Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Majetek MS a postavení vnucených členů



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: hajný | 27.03.2013 18:46
Doporučuji všem podívat se na stránku myslivecký portál/články, kde jsou uvedeny dva rozsudky Nejvyššího soudu k přednostnímu přijímání členů HS do MS dle § 32, odst. 6

Autor: Václav Sládek | 27.03.2013 17:12
Troška do mlýna.Byl jsem přijat jako host a za tři roky jsem se stal členem,netlačil jsem na pilu a ta čekací doba mě osobně nevadila ani neuškodila.

Autor: Jarin Beskydak | 27.03.2013 08:49
Rone, už to zde bylo napsáno a je to opravdu tak, že HS nemůže diktovat podmínky přijímání členů do MS (občanské sdružení) tím, že MS musí přijmout členy HS přednostně. Je to jak napsal kocourvbotach – upřednostnit tak, že se projedná jako první. Pokud by to zákon umožňoval, úryvek věty §32/6 by zněl asi "upřednostnit při přijetí za člena vlastníky,……". . No a pokud by někdo z HS měl jiný právní názor, tak stejně k §32/6 zákona o myslivosti opravdu není sankční paragraf.
Rovněž nechápu, jak vám vlastník 1 hlasu může zatápět. Stačí, aby člen MS a zároveň člen HS na VH HS srozumitelně přítomným vysvětlil vztahy mezi případnými škodami, MS a HS a v tu chvíli naprostá většina členů HS zapomene na možnost provozovat honitbu ve své režii a okamžitě pronajímá honitbu MS. No a MS si jako občanské sdružení žije svůj život.
Osobně radím, v žádném případě ihned nepřijímat za člena, nabídnout možnost čekatelství nebo hostování, ať si podle stanovených podmínek vybere, co mu vyhovuje. Po stanovené době (u nás u čekatelství minimálně rok) si může podat přihlášku za člena. V případě problému dále raději řešit tajným hlasováním, nebo již dříve stop stavem. Osobně si myslím, že rok je stejně krátká doba, standard bych viděl 3 roky. Za tu dobu se už dá poznat, kdo smutně kouká na mražák a kdo tahá seno do krmelce. Já osobně ty 3 roky čekal, byl stop stav a nijak zvlášť mi to nevadilo. Paradoxem poslední doby je, že si málokdo zjistí podmínky ve sdružení a hned přijde s přihláškou za člena. Ti, kteří do sdružení docházejí se zájmem od mládí, to aspoň vědí a první přihláška je na adeptůru nebo čekatelství. Těm taky další 3 roky vadit nebudou. Přijmout někoho za člena je jednoduché, při potížích je pak ale problém někoho vyloučit.
Co se týče majetku, pěkný systém popsal Ing. Bergman, leč myslím si, že pro „vesnickou myslivost“ příjmy a výdaje=nula s nulou pojde) je to systém časově náročný. To co popsal Fesoj vidím poprvé, ale myslím si, že je to pro případ zániku MS fantasticky jednoduché a dokonalé.
To Jirka Marek
Pokud má MS s HS ve smlouvě ten nesmysl s povinností přijmout člena HS, okamžitě si to raději právně řešte, ale z pozice člena HS. MS do toho netahat. Jinak můžete časem řešit jeden problém za druhým a může se vám to vymstít. Důvod – běží vám lhůta (§22, odts.8 zákona o myslivosti).
"Považuje-li člen honebního společenstva rozhodnutí valné hromady za nezákonné nebo odporující stanovám, může se do 15 dnů ode dne, kdy se o rozhodnutí dozvěděl, nejpozději však do 3 měsíců od konání valné hromady, domáhat, aby soud vyslovil neplatnost rozhodnutí valné hromady, jinak jeho právo zaniká; toto platí obdobně i pro rozhodnutí přijaté podle odstavce 7".
Lesu, lovu

