Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Ucpaná hlaveň



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Michal Brabec | 26.02.2013 13:25
Samosebou, nejdřív olej, pak šňůra - asi stárnu....Pak ten hadřík s olejem...

Autor: Petr Havlín | 25.02.2013 21:35
BALISTOL používám jak na čištění tak na ošetření pažby a plná spokojenost.Výborně rozpouští měď a ostatní zplodiny po střelách.Na delší konzervaci používám starý dobrý Konkor.Inkor je taky dobrý ale co se týká vývrtu,tak Balistol je pro mě jednička.

Autor: Jan Rys | 25.02.2013 21:22
Čistící oleje se dost podrobně probíraly na starém fóru. Ballistol výtečně čistí a rozpouští měď a mosaz. Jak a čím se mi nepodařilo zjistit. Na delší konzervaci ho přesto nepoužívám, tvoří s vodou emulzi. Před delším uložením volím spíše Inkor MT 31. Ten ale měď nerozpouští ani náhodou.

Autor: Čestmír Kunetka | 25.02.2013 19:13
Fesoji, tem mám taky doma. Nejsem si sice na 100% jistý, ale domnívám se, že jsem držel v ruce Balistol s přídavkem teflonu, který po použití tvoří na kovu tenkou teflonovou vrstvu, což by v hlavni nebylo asi to pravé ořechové. A když si přečtu co deklaruje Balistol-Universal, tak je to spíše z říše snů.
Taky bych byl velmi rád, kdyby někdo udělal srovnání mezi různými typy olejů. Např. Inkor MT-31 deklaruje, že velmi dobře uvolňuje karbon i částice kovu z hlavně, ale papír snese všechno. WD-40 zase moc dobře nevytěsňuje vodu ale s vodou spíše udělá emulzi.
A když si koupím zbraň za desítky tisíc, tak ji chci dopřát i to nejlepší čištění a konzervaci.

Autor: jeden hajnej | 25.02.2013 17:26
Zajímavý odkaz, pokud tohle všechno opravdu Ballistol umí je to skoro zázračný přípravek. Ještě k tomu konopí, už léta používám kus starého konopného provazu který jsem rozpletl až do pramínků, aby mi šel protáhnout očkem koudelníčku, na jedno čištění stačí asi deset centimetrů.

Autor: Vladimír Mészáros | 25.02.2013 15:20
Honzo Slavetinský, toto som našiel o ballistole :
http://www.ballistol.cz/oleje.htm
Podľa toho by nemal byť agresívny ani na drevo ako Fesoj poznamenal

Autor: Vladimír Mészáros | 25.02.2013 15:16
Ballistol čistí,chráni a konzervuje všetky typy zbrani.Rozpúšťa usadeniny olova,medi a červenej mosadzi.Olej neutralizuje usadeniny kyslých splodín,je ideálny k impregnovaniu drevených pažieb,remeňov a kožených puzdier.Ballistol je biologický odbúrateľný.

Autor: Fesoj | 25.02.2013 14:13
Čestmíre, Ballistol by snad měl být jen jeden - aspoň na tom, který používám, není žádné číselné či jiné označení, jen bílý nápis v červeném poli Ballistol a pod ním menším písmem, černé na bílém Univerzální olej Osvědčený a ojedinělý. Jendo, s tím působením na brynýr jsi mě docela překvapil, já jsem si po Konkoru, Inkoru, WD 40 aj. vybral Ballistol právě proto, že by měl být univerzální a vhodný i pro konzervaci a údržbu dřeva. Zatím jsem ale nic negativního nezjistil.
A Michale, ten Tvůj postup čištění se mi nějak nezdá. Proč po výstřelu nejdřív projíždíš hlaveň šňůrou nasucho a pak teprv olejuješ, to podle mě postrádá logiku ? Nejdřív nastříknu, to uvolní karbon, nechám působit a šňůrou až po určitém čase. Vždyť ta Boresnake je konstruovaná tak, že její střed s vetkaným kartáčkem ty zplodiny "vyrajbuje" a tlustý měkký konec vyčistí dosucha - respektive pokud tam nějaké nepatrné zbytky oleje zůstanou, nemá to vliv na následnou střelbu,aspoň mně to tak připadá.
Co se týče tolik doporučované hrubé lněné koudele - také si myslím,že patří mezi ty nejlepší čistící prostředky a že ji snad zatím nic nepřekonalo. Problém a paradox je v tom, že ani tady u nás, v kraji, kde se dříve vždy pěstoval len ve velkém,nikde v krámě neseženeš kus obyčejné staročeské klasické koudele. A konopí ? Zkuste si ho doma vypěstovat a tvrdit, že ho máte na čištění hlavně ! Nakonec dopadnete tak, že budete posuzováni jako feťáci či dealeři drog a nějaké problémy s čištěním zbraní Vás přestanou zajímat, neb přijdete o zbroják i flinty a nebude co čistit.

