Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Počet drážek v kulové hlavni



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: SAKO | 14.02.2013 16:33
Co se tyce polygonu, ma par vyhod - vydrzi vice ran a lepe se cisti, pokles presnosti je mnohem pomalejsi. Ale, vyrobit ho ve stejne presnosti jako klasickou drazkovanou hlaven je narocnejsi, drazsi a pravdepodobne uplne TOP Benchrest hlavne ani nejdou touto technologii momentalne vyrobit. Jinak by uz byli na svete. I samotni vyrobci priznavaji, ze polygon je celkove mene presny, proste to tak je, je mu to vrozeno, jo, bavime se ted o dlouhych, puskovych hlavních. Dalsi nevyhodou je citlivost na kvalitu streliva, teda strely, jeji konzistentni tvrdost a homogenitu a take problem ve vetsim stoupani pro dlouhe, tezke strely.

Autor: prroud | 14.02.2013 14:10
Zajimavy cteni o drazkovani je i na wikipedii......proud

Autor: precechtel | 14.02.2013 13:07
mám osobní několikaletou zkušenost se střelbou z pistole ČZ vz. 82 s polygonním? polygonálním? vývrtem. Kupodivu po jakémsi záběhu pistole střílela celkem přesně, žádný zázrak, ale šlo to. Dokonce jsem byl schopen nastřílet na stojící figuru na 50m.Vzhledem k tvaru vývrtu se hlaveň snadno čistila a udržovala. A to je důvod, proč je tento vývrt používán především u armádních zbraní. Myslím, že lovecké zbraně touto cestou nepůjdou. Jinak tato pistole je dle mého názoru trochu ostuda mezi našimi pistolemi, ale to už sem nepatří...F.

Autor: Jarin Beskydak | 14.02.2013 11:27
Masově už je třeba v Pi. CZ 82. Lesu, lovu

Autor: Karel poslík | 14.02.2013 11:18
Podle mého názoru je to dáno dlouhodobým historickým vývojem. Původně se používalo drážkování s širokými poli a úzkými drážkami. Zavedením plášťových střel se začala zužovat pole a rozšiřovat drážky tak, aby se do tvrdšího povrchu střely mohly zaříznout. Tento trend pokračoval s rostoucím výkonem a rychlostí jednotlivých ráží. Každý výrobce resp. tvůrce dané ráže měl svou ideu a zkušenost, která se postupně přenášela. Od lichého počtu drážek se ustupovalo v minulosti údajně pro náročnější postup výroby oproti symetrickému drážkování sudého počtu. V podstatě se dá říci, že účinný nebo užitečný počet drážek pro běžné ráže se takto snížil na 4 nebo 6. V dnešní době je rozhodující spíše tvar nebo ostrost náběhové hrany a velikost stoupání a hloubka drážek, než jejich počet. Větší počet drážek se uplatňuje myslím u ráží, kde je menší hloubka drážky, tedy kde je menší rozdíl mezi průměrem vývrtu v drážkách oproti průměru v polích. Docela by mě zajímaly praktické výsledky a zkušenosti s tzv. polygonním vývrtem, který je tvořen vlastně mnohoúhelníkem a oblými kouty a šroubovicově zatočen jako běžný vývrt. Tento již byl v minulosti údajně testován některými armádami. Možná jednou propadne masově i do civilu. Zdar Karel

Autor: SAKO | 04.02.2013 14:47
Zapomel jsem - http://www.riflebarrels.com/products/caliber_twist_rates.htm#longbarrels

Autor: SAKO | 04.02.2013 14:46
Dobry den vsem. Nevim, jestli se na toto da odpovedet presne. Kazdy vi, jaky ma drazka, vlastne drazkovy vyvrt ucel, stabilizovat strelu. Jak ji ustabilizuje, to uz je jine, je to problem stoupani, angl. twist. Kdyz koupime zbran konfekcni, vetsinou ma twist dany, nekdy se da vybrat ze dvou, nebo pri stavbe zbrane si konkretni twist vybereme u vyrobce konkretni hlavne. Podle ucelu, na ktery se bude zbran pouzivat. Pouzivani dlouhych strel vyzaduje mensi twist. Ale o tom otazka nebyla. Pocet drazek i kdyz je napr. definovan napr. v CSN, neni myslim nijak dogmaticky vyrobci dodrzovan, je to hlavne u razi, ktere se pouzivaji na sportovni ucely. Proc ma raze 8mm, teda .323 nekdy 4, nebo 6 drazek? Myslim, ze je to dano historicky vznikem teto raze, udelali se tam drazky 4, na jinou razi 6, tak to dodnes zustalo. Myslim, ze veskery posun v jinem poctu, nebo stoupani drazek ucinili raze, kterymi se zacalo strilet sportovne. Nutnost pouzivani nekdy mimoradne tezkych a tym i dlouhych strel donutilo vyrobce k nabidce vice druhu stoupani a poctu drazek u jedineho konkretniho rozmeru vyvrtu. Proc pocet drazek menit? Nekteri sportovni strelci se vyjadruji v tom znmyslu, ze mensi pocet drazek, mensi deformace strely, vetsi presnost. Nebavme se ted o normalni, bezne zbrani a presnosti trefit krabku sirek na 100m. Napr. jeden z nejlepsich vyrobcu hlavni na svete, fy. Lilja, udava u hlavne o rozmeru vyvrtu .308 vyber stoupani - 8", 9", 10", 11", 12", 13", 14", 15", 16", 17" a pocet drazek 3,4,6,8. Muzete si vybrat. Jakoukoli kombinaci. Jenom muj nazor.

Autor: Radek Chadim | 04.02.2013 09:57
Nadpis už jsem opravil, poslední 3 netématické příspěvky smazal.

Autor: Jan Slavětínský | 04.02.2013 07:43
Nikde jsem nenašel podle čeho se pro konkrétní ráži stanoví počet drážek ve vývrtu. Proč a jaký to má důvod,význam,účel. Ani známý puškař mi neodpověděl.
Proč má např.222Rem čtyř i šestidrážkový vývrt, 243W - šest drážek, osmičky čtyři,ale ZKK 8x64S má drážek šest. Máte o tom někdo nějaké informace?