Dnes je 27.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

8x68S vs. ZG47



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jan Sokala | 05.02.2013 09:30
Ahoj,ano, vím o ní,byl jsem s majitelem v kontaktu,ale brno98 není to co hledám,a ta cena od původní pěkně padla.

Autor: Jan Slavětínský | 05.02.2013 08:34
14.12. jsem ti psal, že je inzerát na Huntingu. Kulovnice tam je stále a dnes už na ní je cena 20 tis.???

Autor: George Barley | 04.02.2013 11:56
Zdravim panove,samozrejme proti gustu zadny disputat.Ja jsem tyto zbrane koupil za male tisice cilene na prestavby.ZG se mi proste libily./Mam v zasobe jeste 2ks/.Chtel jsem vykone moderni raze do klasicky krasneho kabatu.Co se tyce schopnosti strefovat tam taky problem nevidim.Lovim ale z nedostatku casu pouze poplatkove a tim je asi receno vsechno.Fotku nejakou ulozim,musim zbrane nejak smysluplne nafotit.

Autor: Jan Sokala | 02.02.2013 11:53
Díky za postřehy pánové.Po dlouhém rozhodování nakonec přestavba ZG nebude.Ráží 8x68S si ale určitě časem pořídím,prostě mě ta ráže láká,každý má nějaký klukovský sen,a určitě si jí nebudu pořizovat z důvodu nahrazení své nepřesnosti,s tím nemám problém.Již sedmým rokem střílím ráží 7x57 pouze s Norma Oryx,a s ranivostí a přesností jsem nadmíru spokojen,popravdě sem za těch posledních sedm let nic nedohledával,natož tak minul.
ZG je opravdu nádherná zbraň,a ta bude doma dokud tu budu já,spíš si myslím že do budoucna ještě nějaká ZG do sbírky přibude :-)
Georgi prosím mohl bys mi poslat fotky těch tvých dvou ZG,jen se zvědavosti:-)

Autor: Václav Sládek | 02.02.2013 11:06
Souhlas sice ZG nevlastnim ale také bych ho neprznil.

Autor: Fesoj | 01.02.2013 23:04
S tímhle názorem vcelku souhlasím a ke změně ráže /např. ze 7x57 na 7x64 či 8x57 S bych přistoupil snad jen tehdy, když by z důvodu opotřebovanosti byla výměna hlavně tak jako tak nutná. Vždy je nejdůležitější, aby bylo "zvíře proti díře" a nepřesnost zásahu nedoženeš kalibrem !

Autor: mandos | 01.02.2013 18:39
Jako dlouholetému majiteli ZG47 v 7x57 mi trhá srdce, když vidím náměty k předělávce této klasické flinty. Ruku na srdce pánové, flinta i ráže je v pořádku, jen ty ruce a oči by občas asi chtělo vyměnit. Nepřesnost střelce velká rána nenahradí. Střílím Norma Oryx a zvěř mi neodchází. Můj názor k tématu: "Nikdy bych tak úžasnou flintu nepředělával kvůli ráži, raději bych koupil jinou a ZG dal za sklo". Omlouvám se, pokud bych někoho pobouřil.

Autor: figi | 26.01.2013 11:12
Shiva nepostavil jedinou zbraň. Vše pouze objednával.

Autor: George Barley | 26.01.2013 10:58
Vlastním ZG47jak v 6,5x68 tak v 8x68 S.Jsou to predelavky z 7x57.Hlavne 65cm.Mensi raz pouzivam vyhradne na srnci se strelivem RWS TMS,silnejsi se strelivem Blaser CDP na vsechno ostatni.Na 8x68 jsem presel z 300 WM.Predelavka byla bez problemu[v teto razi bylo nekolik kusu vyrobeno] Zadne vetsi upravy nebyly nutné.Vubec bych se predelavky nebál,není důvod.Raz je universální s výbornou ranivosti a je výborná na střelbu na delší vzdálenosti.Do požadavků směrem k puskari dej oko na poutko na hlaveň a mezeru mezi hlavni a drevem ať co do přesností vyuzijes potenciál raze.Hlaveň stačí klasická Lovecká komtura.ZG je Nádherná klasická flinta a po kvalitní přestavbě v podstatě nova. Když si člověk koupi starší zbraň a nechá si ji předělat tak v podstatě zaplatí cenu nove zbraně ktera v porovnání s dnešní masovou výrobou má daleko vyšší esteticnost. Zásadně nesouhlasím s mírně řečeno hloupymí poznámkami od MM o IQ lidi kteří dávají přednost klasicky krásně zbrani před novodbymi kopyty bez jakéhokoliv ducha.Není se čemu divit jde o podnikatele se zbraněmi.....Takže se ničeho neboj a jdi do toho.Jo a hlaveň mam od Lothar Walther,na ni nesetri.

Autor: prroud | 02.01.2013 11:51
Nj,Fesoji,mozna nemam az tak uplne pravdu,ale obecne,vetsina tech spoust "bouchacek" je jenom kseft.Za desitky tisic let jsme se fyzicky moc nezmenili,nebyl by problem udelat univerzalni telo,nebo par tel flint tak, aby sedely vetsine jako p.del na hrnec a dodelavat na ne ruzny hlavne podle potreby.Jinak neni az takovy umeni mit tu kterou flintu,jako spis naucit se z ni dobre strilet a starat se o ni,a tak je to vlastne se vsim moznym kde jde o prachy az teprv v prvni rade :-)......proud

Autor: Tomáš Peroutka | 02.01.2013 11:47
To je jedna rána za druhou. Karel Čáslavský, Shiva, kterého jsem dobře znal, stavěl na zakázku flinty na long range a benchrest. Čest jeho památce !!

