Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Výřad



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Erika Doležalová | 26.11.2012 14:48
Tak tak :-) A kdyby se ulovila i ta sika, byla by před černou.

Autor: Fesoj | 26.11.2012 13:04
Milane, není o čem diskutovat. Spárkatá má přednost ! Liška patří dopředu jen při honu, kde spárkatá nebyla ulovena. A pozor - ostatní "škodná" patří až za zvěř užitkovou - tedy např. liška, zajíc, bažant kohout, bažant slepice, kachna, kuna, šedivka, straka.
A proč liška /v tomto případě/ dopředu ? Protože má určité výsadní postavení, za její ulovení náleží střelci úlomek a ten by se měl předávat právě při výřadu.

Autor: Radek Chadim | 26.11.2012 12:46
Přešoupl jsem dnes nové téma Výřad při ulovení černé zvěře a lišky a všechny tři příspěvky do tohoto tématu, ať zbytečně nezakládáme další na stejné téma.

Autor: M. Šimek | 26.11.2012 11:57
Souhlasím, je to správně.

Autor: Karel poslík | 26.11.2012 11:46
Je to tak správně. Zdar Karel

Autor: Milan Lukeš | 26.11.2012 11:44
Chtěl bych se zeptat jak správně má být uložena zvěř na výřadu.Lovila se sika,zvěř černá a zvěř škodná.Ulovilo se 5 ks černé věře,liška a sika se neulovila žádná.Do popředí jsem dal zvěř černou a za ně lišku,je to tak správně?A nebo to má být naopak,byl jsem upozorněn že by to mělo být právě naopak a rozdělilo nás to u výřadu na dva tábory...děkuju za radu...

Autor: Petr Toman | 21.11.2012 16:14
no Fesoji, já nějak nevím...nejsem právník, ale v následujících odkazech mám pocit, že pan Čechura se vyhýbá jednoznačné odpovědi na jasně daný dotaz...


http://www.cmmj.cz/Poradny/Pravni-poradna/zakaz-lovu-cerne-zvere-pri-honu-na-drobnou-zver--n.aspx


http://www.myslivost.cz/Poradny/Pravni-poradna/zakazane-zpusoby-lovu--lovecka-zbran-(nahrazuje-ca.aspx

a to z jednoho jednoduchého důvodu...ten zákon je napsán tak nejednoznačně, že pouze dva soudci se stejným názorem v nižší a vyšší instanci mohou vydat judikát (jakýkoliv) a podle toho se pak v daném případném sporu bude postupovat

Takže, jak píše František Dušák..."neventilovat"


PS: ty odkazy se nezobrazuji správně , nutno zkopírovat a vložit do prohlížeče

Autor: Fesoj | 20.11.2012 21:26
Přesně tak jsem to myslel - JUDr. Čechura zde krátce, stručně a výstižně napsal to, co já sáhodlouze okecávám - a přitom vůbec nevylučuje lov černé i drobné ve stejné leči.
A Petře, to, co nazýváš mou logikou, je logické pouze zdánlivě, neboť kdo by postupoval tímto způsobem, tj. lovil přednostně černou pod záminkou lovu na drobnou, byl by sám proti sobě. Za prvé by předem vyloučil použití kulovnic a kulových nábojů v kombinovaných zbraních, za druhé by při takto deklarovaném lovu mohl opravdu lovit jen sele a lončáka a ne ostatní druhy spárkaté zvěře, které se mohou lovit na společných lovech, za třetí např. u nás by se takhle postupovat vůbec nedalo, protože ač je u nás zajíc normován, stavy jsou tak nízké, že ho už řadu let vůbec nelovíme. Možnost legálního použití vysokonohých psů je příliš slabou náplastí na všechny vyjmenované nevýhody tohoto postupu.

Autor: Petr Toman | 20.11.2012 20:44
Matěj míní tohle....

http://myslivost.cz/Poradny/Pravni-poradna/Hon-na-drobnou-a-cernou-zver-dohromady.aspx

Autor: Matěj Fous | 20.11.2012 20:18
Pro doplnění znalostí doporučuji přečíst výklad soudního znalce v oboru myslivost pana Čechury na starém foru - právní poradna,číslo dotazu 1249 ze dne 22.1.2009, divím se ale těm,kteří nevěří panu Fr.Dušákovi,který zde dlouhodobě prokazuje mysl.právní znalosti.

