Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lov lišek v době péče o mláďata



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ivan Nedvídek | 08.04.2013 15:02
Zdravím. Mé pravidlo je jednoduché: od února do května střílím jen když jsem si "téměř jist"(100% jistota je až když leží), že se jedná o lišáka. Pak kdykoliv a bez vyjímky jen se opravdu snažím trefit, abych lišku na daném spádu na dlouhou dobu nezradil.IN

Autor: prroud | 07.04.2013 13:19
Co si budeme figi namlouvat? V podvedomi myslivcu je norovani a vybijeni liscat zasluznej a potrebnej cin,a bude,i kdyz nebude drobna vubec,ktery udajne lisky nejvic skodej,ze skodej je jisty,ze nejvic,o tom by se dalo diskutovat.Ale ve chvili kdy je vybijeni liscat a strileni lisek v dobe kdy se o ne staraj "hrdinstvim",se tezko vysvetluje cokoliv jinyho.....proud

Nakonec vsude jen slysis jaka je skodna,o plusech se nedoslechnes ani slovo,stejny jako s kojotama,pritom kdykoliv jsem je videl natoceny,jak profikama tak amaterama,vzdycky lovili mysi,az na par vyjimek....ale ze si zpestrujou sem tam prilezitostne jidelnicek,o tom taky zadna,svaty rozhodne nejsou.Stavy je potreba hlidat a tlumit,vsak jo,jde jen o to "jakym zpusobem"

Autor: figi | 07.04.2013 13:10
Ivo, ne všichni řeknou celou pravdu. Stejné je to i s černou, každoročně je to několik případů, o kterých vím. Ale samozřejmě, ulovená lončačka se nahlásí, ale že byla ocucaná už ne.

Autor: Ivo Ondráček | 06.04.2013 14:33
Každé jaro to v diskuzích vypadá, jako kdyby se ocucané lišky střílely po stovkách...Přitom ve svém okolí, ani od známých, o podobném nešťastném odlovu nevím.

Autor: strejda zajíc | 06.04.2013 14:09
Zákon to povoluje,ale n e n a ř i z u j e !A je na mně,jak se rozhodnu,co považuji za správné a co už ne.
Figi to napsal výborně,zase jsem si uvědomil spoustu drobností,které jsem sice vídal,ale nevýužival.

Autor: Leon Zumr | 06.04.2013 13:11
mě to jenom napadlo jak by asi spousta myslivců reagovala na úpravu doby lovu lišky když jsem četl jeden příspěvek na myslivost lovectví od dědy z lesa ohledně povolení lovu holé celoročně kde napsal Žádný vyspělý stát nemůže dovolit zabíjení zvěře po čas gravidity či péče o mláďata. a s tím souhlasím ale spousta těch co loví lišky celoročně se ohání tím že zachraňuje drobnou a hlavně že to není nezákonné

Autor: rici czech | 06.04.2013 10:59
Aneb staré myslivecké přísloví říká: -myslivost začíná tam kde končí zákon a začína cit.!-A k tomu žádný zákon či vyhlášku nepotřebuji.

Autor: prroud | 06.04.2013 10:40
Nic nemusej delat Leone:-).Copak nejsme kazdej uvazujici a myslici clovek a na vsechno potrebujem prikazy a zakazy,narizeni?:-).Staci se ridit sam sebou,ja nepotrebuju zakon,ja jsem zakon ;-) a svy pochybeni si treba i odsedim,ale stejne uplatnim driv ten muj zakon,protoze ten jsem si opravdu sam zvolil,ten "druhej" zakon,prijde az s krizkem po funuse,kazdej si nese zodpovednost za svy ciny.....proud

Jen dodam,to neni o anarchii,ale o moralce a zodpovednosti.Je to mysleny samozrejme v dobrym :-)."jsme v cechach",neni ani vejmluva,ani omluva,v prvni rade jsme lidi,nebo bysme aspon meli bejt.....

Autor: Leon Zumr | 06.04.2013 10:14
dobrej článek ale jsme v Čechách :-/ tak že kdyby udělali u lišky dobu lovu od června do ledna tak bude oheň na střeše

Autor: prroud | 06.04.2013 09:14
Diky,figi,peknej clanecek,nebudu se rozepisovat o tom,ze jak na tom jsme se svedomim a moralkou k prirode,a lisky do ni neodmyslitelne patrej jako vsechno ostatni,takovy jsme i k sobe navzajem a v beznym zivote.Vyjimky potvrzujou pravidlo tak doufam,ze jich je co nejvic.......proud

Autor: figi | 06.04.2013 05:57
http://www.loveckastrelba.cz/forum/viewtopic.php?f=18&t=546

Autor: TIbor Popela | 05.04.2013 18:59
nejsem myslivec,ale rád si zajdu s foťákem do přírody. Lišku vyfotit nějak pěkně zblízka je takřka nemožné ,proto,kdyby někdo z vás měl lišku doma ochočenou a byl ochoten ji vyvenčit abych pořídil fotky k nerozeznání od divoké ,odměním se pár stokorunama :-) ideální lokalita je pro mě kolem znojma ,nebo jižně od brna.

