Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jak vybrat vhodnou munici pro r.8x57JS



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomio | 23.11.2017 19:14
Tak stojí 1400 krabka, to je jako norma a rws :-(

Autor: Jaroslav Rejdák | 23.11.2017 18:43
Lapua dělá v 8 pouze střelu Naturalis, pokud se nepletu a to je poměrně drahá monolitická střela. Bude asi dobrá na těžší zvěř, prostě monolit se vším všudy...

Autor: Tomio | 23.11.2017 17:18
Nějaké bližší informace pro Lapuu v osmičce máte? Kdo by je mohl prodávat? Kdy budou?

Autor: Roman Voříšek | 23.11.2017 15:39
Já mám doma téměř celou krabičku (od Jendy Slavětínského) 13g bramboru Hammerhead od tučňáků z Finska. Jenže já si na ně nevzpomenu, když jdu sedět a tudíž jsem ještě neodzkoušel... Teda ano, ale jen do papíru, chodí trochu níže, než SPCE, ale přestřelovat to nebudu...
Četl jsem na toto střelivo docela chválu a na černou to bude kladivo.
Tak máš Radku o čem přemýšlet...:)

R.

Autor: David Egner | 23.11.2017 13:00
Lapua opět začala dodávat 8x57,7x64,7x65R -pouze NATURALIS.

Autor: Harald Altmann | 23.11.2017 12:33
Po všech \"pokusech\" bylo nejlepší CDP od Blasera. Je to ale darda za náboj. Jako dobrý kompromis je Geco Plus a tím teď lovím veškerou zvěř.

Autor: Radek Chadim | 23.11.2017 09:44
Nějaké nové poznatky o střelivu v této ráži, při lovu srnčí, dančí, černé?

Autor: George K. | 08.03.2013 08:20
To Harald Altmann: O tom kdo neví co píše by se dalo velmi polemizovat. On rozdíl mezi JS a JRS je asi 50-70 m/s ve 100 m klesne rychlost ještě o dalších cca 100 m/s. Takže je možné, že se Geco TM může chovat rozdílně.Jak sám píšete, většina naších lovců loví pod 100 m a zde plně projeví ne zrovna optimální provedení střel TM. Trend lovit na krátkou vzdálenost bude ještě více narůstat s tlakem na redukci černé zvěře. Co se týče skvělých účinku tohoto střeliva stačí si projet česká fóra a podívat se fotografie úlovku. Tvrzení, že se takhle chová každý poloplášť u mne neobstojí.

Autor: Jan Slavětínský | 08.03.2013 06:08
Ahoj Haralde, přesně tak. Mám stejný názor i zkušenost.

Autor: Harald Altmann | 08.03.2013 02:05
Honzo S., to je právě největší problém. Dnes spousta "myslivců" loví u hromad a to do 50-ti metrů. V těchto případech nové, výkonější střelivo prostě nefunguje! Rozbíjí zvěřinu, podlévá apod. Mám ověřeno, že nejlepší je to, když střílíš zvěř mezi 100 a 200m. Střela už není tak rychlá a dobře předává energii (možná se pletu). V těchto vzdálenostech všechny střely (které jsem zkoušel) dobře vykonaly svoji práci a zvěř zůstávala v 25% do 20-ti m od nástřelu. Zbylých 75% zůstávalo v ohni. Já mám tu zkušenost, že čím je zvěř blíž, tím dál utíká po zásahu.

Autor: Harald Altmann | 08.03.2013 01:40
To George K.: nejsem si jist, zda vůbec víte o čemn mluvíte (reakce na příspěvek z 27.11.2012 10:08). Možná, že jste jenom slyšel, co jedna paní povídala. Geco prostřeluje i velkou vysokou na 100m. Stříleno na 105m, jelen, na háku bez běhů a hlavy 77 kg. Ušel po ráně cca 20m a zhasl. Prostřelen přes běhy a kosti (srdce zasaženo). Prase na 120m (měřeno dálkoměrem +-5m) prostřeleno přes oba klouby na předních bězích. Zůstalo v ohni, srdce zasaženo). Co byste chtěli víc! Pokud použiju RWS Evolution (kteréžto má do 200m téměř shodnou vnější balistiku), tak zvěř zůstává v ohni. A v případě kdy jdu na hodně vitální zvěř (muflon, sika, vysoká, černá)nabíjím RWS Evolution. Geco je dobrá volba, minimálně na stejné úrovni jako střelivo od S&B, ač dle mého soukromého názoru S&B nemá s některými střelami na trhu co pohledávat (možná ani Geco). Aby nedošlo k nějakým zbytečným dohadům. To, o čem tady píši se týká střel ráže 8x57JRS. Co se týče pana doktora Hanáka tak k tomu jenom tolik. Pokud přispívám do myslivosti, tak mi Kasina platí. Pokud nic nenapíši, Kasina mi neplatí. Je jedno co napíšu, hlavně že to otisknou a Kasina mi zaplatí! V žádném případě ale netvrdím, že p. Hanák lže! Určitě má "svoji" pravdu.

