Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Stáří feny a krytí



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Martin Skřivánek | 15.11.2012 20:58
Eriko to jakože nebylo na tebe to babo raď,jinak samo jsem rád za každý příspěvek.jo fenka je čilá,prasata honí furt s chutí a v kde jaké noře se porvat to je furt její.zažil jsem s ní toho moc a proto bych moc chtěl štěně,z dřívějších vrhů se mi to zdálo brzo,v loni jsem promeškal hárání tak letos poslední šance.otec jejích předchozích vrhů bohužel nepřežil dosled( paradox,dohledával se srnec a roztrhaly ho prasata) ale mám už vybraného jiného,tak ješt to hárání a asi to zkusím.

Autor: Fesoj | 15.11.2012 14:39
U nás to bylo podobné. První - a jediný - vrh v 6 letech, osm štěňat, 4 + 4, jednu fenečku jsem bohužel musel hned utratit - vyhřezlá střívka, asi jí máma špatně ukousla pupeční šňůru. Pak již vše bez problémů a jeden pejsek nakonec získal titul interšampiona.

Autor: Erika Doležalová | 15.11.2012 12:29
Tak ikdyž to nebylo na mě, tak svůj názor s dovolením napíšu :-) Pokud je fena zdravá, pak není problém ani vrh v šesti..osmi letech (ideálně by ale neměl být prvním). Protože když se má vyskytnout problém, tak se objeví klidně u dvouleté feny a prvního vrhu (říká se tomu "zákon sviní" neboli "když se má něco pokazit, tak se to taky pokazí"). Takže má-li feňule v pořádku srdíčko, klouby a je to prostě "čupr holka", tak není nutné se nějak přehnaně obávat ani vyššího věku - samozřejmě březost by měla být více sledována než u mladé feny, taktéž porod a první dny po něm.
(naše fena měla první - a jediný - vrh v pěti letech a naprosto v pohodě)

Autor: Martin Skřivánek | 14.11.2012 21:29
ale měla už dva vrhy.chtěl bych po ní štěně ale nevím jestli krýt,babo raď. to není na Eriku :-).v březnu bude mít 9let takže teď když se bude hárat poslední šance.

Autor: rici czech | 14.11.2012 20:51
Martine, pokud ještě fena neměla vrh tak každý vrh po dejme tomu 6 letech je svým způsobem rizikovější.Jak je to u jezevčíků nepolemizuji:-) ,sice jednoho mám ,ale nechovu.

Autor: Martin Skřivánek | 14.11.2012 20:47
Ivo tys mně teda prokoukl! :-) Rici o chovnosti se nebavím,třeba u jezevčíků už je chovnost posunuta na 9let.nevím jestli to už ale není pozdě a není to už ohrožení života feny.

Autor: Ivo Ondráček | 14.11.2012 19:45
Martine, zatím jsem si dal limit pětatřicet let, ale jak budu stárnout, hranice půjde určitě taky nahoru...A hezky si tu otázku zakamufloval, všechna čest!:)

Autor: rici czech | 14.11.2012 16:32
U nás chovnost do 8 let.Ale nad 6 let už mohou nastat komplikace.Záleží i na plemeni.Myslím ,že nejlepší je první vrh udělat co nejdříve z důvodu zprůchodnění porodních cest ,které čím je fena starší jsou horší a potom z dalším vrhem třeba i počkat do pozdějšího věku.Jinak v 8 letech se to dá ,ale myslím ,že je to takový i fyziologický strop.

Autor: Martin Skřivánek | 14.11.2012 16:24
Do kolika let kryjete feny? kolik měla nejstarší? dík