Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Odpuzování zvěře



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ellhenicky | 22.03.2013 13:56
Jak píše Strejda zajíc, smradu jako v hradu. Když jsme ošetřovali soukromníkům polnosti a stříkali Hukinol injekční stříkačkou do připravených sáčků s ovčí vlnou, což jsme si připravovali na dvoře naší myslivecké klubovny, tak nám přišli sousedi vynadat, co nám tam chcíplo a hnije:)

Autor: Miroslav Šafr | 22.03.2013 13:43
Už jsem to sem jednou psal. Pachový ohradník před pár lety instaloval soukromý zemědělec na ochranu své pastviny, která sousedí s velkým lesním komplexem našich sousedů. Opatření bylo úspěšné, spokojen byl jak zemědělec tak sousedé z lesní honitby. Já bych však řekl, že se pouze aktivita černé přesunula o kousek dál na ostatní neošetřené pozemky. Cena je dosti vysoká k poměru účinnosti těchto přípravků. Mě se k ochraně mé záhumenky nejlépe osvědčili obyčejné prázdné zavřené PET lahve pověšené na kůly, které díky změnám denních a nočních teplot dělají různé zvuky aniž by foukal vítr. Vlasy jsou dobrým doplňkem.

Autor: Jan Slavětínský | 22.03.2013 11:44
Ještě na okraj. Používali jsme uříznuté vršky s víčkem z PET lahví. Víčko se propíchlo hřebíkem, prostrčil se provázek a do vnitřního prostoru pod víčko a do toho špagátu se stříkla pěna s tím smradem.Ten zastříknutý provázek pěnu pěkně drží a za ten vnější se to pověsilo. Vypadá to jako zvonek. Nepršelo na to a účinek se podle mého o něco prodloužil. I se s tím lépe dělalo. Nechalo se to připravit předem a potom rozvézt.
Nevýhodu to mělo jedinou, že to občas mělo "nožičky" a viselo to někde u soukromé záhumenky u brambor.....

Autor: M.Bergman | 22.03.2013 11:07
Hukinol, Korintol, Hagopur, Armacol a řada dalších pachových odpuzovačů zvěře má jednu společnou vlastnost a to, že jejich působnost je omezená nikoliv tím, že by pachová clona vyprchala, ale že si na ně zvěř časem zvykne. Srnčí a vysoká tak max. do dvou měsíců a na opakované nástřiky reaguje už jen krátce. Černá v lese škody nepůsobí, ale kolegové z nížin mají zkušenosti, že u nich černá chemii odhalí do týdne a lépe jim fungují lídské vlasy posbírané v kadeřnictvích a nadávkované do sítěk od pomerančů rozvěšených na hranici les-pole. Zkoušeli jsme ledasco k ochraně mladých lesních porostů na pozemcích LČR, kde na nich máme ročně škody za cca 200-300 tis. Kč. To, že platíme jen část je pouze důsledkem toho, že jsme před časem "vlákali" do našich řad a výboru MS pár rozhodujících zaměstnanců LČR. Jak to dopadne se škodama po církevních restitucích je ve hvězdách, ale pravděpodobnost hraničící s jistotou, napovídá že špatně. Takže v lese spolehlivě funguje jen pletivo. Samozřejmě na černou to neplatí, tam platí a platit bude jen odpovídající ráže kulové zbraně. M.B.

Autor: Jaroslav Rejdák | 22.03.2013 09:32
U nás Hukinol fungoval cca 10 let u vyseté kukuřice celkem slušně, u brambor už to taková sláva nebyla. Před dvěma rokama nám vyryly láhev přímo ze země, zjistili, že to nic nedělá. Jediné, co na ně u nás u zaseté kukuřice zatím platí 100% jsou lidské vlasy a kulovnice.

Autor: strejda zajíc | 22.03.2013 09:26
Používali jsme Hukinol k odrazování černé po zasetí kukuřice,zasázení brambor.
Cca 2 roky celkem fungoval,pak si z náš čuníci zase dělali prču."Nekouše to,nestřílí to,jen to trochu smrdí."Dokonce mi jeden lončák sprostě utrhl igeliťák s vlasy a Hukinolem,už ho to evidentně sr.lo.Prostě jsou příliš chytří,než aby to fungovalo déle.
Srnčí a dančí(vysokou nemáme) na něj kašle uplně,takže se domnívám,že to proti loupání taky nebude nic moc.
P.S.Pozor,pokud se vám Hukinol vylije např.v autě,rovnou ho zapalte-nevyčistitelné,neprodejné.A bez gumové ochrany(rukou,vy blbečci)ani ránu!:-)

Autor: Radek Chadim | 21.03.2013 21:51
Jsem rád za toto téma, pač jsem je chtěl taky založit, protože se to aktuálně týká i mě.

