Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Sněhová kalamita na Moravě vs. zvěř



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Leon Zumr | 01.04.2013 20:46
ale kdepak není u nás je kulový jenom na Drábských bylo trošku skály to měli jak čepice

Autor: Martin Skřivánek | 01.04.2013 19:24
Strejdo ty bydlíš asi někde na Kanárech nebo to fakt dobře šéfuješ :-).ten zas.aný sníh je teď všude.

Autor: strejda zajíc | 01.04.2013 19:18
Strejda Zajíc s počasím nic nenadělá,tudíž nad ním ani nepláče.Tady u nás,co napadne přes noc,po polední roztaje a zmizí.(Holt to mám ošéfované:-)).
Už před měsícem jsem nosil bachyňce příkrm,takže teď tyhle moje "děti"rejdí jak mihule.Včera jeden z našich členů potkal tlupu:3 bachyně,kopice pyžamáčků a 6(ode dneška)lončáků.Jednoho to stálo život(32 kg).

Autor: Martin Skřivánek | 01.04.2013 18:51
Zdeňo moje řeč,to jen strejdovi zajícovi tenhle čas asi vyhovuje.nechápu.jen tak pro zajímavost by mně zajímaly úlovky prasat v Chřibech teď za minulý myslivecký rok.docela rekordní počty.

Autor: Zdeněk Ondruch | 01.04.2013 17:05
Podle Wetterzentrale to s tím snihem tak tragické nebude.http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnmgeur.html. Ty selata, zabrat určitě dostanou(ale Tome ruku na srdce, Chřiby jsou jich plný), spíš mám větší obavy o zajíčky. V této době mají někteří 3-4 týdny a to mokro pro ně bude katastrofa.Já jsem byl dnes dopoledne u nás v honitbě(jsme asi 10km od Chřibů),v lese byly místy 0,5m závěje-katastrofa.Z

Autor: Tomáš Peroutka | 01.04.2013 15:18
Podle dnešních předpovědí má pravděpodobně ve středu zasáhnout Moravu další vytrvalé sněžení,kdy má napadnout dalších 20 cm sněhu. Tady je to jak zakleté, cokoliv příjde od jihu přes Alpy, tak se tady zastaví a cirkuluje a hodně dlouho z toho lije nebo sněží. Všiml jsem si toho již vícekrát.Radku, s tím přemnožením černé bych to viděl spíš na lokální problém, jsou početné lesní honitby, kde je černé málo nebo žádná,na druhé straně jsou honitby jako u vás nebo na Buchlovských horách, kde jsou stavy černé vysoké.

Autor: Radek Chadim | 01.04.2013 14:56
Ǔhyn selat je každý rok, když není na jaře sníh, tak prší a vyjde to skoro na stejno. Dnes jsem viděl stopy od 3 tlup a ani v jedné malá selátka nebyla, takže buď ještě není ten správný čas, nebo bachyně s nima leží v zálehu a nechodí s tlupou. Takže tak černě :-) bych to neviděl. To když na malého zajíčka napadne 20 cm sněhu, tak ho již udušeného zaječice ani nenajde a tam ta úmrtost bude velice vysoká.
Kdybych viděl ještě teď tlupu o více než 20 kusech černé, tak se o mě pokouší kardiovaskulární příhoda, ta se o mě pokouší i když vidím v tento čas jen deset kusů, protože za měsíc jich bude 25-35. A to že jich pár takových ještě chodí, takže jsem pernamentně v ohrožení života :-).

Autor: Michal Brabec | 01.04.2013 13:43
Tak to je sice taky pravda, ale radši to nikde neříkej:-)) Přikrmování přemnožený černý by mohlo vyvolat obrovský emoce - skoro jako přikrmování hladovejch liščích maminek. Samozřejmě přeháním, ale v téhle době a při tomhle počasí si každá zvěř zaslouží naši pomoc. Ona nás totiž jinak k životu vůbec nepotřebuje:-)))

Autor: ondrej paul | 01.04.2013 12:53
Přesně tak Michale,klid v honitbě je hodně důležitý,ale nejdůležitější je teď přikrmování,zrovna teď potřebují kojící bachyně přísun kvalitní potravy,aby měly dostatek mléka pro selata...

Autor: Michal Brabec | 01.04.2013 12:46
Je to tak, tohle je nejhorší počasí, co může bejt. Mokro zabije nejvíc mláďat, ať zajíčků nebo selátek. Navíc s tím nemůžem opravdu vůbec nic dělat, jediná a mizivá pomoc je snaha o udržení co největšího klidu v honitbě. A držet těm nekřtěňátkům palce.