Autor: Jan Slavětínský | 25.02.2013 07:53
Čestmíre, Balistol rozpouští a proto je určený pouze pro vývrt. Jako konzervační olej je nevhodný, protože působí i na brynýr. Konkor byl v podstatě konzervační olej na "všechno"..

Autor: Čestmír Kunetka | 24.02.2013 20:31
Pánové, co používáte Balistol, zajímalo by mě v čem je lepší než třaba Inkor, a vzhledm k tomu, že oleje Balistol je několik druhů, tak který konkrétně používáte.

Jo a k tomu čištění, není špatné si sehnat konopí (koudel), ale to hrubé, tím to jde výborně.

Autor: Michal Brabec | 24.02.2013 19:06
Čistím asi jako Fesoj, Boresnake, pak Ballistol, ale pak protáhnu koudelníčkem, na kterým mám namotanej hadřík, aby se olej pěkně rozestřel. Za týden, když mám čas a stihnu to, prostrčím laufem kosmetickej tamponek, aby hlaveň byla dosucha a jdu! Myslím, že bez toho mi jde první rána do....e.

Autor: zutro | 24.02.2013 18:31
To čištění na sucho jak píše poucek už sem taky slyšel jako radu od jednoho puškaře.Asi chce abys za ním přišel za dva roky vyměnit lauf.Za prvé jde to velice těžko,má to obrovský odpor bez oleje.Zkuste si to,a jak dáte na vytěrák větší hadřík,tak budete mít problém vytáhnout vytěrák, ne jen hadr.

Autor: Fesoj | 24.02.2013 18:24
Vzhledem ke své vrozené lenosti jsem si hned při nákupu zbraně koupil čistící šňůru Boresnake odpovídající ráži. S čištěním to rozhodně nepřeháním. Pokud vystřelím, ať jednu nebo více ran, stříknu do ústí hlavně Ballistol, nechám působit do druhého dne, pak vyndám závěr a od komory k ústí jednou, maximálně dvakrát protáhnu šňůrou. Hlaveň je čistá a suchá. Jen nesmím zapomenout tu čistící šňůru občas vyprat v teplé vodě s přídavkem saponátu, abych odstranil zbytky povýstřelových zplodin a oleje.

Autor: Děda z lesa | 24.02.2013 16:10
Kdysi jsem si podobným způsobem ucpal hlaveň u 243W a také dokonale.
Vyšrouboval jsem z čištění koncovku, nahřál vytěrák do červena nad hořákem a hadříkový špunt jsem normálně propálil, bez následků.

Autor: Michal Brabec | 24.02.2013 15:41
Zcela bez souvislosti k tematu musím přiznat, že sloveso "schmoustat" nádherně obohatilo moji mysliveckou mluvu!!! Ještěže Pouček ten lauf ucpal!

Autor: poucek | 23.02.2013 23:20
Tak mám hlaveň jak slovo Boží. Puškař s tim ale měl taky co dělat! Nakonec mi poradil že tu flintu nemám moc čistit. Prý jednou za čas schmoustat kousek vaty a protáhnout jí pomocí tyčky od vytěráku a je hotovo. A hlavně na sucho! Vypadal že už má něco za sebou, tak mu budu věřit.