Jeden soukromý zemědělec používá nějakou chemii kolem svých polí proti divočákům - bohužel přesně nevím jakou chemii, ale zkusím to výhledově zjistit. Asi s tím má pozitivní zkušenosti, tedy co jsem slyšel, ale je to pozitivní zkušenost z míst v honitbě, o kterých nemám takový přehled, tak nevím přesně, jak to tam s divočákama je (ale u nás je to všude dobrý :-D), takže nemůžu posoudit, jestli zabírá chemie nebo "to tam není tak horký".
Před 14 dny to dal kolem řepkového pole, u kterého mám vnadiště asi jen 20 m od posledního kolíku se smradem. Minulý týden kolem toho chodili divočáci denně a to hned kolem kolíku, takže mám pochybnosti, že až bude řepka přes metr vysoká, že tam divočáci nebudou ležet. Bohužel jsem je tam neviděl naživo tak nemůžu posoudit, jak na to reagovali. Ale viděl jsem tam minulé dva večery chodit dančí a to to neodradilo v žádném případě :-), procházeli sem tam kolem jakoby tam nic nebylo. Ještě je možnost, že tam dal jen kolíky a chemii bude teprve aplikovat, tak to budu dále sledovat a přes léto budu informovat, pač tam budu mít hlavní řepkové vnadiště tohoto léta :-).

Autor: Jaroslav Tatalák | 21.03.2013 17:30
Prroude,dej si pauzu a vrať se na své vlákno.Tady by se měla rozvinout seriozní diskuse o zkušenostech s používáním těchto přípravků v praxi a ne číst Tvoje oblblé poznámky ke každému tématu.S pozdravem J.T.

Autor: prroud | 21.03.2013 15:06
Nekde delam Petre chybu,vnimas me uplne jinak,nez jak bych chtel,to znamena konstruktivne,misto obcansky me vnimas ovcansky,skoda,ovsem je faktem,ze stado nemysli,mysli jen pastyr,az zacne stado myslet,zustanou jen dobri pastyrove.....proud

Proto kalousek rika: "Cesi jsou pro nas jen stado a se stadem se nediskutuje.Stado se zene!"

Autor: Petr Sedlický | 21.03.2013 14:26
Vím, že tohle nebude moc konstruktivní příspěvek, ale nemůžu si pomoct. Nejlepším odpuzovadlem by byl možná prroud. Funguje spolehlivě a je ekologicky bezrozporný....

Autor: prroud | 21.03.2013 10:49
Zajimavy,nejde najit chemicky slozeni,jen odpuzujici latky,ale ma to dovetek"nepouzivejte v obydlenych uzemich",to budou pekny svinstva!Ale co na tom,ze ano,hlavne ze splnej ucel,ne?Ten plnej prece pesticidy taky.Ja se jen ptam:"za jakou cenu?".....proud

Ja jen,ze mam se tahat s hukinolem ,to muzu rovnou curat do kbeliku a namacet pruhy latky do nej.....na vsechny strany zdravejsi,jeste usetrim:-)

Jeste me napadla jedna zkusenost,vlastne nahodna,lovil jsem srnce,a byl dobrej,lepsi nez ja,tak jsem pozval na pomoc chemii a koupil pach srny,chemickej,sice ho to pritahlo,ale silene ostrazityho a jen na chvilku.........kdyz jsem sehnal pravej,prirodni,byl tam a uplne zpitomelej.Priroda proste funguje,chemii zver pozna.Pozna co je skodlivy,narozdil od nas.

Preventivní opatření a ochrana zdraví:
Hukinol nepoužívejte v obydlených oblastech. Zamezte styku s pokožkou. Při manipulaci používejte ochranné rukavice. Pokapanou pokožku umyjte důkladně vodou a mýdlem.

Potvrzení:
Prostředek pro odpuzování lesní zvěře Hukinol je šetrný k životnímu prostředí a není jedovatý. Skládá se z organických kyselin, éterických olejů a alkoholu. Hukinol není prostředek na ochranu rostlin, proto je jeho použití dovoleno bez schvalovacího řízení a to při dodržování návodu k použití. Tak trosicku "rozporuplny",ze? ;-)

Autor: Václav Pašek | 21.03.2013 10:10
Pouzivate pripravky Hukinol a Kornitol ROT pro odpuzeni zvere od pasek v dobe loupani? Redite pripravky, na co aplikujete a jak casto opakujete s jakymi vysledky? Nebo mate jine ucinnejsi reseni? Diky za rady.