Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zajímá mě, proč jsou vymazána videa od J.Konvičky



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Roman Trojka | 08.02.2011 10:57
Děkuji Jindrovi za doplnění údajů k MSBL. Tak ještě jednou se pokusím reagovat. Pokud nepoužívám lokátor na určení polohy psa v noře, tak u dáviče kopu při liščatech vždy více. Je to tím, že dávič při lišťatech toho kraválů moc nenadělá... Tak že to děláme tak, že k nářadí beru lískový prut, který zasunu co nejdál do nory to mi ukáže přibližný směr, vytáhnu položím na povrch a tuším kde kopat. Po prokopání do nory to znovu opakujem a to tak dlouho až se dostanem k psovi a jeho kořisti. Když pes v noře hlásí, tak se dá přibližně určit místo kde to asi je a pokud se netrefím napoprvé, tak ještě jednou a většinou jsem tam kde potřebuji... Né nadarmo se říká, nekompromisní dávič je dobrý "soutěžák", ale v praxi to není to pravé.. Mám rád dáviče, protože je potřebuji pro další chov, abych si udržel patřičnou ostrost. S rychlým a nekompromisním dávičem to není při lovu to pravé. To si vždy připadám, jako takový hrobník "naruby", vykopávám "mrtvoly". Ochuzuji se o to napětí, kdy liška opouští noru a pohotovou ránou jí lovím.. Na psech mám rád a nesmírně si vážím toho, že je mi při lovu parťákem... Ať už při norování, dosledu, na naháňce. Když loví pro mě, prostě lovíme splečně... Staré znamé, myslivec bez psa je poloviční myslivec. Já ale říkám, myslivost bez psů není myslivostí...

Autor: Jindřich Šimara | 08.02.2011 07:56
Pro Zdeňka T.místo Romana,tady jsou přesná čísla i když jsem nechtěl na nesmysl reagovat.MSBL jezevčíků a teriérů Galanta-tabulka je jen na ty co obstáli aspoň v jednom kole a těch je 38 z toho 13 z ČR z toho 4x CACT a kompletní výtěz.(jezevčíků)
MSBL jezevčíků - Vinohrady nad Váhom-startujících 86 z toho 26 z ČR z toho 5 CACT.Je také potřeba vědět že na tyto soutěže se nedostane každý,musí mít už kontaktní norování na Slovensku.Tak to jen pro ty čísla k jinému to dobře popsal Roman.

Autor: Radek Chadim | 08.02.2011 07:42
Zdeněk T.: jestli si někdo myslíte, že ve dne v noci sedím na těhle stránkách, vše čtu a cenzuruju, tak se dost mílíte, ale psst, nikomu ani slovo, nebo si začnou někteří moc vyskakovat :-D.

Autor: Martin Skřivánek | 08.02.2011 07:32
Zdeňku to je normální diskuze a každý může mít jiný názor,proč bany.podívej se třeba do inzerátů a uvidíš kolik psů mělo zkoušky na SK a nejezdí se tam jen norovat.

Autor: Zdeněk T. | 08.02.2011 01:14
Ještě chci poděkovat Radkovi, že umožnil tuto diskuzi, protože na novém foru, už bych měl 10 BAN

Autor: Zdeněk T. | 08.02.2011 01:10
Tak vidím, že můj komentář vždy vzbudí velký počet komentářů, většinou proti mě. Já 1:a vy 10. Romaně děkuji za vyčepávající odpověď na norování na slovensku, já tam nebyl, tak že nemohu tvrdit opak. Ale já se tě ptal kolik vůdců jezevčíků noruje na Slovensku z Česka? Dostal jsem odpověď 1/3, když se tě zeptám kde jsi ty čísla vzal? Určítě tady nechci rozproudit debatu, že jezevčíci nejsou dobří nornící! Každý chvalí to své.Pro mě není až tak důležité jak pes pracuje v umělé noře, protože tam řekněme si to narovinu, je pes ve výhodě. O té práci na slovensku jak píšeš!1.Pokud pes lišku nachytá v kotli, tak ve většině případů jde po hrdle, a když je mimo kotel tak má podle mě dost prostoru na práci! Pokud se nemylím je velikost 15*20 nebo 25cm, když tak mě oprav?Takového prostoru jako má pes v umělé noře v přírodní rozhodně nemá max15*15 někdy i míň docela jsem se divil kam se dospělá liška může narvat a to je velký problém, protože tam se na hrdlo nedostane ani kdyby chtěl. Nevím třeba u Vás máte větší nory, ale u nás před par lety(10/20) byly králící a to dost, takže ty nory jsou dost větvené a hodně malých dír, kam se třeba vleze jen lišče.Loni jsem zažil noru i na patra, tak že to byla práce na 6hodin v 5 lidech.
Ptal jsi se: "Jaký je rozdíl mezi psem, který mi ličata hlásí a musím je vykopat a psem který je zadáví a pak ho musím vykopat taky":
Když ho pes zadávý, je jedno jestli JGT, jezevčík, tak nemůsím kopat další sondu a uštřím spoustu sil. Pes zadáví vyleze a pokud je vidět na konec nory tak lišče vytáhnu zadávené ven, nebo ho vytáhne pes, ale většinou když jsou malá tak jsou ještě pohromadě.
Ale pokud ho nezadávý, tak přes psa nemohu to lišče usmrtit. Buď musím čekat až vyleze nebo dělat novou sondu. Když kopeš 2 metry tak to je pořádná makačka.Jednou jsem zažil i5 metru a tahaly jsme písek kýblem na provaze, takže ano je to velký rozdíl.
Já myslím, že nějaké zkušenosti mám, protože jinak bych sem nepsal, hlavně v norování v přírodě.S norování v době kaňkování, žádné zkušenosti nemám.
Ještě omluva těm co jsou JGT výborní hlásiči, ale u mě je to jak kdy většinou štěká jen tehdy, když se na ně nemůže dostat a zuří!
Jinak obdivuji ty co si v dnešní době na noravání pořídí jezevčíka, já bych měl docela strach. Ve vedlejší honitbě za 10 let dva nepřežili kontak s liškou, tak že možná aji proto jsem si pořídil JGT, abych neměl takovou obavu.

