Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Broky?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Milan Soukup | 07.02.2011 09:41
Mě třeba z 8x57 JS chodí SB SPCE o cca 2,5 cm jinam na 100 m proti Norma Oryx, ale Lapua asi o 10 cm. Někdy je to hodně :-). M

Autor: Martin Skřivánek | 07.02.2011 08:49
to je jasné,mně říkal ten puškař co mi to dělá že by to mělo být stejné ale samozřejmě to ověřím.každou krabičku jsem aspoň jedním nábojem zkusil.

Autor: Jan Slavětínský | 07.02.2011 08:00
Martine vulkany,které jsi mi jednou poslal na vyzkoušení mi proti Oryxu chodí asi o 10 cm výš a asi 3 cm vpravo od osy na 100 m. Tak že určitě nastřelit. Zdar
Pokud ti to bude přebijet jeden člověk, může se mu to podařit. Ale tvar a těžiště střel není stejné, tak že určitě to zkus do papíru.

Autor: Zdeněk KLubal | 06.02.2011 20:53
Jsem stejného mínění.Ze zvěře terč nedělám.Z.K.

Autor: Milan Soukup | 06.02.2011 20:05
No já bych to určitě radši nastřelil. M

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2011 08:41
Milane tak to kusím,prý to z vulkanu nemusím ani nastřelovat prý to bude stejné.dík

Autor: Milan Soukup | 06.02.2011 06:30
Martine, v 8mičce střílím skoro výhradně Oryx :-). Nevyřezával jsem nikdy skoro nic. M

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2011 01:30
Milane v 8/57JRS jsem střílel vulkánem ale v kulovnici se mi zdá to víc rozbíjí.je lepší oryx ty pražáku? :-)

Autor: Milan Soukup | 05.02.2011 21:40
Prasat střelených přes plec (záměrně) mám dost, při použití tvrdé střely se nevyřezává skoro nic. Nejčastěji střílím 8x57 JS Norma Oryx. Bez problémů. MS

Autor: Tomio | 05.02.2011 20:23
Dodatek k mému příspěvku nýže.
Je to můj soukromý pocit, že pokdu by se eventuálně povolily broky na dosled černé ústavou. Hned by se našlo mnoho spekulantů a na společných bychom se někdy divili.
Co se týče dosledu a případné rany na krátko. To ej na každém, je pravdou, že stop efekt na krátkou vzdálenost na nevelkou dálku, pár kroků mají co jsem viděl větší broky ještě lepší zastavovací účinek než klasický s-ball. Takže dohledávka s dvěma ranama rychle po sobě je asi bezpečnější než šahat po závěru.

Autor: Jaroslav Tatalák | 05.02.2011 20:17
U nás je to podobné jako vzpomínal Milan S.Něco povolí,ale pak jsou trochu nevrlí. Jeden zlepšovák trochu funguje. Po potřebné koleji se postupně pohazuje kukuřice trochu mimo a černá si kolej rozšíří pro naši potřebu sama a nikdo nemůže nic namítat. J.T.

Autor: Tomio | 05.02.2011 20:15
Mě vždycky říkali, že pokud nebudem chytat do sítí tak vždy něco vyhodit budeme muset. A poku ořežete z plecka, po osmě cirka 0,3kg tak nevidím problém. Určitě lepší než dohledávat,večer ráno se psem v trnkách,řepce,kukuřice. za to mě to půlkilo fakt nestojí.Kromě toho co lovíte u řepky, lončáka do 50kg, markazíni jsou ještě s proužkama a takoví drobečci, že se snad ani neloví.

Autor: Zdeněk KLubal | 05.02.2011 19:21
To bude asi tím,že u nás podíly nemáme.A pak já říkám to oželím radeji kg zvěřiny než několik dní nespat,že jsem něco sprasil.Selata v řepce jsou hodně malá,ale 40kg lončáka se nebojím Tigem přes plece střelit.Nejsem až tak mrazákovej a mám doma dva psy.Z.K.

Autor: Stanislav Haas | 05.02.2011 18:09
Tedy pánové, to je vidět, že máte zvěřiny, že vám ušima leze :-). Vědomě střílet např. sele přes plece? No to bych si raději tu ránu odpustil. Přes plece bych bez váhání střílel např. trofejového muflona za x tisíc, ale sele nebo lončáka? To bych jako podíl dostat nechtěl :-(. Nic ve zlém :-):-):-)
Kde jsou ty časy, kdy nám ani kolejáky nestačily. To se vzal křoviňák a od přenosné sedačky se nadělaly do pole paprskovitě linky. Nikdy to majiteli nevadilo, tu trochu úrody převážily menší škody. A na kraji pole pod stromy je většinou porost mizerný a kdo dohledával i snadněji našel.

