Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Myslivecký hospodář



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jan Slavětínský | 22.04.2014 07:30
Přesně tak. Je rozdíl dělat MH někde u LDO,kde je pět hajných nebo revírníků, mladých chlapů,kteří dělají s PC a je rozdíl dělat MH ve sdružení,které má 40-50 členů od 18 do 80 ti let. To jsou dvě odlišné pozice MH sice se stejnými právy a povinnostmi, ale pouze na papíře dle zákona 449. Co ta funkce MH všechno obnáší,to ten člověk pozná až když to dělá. A vše schvaluje čl. schůze nikoliv samostatná osoba MH...,a vše upřesnuje Honební starosta...,tak že MH má vůči MS a členům jen těch pár práv ze zákona a jedním z nich je i právo kontroly ulovené zvěře.Jak a jakým způsobem se bude kontrola provádět je interní věcí každého MS.

Autor: Fido z Řáholce | 20.04.2014 17:19
Souhlasím s Maralem. MH má povinnosti a oprávnění uvedeny v ZoM. Bohužel jsou tací MH, kterým jak povinnosti, tak oprávnění uvedená v ZoM nestačí a přisvojují se další a další oprávnění a práva. On je trochu rozdíl v tom, zdali MH vykonává svoji funkci v MS nebo u fyzické či právnické osoby. Jeden můj známý dělá MH v několika honitbách, za peníze, ale de facto jen na papíře. Maximálně vyplňuje hlášení, statistiky, atd. Vše ostatní je v režii vlastníka honitby.

Autor: Martin Skřivánek | 20.04.2014 14:33
Rudo 3500ha to si dnes ani nedokážu představit.jak je to možné že dnes máte takovou rozlohu?

Autor: Rudolf Husák | 20.04.2014 11:29
Jindřichu, co píšeš ty a též Maral ve svém příspěvku,tak s velkou částí souhlasím.Samozřejmě, to co uvádíte vy,lze aplikovat spíše v malých a nebo v soukromých honitbách o 4-6 kamarádech a nebo v režíjních honitbách,kde je několik tvých mysliveckých kolegů ať už s povinností nebo nutností, být denně na internetu,na mobilu a zkopírování nebo vložení rychlé fotky,pro ně není absolutně žádný problém a tito hlavně mladí lidé,si již vlastní existenci,
bez těchto elektronických prostředků neumí představit a snad ani žít.Nechci se samozřejmě tímto příspěvkem dotknout starších,nebo starých myslivců,kteří svědomitě a obětavě během celého roku,odvádí bez internetu, mobilu,fotopastí velmi dobrou práci, na všech akcích MS.Spolupracovat se ovšem nechá,opravdu jen s těmi aktivnějšími.
Já ovšem vycházím z klasické činnosti velké rozlehlé honitby s různou věkovou skladbou jejích členů,která má 3.500 HA a téměř 60 členů MS - z nichž většina je celý den v práci,nebo někde ve fabrice.
Nežijeme v našem MS odtrženi od reality moderních vymožeností,používám elektronickou evidenci myslivosti sice jen z části,ale myslím že nejsem sám.
Ale naše velké sdružení,které pořádá velice pěkné akce,jako pouťové zábavy,plesy a různé zkoušky loveckých psů během roku,funguje dobře.

Chtěl jsem jen svým příspěvkem z našeho MS k činnosti a práci mysliveckého hospodáře k jeho povinnostem a oprávněním uvést,že na rozdíl od ostatních členů,kteří většinou nic nemusí,jen přijít na naháňku a nebo jen vše pravidelně kritizují, má hodně práce a starostí,na naháňkách se zvěří s jejím ošetřením, rozdělením, celoroční evidencí všeho,co k jeho práci a povinostem patří.Za SHS a taktéž zajet k předsedovi MS,kteří jsou od rána do večera někde v práci,kterým vše předkládám ke schválení,podpisu a orazítkování,musím stejně několik km pokaždé dojet.
Je to jen můj názor na osobu,která je někým z pozice státu k něčemu ustanovena,musí mít ke své činnosti předepsané vzdělání,příkládá se mu jakási důležitost v zastupování,dozoru a dohledu v chovu a lovu zvěře.Avšak nakonec díky dnešním demokratickým bezzubým zákonům,dle kterých neexistuje vymahatelnost práva a zpravedlnosti v této zemi,nesmí a nemůže v podstatě tato osoba nic.