Omlouvám se za odbočení tématu a tohle je můj poslední příspěvek k teto diskuzi

Autor: Martin Skřivánek | 07.02.2011 20:44
Zdeňku já nevím :-).píšeš to mně? kde jsem psal o vyhnutí kontaktu nebo co? mně to připadá že to píšeš někomu jinému ale všechno dobré :-).

Autor: Jarda Březina | 07.02.2011 20:07
Píši chvat, pro mě morda v mordě není chvat. :-) to je akorát rozbitej pes.

Autor: Zdeněk KLubal | 07.02.2011 19:36
Ale Martine to vůbec ne a dost mě mrzí,že to takhle bereš.To jsme se nepochopili.Jen jsem chtěl říci,že kontaktu od JGT se vetšinou nevyhneš on lišku prostě otáčet nebude.Jednalo se o to video i když psi jsou jiné plemena at uznané nebo ne.Já dneska nějak štvát zvíře proti jezevcovi nebo lišce už nějak nemusím.Mám to rád bez barvy a šití.Raději je střelím.
Jardo pokud je morda v mordě můj pes teda jenom kničí,ale tvrde pokud je to liščí zadek tak ječí liška.Pokud hrdlo tak je dlouho ticho....Jak jsem psal to bývalo.Z.K.

Autor: Jarda Březina | 07.02.2011 19:06
Zdeňku K. škoda, že jsi neslyšel mého jagoše štěkat (hlásit) když zachvatuje lišku. nevím jak to dělá, ale přeslechnout se toto nedá. Na Slovensku, když jsem zahlásil "drží", už jsem byl nominovanej do klubu otvíračů. Při otevření pes držel a hlásil, i když tlumeně, ale je a bylo to k pobavení. J.B.

Autor: Martin Skřivánek | 07.02.2011 19:05
Zdeňku tak teď moc nerozumím.já nikde svoje psy nechválím aby nedošlo právě k tomuto.já si pozorně přečtu to vlákno proč si myslíte že chválím svoje.jezevčíků je prostě strašně moc a taky jsem viděl bojácného o tom žádná.to je strašně těžké,v každém plemeni je lepší a horší jedinec.konkrétně třeba jagoše mám moc rád,moc se mi líbí taky velši,už ne tak bordeři.mně jezevčík aportuje kačeny,je ostrý,hlasitý,máme malé leče nechodí daleko,je ovladatelný,mám ho na posedu mně vyhovuje ale už několikrát jsem uvažoval o jagovi.jagoš má prostě lepší postavu to je bez debat.já jsem hlavně reagoval na některé nesmysly vůbec nechci řešit plemena,ať má každý co se mu líbí :-).

Autor: Zdeněk KLubal | 07.02.2011 18:42
Děkuji.Budou to asi vyhaněčky.Pak je vše jasné.Já mám JGT všechny bylí hlasití,ale při chvatu většinou štěkat nejde.Jak jsem psal fena slovenka je vyhaněčka s kontaktem ,štípe.Umí vyvatit lišku hodně rychle dnes jí je 13 a ještě umí i když jí padají zuby.Umělou noru běhala za 10s a v přírodní je taky hodně rychlá v kohoutku 36cm.Nejde srovnávat drsnáky a JGT či jiná plemena.I osobnost psa je každá jiná.Ale za 35 let co mě zajímá kynologie jsem bojácného JGT nepoznal a to byly časy,kdy JGT byl neskrotnej vrah.Dnes jsou to psi velice inteligentní a dobře cvičitelní.Zas,ale bude záviset na povaze psa.Bohužel těch drsnáků jsem pár viděl co se nehli od pána.Částečně to udělala doba,kdy byl jezevčík modní pes.Nic vezlém.Každý budem asi hájit to svoje.Z.K.

Autor: Martin Skřivánek | 07.02.2011 18:25
pardon,drsňáky.

Autor: Zdeněk KLubal | 07.02.2011 18:16
Pane Martine Skřivánku ptal jsem se co chováte za norníky,nějak jste mi neodpověděl.Děkuji Z.K.

Autor: Roman Trojka | 07.02.2011 13:28
Pavle, to co jsem zde psal nebylo proto, abych někoho přesvědčil, ale pro to, aby si udělali názor ti začínající. A jinak si myslím, že debata o každém druhů práce psa je přínosná... To jak se jmenuje tato diskuze je druhořadé. Toto je podstata tohoto fora, takový volný pokec aniž bychom se museli striktně držet tématu..

Autor: Daksl Kopov | 07.02.2011 13:01
Jsem opět Romane při tobě.Dělal jsem normistra a správce nory patnáct let.Pak rodinná tragedie trochu zanevření na norovánía konec.Pejsky jsem pouštěl uplně všude,dnes bych se asi bál,že o ně přijdu.To je ovšem věkem.To co jsi napsal je naprostá pravda a znovu opakuji-jsem rád že sem píšeš.
Už bych to zde nechal být.Mě zajímalo, zda to smazal Radek a nebo Honza.To, co to vyvolá mě ani ve snu nenapadlo.I když to ukázalo mlácení prázdné slámy a praktiky.

Autor: Roman Trojka | 07.02.2011 10:54
Pro Zdeňka T. vezmu to taky jedním vrzem. Ano na Slovensku se noruje dle zkušebního řádu totožného s naším z konce 80-tých let. To že tam startuje takové množství jezevčíků je fakt a nemám důvod si vymýšlet. Jezevčíky nechovám... A tvrzení, že pes nemá jinou možnost než chvat morda, když je liška proti psu je s odpuštěním demagogie. Například při tom zmiňovaném norování na Slovensku je liška umístěna před druhý kotel hlavou proti vsuku.. Ať již se liška pak přesune kdekoliv, drží si vždy pozici hlavou ke psu.. A vyháněč se musí přes ní dostat , aby jí mohl vyhnat a práce dobrého daviče spočívá v tom, že jí uchopí za hrdlo nebo hlavu. Každý jiný chvat (morda v mordě, první pol.těla,druhá pol.těla)je hodnocen snížením známky z ostrosti. Je úplně jedno o jaké plemeno se jedná, pokud je pes dobrý, tak je dobrý.. Tonda U. má vynikající velše, já mám bordery další jagy a další třeba jezevčíky a všichni jsme spokojeni:-) Jo ještě jak uvádíte o tom norování liščat a "neupotřebení" jezevčíků hlásičů, to je další nesmysl. Jaký je rozdíl mezi psem, který mi ličata hlásí a musím je vykopat a psem který je zadáví a pak ho musím vykopat taky:-)))) Váš názor Vám neberu, každý máme na něho právo... Pokud chci ale "odborně" diskutovat a přesvědčovat druhé musím mít určité zkušenosti.. Mám řidičák 18 let a o autech bych se do debaty nepustil:-) Zpochybňovat počet jezevčíků na mez.norování a ani nevědět jak se tam noruje, hodnotit po zkušenostech s dvěma jezevčíky jejich práci, to chce již mít dost "osobní odvahy". Z pozdravem všeho dobrého Roman.

