou ránu by to nebylo, tak divočáci dochází až ke strži mezi kazatelnami, chvíli to zapraská a jsou fuč. No teď už si říkám, to je teda den, ale co to, kvičení stále neustává a u vedlejší kazatelny na vnadišti stojí zase divočáci. Původně jsem si myslel, že jsou to ty tři bachyně se selaty, že to vzaly podél strže (zmole) na sousední vnadiště, ale i přes horší viditelnost a dálku se mně těch kusů zdá být o něco více. Divočáci si pěkně pokvikávají - no bodejď by ne, když jsem jim tam odpoledne dal samé dobroty s tím, že tam na ně půjdu, ale nakonec jsem tam nedošel :-). Jelikož viditelnost je mizerná, tak nemá cenu je ani našoulávat, navíc je mokro a přes pole by to potichu nešlo, tak čekám pořád na současné kazatelně. Po 15 minutách se tlupa začíná pomaličku drolit mým směrem, to samozřejmě poslední zbytky svitu měsíce nenávratně mizí za hustými mraky a je tma jak v pr... no jako byla ta liška dneska (vlastně už včera) dopoledne. Za minutu už začínají přicházet divočáci na moje současné vnadiště - no je to 1/3 kyblíka obilí, 3 klasy kukuřice, dvě jabka a čtvrtka řepy na prostoru 1x2 metry, což na postupně přícházející 4, pak 7, pak 10 (kusů) a pak už jsem to ani nepočítal samozřejmě nemůže prostorově stačit :-). Divočáci se uskupují v chumlu :-), vidět pořádně v puškohledu nejsou, to je fakt šaškec. Divočáci se ale pošťuchují, každou chvilkou jeden odletí, pár se jich oddělilo a stojí ani né 10 m od kazatelny na suché trávě, tam už sele v puškohledu vidět je, tak vybírám to nejblíže, je tak blízko, že musím na posedokazatelně :-) stát a dávám sedm kulí jako v Sarajevu, sele zakvičí, tlupa odbíhá na horizont, uskupuje se a odčvachtává směrem do lesa, moje sele jde poslední, ale potácí se a 80 m od nástřelu ulehá na pole. Po čase jedu pro Yorika, ať si zahledá, když selátko kolem 35 kg tak pěkně odběhlo a pak už nastávají ty méně oblíběné činnosti při lovu, odvoz, vyvrhování, při kterých už mi měsíc opět pěkně svítí :-)
Prostě dnes byl den, na který se nezapomíná :-).

Autor: Radek Chadim | 03.11.2012 00:24
Hned po obědě jsem byl zavnadit na má vnadiště. Obě sousední od mé kazatelny vyžrané do blata. Když přicházím k mé kazatelně, vidím na poli spolu s dalšími dvěma kusy ležet mého krále revíru - tak přežil letošní rok a příští rok... :-) - a opodál stojí úplně nepřebarvený kus, patrně srna, takže večer hůrá na ni. Když přijdu k mému vnadišti, kukuřice samozřejmě sežraná, v noci jsem tam a v okolí byl do jedné hodiny, takže divočáci museli přijít až poté - od jedné do rána. Podle stop to odhaduji na 5 středně velkých kusů. U sousedního vnadiště, kde jsem ulovil v neděli toho mého lončáka ale byli stopy i menší, takže celkem frmol, ale nevím kdy, když tam půl večera pročekám a nic.