Autor: Jan Rys | 07.03.2013 18:00
Oldřich Vopršal: podle mých osobních zkušeností je H-Mantel asi nejlepší střela od RWS a chová se přesně jak si popsal. Ale musím poopravit - střela cíleně fragmentuje, je pro tento efekt konstruována. Při zásahu cíle se rozlomí v půli na přední část, která fragmentuje a devastuje nitrohrudní orgány a zvěř zůstává v ohni, zatímco zadní část zůstává vcelku a spolehlivě prostřeluje bez poškození zvěřiny. Je velká škoda, že v Čechách je tato střela takřka neznámá a běžně se nedá koupit. Funguje přitom jak v rychlých, tak i pomalých rážích.

Autor: SAKO | 07.03.2013 16:44
Ahoj vsem, strilel jsem H-Mantel z 9.3x62. H-Mantel fragmentuje, proto ta zver s tim tak pada. Predni cast s medenou kuklou se rozklada az po prolis temer vzdy, tam se utrhne i plast a ven leti jenom valecek o prumeru strely a zhruba polovicni jeji delce. Strela je tak konstruovana. Na srnci ok, vystrel kolem 3cm, kdyz chytnes kost na vstrelove strane, tak vetsinou masakr. Na vysokou, cernou plati velmi dobre. V teto razi to od RWS to melo jednoznacne nejlepsi stop-effect. Ani TUG se tomu nevyrovnal. Ale jak pisu, je to v 9.3 a v osme se to muze chovat jinak, ale nemyslim, ze moc. Jo a jeste TMR, klasicky poloplast stare konstrukce. Dal by jsem ho na druhe misto, bracha na prvni. Je sice laborovan na malinko nizsi vykon, ale v teto razi nepodstatne a mimoradne prijemna strelba s prijemnym zpetnym razem a ucinek 18.5 g strely na primerene vzdalenosti vynikajici. Omlouvam se za OT, vim, ze tema je 8x57.

Autor: Oldřich Vopršal | 07.03.2013 13:48
Honzo, s H-Mantely jsem lovil celá 90 léta a také první polovinu nového milénia než nám došly v té staré Zetce s výběhovou ráží 8x60S. Tenkrát na trhu u nás nic do této ráže nebylo možné sehnat a v Rakousku jsme do ní hned po revoluci střelivo od RWS sehnali právě se zmíněnou střelou H-Mantel. Výborná dvojjaderná střela, tvrdá, nefragmentuje, prostřeluje, ale nepoškozuje zvěřinu. I když je ta střela určená spíše na zvěř vitálnější, černou, muflonní nebo vysokou, k mé velké radosti plnila na jedničku účel i u srnčí. V té Zetce jsem postupně vyzkoušel různé druhy střel, ale téhle střele jsem věřil ze všech nejvíce. Nikdy nezklamala, zvěř po ní zůstávala na nástřelu. Dnes mi zbyly už jen na ní vzpomínky, moc krásné vzpomínky...Uvažoval jsem už kolikrát, jen tak ze zajímavosti, jak by se asi chovala v mém kulobroku, co myslíš?

Autor: Jan Slavětínský | 07.03.2013 09:40
Na Myslivost - lovectví je stejné téma, tak se tam mrkni. I tam se to točí kolem Normy. Kdo loví černou a srnčí ,tak je podle mě výhoda používat dvě střely se stejným nástřelem. Většina osmiček střílí vším pořád stejně bez nutnosti extra nastřelení. Na srnčí bych používal tvrdší Oryx, který drží a nejméně rozbijí. Při ranách za lopatku jsou výstřely 10 kč. Střílel jsem je v JRS a nejlepší střela na všechno. Kdo loví černou u hromad a na pár metrů ,chce to střelu měkkou, aby předávala energii ,deformovala se a byla ranivá. Klidně SPCE. Znám chlapy, kteří na černou střílí HPC a dobrý. HPC funguje na větší kusy, ale jelikož všichni z růdlu vybíráte ty nejmenší,alespoň to všeci tvrdí..,(a tak by to mělo být), tak na 30 kg čuně stačí cokoliv.
Mě by zajímal účinek střeliva H- mantel od RWS, používal to někdo?