Autor: JindraLipník | 19.04.2014 19:26
Rudolfe zdravím,s druhý odstavcem Tvého příspěvku lze celkem souhlasit.Bohužel medicínu neznám.Jinak to máme zařízené podobně jak uvádí Maral.Člen když jde lovit přesně ví,jak ma s uloveným kusem naložit.U černé to samé, odebere vzorky a odevzdá na veterínu.Spousta věcí lze dnes řešit přes mobil a internet.Dosledy postřelené zvěře -v první řadě je odpovědný střelec.Je to i dobrá výchovná metoda k určité zdrženlivosti.Ty jsi střílel ty si to vychutnej až do dna.Když bude hospodář mimo bydliště tak co..Žádné já nic ja muzikant,ať to hospodář zařídí.Nejlepší byla od Marala druhá věta.Mít kolem sebe lidi,kterým budu věřit bez takových nelze mysl.hosp.dělat,to by se člověk mohl posr..Co proboha dělá těch 15 lidí v výboru kontrolují hospodáře nebo co !!!

Autor: Maral | 19.04.2014 07:55
Já bych to až takhle extrémně neviděl. Je nová doba a MH by se měl přizpůsobit. Podle mě by měl být zejména dobrý "manager", jak je dnes moderní nazývat střední a vyšší funkce.
Takže u nás třeba funguje komunikace jak telefonická, tak elektronická. Vzorek černé a barvu řeší vždy úspěšný lovec, stejně jako zpracování zvěřiny. MH prostě dokázal lidi dovést k jistému stupni samostatnosti a odpovědnosti. Stejné je to se sraženou zvěří a s jejím "úklidem". postačí telefon.
MH řeší věci dopředu s předstihem a dává to včas vědět členům, minimálně těm aktivnějším. Vše je pak snazší. Zůstává tak pouze kontrola ulovené zvěře, v noci postačí SMS a foto do mailu, ale to je věc dlouhodobě budované důvěry a taky atmosféry v MS.
Stejné je to s návštěvou honitby. Pro přehled postačí poslat mail s dobou od do a k tomu připsat, co mimořádného či zvláštního bylo či nebylo vidět. Pokud to takhle dělají alespoň aktivní členové, MH má zhruba přehled.
Cílem je pochopitelně dobré fungování MS jako celku.
Osoba MH by měla chod MS správným způsobem usměrňovat. Nebýt v roli hlídacího psa, ale dát i důvěru, ale pouze do doby, než ji někdo zklame. Jak zde někdo psal, excesy řešit rychle.

Autor: Rudolf Husák | 18.04.2014 23:03
V dnešní době je Myslivecký hospodář pouze obyčejným úředníčkem sdužení,řadovým členem a jak jsem již psal,,Děvečkou.V minulosti měl zase pravomoci takové,které se nechaly zneužít,pokud byl člen strany,tak tuplem a to taky nebylo úplně dobře.
MH musí hlídat během celého mysliveckého roku všelijaké termíny,kde hrozí sankce za nepředložení v termínu,pořád něco vyplňovat,psát,vypracovat od sčítání,po čtvrtletní hlášení lovu,všechny výkazy je jich 8 s honitbou,vše si nechat schválit,odsouhlasit a podepsat,včas odevzdávat,vše evidovat,odesílat,připravovat,evidovat svěřené plomby,ročně jich já použiji tak 130-150,vést evidenci zvěře během celého roku,přivezenou ulovenou většinou v noci,hlášení policajtů,odklidit sraženou zvěř ze silnic.Veterináři toho chtějí rok od roku stále víc,kde je příprava výstavy paroží, rozdělování zvěřiny,nechat vyšetřit zvěř černou,odebírat vzorky ulovené zvěře,odběry barvy černé z naháněk,pokud vede naháňku,hon, jen starosti se zvěří,uskladnění na ples, akce,řešit dohledávky,dosledy,organizace honů,naháněk,vše na těchto akcí kontrolovat a navíc obavy z toho,aby nezůstal někdo ležet na štontě.
Všichni už jsou dávno v hospodě, jen hospodář při baterce skáče venku kolem zvěře,která se musí někam odvést.Brigádnický referent vám připomíná,že jste nebyl ještě na brigádě,musíte to dohnat.Výroční zprávu mám na 10 listech.Jen výbor v našem MS má 15 členů,to je někde celé MS,jsme velká honitba.

