Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Bezpečnost při nočním pozorování



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ivan Nedvídek | 19.11.2012 12:29
první rada - nevěřte, že myslivci nestřílí za bezměsíčné noci, nebo bezměsíčné noci bez sněhové pokrývky. Na poli se světlou půdou to jde, pokud je nějaké zbytkové světlo a kvalitní puškohled. Ti zodpovědní však střílí na krátkou zdálenost a jen po stoprocentním obeznání černé v tlupě. Na osamělý kus je těžké střílet, když jej nemám perfektně z minulosti obeznán na př. osamělý lončák se stejnými návyky.
druhá rada - vybírejte vhodné místo pro pozorování, používejte vysoký stativ, neležte, ale stůjte, nebo seďte.
třetí rada - zjistěte si kontakt na místního mysliveckého hospodáře a domluvte se s ním.
Hodně úspěchů a Astronomii Zdar

Autor: nocni_pozorovatel | 11.11.2012 21:42
Dost jste mi toho osvetlili, hlavne to se vzdalenosti a obvyklou dobou strelby mi pomohlo. Ve sviceni vidim zpusob jak bezpecne pozorovat z mist v otevrene krajine kdyz budu dal od civilizace. Dekuju.

Autor: prroud | 11.11.2012 13:11
Ale jo Fesoji,tyhle veci jsou hodne individualni,je jasny,ze se resej podle konkretni situace,v tom se tezko predem teoretizuje:-),leda by nekde byl na webu odkaz na vsechny mobily mysliveckejch hospodaru s popsanim honiteb,abych jim mohl poslat sms :nestrilet,tehdy a tehdy budu v honitbe pozorovat hvezdy,coz je pitomost:-)))),nehlede na to,ze za sms jeste nekdo v klidu zaplati,ale protelefonovat stovky korun si uz kazdej rozmysli.A dat na web svuj foun ,nebo nedejboze adresu je jeste vetsi pitomost:-),bludnej kruh,takze jsme z5 u toho svetla,je to nejrozumejsi a bude mit i klid,protoze pytlak si svitit a pritahovat pozornost,nebude.......proud

Autor: Fesoj | 11.11.2012 12:35
Proude, rozhodně by mělo jít o oboustrannou ohleduplnost. Když budu někde v terénu pozorovat noční oblohu, nemám zájem na tom být někým zbytečně otravován - na druhou stranu budu-li mysliveckou stráží a v noci si všimnu, že se někdo v honitbě zabývá pro mne záhadnou a nepochopitelnou činností,je mým právem, ne-li povinností, přesvědčit se, o co jde. A tomu se dá zabránit právě tím, že se dohodneme předem - o možnosti nechtěného úrazu ani nemluvě. Rozumní lidé se dohodnou vždycky
a srážce s blbcem se občas nevyhneš, kdyby čert na dráteníkovi jezdil.

Autor: nocni_pozorovatel | 11.11.2012 12:23
Diky ze jste mi tolik napsali. Uz se nebudu bat ze mne nekdo streli ze sousedniho kopce ktery je pres 1km daleko :-). Mozna jsem to svoje pozorovani popsal az prilis dramaticky. Samozdrejme ze jsem vzdy uvazoval o myslivcich a snazil se brat na ne alespon minimalni ohled. Zver asi moc nerusim, protoze jsem na miste uz pred zapadem Slunce a odchazim az s rozednenim, po dobu co pozoruju ujdu jenom nekolik kroku a jsem potichu. Nikdy v zivote nepozoruju kdyz je Mesic v pulce a vic, takze jste mne uplne uklidnili.

Co jsem pozoroval tak bylo pro mne vzdy nejtezsi najit misto jako treba vrsek kopce s keri a stromy ktere zakryvaji vyhled na okoli, takze by mne myslivci nemohli strelit protoze by mne nevideli a pritom by byl odtud dobry vyhled na hvezdy. Po vasich prispevcich ale radeji zapomenu na pozorovani z polni cesty, odkud bych mel paradni vyhled do vsech smeru. Pokud existuje snadny zpusob jak kontaktovat mistni myslivce (treba prave proto abych se potom nemusel bat pozorovat z otevrene krajiny), tak bych to udelal ale nevim o nem.

