Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Líška, kuna, jazvec, prevencia pred nákazou.



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: prroud | 21.02.2013 19:26
"No a kdo z vás se při rušení třeba divočáka nikdy nepíchl nebo neškrábl o přestřelené žebro.." A tomu se rika Eriko prava vakcina,ne ty chemicky s.acky plny dodatkovejch jedu co se nam snazej nacpat,respektive prodat,jen o to kraci :-),jako kluk jsem se batolil uplne vsude a zbastil kazdy .ovno,hlavne v lese,ted jsem zdravej jako ripa:-))......proud

Autor: Erika Doležalová | 21.02.2013 16:11
Tááák a nejlíp nikam nechodit, nic nestřílet, na nic nesahat a nic nejíst :-)

Sice se u prašiviny lišek (původce Sarcoptes scabiei var. vulpes) tak nějak standardně uvádí, že je přenosná na člověka, ale myslím si, že tak dramatické to nebude. Samozřejmě pokud má člověk oslabený organismus, chytne kde-co.. Mnohem větší "šance" na naákazu je od prašivého divočáka, ale uvádí se cituji: "Choroba je přenosná na člověka, u kterého dochází k obdobným příznakům, původce onemocnění (Sarcoptes suis) se však u člověka dále nerozmnožuje a onemocnění během několika týdnů odezní."
No a kdo z vás se při rušení třeba divočáka nikdy nepíchl nebo neškrábl o přestřelené žebro..

Autor: strejda zajíc | 21.02.2013 13:31
Svrab se špatně chytá člověka,protože už od mala do nás hustí:Myj si ruce....
A tak se chudák zákožka špatně ujíma!Ale vesměs se jedná o sarkoptový svrab a ten(i když jsou různé variety podle druhů zvířat)se přenáší poměrně lehce i na jiné druhy.Pro člověka by byl asi nejblíž Sarkoptes scabieí var.suis,čili prasečí.Až ho někdo chytnete,dejte vědět,budu se vám chechtat a možná si na tom udělám docentůru.:-)
Kdysi jsem střelil kunu,kterou jsem nedokázal druhově identifikovat,protože neměla vůbec srst a byla celá pokrytá žlutavými strupy!Dokonce ani já jsem na ni nešáhl a druhý den s rukavicemi nebylo na koho sahat,někomu se do rána hodila.Liška,výr?Prostě zmizla...._

Autor: Fesoj | 20.02.2013 22:16
Pánové, ví někdo z vás /ale z vlastní zkušenosti, ne "jedna paní povídala"/ o nějakém případu, kdy by došlo k nákaze člověka prašivinou ? Pochybuji. V knize Choroby lovné zvěře jsou popsány všechny možné nemoci, kterými naše zvěř může trpět, a pokud je některá nemoc přenosná na člověka, je to tam vždy výslovně uvedeno. U prašiviny o něčem podobném není ani zmínka a nechuť dotknout se prašivého zvířete holou rukou je spíš estetickou záležitostí. Jak správně píše Čestmír, daleko větší nebezpečí nákazy hrozí od tularemického zajíce, na kterém třeba není vůbec žádná změna vidět - a ruku na srdce, přátelé, opravdu každý z nás používá při jeho stahování a rušení rukavice ? Asi sotva. Ta prašivina není nic jiného, než strašák.
Strejdo Zajíci, jsem rád, že se zase v něčem shodujeme ! Někdy mně to připadá, že my staří dědci jsme snad už proti veškerým těm sajrajtům imunní.

Autor: Vladimír Mészáros | 20.02.2013 21:36
Zabudli sme ešte na jednu hrozbu , ktorá by mohla ohroziť aj človeka, pri manipulácií s líškou, napr. strelenou na mäkko. Kde pri výstrele príde k potriesneniu srsti v okolí, po prípade labiek. A to pásomnicu líščiu. Pár faktov o tejto pliage: http://kosice.korzar.sme.sk/c/4940500/lisky-siria-nebezpecnu-pasomnicu-parazituje-u-ludi.html

Autor: Jaroslav Tatalák | 20.02.2013 21:30
Myslím,že z opatrnosti manipulace se zvěří začínáme dělat strašákaU lišky a jezevce budiš,u ostatních mimo padliny mám taky oči pro první orientaci zdravotního stavu.
Jinak pro tyto potřeby mám po kapsách různých mysliveckých obleků rukavice od benzinky.S pozdravem J.T.

Autor: Čestmír Kunetka | 20.02.2013 16:19
Pánové co píšete, že se lišky holou rukou nedoknete ale kuny ano. Toto jednání dost nechápu, nebo jste ještě neviděli prašivou kunu? Pak se jim dobře podívejte za slechy, pod krk nebo do slabin. Před lety jsem střelil kunu a jsem přesvědčen že to pro ni bylo vysvobození, jak byla olezlá.
Jsem přesvědčen, že opatrnosti není nikdy dost ani u kuny nebo jezevce, nebo u sraženého zajíce, který je ještě teplý. Je dost těch, co si myslí, že se nemůže nic stát, ale stačí, je-li to v oblasti výskytu tularemie a je problém, pak stačí píchnutí se o kost nebo škrábanec nožem. Možná že v případě brucelozy někomu vyhovuje, jak mu naroste rozkrok. :-))) Ale trochu jsem odbočil od tématu.
Všem nám přeji, aby se nám nemoci vyhýbaly a potkávaly nás jen samé radosti.

