Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: prroud | 31.03.2013 18:08
To bude ten.....no teeeen.......co mu ta kuze leze do zubuuuu:-).......proud

Autor: Ivo Ondráček | 31.03.2013 17:01
Jo a to sem ještě chtěl. Šel jsem přes louku, co vypadá jako jedno velké myší město a byly tam zbytky z myšky. Což není nic divného. Všude po polích jde najít vytažené a zahozené myší vnitřnosti. Ale tady byla i kůže. Který dravec/šelma si stahuje kořist z kůže???

Autor: Zdeněk | 31.03.2013 14:38
Dnes máme výroční schůzi, završení mysliveckého roku, hodnocení a plány na další rok(y)

Autor: Radek Chadim | 31.03.2013 00:49
Nevím, jaký roh máš na mysli, já bych raději psal za sněhovou závějí :-), pač "dnes" do 10 počasí dobrý, pak začalo foukat, do toho padat a než jsem došel po půlnoci k autu, byl jsem jako hehulák :-). Včera byli divočáci u mě na vnadišti, tak jsem myslel, že bych tam mohl urvat toho letošního (myšleno v mysliveckéhom roce) dvacátýho, ale divočácci nepřišli - tak holt musím se příští sezónu více snažit :-). Kromě dančího a lišky, která mě tradičně vylezla přímo pod kazatelnou byl klid.

Autor: Ivo Ondráček | 30.03.2013 19:30
Dnes jsem vyrazil provětrat hlavu a výjimečně přibral dalekohled. Přecijen, srnci už jsou za rohem a paličkáče bych bez něj snadno přehlédl. Tož očumuju paseku dole u potoka...a přesně na hranicích revíru vidím pod jedním pařezem podezřelou kupu hlíny. A taky že jo. Další neznámá nora, pěkně na sluníčku na jižním svahu. Tak aspoň k něčemu ta vycházka byla dobrá...:)

A hlavně mě těší, že všude vidím stopy od půlčáků, takže ledňáci se asi vyvedli.

Autor: Radek Chadim | 30.03.2013 17:11
Dnes při obchůzce revíru jsem kolem poledne viděl asi 250 m podemnou na stráni v daleko široko vysokém lese jít asi 6 divočáků, asi šli z opalovačky na stráni :-), bohužel než jsem tasil foťák, zašli za téréní vlnu.

Autor: prroud | 30.03.2013 13:03
A biologie je Ivo co? Je to veda? Vedni obor? ;-).Pak jiste vis,na cem se veda zaklada,stejne tak jako napriklad teologie? Pisni mi to slovo ,prosim te,at se doberem k ty mozkovy hmote,ktera se uz cirka 100 000 let nezmenila:-)).Evoluce ma totiz casu dost:-),to slovo Ivo,to slovo potrebuju,at muzeme pokrocit dal,ja to slovo znam,jen jestli ho znas i ty:-)......proud

navrhuju presunout se do vtipku a toho ostatniho,tahle diskuze bude malounko rozsahlejsi,paklize te bavi:-).Prijde rec mozna i na klub sisyfos,a lidskou blbost vubec,spis vychcanost, a hledani "skutecnosti" :-)

Autor: Ivo Ondráček | 30.03.2013 12:55
Za enormní nárůst naší mozkové hmoty a potažmo inteligence vděčíme změně jídelníčku - z rostlinné na masitou. Tedy, že z vegetariánů jsme se stali všežravci. Právě masitá potrava obsahuje dostatek bílkovin k rozvoji mozkové kapacity. Pravidelný přísun velkého množství bílkovin (masa) byl možný pouze lovem. Lov byl možný pouze za pomoci loveckých zbraní. Bez loveckých zbraní bysme dnes neměli ani zdaleka tak vyvinutý mozek, jaký máme. Takže ano Proude, za naši inteligenci vděčíme zbraním:) Píše se to v každé učebnici biologie pro střední školy.

Autor: prroud | 30.03.2013 11:58
:-)))))))))))))),aha,takze vlastne za nasi inteligenci vdecime zbranim a vsem tem milionum(miliardam?) ubitejch lidi a zvirat,se z tebe Ivousi nekdy lehce strilim do palice:-)))......proud

Akorat vidim rozdil mezi lovem,sportovnim lovem a myslivosti.Jedno mi vychazi celkem jasne,sportovnimu lovci bych zakazal flintu :-))))

Autor: Ivo Ondráček | 30.03.2013 11:49
To věčné "lovte holýma rukama" je ta největší pitomost, jakou tyhle nekonečné diskuze kdy zplodily. Zbraně usnadňující lov patří neoddělitelně k historii člověka. Nejstarší nálezy jsou zatím staré téměř 1 800 000 let. Takže v tom máme docela "solidní" tradici. Komu se to nelíbí, nechť vyleze zpátky na strom a jí zeleninu. Protože bez našich nesportovních nástrojů k ulehčování lovu bysme dnes měli mozek velikosti pomeranče...A naše děti by nám kradli levharti. No to by byla krása...

Autor: prroud | 30.03.2013 11:16
To uz je Petre extrem rekl bych nesmyslnej i kdyz se mu vzdalene podobal muj zpusob lovu, jelikoz clovek zviratum nestaci ani rychlosti,ani kvalitou smyslu,coz nahrazuje rozumem a tedy technikou,logicky.Potesil bych lovce taky jistejma zlepsovackama:-)))).Ale nezapominej na hospodareni a to je potreba delat poradne,spousta veci je k nemu nezbytnejch,takze timhle smerem urcite neremcam,dobry myslivci vedi co maji a musej delat a taky to delaji a ti dobri to delaji dobre,jenze dobrejch myslivcu bohuzel kvapem ubejva,to by bylo spis na novy vlakno. A dneska je po dlouhy dobe konecne aspon trochu pekny dnes :-)......proud

Autor: Erika Doležalová | 30.03.2013 07:32
By mě tak zajímalo - možná udělat průzkum nebo anketu? - když víme, že bachyně se loví od 1.srpna a současne víme, že selata už jsou dnes celoroční záležitost..když vám na čekané přijde bachna s malými selaty (a tím "malými" nemyslím dvacet kilo po vyvržení..), střelíte v rámci "snižování stavů černé zvěře" tu bachnu?! NE.
Když vám na čekané přijde začátkem září (nebo kdykoli) srna se srnčetem, střelíte tu srnu? NE.
A o to tady jde. Že prostě ve většině z vás je "zakořeněné", že máma od mláďat se nestřílí, že když se loví, pak nejprve mladé a až pak matku atd... ALE u lišky na to jaksi většina kašle. Proč má mít liška menší "práva" než jiná zvěř? Protože "žere zajíce"? Prasata žerou srnčata, drobnou, ničí všechno možné, vysoká loupe...ale přesto u nich by bylo neetické ulovit samici a mláďata nechat "napospas". Ale liška? To je "jen" škodná, sežrat se nedá, tak ať si liščata někde chcípnou.. TO JE TO, co mi na tom vadí.
Jo, kocoure, nejsem žádný pseudoochranář lišek, je vidět, že mě vůbec neznáš, lišky lovím a ne zrovna málo, máme teriéry, takže norujeme..ale snažím se to dělat s citem, mnohem větší radost mám z vynorované (nebo na čekané ulovené) lišky v zimě než z otahané feny, která má kdesi noru a nikdo neví kde..

Autor: Petr Bílek | 30.03.2013 07:24
Liška žere zajíce a myši, přesto že mají mladé a Vám Pánové tvorstva někdo vyčítá její lov?!
Zkuste tedy odložit kulovnice, lovte lišky vlastní silou a rychlostí,nezapomeňte takto ulovenou lišku sníst a pevně věřím že se nenajde nikdo kdo by si dovolil byť jenom vyčítavý pohled.

Autor: Radek Chadim | 29.03.2013 23:52
...a tomuto zvířecímu koncertu jsem mohl naslouchat jen proto, že u většiny lovců se rozšířil názor, že když se číhá na divočáky, tak se liška neloví, a někteří číhají jen na divočáky, že norování liščat je hřích a lovení selat bohužel občas i plných je pohromou pro chov černé zvěře. Těmto kolegům patří můj dík :-).

Autor: Radek Chadim | 29.03.2013 23:38
Právě jsem se vrátil z čekané, od sedmi do desití mně za potokem po čtvrthodině kvičeli divočáci a v údolí skolily minimálně 3 lišky :-).

Autor: Ivo Ondráček | 29.03.2013 23:22
Proude nenaběhnul, ty akorát blbě čteš:) Psal jsem, že teď na lišku střelím akorát při norování. Takže je to buď liška+liščata nebo liščata bez mámy, páč máma zrovna eventuelně nemusí být doma. Čekané jsem teď dočasně vzdal, takže mě to dilema střelit/nestřelit nemusí trápit. Jak jsem psal před pár týdny, březen duben je prostě u nás lovecky "mrtvé" období. Nebo spíše lovecky "živé", aby to bylo přesnější...:)

A k tématu Dnes: Při návratu z myslivecké schůze mi po silnici na krásnou brokovou ranku drze přehopkala kuna a pak na mě ještě drzeji pokukovala zpod zaparkovaného auta. Zajímavé, že v revíru se přede mnou takhle promenádují tak jednou za rok, za to ve městě každou chvíli...:)

Autor: kocourvbotach | 29.03.2013 23:08
No Eriko,ač si tě jinak vážím,tak po té obhajobě liščího národa mi normálně vstávaly vlasy hrůzou- i když teda vůbec ale vůbec žádný nemám:-))))) Ivo máš body!!!!Ivo má pravdu ať se to pseudoochráncům liščího národa líbí nebo ne,liška sežere zajíce a vůbec ji ne*ere,že má někde potomky...To je totiž úplně stejný jako s prasaty,teď je přece nebudeme střílet,protože co když jsou plný a to i selata...Pak si můžeme vykoulit bulvy,že se pořád množí...Jinak k dnes:doplnil jsem krmelce a viděl dohromady asi 50ks srnčího na 30 ha,ale je to tím že jde o jeteliště jen s asi 10cm sněhu a je to teda stažené z většího okolí,k tomu na stejné ploše 5 kání.

