Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jaroslav Miňha | 28.02.2011 07:39
Nikolo, v Radnickým lese byli pyžamáci už před měsícem.
V neděli ráno jsem viděl už za plného světla na strništi samotný kus cca 90 kg, téměř jistě to byla bachyně. Vzápětí jsem v lese našoulal na patnáct - dvacet metrů druhou v nízkých borovičkách, ta mě s cvakáním vyprovodila, nejspíš měla hnízdo někde poblíž, je tam spousta staré suché trávy a je to na sluníčku. Už se ty pruhované korálky budou objevovat čím dál častěji.

Autor: Václav Pašek | 27.02.2011 23:46
Dnes před obědem jsem šel udělat ozdravnou procházku s hafanem po výročce a občíhnout polomy, pila už je natěšená. :) Na místo, kam jsem chodil na lištičky, který buď nepřišly a nebo se promenádovaly na 300m a víc, tak dnes shodou okolností v půl dvanácté liška na cca 80m, deset vteřin jsme se na sebe dívali a pak zatáhla do lesa. Hold ví, kdy může. :) V.P.

Autor: Nikola Rýdl | 27.02.2011 22:17
Právě jsem se vrátil z lesa, po deváte hodině, když jsem začal přemýšlet o odchodu k domovu jsem slyšel chroupání od slaniska, tak jsem si řekl, že si počkám na to(ho), kdo mně likviduje slaniska. Deset minut byl klid a slyšel jsem jen sem tam nějaké přešlápnutí, čekal jsem, že vyjde vysoká, ale na kraji lesa vytáhlo něco menšího a zavalitého. Černá, říkám si. Vytáhl samotný kus a porýpával na strništi. Na samotné kusy nestřílím, tak jsem čekal. Najednou slyším pískání a přes zbytek sněhu u stěny lesa přecházeli selata - pyžamáci. Bachyńka byla značně nervozní a rychle si potomstvo odvedla 40m okolo mne pryč.
Teď začalo pršet, což mi radost nedělá, pro selátka není nic horšího, než déšť, vlhko a zima.
Jak je to u vás, už jste se setkali s letošními selaty?

Autor: martes | 27.02.2011 11:57
To by vám šlo.

Autor: Martin Skřivánek | 27.02.2011 11:42
Martes minulý týden jsme dělali zabíjačku,tři dny jsme byli na Mýtince :-).si z nás dělali srandu že nic neumíme střelit tak si kupujem prasata na zabijačku :-).

Autor: martes | 26.02.2011 22:22
Martine,nahřívat záda,trocha slivovice s Krtkem, tak potom se nedivím.

Autor: jirka marek | 26.02.2011 17:10
Chlapi taky k tomu "půl století" vše nej a hlavně zdraví.
Dnes sem vytáh mamku na procházku,vzal sem letninku a zakrmit.
Zpátky jako vždy kolem lapáku a ejhle,lapák sklapnutý.Chytila se krásná lesačka,zavolal sem kolegovi,jestli by nepřijel s flintou,normálně mě jí bylo líto.Mám ji na kameře,ale jestli to zvládnu sem dát,to fakt nevím.
Lovu zdar!

Autor: Václav Pašek | 26.02.2011 16:14
Razim na výroční schůzi, kde budu přijat mezi myslivce, dneska se tu už určitě neobjevím, zítra snad. :-D V.P.

Autor: Zdeněk Ondruch | 26.02.2011 14:42
Razím ven, vymaloval jsem kuchyň(to je to když máte kreativní manželku), taky beru drsoňa a cestou u mojeho posedu vyzvedneme vodítko, který jsem tam ráno zapoměl.Z

Autor: Zdeněk Ondruch | 26.02.2011 14:40
Chlapi, padesátníci(to je ale divný oslovení), přeji Vám hodně zdraví, štěstí a hlavně kondici v další padesátce.Lovu Lesu Z

Autor: Martin Skřivánek | 26.02.2011 14:28
Padesátníkům Josefovi a Jindrovi vše nej! (Krampol kdysi zpíval "copak je to padesátka jen když máme smysl pro děvčátka) :-).jinak dnes jsme měli sčítání,ráno na naší klubovně jsem si tak nahříval záda u kamen až jsem ucítil smrad a spálil jsem si nový hubertus(pro Martese topil Jonatán:-) ),docela nás příjemně překvapil počet zajíců,bažanti bída.je dnes nádherné počasí.

Autor: Josef Hanzlík | 26.02.2011 14:15
Dámo a pánové kolegové,všem gratulantům moc děkuji"za hezká slova útěchy"a jsem opravdu rád,že mě někteří brzy dohoníte za tou čarou.Teď vezmu drsňačku,sednem do Forestra a jedem nakrmit a vyvětrat.

Autor: Erika Doležalová | 26.02.2011 09:14
Tak ranní čekaná bez úspěchu, asi jsem měla jet ještě dřív, na místě jsem byla chvíli po páté, louka prázdná ale cestou k posedu mě přes nos praštil silný liščí zápach, skoro jsem čekala, že tam snad někde nějaká liška leží :-) Krom zajíců a se svítáním dvou srnců "mrtvej kraj" a jen skolení lišáka od sousedů. Chlap když včera jel, tak lišku viděl z auta u silnice, prý veliká jak hrom, tak musíme zase vyrazit večer :-)

Autor: Pavel Toman | 25.02.2011 23:29
Jozef,Bolek Polívka,když slavil padesát,tak prohlásil : "padesátka je věk,kdy se snoubí mládí se zkušeností" tak nestresuj :-))))))) a užívej si mládí a zkušeností,jinak vše nej P.T.

Autor: Nikola Rýdl | 25.02.2011 21:41
Lovu Dík! Jardo, moc rád tě vezmu s sebou.
PS:Odpuste mi náš dialekt, již od krásných časů myslivecké praxe mého dědy mám zažito Lovu Zdar! - Lovu Dík!

Autor: Jaroslav Tatalák | 25.02.2011 21:20
Nikolo bez "boží ráže" lovu zdar a Josefovi do rozumné půlky života hodně zdraví a loveckých úspěchů.S pozdravem J.T.

Autor: Erika Doležalová | 25.02.2011 21:00
Pro Nikolu Lovu zdar a pro Josefa vše nejlepší do další padesátky. Koukám že jsme se všichni narodili nějak "pospolu" (krom roku teda :-) mě to čeká příští čtvrtek :-) Chlap vyrazil na lišku - co jsem já minule zmastila a nechala dvě odejít on musí napravit, já nažhavím budík a po náročném pracovním týdnu se zkusím probudit a pojedu ráno. Myškovačku jsem nenávratně rozbila (a co ne já, to jsme dnes večer dorazili "pitvou" proč nefunguje a jak ji opravit :-) tak zkusím vzít vřeštidlo, kdyby to vypadalo slibně. A když ne ráno, tak večer, liškám se asi líbí osmá večerní (lišáka jsem poprvé viděla v osm, pak ho v osm ulovila, jinde jsme viděli lišku v osm, teď nedávno mi na louku vytáhla taky v osm... divné, ale pravdivé :-)

Autor: Jaroslav Miňha | 25.02.2011 20:36
Nikola - to se To to kouká Steinerem, co? (jenom tiše závidím, je fakt super) jen s tou "boží" ráží jsi trochu ulítnul. Spletl jsi si délku nábojnice, ta správná je 51 mm, ne 63 mm. Ale co, dvě kejtičky na sraz jsou. Tam zase budu na koni já a budeš prosit, abych vzal do zástavy Tvýho Steinera za kus propečenýho masíčka!!! Ale vážně, vezmi mě někdy na čumendu. Rád se přiučím od někoho, kdo umí. Mám co dohánět!