Autor: Milan Soukup | 05.02.2011 16:43
Ptal jsem se, protože u nás to nelibě nesou. Po dohodě není problém udělat si kolo 2-3 m na zakrmení, ale když se jim do toho leze, tak nadávaj:-). Jo, jo kolejáky v řepce jsou dobrý :-). M

Autor: Jaroslav Miňha | 05.02.2011 11:44
Ono to tak hrozné není, je to jen rozhrnuté a ohnuté žádná velká škoda.
Když stříkají, zvalchujou toho neúrekom.
Ale ty cestičky po kolech jsou perfektní. Ráno se tam černá suší od rosy a dokud není řepka moc vysoká, dobře se v nich loví. Jen to potom táhnout z prostředku pole 300m na cestu....

Autor: Milan Soukup | 05.02.2011 07:49
Jardo, a co na to místní kolchozník, když mu tu řepku takhle upravíš? M

Autor: Jaroslav Miňha | 05.02.2011 06:43
Pomáhám si násadou nebo nějakou latí, podle toho, co doma zrovna najdu. Řepku po stopě rozhrnuju po metrech "na pěšinku", sedám na bobek, zkoumám barvu a poslouchám. A bojím se.

Autor: Milan Soukup | 05.02.2011 06:17
Přesně jak říká Honza, u řepky je ideální rána přes plec. Párkrát jsem v řepce byl :-), není to nic moc :-). Kukuřice trochu lepší :-), ale taky žádná sláva:-). MS

Autor: Jan Slavětínský | 04.02.2011 22:18
Přesně. U řepky a hlavně u řepky musí rána sedět - plecko a nebo nelovit. Potom dohledáváš už zhaslý kus,pokud neleží v ráně a máš takovou tu svojí jistotu v dobrou ránu, že to leží pár metrů od nástřelu..

Autor: Zdeněk KLubal | 04.02.2011 20:45
Párkrát jsem to coby mladoch zažil.Nic příjenmého to není.V mém případě lovím většinou do 40kg.Tak že o život přímo nejde,ale i tak.Většinou šlo o ranu na trn tak se situace vyřešila sama.Líto mi bylo vždy psa,který několikrát stavěl a než se člověk přesune jsou na druhém konci.V dnešní době střílím na plece,když to nejde nelovím.Loni mi pes utekl v řepce ráno a držel asi 5kg sele.Bachny řičely,šel jsem mu na pomoc i když jsem zbran neměl.Já řval sele řvalo a pes nechtěl pustit.Pod jednou paží psa,sele pod druhou paží a na 20m funící kolosy.Bylo štěstí,že držel za plecko pouze v kůži.Mělo čísu,ale po vypuštění se vše během pár sekund uklidnilo jako kdyby se vůbec nic nestalo.Horší bylo udržet psa.Dnes vím,že do řepky po ránu neni dobré chodit s barvářským obojkem pochybné existence(koupen na výstavě)nasákl vodu a přetahl se jagovi přes hlavu.Z.K.

Autor: Erika Doležalová | 04.02.2011 20:21
Chtěla jsem se na to právě zeptat, ale Standa Haas mě předběhl - jak děláte dosled v řepce? Stalo se nám, že prase (lončačka něco přes 40kg) po ráně zatáhlo do řepky, která byla přesně jak popisuje Standa - vysoká po ramena,"slepená" že se nedalo projít,jediný způsob byl po břiše.. S čím v takovém terénu na dosled? Neumím si představit plazit se řepkou a v jedné ruce táhnout kulovnici a hlavně si neumím představit,kdyby prase vyrazilo proti,jak stihnout zamířit,vystřelit a hlavně trefit... Jezevčice kus držela na místě,ale jak kolega vykročil,prase okamžitě startovalo proti němu - ale nebylo samozřejmě vůbec vidět..

Autor: Zdeněk KLubal | 04.02.2011 19:18
SG mor moc nemusím.Určitě zastavovací schopnosti do 30m viděl asi už každý z nás.Jenže každý z nás už viděl selata bez ryjů,čelistí a pod.Někdy v době řepek se to z nich sype jak mák...Je zajímavé,že opravdu krátkou zbraní je dosled u sousedů v celku normální a zastavovací učinek to má ,normální v době minulé se doma na zabijačky bežně používal 22short přesně nezi světla.Ono,když na vás vystartuje i lončák v řepce je to asi lepší obrana.Než se otáčet s kulovnicí.Jenže většinou se človek tak lekne,že nestačí ani zareagovat natož zmáčknout spoušt.Z.K.