Autor: strejda zajíc | 15.01.2013 18:25
V tomhle ať se naše čičiny srovnají se svým svědomím samy.Aneb kočku a manželku nevycvičíš.Další má nevědecká poučka zní:S manželkou a policajtem se nehádej,vždy na to doplatíš!

Autor: Pavel Černý | 15.01.2013 14:18
A jestlipak máš strejdo vycvičené ty čičinky, aby nechytaly maminky od malých myšátek? :-))

Autor: strejda zajíc | 15.01.2013 13:33
"v tuto dobu"jsem nemyslel teď,ale v době péče o mláďata,jak zněl nadpis.

Autor: precechtel | 15.01.2013 11:00
souhlasím se Zdeňkovým příspěvkem... Co se týká zrazení zvěře, mockrát se mi stalo, že jsem střelil lišku, nechal ji ležet a čekal dál a střelil jsem následně srnčí, prase... Samozřejmě i naopak, tj. napřed srnčí a potom lišku, pokud je Hubert nakloněn, má se lovit. F.

Autor: Zdeněk | 15.01.2013 10:43
Lišky lovím, sice bez norování, ale také bez udělení milosti a celý rok. Na škodnou pořádáme alespoň tři naháňky-nátlačky a není problém na třech lečích nebo rákosinách střelit 5 lišek a 3 ještě projdou a to není ani na 100 ha. Je pravda že v rákosí je jich větší koncentrace. Nikdy bych nenechal kmotru odejít bez rány i kdyby tam stálo, nebo mělo přijít deset medailových a metrákových kusů jiné zvěře. Když se stará o mladé, tak je to největší škodná, která zdecimuje většinu narozené drobné zvěře.Samozřejmě za to nemůže, žene ji za kořistí druhý nejsilnější pud, zachování rodu atd. Stav lišek je třeba regulovat celý rok a hlavně v tuhle dobu, takže šup dolů z pece a gauče (pokud to zdravíčko dovolí) a do revíru.

Autor: Leon Zumr | 14.01.2013 23:32
a nebo to dělat tak jako jsem četl v jedné knížce tam v zimě hajní v noci obcházeli obcházeli nory do každého vsuku nacpali smrček a ráno byla naháňka na lišky

Autor: Leon Zumr | 14.01.2013 23:11
přesně Radku většina se válí na gauči nebo lišky pouští aby si něco nezradily protože liškou mrazák nenaplníš:-)))Kdyby se tomu v každém spolku věnovala aspoň půlka od června do ledna tak tahle debata ani nevznikne

Autor: Radek Chadim | 14.01.2013 22:18
Nejen, že se tady motají zající a Zající :-), divočáci a lišky dohromady, ale už se sem pletou i matky myšky a siroty myščata :-).
Já lovím citlivě lišky po celý rok, abych udržel hustotu této zvěře v dané oblasti na co nejmenších stavech, protože kvůli zásahu člověka jsou přemnožené a mají vysokou rozmnožovací schopnost. O drobnou zvěř už opravdu mnohdy moc nejde, protože ani lišky ani divočáci na ni při jejím nízkém počtu nemají zásadní vliv. Že jsou lišky přemnožné po celé naší zemi není vyčteno z knih, ale realita. O naháňce o vánočních svátcích, na které jsem byl, se ve 4 lečích střílelo na 5 lišek, a to se honila plocha celkově o 200 ha.
Jeden z hlavních problémů s každou přemnoženou zvěří je ten, že lov je nedostatečný, což platí o každé netrofejové zvěři, tedy i o liškách. Když bude každý lovit lišky jako figi, že jich uloví 20 a více ročně, tak nebude třeba na jaře norovat liščata, ale takových jsou ze stovky myslivců dva, což je málo.

Autor: strejda zajíc | 14.01.2013 19:35
V tuto dobu lišky Zajíc neloví,až od půlky června.Holt už jsem takovej.
A myšopasti nelíčím,na to máme čičinky.