Autor: Nikola Rýdl | 25.02.2011 18:34
Včera jsem vyrazil do lesa okolo půl sedmé, cestou lesem mi přes vozovku přeráží dva mladí lopatáči a před autem kličkuje zajíc. Nechal jsem auto hned u silnice u stohu, vzal jsem dalekohled, kulovnici, dvojnožku a posvých jsem zlehka vykročil již za šera polní cestou ke 500m vzdálenému lesu. Ještě jsem se ani nerozkoukal a již vidím pohybující se flíček na strništi. Dalekohledem obeznávám samotný kus černé, na první pohled je vidět nízká hlava s dlouhým ryjem. Bachyně říkám si a zapomínám na lov. Na čerstvém prašanu ji ještě asi 10 minut pozoruji, jak se vzdaluje, vyrývá myši a pokračuji dále k lesu. Co pár metrů se zastavuji a dalekohledem pozoruji okolní strniště, snadno lze vidět přetahující srnčí a dančí k řepkovému lánu v povzdálí. To již dorážím na kraj lesa, kde usedám u země na můstek přes oplocenku. Sice sedím na zemi, ale s pocitem většího kontaktu s přírodou a zvěří. Mám dobrý výhled před sebe i po obou stranách. Večer utíká a po tříhodinovém sezení se rozhoduji k odchodu domů. Zvedám se na prokřehlé nohy a ještě přehlížím pole před sebou, na jehož kraji po levé ruce vidím čtyři malé flíčky. Divočáci. Beru do ruky dvojnožku, "podprdelník" a rukavice nechávám na zemi a podél lesa a s dobrým větrem se přibližuji co nejblíže k tlupě. Jak říká kamarád Jarda Miňha, dostal jsem se skoro mezi ně. Vybírám nejmenší sele na kraji rudlu, zaklekám, opírám kulovnici boží ráže 30-06 a odmačkávám spoušť. Po výstřelu zvěř odbíhá a já zapaluji cigaretu. Po chvíli se vydávám na nástřel, v jehož blízkosti nalézám cca 25kg sele.
Další výborná práce Nosleru Partition, který se mi co do šetrnosti a ranivosti v této ráži maximálně osvědčil na jakkoli těžkém kusu černé zvěře. Lovu Zdar!

Autor: Jindřich Šimara | 25.02.2011 17:42
Josef,blahopřeji a nejsi v tom sám,mně to čeká v pondělí.

Autor: Václav Sládek | 25.02.2011 16:57
Jozefe nejni to v pr.. život je krásný v každém věku.Přeji vše nej a hlavně pevné zdraví.

Autor: Rudolf Husák | 25.02.2011 16:53
Kamaráde josefe,blahopřeji k narozeninám,ale padesátka?To seš ještě dítě.

Autor: Milan Soukup | 25.02.2011 16:27
Josef, taky přeju všechno nejlepší! Nezoufej :-), těsně tě sleduji jen s malým odstupem :-). M

Autor: Matěj Fous | 25.02.2011 15:42
Pepo Hanzlíku - gratuluji ke kulatinám a přeji stálou pohodu,štěstí a pohlavní svěžest. Dnes odpoledne přeji již podruhé - mému synovi (bydlí se mnou,jiný vchod-3 děti) je dnes 38 let(tedy ještě tzv. cucák). Do volátka ale kápneme něco až zítra,já totiž nemám dnes večer čas.Je pátek a to musím z vnučkou na diskotéku,někdo ji tam hlídat přeci musí!Tedy v praxi to vypadá tak,že ona na sále trsá a já s dědkama hraji ve výčepu mariáš a její útratu píše hostinský na můj lístek - ono takové to nealko pitíčko 2dcl (podobné koňské moči)a nějaké to bejlíz nebo co není zrovna levné...

Autor: Josef Hanzlík | 25.02.2011 15:19
Dneškem je to v pr.eli,je mi padesát.

Autor: Václav Sládek | 24.02.2011 10:45
Já se šel večer jak říká v hospodě kamarád nemyslivec vyhřát na Spálenou pilu.V půl osmé slyšim skolení.Liška se pohybuje na vzdáleném konci pole ale pro horší viditelnost ji nevidím.Skolí snad pět minut v kuse pak přestává a po delší odmlce ji slyším zaskolit v lese.15°C po nulou seděl jsem do jedné.Doma talíř téplé polévky a můj oblíbený noční groček.

Autor: Martin Síla | 24.02.2011 10:04
Taky se každej večer rozhoduju.Někdy vyhraje les,někdy ta slivovička a někdy mně taky mamina přilehne podolek :-)
V těhle suchých mrazech to sezení ale není až tak hrozný. Vydržím sedět dýl,než ve vlhký zimě okolo 0 ta leze pod kožich.
Škoda,že u nás teď není sníh a je prd vidět. Docela se už těším na víkend. Budu chodit před svítáním.

Autor: Jan Slavětínský | 24.02.2011 08:59
Nějak mě to v těch současných mrazech a "klendrách" ani ven netáhne. Od víkendu jsem s flintou nebyl venku. Černou už u nás nelovíme a dáváme jí v tuto dobu klid, je to taková naše oblastní praktika i v okolí. Nerad bych ty čekané kvuli lišce odmarodil nebo tomu jen přidal. Doma už mi chrchlají děti a začala i manželka. Myslel jsem si,že nás ty chřipky minou... Denně se s večerem rozhoduji, uvidím. "Většinou vítězí grog nebo slivovička"

Autor: Karel poslík | 24.02.2011 07:16
Včera večer se opakoval pondělní scénář. V 18.40 neslyšně jako stín, přijde samotná bachyňka, asi už ji dám nějaké jméno. Zůstane opodál a dlouze jistí. Potom přijde , vezme pár loupáčků a rohlíků a hlučně, jako radostně, odbíhá do lesa. Stopy a jiná pobytová znamení svědčí i o návštěvách menších kusů. To bych tam asi musel sedět delší dobu, možná přes půlnoc, ale teplota klesla pod -10°C a já jdu už za dva týdny na operaci oka a nemohu riskovat rýmu nebo nachlazení. Dnes změním stanoviště a na víkend se má trochu oteplit , tak to snad bude lepší. Zdar Karel

Autor: Václav Pašek | 23.02.2011 21:55
Já jsem zvyklej z honitby na Plzni severu, že vidět bažanta je pomalu zázrak, koroptev je sci-fi. V.P.

Autor: Petr Havlín | 23.02.2011 21:53
Na hřivnáče jsem zapomněl.Těch vídám celá hejna.

Autor: Jaroslav Miňha | 23.02.2011 21:02
Jezdím občas pracovat do Prahy na letiště. V nejbližším okolí letištní plochy jsou běžně vidět koroptve, zajíci, bažanti, o havranech atd. ani nemluvím. Hřivnáči se dají pozorovat přímo pod stromem.

Autor: Petr Havlín | 23.02.2011 20:26
Bydlím v Praze na Letné a tak denně chodím do práce přes Letenské sady a s dětmi do Královské obory-Stromovky.Tolik strak,kavek a sojek jsem ve volné přírodě nikde jinde neviděl.Straky už pilně staví velká a krásná hnízda.Včera když jsem šel do práce,tak 2m ode mě seděly na větvi dvě straky a v těsném jejich sousedství dvě sojky.Od neděle pojedu na chalupu na týden a tak už se nemůžu dočkat lesa.

Autor: Václav Pašek | 23.02.2011 19:18
Dnes ráno jsem byl v šoku. Štráduju si to v Práglu do práce a na políčku před barákem šest koroptviček. V.P.

Autor: Erika Doležalová | 23.02.2011 09:18
Včera večer jsem vyrazila na lišku, při příchodu ke kazatelně odbíhá 6 kusů srnčí, slušní srnci mezi nimi :-) Je teprve šest, tak mám času dost. Vítr je "mizernej", točí se jednou do lesa, jednou do kazatelny, jednou na pole, no ale když už sedím, tak vydržím.. Skóre je tak nějak vyrovnané - přijde srnčí, pak zajíc.. Zase srnčí a zase zajíc.. Když už si říkám, že špatně vidím, objeví se další ochotník (zajíc), který mě přesvědčí, že vidět je velmi slušně :-) Před osmou vybíhá z rohu louky první liška, ale újeď ji nezajímá a poklusem míří pryč, než ji "chytím" do kříže, je 100m daleko a střílet jen proto, aby neodešla bez rány se mi nechce. Třeba se vrátí.. Za pár minut zahlédnu u lesa další tmavý flíček - je to druhá liška, ale nikam se jí nechce a rychle se vrací do lesa. Takže smůla smůlovatá, před devátou končím, jsem zmrzlá a nastala "mrtvá doba", ani srnčí, ani zajíc, ticho a tma. Cestou k autu něco zašelestí u kanálu - možná to byla ta první liška, kdo ví..

