Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lišky - zimní norování (v přírodních i umělých norách,melioracích,kanálech ..)



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: rici czech | 29.01.2013 17:12
Jenom přidám jeden poznatek,pokud se psovi delší dobu nedaří lišku vytlačit z nory či kanálu a podaří se psa odvolat(což je vyjímka) tak ho při nejbližší příležitosti kdy se vyleze podívat ven odchytit a odvézt.Zkušenost je ta že liška noru či kanál pokud nebyla těžce zraněna psem opouští obvykle do jedné hodiny po zklidnění.Je dobré, aby někdo zůstal u vsuku a počkal obvykle se to vyplatí,ale pozor, liška bezmyšlenkovitě noru neopouští jako před psem, ale velmi opatrně ověřuje vítr i okolí vsuku zrakem ,tudíž platí se hodně dobře schovat pod vítr.

Autor: Erika Doležalová | 29.01.2013 16:31
Všechno popsaé jsme použili během norování předminulou neděli (20.1.) Ve druhé skruži uzavřena roura a obsazena jedním střelcem, dvě skruže v úseku zakryty. Uprostřed vzdálenosti mezi dvěma skružemi je propadlá zem až na rouru a těsně nad ní je v zemi vsuk, chodba se točí dolů a podél kanálu a nakonec do něj ústí - tam jsem stála já a pouštěla fenu (BRT). Poslední skruž obsazena střelcem a roura uzavřena (kanál pak pokračuje pod silnicí k sousedům).
Po pár vteřinách se fena rozhlásila, bylo přesně poznat, že lišku objevila v chodbě a tlačí ji do kanálu, jelikož jím protékalo poměrně dost vody, tak se lišce pochopitelně moc nechtělo. Nakonec se akce zdařila, liška se vydala směrem k prvnímu střelci a byla ulovena (mladý lišák).
Celková délka kanálu je asi 900 metrů, většinou ale norujeme jen v úseku cca 400 metrů.
(další dva "oblíbené" kanály jsou dlouhé 230 metrů a cca 500m, ten většinou procházíme nadvakrát, první kratší úsek cca 230m - od výtoku po skruž v poli a pak navazující úsek od oné skruže k první - ta už nemá pokračování)

Autor: Erika Doležalová | 29.01.2013 16:23
Rici už to napsal v podstatě všechno :-) U nás v zimním období obcházíme přednostně kanály, norám se spíše vyhýbáme, protože pravděpodobnost, že namísto lišky tam bude jezevec je min. 90% (a těch 10% jsou prázdné nory). Stohy už moc neděláme, protože většinou když pes doběhne do míst, kde liška je, není pro ni problém vyskočit o "patro" výš a pokud by se pes "přendal", tak liška půjde zase výš a pak níž a z jedné řady do druhé...atd. a ven nejde. Navíc je zde riziko jaké zmínil Rici, balíky bývají omotány sití, která ne vždy je pevně namotaná a celá a pokud někde uprostřed stohu trčí její zmotek do prosotoru, je nebezpečí, že se pes do ní zamotá. "Volně loženým" stohům se vyhýbáme, sice v nich lišky bývají mnohdy radši než v těch balíkových, ale tam je riziko propadu pro psa obrovské (už jednou takhle partner s kolegou nakladačem přerovnávali půl stohu, aby jaga včas dostali ven, takže po té zkušenosti - už nikdy více).
Kanály bývají poměrně "snadnou" záležitostí, liška jde většinou velmi rychle a daleko před psem ven. Podmínkou je samozřejmě stát s dobrým větrem (ať u skruží nebo u výtoku) a být potichu. Což je dosti problém, pokud se norování účastní víc lidí, kteří nejsou schopní pochopit, že psovi trvá, že projde cca 400 nebo 600 (i víc) metrů kanálu a začnou po sobě od skruže ke skruži pořvávat "Tak cooo?"..."Zatím niiic!" apod :-)
Pokud nemáme dostatečný počet střelců, aby se "obsadily" všechny otevřené skruže, pak je nutné je předem zavřít - k tomu se nám osvědčil velký kus kartonu, který stačí položit na skruž - liška "vidí tmu" a ani se nesnaží někam skákat a pokračuje dál. Stejně tak pokud nechceme procházet celý kanál, ale třeba jen jeden úsek (a druhý případně potom), pak z tvrdého kartonu máme vyříznutý tvar roury, přibito na tyči a tím kanál uzvřeme. Jde spíše o optickou zábranu (kdyby liška mermomocí chtěla, tak se přes to za chvíli prodere), ale zatím liška tlačená psem neměla nikdy snahu pokračovat přes zarážku a spíš se ve skruži otáčela a vracela zpět. (Zarážka je dobrá i v případě, že potřebuju fenu nasměrovat do úseku, který je obsazen střelci - díky zarážce nemůže do směru opačného a nemůže si jít tudíž sama vyhnat lišku někam, kde nikdo není :-)

Autor: Jan Slavětínský | 29.01.2013 14:29
Hodně chyb se dělá ve zbrklém rychlém střílení hned jak liška vyjede ze vsuku.Jak Rici říkáš, chce to papíráky bez košíku, dobré jsou skeet laufy a nechvátat. Nechat si lišku trochu dál,poměřit jí a je tam.
Jinak se střílí v poli u melioraček, u stohu a jinak v lese v porostě ,kde většinou jsou ty nory pod nějakou skalkou,kamením ap.Stát s dobrým větrem a také výhledem pro šanci na ránu.