Autor: Fesoj | 14.01.2013 18:00
Toto téma bylo už probráno ze všech stran a nejen na tomto fóru. A přitom tento problém už dávno vyřešila Babička Boženy Němcové, když prohlásila : "Když je člověku něco ke škodě nebo k užitku a zabít se musí, no tak s Pánem Bohem zabte to, jen ne mučit". Nejen šťastná - i moudrá to žena...
U nás lovců ze samé podstaty naší činnosti vyplývá, že se někdy nevyhneme tomu, abychom lovené zvěři způsobili utrpení. Snažíme se, aby se to omezilo na minimum, ale zcela se tomu vyhnout nemůžeme a musíme se s tím vyrovnat. Ale právě proto, že tohle víme, nemáme nejmenší omluvu pro to, když nějaké trápení způsobíme vědomě, ať už nezodpovědnou ranou stylu "možná to vyjde", nebo tím odstřelem kojící lišky. A když už jsem začal citátem, také jím skončím : "Smrti se nebojím, smrt není zlá, smrt je jen kus života těžkého - ale umírání se bojím..." Jiří Wolker měl na mysli umírání vlastní. Ale stejně dobře to platí pro smrt a umírání, jehož jsme sami původci.

Autor: Erika Doležalová | 14.01.2013 16:30
V tom druhém odstavci Figi vystihl další podstatu věci. Pokud někdo chce norovat, je to jeho rozhodnutí, bude si ho obhajovat jakkoli, ikdyby v revíru neměl ani jednoho zajíce, tak si nějaký důvod pro tenhle způsob "lovu" stejně najde. Ale JAK kdo noruje, to už je zase další kapitola. Pokud se někdo "neumí chovat", je smutné, že patří mezi myslivce, protože jeho jednání spíš hraničí s nějakou poruchou osobnosti. Povzbuzovat psa, který drží ještě živou lišku kdesi za břicho slovy "Vem tu k*vu!", natočit si to na video a ještě to pověsit na veřejný web..to fakt není normální. Nebo se nechat vyfotit s širokým úsměvem na tváři a ve dvou prstech držet za oháňku sotva dvoutýdenní zakousnuté (nebo jinak usmrcené) lišče.. (na konkrétním snímku to byly dokonce slečny..)
Pokud je norník zkušený, ostrý a "nepáře se s tím", pak je norování liščat asi rychlé a nejspíš i takřka "bezbolestné". Jenže kolik takových psů opravdu je? Když se podívám na mnohé ohaře, kteří zajíce (byť třeba zhaslého) vlečou podivně nějak za běh tak pak nevěřím, že všichni norníci vlezou-cvaknou-zatřepou a hotovo.. Nehledě na fakt, že nikdo neví, jak to v té noře vlastně vypadá (je-li to nora přírodní), zda třeba některé malé lišče nezaleze někam do "škvíry" kam se na něj pes nedostane a co pak? Mnozí během norvání rozkopou kus nory a "po práci" výkop jen tak zahrnou. Mají jistotu, že tam nějaké lišče nezůstalo? Nebo je jim to jedno?
No ale to jsme zase OT.. (ale to co zmínil Ivo mj. o postřelené černé z naháněk nebo po nezodpovědných ranách za slecho je svatá pravda)

Autor: prroud | 14.01.2013 15:47
Vidis Ivo,a ja ,sam lovec,jsem takovej vul,ze chytam mysi zivy a vozim je daleko od domu,kde je poustim at nakrmej dravce,dokonce jsem si na to sestrojil i specialni past s padacima dvirkama:-))))......proud

Autor: prroud | 14.01.2013 15:45
No figi,vis,za sebe reknu,ze bych se drzel tvyho modelu,proste je strilet na potkani,jestli jich je opravdu tolik, ze je to problem.Co se premnozi,z toho koukaj stejne hlavne nemoci a problemy,ale proste ne v dobe kdy maji mladata,bejt "chlap",lepsi je strelit lisku nez je ma a problem je vyresenej,proste si myslim,ze to chce lisky intenzivne lovit,ale myslivecky lidskym zpusobem......proud

Autor: Ivo Ondráček | 14.01.2013 15:28
Taky znám od sebe z chalupy komplex nor, který je přímo pod mnohatunovými balvany. Tam snad zbývá zasednout s brokovnicí či malorážkou a odlovit liščata před vsukem. Dost možná se nepovedou všechny a liška zbytek v noci převede jinam, ale lépe když bude živit tři liščata, než pět či šest.

Nezodpovědných způsobů usmrcení zvěře, respektive spíš pokusů o usmrcení zvěře, můžeme vidět kolem sebe všude dost. Asi nejhorší je pohled na ty ustřelené čelisti u černé. Kačen, které odletí střelené jedním brokem máme na svědomí taky každý z nás plný valník, ale zrovna tady se asi jinak nedá.