Autor: Martin Skřivánek | 07.02.2011 10:46
Eri vždyť jo,já taky v nové hospodě neřvu na hospodského :-) :-) :-).

Autor: Erika Doležalová | 07.02.2011 10:26
Radku, my taky ne :-) Pohár máme jen jeden, právě z těch norovaček a další nebudou, jelikož už se nikam nechystáme :-) Až jedině pak s jagoškou, ale to je hudba budoucnosti, jelikož jí je teprve necelých pět měsíců :-)
Martine, občas přemýšlím jestli je tak chytrá nebo jen mazaná :-) Starý jago byl proti tomu blázen, ten letěl hlava nehlava, ona ne, ona je madam a pěkně klídeček :-) Na umělé noře jen nadskakovaly desky na stropě jak kvaltovala, ale v přírodní, to pěkně s rozvahou :-)

Autor: Radek Chadim | 07.02.2011 09:48
Mě je čas úplně jedno, hlavně že to máme z krku, stejně nemám regál na poháry jako Erika :-)

Autor: Martin Skřivánek | 07.02.2011 09:06
přesně tak Eriko,ti psi nejsou blbí a když jde do nory tak tam nesmyslně nevběhne.

Autor: Erika Doležalová | 07.02.2011 08:55
Tondo U.,to "odhození" jsem specifikovala,ikdyž mi bylo jasné,že to pochopíte tak,že fena letěla pět metrů vzduchem.. :-( Tak to ale vůbec nebylo,proto jsem to upřesňovala,no asi špatně.Tak ještě jednou - fenu jsem chytila za prut a pohybem vzad "odtáhla" (tím že to bylo prudčeji,proto jsem to nazvala jako odhození).Nebylo to nic drastického,fena je odmala zvyklá na to,že se chytne za kůži na hřbetě,za běh,za prut..Není to žádné týrání,je to čistě prevence proti pokousání,už jsem viděla pár takových,jejichž psi na to nebyli zvyklí a to jsou pak ty pokousané ruce,jak jste napsal. Fena mi na povrchu lišku hlásila proto,že to byl její úplně první kontakt v životě a bez předchozích zkušeností si prostě poté,co po ní liška sekla,na další chvat tehdy netroufla.
Že jiný pes na povrchu nehlásí,to myslíte tak,že nevíte,kde máte psa a lišku? Už jsem napsala,že jsem komentovala toto konkrétní video,tam snad norující viděli,kde je liška,kde je pes a mohli prostě to trápení ukončit. Pokud liška uteče někam do houštiny a pes za ní a není vidět-vědět kde jsou a co se tam děje,stane se.Ale tady to snad bylo zřejmé a já prostě tohle "úmyslné prodlužování utrpení" nemám ráda. Toť vše. Neodsuzuju norování jako takové (to bysme asi neměli norníky..) ale to,když někdo může celou záležitost ukončit co nejdřív to jde a neudělá to.
K tomu co psal Radek,taky jsme neplánovaně "začali" přírodní norou a na posledním nácviku před zkouškama mi to fena dala "sežrat" - vlezla dovnitř,zjistila že liška je "zavřená" a šla hledat,kudy jinudy by to šlo :-) Na druhou stranu na zkouškách naprosto v pohodě.
K tomu že není dobře když je pes na um.noře rychlý asi jen tolik,že záleží "kus od kusu" - naše fena měla třeba čas 9 vteřin,ale když norujeme v praxi,je opatrná,do vsuku jde pomalu,ověřuje,nežene se jako blázen.Prostě pozná,kdy je to práce a kdy to byla jen zábava.. Prostě u práce přemýšlí,nevím proč a jak na to přišla,nikdo ji to nijak extra neučil (ani nevím jestli se to dá naučit? :-) ale pokaždé,když jsme přijeli na nácvik,jela jak raketa a po zkouškách když jdeme do přírodní (nebo um.vybudované) nory,je to úplně jiná fena,jde pomalu,s rozvahou,hodně ověřuje kde jak kam co vede..

Autor: Martin Skřivánek | 07.02.2011 08:31
co neprospívá jezevčíkům a jak? já nevím co si představuješ o kontaktním norování,viděl jsi to někdy?