Autor: George K. | 06.03.2013 20:13
Od Normy jsem zkoušel Vulkan a Alasku. Vulkan mně připadal jako méně přesný a s nevyrovnaným účinkem na srnčí. Akaska je pro mně takový univerzál. Většina kusů zůstava v ohni, pokud odejde tak velice dobře barví a neodchází daleko. Jediné co jsem neprostřelil byl daněk, ale toho jsem střílel "križom" a střela skončila v krční páteři. U srnčího jsou výstřely max. 10 Kč a nepodlívá to. Ani u ostatních druhů zvěře není poškození zvěřiny nic strašného.
Berte to,ale jako subjektivní názor. Mně prostě ta Alaska vyhovuje v Osmě vyhovuje nejvíc.

Autor: ondrej paul | 06.03.2013 19:11
Zdravím,ročně lovím kolem šedesáti kusů,srnčí,prasata,vysokou...Lovím osmičkou se střelou NORMA VULKAN a bez jediného problému...Když to nezůstane v ohni,tak dohledávám max.do 30 metrů,po slušně pobarvené stopě a každý kus je prostřelený!!Nedávno sem střelil na lončáka tak na 120 metrů a trefil ho na měko,padl jak podťatý a po chvilce se zvedl a odešel 20 metrů do houštiny,kde zalehl...Po půl hodině sem ho dostřeloval a neměl snahu už ani odejít..S VULKANEM sem naprosto spokojen a neměnil bych..

Autor: Jan Sokala | 06.03.2013 18:57
Za sebe Norma Oryx,používám jí již 8 let a jsem spokojen,neměl jsem zatím ani myšlenku že bych zkusil přejít.Hlavně co se týče přesnosti a ranivosti nemůžu říct křivého slova,a hlavně zvěř pěkně barví již od nástřelu,a to střílím 7x57.Na vysokou a černou se mi osvědčila,na srnčí to není až tak jednoznačné,při horším zásahu někdy na straně výstřelu ,,pěkná,, díra :-)

Autor: Tomio | 06.03.2013 18:45
Chci se zeptat, může mi George napsat v čem spatřuje výhody Normy Alaska. Já sem rozhodnut definitivně po letošní zimě odejít od Sellier Bellot.
Ve zvěři se jedná především o černou, do 60kg, důraz je kladen především na dobré barvení a NP mě hodně zklamal, barvení slabší a vše odcházelo a lítat po lese a po poli s baterkou už nemám chutě. Další zvěř je dančí a srnčí. U srnčího mi naopak NP fungoval dobře, nepodléval, u dančího ano.
Samozřejmě vítám i jiné doporučení. Ale abych dal 1600 za RWSko k tomu jsem ještě nedospěl, zvlášt když párkrát za rok si flintu rád ověřím.

Autor: Jan Slavětínský | 28.11.2012 07:23
rici, třeba bude příští rok na řadě Sellier Bellot.. ??? Faktem je, že u rychlých ráží až tak na umístění zásahu nezáleží. Tam zabijí šok a zvěř v podstatě padne a zhasne i s ránou "na kýty".To je všechno odzkoušené a to se o těch rážích ví. Proto dřívější zkušenosti na ráži 7x57R nelze srovnávat s 6x62 F , 22 Rem mag., 243W apod. To bych i bral.
Jinak všichni víme, že pokud se zvěři umístí rána na předek hrudi, tak je jedno čím a jakou ráží.Prostě průstřel komory je rána vždy smrtelná.

Autor: rici czech | 27.11.2012 16:38
Sic to sem až tak nepatří,ale v čísle Myslivosti jsem si přečetl se zájmem a pousmáním článek ing.Hanáka ROK S MUNICÍ NORMA. Hlavně mne pobavil ten první odstavec,myslím že pan doktor je tak trochu mimo kdy přesnost zásahu posouvá až na druhé místo.A na to první posouvá výběr munice:-).cituji:" to co bylo dobré kdysi není už dobré dnes":-).Byl jsem kdysi poctivým čtenářem jeho příspěvků ,ale postupem doby kdy co 2 roky prosazuje jinou ráži či střelu jako to nej do našich podmínek,s jeho tvrzením o přebytku výkonu pro méně zdatné lovce a jiné polopravdy jeho články již nemusím.