Autor: Miroslav Šafr | 22.03.2013 10:12
Koukám, že zde opět platí blaze tomu kdo nic nemá. Společný majetek v MS kromě pokladny s trochou peněz na roční běžné náklady nemáme. Jsme dohodnuti že když se fin. přestředky z pokladny vyčerpají, tak je tam členové rovným dílem do potřebné výše doplní. Alespoň pokladník nemá těžkou pokladnu kterou musí hlídat. Jiný majetek ani nepotřebujeme, každý má své krmné a lovecké zařízení na svém úseku a zdá se mi to tak nejednodušší a bezproblémové.
S odmítnutím zájemnce o členství v MS z řad vlastníků pozemků mám bohužel osobní zkušenost. Neznáte li zájemnce osobně a nevíte li s jistotou že by ve vašem MS nebyl přínosem dal bych mu určitě šanci. Vlastníci pozemků (alespoň těch větších a u nás) zpravidla drží při sobě a pokud to bude myslet žadatel s myslivostí vážně může vám do budoucna hodně uškodit. Když mu dáte šanci a on ji nezvládne, je to něco jiného. Na podobné podrazy s přijetí rodinných příslušníků (bez pozemku) za podivných podmínek bych raději zapoměl. Férová podmínka se mi zdá pro nového člena např. vlastnictví LUP s potřebnými zkoužkami pro dané sdružení, která však bude platit pro všechny nové členy až do odvolání (ne však účelového).

Autor: Ellhenicky | 22.03.2013 00:11
Jak tu někdo podotkl, kolik MS má vyjasněné majetkové podíly? Je pravda, že vše se točí kolem peněz, ale kolik z nás na to myslí,když jde do lesa? Problémy nastávají, až když se něco děje.

Autor: Ron Gordon | 21.03.2013 19:32
Ono to je pánové všechno pěkné, dá se vést to i ono, ale v podstatě jak to vše dopadne rozhodne členská schůze. To je nejvyšší orgán a může změnit provozní řád,případně jiné dohody o majetkových podílech a pokud ztratíte většinu( k čemu však zákonitě postupem doby musí dojít) stanou se z vás pouze přihlížející neb kritizující - nic víc . Již jsem to tu jednou uvedl, nejde o chamtivost po majetku, jde o to, si za celoživotní práci pro spolek užít spokojeného "mysliveckého důchodu".

Autor: Fido z Řáholce | 21.03.2013 16:55
Míro, MS může od člena získat vstupní fin. příspěvek, kdy člena přijímá (vratný nebo nevratný, čl, příspěvek, vybíraný zpravidla každý rok v různé výši, popř. jednorázový na úhradu škod zvěří. Jde o to, aby vybrané peníze nepodléhaly zdanění. Podíly, pokud MS chce, může vést, ale pouze fiktivně, tj. majetek je stále MS a dle pravidel uvedených ve stanovách by měl být seznam podílníků upravován, stejně jako hodnota podílu, směrem dolů, resp. nahoru dle hodnoty majetku ten který rok. Nemovitost může být každoročně zhodnocována, resp. může třeba vyhořet. Je to náročné, ale pokud někdo podíly chce vést, měl by každý rok člen vědět hodnotu svého podílu, byť se vyplatí až při likvidaci. Také máme nemovitosti, podíly nevedeme. Před 5 lety měly hodnotu cca 3 miliony, dne je jejich hodnota poloviční. Fin hospodář by neměl zapomínat na účetní odpisy majetku, což se může odrazit v tom, že v případě likvidace MS bude majetek zcela odepsán, resp. mít nulovou účetní hodnotu a tím nepodléhající žádné dani.

Autor: M.Bergman | 21.03.2013 12:58
Fido, máš pravdu v tom, že majetkový podíl nebo příspěvek člena nemůže být obsažen ve stanovách - byl by tím vytvořen právní nárok na vypořádání člena kdykoliv se mu zamane a to by mohlo dělat ve sdruženích problém. Zákon právní nárok člena specifikuje jen při zrušení a vypořádání majetku zrušeného o.s. Žádný předpis však nezakazuje, aby o.s. rozhodnutím svých členů a vydáním vnitřního předpisu podíly svých členů na činnosti sdružení stanovovalo. Zároveň pak těm jejichž členství je pasivní a nepřispívá k zajišťování činnosti vyčíslovalo výši ročních příspěvků k zajištění souladu mezi přínosy jednotlivých členů sdružení. Ale souhlasím, že je však třeba dávat pozor, aby charakter výdělečné činnosti MS nepřesáhl hranici mezi spolkovou činností a podnikáním. M.B.