Autor: Karel poslík | 22.02.2011 05:53
Včera jsem zasedl v 18.20. Připravil jsem kulovnici, rozbalil deky a ostatní nezbytnosti a vyřídil důležitý příchozí hovor. Ještě oslepen světlem telefonu mžourám do tmy a vidím černou skvrnu, která tam nepatří. Beru dalekohled a třicet metrů před kazatelnou stojí samotné prase, asi tak mezi 50 – 60 kg. Čekám zda se neobjeví někde další. Nic ,ani větvička nezapraskala, ani tráva nezašustila, jedná se opravdu o samostatný kus. Dlouho pozoruji jak divočák „kontroluje „ poslední zbytky pochoutek z vnadiště a újedi, a potom pomalu odchází do přilehlého porostu. Při nízké viditelnosti se ani na blízko nedalo spolehlivě určit pohlaví, podle protáhlejší hlavy bych se spíše přikláněl k bachyni. Doprovodil jsem kus se záměrnou osnovou až do bezpečí lesa. Nic dalšího už nepřišlo, jen teplota klesla na -8°C a lehký větřík mi přece jen v deset vyhnal do postele. Kolegovi na jiné kazatelně prošla „rychlá“ liška bez rány. Zdar Karel

Autor: Radek Chadim | 21.02.2011 18:01
Dnes večer na ČT1 je díl Četnických humoresek, kde se bude vyšetřovat, kdo zastřelil hajného Mlynáře. Tento díl je zajímavý z hlediska historie myslivosti u nás, tak kdyby se zase někdo hlásil o Superstar, tak... :-)

Autor: Radek Chadim | 21.02.2011 17:36
Včera jsem vyrazil po východu měsíce a po zmiňovaném filmu i já, ale kromě zajíců nic - byl moc velký mráz, na poli už je tvrdo, tak jsem ani nečekal, že něco uvidím, ale první měsíc kolem únorového úplňku, tak mě to nedalo :-). Bohužel sníh u nás veškerý žádný, tak to do brzkého budoucna nevidím s čekanou nijak dobře.
Dnes ráno v hokně ve střešním okně koukám na nebe a najednou asi 50 metrů nad střechou přeletlo asi 15 kormoránu, kteří táhli pěkně z jihu na sever, tak aspoň něco :-).

Autor: Erika Doležalová | 21.02.2011 14:47
Taky jsem byla včera venku,když už zase napadl ten sníh :-) Jeden večer jsme navnadili dvě rybky, druhý den po výročce to jeli okouknout, lišky to našly, tak navečer hurá ven. Cestou na kazatelnu odskakují z hromadydva kusy srnčí, další dva stojí v poli čekají co bude,jestli třeba nejdu přisypat :-) Na kazatelně jsem před šestou, vydržím skoro do devíti ale lišky nikde. Na louce se vystřídalo dalších 10 kusů srnčí (krom srny se dvěma srnčaty chodilo všechno po jednom vždy po cca 15-20min). V lese bylo poměrně ticho (pokud zrovna příchozí srnčí nezakoplo o větev :-) lišky asi vyrazily jinam. Celkem mě zmátly stopy okolo újedi, krom liščích tam byla i taková větší, kulatější, spíš do psa ale ten tam určitě žádný nebyl.. Tak nevím, psík u nás zatím spatřen nebyl.. Dnes pojedu možná zase, pokud nepojedem na prasátka.
Všem úspěšným Lovu zdar.

Autor: Václav Sládek | 21.02.2011 14:10
Včera večer jsem se dostal na posed u kukuřičného pole těsně před osmou.Byla to chyba, čuníci už hodovali.Zradil jsem si je.Vydržel jsem dlouho ale jen srnčí a pár zajíců.Kmotry nikde.Sníh se krásně třpytil,po druhé nasedám do auta budík ukazuje -12°c.Groček doma mě srovnal.

Autor: Miroslav Šafr | 21.02.2011 13:32
Kájo, ať tam nezmrzneš! Ráno u nás bylo -12 C a mě přišlo, že je nejmíň -20 C. Už jsem asi odvykl od mrazů po té mírné zimně co panovala doposud.

Autor: Karel poslík | 21.02.2011 11:17
Posunul jsem si víkend na pátek a sobotu, abych se mohl již v sobotu odpoledne vrátit do revíru a počkat si na prasátka.Až do osmnáctého jsme nelovili kvůli cermixu, což znamenalo mj. že ve středu přišlo na vnadiště asi 15 -16 kusů, z toho 12 nebo 13 selat do max 25 kg. V sobotu jsem tam opět zasedl na zemi již v půl šesté( objevují se poprvé po sedmé) a vydržel až do půlnoci. Klesající teplota nedovolila zůstat déle. Přišlo několik kusů srnčí a sova. To bylo vše.Dnes se pokusím o odvetu. Zdar Karel

Autor: Jan Slavětínský | 21.02.2011 08:29
Když mě v sobotu časně ráno vytáhl budík,chumelilo a dost.Tak jsem nikam nešel. Ráno už bylo líp, do toho manželka začala hučet s vysavačem,tak jsem raději nepřekážel a šel jsem obrazit krmelce. Cestou k oborohu jsem to vzal polem okolo vnadiště, kde už v tuto dobu sice nic nedávám, ale pro přehled. Cestou přetínám troje lehce připadnuté liščí stopy a stopu těžkého kňoura, stopu velkou jako dlaň.Tenhle pohyb tu byl v době, když jsem zamačkl toho budíka ,říkám si... Včera jsem nevydržel a pro jistotu si dal budíka ještě o hodinku dřív. Lehce po čtvrté ráno už sedím na boudě, s vřeštidlem v ruce, s trochou naděje i zvědavosti a s odjištěným kulobrokem ,který opírám do rohu kazatelny. Po půl hodinkách zkouším vřeštidlo, ale nic. Do rozednění totální mrtvo. Vytuhlý slézám z boudy a docela se těším na horké kafe a snídani...

Autor: Josef Hanzlík | 20.02.2011 22:02
Hlásím,že jsem povinnost splnil přes značnou nelibost přítelkyně,neboť jinde byla Superstar a taktéž hlásím včerejšího kňourka,30kg vyvržený,uloven na obrovskou vzdálenost dvaceti metrů.

Autor: Radek Chadim | 20.02.2011 20:16
Právě teď je v tv na Nova Cinema Pod jezevčí skálou, takže s pozdravem Lovu dík :-) by se měli jít všichni povinně dívat :-).

Autor: Jaroslav Miňha | 20.02.2011 19:32
Napadl sníh, včera ráno před rozedněním jsem vyrazil v bílém. Vidět bylo velice slušně a jak tak šoulám po polní cestě, přede mnou jde stejným směrem liška tak na sto metrech. Na mě moc daleko, tak jsem se chtěl zkusit dostat blíž. Jenže když už jsem byl tak na 50m, nedalo mi to a už jen ze sportu že zkusím, co vydrží. Zkrátím to - sedla si na pole vedle cesty a začala skolit v pro mě krásné vzdálenosti třiceti kroků. Trojnožka pro jistou ránu, zakleknutí, na sněhu byl místo rány slyšet jen pšouk a je to má letošní první. Od března je nelovím, tak se třeba za těch pár zbývajících dní ještě nějaká povede. Je už poměrně pozdě, ale pořád jsou slyšet, jen se k nim dostat... Večer jsme byli domluvení s kolegou na čuníky. Zase v bílém jsem zasednul na poli na stoličku, kolega přišel po mně a nemohl mě najít, byl jsem tak 80m od něj :-)) Během hodiny na mě málem šlápnulo srnčí, daněla chodila okolo a frkala, co že jsem to zač, ale čuníci nikde. Po dvou hodinách sezení už jsem měl dřevěný zadek tak jsem šel trochu pošoulat. Obešel jsem kus lesa, po štětině ani vidu ani slechu, tak jsem se vrátil zpátky na pole a málem mě trefil šlak. Během té hodiny, co jsem byl jinde, prošli na doplivnutí kolem místa, kde jsem předtím seděl. Mají to vychytaný :-)) až jsem se musel smát! Na závěr mi ještě kolega zkazil náladu a docela dost. Když jsme se sešli, porovnali jsme můj Bresser jagd 9x63 a jeho stařičký Zeiss. Je to v noci někde úplně jinde a to jsem si myslel, co mám za dělo. Troufám si říct, že sedí přirovnání trabant vs. oktávka. Budu se s tím muset naučit žít :-(