Autor: prroud | 29.03.2013 22:23
No kdyz se cejtis na stejny urovni s liskou:-)),ale proc ne,priroda je matkou nas vsech:-)))))))))))))),ale jinak jsi to napsal spravne,ano,hlavni potravou lisek jsou prave ty mysi,a za trest ze je lovej,jim vymlatime mlady,nebo mladejm odstrelime mamu,no bravo ;-).....proud

Nabehnul sis Ivo,ale nic ve zlym:),jisteze je treba lisky lovit a jsou skodna,navic potencialni prenasecky nemoci,ty zas velkej pritel drobny a tomu rozumim,jen znova pripominam,ze rec byla o nestrileni lisek kdyz maj mlady a o nezabijeni tech mladejch,nic vic,nic min,navic je to proste muj nazor a ja je jako ponozky nestridam,nejsem politik(nastesti),ke vsemu ani myslivec,jsem jenom lovec co ma rad prirodu a rika svy nazory,tenhle neuhajim jinak nez jen svym svedomim ktery je mi milejsi nez spousta jinejch veci.Vzdyt jsem psal,ze v tomhle nemusim mit pravdu.

Autor: Ivo Ondráček | 29.03.2013 21:15
Jj byl to zajíc:)

Liška sežere každý den, "ať nežeru", 20 myší (a to se držím při zemi). Statisticky 10 z nich jsou samičky. Myši mají myšata "furt", klidně i v únoru. I když z těch deseti samiček bude mít jedna jediná jednoho samotinkého potomka...za rok je to 365 myších mláďat, které kvůli "kruté" lišce přišly o mámu a pochcípaly hlady. Jinými slovy, každá liška má za rok na svědomí stovky a tisíce uhynulých mláďat a nijak jí to netrápí. To jen my lidé jsme svazování slovy jako jsou krutost/bezcitnost. Pročež se teď liškám pověnuju jen na norování a pak až na liščatech na strniskách. Čímž se chovám doslova a do písmene proti přírodě. Ale zato humánně...:)

Autor: M.Bergman | 29.03.2013 19:40
Správně Eriko, i u mě v honitbě platí zásada, že příroda tu byla před námi a proto její staleté zákonitosti mají vždy přednost před civilizačními pudy lidí. M.B.

Autor: Erika Doležalová | 29.03.2013 19:25
"To nemá cenu, já jedu domů. Pomůže mi někdo do vagónu?" (J.Cimrman)
Ivo, nikdo netvrdí, že liška "nežere maso", nikdo netvrdí, že u nory nejsou zbytky úlovků, atd..ale viděl jsi někdy lišku, která by svoji kořist nechala umřít hladem, žízní a/nebo zimou???? Já prostě dospělé lišky teď nelovím, protože na rozdíl od mnoha jiných bych nedokázala jen tak mávnout rukou nad skutečností, že tím, že mám na králíkárně pověšený krásný "kožíšek", odsoudila jsem ke KRUTÉ a POMALÉ smrti několik dalších živých tvorů.

PS: Vřeštěl z toho lesa opravdu zajíc? Nebyl tam nějaký další kolega na čekané s vábničkou? :-)

Autor: prroud | 29.03.2013 17:06
Bavilo je to,Ivo,bavilo:-))).....proud

Ale vazne,ja mluvil o zabijeni lisek od liscat,nebo liscat,ne o tom,ze je na norovani lisek neco spatnyho.

Autor: Ivo Ondráček | 29.03.2013 16:57
Potom už zbývá jen vyřešit otázku, proč naši předkové ztráceli čas takovou blbostí, jako je desítky a stovky let trvající proces šlechtění norníků. Protože jestli ty lišky a jezevci prakticky neškodí, tak byli například takoví jezevčíci vyšlechtění prakticky uplně k ničemu...:) A že se jmenuje zrovna jezevčík a nikoli "liščík", když my dnes "víme", že jezevec v podstatě nijak neškodí, že?:) O tom, co všechno nevím o kynologii, by se dala napsat celá kniha...ale vím, že lovečtí psi se nešlechtí jen tak pro nic za nic:)

Ps. Vloni jsme na čekané u kamaráda slyšeli z lesa poměrně dlouho vřeštět zajíce. O dvě minuty později z toho samého místa vyběhla liška. Zajíc to evidentně vyhrál, jinak by se u něj zdržela. Takhle udělala poslední životní chybu, že na 130m na chviličku zarazila v poklusu.

Mně tedy stačí vidět ten "hřibov zvířátek" kolem nory mámy lišky. Holt nám ty auta jezdí rákosím a sráží tam bažanty a zajíce po desítkách. Protože liška je jak známo není schopná ulovit...:)

Autor: prroud | 29.03.2013 10:57
Tak ona se pocitam se zajicem prat nebude,vzhledem k jeji velikosti ta skodlivost prijde,az budou mit zajici mlady,predpokladam,a nejen zajici,to nebude mit slitovani,je na zajochovi,jak si je schova a pohlida,o jeji skodlivosti nepochybuju a jelikoz nad sebou poradnyho predatora nema,je treba ji lovit.Ja psal jen za sebe,ze proste vybijet neodrostly mladata(cehokololiv) se mi prici,vyjma nutnosti,kdy by se tejraly a neprezily by stejne.....proud

Autor: Erika Doležalová | 29.03.2013 09:17
No, řešit pořád dokola obrovskou škodlivost lišky vůči drobné asi nemá smysl.. Kdyby to tak bylo, jsme revír bez zajíců - ale ono to tak není a nevěřím, že zrovna naše lišky jsou vegetariánky :-)
Jinak, já byla venku v pondělí, v půl dvanácté vyběhla z lesa liška a jinak až do jedné nic. Pro dobrý pocit jsem jela i včera a stejná situace. Sedím v cca 22:15 a za pět minut z pole přichází liška. Jde na újeď, vzdálenost krásných sotva 60 metrů, na široko... To by byla ranka jak fík :-) Ale jelikož zodpovědný myslivec neloví bachyni od selat, srnu od srnčete, laň od koloucha...tak by neměl dělat v případě lišky výjimku.. "Že jsi nepřišla o měsíc dřív, ty...liško jedna!" Spílám ji v duchu a pak ji nejméně deset minut pozoruju, jak se snaží ze zmrzlé země vydolovat zbytky újedě. Krásná šelmička. Když se po silnici blíží auto, začne prevntivně odcházet, pak se zastaví, sedne si a čeká, až auto zmizí a zase se vrací na újeď. Dává mi tak dalších cca 10 minut na pozorování a pak se vrací na pole a mizí kdesi v dáli. V jednu opět odjezd.
Nad ránem začalo sněžit a pořád padá, už je tady min 5cm nového sněhu a padá pořád a hustě a velké vločky.. To je síla na konec března..
(mmch ještě k těm liškám - v obou případech měla liška kolem sebe několik zajíců a jednak neměla zájem ona o ně, ani oni si z ní velké obavy nedělali. V případě prním liška "vyplížila" mez, od které sotva 10 metrů seděl zajíc a liška se po chvíli rozběhla, proběhla kolem něj a zmizela přes silnici kdesi u sousedů v lese - zajíc se ani nepohnul a seděl dál. V případě druhém liška při příchodu na louku "minula" zajíce o pár kroků a když odcházela, tuten tam pořád hnípal a opět nezájem..)

Autor: Zdeněk | 29.03.2013 02:58
Na jihozápadě chumelí jak v pohádce, včera jsem se vracel z dopůlnoční šoulandy. Měsíc svítil jako zadarmo a nic, ani chlup,jedu pomalu je krásně vidět tak čumím nalevo napravo. Jen přejedu hranice našeho revíru tak 600m, vlevo se to černá a žádný fofr, pomalý krok. Zastavím a couvnu tak 15 m aby jsem jim viděl do (očí) světel, bachyně 100+,2 lončáci 50 a selata. Dívali jsme se na sebe a viděl jsem jasně, jak naznačují zítra přijď, tak se tam tedy jedu podívat jestli je to pravda.

Autor: prroud | 28.03.2013 23:46
Fesoji pochopil jsem te presne,ty liscata jsem pridal za sebe :-),holt uz jsem takovej:-).Ovsem zabit jim mamu a nechat je chcipat je jasne horsi,nez je pobit taky.Rozumim tomu ze je to skodna,presto se mi proste zabijeni liscat prici,zkratka bych nechal lisky kdyz maj mlady na pokoji,o to vic bych po nich sel az by mlady odrostly.I kdyz vim,ze liska co shani mladejm potravu nadela nejvic paseky.To je taky jeden z duvodu,proc bych si nikdy neporidil kocku nebo fenku,ale vzdycky jedine kocoura,nebo psa,ja jen toho psa,protoze kocky nemusim vubec:-).Vim ze si v tom krapet protirecim a nejspis nemam pravdu,ale co uz nadelam:-).....proud

Autor: Fesoj | 28.03.2013 22:08
Proude, asi jsi mne nepochopil. Lišky se tlumit musí a to i norováním liščat, aspoň tam, kde chceme chovat drobnou. Ale i ta liška má právo na rychlou smrt. Je jedno, zda kulí, broky, v zubech norníka nebo u těch vynorovaných liščat úderem lopatou. Ale střelit mámu a nechat liščata zajít pomalou a krutou smrtí hladem, to se mi nelíbí.

Autor: Radek Chadim | 28.03.2013 21:56
Pro tu flintu jsem si zajel jen proto, abych získal respekt dravé zvěře :-), protože k ulovení je cesta dlouhá a nelehká, takže z toho žádné velké faktické nebezpečí liškám nehrozilo. Ty lišky vědí, jaký já jsem lovec, takže jsem je jistě ani nevyděsil :-).
Ideály myslivosti jsou pěkná věc, ale když pak přijde každodenní myslivecká činnost, tak člověk rychle pochopí, že jedna věc jsou ideály a druhá věc realita. V dané lokalitě o 200 ha se nyní pohybují minimálně 4 lišky o kterých vím, na 1200 ha je to výpočtem 24 lišek, když vezmu, že se jich tak 20 ulovilo a dalších 10 uhynulo, je to přes léto minimálně 55 lišek na 1200 ha... U dvou z 5ti našich sousedů se liška moc neloví, protože se nedá sežrat. Takže pak norování liščat a lov divočáků po celý rok je jedinou možností, jak zachránit poslední zbytky drobné zvěře v mezích současného zákona. Mimochodem jsem dneska viděl tři páry koroptviček - už se párujou, ale nevím, co si z toho v tom počasí slibují :-), 6 zajíců a 2 bažantí kohouty a 5 slepic.