A pravomoci MH:Měl by dohlížet na celou honitbu,(je přece ustanovenej),ovšem kde je klid v honitbě,červen měsíc myslivosti,blíží se prázdniny,ticho v přírodě,doba hnízdění,kladení mláďat v honitbě...,každý motorkář,čtyřkolkář,vás pošle tam, kde ztrácejí záda slušnej název a raubují si v honitbě motorky vesele dál,z přírody je veřejné beztrestné závodiště,všichni v přilbách, aby je nikdo nepoznal,všude jen řev těžkej crossek.Rozježděný mokřady,potoky,závodní dráhy v lesích.....Hospodář je rád, že nedostal přes hubu a myslivecká stráž se bojí ještě víc.Vyženou vás bez problému z posedu,samý večer vám rozeženou na motorkách zvěř,která už je v polích.Takže kdy do honitby?? Provozovat výkon práva myslivosti,můžete pouze brzo ráno a nebo pozdě v noci. Kdejaká gertrůda z města,které běhá smečka velkých psů revírem a bůh ví kde,vás též pošle někam,je přece demokracie,svoboda..., a vy jste vrah nevinnejch zvířátek a také vám hned připomene,že příroda není jen vaše,že je všech.Zkuste si jít někam stěžovat,použít nějaké ty směšné pravomoce,časem najdete jen vaše poškozený auto u lesa a nikdo nic neviděl,neslyšel,hodně členů MS, má za kamarády právě motorkáře,kterým ještě radí.
Nejsem už nejmladší,ale tato zem je smutná z toho kam došla,díky všelijakým velkopodvodníkům a interparchantům.Každá dobrá věc v této zemi,je pokřivená,prostá pravda je všem jen pro smích a zlo se dobru chechtá do očí.Neexistuje vymahatelnost práva a spravedlnosti v této zdivočelé zemi.V našich podmínkách to,co nazýváme demokracií,je jen jeden velký bordel,kde se daří pouze zlodějům,podvodníkům a parazitům bez morálky.Kam se poděla ta pravda a láska.Když řeknete v České republice nahlas pravdu,tak se můžete rovnou stěhovat ze země.Celá naše krásná myslivost,kterou nám tu zanechaly generace mysliveckých,zkušených předků,se bezmocně naklání jak Titanik,jde do hajzlu.Nelíbí se mě tahle doba a rád funkci hospodáře někomu novému ochotně předám.

Autor: JindraLipník | 16.04.2014 19:15
gordone díky za upozornění.Do pekla bych určitě nechtěl,i když i bez té myslivosti nevím,nevím kam mě za hříchy minulé,součastné a předpokládám i budoucí pošlou.Jinak pro upřesnění.Pod pojmem špinavé prádlo jsem v žádném případě nemyslel hrubé porušení zák.o myslivosti,zákonů s myslivosti souvisejicích a dalších pozákoných norem,mysl,řádu,stanov.Takové jednání je nutno řešit bezodkladně,není třeba čekat ani na VČS ani na úplněk.Já měl na mysli takové ty příspěvky typu:byl jsem před měsícem venku a tam a tam nebylo nasypáno,tam nebylo seno,ubývá drobné,přibývá škodná co s tím budete vy dělat(ptá se dlouholetý člen MS),soused mi říkal,že slyšel večer výstřel,ale už neví kdy ap.Mysl.hospodáře dělám od roku 1990,posledních pět let v dvou honitbách.Užil jsem si ,tak jako všichni dříve narození,ale stále mladí junáci slučování mysl.sdružení v roce 1981, transformaci mysl.sdružení a honiteb v roce 1992 v souvislosti s novým zákonem o myslivosti. Pro to taky ustanovení zákona dvakrát přečtu a pak se jdu někdy ještě optat co tím chtěl básník říct.

Autor: Fido z Řáholce | 16.04.2014 09:18
Dal bych za pravdu Jindrovi. MS "navrhuje" OSSM ustanovení mysl. hospodáře. ZoM se nezabývá vnitřním postupem u uživatele honitby, kterým se dojde k výběru osoby, která je pak navrhována na ustanovení MH.