Autor: jirka marek | 20.03.2013 21:31
Toho bych se držel.

Autor: Rudolf Husák | 20.03.2013 20:06
Přijímání na zkušební dobu 1 roku je u mnohých MS běžné.Ten člověk ale, je rok hodně snaživej,aktivní a po zkušební době a přijetí za člena veškerá snaha končí a po roce je tam, kam se chtěl dostat.
Dnes již mnohé neznámé zájemce,hodně MS odmítá.
Měli jsme před lety u nás případ člena,vlastníka pozemku,necelý hektar a po roční zkušební době,jej naše veliká členská základna na výroční schůzi hlasováním nepřijala, pro určité nedostatky.Jednalo se o neplnění čeho si určeného,brigády atd., a padl návrh,dát mu ještě šanci, další 1 rok na zkušební dobu.Nakonec po roce, ho mezi sebe stejně nepřijali.Při hlasování členů na další výroční schůzi,na něj vytáhli pomluvu,že nás jako myslivecké sdružení pomlouval v sousedním MS,na nějaké akci,což máme zakotveno v obsáhlém provozním řádu a tím vše pro něj skončilo.
Je zcela jiné, přijetí za člena někoho místního z rodiny,syna člena MS,který skáče nadšeně a ochotně kolem práce ve sdružení již od 10 let a všichni ho od malička znají a hlavně, není problémový.Já jsem toho názoru,že když si přijmete do MS problémového člena,již se ho nikdy nezbavíte a pak to začne.Vyloučení člena z MS,je ze zákona velice složité a pro hodně členů MS i velmi nepřijemné.
Rone,uvádím jen náš tehdejší postup a nezvratné rozhodnutí členské základny.Jen můj skromný příspěvek.

Autor: Fido z Řáholce | 20.03.2013 19:02
Zde se často vyskytuje pojem "PODÍL ČLENA"což není v o.s. jako sdružení které nesmí podnikat správné. Správné je "vstupní čl. příspěvek". Staří nebo noví členové nemají nějaký podíl na nemovitosti mysliveckého sdružení ani na jiném jeho majetku. Vedení podílu člena na majetku sdružení by bylo v rozporu se zákonem č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, poněvadž by představovalo vztahy nikoliv v občanském sdružení, ale obchodní společnosti nebo družstvu, kde vklady účastníků mohou být různé a podle jejich výše se i dělí zisk. Takové sdružení by muselo být dle § 12 cit. zákona zrušeno pro svůj charakter výdělečné činnosti. Finanční úřad by takovému subjektu byl nucen předepsat daň z příjmu právnických osob. Pokud některá sdružení vedle účetně vedených vratných vstupních příspěvků (stejných co do výše pro všechny členy a kdysi pojmenovaných jako „členské podíly“) vedou symbolicky "podíly" členů na majetku podle délky členství, případně jiných členskou schůzí stanovených kritérií, mohou být tyto symbolické podíly použity v jediném případě, a to až při zániku (dobrovolném rozpuštění) sdružení, kdy se provádí likvidace podle zásad schválených členskou schůzí (nikoliv tedy například při vystoupení člena ze sdružení). Z likvidačního zůstatku po odvedení daně by mohly být ony symbolicky vedené podíly převzaty jako podklad pro majetkoprávní vypořádání, které se však provádí jen s těmi, kteří byli členy ke dni zániku sdružení. Vedení těchto symbolických podílů je však nutno aktualizovat (například při úbytku členů se jejich symbolické podíly rozpouští na symbolické podíly zbývajících členů). Tato praxe je administrativně náročná a zbytečná, když postačí stanovení zásad pro vypořádání až členskou schůzí současně s rozhodnutím o likvidaci sdružení.
Když jsme na MV-ČR v r.2003 zaslali návrh nových stanov MS, uvedli jsme v nich cituji: "Členu, jehož členství v MS zaniklo, se vrátí jeho členský podíl. resp. jeho zůstatková hodnota, vrácení je však splatné až po schválení roční účetní uzávěrky." MV-ČR nám stanovy vrátilo s tím,že tento bod musíme vypustit a to z důvodu, cituji: "....., neboť majetek je ve vlastnictví sdružení jako celku a nečlení se na majetkové podíly, jak je tomu u obchodních společností."

