Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jak a kde trénovat střelbu na běžící zvěř?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: prroud | 14.01.2014 09:51
"Takže pokud nekdo trenuje "na sucho"na projíždějící auta rozhodně dělá dobře" ...to myslis vazne?...ale masakr.... :-(,s ostatnim souhlas.

Autor: Jan Slavětínský | 14.01.2014 09:48
Znal jsem jednoho hajného, který učil svou dceru střílet eSbalama na černou tak, že jí ze stráně pouštěl pneumatiky. Do středu gumy dal karton z krabice, aby byl vidět zásah. Holka na to po pár ranách přišla a na naháňkách jí to celkem šlo.
Jezdíval jsem ke známému na jednu střelnici, kde se na "zajíce na průseku" nechal dát rám a na něj ten velký terč kňoura. Docela zajímavá disciplina s eSbalem.

Autor: Jaroslav Rejdák | 14.01.2014 09:05
Nikdo neví?

Autor: Pupek | 12.01.2014 16:54
Nebo zjistí jak na tom doopravdy je a začne proto něco dělat.Sem tam vezme flintu a posuší.Pujčí si malorážku,pokud nemá,koupí za 2stovky krabku patron a třeba 5x do roka vezme kámoše do auta,zajedou na střelnici a střelí si srandamač. A už je to někde uplně jinde,věř tomu.

Autor: Maral | 12.01.2014 14:40
Obávám se, že kdyby měl každý s tím zjištěním naložit správně, tak naháněk by docela dost ubylo...

Autor: Pupek | 12.01.2014 13:38
Nahození do ramene a srovnání (jedno zda brokovnice nebo kulovnice) se da trénovat doma a je to základ všeho. Pokud vezmu flintu do ruky,podívám se na určitý bod, zavřu očí,nahodím do ramene,otevřu oči tak to tam musí být. (Uplně první věc co nás (m)učil trenér na skeetu).Nic to nestojí,úspěch zaručen:-) To vše se muselo dělat v "plné polní",vesta s náboji,kšiltovka,sluchátka. Takže pokud nekdo trenuje "na sucho"na projíždějící auta rozhodně dělá dobře. Střelnice sice není úplně to samé jako lov v terénu,ale. . .pokud někdo netrefí prase na kolečkách na 35m a přitom ví odkud,kam,kdy a jak rychle pojede a kam má mířit tak co chce dělat v lese? Střelnici nedoporučuji,ale přímo vnucuji,tam se totiž pozná vše jak se říka v plné nahotě.Pak zaleží na každém jak s tímto zjištěním naloží.

Autor: milano | 11.01.2014 15:56
Východní čechy nevím, ale pokud to někdo nemá daleko, tak krásná stometrová střelnice s pohyblivým terčem je v Seugenhofu 5 km za přechodem Všeruby v SRN.
Je celá pod zemí a nad ní je dobrá hospoda. M.P.

Autor: Jaroslav Rejdák | 11.01.2014 14:56
Mám prosbu nevíte o střelnicích, kde lze střílet kulí na pohyblivý terč? Pokud možno východní čechy. Díky.

Autor: Petr Havlín | 10.01.2013 15:24
Rudolfe doposud jsem vždy střílel klasicky 1.kule a po přehmátnutí 2.slug.Uvažuji ale o spouštění pouze brokovou spouští s tím,že nejdříve střílím většinou na kratší vzdálenost a potom na delší.Vždy je ale štont na kterém stojím jiný a tak uvídím,jak se s tím popasuji.