Autor: Radek Chadim | 20.02.2011 18:36
Včera jsem vyrazil po čtrnácti dnech nechození, sníh skoro žádný, severní vítr na nic, zataženo, takže měsíc jen přes mraky, ale Casino Royale mě nějak nebralo, tak v 21:00 hurá do revíru. Sedl jsem za drobného sněžení na posed u řepky, dvě hodiny čekal a nic, ani chlup jsem neviděl. Cestou domů jsem se stavil ještě "u mě" obhlídnout řepkové pole, jestli tam něco nechodí. Po vystoupení z auta ujdu 50 m a na horizontě 3 černý fleky, vítr foukal k nim, tak než jsem se zamyslel nad plánem k útoku :-) - tak divočáci zmizeli do lesa. Dojdu na horizont, abych se podíval, kde vlezou do lesa, ale divočáci nikde - jen jeden samotný kus černé stojí asi 200 m v poli. Dojdu k přenosnému posedu u cesty, stoupnu a pozoruju, kus se najednou vydává k lesu, který je asi 350 m daleko, vbíhá mezi srnčí, chvilku je honí po poli a vbíhá do stínu lesa, po chvilce opět vybíhá z lesa, chvilku pobíhá po poli sem tam, až doběhne opět na místo, kde jsem ho spatřil poprvé. Z onoho místa se vydává přímo ke mně, na 100 m ususzuju, že není tak velké - asi 50 kg, ale... nechávám ho doběhnout až na necelých 15 m ode mě, slyším jak oddychuje a nasává vzduch, pak zahne na dobrý vítr, navětří mě a utíká stejnou cestou, jak přišel zpátky do lesa. Říkám si, že půjdu domů, ale počasí bylo dobré, vidět slušně, tak že zajdu ještě na nedalekou kazatelnu. Při příchodu k ní se u lesa pase 15 ks dančího, tak chvilku posedím na kazatalně a za hodinu jdu domů. Při přichodu k autu slyším zvuky z míst, odkud jsem právě příšel, otočím se a vidím, že tam někdo chodí s baterkou po poli, pak druhá baterka, tak si říkám, co kdo tady v půl druhé chce. Tak dotyčného s dotyčnou :-) chvilku šmíruju, jak stojí na cestě uprostřed polí, vykřikují různá slova, která z části nejsou ani publikovatelná, a po zjištění, že pytláci to asi nebudou, na ně na 400 m posvítím, aby si nemysleli, že si tam můžou vyřvávat v noci jak chtějí, a aby věděli, že Velký Bratr :-) se vždy dívá, a pak jedu domů. Takže na to, jak se mi nikam z večera moc nechtělo pěkný večer.

Autor: Stanislav Haas | 20.02.2011 15:04
Včera jsem po třech týdnech /problémy s pumpou:-)/ vyrazil opět do revíru, obhlédnout situaci a zakrmit. Obnova, ale okolo "mého" místa ani jediný otisk, ani srnčí, zajíc, černá - nic za celý den:-(, hromada skoro netknutá, rudl černé tam byl naposledy 6. ledna. To jsem ještě nezažil, aby v zimě prasata zmizela z revíru a od krmení. Nahlásil jsem se ještě na jedno místo na doporučení, ale pro špatný směr větru a vodorovné sněžení jsem tam nevydržel ani hodinu.Tak jsem zajel za hospodářem, poděkoval mu a vrátil povolenku, do konce března se asi nezmění nic. Ještě že máme sigu a sigu 2.

Autor: Václav Pašek | 20.02.2011 11:52
Tak dnešní ráno bylo vskutku povedené. Nařídil jsem si budíka a schodou okolností jsem vstal minutu před tím než měl zvonit. :) Vypnul jsem ho a že ještě pět minut poležím, samozřejmě jsem usnul a probudil se po půl hodině. Rychle oblíct a tradá do revíru. Sednul jsem si na takovej starej pochybnej posídek u kanalu, kde jsem měl obeznanou lišku. Vybral jsem si toto místo záměrně, protože jsem sedával na vedlejším posedu a lišku jsem z dálky pozoroval, vítr se do mě opíral a já říkal že vydržím, že musí zase vylézt. Lišce se nechtělo a nechtělo, tak jsem zkusil vábničku, jestli nevyleze a ona nevylezla. S omrzlou pusou a očima plnýma sněhu jsem to zabalil a teď jsem se dozvěděl, že včera večer ji střílel kolega. Tak to ji omlouvá. :-D V.P.

Autor: Erika Doležalová | 17.02.2011 19:18
Tak jsem se právě vrátila z revíru.Cestou od auta zatahují do lesa dva kusy srnčí (srnec a to druhé jsem nestihla), pár minut po usednutí na kazatelnu zase dva z jiného místa vycházejí (tentokrát srna a srnče). Začíná to dobře, říkám si a ještě nevím, že tím to na delší dobu končí :-) Sedím, čekám, koukám, nikde nic. Je před sedmou a uprostřed louky vidím tmavou skvrnu. Beru dalekohled, ale je to nejmíň 80 metrů a tak si nejsem jistá, jestli je to malá liška nebo velká kuna :-) Chvíli se pohybuje pomalým krokem - je to liška. Pak najednou hup hup hup - takže kuna. Dalekohled měním za kulovnici, do které jsem před odjezdem udělala výběrové řízení na střelivo - po názorech na Brenneke Tug a jeho vhodnost na srnčí jsem se rozhodla vyzkoušet ho na něco menšího a teď mám tedy příležitost. Chvíli chytám poskakující "flek" do kříže a když se mi zdá, že je tam, odmáčknu a už v tom okamžiku vím, že je všechno špatně (moc vzadu a moc nízko) a po povinné cigaretě jdu tam. Chodím křížem krážem a samozřejmě NIC. Tug za skoro sedm pětek v prde.. někde v louce, no ale pěkná čekaná. Dál už nemělo cenu se vracet na kazatelnu, psi a kůň mají určitě hlad tak jedu domů. Ráno to zkusím znovu, ikdyž nevěřím, že se objeví znovu.. Jdu si dát panáka na oslavu - je to můj první chybený kus :-)))

Autor: Martin Skřivánek | 16.02.2011 14:11
Miro lovu zdar.já jsem dnes ráno kmotru minul :-(.

Autor: Milan Soukup | 16.02.2011 13:24
Újeď dávám dohromady s vnaděním na černou. Zatím bez problémů :-). MS

Autor: Daksl Kopov | 16.02.2011 13:07
Vidíš,staále se budem učit:)))))

Autor: Miroslav Kráčmar | 16.02.2011 13:04
To: Daksl
Ono se někde krajově říká "stromovy"(tedy podle Vás normální jablka) a pak
"zemsky"(což jsou zase erteple,tedy brambory).Holt jiné kraj,jiné mrav....

Autor: Václav Sládek | 16.02.2011 12:47
Normální jablko bude nejspíš z supermarketu.Stromové jak už název napovídá.

Autor: Daksl Kopov | 16.02.2011 12:43
Přeji Lovu zdar a zeptám se-jaký je rozdíl mezi jablkem normálnim a stromovým???

Autor: Karel poslík | 16.02.2011 11:43
Josefe, mám to v kalendáři, tak se tam potkáme. Jinak újediště a vnadiště nijak neodděluji, na většině míst to mám prakticky pohromadě. Divočákům újeď nevadí, spíše naopak a liška kolikrát nepohrne loupáčkem.Nejednou se nám s kolegou stalo, že ulovená liška zůstala na místě a dočkali jsme se příchodu černé ,nebo naopak, po deseti minutách od ulovení divočáka přišla na stejné místo kmotra. Zdar Karel

Autor: Josef Hanzlík | 16.02.2011 10:47
Míro,Lovu Zdar.Lov škodné skorokulovnicí
se mi hrozně líbí i když si tu kuličku kmotra kousek odnese.Snažím se tak lovit hlavně v zimě,kvůli minimálnímu poškození kožešiny.
Karle,ta přehlídka trofejí v Chotěšově je od30.4 do 14.5.,ještě se telefonem připomenu.
Odborníci,jakej máte názor na umístění újedi vzhledem k vnadišti na černou.Myslím tím jestli společně,nebo hodně daleko od sebe.