Autor: prroud | 20.03.2013 16:15
Zajimavy,jsem zpomalenej,me to vubec jasny neni,prave,ale 90% lidi proti urcite svuj duvod mit musi,to je moc.Ja z toho nepobral vic,nez ze ho odmitli(proc vlastne??) a on chce dokazat,ze se dostane,tedy masaz ega,vic nevidim.Pokud tam neni jeste nekde neco "osobniho".Ale spis se mi z toho vseho jevi,ze to neni tak,ze kdyz clovek chce delat myslivost,tak ze muze,kdyz splni podminky,ale spis tak,ze mu muze,ale nemusi bejt umozneno,ji delat,coz me klidnym rozhodne nenechava,jako panove,jestli je to tak,pak je to dost pakarna a celkem me to jako svobodomyslnyho cloveka prejiciho vsem,urazi,a to nemluvim o dustojnosti,kdosi muze,ja ne,dokonce i bez duvodu?Divny.Jakoze si hosi reknou: "hmm,dalsi flinta navic,prazdnejsi mrazak,tuuudle" :-(......proud

Anebo v tom mam uz poradnej gulas a neco jsem nepochopil,hokej:-)

Autor: Zdeněk | 20.03.2013 16:08
Rone, tak je nad slunce zřejmé o co mu jde, systém jak uvádí Fesoj praktikujem také, nedovedu si představit členský vklad pro mladého pokud máme majetek v hodnotě několika milionů (rybník a pozemky).A domácí se za členy nehlásí a staří členové odchází a odchází.

Autor: Ron Gordon | 20.03.2013 15:58
Bergman - je to výborné řešení, něco podobného jsem chtěl zavést před 15 léty, ale ztroskotalo to na tom, "kdo to budě dělat" ? V té době jsem ještě dělal pokladníka a dokonce na vlastní náklady jsem k tomu pořídil účetní program. Něco jiného je sdružení o 5-10 členech, něco jiného je v 25-30 členech. Již tak je dosti problematické udržet účetnictví sdružení v lajně.

Autor: Fesoj | 20.03.2013 15:43
U nás je to tak, že každý bez výjimky - tedy krom adepta, který ve sdružení nejméně rok pracoval a byla možnost ho poznat - dostane roční zkušební lhůtu, ve které působí v MS jako host. V případě, že by v průběhu tohoto roku spáchal nějaké zvěrstvo, nejbližší ČS na návrh výboru jeho hostování ukončí a šmytec. Jinak po uplynutí tohoto roku se znovu projedná za jeho přítomnosti žádost o přijetí, každý člen má právo se k ní vyjádřit a poté proběhne řádné tajné hlasování, které o přijetí či nepřijetí rozhodne s konečnou platností. V případě přijetí zaplatí čl. podíl - je to symbolická částka stejná pro každého, která je vratná při jakémkoli ukončení členství - a dále navíc o dost vyšší částku nevratnou jako určitou kompenzaci za získání čl. práv. Když někdo vystoupí, je vyloučen nebo zemře, vrací se jemu či pozůstalým pouze podíl základní, pokud např. při ukončení členství na vlastní žádost výslovně neuvedl, že se vrácení podílu vzdává. Způsob, který je zaveden u Jiřího Jandy, je sice spravedlivý, ale má-li sdružení vyšší majetek, hrozí nebezpečí, že mladý člověk zapálený pro myslivost /a může jít třeba i o syna dlouholetého člena, kterého všichni znají a rádi by ho mezi sebou měli/ o členství vůbec nemůže z finančních důvodů zažádat. A taky si neumím představit, jak by se řešilo, kdyby krátce po sobě nedejbože několik členů zemřelo - třeba by muselo dojít i k tomu, že by se část majetku MS musela prodat, aby bylo na vyplacení podílů...
Koukám, že v době, když jsem psal svůj příspěvek, napsal Ron jinými slovy totéž, tak se omlouvám - lidstvo se množí mnohem rychleji, než jeho celková zásoba myšlenek.

