Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Novela zákona



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jaroslav Tatalák | 31.07.2013 22:33
Rád bych navázal na Dědu zlesa. V současné době,po posečení řepek kolem celé dědiny - ani vidu po černé. Delší dobu není vidět žádný pohyb černé ani v dozrávající pšenici.Možná něco umožní pokosení kukuřice. Jinak pánové, tvrdý pokles černé v naší hotbě.Možná je to jen místní projev,uvidíme po konzultaci se sousedními spolky. S pozdravem J.T.

Autor: Fesoj | 31.07.2013 10:58
Marale, myslivost sama o sobě vždy byla prodělečnou záležitostí, zejména pokud ji majitel pozemků provozoval ve vlastní režii. A plně chápu Tvůj předposlední odstavec a souhlasím s ním. U posledního odstavce - no, tam to bude asi jen Tvé zbožné přání, protože LČR přeci mohou v honitbách, které pronajaly, způsobené škody vymáhat a jako pronajimatel mají právo postupovat i cestou tlaku na snížení stavu zvěře, takže ten bumerang jim asi zpátky nepřiletí.

Autor: Maral | 31.07.2013 09:16
Dědo, nit se nepřetrhnula. Novelu zákona považuje většina za nicneřešící plácnutí do vody. A novela také nevyřeší problém s "přemnoženou" černou zvěří.
Ze strany MZe je snaha o snižování stavů spárkaté zvěře, ale je to také jen plácání do vody. A zjišťujeme, že vše je v myslivcích. Tam, kde ještě vítězí zdravý rozum hospodaří tak, že problémy se škodami nemají. Tam, kde vítězí peníze a touha po zisku, tam se "řeší" škody.
Přeji všem novým nájemcům, kteří přeplatili ty stávající z vypočítavosti a touhy po zisku, aby do dvou let poznali na vlastní peněžence svůj omyl. Protože ten, kdo provozuje myslivost vyloženě na komerční bázi, aby za každou vydělal, je u mě primitivní omezený "myslivecký byznysmen", který se myslivostí pouze zaštiťuje, ale jinak o ní neví vůbec nic a je mu zcela ukradená.
Přeji i LČR, aby se jim peníze z vysoutěžených nájmů vrátily jako bumerang ve vyšších škodách. Protože tenhle přístup od firmy, která by měla držet jakousi pomyslnou laťku kvality, nechápu a beru jej jako pozůstatek tupé neodborné vlády Sýkory a jeho pohrobků, kteří se ještě drží svých židlí.

Autor: Leon Zumr | 30.07.2013 22:56
na těch pár myslivců co černou loví je ta cifra za rok hodně vysoká.Nejlepší bylo jak rychle stopli tu anketu na myslivosti kolik procent myslivců ze spolků loví černou :-))

Autor: Děda z lesa | 30.07.2013 16:12
Hlavní nit tématu se tradičně přetrhla a jsme opět po xxx té v diskuzi o "katastrofálně" přemnožené černé zvěři, která bude vždy nekonečná a hlavně nikdy nic zásadně nevyřeší...
Pokud si člověk udělá vlastní "statistiku" z dostupných údajů, zjistí až zarážející věci - např. že 1 český myslivec uloví v průměru za rok 1,2 ks (!) černé, že v průměru se uloví kus černé na 60 ha, na 1.000ha honební plochy připadá úlovek 17 ks a v průměrné české honitbě (1.180 ha) se loví max. 20 ks prasat ročně (vím, že se tyto "celostátní" údaje dají různě napadat), ale údaje o katastrofálně přemnožené zvěři by vypadaly asi troch jinak. Pojem - katastrofálně přemnožená - se používá tam, kde není schopna se uživit, tady naši zemědělci i lesníci jsou naopak schopni "uživit" ještě mnohem a mnohem vyšší stavy zvěře.
Kde se tedy skrývá ona mediálně "katastrofálně přemnožená" zvěř - černá, jelení, sičí ?
Kolují různé zvěsti, že v okresech těch a těch, doklady však chybí, myslivci tuší.
Nechápu, proč předimenzované Mze (údajně 6.500 zaměstnanců), které má k dispozici letité údaje úplně o všem (honební pozemky, revíry, počty myslivců, úlovky aj.) není schopné aspoň 1x za rok zveřejňovat mapky či grafy úlovků třeba po jednotlivých okresech, případně je srovnávat s delším časovým obdobím, něco by z toho určitě vzniklo, minimálně vyšší aktivita místních OStSM.
Nekonečné téma, tedy zkráceně - stát, jako majitel zvěře se teď snažil nebo snaží kosmetickými úpravami v zákoně "nahrát" zemědělcům tak, aby dle situace (škody) si sami řešili tento horký brambor s myslivci.
Osobně si myslím, že připravované změny v zákoně (celoroční lov, lov a vnadění na hranicích, povolení některých zakázaných způsobů lovu, odchyt, přednostní lov bachyň, omezení krmení i vnadění ap.) nepřinese tak "zázračný" výsledek, ve který autoři změn doufají či doufali...
Raději zatím dost, další vyplyne z následných a hlavně protichůdných diskuzí na dané téma.

Autor: Jan Slavětínský | 30.07.2013 12:35
Josef říká se, že neznalost zákona neomlouvá...Tady je vidět, že dotyčný zná zákon
dokonale a jako bývalého laika ho někdo do věcí dobře zasvětil.

Autor: prroud | 30.07.2013 12:30
Ja si myslim krakonosi,ze fora kde se lidi seriozne vyjadrujou k problemum jsou sledovany a nejaka ta dobra myslenka se nakonec muze dostat na spravny misto,to plati i o novele zakona.A neni pravda ze diskuse nic nevyresej,myslim,ze docela dost,mozna ze ne hned a tady,ale prirovnal bych je tak trochu k tem bozim mlynum:-).

Autor: Fesoj | 30.07.2013 12:26
Jen se neboj, Rone, že ten pán, kterému ty louky patří, je neschopný - naopak je velmi schopný, dokonce bych řekl všeho schopný - nakoupil latifundie pozemků, stal se majoritním vlastníkem, ovládl honební společenstvo /tedy sousední, to naše zatím ne/ a MS, které tam hospodařilo, je půl metru pod lopatkami ! On dnes rozhoduje, komu, za kolik a na jakou zvěř bude vydána povolenka, veškerá zvěřina je jeho, buduje na ni vlastní bourárnu a nechal se slyšet, že dotace do zemědělství budou postupně odbourávány a on své peníze přece z něčeho vytřískat musí !

Autor: Ron Gordon | 30.07.2013 11:32
Fesoji, knížecí rada - co drží naše politiky - pořád tam ještě v tom korýtku něco je. Jinak najit "schopného" zemědělského podnikatele, který ty Vaše louky změní v kukuřičná a řepková pole.

Autor: krakonoš | 30.07.2013 10:48
Vážení přátelé doporučují Vám přečtení článku Mgr.Martina Horálka - Jak zemědělci do lesa volají, tak se od myslivců ozve, který je uveřejněn v
myslivosti č.8. Po jeho přečtení usoudíte, že diskuse na tomto webu problémy
české myslivosti nevyřeší.

Autor: Fesoj | 29.07.2013 13:35
Rone, něco na tom Tvém tvrzení je - jen kdybys ještě dokázal poradit, jak ji zde udržet a - teď použiji výraz, který se např. Figimu nelíbí - odlovit, čili "odstranit lovem" dřív, než odejde někam za lepším.

Autor: Fido z Řáholce | 29.07.2013 13:12
Také nemám rád házení všech do jednoho pytle. Kdysi jsem "válčíl s Hnutím DUHA (p. Bláha), který psal články "Myslivci střílejí rysy". Tak jsem mu napsal, ať alespoň uvede kde a kdo je střílí, že já rysa viděl naposled v ZOO. To jen na okraj.
Je však třeba si uvědomit, že žádný zákon, vyhláška, nařízení, atd. nepomůže nastolit pořádek, když si někteří, a to neplatí jen o myslivcích, budu výklad těchto norem vykládat po svém. Poslední případ viz NS případ Fuksa, Šnajdr, Tluchoř a jejich imunita. Chci tím jen říct, že za vším je třeba hledat selhání jedince, výboru MS, atd.
Maral píše....Někdo přeci řeší myslivost na MZe, tak to ti fachidioti jsou slepí a tupí ? Podle mě ano. MZe jako zastřešující orgán jednoznačně SELHÁVÁ na celé čáře. Uspokojení naproti tomu panuje v ČMMJ, neboť tolik loveckých příležitostí, no to je sakra PARÁDA.
Komerce do myslivosti nepatří. I podle nálezu Ústavního soudu není myslivost v zákoně definována jako výrobní činnost či podnikání. Že si to někteří lovu a ziskuchtiví jedinci vykládají po svém je věc jiná. OSSM selhávají utopeny v papírech.
Ano, konečně nový ministr vyhodil šéfa sekce lesního hospodářství ing. Brauma, nemyslivce a diletanta, šéfem sekce a nám. ministra udělal ing. Žižku a vrátil se na šéfa odboru ryb. mysl. včela i ing. Pondělíček. Jsou to osobnosti, se kterými bude snazší jednat a kteří nejsou zastánci novely ZoM.
A k té komerci, pomalu, ale jistě ovládne myslivost tak, jak myslivost stále více ovládají ne MS, HS, atd. ale podnikatelé a různé s.r.o. a jiné zájmové skupiny. Nedaleko od nás jeden podnikatel, který neustále rozšiřuje své myslivecké panství, organizuje individuální a společné lovy výhradně pro cizince. Platí se jen v Eurech. Takže nevystřílejme prach na něčem, co nejme schopni ovlivnit, zejména když zájem směřuje tam, kde to naše demokracie dovoluje.

Autor: Ron Gordon | 29.07.2013 11:55
Jak v tom "hycu" brouzdám diskusi, narazil jsem na čerstvý Marali vánek, se kterým lze jen souhlasit. Zavětřím po původu - Zlínský kraj-Baťa, Čuba, no to přeci nebyli žádní blbci.

Autor: Ron Gordon | 29.07.2013 11:48
Fesoji, píšeš, jak by jsi neznal "černou". U Vás v chudobném kraji se namnoží a pak vycestuje za svými příbuznými do "úživnějších" krajin a množí se dvojnásob, ja ti nevím, kde to odkoukala, ale problém to je v obou případech.

Autor: Fesoj | 29.07.2013 02:07
U nás asi, co se týče černé, patříme mezi ty výjimky, o kterých se zmínil strejda Zajíc i Maral. Smíšená honitba, černá nenormovaná, roční lov do 20 ks, většina na vnadištích, zbytek při náhodném setkání. Černá je zde sice již stálou zvěří /ještě před pár lety bych si to nedovolil tvrdit/, ale rozhodně se u nás nejedná o nějaké přemnožení a kdyby se stavy zvedly třeba několikanásobně, nikomu by to nevadilo, protože jí působené škody jsou nulové. Jenže právě proto, že nemáme ani ar pole /a tím pádem nulové škody/ také u nás k nějakému přemnožení nemůže dojít - takové spousty prasat, jaké se pohybují v řepkách či kukuřicích, by náš potravně chudý revír rozhodně neuživil. Ona taky průměrná hmotnost lončáků je proti polním revírům /nebo i lesních s poli hraničících/ poloviční. Proto taky se snažíme nějaký cílený lov bachyní neprovádět. Sem tam se nějaká střelí, zpravidla omylem - ale dovoluji si tvrdit, že kdybychom do nich sáhli trochu víc, budeme bez prasat.

Autor: Maral | 28.07.2013 20:16
Ano strejdo zajíci, zevšeobecňuji. Vím, že jsou výjimky, ale těch je jako šafránu. Já jen konstatoval, že myslivecké hospodaření je u nás podle mysliveckých statistik špatné, neboť je evidentně přezvěřeno, avšak potravní nabídka pro zvěř se změnila v jednotvárnou stravu. Políčka s různými plodinami po válce, záhumenky ještě za komárů a po sametu nic. Jen nárůsty počtů zvěře.
Někdo přeci řeší myslivost na MZe, tak to ti fachidioti jsou slepí a tupí ? Podle mě ano. MZe jako zastřešující orgán jednoznačně SELHÁVÁ na celé čáře. Uspokojení naproti tomu panuje v ČMMJ, neboť tolik loveckých příležitostí, no to je sakra PARÁDA.
Komerce do myslivosti nepatří. I podle nálezu Ústavního soudu není myslivost v zákoně definována jako výrobní činnost či podnikání. Že si to někteří lovu a ziskuchtiví jedinci vykládají po svém je věc jiná. OSSM selhávají utopeny v papírech.
Novela zákona není potřebná, potřebné je jeho dodržování navrácení úcty k právu.

Autor: prroud | 28.07.2013 15:25
Prekvapils,strejdo :-),prijemne....

Autor: strejda zajíc | 28.07.2013 15:19
""Myslivci......aby konečně POCHOPILI...."Maral evidentně zevšeobecňuje to ,co vidí špatného.Myslivci x"myslivci"-proč jsou někde problémy a o pár km dál to klape?Každá honitba,popř i lokalita má svá specifika,někde mohu lovit prasata ve dne v lese,jinde až za uplné tmy.Výrazný"predační"tlak okamžitě vytváří protitlak-přizpůsobení se prasat dané situaci.
Při práci se zvířaty není řešení jednoduché,i když, přiznávám,lidi jsou horší.:-)A jakékoliv zjednodušování problémů,a tím i jejich řešení,nadělá víc škody jak užitku.Musí tu být společné řešení všech zůčastněný
ch-od majitelů pozemků,přes myslivce až po stát.Uvedu příklad.Vlastíku,ve vašich podmínkách sebevětší lov nic neřeší,pokud máš zásobovací centrum(lesní komplex)hned vedle.A koho zajímá dodržování NKS v tomto "líhňařském středisku"?Byť je snadno kontrolovatelný podle ročního lovu,resp.zpětného propočtu.
Další-neochota,zejména větších zemědělských subjektů, pomoci,často jednoduchými opatřeními,k zlepšení loveckých možností.
A my?Tam kde je problém s černou,musíme ho řešit!A třeba jen částečně,dočasně a leckdy i proti svému přesvědčení.Ale je jen jedna cesta a tou je pak snížení stavů.I za cenu lovu bachyní a sestřílení populace na únosnou míru.Jde to,mluvím z vlastní zkušenosti.
Nemá cenu sčítat jablka a hrušky,míchat ty,kteří dělají myslivost(řekněme z lásky)a ty,kteří ji dělají pro peníze.Každý má jiný přístup,jiné záměry,jiné
výsledky.
Každý by měl začít u sebe.To ale naší mentalitě příliš nevyhovuje,lepší je poukazovat na ostatní,radit jim,jak to mají dělat,"otvírat jim oči"(řekl by prroud).Ani mor to,přátelé,za nás nevyřeší:-),pokud se nebudeme snažit sami.Ostatně,mor ,to je také takové zaklínadlo...
Osobně by mne zajímalo,kolik z vás má výrazné potíže s černou v honitbách,někdy mi připadá,že vznikají problémy tam,kde se o tom zmíní televize Prima::-)
Ale k tématu:nač novela zákona,pokud se bude dodržovat jako ten předchozí?Ostatně se to týká nejen ZoM.Přeji všem Lovu zdar!-nejen při lovu černé.
P.S.V tomhle hicu mi z myslivecké činnosti zbylo jen MF..:-)

Autor: palkopal | 28.07.2013 15:04
Zvěř černá byla za Marie Terezie prohlášena za škodlivou a mohl jí ulovit kdokoli a kdykoli. Za Josefa II bylo oprávnění rozšířeno na kdekoli. Dnes tak daleko nejsme, lovit smí pouze vlastníci loveckých lístků v rámci honitby, přesto je dost možností lovu.
Když lesáci volali po změně zákona, MZe (ing. Růžička) tvrdilo, že pro snižování stavu zvěře nejsou vyčerpané možnosti dané zákonem. Asi měl pravdu. Příklad z naší honitby:
Malá honitba, les i pole, zvěř černá, srnčí, dančí. Podle vyhlášky ale nedosahují minimálních stavů, proto podle zákona nelze chovat a tudíž ani plánovat. Přesto nájemce honitby musí plánovat lov a žádat o povolení odstřelu bachyň (stejně jako u srnčí i daňčí zvěře). Přitom podle zákona (§ 36 odst. 5) zvěř, kterou nelze chovat, je možné v době lovu lovit samčí zvěř do dvou let a samičí zvěř bez omezení počtu, podmínkou je pouze předchozí vyjádření orgánu SSM. Zákon už neříká, že vyjádření musí být kladné. Přitom na ORP vykonává SSM myslivec.
Jiný příklad z jiné honitby: přišlo stádo muflonů, cca 70 ks, v době lovu. Žádost o povolení lovu vyřízena kladně, povoleny čtyři kusy holé.
Je to v lidech.

Autor: Fido z Řáholce | 28.07.2013 14:50
Pane Marale, asi jste mě nepochopil. My jsme také loni ulovili rekordní počet prasat (110 ks) ač normovaný stav je nula. Já nejsem proti lovu bachyní,ale ne od l. 8. Viděl jsem vodící bachyně 50-70kg, ale také 4O kilové se 3 selaty. Ano, všichni hosté mají povoleno lovit bachyně, ale až na podzim. Stejně to teď k vůli řepce a vysoké pšenici nejde. A promiňte, na jednom webu jsem četl názor myslivců, že je nehumánní lovit lišky když mají mladé. Viděl jsem u nás cca 6 bachyní se selaty, jedna byla omylem odlovena již v květnu zbylo po ní 6 selat cca 5 kg, které se teď toulají kolem místa odlovu matky. 2 již sežraly lišky. Má to nějaký význam, je to humánní, komu tím pomůžu, ty škody dělají selata.
Čili, lovme mladé bachyňky a selata, nikoli silné bychyně. Proč metají selata bachyňky o váze 40 kg, lončačky, protože ty velké jsou odloveny. Všichni známe, žr černá zvěř může být na rozdíl od mnoha jiných druhů volně žijících zvířat pohlavně aktivní téměř po celý rok. Hlavní období říje (chrutí) však trvá za normálních podmínek zhruba od listopadu do konce ledna. Pokud bachyně v této době není oplozena, dochází u ní k opětovné říji po uplynutí zhruba tří týdnů (21 až 23 dní). Z toho vyplývá, že chrutí a následné oplodnění může u černé zvěře probíhat prakticky v kteroukoliv roční dobu.
Ze zkušeností u nás (95% pole - řepka, pšenice), se prasata k nám stahují z okolních lesů. Lovit v těchto plodinách, řepka má letos skoro 2 metry je zcela nemožné, pšenice má více jak metr, zbývá období po sklizni, ale prasata jsou zpět v lese. Jen intenzivním vnaděním se jich snažíme co nejvíce odlovit. Ale škodám nejsme schopni bez spolupráce se zemědělci zabránit. Jsou místa, kde nikdo z hostů nechce lovit, jelikož cesty jsou rozorané a oseté a jak ulovené prase odtud dostat. V sobotu jeden host v těch místech ulovil lončáka (viděl ale dalších cca 40 ks (bachyně se selaty). Táhl jej v tom vedru a množství komárů pšenici 1,5 km k autu. Víc už ho tam nikdo nedostane. Zemědělec nechce slyšet o možnosti tam zajet autem. Tak a teď babo raď. Takže, jak jsem v minulém příspěvku uvedl, pokud nebudou zemědělci spolupracovat, problém s černou se nevyřeší.