Autor: Erika Doležalová | 16.02.2011 10:09
Lovu zdar Mirku! To byl teda lov :-)

Autor: Miroslav Kráčmar | 16.02.2011 09:50
Včera ráno jsem byl zkontrolovat krmelec,přidat trochu krmné řepy a pár stromových jablek.S sebou jsem si vzal "skoro kulovnici",pro případ že by se na pastvině zapomněla na myších nějaká kmotra.Dalekohledem jsem přečetl celou louku,nikde nic.
"Půjdu se aspoň podívat po srnčím,jak už mají srnci nasazeno".A jak tak docházím po louce k lesíku,najednou mně něco na
té trávě nesedí.Nějak divně červená.Zvednu dalekohled k očím a hle! Ne tráva,ale kmotra! Schoulená do klubíčka si vyspává na
louce,tak 50m od lesa a 70 ode mne.Vítr mám dobrý můžu opatrně blíž.Když jsem tak na 50 kroků,snažím se z volné ruky ustálit kříž puškohledu a odmáčknu.Zřetelně slyším úhoz,liška přesto odbíhá do lesa.Je 9:30,jedu pro jagošku.Asi 80m od
nástřelu leží lišák již zhaslý.Tak to se podaří jak se říká "jednou za uherský rok". Lovu Zdar. /fota v galerii/

Autor: Karel poslík | 16.02.2011 08:39
Včera jsem se stmíváním zasedl a čekal jestli se nepřijde podívat nějaká zvědavá kmotra. Až do osmi hodin byla přehlídka zvěře srnčí a několika kohoutů. Srnčí je i po dlouhé zimě ve slušné kondici. Černou ještě stále nelovíme, asi proto se mi tam po osmé hodině promenádovali dva menší lončáci, patrně oba kňourci. Jeden byl strakatý, měl výrazné a kontrastní světle skvrny na celém těle. Stál pěkně na široko se zvednutou hlavou asi třicet metrů přede mnou. Vydrželi několik minut a já ještě hodinu, ale liška nepřišla. Počkám do konce týdne a potom obnovím újeď na jiném místě. Zdar Karel

Autor: Erika Doležalová | 16.02.2011 08:15
Tak jsme včera vyrazili na prasátka.Na kazatelně jsem byla před devátou,dost foukalo,ale zase super viditelnost (a to bylo celkem pod mrakem).Asi po půlhodině jsem zaslechla první "hlásek",no trvalo další půlhodinu než se objevil první kus - na nějakých 100m vylezla na cestu bachyně,natočila se zepředu naostro,zvedla hlavu,roztáhla slecha jako antény a zírala přímo k posedu.Úplně jsem si představila,že najednou řekne "Co je,vole?!" takový měla výraz :-) Pomalu přešla cestu,za ní další dva kusy.Na vnadiště došli,ale bylo to o ničem - všechno takové almary,ta první bachna očividně plná.Ta jediná se ukázkově stavěla - pěkně uprostřed vnadiště,naširoko a "pásla" jsem ji tam dobrých 20 minut.Pak se jim něco nezdálo,šlápli do toho a byl zase nějakou dobu klid.Pak to pomalu začlo chodit,jako v tom "První ovečka přešla lávku..druhá ovečka přešla lávku..třetí..." akorát místo oveček prasátka a místo lávky cesta.Vždycky přešel jeden kus,pak deset minut nic,dva kusy,zase chvíli nic atd.. Postupně jsem viděla nějakých 12 kusů, jenže mi nedali šanci,na vnadiště buď nešli nebo jen na pár vteřin vykoukla hlava či kus těla a zase úprk..Vítr byl dobrý,ale čuníci prostě extrémně opatrní,vadilo jim i když se náporem větru rozšustilo listí a trávy..Navíc krom dvou selat,která přehupla bleskově cestu,zatímco jejich máma "hlídala",to všechno byly větší kusy a ulovení příp. plné lončačky jsme nechtěli riskovat.. Před půlnocí jsme to vzdali,bylo slyšet že v houštinách se pořád něco děje,ale bylo zřejmé,že šance k lovu nebude. Přesto moc pěkný zážitek.

Autor: Pavel Neumann | 14.02.2011 20:25
Josefe lovu zdar! Tak jezevec se u nás konzumuje celkem pravidelně alespoň 1-2 do roka. Kamarád ho naloží asi na 3 týdny a pak dlouho peče na nižší teplotu s velkou dávkou zeleniny na svíčkovou, až se celý rozpadá. S chlebem a dobrým pivečkem je to velká mňamka :o) !!!

Autor: Věra Miňhová | 14.02.2011 18:31
Ahoj všem. Tak rýžový nákyp- dobře zapečený s křupavou kůrčičkou je mňamka. Ale zase nemusím ( Martes promine ) dršťkovou polévku :-)
Omlouvám se za asi nevhodný příspěvek do DNES. :-)

Autor: Milan Soukup | 14.02.2011 14:39
Josef, to já nerad :-), to jsou blokátory masa :-). M

Autor: Josef Hanzlík | 14.02.2011 14:14
Milane,mlíková polívka a rýžovej nákyp!

Autor: červenka emil | 14.02.2011 14:07
Tak jsme se šli dnes podívat kousek k susedům,procházíme okrajem tyčoviny když slyším zvuky jako když se poštuchují selata,zastavím se a pátram po směru. Najednou překvapeně zírám,téměř proti běží liška,míji mně sotva na tři metry a zaní druhá,vlevo ode mně je moje VENDULKA a liška běží k ní,Vendulka začala štěkat a lišce došlo,že to není kolegyně(kolega).Vše proběhlo tak ryhle,že jsem nestačil ani fotit.
Ze vzpomínek jednoho myslivce:Nájemce honitby Anenská Studánka (SY)po r.1945 byl místní hostinský,když se střelila o honu liška tak ji poslali do hospody a večer byl gulášek.

Autor: martes | 14.02.2011 13:26
Nebyl jsem sice svědkem ale mám to od kamarádů.U jednoho lesního závodu byla výroční schůze.Kamarádi upekli lišáka a po schůzi dali masíčko do placu.Všechno v pohodě až do chvíle než muzika začala hrát,,beží liška k Táboru,,. To pak začal ten správný TANEC. Martes

Autor: Milan Soukup | 14.02.2011 10:43
Matěji, medvěda jsem koštoval, kamarád dovezl ze Slovenska. Vynikající. Ale na druhou stranu, co není vynikající :-). MS

Autor: Miroslav Šafr | 14.02.2011 09:15
Také jsem po napadnutí nového sněhu o víkendu obešel celý můj revír. Přes vnadiště prošli někdy k ránu jen dva lončáci, nory až na jednu opuštěné. V té se vzbudil jezevec, prošel okolí a vyhrabával stařešini (suchou trávu) a zase zalezl zpět. Že už by bylo jaro, nebo se jen vzbudil zimou a půjde zase spát? Budu to pozorovat na stopách ve sněhu. Ta fotopast by byla lepší, ale bojím se, že by ji někdo ukradl i s kusem kmenu.

Autor: Erika Doležalová | 14.02.2011 08:53
Josefe Lovu zdar! U nás včera večer napadl poprašek sněhu, ráno ještě troška, tak jestli to vydrží, navečer vyrazím na lišku. Když se zadaří, případnému zájemci zašlu k obědu :-))) V sobotu jsme po poledni objeli nory a kanály, nikde nic, lišky se asi odstěhovaly. Zajímavé je, že jak jsou takové ty "mostky" u silnice ("kanálek o délce cca 10m), tak u třech byla silně cítit liščina ale madam nebyla doma. Asi když v noci courá, tak jen proleze a jde dál, nebo nevím..

Autor: Josef Hanzlík | 13.02.2011 23:17
Vážení gurmáni,právě jsem se vrátil z hradu,kecam,z lovu.Na 80m od kazatelny mi lesem přecházela bachyně se čtyřmi selaty,neměly žádnej spěch,sníh,viditelnost suprová,tak pětsetpadesátka,celopažba,308W(HEHEHE),Hornady IB,30m od nástřelu,vyšší komora,průstřel,dobré barvení,sele cca25kg.
Lovu Zdar!

Autor: Matěj Fous | 13.02.2011 21:42
Asi před rokem dával někdo na starém fóru na tu lišku recept.To se prý musí dát asi na týden do potoka pod splav vyluhovat a pak je dobrá. Jednou mi jeden papaláš (nelze jmenovat) líčil jak v Tatrách lovil medvěda a vzal si z něho i kousek masa- zvěřiny. To je prý i po upečení takové červené a nasládlé a docela přesvědčivě říkal že je skoro jako lidské...

Autor: Milan Soukup | 13.02.2011 21:24
Erika+Honza - ste ešče mladý a nemáte z toho rozum :-) a tak nevíte, co je dobrý :-). M

Autor: Jan Slavětínský | 13.02.2011 19:55
Jednou ho baštila celá členská základna jako "mňamku" po čl.schůzi. Já byl jediný, co si dal kafe s tatrankou...

Autor: Erika Doležalová | 13.02.2011 18:58
:-) Tak lišku u nás ještě nikdo nejedl, prý to smrdí. Jezevec se "žere běžne" (když je na "skladě" :-), když se to umí udělat, je to prý dobré - já to jen jednou ochutnala a moc mě to nenadchlo, takové..nijaké. Je to prý hodně syté, chce to jen kousíček a k tomu kus bůčku :-) Tak nevím. Včera jsme pekli z divočáka, to byla jiná bašta :-)

Autor: Václav Pašek | 13.02.2011 10:19
U prasat byl potvrzen kanibalismus, kdy jedinci spořádají svého zhaslého druha. :-D V.P.