Autor: Fesoj | 02.01.2013 11:39
No, já se do diskuze o přednostech či nedostatcích jednotlivých typů zbraní moc nezapojuji. Přiznávám, že z hlediska M.M. jsem "socka", která jím vychvalované zbraně ani nedržela v ruce, natož abych s nimi lovil. A proto také nehodlám jeho názory potvrzovat ani vyvracet. Mně osobně se zbraň ráže 8x68S líbí, ač na poměry v naší honitbě bych ji považoval za poněkud předimenzovanou, víc by mne oslovila r.6,5x68, ale obé je pro mne pouze utopií. Zda Mauser, Blaser, Sako - to není můj problém, kdysi kdosi moudrý napsal, že každý problém musí být řešitelný během krátké chvilky, jinak to není problém, ale neřešitelná blbost /aspoň pro mne v tomto případě/. Líbily se mi i Mildovy příspěvky o lovech v Africe, z kterých jsem se dozvěděl dost nového. O tom ale samozřejmě nehodlám polemizovat - vůbec tomu nerozumím. Naproti tomu co se týče názorů na etiku lovu, na různé sociálně postavené skupiny myslivců a lovců, na tradice - do této debaty se zapojím docela rád a vyjádřím svůj názor, který se od Mildy většinou diametrálně liší - musím mu ovšem přiznat, že si za svými názory vytrvale stojí a ač s ním v mnohém nesouhlasím, nesouhlasím ani s tím, že za ně byl svého času trvale vybanován z Loveckého fóra. Mimochodem, víte o tom, že zemřel jeden z průkopníků LR střelby Shiva ? Čest jeho památce !

Autor: prroud | 02.01.2013 10:27
M.M,chybu jsem opravil a mrzi me,omlouvam se za ni,cestinu mam hodne rad,proto pouzivam i pri psani hovorovou,obycejnejch lidi.....jinak samozrejme trvam na tom co jsem napsal, do pismene ! A ty moc dobre vis,jak to pasuje konkretne na tebe!To jsem se dovedel az dodatecne,ale jestli mas zajem a pochybnosti,dam ti sem odkaz na prislusny stranky a jmena s adresama,neni to tajny;-). Lidi holt ziskavaji majetek vselijak,a od takovejch me pak kecy o socialne slabsich vyslovene "naserou"!.Spravne jsi me opravil,ze ho muzeme nabyt- poctive,ale taky si ho muzeme opatrovat "jinak",pouc nas,jak,kdyz me nemas za normalniho cloveka,ale vis co? Alespon jsem poctivej a snazim se neurazet druhy jako prvni.Ovsem jak se do lesa vola.....,dal tebou nehodlam kazit tema diskuse,nejsem na flinty odbornik,jen na strileni z nich,co jsem dostal,to jsem pouzival ;-)..ps.: ta ignorace je vzajemna,ja si mam co rict jen s poctivejma lidma.....proud

Autor: Tomáš Peroutka | 02.01.2013 08:37
Pane M.M. Já vím naopak velmi dobře, o čem mluvím, protože jednak SAKO 85 mám a Blasera R8 jsem nastřeloval známému. SAKO 85 se zamyká tříozubým závěrem typu Mauser také do hlavně, blokace zásobníku u SAKA 85 je rovněž jištěná, tzn, aby šel vytáhnout zásobník, musím jej nejdříve mírně zatlačit dolů a souběžně s tím zatlačit na pojistku zásobníku.Je fakt, že možnost výměny hlavně je výhoda, obzvláště pro toho, kdo cestuje na zahraniční lovy, nicméně i tato možnost znamená zakoupení optiky např. Swarowski Z6 s ,,balistickou pamětí'' nebo dodatečné nastřelování s původní klasickou optikou bez této funkce. Systém výměnných hlavní je dnes celkem běžný, podle mě ho však využívá naprosté minimum myslivců a raději si pořídí další zbraň, která se jim líbí. Nevím, kolik stojí hlaveň na R8, na R93 stojí něco mezi 22 -25. tis. Kč, předpokládám, že na vlajkovou loď R8 bude ještě dražší.V neposlední řadě pro mě osobně je samotný systém přímotažného závěru i se svými výhodami z bezpečnostního hlediska méně důvěryhodný, než klasický a bezmála stoletou praxí osvědčený systém Mauser.

Autor: strejda zajíc | 02.01.2013 08:17
Ještě že mám IQ do 50,takže jsem z příspěvku pana M.M.nepochopil vůbec nic.Kromě jediného....:-)
Fesoji,jsem velmi rád,že i ty trpíš "utkvělými představami a duševními projekcemi".Sice zcela přesně nevím,co je taková "duševní projekce",ale alespoň v tom nejsem sám.Jen aby to nebylo nakažlivé!Jen jedno je divné:Že by nám pan M.M.přiznal duši?Možná,příteli,máme nakonec i srdce!:-)

Autor: Jan Sokala | 02.01.2013 06:32
Pane M.M. musím Vám dát za pravdu,že jak teď čtu co jsem napsal,tak ta věta se slovem ,,názor,, je opravdu děs.Vyzněla trochu jinak než jsem jí napsal,a jazyk český také není má silná stránka.
Samozřejmě pořád mám zájem vědět o této ráži jakékoliv informace,a pořád zastávám jiný pohled na věc než Vy.....
a tak jsem to taky původně myslel.
Nechtěl jsem jen aby i tato diskuze došla tam jak většina-a nepodařilo se.
Jinak děkuji za poctu ve formě ,,kecky,,-,,hlubokomyslné výšplechty,,a ,,zprznění jazyka,,

