Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Problémy s náboji GECO



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Georg.H | 19.01.2013 19:20
Ne RWS ale RUAG

http://www.ruag.com/ammotec/History

Autor: ondrej paul | 19.01.2013 19:10
Za ty peníze to určitě střela RWS nebude!!!

Autor: Hlaváč | 18.01.2013 14:24
: Jarda " Já právě sem taky nad míru spokojen střela má byt udajně RWS

Autor: Jarda Březina | 18.01.2013 14:11
Já s nimi taky neměl problém, akorát ten včerejšek mě zaskočil, spíše jsem se lekl. S náboji a jejich účinkem jsem spokojen. Asi náhoda....

Autor: Hlaváč | 18.01.2013 13:57
Jardo " Jstřílím naboji Geco v 308 W a nikdy sem neměl ani jeden problém mám vystřeno tak 100 ran

Autor: Jarda Březina | 18.01.2013 11:50
Včera Geco 8x57JS vyšla rána až cca po 10s. Zase zkušenost s manipulací, když nevyjde rána...

Autor: Michal Brabec | 16.01.2013 21:45
Jaj, ci Boha, skutočně? A odporučil by si pre mňa GECO do 7x57? Čítal som od Těba na iných fórách skutočně erudované príspevky...Skvor něž nakůpim (nemám na klávesnici vokáň:-))
Jinak to neber zle, miluju slovenštinu, je to ukrutně mazlivá řeč, dodnes vzpomínám, jak mě mazáci v Malackách krásně jebali:-))))

Autor: Petr Bílek | 16.01.2013 21:34
lanus

Děkuju za vysvětlení GECO jsem v jiné ráži nezkoumal, heslo "kvalita RWS za cenu SB" mě od toho spolehlivě odradilo.

Autor: lanus | 16.01.2013 21:15
Peter - Nieje čo upresňovať nakoľko je všetko po starom t.j. Geco v osmičke má plášť oceľový a menšie kalibre ho majú tombakový !

Autor: Petr Bílek | 16.01.2013 21:06
lanus:
Prosím o upřesnění
!!! Porovnávať Geco v 8-čke s menšími kalibrami je trochu "mimo misu" nakoľko je rozdiel v materiáli plášťa t.j. oceľ/tombak !!!

Když jsem uvažoval o GECO místo SPCE (8x57JS)vzal jsem na GECO magnet
a rozhodně měli železný plášť stejně jako SB.
Pravda je to zhruba rok.

Autor: lanus | 16.01.2013 20:52
Aj tu sa niečo nájde :http://www.myslivost.cz/Myslivecke-forum-(1)/Radime-si.aspx?forumid=281&threadid=7499

Autor: Jan Rys | 16.01.2013 17:38
Geco, kromě již známého měkkého polopláště, laboruje v současnosti i střely Geco Express a Geco plus. Nutno zkusit. Cena je pořád výhodná.

Autor: Michal Brabec | 16.01.2013 17:22
Tak vida. Já jsem se právě rozhodl zkusit GECO v 7x57 Zetce. Máte někdo zkušenost přímo s touhle ráží? Prosím o informace. Mě se líbilo účinkem v Carbince - ale jak píšu výše, nestřílelo mi to. To jsem vyřešil objednávkou 100ks Hornady SST, tak uvidím. Zatím střílím Barnaul, čtyři prasátka, v ohni skoro bez odkazování. (Ale vše za slecho:-)))) Prostě proti díře....

Autor: ValíkVlastimil | 16.01.2013 14:05
Honzo nikdy neříkej nikdy. Vyjedou s něčím novým , lepším a už budeš testovat.Je fakt co můžou pořád vymýšlet-vymyšlené? Ale znáš to obchod je obchod a trh je trh.