Autor: prroud | 11.11.2012 10:07
No ja vim,ze ted nekoho nastvu:-))),ale............myslivec neni panbuh,a ja jsem rekneme nelovec,neznam tudiz a nevim a ani nemam potrebu vedet neco co je mimo muj zajem,podruhy,jsem dospelej a nechodim se tudiz kdekomu hlasit,navic ani nevim komu a kde ho hledat a chtit po me ztracet pulden hledani nekoho jen abych se zahlasil je celkem vysokej pozadavek,navic nejsem to ja, kdo beha s flintou a muze ublizit,odpovednej by mel bejt predevsim on :-).Mno,na druhy strane jasne chapu myslivce lovce,ze nechodi do lesa jen na vystavu:-).Ale uz to tak holt je.Navic,me chtit nekdo kontrolovat jen tak,a jedinej duvod bejt ze je noc a jsem kam se v noci nechodi,ze prej,tak si ode me jako od svobodnyho cloveka neco vyslechne,a kdyz bude mlcet,ani se mu nic nestane:-))))))).Ona by ta ohleduplnost a prukaznost mela platit vzdycky na vsechny strany:-).I kdyz rozumim tomu ze "civil" v lese bez zensky a v noci muze bejt potencialni pytlak,jenze se neda svitit,ale nemuzu obtezovat dokud ho nechytnu pri cinu.Budme rozumny,kdyz neco delam nebo chci delat,co nikomu neskodi,tak prece kolem toho nebudu litat dva dny,to bych nic neudelal,a tim ze si sednu k lesu nebo na louku s dalekohledem v noci nic neporusuju,nikoho neohrozuju.Noooo,ale jak to tak po sobe ctu:-))))))))))))),zas je fakt,ze jsem to ja kdo nechce odejit s dirou v kozichu,ja snad tu uvahu radeji smaznu:-)......proud

Autor: Fesoj | 11.11.2012 03:20
Lovím-li zvěř na honebním pozemku, neexistuje žádná předepsaná vzdálenost od obydlených míst, ovšem nikdo nikdy nesmí střílet proti domům, silnici apod., což platí o noční střelbě ve zvýšené míře. A na to, že se neloví o novoluní, se dá vcelku spolehnout jen tehdy, není-li souvislá sněhová pokrývka. Já osobně bych preferoval předběžnou dohodu s myslivci, už proto, abych jim zbytečně nekazil loveckou příležitost, ale přece jen bych pro jistotu doporučil použití nějakého nenápadného světélka.

Autor: Ellhenicky | 11.11.2012 03:07
Tak koukám, že každý je nějak postižený:) Jak píše Ivo, domluvit se s místníma a není co řešit. Ono jde taky o cestu na místo a z místa. Kdyby náhodou někdo seděl na posedu a v noci by tam žádnýho člověka nečekal, určitě by Vám nepoděkoval.Ne že by po Vás střílel, ale naopak by jste mu mohl splašit zvěř.Zároveň se vyhnete podezření proč po nocích couráte po revíru i když Vám to nemůže nikdo zakázat.

Autor: Radek Chadim | 10.11.2012 23:18
Početnost ran v noci je závislá nejen na počtu lovců, ale zejména na počtu divočáků a lišek v dané oblasti - tudíš počtu loveckých příležitostí. Kolem úplňku u nás a v našem okolí není 5 ran za večer žádná vzácnost.

Autor: Radek Chadim | 10.11.2012 23:08
prroud: ČR není USA, kde jsou místa na majle pustá, tady je všude něco a někdo a vystřelit stoprocentně bezpečně je u nás takřka nemožné.
Dědo, když čtu na myslivost-lovectvi.cz některé zažitky, kdy někteří za bezměsiční a bezsněhové noci na 70 m obeznají na stoprocent lončáka kňourka z tlupy, tak si nejsem jistý, jestli 99 procent myslivců za noci, kdy je tma jak v pytli opravdu sedí doma :-).
Lov divočáků nejčastěji probíhá od půlky měsíce přes úplněk do půlky měsíce, nad ránem po celý rok. Od té půlky měsíce je s běžnou optikou vidět na 100 m, za jasných úplňkových nocí +-2-3 dny kolem se dá lovit i na větší vzdálenosti, ale hodně to záleží na kvalitě optiky. Na sněhu se dá lovit skoro každou noc na slušnou vzdálenost. Za bezsněhových a bezměsíčních nocí se ze sebelepší optikou dá sedět akorát doma, přesto jsou odborníci mezi námi, co loví i za těchto nocí (ale nevím, co v tom puškohledu můžou i na 20 m vidět - aha vlastně vím, černej flek).
Nevím, jaký účinek bude mít reflexní vesta bez osvitu, ale lepší než nic to je. Světlo je nejlepší řešení.