Autor: prroud | 28.03.2013 21:08
Podle me je koser je regulerne ulovit,kdyz uz se nechaly narodit,a zlobte se na me nebo ne,norovani liscat fer rozhodne neni,dospelejch lisek uz spis.......proud

Autor: Fesoj | 28.03.2013 20:33
No Radku, snad bys jim nechtěl ubližovat ? Vždyť už možná mají miminka ! Vynorovat a zneškodnit celou rodinku, to beru - ale střelit mámu a na liščata se vyignorovat, to podle mě není zrovna košer !

Autor: Radek Chadim | 28.03.2013 18:09
Dnes v půl třetí odpoledne jsme s kolegou jeli krmit a nedaleko mého krmelce se nenápadně pásla mezi srnčím liška. Tak jsme zastavili, prohlížíme lišku a 150 m od ní na louce mezi mezemi stojí druhá. Tak jsme nakrmili a já jel domů pro flintu, ale ani jedna z nich nepočkala. To se dějou věci teda.

Autor: Radek Chadim | 26.03.2013 22:27
U nás to s počasím není o nic lepší, zase si pak člověk toho úlovku více váží - že vydržel :-).

Dnes jsem vyjel už v pět, pač jsem měl po cestě ještě nějaké pojednání. Ve 3/4 na šest už sedím na kazatelně v lese, vítr sice foukal, ale spíše nárazově než vytrvale a po chvíli skoro ustal a bylo úplné ticho. Sotva jsem zasedl, mrknul jsem do paseky a tam stál srnec, pravý paroh 7 cm, levý žádný. Chvíli popocházel semtam a pak odešel směrem k poli. Za dalších 10 minut se objevil srneček, ze kterého bude paličkář jak vyšitej - to mi připomnělo, že za měsíc a půl bude lov srnců tady, což při pohledu ven, kde je spousta sněhu, fouká a mrzne vypadá dost nepravděpodobně :-). Po setmění na vnadiště přišla ještě srna. V půl osmé vyklízí vnadiště a za 15 minut houštinou jako včera přichází divočák, je to sice sele, ale nijak malé mně nepřijde, tipuju tak 40-45 kg. Čekám dál, sele už je na vnadišti, já prohlížím houštinu, jestli nejdou další divočáci, no jde další kus, ale při příchodu na vnadiště zjištuji, že je přibližně stejně velký, jako ten první, což mi při bližším určování velikosti moc nepomůže :-). Chvíli stojí vedle sebe, já je zatím prohlížím, pírko krátké, hlava ještě poměrně malá, tak beru hromovou hůl, to přední vedu v puškohledu a jak stojí samostatně mačkám spoušť. Střelené sele odbíhá dopředu na stráň, to druhé zpátky přes houštinu pryč, chvíli to praská a pak je ticho. Po 15 minutách slézám, na nástřelu troška barvy, po 3 metrech začíná sele dost barvit až přicházím na stráň k houštině, odkud divočáci vychází, po 60 metrech nacházím sele v houštině. Pak teprve začala ta největší sranda jako vždy, už na potěškání jsem musel přehodnotit váhu o 10 kg nahoru :-), takže jsem se pěkně zapotil, než jsem je dostal nahoru na kopec a do auta. Kňourek vážil 52 kg živé váhy, takže docela pěkně vykrmenej, mladší 12 měsíců, ještě má mléčné řezáky.

Autor: prroud | 26.03.2013 18:24
Povim to takhle,kdybys nesel a nezazil,co by sis rikal dneska? Vycital by sis to,nebo by ti to bylo lito. Takhle jsi tam byl,videl,zazil,zkusil,dusicka ma pokoj a vsechno je v poradku:-).....proud

Autor: Jaroslav Tatalák | 26.03.2013 18:02
Včera jsem si byl sednout,čuníci dostali na vnadiště trochu siláže. Po 20 minutách nárazový vítr , měnící se ve vichřici,kdy jsem se obával převrácení celé kazatelny.Nakonec jsem ve svém přesvědčení,že se ukážou, setrval skoro tři hodiny,abych pak další dvě hodiny rozmrzal,ale už doma.Samozřejmě se neobjevil ani chlup.No řekněte něco starýmu dědkovi!

Autor: Václav Sládek | 26.03.2013 10:40
Poslat Marušku k dvanácti měsíčkům tam by se snad něco do nádivky našlo.

Autor: Erika Doležalová | 26.03.2013 10:16
Dřív jsem rozhazovala kukuřici volně, ale jelikož prase je u nás od sklizně do nárůstu nové řepky velmi výjimečný návštěvník, tak dřív, než nějaké přišlo, dávno to sežrali ptáci. Takže taky radši klasy, ale poté, co jedno prasitko vždy klas čaplo, zdrhlo dál do lesa, pak šlo pro další a takhle postupně odnosilo všech 6 aniž by se kloudně zastavilo, je strkám pod kus kmene (takový koláč) - ptáci jarabáci na to moc nemůžou (a hlavně to nemají tendenci vylupovat :-) a čuníkovi chvíli trvá, než to buď vytáhne, nebo špalek odvalí.
Sněhu jak v zimě, ale včera jsem nikam nejela protože většinou zvěř na náhlou změnu (a divočák na něčekané světlo i v noci :-) reaguje tak, že se neráčí dostavit, takže to zkusím až dnes.

Autor: Radek Chadim | 26.03.2013 09:17
Vlasto já část vydrolím a část nechám na klasu, protože když vydrolím a rozhážu po vnadišti zrno, tak se občas za počasí, jaké bylo včera, že sněží a fouká, stává, že ty zrna zamrznou na vnadišti a jsou tam až do roztání, což se u klasu nestává - tedy když je více sněhu, tak zamrzne ve sněhu i ten klas, ale tolik sněhu obvykle nebývá a teď není. Navíc aby se i případné drobné ptactvo nabaštilo tak něco málo vydrolím vždy, protože klas pro některé druhy bývá dost obtížné zpracovat.

Tak já to neberu nijak tragicky, neulovím já, uloví někdo jinej, neulovím dnes, ulovím zítra. Jen jsem si to chtěl vychutnat, když mi divočáci přijdou takhle na krátko ke vnadišti, to se mi zase tak často nestává, navíc s dobrým větrem, chěl jsem dát pěknou ranku pěkně v klidu v tento roční čas na řádně obeznanej kus a pak toto :-). Naštěstí se mi to stává poměrně často, že takováhle jednoznačná situace nakonec nedopadne, no aspoň mám motivaci na dnes večer :-).

Autor: František Dušák | 26.03.2013 06:49
Jó masa je v mrazáku dost. Ale kde sehnat popenec a kopřivy do nádivky? To je letos větší mistrovství než 2 prasata na fleku:-) Venku -5 a sněhový poprašek. A to jsme Plzeň-jih. Zdraví F.D.

Autor: Ales Horcicka | 26.03.2013 06:39
Radku: po techto trech čekání ti příště přijde 30 selat v rudlu...

Jinak vítr je desivy... Sedel jsem 2 hodiny na sedacce a jeste ted rozmrzam... Viditelnost moc dobra...

Autor: ValíkVlastimil | 26.03.2013 04:22
Ráďo klasy od určité doby pokud jdu sedět drolím,ze stejného důvodu jaký jsi popsal :-)

Autor: Radek Chadim | 25.03.2013 23:08
Dnes bych mohl napsat manuál Jak propást divočáky 3x za jeden večer :-).
Vyjel jsem opět do lesa na kazatelnu, nasypal jsem na vnadiště, usadil se a začal se zazimovávat, protože fučelo fest. V osm mezi šustěním jakobych slyšel zakvičení, ale vrzá poblíž stará borovice, tak bůhvíco to bylo :-). V půl deváté, kdy už jsem byl profoukanej dost na to, abych vydržel poslední půlhodinu, slyším už jasné zakvičení a v houštině vedle vnadiště vidím pohyb - k vnadišti přichází 4 divočáci, zastavují se a dobrých 5 minut jistí, čehož jsem využil k vyběru potenciálního (ten potenciál jak se později ukázalo byl velice velice malý :-D) loveného kusu. Když se divočáci rozejdou z houštiny směrem k vnadišti už vedu na první pohled menší sele v puškohledu, nejprve na frajplac vyleze bachyně a jistí a moje vybrané sele se zastavuje za posledním stromem před vnadištěm, ještě krok a Matýsek udělá bum. Minutu dvě takhle stojí v zákrytu, že vidím jen hlavu na jedné a pírko na druhé straně kmene, pak se otočí a zajde zpátky do houštiny. Vidím je pořád, stojí v mezeře, ale za ním stojí další kus, navíc do houštiny kde nevím jak co je se mi střílet nechce. Chvíli čekám, jestli si to ještě nerozmyslí a nevyjde k té bachyni vepředu, která stojí kousek od vnadiště už pěkně na široko, ale za chvíli zachází i bachyně do houštiny a všechny 4 kusy odchází dál od vnadiště. No nic, třeba se vrátí. V devět si říkám, že divočáky už jsem viděl a že už toho mám celkem dost, tak že půjdu domů a v tom... v houštině opět pohyb a k vnadišti už si to šine zase divočák, prohlížím si jej, je to sice sele, ale tamto první bylo menší tak čekám, jestli nepřijde nějaký další kus, ale nepřichází. Mezitím sele vyleze z houštiny a přichází na vnadiště a samozřejmě se staví přímo na ostro. Prohlížím ho 10 minut v puškohledu a čekám až se srovná úplně na široko, když se tak stává, udělá dva kroky - jak se zastaví, tak jsem odhodlán vystřelit, jenže po dvou krocích utíká na kraj houštiny a zastavuje se za stromem. Po chvíli jištění odbíhá přes houštinu a za 5 vteřin když mizí za houštinou z dohledu vybíhá opět na cestu, rozhliží se a pomalu přichází opět ke kazatelně a na vnadiště, to už jej opět vedu v puškohledu a jak se zastaví, jsem odhodlán jej střelit - no přibíhá ke klasu, chytne jej a odbíhá tak rychle do houštiny, že jej ani nestačím ulovit :-), tam chvíli chroupe klas a pak odchází dál do lesa. No dneska se mi tedy moc nedařilo :-D. Když (Diana) nedá, tak nedá, nedaly už i jiné, tak co už :-).