Autor: M.M. | 02.01.2013 01:47
pan PEROUTKA napsal: Jestli Vám ale můžu pane Sokala dát ještě jeden typ, tak je to finské SAKO 85 Hunter. Osobně tuto opakovačku stavím na roveń Blaserovi R8, a to jak kvalitou, tak estetikou, ovšem cenově je tom SAKO 85 oproti Blaserovi mnohem lépe...............................
Obávám se, že nevíte o čem mluvíte. SAKO 85 je sice dobrá a kvalitní kulovnice, ale srovnávat ji s kulovnicí BLASER R-8 to je nesmysl ! BLASER R-8 má možnosti výměnných hlavní, od malorážky až po brokovou hlaveň !! Mění se hlavně, kleština a podle chuti a nálady i pažby. Puškohled se upíná geniální sedlovou montáží přímo na hlaveň !!! SAKO má úchyty pro puškohled vysoko na pouzdru závěru a to pěkně " zdrbané " . Blaser R-8 nemá žádné klasické pouzdro závěru, kleština zamyká přímo do hlavně, tudíž je kulovnice lehčí a kratší. Fantastický systém napínání bicího mechanizmu u R-8 a řešení zásobníku, včetně jeho blokace ve zbrani a možnost změnit odpor a chod spouště posunutím jednoho prvku je úplně jinde než prehistorický systém SAKO 85. Cena není až tak zásadně rozdílná. Ostatně gentleman cenu neřeší.

Autor: M.M. | 02.01.2013 01:33
Po přečtení si reakcí na svůj věcný příspěvek k tématu diskuze jsem reagoval takto, shodně s klasikem zde : https://www.youtube.com/watch?v=CgCN6XhAVXk

Tato diskuze se jmenuje : 8x68S vs. ZG47, s úvodní větou – cituji autora : toto téma zakládám z jediného důvodu, a to kdo máte s touto ráži zkušenosti (i se zbraní), budu rád když se podělíte o své názory,všechna pro a proti, …….……………
Jak prosté, že ? I takový jedinec s IQ 50 z tohoto pochopí tři základní premisy : 1) - Přispívat toliko věcně k tématu, kdo nemá k věci fundovaně co říct, ten má mlčet. 2) – Nebrat si nic osobně. 3) Nevytvářet žádné účelové domněnky a nepodložené spekulace. Já nejsem nijak odpovědný za druhé a jejich schopnost diskutovat ( zvážit jakou diskusi zvládnou či nikoliv). Rozdíl mezi námi v této diskuzi je ten, že máte především snahu kázat morálku, což je v tomto případě velmi zábavné . Zkuste to ještě jednou hahahaha ( a malí můžou dvakrát). …..
Ovšem i já jsem pochybil. Mylně jsem se domníval, že autor této diskuze na téma – cal. 8 x 68 S se chce opravdu něco ze skutečné praxe dozvědět, a že si chce kulovnici v této královské ráži pořídit. Proto jsem napsal jak to skutečně je a co ho čeká. Výsledky = úlovky s cal. 8x68 S jsem pro názornost uvedl odkazem na rajče.net. Vidět je vždy lepší než slyšet. Q.E.D. Netušil jsem, že je to jenom taková „kecka“ . Fakt mne rozesmály Jena - autora hlubokomyslné výšplechty- cituji: ………..Já sám jsem měl na názor M.M svůj názor, ale umyslně jsem názor nerozvíjel, i když jsem byl jiného názoru,ale nechtěl jsem ať to skončí tak jak to skončilo. Proto prosím všechny kteří mají svůj názor na tuto ráží a zbraň,aby dále přispívali.Věřím že názory M.M. většiny s nás namíchly,ale co,není důvod se kvůli tomu čertit.. zajímaly by mě vaše zkušenosti i z ráží 9,3x74,9,3x62 a 8x64,pokud s ní někdo z vás loví,aby předali své zkušenosti a poznatky,a ještě taková perlička,co 6,5x68,má ji někdo doma?................... Takhle zprznit svůj mateřský jazyk, to je tedy síla ! A ty pravopisné hrubky ! Má vůbec smysl napsat fakt, že cal. 8 x 68 S je výjimečný, že ve všech parametrech převyšuje všechny zde uvedené ráže , ale není pro každého to pravé, ořechové ?

Co dodat ? Snad, že nejvíce mě pobavil „proud“ . Tomu bych navrhnul, aby se přejmenoval na „blockhead“ . To bude naprosto výstižné. Může snad napsat normální dospělý člověk toto – cituji: …….. ja zadnej "socialne slabej" nejsem,jen si umim vazit dobrejch lidi, prace a poctive – nabitého -- majetku.Rozumime si?! ......proud……… …….- Nabít - můžeš třeba pušku nebo neposlušnému psu. Majetek však lze toliko nabÝt . Z tvých příspěvků , nejen zde, jsem nabyl dojmu, že jsi tak trochu „cáklý“ . A takové jedince ignoruji. O prsa za ním na druhém místě skončil jistý František Dušák. Mohl bych mu sice odpovědět. Habeo ridendi iterum . Ad rem nihil facit ! Ad narrandum, non ad probandum. Ne Jupiter quidem omnibus placet ! Ale já jsem řekl ne ! Bude stačit připomenout, že není hanba být malý mezi ještě menšími trpaslíky, že . Závěrem bych rád poděkoval panu Fesojovi. On sám sice také trpí utkvělými představami a duševními projekcemi . Na rozdíl od ostatních však svoje příspěvky aspoň píše spisovně a bez hanebných pravopisných chyb.

Autor: Tomáš Peroutka | 31.12.2012 18:48
RE: Shodou okolností jeden Mannlicher clacsic vlastním, mám ho v ráži 6,5 x 55 SE. Naprosto pohodová a přesná flinta, povrchová úprava mannox je jedna z nejlepších, protože opravdu nekoroduje, a to ani když jsem v horkém létě zpocený a na hlaveň se šáhne upocenýma rukama. Jestli Vám ale můžu pane Sokala dát ještě jeden typ, tak je to finské SAKO 85 Hunter. Osobně tuto opakovačku stavím na roveń Blaserovi R8, a to jak kvalitou, tak estetikou, ovšem cenově je tom SAKO 85 oproti Blaserovi mnohem lépe.