Autor: Zdeněk T. | 07.02.2011 00:22
Romane a Martine vezmu Vás jedním vrzem nevadí? To s těmi zuby si nevymýšlím, poslal bych Vám foto, ale tohle by bylo přece týrání lišek to nemohu!!To záleží od situace, když je liška mordou proti psu, tak mu nic jiného nezbude než ji kousnout do mordy. A to ještě nejlepe za spodní čelist protože tím liška kouše, přišel na to hned při prvním pořádném kontaktu s liškou, tam se ji zakousl do horní a dopadlo to pro něj hodně špatně. a ten zvuk když se drží zuby není vůbec příjemný!!
Nevím kde jsi vzal to číslo 1/3 jezevčíků že startuje na mezinárodní soutěží? Otázka je noruje se tam kontaktně?Současná legislativa jezevčíkům rozhodně neprospívá, za tím si stojím a ne jen jezevčíkům.
Já osobně viděl práci 2 jezevčíků v přírodní noře ani jeden se my nelíbil. Jeden půl hodiny štěkal a až jsme se k němu dokopali z velkou námahou, tak zjistím že tam má lišče a neni schopen ho zadávit, ani když ho přidržím klackem. Druhý jezevčík bylo mu 8 let a při příchodu k noře dělal že ho to nezajímá vlezl do nory a znechuceně vylezl ven. Ještě že pán měl sebou 2 joagošku, která málem překousala vodítko. Po vypuštění jsme psa už neviděli. Podkali ho po 3 hodinách kopání, měla zadávena 3 liščata a tři ještě byla živá. Je mi jasné, že někteří co norují v zimě používají jezevčíky, protože to ve většině případů není kontaktní pes, ale pokud norujete na jaře tak by mi byl asi k ničemu. Je pravda že JGT jsou málo hlasití v noře, to je jeho mínus, ale dokáže to nahradit jinými schopnostmi.
Jinak jezevčíků, je u nás hodně ale jsou to psi na papíře uvední jako norníci a majitelé ho raději do nory nepouští protože by o něho mohli přijít.
Jinak Radku s těma zkožkama jsi to vystihl přesně, Já měl čas 29, někteří tam měli i 11 vteřin (jezevčík trpasličí) což je dobrý čas.
Já udělal přesně tu samou chybu jako ty, ale obstál jsem bez problémů. Na prvních nácvyku se mě pán ptal jestli už byl v noře a já řekl že byl. A taky mě vysvětli že to příště nemám dělat, nejen že pes může hledat jiný vchod jak psal Zd. Kubal, ale taky může přestat hlásit.

Autor: Radek Chadim | 06.02.2011 14:21
Omlouvám se, poslední příspěvek jsem skutečně napsal já (přestože tam bylo napsaný Jaromír K).

Autor: Radek Chadim | 06.02.2011 14:01
Vím, že je to chyba, je to můj první pes, tak čtu knihy, a tam je uvedeno, že do nory před norovačkama ne, ale já jsem nenoroval, on se rozhodl norovat sám bez mého souhlasu :-). To jsme jednou šli od nory dobrých 50 m navolno, protože jsme tam tak tak šli snad po sté a nikdy nic, tentokrát se taky tvářil jakoby nic, ale najednou zahnul down nedown a byl v noře, dříve před tím to nikdy neudělal, takhle mu hráblo a byl v ní. Chvilku v ní hlásil, pak vyběhl a zase zpátky, po dalších asi 5-10 minutách hlášení zase vyběhl a to už jsem ho chytil.
Ale při zkouškách šel do nory ochotně, akorát u kotle opatrně, protože čekal a asi cítil, že v prvních dvou kotlech už něco může být a než to ověřil, tak to chvilku trvalo.

Autor: Zdeněk KLubal | 06.02.2011 13:37
Před zkouškou je opravdu nevhodné norovat v přírodních a to hlavně z důvodu,že pes z přírodních nor hledá po povrchu ten nějlepší vsuk.U umělé a na zkouškách pak pejsek běhá po povrchu a hledá to pravé.Pro rozhodčí nic moc.Z.K.

Autor: Zdeněk KLubal | 06.02.2011 12:51
Martine co chováš za psy?Zřejmě jsme se nepochopili.Já neříkám ,že pes nepozná co je mřížka,ale to co ho za tou mřížkou čeká.Nora umělá se dá otevřít ta přírodní už ne.Z.K.

Autor: Tonda Urban | 06.02.2011 12:32
Ano Martine máš pravdu. Radek Ch.tu chybu při výcviku dělá hodně lidí.Psa pustím do přírodní nory až mám hotové zkoušky.Pár takových jsem už viděl, nebo popravoval jejich práci.Liška zahnaná do kotle, slepé chodby atd. Pokud nechceš ničit noru kopáním měl by být pes ostřejší a vyhaněč.Pokud budou lišky dvě u sebe tak to máš s měkkým psem na dlouho. Pokud je pes na povrchu méně ostrý co asi předvede potmě v noře.

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2011 01:24
to Zdeněk klubal:základ všeho je jestli je pes ostrý,pak se dá psu zvednout sebevědomí že se mu dá třeba něco zadávit,na zarážce se dá posoudit jestli je pes odvážný vleze do nory a má snahu.zbytek si každý může a má možnost vyzkoušet sám.není to že pes nepozná že mezi ním není mřížka.psi kteří jezdí na soutěže a jsou naučení třeba berou do chvatu při nárazu ,kdyby tam byla cihla kousne ji :-).

Autor: Jaroslav Tatalák | 05.02.2011 20:00
Minulou neděli jsme norovali meliorační kanál,už jsem o tom psal na jiném vláknu.Po ulovení lišky,kterou vytlačila z kanálu menší fenka jagoše, jsem při prohlídce lišky zjistil ulomené 3 špičáky.Fenka jagoše měla zrychtovanou mordu,ale nesla to statečně. Dokonce vydržela prvotní slivovicovou povrchovou dezinfekci bez protestů. S pozdravemJ.T.

Autor: Radek Chadim | 05.02.2011 19:34
Norovací zkoušky u nás jsou opravdu na nic, jsou dobré akorát k tomu, aby dokázali, že pes umí vlézt do poměrně velké betonové díry, kde mu nehrozí žádné nebezpečí (kupodivu i to dělá dosti norníkům problém). Můj pes byl před norovačkama už v přírodně noře, takže je udělal za 28 vteřin, protože u každého kotle přibrzdil - zkontroloval, jestli v kotli něco je a pak tepvre šel dál. Podle mého lepší, než u psů, co tam vlítnou a za 8 vteřin jsou na druhé straně, protože tyhle psy bych chtěl vidět při norování ostrém, když na druhé straně na něj bude čekat jezevec. A zkouška, která psa na nic nepřipraví, je ztráta času :-). Navíc pro zasmání uvádím, že nyní z tohoto norování má můj pes problém chytit kočku, která sedí na lavičce, raději vleze pod ní a štěká přes tu lavičku, než aby na ni vlítl shora - opravdu sranda :-).
Václav Sládek: já si naopak myslím, že tato videa mají své místo na webu a na stránkách o myslivost, pokud se zvěř chová v úctě. Protože je dobré, když veřejnost vidí, že lov není žádná legrace, že jde často o zdraví psa i lovců. Pak totiž mezi laickou veřejností je prostě mínění, že lišky a jezevci jsou hodná zvířátka, co se nechají podrbat za slechem, a že po výstřelu na divočáka ho má lovec za 5 minut už rovnou na talíři upečenýho se zeleninou, okurkem a chlebem, ovšem realita je dost jiná, ale o tom tady asi nemusím psát.