Autor: Jan Slavětínský | 04.02.2011 19:10
Pár dosledů mám za sebou, většinou z naháněk a můžu zodpovědně říci,že když lezete do houšťáku za prasetem ,které hlásí pes a víte ,že je živé, tak se dvakrát pro jistotu podíváte,jestli máte nabito, možná převekslujete patrony a vyrážíte s adrenalinem a opatrně. Druhý kolega většinou jde na předstup, kdyby jste náhodou prase tlačili před sebou. Tlak vám stoupne a vaše ostražitostje na maximum. Pokud vám prase vyjede naproti ,dost lidí ho v tom "leknutí" nedomířenou a ukvapenou ranou chybí. To je podobné jako při norování.Uchvátaná první rána a kolikrát je liška pryč. U prasete to není sranda. Kolikrát je tohle tématem na posezeních po honech a tam už se to bere s jiným nadhledem a humorem, ale účastník byl většinou spocený až na pr...

Autor: Stanislav Haas | 04.02.2011 18:06
Otec velmi často dával k dobru, jak za války načerno poráželi prasata, jednalo se váhu cca 180 kg, aby bylo hodně sádla. A to pistolí, ráži už nezjistím, udajně bez problémů /tůrovali přitom auto, aby nebylo kvičení slyšet/. Celou válku až do 50. let, pak jej soused udal pro nedovolené ozbrojování.
Jednou jedinkrát jsem šel pomoci dohledávat do řepky tak husté, že by zajíce unesla, jak se říká. Když jsem se jí prodíral a představil si, že bych měl případně prasátko dostřelit a přitom mi byla po ramena, nedovedu si představit, že bych v ní mohl manipulovat s dlouhou zbraní. Naštěstí jsem nikdy nemusel nic dostřelovat, proto se mohu bavit pouze a jen hypoteticky a zákon v drtivé většině ctím :-)

Autor: Milan Soukup | 04.02.2011 17:26
Já chodím nejraději sám, max. ve dvou lidech, čím víc lidí, tím větší zmatek. Osobně dávám přednost kulové ráně, ale to je spíš zvyk, S-bal nerad používám, ani na naháňkách. Ohledně broků - na rozumnou zdálenost samozřejmě platí (i ty 3,5 mm) a s ohledem na bezpečnost by se podle mého názoru na dosled klidně SG broky povolit měly. Nicméně zákon je takový, jaký je. Zatím jako nejlepší zbraň na dosled se mi jeví kulová kozlice se hřbetním napínáním bicího mechanismu (třeba B3) nebo kulobrok. Absolutně bezpečné, dokud to člověk nenatáhne, přitom dostatečně rychlé a pohotové, rychlá možnost druhé rány. Krátká kulová zbraň podle mě dostatečný výkon nemá a myšlenka o zastavení útoku se mi zdá dost nereálná :-). MS

Autor: ValíkVlastimil | 04.02.2011 17:20
Jardo- já třeba brok 5,1 na lišku nabíjím a už jsem jich tímto brokem střelil několik. Na prase jsem ještě tento brok nezmáčkl. Samozřejmě můžeš do určité vzdálenosti. Hrubší brok na lišku už nepoužívám.

Autor: Radek Chadim | 04.02.2011 16:17
Já chodím s kulovníci, ze které sundám puškohled, nevidím v tom žádné nevýhody oproti brokovnici. Ono nejdůležitější je u dosledů v nepřehledném terénu mít alespoň jednoho, lépe dva až tři lidi a dva až tři psi, protože divočák případně půjde dříve po psech, protože ti jdou více na kontakt, a oni mají přeci jen rychlejší běhy než člověk :-). Dále je důležité vědět, kam člověk střílel a na nástřelu se podívat, kam to mohlo padnout. Ovšem nejdůležitější je zachovat chladnou hlavu a promyslet plán postupu, a né hned po příchodu na nástřel hrr po barvě :-).

Autor: Martin Skřivánek | 04.02.2011 13:43
Tomio: to je to jak jsme se bavili že brok na 50m nemá účinek ,to má každý esbal ale brok je poslední záchrana třeba na ten metr že třeba jen od pasu v ten daný moment střelíš.a na dosledy s jednuškou,to teda já nechodím.