Autor: prroud | 22.02.2013 17:30
Tak lacetka,hmmmm,sice porad lepsi nez jiny lidovy nazvy,ale ani tak nebudu svoje zlaticko jmenovat:-)))),mas recht strejdo,kdo maze,ten jede,predpokladam ovsem ze mas na mysli spravny promazavani a ne podmazavani:-)......proud

Autor: ValíkVlastimil | 22.02.2013 17:24
Míro chytil jsem se:-)-nečetl jsem znovu Karlův příspěvek :-D

Autor: ValíkVlastimil | 22.02.2013 17:20
Kája nás neklamal-http://cs.strobl.cz/textilni-kartacek-lacetka-5-6mm-22/

Autor: strejda zajíc | 22.02.2013 17:14
Jistě,Vlasto,kdo maže,ten jede!:-)Karle,určitě je lacetka to správné slovo?:-)

Autor: ValíkVlastimil | 22.02.2013 16:09
Strejdo a co olejíček- používáš :-)

Autor: Karel poslík | 22.02.2013 14:44
Eriko, to chlupatý ve tvaru kartáčku je lacetka. Karel

Autor: prroud | 22.02.2013 14:44
....to se mnou slehlo z kresla...... :-)))))))))))).Strejdo,"bez cepicky,ja si priplatim" ,tak Bolka jsem mel hned pred ocima:-).....proud

Autor: strejda zajíc | 22.02.2013 14:29
Eri se s tím tedy nemaže!Takhle já pucovat tu svoji,tak nevím,nevím....
Zvláště ten hadřík přes (š)pičku mi moc nesedí.:-))

Autor: Erika Doležalová | 22.02.2013 12:17
Já teda používám klasický kartáček na tyčce, dvakrát projedu, pak vyměním kartáček za takový to chlupatý (vypadá to jak nastříhaná vlna smotaná do tvaru kartáčku), dvakrát projedu, napotřetí přes špičku položím kousek hadříku, projedu naposled a je to. Žádný s*aní s tím a laufy jsou jak zrcadlo :-) Jednou za (dlouhý) čas do toho stříknu trochu oleje, ale jinak to nepřeháním :-)

Autor: Václav Sládek | 22.02.2013 11:16
Používám také čistící šnůru ale do očka na konci nedávám žádný hadřík ani v případě čistění 8x57.Samotné očko stačí na dočistění komory a drážek.

Autor: Karel poslík | 22.02.2013 11:04
A budeš mít klid. Potom ještě musíš přehodnotit dosavadní metodiku čištění, nebo to nechat přelaufovat na 9.3, jak tady píše Fr. Přecechtěl. Já mám m.j. 9.3 x 74R a to se jen tak neucpe a když už ano, tak nějakou tu „násadu od koštěte“ v baráku vžycky najdeš.“ Nebo tam zavřeš myš a ona tu ucpávku do rána prokouše“. Já jsem si na kulové laufy koupil takové ty filcové špuntíky, ve kterých je zakomponováno mosazné vlákno a od té doby s ničím jiným nečistím. Pouze na závěrečné odmaštění do sucha kradu manželce v koupelné taková kolečka na čištění pleti nebo odličování či něco podobného. Nevím přesně jakou to má odvádět práci na obličeji, ale laufy to čistí skvělé a vzhledem k rozměrům se s tím asi hlaveň neucpe, nebo přinejmenším se neucpe tak, jako se to stalo Tobě. Zdar Karel

Autor: poucek | 22.02.2013 10:36
Tak jsem to včera odvezl k puškaři a je to. Nastříkal tam ňákou vodičku která požere WD a srazí tu šňůru a dneska si mám pro ní přijít.