Autor: Zdeněk KLubal | 05.02.2011 19:05
A ještě malý dovětek.Opravdu jsou psi,kteří drtí liščatům mordu od nosní přepážky až na spodní čelist.A kdo opravdu noruje tak ví kdo psa pokouše,liška málo.Od liščat to psy bolí nejvíc,vzpomente si na psy doma do 5 měsíců,co ty jehly doukážou.Měli jsme tu fenu jaga,která během dvou hodin v noře rozkousala již dost velké liščata aby je mohla po částech vynosit ven kdyby to byl pes nedivil bych se,ale fena..Dělala to vždy když nebyla liška doma.Když ano nosila je ven živé.Z.K.
Pánové a to opravdu neni poznat,kde je jezevec.Proč trápit psa.Pro mě je to člen rodiny.A veterina je dnes dost drahá záležitost.

Autor: Zdeněk KLubal | 05.02.2011 18:54
Tak co jsem viděl za svůj krátký život já..ZdeněkT měl na mysli,že kontaktní norování na Slovači má uplně jiný řád.Mám doma slovenku dneska už je to babka JGT.Už jen to co je v kvrvi.V noře bojovník do posledního dechu,ale vyhaněčka na povrchu pouze dobré nahánění,voda bez odevzdání.Na nic víc použitelná.Pes JGT na povrchu perfektní v noře kontaktní.Největší problém je v tom,že opravdu pes bez nácviku na ostro a bezkontaktní zkoušky posílají psy na smrt a to uplně zbytečně.Pes za mřížkou je utvrzován v tom,že se mu vůbec nic nestane.O jezevci psát vůbec nebudu.Kolikrát jsem již psal,že bych radeji zákázal norování než mít podobně vycvičené a připravené psy,kteří opravdu neví do čeho jdou.Nechci se vracet do dob,kdy se JGT zavíral do sklepů,kde dostával tu správnou míru zabijáka.Já dnes mám psa na povrch.Norování už nějak nemusím.Z.K.

Autor: Václav Sládek | 05.02.2011 12:19
Video kde jde o kontakt psa s liškou nebo jezevcem bych osobně na veřejně přístupný veb nedával.K zubům to podle mně patří do říše pohádek.Stalo se mi že noru s jedním vsukem kde jsme před rokem ulovili lišku obsadil jezevec.Psa se podařilo vykopat živého.V noře zadávená jezvčice,pes potrhaný pod mordou na dost velké šití a přišel odva zuby I 2 a 3 v levo v dole.

Autor: Miroslav Kráčmar | 05.02.2011 11:38
Kdysi jsem ještě na první web myslivosti dal kratičké video-Kleště na norování.Tam už je bohužel nedostupné,ale poslal jsem ho i na web lovuzdar.sk.Bylo to už tehdy také přes You Tube,takže je dostupné i tam.
Sleduje diskuzi na tomto vlákně,rozhodl jsem se dát tento klip i na tento
web do videí.Je to samovýroba, není nijak složitá a pokud bude ze strany aktivních
"normistrů"zájem,přidám i nějaký návod na výrobu. Lepší pomůcku jsem zatím neviděl.A ti co si je vyrobili a používají je,mi určitě dají za pravdu.

Autor: Roman Trojka | 05.02.2011 10:31
Nevím jestli třetí, ale na jeho práci si pamatuji, seděl jsem zrovna u nory a popíjel pivko:-) Ten malý drak podává takové výkony pravidelně... s těma zubama nevím, to je asi vyšší level:-)))

Autor: Martin Skřivánek | 05.02.2011 10:02
Romane mám takový dojem že asi dva roky zpátky byl třetí trpasličí drsňák,Dalamánek Valentinka.nevím ale jestli napřed lámal zuby :-).

Autor: Roman Trojka | 05.02.2011 09:35
Jinak na mezinárodním norování startuje přibližně 1/3 jezevčíků a né jeden odjíždí s titulem CACIT...

Autor: Martin Skřivánek | 05.02.2011 09:23
Romane jsem myslel že to nechápu jen já :-) :-). :-).

Autor: Roman Trojka | 05.02.2011 09:18
Martine, nic si z toho nedělej, taky jsem to nepochopil:-) Ale s tím cíleným vyrážením zubů, jako způsob práce norníka, jsem se pobavil... No stává se to u psů, kteří berou chvat morda v mordě nebo jak říkají slovenští přátelé - papula v papuli... A to zrovna není to pravé ořechové:-) Pes, který pracuje tímto způsobem to nedělá cíleně, ale právě naopak je to bezhlavá prace - vemu co mi první přijde do cesty a nebo jak často vidíme, hlásí, hlásí a najednou morda - liška vzala psa.

Autor: Martin Skřivánek | 05.02.2011 04:00
Zdeňku T. já nevím,některé tvoje názory :-).1)pes napřed lišce vyřadí zbraně 2) proč by jako chovatelé jezevčíků nejezdili norovat na Slovensko?jezevčík normálně kontaktně noruje,nemá tolik chvatů jako jagoš ale vyžene nebo stačí daný limit dorážet a zaštěkávat.kontaktní norování neznamená že musí každý pes dát hrdlo aby prospěl.3) norování v době kaňkování,ono se někdy v revíru stane že pes do nory vjede sám když cítí a neptá se jestli je jaro nebo zima a jak se bude kopat.4)a co má např. páníček obětovat při výcviku?