Autor: Fesoj | 16.01.2013 09:52
Já si myslím totéž co Ianus. Prakticky všichni výrobci se snaží řešit soustřel a precizi a celkem se to daří. Ale dokonalou soudržnost pláště s olovem, to má vyřešeno málokdo. Pak stačí, aby nějaká příměs v tom olovu byla nedokonale rozptýlena a každá střela se v cíli chová jinak - a třeba i u stejné serie. Některá střela vytvoří hříbeček, jiná je na pár kusů a z další najdeš jen plášť - a to mluvím o lovu stejného druhu zvěře o přibližně stejné hmotnosti. Opravdu kvalitní střela by se měla deformovat přibližně stejně a nerozpadnout se, ať projde měkkou tkání nebo kostí a zejména pro ty pomalejší by to mělo platit na 100 %.

Autor: lanus | 16.01.2013 08:49
Aj GECO má problém s tvrdosťou olova ako SB ; preto sú rozdieli v sériach pri poškodzovaní diviny !!! Porovnávať Geco v 8-čke s menšími kalibrami je trochu "mimo misu" nakoľko je rozdiel v materiáli plášťa t.j. oceľ/tombak !!!

Autor: Jan Slavětínský | 16.01.2013 07:54
"Zvíře proti díře". Jenže, Pavle já Gecem z 8x57 JRS střelil danělu,krásně za lopatku, výstřel proti, paráda, na první pohled čistá rána. Jenže! kolega když kus boural, tak byla 1/2 kusu podlitá. Střela se po nárazu rozlítla, kus pláště skončil ve svíčkové, 3/4 pláště šlo pod protější plecí - pod lopatkou až ke krku a výstřel za lopatkou udělal kus olova. Děs. Mezi svátky srnče s ránou za lopatku dostřeleno po hodině zálehu. Rána dobrá, na můj vkus dost rozbité a přesto živé !!
Ty Geca se mi na první pohled moc líbily, ale z ran na zvěř jsem rozčarovaný. Z osmičky jsem v revíru vystřílel možná osmset SPCE a něco oryxů, ale ty fungovaly líp. Přijde mi, že Geco je zbytečně naládovaná patrona. Oni to ženou na rychlost a střela je jednoduchá s neuzamčeným jádrem. To už střižná hrana díky té hraně drží na vstřelu dýl.Je fakt, že ty Geca se jinak chovají v sedmičkách a jinak v osmách. Oni ty střely mají i jiný tvary. Patrony Geco už dostřílím, ale uzavřu to zkušební kolečko, zkoušet už nic nového nebudu,jelikož je to zbytečný a vrátím se ke střižné hraně. Mě v té osmě fungovala nejlíp, té střele sedí rychlost v JRS a na běžnou naší zvěř je dobrá.

Autor: Jindřich Šimara | 16.01.2013 07:51
Honzo,tak s tím já osobně souhlasit nemůžu.Mám Gecem uloveno asi 20 ks srnčího a to ráží 308 a 7x57R.Nic nebylo rozbité a ani podlité.Hledal jsem vhodnou střelu do 308 na srnčí a prošel jsem jich dost,SB.Vulkan ale nic není tak šetrné jak Geco.To je zase moje vlastní zkušenost.Unás s tím lovíme tři a vše v pohodě i černá.

Autor: Pavel Černý | 16.01.2013 07:09
Honzo, tak já jsem shodou okolností vstoupil do kolečka Jirky Hanáka s nábji GECO v době, kdy je propagoval a i mně a kamarádovi je doporučil. Koupil jsem dvě krabičky do kulovnice 7x64. Doma dojíždím (a dlouho ještě budu) SB 11,2g, venku s GECO zatím sikáč a srnec - oba v ohni. Ono je to stejně nakonec to otřepané "když je zvíře proti díře...". Jo a podlité ani rozbité to nebylo, (ale ani jedna rána nebyla přes plec).