Krásně to vystihl někdo na loveckém fóru, už nevím kdo. Za střelení ocucané lišky bysme se styděli. Ale pastičku na myši máme doma nataženou všichni. Kolik máme každý na kontě hlady pochcípanýh myšat, když mámu zacvakla námi natažená pastička? Nebo že by 5g myšátko umíralo hlady snáz než 500g lišče? Cítíte se teď blbě? No mě to svého času docela dostalo. Natáhnete tu pastičku ai zítra? Natáhnete. Takže ona ta naše humánnost platí taky, jen když se nám to hodí...

Autor: figi | 14.01.2013 15:06
Ano, pokud se dodrží zákon, je věcí každého, zda uloví srnu od srnčete, vodící laň, vodící bachyni, nebo lišku od mladých. Kdo takové věci dělá vědomě, není myslivec.

Norování mladých beru, ale bohužel je stále mezi myslivci mnoho jedinců, kteří neumí vůbec nic. Nezřídka viděné scénky, kdy "myslivec" mlátí např. lopatou do liščete, to stále žije a naříká, to mi na tom vadí.

Autor: Miroslav Štědrý | 14.01.2013 13:51
U nás ve sdružení lovíme všichni lišku na potkání,je teda pravda že z jara obejdeme všechny nám známé nory většinou se sejdeme celé sdružení a přijedou i kamarádi z okolí s norníky tak obvykle chodíme na dvě až tři skupiny a vezmeme to na jeden zátah... jsou to tři komplexy přírodních nor a jeden je zvlášť složitá je to celá hektarová mlazina kolikrát u ní trávíme celou neděli jednou se nám tam podařilo vynorovat 11 liščat i se starou liškou a ten rok se nám podařilo ulovit i s norováním dvacet pět lišek což na honitbu která má 560 ha je celkem dost.A když mám na jednou ůseku 30-40 koroptví a deset zajíců nemusím tam mít třeba pět lišek.Je pravda že černá má taky svůj díl ale u nás je stejně jako u Iva spíše náhodným návštěvníkem ikdyž za posledni dva roky se nám odstřel zvýšil z 1-2 kusů na 7.Ale jak už psal Ivo nebo Erika je to každého věc jestli v době mláďat střelit na lišku nebo ne

Autor: Ivo Ondráček | 14.01.2013 13:45
Ps.: A tahle diskuze běží každoročně dokola a má pořád stejné schéma. Strana A: "Norujme lišky s liščatama." Strana B: "Ale co když střelíte na čekané lišku a liščata zajdou hlady?" Strana A: "Ale dyť mi o žádném střílení samotných fen vůbec nemluvili! My mluvíme o norování lišek s liščatama." Strana B: "No a do toho ještě ti divočáci..."

Nezlobte se na mě, ale přijde mi to vždycky jako dvě samostatné diskuze, které vůbec nemají společné téma:) A vliv černé na ztráty drobné zvěře, nechť se přesune do samostatného tématu, neřešme to tady ok?

Autor: Erika Doležalová | 14.01.2013 13:43
Ivo, já myslím, že to není "možné kdyby", ale že se s tím nikdo "nechlubí". Když na tohle témě občas prohodíme pár slov s kolegy (ať v domácím MS, nebo sousedi nebo prostě cizí někde na honě či naháňce), názor je v drtivé většině takový, že lišku střílet na potkání. Že to může být kojící fena a má někde mladé? No a co. Že pochcípou hlady? Jen ať pochcípou. Jenže veřejně to málokdo přizná, protože vědí, že ne každý na to bude dobře reagovat.
Jestli je u nás mírná zima nedokážu posoudit, někdy je sníh do prosince do konce února, někdy není skoro vůbec. Někdy je -15, někdy sotva nula. Asi jak který rok. Prasata jsou u nás jen "sezónně", přijdou se do polí "vyžrat" a pak po posečení zase odtáhnou. A to si myslím, že je na stavech drobné taky znát. I třeba co se týče srnčat - pokud je srna nablízku, pak někdy dokáže své srnče před liškou ubránit, ale před metrákovým divočákem nemá šanci. Ten jde jak vysavač a srna může jen koukat.

Autor: Ivo Ondráček | 14.01.2013 13:33
Eriko když já o těch postřílených liškách od liščat především vím jen jako o možném "kdyby". Ve všech diskuzích to platí jako drtivý PROTI argument, ale kolik znáte takových případů ze svého okolí? Nevzpomínám si, že bych o takto střelené feně slyšel, možná snad jednu viděl na myslivost-lovectví. Sám jsem si vždycky říkal, jaká to bude smůla, až mi nějaká bude myškovat pod posedem v době několikadenních/týdenních liščat. Naštěstí se mi to ještě nestalo.