Autor: Rudolf Husák | 10.01.2013 14:41
Též přidám malou zkušenost k používání kulobroku na naháňce.Je tu napsáno hodně pravdy,zkušeností a dobrých rad z naháněk na rychle běžící černou zvěř,kterou často z paseky tlačí hodně rychle lovecká smečka.Pak v několika vteřinách,plných adrenalinu, padne pár ran, za černou se zavře vedlejší mlazina a na štontu zavládne opět ticho.Několikavteřinová šance,kterou ti Diana lovu spolu se svatým Hubertem občas nadělí, je nenávrátně pryč.
Já už si dnes nemusím na naháňce za každou cenu něco ulovit,úplně mi stačí,když vidím vybíhající zvěř na souseda a sleduji jak to dopadne,jestli a jak něco uloví.
U kulobroku je velmi důležité počítat s tím,že s kůlí,která je rychlá, se téměř nepředsazuje, na kratší vzdálenost vůbec ale brenekem, dle situace,rychlosti odbíhající černé,už předsadit většinou musíš.
ZH má také výhodu, odpálení obou ran zadní spouští a jestli to využíváš,musíš si na to dát pozor.Mě se to stalo a né jednou,že jsem brenekem nepředsadil(v domění že střílím kulí) a druhou ránu kulovou nechtíc předsadil a pak nastane to zamávání pírkem,jak píše Honza.U brokovnice a dvou breneků,se to nestane ale u kulobroku nebo trojáku je to hned.

Autor: Vrba Frantisek | 10.01.2013 10:45
Matěji,mně je 60 pryč,v Rusku jsem sice byl,ale s carevnou jsem nespal,tak moc radit namohu,ale jak píšeš,jde předně o nácvik na sucho,a především v oblečení v jakém lovíš.Rozdíl při hozené ráně v letním a zimním oblečením se může,pokud jde o umístění zásahu dost lišit.

Autor: Matěj Fous | 09.01.2013 19:13
Petře já nerad radím,protože mi sice 60sát již bylo,ale v Rusku jsem nikdy nebyl. Ale s dovolením upřesňuji to "srovnání mířidel" od Jendy Slavětínského.Dost častá chyba u těch,co jsou z výstřelu tzv.vyděšení (byla taková po začátku většina z nás,i já),je ta, jak bych to skloubil ještě s Radimem - tedy zbraň není řádně v rameni a tedy pokud nemáš optiku či kolimátor,tak máš v rovině oko - mušku - cíl (zvěř) a hledí (u brokovnice pomyslné) máš poněkud doleji a tím pádem nadstřeluješ.Rozuměj-pažbu máš moc dole a nekoukáš tzv.po laufu,ale jen na mušku a cíl!A nebo ,pokud to máš takto srovnané dobře,tak zase můžeš mířit tak,že vidíš nad mířidli celou zvěř-to zase podstřeluješ.Předsazovat není příliš třeba,miř tak na konec krku k tělu.A právě toto společně s tím "táhnutím se zveří" můžeš narénovat i v Praze na jedoucích autech (ale s vybitou!)

Autor: Petr Havlín | 09.01.2013 14:55
Honzo máš naprostou pravdu.Adrenalin,stres,hlídání okolí a do toho ještě mířit a střílet to je chybka hned na světě.No v sobotu jdu zase,tak se snad budu víc kontrolovat a lépe mířit.

Autor: Leon Zumr | 09.01.2013 14:40
jako mladej jsem hodně blbnul s plechovkou od vepřovky na špagátu kterou sem si pověsil na vysokou větev na dlouhým špagátu aby tam byl dlouhý krok a se vzduchovkou střílel na dvacet metru.Docela dobrý je ještě koupit ty plastový patrony aby se člověk naučil přebíjet a hlavně se naučit střílet bez napínáčku to hodně málo lidí umí tak první je s napínáčkem a druhou strhnou protože to bez něj neumí

Autor: Jan Slavětínský | 09.01.2013 14:30
Petře nejspíš si na tak krátkou vzdálenost předsazoval. Další věc je výškově udržet zamíření s běžící zvěří a mít srovnaná mířidla. Jelikož tohle všechno je souhrn toho hlavního + k tomu stále hlídat okolí a bezpečnost rány a trvá to pár vteřin, je to i otréninku. Jinak si tu chybu člověk nevyhodnotí a stačí jednu věc uchvátat a prase ti mává pírkem.
Na 15 kroků i kdyby kule měla 10 cm rozdíl od zamíření nebo si zastavil flintou v táhnutí a byl si zamířením " na praseti", tak tam bylo. SPCE a 7x57R na naháňkách a na těch vzdálenostech co se střílí, funguje velice dobře. Lovu