Autor: Děda z lesa | 10.11.2012 22:47
Pak už zbývají I.zóny NP Šumava, na těchto totálně sežraných místech kůrovcem není ani ptáčka živáčka, takže by tam měl být i absolutní klid od myslivců.

Autor: nocni_pozorovatel | 10.11.2012 22:34
Deda z lesa: supr ze rikate se se bezne nestrili o novoluni a zapovezenych mistech. Ja jsem ztravil pozorovanim v terenu uz peknych par desitek hodin a nikdy jsem strelbu jeste neslysel, takze se mi potvrzuje ze se moc nestrili.

Vidim to tak ze pokud nenajdu misto v pustine na ktere neni odnikud videt tak dam k sobe svetylko. V civilizaci bych se tomu ale rad vyhnul, protoze nechci poutat zvedavce. Kolik je prosim ta vzdalenost od vesnice na kterou se nesmi strilet? A jeste - ze porad nedavam pokoj - na jakou maximalni vzdalenost (velmi priblizne, plusminus nejakych 50m nevadi) se v bezmesicne noci a bez nocniho videni bezne strili divocaci?

Rici Cech: Presne tak jak pisete.

Autor: rici czech | 10.11.2012 22:18
Dědo právě že musí mimo město:-) Neboť veřejné osvětlení z městských a vesnických pouličních lamp toto pozorování znemožňuje vzhledem k "osvícenosti" oblohy.

Autor: Děda z lesa | 10.11.2012 22:11
Zbytečně se tady z toho vyvíjí detektivka.
Pozorovatel tvrdí, že zásadně sleduje oblohu za bezluní, tedy v době, kdy 99% myslivců (s běžnou optikou) opouští se setměním honitbu, aby ještě jakžtakž trefili k autu a ti s nočním viděním snad člověku neublíží.
A pokud je i přes to strach, volil bych některou z malých solárních lampiček, je jich dostatečný výběr a vydrží pohodlně svítit celou noc. Nebo bych si ještě vybíral taková místa, která jsou pro myslivce zapovězená nebo nezáživná (příměstské parky, okraje vesnic, hřbitovy za vsí, chatové oblasti, autokempy, vesnická fotbalová hřiště aj.)
Obloha se snad dá pozorovat i z balkonu či lodžie, nemusí se kvůli tomu na paseku uprostřed hlubokých lesů...

Autor: Tomáš Peroutka | 10.11.2012 22:10
Takové informace o myslivcích nemám, ale o pytlácích ano. Ti budou klidně střílet z malorážky srnčí i za humny.

Autor: nocni_pozorovatel | 10.11.2012 22:04
Jsem rad za vase doporuceni, dulezite pro mne je ze na 500m a vic nestrilite. Vzdycky jsem si vybral misto pozorovani tak ze na me bylo dobre videt ze sousednich kopcu s posedy ale to bylo pres 1km. Cenim si ze uznavate ze jsou mezi vami vyjimecni jedinci, kteri jsou pro mne potencialne nebezpecni, normalnich myslivcu se nebojim, verim ze si vse nejprve dukladne prohlednou. Mam obavu pouze ze budu povazovan za zvire, zbloudile kulky povazuji za nepravdepodobne.

Jeste mne napada v nouzi pozorovat tesne za humny vesnice. Mate zkusenosti ze by se strilelo v noci na zvirata vzdalena jen nekolik desitek metru od nejblizsich staveni?

Autor: Tomáš Peroutka | 10.11.2012 22:03
Kažopádně reflexní vestu i na sezení doporučuji.
Sám jako myslivec při noční čekané v lese ji sice nepoužívám, ale při chůzi v noci v lese mám vždy zaplou čelovku.

Autor: prroud | 10.11.2012 21:38
Osobne predpokladam,ze kazdej kdo strili a je alespon trochu zodpovednej,proste nestreli nikam,kde to neni proti zemi,nebo svahu,nebo vetsi pevny prekazce,to si nedovolim ani ja s lukem,natoz abych to cekal u nekoho s flintou,zakladni pravidlo,kam nevidim,tam nemirim,natoz abych strelil........proud

Autor: Radek Chadim | 10.11.2012 21:31
Ty 4 km je jen učebnicový údaj, třeba se skuteční střelci k tomu vyjádří a doplní podrobnosti případně poopraví literaturu :-). A když se člověk pohybuje v civilizované oblasti naší republiky, tak najít místo, kde v okruhu 2 km nesedí skoro každý den/večer žádný myslivec na lovu, bude i poměrně složité - snad jen v horských oblastech se taková místa najdou.