Autor: martes | 13.02.2011 00:56
Zdendo,máš pravdu.Mám na Moravě kamaráda,který dycky říkal,přijdi,sehnal sem psa budů srnčí hody.Martes.

Autor: Zdeněk Ondruch | 12.02.2011 20:17
Měl jsem kamaráda ze Slovácka, který psovi říkal srnec B. Z

Autor: Milan Soukup | 12.02.2011 20:05
Pes jak chutná to nevím (aspoň si to myslím :-)), ale jezevec je móóóc dobrej. Ale je mi jich tak nějak líto, je to moje oblíbené zvířátko :-) a myslím, že i s tou škodlivostí se to dost přehání. MS

Autor: Matěj Fous | 12.02.2011 19:23
Já jsem myslel že pes psa nežere ( viz hore - Pašek si pochutnával na pašíkovi):-)

Autor: Václav Pašek | 12.02.2011 17:55
Dneska jsem se konečně zase dostal do lesa. Vzal jsem si s sebou novou vábničku Predatora, že to také vyzkouším. Čekal jsem na rozednění, začínám vřeštějící zajíc... asi 2x za 15minut jsem vřeštěl a nic. Zkusím tedy myškovačku a do dvou minut vybíhá liška, bohužel po směru větru a na nic nečeká a utíká v dál... zkouším znovu zamyškovat a do dvou minut druhá liška z druhé strany louky. Bohužel přes 300m, zkouším myškovat, ale je na lovu a nevšímá si mě, zmizela v kanálu. Ale to už je čtvrt na osm, letím se rychle převlíct a na zabijačku. Zrovna jsem se vrátil. Ještě je mi špatně, jak jsem se přežral...ovar, jitrnice, polívka, škvarky... jsem vyřízenej. :) V.P.

Autor: Děda z lesa | 12.02.2011 12:31
Častá otázka na posledních lečích při přijímání mezi myslivce.
Otázka : Za jak dlouho naučíte psa pískat ?
Odpověď : Asi za 20 minut, ale musí být v papiňáku...

Autor: Matěj Fous | 12.02.2011 12:16
To jsem taky slyšel, že když dáš dobře krmenému psovi česnekové knoflíky a strčíš ho na pekáči do vyhřáté boudy - to je potom bašta...

Autor: Radek Chadim | 12.02.2011 11:27
Njn, masař se nezapře :-).
Jezevec se u nás jednou za pár let taky udělá, samozřejmostí je vyšetření na svalovce. Maso je údajně tučnější, ale výborné. Ale ještě jsem ho neměl a popravdě řečeno by mi to připadalo, jako sežrat nejlepšího přítele člověka :-).

Autor: Děda z lesa | 12.02.2011 11:09
V těchto našich končinách je dost populární konzumace jezevců - samozřejmostí je rovněž veterinární vyšetření na trichinelózu.

Autor: Vladimír Soukup | 12.02.2011 11:01
Eriko mýlíš se, je to asi 3 roky co na Klokočný v hostinci dělali specialitu lišky na liškách (u příležitosti nějakých mysliveckých slavností).Jaký to bylo nevím, neb jsem se nezúčastnil, nicméně chlapci byli precizní, dokonce nechali udělat rozbor na Trichinellozu.

Autor: Erika Doležalová | 11.02.2011 19:06
Tak očištěno, zítra to vezmu ještě vapkou a pak vybělím. Předběžně je to určitě medaile, jaká ještě přesně nevím :-) Dám ji pak na naši chov.přehlídku, ať mi ji přeměří :-)
Když jsem stahovala, při pohledu na ty kýty jsem si jen povzdechla - "takový krásný maso a nikdo to nežere..." :-)))

Autor: Jaroslav Miňha | 11.02.2011 18:41
Já to uvedu na pravou míru. Mám smaltovaný elektrický zavařovací hrnec s regulací teploty a času "Kochstar" od nějakého hromádkáře, co to dotáhl z Německa.
Je to dobrý, hlavně už neslyším porád ty řeči, jako když jsem to vařil v kuchyni na plynu. Mozek vyplachuju před vařením, pod kohoutkem už jenom dočišťuju, po soli z preparační soupravy od p.Cihelky tam skoro nic nezůstává. Téměř dokonalé, ale ženské se člověk zavděčí málokdy. Ještě že neumí kácet souše a řezat a štípat dříví na topení, jinak už by mě možná vyměnila. Naštěstí má ráda teploučko... :-)

Autor: Martin Skřivánek | 11.02.2011 15:05
Do Tovačova na Donbas jezdím někdy na ryby.

Autor: Erika Doležalová | 11.02.2011 14:56
Chlapi, díky za tipy na hrnce a friťáky :-) Měli jsme jeden starý hrnec, ale naposledy v něm skoro shořel srnec, takže šel do popelnice (ten hrnec, trofej jsem zachránila). Dopadlo to dobře i teď, na půdě je milion věcí na které nadávám a o kterých chlap říká "to se může někdy hodit" - no tentokrát mu musím dát za pravdu, našla jsem tam právě "akurátní" hrnec.
Věrko, já to vařím v dílně v "kanclu", doma v kuchyni jedině "čerstvého" srnce, ale párkrát jsem vařila nalezený úhyn a to ikdyž nejsem extra "háklivá" bych teda doma asi nezvládla... :-) Jinak jeleny a divočáky vaříme v kotli na dvoře, psiska slastně nasávají, protože vědí, že bude dobrota :-) (u srnčího mají smůlu, to vařím s jarem)
Lebka už je uvařena, akorát to trochu připomínalo písničku "Našel to dědeček, našel to v lese, napích´ to na hůlku, domů to nese..Když se to vařilo, když se to peklo, strašně to smrdělo, z hrnce to teklo..." :-) Tak už jen obrat a vybělit a finiš :-) Kůže je stažená (místy trochu zelená :-) tak ji odvezem vyčinit a snad obě trofeje časem zkompletuju na zeď :-)

Autor: Josef Šůna | 11.02.2011 14:46
Mám též extra hrnec, starou hliníkovou konev na srnčí hlavy (tatínek v ní míval vařenou meltu na bílý kafe), padliny taky ne, ale když v sobě najdu sílu a stáhnu střelenou lišku, tak ji uvařím celou ve velkém starém hrnci asi od plen po dětech a slepice ji mají na dva dny (jezevec jim trval týden), je k neuvěření co to dělá se snůškou. Zbyde pouze poměrně dobře vypreparovaná kostra.

Autor: Jindřich Šimara | 11.02.2011 14:45
Pánové husy táhnou teď každý den,ve středu svazek tak kolem 150,včera o něco míň a před deseti minutan¨mi asi 50 ks nad zahradou.Táhnou směrem na jih a to prý bude ještě zima.

Autor: Jan Slavětínský | 11.02.2011 13:37
Já mám extra hrnec - hlinikový,přiměřené velikosti (akorát na srnčí hlavu) a potom klasický pozinkovaný pařák na velké hlavy (dančí). Srnce vařím na malé bombě - butanu, asi hodinu (ročka) a staršího o něco déle. Vařím to pod barákem nebo v garáži a ženská je v klidu. Lebky šelem nedělám a padliny také ne. Padliny nechám dojít přírodně nebo jak jednou psal Karel Chalupník o tom louhu a dál od baráku. Daňky dělám v domku po babce na klasických Norách, topit, a hlídat. Doma v kuchyni bych nepochodil, byla by delší čas tichá domácnost i když manželka vydrží dost... Ale to je na samostatné vlákno a necpat to do Dnes. omluva

Autor: Vladimír Mészáros | 11.02.2011 13:36
Chcelo by sa dopracovať k nejakej staršej fritéze, žena by asi nebola nadšená, keby som jej zobral z kuchyne friťák. Ale si myslím že za rozumný peniaz by sa dala nejaká neznačková kúpiť aj nová, a vydržalo by to veľa rokov.

Autor: Roman Trojka | 11.02.2011 13:26
Na srnce a lebky mám z nerezi udělaný hranatý hrnec. Když jsem si ale někde přečet o tom friťáku, tak jsem to vyzkoušel a mohu opravdu doporučit.