Autor: ValíkVlastimil | 28.07.2013 12:19
Fido krásný referát, ale nic nového.Maral píše o kolegovi z VŠ a NEKOMPROMISNÍM lovu bachyní.Věřím tomu a věřím, že nás(mimo moru) už nic než lov bachyní nezachrání.Ale musí a to s tebou Radku souhlasím, tak činit všichni v dané oblasti.Zatím tak činit většina nechce z už jednou jmenovaných důvodů.

Autor: Radek Chadim | 28.07.2013 08:12
Marale, současné stavy černé zvěře úživnosti ekosystému skutečně neodpovídají, protože úživnost současných řepkovo-kukuřično-pšeničných polí (tam kde jsou) je mnohonásobně vyšší než spotřebují současné stavy černé zvěře - přes velký počet divočáků zemědělci pořád ještě vždycky něco sklidí, i když nějaké škody vznikají, ale těch divočáků se tam ještě vejde dost :-). Lov bachyní, jako účinný prostředek ke snížení počtu, se né vždy projeví, my jsme jich loni taky dost nalovili a výsledek žádný vidět není - lov bachyní se projeví, když je rozumná honitba pole s lesem dohromady a ještě jakžtak rozumné počty divočáků, pak je větší přehled o celkovém stavu situace. Když bachyně jsme loni ulovili jen my a naši lesní sousedé ani jednu, nemá to na počty žádný vliv, divočáků je tak nějak stejně jako loni, tam kde mám větší přehled bych řekl, že ještě o třetinu vyšší počty. Celoplošný zásah do bachyní by fungoval, ale to je v současné době nemožné, protože různé honitby mají různé zájmy. Jednou z příčin vysokých stavů je skutečně nedostatečný lov, ale zejména v lese - tam vzniká problém, tam by se měl i řešit, ale tam zrovinka není ta vůle to řešit. A situace po letošní nájmové sezóně bude ještě horší, nájmy některých honiteb jdou až k půl milionu za rok a přeci si nájemci nevystřílí divočáky a pak za půl mega ročně nebudou chodit po nocích poslouchat, jak padají žaludy :-) - efekt bude ten, že se v lese přestanou lovit i lončáci a už to bude jen o lovu selat, ať je více divočáků, více loveckých příležitostí, a tím i více platících lovců, naopak na poli se bude střílet všechno (jako už se střílí teď), takže přesně naopak, než by to podle mého názoru mělo být.
Celý problém tkví v jediném, že se prostě s černou nehospodaří jak má, proto je potřebné změnit zákon a vyhlášky, přístup velkých vlastníků lesů, přístup zemědělců, a nakonec i myslivců. Začít normovat zvěř - tedy lovit dospělou zvěř všude, kde se divočáci vyskytují, místo baterek a nočních vidění povolit lov při sečení plodin, povolit celoroční lov dospělé zvěře, povolit lov dospělé zvěře při společných lovech... prostě změnit paragrafy, které mají alespoň šanci se stavy pozitivně zahýbat směrem dolů :-). A není pravda, že se současnou situací nejde nic dělat, ale není vůle, kdyby byla, řešení by bylo i za současného zákona. Ale to není jen o černé, ale i jelení, dančí a další zvěři. Když vidím, jak rychle se šíří dančí zvěř, tak za pár let při současném vedení bude taky úplně všude, jako je dnes ta černá.

Autor: Maral | 27.07.2013 23:33
Je to diskuze a proto s Vámi nebudu souhlasit. Velice dobře znám studie VÚHLM, referáty Ing. Havránka, četl jsem i práce z Německa a Francie.
Praxe ukazuje, že tento problém je řešitelný. Když jej dokázala vyřešit Marie Terezie, tak dnešní nářky při dnešním stupni technologického vývoje jsou primitivní alibismus, nic víc.
Kolega z VŠ, revírník LČR mi řekl - dva roky jsem poctivě lovil lončáky a selata a nic se nezměnilo. V loňském roce jsem nekompromisně začal lovit bachyně a je klid, minimální škody a hlavně je to zcela jasně vidět na stavech.
Mám podobnou zkušenost, protože v loňském roce jsme ulovili rekordní počet prasat v našem MS. V zimě se sáhlo do bachyní - z rodinných tlup se dobře vybírá a jde to. Hned po 1.8. letos se to zopakuje, máme obeznaných několik vodicích lončaček se dvěmi selaty, čím dříve se uloví, tím lépe.
Jde to, ale stojí to čas. Podzim ukáže, co se nám vrátí do lesů, ale listopad, když jsou holá pole je ideální na denní šoulačky, při kterých jsem ulovil dost kusů černé. Trvám na tom, že příčinou vysokých stavů je nedostatečný lov. Kolik členů Vašeho MS chodí pravidelně v zimě na černou ? Kolik z jiných MS ? Černá se stala "výdělečným prvkem" v myslivosti. Naháňky pro nadržené střelce. :D To je řešení ? K smíchu. To nemá s myslivostí nic společného.
Příklad z letošní zimy. Naháňka, na ní pan podnikatel se synem. MH na úvod říká, střílí se pouze selata, lončáci a liška, nikoliv dospělé bachyně a kňouři. První leč a syn pana podnikatele složí dvěmi ranami 120kg bachyni. Hospodář ji pochopitelně již neoživí, podmínky byly jasně dány včetně sankcí, tatínek na závěr vyplázne ze šrajtofle 10.000,- sankci a řekne synáčkovi - to je v pohodě, neřeš, já jsem střelil ještě většího kňoura, ten byl dražší, zbraně mi udělají a pošlou za několik peněz, ale přišli jsme si zastřílet, ne ?
Tak s takovou "myslivostí" běžte do pr..le.
Stojím si za tím, že myslivci sami sobě řežou větev. Nebo znáte nějaký příklad z ČR, kdy se myslivci ze sousedních MS domluví na "výpomoci" v lovu černé ? Já ne. Takže se zřejmě o velký problém nejedná, jinak by se myslivci domluvili a spolupracovali. Ale jak jsem psal dříve - závist a česká malost nade vše. A pokud jste můj předchozí příspěvek četl pozorně, tak nebyl jen o černé zvěři, to jen dovětek. :-)

Autor: Fido z Řáholce | 27.07.2013 20:19
Pane Marale, jste ne zcela, ale hodně ve svém tvrzení vedle. Problematice černé zvěře se věnuji hodně let, a za tu dobu jsem poznal, že kdyby těch myslivců bylo jako jsou současné stavy černé zvěře, tak by to ke snížení jejich stavů a tím i škod stejně nevedlo. Pravdu máte v tom, že navrhovaná novelizace ZoM ke snížení stavů zejména černé zvěře nepovede. Černá zvěř se stala v současné době nejvýznamnějším konkurentem zemědělské výrobě, vedle dovozu dotovaných potravin do supermarketů. Na nadnárodní prodejní řetězce však zemědělci nedosáhnou a jimi způsobené škody jsou tudíž nevymahatelné. Jiná situace je však případě hmatatelných škod působených zvěří na zemědělských kulturách zemědělských plodin.Populační denzita a abundance černé zvěře je velmi rozdílná. Je to otázka potravní nabídky v té které oblasti. A zde jsme u kořene věci.Každoročně jsme svědky osetí obrovských lánů kukuřicí, slunečnicí, řepkou, atd. plodiny, které černá zvěř má v oblibě a kde bezproblémově přežívá do doby sklizně, kdy se pak přesouvá do lesních porostů, aby se v noci následně vracela na sklizená, zejména kukuřičná pole. Wolf (1977) poukazuje na skutečnost, že část škod si zemědělci zaviňují sami. Příčinou je nejčastěji nevhodně sestavený osevní plán polí, která navazují především na lesní porosty nebo vzájemné umisťování dvou sousedních plodin, které umožňují zvěři přecházet z jedné kultury do druhé, aniž by měli myslivci možnost ji lovit. Častou příčinou vzniku škod je zasetí obilovin na plochy, kde byla dříve kukuřice, brambory či jiná atraktivní plodina pro černou zvěř. Takto nevhodně oseté plochy pak černá zvěř s oblibou přerývá nejen kvůli posklizňovým zbytkům, ale taktéž kvůli časté přítomnosti hlodavců. Podle ing. Havránka z VÚLHM nárůst počtu prasat koreluje s nárůstem ploch řepky a kukuřice. K obdobnému závěru přišli i v sousedním Německu. Myslivci se v době vegetačního zrání těchto plodin nemohou ke zvěři dostat a tato nemá potřebu z porostů vycházet, a když, tak v pozdní noční době.
Prase divoké je nedílnou součástí naší přírody a díky své vitalitě a otužilosti žije ve střední Evropě od nepaměti. Stalo se významným prvkem a součástí krajiny podporujícím především obnovu lesních porostů narušováním půdního pokryvu a jako všežravec plní i celou řadu významných funkcí v přírodě, včetně sanitární. Patří společně s ostatními našimi živočichy mezi tzv. konzumenty (predátory) jeho specifickou vlastností je všežravost umožňující využívat široké spektrum potravy od rostlin až po živočišnou potravu. Reaguje velmi citlivě na potravní zdroje a na jakékoliv zvýšení potravní nabídky reaguje zvýšenou množivostí a následně i spotřebou. Honba zemědělců za výnosy s sebou přinesla urputný boj s přírodou a jejími složkami včetně velkých druhů býložravé a všežravé zvěře, které se tak dostaly do role potravních a ekonomických konkurentů a škůdců, na rozdíl od šelem a dravců, které povýšily z tzv. myslivosti škodící na spojence v boji proti ostatním druhům zvěře, neboť se neživí rostlinami ale jsou masožravé a nevyžírají ji stáje.
Čili, nejen myslivci by si měli uvědomit, ale také zemědělci by se měli uvědomit, že mají ze zákona povinnost činit vlastní opatření k zabránění škod zvěří na polních plodinách.

Autor: Maral | 27.07.2013 15:30
Myslivecká veřejnost by hlavně měla dát dohromady konečně nějaký výhled do budoucna. Novela zákona je naprosto k ničemu, noktovizory vyřeší kulové, ale ty už prošly. Diskuze o výměrách honiteb by měla směřovat spíše ke scelování menších, tomu ale brání řevnivost mezi myslivci samotnými.
Řešit by se měly hlavně ceny nájmů za honitby a upravit a sladit zájem vlastníků pozemků s myslivci, protože současný stav směřuje do kytek. Myslivci by si měli uvědomit, že nynější přezvěřenost je krátkodobý stav. Prasata brzy na 95% začne regulovat mor prasat, u honiteb, kde movití zájemci přeplatili několikrát MS, dojde brzy k jejich vylovení, pokud nájemce není filantrop, ale to předpokládám v 0,01% případů.
Myslivci by se měli konečně podívat do zrcadla, měli by si pročíst pořádně myslivecké statistiky, aby KONEČNĚ POCHOPILI, kam myslivost dovedli. Neustále narůstající statistiky odlovů zvěře vypovídají o ŠPATNÉM způsobu hospodaření a o tom, že současná doba je opravdu luxus, ale zejména pro lovce. A to se musí změnit, stavy zvěře je nutno nekompromisně upravit lovem tak, aby odpovídaly úživnosti ekosystému. To se týká nejen prasat, ale všech druhů spárkaté zvěře. Až se tohle podaří, tak potom ustanou nářky nad škodami. Ale myslivci si budou muset zvyknout na to, že lov bude opravdu "sváteční či slavnostní" příležitostí a s tím by se rituálu lovu vrátila jeho důstojnost se všemi poctami zvěři, které ji přináleží. Protože dnešní stav je i z hlediska myslivecké etiky tristní.
Příčí se mi pokrytectví "myslivců", kteří jsou hrdí na to, že mohou vykonávat právo myslivosti, ale přitom neumějí přesně střílet, s nadšením a bez citu si počínají při norování liščat, s pocitem vítězství dostřelují postřelenou zvěř, kterou postřelili díky svému střeleckému neumění. Jejich jediná starost je krmení a lov. A tito "myslivci" šmahem odsuzují druhé například za to, že při individuálním lovu používají kamuflážové oblečení, ale již neberou v úvahu, že takoví lidé vysadili v "měsíční zemědělské krajině" kilometry alejí a keřových pásů, kam se po 5 letech vrátili zajíci, zalesnili hektary ploch, vysadili extenzivní sady a ukázali, že když se do krajiny něco vloží a vytvoří se podmínky pro zvěř, tak zvěř brzy nové enklávy obsadí a prosperuje v nich.
Pokrytectví, malost a závist zatím v české myslivosti dominují.

Autor: Radek Chadim | 27.07.2013 12:00
Asi ano, koryt málo a už skoro prázdná, ale na dně trošku žrádla zbývá, takže kolik toho sežere divočák na vnadišti teď není vůbec mezi politiky v kurzu, ti se teď každý pevně zuby nehty drží své židle nebo naopak snaží někoho z té židle setřást.
Na druhou stranu by myslivecká veřejnost tedy měla využít tohoto času k vytvoření své alternativy zákona, aby měla co předložit až na to dojde řeč, a to stejně jednou dojde, protože škody a stavy některých druhů zvěře budou pořád narůstat.

Autor: Děda z lesa | 27.07.2013 10:59
S velkou pravděpodobností díky současné zmateční situaci a žabomyším válkám mezi prezidentem a nejednotnými politiky se dá předpokládat, že již předložené návrhy půjdou na delší dobu k ledu.
Vlády v demisi, prezidentské vlády, úřednické vlády, vlády odborníků, vlády-čekatelky, vlády druhého a dalších pokusů aj. se asi nebudou zabývat takovou nekontrolovatelnou prkotinou, zda má prase na vnadišti 5 kg krmení...
Čili do dalších řádných voleb (a pak ještě dlouho) bude klid.

Autor: Radek Chadim | 27.07.2013 10:11
Toto je téma Novela zákona (mysliveckého), tak se toho všichni držte a vyjadřujte se k připravovaným nebo dříve zamýšleným změnám, poslední varování.

Autor: Tomio | 27.07.2013 08:36
Tak jsem si chtěl přečíst něco opět z druhé strany od zemědělce a zase je tu X příspěvků o ničem, plácání slámy.
Radku, začni to strukturovat, než se to celé rozpadne.

Autor: Leon Zumr | 27.07.2013 00:51
prroude na tebe začínají byt agresivní všichni protože zasereš 99,9% témat slintánim jak po deseti pivech a dvaceti panácích v hospodě bych tě u stolu nechtěl ani kdyby mi platily

Autor: prroud | 26.07.2013 22:50
Me prijde Jardo,ze vzdycky prijdes z hospody uplne na srot(i casove to hraje) a tetelis se radosti,ze muzes aspon agresivne psat,priznej se,ty se na me normalne tesis :-)))))))))))))....taky s pozdravem.

Autor: prroud | 26.07.2013 22:43
Porad navrhuju reseni Martine,komplexni reseni vseho,ale co,pribijte me na kriz a dal se prizpusobujte a "nejak proplouvejte",misto abyste to vzali do vlastnich rukou.Chtel jsem jen varovat,ze mate kolem krku smycku,i ja,vsichni ji mame,ta se porad pomaloucku utahuje,a za to jsem kamenovanej,protoze nedodrzuju disiplinu,a nedrzim hubu a krok,jako na vojne od gumaku:-))))
Aspon severni cechy neco udelaly,marnou petici,ale aspon neco,zkusili to,co uz jsme zkouseli vsude mozne a zname vysledky,ja mam na zaklade tech zkusenosti jinej napad,treba az jim dojde k cemu jsou petice,rozhejbou se jinak a lip a mozna se doberou k cemu po letech ja,a vyjde to aspon jim,kdyz me nikdo nechce brat vazne:-).A neplet se Martine,ja o politice nemluvim,ta je jenom spina,nic vic,nezajimaj me lzi,lezeni do riti a oblbovani.Ja se bavim porad jen o cloveku,o lidech.Dokud se ti nezacnou menit,nemuze se zmenit nic.To je muj nazor.A uz davno ne jenom muj.Kdyz chces zmenit zakon,zmen sebe,to je jedina mozna cesta.Zeptej se me jak,v cem a co dal,misto rvani,ze zasiram vlakno a mozna se k necemu dobereme v normalni diskusi,ktera se i mysliveckyho zakona zatracene tejka.:-).Jinak uz to vzdavam,nema smysl "hazet perly svinim".Sklidite co sejete,nebo co je horsi,co sejt nechavate,protoze jste se vzdali vlastni setby.

Autor: Jaroslav Tatalák | 26.07.2013 22:39
Prroude, pokud jde o odpověď na můj příspěvek, tak seš debil v americkém euforismu, co si myslí,že se může srát do všeho se svým neohroženým blbisnem, šířeným všemi způsoby. Prosím, dodržuj trošku pravidla tohoto webu a když ti to samotnému nedojde, že jseš trapný, tak se prosím stáhni a pomlč a vyjadřuj se k tomu, čemu si fundovaný a erudovaný a to ty v 90 procentech nejseš. S pozdravem J.T.

Autor: Martin Skřivánek | 26.07.2013 19:04
Prroude ty jsi taky neřekl žádné řešení,tvoje debata ať o psu nebo o poli se stočí na politiku a uplně jiné věci.tato doba sere asi každéhon ale přece se nemusíme furt deptat a užírat se tím.tady se napsalo pár dobrých příspěvků jak od kolegy rolníka tak od prasečkáře Radka a jiných.je jasné že když to zemědělce živí musí se snažit o výdělek,doby kdy si v jzd dělala celá vesnice co chtěla jsou ty tam.u nás v MS byli vždycky čeni nějací jézédáci a dalo se všecko udělat od krmiva po traktor,osetí,atd a nikdy jsme neplatili škody ale dnes jsou to akciovky cizí lidi a už je to jiné.selským rozumem to beru tak že když může uplatnit zemědělec škodu měl by mít snahu jí zabránit.zajímalo by mně jestli už proběhly ohledně toho třeba soudní spory a jak to dopadlo.