Autor: rici czech | 20.11.2012 20:01
Takže jinak: výklad zk řádu ohařů k lesním zkouškám:Absolvováním lesních zkoušek ohař získá loveckou upotřebitelnost k dohledání ,přinášení drobné zvěře A DOSLEDU SPÁRKATÉ ZVĚŘE v lesních honitbách a ve všech jiných honitbách,kde je plánován odstřel spárkaté zvěře.Nikde není napsáno o vyhledání spárkaté zvěře tudíž absolvováním těchto zkoušek psa kvalifikuje pouze pro DOSLED spárkaté zvěře.Tudíž ůčasten být dle zákona může ovšem nepoužitelný k vyhánění prasat(i když v reálu je to jiné:-).Dál bych to neřešil,prakticky to nevyřešíme a teoreticky už vůbec ne.

Autor: Petr Toman | 20.11.2012 19:39
Richarde..individuální lov neřešme, to je něco jiného, MMO a jeho výšku taky, taktéž toho tvého Bretoňana..

k tomu společnému lovu..ano je to jeden ze způsobů lovu...a dělí se např. dle kolektivu autorů z Myslivosti, r.v. 1966 na:

1. ploužení (různé typy)
2. kruhová leč
3. naháňky (různé typy)
4. natláčky
5. nadhánky (honičky)

Natláčku vynechme, nepředpokládám, že budeme mít omezený počet účastníků lovu

K té naháňce případně nadháňce, osobně se domnívám, že naháňka na drobnou a naháňka/nadháňka na černou je něco jiného "viz ty (různé typy)", ale budiž, používá se stejný způsob obstoupení leče střelci,pohyb honců je taky daný , ale i tak si dovolím nesouhlasit s názorem Fesoje.

Nevidím totiž rozdíl v tom, když pustím do leče při společném lovu psa nesplňujícího podmínky zákona na lov spárkaté a ten vyžene srnce (Fesoj -nelovím, zákon nepovoluje lovit vůbec) a když vyžene sele/lončák pak lovit také nemohu, jelikož jsem použil psa pro vyhánění drobné zvěře nesplňujícího podmínky pro lov spárkaté na společném lovu. Takže..pustit mohu, lovit nemohu.
Pokud ale bude splněna podmínka s LUP, pak srnec nelovím jako v případě prvním , černou pak lovím a je jedno zda kulí či jednotnou střelou.

Půjdu-li na to ale Fesojovou logikou, nahlásím na OSSM společné lovy drobné zvěře(zajíc, bažant, kachna...) podepsaný starostou HS (plán společných lovů zvěře) do 25/07 daného roku v lesní honitbě, kde je i drobná normována, a pak nebudu nahlašovat společné lovy na černou zvěř. Takže mohu bez problémů vzít na tento nahlášený společný lov ohaře a ulovit pak v klidu , drobnou (když tam bude) i jinou zákonem povolenou zvěř (husa, straka, liška) a také i černou, a to za použítí psa nad 55 cm.

Opravdu to tak zákonodárce mínil ?

Autor: Erika Doležalová | 20.11.2012 19:26
Zpátky k tématu - tady je to podle mě správně:

http://www.myslivost-lovectvi.cz/fotografie/ulovky-cr-sr:3/103694/

Autor: Fesoj | 20.11.2012 18:38
Naháním-li zvěř pomocí psů, pak vypouštím psa do leče za tím účelem, aby zvěř nahnal na střelce a ten ji mohl ulovit. Vypustím-li při lovu na drobnou do leče ohaře, který vyžene srnčí, nejde o nahánění - chybí tam úmysl lovit. Kdyby ne, nesměl by v lese na honu nikdo pustit ohaře z vodítka, protože nikdo nezaručí, že tam srnčí nebude a ten ohař ho neprožene. Vyběhne-li z leče sele či lončák, má smůlu - a majitele psa nelze za nic postihnout, neboť i v tomto případě byl pes, zcela v souladu se zákonem, použít k vyhánění drobné zvěře. Petr Toman to v třetím odstavečku vystihl naprosto přesně.
A znovu opakuji : Pravdu má Rici, naháňka je jedním ze způsobů společného lovu. Zákon nerozlišuje, zda se jedná o naháňku při lovu na bažanty, zajíce, kachny nebo černou - pouze říká, že při lovu naháňkou je možno lovit jednotnou střelou sele a lončáka prasete divokého. Rozdíl je jen v tom, že jedná-li se výslovně o lov spárkaté zvěře, nesmím použít k jejímu nahánění psy s kohoutkovou výškou nad 55 cm.
Ovšem další otázkou je, zda při naháňce na drobnou zvěř vůbec smím do kombinované zbraně nabít a po černé vystřelit kulový náboj. Jo, § je klikatej...