Autor: Jaroslav Miňha | 04.02.2011 12:18
No právě, Tomio, pětky broky se asi na lišku nenabíjejí, nebo ano?
Byly tam za jasným účelem. Jak potom může být řeč o nějakém umáčknutí se?
To prase mělo tomu brokovému střelci natrhnout pozadí, aby si pamatoval nadosmrti, co má nabíjet. Při lovu jednoznačně jednotná nebo kule, o tom přeci nepolemizuju.
Jednou se mi stala nemilá věc, kdy jsem musel dostřelovat srnce na pár metrů. V puškohledu už jsem viděl jen hnědou šmouhu, po laufu jsem ho trefil ( nemám podhled) na krk až třetí ranou a to jsem se pochopitelně snažil mířit.
Tak si neumím představit, co bych s kulí v kukuřici nablízko asi tak dělal. Proto jsem psal, že v zákoně pro takový dosled chybí vyjímka.

PS pana Miňhu klidně vynech, já se za křestní jméno nestydím :-)

Autor: Jan Slavětínský | 04.02.2011 11:46
5,1 mm není SG nebo LG

Autor: Stanislav Haas | 04.02.2011 11:42
Prasat jsem Dianě dík :-) pár ulovil a bylo jedno období, kdy každé, které jsem vyvrhoval a vyrušil, mělo v sobě broky různých velikostí, i 3,5, v játrech, pod škárou, všude. Předpokládám, že to byl důsledek naháněk a né dosledu. Proto nejsem jejich přívrženec. Když jsem na naháňkách viděl, čím vším byli hosté, hlavně starší věkové ročníky ze sdruženích /opravdu nechci nikoho urazit a dotknout se ho/ schopni střílet po černé zvěři, tak jsem se ani nedivil. Dosled je asi něco jiného, ale tam se mi dlouhá zbraň jeví jako velmi nepraktická, myslím si, že něco kratšího s větším zásobníkem by bylo vhodnější, zvláště v řepce, kukuřici a pod.

Autor: Tomio | 04.02.2011 11:34
Pane Miňha. Mluvím ze zážitku, kde se v leči umáčklo na 110kg kňoura, ne v kukučici, ale v trnkách,zjistilo se 5.1, všechny pod kyrysem. Kňour nejdříve potrhal jednoho psa v leči, v leči jsme všichni řvali skoro histericky, pak na kraji leči zaútočilo na střelce, který měl na štontu u sebe psa, nebýt toho psa, který se kňourovi postavil, když lovec ležel na zemi a prase mu sápalo po holinkách, on ho dostřelil sedící u stromu, na metr. Výsledek šití dvou psů, myslivec v šoku, prase ležící u nohou. Takže takto dovedou broky neskonale vydráždit divočáka. Od té doby zkrátka broky a černá může být velmi blízko k podobnému zážitku. A dovoluji si říct, že ten kdo tam byl, ten má mráz na zádech ještě ze vzpomínek.

Autor: Jaroslav Miňha | 04.02.2011 11:18
Aleši, čti pozorně, o naháňkách nebyla řeč.
Tomio, bavíme se o dosledech. Zákon mluví jasně v zájmu našeho zdraví? Už jsi někdy hledal prase v zarostlé kukuřici a nebylo jasné, jaký byl zásah?
Až na Tebe třeba jednou vyjede z několika metrů a nevěděl jsi o něm, změníš názor. A jak to napsal Franta Dušák - dosled černé zvěře dělat tak, jako dosud - co nejbezpečněji pro lidi a pséky.

Autor: Tomio | 04.02.2011 10:52
Co se občas stane, ať už se člověk přemáčkne nebo ne. Tak většinou tyto veliké broky na seleti a menším lončákovi na krátkou vzdálenost výborně platí, kolikrát po společných, když ty prasata stahuje, tak koukáte jak puk a zvěřina znehodnocena. Ale už se taky stalo, že těmi brokami někdo polechtal větší prase a pak to jelo ve velkém, psi na šití,a dokonce i potrhaný nohavice, kdyby tam nebyl ten pes, tak to nebylo pěkné a proto, a zákon mluví jasně a ještě v zájmu našeho zdraví.