Autor: Pavel Toman | 25.07.2013 23:09
Všem se omlouvám za O.T.
Proude už jsi jak zprávy o Ivetě Bartošové, jsou všude, snad i v ledničce.
Můžeš být bezva chlap a kámoš, tak jak jste se poznali na sraze v Roudné, ale proč proboha hněteš do všeho? Byť o tom víš prd a jen to tu zasíráš, nezlob se, ale dojebáváš to tu na kvadrát. Jinak tady na těch stránkách určuje co smíš a nesmíš webmaster Radek, doufám,že dál nebudeš zkoušet jeho trpělivost neb už sereš kdekoho a podle posledních příspěvků i ty, kteří tě mají v oblibě ze srazu.
Nezlob se Pavel T.
P.S.: pokus se na mě nereagovat,tady ani v SZ prostě si to jen přečti.S díky Pavel T.

Autor: prroud | 25.07.2013 22:36
Zalozim vam s Martinem taky jedno,nadavaci,kde mi muzete predpisovat co mam a co nemam ,smim a nesmim delat a rikat a predepisovat barvy tkanicek do bot,tatkove,nechcete? ;-).Protoze to je naprosta vetsina vasich prispevku,jejichz naplni je mi zavirat hubu......
Vinis me z naivity a neznalosti problemu,presne stejne te muzu vinit z toho,ze tedy zrejme naivni nejsi a problem dobre znas,proc jsi ho tedy nevyresil???Nebo aspon neporadis jak ho teda vyresit???Ja "naivne" ukazuju kde vidim chyby a co si myslim,ze by s nima slo delat a nezajima me jestli to nekoho popudi,nebo se do me pusti,nemam STRACH,kterej vam vsem porouci,kdyz si to nechavate libit,nechat se ovladat a bat se rict ktera bije,aby vam to nahodou nekdy nekde neuskodilo,tomu rikas naivita? ;-)

Autor: Jaroslav Tatalák | 25.07.2013 22:02
Prroude, dobrý. Ty jsi druhá Stella na mysliveckých webech. Zapleveluješ kdejaké vlákno svými rádobychytrými příspěvky , které vycházejí z naivity nebo více neznalosti problému. Máš prosím svoje vlákno tak si tam piš, přeskakováním Tvojích příspěvků se ztrácí souvislost. Příjemný víkend přeje J.T.

Autor: Martin Skřivánek | 25.07.2013 17:13
bav se s volem o sobotě ....!

Autor: prroud | 25.07.2013 16:12
Tak tak Fido,a o tom dokola tak nejak tocim,ze to je,to spousta lidi vi,ale jen malokdo ma nejaky napady co s tim:-),natoz odvahu a vuli sam neco zacit delat pro to lepsi,ono je to i dost tezky,jak ctes pode mnou,kdyz se nemysli,ze mladej veterinar co zhurvi tetovani by mel neco spolecnyho se systemem,vzdyt je jeho vytvorem on sam i jeho pristup k praci:-)))))),tak jak by mohl,kdo ho kdy ucil ze ma mit stavovskou cest a pod svy dilo se hrde podepsat,pritom ani slovo o prachach,kdo ho kdy ucil ze je soucasti celku a spoluvytvari jeho kvalitu a uroven?Kdo mu kdy vysvetlil zdravou narodni hrdost? Zato mackat hesla na kartach ho naucili dobre,aby vedeli kdy kde byl a co koupil,a meli jeho chechtaky pod kontrolou,tim i jeho.Ale jak sam vidis,zrejme nejen Martinovi to nevysvetlis,"nejde to".Ale ja nejakou cesticku uz najdu,nejde to,neni v mym slovniku:-)

Autor: Fido z Řáholce | 25.07.2013 15:45
Buď podnikám že mě to baví a nehledím tak na peníze a blahobyt, nebo toho nechám a jdu dělat něco jiného. Zemědělství je tvrdá řehole, to musí mít člověk v krvi, musí mě to bavit. Ale nikdo mě přeci nenutí to dělat.Znám hodně zemědělců a podnikatelů v zemědělství, velkých i malých, jak jsem již dříve uvedl. Všichni nebo téměř všichni se orientují na rostlinou výrobu. Neorá se, jen se dělá hlubší podmítka, hnojí minerálními hnojivy, postřiky se dělají skoro až do sklizně, jednou proti plevelu, pak plísni, pak aby obilí tak rychle nezrálo, aby nelehlo, atd. Chudáci živočichové. Ono to opravdu za kumunistů bylo strašný, všichni kradli a nikde nic nechybělo, na západě chválili naše zemědělství, jezdili na kukačku. Výstavní kravíny, vepříny, atd. Dnes, v potravinách různá chemie, v masu voda, mléko jak naředěný primalex. Opravdu super.

Autor: Martin Skřivánek | 25.07.2013 15:26
Proude tvoje odpovědi jsou do mrtě stejné ať je to na cokoliv.ty to máš jak šablonu.nemyslím že by tento systém a JZD měli něco společného že nějaký mladý kluk špatně zmáčkl tetovací kleště,no ale když myslíš.

Autor: prroud | 25.07.2013 12:29
Dik za pripominku Martine,a neco konstruktivniho......bylo by? :-).Ze bys treba taky poukazal na priciny a nastinil mozny cesty jak z toho ven,a podobne,nejaky smysluplny zneni mysliveckyho zakona s upravou tech okolo,zemedelskyho,ochranarskyho atd.,aby se doplnovaly a mely spolecnej cil,a jakej ze cil to je.Ocenil bych to vic nez pripominky ke me,jako myslivec bys urcite neco vypotil,predpokladam ze mas vetsi prehled nez ja,kdyz jsi "od fochu" ;-).Prepokladam,ze kdyz je vsechno v poradku,asi proto mas ke me ty pripominky,protoze to zlehcuju,tak to tetovani pejsku dopadlo ve finale dobre,co na tom,ze se to opravovalo?Coz je u tetovani zrovna takovy dost pofiderni,protoze to zrovna musi klapnout napoprve,aby se nereklo ze operace se zdarila,pacient zemrel. Mas tedy duvod k plny spokojenosti se soucasnym stavem veci,vsechno slape jak ma a vsichni odevzdavaj to nej,a ja si dovolim rikat,ze to tak neni,jaka troufalost ode me.Mimochodem,nehledej zatim skodolibost,protoze me ten tetovaci kiks mrzi,abych byl uprimnej.

Autor: Martin Skřivánek | 25.07.2013 12:26
Prroude na cokoliv odpovíš že je tu zkažená morálka.aby ses někdy udržel tématu zkus brát antidepresiva :-).

Autor: prroud | 25.07.2013 11:17
Jeste se mi tak nabizi otazka,co je vlastne ukolem a poslanim zemedelstvi?!!!Odpovezte si sami co to je a co za paskvil je dnesni zemedelstvi.O velkochovatelich dobytka a hospodarskejch zvirat a drubeze to plati naprosto stejne!A to vsechno primo souvisi s myslivosti a prirodou taky,samozrejme.Ale my budeme dal vydelavat na lepsi auto a Mallorku,pritom kopat do bezdomovcu a podporovat neprizpusobivi spatnym zpusobem a pochvalovat si tu "svobodu",skodolibe sledovat jak nekdo chtel podnikat,zastavil majetek,zraloci ho okradli a ted mu tam exekutor lepi nalepky,ano,skodolibe sledovat,nic vic.Dulezity je jen to,ze je nelepi u nas,po nas potopa.Patri mu to,byl malo "pracovitej"(malej zlodej a vychcanek s malo ostrejma loktama).Neumel se "prodat",jako spatna ku.va.Jenze verte mi,ono to neni o prachach,ty jsou jen jizdenkou do tech povestnejch pekel,ono je to o nas.

Autor: prroud | 25.07.2013 10:55
Souhlas Radku,dneska se snazi kdekdo vydelavat chytracenim za kazdou cenu,poctivyho abys pohledal,bodejt ne,kdyz je system nastavenej tak,aby poctivec neprezil.K2C3,to s tim zdravym rozumem jsi ale nemyslel tak doslova,ze ne,rozum kterej veli delat nepatricny veci totiz neni rozhodne zdravej:-).Ona je svoboda a svoboda,a jen blazen se nepta:"za jakou cenu"?Kdyby se me dnes nekdo zeptal,po mejch zahranicnich zkusenostech,jak v roce 89 a po nem,asi by se dost podivil moji predstave,ja bych socialismus do rulicky nezabalil a nevyhodil v zadnym pripade.Jen bych ho upravil patricnym zpusobem a spoustu veci zachoval.Nejhorsi co muze kdo kdy udelat je neco celkove zostudit a zesmesnit a vyhodit bez prebirani,zakazat se o tom byt jen zminovat.Dobra taktika jak dosahnout svyho cile.To co tu dnes mame nema se svobodou zhola nic spolecnyho!Meli jsme pod sebou silnou a dobrou,mirne nemocnou vetev,kterou by bylo snadny vylecit.My ji pod sebou celou dobu neunavne rezeme a zapominame,ze ta vetev je tak nesmirne vysoko,ze az ji urizneme,nemuzeme to prezit!To je to cim se cely ty leta "svobody"(totality) zabejvame.

Autor: K2C3 | 25.07.2013 10:40
Platba na plochu bez produkce je špatná a vadí i mě, protože jsem jeden z mála, kteří dobytek chovají. V dalším dotačním období se má toto odbourávat. Na druhou stranu lze těžko někomu vyčítat jakou plochu obdělává a z vlastní zkušenosti je to tak, že okraje pozemků překrývá les a Vy se nedostanete na plochu, která je uvdedena v katastru. Takže je to tak, že není snaha za každou cenu zvýšit výměru obdělávaného, ale dostat se na tu původní (měřeno asi za Marie Terezie). Za komančů to nikdo neřešil, nyní to vyfotí na metr a vyžadují obhospodaření, do určitého procenta tolerance.
Stejně tak mi řekněte, kdo z Vás změnil práci kvůli finančnímu ohodnocení? Asi většina by nechodila jen pro dobrý pocit do zaměstnání, kde by dostal o xy méně než vedle! To je prostě fakt dnešní doby, respektive zdravého rozumu. Stejně jako za komančů nikdo neřešil společné vlastnictví a z JZD nikomu vlastně nic neubylo, když si myslivci nechali odvézt fůru obilí do revíru... Jak toto vše dopadlo víme. Ač většina lidí nadává, tak se všichni do jednoho mají svým životním standartem a možnostmi o daleko lépe než za komunistů. Tak je to správně a tak to má být ... Ti schopnější mají víc, ti neschopní mají méně. Dějou se samozřejmě věci, které mě taky trápí a je to ksindl velký, ale ta svoboda za to stojí. Nikomu z Vás domů bezdůvodně nepřijde kontrola, národní výbor Vám neurčí, zda si můžete koupit flintu, kam mají jít Vaše děti do školy ... Měl jsem rozepsáno, takže to není k Radkovu poslednímu komentáři ...

Autor: Radek Chadim | 25.07.2013 10:28
Zemědělci jsou kapitola sama pro sebe. Nemusím být jeden z nich, abych věděl, jak to funguje. Jen málo zemědělců vzniklo z ničeho, většina po revoluci se odloučila z bývalých družstev, kde techniku nabrali buď na vnosy nebo za kačku a měli dvacet let na to, aby si vydělali na novou techniku. Nájem 2000,- nebo prodej za 250 tisíc za hektar, o tom už jsem taky slyšel, leč realita je častěji o dost jinde, bohužel, bohužel :-). Když na to stát a EU má, ať dává, já zemědělcům ten výdělek přeju. Ale jak se chová většina zemědělců ke krajině je na pováženou a každý kdo se v ní pravidelně pohybuje musí kroutit jen nevěřícně hlavou - a za toto hospodaření dostávají ty dotace. Když myslivec udělá umělou noru a zažádá na ni kraj o dotaci, přijde kontrola z kraje a když řekne, tahle nevyhovuje, nic nedostanete. Zemědělci pernamentně zaorávají prameny v polích, cesty, od jara do žní každý den jezdí stříkat, stříkat a stříkat, protierozní pásy - bože můj, co to je, lovecký pásy, co to je - pak přijde větší déšť, všechna úrodná vrstva půdy a drahá chemie hrkne do potoka, nikdo to nekontroluje, tak se chemizuje dál, rozorávájí krajiné prvky... Pak přiletí letadýlko, vyfotí plochu, změří se plocha na kompu a vydají dotace. Ještě jsem neslyšel případ, kdy by za rozorání cesty nebo meze nedostali dotace, naopak, zvětší se plocha a zvýší dotace. To že tu cestu chtějí v dobrém stavu využívat i ostatní návštěvnící přírody nikoho nezajímá.
A zemědělci často taky nehrají úplně čestnou hru, kdy škody nadhodnocují. Každý rok když je rozoraná louka, tak slyším, jaké jsou škody za desetitisíce a že uvedení do původního stavu bude tolik stát, pak tam na půl hodiny přijedou s bránama, posmykují ty rozorané louky, což na jaře dělají i tehdy, když louka rozoraná od divočáků není, a to je to uvedení do původního stavu za desetitisíce?

Ale já netvrdím stále dokola nic jiného, než jen to, že vztah vlastník-zemědělec-lesák-myslivec se musí lépe a vyrovnanějí vyjasnit a to zákonem, protože rozumná domluva není možná. Jako každý zemědělec není typu po nás potopa, tak každý myslivec není hospodskej povaleč. Leč ke všem se kvůli zákonu přistupuje stejně - seš myslivec, plať škody, vždyť je to v zákoně napsané. Já jsem pro placení škod, ale škod oprávněných s pocitem, že obě strany pro jejich snížení udělaly maximum co šlo, což se dlouhodobě něděje. Není špatná myšlenka osoby-úředníka ohodnocující škody a míru jejich placení, jenže nebyli bysme v ČR, kdyby to nebylo jen jak je to doteď, kdy zemědělci chodí po polích, ukazují prstem, kde je co poryté a sežrané, a pak řeknou plaťte. Na dotaz, co udělali pro snížení škod oni, mlčí. Aplikace paragrafu, který myslivce zavazuje hradit škody způsobené zvěří je raz dva, ale paragraf, který nařizuje činit opatření proti vzniku škod, ten se přehlíží, a to i českými soudy. To podle mého není správné, v zákoně by se to mělo lépe definovat - vztah a zodpovědnost, nic více, nic méně.

Autor: prroud | 25.07.2013 10:01
Jenze ja vidim jeste jinej problem,a to dost podstatnej,bohuzel:-(.Cloveka.At mezi myslivcema,nebo zemedelcema,nebo jen spolupracovnikama ci sousedama,rozhlidnete se co se deje s tema z nich kdo chteji bejt proste jen poctivy,slusny a jet podle "pravidel".Narazej na zed z prachu,at skutecne,nebo obrazne,v ty zdi jsou zastaveny: bezohlednost, nenavist,soutezivost,podrazactvi,zavist,hamiznost a sobectvi,mit se a dokazat za kazdou cenu(urcite jsem toho jeste dost zapomel:-)).Slusnej clovek je prinejmensim za dobraka vhodnyho k vyuziti,tedy za blbce,je proste prevalcovanej,zesmesnovanej a nebranej vazne.Kam se podivate,tam sedi nejakej zralok s ostrejma loktama,cim niz,tim min uspesnej zralocek,ale na velikosti nezalezi v tomhle pripade,oba jsou stejne dravi,at je to urednicek na radnici,nebo pan ministr,rozdil je jen v uspesnosti a tlacence atd.podstata zustava stejna.A ukazka celebrit a kmotru v mediich,hromady sprostoty,drzosti,cynismu a zkazeny moralky.To vsechno pusobi na vsechny smysly lidi a je to prezentovano jako IN,jako zivotni cil,jako "uspech"."Americkej sen",chteji to taky a nevidej tu zkazu.Kam to doslo vidame dnes a denne.Co v tom chcete budovat,zlepsovat a tvorit,kdyz se jen vyuziva a zasmeluje?Myslim,ze co potrebujeme,je se zastavit,vrazit si par facek,probrat se a zamyslet.Uvedomit si,vyvodit dusledky a pak vykrocit tim spravnym smerem.To je cela ta veda i ve spolupraci myslivcu a zemedelcu,je to jako jinde,zadna neexistuje a nikdy nebude,kdyz z toho neco nekapne primo do prislusny kapsicky,dokud to bude jenom o tom,zapomenme na jakoukoliv slusnou budoucnost.No a ted me zas ti co "maji" muzou rozcupovat,ale nezapomente,jsem splachovaci:-)))),ale jako dobrak nerazim heslo nechat se vyuzit a prevalcovat,ale dobru dobro,zlu zlo.Slovansko arijsy vedy nerikaji nic o tom,ze kdo do tebe kamenem,ty do nej chlebem,rikaji,ze kdo s mecem prijde,mecem sejde ;-)

Autor: Tomio | 25.07.2013 09:16
Maral přesně popsal, jak to funguje i na vysočině. Úplně se trefil.

Maral: Ohledně prasat, záleží v jaké honitbě jsi, pokud takto chodí divočáci, jak popisuješ, tak je to o něčem jiným. U nás ulovíme 15-25ks/rok, na to abych ulovil prase, mě vychází cca 50-60čekaných. A průměrně 1-3divočáky ročně.
Samozřejmě, že hodně lidí divočáky vlastně chová, pro naháňky, firemní reprezentace atd. Ale není to v celé ČR. To co tu prezentuje Radek, kdo neví, neuvěří, kam šlápne v honitbě tak potká divočáka.

Autor: Maral | 25.07.2013 09:13
Tomio - střetli jsme se v čase :-). Ale na té ostudě trvám. Protože jsou volné dny. A jestliže z toho zbytku v zimě nikdo nevytáhne paty ven a čekají v teple u krbu na jaro, aby si obeznali svého přiděleného srnce II. či III. VT, pak jej zdárně ulovili a tím je pro ně myslivecký rok uzavřený, tak potom hlasy o přemnožené černé apod. jsou jen vrcholem pokrytectví.
Ani já v minus 15 nesedím 5 hodin, protože za hodinu až dvě toho máš dost, pokud nejsi zalezlý v posedovém vaku. Ale pokud myslivci černou loví málo intenzivně, což je realita, tak jejich nářky a výmluvy jsou pokrytecké a alibistické, nic víc. A to je současná realita.
Navíc v zimě vyjdeš kolem 17 hodiny ven a prasata chodí celkem brzy, takže do 22 jsi doma. A to je pořád lepší, než sedět u bedny a hltat primitivní pořady.
Jinak s těmi dotovanými balíky, z nichž některé skončí natlačené do lesa, protože na poli jaksi zbyly, s Tebou naprosto souhlasím.