Autor: rici czech | 20.11.2012 16:58
Jen bych upřesnil kohoutková výška MMO dle standartu(pokud se nezměnil) je u psa až 56 cm v kohoutku,prakticky jediným ohařem nižším než 55cm je Bretaň.Petře myslím že na tvou otázku nebude asi jednoznačná odpověď a právně to půjde asi zpochybnit.Kolik právníků toliko názorů.Apropo pokud půjdu např. s ohařem a ten mi na pochůzce vyžene z houští prase a já ho ulovím (za předpokladu že mám kulovnici,né brokovnici a esball) tak budu naprosto nepostižitelný,alespoň nevím za co:-)Co se týče společného lovu-ten je pouze jeden a jde uskutečnit ,nátlačkou,naháňkou, honičkou ,ploužení prosté,ploužení s křídly,kruhový hon, kachny na tahu a nevím ještě co.Jinak naháňkou jde označit i lov kachen (C.Rakušan a kolektiv).

Autor: Petr Toman | 20.11.2012 16:29
Fesoji ok...co zákon nezakazuje..ale co pak Hlava V, § 45,

e) nahánět zvěř srnčí pomocí ohařů, ostatní zvěř spárkatou s pomocí psů v kohoutku vyšších než 55 cm...

znamená to snad, že když je to společný lov na "drobnou" a náhodou vyběhne z jakékoliv leče černá, tak to není ten případ a lovit tedy lze, když je v leči například i ten ohař nad 55 cm ?

a
k) ..... ostatní zvěř spárkatou nižší než 1500 J; to neplatí při lovu selete a lončáka prasete divokého, které lze při nadháňce, naháňce nebo nátlačce střílet i brokovnicí s jednotnou střelou,

Společný lov na drobnou může být tedy i naháňkou či natláčkou?..prosím o vysvětlení ...

Autor: Fesoj | 20.11.2012 16:00
Myslím, že teď už tady mícháme hrušky s jablky. Co není zakázáno, je povoleno. Pořádám-li hon na drobnou zvěř, mohu na něm lovit jednotnou střelou i sele a lončáka, pokud to bylo na nástupu vyhlášeno a pokud se jedná o leč, honěnou jako naháňka - při ploužení a v kruhové leči černou střílet nesmím. Co se týče LUP, musím mít na takovém honě stanovený počet psů s kvalifikací pro dohledávku a přinášení drobné zvěře. Kohoutková výška psů v tomto případě nehraje roli - jedná se o společný lov drobné zvěře, ti psi tam jsou kvůli ní, ne kvůli prasatům. Něco jiného je, pořádám-li společný lov /naháňku/ na černou či vysokou - tam psi nad 55 cm v kohoutku nemají co dělat - ale právě proto nesmím na takovém lovu střílet zvěř drobnou, pokud by tam nebyl dostatečný počet psů nižších než 55 cm, ale s kvalifikací pro drobnou zvěř. Ale s takovou situací, kdy by byl pořádán společný lov na spárkatou zvěř a zároveň by se tam lovila zvěř drobná, s tím jsem se dosud nesetkal. Obráceně je to běžné.

Autor: Pavel Černý | 20.11.2012 14:59
Psal to tu správně Fr. Dušák dnes v 11:29. Kdybychom měli striktně dodržovat zákony a vyhlášky, na společném lovu na drobnou by se černá zvěř lovit nesměla, pokud nebyla v plánu. A je-li v plánu, tak jen za předpokladu, že není přítomen žádný pes nad 55 cm v kohoutku. Drobná na naháňce na černou jen v případě, že je takový lov v plánu a jsou dodrženy všechny požadavky zákona, vč. dostatečného počto LUP s kvalifikací na drobnou zvěř ve vztahu k počtu střelců na seznamu. Jaká je praxe, víme. Není-li žalobce, není ani soudce. Ale běda, když se něco semele a začne vyšetřovat...