Autor: ondrej paul | 01.04.2013 11:37
Pokud začne rychle přes den tát a v noci bude zase pod nulou,tak je se selaty amen,protože přes den budou mokré a v noci to na nich zmrzne a prochladnou,což je nejhorší,co může být a myslete si co chcete...ale takovou situaci už sem zažil a to tolik sněhu nebylo a našlo se moc uhynulych selátek...A s tou přemnoženou černou bych to tak hrozně neviděl,už si ani nepamatuju,kdy bych naposledy viděl rudl aspoň o dvaceti kusech,co mi přijdou prasata,tak jich je max.do deseti a z toho sou dvě bachy a zbytek selata,které mají do pětadvaceti kilo...Lesu..

Autor: M.Bergman | 01.04.2013 10:23
V Beskydech je sice nyní sněhu jak již pár let nebylo, ale pokud nepřijde větší mráz, zvěři to problém neudělá. Mám jen obavy, že to odnesou zbytky tetřevů, kteří se zde poslední dvě léta drželi a už probíhal tok. Ne sice momentální zimou, ale vzhledem k tomu, že těžký sníh láme porosty právě v jejich lokalitách tak lze očekávat, že do toho hned jak sníh sleze vjedou těžební mechanismy a pro tetřevovité tak bude po hnízdištích a klidu, což je pro ně moc zlé. Doufejme jen, že to nebude úplně likvidační. M.B.

Autor: Tomáš Peroutka | 01.04.2013 09:54
Na Buchlácích to jde s tím odtáváním velice pomalu,ještě v pátek, kdy jsem tam byla tam ležela pokrývka ca. 10 cm s krustou, teploty přes den okolo nuly nebo těsně na ní a v noci mínus.

Autor: Radek Chadim | 01.04.2013 09:36
Zase tak dramaticky bych to neviděl. U nás je taky sněhu habaděj, ale slunko už má sílu, jak se rozsvítí - a to že to dneska vypadá, že se rozsvítí - bude sníh tát poměrně rychle, udělají se na poli odfoukaná a roztátá místa bez sněhu, kde se zvěř lépe dostane k nějaké potravě, a na zvěř to nebude mít až takový vliv. Mnohem horší je třeba jen pár centimetrů, ale s ledovou krustou nahoře - tam to pak zvěř stojí mnohem více sil, než se dostane hrabáním na zem. Navíc těch pár dní už to zdravé kusy nějak překlepou, když budou mít klid. Spíše se příroda sama vypořádá s nemocnými a slabými kusy, které díky předchozím dvou slabším zimám (u nás) přežívaly. Horší to bude s drobnou zvěří, ale březnové zajíčky už stejně asi poznamenala ta minulá nadílka sněhu a s tím už člověk nic nenadělá. A o selata nemám strach vůbec, pač za prvé jsem ještě žádná neviděl, ani stopy od nich, za druhé v lese se najde vždy houština, kde sněhu je málo, za třetí bachyně nejsou hloupé. Nemalý úhyn u selat je každý rok, ale vidět to na jejich počtech moc není :-). Pokud se neuloví nebo jinak neuhyne bachyně, tak není důvod se o ně bát.

Autor: rici czech | 01.04.2013 09:31
Zdravím.Zákaz lovu? Zvláště černé? No nevím v situaci jaká s černou je?Vysvětlete to zemědělcům.Všude se píše a hořekuje jak je černá přemnožená ,no a příroda si pomůže sama.Já sypu pouze bažantům,u spárkaté to v této době asi nemá moc smyslu z důvodu převrácení potravních cyklů ,maximálně kvalitním senem.Jinak si troufnu říct ,že mimo horské oblasti ten sníh do 5 dnů sleze ,u nás cca 30cm a dnes +3stupně ve stínu na sluníčku o mnoho více.Pěkný a klidný svátek.

Autor: Tomáš Peroutka | 01.04.2013 09:15
Srdečně zdravím. Vzhledem k tomu, že u nás na Moravě připadlo místy i 50 cm sněhu a na Chřibech, v jejichž okrajové části bydlím okolo 30 cm sněhu, mám vážnou obavu o osud letošních selat a zvěře vůbec. Prognózy vývoje počasí nejsou dobré, protože kvůli nízkým tepltám bude sníh odtávat velmi pomalu.
Pro mě v této situaci platí jedno - končím s lovem černé a budu více přikrmovat.Myslím, že se jedná o stav nouze, kdy by měl platit zákaz lovu.