Autor: Maral | 25.07.2013 09:04
Tak to popisuješ trochu učebnicově.
Cena půdy záleží na oblasti, takže stále koupíš v intervalu od 30-100tis. Traktor málokdo kupuje nový. A zbytek záleží na oblasti. Já jsem z podhůří, kde dominuje pastva a sečení luk. Takže zemědělci natáhnou ohradníky a jede se. Nejdříve zlikvidovali všechny drobné vodní toky-potůčky, protože je ohradili tak, aby je stáda krav a koní rozšlapala. Pak založili svá polní hnojiště, kdy voda volně stéká do vodních toků. Pak nechali zarůst přístupové cesty a jezdí tam, kde se ještě dá projet. Když se podívám na příjemce dotací, tak tito "podnikatelé" - záhumenkáři, kteří ještě k tomu chodí do práce nakupují další pozemky právě za dotace a to s jediným cílem - dělat seno. Vyšli jsme jim vstříc, když černá ryla louky, ulovilo se množství kusů a škody pak nebyly. Za odměnu tito záhumenkáři začali "dělat" od odpoledne do večera, protože přes den jsou přece v práci. Takže do tmy vyvážejí hnůj, za tmy vozí v zimě balíky siláže. Protože vše je dále od vesnice, tak čekaná nemá smysl, zvěř ven nejde.
Pak jsou sedláci, jak píšeš, od 100ha výše. Ty poznáš podle nové techniky, permanentního skupování pozemků, nového domu, ale neuvěřitelného bordelu kolem starého kravína a podle ctižádosti, s jakou jdou ve stopách agrokolosů. Osevní postupy přesně podle dotací - co je dražší, to budu produkovat. Žádný ohled na krajinu, rozoráme i zbývající meze a zrušíme remízky, které musíme objíždět, oráme skoro až do lesa, ať letecké snímky vypadají dobře a neberou nám metry.
Výjimky jsou, nepopírám a zaplaťpánbůh za ně.

Autor: Tomio | 25.07.2013 08:54
K2C3
--
Neberu dotace někomu, kdo hospodaří, ale na to, aby člověk jednou za rok posekal louky traktorem, zbalíkoval a nechal tam balíky do zimy. A za toto bral tyto peníze, to je zlatý důl, ale tyto lidi já nepovažuji za zemědělce.
Za další, pokud by byla vidět od zemědělců jakákoliv snaha, tak samozřejmě se na věc dívá jinak. Pokud, ale narazíte na agronoma velkých podniků, se zlou se potážete. Jednou jsme chtěli rozdělit kukuřici mezi lesy, to bylo řečí, že jsme padlý na hlavu, kdo by tam dělal nějaký pás, by tam musel jet dvakrát traktor, náklady by byly hrozný, to at raději ty prasata něco sežerou. A pak nás uhání, že toho dančí a prasata sežrali víc než očekával.
Nebo máte 100ha řepky a vedle meze, do mezi vysypete pár klasů a už mrchtá, že se nesnažíme lovit, ale chceme aby ty prasata v té řepce byla.

Maral: Ano, on každý kdo je myslivcem, má zaměstnání, chodí si do lesa odpočnout by měl kolem měsíčku sedět každý večer 5hodin na posedu a čekat na divočáky, aby jsi byl spokojen. Ano ten člověk ostuda myslivce viď, to jsem se pobavil

Autor: K2C3 | 25.07.2013 07:40
Asi nemá cenu reagovat na vše, protože to je boj s větrnými mlýny, ale tři věci si neodpustím!
1. Dotace jsou placeny za uplynulý rok zpětně. Navíc než začneš a něco uděláš, tak potřebuješ mít půdu, dnes ca. 250.000,- Kč/ha a víc, nebo si ji minimálně pronajmout za ca. 2.000,- Kč/ha/rok. Traktor obyč Zetor 100PS je ca. 1.000.000,- Kč a kde máš ostatní stroje, budovy atd. Tak si spočti kolik musíš dopředu investovat, aby ses pak vydal počasí napospas a doufal, že Ti vyjde rok. To že zemědělec má dopředu zaplaceno je naprostá hloupost a kdo chce vidět věci jak jsou, tak je vidí, kdo nechce, tomu nic nepomůže. Jen pro zajímavost já mám i dobytek a maso mám své. Výhoda pro zemědělce spíše typu sedláka okolo 100 ha, je ta, že nemůže na dovolenou a o dobytek se stará každý den. Když pak ještě přijde arogantní myslivec, kterej si myslí, že může vše a na škody reaguje slovy: alespoň máš tu louku prokypřenou, nezbývá než kopat za svá práva jinak ... Nebrečím, konstatuji! A pokud je zemědělství to nejspokojenější v naší republice, nechápu, proč se do něj nepustíte!
2. Mě tyto pruhy např. v kukuřici fungují dobře. Není to klasické vnadiště, jde spíš o to, že pocukruješ zralým pšeničným zrnem, či kukuřicí a přehodíš to slámou, stáhnou se Ti tam myši, prase je všežravé a v lánu monokultury, z kterého nevychází, hledá zpestření a to myš je, i ta pšenice... Dobrý je to doplnit solí a ovonět kýblem siláže. Loni jsem takto v kukuřici ulovil 8ks černé. Takže i od června do října se dá lovit tímto způsobem. Nechodí samozřejmě jako hodinky a každý den, ale šance se zvýší a pro člověka, jako jsi Ty, který je téměř denně venku je to ideální šance...
3. Tak jako jsou zde hlasy neházet všechny myslivce do jednoho pytle, tak stejně to je i se zemědělci.

Autor: Maral | 25.07.2013 01:38
Zemědělci jsou nejspokojeněnjší lidé ve státě. Kdo to popírá, je záhumenkář. Novela zákona o myslivosti nevyřeší vůbec nic. Myslivost si totiž sama dobrovolně kope hrob. Na prvním místě je závist a řevnivost mezi členy jednotlivých MS. Na dalším místě je neochota myslivců lovit černou zvěř, razantně šáhnout do bachyní a falešná solidarita, když pravidelně na černou chodí max. 20% členů MS. Ostuda ! Nic víc.
Další v pořadí je trvání na pochybných tradicích a malá úroveň znalostí. Myslivost totiž není jen lov a krmení (pardon, přikrmování). Ale pro movité a jednodušší myslivce ano.
Noční vidění nevyřeší vůbec nic. Černá se bude množit, dokud nepřijde mor prasat. Pak bude klid a spousta "myslivců" bude plakat.
Další problém je přezvěřenost. Normované stavy jsou pravidelně překračovány, ale opět to nechce nikdo slyšet, protože ideál je "kvalitně" zazvěřená honitba pro movité lovuchtivé zájemce. Toto je vrchol idiocie a ukázka, kam někteří primitivní jedinci jsou ochotni ve jménu myslivosti zajít.
Přestaňme si lhát a přiznejme, že česká myslivost v reálu je tragikomické absurdní divadlo.
Věčná čest a sláva výjimkám a osvíceným myslivcům, kteří i přesto jsou ochotni pracovat ve prospěch myslivosti a snaží se vlastním příkladem něco změnit k lepšímu.

Autor: prroud | 24.07.2013 14:00
Nezapomel Radku,to je prislovi na zavirani huby,takze spis jen vycuranost:-).Je prece jednodussi a rychlejsi,nez hledat a obhajovat argumenty,nekomu zavrit pusu,ukricet ho:-)

Autor: Radek Chadim | 24.07.2013 13:58
Prroude, zapomněls na mluviti stříbro, mlčeti zlato :-).

Autor: prroud | 24.07.2013 13:57
Dobre Radku,pekne jsi to napsal :-),ja se hadat nechtel,jsem uz jak cervenej hadr,stejne bych byl zase spatnej jen ja:-)))).ale stejne tu ctu jen nazory o vytloukani klinu klinem ,ale zadny zamysleni se celkove nad necim uplne novym,co by resilo problematiku jako takovou ve vsech vztazich.

Autor: prroud | 24.07.2013 13:50
Fido,radeji sem moc jiny zeme netahej,nebo dopadnes jako ja:-)))),nasi myslivci maji za to,ze tady to delame nejlip a nejkrasnejc,ucit se jinde zranuje ego,prece je to u nas jinaci,nemuzes srovnavat cizi zemi s nasi:-).Blizsi kosile nez kabat a z ciziho krev netece,syty hladovemu neveri,co te nepali,nehas.

Autor: Radek Chadim | 24.07.2013 13:45
Samozřejmě je problematika trošku složitější než by se zdálo. Omezení vnadišť v počtu a množství předkládaného krmiva je samozřejmě zase blbost, i když vidím i pozitiva, že třeba ubyde těch obrovských hromad řepy a siláže, co se tak po těch vnadištích vidí. Ale ty negativa tohoto opatření jasně převyšují, protože zákonodárci patrně vychází z toho, že teď je nulový počet divočáků, a aby se jejich stav nezvyšoval :-), omezí množství krmiva a počet míst, a tím se nebudou zvyšovat stavy. To je teda pekně blbost. Jenže dnešní vysoké stavy už to nijak nevyřeší, naopak, vnadiště má na jaře do mléčné zralosti obilovin jednoznačně pozitivní vliv na škody - od dubna do červenca vám ti divočáci tam budou chodit, nebudou vytahovat tolik do polí, když se nažerou na vnadišti, a to i za předpokladu, že tam čas od času nějaké střelíte - ale podmínkou je dostatečné množství krmiva a každý den jim sypat. Až dozraje obilí, už to nefunguje, ale dobré dva měsíce odváděcí vnadiště na vhodných a stálých místech funguje dobře. V pšenici narychlo udělané vnadiště v červenci už nefunguje, protože divočáci už mají pšenici všude kolem a už ani kukuřice nebo hrach je nepřesvědčí, a proč by chodili v tento čas na vnadiště, když v obilí dostanou totéž a ještě navíc tam po nich nikdo nestřílí? Navíc to nefunguje, protože chvíli trvá, než si zvyknou na nové vnadiště... a za měsíc červenec do žní už se toho moc nestihne. Tam už pomůžou jen stále posečené pásy kolem řepek a kukuřic, a samozřejmě obecně od škod už to stejně žádnou plodinu neodradí, ale dá se alespoň lovit.
Neřeště škody v naší honitbě. Tady v této diskuzi jde o systém a princip fungování myslivosti, který bude i do budoucna únosný pro všechny, a to nynější ani připravovaný rozhodně není. Mě osobně jsou škody ukradené, jsem dostatečně velký vlastník zemědělské půdy, abych si tím vlastnictvím na škody vydělal takřka v jakékoliv výši. Jen nevím, jak se budou zemědělci tvářit, až jim řeknu, že chci o x tisíc větší částku za nájem, protože jim musím platit škody :-), aby se prase (vlk) nažralo a pšenice (koza) zůstala celá.

Autor: Radek Chadim | 24.07.2013 13:44
K2C3 k B): já neznám kromě zemědělců a mastičkářů jiné zaměstnání, kde ještě než něco udělají, dostanou za to zaplaceno. Tohle jsou mafiánské praktiky naší vlády a EU, kde plátci výpalného jsme my všichni. Povídačky o drahých rohlících atd. jsou jen povídáčky pro ty, co tomu věří, protože velká část ploch je řepka na olej do paliv, kukuřice na bioplynky - benzín drahej jako prase, elektřina totéž, pšenice a ječmen končí bůhví kde, ale pochybuju, že tím vykrmují dobytek, pač najít dnes někde maso odjinud než z Polska, může jen myslivec, když něco uloví. :-). Proud hadra.

Autor: Fido z Řáholce | 24.07.2013 13:33
K2C3 velmi zajímavý postoj. Nikdo nechce radit nebo přikazovat, jakou plodinu nebo výměru mají osévat. Naprostá většina zemědělců, myslím tím ty velké podnikatele v zemědělství, hospodařících na tisícových plochách absolutně myslivost nezajímá. Zajímavé jsou jen následné škody. Nikdo, žádný zákon jim nepřikazuje něco pro zabránění škod udělat. Jen mají možnost osévat např. biopásy, mohou, ale nemusí. Nikdo je trestat nebude. Ano, zastávám také názor, že je dobře s nimi komunikovat. Ale k tomu musí mít kladný přístup obě strany. S malými zemědělci, hospodařícími na několika desítkách ha se domluvíme, ale s velkými je to složité. Bohužel vpřed se stále dravěji derou ti, co mají dlouhé peníze, "nejsem myslivec, ale podnikatel v zemědělství a mám i honitbu" chlubí se. Někteří jich mají i několik.
Proč by v paragrafu týkající se škod v ZoM nemohlo být uvedeno, že náhrada zemědělci nepřísluší v případě, když sám nepodnikl žádná opatření k zamezení škod. Inspirujme se v sousedních zemích.

Autor: prroud | 24.07.2013 13:07
Taky mas ten pocit,ze by ty zakony mely bejt kazdej svuj co se doplnujou,nebo jeden pro vsechny? :-).Zakony kdy leva ruka nevi co dela prava mi hlava nebere.

Autor: Radek Chadim | 24.07.2013 12:56
K2C3: Proč tedy zemědělci fušují do zákona o myslivosti? :-)

Autor: prroud | 24.07.2013 11:56
K2C3,"ale plkání a nic nedělání nemá cenu!",to je A-Z stavu nasi zeme a naroda,tim tedy i myslivosti,napsany nad tim,nekomentuju,asi bysme se nad necim chytli:-).

Autor: K2C3 | 24.07.2013 09:51
Vzhůru do boje aneb pohled z druhé strany
A) Je trochu zvrácené aby novela zákona o myslivosti upravovala velikost plochy dané plodiny. To je asi jako kdyby cikáni od Vás ze vsi diktovali co si máte pěstovat na zahrádce. Ty pole jsou něčí majetek a i jeden hektar stojí víc, než průměrný český myslivec dokáže za deset let ušetřit.
B) Dotace je kouzelné slovo asi jako červený hadr na býka. Nejsou nastaveny ideálně a zde je prostor státu a MZ, aby lecos upravil, prvním dobrým krokem jsou např. pásy kvůli erozi na svažitých pozemcích. Ten červený hadr ale znamená, že všichni lidé v EU mají levné potraviny. Kdyby dotace nebyly, budou potraviny dražší. Je to umělá podpora a zemědělcům paradoxně ubližuje v očích konzumentů.
C) Radku proč nezajedeš za agronomem, nebo majitelem dané pšenice, že by sis chtěl vysekat pás dejme tomu 3x6m a v něm vnadit a lovit, že mu za to první prase nebo dvě odvezeš? Určitě se dá najít společná řeč! I při sečení plodin lze nadělat pásy a přejet na jiné pole, aby myslivci mohli zbytek prohnat dle zákona. Toto vše napovídá tomu, že u Vás to se škodama není tak zlé, protože při prvním placení by takovéto argumenty od Vás vzešli a druhá strana by určitě nějak reagovala a myslím, že vstřícně...
Mě myslivost taky baví, ale je to jen koníček a pro spoustu lidí ještě pořád zadarmo, to i ty rybáři to mají dražší a užitek nižší ... Takže všechno v klidu ...
Nic z daných argumentů nemyslím zle, ale plkání a nic nedělání nemá cenu!

Autor: ValíkVlastimil | 23.07.2013 21:02
Lov v tuto dobu je opravdu obtížný a pokud člověk nechce lovit mámu od selat pak skoro nemožný.To, že zemědělci nedělají skoro nic je také kus pravdy.Ale velký kus pravdy je ten, že myslivci tyto stavy snížit nechtějí!!! Ano je to slovo do pranice:-) a holá pravda a mnohde skutečnost.Většině tyto vysoké stavy černé vyhovují !!!

Autor: Radek Chadim | 23.07.2013 19:40
Asi žijete v jiné zemi, než já. Ale teďka to stojí s lovem pěkně za prd. V červenci, jak divočáci přestanou chodit na vnadiště, tak když máte 40 ha řepky a bez jediného předělu hned vedle pšenici, tak tam pěkně prd nalovíte. To že se divočáci dají našoulat i v poledne je sice pravda, ale o nějakém jistém lovu nemůže být ani řeč, zvěř má všude kolem kryt, není obvykle vidět celá, cesty jsou zarostlé, navíc jsou prázdniny, všude i v noci courá spousta lidí, takže nějaká střelba po cestách není to pravé ořechové. Lov je v tuto dobu na obrvoskou náhodu - a lov na náhodu nevytváří v současnosti dostatečný lovecký tlak, který by byl potřeba. Za poslední měsíc a půl jsem ulovil 3 divočáky, což sice někteří nenaloví za celý rok, ale divočáky vidím skoro každý den a na ty 3 divočáky jsem byl 50-60x venku, to je efektivita lovu tam kam slunce nesvítí. Samozřejmě, mě je to putna, já počty divočáků snižovat nechci, mě škody totiž nevznikají (a Leone, divočáků bude vždycky málo :-)). Ale když zemědělci pláčou, jaké mají škody, tak by měli býti povini udělat opatření k lovu, protože jinak než lovem se počty a tím i škody nesníží. Když udělají každý rok velký kulový, tak ať si nestěžují a za těchto podmínek jsem zásadně proti, aby se jim cokoliv platilo za škody. Místo toho, aby lovce motivovali k lovu tím, že jim vytvoří dobré podmínky, tak jen nadávají, jak se tomu myslivci nevěnují a mají pravdu, protože každý ti řekne: "stejně není nikde nic vidět, jen hřbety" a mají pravdu. Proto když po myslivcích něco chtějí, budou muset začít dělat především oni, protože neznám polní honitbu, kde by vznikali nemalé škody a přitom myslivci seděli doma nebo se lovu nevěnovali, ale nemá cenu, když já sedím na jednom rohu řepky, kolega na druhém a mezi námi projdou pšenicí divočáci několik věčerů za sebou bez rány proto, že zemědělci neudělali žádná efektivní opatření k lovu. Pak totiž i ti co so tomu věnují jsou při nejmenším demotivování někam vůbec chodit. A novelizace zákona upravuje lecos, ale aby upravovala velikost pole s jednou plodinou nebo nějaké neustále posečené lovecké pásy, kde by se dalo bezpečně celoročně lovit, to né, jak potom chtějí ty stavy snižovat?

Autor: Leon Zumr | 23.07.2013 19:12
fido moc zkušenej nejsem o lovu vím velký kulový ale snažím se poučit od těch co to umí

Autor: Leon Zumr | 23.07.2013 19:11
kdyby jenom na naháňce někde jsi hned na černý listině když ulovíš lončačku a nebo máš uloveno víc jak ostatní kámoše chtěli nahlásit na SSM že pytlačí když šoulá s jezevčíkem protože když loví se psem tak to je naháňka kde musí být tři střelci :-)) hold měl naloveno o hodně víc jak ostatní tak si nakonec chtěli odsouhlasit maximální počet 50 kusu černý za rok když zjistily že na něj nemůžou

Autor: Fido z Řáholce | 23.07.2013 19:07
Leone, jsi zřejmě velmi zkušený a praxí znalý myslivec. Co mi však vadí je to, že všechny nás myslivce házíš na jednoho pytle. Pokud si poznal ty špatné, kteří se neumí chovat, tak alespoň napiš kde se vyskytují, jmenovat je nemusíš. Rádi bychom se tím místům vyhnuli.