Autor: Honza Král | 25.03.2013 15:21
Honzo přeji hlavně pevné zdraví, hodně štastí, přesnou mušku a rovný broky. mě to čeká za pár dní. Byť o ničem nevím, potkal jsem v ložnici "fusak" a na něm cedulka Vates-Habr. Já o ničem fakt nevím!!
V sobotu jsem šel s jozefčicí 16 hodin starou spárky z černé šlapanou stopu. Stopa přes noc přemrzla, v lokalitě je hodně srnčího tak fenka třikrát sešla, ale měl jsem z ní radost. V neděli mi volal kolega, že našel u svého vnadiště u stromu v zemi částečně zahrabaný šampon na vlasy. Máme mezi sebou nějakého škodiče.Na jedné straně je to smutné, na druhé to v člověku rozhýbe žluč.

Autor: Václav Sládek | 25.03.2013 14:13
Jendo přeji pevné zdraví.Během poslední ho týdne stihl můj bordík dva úspěšné dosledy.První sele 25kg zásah jater odešlo cirka 500m našel zhaslé v rákosí.Jem já to celé sledoval pomocí mobilu v nemocnici.Včerejší dosled jsem si již nenechal ujít.Byl sice jednoduchý,sele bachyňka vyvržená do 35kg odešla asi 100m barvy jak z kropáče čistý průstřel srdce.Po zásahu šla rovně dolů z kopce lesem na konec se barva stočila hnedle do pravého úhlu a jěště ušla tak 40m.

Autor: Erika Doležalová | 25.03.2013 13:48
Tak to my zas máme mrazák narvanej (ale to je tím, že je malej :-) proto ta dvě selátka už půjdou do klobás :-) No a co se týče toho "Na divočáky pudem", tak u nás to s dubnem souvislost mít nebude, tady musíme počkat, až řepka povyleze natolik, že v ní čuníci nebudou vidět (nebo si to aspoň budou myslet :-) a nalezou do ní..

Autor: Radek Chadim | 25.03.2013 11:10
Eriko, taky mám v mražáku prázdný období :-), takže už aby byl "duben na divočáky pudem", pač budou chodit, protože "zmrzlý březen, myslivec ztuhlý mrazem z posedu snesen" :-) už mě nebaví. A zatímco tady také sněží a mrzne, tak v Číně v Jinan City už je teď poměrně teplo :-).

Autor: Erika Doležalová | 25.03.2013 10:33
Jendo, vše nejlepší a ať se máš dobře - ale zas ne moc, to bys nás nas..štval :-)))

Od středy, kdy partnerovi po půlnoci přišla bachna se sedmi selaty (a odešla jen s pěti :-) je tu opět "mrtvej kraj", lončák, na kterého jsem číhala, se zase někam vytratil - má vždycky období, kdy přijde tři-čtyři noci po sobě a pak min. týden nic a nějak se nemůžeme sejít v ten stejný den :-) tak zas musím počkat, až dostane náladu přijít (jestli už nevisí u někoho ze sousedů páč chodí od nich z lesa :-) no a jelikož v noci zas napadl sníh!!!!! a padá ještě teď tak nevím, jestli bude mít cenu jít ven.. Uvidíme uvidíme.. Už aby byl květen, tohle "prázdný období" je už nějak moc dlouhý.. :-(

Autor: Radek Chadim | 25.03.2013 09:42
Předevčírem i včera jsem seděl od šesti do devítí a včera až do desíti opět v lese u vnadiště, na fotopasti se ty černý potvůrky producírujou :-) a když tam sedím, tak nikde nic. V sobotu teda skolila a prošla kolem lištička, ale moc rychle, a včera už ani ta lištička neskolila. Oba večery pěkná kosa a dost (ne)slušnej vítr.

Autor: Fesoj | 25.03.2013 08:03
Honzo, taky se připojuji. Všechno nejhorší - ať se Ti vyhne !

Autor: Jan Slavětínský | 25.03.2013 05:48
Jéje, chlapi díky a Lovu zdar i vám....

Autor: Martin Síla | 25.03.2013 05:42
Honzo, vše nejlepší a Lovu zdar!

Autor: prroud | 24.03.2013 20:14
Taky se pridavam s pranim :-),vsechno nejlepsi,hodne stesti a hlavne zdravicka preju:-)......proud

Autor: Čestmír Kunetka | 24.03.2013 20:02
Dnes mi z Mysliveckého fóra naskočil jen horní obrázek a pod ním seznam vláken. Jednotlivá vlákna mi nešla rozbalit a nevím proč.

Dnes, 24.3., slaví Honza Slavětínský narozeniny.
Honzo, přeji stálé zdraví a nějaké ty lovecké úspěchy. :-)))
Doufám že mě naprokleješ za to, že jsem to propichl. Tak se měj.

Autor: Radek Chadim | 23.03.2013 14:51
Včera jsem čekal od 6 do půl dvanácté na kazatelně v lese, v půl sedmé začali v nedaleké houštině kvičet divočáci, tak to vypadalo na rychlou čekanou, i když to znělo nedůvěryhodně :-), protože na lesní domácí tlupu o 4 kusech to nevypadalo, spíše jsem to tipoval na nějakou větší o zhruba devíti kusech :-). Po chvíli divočáci kvičeli o kus dál, pak začali skolit dvě lišky, pak zase kvičeli o kus dál divočáci, pak byl do půl desáté klid. Po půl desáté slyším chůzi po zmrzlém sněhu a z houštiny na cestu vyšel divočák, zdál se mi ani velký ani malý, tak nějak kolem 50 kg, a sám, chodil asi 10 minut řídkou houštinou a větřil, pak zašel zpátky odkud přišel a na vnadiště už nevyšel. Za 15 minut ze stráně začalo kvičení a hodinu skoro v kuse tam divočáci kvičeli jako o život, což už bylo jasný, že to ty 4 domácí kusy nebudou, ale ven nic nevyšlo. V půl dvanácté se kvičení ozývalo z dálky a já už byl celkem profoukanej, tak jsem šel domů. Dnes do třetice a asi naposled na stejné místo a to by bylo, aby nebylo :-).

Autor: Ellhenicky | 22.03.2013 13:47
To je něco podobného, jak uváděla řidička že srazila autem zajíce najela na 50 km než ho ošetřili na veterině,zaplatila 350,-Kč a pak ho na tom samém místě, kde ho srazila opět vypustila do přírody.Jak asi dopadl dál se dá předpokládat.

Autor: Vladimír Soukup | 22.03.2013 13:32
Tak tohle bych chtěl vidět na vlastní oči: http://www.novinky.cz/krimi/296851-sebrala-jsem-lisce-zajice-dejte-mi-ochrance-prirody-volala-zena-na-linku-156.html. Možná se to mělo publikovat až 1.4.

Autor: Radek Chadim | 21.03.2013 22:00
Tak dnes první jarní den a jako každý rok mám svátek zase já, no nic, nikdo si na mě zase nevzpomněl :-D.

První jarní den jsem napsal hlavně proto, že takovou kosu na čekané už jsem dlouho nezažil a rozhodně jarní není synonymem k teplotně a povětrnostně příjemný :-). Vyrazil jsem pro změnu do lesa, protože na pole se divočákům nechce. Usadil jsem se na kazatelnu za neslušně slušného větru, za světla přišli 4 srnci se srnou, pak začaly z potoka skolit dvě lišky - jedna klasicky skolila, druhá jí kňouravě odpovídala, ale vzdalovali se dále do údolí, se západem slunka viditelnost výborná - sníh a měsíc, ale začal foukat takový vítr, že v devět jsem to zabalil a na divočáky jsem už dál nečekal, oni stejně nepřijdou, potvůrky nevděčný :-).

Autor: strejda zajíc | 21.03.2013 06:03
Máš pravdu,nic by to neřešilo,mstít se nemá cenu.Ale zlo by mělo být potrestáno.Alespoň morálně.A podle jeho chování určitě poznáš,zda to byl on.Držte se!

Autor: Ellhenicky | 21.03.2013 05:55
Fesoj- tím jsem myslel,že přede mnou ještě nikdo zde nepřál Josefům, když měli ten svůj svátek
Strejdo, v ten moment bych ho asi taky přizabil, ale vypadá to, že budou oba psi v pořádku,tak už jsem vychladl. Na 90 procent tuším, kdo to byl, u něho ve vesnici byli psi naposledy viděni, kde jen on má brokovnici, ale nejhorší je to, že spolu chodíme při naháňkách roky vedle sebe v leči, nechápu a počkám, jak se projeví.

Autor: Fesoj | 21.03.2013 00:28
Nad zasněženou bučinou letěl párek hřivnáčů... Za normálních okolností by člověk řekl, že je to blbost a já na ně dnes koukal ze dvorku. A první pěnkavy, které jsem letos viděl, se stejně jako špačkové objevily u krmítka. Čejky jsem u nás neviděl už pěkných pár let - a v pátek jsem v nejhustší chumelenici a v prudkém větru zvedl hned u baráku párek, který tam nejspíš zavál vítr bůhví odkud. Tohle bláznivé předjaří je plné paradoxů.