Autor: Vladimír Mészáros | 11.02.2011 13:08
Niekde na internete som čítal, jednu myšlienku, vyvárať drobné lebky šeliem, po prípade srncov, v starom fritovacom hrnci, môže to byť veľmi efektné, naleje sa tam miesto oleja voda, nastaví sa termostat a šup do elektriky a je to možné asi robiť aj na balkóne. Výhoda môže byť , že sa pomocou termostatu dá udržať požadovaná teplota. Ako náhle sa dostanem k starej fritéze, určite to vyskúšam. S pozdravom Vlado

Autor: Věra Miňhová | 11.02.2011 12:27
Ahoj Eriko.
Jarda vaří ty zasmrádlé i nezasmrádlé věci na verandě v hrnci na zavařování s termostatem...
Jó také mi to vaříval doma, digestoř zapnutá na plno a stejně to smrdělo jako pr.se. Sehnal si ten zavařovací hrnec přes net. Jinak má i takový ten vysoký hliníkový asi také zavařovací.
Domu už mi s tím nesmí... to by bylo na rozvod :-). A stejně když to vyvaří tak ten mozek a zbytky masa obírá peanem v kuchyni nad dřezem... a stejně to smrdí :-(
Zatím čus. Jinak zdravím všechny.

Autor: Zdeněk Ondruch | 11.02.2011 12:08
Já to vařím(když žena není doma), klidně i v hrnci na jídlo.Nerezovej hrnec se krásně umyje a nikdo nic nepozná.....
Na lebky mám jeden hrnec, ale ten mám na zahradě na chatě, no a když je to potřeba hned a není po ruce...
Rade: Jestli letěly z Donbasu, tak to nevím.
Z

Autor: Erika Doležalová | 11.02.2011 11:53
:-D Vláďo, hrnců máme dost, ale nevím jestli by chlap jásal, kdybych mu pak uvařila polívku ve stejným hrnci, v jakým jsem předtím vařila zasmrádlou liščí hlavu... :-)

Autor: Vladimír Soukup | 11.02.2011 11:46
Kolegové, kteří jste se ještě neoženili, nečiňte tak. Jak vidno, ženský nejenomže už prakticky neumí vařit, některé dokonce nemají ani hrnec!!! Kam ten svět spěje...

Autor: Radek Chadim | 11.02.2011 11:42
Zdeněk Ondruch: tak to asi pobývaly u Tovačova na rybnících, nebo na řece? :-)

Autor: Josef Hanzlík | 11.02.2011 11:34
Eriko,tak do tlakáče!

Autor: Miroslav Šafr | 11.02.2011 11:24
Nejspíš pouze tak veklý hrnec :-).

Autor: Erika Doležalová | 11.02.2011 11:16
Včera jsem se konečně donutila stáhnout lišáka a dnes jsem chtěla uvařit hlavu, ale nemám hrnec... To jen tak aby řeč nestála... :-)

Autor: Zdeněk Ondruch | 10.02.2011 05:47
Včera odpoledne, jak jsem byl zasypávat a zakládat, letěly husy zase. Okolo 150 ks od Kojetína, měly směr do Chřibů, na Brdo.Z

Autor: Pavel Toman | 09.02.2011 22:11
dnes asi 180 hus ve dvou klínech,směr jih,tak 60 metrů nad hlavou :-)

Autor: Václav Pašek | 09.02.2011 18:58
V Praze maj asi 51 biografů, holuby, splachovací záchod, ale už se moc těšim, až zítra večer odjedu na tu svoji vesničku střediskovou a půjdu si vyčistit hlavu do lesa!!! V.P.

Autor: Zdeněk Ondruch | 09.02.2011 07:48
Já jsem je viděl a slyšel taky v pondělí, ale v Kroměříži. Bylo to někdy před polednem.Z

Autor: Tomio | 09.02.2011 07:43
Kluci v Brně pozorujte, zda nepoletí zpátky během dvou-tří dnů. V polsku půjdou pod -20C :-)

Autor: Jan Slavětínský | 09.02.2011 06:16
Včera pár telefonátů a emailů a v sobotu jedu s mladým kolegou z MS pro kulobrok na inzerát. Stonal po osmičce a tak bere zháčko ,podařilo se sehnat ,vypadá slušně,čtyři roky staré.Prostě pracovní flinta. Bude výlet pod Orlické hory. Jet pro psa nebo pro flintu, i to je myslivost....

Autor: Radek Chadim | 08.02.2011 20:49
Já je viděl poměrně vysoko, moc jich nebylo a letěli tak ve 4 skupinkách vedle sebe.

Autor: aleš vedra | 08.02.2011 19:27
také jsem včera v "hokně" viděl pěknej klín husí který táhl na sever.a nebyl ani nák moc vysoko!

Autor: Radek Chadim | 07.02.2011 20:45
Dnes v raně dopoledních hodinách táhly přes Brno husy směrem na sever, tak jsem je v hokně pozoroval ve střešním okně :-). Jinak letos mají celkem lítačku, protože při každém velkém oteplení letí na sever, pak zase jak se ochladí na jih, to musí být dřina :-).

Autor: Jan Slavětínský | 07.02.2011 05:53
V neděli ráno vyrážím a ve čtvrt na šest usedám na kazatelnu u zatravněných polí v koutě lesů. Jeden kolega mi na poslední naháňce věnoval tři kulové patrony 7x57R s SST Hornady, někdo mu to nabijel.Jednu jsem vyzkoušel do papíru, abych věděl.., (mají stejný nástřel) a ty zbývajicí dvě že použiju v revíru. Zavírám dveře kazatelny, flintu opřu do rohu a tak trochu ještě podřimuji. Občas dalekohledem skouknu louky podél lesa. Je 3/4 na sedm a podél lesa maže stín. V dalekohledu vidím kmotru. Přišla.Holé louky beze sněhu jsou velkým lákadlem a vždy nějaká myš se tam najde. Rovnám jí v puškohledu, bodík lehce svítí a jak se zastavila, bum. Na brok to bylo za hranicí, nějakých 45 metrů. Liška po ráně mizí skokem v lese. Po rozednění jdu na nástřel, ale barva není. Jdu krajem lesa a hledám v místech kam asi zaběhla, nic. Tak si v duchu říkám, jak mě provází liščí smůla.. Beru směr krmelec, který je vzdušnou čarou asi 300 metrů ode mne, že se mrknu jak to vypadá s vybraným Cermixem a někdy se po slezlém sněhu nechá okolo krmelce najít shoz. Jdu porostem a si po 70 krocích nacházím zhaslou lišku. Drobnou fenku, odřenou z kaňkování. Měla ránu asi 4 cm za lopatkou jako propíchnutá drátem. Už jsem jí měl za chybenou.Našel jsem tam místo pod vývratem... Tak že SST byla jako celoplášť. Lovu P.S.Vlastně totéž jsem napsal "do lišek"

Autor: Pavel Toman | 05.02.2011 20:55
Dnes ráno zakrmení večer hokej HC Olomouc vs. Ústěčtí lvi 5:2 nejpěknější na tom bylo,že jsme s taťkou byli na společně na hokeji v Olomouci po 27mi letech :-) P.T.

Autor: jirka marek | 04.02.2011 12:09
Tož lovu zdar!Určitě nádherný zážitek!

Autor: Tomio | 04.02.2011 10:36
Včera po delší době, kdy převládalo studium, ale nic se nesmí přehánět, tak vzhůru do zimního lesa. Na chalupě nabrat trošku krmení. Obejít vnadiště, nikde nic moc pochozené sněhu akorát tak kolem 10-15cm. Přemýšlel jsem, zda vůbec si mám večer jít sednout, nakonec s vidinou jedný z posledních zimních čekaných se soukám do kabátu, teplých kalhot a bot. V šest hodin jsem připraven. Nasedám do auta a vyjíždím po ledovaté silničce na kopec. Ač se snažím jít pomalu k posedu, tak po chvilce zjišťuji, že jsem se nabalil, asi více než je zdrávo, tak kolikrát stojím, abych se nezapotil. Dorážím na posed, zjišťuji, že u skruže mám tři kusy srnčího, které při výstupu na posed zrazuji.Padá sníh, je úplné ticho, najednou se mi zdá, že slyším na sněhu pohyb a už po cestě maširuje kuna přímo na mě. Kulovnice na klíně zůstává na svém místě, říkám si jakmile se zataví, tak to má spočítané, nicméně je jiného názoru a mízí v hustém lese. Ještě se mě ozývá opožděná lištička. Najednou se mi zdá, že slyším zalámání dole ve stráni ve vysokém lese.Zvedá se trochu jihozápadní vítr, ale nezdá se mi, že by měl takovou sílu. Po chvilce opět doprovázeno typickým zvukem černé.Ten pocit, je nedocenitelný. Rozbuší se Vám srdce, snad ani ne z toho, že budu lovit, ale že přijdou. Za chvilinku už je pohyb rudlu zřetelný selata se pošťuchují. Táhnou pěkně zprava, a vidím první kus přesazovat cestu ke skruži. Za chvíli jde druhý a třetí návštěvník, už mám nachystanou flintu a čekám až se objeví u skruže. Bachyně ve strání neustále vydává takové mručení, není to klasické funění, ale tak nějak se mručí. Po chvilce se kusy od vnadiště, byly asi 10metrů od něho vrací zpátky k bachyni. Jedno se odpojuje a stojí na hraně vykáceného proužky. Střílení na pravou stranu ze stráně dolů není zrovna příjemné, ale čuník stojí krásně na široku, tak kopec zahalí ozvěna výstřelu. Kus zůstává v ohni, jen slabě odkazuje. Bachyně se zbytkem rudl opouští celkem klidně zcénu, ani nevím jaký směrem zátáhla.Ještě se mě zdá po deseti minutách slyším lámání ve stráni, posléze naprostý klid. Slézám z posedu, vzdávám poslední poctu zvěři. Je to selátko, teď ještě těch 700metrů k auto, nejhorší úkol vytáhnout ze stráně nahoru, ale s popruhem a uvázaným za ryj to jde celkem rychle. Na závěr, sele bachyňka, 27kg vyvržená,8+57JS,v ohni.
U nás léčivo až za týden podle OMS, ale obecně se u nás cermix neuznává a střečkovitost není ve velkém.