Autor: ValíkVlastimil | 23.07.2013 19:01
Radku Leon má do určité míry pravdu .Tam kde není opravdu velký tlak v podobě placení statisícových škod, tam není někde snaha o redukci početních stavů černé.Už jsem to psal, do určité míry to myslivcům vyhovuje. Myslivecké vyžití, zvěřina, povětšinou hlavní přínos financí pro MS .Věř že vím o čem píšu, sám mám pár stovek kusů ulovených a o problematiku černé zvěře se dost zajímám.Některá MS ani o vyjímky nežádají a za ulovení dospělého kusu na naháňce tvrdý finanční postih.

Autor: rici czech | 23.07.2013 18:56
Pravdou je, že zemědělci žijou z dotační politiky státu(alespoň ti co v tom umí chodit).Remízky,ůhory a podobné věci? No nevím u nás se nedávno prováděly směny pozemků,tzv. ještě větší lány monokultur.Ohleduplné hospodaření v krajině je utopie ,dnes se musí zužitkovat každý čtvereční metr.Na druhou stranu se jim ale nedivím je to jejich živobytí a byznys a ruku na srdce, kdo z nás by byl ochoten sponzorovat něčí koníček na ůkor svého výdělku? Já tedy ne, protože v dnešní době je každá korunka dobrá!A že využívají dotací, to je jenom problém státu ,že na takovou zemědělskou politiku přistoupil a "štědře ji sponzoruje".

Autor: Leon Zumr | 23.07.2013 18:55
tuhle debatu jsme nedávno vedl s kamarádem když mi tvrdil že se nedá lovit a když sem vyrazil do jeho revíru na houby tak jsem v pohodě našoulal tlupu v pšenci v 11 hodin dopoledne

Autor: Leon Zumr | 23.07.2013 18:53
Jindro já se neurážím ale když všude vidím jak na lov 90% členů spolků sere nebo maximálně čumí u hromady tak si rejpnu

Autor: Jindřich Šimara | 23.07.2013 18:33
Já to nemyslel zle,abys nemyslel.:)Ale taková je realita se zemědělci.Aby dostali co nejvíc dotací, tak nebudou dělat nějaké průseky,rozořou i okraj příkopu a ořežou větve aby satelit zaměřil co největší výměru.Pak požadují ještě náhradu škod.

Autor: prroud | 23.07.2013 18:31
"ale musel bys mě nechat chodit."Ono se to zvire nesnese na to pole z oblaku:-). Zacinam mit pocit Leone ,ze vis o cem pises,i kdyz ses takovej "sveraznej" :-)

Autor: Leon Zumr | 23.07.2013 18:24
jo Pražák to by bylo super to bych mohl lovit v botanické zahradě :-))))

Autor: Jindřich Šimara | 23.07.2013 18:10
Leone,je vidět že jsi Pražák a nevíš jak teď pole vypadají.Radek má naprostoi pravdu,to samé je u nás.Kukuřice,řepka,pšenice.Prase v tom není vůbec vidět.

Autor: Leon Zumr | 23.07.2013 18:09
Radku není problém budu rád ale musel bys mě nechat chodit.Jenom jsem si vzpomněl není to tak dlouho co jsi psal že si ani nežádáte o vyjímku na lov dospělé zvěře na snížení stavu tak to asi u vás se škodami nebude tak horký a nebo potřebujete množit protože máte čuníků málo :-))

Autor: prroud | 23.07.2013 17:18
A co to je,ten "stat",Radku?......Ja neprestanu tvrdit,ze selhavaj lidi,to ja selhavam,ja jsem ten stat,at je mi to samotnymu neprijemny jak chce.Mozna se shodneme v tom,ze to ze mi onen "stat" umozni nejaky chovani,jeste dlouho nemusi znamenat,ze toho musim vyuzit a delat rekneme "spinavosti".Je to jenom na me.A jestli jsem tak moc neschopnej,ze nad sebou potrebuju bic a strach z trestu abych neco udelal,nebo naopak neudelal,to uz samo jiste o necem svedci.Ja si myslim,ze funkcni a ucelnej zakon bude takovej,kterej daj dohromady odbornici s pomoci praktiku.Napsanej "holejma" vetama,jasnej a spravedlivej,na vsechny kterejch se dotejka stejnej metr a stejny zatizeni.Pak se budu teprv bavit o nejakym pravu.Je tak prosty,pohodlny a jednoduchy vsechno hodit na "stat",nebo proste nekoho jinyho,kohokoliv,a "umejt" si ruce,hmmm,hmmm :-)

Autor: Radek Chadim | 23.07.2013 16:53
Leone, letos to už asi nestihneš, ale příští rok tě zvu, ať mi to přijedeš ukázat, jak se jednoduše v tento čas loví na polích, nechám se velice rád poučit, když to dělám špatně :-).
Myslivci se chovají tak, jak jim to zákon umožňuje a jak stát dohlíží na to, jestli myslivci ty daná pravidla dodržují. Tady (a nejen tady) selhával, selhává a selhávat bude především stát, přitom si ani trošku nepřipouští, že on je hlavním viníkem nynější situace - ať už prostředctvím nenaplňování zákona, nebo prostředctvím honiteb LČR, kde drtivá většina problémů vzniká.

Autor: Leon Zumr | 23.07.2013 16:01
Radku dokud se myslivci budou chovat tak jak se chovají tak po nich půjdou bez pardonu všichni stačí se podívat na stavy veškerý spárkatý
P.S. ty pohádky jak se nedá lovit píšeš krásný :D

Autor: Radek Chadim | 23.07.2013 12:50
Je zajímavé, že v té důvodové zprávě je na úvod poměrně trefně vystižená současná situace, až na to, k čemu ta změna zákona má vést, protože ke snížení počtu spárkaté zvěře rozhodně nepovede :-). Ovšem pak ty změny v tom zákoně tomu hrubě neodpovídají, proto než takovou novelu, tak lepší žádnou novelu. Zákonodárci lépe řečeno ministerstvo si myslí, že divočáci si přečtou zákon, zaleknou se a na pole až ani nepáchnou, sika strachem přeplave zpátky do Japonska a bude zase vše v pořádku - no hlavně že je sranda :-).

Autor: Fido z Řáholce | 23.07.2013 12:40
Přátelé, myslím že zcela předčasně podrobuje různým názorům předložený návrh novelizace ZoM. Jak jsem již v jiném blogu uvedl, je to dílo nekompetentních osob pod vedením p. Stehlíka, VIP rádce exministra Bendla. Jak uvedl Radek, myslivci "musí", vlastníci honebních pozemků, zemědělci "mohou". Dokud nebudou zemědělci také "muset", tak se nic nezmění. ČMMJ pro bezmocnost na jednání o novele se dalšího jednání nezúčastňovala a zaslechl jsem signály, že tlačí na stažení návrhu. Uvidíme, jak se k tomu nová vláda, pokud projde, postaví.

Autor: František Dušák | 23.07.2013 12:25
Radku děkuji za vložení. Pod to co jsi napsal Leonovi se okamžitě podepisuji. Zákon opravdu nebyl špatně nastaven. Pouze byl nedodržován, využíván a zneužíván těmi, kteří nyní jsou podepsáni pod novelou. Ale co očekávat ve státě, kde právo je děvkou sloužící penězům a svým pasákům politikům.

Autor: Radek Chadim | 23.07.2013 12:05
Důvodová zpráva:
http://www.myslivecke-forum.cz/files/duvodova_zprava-v7-2013.doc

Autor: Radek Chadim | 23.07.2013 11:57
Leone, tak ať nám myslivcům dává jako takyhospodáři stát a EU dotaci na hektar o stejné výši jako zemědělcům a pak ty škody budu hradit v plné výši a s úsměvem :-). Z principu věci je špatné, když se zákon mění a nic se tím nevyřeší. Když chce/chtěl pan exministr Rozhazovačný (pardon Bendl) co dělá za tři ministry situaci řešit, nechť jí řeší, ale oni změní zákon, nic se nezmění, blbci budou platit dál a zemědělci aniž by pro zlepšení situace udělali cokoliv budou dál na koni. A stále tvrdím, že je to chybou jen a jen státu, kam to došlo, protože je neschopný dodržet zákon, který sám vytvořil, dohlížet nad jeho dodržováním a nařídit zásadnější a účinné kroky - a ty změny zákona ani jednu oblast nepostihují.

Autor: František Dušák | 23.07.2013 11:45
Když moc, ale móc pěkně, poprosíte Radka, tak může důvodovou zprávu vložit stejně jako připomínkovaný zákon.
P.S. Radku promiň mi tu malou sviňárničku:-)))))

Autor: Leon Zumr | 23.07.2013 10:50
Radku na myslivce nic jiného než tlak peněz neplatí :-)))))

Autor: Radek Chadim | 23.07.2013 09:42
Pro myslivce kritický je taky parag. 53 Opatření k zábraně škod způsobených zvěří, kde se "Vlastník,... činí" mění na "může činit", takže lesáci přestanou dělat oplocenky, zemědělci pásy a ohradníky a budou mít myslivce ještě víc na lopatě než doposud. Místo toho, aby ten paragraf rozšířili a z hlediska opatření zpřísnili - dali hospodařícím organizacím nebo soukromníku opatření za povinnost, dají ji za dobrovolnost, což v současné situaci, kdy ministr nadával, jaké jsou škody a že právě kvůli tomu je potřeba změnit zákon nechápu - samozřejmě chápu, že zemědělci a lesáci zalobovali u ministra, aby byly škody lépe vymahatelné, ale když chtějí něco zlepšit, tak tudy cesta určitě nevede. Poslední tři večery jsem čekal na rozhraní řepka pšenice, 100 m přecházeli každý večer divočáci, jenže bez nějakého loveckého pásu nízké plodiny tam člověk nemá šanci nic ulovit, i když už je při tom rozhraní 6 m pšenice z velké části sežrán - kdyby tam byl pás, my bysme něco tam ulovili a oni by ušetřili za osivo, jenže to jim člověk může říkat pořád, že mají něco takového udělat.

Autor: Leon Zumr | 23.07.2013 09:00
přesně tohle v budoucnu zasáhne nás díky zástavbě

Autor: František Dušák | 23.07.2013 05:27
Zde je výtah z důvodové zprávy. Celou nevložím je to dlouhé.

K bodu 8
k § 17 odst. 8 a 9
Zkušenosti z dosavadní činnosti, zejména v důsledku rozšiřující se zástavby jak budovami, tak dopravními stavbami (dálnice), že se z původních rozlehlých honebních pozemků, které splňovaly podmínky pro uznání honitby, stávají a budou stávat zcela oddělené drobné enklávy, jejichž přičlenění s ohledem na jejich umístěné v terénu (oddělení nehonebními pozemky) k jiným honitbám nebude možné. Z tohoto důvodu se ustanovení, které bylo v předchozí právní úpravě, ukazuje jako opodstatněné. V odstavci 9 je pak výslovně uvedeno, které pozemky budou považovány za nehonební ze zákona (50 ha), s tím že jejich plocha neumožňuje, aby se na nich myslivecky hospodařilo.

Autor: Děda z lesa | 22.07.2013 19:19
Neznám a ani si neumím představit honební pozemek, který by byl ze všech stran oplocen a nebo že by byly kolem dokola samé nehonební pozemky - takový stav u nás snad ani neexistuje. Jednodušší by bylo (pokud se něco podobného vyskytlo u nějakého prominenta) prohlásit ten pozemeček rovněž za nehonební. Tahle změna mě není opravdu jasná a zejména proč se jí musí týkat novela.
Jinak zdůvodnění odměn na Mze je opravdu úsměvné - těch pár změn zákona zpracovala Myslivecká rada společně s dalšími zainteresovanými institucemi - doplnit těch pár upravených legislativních vět do PC dokáže zdatná pracovnice za den a ještě si stačí odskočit ke kadeřnici a na kávu...
Ministr Fuksa snížil v r. 2011 počty pracovníků na Mze o 80 lidí, takže asi nestíhají a mimořádné odměny si "zaslouží".

Autor: Radek Chadim | 22.07.2013 18:54
Myslím, že to slouží k tomu, aby se některé větší lesní nebo polní pozemky třeba uprostřed měst prohlásili za honitbu a mohlo se tam lovit => redukovat počty nějaké zvěře - jako třeba divočáků v Praze Tróji. Nicméně je to napsané tak nějak neurčitě, takže zneužití tohoto paragrafu není nic nemožného.

Autor: Fesoj | 22.07.2013 17:15
Dědo, já ten § 17 odst. 8 chápu tak, že se jedná o souvislé honební pozemky obklopené pozemky nehonebními /nelze je přičlenit k žádné honitbě/ o rozloze větší než 50 a menší než 500 ha. Nebo je to jinak ?

Autor: Václav Pašek | 22.07.2013 11:06
Z dnesního článku na novinky.cz: Podle exministra Petra Bendla ( ODS ) jsou peníze zasloužené, protože ministerstvo dokončilo zákon o potravinách, myslivecký zákon a uskutečnila se transformace podřízených organizací.

Autor: Děda z lesa | 19.07.2013 19:57
Nevím, nesedí tam např. § 17odst. 8, který byl již v dubnu jednoznačně zamítnut.

Autor: František Dušák | 19.07.2013 15:44
Dědo, tato novela v tomto znění již byla rozeslána k připomínkovému řízení a připomínky mohou být podány do 20 dnů od doručení. Ovšem co bude dál je ve hvězdách.

Autor: Děda z lesa | 19.07.2013 15:36
Mám takový dojem, že šlo o pracovní verzi novely, kterou zpracovávala Myslivecká rada ministra Bendla a která měla být předložena vládě v červnu.
Nečekané změny, výměna ministra za M.Tomana a jeho bleskové odvolání náměstka R.Brauna (tj. i předsedy Myslivecké rady) nenasvědčuje tomu, že by byla v této situaci chuť řešit tak ožehavou záležitost, jakým je zákon o myslivosti.
Pokračování se možná dočkáme, ale asi až po řádných volbách a s normální vládou (pokud se dá u nás ještě mluvit o normálních vládách).

Autor: palkopal | 19.07.2013 14:28
Honebním starostou mohlo být město Žacléř i za současného stavu (resp. statutární zástupce Žacléře), ale mohl jím být také kdokoliv jiný (fyzická osoba), koho navrhl člen honebního společenstva (tedy i nečlena honebního společenstva). Po novu by honebním starostou mohl být pouze člen honebního společenstva.
Otázkou zůstává, jak to bude s dalšími členy honebního výboru - při použití "extenzivního výkladu" zákona (viz president Zeman) by teoreticky mohl být místostarostou i nečlen honebního společenstva (s takovým názorem jsem se již setkal). Možná by stálo za upřesnění, že členem honebního výboru může být pouze člen honebního společenstva (ale co nám je do majitelů honebních pozemků, že).

Autor: Radek Chadim | 19.07.2013 13:23
Nevím jak je možné, že když jde o uživatele honitby, tak ten je vždy "vždy povinen", ale jak jde o věci týkající se vlastníka nebo nájemce pozemků, tak ten vždy jen "může činit", a ještě mají tu drzost nazývat tento spis zákonem o myslivosti :-).

Autor: Fesoj | 19.07.2013 13:18
Naprosto nechápu ustanovení § 23, odst. 2), respektive zrušení jeho poslední části. Funkci honebního starosty přece vždy musí zastávat fyzická osoba. U nás je např. členem honebního společenství město Žacléř a do funkce honebního starosty byl zvolen tajemník MěÚ. A vypadá to, že tento postup by měl být novelou bezdůvodně vyloučen.

Autor: František Dušák | 19.07.2013 09:10
Upřesňuji, že jde o oficiální text MZe novely zákona, který jde do připomínkového řízení. Kdo by měl zájem i o důvodovou zprávu, případně rozdělovník, kam byla tato novela zaslána k připomínkování, tak ať se ozve a pošlu mailem. Zdraví F.D.

Autor: Radek Chadim | 19.07.2013 09:01
Další verze novely zákona (poslal František Dušák):
http://www.myslivecke-forum.cz/files/novela_mysliveckeho_zakona-v7-2013.doc

Autor: palkopal | 06.05.2013 18:47
Všechny zákony se přijímají proto, aby něco řešily. Tu ke spokojenosti jednoho, tu ke spokojenosti druhého. Jednou tak, podruhé tak. Před deseti lety si to pochvalovali jedni, teď se ozývají druzí. Taková česká přetlačovaná. Kdysi kdesi to někdo napsal, možná trošku jinak: Tak dlouho jedni okopávají pozadí druhého, až ten se naštve a zepředu nakope prvé. Co bolí víc, pánové vědí, dámy domýšlí.

Autor: Leon Zumr | 06.05.2013 08:50
hlavně aby tam měl ten pán lovce černý a né výrobce černý :-))))))))

Autor: Tomáš ČENĚK | 06.05.2013 08:22
Někteří z vás tu píší, že vedení ČMMJ neprosazuje zájmy členů (alespoň navenek - veřejně). Já jsem všiml, že ti, kteří prosazují novelu zákona o myslivosti naopak stupňují nepřímý nátlak na laickou veřejnost, jak je novela zákona důležitá pro vypořádání se s vysokými stavy spárkaté zvěře a narovnání nepoměru pravomocí mezi myslivci a vlastníky honebních pozemků. K napsání tohoto příspěvku mne vedla výzva uveřejněná na portálu idnes.cz, aby čtenáři zasílali fotky krajiny poškozené řáděním černé zvěře. Tato výzva byla uveřejněna pod článkem upozorňujícím na tuto problematiku. Dále mne udivil sloupek v inzertní části sobotních Táborských listů (Deníky Bohemia), který je vyjádřením ministra zemědělství na téma škod. Podle něj vše vyřeší nový zákon, na kterém spolupracuje se všemi zainteresovanými stranami - vlastníky, zemědělci a lesníky. Kdo tuto inzerci zaplatil? Zbytek stránky byly informace ze SZIF.

Autor: Sysoj | 25.04.2013 22:40
Ono není vždy potřeba všechno řešit novým zákonem. Stačí jen chtít se škodami něco dělat. Podívejte se na video: http://mudramax.cz/cz/v/Ukazkyz-novych-dilu/25.aspx . Ten pán to vzal za správný konec, žádné nové zákony na řešení škod nepotřebuje.