Autor: Jan Sokala | 31.12.2012 15:34
Tak tady je
http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=fotografie&id=12124

Autor: Jan Sokala | 31.12.2012 15:15
K té 9,3x62,kamarád jí má,jezdíme spolu pravidelně na naháňky,a co jsem viděl,tak na černou funguje velice pěkně,zvěř buď zůstane ležet,nebo excelentně barví,a odchází jen pár metrů,samozřejmě při dobře umístěném zásahu,a poškození zvěřiny minimální.Měl jsem možnost i střílet na střelnici,a oproti 7x57 znatelnější zpětný ráz,ale celkem přijatelný,kamarád ji má v CZ 550 celopažba.Ale jelikož rád střílím i na větší vzdálenosti,proto mi na ní něco ,,vadí,,
Těch 6,5x68 je fakt poskvornu,nevím o té ráží nic víc,než co se dočtu na internetu,ale taky mě nějak zaujala.Ale stále trvám na 8x68S.
ZG teda nechávám ve svém původním stavu,je škoda do ní zasahovat,ještě dnes vložím její foto do fotogalerie,však posuďte sami.
Zvažoval jsem i koupi CZ 550 ebony edition,proto jsem taky psal do Zbrojovky,zda jsou schopni mi zakázkově tuto kulovnici vyrobit i v ráži 8x68,je to už víc jak měsíc,a zatím bez odezvy :-(
Z kulovnic nabízených na trhu mě dále oslovují dvě značky,a to Browning a S.Mannlicher.
Browning Eurobolt-měl jsem možnost s ní lovit,velice praktická a povedená flinta.Nevím jak to v Browningu dělají,ale i vždy když jsem od nich hodil flintu do ramene,vždy jsem měl pocit že ta flinta je se mnou ,,srostlá,, prostě skvělá ergonomie a praktické ovládání.Vadí mi na ní dvě věci,a to dílenské zpracování a výběr ráží.
S.Manlicher-s mého pohledu elegantní,výběr ráží velký,včetně 8x68,trošku mi vadí jejich nynější povrchová úprava Mannox,určitě velice praktické,tak nevím :-(
Tak nezbývá než dále koukat,bádat a dumat,která nakonec bude ta další......

Autor: antiproud | 31.12.2012 13:07
Jan Sokala - k ráži 9,3x62 byl na tomto foru velmi přehledný článek (autor vymazal, nevím proč - http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=clanek&id=1001), zkus kontaktovat autora článku.

Autor: prroud | 31.12.2012 12:33
svata pravda,jeste kdyby si ji kazdej uvedomoval :-).......proud

Autor: František Dušák | 30.12.2012 16:55
Dlouho jsem zde nebyl, ale pro M.M. musím napsat:
"Non est magnus pumilio licet in montem constiterit"
Zdraví F.D.

Autor: František Míka | 30.12.2012 11:09
Již dlouho jsem nepřispíval, ale na poznámku kolegy Sokaly o ráži 6,5 x 68 reagovat musím. Zbraň s touto ráží nevlastním, ale setkávám se s ní často u svého německého přítele, který mi samozřejmě umožní i osobní zkušenost. Ten má tuto ráži osazenou v exkluzivní zbrani vyrobené na zakázku pro jeho přítele, mimochodem autora hudby k filmu Top Gun, který mu ji přenechal, neboť i mistr tesař se utne a renomovaná firma při práci na zakázku jaksi přehlédla, že zákazník je levák. Zbraň si pořídil do svého alpského revíru a jsem přesvědčen, že tam je prioritní účel jejího využití. Při lovu kamzíka se nejlépe projeví vlastnosti této ráže, tj. výborný výkon a dlouhá, plochá dráha střely. U nás bylo s touto zbraní uloveno hodně zvěře, převážně srnec, vždy je výsledek výborný. Střelba je příjemná, extrémně přesná, s vynikajícími účinky. Na kratší vzdálenost, z pohledu této ráže, jsou někdy větší devastace zvěřiny. To však nemusí být přemírou energie, ale důvodem může být používané střelivo, u kterého je velice omezený výběr. Přestože vlastním 70-ti letou babičku kulovnici Heym v ráži 6,5 x 57, kterou bych nerad postrádal, pěkná zbraň s ráží 6,5 x 68 by mě dokázala přesvědčit. Kdo rád nebo z nutnosti musí lovit na velké vzdálenosti, zbraň v této ráži ocení. Bohužel, mám dojem, že nabídka zbraní v této ráži je minimální.

Autor: Tomáš Peroutka | 29.12.2012 21:18
Zdravím. K ráži 9,3 x 62 - beru ji sebou občas na lov černé,když očekávám příchod silnějšího kusu a všude tam, kde je vysoká tráva. Excelentní zastavovací účinek, velmi silné barvení,poškození zvěřiny minimální,bez hematomů, prostě díra tam, díra ven, výstřel tak okolo 2,5 cm. Ulovil jsem s tím zatím ca. 10 ks černé a 4 ks srnčí. Pouze 1 lončák, kterého jsem loni střelil do srdce mě po ráně odešel a zhasl ca. 60-70 m od nástřelu, byla to má chybka, černá se na srdíčko nestřílí ! K srnčí se chová velmi šetrně !Tuto ráži mám komorovánu v Saku 75, zpětný ráz je znatelný, ale takřka jej nevnímám. Jednou jsem z této zbraně vystřílel ca. 8 ran prakticky rychle po sobě a o nějakém omláceném rameni se nedá mluvit. Jako střelivo používám náboje Lapua se střelou Lapua mega, buďto rovnou od výrobce nebo si je s touto střelou přebíjím na balistický výkon orig. nábojů od výrobce.
Náboj 6,5 x 68 nemám komorován na žádné zbrani, uvažoval jsem dříve o něm, nakonec jsem skončil u kulové jednušky Krieghoff Hubertus 6,5x65 R RWS.
Já se věnuji hlavně lovu černé zvěře,upřednostňuji proto spíš větší ráže, hlavně kvůli intenzitě barvení v návaznosti na případnou dohledávku. V tomto směru mě nejvíce vyhovuje 45-70 Govt.Do lesa a na kratší vzdálenosti doslova a do písmene kladivo na černou. Lovu lesu.