Autor: Jan Slavětínský | 21.02.2013 06:47
To tam máš asi pořádně zarvaný,když se to nehne. Prosím tě, žádné násilí kladivem! To se dělá jinak - do laufu strčíš tu tyčku, opřeš to o podlahu, flintu založíš do ramene a s citem s vahou svého těla nalehneš do pažby. Žádné mlácení a rázy. Pokud už si použil kladivo, počítej s kontrolním ověřením nástřelu.
Prolej to olejem, aby to šlo lehčeji, ale pokud s tím nehneš, dej to odborníkovi, ať neponičíš vývrt a drážky.
To vypálení by asi šlo. Ohřát špičku drátu a pomalu a nenásilně si s tím pohrát.

Autor: Zdeněk | 21.02.2013 01:18
Když jsem vojákoval, čistili jsme Dragunovku padákovou šňůrou. Přehnal jsem to uzlíkama tak, že jsem pověsil padákovku na bidlo stál na řemenu. To se nás tam vystřídalo a nic. Zbrojní náč. poradil, nažhavit kulatinu, obalit lauf mokrou košilí a po částech propalovat-šlo to jak po másle

Autor: Fesoj | 20.02.2013 21:47
Já jsem to asi špatně pochopil a myslel jsem, že je to utemované jen tím hadříkem. To nešlo upnout konec šňůry do svěráku, vzít flintu za hlaveň a táhnout jak dědeček řepu ? Teď je v laufu utemovaná i šňůra. Asi bych se na další lidovou tvořivost vyignoroval a dle rady Čestmíra navštívil puškaře.

Autor: Jaroslav Rejdák | 20.02.2013 21:34
Já myslím že nejlíp si s tím poradí puškař. Bude vědět co´s tím, bude to bez rizika poškození, bude to mít za půl minuty hotové, nebude muset nic nikde letovat ani vymýšlet, protože na to určitě bude mít nástroje. A bude to stát pár korun, pokud si za to vůbec něco řekne.

Autor: Jaroslav Tatalák | 20.02.2013 21:19
Na 5 svářecí drát tvrdě naletovat vrták do dřeva3,5 nebo 4 a volně točit a odvrtávat.s pozdravem J.T.

Autor: Jan Heger | 20.02.2013 21:06
Ač nejsem zkušený a zatím flintu nevlastním, zkusil bych to tímto způsobem. Na tu kulatinu, o které tu je zmínka, bych nějakým způsobem připevnil samořezku a píchl ji do hadříku a zkusit natočit, co nejvíce a po té zkusit vytáhnout. J.H.

Autor: SAKO | 20.02.2013 17:05
Ahoj vsem, takze, jednoznacne od usti, pujde to z kuzelu ven, opacne je to spatne, zalisuje se to do kuzelu, jestli to uz neni ve vyvrtu daleko. Dulezita je jedna vec, tycka musi byt o prumeru v polich, ne moc volna, protoze Tam ji posune vzdy ke kraji hlavne a je zle. Sklidni se, neni to zadna tragedie, nemusis to mit hned vecer. Snad to vydrzis. Bud tycku alespon 5.5 nebo lepe 6 mm, ale s uplne kolmym koncem, nebo si nechat vytocit tak 3-4 cm dlouhou tycku z mosazi o prumeru 6 mm, vyvrt by mel byt 6.07 - 6.17, takze ta by tam mela vejit a na jedne strane uplne kolmo ukoncena, na druhe strane vetsim navrtavakem jenom naznak kuzelove dirky, jenom jako od konce vrtaku a dat do do laufu a potom zase tyckou co s nejvetsim prumerem ktera je na konci zakoncena zase do spicata, ale uhel min. 90 stupnu, spis malinko vic. A pak to vytluces v pohode. Normalne kladivkem. Pred tim dobre promazat od usti, aby to radne olej zvlhcil, nejlepe malinko protekl. Samo, nejlepsi je tycka 6mm v celku. Kdyz nemas soustruh, co asi nemas, skus nekoho, kdo ho ma, kdyz ne, odnes to puskari. Tycku si kup v lovec. potrebach. normalne vyterak a proste ho urizni, nebo ve Ferone 6 - ku mosaz. Budou ji mit urcite. 4 mm je opravdu malo. Kdyz nemas material a prostredky, radsi to sver odbornikovi, nebo to zkur..s. ahoj, hodne zdaru.