Autor: Fido z Řáholce | 25.04.2013 19:29
Pokud jsem dobře četl, tak ČMMJ, stejně jako MS jsou obč. sdružení. Každé občanské sdružení má právo se vyjadřovat k věcem, které má ve své činnosti citované ve stanovách. Nejde jen o zvěř a honitby, ale i ochranu přírody. Možná to nevíte, ale každé MS má právo podat stížnost např. proti obchvatu obce, budování dálnice a jiných staveb a to kdekoliv v ČR, pokud si myslí, že tím dojde k narušení biotopu některého druhu zvěře. Které MS takto činí nebo činilo. Činí tak Děti země, Hnutí Duha, atd.
Správně je zde jmenován OMS. Které MS zaslalo na OMS, popř. ČMMJ připomínky ohledně novely zákona. Ano, přijímané zákony jsou někdy hrozné paskvily, ale ty skutečnosti, pro které jsme nyní napadáni, tj. stavy černé zvěře, popř. vysoké a jimi způsobené škody jsme si zavinili tak trochu sami. V Polsku, Maďarsku, mají zemědělci povinnost osít jednou plodinou maximálně 30ha a pak osít pás traviny, popř. jiné plodiny, jinak nedostanou uhrazeny škody. Zde je třeba tvrdě tlačit na zemědělce k podobnému postupu.
Novela zákona ještě není zpracována, zatím jde o záměr p. ministra resp. MZe. Až bude nějaký návrh k dispozici, je třeba reagovat. Již před několika lety jsem měl možnost hovořit s jedním pracovníkem ČMMJ.Stěžoval si, že ČMMJ, ač publikuje na webu návrhy novel zákonů, např. veterinárního, ochranu přírody, atd. a žádá o připomínky z řad čl. ČMMJ, MS, HS, atd. Nikdy od žádného člena, MS, HS připomínky nedostalo. Proto reagují sami a připomínky zasílají do přísl. výboru parlamentu ČR. Čili přátelé, zamysleme se, zda opravdu chceme být slyšeni nebo jen budeme naříkat a plakat na rozlitý mlékem.

Autor: Děda z lesa | 25.04.2013 16:24
My jsme měli to štěstí nebo prozíravost, že právě kvůli hranici pole - les jsme si při prvních výběrovkách pronajali dvě honitby - jednu čistě lesní a druhou smíšenou. Tím jsme vyřešili možné nastávající problémy, předmětná lokalita byla komorou zvěře.
Výhodou bylo vlastnictví pozemků pouze dvěma subjekty - LČR a Pozemkový fond...
Letos poprvé u nás vniklo HS a vyznělo rovněž kladně - lesní honitbu máme zpět (opční právo) a smíšenou rozšířenou ještě o obecní lesy a lesy několika vlastníků. Čili i na druhé straně honitby jsme se zbavili dřívější hranice pole - les v délce asi 4 km a posunuli jsme hranice hlouběji do lesů.
Celkem máme slušných cca 3.200 ha, hranici pole - les máme jen s Kolowratovými lesy, tam je to navždy jasné.

Autor: Radek Chadim | 25.04.2013 16:03
Bohužel to bude jak píše Děda. Už pár let tvrdím, že současná situace, kdy se v rozporu se zákonem o myslivosti (§17, odstavec 6) uznaly honitby, jejiž hranice tvoři pole-les, a zároveň je na těchto pozemcích znemožněn efektivní lov, je neudržitelná. A tady je na vině stát, protože sám nedodržel vlastní zákon, on honitby s takovýmito hranice uznat nemusel (nebyly dodrženy ustanovení paragrafu 17), čimž mohl přimět vlastníky, aby se dohodli na lepších hranicích. Legrační pak je, že nápravit to chce stát tak, že místo toho, aby se buď upravily hranice, nebo aby se povolil efektivní lov na straně hranic a na pozemcích vlastníků, kde vznikají velké škody i ve 200 m pásmu, tak se vymyslí (totální kravina) to, že lov na čekaných a stavba mysliveckých zařízení bude na dohodě uživatelů sousedních honiteb. Už vidím tu dohodu, když již teď nájemci LČr obchází kraje sousedních honiteb a proměřují, jestli posed není náhodou jen 190 m od hranic, na což mají samozřejmě právo. Místo toho, aby o tom na žádost jednoho z uživatelů rozhodl nezávislý úředník na základě nutnosti tohoto opatření, bude to záviset na dohodě dvou stran, které mají naprosto odlišné zájmy = efekt této úpravy zákona bude samozřejmě nulový.

Autor: Děda z lesa | 25.04.2013 15:44
H.Altmann - nenáviděná hranice pole - les bude i nadále a nikdo to asi nezmění, protože minimálně v 95% případů jsou různí vlastníci.
Aby někdo vlastnil stovky ha lesa a k tomu přilehlá pole či louky dnes téměř neexistuje. Ani zmínka v návrhu novely o dohodách mezi sousedy (nerespektování 200 m pásma) nic nevyřeší, sousedské vztahy jsou dnes na úrovni mrazu...

Autor: prroud | 25.04.2013 15:24
Neco na tom Haralde bude, 69 neni za jizdy to pravy orechovy :-).....proud

Ono je to samo o sobe docela "slusna jizda" :-)

Autor: Harald Altmann | 25.04.2013 15:06
Radku, ještě jsi zapoměl zmínit hranice honiteb pole-les. Ač to zákon v §17 odst.6 jasně nedoporučuje, tak ve spoustě případů jsou honitby takto schválené. U nás je, v jednom případě, hranice kraj lesa přestože asi 100m v lese je vodoteč souběžná se stávající hranicí, která by tvořila přirozenou a jasnou hranici dle zákona. Na to ale lesočeši v žádném případě nepřistoupí, bo by jim ubylo z jejich honitby asi 5 ha. A to jsou prachy za pronájem. A škody na polích jsou jim šumafuk.
V mnoha případech stačí ten zákon dodržovat a vše by bylo jinak. Nemá smysl neustále měnit zákony a pak je stejně nedodržovat.
Příklad je zákon o provozu na pozemních komunikacích. Nač se přidal bod se zákazem používání mobilů za jízdy, když už ve vyhlášce 80 (kterou pamatuji) byl bod, že je řidič povinen se za jízdy plně věnovat řízení vozidla. Je i v současném platném zákonu 361/2000 Sb (§5, odst.1, písm.b). Já to chápu tak, že je za jízdy zakázáno i třeba pít, jíst, kouřit, nechat si..., telefonovat apod. Vím, jak by asi čuměl řidič, který dostane pokutu za to, že za jízdy žral bagetu nebo kouřil. A vvvo tom to je....

Autor: Radek Chadim | 25.04.2013 14:32
Pan ministr by se se mnou měl bavit proto, aby získal větší rozhled o dané problematice :-D, protože je problematikou totálně nezasažen. Jeho řešení současné situace spočívá v tom, že ho nějaký lesák zavede k několika okousanejm stromkům, on před médii prohlásí, že je to přírodní katastrofa a že to bude řešit - prostě vystřílet - pak jdou na kančí guláš a pivo a fertig padla. Zemědělec zase zavede pana ministra do kukuřice, kde je sežranej a vylehanej hektar, pan ministr před médii prohlásí, že je to přírodní katastrofa a že to bude řešit - prostě vystřílet - pak jdou na ovárek z posledního chovu prasat v ČR :-) a fertig padla. Pak přijde vlastník dvou hektarů, brečící, že ho myslivečci nechtějí vzít do MS, pan ministr... fertig padla. Chce řešit problémy myslivosti a zákon o myslivosti, ale myslivců se nezeptá, jak problémy řešit - třeba by se dozvěděl, že zvěř nežere vzduch, ale stromky a plodiny, což je běžný standart všude ve světě :-), že lovit v 50 ha lánu řepky a kukuřice není snadné, že vlastníkům vznikají škody a stát jim brání rozumnými technickými prostředky (lovem) těm škodám bránit, protože si vymyslel nějaké 200 metrové hraniční pásmo skoro nelovení... a tím by pan ministr (náměstek, úředník) získal větší přehled, co je třeba změnit, aby se situace zlepšila ve všech ohledech. Pak by pan ministr také třeba zjistil, že není třeba změnit zákon v zásadních věcech, ale zejména ze strany státu dodržovat zákon nynější a hlavně dohližet nad jejím dodržování uživateli, a je po problémech.
Ale zájmy by mělo samozřejmě prosazovat vedení naší organizace, ale těžko to po nich chtít, protože pochybuju, že Palas s Kostečkem řeší každý druhý den škody na polích, hranici pole les, 200 m hraniční pásmo, špatné a nesmyslné sčítání zvěře, nekonečné lány kukuřice a řepky,... - ti mají jiné starosti.

Autor: prroud | 25.04.2013 14:15
"Ono je to asi všude a ve všem, ne každý je zodpovědný a poctivý a bez ohledu na své zájmy a prospěch chce aby se dobře měli hlavně ostatní..",nejspis Eriko ani netusis,jak jsi prave uhodila hrebicek na hlavicku,jen jsi netrefila to potom o tech zajmovych a dobrovolnych organizacich.Protoze prave tohle by melo bejt A-Z vrcholovy politiky a i kazdyho obcana ke statu,tedy k narodu jako celku,myslivost a veskery dalsi instituce nevyjimaje.To je o tom,ze se kazdej jeden z nas muze a ma mit dobre skrz celek kterej mu to prave pro tu jeho osobni snahu garantuje.Presne tady je ten zakopanej pes ve vsem a i mezi lidma jako takovejma.Dokud bude prvni ja a pak to ostatni,nemuze bejt nic jinak a to byti a delani pro ostatni a skrz ne teprv pro sebe se naridit neda,k tomu se musi dojit,cesta to neni lehka,ale vysledek bude stat za to.......proud

Autor: Erika Doležalová | 25.04.2013 13:47
Ono je to těžké ze všech možných úhlů pohledu.. Vždyť se stačí podívat kolem sebe - ve většině MS (ne-li ve všech) se nejsou schopni dohodnout členové a kolegové (ať je jich deset nebo stopadesát..), tak se pak nelze divit, že se nedohodnou "cizí" lidi.. :-(
Ale je pravda, jak psal Josef v 11:35, že ČMMJ je taková "papírová" organizace, ale nějaké velké činy moc vidět nejsou. Ono je to asi všude a ve všem, ne každý je zodpovědný a poctivý a bez ohledu na své zájmy a prospěch chce aby se dobře měli hlavně ostatní.. Jenže to se dá pochopit u organizace ryze zájmové a dobrovolné, ne u vrcholové a ještě s peněžními příspěvky..

Autor: Fesoj | 25.04.2013 13:25
Radku, to máš těžké... Proč by se s Tebou měl pan ministr bavit, když /ze svého hlediska oprávněně/ čeká, že Tvé zájmy budou hájit pánové z vedení ČMMJ ? No a když pan ministr na toto téma svolá konferenci, na kterou z našeho vedení přijde jen Dr. Vodňanský, neb ti ostatní asi necítí potřebu se s těmi demagogy a křiklouny typu pí Petrové a Nekoly hádat, lze se divit, že jim ministr půjde na ruku, když ČMMJ dělá pštrosí politiku a není schopna předložit vlastní ucelenou koncepci ?

Autor: Radek Chadim | 25.04.2013 12:40
Samozřejmě že za všechno nemůže ČMMJ, ale všeobecný přístup "nebudeme o tom raději ani mluvit a ono to nějak dopadne" dovedl stav některých mysliveckých problémů tam, kde jsou, protože se dlouhodobě neřeší rozumným způsobem, neřeší se příčiny, ale následky, což problémy dlouhodobě nevyřeší a není to dlouhodobě udržitelný stav. A kdo jiný než vedení ČMMJ by se mělo zasadit, aby hájilo zájmy běžných myslivců (pěkný příklad napsala Erika s tím Frantou :-)). Pan nyní senátor Palas v rozhovoru před pár lety v Myslivosti měl velice zajímavé názory, jenže zůstalo jen u rozhovoru a slova na papíře, a od té doby se v tomto směru nic pozitivnío neudálo. Mediální propagace myslivosti veškerá žádná, pak si na nás každý otvírá hubu a dnes není nejvíce slyšet ten, kdo má rozumný názor, ale ten kdo hlasitěji křičí.
A kopec srandy je přístup státu, který chce vše řešit, povolovat, zakazovat, střílet a odpuzovat, přitom o problematice nemá potuchy a je liný se do ní alespoň trochu zasvětit, tak pak naslouchá těm, co našeptávají a prosazuje cokoliv, i když je to úplná blbost. Jestli pan ministr (a úředníci na ministerstvu) chtějí opravdu problémy řešit, nechť přijede k nám, já osobně ho rád seznámím s problémy myslivosti :-D a pak z něj třeba vypadne něco rozumnější, než padá doposud.

Autor: Fesoj | 25.04.2013 11:35
Taky mi poslední dobou čím dál tím víc připadá, že vedení ČMMJ nebere vážně ani řadové členy, ani nebezpečí, které naší myslivosti hrozí a za největší problém považuje úbytek ne členů, ale pojištěnců Halali. Pro starosti o peníze na ostatní záležitosti kašlou. Všude se ohánějí, co ČMMJ pro své členy dělá, ale já si myslím, že toho pořád dělaji dost málo. Například na úseku propagace a spolupráce s medii je situace přímo žalostná, vždyť nemáme nikoho, kdo by se této práci věnoval na plný úvazek, zapáleně a se znalostí věci. Vezměme si jen osobu našeho předsedy. Nikdo mu neupírá, že je i jeho zásluhou, že současný zákon o myslivosti je aspoň takový, jaký je. Ale nechápu, jak dokáže zodpovědně zastávat svoji funkci při svých ostatních politických a podnikatelských aktivitách. Funkci získal "honoris causa" za politické zásluhy, ale odborných mysliveckých znalostí opravdu moc nemá. A to tvrdím i přesto, že jsem po politické stránce hodně nalevo ! Chybí nám koncepce a chybí nám odborník typu prof. Hromase, který nejen že něco zná, ale umí své znalosti také prezentovat a to i nemyslivecké veřejnosti. Každý měsíc v Myslivosti pečlivě čtu zprávy z jednání Myslivecké rady a připadají mi neslané, nemastné, mlžící a nic neřešící. Chybí mi sebekritika - nikdo není dokonalý, ale ještě jsem ani jednou nezaslechl z úst našich vrcholných představitelů :"Tak tohle jsme nezvládli, v tomhle jsme udělali chybu a chceme ji napravit tak a tak." Pak se ovšem nemohou divit ztrátě důvěry a úbytku členů - ne každý končí jen kvůli penězům ! J.V.Stalin kdysi řekl : "Za staré zásluhy se po pás ukloníme a za nové chyby holí natřem´" ! A přesně v tomhle duchu by měl jednat i Sbor zástupců.

Autor: Jan Slavětínský | 25.04.2013 06:53
Eriko přesně tak. Co se týče nějakého zastupování a prezentování názorů "od spoda nahoru", tak je dobré,že každý delegovaný z okresního spolku,který pojede na Sbor zástupců, bude mít takovou hlasovací sílu,která bude rovna počtu členů okresní členské základny. Podobné jako u vlastníka na valné hromadě, hektar = 1 hlas. To je novinka a podle mě krok správným směrem.
U toho úterního zasedání u ministra Bendla bylo neštěstí, že si v podstatě nikdo z vedení ČMMJ na tu hodinu neudělal čas a v podstatě tam nikdo nedorazil. Všichni z účastněných stran měli k nastudování poslední úpravu novelizace zákona a ministr Bendl chtěl slyšet návrhy, dohody a připomínky. Za ČMMJ se prý nakonec dostavil Dr Nechanický, který zjednodušeně prohlásil, že se vším nesouhlasíme kromě změny v opisu a výpisu rejstříků trestu pro stráže a hospodáře.....Stručně řečeno.Sám ministr si neodpustil připomínku, že když si na tuto schůzku udělali všichni čas včetně ministra, co důležitého měli na ČMMJ, že jim to nevyšlo a nedokázali si ani připravit diskusi k zákonu. Trochu nešťastný... V Praze na vedení mají problémy, je to vidět i po tom všem co běhá po internetu, různé výzvy OMSů, ultimáta, odkrytí financování a kam a na co jdou peníze atd. No, asi je toho moc a na vše málo času, ale zde to nikdo neovlivní.

Autor: Děda z lesa | 24.04.2013 22:41
Němečtí sedláci tady za kopcem (strach z českých prasat) používají u kukuřic 3 - 4 řadé elektrické ohradníky a funguje to. U nás toto používají zatím jen chovatelé ovcí...

Autor: Fesoj | 24.04.2013 22:30
Co se týče škod způsobených černou zvěří - platí ještě ustanovení, že uživatel honebních pozemků je povinen učinit přiměřená opatření k jejich snížení ? Oplocení by moc nepomohlo, vždyť víme, že jediným účinným oplocením proti černé je zeď. Ale stačilo by poučit se od Poláků. Souvislá plocha zemědělské plodiny nesmí přesahovat 30 ha, v případě větších lánů náhrada škody nepřichází v úvahu.

Autor: Erika Doležalová | 24.04.2013 21:57
Ono nejde o to, něco svalovat na ČMMJ, ale ONI jsou ti kompetentní, kteří mají možnost zasáhnout. Asi těžko může do parlamentu naběhnout Franta Vomáčka a plesknout na stůl zamaštěnej papír s názvem Návrh zákona o myslivosti...
Ano, spoustu věcí a problémů si myslivci zavinili sami, ať je to "namyšlené" chování vůči vlastníkům pozemků ve stylu "My jsme lesa (rozuměj všeho) páni a vy nám polibte pr*el", úmyslné zatajování skutečných stavů zvěře, špatný lov a tak dále.. Ale - nejsou všichni stejní, někde se stále snaží dělat myslivost poctivě ale teď se vezou v jednom vlaku s těma šmejdama a jediná zastávka, kde ten vlak zastaví, bude mít asi název Konečná (myslivost..)
Už jsem jednou někde napsala - změna zákona by byla sakra potřeba, jenže to by k tomu museli sednout rozumný lidi a domluvit se a ne týdýti, kteří budou prosazovat jen svoje zájmy ..

Autor: rici czech | 24.04.2013 21:09
A ještě jeden dodatek,v celé společnosti je jeden velký problém-nečitelné zákony doplněné stejně nečitelnými vyhláškami které doplňují různě nečitelné a diskutabilní vyjímky.Prostě řečeno chybí zákon tzv. to můžeš a vše ostatní nesmíš tečka.A přesně toto se děje v myslivosti různé kličky okličky na které je x odpovědí a názorů ,ale to důležité a to pevné pravidla chybí.Někdy mi to připadá že každý kdo má" do p...le díru "chce velet či řídit a rozhodovat.Ale takto to nelze pak to je vše tam kde to je v p...li:-)

Autor: prroud | 24.04.2013 21:03
rici,stejne je jedno kdo jedna spatne a koho si volite,jestlize ho nemuzete kdykoliv vymenit,stejna situace jako s vladou a politikama,to nejde oddiskutovat a jen na ne hazet,kdyz jsme to porad jen my,kdo je nechava radit a nechava jim volny ruce a pravomoce.Pak remcame,ale zmeny neudelame,kdyz se po nich vola,sejde se deset lidi ktery za tichyho souhlasu ostatnich prave ti nejvetsi zlodeji narknou z rebelstvi,vandalstvi a hlouposti.......a jede se vesele dal,Fido se tim netaji a rika to verejne po svym,uz i to je dobrej zacatek,ze se to aspon vi a dava dal.....proud

Jasne ze existuje spousta dobrejch myslivcu i sdruzeni,to nikdo nezpochybnuje,ale co muzou delat,kdyz zustavaj sami,jak se zacne lamat chleba a jde do tuhyho,chybi jednota a podpora vsech navzajem.