Autor: Radek Chadim | 02.11.2012 23:50
Dnes jsem zažil plno zájímavých zážitků. Vlastně to všechno začalo už včera. Po celotýdenní nemoci - ten nedělní lončák mě totálně dorazil :-) - jsem přes ještě občasné posmrkávání dostal včera navečer takový absťák, že jsem se oblékl, vzal flintu a že obejdu a obeznám, kde chodí v okolí mé kazatelny nějací ti divočáci :-), zavnadím na mém vnadišti a půjdu domů. Počásí jedna radost, po větrném dni absolutně bezvětří, celkem slušně přes zataženo vidět, k obeznávání ideální. Vyjel jsem po desáté na kopec a šoulal pomaličku k mé kazatelně, u ní jsem rozdrolil pět klasů kukuřice na vnadišti a chvíli sedl - po půlnoci, když jsem neviděl ani chlup jsem slezl a pomale se přes vedlejší kazatelnu a dost slušnou mlhu ubíral k domovu. Takové prasečí počasí a nikde nic, to snad není možné, říkal jsem si. Dnes dopoledne jsme byli s kolegou domluveni, že půjdem zkontrolovat fotopast. Při slabší chvilce mého rozumu jsem vytáhl kulobroček, že ho zase po čase provětrám a vyčístím. Když jsme šli kolem jedné z umělých nor, tak kolegovi říkám, že se k ní mrknem - vsuk zapadaný listí, pobytové známky čehokoliv 0. Když už ale jsme byli u nory, tak jsem mu řekl, ať tam pustí svého jezevčíka. Jezevčík vleze do nory, hned vyleze, zavrtí prutem a zase rychle do nory, dvakrát zaňafá a už je slyšet souboj. Po asi dvou minutách hlášení se rozhodujeme otevřít kotel, hned jak vytahujeme vrchní díl, liška odchází vsukem, já ale stojím s flintou za kotlem a než se přesunu, liška vybíhá z nory - no skočila dva metry doprava a pak o více než 180 st. doleva, skáče za terení nerovnost a jak vyskakuje, střílím po ní brokem, liška jakoby poposedne ale odskakuje v dál a je v pr... pasece. No jo no, bodejď by my ruce upadly. Jdeme přes 100 m po stopě, ale liška nebarví, nikde neleží - teda někde leží a hlasitě se nám směje, ale není to na výřadě. Liška krásná nevopelichaná, tak se s kolegou po smíření se situací po neúspěšném lovu shodujeme, že jí bylo škoda lovit :-).

Autor: Erika Doležalová | 02.11.2012 10:13
Josefe, jak dopadla kukuřice nevím, dala jsem ji tam s tou rybou v úterý odpoledne a zatím se tam nebyla (krom té čekané) podívat, ale dnes to zjistím. Psíka u nás nemáme, zatím teda ho nikdo neviděl ani neulovil, a to co jsem jednou viděla si myslím, že mohl být asi spíš ten jezevec, ale kdo ví.
Proude, hovnajz :-) jsem žádný nenašla a do louky se mi moc rýt nechce, ale asi to tak udělám, že tam trochu porovnám hlínu a uvidím jestli něco uvidím..
Osobně mi způsob "uklizení" nejvíc sedí na divočáka, přeci jen při tom množství by za tak krátkou dobu na tu újeď muselo přijít aspoň pět lišek, aby to zmizlo do posledního milimetru.. Ale zase třeba to prase, které jsem už dvakrát viděla, je vyloženě "divný" - jde si z pole, nezareje, nezastaví, nejistí, nerozhlídne se... prostě jde jak tank.

Autor: Ivo Ondráček | 01.11.2012 21:15
http://www.novinky.cz/koktejl/283182-sova-ulovila-vykrmenou-kocku-a-jeste-zapozovala-fotografovi.html

Co dodat...zkrátka ze všeho jde udělat drama!

Autor: prroud | 01.11.2012 15:46
.....ani "hovnajz" se okolo nenajde?;-)))).......proud

Autor: prroud | 01.11.2012 15:45
dva pytliky pisku to jistej,nebo rejcek a uhlazena hlina:-)....tipuju divocaka jako hlavni vysavac,plus dalsi pomocniky :-)....proud

Autor: Fesoj | 01.11.2012 15:39
Podle toho, jak to mizí, si vůbec netroufám tipnout. Jezevec, divočák, liška - může to být cokoliv, jen tu kočku bych vyloučil, ta jablka žrát nebude, na rozdíl od jezevce a lišky. No a jestli zmizela ta kukuřice, tak bych vyloučil i kmotřičku. Zapomněli jsme na psíka, to je taky takový všežravec, ale pokud si pamatuji, psala jsi kdysi, žes ho viděla tam u Vás jednou a to sis ještě nebyla jistá. Nebo se pletu ?

Autor: Erika Doležalová | 01.11.2012 15:27
A ještě jeden poznatek - újedě jsou dvě, od kazatelny cca 30-40 kroků, jedna od druhé cca 10 kroků, přičemž č. 1 je asi dva metry od oplocenky a č. 2 v louce. Na první újedi byl vývrh ze srnčete, půlka jablka (nakrájené na plátky) a kousek povidel. Na druhé újedi byly vnitřnosti z 5ti králíků + hlavy, opět jablko a povidla. Újeď č. 1 byla založena o den později, kdy už č. 2 bylo navštívené, a to tak, že zmizely hlavy a veškeré "jedlé" vnitřnosti, tj. srdce, plíce, játra a zůstaly pouze troje střeva (skoro chirurgicky oddělené, přesně hrudka střev a jinak nic) trochu roztahané, jablko a povidla. Tak, položena újeď k oplocence (ten vývrh ze srnčete) no a za dva dny z č. 2 zbylo jablko a povidla a č. 1 pouze povidla. Taaaak a teď babo raď :-)
V úterý odpo jsem tam nasypala trochu kukuřice a rozsekala na "podkovy" kapra, seděla jak jsem psala a nic nepřišlo, ani nemám odvahu zajet se tam podívat teď, protože tuším, že to bude v čudu =:)