Autor: Petr Toman | 20.11.2012 14:34
čistě laický dotaz na zdejší odborné plénum...jak to bude s LUP na tom mixovaném společném lovu na drobnou, když tam budu tedy lovit i tu černou..abych řekl pravdu, tak těch ohařů s kohoutkovou výškou pod 55 moc neznám, kromě MMO, kterých jsem zas tolik na honech neviděl

U společného lovu na spárkatou, kde se uloví nějaký ten zajíc či bažant, tam už bych to pochopil. Přeci jenom i ten slídič může mít ty všestranky, ale moc jich asi taky nebude

děkuji za případné vysvětlení...PT

Autor: strejda zajíc | 20.11.2012 14:24
Také nás učili,že se na výřadu počítá zprava,ale na většině fotek je to zleva.

Autor: Jan Slavětínský | 20.11.2012 14:13
Ono totiž v těch chytrých knížkách leží pro názornost na výřadu za vysokou i dančí a za ním černá. Přitom dančí a srnčí zvěř se na společných lovech neloví....
U několika výřadů,kde srnčí strhl pes nebo si srazilo vaz, dávali tento kus - jako neulovený v podstatě do třetí řady tj. za lišku i když parohatá zvěř má přednost před černou..
Víte ono je to asi jedno, ale na výřadu by měla být veškerá zvěř ulovená v daný den tj.i např.straka.Jde především o důstojné ukočení honu.

Autor: Jarda Březina | 20.11.2012 14:09
to: rici - myslím, že patří na výřad pokud usmrcení (zhasnutí došloú při společném lovu

Autor: rici czech | 20.11.2012 14:03
Karle Poslíku.Píšeš co se srncem který pravděpodobně narazil do oplocenky:Já říkám že na výřadu nemá co dělat.Má tam být jen zvěř ulovená né nalezená uhynulá:-).

Autor: Miroslav Kráčmar | 20.11.2012 13:59
To je to,že žádný autor v těch"chytrých"knížkách neuvádí kombinaci, spárkatá-drobná-škodná(škodící).Jen ten Rakušan...černá dopředu-škodná nakonec.
Tak co včil?

Autor: Karel poslík | 20.11.2012 13:43
Tak pořadí spárkatá - liška - drobná vždy dle významu je jasné. Otázka je co se srncem, který by šel v tomto případě nazvat spíše nalezeným úhynem, protože nebyl uloven.

Autor: prroud | 20.11.2012 13:39
Chlapi,a neurcujou vyrad a presne nedefinujou,myslivecky tradice?......proud

Autor: Jarda Březina | 20.11.2012 13:37
Erika se blíží ke správné verzy, kterou jsem se dozvěděl :-)

Autor: prroud | 20.11.2012 13:36
Teda to je mazec,az me napada jednoduchy reseni : nemichat hony! A je pokoj,bud lovim to,nebo ono a zachovavam predpisy,pak neriskuju prusvih z neznalosti,nebo opomenuti.V jednoduchosti je sila.Bud jdu na drobnou,nebo cernou,nebo srnci,vysokou,nemichal bych to dohromady protoze "byla sance". Myslim ze F.D. ma pravdu,nedaval bych na sklo veci,kterejma se muzou zlomyslny ohanet a zneuzivat je,navic naprosto zbytecne,zakon je jedna vec,praxe druha,pri zachovani bezpecnosti jako hlavni zasady.........proud

Autor: Erika Doležalová | 20.11.2012 13:32
Osobně si myslím, že když už se na jedné akci loví "od všeho něco", pak by asi nejlepším řešením byl i výřad nějak zkombinovat, tedy udělat jakousi fúzi výřadu při lovu spárkaté a při lovu drobné s tím, že spárkatá má před drobnou přednost no a pak už záleží jen na tom, kam šoupnout lišky :-D Loví-li se spárkatá, má být na konci, loví-li se drobná, pak vepředu, tož asi ji strčit doprostřed a nebo na ni snad radši nestřílet, aby pak nenastal nerudovský problém "Kam s ní(m)" :-)))

Autor: M. Šimek | 20.11.2012 13:29
Je tam liška a to je špatně, jak jsem psal, tak liška před spárkatou nepatří. Liška patří před drobnou. Takových fotek se špatně umístěnou zvěří je na uvedeném fóru dost a dost.