Autor: Jarin Beskydak | 16.04.2014 08:23
Je to tak jak píše Ron Gordon. Pokud je uživatelem honitby MS, tak si na členské schůzi zvolí hospodáře a navrhnou ustanovení tohoto člověka státní správě. Pokud státní správa (pověřená obec) neshledá zákonný rozpor v podmínkách ustanovení hospodářem, tohoto do funkce hospodáře ustanoví.

Autor: Ron Gordon | 15.04.2014 21:25
Myslím, že to není správná iterpretace, myslím že ČS volí osobu mysliveckého hospodáře, kterou pak navrhne orgánu státní správy k ustanovení. Se zbytkem souhlasím až na to "špinavé prádlo", protože takové to " na výročce se to neřeší" neuznávám, když zpravidla o problému již často diskutuje široké okolí, jen zúčastnění členové výroční členské schůze se tváří, jako by bylo vše v nejlepším pořádku. To je nejrychlejší cesta do pekla.

Autor: JindraLipník | 15.04.2014 19:10
jen velmi tiše bych chtěl podotknout,že ČS nevolí mysl hospodáře.§35 odst.1 zák.o myslivosti.Jistě zdá se to jako detail,až se věci dostanou před správní orgán případně k soudu pak se obyčejný člověk nestačí divit a vše lze prohrát na základě formální chyby.Jinak souhlasím s tím,že VČS není nijaká nadschůze.Většinou se liší tím,že jsou pozváni i významní zástupci vlastníků nebo uživatelů honebních pozemků,manželky,manželé a jiní hosté a je podáváno řádné občerstvení.Již proto není vhodné na tomto foru prát špinavá prádlo.

Autor: Fido z Řáholce | 15.04.2014 16:34
Pravda je také v tom, že nikde není stanoveno, že MS musí konat výročku. Zpravidla ji však dělají proto, že na ní obvykle probíhají volby, přijímání nových členů, fin. zpráva, atd. Některé MS to mají takto uvedeno i ve stanovách. Předpokládá se tedy větší účast, nehledě na občerstvení-zadara. Vše je však závislé od znění stanov, vedení schůze, zda se schválí vše co má, zápis, usnesení, atd.

Autor: Aleš Pastorek | 15.04.2014 16:18
Přesně tak Dědo. Na výroční schůzi se má důstojně zakončit myslivecký rok, říct, co se povedlo, jemně naznačit, co se nepovedlo, co nás čeká v následujícím mysliveckém roce a vůbec pořešit takové ty příjemnější záležitosti. Pokud se něco nepovedlo, hlavně nejmenovat a neobvińovat konkrétní osoby. Po čtyřech hodinách a několika panácích, které si na takové akci asi nikdo neodpustí se to také může zvrhnout v pěknou "šlamastiku", kde facky létají vzduchem a člověk si potom připadá, jak v běloruském, nebo ukrajinském parlamentu, kde se běžně políčkují......Jednu takovou výročku jsem za minulého MS zažil. Já jsem sice žádnou facku nedostal, ale že jich tam padlo.... Na hodně dlouhou dobu byly chlapi rozhádaní a stejně to k ničemu nevedlo.
Volbu mysliveckého hospodáře bych provedl za povinné účasti včech členů MS, kde budou výborem představení všichni možní kandidáti na tuto funkci. Myslím tím ty, kteří ji mohou a chtějí vykonávat. Potom by následovalo po odsouhlasení členskou základnou tajná, či veřejná volba. Doporučuji raději tajnou volbu, kde dva určení členi spočítají všechny hlasy a výsledek předají předsedovi, který udělá závěr a vyhlášení výsledku, jakožto statutární zástupce MS včetně nahlášení změny mysliveckého hospodáře na okresní správu.

Autor: Děda z lesa | 15.04.2014 15:09
Není žádný právní rozdíl mezi pravomocí členské schůze či výroční členské schůze.
Výročka je pouze slavnostnější, bilancující, někdy i volební ap.

Autor: Ellhenicky | 15.04.2014 13:56
Právě proto se ptám, ono není nikdy nic tak jednoduché, jak se zdá, ale děkuji zaodpovědi.