Autor: Jan Slavětínský | 16.01.2013 06:33
Náhodou jsem mrknul na "Kasinův" veb Radíme si a tam píše u Geca dr.Hanák docela zajímavý článek o testech tohoto střeliva po ulovení cca 50 ks zvěře. V podstatě mi potvrdil můj úsudek ,který jsem získal už po třetím kuse.Ale i to zkoušení nových věcí k myslivosti patří a každý jak už jsem někde napsal, si musí udělat to své zkušební kolečko, aby se měl s nadhledem k čemu vracet.

Autor: Erika Doležalová | 02.01.2013 10:18
Rone, možná je problém spíš v tom, že jak býk na červený hadr reaguješ ty na moje příspěvky :-) (viz nejprve ulovený srnec, následně jeho trofej a nakonec čelist apod.)
Že by SB byl šmejd s tebou nesouhlasím, protože mnoho lidí s nimi loví celý život (a jistě ne proto, že na jiné nemají nebo nechtějí zkoušet apod.) a nemají s nimi problém. Ani já s nimi problém nemám.
A ano, bylo to v ruchách, protože by mě nenapadlo, že když u kulobroku netlačím na spoušť úplně přesně zpříma zepředu, že namísto výstřelu jen "spadne" napínáček - kulovnice mi totiž toto nedělá.

Autor: Jan Slavětínský | 02.01.2013 10:17
To Ellhenický - vypadá to, že si ty náboje v lověně někdo prohlížel a dva kousky si vzal. Problém z výroby to asi nebude. Já patrony skouknu vždy protože se mi několikrát stalo, že v krabičce místo SPCE bylo SP nebo patrony bez rantlu.
Co se týče Geca - krom přesnosti to střelivo není žádný zázrak. Mezi svátky jsem střelil srnče do tomboly na náš bál.Bylo to na bál, tak si člověk dává extra záležet. Rána na 80 m, za lopatku. Srnče padlo, po chvilce se zvedlo a zatáhlo do meze. Po hodině,kterou jsem ho nechal v klidu,jsem ho musel dostřelit. Rána se slavným Gecem seděla, ale "nezabijí to", výstřel na hraně lopatky s dírou dětské pěsti. Lovím Gecem krátce a mám s tím tři kusy - daněla (podlitá 1/2 kusu) , sele - s přesvědčením dobré rány ,stále barvilo, nedohledáno a toto srnče, které jsem po hodině musel dostřelit na krk. Leta jsem střílel střižnou hranu od SB a neměl jsem problém. Člověk se zbytečně nechává strhávat diskusemi a něčím novým a odchází od toho, co zatím nezradilo. I to je zkušenost.

Autor: Ellhenicky | 02.01.2013 09:15
Taky problém.U nábojů GECO chyběly v krabičce 2 ks nábojů a to ve dvou případech,při vánočním nákupu. Setkali jste se s tím někdo z Vás?Následná reklamace nebyla uznána.Přepočítáváte si náboje při zakoupení?

Autor: Ron Gordon | 01.01.2013 20:10
Eriko, kdyby jsi nereagovala na jmého Gordon jak" býk na červený hadr" tak by jsi pocholila pointu - někdo nadnese problém s nábojem Vlašim a ty ihned reaguješ vlastní přihodou samozřejmě , Vlašimské náboje to je šmejd, ikdyž v tebou popisovaném případě je ten náboj v tom úplně , ale opravdu úplně (jak by řekl klasik) nevinně. Napináček spouští spoušťový mechanizmus, takže údernik by měl narazit na zápalku náboje. Pokud by se tak stalo, tak by jsi mohla opakovat do nekonečna napínání a spouštění a k výstřelu by nemohlo dojít, protže znovunapnutí bicího mechanismu je možné pouze zlomením zbraně a jejím uzavřením. Jen toliko na vysvětlení. Ale jinak je zřejmé, ža Vlašimský náboj byl vpořádku, usraná srna je již v srnčím nebíčku a vůbec ji nevadí, že to bylo až na třetí pokus. S povděkem kvituji, že jsi sama přišla na to, že to bylo v rukách, ono člověk se učí celý život.

