Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Za kolik se u Vás vykupuje černá?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 30.01.2013 20:37
Nezasírejte témata zbytečnejma příspěvkama, jinak budu muset administrátorsky zasáhnout, poslední upozornění platící na všechny uživatele i témata! :-).

Autor: antiproud | 30.01.2013 20:14
Takže když to nechám zmrznout a pak to sežeru tak je to bezpečný?

Autor: antiproud | 30.01.2013 20:08
A proč se to nesmí dávat do mrazáku?

Autor: strejda zajíc | 30.01.2013 20:07
Na trávicí metodu stačí brániční pilíře.Pozor-nesmí zmrznout!Pro ty,co se rádi ptají:nedávat do mrazáku.

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:47
Já si jen dělám názor.

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:47
A můžu to udělat fakt sám?

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:46
A kdo za to zopdpovídá?

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:46
A podle jakého je to zákona?

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:46
A pane Tatalák, odkud jste to opsal? Já bych se to taky rád naučil. Víte, rád si nechám poradit, tak budete velmi laskav, když mi poradíte.

Autor: Jaroslav Tatalák | 30.01.2013 19:43
Rád bych přispěl taky troškou do mlýna. Na vyšetření trichinelózy se odevzdávají vzorky ve velikosti vlašského ořechu ze
1. žvýkacího svalu
2. svaloviny jazyka
3. svaloviny předloktí(kližka)
4. mezižeberního svalu (ze strany hrudní dutiny)
5. svaloviny bráničních pilířů (ne z bránice po obvodu)
Svalovina musí být čistá a vychlazená.Výsledek do druhého dne na dohodnuté spojení.
Toť vše. S pozdravem J.T.

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:36
A jen tak dál, nebudeme ovčani, je třeba se ptát pořád.

Autor: PosluchacV | 30.01.2013 19:36
Mohl bych vyprávět..Nejen prodej zvěřiny ale i porážka fakticky hospodářských zvířat (jelenů, dańků ) z farmových chovů, či skotu mladšího 2 let. Pak se divíme, že vesnický prostor tak životní úrovní zaostává za městem.

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:35
To je otázka, co zákonodárce sledoval. Ale správně se ptáš, je třeba neustále klást otázky.

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:33
Přesně tak Fesoji. A to je ta myšlenka. Jen tak dál.

Autor: Fesoj | 30.01.2013 19:32
Vtip je v tom, že když se kus rozdělí a balíčky dostanou členové MS, je to v pořádku, neboť "konečný spotřebitel" = uživatel honitby, kdežto pokud bych ty balíčky prodal nečlenům, porušuji zákon. Přitom v obou případech se na konzumaci zvěřiny podílí větší množství osob. Tak opravdu nevím, co zákonodárce sledoval - zda si pouze tento fakt neuvědomil,nebo bylo skutečně jeho cílem omezit výdělek uživatele honitby. Dalo by se to vyřešit jen tak, že by si MS nechalo vybudovat "porážkárnu" vyhovující všem veterinárním předpisům, ale to je zejména z finančního hlediska nereálné. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že ano ?!

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:30
a bylo by třeba se ptát neustále dokola.

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:29
Určitě je tu hodně zkušených, co odpoví.

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:29
Možná by někdo mohl odpovědět.

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:29
Na tohle by bylo dobré se zeptat.

Autor: antiproud | 30.01.2013 19:28
Proč asi?

Autor: PosluchacV | 30.01.2013 19:00
Co položit otázku jinak? Proč výnosy z prodeje zvěřiny díky diskriminační vyhlášce jdou pryč z venkova?

Autor: Radek Chadim | 30.01.2013 18:23
Jen mimochodem, toto je témá: Za kolik se u Vás vykupuje černá? :-)

Autor: Václav Sládek | 30.01.2013 17:33
U nás chodí výsledek vyšetření hospodáři na mail do druhého dne.

Autor: Michal Brabec | 30.01.2013 17:32
Na žádosti o vyšetření se dá vyplnit mail, na který ti protokol o vyšetření pošlou. Jinak se dá i telefonicky.

Autor: Čestmír Kunetka | 30.01.2013 17:30
Strejdo dobré, akorát bych ještě zmínil, že pokud je vyšetření negativní, tak se žadateli o vyšetření nedostane ze strany SVÚ žádné zprávy. Tak aby nečekal týden, dva a čuník mu mezitím neshnil v kůži.

Autor: strejda zajíc | 30.01.2013 16:56
Náš přítel PosluchačV v tom má zase poněkud bordel.
Poněkud popletené už to má ale i pisatel článku.Ale stejně,je třeba plakat na jiném hrobě,než je ČMMJ,nejlépe u našich statečných zákonodárců,kteří schválili tzv.veterinární zákon.

Autor: strejda zajíc | 30.01.2013 16:46
Vyšetření na svalovce-ideální vzorek jsou tzv.brániční pilíře,to jsou dva takové svalové"buřtíky"uprostřed bránice,mezi nimi prochází jícen bránicí.Ve velikosti vlaškého ořechu(min.10 g).Trávicí metoda je založena na použití umělé žaludeční šťávy,která rozloží svalovinu a případný "červík"se pak nejde pod mikroskopem.Záchytnost je již od 1 larvy na 1g svaloviny,u kompresní(kde se vzorek svaloviny roztlačí mezi silnými skly)je to až od 2-3 larev na 1 gram.
Vyšetření hradí stát,letos ale už pouze tehdy,pokud vyšetření dělá SVÚ.Sběrná místa bývají hlavně na jatkách,odkud se také vozí tyto vzorky z domácích prasat.
Barva se bere na mor černé zvěře a ACH,5% ulovených kusů z každé honitby.
Bílé skvrna na játrech(zejména u selat)bývají způsobeny migrací larev škrkavky prasečí(tzv."mléčné skvrny").Jinak,pokud není ulovená zvěř použita v domácnosti lovce(lovecké společnosti),měl by být posouzen zdravotní stav proškolenou osobou,tzv.prohližitel zvěřiny,ten nezávadnost potvrdí na průvodním lístku.V případě nalezených změn by se měl obrátit na státního veter.lékaře,který rozhodne o dalším využití.