Autor: Zdeněk T. | 04.02.2011 22:03
Zdeněk Klubal, asi dobře ví o čel mluví, ale přeci jenom mám něco na srdci!
1.Kdo dnes jezdí na Slovensko norovat? No přece ti co nemají psa hlásiče a nechce jim trapně štěkat za mřížkou. Už vidím jak chovatel jezevčíku jede na kontaktní norování...
Já měl štěstí, že můj JGT štěkal, ale byl tam jeden s JGT a ten nevidal ani hlasku tak musel na slovensko.
2. Před mnoha lety se při zkoužce noroval i jezevec, proto bylo minimum psů kteří souboj s jezevcem nepřežili. To se při těhle zkoužkách říci nedá, je to prostě pro psa hodně lehké.
3. Nezáleží na velikosti jezevce, nebo jak má silné přední nohy. Záleží jen a jen na nás, jak dokážeme svého psa na tenhle boj připravit.Platí: Tréning dělá mistra!!! Pes který je dostatenčně tvrdy a zkušený, dokáže porazit kohokoliv. Jen musí pániček něco obětovat a věnovat se mu! Je jasné, že takový pes nemůže jít potom na výstavu psů, protože vypadá jako kdyby přišel ze 2.světové války.
Nevím jak vaši zabijáci, ale můj když norujeme lišku(když jsou liščata) to bere systematicky:1 vyřadí lišce zbraně tzv- zláme ji všechny špičáky aby mu nespůsobovala bolest.2 pokračuje buď v dávení nebo si ji vytahuje pomale ven.
To co psal Martin: Já v době Kaňkování nenoruji, protože se mi nechce kopat v takové zimě, jakmile by pes došel na lišku už by ji uniknout nenechal. U nás to ani není možné, jeliž je u nás tolik přírodních nor, že bych sebou musel táhnou tucet psů.

Autor: Tonda Urban | 04.02.2011 20:37
Děkuji za radu.Pokud je postřelená liška, pes bohužel nehlásí ani jeden.Všichni jdou na povrchu do chvatu.(samostatně né celá smečka).Pokud pes lišku na povrchu zaštěkává co potom udělá v noře? Honzu kamenujete a vlastním psem hážete.Pokud jdu norovat jde nás víc. Pokud jdu krmit a najdu noru obsazenou, nebo hromadu klestu tak jsem sám. Už jste norovala v noře kde byl mývalovec kuní (psík mývalovitý)?

Autor: Erika Doležalová | 04.02.2011 20:11
Ale Tondo, nejsme přeci malé děti.. Když jdete na srnce, berete dalekohled, kulovnici.. - naprosto automaticky. A s norováním je to totéž - nikdo to nemůže nikomu nařídit, ale já když jedu norovat, tak vždy ve DVOU lidech a kromě zbraně beru stejně automaticky lopatu, krompáč a VIDLIČKU. Oddělit psa od lišky (nebo jezevce) není nic obtížného nebo nemožného a pokousané ruce jsem neměla nikdy. Když mi fena zastavila postřelenou lišku a útočila na ni a bylo třeba ji dostřelit, samozřejmě s ohledem na bezpečnost bylo nejprve nutné aby pes nebyl moc blízko. Jednoduché - krok vpřed, rychlé uchopení psa za prut a pohybem ruky pes "odhozen" vzad - zlomky vteřin, které v pohodě stačí na dostřelení lišky. Tím odhozením samozřejmě nemyslím nic drastického,prostě "odtažení" nebo jak to nazvat. Pokousat mě nemůže, protože je na to od malička zvykaná (a kdo tu jistotu nemá,může k výbavě přibalit i rukavice,dnes se dělá dost takových,které pes neprokousne - měli jsme je v útulku na odchyt). Co se týče oddělení zvířat když se drží,proto vozím tu vidličku - liška (nebo jezevec) se nechá "přidržet", pes za kůži na hřbetě "odebrat" a škodná opět dostřelit...
Navíc,já se vyjádřila ke konkrétnímu video,které prostě podle mě nemělo s myslivostí nic společného,neřešila jsem samotný způsob lovu norováním. V tom videu - to snad uznáte - nebylo nijak nutné lišku nějak "zajišťovat", měla očividně dost a stačilo tedy odebrat psa a lišku dostřelit,nebo jste měl dojem,že měla tolik sil na to,aby utekla...? Na honech na drobnou se často střílí na zajíce na 50 a víc metrů a nikdo to neřeší,při norování se "musí" na lišku šlapat,aby se náhodou "neodplazila" o dva metry dál? Kdyby váš lovecký host střelil na srnce a když by jste k němu přišli a on se začal ztěžka z posledních sil zvedat,taky byste na něj nechal hosta šlapat,aby ho "zajistil"?...
Kdo chce lovit humánně,najde mnoho způsobů jak to jde,nehledá omluvy a výmluvy proč to nejde...

Autor: Tonda Urban | 04.02.2011 19:40
Kolegové, bohužel tu bylo dost příspěvků.(dost teorie)- Eriko nedokážu si představit norovat a nechat vás oddělit lišku od psa.Nechtěl bych mít pokousané ruce.To se musí umět a ideál jsou dva sehraní lidé. Pokud to není tak si musím nějak pomoci.Když náhodou noruju sám musím bohužel škodnou při oddělení od psa nějak zajistit.Ruce jsou jen dvě.Jezevec je kapitola sama o sobě.Honza je dobrý kynolog, (takový táta psů)-srdcař.Jen se také někdy divím co vše se uveřejňuje.Osobně zachovávám úctu k lovené zvěři, ale zdravotní stav je přednější.Jo Martine s tím jezevcem máš pravdu a co teprve ten krk.Osvalení čelisti, velikost drápů na předním běhu.atd. Všem majitelům norníků, kteří je používají pro práci v terénu smekám. Tonda

Autor: Martin Skřivánek | 04.02.2011 19:18
a jak má jezevec šíleně namakané přední běhy,jak kulturista.

Autor: Zdeněk KLubal | 04.02.2011 17:39
Jezevec a můj pes..Pánové pokud noruji a noroval jsem hodně.Vždy nory obeznávám,vím že jsou případy,že se vyhnout se strejdou nedá.V těchto kompexech nor již dneska z odstupem času nenoruji vůbec.Jezevec je po vydře ten nejdrsnější bojovník.Kdo viděl při kopání jejich práci proti psovi tak potvrdí že umí.Pes,který jde po hrdle je na tom velice špatně.Strejda si lehá na záda a pes který ho uchopí za hrdlo má většinou prokouslé břicho.A to jsou zranění většinou pro psa smrtelné.Něco podobného umí vydra.Řekl bych ta je ješte brutálnější.Nikdo svůj život zadarmo nedá.Dnes se může jezevec lovit.Má svoje stezky,které nemění.Stačí si na něj jen počkat.Když už to musí být.Jinak škodlivý moc neni.Jen nemám rád,když mě někdo posílá norovat jezevce,když mám norníka.Ale o norování a psech nic neví.Z.K.