Autor: vlk | 31.12.2012 20:47
Měl jsem stejný problém.Byla to kulovnice čz 527 a naboje sb poloplašt.nechal jsem si u kolegy nástrojáře udělat o trochu délší udernik a byl klid.

Autor: Fesoj | 31.12.2012 13:54
S tím, že by mi odjištěná kulovnice nevystřelila a pouze cvakl napínáček, jsem se setkal pouze jednou, ale zato nejméně 10 x po sobě, přičemž mi bez rány utekly 4 lišky a když jsem nakonec zamířil na kunu s tím, že to zas nevyjde, tak to z ničeho nic vyšlo - a protože jsem vlastně ani nedoufal, že to vystřelí a odflákl jsem míření, parádně jsem ji chybil. Šlo o naši Foxku v r. 222 Rem. a celoplášťové střelivo SB. Jenže tady byla příčina úplně jiná a celkem jasná. Bylo víc než -20 a zamrzl mi závěr. Doma jsem ho rozebral, vysušil, vyrazil jsem znovu ven a za půl hodinky jsem byl zpátky s liškou. Tenkrát ve 2. polovině 70. let jich na Orlickém Zéhoří bylo požehnaně a kožky byly v kurzu - však jsme je také kvůli tomu v létě vůbec nestříleli.

Autor: Radek Chadim | 31.12.2012 13:43
Já jsem s Gecem v 7x57R na ZHáčku vystřílel jen 6 nábojů při nastřelování staronového puškohledu, zatím všechny patróny střílely jedna radost. A i když některé náboje z krabičky mají zapuštěnější zápalku, tak oproti SBčkám z roku razdva je tečka na zápalce na těch již vystřelených mnohem výraznější.
Jak někdo může čekat s odjištěnou flintou, to nechápu, protože mnohem pravděpodobnější, než že si zvěř člověk zradí zvěř při odjišťování je to, že mu zvěř uteče, když ji hledá v puškohledu - obzvlášť u lišek. Navíc když ta zvěř o lovci neví, tak obvykle při pohybu toho taky moc neslyší, to je větší pravděpodobnost, že lovce ucítí nebo uvidí než uslyší :-).
Naopak chápu, že někdo střílí se zajištěnou flintou :-), to se mi občas stane taky, obvzlášť při opakovaném míření, kdy při prvním míření zvěř odběhne, tak podvědomě zajístím a při druhém míření už mám zajištěno, ale nevidím to jako nějaký dramatický nedostatek při lovu, stačí odjistit, s napínáčkem nelovím, takže žádný problém.

Autor: Michal Brabec | 31.12.2012 12:57
Na zklidnění emocí - těch ran se zajištěnou zbraní má jistě každý z veteránů za sebou mnoho. Je to lepší než naopak:-)))
Ale Eriko, taky jsem chodíval a šoulal s "nataženou", navíc jsem neměl na zbrani lučík. Teď vím, jaká to byla ode mne blbost. Opatrnosti skutečně není nikdy nazbyt - ono to fakt může zabít. Jistě Ti někdo poradí, jak na pojistku kulobroku (já ho nemám). Ale s nezajištěnou flintou je lepší nebejt ani ve stejným lese:-)), natož na jednom žebříku. To Tě nechci podceňovat ani shazovat, ale náhoda je vůl, spadne zbraň, větev, šos kabátu ,no, dalo by se toho najít ještě mnoho, seš tu jediná dáma na fóru, tak nám tu vydrž.....

Autor: Pupek | 31.12.2012 12:50
Pochopil jen jsem tu tvou odpověd neměl zobrazenou.To že by odjištěna a naštechrovaná zbraň neudeřila,ale pouze zrušila napínáček mne nenapadlo.V diskuzi o selhaném náboji jsem to bral tak že Erika klepala do jedné patrony až si dala mrška říct a ono ejhle.Že má UB až takhle vyladěnou spoušt to jsem netušil.