Autor: Tomio | 27.11.2012 12:31
Já mám zkušenosti jen z Noslerem a SPCE, SPCe na srnčím docela podlitiny a občas břišní dutina na kašu, u menších kusů do 10kg.
S NP na srnčí lepší, ale uloveny jen dva kusy, u dančího odcházení z nástřelu a barvení slabé po celou dobu, u černé sele a lončák, první komora, 30metrů, barvení hodně na nástřelu pak ubývalo a v houštině složitě hledáno. Lončák přes plece v ohni.
Přemýšlím co dál, Hledat bez psa není příjemné, navíc daněla byla podlitá jako po SPCE, prasátka bez poškození.
Otázkou je zda zkusit něco nového, srnčí, dančí a prase do 60kg, nebo zůstat u této kombinace.

Autor: George K. | 27.11.2012 10:08
Nevím, pokud porovnám Geco TM a RWS TMR tak mají společné jen to, že jsou to polopláště a vyrabí je koncern RUAG.
Co se týče Geco TM jeho hlavní přednosti je cena. Střelivo je také velice přesné. Bohužel na můj vkus velmi podlívá, větší kusy neprostřeluje a ty odcházejí s nástřelu bez barvení. To už mi jako lepší volba příjde klasické SPCE. Znám několik lidí co se k němu vrátili před dostřílením první krabičky Geco TM.

Autor: Tomáš Peroutka | 26.11.2012 23:23
To GECO TM je levnější, konstrukčně shodná verze s RWS T Mantel a je vyráběno
ze stejných komponentů a na stejných strojích jako dražší verze T Mantel.
U obojího je používán k výrobě finský prach Vihtavuory.

Autor: Lukáš Turecký | 26.11.2012 22:32
A z jakého důvodu by jste právě Geco TM nedoporučoval?

Autor: George K. | 26.11.2012 22:04
Za mně jednoznačně Norma Alaska. Co bych nedoporučoval tak je to právě Geco TM.

Autor: Tomáš Peroutka | 21.11.2012 15:29
Zdravím. S 8x57 JS jsem před 15 lety začínal a dodnes je to jeden z mých nejoblíbenějších kalibrů. Nehledej univerzální střelu, která funguje na veškerou naši spárkatou zvěř od koloucha či selete po trofejovou zvěř , taková střela není a ani být nemůže, vždy je to menší nebo větší kompromis a vždy je to něco za něco. Co mě funguje naprosto spolehlivě a mám s tím naloveny desítky kusů až na vyjímky bez dosledů je RWS T Mantel, což je obyčejný poloplášť zakončený velkou olověnou hlavičkou ve tvaru hříbku. Lovím s tím veškerou spárkatou a černou do velikosti lončáka, zvěř zústává na nástřelu a vydatně barví. Pokud jdu jen na černou s tím, že budu lovit i kňoura, tak používám Brenneke TIG, což je nemysliveckou mluvou řečeno doslova kladivo na prasata. Dřív jsem lovil s osmičkou i srnčí(doporučuji Normu Oryx) ale postupem času jsem zjistil, že tahle ráže je na srnčí až moc rychlá a zbytečně poškozuje zvěřinu(podlitiny a masivní poškození zvěřiny), takže na srnčí beru hlavně 6,5 x 55 SE.
Lovu Lesu.

Autor: Roman Voříšek | 20.11.2012 22:06
Ahoj kamarádi.

Jak jsem již psal, s osmou lovím převážně černou a Geco splňuje vše, co od střely TM očekávám=>kus v ohni a nebo kousek od nástřelu, se silným barvením.

Abych byl objektivní, z cca 20ks černé mi z nástřelu odešlo jedno sele, váha 39kg vyvržené. Proč se tomu tak stalo, jsem si odůvodnil tím, že v momentu výstřelu byl rudl již mým pachem zrazen a navíc jsem střílel ze šikma, na hodně zadní komoru.

SPCE od SB jsem nezkoušel,ale kamarád s tím loví a docela nadává na účinky na zvěř srnčí - fragmentace střely, u GECO bez fragmentace.