Autor: rici czech | 24.04.2013 20:54
Žádná organizace není bez chyby,jen blázen by si namlouval že taková existuje.Nevím proč je dnes moda vše svalovat na ČMMJ,to vcelku dobře nechápu.Pořád nechápu proč je někomu zatěžko zaplatit členství 800kč za rok.Oproti rybářským poplatkům vcelku směšná částka.Pokud někdo vodí psy na zkouškách tak dozajista ocení výhodné slevy.Na letošní přehlídce trofejí členové zdarma ostatní za poplatek.Proboha co bychom ještě chtěli? španělské ptáčky do huby? Jinak Fido to napsal docela přesně,jen bych doplnil a v našem případě pozměnil heslo že ryba smrdí od hlavy v myslivosti je tomu právě naopak.Koho si totiž na sněmech zvolíme toho tam budeme mít,a to že na sněmy se posílají takřka stejní lidé kteří "žijí" z dlouholetých mnohdy diskutabilních zásluch bez nějakých vizí jak reagovat na změny to už je věc druhá!

Autor: prroud | 24.04.2013 20:51
Smekam,Fido......proud

Njn,je to tak,stavet se s rejcem proti rozjetymu parnimu valci nema smysl,je to sebevrazda,ale upoutat tim rejcem pozornost sofera,mezitim za nim vylizt a vykopat ho od volantu a zacit ten parni valec ridit spravne,to uz smysl ma.Jenze samo se neudela a reci nestacej,natoz nejaky petice,neznam jedinej pripad,kdy by nektera k necemu byla.

Autor: Fido z Řáholce | 24.04.2013 20:38
Ono se to všechno snadno hází na čmmj, přemnožená černá,vysoká a tím způsobené škody, nízké stavy drobné atd. Ano, Palas,Kostečka, MR a celé vedení čmmj málo loví. Kdo dělá plány lovu v MS, čmmj!To si snad děláme sami. Naříkáme, že myslivců je málo, resp. těch mladých je málo. Proč? Proč nechtějí některé MS přijímat nové, mladé adepty protože tam sedí staří prďolové,kteří mezi sebe nepustí mladé. ČMMJ za nás nebude tahat kaštany z ohně, když sami nejsme schopni si v honitbě udělat pořádek, spolupracovat se zemědělci. Každý může vyslovit svůj názor, podpořit petici vyhlášenou čmmj. Problémy si děláme sami tím, že nejsme schopni adekvátně a kontinuálně reagovat. projevujeme se jen tehdy,když nám teče do bot a to ještě házíme vinu na jiné.

Autor: Jaroslav Tatalák | 24.04.2013 20:35
Silně mě to připomíná paralelu na 89 rok a (ne)činnost komunistických papalášů,kteří už cítili svůj konec. Vedení ČMMJ- to je pár kariéristů ale hlavně jádro,které si z myslivosti udělalo svoji zlatou kapličku příjmů,které se zaštiťuje pojmy kdysi zdravé české myslivosti, ale ve své podstatě hrají" ne malá ale velká domů, dokaď jsem u koryta".A aby se neřeklo,tak se na něco začne reagovat až pět minut po 12, kdy už nejde změnit nic.A jak už vzpoměl Děda zlesa níže,jen bych doplnil,že ta doba,kdy myslivost bude výsadou bohatých je už tady-viz dnešní výběrová řízení. Vynechal jsem šlechtu,protože tá většinou myslivecky hospodařila ke svému prospěchu na svých pozemcích.Čest všem výjimkám a těm, kteří to myslí s tou naší myslivostí poctivě,i když jich valem ubývá.

Autor: Drahoš Hikl | 24.04.2013 19:46
Bohužel je to velmi smutné, neexistuje žádná vize od vedení ČMMJ jak myslivost směrovat dál, aby byla ke prospěchu svých členů,zvěři i vztahům se zemědělci,majiteli lesů, kterou by vedení bylo schopno předložit svým členům k vyjádření a poté se ji snažilo prosadit.Hrají si na vlastním písečku a nikdo z členů netuší jaká hra to vlastně je.Webová stránka ČMMJ ke téměř k ničemu.Chce to změnu, protože nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůř a tímhle hájením myslivosti dle mého názoru hůř bohužel bude.Co se týká lovu bude to na myslivcích jak k němu budou přistupovat.V každém případě kde škody jsou a že jsou, je třeba stavy snížit na rozumnou mez.
Jinak konfliktů se zemědělci,majiteli lesů co se týká škod bude narůstat a myslivci nebudou na vítězné straně.K vybíjení zvěře může někde dojít ale neházel bych všechny co si za honitbu např. platí do jednoho pytle.Máme sousedy kteří honitbu mají pronajatou za nemalý peníz od LSČR a přistupují ke zvěři s rozumem.

Autor: Děda z lesa | 24.04.2013 18:16
Pravda, ČMMJ již dlouhodobě zaujímá pozice pštrosí hlavy v písku či mrtvého brouka. Právě v této době by o ní mělo být všude slyšet a měla by být hybnou institucí při jakékoliv změně zákonů či vyhlášek o myslivosti.
Místo toho petice, aby se o ničem nejednalo, byl klid a nemuselo se dále něco nepříjemného řešit.
Zvolna se rýsuje, že velká zemědělská družstva, velcí farmáři a některá HS budou pozvolna likvidovat současnou myslivost do doby, až zde zase bude platit to, že myslivost byla, je a bude vždy výsadou šlechty či bohatých.
Nová úprava řešení náhrad škod to asi i umožní.

Autor: prroud | 24.04.2013 18:13
To souhlasim,prave proto je potreba prevekslovat zodpovednost za skody na pojistovny a ne na myslivce,pak muze bejt lobby jaka chce,pojistovna ma VZDYCKY pravdu,proto je nakonec i vejs nez banka,navic to uvita,dalsi pojistny udalosti......proud

A bud si jistej,ze si pak se zemedelcema lehce poradi.Myslivci nemaji proti zemedelcum sanci,to je jista vec.V ameru prave platil skody stat,bez reci dotoval,ale jak se zaclo setrit vyresil je jednim skrtnutim pera,supnul je pojistovnam,ty rekly ,ok,zaplatime,nemame problem,ale plot je podminka!

Autor: Radek Chadim | 24.04.2013 18:11
Ono se pak ukáže, že ty škody nejsou tak strašný. A zemědělská lobby je mnohem silnější než ta myslivecká, takže oplocování polí je v současnosti nereálné.

Autor: prroud | 24.04.2013 18:07
Chmmm,kdyz dostane demokraticky na vyber,bud plot,nebo zadny odskodny ani plneni pojistnejch smluv? Jsi si tim jistejRadku? ;-).....proud

V Ameru taky nechteli nejdriv do plotu investovat ;-). A i dnes jich spousta ty ploty nema a najednou jim skody nevadej,smeckarum ;-).Takova je totiz pravda,oni ty proklamovany skody jsou totiz devastujici jen malokde,ale proc si nepomoct,kdyz to jde,no ne? ;-).Podivejme se na to prece strizlive:-)

Autor: Radek Chadim | 24.04.2013 18:02
Na ploty u nás můžeš prroude zapomenout, protože jednak je to drahé a jednak kdo ze zemědělců bude většinou na cizím stavět plot - nikdo.

Autor: prroud | 24.04.2013 17:59
Polnaci nebudou mit kde lovit Radku,njn,nezbyde jim nez na krajich kolem toho plotu zakladat "svoje" krmny policka,ma to hned vyhodu,ze tu zver lapej a nebude chtit jit dal,pripadne :-).Ale vazne,plotama holt vykrmovani a polni honitby utrpej,ale reseni dnesnich bioplynarskejch pseudozemedelcu to je. ......proud

Nazejvat je zemedelcema povazuju za urazku tech spravnejch a pravejch,jestli jeste nejaky vubec mame.

Autor: prroud | 24.04.2013 17:55
To bylo hodne slaboucky s tim plotem Eriko:-)))))))))).....proud

Autor: Radek Chadim | 24.04.2013 17:52
Eriko, co bys po nich "nahoře" chtěla? Za 10 let nebyli schopni přijít s něčím lepším, problémy se rozumně a důrazně neřeší ani za současného zákona, přitom to jde, státní správa je neschopná, a teď když se našla opozice, která má pádné argumenty proč zákon změnit, mají něco narychlo předložit? Vždyť ani myslivci se mezi sebou neshodnou, protože v lese chtějí divočáky, na poli né, v lese chtějí vysokou, dančí, mufloní ale zároveň chtějí, aby je na polích, kde se zvěř po většinu roku přiživuje, jí nemají vůbec lovit, polňáci potřebují lovit po celé ploše honiteb, lesňáci by nejraději lov na polích úplně zakázali :-), jediné na čem se všichni shodnout je, že nechtějí platit škody... to je realita - různé zájmy těžko vcucneš do něčeho rozumnýho a proseješ v našem všehoschopném parlamentu, když do toho ještě kafrají lesáci, zemědělci a vlastníci :-).
Palas a spol budou vždycky mít kde si toho jelena střelit, navíc mají své myslivčení jen jako prezentaci vlastní osoby, takže od nich se žádná pozitivní činnost nelze očekávat.

Autor: Erika Doležalová | 24.04.2013 17:08
Proude dej pokoj, stačí že se mnohde musí hradit škody na plodinách, ještě platit zničený ploty.. :-)))

Nejvíc mě na tom štve, že když se zeptali "experta na zvěř Českomoravské myslivecké jednoty Luďka Králíčka" (tak je to uvedeno v rozhovoru) - Jaká je představa ČMMJ o novelizaci zákona o myslivosti? Máte připraven SVŮJ návrh na případnou novelu? Jak je možné, že ačkoliv ČMMJ počtem členů řádově převyšuje ASZ, tak komunikačně je naprosto v defenzívě - až na jednu narychlo napsanou petici, ze které laik nevyčte naprosto nic. - Tak jeho odpověď byla jasná:

"Vlastní novelu nemáme, ale víme co v zákoně chceme změnit. Například zrušení normovaných stavů, lov nepůvodních druhů zvěře jen mysliveckou stráží atd."

PROČ když už by se do toho zákona mělo "šlápnout" tedy naše vrcholná organizace nepředloží vlastní návrh?! Je to moc práce? Starostí? Za to se Toyoty nedávají? :-(

Autor: Harry Callahan | 24.04.2013 16:23
Bohužel znám osobně lidi, kterým, se mě zdá, je tento návrh také jakoby šitý na míru :-(
Pro naši honitbu by to ale znamenalo její rozdělení na 2 části (320 - 430ha) a paradoxně tak ukončení letitých sporů vč. probíhajícího soudu :-( a nikdy bych nepomyslel, že na takovém paskvilu najdu taky něco pozitivního.
Pokud by to opravdu prošlo, tak lze jen doufat ve zdravý rozum většiny současných držitelů a uživatelů honiteb, který by jim nedovolil nové nesmyslné možnosti využívat a tak nezdecimovat zvěř i podstatu odkazu myslivosti. V některých extrémních případech (jako třeba u nás) by to ale pomohlo ukončit letitou válku.

Autor: Tomáš Peroutka | 24.04.2013 16:09
Předkládaná novela zákona znamená v podmínkách Česka pouze jedno jediné, a to:
Majitelům a těm, kteří na to mají finanční prostředky umožnit vybití zvěře v revíru do poslední mrtě. Bude to tak, jako se vším ostatním okolo nás, myslivost není nějaký Mys dobré naděje v našem pseudodemokratickém státě ovládaném kriminální mafií.

Autor: prroud | 24.04.2013 15:35
Hezky sugestivne podany,to media umej,na to jsou prece machri.Ja bych jim proste naridil plot,nakonec je to jejich pole,at si ho oplotej!,pri milionovejch skodach by je vysel jeste levne,koupil jsem roli lesnickyho pletiva za 22 korun:-).....proud

Cerna by se sice dostala i tak,ale stejne by ji to omezilo aspon mistama.Stavy by se redukovaly tim padem ubytkem potravy taky.......
Kdekdo ma zahradu a pozemek oplocenej a nevynasi mu to,proc by nemel mit zemedelec oploceny neco co mu jeste i vydelava? ;-)

Autor: Erika Doležalová | 24.04.2013 14:41
http://tn.nova.cz/zpravy/tv-archiv/televizni-noviny/televizni-noviny-br-tn-23-4.html

čas cca 10:40

Autor: prroud | 24.04.2013 12:23
Honzo,to podle me nemuze a nikdy nebude takhle jak to popisujes fungovat,protoze aby jo,museli by tam s nima takhle vegetovat profici a hlidat je.Ja myslim,ze ti je jasny,ze jak tohle nastane,je s hospodarenim se zveri konec,protoze takovy "lovecky gangy" to proste zmasakrujou a vymlatej do mrte!Jednorazove si behem par sezon proste "pomuzou" a po nich potopa,bude to jen o prachach a hromadach masa na jedno obdobi,pak uz prakticky nic. Ja jsem sice pro "volnej lov",ale na zaklade jasnejch a dodrzovanejch pravidel,zkousek,registraci,hlavne poradku a vzajemnejch domluvach s tema kdo na usecich hospodarej a vseho co k tomu patri.Vsechno zjednodusit,zpruhlednit,ale jasne ohranicit a definovat,a nalezite se starat o dodrzovani.....proud

Tady je spis snaha nahradit jeden bordel druhym,nez udelat poradnou praci.Jak je to o prirode,musi to o ni bejt ve vsem a za kazdejch okolnosti,ONA JE PRVNI A MA PREDNOST,my se mame prizpusobovat tak abysme tezili ,ale nechali ji bejt jak to jen jde,delame pravej opak.

Autor: Jan Slavětínský | 24.04.2013 11:51
Určitě k posílení pravomocí vlastníka vůči nájemci - myslivcům, dojde. Kvuli tomu všemu se otvírá zákon. Dopadne to tak, že pokud se vlastník nebo uživatel pozemku o škodě s myslivci nedohodne a myslivci nebudou vyvyjet žádnou činnost, aby měli výsledky v odlovu, tak na žádost vlastníka najedou "lovci" a ty mu tam na poli budou "spát" a lovit. Bude to legální a např.s pověřením org.st.správy.
Pokud nemusíš každé ráno vstávat do práce a vydržíš denně soukromníkovi hlídat pole, určitě si budeš moci zažádat o nějakou licenci a stát se "profi lovcem" nebo založit loveckou firmu a dělat to na kšeft....
Toto je vizualní modul a představa "těch nahoře", ale jak by to ve skutečnosti fungovalo asi nemá cenu domýšlet. Zvlášť pokud by byl lovec placený od kusu, jak dlouho by byl vlastník schopen to všechno platit....

Autor: prroud | 24.04.2013 10:20
Tomu se rika kovani kolektivu a mezikolektivniho prostredi Radku,zaplatis najem za honitbu aby si u tebe sousedi zalovili a sam taky pujdes lovit k sousedum co si platej najem za honitbu :-)......proud

Az se tu tlemim,kdyz si ctu tu pitomost co se ji chce rikat zakon:-)

Autor: Radek Chadim | 24.04.2013 09:57
Mají to promyšlené do posledního detailu, je vidět, že na MZe sedí samá hlava pomazaná naprosto přesně zasvěcená do problematiky :-). Ale co už - nejprve lesní honitby pronajmou LČR za statisíce ročně nájemci a pak na naháňky tam státní správa pozve sousedy těchto honiteb, aby tam snížily početní stavy černé zvěře a dalších problémových druhů, jak uvedl na TK pan náměstek Braum. Věřte nebo ne, ale já už se na to moc moc moc těším :-). O škodách na polích neřekl nic, takže se domnívám, že se to bude řešit právě v tom lese, kde ten problém vzniká, což je jedině dobře - jen jestli se dobře vyjádřil. Navíc až si zase pan ministr zjistí, kolik ty nájmy LČR vydělávájí, tak aby nepřehodnotil své stanovisko :-).
Jsem zvědav, jak i po novelizaci chtějí určovat, kde je jaké zvěře moc nebo akorát, protože současné sčítání má své mouchy (no mouchy :-)) a zatím jsem v této oblasti neslyšel jedinou změnu. Dále pak bude zajímavé slyšet kolik je hodně, akorát a málo - řekl bych že hodně bude počet větší než jeden, akorát nula, málo nula.
Jinak jakákoliv novelizace bude zase mišmaš bez jakéhokoliv konceptu a promyšlení důsledků, jaké to bude mít - ale děje se tak ve všech oblastech, tak proč né i v myslivosti.

Autor: Děda z lesa | 24.04.2013 09:34
Na včerejší tiskové konferenci o novele zákona u ministra Bendla bylo konečně potvrzeno, že současná minimální výměra 500 ha se nebude měnit.
Vše ale směřuje k údajně nevyváženému postavení vlastníků a nájemců honebních pozemků a zejména k soustavnému nárůstu škod. Mění se proto např. i doba jejich uplatnění z 20 dnů na 3 měsíce.
Zavlečené druhy zvířat budeme moci usmrcovat všichni, při neplnění plánu lovu budou údajně na pokyn OStSM zde lovit i myslivci sousedních honiteb (!) atd.
Ostatní detaily ještě vyplynou, další návrhy novely se mají projednávat až na konci léta, zákon se tak možná posune až na další vládu...

Autor: Čestmír Kunetka | 20.04.2013 14:11
Josefe, to jsem viděl na vlastní oči. Po sklizni kukuřice jsem se podíval na pole a vidím že zbylo pro zvěř dost zrna. Ovšem druhý den přijel zametací stroj a nezbylo ani smítko, natož zrno, prostě hladových 100 ha, jako když je vysaješ obřím vysavačem - hrůza. A o hluboké orbě si můžeme nechat jen zdát.

Autor: Fesoj | 19.04.2013 19:34
Mně se hrozně líbí, jak se ti velkopěstitelé energetické kukuřice ohánějí miliónovými škodami. Pročpak je na myslivcích nevymáhají ? Z dobroty srdce asi sotva. Ony totiž v těch obrovských lánech jsou ve skutečnosti v poměru k celkové biomase /a tím nemyslím Katku Jaujau/ zanedbatelné, protože sklízecí mašiny dokáží sebrat a zpracovat i ty poválené stvoly.