Autor: Jan Sokala | 29.12.2012 18:44
Milí kolegové,dovolte abych to ukončil,došlo k tomu k čemu jsem nechtěl.I když se tomu vůbec nedivím že tak reagujete po příspěvku M.M.
Tato diskuze se měla ubírat pouze ráží 8x68 a kulovnici ZG47.Já sám jsem měl na názor M.M svůj názor,ale umyslně jsem to tady nerozvíjel,i když jsem byl jiného názoru,ale nechtěl jsem ať to skončí tak jak to skončilo.
Proto prosím všechny kteří mají svůj názor na tuto ráží a zbraň,aby dále přispívali.Věřím že názory M.M. většiny s nás namíchly,ale co,není důvod se kvůli tomu čertit.Nejlepší je to neřešit.Mám rád lovecké zbraně,a je mi jedno jesti jde o 30 let staré ZKK nebo novinku Remingtonu.Nikdy jsem neřešil cenu,ale zbraň,a i tak neřeším myslivce ale člověka jako takového.Není mi hamba když na naháňce poprosím kolegu aby mi ukázal a půjčil svou zbraň,i když vím že onen člověk mi jako myslivec nesedí.Prostě jsem rád že tu zbraň můžu osahat a zhodnotit,i když vím že z oným člověkěm si nikdy nebudu mít co říct.
Nechci tady proto nadále rozebírat vztahy v dnešní myslivosti,i když vím že jsou někdy k zaplakání.
Abych to trochu vrátil zpět,zajímaly by mě vaše zkušenosti i z ráží 9,3x74,9,3x62 a 8x64,pokud s ní někdo z vás loví,aby předali své zkušenosti a poznatky,a ještě taková perlička,co 6,5x68,má ji někdo doma?
Díky a přeji pěkný podvečer,a Lovu

Autor: Fesoj | 29.12.2012 14:04
Tomáši, člověka uvažujícího jako Ty bych neoznačil za "jednoduchého" - spíš bych použil výraz "pohodář", který si umí vážit i zdánlivých maličkostí a těšit se ze života. Každý jsme jiný. Ale nemyslím si, že by se schopnost užívat života měla měřit tím, zda mám flintu za 15 či 150 tisíc, kolik mám ulovených lvů, buvolů či jánevímčeho ještě... Nevím, čím to je, možná že věkem - ale sám na sobě pozoruji, že ač lovím rád, přesto spousta krásných vzpomínek se vztahuje i na dny, večery i rána, kdy jsem třeba nic neulovil, ale to, co jsem viděl, se mi nesmazatelně vrylo do paměti. Jednoduchá je například žížala - a přitom si nemyslím, že by se ta žížala, jako ostatně každý živý tvor, nedokázala těšit ze života. A je pouze doménou některých lidí, že kvalitu života - a nejen svého, ale i jiných - měří pouze úrovní toho, kolik mají peněz či třeba jak se dokážou podílet na moci /to platí zejména pro politiky/. A myslím, že se shodneme v tom, že takto uvažující člověk trpí určitou, jak napsal Karel Čapek, "chudobou mravní" a že mu vlastně není co závidět.

Autor: Tomáš Peroutka | 29.12.2012 11:28
Dobrý den. Zastávám názor, že určitá mravní vyzrálost, skromnost , tolerantnost a soucítění s těmi, kteří ač schopní jsou,ale bohužel na určité věci momentálně nemají, by měla být doménou lidí,kteří jsou na tom lépe. On totiž život je krátký, velmi krátký a situace se může nečekaně z různých důvodů, třeba kvůli zdraví zvrtnout. Ne nadarmo se říká- Pán Bůh dal, Pán Bůh vzal...
Ono je to taky o pocitu vlastního uspokojení, ke kterému někomu stačí málo, například to ZG - ko.Vlastním různé zbraně, levnější i cenově podstatně náročnější, není pro mě problém jet lovit na měsíc i déle do zahraničních lokalit, ale netoužím po tom, ke štěstí mě stačí, že můžu lovit zvěř v nedalekém lese a hlavně to, že mám kolem sebe partu kamarádů, kteří mě nezklamou a že jsem zdravý.Možná jsem příliš jednoduchý a nevychutnávám život plnými doušky, asi bych se měl nad sebou zamyslet.........

Autor: Petr Havlín | 29.12.2012 10:30
Pro M.M.Můj děda ulovil veškerou zvěř (jeleni,mufloni,černá,srnčí) s kulovnicí ZKK600 v ráži 7x57 s optikou Zeiss 4x32. Já sám bych si mohl koupit kulovnici novou v nějaké super ráži, ale radši zůstanu spokojeně u této staré nemoderní flinty s nemoderní ráží a budu se snažit být dobrým a zodpovědným myslivcem.
Neúcta k druhým vypovídá cosi o člověku.