Závěrem:
- pokud požaduješ šetrnou střelu, pořiď třeba Nosler Partition od SB, ale připrav se ovšem na to, že Tě dosledy neminou!
- pokud máš stejné požadavky jako já, zůstaň u GECA a nebo i SB

Pokud zainvestuješ, máš mnoho možností - RWS, Norma, SAKO...

Každopádně pořiď ke své spokojenosti.
R. Voříšek

Autor: Michous | 20.11.2012 21:22
Ahoj Jardo diky za radu.

Autor: Jaroslav Rejdák | 20.11.2012 21:02
V 8x57 JS jsem začínal s SB SPCE. Bohužel polovina dobrých komorových ran skončila tím, že na výstřelové straně byla vytrhaná žebra. Teď zkouším PPU Grom. Je to poměrně tvrdá střela. Mám s tím zatím uloveno pouze dva kusy srnčí. Na srnčí se chová velmi šetrně, ale po dvou ulovených kusech nelze dělat jakékoliv zavěry. Uvidím, jak se bude střela chovat na černou. Ale je to střela tvrdá, určená na těžší tvěř.

Autor: Michous | 20.11.2012 20:16
Zdravím a děkuji za komentáře.
Ja jsem nepsal,že jsem nespokojenej s SB nebo s Gecem,zatím je používám a mám střelený jendo prase vyvržené 75kg na 85m a to odešlo asi 20m z nástřelu,použité střelivo Geco a dva kusy srnčího střelivo SB,obě zůstaly v ohni o střelených liškách psát ani není třeba těch mám osm skoro všechny také zůstaly v ohni a byly na půl.Jen mě zajímá názor jiných myslivců,kteří mají stejnou ráži 8x57JS a používají i jiné střelivo,např.Blaser,Norma,atd.a také typu střeliva na určitou zvěř.Mám flintu od května jsem sní moc spokojen,jen hledám možnosti,nic víc v tom není.Jo střelivo SB májí o 5% vetší výkon,prej byly dělaný na zakázku,ty jsem dostal k flintě,ale už mám jenom 3ks.Díky a Lovu.

Autor: Lukáš Turecký | 20.11.2012 12:35
Dneska jsem si objednal Geco 8X57JS TM 12,0 g. Tak uvidím jak se budou chovat. Myslím, že s tím loví Roman Voříšek a je s tím maximálně spokojen. Snad nám k tomu řekne něco on sám.

Autor: Jan Slavětínský | 20.11.2012 10:43
Nejlíp se v osmičce chová Oryx, zvlášť pokud lovíš hlavně srnčí. Je to tvrdší střela, která proti SPCE i Gecu dělá o něco menší výstřely , ale hlavně drží pohromadě, nerozpadá se a dobře prostřeluje černou, dančí.. Je to patrona za 60 Kč/kus tak že záleží na Tobě. Jinak SPCE i Geco v osmičce funguje dobře.
Většinou si každý udělá "takové zkušební kolečko "přes Tig, Vulkány, Saka a na konec se vrátí k selieru. Lovu.

Autor: Petr Havlín | 19.11.2012 23:19
Figi ono takové existuje?-rychle radu prosím díky:-)

Autor: figi | 19.11.2012 22:54
Musíš napsat v čem jsi dosud nespokojen, a co si od toho slibuješ.

Nezapomenu na jeden velmi konkrétní dotaz : chci střelivo na zvěř od lišky po jelena, na vzdálenosti 30 až 500 m, vše v ohni a nepoškozená zvěřina:-)

Autor: Zdeněk | 19.11.2012 19:23
Co tě na na SB a Gegu vadí, 8 "zatím" nemám, ale obě dvě značky používám u 270 W a 7x65 R a platí.

Autor: Michous | 19.11.2012 19:08
Tak diky za radu

Autor: Ivo Ondráček | 19.11.2012 19:05
Než tě tady začne někdo drbat: Munice je vojenská. Pro myslivecké účely zásadně a pouze označení střelivo...:)

Autor: Michous | 19.11.2012 18:43
Zdar chlapi,
mám kulovnici CZ 1947 r.8x57 JS celopažbu s německým napínáčkem osazenou optikou Meopta 7x50 RB a potřebuji poradit jakou nejvhodnější munici používat.Zatím používám Vlašim a Geco.Poraďte Dík.....