Máte jednu podstatnou výhodu. Jste tam u vás už Morava. To klima je prostě mírnější a více zvěře přežívá zimu. Obecně se ví, že na Vysočině a v horách jsou zajíci výrazně těžší, než jejich moravští příbuzní. A jsou větší/těžší proto, aby lépe překonali zimu. Ono jestli je silná vrstva sněhu tři týdny v roce nebo tři měsíce v roce je vážně znát. I když trend posledních zim je i u nás spíš v duchu dlouhého podzimu.

Když na jaře uvidím lišku s plnou mordou myší, nemusím přece střílet. Není nic jednoduššího než se sebrat, vzít norníka a obejít známé nory. Najdu, nenajdu, udělal jsem, co jsem mohl.

U nás je výskyt prasat zcela minimální a velice sporadický. Můj názor všichni znáte - je jich mnohde moc a patřily by zredukovat na zlomek stavů. Jestli to bude 5-10-30-50% stavu oproti současnosti, to ví každý podle svého revíru nejlíp. Jenže to se nestane. O černou se nestaráte, tu jen lovíte. O drobnou se staráte a...výsledek je pár brokových ran na dvou honech. No kdo by o to stál?:) Každodenní možnost lovu po celý rok nebo jen celoroční práce a čumenda s dvěma celodenními lovy za odměnu? Holt jen pár nadšenců...Osobně raděj na louce vidím 12 zajíců, než 12vyrytých děr od černé.

Autor: Erika Doležalová | 14.01.2013 13:06
Dobře Ivo, když jsi to tak načal s tou "nutností", tak pořád je tam rozdíl. Ta nepřebarvená vyhublá a/nebo usraná srna totiž není zdravé zvíře, že. Takže tím, že ji ulovíš jí spíš zkrátíš utrpení (no a lovecký zážitek to taky může být, protože ne vždy je to nějaká snadná rána, zvlášť v polích..) Zatímco liščata se v drtivé většině norují zdravá, takže tam je to jen o tom neustálém "zachraňování zajíců". A bohužel, vzhledem k morálce a jednání některých takymyslivců se často to utrpení přivodí - když střelí kojící fenu aniž by věděli, kde má noru (nebo je to spíš často ani nezajímá, protože "mrtvá liška - dobrá liška"..)
Bohužel, v tomhle se myslivci nikdy neshodnou, ale když ti napíšu, že u nás se liška loví spíš tak "na náhodu" (a nejsou to vysoké počty za rok a liščata v noře jsem nenašla už pět let), zemědělství je jako všude jinde (lány řepky, kukuřice, pšenice, postřiky, širokozáběrové rotačky apod.), péče o drobnou není nijak extrémní (prakticky pouze přikrmování a napaječky, žádné remízy, políčka apod.), silnice máme taky a taky na nich dost zajíců skončí.. a přesto pořád jsou a ve slušných počtech - tak čím to je? Když je norování liščat nutnost (a podle jiných zas nutnost střílet na lišku vždy na potkání), pak bychom zákonitě měli mít pár zajíčků, ale opak je pravdou.
A pokud se někdo ohání tou ochranou drobné a nutnou likvidají lišek "co to jen jde a jakkoli to jde" a přitom má vysoké počty prasat, když mu přijdou lončáci, tak se snaží vybrat kňourka a selata loví až od xy kilo, protože střílet na markazíny je přece neetické...tak takový člověk káže vodu a pije víno.
PS. A srnec má proti kulovnici šanci, obrazně řečeno. Protože nechodí přesně na minutu na přesně určené místo. Sám jistě víš, jak je někdy lov obtížný a zdlouhavý, než se to povede. A někdy se to taky ani nepovede a pak se snažíme příští rok :-)

Autor: Pavel Černý | 14.01.2013 12:30
Ivo, u nás je to s norováním horší. Je tu řada desítky let starých nor pod kořeny ohromných dubů. Tam se nedá kopat a pro psy tím pádem zbytečné riziko. Dále nory v částečně propadlých sklepech a kanálech bývalého cukrovaru na nehonebním pozemku. Pak několik nor pod tratí a v hustém trní (šípky, zimolez) - ty bych také kopat nechtěl. Byly tu i jedny příjemné v navršeném kompostu - tam jsem kdysi na obnově dostopoval lišáka a s kamarádem a jeho fenou jsme ho dostali. Kompost byl však krátce na to rozvezen. No a pak tu máme necháno asi 200m průchozího melioračního kanálu, kde je ovšem polovinu roku voda. Tam jsme historicky dvě lišky pomocí norníka dostali. Zbytek holt musíme odstřílet, protože žádný humanista, který by je na férovku chytal rukama a dávil, mezi námi není.