Autor: Václav Sládek | 20.02.2013 16:29
Zapomněl jsem napsat že v tomhle případě bych souhlasil s Čestmírem.Puškař.

Autor: prroud | 20.02.2013 16:22
Tak ten byl Eriko dobrej:-)))))))))))),proboha jen patronu ne!!! :-))),ale napadlo me tam kapnout neco horlavyho,to WD tusim taky je a zapalit,jestli to neni tak hluboko,ze ohen proste zhasne,hadrik shori,hlaven se vycisti,blablabla,ale jen napad,musel bych to videt a to by me to treba ani nenapdalo:-),jo a nahrejvat lauf aby to jakoze shorelo,taky urcite ne!Ono mi moc nesedi ani to vytloukani,to bych spis vazne udelal ten zavit na tycce zbrouseny do spicky,opatrne zasroubovat a po kouskach to roztrhal.....proud

Autor: Erika Doležalová | 20.02.2013 16:17
Proude, co myslíš tím opatrným ohněm? Třeba naládovat patronu a ... :-)) Ne, pokus o vtip :-)
Já bych to asi víc prolila tím olejem, ne jen trochu nastříkat, ale fakt nalít.. A pak pokračovat tyčka + opatrně kladívko.. A klidně zkusit i tu "delší cestu", tedy směrem k ústí. Kdyby se neuřízla ta šňůra, možná by to bylo bývalo lepší, jeden by přemlouval z jedné strany tyčkou a druhý tahal za šňůru z opačné.. No ale to už je pasé, když je šňůra pryč.

Autor: Václav Sládek | 20.02.2013 16:15
Šnůru podle mně tou tyčkou zatloukáním od ústí znova jen utemuješ na jiném místě hlavně.Nejspíš se to kouslo v nábojové komoře nebo v přechodovém kuželu.

Autor: Čestmír Kunetka | 20.02.2013 16:02
Myslím si, že taková flinta by si určitě zasloužila puškaře, než do ní mlátit kladivem. Můj názor.

Autor: prroud | 20.02.2013 15:51
Podari,drzim palce! Coby nepodarilo,nepujde to tak,pujde to jinak,urcite je vic moznosti,mozna budu za blbce,ale co opravdu opatrnej ohen?Treba?Nebo to po kousickach vytrhavat,udelat na tycce zavit,s citem zasroubovat a tahnout,kazdej kousek venku dobrej,sice piplacka,ale dulezitej je vysledek....proud

Autor: poucek | 20.02.2013 15:45
Samozřejmě že to vyklepávám od ústí k závěru. To stím háčkem mě taky napadlo, tak to zkusím. Taky mám strach aby třeba nepovolila pažba. To jsem ale kus vola! Přísahám že už to nikdy tou šňůrou nikdy čistit nebudu! Jestli se mi to ovšem podaří dostat ven. Už mě to pěkně vydeptává.

Autor: prroud | 20.02.2013 15:35
Taky te napadlo jako me,jestli nezvolil "tu delsi" cestu?.....proud

Autor: bohumir dvořak | 20.02.2013 15:27
ja bych použil něco na zpusob hačku na pleteni napichl otočil a tahl ven něco jako haček na ryby

Autor: Pavel Toman | 20.02.2013 15:13
Jak to vyklepáváš?
Směrem od závěru k ústí nebo naopak?

Autor: poucek | 20.02.2013 14:55
WD jsem nastříkal,uřízl jsem tyčku cca na 30cm, zaoblil hrany, vzal jsem to kladivo a začal jsem s domlouváním. Už jsem to tam zaklepal 7cm a teď už to tam nechce a ohýbá se mi tyčka. Mám 4mm tyčku. 5mm neměli, mám koupit 6mm?