Autor: Radek Chadim | 10.11.2012 21:21
Vzhledem k tomu, že střelivo do malorážky i když má oproti střelivu do středně výkonných kulovnic velice nizkou počáteční rychlost a energii, dokáže usmrtit třeba i srnce, tak ani odraženou střelu, která prošla tělem zvěře bych v účincích v žádném případě nepodceňoval.

Autor: prroud | 10.11.2012 21:13
No dobra,ale v pripade odrazenejch strel a moznosti strelby na zvire stojici tak,ze kulka muze pokracovat v letu jeste 4 km,je bezpredmetny to dal resit! Pak mam jen jedinou radu.Nikam v noci nechodte,odbouchnou vas z kazatelny ve druhy vesnici! ,omylem :-)). Vtakovym pripade ovsem hlasim myslivcum,ze jak kolem me nekdy nekde zafrci kulka,sleham domu pro luk a z kazatelny dotycnyho sestrelim,a trefim se naprosto jiste :-).......proud

Autor: Radek Chadim | 10.11.2012 20:59
Když se bavíme o nebezpečí z postřelení, ono nejde jen o omyl typu - "támhle je nějakej tmavej flek, to asi bude prase" :-). Nebezpečnější jsou odražené střely a člověk když střílí, tak si nemůže být nikdy zcela jistý, že střela skončí pár metrů za místem, kam mířil.

Autor: Radek Chadim | 10.11.2012 20:54
Střela ze středně výkonné kulovnice má dle literatury účinný dostřel/dolet až 4 km a po celé své dráze narozdíl od brokové náplně je životu nebezpečná, takže ani půl kilometrů při zásahu nic moc neřeší. Alespoň tak praví literatura.
V ČR je v noci povolen lov pouze divočáků a lišek (pokud není úřadem povolena nějaká vyjimka). Liška se smí lovit i brokem. U brokové náplně "účinnost" závisí na velikosti broku - velikost v mm x 100 je maximální vzdálenost v metrech, na kterou mohou broky usmrtit či vážně poradit - což třeba u často používaných 4 mm broků dělá 400 m.

Autor: prroud | 10.11.2012 20:24
Modry svetlo zadnej opilec neuvidi,ale myslivec ho pozna urcite,na pul kilaku a vic nestreli nikdo ani pri uplnku a s nejlepsim nocnim videnim jaky existuje,leda armadni snajper,pravdepodobnost v dnesni dobe za momentalniho stavu je nulova:-). No Ivo prave s tim horizontem bych si zrovna nebyl vubec jistej,rana na dobre viditelnou sedici siluetu uz muze nejakyho magora svadet,stojici postavu asi pozna kazdej,ale nekoho shrbenyho u astronomickyho dalekohledu,no nevim....proud

Autor: Ivo Ondráček | 10.11.2012 20:12
Vážně bych to bez toho světla neriskoval. Procento nezodpovědných idiotů mezi myslivci je stejné jako ve zbytku populace. Druhak bych volil pozici na vrcholu kopce-střílet na horizont si netroufne snad nikdo...Noční vidění má asitak jeden myslivec ze sta, na to bych nespoléhal. A hlavně-došel bych za místníma myslivcema se slovy: "Chlapi prosímvás, ty a ty dny budu na tom a tom místě v noci na pozorování..."

Autor: nocni_pozorovatel | 10.11.2012 19:32
Svetlo je sice ultimatni reseni a pokud by nejaky myslivec chtel tak bych mu nejakou mlhovinu v dalekohledu klidne ukazal, ale bojim se opilcu a podobnych individui ktera bych tim pritahl taky. Co jsem pozoroval tak jsem volil takovou konfiguraci terenu a stromu aby pripadny strelec musel stat bud ve vzdalenosti blizsi jak cca 30m - a to by mne uz snad poznal a nebo dal nez cca 0.5km. Spis by mne zajimalo jestli jsou vase kulovnice tak vykonne ze s nima lide (treba pytlaci) zkousi strilet i na vic nez 0.5km kdyz neni Mesic. Mne to prijde silene ale ja neznam co tahle technika dokaze.