Autor: Václav Sládek | 04.02.2011 14:58
Nesetkal jsem se s jezevcem který byl poloviční bojovník.Jak píše Roman a Martin pro psa vždy urputný soupeř.

Autor: Jan Rys | 04.02.2011 14:54
Nejsem nějak zvlášť úzkostlivý, ale norování mi už nějaký čas nedělá dobře. V mladších letech jsem měl celou řadu úspěšných norníků, většinou drsňáků, ale taky dlouhosrstou jezevčici a welšku. Norovali jsme celou sezónu. Dnes se norovačkám důsledně vyhýbám. Jestli jsem nějak změknul nebo co se stalo nevím. Ale norování v umělé noře považuji za trýznění lišek, jejich amatérský chov v podstatě také. Jak v tomto vlákně už opakovaně zaznělo, liška si zaslouží úctu stejně jako každý jiný živý tvor. Pokud je nutno ji usmrtit, tak rozhodně preferuji lov střelnou zbraní.

Autor: Martin Skřivánek | 04.02.2011 13:57
jak píše Roman.Zdeňku T. viděl jsi někdy stáhnutého jezevce? jak je osvalený? se vždycky divím jak s ním vůbec může pes zápasit.kdo chce si zajede na Slovensko nebo pořád ještě jsou soutěže,v umělé noře problém není.v přírodních norách je víc úskalí,terén,víc lišek při kaňkování,povzbuzování psa(pak neopatrně zaútočí)liščata,poraněná liška atd.,nejlíp je tiše si stoupnout pustit psa a liška když neví že na ni čeká lovec jde před psem sama.mně paradoxně nejvíc zrychtovala psa postřílená liška která silně barvila a myslel jsem že už bude zhaslá.kolegovému jagovi jezevec prohrzl horní čelist že dýchal horem a jak se dal trochu do kupy vjel do té samé nory a jezevec mu horní čelist úplně přehryzl.za sebe můžu říct že norování rád nemám,radši si dát práci a vykopat.

Autor: Roman Trojka | 04.02.2011 11:09
Zdeňku, jen pár poznámek k tvému příspěvku. 1) psát že jezevec je poloviční bojovník oproti lišce je fak nesmysl. Může být pes "pokaličený" i po norování lišky, ale to není pravidlem u jezevce to je přesně naopak.. 2 k vyhánění, trošku si pleteš pojmy VYHANĚČ a HLASIČ.. Pes který v noře jen hlásí opravdu vyžene jen tu lišku kterou to přestane bavit a jde sama..Práce psa vyhaněče je opravdu velice tvrdá.. Ten hlásí a zároveň se snaží dostat za škodnou a "kontaktně" jí vyhání.. Když je liška která nechce noru opustit a vyhaněč jí vytlačí třeba po hodině-dvou tak pak bych Ti přál vidět jak vypadají její zadní kýty... Máš pravdu v umělé noře, nebo kanálu pokud o nás liška neví, tak jde ven většinou dříve než přijde do kontaktu se psem. Taky je pravda, že liška od lišťat se velice nerada nechává vyhnad, ale to jsem zmíňoval již v mém předchozím příspěvku. Jinak si myslím, že ti co to myslí s norníkama vážně si i v dnešní době s jejich připravou umí pomoci.. Jezdím pravidelně od roku 95 na norování na Slovensko a tam je vidět, že to ještě s českomoravskými norníky není tak špatné:-)))

Autor: Zdeněk T. | 03.02.2011 21:27
Tak nedá mi to a musím zareagovat. Já už také noruji nějaký ten pátek, i když to není ani 10,20 nebo 30 let. V začátcích jsem o tom nic nevěděl a učil se vlastně spolu ze psem. Některé názory které tady uvádí Erika!! Já jezevce nikdy nenoroval, ale vím, když jsem se o to trochu začal zajímat a ptát se, že jezevec je poloviční bojovník oproti lišce. Je to dané jak prostředím konkrétně norou, kterou má mnohem větší a pes má mnohem více prostoru pro boj, popřípadě CHVAT!
Liška která brání svá mlaďata je pro psa asi nejhorší. V zimě nenoruji, ale docela se mi líbí jak každý tvrdí, že má psa který je VYHÁNĚČ, tzv není kontaktní a dokáže svým hlasem lišku vyhnat. Pokud má mlaďata tak to není možné. Vyháněči mohou být v umělích norách, nebo melioračních kanálech, ale v přírodní noře má výhodu liška a jen těžko se nechá vyhnat z ukrytu. Pokud naše zákony budou pořád takové jaké jsou, že pes získá nornické zkoužky tím že pár krát štěkne za mříškou a je hotovo, tak naši pradědové co noravali kontaktně, jak lišku tak jezevce se musí obracet v hrobě, když jejich práce vlastně vyšla na zmar.

Autor: Václav Sládek | 03.02.2011 20:14
Někdy je adrenalinu tolik že mi hnedle hoří násady od lopaty a krumpáče v ruce.

Autor: Jarda Rout | 03.02.2011 19:59
Jak jsem ty videa viděl, tak jsem jen čekal kdy se ta negativní vlna spustí :)
Honzu znám z naháněk a můžu říct, že je v leči spolu se svými psy vždycky jeden z nejužitečnějších, to je prostě fakt. Norování je vždycky hodně drsná záležitost a hladina adrenalinu nejen u psů tomu odpovídá.

