Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Voda v honitbě



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Hardy | 01.04.2013 20:28
My v honitbě žádné umělé napáječky nemáme, jelikož je naše honitba celkem bohatě protkána potoky, potůčky, tůněk, přes 20 rybníků, pár podmáčených míst a mokřadů se také najde. I když jak nad tím teď přemýšlím, určitě by se pár míst našlo, kde by se nějaká ta umělá napáječka hodila...

Autor: Čestmír Kunetka | 01.04.2013 19:57
Martine, je rozdíl, jakou zvěř máme v honitbě.
Každá zvěř velmi ráda vodu vyhledává, i když vodu nepije. Proto jsou např. remízky se studánkou nebo potůčkem k nezaplacení. Mě před mnoha lety u kurzu učili, že např. spárkatá nepije a pokud uvidím kus, jak pije vodu, pak má horečku ze zranění nebo z nemoci a má se ulovit, a to platí pořád, doufám.
Vodu v horkých dnech vyhledávají i ptáci, to mám vypozorováno ze zahrady, kde mám plnou vahu vody - a je-li čístá, tak ptáky moc nezajímá, ale jakmile začne tzv. zahnívat, je vana plná ptáků.

Zaječí zvěř dle mého názoru trpí nedostatkem vody nejvíce, zejména kojící zaječka. Proto bych byl rád, kdyby se vyjádřil každý, kdo se na zaječí napaječky zaměřuje a popsal jejich zařízení a jak se jim osvědčilo.

Autor: Martin Skřivánek | 01.04.2013 18:45
Česťo máme betonové a já jsem dal pod posed kameninovou.nikdy nic jsem neviděl než psa.jediné z čeho zvěř pije a vidím to na každé čekané tak ze starého vykotlaného pařezu kam dávám sůl.vodu jsme měnili že jsme na dali na vlek za traktor 1000l badii a objeli revír.voda čistá ale fakt jsem z toho pít nic neviděl.

Autor: rici czech | 01.04.2013 15:54
Jo není nad lidovou tvořivost,taková napůl rozřízlá guma z traktoru:-).Také sem již viděl:-(.jinak z těch betonových napaječek zvěř vodu pije ,ale jen když není zbytí a v okolí je vyprahlo.Problém nastává s dovozem vody neboť v létě to rychle vysychá.Pokud je vše svedeno do meliorací tak to je konečná.Kdysi jsem na "sezonním" potůčku kde tekla voda jen po deštích udělal malou hrázku v nejužším místě a voda se tam v té lagunce držela o dost déle.Zvěří dost navštěvované ,v letních měsících se do toho remízku slítavali i hřívnáči napít.Jinak kdysi tuším v časopise myslivost vyšel článek jak vyřešili vodu tím že udělali vrt a postavili takovou tu větrnou čerpačku(jako v US kovbojkách).Detaily si ale nepamatuji,každopádně by to bylo asi nákladné nehledě na to že by se muselo vyřídit asi i nějaké stavební povolení.

Autor: Radek Chadim | 01.04.2013 15:50
My máme napaječek po honitbě několik. Nejlépe se osvědčila kameninová, nepřiliš mělká, co nejvíce zarostlá trávou, aby v zimě nebyla hned pod navátým sněhem a v létě se z nich rychle nevypařovala voda. Výběr dobrého místa je samosebou nejdůležitější, lepší stinější závětrná místa. Zvěř je nejčastěji příjmá, zejména ale srnčí, zajíci málo a bažanti a koroptve asi spíše mají rosu z rostlin. Dále máme pár zakopaných kovových (asi z kuchyňských dřezů) s kamením na dně, aby se v nich něco neutopilo a vypadalo to přírodněji. Když je opravdu horko, tak je zvěř občas navštěvuje - tedy jejich okolí a ptáci se v nich občas asi koupou (v létě bývají plný pěří), ale ten efekt taky není nic moc. Nevýhodou těchto umělých napaječek je jejich těžká udržba - v zimě snadno zamrzají, v létě se rychle vypařují a když jsou třicítky a pár dní neprší, tak každý druhý den jsou napaječky vyschlé. Navíc je to past na hlodace a jiné drobné živočichy, které ty hladké stěny nemohou vylézt a často tam hynou - od toho tam dáváme ty kameny a další vylézačky (pak to vypadá jak bazén pro trpaslíky) :-).
Po všech těchto zkušenostech je lepší udržovat nebo vytvářet napaječky přírodní - tedy čistit prameny a dělat malá přehrazení jejich odtoků - když je kvalitní pramen, tak se v nich voda drží i za největšího sucha. A úplně nejlepší by byly potoky s mezemi kolem, což v dnešní zmeliorizované krajině bohužel není nic snadného. Zde by jistě pomohl šetrný přístup zemědělců, kteří by dlouhodobě vlhká místa mohli nechat ladem, jenže - no však víte...

Autor: Čestmír Kunetka | 01.04.2013 15:29
Františku, na vodu v honitbě není nikdy pozdě a otázku jsi mi vzal z klávesnice.
Asi 200 ha před 35 lety - zahrady, studánky a meze, dnes zahrady vytrhané, meze zorané a na celé ploše meliorace - prostě suchopár. Toto je nejhorší situace pro kojící zaječky, které potřebují v této době opravdu velké množství vody. Někdo řekne, však si doběhne se napít, jednu stranu hranice tvoří řeka a druhou potok, ale zajíc nepoběží 1,5 km se napít, ten se drží ve svém teritoriu, které tvoří 600, max 800 m okruh.
Také bych byl rád, jaká napajedla ostatní používají a jaká se jim osvědčila.

Martine, přece nejsou jen ta betonová, a není nad lidovou tvořivost.

Autor: Martin Skřivánek | 01.04.2013 09:59
Františku z betonových napajedel v revíru jsem ještě nikdy neviděl nic pít,jen psa.

Autor: Vrba Frantisek | 01.04.2013 08:38
Při pohledu z okna se zdá otázka předčasná,tak že:jak řešite nedostatek vody v reviru?Pokud používáte napaječky,jejich konstrukce,obsah vody,jejich obsluha,a umístnění.