Autor: Ron Gordon | 20.03.2013 15:42
Vlastimile, řešení pro vstup a odchod je zcela jednoduché, při přijetí složíš členský členský podíl - představ si celých 300 Kč. Když odejdeš, jsi vyloučen dostaneš zpět opět svých 300, v případě úmrtí pozůstalí. Majetek je po dobu trvání sdružení nedělitelný, při zániku by ve věci rozhodla buď členská schůze nebo likvidátor. Je to takové "socialistické", ale brali jsme v potaz to, že pokud k nám chce nějaký mladý myslivec za člena, těžko by mohl vložit částku odpovídající podílu člena na majetku. Všichni starší členové, kteří ve své podstatě majetek sdružení vytvořili s tímto tak souhlasí, netvořili majetek pro své obohacení, ale pro sdružení, aby na stará kolena mohli s myslivosti dožít aniž by do ní museli investovat. Stop stav - to je problematické řešení, bylo by to dočasné řešení, ale do doby než se uplatní nový občanský zákoník, kde se u spolku může podařit najít nějaké řešení. Jak zatápěl ? Jako člen honebního společenstva mohl uplatnit přednost v nájmu před sdružením, nezbylo než shánět nadpoloviční většinu hlasů, naštěstí jako sdružení máme v honebním společenství jeden hlas. Vklad 8O OOO,- nelze diferencovat jednomu 80 000,- druhému 300,-.
Pro Jiřího - MS, které nic nevlastní mimo nějako finanční hotovost či menší majetek je to opravdu jednoduché a funguje to. Jak se říká blaze tomu kdo nic nemá - jsou ti určitě známy případy dědění a to je mezi příbuznými a ne mezi členy spolku.
Zdeňku, my se ho nebojíme, naschvály mu neděláme, již jednou se členská základna vyslovila, že jej mezi sebe nechceme. Normální chapajicí člověk by to sám vzdal, ale ona uražená ješitnost pana podnikatele - tak si koupím pozemek a musíte mně vzít.

Autor: rici czech | 20.03.2013 15:41
Nejlepší řešení je vyhlásit již zmiňovaný stop stav v přijímání členů.Tím pádem dotyčný nemůže argumentovat paragrafem zákona o přednostním právu přijetí za člena.Co se týče přijetí již zmiňovaného syna jednoho z nynějších myslivců tak to lze udělat Rone následovně.Pokud máte novou smlouvu uzavřenou až od 1.dubna tak toho hocha přijměte do konce staré nájemní smlouvy,tj. do konce března.Tím pádem dotyčný neoblíbený žadatel nemůže argumentovat tím ,že jste porušili novou nájemní smlouvu,jeho neupřednostněním.Jinak ta klauzule o přednostním právu přijmutí za člena případně možnost provozování myslivosti z řad členů honebního společenstva (vlastníků minipozemků) je právní paskvil.Pokud totiž honební společenstvo pronajme honitbu MS tak výkon práva myslivosti by mělo ztratit.Pokud HS a její členové (majitelé pozemků) chtějí vykonávat právo myslivosti ať tedy se domluví a mají honitbu honebního společenstva a nikomu ji nepronajímají.Je to to samé jako bych někomu na 10 let pronajmul garáž a poté tam parkoval své auto.Tak to vidím já.

Autor: jirka marek | 20.03.2013 15:34
Pokud ho nechce 90 procent členů,není co řešit.
U nás teď v nové smlouvě s HS máme,že je naše povinnost přijmout člena,který má kousek pozemku,což je vyložená blbost.
Ve stanovách máme stop stav 20 členů a pouze jednoho na roční hostování s následným přijetím,nebo opětovným prodloužením.Tož tak