Autor: Ivo Ondráček | 14.01.2013 11:42
To máš prroude zase pravdu. To je ta moje oblíbená "primární prevence":) = když ulovím lišku v lednu, nemusím norovat, páč už žádná liščata mít nebude. Pokud bych to splnil do mrtě, po celé ČR ale nezbude jediná liščí fena. Což je blbost a nikdy se to nepovede. Přes zimní snažení nám nakonec spousta lišek stejně zbyde a mladé vyvede. V každém sdružení je pak parta ochránců drobné, co s norníkama provede "sekundární prevenci" škod na drobné a vynoruje, kolik jen lišek+liščat najdou...Přes to všechno jsou pak v létě řepky a kukuřice plné liščat a zbývá už jen "terciární prevence", to už je ale pro drobnou pozdě, protože hlavní ztráty už proběhly. A stejně docílíme jen toho, že lišky držíme na +- stejných stavech jako vloni, ne-li mírně vyšších. Tudíž veškerá naše snaha je naopak ještě nedostatečná. Stavy lišek jsou stále na násobcích toho, co by nám i drobné bylo milo. To samé si převeď třeba na kuny, na které se nedostaneme už vůbec, i kdyby to nakrásně zákon umožňoval.
Ha-haaa no tady jsi to s tou černou zrovna trefil - ptát se zrovna mě, známého a notorického "antidivočákisty"!:) Ale to chce samostatné téma, ne to psát sem do lišek...

Autor: prroud | 14.01.2013 11:17
Myslim,ze nemas tak docela pravdu,ono neni vsechno jen bily nebo cerny,prevaha je ta sediva mezi tim :-),na lisku psa pustis,na jezevce ne,norovat kdyz nejsou liscata nejdes,kdyz jsou,jdes.S tim co jde snist nebo zpenezit hospodaris,ostatni vybijis,myslivec,nebo lovec,hospodar,nebo prospechar?Rozhodne je ferovejsi ulovit lisku nez ma mlady,nez ji likvidovat s mladejma,uz pro zaludek.Lisky se mydlej na potkani,prasata se pestujou.Zajimavy zavery:-),jak se to vsechno prolina,pro a proti.Nezastavam se lisek,je to skodna,jen mi tak vrta hlavou ta etika.Napriklad jsem jeste necetl o extra hromadnym lovu na lisky a skodnou vubec.Jinak se lovi dost jak vidim.Jestli by to nechtelo "lovit rovnym dilem"? Ovsem liska je "nezajimava",ale sportovnim "jenom" lovcum se ji taky nechat nechce,stejne jako cerna,napriklad.Hledam nejakou logiku(neni to mysleni jako rejpani nebo zla ironie,kotata a stenata se taky topej,ovsem to jsou domaci zvirata,tem jsme zivot tak nejak dali,jen hlasita uvaha)......proud

Autor: Ivo Ondráček | 14.01.2013 11:00
Norování liščat není o zážitku, ale o nutnosti. Z lovu nemocné zvěře, třeba usrané, nepřebarvené srny, taky nemám žádný velký zážitek, spíš pocit, že jsem udělal něco užitečného. A taky to beru jako nutnost, stejně jako norování liščat.
Srnec proti kulovnici nemá šanci, lišče proti jezevčíkovi rovněž nemá šanci, fair-play/šance je pouze obyčejný blud! Proč se zpravidla nepouští jezevčíci do nor k jezevcům? Protože tam máte řekněme 20% šanci, že ho jezevec zahrabe nebo hrozně porve. Při norování i kdekoli jinde lovíme pouze za naší drtivé převahy. Kdo chce fair play, nechť loví pouze rukama! To je ta jediná fair-play:)

Autor: Leon Zumr | 14.01.2013 10:37
díky tomu jaká byla výchova se ani nedivím že to je někomu jedno http://www.lovuzdar.sk/userfiles/foto/4157/106447/190172_1689707317693_1088034253_31597668_6910037_n.jpg a podobné cedulky byli i na škodnou