Autor: PosluchacV | 30.01.2013 16:39
Pro Fesoje. Bavorští myslivci mohou ulovený kus prodat: a) v dece konečnému spotřebiteli, maloobchodníkovi (také gastronomie) nebo registrovanému podnikateli v potravinářství, b) vyvrhnutý pouze konečnému spotřebiteli nebo maloobchodníkovi (také gastronomie), c)ROZPORCOVANÝ pouze konečnému spotřebiteli. Každý kus ulovené zvěře, který jde do oběhu, obdrží plombu s označením obsahujícím druh zvěře, jméno lovce a čárkový kód. Ač jsou evropské předpisy stejné pro všechny státy, přímá cesta zvěřiny od lovce např. do restaurace je možná pouze v Bavorsku. http://www.myslivost.cz/Aktuality/Seminar--Zdravotni-problematika-zvere-a-vyznam-zve.aspx

Co že je to za lobby, ta ČMMJ? Na poctivé venkovské myslivce kašle...

Autor: Michal Brabec | 30.01.2013 16:00
Na vyšetření posílám svalovinu z bránice, nejlépe od hřbetu, a raději větší kus (veterinář mi to kdysi sám doporučil), už si nepamatuju, jestli to není povinné:-) a to u každého kusu. Používá se k vyšetření trávící metodou na svalovce. Což nevím, jaká to je. A pak si můžeš poprosit o takové plastové "ynyjekce" na barvu - ACH, a asi i jiné choroby....

Autor: Miloslav Pletánek | 30.01.2013 07:36
Dobrý den, mám dva dotazy jaké orgány se dávají pro kontrolu na veterinu jak to probíhá? Jak by jsste poznaly bez veterináře zdravý kus podle čistých jater beze skvrn? Předem děkuji za případnou odpověď. Míla

Autor: Drahoš Hikl | 29.01.2013 20:27
Výkup 30kč/kg, pro nečleny MS 40kč.Takže nyní na výboru domluveno že střelec si může zvěřinu odkoupit za 20kč, protože do výkupu dodávat v současnosti je neefektivní.V mysliveckém roce 2012-2013 jsme v současnosti na 97 ulovených kusech, značná část spadá do současných zimních měsíců, takže finanční přínos bude pro sdružení dóst nižší a to je pech.Hlavně že se na myslivce tlačí ze všech stran na zvýšení odlovu černé.
Nu což, zvěřina je chutná a zdravá:-))

Autor: Václav Syrový | 29.01.2013 17:11
U nás ST okres prodáváme cca za 35,-/kg což je málo,kdy jelikož nelovíme tolik kusů ročně. Pro člena je cena symbolická 10,-/kg a to si rád za tuto cenu koupí každý.
V druhém sdružení se zvěřina vůbec neprodává vše se nechává mezi členy a nebo se tim vykrývají náhrady tipu krmení od zemědělců a pod.

Autor: Fesoj | 29.01.2013 14:03
U nás se černá už ani nevykupuje, protože za nějakých 35 Kč/kg by byl člověk blázen, aby ji někam vozil. My těch prasat sice zas až tak mnoho neulovíme, ale pokud prodáváme, tak za těch 50 Kč/kg, které leckdo rád zaplatí, často přijde nějaký chalupář nebo i místní, že by rád koupil prase - no a pokud zrovna zájemce není, rozdělíme si kus mezi sebou za těch 30 Kč/kg, přičemž menší kus si zpravidla nechá střelec, ale ochutnají i ti, kteří neloví, ale plní ostatní členské povinnosti. A jelikož se v poslední době začíná objevovat zvěřina i v obchodech, při pohledu na ty ceny lidé vidí, že těch našich 50 Kč/kg není rozhodně přemrštěná suma - a kdyby zákon povoloval prodávat zvěřinu dělenou, protože koupit celý kus je pro mnoho zájemců neúnosné, rozhodně by s odbytem nebyl sebemenší problém, i kdybychom cenu zvedli.

Autor: Jan Slavětínský | 29.01.2013 13:42
Těch 50,- je psáno s nadsázkou k celé té větě. To by se nám líbilo....
Nejlépe prodané sele je po naháňce v myslivecké tombole.

Autor: ValíkVlastimil | 29.01.2013 13:41
Je jasné pro všechny, že loňský rok(nebo myslivecký pro Radka:-)) bude zase rekordní co do počtu ulovených kusů černé zvěře.Z vyšší nabídkou samozřejmě klesá cena. Myslím že je trend celoevropský.

Autor: Ellhenicky | 29.01.2013 13:32
Jak to nakousl Honza Slavětínský,za kolik se u Vás vykupuje černá? 50,-Kč jak uvádí Honza je asi nereálná cena. U nás PT 35,-Kč výkup, 25,-Kč odkup pro člena. Někde uvádí, že černá jde do výkupu za 20,-Kč nebo se vůbec nevykupuje. Tak nevím na čem mají pak myslivci zbohatnout:-) Za myslivecký rok zatím uloveno 70 ks a pořád neubývají a neubývají.