Autor: M.Bergman | 20.03.2013 15:30
Uvedená situace, jak ji prezentoval Ron Gordon svědčí o tom, že hodně MS nemá dotaženy majetkové vztahy členů mezi sebou a jedou jak za komunismu, kdy vše patří všem a všichni se dělíme rovným dílem, přičemž existují rovní i rovnější, a to pak sebou nese líté majetkové spory v případě jakýchkoliv nových problémů.
Nic totiž nebrání tomu, aby majetek MS byl souhrnem hodnoty osobních členských majetkových účtů. Tyto majetkové účty jednotlivých členů sdružení vymezí mezi členy zásadní vztahy a vytvoří se na základě pravidel, která si odhlasuje MS většinou členských hlasů a která se stanou nedílnou součástí provozního řádu sdružení.
Majetkový účet člena je pohyblivý a vyhodnocuje se pravidelně za kalendářní rok, přičemž součet majetkových účtů členů se musí vždy rovnat majetku MS. Účty mohou růst jen individuelně podle podílu jednotlivých členů na příjmech sdružení v daném roce. Na druhé straně se náklady sdružení v daném období promítají do jednotlivých účtů členů zásadně rovným dílem. Při případném zániku MS pak je každý jeho člen vyplacen podle svého aktuálního majetkového účtu a nemohou tak vzniknout žádné spory o majetek.
Každý nový příchozí člen je pak v rámci uvedených pravidel přijat včetně stanovení vkladu do majetku MS a tento vklad pak tvoří základ jeho nového majetkového účtu, který může růst jen v případě vyčíslitelného podílu tohoto konkrétního člena na příjmech MS a z kterého se pak každoročně také čerpá podíl na nákladech MS ve stejné výši, jak u ostatních členů MS. V případě, že na osobním majetkovém účtu člena klesne částka pod minimum stanoveným členskou schůzí, je člen povinnen si do tohoto limitu účet doplatit, jinak přestává být členem MS. Při odchodu člena z MS pro stáří, stěhování apod. mu MS vyplatí jeho zůstatek na osobním maj. účtu, v případě úmrtí se totéž vyplácí dědicům.
Prostě platí ono historické, že pořádek (zejména ve financích) dělá přátele. M.B.

Autor: Zdeněk | 20.03.2013 14:51
Rone, vy se ho asi bojíte a pokud mu budete dělat nějaké naschvály při přijetí, tak takový člověk to dokáže vrátit i s úrokama. Nejlepší je nastavit pravidla pro všechny stejně a o podílech rozhoduje čl.schůze. Když ho odmítnete, bude do toho šít a kdyby se tam časem dostal,(máte členy bez pozemků?),,,,,,

Autor: Jiří Janda | 20.03.2013 14:47
U nás v MS je to nastaveno tak, že každý rok o VČS se odsouhlasí výše podílu na jednotlivého člena. (Celková finanční hotovost dělená počtem členů).Toto je dané a v případě úmrtí se tato částka vyplatí a naopak - v případě přijímání nového člena je povinnost tuto částku složit jako vklad u fin. hospodáře. Funguje to.

Autor: ValíkVlastimil | 20.03.2013 13:37
Rone tak mu dejte vklad 80000kč a jste po stránce majetku nastejno...

Autor: Fido z Řáholce | 20.03.2013 12:49
Víš prroude, oni existují malé a velké ryby a těm velkým to obyčejně projde.

Autor: ValíkVlastimil | 20.03.2013 12:46
Rone jen tak pro zajímavost, jak to máte vyřešené, když někdo odejde, zemře či ho třeba vyloučíte. Jak pak se s ním vypořádáte, nebo lépe co máte ve stanovách MS ? Samozřejmě mám na mysli majetkový podíl.Jak vám zatápěl při pronájmu honitby s jedním hektarem-dost nechápu. Vyhlásit stopstav a co když dorostou děti členů MS,které chcete přijmout, pak stopstav zrušit a potom jak, zase stopstav nastolit.Pro mně zatím dost nejasností...

Autor: Harald Altmann | 20.03.2013 10:40
Uvedenému zájemci o členství jde o majetek nebo o možnost výkonu práva myslivosti? Pokud o myslivost, pak lze vyřešit situaci přijetím za hosta MS se všemy právy a povinnostmi, vyjma hlasovacího a majetkového práva.

Autor: prroud | 20.03.2013 10:36
Tos me ted Fido rozesmal,promin,ale perlicka:-).Kdyz si s nasi ustavou beztrestne vytira zadnici vlada a ustavni soud,soudy a pravo vubec,proc by si nemohlo i MS? :-))))......proud

Ono je to teda hlavne hodne smutny,i ta ovcanska lhostejnost k tomu:-(

Autor: Fido z Řáholce | 20.03.2013 10:27
Donutit MS k přijetí nějaké osoby by bylo porušením zásady dané Ústavou, že se občané mohou svobodně sdružovat. v § 32 odst. ž jde spíše o proklamační ustanovení. Za porušení zde uveden povinnosti není v části osmé zák.o myslivosti uvedena sankce. Nelze se ani představit soudní spor. Podle § zák.
č. 83/1990 Sb. o sdružování občanů, má až člen právo na soudní ochranu.
Pokud jde o majetek, je to složitější. Bylo by dobré mít ve Stanovách MS, cílový početní stav členů MS, např. 25. Přijmout usnesení na ČS, že ke dni toho a toho se v případě likvidace o majetek budou dělit jen Ti členové, kteří k tomuto dni byli členy MS.