Autor: prroud | 20.03.2013 16:24
Nevim o co jde,ale nedavno jsem cetl o zrude co haze otraveny navnady kolem cest a travi psy.Jsem klidas,ale zrezal bych ho na invalidni vozejk,ja bych si tu praci dal,abych byl z obliga a nepoznal me:-(,clovek se branit muze,zvire nemuze,navic pes cloveku veri,to je strasna zrada.....proud

Autor: strejda zajíc | 20.03.2013 16:19
Petře El,dověděl jsem se o tvých psech.Držím palce,ať vše dobře dopadne a ať se rychle uzdravují.Teď už je jim hej,jsou ve své smečce a pán je s nima,vše je o moc lepší.
"...co mu dokážeš?.."Pokud tedy víš a nebo tušíš,kdo to byl,co bys mu dokazoval?Za každou tvoji slzu ať zaplatí deseti svejma!Jen zbabělec se dokáže mstít člověku na zvířeti a jestli to uďál,dus ho ve vlastní šťávě,dokud se ta "voda neuvaří".Ne nadarmo se říká,že zbabělec umírá dvakrát!
Zdraví tě jeden z těch,pro které to není JEN PES.

Autor: Fesoj | 20.03.2013 15:54
To Ellhenicky - nějak něpanimáju. Co jsi neviděl ani nečetl ?

Autor: Václav Sládek | 20.03.2013 15:23
V pondělí mě žena vezla z hrad.. teda z ON kousek nade vsí vybíralo červíky z kravinců velké hejno čejek.Nejeméně padesát kusů.

Autor: Ellhenicky | 20.03.2013 07:48
Nikde jsem to neviděl ani nečetl. Opožděně vše nej všem Pepíkům na tomto webu.

Autor: Radek Chadim | 20.03.2013 00:00
Dnes jsem byl omrknout, jestli divočáci chodí a nějak se jim nechce. Čekal jsem od 3/4 na 8, v 8 černý fleky na horizontu a postupně kolem kazatelny směrem na řepku přešlo 9 kusů dančího, od lesa přicházelo další 7. Čekám dál, asi probíhá druhá vlna honcování, protože po stuhlém sněhu běhalo neustále kolem 10-15 zajíců. Když tak sleduju zajíce, nedaleko ode mne vyleze ze zmole nějaký delší zajíc, myslel jsem, že jsou to dva zající za sebou, ale byla to liška, než jsem ji cvičně porovnal v puškohledu, zalezla zpátky do šáší a byla pryč. Otočím se zpátky k lesu a opět po horizontu se pohybují další tmavé fleky - tak akorát jdou, právě mám flintu v ruce, říkám si :-) - no a přichází další kusy dančího, tentokrát 13 kusů. Přímo od lesa přichází kapitální daněk :-) s délkou lodyh kolem 25 cm a šířkou lopat 3 cm - konečně se dostavují výsledky dlouhodobého dodržování chovatelských zásad - radost pohledět. Pak už zase kolem kazatelny běhali jen zajíci. No aspoň po dnešku vím, kam mizí veškeré krmivo na vnadišti ještě dřív, než dojdu na čekanou na divočáky, zkonzumují je hojně se vyskytující vyžírky :-).
Jestli divočáci nepřijdou zítra při oblevě, tak už nikdy. Aspoň že to počasí dneska bylo dobré.

Autor: Michal Brabec | 18.03.2013 16:56
Myslím, že stát se to může. Ovšem jednání střelce je neomluvitelné - nejedná-li se o pytláka. Ale těm jde hlavně o zvěřinu a asi by ji nenechal ležet.
Takový člověk mezi myslivce nepatří - a to se o mě ví, že jsem nejbenevolentnější člověk ve střední evropě.

Autor: Zdeněk | 18.03.2013 14:41
Nevím jak daleko jsou hranice sousední honitby, divočák i s komorovou dojde dost daleko. Co když tam tu bachyňku někdo dovezl odjinud, to se už stalo, samozřejmě neobhajuji to svinstvo jako takové.

Stalo se že pes mně našel vývrhy a deky z vysoké i hlavy z holé. Jen tak zahráblé a zamaskované suchou travou do 200 m od třeba polní cesty. Vysokou nemáme, jen občas přechází.

Autor: jeden hajnej | 18.03.2013 12:31
Fido, pokud se k tomu nikdo nepřihlásí, nevím jestli byste to neměli vyšetřovat jako pytláctví. Já osobně bych měl ve sdružení divný pocit, při každém podání ruky kolegovi přemýšlet jestli to náhodou není jeho práce.
Neříkám, ustřelit se může každý, ale nechat to takhle volně ležet je srabáctví a zhovadilost. Máte velkou kliku že to nenašel nějaký blb a nerozmáznul to v médiích.

Autor: Tomio | 18.03.2013 11:48
No já jako zastánce černé zvěře, za který jsem byl tady pranýřován nekterými. Sele do cca 30-35 lovit, lovit, lovit. Ač je to morálně velmi těžké, bohužel toto musíme překonat, je to důsledek našich činů. A vybírání lončáků kňourků v tuto dobu, a to již i vyspělých v kondici 50-80kg to jen podporuje. Nad 50kg už opravdu ten kdo trochu přemýšlí o černé zvěři neloví.

Autor: Děda z lesa | 18.03.2013 11:22
Tvrdím to zde již dlouho, jarními lovy se napáchá více škody než užitku. Ale ortodoxním odpůrcům černé to stejně nikdo nevymluví...

Autor: prroud | 18.03.2013 10:31
"Holt i tací myslivci jsou mezi námi." To nebylo presny strejcku Fido,to nebyl myslivec,ale masar,nebo pytlak.Myslivci jsou jina lace lidi,lidi s dusema co zijou prirodou.Tohle udelalo opravdovy prase tomu divokymu,kdyz je nechal lezet,myslim,ze v hospode byste takovyho "rozstrileli" na cucky a dlouho by mezi vas nesel.Pomijim skutecnost ,ze zemedelec bude vypravet o streleny mame a deckach kolem ni ,nechany napospas,na verejnosti.....proud

O tom uz se psalo kolikrat,stat se to muze,je to smutny,ale nechteny,vzdycky je treba "pouklizet".Pro takovy dobytky by mezi myslivcema nemelo bejt misto.

Autor: Jan Slavětínský | 18.03.2013 09:49
Vidíš Fido.Normální myslivec si už v tuto dobu ránu na prase odpustí.Sice zákon mu umožňuje lovit,ale tohle jsou následky. Teď je jedno jestli má 30,50 nebo 100 kg, plné už jsou téměř všechny bachny. Zjistil že je vůl, že to ani sám na talíři nechce, nikdo druhý si to nevezme a utekl od toho.
Třeba hocha zjistíte a potom záleží na vás co s ním.

Autor: Fido z Řáholce | 18.03.2013 09:16
Hnus, co jsem viděl. Včera mi jeden soukromý zemědělec volal, že při cestě do polí viděl v křoví u strouhy mrtvé prase-bachyni s mrtvými selaty kolem. Vzal jsem pejska, sedl do auta a jel místo najít. Po krátkém hledání jsem ji našel. Kousek od málo používané cesty, ležela mladá cca 50 kg. bachyňka, kolem ní rozházená cca 15 cm selata. Odborně bylo započato vyvržení, když došlo na otevření dutiny břišní a zjištění, že je plná selat, dotyčný toho nechal. Byla střelena, zadní komora, tak dle mého soudu nemohla po ráně odejít daleko. Jak to bývá, nikdo venku nebyl, nikdo nestřílel. Holt i tací myslivci jsou mezi námi.

Autor: ValíkVlastimil | 17.03.2013 20:24
Ivo chápu tě,jedna z velkých nevýhod příměstské honitby.Mi sice příměstskou honitbu nemáme ale co mi u nás vadí je křížení rychlostní komunikace a silnice první třídy a hluk z těchto komunikací.Samozřejmě záleží na směru větru ale v některých částech revíru je to hrůza.Nejhorší samozřejmě páteční a nedělní večery a podvečery.Zvěř si na silnici zvykne, ale u mně je to horší:-)

Autor: Drahoš Hikl | 17.03.2013 18:43
Dnes jsem se konečně po delší době dostal do honitby.V pět jsem se vykop z pelíšku a vyšlápl.Šoulal jsem téměř po rozhranní pole-louka-les.Po zimních nočních čekaných zaměřených na černou,oko myslivečka za rozbřesku se nemohlo nakochat.Našoulal jsem třikrát srnčí, z toho jednou na 30m(stál jsem u svodnice za keři), po druhé když jsem se zastavil 50m pod lesem na louce a zase se kochal:-)
vytáhl proti mě špičák a srna.Absolutně mě nevnímaly a šli stále proti mě, když jsem stál jako sloup na volném prostranství.Už jsem myslel, že si je budu moci podrbat za slechy. Ale na nějakých 15m prudká změna a hned byli ve smrčí:-).Celkem pozorováno 24ks srnčího.Dále 13ks sik, též o mě nevěděli na nějakých 70m,z toho jeden špičák, dva kolouši, zbytek holá.Nad hlavou dva skřivani a jedna čejka, z malého remízku na mě asi za zimní péči zakodrcal bažant.Jaro je tu!Počítáme divokou populaci bažanta již na prstech ruk.V dané lokalitě byl od podzima i se slepičkou ale tu jsem již chvíli neviděl.K tomu rachot od 6 sojek a dva zajíci, těch je též poskrovnu (myslím zajíce:-).Hned bych vyměnil drobnou za černou kdyby to šlo.Nemáte kolegové o takový handl zájem?:-).Dobrý větřík a ranní sluníčko dovršilo nádhernou pohodu s doplněním krmelišť.Myslivosti zdar!

Autor: Ivo Ondráček | 16.03.2013 18:09
Bohužel, tady těch našich 5000 lidí asi neukecám:) Už sem to tu rozváděl- v každý lokalitě střelit jednoho turistu a bylo by. Ostatní si to už řeknou. Když to funguje na straky...!:)

Autor: Michal Brabec | 16.03.2013 17:29
Nic si z toho nedělej - asi 3-4roky zpátky mi natáhli běžeckou stopu přímo prostředkem hromady. Až po "hospodské interpelaci" došlo k vysvětlení a nápravě!