Autor: Petr Havlín | 09.01.2013 13:56
Jenda Slavětínský má pravdu.Sundal jsem optiku a nezjistil jsem si,jak mi to střílí přes otevřená mířidla,tak to za prvé a za druhé si to asi strhávám jak píšete.Dík za rady a napíšu,až ověřím nástřel.

Autor: Fesoj | 08.01.2013 15:07
Radku, souhlasím s Tebou - ten trénink /a koneckonců i "suchý" trénink/ dodá člověku sebedůvěru - a co se týče praktické střelby při lovu, inu, pro běžného střelce-myslivce, který neloví denně, je logické, že při střelbě na terč bude dosahovat lepších výsledků při tréninku než na závodech a při střelbě na zvěř se nelze divit tomu, že výsledky budou horší než na terč, aspoň zpočátku - je to o psychice a o tom, že v terénu musíš brát v úvahu víc faktorů, především bezpečnost a zodpovědnost. U těch chybených ran na 15 m může u Petra jít buď o chybu v předsazení, na což se dá přijít kontrolou nástřelu když ne napoprvé, tak napodruhé či napotřetí, nebo, a to spíš, o stržení rány a to se dá odstranit jedině tréninkem, třeba i malorážkou. Ideální, ale v praxi málokdy použitelné, by bylo, aby při tom tréninku byl někdo, kdo a/na běžící terč umí a za b/je také schopen poradit, v čem člověk dělá chybu. Bez něj sice začátečník, který jen trochu dokáže svůj výstřel analyzovat, sice ty chyby odstraní časem také, ale stojí to nepoměrně víc času i peněz.

Autor: Radek Chadim | 08.01.2013 12:05
Kolimátor není špatná věc. Kolega :-) si loni koupil novou flintu, zkoušeli jsme střílet přes světlovodná mířidla, která mají taky něco do sebe, ale výsledek nebyl nic moc - než člověk zjistí jak vlastně mířit, tak vpodstatě zapomene, co zjistil :-), navíc při střílení přes pevná mířidla mně přijde, že je velice důležité mít flintu pořádně hozenou do ramene, což v rychlosti při lovu né vždy je bezezbytku splněno. Zamíření s kolimátorem je mnohem jednoduší, když je tečka na divočákovi, tak to tam je, stejně jako u puškohledu. My jsme po pořízení kolimátoru zkoušeli střílet na vzdálenost kolem 50-60 m, což už je celkem dost a oproti mířidlům se výsledky dramaticky zlepšily a hlavně stabilizovaly, na stojící terč by se dalo střílet i dál. Mě osobně se zvěř rychle a dobře chytá i do starého dobrého Zeisse 4x32.
Se střelbou na pohyblivý terč nemám žádnou velkou zkušenost, takže tady je asi každá rada drahá, navíc si myslím, že střelba je hlavně o psychice a když má člověk zvládnuté rychlé a pohotové zamíření, ví jak mu flinta střílí a věří si, tak to je pak už jen o psychice a rozumné úvaze při lovu a toto se trenuje špatně :-). Střílení na střelnici sice má svůj význam, ale lov na naháňce to moc nesimuluje - není tam zima, jako když se půl dne stojí na štontu, nejsou tam teréní nerovnosti, stromy, nepředvídatelně se pohybující zvěř, psi, lidi,... prostě naprosto jiné podmínky ke střelbě.