Autor: Erika Doležalová | 01.11.2012 15:19
Tak nějakého drobného zloděje rovnou vylučuju (tj. pták, kočka..) protože si nemyslím, že by nějaký mrňous odnesl celý hřbet nebo komplet běh (po vykoštění, srna).. Spolu s králičími vnitřnostmi tam bylo i pět lebek a nemyslím si, že by si je jedna kočka nebo káně (jedna se tam vyskytuje, ale opravdu jen jedna) postupně za noc odnosily.. Dále co se týče třeba vývrhu apod., opět si myslím, že kdyby na tom hodoval nějaký drobný živočich, zůstanou nějaké zbytky, ikdyby to měly být tři centimetry střeva.. Tady není NIC, takže ten jedlík je opravdu vysavač. Osobně tipuju buď toho jezevce, lišku nebo - což se mi zdá být nejpravděpodobnější - divočáka (ale asi ne toho courala pole-louka-les ae nějakého co vyleze z oplocenky, sežere a zase zmizí..)
Co se týče setkání s liškou - asi tam někde chodí, ale bude to časově i "dnově" nepravidelné, protože mám vyzkoušenou podvečerní čekanou (tj. do cca 19hod), ranní čekanou (po úplňku už třeba od tří-čtyř, bez měsíce od cca pěti do světla) a teď v úterý i onu 22-5:30 čekanou a NIC, žádná šelma, kočka, krkavec... NIC. Přitom v neděli na obnově liščí stopa byla, ale pouze okolo lesa - a vzhledem k tomu, že od toho velkého divočáka jsem ji našla až když sníh roztál, protože v noci drobně sněžilo a fučelo, asi tam kmotra courala nad ránem (jinak by stopa nebyla vidět).
No ať tak či tak, ještě se tam párkrát objevím a něco (zatím nevím co :-) tam snad ulovím :-) Je to takové napínavé, uvidím jak dlouho mě to bude bavit no a až přestane, tak tam hvízdnu fotopast a bude vymalováno :-)

Autor: Karel poslík | 01.11.2012 14:39
Eriko, pokud tu újeď nevyfoukli krkavci,nebo jiná ...., tak bych tam hádal tu rezatou kmotru, ale bude tam asi o něco dříve než ty. Tady u nás jich mám uloveno nejvíce při stmívání, bez ohledu na roční dobu je vidím nejčastěji, když rychle ubývá denní světlo a začíná být tma. Zdar Karel

Autor: Fesoj | 01.11.2012 14:13
Karle, Lovu zdar k těm kachnám. Harry, to byla klika z prdele, jinak jsme si mohli na Novinkách přečíst, jak sele ulovilo myslivce - a asi by o takové počteníčko nikdo z nás nestál. A Eriko, co se týče té pravidelně mizející újedi, nebude to tím, že by kmotra měla k její návštěvě nějaký přesně vyhraněný čas, z Tvého hlediska navečer moc pozdě nebo ráno moc brzy ? Taky se mi jednou stalo, že jsem měl na sněhu obeznaného lišáka, chodil každou noc, jen jsem nevěděl v kolik. Nakonec jsem ho střelil ve 2 ráno. A není vyloučena ani ta možnost, že ten "neznámý pachatel" se chodí živit v pravé poledne...

Autor: prroud | 01.11.2012 13:57
co upravit kousek terenu,aby se ukazala stopa?.....proud

Autor: Radek Chadim | 01.11.2012 13:50
Eriko, může na to chodit pes nebo i kočka (u nás častěji), létat dravec nebo sova a újeď odnášet i kilometry daleko, možností je mnoho. A dneska večer se má počasí i v našem regionu umoudřit a já částečně uzdravit, tak bych mohl vyrazit aspoň chvilinku posedět, pač doma už mě to nebaví, ale jen za moudrého počasí :-).