Autor: Ivo Ondráček | 16.03.2013 16:37
Tak nám venku svítí sluníčko, nefouká, tož vyrazil jsem. Omrknul jsem čtvrt revírů, tuhle na újeď, tánhle na sklopec a ještě jinde k zásypu. Tuhle u újedi prostředkem pole coural se psem, támhle u sklopce řve motorovka a kolem se motá pes, a ještě jinde u zásypu dvacet "vojáků" s kuličkovkama a kolem se motají tři psi. To je veškerá zvěř co jsem viděl. Jak krásná je ta naše myslivost, když člověk vyrazí přes den pokochat se...Do půl hodiny po východu slunce, půl hodiny po západu-to je bohužel u nás jediná doba, kdy potkat zvěř. Jinak nemá vůbec smysl lézt ven!!!:(

Autor: Ivo Ondráček | 13.03.2013 18:32
Tak máme neklamné znamení, že už je tu zase jaro = na myslivost-lovectví už se to zase do krve hádá ohledně norování liščat. Zatím je tam jen asi 15 příspěvků, ale už stačili opět vyjmenovat kompletně celý kolotoč argumentů, jako každoročně...:) Ono na tom není nic veselého, ale když tam vidíte ty dva znepřátelené tábory, každý hájící tu jedinou svatou pravdu, kterak se po milionu příspěvků ničeho nedoberou, protože nikdo neuzná protiargument a necouvne ani o píď...:) Holt jak říkám, už je tu zase jaro...

Autor: jirka marek | 11.03.2013 13:24
Dnes na poli první hřivnáči co jsem letos viděl.Asi 150 kusů.
Novojičínsko.

Autor: Honza Král | 11.03.2013 10:56
Lovu zdar. Eriko beran je v galerii. U nás už taky vzypěvují kosáci přes týden. V pátek jsem zaslechl racka, špačků už zde lůétají hejna, kačeři nahání své družky po všech rybnících. Jo už je to tady. Snad teď nepřijde nějaká mrazová a sněhová bomda, jak slibují rosničkáři. Včera procházka se smečkou. Dva rezavci a jozefčice zřejmě natrapýrovali na břehu z větší čýsti rybníka zřejmě na břehu odpočívající vydru. Ta stačila včas vyklidit pole. Bůh ví jak by kontakt dopadl .... já za katrem a psi u veterináře. Měla holka rybožravá rozum a utekla.

Autor: Ivo Ondráček | 10.03.2013 17:16
Kosáci zpívají jak o život už dva týdny. Ačkoli zezačátku se to nedalo poslouchat-asi jako když se učí kokrhat puberťák kohout:)
Sníh roztál, nikde ani kousíček bílé pokrývky...takže se stalo co??? NO ANO-újedě mizí jako o život! V týdnu má napadnout trocha sněhu, tož jestli chci ještě jednu zimní lišku, to abych seděl celou noc! Heh...nevydržel bych ani čtyři hodiny natož celou noc...!:)

Autor: Fesoj | 10.03.2013 17:12
Je fakt, že kosáci se už začínají rozezpívávat i u nás, ale včera jsme měli výročku a u chalupy na třešeň si sedlo hejnko asi 10 kousků typicky zimních návštěvníků - brkoslavů severních, snad aby nám ukázali, že zima ještě trvá. Sněhu ještě pořád víc než dost, ale ubývá, ubývá - a dneska jsem v něm našel zablácenou stopu kmotra jezevce, jak ho to tání vytáhlo ven.

Autor: Erika Doležalová | 09.03.2013 06:24
U nás počasí vyloženě jarní, krásná "akorátní" rána, přes den příjemně a večer taky pěkné počasí..nedá se nic dělat, zima je fuč. Sice ještě straší s nějakým ochlazením, ale kdo se bojí, nesmí do lesa :-)
Na naši louku chodí prasátko, jedno samotné, velice opatrné! (čmajzne s vnadiště klas a prchá, pak jde pro další a opět se s ním jde schovat), zdrží se jen tak deset až dvacet minut a je to slušná postavička, laický odhad něco málo pod metrák :-) Vzhledem k tomu, že loni tam bylo 80 hektarů kukuřice, tudíž slušný výkrm, může to být klíďo-píďo obyčejnej lončák :-) Jak bude trochu vidět, půjdem se na něj mrknout :-)
Lišky už nechávám na pokoji, počkám až na liščata a s dospělými svedu druhé kolo soubojů až po létě.
Honzo (Král), Lovu zdar! Foto by nebylo?

Autor: Václav Sládek | 08.03.2013 22:54
Teplota posledních dní zatočila se sněhem.Zbyl jen vestínech lesa na severních stráních a pod mezema.Uvidíme ce přinese to předpovědní strašení.Sedim doma nemůžu si dovolit nastydnout.

Autor: Radek Chadim | 08.03.2013 21:00
Včera jsem vyrazil zase na lišku. Přišla prostředkem pole ještě dlouho před tmou, ale místo aby zahla ke mně zahla jako vždy ode mě, ale už vím odkud chodí, takže asi to půjdu zkusit k lesu, protože jak se rozejde po poli, tak pak už je těžké ji dohonit. Taky jsem slyšel první skřivany, jinak ptactvo zpívalo už jako na jaře.

Autor: poucek | 08.03.2013 20:53
Včera jsem taky viděl tři hřivnáče.

Autor: prroud | 08.03.2013 09:34
8.Brezen,hmm,hmm.....Eriko a vsechny "zensky",vsechno nejlepsi k svatku ;-).....proud

Autor: Jan Slavětínský | 08.03.2013 06:37
Honza Král - Lovu zdar! a gratulace k úspěchu ve zkouškách.
U nás včera první hřivnáč - už houkal v lese.

Autor: prroud | 07.03.2013 10:40
Pekny,lovu zdar!.....proud

Autor: Honza Král | 07.03.2013 10:33
Díky šikovnosti našeho Astora jsem obdržel jako cenu za třetí místo na memoriálu J. Michálka pozvánku na lov muflona v oboře u Bechyně. První lov se nevydařil díky mým chromým rukoum a uchvátané ráně. Včera bylo krásně jarní počasí, což už slibovalo něco dobrého. Šoulání po zmrzlé cestě k rudlu muflonů ležících na malé louce spolu s daňky bylo neúspěšné. Oborník mění plán a jdeme si sednout kousek od hájovny s tím, že by mufloni z louky mohli těmi táhnout na druhý konec obory. Zde opět čekáme zbytečně, jedinou radost měli z naší přítomnosti oborníkovi psi. Vracíme se tedy zpátky za loučku a jdeme na listnáči porostlou stráň. Zde se mohli berani vyhřívat na odpoledním slunci. Z potoka odskakují dvě muflonky s muflončetem. Hledáme vhodné místo a po chvilce už vidím berana na horizontu v husté tyčkovině. Na střelbu není díky porostu a vzdálenosti ani pomyšlení. Beran jde, jde ale opačným směrem než potřebujeme. Po chvíli oborník monitoruje ve svahu pohyb. Čtyři berani schází do potoka. To už mám kulobrok v rameni a dle instrukcí vše kontroluji přes puškohled. „Toho prvního můžeš“ Beran sešel na úzkou cestu a zastavil. Stojí šikmo, tak usazuji kříž před plec. Strouhou zahučí rána a beran se láme v ohni. Po povinné cigaretě stojíme s odhalenými hlavami nad beranem. Lovu zdar a pak už jen myslet transport, abych to měl od A do Z, tak berana sám vyvrhuji. Díky svatý Huberte, díky Astore, díky pane oborníku a díky Radku Dudo, který si zařídil tuto krásnou cenu na zkoušky psů.
Jinak v úterý jsem viděl prvního špačka.

Autor: Zdeněk | 07.03.2013 00:29
Husy velké se snažily sednout na zamrzlý rybník, udělaly dvě kolečka,kejhaly a pokračovaly asi na Otavu. Dva párky Čejky chocholaté, věstí brzké jaro,,,,

Autor: Ales Horcicka | 06.03.2013 22:42
Pokračování mého vcerejsiho příběhu: prasatka přišla o hodinu později než včera, takže by se mohlo zdát ze úspěch, ale dodávám ze přišla kdyz jsem slezal ze žebříku a mel vybitou flintu..... :-) :-) když se daří, tak se daří....

Autor: Ivo Ondráček | 06.03.2013 19:02
Poslední pondělní vycházka (než jsem musel opět odjet zbytečně zabíjet čas na vysokou, grrr) byl ten pravý souboj nesmělého jara a zimy, která se "nechce vzdát svého žezla". Jak se tak hezky psává v knížkách o přírodě:)
Zatímco na jižním konci lesa tekl polní cestou regulérní potok z rozbahněných polí, svítíčko slunilo, že to bylo krásně na mikinku a semtam už poletovala zblblá rozespalá moucha...na severní straně lesa má pořád otěže pevně v rukou paní zima. Údolí za lesem stále bílé a i sníh v lese neměl ani náznakem chuť tát. Na těch 400 metrech rozdíl teplot deset stupňů. Jinak fotopast hlídá od neděle až do čtvrtka na újedi, uvidíme co se zvěční.

Autor: prroud | 06.03.2013 17:53
Ja vyrazil na brezovou mizu(asi je jeste brzy,nevim),uvidim zejtra jak to dopadlo,a na poli taky kane a vrany,kazatelen jak maku,zvire zadny,ale rozryto poradne a chodniky taky jak dalnice:-).....proud

Autor: Fesoj | 06.03.2013 17:20
Dnes jsem si to namířil krátce po poledni ze Žacléře domů méně obvyklou cestou přes les a pastviny, kde je opravdu daleký rozhled. Byl jsem zvědav, zda cestou někde, třeba na dálku, zahlédnu kmotřičku a zda nenarazím na stopy černé. Ale nic. Ze zvěře jsem viděl jen jedno káně a jednoho krkavce. Uprostřed zasněžené pláně jsem si na chvilku odpočinul u kazatelny, kolem které už začíná roztávat sníh. Jen takových pár holých flíčků, dohromady snad ani jeden čtverečný metr - a najednou z trávy vyběhl pavouk. Namířil si to na sníh, chvilku se tam vyhříval na sluníčku a pak se zase schoval do trávy. Vida ho, otužilce ! Takže letos žádní špačkové či skřivani, prvním poslem jara byl pro mne docela obyčejný pavouček. A to rozdíly mezi nejvyššími denními a nejnižšími nočními teplotami jsou u nás cca 15 stupňů.