Autor: ValíkVlastimil | 04.02.2011 08:55
Ještě trochu k plným lončačkám. Dnes střelíš sele 35-40 kg a je plné a lončačky plné nejsou. Samozřejmě určité procento jich není plných,ale dnes střelit na lončačku musíš počítat , že je z 90 procent plná. Pak je to na každém z nás. Vím,že v některých lokalitách jsou stavy dost vysoké a škody na pozemcích také a je nutné černou střílet i v tuto dobu, ale jde mi o to přiznat, ano byla plná , když už se rozhodnu střelit lončáka.

Autor: Jan Duda | 04.02.2011 08:42
Tak včera jsem moc úspěsný nebyl. Foukal silný vítr, ale i přesto jsem viděl 4 lišky. Pouze jedna reagovala na vřeštidlo a to přímo úkázkově. Se skolením vyšla z lesa, tak jsem zavřeštěl a liška si sedla. Zavřeštěl jsem podruhé a liška se rozběhla přímo proti mě. Jenže než jsem ji já v.l našel v puškohledu, už seděla na nějakých 45m a civěla přímo na mě. Když jsem co nejtišeji odjišťoval dala se do pohybu směrem ode mne, já to samozřejmě uspěchal a vystřelil broky, na které neslyšela a mazala zpátky do lesa. Na nástřelu bylo krásně vidět, jak jsem byl za ní. Nu což, chybami se clověk učí, tak dnes vyrazím znovu a snad budu úspěšnější.

Autor: Radek Chadim | 03.02.2011 21:35
Právě jsem se vrátil z venku. Lehce sněžilo, ale bylo pěkně teplo a nefoukalo, což mám velice rád. Sedl jsem na posed v poli s tím, že když je cermixová doba, zkusím vyčkat na lišku. No liška jako vždy nic, zato divočáci se přihnali na 70 m od posedu a dobrou hodinu se tam předváděli, ti to mají vychytané až je mi z toho někdy smutno :-).

Autor: jirka marek | 03.02.2011 20:21
U nás včera kolega ulovil lončačku(52 kg),naštěstí taky nebyla plná.
Já už týden marodím,už mi ten les hrozně chybí,zítra to asi na schůzi nějak vyléčím!
Doufám,že s tím oteplením nebude padat srnčí.

Autor: Jan Duda | 03.02.2011 17:43
U nás se dávalo lečení v úterý, včera jsem udělal poslední zkoušku, tak se konečně začnu trochu věnovat lištičkám. Za chvíli chci vyrazit na svůj oblíbený posed, tak pak dám vědět jak jsem dopadl. Pane Haas přeju vám brzké uzdravení a ať začnete zase brzo chodit do revíru.

Autor: Stanislav Haas | 03.02.2011 17:36
Dávalo se léčení, tak asi skoro každý sedí doma. Já tedy né, dnes jsem opustil JIP, zase mi museli restartovat pumpu, prognózy hnusné :-(. Važte si toho, že můžete chodit do revíru. Když se podělá zdraví, tak je všechno okolo nepodstatné.

Autor: Erika Doležalová | 03.02.2011 16:40
Nikdo nic? Sedíte všichni doma nebo jak? :-)
Já ikdyž mi bylo včera mizerně jsem vyrazila aspoň našlápnout kočkofeně stopu. Návrat skoro až za tmy a ze stohu na mě zasvítila světélka.. Potvůrka rezavá mě nechala dojet na brokový dostřel (asi věděla že stejně nemám flintu) a pak už jsem jen viděla jak oháňkou pohladila balík mizejíce v "tunelu".. Byla až ve třetím "patře". Už jsme ji viděli 2x (jednou taky na stohu a podruhé asi 100m od něj, šla do lesa). Musím na ni vymyslet nějakou fintu fň, asi 300m od stohu je v kraji lesa žebřík, tak jí dovezu nějakou dobrotu a některý večer po neděli se tam vypravím.. :-) Kdybych se neozvala, jak proběhl lov, tak jsem zmrzla na žebříku :-)

Autor: Erika Doležalová | 02.02.2011 09:48
Nebyla. Schválně jsme to při vyvrhování zkoumali. Víc jsme předpokládali, že bude, ale ne. Byla prý z těch 4 kusů co vylezli nejmenší (bachyně asi poslala průzkumníky :-)

Autor: Nikola Rýdl | 02.02.2011 09:03
Eriko blahopřeji k úspěšnému dosledu, ale nedá mi to se nezeptat. Nebyla ta lončačka plná?

Autor: Erika Doležalová | 02.02.2011 08:34
Tak i na mě zima seslala nachlazení s rýmičkou,takže krom běžné práce kolem zvířeny a baráku umírám s čajem a kapesníky doma.Bylo něco po půl osmé,když můj chlap využil pozvání známého a vyrazil na divočáky."Kdyby něco,tak zavolej," rozloučili jsme se a já usedla k práci kolem web.stránek pro sestru.Zabraná do práce koukám na hodinky - tři čtvrtě na deset.A samozřejmě - telefon..Poslouchám informace a jdu se obléct..Přišly čtyři kusy,ostatní zůstaly v houštině..prase kolem 50ti kilo..odběhlo do houštiny..barva není.. Chystám se vzít jen labradorku,když znovu zvoní telefon - má barvu.Tak měním plán,labra do kufru a na sedadlo spolujezdce usedá i malá bordina..Jen vyjedu kousek za ves a vytočím ostřejší zatáčku,světla auta ukážou lišku,kterak se v klidu "pase" na krajnici a vzápětí popojde do pole (na naši stranu revíru). Flintu nemám,tak jedu dál.Jsem na místě před půl jedenáctou,baterku do ruky, bordinu na řemen a jdeme.Barva nás vede houštinou, doleva, doprava, doleva, doprava.. Žádné výrazné cákance, spíš shluky různě velkých kapek a kapiček,sem tam otěr na stromě,zlomený slabý smrček..Jdeme s feničkou jako první,ani nemám čas přemýšlet,co kdyby prase nebylo zhaslé,kam bych asi tak v tomhle terénu vylezla :-) Shýbám se pod nízké větvě a stojíme nad zhaslou lončačkou.. Rána sedla přesně,vstřel nacházíme těsně za plecí,výstřel na zadní komoře. Z nástřelu odhadujeme nejmíň 50m. Stříleno ráží 8x57 JS, střelivo RWS Evo. Chválím kočkofenu,která si čuníka rychle přivlastnila a škube ho se zájmem za štětiny,ulamuji dvě smrkové větvičky a po vložení posledního hryzu předávám úspěšnému lovci s přáním Lovu zdar úlomek. Dál už je to klasika,vyvrhnout a dostat kus k autu..
Vracíme se domů,na místě kde jsem viděla lišku zpomaluji a z pole na mě mrknou světýlka..Koukáme,zda je to ona kmotřička,ale ta už byla dávno bůhvíkde.Tady teď lovila kuna,ale velikostí by si s drobnější liškou nijak nezadala :-) Druhou potkáváme těsně před vsí,možná je to ta "naše" která bydlí na půdě,kdo ví? :-) Spát jdeme někdy před půl jednou,ale zážitky perfektní.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2011 05:01
Po počátečních problém snad už vše ok.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2011 05:01
Vážení kolegové, co jste dnes viděli nebo případně ulovili?