Autor: Aleš Pastorek | 15.04.2014 13:17
Také mám takovou podobnou zkušenost se sesazením a následným vyloučením mysliveckého hospodáře z MS z důvodu neevidování ulovených kusů zvěře, neevidování plomb do knihy, neprovádění povinného vyšetření na trichynelu a podommý prodej rozbourané zvěřiny v kuchyňské úpravě (dále jen K.U) do restaurací a kuchyně ZD. Dal to k soudu a světe div se, soud vyhrál..... Soud se neptal, proč byl a za co byl vyloučen. Paní předsedající u soudu zajímalo, jak byl vyloučen. Zde našla procesní chybu v podobě nezaslání písemné pozvánky, kde má být, jako jeden z bodů uvedeno i hlasování o vyloučení ze spolku. Bývalý hospodář tvrdí, že o této "vylučovací" schůzi nic nevěděl. Samozřejmě, že věděl!! Na té první schůzi, kdy jsme přišli na výše popsaný "průser" byl odvolán a do 14-ti dnů měl doložit všechny náležitosti. Toto bylo odhlasováno členskou základnou a byl samozřejme udělán zápis, jako na každé členské schůzi. Okresnímu soudu to však nestačilo a výsledek je neoprávněné vyloučení člena. Co teď??

Autor: Fesoj | 15.04.2014 13:17
V mnoha MS se z nepochopitelných důvodů přikládá výroční čl. schůzi větší význam, než který jí přísluší - a z toho důvodu mohlo dojít k tomu, co popisuje Fido. Nejvyšším orgánem MS je čl. schůze, která jako jediná může rozhodnout o přijetí či vyloučení člena - ovšem dá-li si MS do stanov, že toto přísluší pouze VÝROČNÍ členské schůzi, pak si MS na sebe upletlo bič a nelze se divit soudu, že z formálních důvodů rozhodnutí o vyloučení zrušil. U nás platí, že vyloučit nebo přijmout nového člena může kterákoliv čl. schůze za předpokladu splnění stanovených podmínek /usnášeníschopnost a v případě přijímání nového člena úspěšné proběhnutí zkušební doby, pokud tato nebyla na návrh výboru prominuta či zkrácena/.

Autor: Fido z Řáholce | 15.04.2014 12:24
No příteli, ty tahanice v MS, zdaje či není pytlák, trvaly skoro rok.

Autor: Děda z lesa | 15.04.2014 11:14
Fido, to musel čekat na vyloučení až na výročku ? Snad stačí členská jako nejvyšší orgán sdružení...

Autor: Fido z Řáholce | 15.04.2014 09:59
Vlastník, držitel, uživatel honitby na rozdíl od jiných funkcionářů, musí mít MH. A jak je v některých příspěvcích uvedeno, musí mít pro výkon funkce MH příslušné vyšší odborné myslivecké vzdělání, ale nemusí být ani členem MS a může mít bydliště na druhém konci republiky a dělat MH pro několik honiteb. Zejména u soukr. vlastníků honiteb je MH v mnoha případech jen loutka, zákonná povinnost. Jak si MS vybere/zvolí MH a pak navrhne OSSM je věcí stanov MS. Proto je velmi důležité, a to nejen v případě voleb, ale jakýchkoliv problémů, mít pokud možno co nejdokonalejší stanovy. Ze zkušeností, když se věc dostane až k soudu, tento rozhoduje jen na základě toho, jak je jednotlivá činnost organizace v nich popsána. Jeden příklad za vše. MS vyloučila svého člena z důvodů údajného pytlačení. Soud zrušil rozhodnutí MS z formálních důvodů, nebyla řádně dle stanov svolána výroční schůze, na které byl dotyčný vyloučen z MS.

Autor: Krabat | 15.04.2014 08:16
Volby jsou v každém MS jiné ale mělo by to být přesně napsáno ve stanovách. U nás musí získat předseda i hospodář nadpoloviční většinu všech členů (ne jenom přítomných). Což je někdy dost problém když se na volby nedostaví nekolik členů. Volby mají mnoho kol a někdy se musíme sejít i po několika dnech znovu (a někdy jsou volby hotovy za 5 min., zaleží na kandidátech).