Autor: prroud | 20.03.2013 10:13
"Nějaké dělení majetku snad připadá v úvahu jen v případě zániku MS - a u nás toto máme ošetřené tak, že kdyby k něčemu takovému došlo, tak 1 rok členství = 1 díl majetku." To je dobre udelany Fesoji,ale bejt ja hospodar,budu asi trosku previt,protoze bych k tomu dal i navrh,ze to je zakladni deleni,ale navrhnul bych jeste evidenci toho jak kterej "praceschopnej"(neplati pro duchodce,uz maj odmakano) clen v prubehu let makal a staral se o zver a honitbu.Jsou clenove co delaj a pak gaucaci co se"vezou",jak k tomu prijde poctivej clen?.....proud

K tomu prijeti,jestli to neni hajzl clovek,asi bych se primlouval taky za tu zkusebni dobu jak pise Jaroslav,jsem z tech co prosazujou,ze se ma dat sance kazdymu,cas ukaze,jestli si ostatni ziska,bude dobrej,nebo se zahrabe.Ale spravedlnost je spravedlnost,sice bych se primluvil,ale respektoval potom az by se to probralo,hlasovani o prijeti.

Autor: Jaroslav Rejdák | 20.03.2013 09:59
Podle mne by bylo řešení roční lhůta s omezenými pravomocemi atd. a počkat, jak se vybarví. A potom po roce případně nepřijmout. Lze to tak udělat a vyřešit tímto problém v zákoně? Neví někdo zákonů znalý? Podle mně byste ho přijali a nikde není napsáno, že ho nemůžete vyloučit. Tož můj krátkozraký pohled na danou věc. Ale možná plácám nesmysly.

Autor: Ron Gordon | 20.03.2013 09:43
Kocoure, já tě v podstatě chápu osobně mám na věc stejný názor, ale naše připosrané vedení to nějak nechápe, tvrdí, že v případě soudního sporu to prohrajem, snad že již takový případ někde proběhl, proto jsem to hodil zde, zda se s tím někdo nesetkal. Ono totiž ten pán, rádoby podnikatel je jak malé umanuté děcko, peníze má, a tak když jsme jeho první žádost odmítli pořídil si kus pozemku a teď nám dostatečně zatápěl při pronájmu honitby. Můj názor je, že nikdo nemůže MS nutit k přibírání nových členů a proto vyhlásit stop stav a je věc vyřešena.
Fesoji, co je na tom k nepochopení - ano majetek se dělí v případě zániku sdružení a to na počet členů v době zániku. Že to máte ve sdružení ošetřené, je správné, ale způsob dělení majetku může nejvyšší orgán - členská schůze kdykoliv změnit, pokud to většina přehlasuje. Generační výměna se nevyhne ani mysliveckému sdružení a po čase zjistíš, že kvalifikovanou většinu pro hlasování mají členové, kteří byli do spolku přijati v době, kdy hmotný majetek sdružení již byl vytvořen, oni k jeho vzniku nijak nepřispěli, jen se stali poživateli jeho výnosu. Zkušební lhůta před přijetím je běžná věc, ale proč dávat zkušební lhůtu člověku, kterého 90% členů mezi sebe nechce a proč dávat zkušební lhůtu synovi člena, který od malička s otcem pro sdružení pracuje , zúčastňuje se veškerého dění, všichni členové jej znají- to není dědičná dynastie, to je jen několikaletá zkušební doba tohoto žadatele a záleží jen na členské základně, zda jej mezi sebe přijmou třeba i bez zkušební lhůty.