Autor: Václav Sládek | 20.02.2013 16:18
Už jako malý kluk v kapse kudličku a provázek a toho se držím dodnes.

Autor: poucek | 20.02.2013 15:12
S provázkem jsem to ještě nezkoušel ale chyrurgické rukavice se snažím používat. Není to pro mne žádné zdržení a člověk aspoň nesmrdí.

Autor: Fesoj | 20.02.2013 11:11
Dokud hrozilo nebezpečí vztekliny, pečlivě jsem dbal na to, abych se lišky holou rukou nedotkl. Teď to neřeším a co se týče prašiviny, mám takový dojem, že prašivina nepatří zrovna mezi choroby, vůči nimž je člověk nějak mimořádně vnímavý - je snad způsobována jiným druhem roztoče, než je zákožka svrabová, nebo se mýlím ? Ale pokud už na prašivou lišku sáhnu, rozhodně si pořádně umyji ruce teplou vodou a mýdlem dřív, než se dotknu psa a řádná koupel psa po kontaktu s prašivou liškou by měla být samozřejmostí, i když ani ta nemusí nákaze na 100% zabránit. Ona se prašivina u psa dá sice vyléčit poměrně rychle, ale... Stalo se mi, že můj křepelák zadávil hnusně olezlou lišku v posledním stadiu prašiviny. Když se u něj objevil náznak choroby, šli jsme k veterináři, během pár dní byl pes zdánlivě v pořádku, jenže pak se začaly na jeho kůži objevovat zarudlé fleky, s nimiž si veterinář nevěděl rady, vlastně ani nevěděl, co to je. Změnili jsme doktora, ale nepomohli jsme si. Teprve MVDR. Čáp z Vrchlabí dokázal /a na první pohled/ určit přesnou diagnózu - šlo o stafylokokovou nákazu. Napsal recepis, v lékárně namíchali vodičku, 2x denně jsem rozprašovačem postřikoval postižená místa a během 14 dnů byl pejsek v naprosté pohodě.

Autor: Ivo Ondráček | 20.02.2013 10:34
A pokud chce člověk kultůru, může si koupit kožené řemínky. Proti fotografiím "zaprovázkovaných" lišek svázaných umělohmotným barevným motouzem čas od času brblá některý ze skupiny našich milých mravokárců. Proti koženému řemínku nemůžou říct ani popel!

Tehdy jsem k tomu zlatému lišákovi došel, sebral holou rukou a odvezl. Pak ho v klubovně v rukavicích stáhnul a nechal kožku vydělat. Po vyzvednutí koukám-z obou stran bederní páteře má liška flek s vypadanou srstí 5x5cm. Ptám se kožkaře co to je: "Jooo to je prašivina, ono to v některým stádiu vůbec není poznat. Teprve až se to nechá vydělat tak to vypadá..."

Jo a v kufru auta mít masňáckou bednu a veškerou zvěř vozit v tom. Ale tak to počítám děláme všichni...

Autor: Jan Slavětínský | 20.02.2013 08:18
S tím provázkem je nás asi víc. V každém kabátě a v nějaké té jeho kapse ho kus najdu. Kolikrát jsem ulovené lišče bral za běhy pomocí trsu trávy nebo sena, které jsem tam poblíž nástřelu sebral.Většinou ho nikam daleko neneseš a tak i ta tráva poslouží .Ať je to jak chce, opatrnosti je potřeba a jde o zdraví. Několikrát jsem na naháňce viděl střelce, jak po leči přináší lišku a nese jí za oháňku !! nebo dokonce za přední běhy s rukou od těla, podle ksichtu se jí i štítí, ale drží jí v holé ruce...Co si potom myslet...

Autor: Honza Král | 20.02.2013 08:15
Jsem na tom stejně jako strejda zajíc, lišky beru do holých rukou.
Na výcvikové táboře psů jsme trénovali ohrádku s liškou. Většina žen chtěl na ruku kuravici, budiž. Když se pak jedna skláněl, aby přebrala lišku od psíka, tak jí kamarád říká. "Podívej se kde máš píšťalku" Píštalka se samozřejmě válela v srsti lištičky. Pak probíhala vnější i vnitřní desinfekce slivovicí.