Autor: Erika Doležalová | 14.01.2013 10:15
Lišku nelovím od března do července-srpna. V tu dobu pouze lišče, které už courá samo, příp. se sourozenci po loukách. Lišku od lišáka nepoznám na 100%, občas si tipnu, někdy to uhodnu (někdy nezjistím, protože neulovím :-) takže neriskuju střelbu např. v květnu na "asi lišák", abych pak nestála na ocucanou fenou.
Norování liščat pro mě není lov. Takový lovecký zážitek pro mě nemá absolutně žádnou hodnotu, není to prostě fair-play, drobná nedrobná. Norujeme v zimě, prosinec až únor, kdy jsou lišky nejčastěji v kanálech.
Nejsem žádný humanista ani ochranář, ale prostě se snažím ke zvěři přistupovat s citem, ať je to liška, srnče nebo jelen. Dnes už se konečně! ví, že obrovské škody (nejen) na zvěři páchají divoká prasata a přesto se nikdo "nesníží" k tomu, aby lovil mrňouse v pyžamu. Nevím, proč bych u liščat měla dělat výjimku. Jen proto, že mi jejich máma sebere v revíru nějakého zajíce? Ten zajíc ale přece není přivázaný ke stromu, má šanci na přežití.. Je to rovný boj (tedy alespoň do té doby, než ho liška drží v mordě :-) zatímco pustit psa do nory na poloslepá liščata je - podle mě - dost "podpásovka".

Autor: Pavel Černý | 14.01.2013 10:08
Honzo, naprostý souhlas. Ještě když jsem se jako kluk začínal bavit s místními myslivci, bylo ulovení lišky mimořádnou událostí. V lednu, když byl sníh (což je u nás v posledních letech tak 2 -3 týdny v roce), dělaly se hony jen na škodnou (braly se rákosiny). Škodná se tlumila všemi dostupnými prostředky vč. státem řízeného kladení otrávených vajec. Dnes jsou jiné podmínky. Všude u sousedů kilometry melioračních kanálů (u nás jsme je zamřížovali), kde lišky přes den odpočívají - za světla se objeví opravdu jen při kaňkování, protože je v polích neustálý ruch - pejskaři, koně... Lovíme lišky v rámci MS v podstatě tři a kdy a jestli.. opravdu neřešíme. Díky tomu ještě nějakou drobnou máme. Já se snažím mít přehled, kde jsou liščata a když se (vyjímečně) "splete" fena od nich, většinou je pak dostanu u nory. Fena od hodně malých chodí za tmy. Když už jsou větší, lišák je však často odvede jinam (do řepek) a v našich podmínkách snadno dokrmí. Kdysi mě můj myslivecký vzor učil, jak na ně u nory: spočítat liščata, počkat a střelit starou a pak brát liščata po skupinách do posledního... Tenkrát se předčasně ukončovaly hony, protože už nikdo neměl patrony... Dnes jen kdekdo brečí, že drobná není. Samozřejmě že své sehrává zemědělství, silnice..., ale nutnou podmínkou zvýšení stavů drobné vždycky bylo a bude vychýlení rovnováhy mezi ní a predátory ve prospěch drobné. Jen tak zbyde přebytek ve prospěch člověka - myslivce.

Autor: Hlaváč | 14.01.2013 09:03
Jan Slavětínský " Jo to je právě to co sem někde taky už psal, bohužel myslivecká tradice opadá ať už v lovení škodné tak v etice dnes jeto spíše o penězích a na přírodu každej kašle

Autor: Jan Slavětínský | 14.01.2013 08:37
Když jsem začínal s myslivostí, tak nám v kurze staří a zkušení lektoři říkali, že právě v tuto dobu ta liška dělá největší škody na zvěři a né jindy v průběhu roku. Liška je dobrá máma a své mladé o hladu nenechá. Loví mladou drobnou zvěř a sebere i srnčata a než ty její liščata odrostou, tak sakra něco spořádají...Kdo trochu aktivně norujete, tak dobře víte, co všechno v těch norách najdete. Nebudu se opakovat, toto téma se řeší možná potřetí a v podstatě bych psal pořád totéž. Nevím, ale staří myslivci, které já pamatuji ze svých začátků, ti měli na myslivost a tyhle různé humanitní ochrany všeho možného jiné názory.U lišky zjišťovali jestli je to fena nebo pes až když jí zvedli za zadní z nástřelu. Někdy mi přijde, že by si mělo hodně lidí pročíst takové staré Stráže myslivosti.....jsou tam zajímavější praktičtější články i názory než v nějakých současných penzech. Mě se na těch starých chlapech líbilo, že chodili po obnovách a uměli obeznat lišku. Udělali na ní naháńku a dostali jí. Ukažte mi dnes někoho, kdo by lišku na obnově obeznal a dokonce na ní volal lidi....

Autor: rici czech | 14.01.2013 00:17
Ivo můj příspěvek ve vláknu Lišky 13.1.2013 ve 14.56hod,přesně vystihuje příspěvek pana Brabce!, který mne jen dále utvrdil v teorii kterou jsem napsal.