Autor: Jan Slavětínský | 15.04.2014 06:09
Ellhenický-je to záležitost sdružení. Někde i holt takový "boj o koryta", pořád jsou lidé, kteří to tak vnímají a prožívají. Jinde je zase problém ty lidi do funkcí mít a nebo naopak,nikdo to nechce dělat....Ale, čl.schůze může při návrhu kandidátů od výboru MS ,ještě před volbou, doplnit ty kandidáty o libovolný počet. Na MH můžou v podstatě kandidovat všichni členové MS,kteří mají zkoušky na hospodáře a splňují zákonné podmínky. Dokonce si můžete zvolit hospodáře i cizího člověka, který není váš člen. I takový případ se stává, když je v MS kritická situace ,že by se tam "sežrali"...

Autor: jirka marek | 14.04.2014 23:18
Tak u nás se určila volební komise,ta obešla členy do funkce vyhovující a samozřejmě s jejich souhlasem navrhla tyto členy členské schůzi a ta poté hlasovala,no a kdo měl nejvíce hlasů,vyhrál.

Autor: Děda z lesa | 14.04.2014 22:54
Nehledejte ve volbách funkcionářů žádné mouchy, je to jednoduché.
Členská schůze obvykle tajnou volbou zvolí dohodnutý počet členů výboru, obvykle 3,5 nebo 7 členů dle velikosti sdružení. V případě dohody na sudém počtu má pak předseda k dispozici 2 hlasy.
Poté se sejde nový zvolený výbor a rozdělí si mezi sebou funkce, obvykle i hlasováním.
Předseda se nevolí zvlášť, jen zvoleného MH pak ustanovuje OStSM.

Autor: Ron Gordon | 14.04.2014 22:27
Dovolil by si trošičku oponovat,předsedu volí členská schůze.

Autor: Rudolf Husák | 14.04.2014 21:51
....Jde mi o to z kolika členů se má volit hospodář zda předsedu volí nový výbor mezi sebou, nebo členská základna...

Dotaz mě není zcela jasný, ale MH schvaluje k ustanovení členská základna,je to zase na návrh výboru,který by měl vše podstatné na své schůzi ohledně funkce MH projednat.Tam je samozřejmě podmínka, složená zkouška pro myslivecké hospodáře a jeho souhlas,že chce funkci pro MS vykonávat a písemně oznámit OSSM.
Předsedu,místopředsedu si volí nový výbor ze svých řad a vše předkládá ke schválení a odsouhlasení členské základně.
Jen připomínám,že vše podstatné v MS projednává výbor MS,za účasti předsedy revizní komise,který je na všechny schůze výboru zván,pouze s hlasem poradním,nesmí hlasovat ve výboru.Výbor vše projedná a vše předkládá jasnou a srozumitelnou formou členské základně a ta návrh výboru buď schválí a nebo neschválí.

Autor: Ellhenicky | 14.04.2014 21:06
Je stanoveno jak se volí myslivecký hospodář a předseda, nebo je to záležitost jednotlivých sdruženích? Nemyslím schvalování, to je jasné.Blíží se schůze, kde se volí nový výbor a začínají se dít divné věci.Jde mi o to z kolika členů se má volit hospodář zda předsedu volí nový výbor mezi sebou, nebo členská základna. Děkuji.

Autor: Děda z lesa | 05.04.2014 22:23
I sám farmář přiznává, že to znalec přehnal a má snahu se domluvit.
Přišel i s návrhem vlastního lapacího zařízení, které si sám vyrobil ve svých dílnách, ale pochopitelně u nás nepochodil.
Uvidí se...

Autor: Martin Skřivánek | 05.04.2014 20:34
Dědo jak jsou ty škody popsané,není to moc na pastviny? co všechno tam vyčíslil?

Autor: Děda z lesa | 05.04.2014 15:29
Včera jsme měli schůzi, navštívil nás jeden z farmářů (jediný který není myslivec) a přinesl nám znalecký posudek s vyčíslenou škodou na jedné cca 20ti hektarové pastvině ve výši 198.000,- Kč.
Také ukázka zatížení pro hospodáře.

Autor: jirka marek | 05.04.2014 12:42
Tak rok mám za sebou a chce se mi říct,že čím víc chce člověk dělat pro zvěř,tím víc se to obrací proti němu.
Ještě že jste tady Vy!Uff!