Autor: Erika Doležalová | 31.12.2012 12:32
Figi, já jsem v klidu. Kdyby jsi pročetl pár starších diskuzí, tak by sis všiml, že mistr Gordon má neustálé výhrady ke mě, ať jde o cokoli a já už na to začínám být alergická.
A ohledně spouštění bez odjištění - ano, nikdy neříkej nikdy, ale jelikož kulovnici odjišťuji hned po příchodu na posed/žebřík... - ano, pro mnohé jistě riskantní záležitost, pro mě vzhledem k hlasitosti pojistky nutnost - a s kulobrokem lovím zatím krátce a občas, tak prostě se mi taková situace nestala. Když se chystám ulovit zvěř, tak (zatím?) zachovávám chladnou hlavu a stíhám myslet na to, že musím odjistit, dát napínáček, příp. zapnout bod... než vystřelím.

Autor: Petr Bílek | 31.12.2012 12:28
Pro ty, kteří nepochopili, ke spuštění bicího mechanizmu v mnou popsaném případě
dojde teprve při přímém stisku spouště bez stranového tlaku!.

Autor: Pupek | 31.12.2012 12:23
Asi mu tam schází opětovné natažení bicího mechanizmu,já tomu též nerozuměl.

Autor: Petr Bílek | 31.12.2012 12:19
Zkusím se trochu zastat paní Eriky u kulobroku UB se skutečně stává, že pokud při spouštění napnutého napínáčku tisknu spoušť příliš ke straně, dojde pouze ke spuštění napínáčku. Teprve pokud stisknu pěkně z předu spouště dojde k úderu kladívka a tím také k výstřelu.
Na druhou stranu to ovšem nemá nic společného s nábojem.
Nechci nějak rýpat ale jestli problém s náboji Geco nějak nesouvisí s " kvalitou
RWS za cenu SB"?!.

Autor: figi | 31.12.2012 12:19
Eriko, to se stalo i jiným borcům. A nikdy neříkej nikdy. Já si také na střeleckých soutěžích vždycky říkal - jak může být někdo takový vůl, že střelí sousedovi do terče ? Jen do té doby, kdy se mi to už jako zkušenému matadorovi stalo také. Takže klid.

Autor: Erika Doležalová | 31.12.2012 10:12
Ron Gordon - ani mě nepřekvapuje, že se zase ozval pan nejchytřejší, hele ty máš asi fakt nějakej mindrák nebo co. Kde píšu o tom, že jsem neodjistila? Sice nelovím stopadesát let ani nemám nastříleno dva tisíce kusů, ale tak blbá, abych před zmáčknutím spouště neměla odjištěno fakt nejsem.

Autor: Michal Brabec | 31.12.2012 09:57
Tak toho jsem se bál. Pro Carbinku je to moc dobrá střela s vyšší vahou, pak asi už jen SAKO. A co třeba silnější pružina v úderníku? Nebude pak prosekávat zápalku?

Autor: George K. | 31.12.2012 07:44
Michale, nemusí jít o špatnou funkci úderníku. Problémy se zápalem u střeliva Geco se v poslední době objevily i u jinných ráži. Řekl bych, že mají várku tvrdších zápalek.

Autor: Michal Brabec | 30.12.2012 21:43
Figi, díky
Všechny nápojnice byly "naklepnutý", ale málo, jakoby síla úderníku nebyla dostatečná. Závěr jsem hned ráno rozebral, vyčistil, ale nezdálo se mi, že by nějak drhnul. Ještě ho řádně naleštím a promáznu...