Autor: Erika Doležalová | 03.02.2011 16:09
Jirko, i já :-) Nejvíc samozřejmě tehdy, když se musí kopat, to pak padají výrazy, za které by se nemusel stydět ani otrlý námořník po patnácti rumech ve čtvrté cenové.. :-) Ale nikdy to není mířeno proti zvěři, ať jí je liška nebo jezevec. Bordinu jsme si pořídili de facto hlavně kvůli norování, jago si poctivě odsloužil svoje léta a byl čas pořídit jeho nástupce. Za svůj život kromě jiné práce vyšel vítězně z mnoha a mnoha podzemních bitev s liškami i jezevci, nejvíc ho paradoxně nezřídil jezevec, ale právě lišák a to ještě takový, dalo by se použít označení "podměrečný". I já se pochopitelně o svou fenu při jejích začátcích v norách bála, bojím se o ni vlastně pořád, pokaždé když zmizí ve vsuku a po chvíli se ozve hlášení a já vím,že je tam jezevec.. Trnu hrůzou,v jakém stavu a jestli vůbec se mi vrátí.. A ikdyž "škodná" svůj boj o život nakonec prohraje, vždy se s úctou "skloním" nad její zarputilostí, houževnatostí, statečností a odvahou a nejen proto pro mě nikdy nemůže být kur.vou apod..
Všem zodpovědným myslivcům věnujícím se norování Lovu zdar a přátelé, nezapomínejme na to, že když už jsme tak trochu "vrazi", nesmíme být ještě i navíc sadisty...

Autor: jirka marek | 03.02.2011 14:33
Drsné výrazy můžou padat,já si taky častokrát zakur.vuju,ale abych lišce říkal kur.vo,to u mě není myslivec.

Autor: Jindřich Šimara | 03.02.2011 14:20
Asi tak jak píše Erika a Roman,taky noruju a liška je škodná ale krásná a nějakou úctu si zaslouží.Po zhlédnutí mi proběhlo hlavou jestli to uvidí ochranáři bude zese ostuda.Nemůžu si pomoct ale takové jednání je prasárna.

Autor: Roman Trojka | 03.02.2011 12:12
Eriko, děkuji za tento příspěvek! Lovím rád a asi i hodně, norovat noruji.. Jako každá činost i norování by mělo mít nějaké pravidla a hlavně se to musí umět... Pustit ostrého psa do nory umí každý vúl (tím se nechci nikoho dotknout) Vedu si statistiku, v průměru vynoruji 5 lišek ročně (nepočítám liščata) to je za mou praxi nějakých 80 lišek. Noruji jak v umělých, tak přírodních norách, meliorizačních kanálech a vyjímečně ve stohu slámy (ty už dnes u nás nejsou) Případu kdy jsem musel kopat je minimum. Když nebudu počítat případy kdy byl v noře jezevec, nebo liščata tak samotnou lišku jsem kopal 2x... Jednou jí psy zadávili v kotli a dostali se za ní a nemohli ven a druhý připad kdy vyběhla ven, byla zrazená a vrátila se zpět do nory. Už Božena Němcová psala: "Jestli to je ke škodě, nebo užitku tak to proboha zabte, ale netrapte"

Autor: Jaroslav Miňha | 03.02.2011 11:44
Já nejsem přítel takového norování,lepší je vyhánět, ale je to povolený způsob lovu, takže kdo na to má náturu, ať noruje. A chápu i to, že to není záležitost pro slečinky, takže padají i drsné výrazy, to mi nevadí. Zacházení s tou liškou už se ale hodně vymyká. Co nejrychlejší ukončení by mělo být pravidlem, psi už ulovili a pocuchat jí můžou i mrtvou.

Autor: Erika Doležalová | 03.02.2011 10:49
Povolený způsob lovu to je, ale nemělo by to znamenat, že je tím dovoleno úplně cokoli. Liška si zaslouží úctu a humánní přístup jako každá jiná zvěř, není sice "užitková", ale to nás neopravňuje k tomu, abychom se při lovu chovali jinak než při lovu např. srnce.. Já se taky věnuju norování a nikdy by mě nenapadlo po lišce šlapat, označovat ji jako kur.vu příp. nechat psa/psy lišku rvát, když mám možnost to ukončit (jistě,je potřeba mladé nezkušené psy nějak učit, ale k tomu stačí víc příležitostí po kratší dobu, ne půl hodiny týrat jednu lišku..)
Když lovíme např. jelena, dáváme poslední hryz, s úctou ukládáme na vůz tak, aby se naposledy rozloučil s revírem, následně řešíme jestli leží na správném boku, se zaujetím popisujeme i tu nejmenší výsadu v koruně... A pak jindy a jinde šlapeme po lišce... Za mě takový přístup prostě NE, ať jsem třeba za přecitlivělou apod., ale pro mě je úcta ke zvěři a humánní lov priorita číslo jedna, jsem na toto prostě háklivá, protože člověk život nedal a když už si přivlastnil právo ho brát, tak by to mělo mít určitý etický přístupu a ne jako když si v supermarketu dám do košíku brambory..

Autor: Zdeněk T. | 02.02.2011 22:23
Byla to docela odvaha, to jsem dát, i když já jsem se nad prácí těchto psů rozplývál. Komentáře, které tam zazněli za to nahrávající ani pes nemůže! Já osobně mám norníka tak vím jak to probýhá, chápu že někteří co to neprovozují nad tím kroutí hlavou, ale je to povolený způsob lovu.

Autor: Daksl Kopov | 02.02.2011 21:47
Díky Zdendo.

Autor: Zdeněk KLubal | 02.02.2011 21:24
Práce psů byla velice dobrá,kdo noruje tak průběh v normě.Zřejmě vadil slovní komentář zůčastněných a přišlápnutí lišky.čemu se taky někdy vyhnout nedá bez vidličky.Jinak to tam mohlo zůstat.Z.K.

Autor: Daksl Kopov | 02.02.2011 19:57
Jen mě to zajímalo,zda tam nebylo něco co tam být nemělo.Dík.

Autor: Radek Chadim | 02.02.2011 19:51
Uživatel video vymazal na Youtube, s tím nic já nenadělám.

Autor: Daksl Kopov | 02.02.2011 19:38
Neměl jsem možnost je ani vidět,neb jsem byl v práci.Zajímal mě hlavně ten Patík.(nelovecký lovec, neuznaný FCI jako lovecký pes)!!