Autor: Erika Doležalová | 20.11.2012 13:29
lyska :-)

Autor: Jarda Březina | 20.11.2012 13:18
http://www.myslivost-lovectvi.cz/fotografie/ulovky-cr-sr:3/103173/


hon a co je ve předu??

Autor: Miroslav Kráčmar | 20.11.2012 12:57
Ony zákony se mění,ale tradice?
Ještě citace ze st.knihy-str.240
Na výřadu je zvěř seřazena podle velikosti a významu (druhu). Drobná zvěř se řadí následovně: do první řady se dávají lišky, popř. kuny (s oháňkami nataženými v pravém úhlu od těla), za nimi zajíci, králíci a pernatá zvěř (bažant kohout, slepice, kachny), ostatní ulovená škodná se řadí nakonec. Jed-notlivé řady musí být vyrovnány, zvěř v řadách nesmí být na sebe namačkána a rovněž mezi řadami musí být místo, aby se mezi nimi dalo projít. Pokud se na honu uloví spárkatá zvěr, např. černá, řadí se dopředu, lišky a ostatní škodná se řadí nakonec.

Autor: Karel poslík | 20.11.2012 12:51
Vrátím se zpět k dotazu. V uvedeném případě bych do první řady položil černou a potom lišky. To je jasné. U toho srnce bych v tomto konkrétním případě dost váhal. Nebyl uloven účastníkem lovu ani psem, byl usmrcen následkem „úrazu“ a pokud nebyl ani potřebný záraz, tak bych srnce sice dal na výřad ale asi jako posledního za lišky. Pokud by byl stržen psem nebo uloven zbraní , potom by šel před černou. Zdar Karel

Autor: Miroslav Kráčmar | 20.11.2012 12:43
O tom jsem přesvědčen,že na společném honě nepotřebuji povolenku k lovu.Tu nahrazuje jmenný seznam všech zůčastněných střelců.Nevím na co by mi byla platná má povolenka na sp. honu v sousední honitbě.

Autor: Miroslav Kráčmar | 20.11.2012 12:35
Já to chápu,to co píšeš se týká pouze "čistých"brokařů.Ten kdo bude mít kombinovanou zbraň,může sele-lonč.normálně lovit.
Já jen držím v ruce knihu základy myslivosti-C.Rakušan a kolektiv(1979),
kterou jsme dostali v kursu o PLL.To,co se zde píše,už dnes asi neplatí,ale jen pro zajímavost jsem naskenoval kousek str.223.
3. N a h á ň k a je způsob lovu, při kterém střelci stojí na vykázaných stanovištích a honci, postupující v řadě, na ně nahánějí zvěř z leče. Po¬dle postavení střelců se rozeznává leč představená, kdy střelci stojí jen v čele leče (čelní střelci), leč obstavená, kdy střelci stojí také po stranách leče (boční střelci) a leč obstoupená, kde střelci jsou rozesta¬veni kolem dokola leče. Střelci stojící na zadní straně leče se nazývají zadní nebo týloví střelci.
Naháňky na drobnou zvěř se organizují tak, že se nejdříve střelci rozdělí do dvou nebo více skupin. Pokud jsou stanoviště očíslovaná, provede se rozdělení podle čísel. Každá skupina střelců má svého ve-doucího, který střelce na určená místa zavádí, mezitím se honci roze¬staví na začátku leče do řady. Jakmile jsou střelci rozestaveni, zazní signál „začátek leče'". Připravení honci pak postupují lečí a klepáním holemi o stromy nahánějí zvěř na střelce. Pokud jsou v leči pouze nebo převážně zajíci, postupují honci plynule. Při naháfice na bažanty musí postupovat pomalu a zejména ke konci leče musí zastavovat a klepat na místě, aby bažanti nevytáhli v roji, ale aby vytahovali po¬stupně. Čelní střelci stojí při naháňce na bažanty za záštitami, které musí mít u vyšších porostů dostatečný odstup od hlavy leče (čela), aby střelci mohli na vytahující bažanty včas zamířit (nestřílet na nízko táhnoucí bažanty). Při naháňce na zajíce a králíky se střelci stavějí....