Autor: prroud | 10.11.2012 19:17
To se praktikuje takzvanym "hodem jistoty",veme se sutr a hodi se po domnelym zvireti,kdyz se ozve "auvajs",nestrili se! :-)).Ale vazne,taky se priklanim k ostatnim co pisou,ze nejjistejsi je nejaky osvetleni!Za sebe bych poradil cerveny,zeleny,nebo modry svetlo,staci neco s diodama,zvirata to nevnimaj,pozorovani to nerusi a v puskohledu je to dobre videt,ma to malou spotrebu tak to vydrzi celou noc......proud

Autor: nocni_pozorovatel | 10.11.2012 19:10
Treba mlhoviny a galaxie :-)

Tydle slaby potvory jsou videt tim lip cim je vetsi tma. Mesic je nepritel cislo 1 - ze nekecam jen tak treba tady http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1305576997

Urcite jako myslivec travite jeste vic casu vnoci v prirode nez ja tak jiste vite jak vypada Mlecna draha za Mesice a bez nej. To same je s mlhovinama.

Pokud by nahodou nekoho zajimala diskuse na astroforu kde se psalo o myslivcich, tak zde http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1301489993/15 .

Mne by spis zajimalo jestli za bezmesicny noci na ty zvirata vubec necim vidite a je sance ze by jste mne strelili. Ten kdo ma nocni videni mne doufam od divocaka odlisi ale bez neho? Ja treba zver kolem sebe slychavam, je blizko ale nic nevidim a to mam uz oci naprosto privykle tme.

Autor: prroud | 10.11.2012 18:50
Tak ted me teda zajima,co je k pozorovani za bezmesicny noci:-)),snad leda slecna?:-).........proud

Autor: nocni_pozorovatel | 10.11.2012 18:43
Diky ze jste napsali. Duvod proc pozoruju prave dal od vesnic je ten ze nechci potkat pubertaky pri nevratu ze zabavy a jim podobne - presne to co predvida Radek Chadim. Ke sviceni bych proto sahl az v poslednim pripade. Spis by mne zajimalo priblizne z jake maximalni vzdalenosti lze v noci (pozoruju vzdy za bezmesicne noci) strilet na vetsi zvirata. Proto abych si zvolil vhodne misto ohranicene vegetaci na ktere neni zblizka videt.

Autor: Radek Chadim | 10.11.2012 14:40
Nejlepší je se osvětlit nějakým nenápadným, ale viditelným světlem. O zábavu jistě pak budete mít postaráno, protože bude často navštěvován myslivci, cože jim to tam na tom poli svíti :-)

Autor: Ivo Ondráček | 10.11.2012 14:32
Nejhorší věc na světě je vždycky srážka s blbcem. Riziko, že se najde expert, který napřed střílí a potom se jde podívat na co, je bohužel vždycky. Řešil bych to jednoduše - v klidu si s baterkou rozbalil na louce všechen vercajk...a vedle sebe zapálil lampičku nebo zapnul noční světélko. Že si vás spletou s divočákem, to by se stát mohlo. Že si vás spletou s divočákem, který si svítí baterkou, to už by se stát nemělo...:)

Autor: nocni_pozorovatel | 10.11.2012 14:18
Dobry den. Predne se omlouvam ze vam jako nemyslivec narusuji toto sympaticke forum. Chtel bych vas poprosit o radu. Venuji se vic jak 10 let amaterske astronomii a posledni rok jezdim jezdim cim dal casteji pozorovat daleko od rusivych svetel mest do luk a okraju lesu ktere asi patri do vasich honiteb.

Zajimalo by mne pokud sedim potme a potichu cele hodiny (pozoruji vetsinou celou noc od setmeni do usvitu) u dalekohledu nekde od cesty uprostred odlehlych poli nebo na nepristupne mytine v 1000m.n.m. uprostred Novohradskych hor pri dvacetistupnovem mrazu tak jaka je sance ze si mne nejaky lovec splete treba s divocakem a zastreli mne? Cetl jsem ze spravne strilite pouze na bezpecne identifikovanou zver, ale jak velkou mam jistotu ze je to tak doopravdy? Pomohlo by mi nosit reflexni vestu? Nebo jsou nejaka mista v krajine kde se nesmi strilet?

Uz se o tom hodne diskutovalo na astronomickem foru kde se nazory a zazitky naprosto ruzni. Chtel bych vedet jak je to doopravdy a kolik pri takovem pozorovani skutecne riskuji.

Diky jestli nekdo odpovi. Myslim ze i pro vas je lepsi ze vite jaky dalsi typ lidi se muze v noci v prirode vyskytovat.