Autor: prroud | 20.02.2013 14:46
Predpokladam ze se nezapomelo na ten WD,ono jak se to s nim nasakne,upravi si to nalezite tvar a pekne se tomu zmolku uklouze cesta ven:-) .......proud

Autor: poucek | 20.02.2013 14:31
Tak jsem koupil tyčku, uřízl tu čistící šňůru a podařilo se mi jí tyčkou zatlačit asi 2cm dovnitř a teď s tim ani nehnu. Tak říkáte že mám použít jemné náčiní (kladivo)? Já mám strch abych to neutemoval úplně.

Autor: precechtel | 20.02.2013 12:20
trochu OT: proto většina starých lesáků - myslivců používala ráži 9,3x72R - mimo jiné skrze snadné čištění vývrtu... A ne jak problematické čištění vývrtů .222, .223 a další. F.

Autor: Fesoj | 20.02.2013 11:35
A ta mosazná tyčka odpovídajícího průměru nemusí být ani moc dlouhá, hlavné aby měla průměr o málo menší než vývrt zbraně. Vhodit do hlavně, pak tam od ústí zasunout malorážkový vytěrák bez jakýchkoli nástavců, vzít základní nástroj jemné mechaniky /kladivo/ a poklepem na dřevěnou rukojeť vytěráku vše vyrazit komorou ven. Když jsme jako kluci experimentovali s tím, s tím, že jsme z malorážkového náboje odsypali prach a kulička zůstala v hlavni, vytěrák jsme použít nemohli /ten měl kamarádův děda schovaný a nesměl se o ničem dozvědět/ a tak jsme do hlavně strkali slabá vrtáčky jeden za druhým, ten poslední jsme tam zatloukli kladívkem, vzali další a pokračovali tak dlouho, dokud vše nevypadlo. Holt v tom telecím věku jsme dělali různé blbosti...

Autor: poucek | 20.02.2013 09:50
Pánové, já vám děkuji za rady a půjdu to vyzkoušet.

Autor: Jan Slavětínský | 20.02.2013 07:49
Přesně jak píše kolega Bergman. Až to budeš dělat, nech si ve flintě závěr, aby sis náhodou tyčkou, až to povolí ,nepoškodil lak na pažbě.
Já si do 243ky zrychtoval sametový malorážkový vytěrák,který jsem několika vrstvami omotal režnou nití tak, aby v hlavni pěkně táhl. Funguje parádně.
U 243 je problém s novým vytěrákem protože malorážkový je volný a sedmičkový už má velký konec s M4 závitem pro silnější tyč a nedostaneš ho tam. Na vytření laufu před lovem používám buď obyčejný toaleták - kousek papíru na tyč vytěráku nebo druhý suchý "napakovaný" sameťák .

Autor: Roman Skřejpek | 19.02.2013 22:58
Dobrá rada nad zlato pane Bergmane,vážím si vašeho vše stranného rozhledu.
S pozdravem Roman

Autor: M.Bergman | 19.02.2013 20:07
Do hlavně od ústí nalej trochu konkoru nebo WD. Ráže 243W má průměr vývrtu cca 6,1mm a tudíž vezmeš mosaznou tyčku o průměru 5 - 5,5mm (používá se na tvrdé letování a pořídíš ji v Baumaxu, OBI apod.)a tím vytlačíš z hlavně vše, co tam vadí. M.B.

Autor: poucek | 19.02.2013 18:40
Dobrý den,
dneska se mi stala prekérní věc. Čistil jsem flintu (starou Zetku .243Win) takovým tim čisticím provazem který má na konci očko do kterýho se má dát kousek čistýho hadru aby se vytřela hlaveň do sucha. Dělám to tak vždycky, ale dneska se mi ten konec s hadříkem seknul v nábojový komoře a nejde to ani ven, ani dovnitř. Už jsem se snažil chytit hadřík kleštičkama a vytáhnout, ale hadřík se přetrhl a už za něj nechytnu. Můžete mi prosím někdo poradit co s tím?