Autor: Fesoj | 20.11.2012 12:34
Ať jsem v zákoně hledal jak chtěl, pojem "hon" se tam nevyskytuje - vždy pouze "společný lov" a rovněž jsem tam nenašel ustanovení, podle kterého by nebylo přípustné ve stejné leči lovit zvěř černou a drobnou, pokud se ovšem jedná o naháňku. V § 45 odst.1, písm. v rozhodně nestojí, že by se nemohla lovit jiná zvěř než tam uvedená - co třeba kuna a liška - a pro sele a lončáka to platí rovněž.
Znovu opakuji, že společný lov lze provádět různými způsoby - od ploužení beze zbraně s loveckými dravci přes kruhové leče a různé varianty ploužení až po naháňku, nátlačku a honičku, přičemž pro lov spárkaté zvěře jsou přípustné pouze poslední 3 možnosti.

Autor: František Dušák | 20.11.2012 12:31
Re. Karel Poslík
Karle zcela Tě chápu. Ovšem rozumní lidé to zvládnou.

Re. Kráčmar
1. Omlouvám se za zkomolení jména v minulém příspěvku. Mohl bych to opravit, ale to by nebylo fér.
2. Ty snad ještě žiješ v zákoně č. 23/1962 Sb. a jsi přesvědčen, že ten kdo jde lovit s mysliveckým hospodářem nemusí mít povolenku k lovu.
Zdraví F.D.

Autor: M. Šimek | 20.11.2012 12:25
Liška patří před drobnou, nikoliv před spárkatou, takže na té fotce to je špatně. Ono je prakticky jedno na co je hon uspořádán, ale pro seřazení zvěře na výřadě je podstatné co se uloví. Jak již bylo řečeno zvěř se řadí podle významnosti. Kdyby byl na tom honě uloven ještě zajíc, tak liška příjde před zajíce, ale první v řadě bude černá. Takhle jsme to v minulosti nastudoval a řídím se podle toho.

Autor: Karel poslík | 20.11.2012 12:21
Františku, ono se to tak tváří , ale taková debilita to zase není. Já už jsem zažil mnoho případů, kdy někomu vyšly oba výstřely najednou, nebo kdy někdo pouhým přehmátnutím vystřelil z druhého laufu než původně zamýšlel. Jen si představ že vyletí kohout a někdo na protější straně leče na něj vypálí omylem jednotnou střelu nebo dokonce kuli z kulobroku. Z tohoto pohledu chápu smysl zákonného oddělení honu a naháněk, resp. nadháněk nebo nátlaček. Osobně odmítám účast na akcích , kde je avizován smíšený lov typu, půjdem na černou a když tam někomu vyletí kohout tak ho prostě střelí a basta. Bojím se toho jak čert kříže. Nikdo se mi nemůže divit, protože brokem po tváři jsem už dostal a brenek bych hlavičkovat nechtěl.Zdar Karel

Autor: František Dušák | 20.11.2012 12:16
Re. Miroslav Kračmár
No právě ten ostatní lov je zakázaný. Kapišto? Povolený je jen ten, který není zakázaný.
Prosím Tě přečti si ten § Začíná je zakázáno ....
Zdraví F.D.
P.S. Opět jsem se nechal unést a píši. Už asi 3x jsem se zařekl, že psát nebudu, protože to je zbytečné.

Autor: Jarda Březina | 20.11.2012 12:09
Tak, jednoznačná odpověď asi nebude, pouze teorie :-) já také nevím, ale člvěk, kterého uznávám, mi to vysvětlil, ale jeho verzy jsem nikde neslyšel, ani nenašel na internetu, proto jsem vznesl tento dotaz. J.

Autor: Miroslav Kráčmar | 20.11.2012 12:07
Nějak se pořád nemůžu dopídit,kde přesně je uvedeno,že spárkatou zvěř lze lovit pouze na naháňce,natláčce či nadháňce.To co uvedl F. Dušák se týká pouze zak. způsobu lovu,tedy použití jedn dtřely pro brok.(pouze na nah.,natl.nebo nadh.)