Autor: Václav Sládek | 06.03.2013 11:25
Aleši co ti k tomu.Zachoval jsi se správně.Mám hodně dosledů postřelené černé a většinou ze střelce nerado vylezlo že střílel na černý flek nebo černou kouli jak kdo se vymáčknul.

Autor: Ales Horcicka | 05.03.2013 21:58
Prave jsem se vrátil z dnešní čekane. Jako inteligent jsem si dnes nevzal holinky a nakonec jsem se rozhodl přejít přes repkove pole. Nove mám boty asi o 3 kila těžší....:)

Nicméně jsem zasedl a zacal koukat do tmy.... (doslova) chvíli jsem myslel ze to vzdám,ale pote jsem aktivoval uši :) cca ve 20 slyším rachot jako prase přesně pod zebrikem....ani nedycham a ono prase! 1, 2, 3.... Celkem 6. Bachyne a 5 selat... Viditelnost strašná... Očima vůbec, dalekohled trochu lepší. Puskohled temno... Nicméně čekám jestli přejdou na trávu, kde je trochu svetleji... Zkoušǐm posadit červený bod, ale prosazuji ho pouze někam na flek... Takovou ránu pouštět nebudu. Přemýšlím o baterie a rozhodují se čekat. Prasatka pasu asi 15 min, spíše po sluchu, následně odcházejí....

Někdo by možna střílel,ale vyhodnotil jsem ze přijdou zítra :) doufám ze potvrdí předpoklad....:)

Autor: Čestmír Kunetka | 05.03.2013 18:24
Eriko, to proto, že tě ještě hřeje mládí a to živočišné teplo pomáhá organismu rozpouštět tuky. Já ve třiceti jsem byl schopen doslova sežrat teplý ovar, několik šufánků náplně do tlačenky a několik čerstvých jitrnic a to vše bez chleba a zapít to třeba kakaem. Nejen že se mi nic nestalo, ale druhý den jsem vyplkl tak maximálně tři polívkové lžíce. Vše se to ve mě jaksi ztratilo. Ale s přibývajícím věkem tepla ubývá, trubky se ucpávají a vše potřebuje kvalitní ředidlo. Metvrdím že toho musí být hektolitry, i to jsem kdysi zvládal, stačí trocha ale kvalita.
A dnes, jak píše Václav, vše jen ochutnávám nebo spíše vychutnávám.

Autor: Václav Sládek | 05.03.2013 13:50
Jsem také ho*no pič ale to mi nikdy nebránilo s radostí si zaspívat při harmonice.V dobách kdy jsme dělali domácí zabijačku tak i když se sliny sbíhaly tak jsem snad nikdy nesněd víc jak patnáct deka ovaru a k tomu tak půl piva.Což teda nehraje s mým příjmením.Výrobky jsem samozřemě po troškách ochutnával aby bylo vše k jídlu i pro děti.Na tu mou potvoru se již brousí skalpel.Nemyslím ženu.

Autor: Erika Doležalová | 05.03.2013 10:16
A to já zas Josef nesouhlasím :-) Nejsem sice totální abstinent, sem tam si něčeho srknu, ale to už musí být "slina a nálada" :-) Jinak jsem - jak občas říkám - "ho*no pič" :-) A když jsme měli zabíjačku, tak jsem pila výhradně nealko a "nežrala míň" a nic mi nebylo. Ale zas je pravda, že mám celkem velkou odolnost, kdysi za mladších let mi nedělalo problém se na vandru napít i vody z potoka apod. a nikdy žáden problem :-)
A s Jendou Slav. naopak souhlas, rána v revíru v tomto období jsou krásná (i večery). Černou zvěř nemáme, na lišky nikdo nechodí (ani v zimě na sníh, natož teď..), do srnců daleko (u nás poprvé obeznávají nejdřív 16. května) a tudíž revír prázdný, člověk může jít kam chce, bez obav, že někomu někam vleze, něco zradí apod.
Včera jsem jela na posídek v řepkovém poli s výhledem na kraj lesa (cca 50m od posedu), sice zima jak v Rusku a nepříjemný vítr, ale jinak pěkné. Vlevo skupinka srnčí zvěře, z osmi kusů bylo šest srnců. Vpravo tlupa o víc jak 20ti kusech, ale na bližší přečtení daleko.

Autor: Fesoj | 04.03.2013 22:58
Ač jsem téměř abstinent, musím dát Čestmírovi zapravdu. Kdo zapíjí hodně mastné pochoutky, konzumované ve větším množství, výhradně nealkem, koleduje si o malér. Třeba na takové zabijačce je opravdu nutné buď víc pít nebo míň žrát, aby člověku nebylo zle. Lapidárně to vyjádřil Hogo Fogo ve filmu Limonádový Joe : Alkohol, požívaný v malých dávkách, neškodí v jakémkoli množství !
A co se týče poslední věty předchozího příspěvku - také svatá pravda ! Když jsme se sešli vloni na faře v Dubu nad Moravou u střílejícího faráře Otce Korneka, slivovička Franty Přecechtěla byla výborná, ale jak se nám zpívalo po mešním vínku, na to nezapomenu hodně dlouho ! U pití asi opravdu nejvíc záleží na tom, kdy, kde a s kým se člověk napije, aby z toho měl ten správný požitek.

Autor: Čestmír Kunetka | 04.03.2013 20:49
Václave, Václave, to je samý řízek, bůček a rozpouštědlo žádné. Mastnota pak zaplácá žaludek a žlučník to nezvládne. Průběžně to chce rozpouštět bílou, ale nejlepší je suché kvalitní víno, takový rýňáček nebo frankovečka pro starší a pokročilé. To mám vyzkoušeno.
Po pivu se spí, po gořalce blbne, ale po vínu se zpívá.

Autor: Václav Sládek | 04.03.2013 20:30
Jižní stráně kde jsou traviny jsou slabší ale jinak tady sníh stále drží i přesto že již tři dny svítí slunce.Ráno jsou mrazíky a i přes den je sních zmrzlý.

Autor: Miroslav Šafr | 04.03.2013 18:28
Václave přeji brzké uzdravení. U nás je stále spousty sněhu, dokonce se ještě i lyžuje na rolbou upravených tratí. Ráno je sníh zmrzlí a dá se po něm pohodlně i chodit, odpoledne se to však boří a na návštěvu honitby je lepší stále použít lyže, nejlépe sněžnice. Dokud do toho nezaprší tak se sněhu ani v těchto příjemných teplotách nezbavíme. Srnčí se vyhřívá u krmelců, černá zvěř je stále zalezlá v lese u sousedů a pohyb včetně lišek je mimimální. Využil jsem však dnes dopoledne ještě dostatečně pevného ledu a zašel na rybníky vyčistit a nově nastlat kachní budky. Na dvou rybnících mám celkem pět budek, snad bude letošní rok úspěšný a dočkám se spousty kachňátek.

Autor: Václav Sládek | 04.03.2013 16:59
Opožděně gratuluji Erice.V sobotu jsme měli výročku a stala se dietická chyba v neděli ráno se ozval žlučník a to tak žejsem skončil na kapačce v nemocnici.Dnes jsem sice jako něčím praštěnej ale dobrý.

Autor: Hlaváč | 04.03.2013 16:27
Také se přidávaám Eriko hodně štěstí zadaví a lásky a mysliveckych uspěchu sice pozdě ale přeci

Autor: Honza Král | 04.03.2013 16:02
Eriko, také přeji dodatečně vše nejlepší k narozeninám a jak říká moje kamarádka ze Slovenska "Serem ti na mušku"
U nás včera ještě sníh. Po návratu z prodlouženého víkendu z Rakouských Alp jsem zjistil aktivitu lišek na vnadišti. Tam v 19 hodin zasedám.Viditelnost špatná, kolem 20 hodiny slyším skolit lišku v lese. Netypické skolení, spíš jak když lišku berou na nože. Pak snad dvacetiminutové bekání srnčího v lese. Ve 21:30 to balím. Neviděl jsem lautr ani chlup.

Autor: Jiří Janda | 04.03.2013 12:33
Paní Eriko i já, byť se zpožděním, Vám přeji jen samá NEJ NEJ NEJ jak v osobním životě, tak i v naší krásné činnosti - myslivosti. Užijte si to!!!

Autor: Zdeněk Ondruch | 04.03.2013 12:32
Honzo, tohle období mám taky moc rád a především rána.A nejvíce se mě líbí ty rozdíly, ve čtvrtek jsme si s naším Kubou a hafákem udělali výlet na Kelčský Javorník, kde jsme se bořili nad kolena ve sněhu a v pátek jsme se jeli podívat k nám, kde už voní les jarem a rostou sněženky...Z
Konečně je ten sníh pryč a bude hezky teplo.

Autor: Jan Slavětínský | 04.03.2013 11:26
Ivo, já zase mám ty rána v těchto měsících nejradši. Ranní probouzejicí se les je nádhera. Zpívají ptáci, houkají hřivnáči,kolikrát ráno tahnou i sluky, sojky a straky skřehotají. Venku je život, cítíš tu vůni vlhké staré trávy a vnímáš vlny teplého vzduchu. Škodná slídí a toulavá škodná zvlášť....Rána v revíru mám radši jak večery a hlavně,ráno nikde nikdo neslídí, neruší, je klid a v lese seš v podstatě sám. Zvěř je zklidněná a do rozednění chodí.

Autor: Děda z lesa | 04.03.2013 11:00
Eriko - jako "dlužník" bych měl býti v řadě mezi prvními, ale bohužel...
Takže s omluvou a dodatečně vše a vše NEJ...