Autor: M.Bergman | 08.01.2013 11:34
Jen pro odlehčení - znám myslivce, který je na střelbu na běžící zvěř velmi úspěšný a když jsem jednou k němu přišel domů, jeho manželka mě přivítala " Jindra zase blázní".... Dobře jsem se pak pobavil, když jsem uviděl, že dotyčný stojí stojí s kulovnicí u okna a "chytá" do miřidel auta, projíždějící po přilehlé silnici a "táhne" s nima pokud mu nezmizí za rohem. Ubezpečil mě, že aby nevyšel ze cviku, musí jich před naháňkou "ulovit" nejméně stovku. Zřejmě to u něj význam mělo. M.B.

Autor: Jan Slavětínský | 08.01.2013 06:16
Petře za 1.)nemá cenu chodit s pevnou optikou.Tam nemáš šanci na krátkou vzdálenost chytit zvěř, v lese i na cestách se prostě nechytneš.Než to nějak srovnáš,tak už jsou prasata v druhém houští. Lepší je holá flinta nebo kolimátor.
Pokud chodíš s holým kulobrokem je nutné mít vyzkoušený nástřel přes mířidla. Je hodně chlapů, kteří si to ani nezkusí a potom nechápou. Podle zjištěného nástřelu (u ZH) podle potřeby buď vyměnit velikost mušky, tím upravýš výšku - posun zásahu nebo odzkoušet různé váhy střel. Kolikrát stačí místo 11,2 používat 9g. Já jsem si pro naháňkové ZH sehnal a vyměnil mušku tu původní hranatou za perličkovou, která je na Brnu Super. Parádně a rychle se rovná v hledí. Teď to hlavní. Kulí na nějakých 15 - 40 metrů není potřeba předsazovat a v podstatě rána sedí se zamířením. Pokud budeš stále mířit někam před hruď na kořen krku, vždy budeš mít úspěch. Na 15 m i brenekem. Důležité je tahnout se zvěří a nezastavovat. Je to stejné jako u broků. Pokud máš možnost střelnice,vyzkoušej. Ahoj

Autor: Radek Chadim | 08.01.2013 00:17
Petře, a máš na té flintě nějaký puškohled nebo kolimátor?

Autor: figi | 07.01.2013 22:16
Lukáši, sám jsem tam kulovnicí střílel už mnohokrát. Navíc tam střílíme i kulové závody - seriál.

Autor: Lukáš Turecký | 07.01.2013 21:33
Figi kulovnicí ne. Pouze malorážkou.

Autor: figi | 07.01.2013 21:00
Běžící terč je ve Světnově, lze střílet malorážkou i kulovnicí. Technik správné střelby na běžící terč je ale několik, proto by to chtělo ale i někoho, kdo by vysvětlil, jak na to. Sám jsem samouk a vím, co to je dřiny a ran, než se člověk sám někam posune, a to ještě musí být schopen sám vlastní střelbu analyzovat, aby ten posun byl vůbec možný. Z místních je nej Jindra M., špičkový střelec, který zároveň umí i dobře poradit.

Autor: Hlaváč | 07.01.2013 19:36
Zdravím Petře pokud se chceš naučit střílet na pohybující se cíl tak musíš zvolit střelnici kde k temu mají patřičné vybavení ale nejprve bych volil nejakou cvičnou flintu protože střílet drahé naboje je zbytečnost já volil prvně malorážku pak sem skoušel 308 ale stejně potom musíš na honu brát ohled na rychlost lovené zvěře tudíš to chce aj praxi

Autor: Jan Sokala | 07.01.2013 19:01
Ahoj,v lednové myslivosti je na toto téma podobný článek,víc poradit nemůžu.H

Autor: Petr Havlín | 07.01.2013 18:46
Po poslední zkušenosti ze sobotní naháňky, kde jsem minul dvě selata na 15m (kulobrok ZH)jsem si umínil,že to musím cvičit. Na naháňku se dostanu tak 2-4krát do roka. Střílet na zvěř v pohybu neumím. Cvičit to na naháňkách je kravina. Tak raďte zkušení a vystřílení střelci.Kde a jak?