Autor: František Dušák | 20.11.2012 11:57
Fesoji ano, lze to kombinovat, ale musí být dopředně při zahájení řečeno v kterých lečích se loví drobná a v kterých sele a lončák. Tzn. která leč je společný hon a která leč je naháňka, nadháňka a nátlačka. Nelze, dle zákona o myslivosti, zkombinovat leč na drobnou a střelbu jednotnou střelou na sele a lončáka. Asi to vypadá jako debilita, ona to také debilita je, který zákon ne, ale pokud by se do toho někdo opřel, tak je vítěz. A společný lov na drobnou je definován § 45 odst.1, písm. v, zákona o myslivosti. Jiná definice společného lovu v zákonu o myslivosti neexistuje. Pak už je jen ta naháňka, nadháňka a nátlačka a v tom je zakopaný pes. Jak to zákonodárce myslel je jedna věc, jak to napsal do zákona je věc druhá. Proto říkám - klid, ale neventilovat.
Zdraví F.D.
P.S. Pokud porušíš zákon na základě řeči vedoucího honu jsi stejně propadající.

Autor: Fesoj | 20.11.2012 11:33
Asi se neshodneme. Společný organizovaný lov je hon, ať už na spárkatou či na drobnou. Hon se skládá z lečí, které je možno organizovat různým púsobem, ovšem chci-li lovit spárkatou zvěř, je přípustná pouze naháňka, nátlačka a honička. A proč je asi při tomto společném lovu povoleno lovit sele a lončáka na rozdíl od ostatní spárkaté zvěře i brokovnicí ? Zřejmě proto, aby zákonodárce zvýšil možnosti lovu této zvěře, jejíž lov se neplánuje, i na společných honech. Proto pokud při naháňce na bažanty či zajíce ulovím jednotnou střelou sele či lončáka, jednám "lege artis" za předpokladu, že hospodář, resp. vedoucí honu při zahájení ve výčtu zvěře, která se loví, černou a lončáka uvedl.

Autor: František Dušák | 20.11.2012 11:29
Vláďa Soukup má pravdu "přecedo". Kdyby došlo do tuhého, tak uživatel honitby a střelci mají velký problém. Pokud nebyl oficiálně přerušen hon na drobnou a oficiálně zahájena naháňka, nadháňka či nátlačka. To, že vedoucí honu oznámí co lze lovit je jeho problém, na něm ať se potom poškození hojí. I když neznalost zákona neomlouvá. Ten problém je porušení § 45 odst. 1 písm. k, Zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů. Za to hrozí podle § 63 odst. 2, střelci (držiteli LL) pokuta až do výše 30 000,- Kč a zákaz činnosti do doby 2 let. Uživateli honitby podle § 64 odst. 3 písm. c, zákona o myslivosti pokuta až do výše 200 000,- Kč. Z tohoto plyne jediné. Lovte tak, jak jste zvyklí, ale neventilujte to na veřejnosti. Nikdy nevíte, kdo toho zneužije, či přímo využije.
Zdraví F.D.

Autor: Vladimír Soukup | 20.11.2012 11:05
Fesoji jedná se o použití jednotné střely do brokovnice dle zákona, to je možné jen na naháňce, nadháňce a nátlačce, tak praví zákon. Na honu jednotnou střelu použít nesmíš, tudíž můžeš lovit černou jen kulovnicí. Za "h"se omlouvám, už jsem pomalu jak strejda zajíc,budu muset zvýšit výstupní kontrolu toho, co mačkám na klávesnici.

Autor: Fesoj | 20.11.2012 10:48
Eriko, takže my se v názorech na uspořádání výřadu vlastně lišíme jen v tom, zda má mít "přednost" srnec či černá - já vycházím z toho, že srnec nebyl objektem lovu a k tomu, že se na ten výřad dostal, přišel jako "slepý k houslím" - ovšem je to spárkatá, tudíž patří před lišky, v tom se shodneme.

Autor: Fesoj | 20.11.2012 10:36
Při zahájení honu je povinností vedoucího honu oznámit, jaké zvěř se bude lovit. Žádný předpis nestanoví, že nesmí být současně lovena drobná zvěř a sele a lončák prasete divokého - ovšem z dalších ustanovení zákona vyplývá, že nelze lovit prase divoké ploužením či kruhovou lečí, přípustná je pouze naháńka, nadháňka či nátlačka. Praxe je ovšem jiná a provádí-li se např. křídlování, třebas z toho důvodu, že leč je dlouhá a na její obstavení není dost střelců, vyběhne-li černá, loví se. Ovšem pokud by - nedejbože - v tomto případě došlo k úrazu, nevím, nevím, zde by pojiáťovna byla ochotna plnit... Jinak hon vždy začíná nástupem účastníků a končí výřadem. Dva výřady by byly možné jen tehdy, kdyby bylo oznámeno, že např. po třetí leči hon na drobnou končí a následuje naháňka na černou - pak by šlo o dva hony v jednom dni, přičemž by nic nebránilo tomu, aby střelci vyměnili brokovou zbraň za kulovnici. A Vladimíre - za prvé zákon povoluje lov černé na společném lovu jednotnou střelou do brokovnic a za druhé nikdo nebude po honu někde hřadovat - výřad není výhřad.