Autor: Ivo Ondráček | 13.01.2013 23:24
Záleží na tom jak moc je drobná zdecimovaná. Když jsem šel před pěti lety na první hon u nás, vyhnalo se ve všech lečích asi šest zajíců a střelil se jeden. Pak jsme se tvrdě opřeli do škodné (pochopitelně nejen do lišek) a teď po pěti letech bylo šest a více zajíců snad v každé leči. Lány kukuřice a řepky jsou pořád stejné, přikrmujem pořád stejně, třeba se zasází stromkama nějaký bordýlek...ale intenzivní tlumení škodné mělo každopádně velice výrazný efekt!

Autor: Michal Brabec | 13.01.2013 22:25
Prašivou nebo nemocnou vždy, jinak nikdy. Od nás drobná odešla kolem roku 1970-5, kdy se "scelovaly lány". A bylo ji tam dost. Nechci hledat viníka tam, kde není.... Už snad deset let potkávám asi 4 zajíce. Bez ohledu na stav lišek... Zabíjet pro zabití není můj styl.

Autor: Radek Chadim | 13.01.2013 20:30
A prašivou lišku lovím VŽDY.

Autor: Radek Chadim | 13.01.2013 20:29
Lišky lovím po celý rok, ale s citem, přesto intenzivně, občas i norováním a to i liščat. Norování liščat sice není disciplína, která mě naplňuje dobrou náladou, ale vzhledem k počtu lišek to jinak nejde, to je realita. Navíc nechat lišku odchovat liščata a až pak je odlovit, je stejné, jako nedělat nic, protože největší škody lišky nadělají na jaře, když mají lišky liščata a zajíci zajíčky. Nenorování liščat na jaře je jen k tomu, aby si pak člověk dobře zalovil, já raději budu jeden den norovat a pak v létě sedět doma, resp. se věnovat dalším lovům.

Autor: Milan Jirmann | 13.01.2013 20:08
Zásadně nelovím. Nechci lovit matku od mláďat, která jsou na ní životně závislá. Lišky lovím v době začátek listopadu-konec února. Mimo tuto dobu lovím pouze zjevně nemocný nebo poraněný kus. LOVU ZDAR!!!

Autor: Fesoj | 13.01.2013 19:44
Koukám, Rici, že lidstvo se množí mnohem rychleji, než jeho celková zásoba myšlenek - kdybych si před napsáním svého posledního příspěvku přečetl ten Tvůj, nenusel bych nic datlovat a stačilo by nasat 2 slova - plně souhlasím !

Autor: rici czech | 13.01.2013 14:38
No jelikož se před několika desítkami let upustilo od některých způsobů lovu lišek legislativně,které však byly ůčinné ale z dnešního pohledu nehumánní ,tak stále nejůčinnější lov je norování liščat,a to všech včetně staré lišky.Popřípadě lov liščat v době kdy se osamostatňují nebo dříve u nor.Pokud se norování provede tak jak má ,problém bych neviděl.Problém ovšem vidím v tom ,že záznamy či fotky z tohoto lovu se objevují na veřejnosti,která na ně reaguje dosti negativně.Upřímmně ,zveřejněním takových záznamů si děláme potíže sami a je jen otázkou času kdy se toho "někdo " chytne a zakáže.Přiznám se taky nerozeznám lišku od lišáka,asi na to nemám oko.Kdo chová drobnou a chce zvednout její stavy ,tak chtě nechtě musí stavy lišek redukovat všemi dostupnými legálními prostředky,ať se to někomu líbí nebo ne je to tak.Pokud někdo tvrdí ,že liška až takové škody nenadělá je pravda ovšem to by její stav musel být někde na 1 kusu na 500 ha.

Autor: Ivo Ondráček | 13.01.2013 14:16
Lovit: Liška+mláďata v noře. Nebo samotná mláďata bez lišky. Nikoli poslední varianta, samotnou lišku a liščata nechat (v době jejich závislosti na matce). Tady souhlasím s tím že to je z lidského pohledu kruté. Ovšem, máma liška za den nachytá 20myší, z toho průměrem 10 samiček a že mají ty mámy myšky taky myšata co pochcípou hlady, to už nikoho nedojímá. A nezajímá...Ono liščata jsou roztomilá, zato myšata ne. Že se zvířata/zvěř chrání především podle míry roztomilosti a krásy, to už jsem někde psal...
Lovit na čekané někde v polích samotnou lišku v době mláďat...95% myslivců, ani já, nemá nejmenší potuchy, jak na 100% odlišit lišku od lišáka. Žádný střapec, žádné parůžky, to je holt problém...

Autor: figi | 13.01.2013 13:45
Nová diskuse na námět Dědy z lesa.
Jak to děláte ve vaší praxi? A proč? Prosím o názory.