Autor: Ellhenicky | 29.01.2013 08:33
V 800m dlouhé melioraci bez rozvětvení od vesnice k rybníku u Hlavatec 7 lišek, které vyhnali dva JG, všechny ulovené. Není to latina a je to již několik let stará záležitost,ale aktéři jsou pořád při posledních lečích za toto "postihováni".

Autor: rici czech | 28.01.2013 21:28
Další kapitolou jsou stohy.Ač vypadají pro psa bezpečně,zdaleka tomu tak není.Pokud je balík balen jen provázky je to půl bídy ,ovšem pokud je balen tou sítkou a pes se do ní náhodou zamotá(jedná se o rozbalený balík) nemá moc šancí se z toho dostat.Další riziko je zapadnutí psa z vyšších pater mezi balíky dolů a nemožnost se vyškrábat nahoru.To pomůže jen technika neboť s cca 400kg balíky ručně nehnete.Lišky stohy navštěvují z důvodu lovu myší a "teplého" ůkrytu.Jsou schopny seskočit i ze 3 metrů z patra.Ze stohů ovšem tak lehce jako z meliorací nejdou,obvykle hrají se psem na "honičku" zvláště u stohů které nejsou sestaveny přesně a jsou plné mezer mezi balíky.

Autor: rici czech | 28.01.2013 21:07
Tento víkend byl pro mne ůspěšný,jak jsem již psal v sobotu 2 lišky s kolegy,v neděli spoluůčast na 2 mývalovcích.V přírodních norách se řídím heslem ,kde nemůžu kopat psa nepustím.Jedná se spíše o staré jezevčí hrady o několika patrech s množstvím vsuků a chodeb,dále o příliš kamenitý terén.Tam to obvykle nemá cenu je to riziko,alespoň pro psa.Co se týče meliorací, u předešlého psa Jag nebyl problém prolézt 500! metrů melioračního kanálu 30.U norování v melioracích jsem vypozoroval ,že je nutné obsadit všechny skruže a šachtice po celé délce střelci neboť pro lišku není problém vyskočit či se vyškrábat i 1,80 vysoko.Obecně pokud jsou meliorace "zmapované" tudíž průchozí ze všech konců liška opouští ukryt velmi rychle zpravidla daleko před psem.Není vůbec neobvyklé ,že v melioraci jsou lišky 2 někdy i 3 (hlavně v kaňkování).Někdy se stává ,že meliorace je upadnutá a liška má vyhrabán "kotel" vedle meliorace.Hotové neštěstí u meliorací jsou slepé zaslepené ramena.O tom jsem se přesvědčil zrovna včera kdy mi jezevčík zatlačil oba mývalovce do konce který jsme jen odhadovali kde je.Naštěstí kolega ve snaze se ohřát v autě po cestě uslyšel hlášení feny a po 3/4 metru kopání jsme narazili na místo "boje".Osobně preferuji spíše doléhací práci psa a hlášení před psem kontaktním.Obvykle to takovému psu ve vypjatých situacích zachrání život.Stalo se mi ,ještě s jagem že při zahlášení u vsuku liška noru opustila a já ještě viděl" prdel" psa v noře.Co se týče střelců ,to je kapitola sama pro sebe.Nejdůležitější ,dle mne je sehraný tým ,hlavně klidný střelec a dobrý střelec je základ ůspěchu.Při příchodu zachovat klid a naprosté ticho každému musí být jasné co má dělat a jak se chovat. Rozestavit tak aby vybíhající liška střelce nespozorovala hned jak vystrčí hlavu a střílet kousek dále od vyůstění,z důvodu možného navrácení zpět do nory či kanálu,kdy se práce psa velmi zkomplikuje,neboť liška už ven lehce nepůjde.U norování v melioracích postavit i více střelců k vyůstění z důvodu možnosti více lišek.Stalo se že se jeden lovec "odpravil" na lišce a než se vzpamatoval z ůspěchu další mu zamávala oháňkou.Jdou ven zpravidla hned po sobě.No a každopádně musí umět vzít do rukou i lopatu krompáč a umět je "zapnout" v případě potřeby pomoci psu.U meliorací nezapomenout i pořádné kladivo a majzlík pro případ potřeby "otevřít" trubku.brokovnice náboje bez košíčků či nejlépe s cylindrem zahrdlením ať mají broky větší rozprsk,stačí i 3,5.No a teplé oblečení je základ,nikdy nevíte jak dlouho na tomto lovu ztvrdnete.

Autor: Jan Slavětínský | 28.01.2013 19:53
Vaše zkušenosti, rady, střelba atd.