Autor: Jan Slavětínský | 04.02.2011 10:43
Ne vždy prase drží pes, ne vždy prase apaticky stojí a nechá se jednou ranou dostřelit a ne vždy jedna rána stačí nebo platí a ne vždy se první ranou trefíš. Dosled černé není stejný jako dosled srnčího a není radno ho podceňovat. Vlastní bezpečnost a mít "zdravou kůži" je na prvním místě...Pár úrazů je známo a nic pěkného ...Lovu

Autor: František Dušák | 04.02.2011 10:43
Ale kolegáčkové. Zde se bavíme tak zvaně o h...ě. Zda na dosled broky, jednotnou střelu či revolver. Dle zákona o myslivosti je zakáno vše co jsem uvedl. Jednotná střela je povolena pouze na lov selete a lončáka na nadháňce, naháňce nebo nátlačce (§ 45 odst. 1 písm. k). A dosled není ani jedno z tohoto vyjmenovaného. Tak dle zákona o myslivosti nelze použít ani jedno. Ovšem lze použít vše podle zákona o zbraních (nutná obrana), ale tam to musíte okamžitě nahlásit PČR, která rozhodne, zda se jednalo o nutnou obranu. Proto je nejlepší toto téma nechat spát, nekalit vodu a dosled černé zvěře dělat tak, jako dosud - co nejbezpečněji pro lidi a pséky (pséky píši schválně, protože takhle to vždy říkal Emil Kvídera, psíkař pár excelent). Zdraví F.D.

Autor: Martin Vejslík | 04.02.2011 10:18
Aleši tak to jsme dva.

Autor: aleš vedra | 04.02.2011 10:15
Broky bych NIKDY za žádné situace na černou nepoužil.Na dosled nosím jednušku s brenekou a vždy to stačilo,pes mi prase většinou zastavuje na místě.Když slyším jak se někdo chlubí že střelil prase brokem tak bych ho nakopal do prdele a nejradši mu vzal flintu.Nebo když si chlapi na nahánce vyměnujou velké broky a nemužou si je vynachválit,to mi už teče voda ze zubu!!!!

Autor: Jan Rys | 04.02.2011 08:36
Pro Zdeňka Ondrucha.
Zakázáno je to snad jen k lovu. K ochraně života se to může. Myslím, že je jedno, jestli ti o život usiluje nějaký gangster, nebo rozjeté prase.

Autor: Martin Vejslík | 04.02.2011 05:53
Sakra doufám, že jsem to nezakřik(s tím, že to zatím vždycky vyšlo), mám pocit, že až budu příště dohledávat někomu prase, že si na tu větu vzpomenu....

Autor: Martin Vejslík | 04.02.2011 05:50
Stejně mě nikdo nepřesvědčí :-), jsem v tomhle jak dr.Chalupník a jeho střižná hrana. Proto mám automat(brokovej, kterej používám jen k lovu černé) takže mám pět sakra velkejch broků. Už jsem těch dosledů taky pěknejch pár absolvoval a vždycky to zatím vyšlo. Třeba až mě jednou prase vyrichtuje a natrhne mi pr.el, že taky otočím.

Autor: Jaroslav Miňha | 03.02.2011 21:18
Já bych s koltem asi netrefil ani autobus, zvlášť rozjetý. Zůstanu u dlouhé.
Nevíte někdo jakou montáž na dvojku na bodák ? :-)))

Autor: Zdeněk Ondruch | 03.02.2011 21:12
Vím, že se to nemá, ale kamarád(už je na pravdě) s úspěchem používal Colt Python .357 Mag s 6 palcovou hlavní-podle mě na dosled nejlepší zbraň.Ovšem je to zakázáno...Z

Autor: Milan Soukup | 03.02.2011 20:30
Broky jsou broky. Zákon je zákon. Modří vědí :-). Nemá cenu to rozebírat. MS

Autor: Jaroslav Miňha | 03.02.2011 20:00
Martin - a právě proto do jedné hlavně broky, do druhé jednotnou.

Autor: Martin Skřivánek | 03.02.2011 15:56
Eri já rozhodně ne. já jsem větší posera než ty! :-)

Autor: Erika Doležalová | 03.02.2011 15:50
Martine S., to pak na něj musíš křiknout "Počkej, jdu blíž!" :-)))

Autor: Martin Skřivánek | 03.02.2011 15:03
Honzo můžeš ho taky uvidět na 30m a to se jen brokem střelí špatně.na blízko to je bez debat.