Autor: prroud | 28.12.2012 16:16
Neni to k veci tak se vsem omlouvam.........M.M,jak te tak ctu,nebude dlouho trvat a zacnes lidi ktery zijou poctivej zivot(to jsou vsichni,nebo drtiva vetsina"socialne slabejch") nazejvat "luzou"a "sockama".Jenze diky tyhle "luze" tedy nam,hrde se mezi ni taky radim,se maj ZLODEJI a PODVODNICI,tj 99% prachatejch gauneru,tak jak se maji.Osobne nehodnotim cloveka podle toho jak moc debilne je konzumni a jak to vystavuje na odiv,ale podle toho jak se vyjadruje,jaky ma srdce a jaky uznava hodnoty,tedy jakej zebricek hodnot ma.Poznal jsem i par hodne bohatejch lidi: vyjadrujou se slusne,chovaj se lidsky a maj lidskej zebricek hodnot,je jich moc malo a prisli k majetku tvrdou praci.Podle nich celkem slusne rozeznam gaunera od poctivyho cloveka.A nez me nazves "zavistivcem",zadnej "socialne slabej" nejsem,jen si umim vazit dobrejch lidi, prace a poctive nabytyho majetku.Rozumime si?!......proud

Autor: Hlaváč | 28.12.2012 14:36
Taky si myslím že M.M bude finančně natom asi lépe jak obyčejní lidé proto asi má takové flinty jinak my obyčejní ( aspoň tedy já ) volim staré osvěčené které se takzvaně dědí střílal s ní muj děda pak otec a teď já tudíš CZ a né nějaké šmejdy Savage atd.

Autor: ValíkVlastimil | 28.12.2012 14:17
Mildo M.M. dík za lekci pro nás sociálně slabé,jednoduché staromilce , co se stále ohání jenom zastaralými, dávno překonanými zbytečně těžkými a neohrabanými kulovnicemi.Prosím všimni si, že záměrně nepíši KOLEGO...

Autor: Jan Sokala | 28.12.2012 08:50
Chlapi,vážím si každého příspěvku do diskuze,ať už je přínosem,nebo né.Je pravda že některé výroky M.M. mě trochu rozesmály a určitě jsem a budu vždy jiného názoru,ale mě se jedná hlavně o poznatky k ráži 8x68S,ta přestavba je pouze ve formě úvah,která asi skončí že jí nechám ve svém ,,původním duchu,,,ale určitě jí nikdy neprodám.
Nebudu se tu rozepisovat o kladných stránkách ZG,ale momentálně můžu s jistotou prohlásit že spoušt je pro mě osobně ,,nepřekonatelná,, i v porovnání se špičkovými novými zbraněmi,které tento systém spouště používají,s Blaserem nemůžu porovnat,srovnávám s Brow,S-Mann,Rem,prostě s flintama kterýma jsem měl možnost v zápůjčce lovit.
Je pravda že přestavby starých flint vypadají někdy dost ,,zbastleně,, ale pokud to dělá puškař co má na to ,,oko,, pak majitel dostane do ruky zbraň jedinečného charakteru.
No abych to rozsekl,příští víkend budu mít ZG v 8x68S půjčenou na lov černé,tak tu určitě dám fotky,abych mohl s klidem říct,že i ze starého Clia se dá udělat Porsche,a kolega to jistě nědělal kvůli ceny,když to bylo bez pár korun tisícovek 40

Autor: rici czech | 28.12.2012 08:15
Honzíku no vidíš konečně jsi se dočkal pořádného článku pana M.M.:-).Hlavně ta druhá polovina posledního odstavce kdy majitele ZG považuje za staromilce a jednoduché lidi:-).Bravo pane M.M.,jsem rád že se mohu do této kategorie zařadit:-D........Ač nemám ZG ale ZH.jinak myslím ,že když na tom svém mazlíkovi vyměníš hlaveň zase na 7*57 uděláš nejlíp,zachováš "duši" zbraně a časem si tu 8*68 koupíš v jiné flintě která ti padne do oka a do ruky,měj se:-)

Autor: M.M. | 28.12.2012 01:42
pane kolego Jene Sokalo.
Ptáš se , tak odpovídám. Popravdě a z vlastní bohaté zkušenosti. Na rozdíl od mnoha, zde výše napsaných blábolů můžu říct. Mám kulovnici v cal. 8x68 S už několik roků. Je to Blaser R-8 s Mag-Na porty . Jsem absolutně spokojený. Tato ráže = 8x68 S , je vynikající. V kulovnici R-8 = lehká, pohotová přesná a nekompromisní. Použitelná téměř na všechnu zvěř žijící na Zeměkouli. Má však svoje specifika. Je to takový „kat“ na puškohledy, chce jenom nejvyšší kvalitu. Proto používám Swarovski Z6i , abych měl jistotu, že nikdy nebude žádný problém s udržením nastřelení. Mag-Na porty jsou potřeba kvůli eliminaci zpětného rázu . Hlaveň šestidrážková s odpovídajícím stoupáním vývrtu. Kvalitní náboje jsou podmínkou ! Nejlépe se mi osvědčily náboje RWS- EVO, s tuhou špičkou Rapid X type. Tato střela se otevírá podle odporu zasaženého cíle. Malou zvěř ( mývalovec , jezevec, srnče a.j. to doslova „propálí“ jako celoplášť = dírka / dírka. Velkou a vitální , mnohasetkilogramovou zvěř pořádně zmasakruje . Výsledek je parádní. Buďto „kus“ padne v ohni, nebo udělá maximálně pár krůčků. V dohledu střelce. Nevím co je to dohledávat ! Je úplně jedno, jestli střílím na 30. nebo na 300.m . ( Pro názornost a představu co opravdu umí ráže 8 x 68 S + RWS-EVO se můžeš podívat zde: http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/AFRIKA_2011_JAR_SAFARI_LOVECKE/ , nebo zde : http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/Ulovky_2012/ nebo zde: http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/A_Kamzik_2012_Alpy%2C_Rakousko%2C_Scharnitz_-_Karndwelske_alpy/ .