Autor: Fesoj | 27.02.2013 10:40
Slovo "hospodář" plně vystihuje skutečnost, že v každé honitbě musí být někdo, kdo má, co se chovu zvěře týče, odborné znalosti, umí s tou zvěří hospodařit a nepřipustí žádná zvěrstva, i kdyby to nakrásně zákon dovoloval - typickým příkladem je právo /a povinnost/ MH zastavit odstřel třeba v polovině honu, pokud by byl ohrožen kmenový stav. Určitým paradoxem sice je, že např. za stanovení plánu lovu odpovídá sice uživatel honitby, potažmo statutární zástupce, tj. předseda MS, ale ten, na rozdíl od hospodáře, není vlastně ze zákona povinen o této problematice cokoliv vědět, tudíž je zase vše na hospodáři, který má sice spoustu povinností, ale celkově vzato moc malou pravomoc. A proto je zapotřebí, aby byl MH pro celé sdružení přirozenou a všeobecně respektovanou autoritou a, jak správně píše Franta, nenechal si kecat do vyloženě odborných záležitostí.

Autor: precechtel | 26.02.2013 19:44
jako hospodář zastupuji v honitbě stát a zájem zvěře a po dohodě s držitelem honitby o chovu a lovu /starosta honebního společenstva/, si do toho příliš nenechám mluvit. Tj. snažím se dodržovat zákon, nehraju si na boha při vydávání povolenek, ale kontrola lovu a ulovené zvěře je samozřejmostí, zastavení honu při naplnění odlovu rovněž, přikrmování v době nouze atd. atd., je toho dosti, jen samé povinnosti, hodně administrativy a málo radostí. Jakmile se najde někdo schopný a mladší, rád to předám. Oblíbence nepěstuji a tím jsem i přišel o některé "kamarády". F.

Autor: Tomio | 26.02.2013 07:41
Honza Rys:
Bohužel není pravda. Většina k němu vzhlíží jako k bohu, dle stanov si nechá přiřadit pravomoci, které ani nemá ze zákona dané. A pokud má svoje ovečky, stává se z něho nejvyšší pán. Pan Hospodář řekl, pan hospodář řídí odlovy, přisuzuje povolenky, ..... navrhuje tresty.

Jirko: Co bych poradil, pokud chceš do této funkce jít, hospodář by měl být jen prodlouženou rukou uživatele honitby. Měl by zpracovat svoji agendu a měl by mít určitou autoritu členské základny a to, a bohužel opravdu "měřit všem stejně", což je dar.

Autor: jirka marek | 26.02.2013 05:03
Myslel sem hlavně na co si dát největšího majzla,vždy mi jde jen o tu zvěř.

Autor: Rudolf Husák | 25.02.2013 23:39
Myslivecký hospodář? Má hodně povinností,zodpovědnost ale jinak, děvečka MS.

Autor: Jan Rys | 25.02.2013 21:30
Pokud se nemýlím, v kompetencích ani v povinnostech MH není žádné "měření".
Připadám si spíše jako subalterní úředník, staršina roty pro ty starší. Doby, kdy byl MH něco jako Krakonoš, jsou už ty tam. Radím řídit se důsledně §35 našeho zákona.

Autor: ValíkVlastimil | 25.02.2013 16:44
Milan mi to vzal z úst či z klávesnice.A až cokoli budeš řešit tak si na Milanovu větu vzpomeň...

Autor: Milan Lukeš | 25.02.2013 10:37
Ahoj Jirko jediné co ti poradím je "VŠEM MĚŘ STEJNÝM METREM" jinak se ti to obloukem rychle vrátí....a neber ohled že s někým si rozumíš víc a s někým míň...mluvím bohužel ze své zkušenosti....

Autor: jirka marek | 24.02.2013 14:29
Zdravím chlapi.
Bude se u nás volit na výročce nový hospodář a je docela možné,že budu zvolen.
Chtěl bych se vás tímto zeptat,jelikož spousta z vás hospodáři jste a i kdyby ne,většinu z vás již znám z tohoto fóra dlouhá léta a vůbec nepochybuju o vašich všeobecných znalostech a zkušenostech, na takové v uvozovkách DESATERO,které by jste mi doporučili do začátku této funkce.
Jistě víte,co tím myslím.
Moc díky za rady a doporučení.
Myslivosti zdar!