Autor: Jan Slavětínský | 03.02.2011 13:18
Martin Vejslík - vidíš, vyrazilo po vás a první ranou (brenekem) jsi ho na 8 kroků chybil.(nebo jako naschvál trefíš strom..) to je v tom fofru časté. Když už ti to prase vyrazí naproti v nějakém laťáku, bordelu apod. tím hrubým brokem ho chytíš a brok ty stromky "obejde". P.S. Já zde nechci něco prosazovat a někoho navádět, každý se řídí vlastní hlavou a tyhle extrémní situace nejsou každý den, ale kdo chodí ven a trochu loví, tak jich pár zažije a sám se vyškolí...

Autor: Martin Vejslík | 03.02.2011 12:49
Já beru brokovej automat a orig. Brenneke, nebo dvoják. Broky nesnáším neříkám, že nevěřím v jejich účinnost na krátkou vzdálenost, ale stejně si stojím za tím, že na tu běžnou vzdálenost na kterou při dosledech střílím, řekněme 8-15m, tak stejně ty broky mají tak malej rozptyl, že když to trefíš brokem, trefil bys i brennekem. Navíc kolikrát člověk leze houštím po čtyřech a vidí na půl metru, obzvlášť, když jsou ještě větve svěšené pod tíhou sněhu, tam ti je kvér na dvě věci. Zrovna mezi svátky jsme dohledávali(byli jsme dva a pes, takže vlastně tři) prase postřelené o obnově, které šlo mezi dva střelce. Jeden tvrdil, že má 50kg, druhej 80kg. Bylo v takovýhle neprostupný houštině a nemít s sebou psa, tak jsme ho měli na zádech. Pes ho vytlačil do asi 20-ti letýho porostu, kde už bylo docela vidět a prase držel na místě, tak jsme opatrně došli asi na těch 8-10m a vtom vyrazilo na nás. No musím říct, že tak rychle jsem snad ještě nikdy nevystřelil. Po ráně se stočilo bokem, to ho jen škráblo, pak druhá rána kamaráda padlo na zadek a zas proti nám po předních a to už jsem si dal záležet a rána mezi světla platila. A co z toho vyplývá? Že pokud si nejsem jist zásahem je nejlepší mít s sebou vžy psa o kterým vím, že se na něj můžu spolehnout a nenechá mě ve štychu. To jestli mám pak brok, nebo brenek už je vedlejší. Vlastně neni, brok je větší nebezpečí pro tvého čtyřnohého kamaráda. Jo a mimochodem byl to kňour váha na výkupu 89 kg. Co k tomu říct.

Autor: Erika Doležalová | 03.02.2011 10:39
Já beru brokovnici s jednotnou a snad to jistí i pes (jestli by se teda nešel schovat za mě, zatím nevím, zatím byl kus pokaždé už zhaslý..)

Autor: Jan Slavětínský | 03.02.2011 09:15
No, já si myslím, že ten,kdo má trochu s dosledy černé zkušenosti a ví o tom své, tak nedohledává nikdy sám, ale jsou vždy dvá a vědí o sobě, používá brokovnici, vlastního rozumu, esbalu a záložního SG broku v druhém laufu...
Zastavovací účinek velkých broků na kratší vzdálenosti a rychlé zamíření v případě potřeby, to se s kulí nedá srovnat ...

Autor: Martin Skřivánek | 03.02.2011 08:52
Jardo ony ty broky taky nejsou všemocné,dá se minout i tím.každopádně je to lepší.

Autor: Jaroslav Miňha | 03.02.2011 08:21
Ta poznámka pana Konvaliny "Když už tu je i pan Miňha,zeptám se -jaké máte zkušenosti s velkým brokem??Padají po něm čuňata a teče z nih po té ráně krev a nebo je musíte dohledávat!!Začínám a proto se ptám.U nás jsou s SG kolegové spokojeni." mě přiměla k tomuhle tématu. Je to prasárna, co k tomu dodat? A děje se na naháňkách bohužel ne vyjímečně. Pochopil bych že má někdo v druhém laufu třiapůlky na lišku a umáčkne se, nikdo není neomylný, ale 6,5mm už tam asi na lišku připravené nebyly, že?

Ale chci o něčem jiném. Jak řešíte dosledy v řepce, v kukuřici, v trninách? Já jdu pro psa, pro brokovnici a ty velké broky do jedné hlavně dávám. A ať mě za to někdo popotahuje. K čemu by mi tam asi byla kulovnice na dostřelnou případně na obranu? Zákonodárci zřejmě nikdy v takové situaci nebyli, protože jinak by v zákoně tahle vyjímka pro dosled černé být musela.