Autor: figi | 30.12.2012 21:17
CZ 527 mohou mít někdy problém s úderníkem. Už jsem viděl i reklamovanou zbraň CZ 527, kde CZUB ihned úderník vyměnila, byl křivý. Úderník se nezaráží o přední kužel, ale vždy o matici úderníku ( proto se u kulovnic CZ nikdy nezlomí ani po mnoha spuštěních naprázdno ). Takže tudy cesta nevede.
Doporučuji rozebrat závěr, sundat pružinu úderníku, vše pečlivě vyčistit, hlavně otvor pro úderník v závěru, a bez pružiny zkusit pohyb úderníku závěrem, zjistit, zda jde lehce a nedrhne. Je také možné, že je "unavená" pružina úderníku, takže vyměnit, stojí pár korun. Je také dobré povrch úderníku přeleštit po celé délce.
Pokud se u těchto zbraní v ráži 7,62x39 ( je to přece jen střelivo pro samopal, výrobci vyrábí i FMJ provedení pro automaty se silnějším plechem zápalky, a někdy "se to splete" ) stane, že nápich úderníku neodpálí zápalku, neměnit náboj, pouze znovu napnout úderník a znovu střílet. Obvykle to napodruhé jde.

Autor: Ron Gordon | 30.12.2012 21:13
Ano, vyvodil si logický postup, ale co když to třetí souštění přes napináček již nevydržela pojistka . Osobně se mi před mnoha léty u zánovního kulobroku přihodilo, že poté co jsem po natažení napináčku upustil od střelby, tak jsem při zajištěné zbrani spustil napináček a poté, co jsem hodil zbraň na rameno vyšla rána. Při následném ověřovaní s praznými nábojnicemi mechanismus jistil správně, puškař neshledal závadu. I přesto dodnes pokud po napnutí napináčku neuskutečním výstřel, zajištěnou zbran zlomím a napináček až poté vypustim a zbraň zavřu. Jo - jistota je jistota, jak řekla jeptiška.

Autor: Jarin Beskydak | 30.12.2012 20:46
Může se to stát v případě, že nedodržíš zásadu pojiska - napináček. Pokud dáš napináček a zapomeneš na pojistku ozve se cvak, podruhé hodíš napináček a znovu cvak. Napotřetí Erika už asi i odjistila a rána vyšla. Jen ta patrona v tom byla asi nevinně. Lesu, lovu

Autor: Ron Gordon | 30.12.2012 20:19
Nechci čeřit vody na konec roku, ale přečti si svůj přispěvek a zjistíš jakou jsi napsala koninu.

Autor: Erika Doležalová | 30.12.2012 19:33
Mě se to stalo s kulobrokem a náboji Vlašim střižná hrana. Lov vyhublé pos*ané srny (8,5 kg vyvržená), poprvé cvak, podruhé cvak, potřetí už v pohodě (nepřebíjela jsem, jen vždy znovu natáhla napínáček). Zkoušela jsem to pak doma "naprázdno" a myslím si, že spíš byla chyba v rukách a spouštění, možná i v napínáčku? Patrony se mi zdají "zvenku" ok..

Autor: ondrej paul | 30.12.2012 18:12
Zdravím,kamarád měl stejný problém,ale s našemi náboji s Vlašimi..

Autor: Michal Brabec | 30.12.2012 11:18
Přátelé, mám problém - střílel jsem včera na sele, CZ 527 Carbinkou, náboj GECO 7,62x39. Napínáček, cvak! A nic. Už se mi to se stejným nábojem stalo, tak počkám, tiše přebíjím a cvak. Proklel jsem, co se dalo, čekám až prasátko vrazí "čumáček" do hromady a znovu...Ani napotřetí se nezadařilo. Třesavka se mnou cvičí, mám poslední náboj(každý máme své rituály, že:-)). Ten už vyjde, komorovka a prasátko v ohni. Už jsem slyšel, že tyhle patrony mají zapuštěnější zápalku, je to problém především téhle ráže, ale mě se moc líbí účinek téhle střely, nechci měnit. Prý se dá stáhnout kužel úderníku - dosáhne pak dál, nebo máte nějakou radu?