Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Pes roztrhal lišku



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Leon Zumr | 17.02.2013 16:29
tak to chce pořádnej plot Eliško a nechat vrátka pro lištičky :D

Autor: Eliška Smékalová | 17.02.2013 13:16
Dobrý den, děkuji za komentáře. Liška byla zdravá, pejsek nic nechytl a dostal velikou pochvalu. Jen se bojím že se mu to lovení zalíbilo, udělal díru v plotě a začal utíkat. Takže do zahrady už nesmí a musí být jen na dvoře...

Autor: Karel poslík | 12.02.2013 17:31
Zbývá jen šikovného pejska pochválit, neboť udělal právě to, co je mu vlastní a vrozené. Jak to paní Eliška popisuje, tak mi to do sebe všechno zapadá jako ozubená kola. Lištička si klidně chodila pro slípky jako do krámu a dobře věděla a měla opakovaně ověřené, že hafan je za plotem a je naprosto neškodný.Eliška ji udělala čáru přes rozpočet tím, že slípky uklidila někam za plot a do jejich výběhu, který byl až doposud pro lišku bezpečný, umístila hlídače. Ta lištička musela být pěkně překvapená když zjistila, asi dost pozdě, na které části plotu se tentokráte nachází pes. Já mám podobné zkušenosti z domova. Odjíždím pravidelně a často za synem na opačný konec republiky a křepelák jezdí s námi. Tím se uvolňuje naše zahrada pro to, aby si tudy začaly zkracovat cestu kočky z okolí. Jednou jsme po několika dnech přijeli a pustili NK z auta rovnou na zahradu. Byl tam ještě "zapomenutý "kocour. Dopadlo to stejně jako s tou liškou. Pokoušet se NK odvolat od kočky na viděnou a ještě k tomu na jeho výsostném území je marné.To spíš sundáte býka ze stračeny. Také jsem ho potom pochválil za to jak je šikovný.Zdar Karel

Autor: Jaroslav Tatalák | 09.02.2013 21:46
Kmotra si asi scheltii otipovala a asi správně a dílo se podařilo.Proto změnte i zaběhlý systém a úspěch se dostaví.

Autor: Miloslav Pletánek | 09.02.2013 15:35
Naše scheltie běhá po zahradě a liška ji musela cítit přesto když byl pes zrovna přes noc několikrát doma postupně odnesla 4 slepice a protáhla se i těmi většími oky betonářské mříže ke krocanům. Jednoho téměř vyrvala skrz mříž. Zůstalo po něm pouze stehno. Nyní scheltii nechávám přes noc venku.

Autor: ValíkVlastimil | 09.02.2013 13:13
Eliško buď začne slintat nebo více línat-uvidíte...:-) dobrá rada nad zlato že jo...

Autor: strejda zajíc | 09.02.2013 12:43
Jen technická poznámka:Pokud byla prašivá,zajděte za soukromým veter.lékařem,pokud ji chcete dát vyšetřit,na nejbližší okresní veter.správu.Doporučuji nejdřív telefonicky se domluvit,ušetříte příp.zbytečnou cestu.Další možnost je využít místní myslivce,protože se požaduje vyšetření jedné lišky za rok na honitbu(vzteklina).
Psíka chválím,co mu má lézt na zahradu cizí zrzavá šelma,kvůli které se ani nevyspí...:-)

Autor: Radek Chadim | 09.02.2013 12:32
Pes je pes, druh šelmy po tísíciletí používán a chován k lovu zvěře, takže že Punťa zadáví na co narazí, ale jinak je hodňoučkej :-), není ni zvláštního, protože v genech to většina psů pořád ještě má. Spíše mi přijde divný, když pes leží vedle kočky a navzájem se zahřívají :-).

Autor: Radek Chadim | 09.02.2013 12:30
Před dvěma lety se u nás po zahrádách a střechách :-) potulovala liška asi měsíc, jednou ji Yorik načapal i u nás na zahradě, kdyby byl kontaktnější pes, tak to měla rychle za sebou, ale nakonec utekla přes plot jako kočka. Liška byla prašivá. Po měsící jak přišla tak zmizela.
Většinou liška zdržující se poblíž lidských obydlí je buď mladá (a blbá :-)) nebo nemocná. To že jí pes zadávil může být jen domněnka, mohla přijít na zahradu a tam uhynout a pes ji pak mohl jen najít, ale z příspěvků není jasné, jestli jste ho jen našla s liškou, nebo viděla, jak jí dáví. Pokud chcete mít jistotu, že pes nic nakažlivého nechytil, tak vám nezbude nic jiného, než jí vzít i se psem a odvézt k veterináři. Kdyby byla prašivá, což je momentálně nejběžnější a nejnápadnější onemocnění lišky, tak by to na ní bylo vidět - neměla by srst nejčastěji na oháňce nebo odzadu na hřbetu, pokud je pěkná tak akorát na liščí kožich :-), tak prašivinu nemá.

Autor: Erika Doležalová | 09.02.2013 12:19
Rok a půl, to už není štěně :-) Ale jak píše Josef, liška mohla být nemocná, jinak se mi zdá zvláštní, že by jen tak vlezla na pozemek, kde je pes. Takže radši lišku poslat na vyšetření.

Autor: Fesoj | 09.02.2013 03:30
To, že pes v tomto věku zadávil lišku, mne nepřekvapuje, spíš se divím tomu, že mu nedokázala utéci. Neměla prašivinu ? Vzteklina u nás asi nehrozí a jinou nemoc je těžko poznat - ale pro klid svědomí bych doporučoval tu lišku dát do igelitového pytle a zajet s ní k veterináři, pokud možno na státní vet. správu. A psa bych vzal pochopitelně s sebou.

Autor: Eliška Smékalová | 08.02.2013 22:44
Dobrý den, neumím si danou situaci vysvětlit. Liška mi už od léta chodila na slepice, které jsou přes den puštěné na zahradě a pes zavřený na dvoře. Nyní ve snaze lišku zaplašit nechali jsme slepice ve výběhu a psa pustily na zahradu. Lišku zakousl na zahradě, neumím si vysvětlit kde se to v něm vzalo jediné co kdy lovil byl gumoví pískací balone který nikdy nezneškodnil je to rok a půl staré štěně křížence NO. Vyrůstá s námi od malička, je to domácí mazel co sice má boudu ale bydlí doma. Se psi moc kontakt nemáme jen občas přijede kamarádka s fenou a to je bez problémů. Hlavně mám obavu aby od lišky něco nechytil.