Tato moje kulovnice – hlaveň vždy 8 x 68 S, pažby podle nálady, absolvovala se mnou, nebo byla půjčovaná mým kamarádům pro lovy v Česku / Slovensku/ Polsku/ Rusku, Africe i v Alpách . Vždycky měla suprové výsledky a hodně lovců si tuhle ráži po osobních zkušenostech pořídilo pro sebe a nedají na ni dopustit. Ráže 8 x 68 S ve špičkové kulovnici funguje bezvadně v mrazech -25C i v tropech + 40-- 50C. Ve větru i v dešti, na rovinách i v lesích nebo v horách. Na čekaných i na naháňkách. Není to ale zbraň pro sociálně slabé jedince, kteří řeší ceny . Nemyslím si, že přestavba staré ZG je dobrá volba. / Přijde mi to jako když si majitel starého renaulta Clio „vytuní“ svůj zdrap a říká tomu Porsche. / Délka pouzdra závěru u ZG ( původně 7x57) může být problém u tak dlouhého náboje jako je 8 x 68 S . / Viděl jsem přestavěné ZG-čko na ráži 8x64 a bylo to „ naknap “ . Samozřejmě že 8x64 se nedá absolutně srovnávat s 8x68 S. To je nebe a dudy / Dále pak je ZG-čko poplatné době kdy vzniklo . Ve své době to byl hit. Dnes je to jenom zastaralá, dávno překonaná zbytečně těžká a neohrabaná kulovnice. Myslet si, že za pár kaček lze udělat ze starého krámu prvotřídní a špičkovou kulovnici je utopie nepoučitelných . Výsledkem bývá ponejvíce obludárium . Neforemné, správně nefungující, těžké a kopající monstrum, trapné napohled. Ale je to „LEVNÝ„ ! Moje rada. Prodej co nejdráže ZG-čko , to má pořád dobrou pověst u staromilců a jednoduchých lidí kteří nic opravdu solidního nepoznali a kup si pořádnou moderní a kvalitní kulovnici v ráži kterou chceš. Je to radost. Život se má užívat plnými doušky dokud to jde a ne přežívat. Pracovat jen proto, aby člověk umřel bohatý je přece evidentní blbost.

Autor: Tomáš Peroutka | 26.12.2012 09:58
Zdravím. Kamarád má Mannlichera v této ráži a loví s tím úspěšně vše od srnčí až po jeleny. Kdysi jsem nad ní také uvažoval, ale dal jsem nakonec přednost 9,3x62.Jedinou nevýhodou je omezený výběr továrního střeliva, ale sehnat se dá nebo se dá přebíjet.Přeji hodně úspěchů s touto dobrou a vyjímečnou ráží.
Lovu Lesu.

Autor: figi | 25.12.2012 21:26
Asi nejlepší věc je možnost si zbraň v této ráži sám prakticky zkusit. Ty tuto možnost máš, a budeš i porovnávat se svojí 7x57. Přesnost obou ráží v tomto srovnání mne samotného zajímá. Jinak je asi jasné, že s 8x68S lze usmrtit vše, co na této planetě žije. Ale přesný zásah je podmínkou, a střelu lze z poměrně omezeného výběru zvolit podle převažující lovené zvěře.
Dlouhá a těžší hlaveň k těmto rážím patří. Samozřejmě z toho vychází celkově těžší zbraň, ale u takto výkonné ráže je to výhoda. Vyvážení zbraně se snadno provede závažím v pažbě, horší zpočátku je ale pak s něčím takovým lovit, ale zvykneš si. Moje dvě CZ 550 díky tomu váží přes 7 kg, ale stojí to za to.

Autor: Jan Sokala | 25.12.2012 20:29
Pánové děkuji všem za názory a poznatky,tato diskuze však neměla směřovat k tomu zda ráže 8x68S je či není univerzální ráže,zajímalo mě zda jí někdo z vás vlastní,popřípadě jaké má s ní zkušenosti.Jsem rád za každý názor.Hold nemůžu za to že mě tato ráže oslovila :-).Přestavba ZG je zatím jen ve fázi úvah,a musím dát za pravdu Janu S. že s dlouhou hlavní my mohla padat ,,na hubu,, a je to taky jediná věc která by mě trochu vadila,na ZG mám totiž teď hlaveň 52cm a to mi maximálně vyhovuje,proto by byl nesmysl osadit to ráží 8x68S s hlavní této délky.Je možné že dojde k tomu že Galašku nechám ve svém původním stavu a pořídím si kulovnici druhou.Ale to je možná ještě horší co se týče rozhodování,i když je nabídka zbraní v dnešní době velice pestrá,žádná mě neoslovila jako celek,vždy se najde něco co mi na té či oné vadí,a když už se mi líbí,tak se vyrábí v rážích kterou nechci.Tak pokud jsou další názory a poznatky,sem s nimi...,,Lovu,,

Autor: figi | 24.12.2012 16:06
"...srnčí to teda trochu rozbijí,ale na prasata a vysokou funguje perfektně..."

toto lze napsat o většině ráží od cal 6,5 mm nahoru. A tvrzení, že 8x68S je univerzální ráže, mi připomělo Hanáka a jeho vynášení magnumů 7RM a 300Wm do nebes, s proslulým " mám rád přebytek výkonu ". Každá ráže vznikala s nějakým záměrem, a málokdy to byl přímo lovec, který konkrétní ráži tvořil pro svoji potřebu, někdy specifickou ( třeba 6x62 Fréres ). Některé ráže vznikaly z čistě politických důvodů, a když Britové měli svoje výkonné náboje Nitro Express v kulových dvojácích, germáni zase tvořili svoje ráže pro kulovnice. Tak vznikla 8x75S a tu jako zastaralou nahradila modernější 8x68S. Tyto ráže nebyly konstruovány pro Evropské lovy, ale pro lovy v koloniích. Nelze o nich ani náhodou tvrdit to, že jde v našich podmínkách o univerzální ráži.