Autor: Erika Doležalová | 01.11.2012 13:06
Tak po mnoha zamračených večerech a nocích konečně v úterý bylo slušně, měsíc občas svítil dost a nebo byl za slabými mraky, takže viditelnost velmi dobrá a tudíž jsem neodolala a vyrazila na naši louku, okolo se občas poflakují diočáci, courá tam ten jezevec no a nějaká liška tam snad taky ještě zbyla.. Od 22 hod do půl šesté ráno a poměrně zklamání :-( V jedenáct zase to prase (i na poměrně velkou vzdálenost jsem ho hned viděla očima), v půl druhé jeden kus srnčí zvěře a ve 4 jeden zajíc. Bída, co? To prase je mi záhadou, chodí z pole, na kterém byla kukuřice a nyní je tam tak 3-5 cm vysoké mladé obilí, je to 80ha lán, za ním je další (taky s obilím) a pak už město. Odkud to prase sakra chodí? Tentokrát šel poměrně klidným kroko-klusem, ale daleko (cca 140m), přešel louku a zmizel v lese. Čekala jsem, že se třeba ještě objeví, ale nic. Nějaké podezřelé, takhle si tam courá po poli, neryje, jen si tak jde.. Dneska zas od rána leje, tak nepředpokládám, že se do večera vyjasní, ale kdyby nááhodou, tak se tam zajedu podívat. Cokoli dám pro lišky, je do druhého dne pryč (králičí vnitřnosti, srnčí vývrh..) a přitom tam prakticky není pohyb. Že by na to chodil nějaký pes ze vsi? :-)

Autor: prroud | 01.11.2012 10:40
Tak to blahopreju:-), z "malyho" prusvihu se na dalnici muze stat velkej natotata:-(.....proud

Autor: Harry Callahan | 01.11.2012 10:37
Dnes napíšu včerejší zážitek, jak jsem minul divočáka a měl z toho velikou radost :-) ...taky že jej netrefil ani nikdo jiný!

Bylo to na 28 km D1 směr Praha kolem 8:30 - sele asi 30 kg, měl jsem je tak na 50 - 30 m před sebou, přebíhalo zprava doleva do středových svodidel, které se mu podařilo zřejmě podklouznout a pokračovat dál (? dál už jsem to neviděl, ale ani jsem nepostřehl žádnou známku možného střetu ani v protisměru), s výstražnými blinkry jsme všichni v obou pruzích včas jen lehce zvolnili a podařilo se to ustát bez nějakého ťukance. Adrenalin obrovský, ve firemní oktávce bez havarijního pojištění v rychlém pruhu ... :-)

Autor: Karel poslík | 01.11.2012 10:02
Včera u nás bylo přímo nádherné počasí, proto jsme se domluvili a ve trojici vyrazili před setměním na kachny. Nesmírně se nám zadařilo. Po dlouhé době se zase ohřály laufy. Začalo to přelétávat a během chvilky jsme ve třech ulovili sedmnáct kachen. Docela dost toho také ulétlo, protože jsme v jednu chvíli nestačili ani přebíjet a popravdě některé „tutové“ kačeny na výstřely vůbec nereagovaly. Asi jsou hluché nebo se dějí zázraky. Prostě „tutová“ mrtvá kachna pokračovala v letu bez zjevné újmy na zdraví. I tak to byl na tři lidi pěkný výsledek a hlavně povedená miniakce, na kterou budeme dlouho vzpomínat. Dostřílel jsem poslední niklové Winchestery 12/70 3,5 mm a 40 gramů.Jsou docela nadupané a jsou cítit v rameni jako minimagnumy, ale fungují a jsou rozhodně účinnější než růžové oceláky. Na příští sezonu si je nakoupím zase. Zdar Karel

Autor: prroud | 01.11.2012 09:53
Jo s blbceeeeeem :-)))))))))))),njn,chytrymu napovez,blbyho kopni :-)))))......proud

Autor: Fesoj | 01.11.2012 09:47
B...c, zkráceně b.b, je holt vidět, že jemné odstíny češtiny jsi drobátko pozapoměl.

Autor: prroud | 01.11.2012 09:40
Kdo je b....m?.......proud

Autor: Tomio | 01.11.2012 09:27
Včera odpoledne doznívající dančí říje, našoulány 3danělky s dančátkem. O kousek dále rochal v 15h daněk dosti intenzivně. A navečer se mi přišel v jiné části revíru ukázat u vnadiště daněk s fotografie - král, škoda že už byla větší tma, na vzdálensot 15m jsem ho pozoroval, hmoty dole ještě tolik nemá, zato šířka lopaty excelentní a výška. odhad věku 7let, ještě rok, dva může v klidu sílit, pokud se nepotká s b....m!

Autor: Radek Chadim | 01.11.2012 08:43
Listopadové dnes.