Autor: prroud | 20.11.2012 10:31
Jj,Eriko,tim smerem jsem se jaksi snazil premejslet,ale je fakt,ze kdyz hon na drobnou,tak co tam delala "nedrobna" :-)......proud

Autor: Jan Slavětínský | 20.11.2012 10:26
Při této otázce u zkoušek z myslivosti by odpověď měla znít (v duchu současné legislativy) podle Vladimíra Soukupa , praxe bude podle "Fesoje" a tečku tomu dají odpovědi úspěšných střelců při úlomku - z každého vypadne Lovu dík !

Autor: Erika Doležalová | 20.11.2012 10:23
Je v podstatě jedno, jestli to byl hon na drobnou nebo naháňka, pokud nebyla žádná drobná ulovena, ale pouze to, co bylo napsáno, tedy černá, srnčí a liška, pak je výřad poměrně jednoduchá záležitost - v první řadě srnčí, pak černá a liška nakonec.
Výřad se v podstatě tvoří podle "významu" zvěře, čili jako první samozřejmě vysoká- zvěř královská, dále ostatní spárkatá (v pořadí sika, muflon,černá - srnčí se na naháňkách standardně neloví, ale stane-li se tak, pak by - podle mého názoru - měla mít přednost před zvěří černou..) a nakonec lišky.
Hůře se přemýšlí, když se na honě na drobnou kromě zajíce a bažanta uloví také nějaké to prase.. Podle mě by i tak mělo být v čele výřadu, pak zajíc, bažant a případná liška nakonec.. Dojde-li k náhodnému ulovení srnčí zvěře (např. zmíněný náraz do oplocenky) opět bych jí ohledně místa na výřadu dala přednost před divočákem..

Autor: Vladimír Soukup | 20.11.2012 10:02
Když to vezmeš "lege artis", čili dle zákona, tak v podstatě po honu na drobnou nemůžeš mít na výřadu černou, leda by šel někdo na drobnou s kulovnicí. Takže pokud lovíte během honu černou, měli by jste přerušit hon, vyhlásit naháňku a samozřejmě udělat zvlášť výřad.

Autor: prroud | 20.11.2012 09:59
Taky je mi to divny,ale nejsem myslivec,podle me by mela bejt od prvni rady vysoka,srnci,cerna,drobna,drobna treba jeste nejak rozdelena co prvni,druhy,...., pri kazdym honu,ale to je jen selsky premejsleni:-)....proud

Autor: Jarda Březina | 20.11.2012 09:42
Do fotogalerie dám fotku :-) trošku jsem se divil schématu výřadu, ale bylo mi řečeno, že když je to oficiálně hon na drobnou, tak liška má být v popředía černá za ní. Budu rád, když mi to někdo potvrdí.

Autor: Fesoj | 20.11.2012 09:13
Při honu na drobnou zvěř by sice patřily lišky do čela výřadu, ale to podle mne platí tehdy, nebyla-li ulovena spárkatá zvěř - a ta má přednost, nikde jsem se nesetkal s tím, že by se uspořádání výřadu mělo lišit podle toho, na co byl hon uspořádán, výřad je poctou ulovené zvěři. Dle mého názoru by v 1. řadě mělo být všech 10 ks černé, v 2. srnec a v 3. lišky, a to v obou případech.
Velice by mne zajímal názor Oldy Tripese.

Autor: Jarda Březina | 20.11.2012 08:30
Vážení kolegové malá zkouška... :-) Jak uspořádáte výřad po honu na drobnou, když bylo střeleno 10ks černé, 3 lišky a srnec (narazil do oplocenky) a naopak, když je naháńka na černou a bylo střeleno to samé. Děkuji za odpovědi. J.B.