Autor: prroud | 20.03.2013 01:35
Ja Fesoji nerozumim uz tomu samotnymu principu,ale protoze se v tom nevyznam,nerozebiram to.Jen obecne mi nevoni nekomu branit ve vykonavani myslivosti v miste bydliste,to je proste svinstvo.Ale nevidim do toho,treba je ten clovek peknej previt.......proud

deleni majetku bych neresil"predmanzelska smlouva" :-)))),deli se pak jen pripadny nahospodareny,podle pravidel.Jestli je to jinak,tak pardon.Ale neprijde mi to spravedlivy.

Autor: Fesoj | 20.03.2013 01:27
Já nerozumím tomu, že se někdo nechce "dělit o majetek". Nějaké dělení majetku snad připadá v úvahu jen v případě zániku MS - a u nás toto máme ošetřené tak, že kdyby k něčemu takovému došlo, tak 1 rok členství = 1 díl majetku.
A nikde není řečeno, že - i když se nakrásně jedná o majitele honebních pozemků - ho musíte přijmout bez ohledu na jeho kvality. Já bych mu dal šanci. Roční zkušební lhůta a pak bych ho přijal či nepřijal podle toho, jak by se ukázalo, co v něm je. A tu roční zkušební lhůtu bych dal i tomu synovi člena - MS přeci není dědičná dynastie. To, co říká Kocourvbotách, naprosto popírá smysl toho zákonného ustanovení.

Autor: prroud | 20.03.2013 00:21
To ma logiku,ted uz to pobiram vic,se priznam.......proud

Autor: kocourvbotach | 20.03.2013 00:04
Upřednostnit,tak,že se projedná jako první.Členská schůze hlasuje,žadatel se dozví výsledek a potom se hladuje znovu o žádosti dalšího člena.Nikdo,dokonce ani zákon nemůže nutit dobrovolné občanské sdružení aby do svého středu vzala někoho koho nechce...

Autor: Ron Gordon | 19.03.2013 23:28
To je otázka - upřednostnit a teď si vezmi, že syn člena MS požádá o členství zároveň s tímto "vnutitelem ". Co bude znamenat upřednostnit - koho před kým ?

Autor: kocourvbotach | 19.03.2013 23:24
Upřednostnit přihlášky ale přece neznamená že žádosti musí být vyhověno...Odpověď může být i tak zamítavá a to bez udání důvodu...

Autor: Ron Gordon | 19.03.2013 23:18
Rozhodnutí držitele honitby o způsobu jejího využití § 32/6 - Pokud je honitba pronajata mysliveckému sdružení, je toto myslivecké sdružení povinno upřednostnit přihlášky členství podané vlastníky, popřípadě nájemci honebních pozemků této honitby.

Autor: jirka marek | 19.03.2013 22:40
Můžu se zeptat z jakého zákona je ta povinnost přijetí za člena?To máte ve smlouvě s HS?Díky

Autor: kocourvbotach | 19.03.2013 22:40
Rone,žádný zákon přece neudává,že musíte někoho do sdružení přijmout.Pouze v případě,že to máte ve stanovách napsáno tak,že musíte přijmout majitele pozemku.Nebo v případě,že honební společenstvo využívá honitbu na svůj účet.Ze zákona je pouze povinost přijmout majitele pozemku za člena honebního společenstva,pokud nevyjádří svůj nesouhlas tuším do 30 dnů od nabytí pozemku.Honební společenstvo a myslivecké sdružení jsou dvě rozdílné věci..

Autor: prroud | 19.03.2013 21:55
Nechapu.....proud

Autor: Ron Gordon | 19.03.2013 21:51
S náběhem nové nájemní smlouvy, kdy se nám podařilo na příští desetileté období udržet pronajatou honitbu, musí pravděpodobně dojít k přijetí za člena majitele asi hektarového pozemku, který si pozemek pořídil, aby zvrátil odmítnutí přijetí za člena asi před dvěma roky. Problém však spočívá v tom, že nejsme zrovna chudobné sdružení(odhadovaný majetek asi kolem 2 mil - 25 členů)a současní členové nejsou ochotni se s vnuceným členem o tento majetek dělit. Něco jiného je přijmout člena, pro kterého hlasuje většina a nebo přijmout člena, kterého nikdo nechce a který odkazuje na povinnost sdružení jej dle zákona přijmout. Máte někdo zkušenosti, jak to udělat, aby se vlk(zákon) nažral a koza zůstala celá ? Díky za názory.