Autor: Erika Doležalová | 19.02.2013 18:45
Jelikož lišky lovím převážně v zimě (+ nějaké to lišče kdykoli) a to mám na rukách téměř vždy rukavice, tak v podstatě lišku "holou" rukou neberu (a rukavice jdou pak ihned do pračky), ale ani s tím nemám problém. Prašivina u nás není (za posledních pět let jsem neviděla nemocnou lišku), nakazit se příp. vzteklinou není při kontaktu dotykem tak "snadné", takže se ani moc nebojím (možná chyba..)
Jezevce vezmu klidně holou rukou, kunu ulovenou nemám (na honě ji střelil partner, nesla jsem ji já a jelikož byla zima, měla jsem pletené rukavice)
Na stahování si beru jednorázové chirurg.nesterilní rukavice (ale ani tak ne kvůli příp. nákaze, jako spíš proto, že ten smrad jde pak z ruk blbě dolů :-) Vozím je v autě celoročně, kdby náhodou.

Autor: jeden hajnej | 19.02.2013 17:14
Používám stejný provázkový fígl jako Ivo, stahování pak zásadně v jednorázových chirurgických rukavicích.

Autor: Vladimír Mészáros | 19.02.2013 14:53
Strejda zajíc, aj mne sa to už dostalo niekde na nete do uší, vraj bola ulovená pozitívna, líška, nakoniec na veci to nič nemení, holou rukou na ne nešahám. Mršky hrdzavé

Autor: Ivo Ondráček | 19.02.2013 14:50
Ono se to jaksi vždycky vyřeší samo. Týden co týden u krmelců/zásypů rozvazuju balíky sena či pytle obilí a pozadku. Provázky vždycky cpu bezmyšlenkovitě do kapes. Takže ještě se mi nestalo, abych ulovil a neměl v kapse alespoň jeden provázek:) Udělám tu samou jednoduchou smyčku, za kterou se věší kačky za krk, podvléct pod zadními běhy, utáhnout a jdu. Na lišku nemusím ani prstíčkem šáhnout. O vzteklinu se nebojím, ale prašivá je dneska snad každá druhá liška. A že vypadá zdravě neznamená, že prašivinu nemá. Sám mám doma z takové "zdravé" lišky kůži a tehdy jsem ji samozřejmě tahal holýma rukama.
U kun se nebojím.

I tak se ale musím konečně naučit nosit ty tenké bílé rukavičky. Už kvůli vyvrhování srnčí. Sice je krásná poučka, že by si myslivec při úkonu neměl zamazat rukávy košile (s čímž bych problém neměl), ale zbloudilá kule poměrně často protrhne trávník. Vyvrhování mi jinak nevadí, ale dostat pak z rukou dolů puch z té zelené kašičky...ne díky:) A k liškám - často jim po zhasnutí povolí vazy a veškerá moč skončí v srsti slabin a zadních běhů. Taky voňavka, které by se člověk nechtěl byť jen dotknout.

Autor: strejda zajíc | 19.02.2013 14:28
Vlado,podle mých zpráv už máte besnotu u lišky někde na východě SR,patrně import z Polska.Opatrnosti nikdy nezbývá,i když člověk je na vzteklinu poměrně odolný.Udává se,že je to 50:50 po pokousání prokazatelně vzteklým zvířetem.
Já sice hrabu na kdeco holou rukou(na prašivky né-to pak mám psychosvrab a drbu se),ale ze mne si příklad neberte,já jsem děsný čuně!:-))

Autor: Vladimír Mészáros | 19.02.2013 14:03
Figi, myslím, že je to správny prístup a v tomto prípade hrdinstvo, nie je na mieste. Vlasy sa mi dupkom stavajú, keď vidím, koľko krát fotky s úlovkami líšok ako ju drží strelec holými rukami

Autor: figi | 19.02.2013 14:01
Jsem naučený z mládí, kdy naše honitba byla ohniskem nákazy vztekliny. Zásadně se lišek holou rukou nedotýkám, kun ano.

Autor: Vladimír Mészáros | 19.02.2013 13:51
Vážený priatelia. Chcem sa vás spýtať, ako pristupujete k úlovku líšky, kuny alebo jazveca, z pohľadu možnej nákazy. Zoberiete úlovok do holých rúk ? Priznám sa, že som líšku ani kunu ešte v holých rukách nedržal. Vždy sa snažím použiť rukavice, a ak nie je po ruke rukavica, tak aspoň igelitový sáčok. Tak isto aj pri draní, používam rukavice. Už len v prípade prašiviny, nie je príjemné takýto úlovok držať, v holej ruke. To nespomínam besnotu. Napriek tomu, že Slovensko bolo vyhlásené za krajinu bez besnoty, mám taký dojem , že aj Česká republika. Prevencia je vždy jednoduchšia, ako znášať následky. Bola doba, keď to poľovníci vôbec neriešili, aj otec bežne dral líšku holými rukami. Napriek tomu, že po jednom kontakte s besnou líškou cca pred 10 rokmi, som absolvoval kompletnú vakcináciu proti besnote a každé dva roky som sa nechal preventívne očkovať, stále som používal rukavice. Ako sa k tomu staviate, všetci lovci líšok ? Vlado