Autor: Radek Chadim | 19.04.2013 19:03
K této debatě jsem přišel původně na stránkách Myslivosti a čekal jsem přesně to, co se nakonec napsalo. Taky mně ten jejich (ASZ) záměr pobavil, kdysi na začátku jsem napsal, že oni to nedělají kvůli škodám, nepřijmání zemědělců do MS a jiným srandám, ale zhlédli se v modelu LČR a chtějí z vlastních honiteb i na cizích pozemcích :-) taky mít nemalý peníz - a už se to provalilo. Takže teď je jasné, že oni nechtějí napravit stav, kdy myslivecký nájemce má údajně často navrch nad vlastníkem, naopak chtějí tento stav povýšit na to, že zemědělský nájemce má mít navrch nad vlastníkem, to snad ani nemůže myslet vážně :-). A to jak soucitný zemědělec jde v závěji nasypat do zásypů a naplnit krmelce mě dojímá a chtěl bych to na vlastní oči U NÁS alespoň jednou v životě vidět - no jsem mlád, tak třeba se toho dožiju :-). Jejich model, že budou mít dobře zazveřené polní nebo smíšené honitby, které budou moci dobře pronajímat, a zároveň nebudou vznikat škody je také z říše snů každého vlastníka, ale obávám se, že to zůstane bohužel jen u toho snu. Jedna blbost větší než druhá. Jak v diskuzi pan Stehlík napsal, myslivost dělá 30 let a nepomohlo to - doufám, že až Milan Soukup se do mě bude opět někde obouvat s tím, že na to abych věděl "jak to chodí" je mých 5 let myslivecké praxe málo, tak budu moci argumentovat, že ani 30 let nic nezaručuje :-D.

Autor: Radek Chadim | 19.04.2013 18:34
Přesunul jsem sem 3 poslední příspěvky z dnes.

Autor: prroud | 19.04.2013 18:17
Hm tak Stehlik a Dvorak se hledali,no uvidime......ja uz vidim vysledek,po par nezdarenejch "akcich zakona",a jedinej moznej,ze prirodu budou opravdu spravovat profici,ale ne jak si ten ptak(zpevnej) predstavuje,ale naprosto nestranny, takovy,co pujdou po krku uplne vsem,a bude po zizalkach,bez pardonu kdo prirode uskodi,bude mit velkej pech s tim,ze priroda "skodit" muze,ma na to totiz nezadatelny pravo.Bude se oplocovat,nebo pojistovat ;-),navic tem zemedelskejm "chemikum" zacne bejt hodne ouzko,kdyz nezmenej "technologie"......proud

Vsadime se,ze si jednou vzpomenem na my slova? :-)....davam tomu tak max. dalsich 20 let.Jednoduse proto,ze jinej system existuje,je vyzkousenej a osvedcil se,jen ho napasovat:-).Skoda ze uz tam nejde psat,tolik jsem se na ptacka tesil:-))))).Proberem v Roudny,kdyz bude zajem,verte mi,ze myslivci by na tom jedine hodne vydelali,jak usporama financi,tak na ulovcich i pracovnich mistech.

Autor: Erika Doležalová | 19.04.2013 17:57
Taky mě to pobavilo. Hlavně to, jak se pan chytrý vyhýbá přímým odpovědím na přímé otázky, např. otázka "Co pro nápravu stávajícího stavu udělá Vaše asociace. Za populační explozi může převážně dnešní zemědělec pěstováním obrovských ploch kukuřice, řepky atd.. Situace je stejná v Německu, Rakousku, Slovensku, Maďarsku. Není to pouze zástupný problém, vymyšlený pro možné otevření zákona? Jedno vždy platilo - myslivost se nemá ráda s obchodním pojetím." A odpověď velmi strohá: "Nevím jak se myslivost nemá ráda s obchodním pojetím....poplatkové lovy fungovaly a fungují poměrně rozsáhle již nyní!"
Ani slovo o tom, že na situaci jaká je má opravdu styl hospodaření veliký podíl. A zmínka o poplatkových lovech? Že by si to páni vlastníci tedy představovali tak, že když jim novelou bude umožněn "vlastní lov", že ho stejně realizovat nebudou, ale za "těžký prachy" budou prodávat?

Autor: Radek Chadim | 19.04.2013 15:51
http://ekonom.ihned.cz/?p=400000_d&article[id]=59716480&1366691637

K tomu pasuje jediný citát: "Ta ženská musí bejt pod drogama" :-).

Autor: Drahoš Hikl | 28.03.2013 17:19
Elhenický asi blbě, též jsem to četl.Nemám rád patent na rozum! Zákony to je politika,já si myslím, že nutnost změn si ČMMJ doufám uvědomuje, bohužel nám členům je ještě nesdělila:-).Třeba doufá, že po volbách bude lepší konstelace hvězd. A za současného vedení Mze by ta novela mohla dopadnout podle přání ASSZ např. tak, že se černá zvěř, siky, mufloni budou lovit celoročně bez ohledu na pohlaví,věk.ČMMJ měla dávno protistranu zahrnout argumenty, přesvědčovat, spojit síly s těmi, kteří nás současné myslivce a zvěř(spárkatou) nevidí jako uhlavního nepřítele polí, lesů a hledat řešení přijatelná pro zvěř, zemědělce,lesníky a řadové myslivce.

Autor: Erika Doležalová | 28.03.2013 15:33
ČMMJ nemlčí, cituji: „...jménem Českomoravské myslivecké jednoty a petičního výboru v příloze zasíláme „Petici“ proti otevření zákona o myslivosti, neboť ČMMJ zásadně nesouhlasí se změnami v mysliveckém zákoně..."
Takže místo toho, aby příp. přišla s vlastním návrhem (protože změny v zákoně by potřeba opravdu byly!), tak si myslí, že nejlepším řešením je petice proti otevření zákona... :-(

Autor: Ellhenicky | 28.03.2013 14:48
Asociace profesionálních myslivců ČR poslala premiérovi otevřený dopis a její president ing.Řehák v něm uvádí skutečnosti, které mne zarážejí. Jedině APM ví jak dále v myslivosti a jedině ona prý protestovala při předkládání snížení výměry honitby. ČMMJ a AK si hrají na vlastním písečku. Schválně si to přečtěte a budete mít z toho divný pocit.Když jsou myslivci proti myslivcům,jak to asi dopadne?

Autor: prroud | 28.03.2013 10:50
Coudo,a ted si predstav ten kseft jakej bych mel,kdybych mel honitbu 250Ha,to uz jde zvladnout,napasovanou chytre nekde mezi poradnejma a zacal na ni tvrde vydelavat a okolni honitby kde by se opravdu starali poctivy myslivci,by me chte nechte a zadarmo zasobovaly zveri,a ja bych poradal nahanky a mydlil co bych zahlid a slo to zpenezit,samej lovec poplatnik u me,zkombinoval bych to jen na ten kseft,to se az chce jednomu zvracet,kdyz se nad tim zamysli,znat rozlozeni honiteb a majitelu pozemku v Cechach,mozna bych primo ukazal na ty kseftare,nekdo si to zatracene dobre spocital.....proud

A jeste by me chvalorecili,ze se staram o regulaci cerny.Takova skupinka prachacu,co by si zkoupila takovy malicky honitby na vyhodnejch,vytypovanejch mistech,by se poradne napakovala,legalni pytlaci ve velkym!To nez jim,tak radeji nakrmim pytlaka kterej se snazi si neco nekde supnout z hladu.

Autor: Čouda | 28.03.2013 10:31
Je zajímavé pozorovat, že první zpráva o chystaném otevření zákona o myslivosti byla uveřejněna zhruba v lednu a přitom se na tom pěkně potichu pracuje bůh ví jak dlouho. Banda Nečas-Bendl-Agrárníci to mají pěkně rozehrané(vyhrané). A ČMMJ mlčí. Skutečně se nestačím divit, jak snadné to u nás je s pomocí lobistů a korupčníků si upravit zákon pro své potřeby. Myslet si, že se jim to snad nepodaří schválit do konce jejich volebního období (2014) je utopie. Tak, jak to mají nalajnované, je to upečené do konce roku.

Autor: prroud | 27.03.2013 22:28
Jinak vsichni placou a verim ze opravnene,ze dravci pachaj skody na uz vzacny drobny,protoze se jejich stavy neunosne zvedaj,presto jsem nenasel alespon sluvko byt i o kontrolovany vyjimecny regulaci.....proud

Kdyz tu chybej vlci,jestrabi to za ne nevezmou:-)))))

A velikost honitby? Hmmm , navrhnul bych to uz nejmenovat honitbou,ale odstrelovym mistem,protoze jen to je podle me duvod jejich zrizovani,a ne zadna myslivost.......par pratel si udela pekne privatni honitbicku a do ty si budou krasne chodit zastrilet.....okolni regulerni honitby je budou chte nechte zasobovat dostatkem zvere po celej rok,no nekupte to!

Autor: prroud | 27.03.2013 22:22
No nevim,ale to neloveni samici zvere v dobe kdy muze bejt plna chapu a podporuju,nakonec,vzdyt to maso neni k jidlu,blato,neloveni samici zvere vubec,je hovadina,ja ji radeji nez samci,kdyz muzu rict svuj nazor:-),a dal uz je to o rozumu,blbec si stejne neda rict,jak pise Radek.....proud

Autor: Radek Chadim | 27.03.2013 22:14
Ale máš pravdu, že další zásadní věci zůstaly nezměněny nebo jejich změna nikam nepovede. Za současných honiteb by bylo vhodné, aby se lovecká zařízení na povolení úřadu (nikoliv uživatelů, to je blbost) mohla stavět blíže než 200 m od hranic, obzvlášť když je hranicí pole-les. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že tam vzniká nejvíce škod, proto by tam měl být největší lovecký tlak, ale není tomu tak a to jen kvůli zákonu a pásmu 200 m bez posedů - a kolik myslivců vám tam bude denně šoulat, když většina bez zateplené kazatelny nedá ani ránu? Ono by to situaci naopak velice pomohlo i z jiného důvodu, protože by se škody více "rozptýlily" po krajině a alespoň na pohled by to vypadalo lépe resp. nevypadalo tak tragicky.

Autor: Radek Chadim | 27.03.2013 22:04
Právěže to Eriko zjednoduší fungování těch poctivých, co mají potřebu dělat dobro :-D bez ohledu na roční dobu. Ty na druhé straně barikády nezastaví sebelepší zákon, protože oni mají vždy dost nápadu, jak to nějak udělat.

Autor: Erika Doležalová | 27.03.2013 21:40
No nevím Radku, ale že by novela přinesla nějaké zjednodušení pro sanitární lov jsem si nevšimla.. Ano, pokud to bude zraněná muflonka nebo kolouch, tak při celoroční době lovu už je jedno, jestli jde o sanitární nebo "normální" odstřel.
Bohužel, spousta věcí je tam úplně divných, zatímco některé věci, které by bylo dobré a žádoucí změnit, na ty se jaksi zase zapomnělo..
A ohledně lovu plných laní - v dnešní době je zcela běžné lovit laně ještě v prosinci nebo lednu a dokonce i na naháňkách, takže nějaké morální nebo etické hledisko asi není podstatné.. Zodpovědný myslivec to neudělá, blbci je to jedno..

Autor: Radek Chadim | 27.03.2013 21:22
Figi, nebojím se toho, že by někdo lovil plné srny, laně nebo další samičí zvěř - toho se bát opavdu nemusíme. Stačí se podívat, kolik se teď na m-l.cz naříká nad lovem lončáků i selat - reakce typu "ježiš, on ulovil lončáka, co kdyby to byla plná bachyňka,..." jsou tam naprosto běžné. Neříkám, že je etické lovit úmyslně plné samice, nebo tím zachraňovat to, co se nestihlo ulovit v době, kdy se to ulovit mělo, ale některé reakce jsou při nejmenším přehnané a bohužel za posledních dvacet let se vytvořila představa, že je potřeba samičí zvěř spíše chránit než lovit, přitom pro dobro chovu je to ve většině honiteb spíše naopak.
Naopak by to ale zjednodušilo sanitární odstřely bez většího úřadování, což jsem rozhodně pro, pač za posledních 14 dní jsem se setkal hned 2x s případem, kdy by odlov byl etičtější a jediné co jsem se dozvěděl bylo, že není doba lovu, takže to mám nechat na přírodě.

Autor: figi | 27.03.2013 21:14
Ano, tyto úpravy jsou výborné - zejména pro ty, kteří v době lovu neumí zvěř ulovit, a proto ji budou lovit třeba v březnu, kdy je po zimě zvěř velmi důvěřivá a málo plachá.

Autor: Radek Chadim | 27.03.2013 21:12
rici czech: jestli bude možno přičlenit k honitbě i nesouvislý pozemek nedosahující 250 ha, tak 250 ha už bude úplně jedno, pak už tam omezení nemusí býti žádné :-).

Autor: rici czech | 27.03.2013 21:01
Na druhou stranu změny v lovu kuny,a straky celoročně a posunutí doby lovu jezevce od srpna vidím jako pozitivum:-).U té spárkaté -nevím čemu se divíte,sika je nepůvodní a černá více méně ,no spíše více než méně přemnožená.No a zaplať pánbůh za toho kormorána že na něho zapomněli:-)A co se týče snížení minimální výměry na cca 250ha ,operovat s tím že na takové výměře se zotpovědně zvěř chovat nedá už bohužel asi nemůžem ,neb zvěř se zotpovědně nechová ani v podstatně větších honitbách,pouze se navyšují její stavy,jenomže pravda je ta že si to jaksi nechceme připustit.

Autor: Radek Chadim | 27.03.2013 20:54
Doby lovu jsou celkem odůvodněné a lepší než současné. Sika ohrožuje genetickou čistotu jelena evropského, a dle určitých svědectví jejich stavy v určitých oblastech nejsou v pořádku, stejně jako divočáků, jelenů a patrně i muflonů. Bohužel rozšíření doby lovu situaci nijak patrně nevyřeší, protože kde je problém s některým druhem spárkaté zvěře, tak je to proto, že místně jsou plány a lovy hrubě podhodnocené, takže nějaká rozšířená doba lovu asi s počty směrem dolů nepohne. Tam je potřeba řádně spočítat, nasadit tomu odpovídající plán lovu a hlavně jej plnit - od statu to bude chtít poctivou kontrolu, takže nezdar při řešení situace je zaručen, protože kdyby to fungovalo, tak by to fungovalo již dnes, ale... :-)
Na druhou stranu nechápu, proč tedy kormorán nebyl zařazen mezi zvěř, kterou lze obhospodařovat lovem, když už se na vyjimku loví v dnešních dnech - možná by to bylo v rozporu s nějakými směrnicemi EU, nebo by to hodilo zodpovědnost za škody na myslivce a problémů máme myslím jako myslivci už dost s divočákama,...

Autor: Harald Altmann | 27.03.2013 20:36
Nám to už přišlo z OMSu včetně petice. Kachna to asi nebude. Zřejmě o tom vážně někdo uvažuje.

Autor: Václav Pašek | 27.03.2013 20:18
Podle tohoto dokumentu by se dokonce i jeleni siky japonského stříleli celoročně, taky dobrej nápad!

Autor: prroud | 27.03.2013 19:30
Nijak,nekomu se to proste takhle hodi a ma dost velkej vliv a finance si to nechat prosadit,neco za tim urcite bude,proc to tak chce mit, a rozhodne to nebude jen moznost strelit si prase!Sam jsem pro moznost vykonavani mysliveckyho a loveckyho prava pro vsechny za splneni jasnejch podminek,ale to neznamena,ze jsem pro devastaci prirody a vybijeni zvere.Umoznit ano,ale za tomu odpovidajicich pravidel s moznosti hodne dobry kontroly a poradnyho postihu jejich nedodrzeni,hodne poradnyho postihu!.......proud

To,ze nekomu neco zpristupnim a umoznim jeste davno neznamena,ze si muze delat co chce a chovat se jako urvanej ze retezu,to se mu muze taky lehce stat ze prijde o vic nez si mysli a jeste si peknejch par let nezalovi po odsezeni si prislusnyho flastru a zaplaceni hodne mistny pokuty.Poradek musi bejt.Funguje to jinde,bude i u nas.

Autor: Radek Chadim | 27.03.2013 19:10
Jak chce stát praktikovat nesouvislost honebních pozemků jedné honitby, to by mě zajímalo. Takže poučení je jasné, až podědíte 100 čtverečních metrů někde v podšumaví tak NEPRODÁVAT, udělat vnadiště, přičlenit si tento pozemek k vaší honitbě jež se nachází 200 km daleko a pak střílet nenormované jeleny do dvou let a laně a kolouchy bez omezení :-). Teda nejsem právník ani žádný Einesten a možná jsem to špatně pochopil, ale toto, to musel vymyslet opravdu znalec.
A už se těším na další nedobrovolné členy našeho HS, kteří si budou chtít zalovit divočáky v naší honitbě, protože po této novelizaci by v tom neměl být problém - není nad otevřenou náruč komukoliv - teď už se do MS a i HS dostane každý a nějaké nepříjmání nových tvaří nebude problém :-).
Ale nějaké věci jsou praktické a dobré.

Autor: prroud | 27.03.2013 12:58
To je treba proste osetrit zakonem,nelovi se to a to od a do,poruseni exemplarne trestat,vytribi se to rychle,protoze jak myslivec,tak lovec jsou lidi a meli by se podle toho chovat,funguje to vsude jinde,tak u nas taky......proud

Autor: figi | 27.03.2013 12:54
Je to prý pouze jedna z pracovních verzí, dnes už neplatná.
K celoročnímu lovu některých druhů zvěře, tak, jak je navrhováno, bych si nedělal iluze. Lačnost po ráně je u některých silná, silnější, než svědomí. A peníze vládnou, není to sice řečeno, ale platí " zaplatil jsem si, tak na to mám nárok".

Autor: Honza Král | 27.03.2013 12:53
http://katedry.czu.cz/kmlz/aktuality/

Autor: Ellhenicky | 27.03.2013 12:40
Vše tomu nasvědčuje a i kdyby tak většina myslivců, ne lovců, by asi v době březosti či kojení na laň či koloucha nezmáčkla,možná se ale pletu.

Autor: Erika Doležalová | 27.03.2013 12:17
Novela zákona o myslivosti a Vyhlášky o době lovu zvěře
zdroj:FB, vložil Ondřej Kratochvíl - tudíž za pravdivost neručím,
třeba je to jen "kachna"..

http://www.msblatnice.euweb.cz/zakon-myslivost_novela.pdf

http://www.msblatnice.euweb.cz/doby-lovu_novela.pdf

Tohle jestli projde, tak se máme na co těšit (v ironickém slova smyslu...)