Autor: ondrej paul | 24.12.2012 09:19
Vše záleží na tom,jakou si zvolíte střelu...Já používám Norma Vulkan se kterou jsem maximalne spokojen,srnčí to teda trochu rozbijí,ale na prasata a vysokou funguje perfektně...

Autor: Ondřej Smetana | 23.12.2012 18:17
Mohl bych se prosím zeptat jak se chová 8x68 ke zvěřině? Dá se sní směle lovit selata a srnčí zvěř, nebo je to moc zdevastované? Rád bych jednou měl osmičkovou kulovnici, buď 8x64, nebo 8x68. Tak sbírám informace. Děkuji

Autor: ondrej paul | 22.12.2012 21:10
Zdravím,taky jsem velkej fanda osmiček,sám vlastním 8*57JS se kterou mám ulovených přes sto prasat a v žádném případě bych neměnil!!! A 8*68S bych se vubec nebál,je to univerzální ráže použitelná za všech situací...

Autor: libor zavadil | 20.12.2012 20:21
Zdravím,
8*68s vlastním v kulobroku brno super.Při nastřelování je zpětný ráz docela znatelný,ale při střelbě na zvěř ho nevnímám.Ulovil jsem s ní asi 7ks srnčí zvěře.Pouze 1 srnec asi 20m od nástřelu,zásah plic.Ostatní v ohni.Používám střelivo RWS Hmantel.Podlitiny téměř žádné a když trefíte přes žebra,tak výstřel 10kč.Ještě mám uloveny 3selata po 18kg,to stejné jak srnčí.
Kdybych někde narazil na originál ZG47 v 8*68s,tak hned kupuji.Podle mě perfektní ráže.Jinak běžně používám 270win a tam jsou podlitiny větší.

Autor: Georg.H | 14.12.2012 19:54
8x64S má dno 11,96 a 8x68S má 12,92 takže teoreticky by to šlo...
tu kanelovanou hlaveň bych vypustil..je to jen na parádu...a k tak historické zbrani se moc nehodí..

je to jen můj názor a nikomu ho nevnucují...

Autor: Jan Sokala | 14.12.2012 14:31
Díky,o těch dvou na hunting bazaru už vím,s pánem jsem již komunikoval emailem,ale ani jedna z těch flint se mi vzhledově nelíbí.Nevím jak pořešil závěr,to se dozvím až po osobním setkání,flintu povezu k puškaři koncem ledna.
Jinak můžu říct že to ZG s dlouhou kanylovanou hlavní vypadalo opravdu nádherně,k tomu vkusná bažba s ebenovými doplňky,nic přehnaného,byla elegantní a do ramena šla pěkně,určitě nafotím a fotky zde vložím.Co se týče ceny nábojů,jsem momentálně názoru že toho ročně až tak nevystřílím abych nějakou tu korunu neobětoval.

Autor: Jan Slavětínský | 14.12.2012 13:06
Teď je na Huntingu inzerát - prodává tam 8x68S a 6,5x68 . Stejný majitel a obě flinty vč.optiky za 32,33 tis. To jen na okraj.
Zajímalo by mě, jak puškař pořešil závěr,aby bral silnější patronu.ráže 8x68S má tuším průměr dna nábojnice 14 mm a závěry standartních kulovnic jsou průměry 12 mm.To je všechno spočítané,aby to drželo, nepružilo,nekroutilo se to. Já když vidím přeškolenou flintu, do které někdo nacpal balík a nechal si jí postavit, proč jí za krátko prodává. Pro puškaře je to kšeft a většinou to nikomu nerozmlouvají, i když na přestavbu mají svůj názor. 8x68S je už výkonem magnum ráže a jako taková by měla mít na flintě všechno tužší - krk pažby, prošroubování atd.
Nevím, ale tvému rozhodnutí a volbě fandím. Ráže to je našláplá, dobrá,ale s trochou dažší patronou. Osobně bych volil 8x64S - standartní, výkonná ,sice o trochu slabší, ale dobrá.S minimálními úpravami u ZG. Víš, aby také to ZG s dlouhou hlavní trochu vypadalo a "nepadalo na hubu". Lovu

Autor: Jan Sokala | 14.12.2012 12:14
Zdravím pánové,

toto téma zakládám z jediného důvodu,a to kdo máte s touto ráži zkušenosti(i zbraní),budu rád když se podělíte o své znázory,všechna pro a proti,prostě vše co vás napadne.
Na začátek-již třináctým rokem lovím jen jednou kulovnicí a to ZG47,kterou bych v životě neměnil.Koupil jsem jí v dost ubohém stavu za pár kaček,v té době jsem ani neměl tušení co mi přichází do rukou.Po decentí renovaci vypadá flinta do dnes jako nová.I přes celkem vystřílenou hlaveň je přesnost velice dobrá(až nepochopitelná),ale již by si zasloužila novou.
Dlouho jsem přemýšlel zda pořídit druhou novou kulovnici a nebo výměnu hlavně na ZG.Nakonec to dopadne na výměnu hlavně,protože ZG je opravdu srdcovka.
A teď proč zvažuji 8x68.Né že bych s 7x57 nebyl spokojen,ale prostě ,,chci,, vyzkoušet novou ráž,a hlavně jsem ujetý na ,,8,,.Další aspekt je že lovím rád na větší vzdálenosti,né až tak jak Figi,na to nemám,ale mám rád přesnost a výkon.Vím že 8x68S je celkem silný kalibr,jistě hodně z vás bude namítat že je to zbytečně silné na naší zvěř atd.To samozřejmě vím a i tak si za svou volbou stojím.
Před měsícem jsem měl možnost mít v rukou přestavbu ZG 47 v ráži 8x68S,a to rozhodlo.Byla to práce p.Macháčka z Brna,velice povedené,těžší 65 cm kanylovaná hlaveň byla dokonalá.V lednu mám přislíbenou její zápujčku k lovu černé,tak jsem zvědav.

Díky za každý názor