Autor: Ivo Ondráček | 04.03.2013 10:14
Tomio dočasně to bude i pravda - březen a duben jsou co do loveckých příležitostí prakticky mrtvé měsíce. Alespoň tedy u nás. A ježto se dá chodit jen na lišky...a ježto lišky chodí v noci...a ježto v noci není vidět páč není sníh...a ježto na ty lišky co chodí i za svítání prostě nevstanu...:)

Autor: Tomio | 04.03.2013 09:44
Letošní prachbídná zima má své pokračování. Diana mě opravdu nemá ráda. Včera 9selat na posledním sněhu, ale bohužel k ráně jsem se nedostal. Furt se drželí v rápelí až pak se ozvalu fuuu a konec.
Holt letošní zima mě opravdu v prasátkách školí, a když už tak jsou olšové ruce, první zima za 6let myslivosti, kdy snad nestřelím prase. A to ne, že bych neviděl. Asi je čas pověsit flintu na hřebík a začít nosit je foťák :-D

Autor: figi | 03.03.2013 20:36
Na těhle mlaďoších je nejvíc vidět, jak ten čas letí. Eriko, ať se daří.

Včera byl DEN. Celkem jsem pozoroval 13 lišek, z toho 8 za plného světla. A samozřejmě lišáčka také ulovil, dnes dalšího.

Autor: Erika Doležalová | 03.03.2013 20:25
A jéje, už mě práskli :-) Všem díky za přání :-)
Matěji, mladší jen o 5 let. A tedy dceři také vše nej :-)

Autor: Drahoš Hikl | 03.03.2013 18:10
Eriko, k narozkám vše nej a ať se Vám životní překážky, které se občas do cesty připletou daří přeskakovat elegantně a lehce jak laňce:-)A úspěšným lovcům Lovu zdar!

Autor: Matěj Fous | 03.03.2013 18:06
Eriko - také vše nej nej a hlavně zdraví a lásku. A představ si,že skutečně dnes narozeniny u nás slavíme - dnes,tedy 3.3,má narozeniny také moje dcera (nejmladší dítě),je jí právě 37 let. No vpodstatě již vlastně baba,to Ty budeš jistě mladší...

Autor: Fesoj | 03.03.2013 17:30
Eriko, všechno nejlepší ! A Proude, to jméno DOLEŽAL je velice, ale opravdu velice rozšířené - já osobně znám dost jeho nositelů v nejrůznějších kvalitách. Ale je zajímavé, že většina Doležalů, které jsem poznal, byli myslivci - a dobří !

Autor: prroud | 03.03.2013 16:24
A jejeje,samozrejme taky vsechno nej k narozkam,ale hlavne to ZDRAVI !S nim se prida vsechno ostatni:-),kyticku si primysli:-).....proud

Dolezalova? Hmmmmm,to jmeno mame nekde v pribuzenstvu:-))))).Zili tusim nekde kde se rikalo Polom,nebo na polomi,ani uz presne nevim kde to je :-)

Autor: Čestmír Kunetka | 03.03.2013 16:19
Přátelé, dnes je neděle 3.3., krásný den pro oslavu. Ale co budeme oslavovat? No přece narozeniny.

Milá ERIKO DOLEŽALOVÁ, přeji Ti ke tvým narozeninám, aby se Ti splnilo vše, co si jen budeš přát a samozřejmě hodně zdraví a loveckých úspěchů.

Autor: Karel poslík | 02.03.2013 23:43
Před malou chvilkou jsem se vrátil. Byl jsem venku od 18.00. Mezi osmou a desátou jsem celé dvě hodiny pásl převelice opatrnou bachyni. Bylo slyčet . že v lese něco má a chodila si pro tvrdé rohlíky. Opodál se celou dobu potulovaly dva kusy okolo 60 kg ale "moje" bachyně jim vždy hlasitě naznačila, že tam nejsou vítáni. Takhle dlouho jsem je na jednom místě snad ještě nepozoroval. Viditelnost byla dnes dost mizerná, je úplně jasno a nebyl ani jeden světlý mráček, který by mi trochu posvítil.Zdar Karel

Autor: Fesoj | 02.03.2013 18:59
U nás krásně slunečno, sníh pomalu odtává, ale ještě pořád tvoří souvislou pokrývku. Dnes jsem vyrazil zkontrolovat újeď, o kterou se postarala čubina - výhoz z těch pěti králíků. Světe zboř se, nejen že si toho lišky ani nevšimly, ale nenavštívili to ani krkavci, ani káňata. To snad už není normální. Zato o pár metrů dál je čerstvě ryto, tak se tam asi půjdu podívat. Sice mě bolí jak noha, tak záda, ale už mám docela pěkný lovecký absťák, navíc by se ulovení selete zrovna teď moc hodilo, za pár dnů máme výročku. Tak se převléknu do suchého, protože jsem se zpotil jak vrata od chlíva a nejspíš vyrazím.

Autor: Karel poslík | 02.03.2013 16:15
Ráno jsme objeli krmeliště a vnadiště. Poblíž krmeliště zakotvila v posledních dnech tlupa stnčí o dvanácti kusech. Zase jsem viděl v týdnu, jak tam srnec aportoval jablko, jako když pes nese míček. Na vnadišti vyluxováno a ve vzduchu byl ještě cítit pach černé. Večer se tam jdu podívat. Do fotogalerie jsem vložil dvě fotky nožů , které jsem dkončil včera a dnes.Dokonce se mi to tam podařilo vložit bez pomoci Radka Chadima. Zdar Karel

Autor: Čestmír Kunetka | 02.03.2013 09:25
Ivo, nebylo by na škodu napsat, které konkrétní křeslo od Mivardi máš a svoje zkušenosti, i když krátké - ale ty stačí ke zjištění, zda křeslo při pohybu šustí, vrže, skřípe či je natolik bezhlučné, že to stačí. Ona při prudkém pohybu vrzne i kazatelna nebo její podlaha. Díky a hezký posez.

Jinak je u nás slunečno a bez sněhu, a tak jsem se chtěl jít ráno podívat na kormorány, ale tak mě zase držely záda, že jsem to vzdal. Snad zítra.

Autor: Ales Horcicka | 02.03.2013 08:24
Ivo; hahaha potvrzuji, vcera muselo byt něco ve vzduchu' nebo to dělal ten vítr a divná tma... protože standardně jsem v lese rad, ale včera jsem se taky těšil do auta:-)

Autor: Erika Doležalová | 02.03.2013 07:10
Romane a Jendo Lovu zdar!
U nás už sníh není pár dní, navíc únor skončil a tudíž lišky vyhrály :-)
Ivo, tenhle pocit někdy mívám taky, nejčastěji když se vracím z čekané potmě lesem k autu, takový to divný "Něco mě sleduje.." :-) ikdyž vím, že je to blbost. A to nemáme žádné šelmy, že (že by mě chtěla sežrat liška nebo kuna nevěřím :-) tož si neumím představit, jak bych chodila lovit někde, kde běhají vlci, medvědi a podobní plyšáci :-)

Autor: Ivo Ondráček | 01.03.2013 22:49
Sníh ještě máme takže dnes dvě a půl hoďky na újedišti. A prosím premiéra s novým křesílkem Mivardi. Dříve bylo to sezení holé utrpení, to co jsem prvně okusil dnes bych nazval "sedovým orgasmem"!:) Hověl jsem si tam jako na gauči, vůbec neměl tendenci se vrtět, nožičky povytahal, abych chytil rovinu...no prostě špica!:)
Pravda trochu mi tu čekanou kazily tři věci. Vítr jako blázen, tma, že jsem mimo zasněžené újedě neviděl vlastní ruku před očima a "blbé tušení". Takhle sám vprostřed lesa za doslova absolutní tmy...většinou mi to nevadí, ale tak 2x do roka mám pocit, že za mnou celou dobu někdo stojí. Přesněji řečeno, že v příští vteřině se mi něco zahryzne zezadu do krku! Takže jsem se dvě a půl hodiny přemlouval, že je to úplná blbost a že na podobný strachy už jsem docela velkej, ale nakonec stejně kapitulovat a prchl do bezpečí auta:)
Jo a cestou domů jsem v rozoru vedle polňačky zase osvítil lišku. Tak 50m přede mnou. Tuto prosím pěkně již potřetí! Problém je, že chodí výhradně po oračce a bez sněhu tam není nejmenší naděje ju ulovit.

Autor: Ales Horcicka | 01.03.2013 13:10
Jane: Lovu Zdar. Podobně jsme seděli s kolegou minulý týden a také oba stříleli v rozmezí cca 5 minut... Někdy prasata pět dní nevidíš a pak jsou najednou všude :)

Autor: Jan Slavětínský | 01.03.2013 11:42
Tak já to březnové "Dnes" rozjedu. Romanovi ke včerejšku Lovu zdar! Sníh jde valem dolu a nás stále uhání hasiči, že se blíží ples a my jim slíbili sele do tomboly. Jelikož je ochranná lhůta po léčení pryč, domluvili jsme se včera s kolegou, že vyrazíme a pokusíme se těm našim místním hasičům něco "uhnat". Kolem šesté usedám na kazatelnu na spodní pole a kolega šel na pojízdnou boudu, na horní kukuřičniště nad silnicí. Celou dobu mi ve spodním rohu pole dělaly společnost čtyři kusy srnčího, jinak byl klid. Sice teplo,bezvětří,ale viditelnost nic moc. Nad 60 kroků jen dalekohledem. Kolem osmé se mi zdá, že je něco naproti u kraje lesa. Dalekohled k očím a vidím tmavý váleček,oháňku a jak tam kmotra šmejdí a maže směrem ke mě. Pomalu se rovnám do kulobroku, bod,napínáček a jak se na chvíli zarazila, jde rána. Po záblesku vidím v puškohledu nehybný flíček. Je tam. Lámu flintu,že přebuju a v tom z vrchu báác. Zaduněl kolegy springfild a ozvěna rány se několikrát odrazila od kopců za námi. Po chvíli se mi v kapse zaklepe telefon.Leží. Už při mé ráně měl černou na poli, ale pořád čekal a nechvátal. Po ráně nastal zmatek, několik kusů zmizelo v lese a u kraje ,na poli, mu na chvíli nějaké zarazily. Střílel na dobrých 120 metrů "šmejdem" SP 11,7g ,po kterém mu čuník zůstal s ránou na předek na nástřelu. Pak už jen vzájemná pomoc, Lovu zdar a před devátou už doma šťopku šnapsu s přípitkem sv.Hubertovi a na Lovu zdar...

Autor: Radek Chadim | 01.03.2013 10:51
Březnové dnes.